Vous êtes sur la page 1sur 159

www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.

Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
1. Blockbuster means:
A large solid piece of stone
A device to cut off persons head as punishment
Something that makes movement difficult
A powerful explosive to demolish buildings

ans: 4
2. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a while: Because she had
a reputation for __ we were surprised and pleased when she greeted us so __
insolence-irately
insouciance-cordially
arrogance-disdainfully
querulousness - affably

ans: 4
3. A rocket flying to the moon does not need wings because _.
it has no engine
pace has too much dust
it has no fuel
space is airless

ans: 4
4. The word officialese means
plural number of official
language used in offices
plural number of offices
vague expressions

ans: 2
5. Identify the correct sentence:
She had faith in and hopes for the future.
She had faith and hopes for the future.
She had faith and hopes in the future.
She had faith and hopes in future.

ans: 1
6. The Parthenon is said erected in the Age of Pericles.
to have become
to have begun
to have been
to have had begun

ans: 3
7. To read between the lines-
to concentrate
to suspect

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
to read carefully
to grasp the hidden meaning

ans: 4
8. Fill in the blanks in the following sentences by selecting the most appropriate alternative from among the
four choices given:Parliamentary democracy demands discipline-to the rules.
adherence
respectful
knowledge
awareness

ans: 1
9. What is antonym of jovial ?
Jolly
Jealous
Gay
Happy

ans: 2
10. A synonym for resentment is-
fear
anger
indignation
panic

ans: 2
11. The second anniversary celebration of our college will be held on December,

ans: 1
12. The synonym for efface-
improve
exhaust
rub out
cut out

ans: 3
13. Parcel means
Quarrel

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Piece of land
Postage
Unobstructed view

ans: 3
14. The antonym of indifference is -
Ardour
Compassion
Anxiety
Conceren

ans: 1
15. Fill in the blinks: Give my ___to him.
Warm compliment
Compliments
Best compliment
Heartiest compliment

ans: 2
16. Which of the following school of litarary writings is connected with a medical theory?
Comedy of manners
Theater of the Absurd
Heoric Tragedy
Comedy of Humours

ans: 4
17. Choose the correct one:
Mispel
Misspell
Mispell
Misspel

ans: 2
18. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: INFRINGE
-Intrude
Transgress
Purloin
Invade

ans: 2
19. The word imbibe means :
to learn
To tinge
To drink
To acquire

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
20. If two typist can type two pages in two minutes, how many typists will it take to type 18 pages in six
minutes.
3
6
9
18

ans: 2
21. The expression \'after one\'s own heart\' means :
To be in low spirit
with complete devotion
To one\'s own liking
To be in high spirit

ans: 3
22. what is the noun of the Word 'Waste'?
Waste
Wasting
Wastage
Wasteful

ans: 3
23. To put the cart before the horse-
to offer a person what he cannot eat
to force a person to do something
to raise obstacle
to reverse the natural order of things

ans: 4
24. Government has been entrusted____elected politicians.
with
for
to
at

ans: 3
25. ?


Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 3
26. The poet laureate is-
the best poet of the country
a wineer of the Nobel prize in poetry
the Court poet of England
a classical poet

ans: 3
27. He fantasized winning the lottery
about
with
from
after

ans: 1
28. Vacilate- Hesitate
Persevere- Waiver
Impulsive- Deliberate
Obstinate- Accommodating
Irresolute- Indecisive

ans: 4
29. He intends to _ in the country for two months .
live
stay
stop
halt

ans: 2
30. The Olympic games were watched by billions of people all over the world.
exactly
usually
truly
literally

ans: 2
31. \"To be or not to be, that is the__\".
meaning
question
answer
isssue

ans: 2
32. Some writer sink __ oblivion in course of time
on
from

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
under
into

ans: 4
33. Each of the following idioms is followed by some alternatives. choose the one which best expresses its
meaning:-To keep one\'s head-
to save onedelf
to be self respectful
to keep calm
none of these

ans: 3
34. Divide 30 by half and

ans: 1
35. \'Maiden speech\' means .
Late speech
Early speech
Final speech
First speech

ans: 4
36. Your conduct admits __ no excuse.
to
for
of
at

ans: 3
37. What is the verb of the word 'ability'?
enable
ably
able
ableness

ans: 1
38. Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair. EXCITE :
CALM

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
stimulate : cool down
retrain : compose
agitate : trouble
upset : perturb

ans: 1
39. The correct sentence of the followings -
A new cabinet has been sworn in Dhaka
A new cabinet has been sworn a Dhaka
A new cabinet has been sworn by in Dhaka
A new cabinet has sworn in Dhaka

ans: 1
40. What is the antonym of famous?
Oraque
Obscure
Illiterate
Immature

ans: 2
41. Any one of the following pairs are literary collaborators-
Eliot and pound
Yeats and Eliot
Pope and Dryden
Shelly and keats

ans: 4
42. What is antonym of Gentle ?
Harsh
Clever
Modest
Rude

ans: 4
43. Who is the greatest modern English Dramatist?
Verginia Woolf
George Bernard Shaw
P. B. Shelley
S. T. Coleridge

ans: 2
44. Hold water means -
keep water
Store
Bear examination
Drink water

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
45. The synonym of `Franchise -
Privilege
Utility
French
Frankness

ans: 1
46. \"I\'ll have a cup of tea,\" my father said, \"because I\'m not hungry.\" Which of the following sentences is
the correct indirect speech?
My father said that he will have a cup of tea because he wasn\'t hungry
My father said that he would have had a cup of tea because he wasn\'t hungry
My father said that he would have a cup fo tea because he wasn\'t hungry
My father said that he had a cup of tea because he wasn\'t hungry

ans: 3
47. Climate is a _ of the environment.
state
situation
rank
size

ans: 1
48. Identify the correct passive form- Open the window.
Window should be opened
Let the window be opened
Let the window be opened by you
The window must be opened

ans: 2
49. Do not worry, English grammar is not_ to understand._ which of the following does best fit in the blank
space?
so difficult
very difficult
too difficult
difficult enough

ans: 3
50. Choose the correct sentence:
Let he and you be witnesses
Let you and him be witnesses
Let you and he be witnesses
Let you and he be witness

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 2
51. Which of the following sentences is correct?
I forbade him from going
I forbade him to go
I forbade him going
I forbade him not to go

ans: 2
52. What is the meaning of the expression bottom line?
The final step
The end of a road
The last line of a book
The essential point

ans: 4
53. Who, which, what are:
Demonstrative pronoun
Relative pronoun
Reflexive pronoun
Indefinite pronoun

ans: 2
54. What kind of man is quite the opposite type of supercilious?
Affable
Haughty
Disdainfull
Wicked

ans: 1
55. one of the four sentences given in each question is grammatically wrong. That alternative is your answer:-
He has no desire for fame
I intend going to Rajshahi
He is too miserly to part with his money
He has invited me for dinner

ans: 2
56. If we want concrete proof, we are looking for - .
building material
something to cover a path
clear evidence
a cement mixer

ans: 3
57. What is the adjective of the word 'Heart'?
Heart
Hearten

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Heartening
Heartful

ans: 3
58. ____ is not the only thing that tourists want to see.
A scenery
Sceneries
The sceneries
Scenery

ans: 4
59. Just now he ___ his dinner but he says he\'ll see you when he\'s finished.
is having
has had
was having
had

ans: 2
60. No one can - that he is clever.
deny
defy
denounce
discard

ans: 1
61. In spite of my requests, he did not __.
give in
fall in
get off
give forth

ans: 3
62. Who is author of India wins freedom ?
Mahataama Gandhi
J.L.Nehru
Abul Kamal azad
Moulana Akram Khan

ans: 3
63. He had a __ headache.
strong
acute
serious
bad

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 4
64. The word \'disinterested\' means:
lack of interest
indifferent
callous
neutral

ans: 4
65. Who wrote the plays , \'The Tempest\' and \'The Mid Summer Night\'s Dream?
Ben Johnson
Christopher
John Dryden
William Shakespeare

ans: 4
66. Choose the word or phrase that best fill the blank space to complete the sentences: All of the people at the
NAM conference are ___ .
Mathematic teachers
Mathematics teachers
Mathematics teacher
Mathematic's teachers

ans: 2
67. In each of the follwing questions,choose the word opposite in meaning to the given word:-HATE
Admire
Abhor
Concern
Loathe

ans: 1
68. `Bootleg means to-
distribute
export
import
smuggle

ans: 4
69. The fifth consonant from the beginning of this sentence is the letter_.
i
e
a
t

ans: 4
70. He said that he __ the previous day.
has come

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
had come
came
arrived

ans: 2
71. Pediatric relates to the treatment of:
adults
women
old people
children

ans: 4
72. Choose the correctly spelt word:-
Superceed
Superseed
Supercede
Supersede

ans: 4
73. The walls of our house have been painted ___green.
by
in
with
no preposition

ans: 4
74. Who is the modern philosopher who was awarded Nobel Prize for literature?
James Baker
Dr. Kissinger
Bertrand Russell
Lenin

ans: 3
75. He is quite _ in dealing with people.
unsubtle
imprudent
diplomatic
impolite

ans: 3
76. Succssive discountn of 20% and 15% are equal to a single discount of-
30%
32%
34%
35%

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
77. There is no alternative _training.
to
for
than
of

ans: 4
78. Choose the correct sentence -
I asked javed had he passed
I asked javed if you had passed
I asked javed if he had passed
I asked Javed that had he passed

ans: 3
79. Chose the right word to fill the blank : I should appreciate it if you could complet this work - Thursday.
till
untill
up to
by

ans: 4
80. Who is the most famous satirist in English literature?
Alexander Pope
Jonathan Swifts
William Wordsworth
Butler

ans: 2
81. He knew it was a avery _ operation, but he was determined to carry it out .
difficult
dangerous
risky
troublesome

ans: 3
82. I am looking for someone who ____ play the piano.
able to
is able
can be able to
can

ans: 4
83. Choose the correct alternative to correct the sentence. He . to see us if he had been able to do .

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
would come
would have come
may have come
may come

ans: 2
84. plebiscite is a term related to
Medicine
Technology
Law
Politics

ans: 4
85. Shaheen would never have taken the job if _ what great demand it would make on his time .
he knew
he had been knowing
he had known
he was knowing

ans: 3
86. which of the following is the correct phrase for will be held?
takes off
comes off
will bring about
will come round

ans: 2
87. The people who carray a coffin at a funeral are called-
Undertakers
Supporters
Pallbearers
Mourners

ans: 3
88. what is the meaning of the word 'belated ' -
complaining
off hand
weak
Tardy

ans: 4
89. Choose the correct tense:
Javed was so exhausted that he lain down for a sleep
Javed was so exhausted that he had lain down for a sleep
Javed was so exhausted that he was lying down for a sleep
Javed was so exhausted that he will lay down for a sleep

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
90. Lengthen : Prolong
stretch : extend
distance : reduce
draw out : shorten
reach out : cut short

ans: 1
91. In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one that best expresses the
meaning of the given word:- Sporadic
Consistent
Uniform
Frequent
Scattered

ans: 4
92. Break : Repair :: Wound:
Hurt
Heal
Fix
Plaster

ans: 2
93. Anything 'pernicious' tends to injure or destroy. something which has no such harmful effect is -.
innocuous
innocent
immaculate
salutary

ans: 1
94. The word \'Shrug\' indicating doubt or indifference is associated with-
Shoulders
Head
Forehead
Eyebrows

ans: 1
95. Choose the correct sentence -
The rich is not always happy
Rich is not always happy
The rich is not happy always
The rich are not always happy

ans: 4

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
96. The children studied in a class room __ windows were never opened.
that
which
where
whose

ans: 4
97. Rahim is 12 years old. He is three times older than Karim. What will be the age of Rahim when he is two
times older than Karim ?
15
16
17
18

ans: 2
98. Trees have - - off their leaves
thrown
fallen
cast
put

ans: 3
99. Which phrase contains words opposed to each other in meaning?
Hopes and aspirations
Heat and dust
Reproduction and death
Emerged and advanced

ans: 3
100. Chose the right word to fill the blank : Since his retirement, Mr. Chowdhury, who was a teacher, has
written four novels.
circulation
current
procession
flow

ans: 4

Part 2
1. If I were you, I (handle) the situation more carefully. which of the following verb forms does best complete
the above sentence?
would handle
will handle
handled

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
would have handled

ans: 1
2. In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one that best expresses the
meaning of the given word:- Omnipotent
Feeble
Supreme
Impotent
Vulnerable

ans: 2
3. What is the meaning of the word intrepid?
arrogant
belligerent
questioning
fearless

ans: 4
4. What kind of noun is girl ?
Proper
Common
Collective
Material

ans: 2
5. Chose the right word to fill the blank : I should appreciate it if you could complet this work - Thursday.
till
untill
up to
by

ans: 4
6. What is the antonym `Honorary' ?
Literary
Honorable
Salaried
Official

ans: 3
7. They suffered much _ tornado had hit their village.
until
since
as if
let alone

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 2
8. What are you so angry _ ?
about
with
at
for

ans: 1
9. Intellectual -

ans: 3
10. Select the pair that best expresses a relationship similar to the expressed in the original pair: CARPENTER
: SAW-
seamstress : scissors
stenographer : typewriter
painter : brush
lawyer : brief

ans: 1
11. I opened the door as soon as I ____ the bell.
have heard
was hearing
am heard
heard

ans: 4
12. She has _ her hair a beautiful shade of brown .
colored
given
dried
dyed

ans: 4
13. Choose the correct option: Even as harvesting was goin on ___.
the rainy season began
the rainy season was began
the rainy season had began
the rainy season begins

ans: 1
14. what is the noun of the Word 'Waste'?

