Vous êtes sur la page 1sur 27

LONG TERM NEET ZOOLOGY WORK SHEETS

DATE 21-09-2017
PHYLUM - PORIFERA

1. Animal nature of poriferans was confirmed by


A) Huxley B) Sollas C) Robert Grant D) Hyman
2. Parazoa represents the level of
A) sub kingdom B) phylum C) kingdom D) division
3. The only phylum representing the subkingdom parazoa is
A) cnidaria B) porifera C) annelid D) mollusca
4. Fresh water sponges belong to the family
A) spongillidae B) euspongillidae C) metaspongillidae D) halisarcidae
5. Spongillidae and potamolepidae families are known for their
A) solitary nature B) fresh water habitat
C) parasitic nature D) marine habitat
6. Outer layer of sponges is called
A) choanoderm B) mesohyle C) pinacoderm D) endoderm
7. The unique water circulatory system present in sponges is known as
A) water vascular system B) gastro vascular system
C) haemocoelomic system D) canal system
8. Porifera receives its name because of
A) porus body wall B) fibrous body wall
C) calcareous body wall D) rigid body wall
9. The water from spongocoel of sponges leaves through
A) osculum B) ostia
C) incurrent pores D) exhalent siphons
10. Choanocytes of sponges help in
A) drawing water into the body B) spicule formation
C) excretion D) regeneration
11. Which cells are absent in sponges?
A) archaeocytes B) pinacocytes C) choanocytes D) neurons and sensory cells
12. Which of the following is not a character of poriferans?
A) porous body wall B) exclusively aquatic
C) exclusively sedentary D) triploblastic nature
13. Sponges exhibit
A) radial symmetry only B) bilateral symmetry
C) radial or bilateral symmetry D) radial symmetry or asymmetry
14. The level of organization in sponges is described as
A) cellular grade B) tissue grade C) organ grade D) organ-system grade
15. Typically sponges are
A) a cellular B) unicellular C) multicellular D) non cellular
16. Number of cellular layers present in the body wall of sponges is
A) 2 B) 3 C) 4 D) no layers
17. The outer layer in the body wall of sponges is
A) pinacoderm B) choanoderm C) mesohyl D) endoderm
18. The gelatinous matrix substance present in between the body layers of sponges is
A) mesogel B) mesophyll C) mesohyl D) coelomic fluid
19. Which one of the following is not the function of canal system in sponges?
A) gas exchange B) removal of waste from the body
C) capture of food D) regeneration
20. Name the cells that line the spongocoel and canals in sponges
A) pinocytes B) pinacocytes C) choanocytes D) sclerocytes
21. Choanocytes of sponges are also called
A) basal cells B) secretory cells C) neutral cells D) collar cells
22. In sponges co-ordination between various cells is not possible because of the
A) presence of nerve cells B) presence of sensory cells
C) absence of nerve cells D) absence of nerve cells and sensory cells
23. Which one of the following phylum is considered as blind off shoot of invertebrate
evolutionary tree?
A) protozoa B) cnidaria C) porifera D) annelid
24. Sycon is also known as
A) grantia B) spongilla C) scypha D) chalina
25. In calcarian sponges the spicules are made up of
A) silica B) calcium carbonate C) sponging fibers D) chitin
26. Nutrition in sponges is
A) saprophytic B) saprozoic C) holozoic D) autotrophic
27. Digestion in sponges is
A) intercellular B) extracellular C) intracellular D) intravesicular
28. The skeletal system of sponges is represented as
A) chitin B) tantacles C) spicules D) dermal tentacles
29. The skeleton in sponges is not made up of
A) calcium B) silicon C) spongin D) magnesium
30. In sponges one individual produces both ova and sperms and this condition is referred to as
A) monoecious B) monosexual C) monogamous D) diecious
31. The asexual method of reproduction in sponges includes
A) binary fission B) transverse binary fission
C) fragmentation D) multiple fission
32. Sponges do not reproduce by
A) sexual method B) asexual method C) fragmentation D) conjugation
33. Fertilization in sponges is
A) external B) internal C) radial D) holoblastic
34. Type of cleavage in sponges is
A) meroblastic B) holoblastic C) epiblastic D) discoidal
35. Development in sponges is
A) indirect B) direct C) hemimetabolous D) parametabolous
36. The characteristic larval form of sponges is
A) trichimella B) planula C) ephyra D) trochophore
37. Which of the following on the larval forms of porifera?
A) planula, trichimella, ephyra B) trichimella, amphiblastula, parenchymula
C) amphiblastula, ephyra, planula D) parenchymula, planula, cydippid
38. Morphologically, the larva forms of sponges are
A) similar to adults morphologically B) similar to the echinoderm larvae
C) different from adults D) similar to annelid larvae
39. Which of the following is highly developed in sponges?
A) rejuvination B) regeneration C) retrogression D) reversion

40. The sponge that lives in the shallow marine water is


A) leucosolenia B) euplectella C) chalina D) cliona
41. The sponge that lives in the deeper parts of sea is
A) leucosolenia B) euplectella C) chalina D) cliona
42. Match the following

Genus Common Name


A) Euplectella I) Dead mans finger
B) Hyalonema II) Venus flower basket
C) Euspongia III) Glass-rope sponge
D) Chalina IV) Bath sponge

The correct match is

A B C D A B C D
A) II IV III I B) III II I IV
C) II III I IV D) II III IV I

43. Match the following

Genus Common Name


A) Euspongia I) Sycon
B) Spongilla II) Glass rope sponge
C) Hyalonema III) Fresh water sponge
D) Scypha IV) Bath sponge

The correct match is

A B C D A B C D
A) I IV III II B) IV III II I
C) I III II IV D) IV III I II

44. Read the following

Genus Habitat Spicules


I) Leusosolenia I) Shallow water I) calcareous
II) Spongilla II) Fresh water II) Hexactinal
III) Euplectella III) Deeper parts of sea water III) siliceous

Which is the correct combination?

