Vous êtes sur la page 1sur 24

www.sakshieducation.

com

Oscillations

Equations

2011
1. Out of the following functions representing motion of a particle which represents

m
SHM
I) y = sin t cos t

co
II) y = sin 3 t

n.
3
III) y = 5cos
3t
4

io
IV) y = 1 + t + 2t 2

a) Only IV does not represent SHM


at b) I and III
uc
c) I and II d) Only I
ed

2. The motion which is not simple harmonic is


a) Vertical oscillations of a spring b) Motion of simple pendulum
hi

c) Motion of a planet around the sun d) Oscillation of liquid column in a U-tube


ks

2009
a
.s

9. Which one of the following equations of motion represents simple harmonic motion?
a) Acceleration = k0 x + k1 x 2 b) Acceleration = -k (x + a)
w

c) Acceleration = k (x + a) d) Acceleration = kx
w
w

2008
4. The function sin 2 (t ) represents

a) A periodic, but not simple harmonic motion with a period 2 /


b) A periodic, but not simple harmonic motion with a period /
c) A simple harmonic motion with a period 2 /
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com

d) A simple harmonic motion with a period /

2007
5. A particle executes simple harmonic oscillation with an amplitude a. The period of
oscillation is T. The minimum time taken by the particle to travel half of the

m
amplitude from the equilibrium position is
T T T T

co
a) b) c) d)
4 8 12 2

n.
2006

io
6. The motion of a particle varies with time according to the relation

at
y = a (sin t + cos t ) uc
a) The motion is oscillatory but not SHM b) The motion is SHM with amplitude a

c) The motion is SHM with amplitude a 2 d) The motion is SHM with amplitude 2a
ed

2005
hi

7. Which of the following functions represents a simple harmonic oscillation?


ks

a) sin t cos t b) sin 2 t c) sin t + sin 2t d) sin t sin 2t


a

8. The minimum phases difference between two simple harmonic oscillations


.s

1 3
y1 = sin t + cos t ; y2 = sin t + cos t is
w

2 2
7
w

a) b) c) d)
12 12 6 6
w

2003
9. The displacement of a particle from its mean position (in metre) is given by
y = 0.2 sin(10 t + 1.5 ) cos(10 t + 1.5 ) . The motion of the particle is

a) Periodic but not SHM b) Non periodic

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
c) Simple harmonic motion with period 0.1s d) Simple harmonic motion with periodic
0.2s
10. The displacement time graph of a particle executing SHM is as shown in the figure

m
co
The corresponding force-time graph of the particle is

n.
io
a) b)
at c) d)
uc
ed
hi
a ks

Velocity, Acceleration and Energy


.s

2008
w

11. Two simple harmonic motions of angular frequency 100 and 1000 rad s 1 have the
w

same displacement amplitude. The ratio of their maximum accelerations is


w

a) 1 : 10 b) 1:102 c) 1:103 d) 1:104


12. A point performs simple harmonic oscillation of period T and the equation of motion
is given by x = a sin(t + / 6) . After the elapses of what fraction of the time period the
velocity of the point will be equal to half of its maximum velocity
T T T T
a) b) c) d)
8 6 3 12
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
13. Two points are located at a displacement of 10m and 15m from the source of
oscillation. The period of oscillation is 0.05s and the velocity of the wave is 300ms 1 .
What is the phase difference between the oscillations of two points?
2
a) b) c) d)
3 3 6

14. A particle is executing SHM. Then, the graph of velocity as a function of

m
displacement is a/an

co
a) Straight line b) Circle c) Ellipse d) Hyperbola

n.
2007

io
15. The particle executing simple harmonic motion has a kinetic energy K 0 cos 2 t . The

at
maximum values of the potential energy and the total energy are respectively
uc
K0
a) 0 and 2K 0 b) and K 0 c) K 0 and 2K 0 d) K 0 and K 0
ed

16. Which one of the following statements is true for the speed v and the acceleration a,
hi

of a particle executing simple harmonic motion?