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Waste
Wasting
Wastage
Wasteful

ans: 3
15. Which of the following sentance is a correct proverb?
Fools rush in where angels fear to tread
Fools rush in were an angels fears to tread
A fool rushes in where an angels fear to tread
Fools rush in where the angels fear to tread

ans: 1
16. The synonym for \'Obdurate\'-
Deceitful
Stubborn
Sly
Swindler

ans: 2
17. Which sentence is correct ?
This is an unique case
This is a unique case
This is a very unique case
This is the most unique case

ans: 2
18. Choose the correctly spelt word:-
Tsunami
Sunami
Suname
Sunamce

ans: 1
19. The synonyme of genesis is-
introduction
preface
beginning
foreword

ans: 3
20. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: INFRINGE
-Intrude
Transgress
Purloin

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Invade

ans: 2
21. What is antonym of jovial ?
Jolly
Jealous
Gay
Happy

ans: 2
22. He watched the boat __ down the river.
to float
floating
was floating
had floated

ans: 2
23. Rumminant means
Cud-chewing nimal
Soup
Gossip
Noise-maker

ans: 1
24. In each of the follwing questions,choose the word opposite in meaning to the given word:-LIABILITY
Treasure
Debt
Assets
Property

ans: 3
25. Lengthen : Prolong
stretch : extend
distance : reduce
draw out : shorten
reach out : cut short

ans: 1
26. Eager:Indifferent
devoted:dedicated
concerned:careful
anxious:nervous
enthusiastic:halfhearted

ans: 4

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
27. I have never seen such a slow coach like you, this small work has taken you three full month. what does
the idiom 'a slow coach' mean?
an irresponsible person
a careless person
an unthougtful person
a very lazy person

ans: 4
28. Which is the noun of the word beautiful ?
Beautify
Beauty
Beautifully
Beautious

ans: 2
29. Tiger: Zoology :: Mars :
Astrology
Astronomy
Crytology
Telescopy

ans: 2
30. Identify the correct passive form- Open the window.
Window should be opened
Let the window be opened
Let the window be opened by you
The window must be opened

ans: 2
31. .Choose the correctly spelt word:-
Accilerate
Accelerate
Accelerrate
Accilarate

ans: 2
32. The word \"permissive\" implies
humble
law-abiding
liberal
submissive

ans: 3
33. Three score is -
Thirty times
Three hundred times

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Three times twenty
More than three

ans: 3
34. The boy from the village said, "I ---- starve then beg".-which of the following best completed the above
sentence?
better
rather
would rather
would better

ans: 3
35. plebiscite is a term related to
Medicine
Technology
Law
Politics

ans: 4
36. Which is the following sentence is the correct one ?
My father was in hospital during sixweeks in summer
In summer during six weeks my father was in hospital
My father was in a hospital during six weeks in summer
My father was in hospital for six weeks during the summer

ans: 4
37. In each of the follwing questions,out of the four alternatives,choose the one which can be substituted for
the given words/sentence:-Time after twilight and before night-
Evening
Dawn
Dusk
Eclipse

ans: 3
38. Chose the right word to fill the blank : Since his retirement, Mr. Chowdhury, who was a teacher, has
written four novels.
circulation
current
procession
flow

ans: 4
39. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: BROCHURE-
Opening
Pamphlet

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Bureau
censor

ans: 2
40. What is the antonym of famous?
Oraque
Obscure
Illiterate
Immature

ans: 2
41. The children studied in a class room __ windows were never opened.
that
which
where
whose

ans: 4
42. Who is the most famous satirist in English literature?
Alexander Pope
Jonathan Swifts
William Wordsworth
Butler

ans: 2
43. People always remember patriots -Which of the following is the best passive form of the above sentence?
The patriots will always be remembered by people
The patriots are always being remembered
People are always remembered by the patriots
The patriots are always remembered by the people

ans: 4
44. May Allah help you. What kind of sentence is this ?
Assertive
Imperative
Optative
Exclamatory

ans: 3
45. The influence of the technological revolution in and the concentration of wealth and power in the hands
of the few should worry us all.
aggravating demolishing
proliferating diminishing
undermining neutralizing
accelerating intensifying

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 4
46. Anger, even when it is has one virtue, it overcomes .
sinful sloth
unnecessary malice
inevitable desire
intense hate

ans: 1
47. \'Light\' is to \'dark\' as \'cold\' is to _.
hot
heat
winter
cool

ans: 1
48. Rishan walks as if he-lame.
is
had been
has
were

ans: 4
49. If a person cannot stop taking drugs, he is
attached to them
committed to them
addicted to them
devoted to them

ans: 3
50. As they waited, Rahim argued against war
while his brother discusses the effects of pollution
while his brother discussed the effects of pollution
while his brother was discussing the effects of pollution
while his brother had discussed the effects of pollution

ans: 3
51. Price for bicycles can run ___________ T.k 2,000.00
as high as
so high as
as high to
as high for

ans: 1
52. Something which is obnoxious means that it is-

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Very dangerous
Very pleasant
Very ugly
Very unpleasant

ans: 4
53. Choose the correct alternative to correct the sentence. He . to see us if he had been able to do .
would come
would have come
may have come
may come

ans: 2
54. Government has been entrusted____elected politicians.
with
for
to
at

ans: 3
55. The antonym of indifference is -
Ardour
Compassion
Anxiety
Conceren

ans: 1
56. Find out the correct translation:
It is raining from morning.
It has been raining from morning.
It has been drizzling since morning.
It is drizzling since morning.

ans: 3
57. New programs will be _ next week in Bangladesh Television.
telecast
published
telecasted
broadcasted

ans: 1
58. One who unduly forwards in rendering services for others is not generally liked in society- Which of the
following words represents truly the character of the person mentioned here?
Benevolent
Official
Officious

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Bureaucratic

ans: 3
59. Rubber is notable for its _.
lightness
heaviness
elasticity
viscosity

ans: 3
60. \'Animal Farm\' was written by _.
George Orwell
Stevenson
Swift
Mark Twain

ans: 1
61. Choose the correct answer. How long did you wait ?
Till launch time
Till he came
until six O' clock
Since this morning

ans: 2
62. Which of the following is a correct sentence?
He was too clever not to miss the point
He was so clever to miss the point
He was too clever to miss the point
He was too clever to grasp the point

ans: 3
63. No one can - that he is clever.
deny
defy
denounce
discard

ans: 1
64. According to the conditions of my scholarship, after finishing my degree .
my education will be employed by the university
employment will be given to me by the University
the University will employ me
I will be employed of the University

ans: 3

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
65. The synonym of `Franchise -
Privilege
Utility
French
Frankness

ans: 1
66. If a part of a speech or writing breaks the theme, it is called
pomposity
digression
exaggeration
anti-climax

ans: 2
67. Fill in the blanks He has assured me_______safety ?
with
of
for
at

ans: 2
68. `syntax' means -
Supplementary tax
Sentence building
Manner of speech
Synchronizing

ans: 2
69. ?


ans: 3
70. Delay : Retard
postpone : promote
adjourn : start
slow down : hold up
defer : accelerate

ans: 3
71. \'Good\' is to \'bad\' as \'white\' is to__
dark
grey

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
black
ebony

ans: 3
72. If we want concrete proof, we are looking for - .
building material
something to cover a path
clear evidence
a cement mixer

ans: 3
73. Of the four alternatives given below, choose the word/words that best fits into the underlined word given in
the sentence: - One day \'women willhave has so long been denied them _ leisure, money and room to
themselves.
Spece
Liberty
Office
Capacity

ans: 2
74. Noureen will discuss the issue with Nasir ___ phone
in
over
by
on

ans: 2
75. What is the meaning of the idiom a round dozen?
A full dozen
A little less than a dozen
A little more than a dozen
Round about a dozen

ans: 1
76. Anything 'pernicious' tends to injure or destroy. something which has no such harmful effect is -.
innocuous
innocent
immaculate
salutary

ans: 1
77. He has paid the penalty __ his crimes __ five years in prison.
for, with
at, by
about, a t
after, in

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 1
78. When a person says hes `all in it means .
He is very tired
He is has arrived
He has finished packing
He has got everything

ans: 1
79. If a man swims 4 miters upstream at 1 mph and back downstream to the same point at 4 mph, what is his
average speed ?
0.8 mph
1.6 mph
2.4 mph
3.2 mph

ans: 2
80. \'Paediatric\' relates to the treatment of - .
adults
children
women
old people

ans: 2
81. The Olympic games were watched by billions of people all over the world.
exactly
usually
truly
literally

ans: 2
82. Don\'t make a noise while your father ____.
is being asleep
is sleeping
asleep
has slept

ans: 2
83. The captain left the boat, because it ___.
turned down
turned up
tuned bottom
turned over

ans: 4

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
84. \'Maiden speech\' means .
Late speech
Early speech
Final speech
First speech

ans: 4
85. Only after I _ home, did I remember my doctor\'s appointment.
going
go
went
gone

ans: 3
86. what is the meaning of the word 'euphemism'?
vague idea
in offensive expression
verbal play
wise saying

ans: 2
87. To end in smoke-
To create fire
To go through suffering
To come to nothing
To see fire

ans: 3
88. To stay healthy, we must plan to have a balanced __.
figure
food
diet
outlook

ans: 3
89. Which of the following sentences is correct?
Why you have done this?
Why did you have done this?
Why have you done this?
Why you had done this?

ans: 3
90. A bull market means that share prices are-
falling
rising
moving

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
static

ans: 2
91. Caesar and Cleopatra is-
A tragedy by Shakespeare
A play by G. B. Shaw
A poem by Lord Byron
A novel by S.T. Coleridge

ans: 2
92. Who wrote the plays , \'The Tempest\' and \'The Mid Summer Night\'s Dream?
Ben Johnson
Christopher
John Dryden
William Shakespeare

ans: 4
93. Who wrote Beauty is truth,truth is beauty?
Shakespeare
Wordsworth
Keats
Eliot

ans: 3
94. 30% of 10 is 10% of which ?
40
60
30
600

ans: 3
95. We waited unitl the plane ___.
did not take off
took off
had not taken off
had taken off

ans: 2
96. Now-a-days many villages are lit ----- Electricity. Which is the correct preposition in the above blank?
with
by
from
on

ans: 1

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
97. Which phrase contains words opposed to each other in meaning?
Hopes and aspirations
Heat and dust
Reproduction and death
Emerged and advanced

ans: 3
98. The error in the sentence, One of the recommendation made by the committee was accepted by the
authorities is
recommendation
was
accepted by
committee

ans: 1
99. Who is author of India wins freedom ?
Mahataama Gandhi
J.L.Nehru
Abul Kamal azad
Moulana Akram Khan

ans: 3
100. which of the following is the correct phrase for will be held?
takes off
comes off
will bring about
will come round

ans: 2

Part 3
1. Of the four alternatives given below, choose the word/words that best fits into the underlined word given in
the sentence: - One day \'women willhave has so long been denied them _ leisure, money and room to
themselves.
Spece
Liberty
Office
Capacity

ans: 2
2. \'Maiden speech\' means .
Late speech

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Early speech
Final speech
First speech

ans: 4
3. The intellectual can no longer be said to live the margins of society.
against
beyond
inside
before

ans: 2
4. What kind of noun is girl ?
Proper
Common
Collective
Material

ans: 2
5. He gave up - football when he got married.
of playing
to play
playing
play

ans: 3
6. People who assume that no evil can befall them are foolishly-
Ardent
Complacent
confident
apprehensive

ans: 2
7. To the arrival of spring, Bangladesh Television a special function.
commemorate : launched
announce : telecast
celebrate : organized
welcome : sanctioned

ans: 3
8. I count - -your help
after
upon
for
with

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
9. One should be careful about ___ duty.
his
her
ones
the

ans: 3
10. \'Good\' is to \'bad\' as \'white\' is to__
dark
grey
black
ebony

ans: 3
11. The speaker failed to make the audience-to him patiently.-Which of the following is the best form of
pronoun in the above sentence?
to listen
listening
listened
listen

ans: 4
12. Only after I _ home, did I remember my doctor\'s appointment.
going
go
went
gone

ans: 3
13. We must keep our fingers __ that the weather will stay fine for the picnic tomorrow.
raised
pointed
lifte
crossed

ans: 4
14. What is the masculine gender of "mare" ?
Dog
Mermaid
Bear
Stallion

ans: 4

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
15. The right word to fill in the gap of the following sentence : Give her a telephone number to ring ____ she
gets lost.
perhaps
Whether
in case
unless

ans: 3
16. The expression take into account means
count numbers
consider
think seriously
assess

ans: 2
17. Fill in the blanks in the following sentences by selecting the most appropriate alternative from among the
four choices given:Parliamentary democracy demands discipline-to the rules.
adherence
respectful
knowledge
awareness

ans: 1
18. Succssive discountn of 20% and 15% are equal to a single discount of-
30%
32%
34%
35%

ans: 2
19. .Choose the correctly spelt word:-
Accilerate
Accelerate
Accelerrate
Accilarate

ans: 2
20. Frightened : Scream :: Angry :
Cry
Shiver
Shout
Sneer

ans: 3
21. what do you get ?
25

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
45
55
70

ans: 4
22. What is the antonym of 'Queer'?
Integrated
Orderly
Abnormal
Odd

ans: 2
23. Pediatric relates to the treatment of:
adults
women
old people
children

ans: 4
24. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a while: Although a
few years ago the fundamental fact about the Milky Way seemed fairly well ___ now even its mass and radius
have come into ___.
diminished __ disrepute
determined __ resolution
established __ question
ignored __ danger

ans: 3
25. A reward has been announced for the employees who hard.
have worked
has worked
will be work
have had worked

ans: 1
26. Pick the word that is synonymous with \'authoritarian\'
autocratic
senior
elderly
potential

ans: 1
27. Find out the correct translation:
It is raining from morning.
It has been raining from morning.
It has been drizzling since morning.