A) all are correct B) I and II C) I and III D) II and III


45. Assertion (A): Spongilla is placed in class demospongiae
Reason (R): Spongilla is a fresh water form
A) Both A and R are correct, R is the correct explanation of A
B) both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A
C) A is true, but R is false D) A is false, but R is true
46. Assertion (A): Sponges are filter feeders
Reason (R): In sponges digestion is exclusively intracellular
A) Both A and R are correct, R is the correct explanation of A
B) both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A
C) A is true, but R is false D) A is false, but R is true
47. Read the following statements regarding the endoskeleton of sponges
I) demospongians skeleton consists of siliceous spicules and sponging fibres
II) in hyalonema spicules are made of silica
III) in calcareous sponges spicules are totally absent
The correct combination is
A) I and III B) I and II C) II and III D) all are correct
48. Read the following statements
I) sponges are the only metazoans without nerve cells
II) in sponges fertilization is external
III) sponges have a remarkable power of regeneration
The correct combination is
A) I and II B) II and III C) I and III D) all are correct
49. Observe the following diagrams and identify their zoological names
A)a) sycon; b) spongilla; c) euspongia B) a) spongilla; b) sycon; c) euspongia
C) a) euplectella; b) hyalonema; c) spongilla
D) a) euspongia; b) eupleutella; c) sycon
50. The following animal is not a poriferan
A) euspongia B) euplectella C) corallium D) sycon

DATE 22-09-2017
PHYLUM CNIDARIA
51. Hydra lives in
A) marina water B) fresh water C) terrestrial environment D) brackish water
52. The body wall of cnidarians is described as
A) acellular B) monoblastic C) diploblastic D) triploblastic
53. Cnidarians show
A) cellular grade organisation B) organ grade organisation
C) tissue grade organisation D) organ system grade organization
54. Cnidarians exhibit
A) asymmetry B) radial symmetry C) pentaradial symmetry D) bilateral symmetry
55. Sea anemones show
A) penta radial symmetry B) biradial symmetry
C) bilateral symmetry D) radial symmetry
56. Hydroid form of cnidarians is
A) medusa B) polyp C) planula D) ephyra
57. The inner layer of the cnidarians body wall is
A) epidermis B) gastrodermis C) mesoglea D) ectodermis

58. In cnidarians the gelatinous layer present in between epidermis and gastrodermis is
A) mesoglea B) myohyl C) mesoderm D) endoderm
59. Stinging cells present in cnidarians are
A) porocytes B) archeocytes C) podocytes D) cnidocytes
60. Along with defence, capture of prey the other main function of cnidocytes is
A) sensory B) circulation C) digestion D) adhesion
61. The blind sac like central cavity of cnidarians is called
A) buccal cavity B) atrium C) coelenteron D) perigastric cavity
62. The coelenterons is also called
A) buccal cavity B) atrium C) gastro vascular cavity D) perigastric cavity
63. In cnidarians egestion occurs through
A) anus B) mouth C) cloaca D) tentacles
64. Digestion in cnidarians is
A) extra and intracellular B) inter and extracellular
C) intra and intercellular D) extra and intercellular
65. The sensory structures seen in medusoid forms of cnidarians are
A) eyes B) eye spots C) statocysts D) oscilli
66. With reference to the cnidarians fragmentation represents
A) regeneration process B) sexual mode of reproduction
C) asexual mode of reproduction D) budding
67. Ciliated free swimming larval stage of cnidarians is
A) amphiblastula B) parenchymula C) planula D) trochopore
68. In cnidarians alternation of asexually reproducing polypoid form and asexually reproducing
medusoid form is referred to as
A) metamorphosis B) metagenesis C) metamerism D) metastasis
69. In hydrozoans cnidocytes are restricted to
A) endoderm B) mesoglea C) hypostome D) epidermis
70. In hydrozoans gonads occur in
A) colenteron B) gastrodermis C) vellarium D) epidermis
71. The zoological name of the portuguse-man of war is
A) obelia B) hydra C) physalia D) halistemma
72. The most predominant zooid of scyphozoan is
A) gastrozooid B) medusa C) polyp D) dactylozooid
73. Mesoglea of scyphozoans contains
A) pinocytes B) choanocytes C) archeocytes D) amoebocytes
74. In scyphozoan cnidocytes occur in
A) epidermis B) gastro dermis
C) both in epidermis and gastrodermis D) epidermis, gastrodermis and mesoglea
75. The cnidarians class that lacks medusoid form is
A) anthozoa B) scyphozoa C) hydrozoa D) parazoa
76. In anthozoans gonads occur in
A) epidermis B) endoderm C) hypostome D) vellarium
77. The scientific name of red coral is
A) gorgonia B) pennatula C) corallium D) Aurelia
78. Mesoglea is non-cellular in
A) obelia B) aurelia C) gorgonia D) pennatula
79. Cnidocytes of cnidaria are functionally similar to
A) setae of earth worm B) radula of pila
C) pineal spicules of ascaris D) trichocyst of paramecium
80. In cnidarians, the zooids having statocysts are
A) polyps B) dactylozooids C) gastrozooids D) medusa
81. The cnidarians that exhibits metagenesis is
A) hydra B) adamsia C) pennatula D) obelia
82. The typical cnidarians larva is
A) trochophore B) planula C) veliger D) glochidium
83. Match the following

Genus Common Name


A) Pennatula I) Sea fan
B) Gorgonian II) Sea fur
C) Adamsi III) Sea pen
D) Obelia IV) Sea anemone

The correct match is

A B C D A B C D
A) IV II I III B) II IV I III
C) II IV III I D) III I IV II

84. Match the following


Genus Common Name
A) Aurelia I) Portuguese man
of war
B) Corallium II) Jelly fish
C) Metridium III) Sea anemone
D) Physalia IV) Red coral

The correct match is

A B C D A B C D
A) IV II I III B) II IV I III
C) II IV III I D) II IV I III

85. Assertion (A): Physalia is a polymorphic form


Reason (R): Physalia has different types of zooids
A) Both A and R are correct, R is the correct explanation of A
B) both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A
C) A is true, but R is false D) A is false, but R is true

86. Assertion (A): Hydra is a fresh water form


Reason (R): All cnidarians are aquatic forms
A) Both A and R are correct, R is the correct explanation of A
B) both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A
C) A is true, but R is false D) A is false, but R is true
87. Read the following statements
I) All scyphozoans are solitary and medusoid forms
II) cnidarians are generally unisexual forms
III) ephyra larvae are produced by scyphistoma of gorgonian
IV) all anthozoans are exclusively polypoid forms
From the above statements choose the correct statements
A) except I, all are correct B) except II, all are correct
C) except III, all are correct D) except IV, all are correct

DATE 23-09-2017
PHYLUM CTENOPHORA
88. Due to the presence of eight comb plates the body of ctenophores is divisible into
A) 3 equal sections B) 6 equal sections C) 8 equal sections D) 12 equal sections
89. Locomotary structures of ctenophores are
A) cilia B) tentacles C) flagella D) comb plates
90. The characteristic cells of ctenophores are
A) muscle cells B) nematocytes C) ctenocytes D) colloblasts
91. The colloblast is also called
A) lasso cell B) large cell C) comb cell D) leather cell
92. Colloblast cells of ctenophores is
A) digestion B) excretion C) protection D) capturing prey
93. Mode of reproduction in ctenophores is
A) sexual B) both asexual and sexual C) asexual D)
parthenogenesis
94. The larval form of ctenophores is
A) ephyra B) ctenoid C) planula D) cydippid
95. A characteristic biological phenomenon seen in ctenophores is
A) bioluminescence B) metagenesis
C) nocturnal periodicity D) lunar periodicity
96. Digestion in ctenophores is
A) intercellular only B) extracellular only
C) both extra and intracellular D) both inter and extracellular
97. The ctenophores are classified on the basis of
A) body shape B) bioluminescence C) parallel cells D) aboral tentacles
98. The class of ctenophore that lacks aboral tentacles is
A) nuda B) tentaculata C) hydrozoa D) anthozoa
99. Aboral tentacles are present in the class
A) nuda B) tentaculata C) anthozoa D) scyphozoan
100. Beroe belongs to the class
A) tentaculata B) nuda C) anthozoa D) scyphozoan
101. Pleurobrachia belongs to the class
A) tentaculata B) nuda C) ctenophora D) hydrozoa

