Vous êtes sur la page 1sur 3

1.

Which is not true


a. Corrosion is a spontaneous process
b. Corrosion is an equilibrium process
c. Corrosion is a deterioration process
d. None

Ans. C

2. If E > 0, the cell reaction


a. Proceeds in forward direction
b. Proceeds in reverse direction
c. Does not proceed
d. None of the above

Ans. A

3. Following Equation is related to Corrosion Rate


a. Nernst Equation
b. Faradays Equation
c. Either
d. Neither

Ans. B

4. The Reduction half cell Occurring in the standard hydrogen electrode is _____
a. 2H+ (aq) + 2OH- H2O(l)
b. O2(g) + 4H+ (l) +2e- 2H2O (aq)
c. H2 (g, 1atm) 2H+ (aq, 1M) + 2e-
d. 2H+ (aq, 1M) + 2e- H2 (g, 1atm)

Ans. D

5. In Concentration Cells
a. The metal is in contact with two half cells having the same electrolyte but at different
concentrations
b. The metal is in contact with two half cells, having the same electrolytes with the same
concentration
c. No liquid junction is present
d. There is no migration of ions from electrolyte to another electrolyte

Ans. A

6. A galvanic series is
a. A list of alloys arranged according to their corrosion potentials in a given environment
b. A list of metals and alloys according to their corrosion potentials in a given environment
c. A list of standard electrode potentials of alloys or metals arranged in order of their values
d. A grouping of metals and alloys based on their ability to get oxidized in a stated
environment

Ans. C

7. The Relationship Between the change in Gibbs free energy and the emf of an
electrochemical cell is given by_______
a. G= -nF/ERT
b. G= -nF/E
c. G= -nFE
d. G= -nRTF

Ans. C

8. If Copper is placed in Deaerated acidic solution.


a. The H2 Evolution will be cathodic reaction
b. The O2 reduction will be cathodic reaction
c. The Significant corrosion will occur
d. The Significant corrosion will not occur

Ans. D

9. Calculate the pressure of H2 required to stop corrosion of iron immersed in 0.1 M FeCl,
pH = 4. (Activity coefficient y= 0.75)
a. 7.5 106
b. 7.5 107
c. 9.7 106
d. 9.7 107

Ans. D

10. In a corroding system involving distinguishable anodic and cathodic areas, which is more
desirable.
a. A Large Aa/Ac
b. A small Aa/Ac
c. Aa/Ac 1
d. None of above

Ans. A

Solution of 9.