ks

a) When v is maximum, a is maximum


a

b) Value of a is zero, whatever may be the value of v


.s
w

c) When v is zero, a is zero


w

d) When v is maximum, a is zero


w

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
2006

17. A particle executes SHM; its time period is 16s. If it passes through the centre of
oscillation then its velocity is 2ms 1 at times 2s. Then amplitude will be
a) 7.2 m b) 4 cm c) 6 cm d) 0.72 m
18. A particle executing SHM has amplitude 0.01 m and frequency 60 Hz. The maximum

m
acceleration of particle is

co
a) 60 2 ms 2 b) 80 2 ms 2 c) 120 2 ms 2 d) 144 2 ms 2

n.
io
2004

at
19. The magnitude of acceleration of particle executing SHM at the position of
uc
maximum displacement is
ed

a) Zero b) Minimum c) Maximum d) None of these


20. If for a particle executing SHM, the equation of SHM is given as y = a cos t . Then
hi

which of the following graph represents the variation in its potential energy?
a ks
.s
w

a) II, IV b) I, III c) III, IV d) I, II


w
w

2003

21. A particle of mass m oscillates with simple harmonic motion between points x1 and x2 ,
the equilibrium position being O. Its potential energy is plotted. It will be as given
below in the graph

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com

a) b)

m
c) d)

co
Time Period and Frequency

n.
2011

io
at
22. A particle of mass m is located in a one dimensional potential field where potential
energy is given by V(x) = A (1 cos px) where A and p are constants. The period of
uc
small oscillations of the particle is
ed

m m m 1 Ap
a) 2 b) 2 c) 2 d)
Ap Ap 2 A 2 m
hi
ks

2010
a

23. A body is executing SHM when its displacement large the mean position are 4cm and
.s

5cm it has velocity 10ms 1 and 8ms 1 respectively. Its periodic time t is
w

2 3
a) sec b) sec c) sec d) 2 sec
3 2
w

24. One-fourth length of a spring of force constant k is cut away. The force constant of
w

the remaining spring will be


3 4
a) k b) k c) k d) 4k
4 3

d 2x dx
25. The equation of a damped simple harmonic motion is m 2
+ b + kx = 0 . Then the
dt dt
angular frequency of oscillation is
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
1/2 1/ 2
k b2 k b2 k b2
1/ 2

b) =
k b
a) = 2 c) = d) = 2
m 4m m 4m m 4m m 4m

2009
26. Assertion (A): The periodic time of a hard spring is less as compared to that of a soft

m
spring.
Reason (R): The periodic time depends upon the spring constant, and spring

co
constant is large for hard spring.

n.
a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
b) Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

io
c) Assertion is true but reason is false.

at
d) Both assertion and reason are false.
uc
27. A body executes simple harmonic motion under the action of force F1 with a time
ed
4
period s . If the force is changed to F2 it executes simple harmonic motion with time
5
3
hi

period s . If both forces F1 and F2 act simultaneously in the same direction on the
5
ks

body, its time period will be


12 24 35 15
a

a) s b) s c) s d) s
25 25 24 12
.s

28. A simple pendulum performs simple harmonic motion about x = 0 with an amplitude
w

a
a, and time period T. The speed of the pendulum at x = will be
2
w

a 3 a 3 2 a a 3
w

a) b) c) d)
2T T T T

29. A simple pendulum of length l has a maximum angular displacement . The


maximum kinetic energy of the bob is
a) mgl (1 cos ) b) 0.5 mgl c) mgl d) 2 mgl

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com

2008
30. A particle of mass m is executing oscillation about the origin on the x-axis. Its
potential energy is U ( x) = k[ x]3 , where k is a positive constant. If the amplitude of
oscillation is a, then its time period T is

m
1
a) Proportional to b) Independent of a
a

co
c) Proportional to a d) Proportional to a 3/ 2

n.
31. Two pendulums have time periods T and 5T/4. They start SHM at the same time
from the mean position. What will be the phase difference between them after the

io
bigger pendulum completed one oscillation

at
a) 450 b) 900 c) 600 d) 300
uc
2007
ed

32. The maximum displacement of the particle executing SHM is 1cm and the maximum
acceleration is (1.57) 2 cm s 2 . Its time period is
hi

a) 0.25 s b) 4.0 s c) 1.57 s d) 3.14 s


a ks
.s

2006
w

33. A rectangular block of mass m and area of cross-section A floats in a liquid of


w

density . If it is given a small vertical displacement from equilibrium it undergoes


w

oscillation with a time period T. Then


1 1 1
a) T b) T c) T d) T
A m

34. A particle executes simple harmonic motion with a frequency f. Then frequency with
which the potential energy oscillates is
a) f b) f/2 c) 2f d) Zero
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com