102. Number of aboral tentacles present in pleurobrachia is


A) 2 B) 4 C) 6 D) 8
103. Match the following characters of ctenophore

List-I List-II
A) Symmetry I) Diploblastic
B) Body wall II) Sexual mode only
C) Reproduction III) Locomotary structures
D) Comb plates IV) radial

The correct match is

A B C D A B C D
A) IV I II III B) I IV III II
C) IV II I III D) II IV III I

104. Match the following

List-I List-II
A) Comb plates I) Absent
B) Colloblasts II) Locomotion
C) Fertilization III) Capture the prey
D) Cnidocytes IV) external

The correct match is

A B C D A B C D
A) IV II III I B) I II III IV
C) II III IV I D) III II I IV

105. Assertion (A): Ctenophores are exclusively marine


Reason (R): Comb plates are the locomotory structures in ctenophores
A) A is true, R is false B) A is false, R is true
C) both A and Ra are true, but R is not the correct explanation of A
D) both A and R are true, but R is the correct explanation of A
106. Assertion (A): Comb plates are the locomotory structures of ctenophroes
Reason (R): There are eight rows of ciliated comb plates on the body wall
A) both A and R are true, but R is the correct explanation of A
B) both A and R are true but R is not the correct explanation of A
C) A is true, R is false D) A is false, R is true
107. Read the following and identify the correct combination

List-I List-II List-II


I) Nuda Class Beroe
II) Tentaculata Class Pleurobrachia
III) Lasso cells Glue cells Capture of prey

The correct combination is


A) I and III B) I and II C) II and III D) all are correct
108. Read the following statements
I) ctenophores are triploblastic II) ctenophores exhibit bioluminescence
III) ctenophore development includes cydippid larva
The correct statements are
A) I and II B) I and III C) II and III D) all are correct
109. Read the following statements
I) ctenophores are Diploblastic
II) ctenophores reproduce by asexual mode only
III) ctenophore reproduce by sexual mode only
The correct statements are
A) I and III B) II and III C) I and II D) all are correct

DATE 24-09-2017
419. The largest phylum in the animal kingdom is
A) mollusca B) insecta C) arthropoda D) chordate
420. The largest class in animal kingdom is
A) mollusca B) insecta C) arthropoda D) chordate
421. Which of the following is not related to the phylum arthropoda?
A) triploblastic nature B) schizocoelom
C) radial symmetry D) cephalization
422. In arthropods the true coelom is
A) enterocoelom B) schizocoelom C)metacoelom D) acoelom
423. Exoskeleton of arthropods is madeup of
A) chitin B) calcium carbonate C) silica D) keratin
424. Exoskeleton of arthropods helps in protection of internal body parts, the other prominent
function of exoskeleton is
A) respiration B) secretion C) water conservation D) sensory perception
425. The exoskeleton of arthropods exhibits
A) flexibility B) expansion C) moulting D) layering
426. Striated muscles appeared first in
A) mollusca B) echinodermata C) arthropoda D) annelida
427. Arthropods are able to move quickly because of the
A) chitin B) smooth muscles C) cardiac muscles D) striated muscles
428. First time in arthropods the musculature is formed by
A) unstriated muscles B) striated muscles
C) cardiac muscles D) pseudostratified muscles
429. In arthropods, the coelom is confined to
A) heart B) digestive and respiratory systems
C) gonads and excretory organs D) respiratory system only
430. In principal body cavity of arthropods is
A) schizocoel B) haemocoel C) pseudocoel D) enterocoel
431. Exoskeleton of arthropods undergoes moulting to allow
A) growth B) excretion C) respiration D) locomotion
432. In arthropods, the functional body cavity is filled with
A) haemolymph B) fat bodies C) mesenchyme D) botryoidal tissue
433. Which of the following is not a character of arthropods?
A) true coelom B) haemocoel C) haemolymph D) enterocoelom
434. Gills, book gills, book lungs and trachea are
A) excretory organs B) sensory organs C) respiratory organs D) reproductive organs
435. Blood vascular system of arthropods is
A) open type B) closed type C) semi enclosed type D) semi open type
436. Which of the following is not related to the blood vascular system of arthropods?
A) heart is present B) heart is absent
C) blood contains respiratory pigment D) blood flows in the body cavity
437. In arthropods the position of heart is
A) ventral B) lateral C) dorsal D) postero-lateral
438. The copper containing respiratory pigment found in arthropods is
A) haemoglobin B) haemocyanin C) hemoerythrin D) chlorocrunin
439. In arthropods the brain is associated with
A) dorsal nerve cord B) ventral nerve cord C) nerve ring D) heart
440. In the arthropods, the nerve ring is present around the
A) buccal cavity B) pharynx C) gizzard D) oesophagous
441. Antennae, statocysts function in association with
A) digestive system B) circulatory system
C) nervous system D) exo-skeleton
442. Compound eyes, antennae, statocysts are associated with
A) excretion B) respiration C) sensory function D) secretion
443. Balancing organs in arthropods are
A) antennae B) antennules C) statocysts D) oscilli
444. Malpighian tubules, green glands, coxal glands of arthropods are
A) sense organs B) reproductive organs
C) excretory organs D) secretory organs
445. Which one of the following is not related to excretion in arthropods?
A) flame cells B) malpighian tubules
C) green glands D) coxal glands
446. Find out odd man out
A) arthropods-green glands B) annelids- nephridia
C) platyhelminthes-flame cells D) molluscs-mantle
447. As flame cells in platyhelminthes so do in arthropods is
A) green glands B) preen glands C) compound eyes D) ocelli
448. Arthropods are
A) unisexual B) bisexual C) hermaphroditic D) asexual
449. Fertilization in arthropods is usually
A) internal B) external C) absent D) on the body wall
450. Among the following metamorphosis is seen in
A) earthworm B) leech C) cockroach D) scorpion
451. Arthropod larval forms develop into adults by
A) metamorphosis B) metagenesis C) metamerism D) metastasis
452. Find out the odd one from the following genera of arthropods
A) anopheles B) culex C) aedes D) apis
453. Find out the odd insect from the following
A) honey bee B) silkworm C) lac insect D) housefly
454. Which one of the following is economically useful insect
A) housefly B) mosquito C) head louse D) lac insect
455. Name of the pest that leads a gregarious mode of life
A) anopheles B) culex C) aedes D) locusta
456. Find out the arthropod that is considered as the living fossil
A) kerria B) apis C) limulus D) cancer
457. Number of subphyla in the phylum arthropoda are
A) one B) two C) three D) five
458. Exclusively extinct marine arthropods are included under the subphylum
A) chelicerata B) trilobita C) xiphosura D) crustacea
459. In trilobite, the axial furrows are
A) transverse B) longitudinal C) oblique D) horizontal
460. The habitat of trilobites is
A) terrestrial B) marine C) fresh water D) arborial
461. Triarthrus, dalmanites are examples for the subphylum
A) trilobita B) insecta C) crustacea D) xiphosuran
462. The group of arthropods in which the body is divisible into prosoma and opisthosoma is
A) trilobita B) chelicerata C) mandibulata D) hexapoda
463. Prosoma in chelicerates is also referred to as
A) thorax B) cephalothorax C) meta thorax D) metasoma
464. In chelicerates the prosoma is formed to
A) six segments B) eight segments C) ten segments D) thirteen segments
465. The abdomen of chelicerates is referred to as
A) prosoma B) mesosoma C) metasoma D) opisthosoma
466. The prosoma of chelicerates bears
A) ten pairs of appendages B) six pairs of appendages
C) thirteen pairs of appendages D) eight pairs of appendages
467. The chelicerae of the chelicerates are meant for
A) feeding B) sense C) copulation D) protection
468. The chelicerae are considered as the modification of
A) first pair of mesosomal appendages B) first pair of metasomal appendages
C) first pair of prosomal appendages D) last pair of prosomal appendages
469. The chelicerates do not have
A) chelicerae B) antennae only C) mandibles only D) antennae and mandible
470. The number of segments present in the opisthosoma of chelicerates is
A) six B) thirteen C) fourteen D) three
471. Xiphosura and arachnida are the representative classes of
A) trilobita B) chelicerata C) mandibles D) hexapoda
472. In limulus book gills are the modification of
A) prosomal appendages B) fist five pairs of mesosomal appendages
C) last five pairs of mesosomal appendages
D) last five pairs of appendages of metosoma
473. Last pair of prosomal appendages of limulus are called
A) chelicerae B) walking legs C) pusher legs D) pedipalps
474. In limulus walking legs include
A) first four pairs of prosomal appendages
B) four pairs of prosomal appendages, except the first and last pairs
C) last four pairs of prosomal appendages D) last four pairs of opisthosomal appendages

