Vous êtes sur la page 1sur 1

More Keq Practice

1. Nitrogen and hydrogen combine to form ammonia according to the following balanced equation:
N2(g) + 3 H2(g) 2 NH3(g)
Calculate the value of the equilibrium constant for this reaction if the following concentrations were measured at
equilibrium, at 5000C:
[N2(g)] = 1.50 x 10-5 M [H2(g)] = 3.45 x 10-1 M [NH3(g)] = 2.00 x 10-4 M
-2
[Answer: 6.49 x 10 ]

2. A 2.00mol sample of phosphorus pentachloride, PCl5(g), is placed in a 2.00L flask at 1600C. The reaction produces
0.200mol of phosphorus trichloride, PCl3(g), and some chlorine, Cl2(g), at equilibrium.
PCl5(g) PCl3(g) + Cl2(g)
Calculate the concentrations of PCl5(g) and Cl2(g) at equilibrium.
[Answers: 0.90M and 0.10M]

3. Methanol, CH3OH(g), is manufactured from carbon monoxide, CO(g), and hydrogen, H2(g), according to the following
equation:
CO(g) + 2 H2(g) CH3OH(g)
A 1.00L container is filled with 0.100mol CO(g) and 0.200mol H2(g). The reaction is allowed to proceed at 2000C. At
equilibrium, there is 0.120mol H2(g). What are the equilibrium concentrations of CO (g) and CH3OH(g)?
[Answers: 0.0600M and 0.0400M]

4. When carbon dioxide is heated in a closed container it decomposes into carbon monoxide and oxygen according to the
following equilibrium reaction:
2 CO2(g) 2 CO(g) + O2(g)
When 2.0mol of CO2(g) is placed in 5.0L container and heated to a particular temperature, then equilibrium concentration
of CO2(g) is found to be 0.39M. Determine the equilibrium concentrations of CO (g) and O2(g).
[Answers: 0.01M and 0.005M]

5. At 350C, 2.0mol of pure NOCl(g) is introduced into a 2.0L flask. The NOCl(g) partially decomposes according to the
following equation:
2 NOCl(g) 2 NO(g) + Cl2(g)
At equilibrium the concentration of NO(g) is 0.032M. Determine the equilibrium concentrations of NOCl(g) and Cl2(g) at
this temperature.
[Answers: 0.968M and 0.016M]

6. Carbon monoxide is a primary starting material in the synthesis of many organic compounds, including methanol,
CH3OH(l). At 20000C, Keq= 6.70 x 10-7 for the decomposition of carbon dioxide into carbon monoxide and oxygen.
Calculate the concentrations of all entities at equilibrium if 0.250mol of CO 2(g) is placed in a closed 1.00L container and
heated to 20000C.
[Answer: 2.19 x 10-3M]

7. The equilibrium constant is 4.20 x 10-6 at a temperature of 1100K for the reaction
2 H2S(g) 2 H2(g) + S2(g)
What concentration of S2(g) can be expected when 0.200mol of H2S(g) comes to equilibrium at 1100K in a 1.00L vessel?
[Answer: 3.478 x 10-3M]

8. If 0.50 mol N2O4(g) is placed in a 1.0L closed container at 1500C, what will be the concentrations of N2O4(g) and NO2(g) at
equilibrium? (Keq = 4.50)
[Answer: 0.75M and 0.12M]