Simple Pendulum

2010

35. Two simple pendulum first of bob mass M 1 and length L1 , second of bob mass M 2

m
and length L2 . M 2 = M 2 and L1 = 2 L2 If the vibrational energies of both are same. Then

co
which is correct?
a) Amplitude of B greater than A b) Amplitude of B smaller than A

n.
c) Amplitude will be same d) None of the above

io
36. The mass and diameter of a planet are twice those of earth. The period of oscillation

at
of pendulum on this planet will be (if it a seconds pendulum on earth)

a) 1/ 2s b) 2 2s c) 2s d) 1/2s
uc
37. Assertion (A): The percentage change in time period is 1.5%, if the length of simple
ed

pendulum increases by 3%.


Reason (R): Time period is directly proportional to length of pendulum.
hi

a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
ks

b) Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
c) Assertion is true but reason is false.
a

d) Both assertion and reason are false.


.s

38. A clock S is based on oscillation of a spring and a clock p is based on pendulum


w

motion. Both clock run at the same rate on earth and on a planet having the same
w

density as earth but twice the radius.


w

a) S will run faster than P.


b) P will run faster than S.
c) Both will run at the same rate as on the earth.
d) Both will run at the same rate which will be different from that on the earth.

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
39. The time period of a simple pendulum of length L as measured in an elevator
g
descending with acceleration is
3

3L 3L 3L 2L
a) 2 b) c) 2 d) 2
2g g g 3g

40. A pendulum has time period T in air when it is made to oscillation in water, it

m
acquired a time period T = 2T . Then density of the pendulum bob is equal to

co
(density of water = 1)

a) 2 b) 2 c) 2 2 d) None of these

n.
io
2008

at
41. A coin is placed on a horizontal platform which undergoes vertical simple harmonic
uc
motion of angular frequency . The amplitude of oscillation is gradually increased.
ed

The coin will leave contact with the platform for the first time
g
a) At the mean position of the platform b) For an amplitude of
2
hi

g2
ks

c) For an amplitude of d) At the highest position of the platform


2
a

42. A heavy small-sized sphere is suspended by a string of length l. The sphere rotates
.s

uniformly in a horizontal circle with the string making an angle with the vertical.
Then, the time-period of this conical pendulum is
w

l l sin l cos l
w

a) t = 2 b) t = 2 c) t = 2 d) t = 2
g g g g cos
w

43. The length of the seconds pendulum is decreased by 0.3cm when it is shifted to
Chennai from London. If the acceleration due to gravity at London is 981cm s 2 , the
acceleration due to gravity at Chennai is (assume 2 = 10 )
a) 981cm s 2 b) 978cm s 2 c) 984cm s 2 d) 975cm s 2

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
2007

44. The time period of a simple pendulum in a stationary train is T. The time period of a
mass attached to a spring is also T. The train accelerates at the rate 5ms 2 .If the new
time periods of the pendulum and spring be Tp and Ts respectively, then

a) Tp = Ts b) Tp > Ts c) Tp < Ts d) Cannot be predicted

m
45. Assertion (A): Water in a U-tube executes SHM, the time period for mercury filled

co
up to same height in the U-tube be greater than that in case of water.
Reason (R): The amplitude of an oscillating pendulum goes on increasing.