DATE 25-09-2017

475. In limulus genital operculum is formed by the


A) fusion of first pair of prosomal appendages
B) fusion of last pair of prosomal appendages
C) fusion of first pair of mesosomal appendages
D) fusion of last pair of mesosomal appendages
476. In limulus metasoma ends with
A) telson B) poisonous fang C) poison claws D) spinnarettes
477. Development of limulus is indirect, it includes a larval form called
A) nauplius larva B) mysis larva C) caterpillar larva D) trilobite larva
478. In arachnids walking legs are found in
A) prosoma B) opisthosoma C) mesosoma D) metosoma
479. Book lungs of arachnids are modification of
A) prosomal appendages B) metasomal appendages
C) first four pair of metasomal appendages
D) mesosomal appendages
480. In spiders, the spinnerets are modification of
A) appendages of abdomen B) appendages of prosoma
C) appendages of thorax D) appendages of cephalothorax
481. The copper containing respiratory pigment of arachnids is
A) haemoglobin B) haemocyanin C) haemoerythrin D) chlorocrunin
482. Identify the viviparous animal from the following
A) spider B) mite C) scorpion D) head louse
483. The scientific name of scorpion is
A) palamnaeus B) aranea C) sarcoptes D) scutigera
484. Aranea is the scientific name of
A) scorpion B) spider C) prawn D) locust
485. Coxal glands are excretory organs of the class
A) crustacea B) chilopoda C) diplopoda D) arachnida
486. Scientifically the Itch mite is called
A) palamnaeus B) aranea C) sarcoptes D) scutigera
487. The subphylum of arthropoda which bears antennae, mandibles and maxillae on the head
A) chelicerata B) mandibulata C) triblobita D) hexapoda
488. The classes of subphylum mandibulata are
A) crustacea, chilopoda, diplopoda, insecta
B) crustacea, arachnida, insecta, chilopoda
C) diplopoda, insecta, trilobita, xiphosura
D) xiphosura, insecta, diplopoda, chilopda
489. Cephalothorax is commonly found in the class
A) crustacea B) chilopoda C) diplopoda D) insecta
490. In crabs and lobsters, the carapace is hardened by
A) calcium sulphate B) phosphate C) calcium carbonateD) chitin
491. The group of arthropods that possess two pairs of antennae is
A) crustacea B) diplopoda C) insect D) chilopoda
492. In class crustacea, thorax and abdomen bear
A) biramous appendages B) uniramous appendages
C) no appendages D) unjointed appendages
493. Number of mandibles present in crustaceans is
A) one pair B) two pairs C) three pairs D) four pairs
494. The number of maxillae present in crustaceans is
A) two pairs B) one pair C) four pairs D) three pairs
495. The unique character of crustaceans is the presence of
A) telson B) chelicerae C) antennae and antennules D) viviparity
496. Green glands of crustaceans are referred to as
A) antennal glands B) coxal glands C) malpighian glandsD) telsonal glands
497. Antennae, compound eyes, statocysts are the sensory organs of
A) crustaceans B) arachinids C) chelicerates D) trilobites
498. Water flea is the common name of
A) daphnia B) sacculina C) cancer D) astacus
499. Cray fish is the common name of
A) daphnia B) sacculina C) cancer D) astacus
500. Crab is the common name of
A) daphnia B) sacculina C) cancer D) astacus
501. Rock barnacle is the common name of
A) balamus B) palaemon C) sacculina D) astacus
502. Root headed barnacle is the common name of
A) sacculina B) palaemon C) balamus D) astacus
503. Centipedes are included in the class
A) crustacea B) chilopoda C) diplopoda D) hexapoda
504. In chilopods, each trunk segment bears
A) two pairs of clawed appendages B) one pair of clawed appendages
C) three pairs of clawed appendages D) four pairs of clawed appendages
505. In chilopods, Posion claws are present in the appendages of
A) first head segment B) last head segment
C) first trunk segment D) 10th trunk segment
506. Respiratory organs of chilopods are
A) gills B) book gills C) book lungs D) tracheae
507. Excretory organs of chilopods are
A) green glands B) antennary glands C) coxal glands D) malpighian tubules
508. Centipede is the common name of
A) scolopendra B) sacculina C) daphnia D) cancer
509. Scolopendra and scutigera are representatives of
A) diplopods B) chilopods C) crustaceans D) arachnids
510. Millipedes are included in the class
A) diplopoda B) chilopoda C) crustacea D) arachnida
511. Diplopods are
A) detritivores B) herbivores C) carnivores D) asanguivores
512. In diplopods, the gnathochilarium is formed by the fusion of
A) antennae B) antennules C) maxillae D) mandibles