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
It is drizzling since morning.

ans: 3
28. Which of the following sentences is correct?
I forbade him from going
I forbade him to go
I forbade him going
I forbade him not to go

ans: 2
29. The literary work 'Kuble Khan'is -.
a history by Vincent Smith
a verse by Coleridge
a drama by Oscar Wilde
a short story by Somerset Maugham

ans: 2
30. Honey is__sweet.
very
too much
much too
excessive

ans: 1
31. Your conduct admits __ no excuse.
to
for
of
at

ans: 3
32. Rumminant means
Cud-chewing nimal
Soup
Gossip
Noise-maker

ans: 1
33. ?
,
,
,

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 3
34. Which of the following sentences is correct?
Why you have done this?
Why did you have done this?
Why have you done this?
Why you had done this?

ans: 3
35. The sentence with correct punctuations-
Maria, my student. is on leave today
Maria my student, is on leave today
Maria, my student, is on leave today
Maria my student is, on leave today

ans: 3
36. The correct sentence of the followings:
The Nile is longest river in Africa
The Nile is longest river in the Africa
Nile is longest river in Africa
The Nile is the longest river in Africa

ans: 4
37. one of the four sentences given in each question is grammatically wrong. That alternative is your answer:-
Neither you nor i am in a sound position.
Laziness is detrimental for success
He begged the favour of my granting him leave
Your action is not in conformity with the law

ans: 2
38. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: INFRINGE
-Intrude
Transgress
Purloin
Invade

ans: 2
39. Caesar and Cleopatra is-
A tragedy by Shakespeare
A play by G. B. Shaw
A poem by Lord Byron
A novel by S.T. Coleridge

ans: 2
40. The word \'disinterested\' means:
lack of interest

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
indifferent
callous
neutral

ans: 4
41. I have not heard from him__
long since
for a long time
since long
for long

ans: 4
42. There are ___ dangerous drivers.
a very lot of
very many of
very much of
a lot of

ans: 4
43. Browning was the composer of any of the following poems -
Two voices
The Scholar Gipsy
Andrea del sarto
Oneone

ans: 3
44. Which is the noun of the word beautiful ?
Beautify
Beauty
Beautifully
Beautious

ans: 2
45. \'Animal Farm\' was written by _.
George Orwell
Stevenson
Swift
Mark Twain

ans: 1
46. He intends to _ in the country for two months .
live
stay
stop
halt

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
47. Who wrote the two famous novels , \'David Copperfiled\' and \'The Tale Of Tow Cities\'?
Thomas Hardy
Janne Austen
George Eliot
Charles Dickens

ans: 4
48. What is the antonym `Honorary' ?
Literary
Honorable
Salaried
Official

ans: 3
49. If I had known you were coming ___.
I would go to the station.
I would be going to the station.
I had gone to the station.
I would have gone to the station.

ans: 4
50. The second anniversary celebration of our college will be held on December,

ans: 1
51. Choose the correct sentence -
The rich is not always happy
Rich is not always happy
The rich is not happy always
The rich are not always happy

ans: 4
52. City B is 5 miles east of city A City C is 10 miles southest of city B.Which of the following is the closed to
the distance from city A to city C?
11 miles
12 miles
13 miles

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
14 miles

ans: 4
53. \'Maiden speech\' means .
Late speech
Early speech
Final speech
First speech

ans: 4
54. We(not have) a holiday since the beginning of the year. which of the following verb forms does best
complete the above sentence?
did not have
have not had
are not having
had not had

ans: 2
55. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a while: A __ statement
is an __ comparison;it does not compare things explicitly,but suggest a likeness between them.
sarcastic-unfair
metaphorical-implied
sanguine-inherent
blatant-overt

ans: 4
56. The light have been blown - by the strong wind.
out
away
up
off

ans: 1
57. The synonym for \'Obdurate\'-
Deceitful
Stubborn
Sly
Swindler

ans: 2
58. The synonym for efface-
improve
exhaust
rub out
cut out

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
59. I have never seen such a slow coach like you, this small work has taken you three full month. what does
the idiom 'a slow coach' mean?
an irresponsible person
a careless person
an unthougtful person
a very lazy person

ans: 4
60. Each question below consists of a related pair of words. Select the pair that best expresses a relationship
similar to that expressed in the original pair. ANARCHY : GOVERNMENT
penury : wealth
chaos : disorder
monarchy : republic
verbosity : words

ans: 1
61. First language means the _ language .
important
main
natural
offical

ans: 3
62. I opened the door as soon as I ____ the bell.
have heard
was hearing
am heard
heard

ans: 4
63. If you count 1 to 100, how many 5s will you pass on the way?
10
11
18
20

ans: 4
64. The correct spelling is -
Humourous
Humourious
Humorous
Humorious

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 3
65. Which phrase contains words opposed to each other in meaning?
Hopes and aspirations
Heat and dust
Reproduction and death
Emerged and advanced

ans: 3
66. Many students will now be starting to _ about their exams result.
worry
reflect
inquire
comment

ans: 1
67. He said that he __ be unable come.
will
shall
should
would

ans: 4
68. He had a __ headache.
strong
acute
serious
bad

ans: 4
69. In each of the follwing questions,out of the given alternatives,choose the one that best expresses the
meaning of the given word:-IMPROVEMENT
Promotion
Advancement
Betterment
Preference

ans: 3
70. Chose the right word to fill the blank : Since his retirement, Mr. Chowdhury, who was a teacher, has
written four novels.
circulation
current
procession
flow

ans: 4
71. What is the adjective of the word 'Heart'?

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Heart
Hearten
Heartening
Heartful

ans: 3
72. The word \'Shrug\' indicating doubt or indifference is associated with-
Shoulders
Head
Forehead
Eyebrows

ans: 1
73. Blue chips are-
Securities issued by the government
Industrial shares considered to be a safe investment
Industrial shares considered to be a risky investment
Flat plastic counters used as money tokens

ans: 2
74. select the meaning of the word 'stagflagation' -
controlled prices
economic slow down
a disintegrating government
cultural dullness

ans: 2
75. New programs will be _ next week in Bangladesh Television.
telecast
published
telecasted
broadcasted

ans: 1
76. \"Call to mind\" means
fantasize
attend
remember
request

ans: 3
77. He gave up ____ football when be got married.
to play
playing
play
of playing

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
78. Some writer sink __ oblivion in course of time
on
from
under
into

ans: 4
79. Each of the following idioms is followed by some alternatives. choose the one which best expresses its
meaning:-To keep one\'s head-
to save onedelf
to be self respectful
to keep calm
none of these

ans: 3
80. \'Paediatric\' relates to the treatment of - .
adults
children
women
old people

ans: 2
81. Such claim needs to be tested empirically means
The test should be based on experience
The test should be based on idea
The test should be based on assumption
The test should be based on calculation

ans: 1
82. The synonyme of genesis is-
introduction
preface
beginning
foreword

ans: 3
83. Anything 'pernicious' tends to injure or destroy. something which has no such harmful effect is -.
innocuous
innocent
immaculate
salutary

ans: 1

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
84. Identify the correct passive form- Open the window.
Window should be opened
Let the window be opened
Let the window be opened by you
The window must be opened

ans: 2
85. Who is the author of 'A Farewell to Arms'?
T. S. Eliot
John Milton
Plato
Ernest Hemingway

ans: 4
86. Dog day means-
a period of being carefree
a period of habing youthful flings
a period of misfortunate
hot weather

ans: 4
87. A speech full of too many words is-
A big speech
Maiden speech
An unimportnt speach
A verbose speech

ans: 4
88. He stopped his car when the light turned red.
abruptly
equitably
ambiguously
incisively

ans: 1
89. Choose the correct sentence:
Let he and you be witnesses
Let you and him be witnesses
Let you and he be witnesses
Let you and he be witness

ans: 2
90. The South Pole is located in the _.
Arctic
Antarctic
Antipodes

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Occident

ans: 2
91. Choose the appropriate meaning of the idiom- Swan song
First work
Last work
Middle work
Early work

ans: 2
92. She told me his name after he _ .
left
had left
has left
has been leaving

ans: 2
93. If a substance is cohesive, it tends to .
retain heat
bend without too much difficulty
stick together
break easily

ans: 3
94. We look forward ____ a response from you.
to receiving
to receive
in receiving
for receiving

ans: 1
95. Many islands make up-
an isles
an archipelago
a peninsula
continent

ans: 2
96. The word imbibe means :
to learn
To tinge
To drink
To acquire

ans: 3

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
97. A farmer had 17 hens.All but 9 died.How many live hens were left ?
0
9
18
16

ans: 2
98. Choose the one word or phrase that best completes the sentence: glass is, for all practical purposes, a
solid, its molecular structure is that of a liquid.
If
Because
Since
Although

ans: 4
99. Choose the correct one:
Mispel
Misspell
Mispell
Misspel

ans: 2
100. Identify the correct sentence:
She had faith in and hopes for the future.
She had faith and hopes for the future.
She had faith and hopes in the future.
She had faith and hopes in future.

ans: 1

Part 4
1. Only those who are not serious to their success work by _ and start.
long odds
against time
every inch
fits

ans: 4
2. The verb of the word \'short\' is _.
enshort
shorten
shorted

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
shorting

ans: 2
3. I have ____ interest in the matter.
not
any
none
no

ans: 4
4. What is the verb of the word 'ability'?
enable
ably
able
ableness

ans: 1
5. A person whose head is in the cloud is-
proud
a day dreamer
an aviator
useless

ans: 2
6. \'Misanthropist\' means :
One who first with ladies
A person of narrow views
A hater of mankind
one who bilive that God is in everything

ans: 3
7. We look forward ____ a response from you.
to receiving
to receive
in receiving
for receiving

ans: 1
8. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: ILLUSIVE-
Not deceptive
Not certain
Not obvious
Not coherent

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 2
9. Intellectual -

ans: 3
10. Do not make a noise while your father -
is sleeping
has slept
assleep
is being asleep

ans: 1
11. The fifth consonant from the beginning of this sentence is the letter_.
i
e
a
t

ans: 4
12. Delay : Retard
postpone : promote
adjourn : start
slow down : hold up
defer : accelerate

ans: 3
13. The expression \'Lingua France\' means:
The common language
The first language
International language
The French language

ans: 1
14. Succssive discountn of 20% and 15% are equal to a single discount of-
30%
32%
34%
35%

ans: 2
15. Choose the correct meaning: He raised his eyebrow at my exploration.
Show surprise or disapproval