n.
a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

io
b) Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

at
c) Assertion is true but reason is false.
uc
d) Both assertion and reason are false.
46. Time period of a simple pendulum is T. If its length increases by 2%, the new time
ed

period becomes
a) 0.98T b) 1.02 T c) 0.99T d) 1.01T
hi
ks

2005
a

47. The amplitude of an oscillating simple pendulum is 10cm and its period is 4s. Its
.s

speed after 1s when its passes through its equilibrium position is


w

a) Zero b) 2.0ms 1 c) 0.3ms 1 d) 0.4ms 1


w

48. A simple second pendulum is mounted in a rocket. Its time period will decrease when
w

the rocket is
a) Moving up with uniform velocity
b) Moving up with uniform acceleration
c) Moving down with uniform acceleration
d) Moving around the earth in geostationary orbit

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
49. If the length of a pendulum is made 9 times and mass of the bob is made 4 times, then
the value of times period becomes
a) 3T b) 3/2T c) 4T d) 2T

m
co
2004

n.
50. The period of oscillation of a simple pendulum is T in a stationary lift. If the lift

io
moves upwards with acceleration of 8g, the period will

at
a) Remain the same b) Decreases by T/2 c) Increase by T/3 d) None of these
51. Two spring are connected to a block of mass M placed on a frictionless surface as
uc
shown below. If both the springs have a spring constant k, the frequency of
ed

oscillation of block is
hi
ks

1 k 1 k 1 2k 1 M
a) b) c) d)
2 M 2 2M 2 M 2 k
a
.s

2003
w
w

52. The time period of a mass suspended from a spring is T. If the spring is cut into four
w

equal parts and the same mass is suspended from the of the parts, then the new time
period will be
T T
a) b) 2T c) d) T
2 4

53. Pendulum after some time becomes slow in motion and finally stops due to
a) Air Friction b) Earths Gravity c) Mass of Pendulum d) None of these

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
54. Two springs of force constants k and 2k are connected to a mass as shown below.
The frequency of oscillation of the mass is

1 k 1 2k 1 3k 1 m
a) b) c) d)
2 m 2 m 2 m 2 k

m
55. Assertion (A): The amplitude of an oscillating pendulum decreases gradually with

co
time.

n.
Reason (R): The frequency of the pendulum decreases with time.
a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

io
b) Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

at
c) Assertion is true but reason is false.
uc
d) Both assertion and reason are false.
ed

Key
hi

1) c 2) c 3) b 4) b 5) c 6) c 7) a 8) b 9) c 10) c
ks

11) b 12) d 13) b 14) c 15) d 16) d 17) a 18) d 19) c


a

20) b 21) c 22) b 23) b 24) b 25) a 26) a 27) a 28) d 29) a
.s

30) a 31) b 32) b 33) b 34) c 35) b 36) b 37) c 38) b 39) a
40) b 41) b 42) c 43) b 44) c 45) d 46) d 47) a 48) a 49) a
w

50) c 51) b 52) a 53) a 54) c 55) c


w
w

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com

Hints

Equations

d2y
1. y
dt 2
y = sin t cos t

m
3
And y = 5cos
3t are satisfying this

co
4

Condition and equation y = 1 + t + 2t 2 is not periodic and y = sin 3 t is periodic but not

n.
SHM

io
2. Concept.

at
3. Concept
Here y = sin 2 t
uc
4.
dy
= 2 sin t cos t = sin 2t
ed

dt

d2y
= 2 2 cos 2t
hi

dt 2
ks

d2y
For SHM, y
dt 2
a


t=
.s


y = a sin t
w

5.
w

a
y=
2
w

a
= a sin t
2
1
Or sin t = = sin
2 6

Or t = or t =
6 6

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com

T 2
Or t = =
12 T

6. y = a (sin t + cos t )

1 1
Or y = a 2 sin t + cos t
2 2

m
sin
Or y = a 2 cos sin t +
cos t

co
4 4


Or y = a 2 sin t +

n.