DATE 26-09-2017

513. In diplopods, each trunk segment bears


A) one pair of legs B) two pairs of legs C) three pair of legs D) two legs with biramous
nature
514. Excretory organs of diplopods are
A) green glands B) antennal glands C) coxal glands D) malpighian tubules
515. Respiratory organs of diplopods are
A) book gills B) body wall C) book lungs D) tracheae
516. Spirostreptus and julus are
A) insects B) diplopods C) chilopods D) trilobites
517. Largest class in the animal kingdom is
A) diplopoda B) chilopoda C) insecta D) arachnia
518. Insects bear
A) four pairs of jointed legs in the thorax B) a pair of jointed legs in the head
C) three pairs of jointed legs in the thorax D) three pairs of unjointed legs in the abdomen
519. The insect devoid of wings is
A) lepisma B) periplaneta C) musca D) apis
520. House fly is the common name of
A) musca B) mosquito C) lepisma D) daphnia
521. Among the arthropods, antennae are absent in
A) chilopoda B) crustacea and insecta
C) xiphosura and arachnida D) diplopoda and crustacea
522. Match the following and choose the correct combination

List-I List-II
A) Trilobita I) Sarcoptes
B) Xiphosura II) Astacus
C) Arachnida III) Limulus
D) Crustacea IV) Dalmanites
V) Julus

The correct match is

A B C D A B C D
A) I II III IV B) I IV II III
C) IV III I II D) III II I IV

523. Match the following and choose the correct combination

List-I List-II
A) Xiphosura I) Scutigera
B) Chilopoda II) Julus
C) Diplopoda III) Aranea
D) Arachnida IV) Limulus
V) Triarthrus

The correct match is

A B C D A B C D
A) I IV II III B) I I II III
C) II V IV III D) I III IV V

524. Match the following and choose the correct combination

List-I List-II
A) Limulus I) 1000-legged worm
B) Sacculina II) 100-legged worm
C) Lepisma III) Trilobite larva
D) Scolopendra IV) Silver fish
E) Julus V) Root-headed barnancle

The correct match is

A B C D E A B C D E
A) I II III IV V B) III V IV II I
C) V IV I II III D) III II V IV I

525. Match the following and choose the correct combination

List-I List-II
A) Balamus I) Itchmite
B) Scutigera II) Scorpion
C) Astacus III) Centipede
D) Palamnaeus IV) Cray fish
E) Sarcoptes V) Rockbarnacle

The correct match is

A B C D E A B C D E
A) V III IV II I B) V II III IV I
C) V III IV I II D) V III II IV I

526. Match the following and choose the correct combination

List-I List-II
A) Palaemon I) Water flea
B) Cancer II) Root headed barnacle
C) Balamus III) Fresh water prawn
D) Sacculina IV) Crab
E) Daphnia V) Rock barnacle

The correct match is

A B C D E A B C D E
A) III IV V II I B) III IV V I II
C) III IV I V II D) III IV II I V

527. Match the following and choose the correct combination

List-I List-II
A) Chelicerata I) Four pairs of walking legs
B) Arachnida II) Two pairs of antennae
C) Crustacea III) Terrestrial, carnivorous
D) Chilopoda IV) Body is divisible into prosoma and opisthosoma
V)

The correct match is

A B C D A B C D
A) IV I II III B) I II III IV
C) IV I III II D) III II I III
528. Match the following

List-I List-II
A) Book gills I) Palamnaeus
B) Book lungs II) Limulus
C) Trachea III) Palaemon
D) Gills IV) periplaneta

The correct match is

A B C D A B C D
A) I II III IV B) II I IV III
C) IV II III I D) III II I IV
529. Match the following

List-I List-II
A) Coxal glands I) Spider
B) Green glands II) Cockroach
C) Malpighian tubules III) Prawn
D) Book lungs and tracheae IV) scorpion

The correct match is

A B C D A B C D
A) IV I II III B) IV III II I
C) I II III IV D) III II I IV

530. Match the following

List-I List-II
A) Three pairs of legs I) Triarthrus
B) Four pairs of legs II) Lepisma
C) Four pairs of walking legs and one pair of pusher legs III) Palamnaeus
D) Biramous appendages IV) limulus

The correct match is

A B C D A B C D
A) II III IV I B) IV II III I
C) II IV III I D) II III I IV

531. Match the following and find the correct match

List-I List-II
A) Xiphosura I) Thoracic and abdominal appendages are biramous
B) Trilobita II) Six pairs of prosomal appendages
C) Arachnida III) Body is divided into a median and two lateral lobes
D) Crustacea IV) Book lungs

The correct match is

A B C D A B C D
A) I III II IV B) II III IV I
C) III I II IV D) IV III I II

532. Study the following and find out the correct match

Class Character Example


A) Xiphosura Last five pairs of mesosomal appendages Limulus
B) Arachnida Four pairs of walking legs Palamnaeus
C) Crustacea Excretory organs are renete glands Lepisma
D) Chilopoda Thousand legged worms julus

The correct match is


A) A and B B) B and C C) A and D D) B and D
533. Study the following and find the correct combination

Class Character Example


A) Xiphosura Limulus Horse shoe crab
B) Insecta Lepisma Silver fish
C) Crustacea Scutigera Milliepede
D) Insecta Astacus Cray fish

The correct match is


A) C and D B) A, B and C C) A and B D) A and D
534. Study the following and find the correct combination

Class Character Example


A) Crustacea Excretion by green glands Palaemon
B) Arachnida Excretion by malpighian tubules and coxal glands Aranea
C) Diplopoda Excretion by antennary glands Scolopendra
D) Insecta Excretion by coxal glands sarcoptes

The correct combination is


A) A and D B) A and B C) B and C D) B and D
535. Study the following and find the correct combination

Class Excretory organs Example


A) Insecta Malpighian tubules Cockroach
B) Crustacea Antennary glands Crab
C) Arachnida Nephridia Sea scorpion
D) Chilopoda Green glands centipede