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Show agreement
Show happiness
Show indifference

ans: 1
16. \"I\'ll have a cup of tea,\" my father said, \"because I\'m not hungry.\" Which of the following sentences is
the correct indirect speech?
My father said that he will have a cup of tea because he wasn\'t hungry
My father said that he would have had a cup of tea because he wasn\'t hungry
My father said that he would have a cup fo tea because he wasn\'t hungry
My father said that he had a cup of tea because he wasn\'t hungry

ans: 3
17. \"Call to mind\" means
fantasize
attend
remember
request

ans: 3
18. A 13 year old is not ____ to vote an election.
as old enough
old enough
enough old
enough old as

ans: 2
19. In spite of my requests, he did not __.
give in
fall in
get off
give forth

ans: 3
20. He knew it was a avery _ operation, but he was determined to carry it out .
difficult
dangerous
risky
troublesome

ans: 3
21. What kind of noun is girl ?
Proper
Common
Collective
Material

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
22. People who assume that no evil can befall them are foolishly-
Ardent
Complacent
confident
apprehensive

ans: 2
23. People always remember patriots -Which of the following is the best passive form of the above sentence?
The patriots will always be remembered by people
The patriots are always being remembered
People are always remembered by the patriots
The patriots are always remembered by the people

ans: 4
24. She argued ___ me about the marriage.
from
with
for
to

ans: 2
25. Choose the correct option: Even as harvesting was goin on ___.
the rainy season began
the rainy season was began
the rainy season had began
the rainy season begins

ans: 1
26. If a person cannot stop taking drugs, he is
attached to them
committed to them
addicted to them
devoted to them

ans: 3
27. 'Razzmatazz' means:
A musical instrument
A well-planned programme
A noisy activity
A musical activity

ans: 3
28. Choose the correctly spelt word:-

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Tsunami
Sunami
Suname
Sunamce

ans: 1
29. Each question below consists of a related pair of words. Select the pair that best expresses a relationship
similar to that expressed in the original pair. VACCINE : PREVENT
wound : heal
victim : attend
antidote : counteract
diagnosis : cure

ans: 4
30. Who wrote the plays , \'The Tempest\' and \'The Mid Summer Night\'s Dream?
Ben Johnson
Christopher
John Dryden
William Shakespeare

ans: 4
31. New programs will be _ next week in Bangladesh Television.
telecast
published
telecasted
broadcasted

ans: 1
32. He said that he __ be unable come.
will
shall
should
would

ans: 4
33. The walls of our house have been painted ___green.
by
in
with
no preposition

ans: 4
34. one of the four sentences given in each question is grammatically wrong. That alternative is your answer:-
Neither you nor i am in a sound position.
Laziness is detrimental for success
He begged the favour of my granting him leave

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Your action is not in conformity with the law

ans: 2
35. The poet laureate is-
the best poet of the country
a wineer of the Nobel prize in poetry
the Court poet of England
a classical poet

ans: 3
36. `Equivocation means -
A true statement
Equal opportunity to get a job
Free expression of opinions
Two contrary things in the same statment

ans: 4
37. He watched the boat __ down the river.
to float
floating
was floating
had floated

ans: 2
38. The synonym of `Franchise -
Privilege
Utility
French
Frankness

ans: 1
39. The expression take into account means
count numbers
consider
think seriously
assess

ans: 2
40. What is the antonym of 'Queer'?
Integrated
Orderly
Abnormal
Odd

ans: 2

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
41. The best passive form of the sentence: we dont like idle people -
We are not liked by idle people
Idle people are not like us
Idle people are not liked by us
Idle people are not of our liking

ans: 3
42. \"Into the __ of death rode the six hundred.\"
city
tunnel
road
valley

ans: 4
43. If two typist can type two pages in two minutes, how many typists will it take to type 18 pages in six
minutes.
3
6
9
18

ans: 2
44. The correct sentence of the followings:
The Nile is longest river in Africa
The Nile is longest river in the Africa
Nile is longest river in Africa
The Nile is the longest river in Africa

ans: 4
45. What kind noun is Cattle ?
Proper
Common
Collective
Material

ans: 3
46. The path ___ paved, so we were albe to walk through the park.
was
had been
has been
being

ans: 2
47. They travelled to Savar__
on foot
by walking

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
on their feet
by foot

ans: 1
48. Naither Rini nor Simi __ qualified for the job.
are
is
were
had

ans: 2
49. Fill in the blanks He has assured me_______safety ?
with
of
for
at

ans: 2
50. A synonym for resentment is-
fear
anger
indignation
panic

ans: 2
51. The second anniversary celebration of our college will be held on December,

ans: 1
52. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a while: Because she
had a reputation for __ we were surprised and pleased when she greeted us so __
insolence-irately
insouciance-cordially
arrogance-disdainfully
querulousness - affably

ans: 4
53. The synonym for \'Obdurate\'-
Deceitful

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Stubborn
Sly
Swindler

ans: 2
54. If you count 1 to 100, how many 5s will you pass on the way?
10
11
18
20

ans: 4
55. 'Razzmatazz' means:
A musical instrument
A well-planned programme
A noisy activity
A musical activity

ans: 3
56. He gave up - football when he got married.
of playing
to play
playing
play

ans: 3
57. Reason is the highest faculty-on human by their creator.
entrusted
endowed
bestowed
conferred

ans: 3
58. Pick the word that is synonymous with \'authoritarian\'
autocratic
senior
elderly
potential

ans: 1
59. Fill in the blanks :What is the time ---------- your watch?
by
in
at
with

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 1
60. what is the noun of the Word 'Waste'?
Waste
Wasting
Wastage
Wasteful

ans: 3
61. He has been ill - Friday last.
from
on
in
since

ans: 4
62. Choose the correct sentence -
The rich is not always happy
Rich is not always happy
The rich is not happy always
The rich are not always happy

ans: 4
63. Only after I _ home, did I remember my doctor\'s appointment.
going
go
went
gone

ans: 3
64. Parcel means
Quarrel
Piece of land
Postage
Unobstructed view

ans: 3
65. Find out the correct translation:
It is raining from morning.
It has been raining from morning.
It has been drizzling since morning.
It is drizzling since morning.

ans: 3
66. what is the meaning of the word 'stanch' -

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
be weak
smooth out
to reinforce
put an end to

ans: 4
67. The word dilly-dally means:
to dilute
wait impatiently
repeat
waste time

ans: 4
68. Choose the correct antonym of 'Sluggish'_
dull
animated
heavy
slow

ans: 2
69. The synonym for efface-
improve
exhaust
rub out
cut out

ans: 3
70. Choose the correctly spelt word:-
Volantory
Volantary
Voluntary
Voluntory

ans: 3
71. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: BROCHURE-
Opening
Pamphlet
Bureau
censor

ans: 2
72.
-



Prepared & Collected By : Kajol Hossain
Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 1
73. Choose the wrong sentence:
He was always arguing with his brother
His failure resulted for lack of attention
When will you write to him about your plan?
Who was the boy you were all laughing at?

ans: 2
74. Who wrote the two famous novels , \'David Copperfiled\' and \'The Tale Of Tow Cities\'?
Thomas Hardy
Janne Austen
George Eliot
Charles Dickens

ans: 4
75. The correct passive of Sheila was writing a letter is -
A letter was written by Sheila
A letter was being writing by Sheila
A letter was being written by Sheila
A letter was been written by sheila

ans: 3
76. Trying unitedly we were able to have our project approved 'against' strong oppositions. which of the
following says nearly the same as 'against' above?
In the wake of
In the guise of
In the plea of
In the teeth of

ans: 4
77. To read between the lines-
to concentrate
to suspect
to read carefully
to grasp the hidden meaning

ans: 4
78. Caesar and Cleopatra is-
A tragedy by Shakespeare
A play by G. B. Shaw
A poem by Lord Byron
A novel by S.T. Coleridge

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 2
79. AMICABLE
Interesting
Loving
Affectionate
Friendly

ans: 4
80. Water boils ___ you heat it to 100 Centigrade.
unless
until
if
although

ans: 3
81. Succumb means
achieve
submit
win
conqur

ans: 2
82. He intends to _ in the country for two months .
live
stay
stop
halt

ans: 2
83. The word \'electorate\' means :
election office
a body of voter
many elections
candidates

ans: 2
84. Frightened : Scream :: Angry :
Cry
Shiver
Shout
Sneer

ans: 3
85. Any one of the following pairs are literary collaborators-
Eliot and pound
Yeats and Eliot

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Pope and Dryden
Shelly and keats

ans: 4
86. In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one that best expresses the
meaning of the given word:- Omnipotent
Feeble
Supreme
Impotent
Vulnerable

ans: 2
87. plebiscite is a term related to
Medicine
Technology
Law
Politics

ans: 4
88. Such claim needs to be tested empirically means
The test should be based on experience
The test should be based on idea
The test should be based on assumption
The test should be based on calculation

ans: 1
89. To the arrival of spring, Bangladesh Television a special function.
commemorate : launched
announce : telecast
celebrate : organized
welcome : sanctioned

ans: 3
90. Chosse the correct sentence:
Rahim ate almost the whole fish
Rahim almost ate the whole fish
Almost Rahim ate the whole fish
Rahim ate the whole fish almost

ans: 1
91. Tiger: Zoology :: Mars :
Astrology
Astronomy
Crytology
Telescopy

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
92. What is the adjective of the word 'Heart'?
Heart
Hearten
Heartening
Heartful

ans: 3
93. 30% of 10 is 10% of which ?
40
60
30
600

ans: 3
94. The influence of the technological revolution in and the concentration of wealth and power in the hands
of the few should worry us all.
aggravating demolishing
proliferating diminishing
undermining neutralizing
accelerating intensifying

ans: 4
95. It's time(you, realize) your mistakes. which of the following verb forms does best complete the above
sentence?
you realized
that you realize
you would realize
you have realized

ans: 1
96. To stay healthy, we must plan to have a balanced __.
figure
food
diet
outlook

ans: 3
97. Select the pair that best expresses a relationship similar to the expressed in the original pair: FIRE :
ASHES-
Accident : delay
Water : waves
Event : memories
Wood : splinters

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
98. He divided the money - the two children .
over
in between
among
between

ans: 4
99. Select the pair that best expresses a relationship similar to the expressed in the original pair: CARPENTER
: SAW-
seamstress : scissors
stenographer : typewriter
painter : brush
lawyer : brief

ans: 1
100. The speaker failed to make the audience-to him patiently.-Which of the following is the best form of
pronoun in the above sentence?
to listen
listening
listened
listen

ans: 4

Part 5
1. Chose the right word to fill the blank : I should appreciate it if you could complet this work - Thursday.
till
untill
up to
by

ans: 4
2. Choose the correct answer. How long did you wait ?
Till launch time
Till he came
until six O' clock
Since this morning

ans: 2
3. The expression \'Lingua France\' means:

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
The common language
The first language
International language
The French language

ans: 1
4. He stopped his car when the light turned red.
abruptly
equitably
ambiguously
incisively

ans: 1
5. Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair. EXCITE :
CALM
stimulate : cool down
retrain : compose
agitate : trouble
upset : perturb

ans: 1
6. Which is the following sentence is the correct one ?
My father was in hospital during sixweeks in summer
In summer during six weeks my father was in hospital
My father was in a hospital during six weeks in summer
My father was in hospital for six weeks during the summer

ans: 4
7. Parcel means
Quarrel
Piece of land
Postage
Unobstructed view

ans: 3
8. The word officialese means
plural number of official
language used in offices
plural number of offices
vague expressions

ans: 2
9. Julius Caesar was the rular of rome about _.
1000 years ago
1500 years ago
2000 years ago

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
3000 years ago

ans: 3
10. If a substance is cohesive, it tends to .
retain heat
bend without too much difficulty
stick together
break easily

ans: 3
11. In each of the follwing questions,out of the given alternatives,choose the one that best expresses the
meaning of the given word:-IMPROVEMENT
Promotion
Advancement
Betterment
Preference

ans: 3
12. Many islands make up-
an isles
an archipelago
a peninsula
continent

ans: 2
13. A bull market means that share prices are-
falling
rising
moving
static

ans: 2
14. The right word to fill in the gap of the following sentence : Give her a telephone number to ring ____ she
gets lost.
perhaps
Whether
in case
unless

ans: 3
15. The price of rice are _.
raising
risen
rising
raised

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
16. Hold water means -
keep water
Store
Bear examination
Drink water

ans: 3
17. what is the meaning of the word 'belated ' -
complaining
off hand
weak
Tardy

ans: 4
18. What kind noun is Cattle ?
Proper
Common
Collective
Material

ans: 3
19. Fill in the blank of the following sentence with the right form of verb. if I _____ a king!
shall be
am
was
were

ans: 4
20. ?


ans: 3
21. He has paid the penalty __ his crimes __ five years in prison.
for, with
at, by
about, a t
after, in

ans: 1

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
22. Your conduct admits __ no excuse.
to
for
of
at

ans: 3
23. Choose the correct sentence:
The matter was informed to the police
The matter has informed to to the police
The police was informed of the matter
The police were informed of the matter

ans: 4
24. Each question below consists of a related pair of words. Select the pair that best expresses a relationship
similar to that expressed in the original pair. ANARCHY : GOVERNMENT
penury : wealth
chaos : disorder
monarchy : republic
verbosity : words

ans: 1
25. The fifth consonant from the beginning of this sentence is the letter_.
i
e
a
t

ans: 4
26. If the second day of the month is a Monday, the eighteenth day of the month is a _.
Sunday
Tuesday
Wednesday
Monday

ans: 3
27. Fill in the blanks :What is the time ---------- your watch?
by
in
at
with

ans: 1
28. one of the four sentences given in each question is grammatically wrong. That alternative is your answer:-
He has no desire for fame
I intend going to Rajshahi