4

io
This is the equation of simple harmonic motion with amplitude a 2

at
7. Let y = sin t cos t uc
dy
= cos t + sin t
dt
ed

d2y
2
= 2 sin t 2 cos t
dt
hi

Or a = 2 (sin t cos t )
ks

Or a = 2 y

Or a y
a

Given y = 0.2 sin(10 t + 1.5 ) cos(10 t + 1.5 )


.s

9.
y = 0.1sin 2(10 t + 1.5 )
w

y = 0.1sin 2(10 t + 3 )
w

This equation represents simple harmonic motion of angular frequency 20 .


w

2 2 1
Time period T = = = = 0.1s
20 10

10. Concept

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com

Velocity, Acceleration and Energy

11. amax = 2 A

(amax )1 12
Or =
(amax ) 2 22
2
(amax )1 (100) 2 1
= = = 1:102

m
Or
(amax ) 2 (1000) 10
2

co

12. x = a sin t +
6

n.
dx
v= = a cos t +
dt 6

io
a

at
Or = a cos t +
2 6
uc
T T
Or t = = =
6 6 2 12
ed

T
Thus, at velocity of the point will be equal to half of its maximum velocity
12
hi

13. Path different x = 15 10 = 5m


ks

Time period, T = 0.05s


1 1
Frequency v = = = 20 Hz
a

T 0.05
.s

Velocity, v = 300ms 1
w

v 300
Wavelength = = = 15m
w

v 20

Hence, phase difference


w

2 2 2
= x = 5 =
15 3

14. v 2 = 2 (a 2 x 2 )

v2 x2
v2 + 2 x2 = 2a2 + =1
a 2 2 a2

Which is the equation of an ellipse


www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
15. Concept
16. Concept
17. v = a cos t
2 2
2 = a. .cos .2
16 16

16 2

m
Or a = = 7.2cm

co
18. Maximum acceleration of particle = a 2 = a(2 f ) 2

= 4a 2 f 2 = 4 0.01 2 (60) 2 = 144 2 ms 2

n.
19. Concept

io
20. The potential energy is maximum at extreme position (where y = a ) and zero at mean

at
position so, graph I is correct. Also, from
uc
y = a cos t

y = a at time t = 0
ed

Hence, graph III is also correct


hi

1
21. U = kx 2
2
ks

At equilibrium position (x = 0), potential energy is minimum. At extreme position x1 and


a

x2 , its potential energies are


.s

1 2 1
U1 = kx1 and U 2 = kx22
w

2 2
w
w

Time Period and Frequency

22. V (x) = A (1-cos px)


dV
F = = Ap sin px
dx

For small oscillations, we have


F Ap 2 x
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
Hence, the acceleration would be given by
F Ap 2
a= = x
m m
F
Also, a = = 2 x
m

Ap 2
But, =

m
m

co
2 m
Or T = = 2
Ap 2

n.
23. v = 2 (a 2 y 2 )

io
102 = 2 (a 2 42 )

at
And 82 = 2 (a 2 52 ) uc
So, 102 82 = 2 (52 42 ) = (3 ) 2

Or = 2
ed

2
Time, t =

hi

2
t = = sec
ks

2
1
24. k
a

l
.s

4
k = k
w

25. Displacement of damped oscillator is given by x = xm e bt /2 m sin( t + ) where = angular


w
w

frequency of damped oscillator


2
b k b2
= 2
0 =
2m m 4m 2

26. Concept
29. Height of bob at maximum angular displacement
h = l l cos = l (l cos )
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
Also, PE = KE
mgh = mgl (1 cos )

dU
30. U = k x F =
3

dx

= 3k x .. (i)
2

m
Also, \
x = a sin t

co
d 2x
And + 2x = 0

n.
2
dt

d 2x

io
Acceleration, a = = 2 x
dt 2

at
d 2x
F = ma = m 2
dt
uc
= m 2 x (ii)
ed

3kx
From eqns (i) and (ii) =
m
hi

2 m m 1
T = = 2 = 2 T
3k ( a sin t )
ks

3kx a

31. Concept
a

32. Maximum acceleration = A 2


.s

2
2 2

w

= 1 1.57 =
2 T 2
w

4 4 2
T2 = T = 4s
w

2
33. Up thrust (upwards) = Ax g
ma = Ax g

A g
Or a = x = 2 x
m

This is the equation of simple harmonic motion. Time period of oscillation


www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com

2 m 1
T= = 2 T
A g A

Simple Pendulum

1 g
35. Frequency, n =

m
2 l

co
1
Or n
l

n.
n1 l L2
= 2 =
n2 l1 2 L2

io
n2 = 2n1

n2 > n1
at
uc
1
Energy, E = m 2 a 2
2
ed

= 2 2 mn 2 a 2
hi

1
And a 2
mn 2
ks

a12 m2 n22
=
a22 m1n12
a
.s

Given, n2 > n1 and m1 = m2 a1 > a2 .