The correct combination is


A) A and B B) C and D C) B and C D) B and D
536. Arrange the respiratory organs of cockroach, limulus, scorpion and prawn in a sequence
A) gills B) book gills C) book lungs D) trachea
A) DCBA B) CDAB C) DBCA D) ACBD
537. Arrange the excretory organs of insects, crustaceans and scorpions in a sequence
A) coxal glands B) malpighian tubules C) green glands
A) BCA B) CBA C) ABC D) ACB
538. Arrange the following arthropods of arachnida, xiphosura, insecta, chilopoda, diplopoda and
crustacea in a sequence
A) lepisma B) spirostreptus C) scolopendra
D) sacculina E) limulus F) palamnaeus
A) DBCAEF B) FEACBD
C) ACDBFE D) CABDEF
539. Assertion (A): Open type of blood vascular system is present in arthropods
Reason (R): In arthropods blood always flows in blood vessels
A) both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A
B) both A and R are true, but R is the correct explanation of A
C) A is true, but R is false D) A is false, but R is true
540. Assertion (A): Limulus is described as living fossil
Reason (R): Limulus remained unchanged over the millions of years
A) both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A
B) both A and R are true, but R is the correct explanation of A
C) A is true, but R is false D) A is false, but R is true
541. Assertion (A): In arthropods fertilization is usually internal
Reason (R): Arthropods are mostly oviparous
A) both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A
B) both A and R are true, but R is the correct explanation of A
C) A is true, but R is false D) A is false, but R is true
542. Read the following statements regarding arthropods and find the correct combination
A) unsegmented and schizooelomates B) exoskeleton helps in water conservation
C) nervous system includes a pharyngeal nerve ring D) appendages are jointed
The correct combination is
A) A and B B) B and C C) B and D D) A and D
543. Read the following statements regarding xiphosura and identify the correct combination
A) prosoma bears pair of chelicera, four pairs of walking legs and one pair of pusher legs
B) first pair of mesosomal appendages fused to from gnathochilarium
C) the last five pairs of mesosomal appendages are modified book gills
D) metasoma ends in telson
The correct statements are
A) all except A B) all except B C) all except C D) all except D
544. Read the following statements regarding arachnids, and identify the correct combination
A) terrestrial chelicerates B) antennae are absent
C) three pairs of walking legs are present
D) malpighian tubules and coxal gland are excretory structures
The correct statements are
A) all except A B) all except B C) all except C D) all except D
545. Read the following statements regarding chilopods and identify correct combination
A) referred to as centipedes B) each trunk segment bears two pairs of legs
C) respiration by tracheae D) excretion by malpighian tubules
The correct ones are
A) all except A B) all except C C) all except D D) all except B
546. Read the following statements regarding insecta, and find the correct combination
A) thorax has three segments B) trachelae are the respiratory organs
C) possess three pairs of legs
The correct statements are
A) all are correct B) all except A C) all except B D) all except C
547. Study the following statements about crustaceans, and identify the correct combination
A) gills are respiratory organs B) two pairs of antennae are present
C) coxal glands are excretory organs D) development is indirect with many larvae
The correct statements are
A) all B) all except A C) all except C D) all except D
548. Study the following statements regarding trilobita, and find the correct combination
A) uniramous appendages are present B) they are extinct
C) body is divided into three lobes longitudinally
The correct statements are
A) all except A B) all except B C) all except C D) all are correct
549. Match the figures correctly
A B C D A B C D
A Trilobite Limulu Chilopod Diplopod B) Limulus Insecta Diplopod Chilopod
) s a a a a
C) Diplopod Limulu Chilopod Trilobite D Trilobit Arachnid Insecta chilopoda
a s a ) e a

550. Relate the following diagrams correctly


A B C D A B C D
A Crustacea Miriapod Trilobit Insect B) Trilobit Xiphosur Arachnid Crustace
) n e e a a a
C) Decapoda Chilopod Insecta Arachnid D Trilobit Xiphosur Crustacea arachnid
a a ) a a a

551. Match the figures correctly to their classes


A B C D A B C D
A) Insecta Chilopoda Arachni Diplopo B) Gastropoda Insecta Crustac Chilopo
da da ea da
C) Cephalopoda Insecta Diplopo Chilopo D) Crustacea Diplopo Chilopo insecta
da da da da

3.7- PHYLUM ARTHROPODA

419.C 420.B
421.C 422.B 423.A 424.C 425.C 426.C 427.D 428.B 429.C 430.B
431.A 432.A 433.D 434.C 435.A 436.B 437.C 438.B 439.C 440.D
441.C 442.C 443.C 444.C 445.A 446.D 447.A 448.A 449.A 450.C
451.A 452.D 453.D 454.C 455.D 456.C 457.C 458.B 459.B 460.B
461.A 462.B 463.D 464.B 465.A 466.C 467.D 468.B 469.B 470.C
471.C 472.B 473.C 474.A 475. D 476.A 477.D 478.A 479.B 480.C
481.A 482.B 483.D 484.C 485.B 486.A 487.A 488.C 489.A 490.A
491.A 492.A 493.C 494.A 495.A 496.A 497.D 498.C 499.A 500.A
501.B 502.B 503.C 504.D 505.D 506.A 507.B 508.A 509.A 510.C
511.B 512.D 513.D 514.B 515.C 516.C 517.A 518.A 519.C 520.C
521.B 522.B 523.A 524.A 525.A 526.B 527.B 528.A 529.B 530.A
531.C 532.B 533.A 534.C 535.A 536.B 537.C 538.A 539.B 540.C
541.B 542.C 543.D 544.A 545.C 546.A 547.A 548.B 549.D 550.
551.