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
He is too miserly to part with his money
He has invited me for dinner

ans: 2
29. The bad news struck him like a bolt from the__
sky
havens
firmament
blue

ans: 4
30. Dhaka is becoming one of the _ cities in Asia.
more busy
busy
busiest
most busiest

ans: 3
31. 'Razzmatazz' means:
A musical instrument
A well-planned programme
A noisy activity
A musical activity

ans: 3
32. Who is the author of `For Whom the Bell Tolls' ?
Lord Tennison
Homer
Charles Dickens
Ernest Hemingway

ans: 4
33. Choose the correct antonym of 'Sluggish'_
dull
animated
heavy
slow

ans: 2
34. First language means the _ language .
important
main
natural
offical

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 3
35. Choose the correct sentence -
The man that said that was a fool
The man who said that was a fool
The man said that was a fool
The man which said that was a fool

ans: 2
36. What is the synonym of incredible?
Unbelievable
Unthinkable
Unlikely
Unthinking

ans: 1
37. A person who write about his own life writers-.
a biography
a diary
a chronicle
an autobiography

ans: 4
38. Choose the correctly spelt word:-
Tsunami
Sunami
Suname
Sunamce

ans: 1
39. If we want concrete proof, we are looking for - .
building material
something to cover a path
clear evidence
a cement mixer

ans: 3
40. If I were you, I (handle) the situation more carefully. which of the following verb forms does best complete
the above sentence?
would handle
will handle
handled
would have handled

ans: 1
41. She argued ___ me about the marriage.
from

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
with
for
to

ans: 2
42. The correct spelling is -
Humourous
Humourious
Humorous
Humorious

ans: 3
43. What is the adjective of the word 'Heart'?
Heart
Hearten
Heartening
Heartful

ans: 3
44. Something which is obnoxious means that it is-
Very dangerous
Very pleasant
Very ugly
Very unpleasant

ans: 4
45. In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word:- Equity
Uprightness
Justice
Integrity
Bias

ans: 4
46. To put the cart before the horse-
to offer a person what he cannot eat
to force a person to do something
to raise obstacle
to reverse the natural order of things

ans: 4
47. Two men, starting at the same point, walk in opposite directions for 4 meters, turn left and walk another 3
meters. What is the distance between them ?
7 meters
14 meters
10 meters
6 meters

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
48. They travelled to Savar__
on foot
by walking
on their feet
by foot

ans: 1
49. He knew it was a avery _ operation, but he was determined to carry it out .
difficult
dangerous
risky
troublesome

ans: 3
50. Who did write first English dictionary ?
Boswell
Ben Jonson
Samuel Johnson
Milton

ans: 3
51. Choose the correct sentence -
The rich is not always happy
Rich is not always happy
The rich is not happy always
The rich are not always happy

ans: 4
52. `Bill of fare is -
A chart of bus fare
A price list
A valuable document
A list of dishes at restaurant

ans: 4
53. We waited unitl the plane ___.
did not take off
took off
had not taken off
had taken off

ans: 2
54. The word \"permissive\" implies

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
humble
law-abiding
liberal
submissive

ans: 3
55. what was the real name of the great American short story writer ,'O'Henry?
Samuel L clemens
William sydeney porter
Fitz-james O'Brien
William huntington wright

ans: 2
56. Vacilate- Hesitate
Persevere- Waiver
Impulsive- Deliberate
Obstinate- Accommodating
Irresolute- Indecisive

ans: 4
57. Chose the right word to fill the blank : Since his retirement, Mr. Chowdhury, who was a teacher, has
written four novels.
circulation
current
procession
flow

ans: 4
58. Which sentence is correct ?
This is an unique case
This is a unique case
This is a very unique case
This is the most unique case

ans: 2
59. The boy from the village said, "I ---- starve then beg".-which of the following best completed the above
sentence?
better
rather
would rather
would better

ans: 3
60. The word plurality means-
The letter S
Men and women

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Chaos and confusion
The holding of more than one office at a time

ans: 4
61. In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one that best expresses the
meaning of the given word:- Sporadic
Consistent
Uniform
Frequent
Scattered

ans: 4
62. one of the four sentences given in each question is grammatically wrong. That alternative is your answer:-
Neither you nor i am in a sound position.
Laziness is detrimental for success
He begged the favour of my granting him leave
Your action is not in conformity with the law

ans: 2
63. What is the masculine gender of "mare" ?
Dog
Mermaid
Bear
Stallion

ans: 4
64. Rubber is notable for its _.
lightness
heaviness
elasticity
viscosity

ans: 3
65. `Bootleg means to-
distribute
export
import
smuggle

ans: 4
66. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: BROCHURE-
Opening
Pamphlet
Bureau
censor

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
67. \"I\'ll have a cup of tea,\" my father said, \"because I\'m not hungry.\" Which of the following sentences is
the correct indirect speech?
My father said that he will have a cup of tea because he wasn\'t hungry
My father said that he would have had a cup of tea because he wasn\'t hungry
My father said that he would have a cup fo tea because he wasn\'t hungry
My father said that he had a cup of tea because he wasn\'t hungry

ans: 3
68. 'Tom Jones' by Henry Fielding was first published in -.
the 1st half of 19th century
the 2nd half of 19th century
the 1st half of 18th century
the 2nd half of 18th century

ans: 3
69. 'Razzmatazz' means:
A musical instrument
A well-planned programme
A noisy activity
A musical activity

ans: 3
70. Government has been entrusted____elected politicians.
with
for
to
at

ans: 3
71. The sentence with correct punctuations-
Maria, my student. is on leave today
Maria my student, is on leave today
Maria, my student, is on leave today
Maria my student is, on leave today

ans: 3
72. 'The Rainbow 'is -.
a poem by wordsworth
a short story by somerset maugham
a novel by D.H. Lawrence
a verse by coleridge

ans: 3

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
73. Many students will now be starting to _ about their exams result.
worry
reflect
inquire
comment

ans: 1
74. We(not have) a holiday since the beginning of the year. which of the following verb forms does best
complete the above sentence?
did not have
have not had
are not having
had not had

ans: 2
75. According to the conditions of my scholarship, after finishing my degree .
my education will be employed by the university
employment will be given to me by the University
the University will employ me
I will be employed of the University

ans: 3
76. The captain left the boat, because it ___.
turned down
turned up
tuned bottom
turned over

ans: 4
77. The antonym of indifference is -
Ardour
Compassion
Anxiety
Conceren

ans: 1
78. What is the meaning of the expression bottom line?
The final step
The end of a road
The last line of a book
The essential point

ans: 4
79. In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word:- Repeal
Abolish
Enact

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Annul
Nullify

ans: 2
80. In spite of my requests, he did not __.
give in
fall in
get off
give forth

ans: 3
81. To read between the lines-
to concentrate
to suspect
to read carefully
to grasp the hidden meaning

ans: 4
82. He divided the money - the two children .
over
in between
among
between

ans: 4
83. The Parthenon is said erected in the Age of Pericles.
to have become
to have begun
to have been
to have had begun

ans: 3
84. Which of the following sentence is correct?
One of my friends are a lawyer
One of my friends is a lawyer
One of my friend is a lawyer
One of my friends are lawyers

ans: 2
85. The word \'precedence\' means :
example
priority
elderly
case

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 2
86. \'Animal Farm\' was written by _.
George Orwell
Stevenson
Swift
Mark Twain

ans: 1
87. He advised me _ smoking .
giving up
to give up
in giving up
from giving up

ans: 2
88. How many eggs have your hens _ this month?
lain
laid
lay
lied

ans: 2
89. My uncle has three sons, ---- work in the same office.-which of the following is the best form of pronoun in
the above sentence?
all of them
who all
they all
all of whom

ans: 4
90. Any one of the following pairs are literary collaborators-
Eliot and pound
Yeats and Eliot
Pope and Dryden
Shelly and keats

ans: 4
91. The French refers to
The French people
the French Language
the French manners
the French society

ans: 1
92. We must look pleased or else he\'ll be _
dissatisfied

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
cross
happy
delighted

ans: 1
93. Choose the wrong sentence:
He was always arguing with his brother
His failure resulted for lack of attention
When will you write to him about your plan?
Who was the boy you were all laughing at?

ans: 2
94. If I had known you were coming ___.
I would go to the station.
I would be going to the station.
I had gone to the station.
I would have gone to the station.

ans: 4
95. Rumminant means
Cud-chewing nimal
Soup
Gossip
Noise-maker

ans: 1
96. \'Maiden speech\' means .
Late speech
Early speech
Final speech
First speech

ans: 4
97. One should be careful about ___ duty.
his
her
ones
the

ans: 3
98. People always remember patriots -Which of the following is the best passive form of the above sentence?
The patriots will always be remembered by people
The patriots are always being remembered
People are always remembered by the patriots
The patriots are always remembered by the people

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 4
99. Three score is -
Thirty times
Three hundred times
Three times twenty
More than three

ans: 3
100. A rocket flying to the moon does not need wings because _.
it has no engine
pace has too much dust
it has no fuel
space is airless

ans: 4

Part 6

1. \'Paediatric\' relates to the treatment of - .


adults
children
women
old people

ans: 2
2. Distort- Twist
Straighten- Bend
Defor- Reform
Harmonize- Balance
Observe- Blur

ans: 3
3. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: BROCHURE-
Opening
Pamphlet
Bureau
censor

ans: 2

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
4. Choose the correct answer. How long did you wait ?
Till launch time
Till he came
until six O' clock
Since this morning

ans: 2
5. Frightened : Scream :: Angry :
Cry
Shiver
Shout
Sneer

ans: 3
6. The children studied in a class room __ windows were never opened.
that
which
where
whose

ans: 4
7. which of the following is the correct phrase for will be held?
takes off
comes off
will bring about
will come round

ans: 2
8. Each question below consists of a related pair of words. Select the pair that best expresses a relationship
similar to that expressed in the original pair. DELAY : EXPEDITE
related : halt
block : obstruct
drag : procrastinate
detain : dispatch

ans: 4
9. To meet trouble half way means-
To be puzzled
To get nervious
To be disappointed
To bear up

ans: 1
10. one of the four sentences given in each question is grammatically wrong. That alternative is your answer:-
Neither you nor i am in a sound position.
Laziness is detrimental for success

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
He begged the favour of my granting him leave
Your action is not in conformity with the law

ans: 2
11. Choose the correct sentence -
A few of the three boys got a prize
Each of three boys got a prize
Every of the three boys got a prize
All of the three boys got a prize

ans: 2
12. What is the verb of the word 'Shortly'?
Short
Shorter
Shorten
Shortness

ans: 3
13. ?

ans: 2
14. He has been ill - Friday last.
from
on
in
since

ans: 4
15. Who is poet of the Victorian age ?
Mathew Arnold
Helen keller
Shakespeare
Robert Browning

ans: 4
16. Government has been entrusted____elected politicians.
with
for
to
at

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
17. I have ____ interest in the matter.
not
any
none
no

ans: 4
18. Each of the following idioms is followed by some alternatives. choose the one which best expresses its
meaning:-To keep one\'s head-
to save onedelf
to be self respectful
to keep calm
none of these

ans: 3
19. Choose the correct meaning: He raised his eyebrow at my exploration.
Show surprise or disapproval
Show agreement
Show happiness
Show indifference

ans: 1
20. He has paid the penalty __ his crimes __ five years in prison.
for, with
at, by
about, a t
after, in

ans: 1
21. what do you get ?
25
45
55
70

ans: 4
22. I am not bad--- tennis.
in
at
about
with

ans: 2

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
23. If the second day of the month is a Monday, the eighteenth day of the month is a _.
Sunday
Tuesday
Wednesday
Monday

ans: 3
24. In which century was the Victorian period?
17th century
18th century
19th century
20th century

ans: 3
25. Wisdom -

ans: 4
26. Many islands make up-
an isles
an archipelago
a peninsula
continent

ans: 2
27. She argued ___ me about the marriage.
from
with
for
to

ans: 2
28. .Choose the correctly spelt word:-
Accilerate
Accelerate
Accelerrate
Accilarate

ans: 2
29. A person who write about his own life writers-.
a biography
a diary

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
a chronicle
an autobiography

ans: 4
30. The expression take into account means
count numbers
consider
think seriously
assess

ans: 2
31. The expression \'after one\'s own heart\' means :
To be in low spirit
with complete devotion
To one\'s own liking
To be in high spirit

ans: 3
32. In each of the follwing questions,out of the four alternatives,choose the one which can be substituted for
the given words/sentence:-Time after twilight and before night-
Evening
Dawn
Dusk
Eclipse

ans: 3
33. Stockings are _ socks
long
small
big
short

ans: 1
34. No one can - that he is clever.
deny
defy
denounce
discard

ans: 1
35. \"Pass away\" means
disappear
die
erase
fall

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
36. He stopped his car when the light turned red.
abruptly
equitably
ambiguously
incisively

ans: 1
37. There is no alternative _training.
to
for
than
of

ans: 4
38. The second anniversary celebration of our college will be held on December,

ans: 1
39. A \'pilgrim\' is a person who undertakes a journey to a -.
mosque
new country
holy place
bazar

ans: 3
40. what is the meaning of the word 'scuttle ' -
to tease
abandon
pile up
gossip

ans: 2
41. what is the noun of the Word 'Waste'?
Waste
Wasting
Wastage
Wasteful

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
42. The sentence with correct punctuations-
Maria, my student. is on leave today
Maria my student, is on leave today
Maria, my student, is on leave today
Maria my student is, on leave today

ans: 3
43. What is the synonym of `Incite' ?
Urge
Permit
Instigate
deceive

ans: 3
44. The literary work 'Kuble Khan'is -.
a history by Vincent Smith
a verse by Coleridge
a drama by Oscar Wilde
a short story by Somerset Maugham

ans: 2
45. What is the antonym of famous?
Oraque
Obscure
Illiterate
Immature

ans: 2
46. The correct sentence of the followings -
A new cabinet has been sworn in Dhaka
A new cabinet has been sworn a Dhaka
A new cabinet has been sworn by in Dhaka
A new cabinet has sworn in Dhaka

ans: 1
47. Shakespeare is known mostly for his-
Poetry
Novels
Autobiography
plays

ans: 4
48. Choose the correct tense:

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Javed was so exhausted that he lain down for a sleep
Javed was so exhausted that he had lain down for a sleep
Javed was so exhausted that he was lying down for a sleep
Javed was so exhausted that he will lay down for a sleep

ans: 3
49. Fill in the blank of the following sentence with the right form of verb. if I _____ a king!
shall be
am
was
were

ans: 4
50. Succssive discountn of 20% and 15% are equal to a single discount of-
30%
32%
34%
35%

ans: 2
51. I finally killed the fly _ a rolled up newspaper.
by
with
through
from

ans: 2
52. If a substance is cohesive, it tends to .
retain heat
bend without too much difficulty
stick together
break easily

ans: 3
53. Choose the correct alternative to correct the sentence. He . to see us if he had been able to do .
would come
would have come
may have come
may come

ans: 2
54. Now-a-days many villages are lit ----- Electricity. Which is the correct preposition in the above blank?
with
by
from
on

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 1
55. No one can - that he is clever.
deny
defy
denounce
discard

ans: 1
56. Identify the correct passive form- Open the window.
Window should be opened
Let the window be opened
Let the window be opened by you
The window must be opened

ans: 2
57. In many ways, riding a bicycle is similar to
driving a car
when one drives a car
the driving of a car
when we drive a car

ans: 1
58. One who unduly forwards in rendering services for others is not generally liked in society- Which of the
following words represents truly the character of the person mentioned here?
Benevolent
Official
Officious
Bureaucratic

ans: 3
59. \'Light\' is to \'dark\' as \'cold\' is to _.
hot
heat
winter
cool

ans: 1
60. Who is author of India wins freedom ?
Mahataama Gandhi
J.L.Nehru
Abul Kamal azad
Moulana Akram Khan

ans: 3

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
61. Who, which, what are:
Demonstrative pronoun
Relative pronoun
Reflexive pronoun
Indefinite pronoun

ans: 2
62. Each of the sons followed __ father\'s trade.
their
her
his
whose

ans: 3
63. You should "show good manners" in the company of young ladies- Which is the appropriate phrase for the
underlined expression above?
Behave gently
Practice manners
Behave yourself
Do not talk rudely

ans: 1
64. The French refers to
The French people
the French Language
the French manners
the French society

ans: 1
65. The idiom put up with means
stay together
tolerate
keep trust
protect

ans: 2
66. A synonym for resentment is-
fear
anger
indignation
panic

ans: 2
67. If a part of a speech or writing breaks the theme, it is called
pomposity
digression

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
exaggeration
anti-climax

ans: 2
68. _ his earlierstudy,the Professor\'s new study indicates a general warning trend in global weather.
In contrast of
In contrast to
In contrast by
In contrast as

ans: 2
69. Price for bicycles can run ___________ T.k 2,000.00
as high as
so high as
as high to
as high for

ans: 1
70. Select the pair that best expresses a relationship similar to the expressed in the original pair: FIRE :
ASHES-
Accident : delay
Water : waves
Event : memories
Wood : splinters

ans: 3
71. If a man swims 4 miters upstream at 1 mph and back downstream to the same point at 4 mph, what is his
average speed ?
0.8 mph
1.6 mph
2.4 mph
3.2 mph

ans: 2
72. Tiger: Zoology :: Mars :
Astrology
Astronomy
Crytology
Telescopy

ans: 2
73. \'Maiden speech\' means .
Late speech
Early speech
Final speech
First speech

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 4
74. In each of the follwing questions,choose the word opposite in meaning to the given word:-LIABILITY
Treasure
Debt
Assets
Property

ans: 3
75. The synonym of `Franchise -
Privilege
Utility
French
Frankness

ans: 1
76. Naither Rini nor Simi __ qualified for the job.
are
is
were
had

ans: 2
77. Which phrase contains words opposed to each other in meaning?
Hopes and aspirations
Heat and dust
Reproduction and death
Emerged and advanced

ans: 3
78. Wordsworth introduced the readers _ a new kind of poetry.
with
at
to
by

ans: 3
79. ?
,
,
,

ans: 3

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
80. The word \'precedence\' means :
example
priority
elderly
case

ans: 2
81. Which of the following sentences is correct?
Why you have done this?
Why did you have done this?
Why have you done this?
Why you had done this?

ans: 3
82. Choose the correct sentence:
The matter was informed to the police
The matter has informed to to the police
The police was informed of the matter
The police were informed of the matter

ans: 4
83. The light have been blown - by the strong wind.
out
away
up
off

ans: 1
84. Chose the right word to fill the blank : Since his retirement, Mr. Chowdhury, who was a teacher, has
written four novels.
circulation
current
procession
flow

ans: 4
85. "Justice delayed is justice denied" was stated by_
Disraeli
Gladstone
Emerson
Shakespeare

ans: 2
86. T.S. Eliot was born in -.
Ireland
England

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Wales
U.S.A

ans: 4
87. Find out the correct translation:
It is raining from morning.
It has been raining from morning.
It has been drizzling since morning.
It is drizzling since morning.

ans: 3
88. Who wrote Beauty is truth,truth is beauty?
Shakespeare
Wordsworth
Keats
Eliot

ans: 3
89. What kind of man is quite the opposite type of supercilious?
Affable
Haughty
Disdainfull
Wicked

ans: 1
90. He parted ___ his friends in tears.
with
from
against
beside

ans: 2
91. She told me his name after he _ .
left
had left
has left
has been leaving

ans: 2
92. Choose the correctly spelt word:-
Volantory
Volantary
Voluntary
Voluntory

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 3
93. Tiger: Zoology :: Mars :
Astrology
Astronomy
Crytology
Telescopy

ans: 2
94. The children were entrusted ____ the care of their uncle.
with
for
to
at

ans: 1
95. City B is 5 miles east of city A City C is 10 miles southest of city B.Which of the following is the closed to
the distance from city A to city C?
11 miles
12 miles
13 miles
14 miles

ans: 4
96. They suffered much _ tornado had hit their village.
until
since
as if
let alone

ans: 2
97. We(not have) a holiday since the beginning of the year. which of the following verb forms does best
complete the above sentence?
did not have
have not had
are not having
had not had

ans: 2
98. In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one that best expresses the
meaning of the given word:- Sporadic
Consistent
Uniform
Frequent
Scattered

ans: 4

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
99. The path ___ paved, so we were albe to walk through the park.
was
had been
has been
being

ans: 2
100. Only those who are not serious to their success work by _ and start.
long odds
against time
every inch
fits

ans: 4

Part 7

1. Few people would care to take the negative side of the proposition that the women of the world are and .
admired provoked
oppressed scorned
rebuked regaled
slighted celebrated

ans: 2
2. A bull market means that share prices are-
falling
rising
moving
static

ans: 2
3. When they had their first child, they put _ a large sum for his education.
aside
beside
outside
under

ans: 1
4. The synonym for efface-
improve
exhaust
rub out
cut out

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
5. The word plurality means-
The letter S
Men and women
Chaos and confusion
The holding of more than one office at a time

ans: 4
6. \'The day of my sistet\'s marriage is drawing near---\'. The underlined word is a/an -
adjective
verb
preposition
adverb

ans: 4
7. The correct sentence of the followings -
A new cabinet has been sworn in Dhaka
A new cabinet has been sworn a Dhaka
A new cabinet has been sworn by in Dhaka
A new cabinet has sworn in Dhaka

ans: 1
8. Who is the author of 'A Farewell to Arms'?
T. S. Eliot
John Milton
Plato
Ernest Hemingway

ans: 4
9. Eager:Indifferent
devoted:dedicated
concerned:careful
anxious:nervous
enthusiastic:halfhearted

ans: 4
10. \"Into the __ of death rode the six hundred.\"
city
tunnel
road
valley

ans: 4
11. Some writer sink __ oblivion in course of time

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
on
from
under
into

ans: 4
12. plebiscite is a term related to
Medicine
Technology
Law
Politics

ans: 4
13. They have __ their support for our case.
pledged
disavowed
provided
defered

ans: 1
14. 'Razzmatazz' means:
A musical instrument
A well-planned programme
A noisy activity
A musical activity

ans: 3
15. Naither Rini nor Simi __ qualified for the job.
are
is
were
had

ans: 2
16. Choose the wrong sentence:
The land is belonged to an old lady
They parted from one another suddenly
The leader expressed himself forcibly
Mother bought me an ice-cream

ans: 1
17. Now-a-days many villages are lit ----- Electricity. Which is the correct preposition in the above blank?
with
by
from
on

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 1
18. what is the meaning of the word 'belated ' -
complaining
off hand
weak
Tardy

ans: 4
19. \"Call to mind\" means
fantasize
attend
remember
request

ans: 3
20. what is the meaning of the word 'euphemism'?
vague idea
in offensive expression
verbal play
wise saying

ans: 2
21. May Allah help you. What kind of sentence is this ?
Assertive
Imperative
Optative
Exclamatory

ans: 3
22. Who wrote the plays , \'The Tempest\' and \'The Mid Summer Night\'s Dream?
Ben Johnson
Christopher
John Dryden
William Shakespeare

ans: 4
23. He gave up ____ football when be got married.
to play
playing
play
of playing

ans: 2
24. When one is \'pragmatic\' he is being__

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
wasteful
productive
practical
fussy

ans: 3
25. In each of the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for
the given word/sentence:- A formal composition or speech expressing high praise of somebody-
elegy
eulogy
caricature
exaggeration

ans: 2
26. Choose the correctly spelt word:-
Superceed
Superseed
Supercede
Supersede

ans: 4
27. Which of the following sentance is a correct proverb?
Fools rush in where angels fear to tread
Fools rush in were an angels fears to tread
A fool rushes in where an angels fear to tread
Fools rush in where the angels fear to tread

ans: 1
28. Choose the correct sentence -
A few of the three boys got a prize
Each of three boys got a prize
Every of the three boys got a prize
All of the three boys got a prize

ans: 2
29. As the sun - , I decided to go out.
has shone
shine
shines
was shining

ans: 4
30. Choose the correct alternative to correct the sentence. He . to see us if he had been able to do .
would come
would have come
may have come

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
may come

ans: 2
31. Something which is obnoxious means that it is-
Very dangerous
Very pleasant
Very ugly
Very unpleasant

ans: 4
32. Any one of the following pairs are literary collaborators-
Eliot and pound
Yeats and Eliot
Pope and Dryden
Shelly and keats

ans: 4
33. What is the meaning of \'White Elephant\'?
An elephant of white colour
A hoarder
A black marketer
A very costly or troublesome possession

ans: 4
34. Lengthen : Prolong
stretch : extend
distance : reduce
draw out : shorten
reach out : cut short

ans: 1
35. If we want concrete proof, we are looking for - .
building material
something to cover a path
clear evidence
a cement mixer

ans: 3
36. How many eggs have your hens _ this month?
lain
laid
lay
lied

ans: 2

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
37. The verb of the word \'short\' is _.
enshort
shorten
shorted
shorting

ans: 2
38. What is the meaning of \'White Elephant\'?
An elephant of white colour
A hoarder
A black marketer
A very costly or troublesome possession

ans: 4
39. He watched the boat __ down the river.
to float
floating
was floating
had floated

ans: 2
40. Identify the correct sentence:
She had faith in and hopes for the future.
She had faith and hopes for the future.
She had faith and hopes in the future.
She had faith and hopes in future.

ans: 1
41. Rizvi requested Rini _ telephone to attend the meeting.
over
through
with
by

ans: 1
42. In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word:- Repeal
Abolish
Enact
Annul
Nullify

ans: 2
43. Choose the correct sentence -
The rich is not always happy
Rich is not always happy
The rich is not happy always

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
The rich are not always happy

ans: 4
44. Honey is__sweet.
very
too much
much too
excessive

ans: 1
45. The fifth consonant from the beginning of this sentence is the letter_.
i
e
a
t

ans: 4
46. Choose the correct sentence:
Let he and you be witnesses
Let you and him be witnesses
Let you and he be witnesses
Let you and he be witness

ans: 2
47. He knew it was a avery _ operation, but he was determined to carry it out .
difficult
dangerous
risky
troublesome

ans: 3
48. Tell me ___ that.
whom told you
that told you
who told you
told you

ans: 3
49. He stopped his car when the light turned red.
abruptly
equitably
ambiguously
incisively

ans: 1

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
50. Which phrase contains words opposed to each other in meaning?
Hopes and aspirations
Heat and dust
Reproduction and death
Emerged and advanced

ans: 3
51. 'Existentialism' ?