w

So, amplitude of B smaller than A


w

GM
36. Gravity g =
R2
w

2
g earth M e Rp g 2
= 2 e =
g planet M p Re gp 1

1 T gp
Also, T e =
g Tp ge

2 1
=
Tp 2
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com

Tp = 2 2 s

l
37. T = 2 T l
g

T 1 l
=
T 2 l
T 1

m
= 3 = 1.5%
T 2

co
4
38. g = G R Or g R
3

n.
For pendulum block, g will increase on the planet so time period will decreases. But for

io
spring clock, it will not change. Hence, P will run faster than S
g

at
39. The effective acceleration in a lift descending with acceleration is
3
uc
g 2g
g eff = g =
3 3
ed

Time period of simple pendulum

L L 3L
T = 2 = 2 = 2
hi

g eff 2g / 3 2g
ks

40. The effective acceleration of a bob in air and water are given as
a

l l
T = 2 and T = 2
g g
.s

g 1

T
=
g
=
w

T g g
w

1
= 1 = 1 [ = 1]

T 1
Putting =
T 2

1 1
= 1 = 2
2

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
42. Concept
g1T 2 g1
43. L1 = =
4 2 2

g 2T 2 g 2
L2 = =
4 2 2

Since, length is decreased g 2 is less than g1

m
g1 g 2
L1 L2 =

co
2
Or ( L1 L2 ) 2 = g1 g 2

n.
Or 0.3 10 = g1 g 2

io
g 2 = 981 3 = 978cms 2

at
44. Time period of simple pendulum placed in a train accelerating at the rate of ams 2 is
uc
given by

m
ed

T = 2
k
hi

It is independent of g as well as a. hence, when the train acceleration, the time period of
the simple pendulum decreases and that of spring remains unchanged.
ks

Hence, Tp < T and Ts < T


a

i.e, Tp < Ts
.s

45. Concept
w

46. T l1/2
w

T 1 l
=
w

T 2 l

T 1
= = (2%) = 1%
T 2
T T 1
=
T 100

T = T + 0.01T
T = 1.01T
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
47. A = 10cm, = 0.1m, T = 4s, t = 1s
y = A sin t

dy 2 2 2 0.1 2 1 2 0.1
= v = A cos(t ) = A cos t = cos = cos = 0
dt T T 4 4 4 2

l l
48. T = 2 T
g g

m
Since, time period of second pendulum decreases, so, it implies that effective value of g is

co
increasing. Thus, it means that rocket is acceleration upwards.

n.
l
49. T = 2
g

io
T1 = T , l1 = l l2 = 9l

at
T1 l 1 1
= 1 = =
uc
T2 l2 9 3

T2 = 3T1 = 3T
ed

50. g = g + 8 g = 9 g
hi

1
T
g
ks

T1 T
T12 g = T22 9 g T2 = =
a

3 3
.s

1 1 1 2
51. = + =
keq k k k
w

k
keq =
w

2
w

1 k 1 k
Frequency of oscillation f = f =
2 2M 2 M

m
52. T = 2 (i)
k

Now we know that,

www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
1
Spring constant
length

1
Or k . (ii)
x

k = 4k

So, new time period of same mass suspended from one of the parts,

m
m 1 m T
T = 2 = .2 =

co
4k 2 k 2

53. Concept

n.
54. Let F1 and F2 be the restoring forces produced then

io
F1 kx and F2 2kx

at
Total restoring force is uc
F = F1 + F2 = kx 2kx = (3k ) x

Hence, frequency
ed

1 2k
n=
2 m
hi

55. Concept
a ks
.s
w
w
w

www.sakshieducation.com