DATE 27-09-2017

3.9-PHYLUM ECHINODERMATA

671. Echinoderms are described as


A) deuterostomes, triploblastic, entero coelomates and unsegmented animals
B) protostomes, triploblastic, entero coelomates and segmented animals
C) deuterostomes, triploblastic, entero coelomates, internally segmented animals
D) deuterostomes, diploblastic, entero coelomate, metamerically segmented animals
672. The larval forms of echinodermata show
A) radial symmetry B) penta radial symmetry
C) bilateral symmetry D) biradial symmetry
673. Secondarily developed symmetry of adult echinoderms is
A) asymmetry B) biradial symmetry
C) spherical symmetry D) pentamerous radial symmetry
674. The radial symmetry of echinoderms is described as
A) radial symmetry B) bilateral symmetry
C) pentamerous radial symmetry D) biradial symmetry
675. In echinoderms the skeleton is represented as
A) ectodermal endoskeleton B) Mesodermal endoskeleton
C) ectodermal exoskeleton D) endodermal exoskeleton
676. Endoskeleton of echinoderms is made up of
A) scales B) calcareous ossicles C) cartilage D) sponging
fibers
677. The calcareous ossicles of echinoderms are derived from
A) ectoderm B) endoderm C) mesoderm D) coelom
678. The pedicellariae of echinoderms are the modification of
A) spines B) tube feet C) shell D) madreportie
679. The term echinodermata indicates the character of
A) water vascular system B) enterocoelom
C) schinozocoelom D) spiny skin
680. The water vascular system of echinodermata helps in
A) locomotion only B) reproduction and excretion only
C) locomotion and food captures only D) locomotion food capture, respiration and
excretion
681. Water enters into the water vascular system through the
A) papulae B) respiratory tress C) tube feet D) madreporite
682. Circulatory system of echinoderms is
A) closed type B) open type C) semi closed type D) absent
683. In echinoderms, specialized excretory organs are
A) tube feet B) pedicilalriae C) madreporite D) absent
684. In the blood vascular system of echinoderms
A) heart is chambered B) heat and blood vessels are absent
C) heart is myogenic D) atria are two pairs, ventricle one
685. In echinoderms respiration is facilitated by
A) pedicellariae B) ctenidia C) papulae D) madreporite
686. In sea cucumbers respiration is done by
A) spines B) dermal branchiae C) clocal respiratory trees D) madreporite
687. In echinoderms, the brain is
A) ganglionated B) poorly developed C) plate-like D) absent
688. Echinoderms are dioecious and
A) exhibit sexual dimorphsim B) donot exhibit sexual dimorphism
C) exhibit protandry D) exhibit protogyny
689. Fertilization in echinoderms is
A) internal B) external C) both D) none
690. Regeneration power in echinoderms is
A) low B) absent C) remarkable D) moderate
691. With reference to the nervous and sensory systems of echinoderms
A) brain and sense organs are well developed
B) brain is highly developed and sense organs are poorly developed
C) brain is poorly developed and sense organs are highly developed
D) brain is absent, but sense organs are poorly developed
692. Echinoderms when attacked by predator exhibit a self destructive process known as
A) autogamy B) endotomy C) autotomy D) polytomy
693. The hypothetical larva which is considered as the ancestor of all echinoderms is
A) pleuteus B) tornaria C) aricularia D) dipleurula
694. The special feature of the sub-phylum pelmatozoa is
A) anus on aboral surface B)anus on oral surface and mouth on aboral surface
C) both mouth and anus on oral surface D) both anus and mouth on aboral surface
695. The only class included in the sub-phylum pelmatozoa is
A) asteriodea B) ophiuroidea C) crinoidea D) echinoidea
696. Stalked pelmatozoans are represented by
A) feather star B) sea lillies C) sea fur D) sea cucumber
697. Free-swimming pelmatozoan is
A) feather star B) sea lily C) sea fur D) sand dollar
698. In crinoides, the body is covered by a calcareous test called
A) corona B) tegument C) theca D) shell
699. In crinoides, the arms bear
A) theca B) test C) pinnules D) pedicellariae
700. Which of the following is true with reference to the class crinoidea?
A) spines and pedicellariae are present B) madreporite and tube feet are present
C) spines, pedicellariae and madreportite are present
D) pedicellariae and madreporite are absent
701. In crinoidea arms are
A) absent B) biramous C) pentaramous D) multiple branched
702. Crinoides attach to the substratum by
A) theca B) test C) madreporite D) cirri
703. The free swimming larval form of crinoides is
A) echinopleuteus B) pentacrinoid C) doliolaria D) auricularia
704. The stalked and sessile larval form of feather stars is
A) echinopleuteus B) pentacrinoid C) dolioloria D) auricularia
705. Sea lily with cirri is
A) ptilocrinus B) bathycrinus C) neometra D) antedon
706. Sea lily without cirri is
A) ptilocrinus B) bathycrinus C) neometra D) antedon
707. Feather star is the common name of
A) ptilocrinus B) bathycrinus C) neometra D) neopilina
708. The sub phylum eleutherozoa includes
A) sessile forms B) free moving forms
C) parasitic forms D) tubicolous forms
709. In eleutherozoans, mouth is present on the
A) aboral surface B) oral surface C) lateral surface D) circumference
710. Number of classes included in the subphylum eleutherozoa is
A) five B) four C) three D) seven
711. Star fishes are included in the class
A) asteroidia B) ophiuroidea C) echinoidea D) holothuroidea
712. In the class asteroidean the ambulacral grooves are
A) absent B) closed C) open D) branched
713. In the class asteroidean pedicellariae are
A) three jawed B) two jawed C) four jawed D) absent
714. Bipinnaria and branchiolaria are the larvae found in the class
A) asteroidea B) holothuroidea C) eleutherozoa D) echinoidea
715. Brittle stars are included in the class
A) ophiuroidea B) asteroidea C) holothuroidea D) echinoidea
716. Basket stars belong to the class
A) ophiuroidea B) asteroidea C) holothuroidea D) echinoidea
717. Serpent stars belongs to the class
A) ophiuroidea B) asteroidea C) holothuroidea D) echinoidea
718. In echinoderms flexible, fragile arms are seen in the class
A) ophiuroidea B) asteroidea C) holothuroidea D) echinoidea
719. Name the member of the class ophiuroidea with flexible, fragile and branched arms
A) ophiothrix B) gorgonocephalus C) astropecten D) ophiocoma
720. With reference to ophiuroidea, the correct statement is
A) ambulacral grooves are closed, tube feet lack suckers, madreporite is on the oral surface
B) ambulacral grooves open, tube feet have suckers madreporite on the aboral surface
C) pedicellariae two jawed, anus is absent, mouth is present
D) pedicellariae are present, anus is present
721. The larval form of ophiuroidea is
A) ophiopluteus B) echinopluteus C) bipinnaria D) pentacrinoid
722. Spiny brittle star is the common name of
A) ophiothrix B) gorgonocephalus C) asterias D) cucumaria
723. Basket star is the common name of
A) ophiothrix B) gorgonocephalus C) ophiocoma D) asterias
724. Sea urchin is the common name of
A) echinus B) echinocardium C) echinododiscus D) clypeaster
725. Heart urchin is the common name of
A) echinus B) echinocardium C) echinodiscus D) clypeaster
726. Sand dollar is the common name of
A) echinus B) echinocardium C) echinodiscus D) clypeaster
727. Cake urchin is the common name of
A) clypeaster B) echinus C) echinocardium D) echinodiscus
728. Arms are absent in the class
A) crinoidea B) asteroidea C) ophiuropidea D) echinoidea
729. In echinoidea, calcarious ossicles of the body unite to form a rigid structure called
A) test B) spines C) denticle D) pedicellare
730. The test of echinoids is referred to as
A) theca B) tegmen C) corona D) calyx
731. In echinoidea madreporite and anus are
A) oral in position B) aboral in position C) absent D) modified into pedicellariae
732. Three-jawed pedicellariae are found in the class
A) crinoidea B) asteroidea C) echinoidea D) holothuroidea
733. Five-jawed masticatory apparatus, found in echinoides is called
A) respiratory trees B) pedicellariae C) aristotles lantern D) mullers lantern
734. Among echinoides, the Aristotles lantern is absent in
A) echinocardium B) echinus C) echinodiscus D) clypeaster
735. The primary function of Aristotles lantern of echinoidea is
A) sensory B) bioluminiscence C) digestion D) mastication
736. The larval form of echinoides is called
A) echinopluteus B) ophiopluteus C) amphipluteus D) pennapluteus
737. Sea cucumbers are included in the class
A) echinoidea B) holothuroidea C) ophiuroidea D) asteroidean
738. Arms, spines and pedicillariae are absent in the class
A) holothuroidea B) ophiuroidea C) echinoidea D) asteroidean
739. Coriaceous skin is found in the class
A) holothuroidea B) ophiuroidea C) echinoidea D) asteroidean
740. In holothurians loose spicules are found in
A) pedicellariae B) respiratory trees C) dermis D) cloacal trees
741. The oral retractile tentacles of holothurians are the modifications of
A) pedicellariae B) spines C) tube feet D) arms
742. In holothurians madreporite is
A) absent B) embedded in the leathery skin
C) present in the cloacal region D) suspended in the coelom
743. In holothuroids, the respiratory organs are
A) respiratory trees B) soft and leathery skin
C) dermal ossicles D) madreporite
744. In holothuroidea, respiratory trees arise from
A) mouth B) cloaca C) spines D) skin
745. The larval form of holothuroids is
A) auricularia B) echinopluteus C) ophiopluteus D) bipinnaria
746. Cucumaria, synapta, thyone are the representatives of the class
A) asteroidea B) crinoidea C) echinoidea D) holothuroidea
747. Identify the holothuroidean from the following
A) thyone B) clypeaster C) ophiothrix D) asterias
748. Match the following