-

ans: 1
52. There is no alternative _training.
to
for
than
of

ans: 4
53. My uncle has three sons, ---- work in the same office.-which of the following is the best form of pronoun in
the above sentence?
all of them
who all
they all
all of whom

ans: 4
54. Dhaka is becoming one of the _ cities in Asia.
more busy
busy
busiest
most busiest

ans: 3
55. \'Misanthropist\' means :
One who first with ladies
A person of narrow views
A hater of mankind
one who bilive that God is in everything

ans: 3
56. I spent - -with the patient
sometimes

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
sometime
some time
some times

ans: 3
57. what is the noun of the Word 'Waste'?
Waste
Wasting
Wastage
Wasteful

ans: 3
58. The synonym of `Franchise -
Privilege
Utility
French
Frankness

ans: 1
59. Choose the correct sentence:
The matter was informed to the police
The matter has informed to to the police
The police was informed of the matter
The police were informed of the matter

ans: 4
60. Of the four alternatives given below, choose the word/words that best fits into the underlined word given in
the sentence: - One day \'women willhave has so long been denied them _ leisure, money and room to
themselves.
Spece
Liberty
Office
Capacity

ans: 2
61. Which of the following is a correct sentence?
He was too clever not to miss the point
He was so clever to miss the point
He was too clever to miss the point
He was too clever to grasp the point

ans: 3
62. The word dilly-dally means:
to dilute
wait impatiently
repeat

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
waste time

ans: 4
63. Each of the following idioms is followed by some alternatives. choose the one which best expresses its
meaning:-To keep one\'s head-
to save onedelf
to be self respectful
to keep calm
none of these

ans: 3
64. A person who write about his own life writers-.
a biography
a diary
a chronicle
an autobiography

ans: 4
65. Break : Repair :: Wound:
Hurt
Heal
Fix
Plaster

ans: 2
66. The intellectual can no longer be said to live the margins of society.
against
beyond
inside
before

ans: 2
67. The expression \'after one\'s own heart\' means :
To be in low spirit
with complete devotion
To one\'s own liking
To be in high spirit

ans: 3
68. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a while: Although a
few years ago the fundamental fact about the Milky Way seemed fairly well ___ now even its mass and radius
have come into ___.
diminished __ disrepute
determined __ resolution
established __ question
ignored __ danger

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
69. The synonym for \'Obdurate\'-
Deceitful
Stubborn
Sly
Swindler

ans: 2
70. Frightened : Scream :: Angry :
Cry
Shiver
Shout
Sneer

ans: 3
71. \"Pass away\" means
disappear
die
erase
fall

ans: 2
72. The horror movic scared them out of their-
wits
seats
lives
fund

ans: 1
73. Blue chips are-
Securities issued by the government
Industrial shares considered to be a safe investment
Industrial shares considered to be a risky investment
Flat plastic counters used as money tokens

ans: 2
74. _ his earlierstudy,the Professor\'s new study indicates a general warning trend in global weather.
In contrast of
In contrast to
In contrast by
In contrast as

ans: 2
75. what is the meaning of the word 'scuttle ' -

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
to tease
abandon
pile up
gossip

ans: 2
76. The correct spelling is :
Humorious
Humorous
Humourius
Humurious

ans: 2
77. What kind of noun is girl ?
Proper
Common
Collective
Material

ans: 2
78. To meet trouble half way means-
To be puzzled
To get nervious
To be disappointed
To bear up

ans: 1
79. What is antonym of jovial ?
Jolly
Jealous
Gay
Happy

ans: 2
80. If a man swims 4 miters upstream at 1 mph and back downstream to the same point at 4 mph, what is his
average speed ?
0.8 mph
1.6 mph
2.4 mph
3.2 mph

ans: 2
81. As they waited, Rahim argued against war
while his brother discusses the effects of pollution
while his brother discussed the effects of pollution
while his brother was discussing the effects of pollution

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
while his brother had discussed the effects of pollution

ans: 3
82. \'Botany\' is to \'plants\' as \'Zoology is to__.
flowers
trees
dear
animals

ans: 4
83. Choose the correct antonym of 'Sluggish'_
dull
animated
heavy
slow

ans: 2
84. In which century was the Victorian period?
17th century
18th century
19th century
20th century

ans: 3
85. I know him.
He is knowm by me
He was known to me
He has been known by me
He is known to me

ans: 4
86. Reason is the highest faculty-on human by their creator.
entrusted
endowed
bestowed
conferred

ans: 3
87. The walls of our house have been painted ___green.
by
in
with
no preposition

ans: 4

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
88. I have read the book ___ you lent me.
that
whom
whose
what

ans: 1
89. I count - -your help
after
upon
for
with

ans: 2
90. ?


ans: 3
91. I cannot _to pay such high prices.
able
but
try
afford

ans: 4
92. Tiger: Zoology :: Mars :
Astrology
Astronomy
Crytology
Telescopy

ans: 2
93. Rubber is notable for its _.
lightness
heaviness
elasticity
viscosity

ans: 3
94. He fantasized winning the lottery
about
with

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
from
after

ans: 1
95. What is the verb of the word 'Shortly'?
Short
Shorter
Shorten
Shortness

ans: 3
96. The word \"permissive\" implies
humble
law-abiding
liberal
submissive

ans: 3
97. Identify the correct passive form- Open the window.
Window should be opened
Let the window be opened
Let the window be opened by you
The window must be opened

ans: 2
98. \"I have a __ that one day this nation will live out the true meaning of its creed that all men are created
equal\"
desire
hope
dream
wish

ans: 3
99. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: BROCHURE-
Opening
Pamphlet
Bureau
censor

ans: 2
100. The antonym for inimical-
hostile
friendly
indifferent
angry

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2

Part 8
1. The parents become extremely _ when their son had not returned by eleven o\'clock.
angry
annoyed
disturbed
anxious

ans: 4
2. Two men, starting at the same point, walk in opposite directions for 4 meters, turn left and walk another 3
meters. What is the distance between them ?
7 meters
14 meters
10 meters
6 meters

ans: 3
3. People who assume that no evil can befall them are foolishly-
Ardent
Complacent
confident
apprehensive

ans: 2
4. Chosse the correct meaning of the following words: Cul-de-sac
bubble
selection
dead end
error

ans: 3
5. Stockings are _ socks
long
small
big
short

ans: 1
6. Rumminant means
Cud-chewing nimal
Soup
Gossip
Noise-maker

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 1
7. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: INFRINGE
-Intrude
Transgress
Purloin
Invade

ans: 2
8. \"Pass away\" means
disappear
die
erase
fall

ans: 2
9. \'Animal Farm\' was written by _.
George Orwell
Stevenson
Swift
Mark Twain

ans: 1
10. Browning was the composer of any of the following poems -
Two voices
The Scholar Gipsy
Andrea del sarto
Oneone

ans: 3
11. Pediatric relates to the treatment of:
adults
women
old people
children

ans: 4
12. Choose the correct option: Even as harvesting was goin on ___.
the rainy season began
the rainy season was began
the rainy season had began
the rainy season begins

ans: 1

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
13. What is the antonym `Honorary' ?
Literary
Honorable
Salaried
Official

ans: 3
14. Each of the sons followed __ father\'s trade.
their
her
his
whose

ans: 3
15. \"Into the __ of death rode the six hundred.\"
city
tunnel
road
valley

ans: 4
16. He said that he __ the previous day.
has come
had come
came
arrived

ans: 2
17. It's time(you, realize) your mistakes. which of the following verb forms does best complete the above
sentence?
you realized
that you realize
you would realize
you have realized

ans: 1
18. ?
,
,
,

ans: 3
19. Julia has been ill _three months.
since

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
about
in
for

ans: 4
20. The literary work 'Kuble Khan'is -.
a history by Vincent Smith
a verse by Coleridge
a drama by Oscar Wilde
a short story by Somerset Maugham

ans: 2
21. He watched the boat __ down the river.
to float
floating
was floating
had floated

ans: 2
22. As the sun ___, I decided to go out.
shines
has shone
shine
was shining

ans: 4
23. What is antonym of jovial ?
Jolly
Jealous
Gay
Happy

ans: 2
24. \"I have a __ that one day this nation will live out the true meaning of its creed that all men are created
equal\"
desire
hope
dream
wish

ans: 3
25. Government has been entrusted____elected politicians.
with
for
to
at

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
26. Choose the wrong sentence:
He was always arguing with his brother
His failure resulted for lack of attention
When will you write to him about your plan?
Who was the boy you were all laughing at?

ans: 2
27. The expression take into account means
count numbers
consider
think seriously
assess

ans: 2
28. Which of the following integers has the most divisors?
88
91
95
99

ans: 1
29. The path ___ paved, so we were albe to walk through the park.
was
had been
has been
being

ans: 2
30. We must keep our fingers __ that the weather will stay fine for the picnic tomorrow.
raised
pointed
lifte
crossed

ans: 4
31. What kind noun is Cattle ?
Proper
Common
Collective
Material

ans: 3
32. The passive form of the sentence some children were helping the wounded man

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
The wounded man was helped by some children
The wounded man was helping some children
The wounded man was being helped by some children
The wounded man was to be helped by some children

ans: 3
33. Choose the correct antonym of 'Sluggish'_
dull
animated
heavy
slow

ans: 2
34. If a part of a speech or writing breaks the theme, it is called
pomposity
digression
exaggeration
anti-climax

ans: 2
35. ?


ans: 3
36. \'Animal Farm\' was written by _.
George Orwell
Stevenson
Swift
Mark Twain

ans: 1
37. Each of the following idioms is followed by some alternatives. choose the one which best expresses its
meaning:-To keep one\'s head-
to save onedelf
to be self respectful
to keep calm
none of these

ans: 3
38. The word homogeneous means:
Of the same kind
Of the same place

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Of the same race
Of the same density

ans: 1
39. Divide 30 by half and

ans: 1
40. The word \'disinterested\' means:
lack of interest
indifferent
callous
neutral

ans: 4
41. Such claim needs to be tested empirically means
The test should be based on experience
The test should be based on idea
The test should be based on assumption
The test should be based on calculation

ans: 1
42. The horror movic scared them out of their-
wits
seats
lives
fund

ans: 1
43. Which of the following sentence is correct?
One of my friends are a lawyer
One of my friends is a lawyer
One of my friend is a lawyer
One of my friends are lawyers

ans: 2
44. Choose the word or phrase that best fill the blank space to complete the sentences: All of the people at the
NAM conference are ___ .
Mathematic teachers

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Mathematics teachers
Mathematics teacher
Mathematic's teachers

ans: 2
45. Wordsworth introduced the readers _ a new kind of poetry.
with
at
to
by

ans: 3
46. In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one that best expresses the
meaning of the given word:- Sporadic
Consistent
Uniform
Frequent
Scattered

ans: 4
47. What is the meaning of \'White Elephant\'?
An elephant of white colour
A hoarder
A black marketer
A very costly or troublesome possession

ans: 4
48. The antonym for inimical-
hostile
friendly
indifferent
angry

ans: 2
49. The intellectual can no longer be said to live the margins of society.
against
beyond
inside
before

ans: 2
50. The synonym for efface-
improve
exhaust
rub out
cut out

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
51. Anger, even when it is has one virtue, it overcomes .
sinful sloth
unnecessary malice
inevitable desire
intense hate

ans: 1
52. We have recently entered ---- an agreement with Inland co-operative society? which of the following does
best fit in the blank space?
no preposition
upon
in
into

ans: 4
53. The people who carray a coffin at a funeral are called-
Undertakers
Supporters
Pallbearers
Mourners

ans: 3
54. Choose the appropriate meaning of the idiom- Swan song
First work
Last work
Middle work
Early work

ans: 2
55. What is the meaning of the expression bottom line?
The final step
The end of a road
The last line of a book
The essential point

ans: 4
56. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a while: Although a
few years ago the fundamental fact about the Milky Way seemed fairly well ___ now even its mass and radius
have come into ___.
diminished __ disrepute
determined __ resolution
established __ question
ignored __ danger