List-I List-II
A) Feather star I) Gorgonocephalus
B) Sea lily without cirri II) Ptilocrinus
C) Sea lily with cirri III) Bathycrinus
D) Basket star IV) neometra

The correct match is

A B C D A B C D
A) IV III II I B) I II III IV
C) II III IV I D) III I II IV

749. Match the following

List-I List-II
A) Two-jawed I) Sea urchin
pedicellaria
B) Tube feet without II) Sea cucumber
suckers
C) Aristotles lantern III) Star fishes
D) Coriaceous skin IV) Brittle stars

The correct match is

A B C D A B C D
A) IV III II I B) II IV III I
C) III IV I II D) I II IV III

750. Match the following

List-I List-II
A) Heart urchin I) Clypeaster
B) Cake urchin II) Echinus
C) Sand dollar III) Echinocardium
D) Sea urchin IV) echinodiscus

The correct match is

A B C D A B C D
A) III I IV II B) I II IV III
C) III I II IV D) III IV I II

751. Match the following

List-I List-II
A) Crinoidea I) Three jawed pedicellaria
B) Asteroidean II) Biramous arms with pinnules
C) Ophiuroidea III) Arms are not clearly demarcated from the central disc
D) Echinoidea IV) Arms are long, flexible, fragile and demarcated from the central
disc
E) Holothuroidea V) Skin is leathery

The correct match is

A B C D E A B C D E
A) IV V III II I B) I V IV III II
C) III I IV V II D) II III IV I V

752. Match the following

List-I List-II
A) Bipinnaria I) Sea urchin
B) Auricularia II) Brittle stars
C) Ophiopluteus III) Star fishes
D) Doliolaria IV) Sea lilies
E) Echinopluteus V) Sea cucumbers

The correct match is

A B C D E A B C D E
A) III V II IV I B) III IV V I II
C) II III I IV V D) I IV II V III

753. Match the following

List-I List-II
A) Ophiothrix I) Auricularia
B) Ptilocrinus II) Bipinnaria
C) Asterias III) Ophioplutelus
D) Synapta IV) Doliolaria
E) Clypeaster V) echinopluteus

The correct match is

A B C D E A B C D E
A) III IV II I V B) II III I V IV
C) I II V IV III D) V IV III I II

754. Match the following

List-I List-II
A) Madreporite I) Holothuroidea
absent
B) Aboral II) Ophiuroidea
madreporite
C) Oral III) Echinoidea
madreporite
D) Internal IV) crinoidea
madreporite

The correct match is

A B C D A B C D
A) III IV I II B) IV III II I
C) II I III IV D) II III IV I

755. Study the following and find the correct match

Genus Common Name Class


A) Asterias Sea lily Crinoidea
B) Ophiothrix Star fish Asteroidean
C) Clypeaster Cake urchin Echinoidea
D) Neometra Feather star crinoidea

The correct match is


A) A and B B) C and D C) A and D D) B and C
756. Study the following find the correct match

Animal Character Class


A) Pentacerous Two-jawed pedicellaria Bipinnaria
B) Echinocardium Arms are absent Echinopluteus
C) Gorgonocephalus Madreporite is oral in position Ophiopluteus
D) Holothuria Retractile tentacles present around the mouth auricularia

The correct match are


A) A and B B) B and C C) A, B, C D) all the above
757. Arrange the following echinoderms belong to the classes Holothuroidea, echinoideal,
Ophiuroidea, Crinoidea and asteroidea in a sequence
A) feather star B) basket star C) star fish D) sand dollar E) sea
cucumber
A) EDBAC B) CABDE C) ACDEB D) BDCAE
758. Arrange the following larvae of echinoderms belong to the classes of holothuroidea,
echinoidea, ophiuroidea, asteroidea and crinidea respectively in a sequence
A) bipinnaria B) echinopluteus C) ophiopluteus D) auricularia E) doliolaria
A)EACBD B) ACEDB C) DBCAE D) BACED
759. Arrange the following echinoderms belong to the classes Crinoidea, echinoidea, Holothuroidea
and Ophiuroidea respectively in a sequence
A) synapta B) neometra C) clypeaster D) ophiothrix
A) DACB B) ABCD C) CADB D) BCAD
760. Study the following statements with reference to echinoderms and find the correct points
I) blastopore develops into mouth of adult
II) larvae are radially symmetrical but adults are bilaterally symmetrical
III) presence of Mesodermal endoskeleton
IV) water vascular system derived from the coelom
The correct one is
A) I and II B) III and IV C) I and III D) II and IV
761. Study the following statements with regard to ophiuroids and find the correct ones
I) mouth and anus are located on the oral surface
II) madreporite is absent
III) arms are long, fragile and are not clearly demarcated from the central disc
IV) suckerless tube feet are present
The correct combination is
A) I and II B) II and III C) II and IV D) only IV
762. Study the following statements with regard to holothuroids and find the correct combination
I) arms, spines and pedicillariae are absent
II) skin is leathery (coriaceous)
III) madreporite is internal IV) peristomal gills are helpful is respiration
The correct combination is
A) all except I B) all except II C) all except III D) all except IV
763. Study the following statements with regard to the class Crinoidea and find the correct
combination
I) arms are bifurcated and bear pinnules
II) madreporite is aboral
III) spines and pedicillariae are absent
IV) suckered tube feet are present
The correct combination is
A) II and IV B) I and III C) I and II D) III and IV

3.9-PHYLUM ECHINODERMATA-ANSWER KEY

1.A 2.C 3.D 4.C 5.B 6.B 7.C 8.A 9.D 10.D
11.D 12.D 13.B 14.D 15.B 16.C 17.C 18.D 19.B 20.B
21.C 22.D 23.C 24.D 25.C 26.C 27.B 28.A 29.C 30.C
31.D 32.B 33.D 34.C 35.B 36.A 37.B 38.C 39.B 40.B
41.B 42.A 43.C 44.B 45.A 46.A 47.A 48.A 49.A 50.B
51.A 52.A 53.A 54.B 55.A 56.B 57.C 58.A 59.D 60.A
61.C 62.B 63.C 64.C 65.A 66.D 67.A 68.B 69.A 70.A
71.C 72.C 73.D 74.A 75.B 76.A 77.D 78.A 79.A 80.C
81.A 82.D 83.A 84.A 85.B 86.B 87.D 88.A 89.C 90.D
91.B 92.D 93.D 94.B