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
57. I have never seen such a slow coach like you, this small work has taken you three full month. what does
the idiom 'a slow coach' mean?
an irresponsible person
a careless person
an unthougtful person
a very lazy person

ans: 4
58. A rocket flying to the moon does not need wings because _.
it has no engine
pace has too much dust
it has no fuel
space is airless

ans: 4
59. He knew it was a avery _ operation, but he was determined to carry it out .
difficult
dangerous
risky
troublesome

ans: 3
60. Select the pair that best expresses a relationship similar to the expressed in the original pair: STARE :
GLANCE-
gulp : sip
confide : tell
scorn : admire
participate : observe

ans: 1
61. We look forward ____ a response from you.
to receiving
to receive
in receiving
for receiving

ans: 1
62. Vacilate- Hesitate
Persevere- Waiver
Impulsive- Deliberate
Obstinate- Accommodating
Irresolute- Indecisive

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 4
63. Three-fourths of the work __ finished.
have been
has been
had
were

ans: 2
64. Choose the correct one:
Mispel
Misspell
Mispell
Misspel

ans: 2
65. The speaker failed to make the audience-to him patiently.-Which of the following is the best form of
pronoun in the above sentence?
to listen
listening
listened
listen

ans: 4
66. The correct spelling is :
Humorious
Humorous
Humourius
Humurious

ans: 2
67. Fill in the blank of the following sentence with the right form of verb. if I _____ a king!
shall be
am
was
were

ans: 4
68. If the second day of the month is a Monday, the eighteenth day of the month is a _.
Sunday
Tuesday
Wednesday
Monday

ans: 3
69. He fantasized winning the lottery
about

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
with
from
after

ans: 1
70. \'Good\' is to \'bad\' as \'white\' is to__
dark
grey
black
ebony

ans: 3
71. Trees have - - off their leaves
thrown
fallen
cast
put

ans: 3
72. She argued ___ me about the marriage.
from
with
for
to

ans: 2
73. I have not heard from him__
long since
for a long time
since long
for long

ans: 4
74. To meet trouble half way means-
To be puzzled
To get nervious
To be disappointed
To bear up

ans: 1
75. The best passive form of the sentence: we dont like idle people -
We are not liked by idle people
Idle people are not like us
Idle people are not liked by us
Idle people are not of our liking

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 3
76. Fill in the blanks :What is the time ---------- your watch?
by
in
at
with

ans: 1
77. Choose the correctly spelt word:-
Volantory
Volantary
Voluntary
Voluntory

ans: 3
78. Chose the right word to fill the blank : Since his retirement, Mr. Chowdhury, who was a teacher, has
written four novels.
circulation
current
procession
flow

ans: 4
79. The word plurality means-
The letter S
Men and women
Chaos and confusion
The holding of more than one office at a time

ans: 4
80. Hold water means -
keep water
Store
Bear examination
Drink water

ans: 3
81. Choose the correct sentence:
Let he and you be witnesses
Let you and him be witnesses
Let you and he be witnesses
Let you and he be witness

ans: 2

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
82. Are you doing anything special --- the week-end?
in
for
on
at

ans: 4
83. Only after I _ home, did I remember my doctor\'s appointment.
going
go
went
gone

ans: 3
84. In many ways, riding a bicycle is similar to
driving a car
when one drives a car
the driving of a car
when we drive a car

ans: 1
85. He intends to _ in the country for two months .
live
stay
stop
halt

ans: 2
86. When they had their first child, they put _ a large sum for his education.
aside
beside
outside
under

ans: 1
87. Which phrase contains words opposed to each other in meaning?
Hopes and aspirations
Heat and dust
Reproduction and death
Emerged and advanced

ans: 3
88. "Justice delayed is justice denied" was stated by_
Disraeli
Gladstone
Emerson

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Shakespeare

ans: 2
89. The poet laureate is-
the best poet of the country
a wineer of the Nobel prize in poetry
the Court poet of England
a classical poet

ans: 3
90. To put the cart before the horse-
to offer a person what he cannot eat
to force a person to do something
to raise obstacle
to reverse the natural order of things

ans: 4
91. There is no alternative _training.
to
for
than
of

ans: 4
92. Your conduct admits __ no excuse.
to
for
of
at

ans: 3
93. City B is 5 miles east of city A City C is 10 miles southest of city B.Which of the following is the closed to
the distance from city A to city C?
11 miles
12 miles
13 miles
14 miles

ans: 4
94. We waited unitl the plane ___.
did not take off
took off
had not taken off
had taken off

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 2
95. He stopped his car when the light turned red.
abruptly
equitably
ambiguously
incisively

ans: 1
96. Who wrote Beauty is truth,truth is beauty?
Shakespeare
Wordsworth
Keats
Eliot

ans: 3
97. \'Misanthropist\' means :
One who first with ladies
A person of narrow views
A hater of mankind
one who bilive that God is in everything

ans: 3
98. A 13 year old is not ____ to vote an election.
as old enough
old enough
enough old
enough old as

ans: 2
99. The last word of the proverb . Handsome is that handsome____________
does
Works
thinks
says

ans: 1
100. As the sun - , I decided to go out.
has shone
shine
shines
was shining

ans: 4

Part 9
Prepared & Collected By : Kajol Hossain
Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
1. Choose the correct antonym of 'Sluggish'_
dull
animated
heavy
slow

ans: 2
2. Fill in the blinks: Give my ___to him.
Warm compliment
Compliments
Best compliment
Heartiest compliment

ans: 2
3. 'Existentialism' ?


-

ans: 1
4. Who did write first English dictionary ?
Boswell
Ben Jonson
Samuel Johnson
Milton

ans: 3
5. The second anniversary celebration of our college will be held on December,

ans: 1
6. He has been ill - Friday last.
from
on
in
since

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 4
7. In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word:- Equity
Uprightness
Justice
Integrity
Bias

ans: 4
8. The parents become extremely _ when their son had not returned by eleven o\'clock.
angry
annoyed
disturbed
anxious

ans: 4
9. The best passive form of the sentence: we dont like idle people -
We are not liked by idle people
Idle people are not like us
Idle people are not liked by us
Idle people are not of our liking

ans: 3
10. Price for bicycles can run ___________ T.k 2,000.00
as high as
so high as
as high to
as high for

ans: 1
11. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: BROCHURE-
Opening
Pamphlet
Bureau
censor

ans: 2
12. Each question below consists of a related pair of words. Select the pair that best expresses a relationship
similar to that expressed in the original pair. DELAY : EXPEDITE
related : halt
block : obstruct
drag : procrastinate
detain : dispatch

ans: 4

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
13. My uncle has three sons, ---- work in the same office.-which of the following is the best form of pronoun in
the above sentence?
all of them
who all
they all
all of whom

ans: 4
14. Vacilate- Hesitate
Persevere- Waiver
Impulsive- Deliberate
Obstinate- Accommodating
Irresolute- Indecisive

ans: 4
15. Choose the wrong sentence:
He was always arguing with his brother
His failure resulted for lack of attention
When will you write to him about your plan?
Who was the boy you were all laughing at?

ans: 2
16. The synonym for \'Obdurate\'-
Deceitful
Stubborn
Sly
Swindler

ans: 2
17. A synonym for resentment is-
fear
anger
indignation
panic

ans: 2
18. A \'pilgrim\' is a person who undertakes a journey to a -.
mosque
new country
holy place
bazar

ans: 3
19. `Bootleg means to-
distribute
export

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
import
smuggle

ans: 4
20. In which century was the Victorian period?
17th century
18th century
19th century
20th century

ans: 3
21. Any one of the following pairs are literary collaborators-
Eliot and pound
Yeats and Eliot
Pope and Dryden
Shelly and keats

ans: 4
22. I am not bad--- tennis.
in
at
about
with

ans: 2
23. Which is the following sentence is the correct one ?
My father was in hospital during sixweeks in summer
In summer during six weeks my father was in hospital
My father was in a hospital during six weeks in summer
My father was in hospital for six weeks during the summer

ans: 4
24. Your conduct admits __ no excuse.
to
for
of
at

ans: 3
25. Succumb means
achieve
submit
win
conqur

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 2
26. I opened the door as soon as I ____ the bell.
have heard
was hearing
am heard
heard

ans: 4
27. The light have been blown - by the strong wind.
out
away
up
off

ans: 1
28. I shall not __ the examination this year
give
appear at
sit
go for

ans: 2
29. Which is the noun of the word beautiful ?
Beautify
Beauty
Beautifully
Beautious

ans: 2
30. Each question below consists of a related pair of words. Select the pair that best expresses a relationship
similar to that expressed in the original pair. VACCINE : PREVENT
wound : heal
victim : attend
antidote : counteract
diagnosis : cure

ans: 4
31. Choose the correct sentence -
I asked javed had he passed
I asked javed if you had passed
I asked javed if he had passed
I asked Javed that had he passed

ans: 3
32. As they waited, Rahim argued against war
while his brother discusses the effects of pollution

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
while his brother discussed the effects of pollution
while his brother was discussing the effects of pollution
while his brother had discussed the effects of pollution

ans: 3
33. Lengthen : Prolong
stretch : extend
distance : reduce
draw out : shorten
reach out : cut short

ans: 1
34. He knew it was a avery _ operation, but he was determined to carry it out .
difficult
dangerous
risky
troublesome

ans: 3
35. Government has been entrusted____elected politicians.
with
for
to
at

ans: 3
36. He watched the boat __ down the river.
to float
floating
was floating
had floated

ans: 2
37. Chosse the correct sentence:
Rahim ate almost the whole fish
Rahim almost ate the whole fish
Almost Rahim ate the whole fish
Rahim ate the whole fish almost

ans: 1
38. Choose the wrong sentence:
The land is belonged to an old lady
They parted from one another suddenly
The leader expressed himself forcibly
Mother bought me an ice-cream

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 1
39. Dhaka is becoming one of the _ cities in Asia.
more busy
busy
busiest
most busiest

ans: 3
40. The correct sentence of the followings -
A new cabinet has been sworn in Dhaka
A new cabinet has been sworn a Dhaka
A new cabinet has been sworn by in Dhaka
A new cabinet has sworn in Dhaka

ans: 1
41. \'Good\' is to \'bad\' as \'white\' is to__
dark
grey
black
ebony

ans: 3
42. The error in the sentence, One of the recommendation made by the committee was accepted by the
authorities is
recommendation
was
accepted by
committee

ans: 1
43. Hold water means -
keep water
Store
Bear examination
Drink water

ans: 3
44. Of the four alternatives given below, choose the word/words that best fits into the underlined word given in
the sentence: - One day \'women willhave has so long been denied them _ leisure, money and room to
themselves.
Spece
Liberty
Office
Capacity

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
45. If a part of a speech or writing breaks the theme, it is called
pomposity
digression
exaggeration
anti-climax

ans: 2
46. I am looking for someone who ____ play the piano.
able to
is able
can be able to
can

ans: 4
47. The path ___ paved, so we were albe to walk through the park.
was
had been
has been
being

ans: 2
48. Now-a-days many villages are lit ----- Electricity. Which is the correct preposition in the above blank?
with
by
from
on

ans: 1
49. The speaker failed to make the audience-to him patiently.-Which of the following is the best form of
pronoun in the above sentence?
to listen
listening
listened
listen

ans: 4
50. Which of the following sentences is correct?
That shirt which he bought is blue in colour
The shirt that which he bought is blue in colour
Which shirt he bought is blue in colour
The shirt which he bought is blue in colour

ans: 4

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
51. The man died _ over eating.
by
of
for
from

ans: 4
52. If we want concrete proof, we are looking for - .
building material
something to cover a path
clear evidence
a cement mixer

ans: 3
53. He intends to _ in the country for two months .
live
stay
stop
halt

ans: 2
54. \"Pass away\" means
disappear
die
erase
fall

ans: 2
55. Fill in the blank of the following sentence with the right form of verb. if I _____ a king!
shall be
am
was
were

ans: 4
56. What is the verb of the word 'ability'?
enable
ably
able
ableness

ans: 1
57. Tiger: Zoology :: Mars :
Astrology
Astronomy
Crytology

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Telescopy

ans: 2
58. \"To be or not to be, that is the__\".
meaning
question
answer
isssue

ans: 2
59. What kind noun is Cattle ?
Proper
Common
Collective
Material

ans: 3
60. The word imbibe means :
to learn
To tinge
To drink
To acquire

ans: 3
61. Which of the following integers has the most divisors?
88
91
95
99

ans: 1
62. Choose the word or phrase that best fill the blank space to complete the sentences: Almost everyone fails
___ on the first try.
in passing his driver's test
to have passed his driver's test
to his driver's test
passing his driver's test

ans: 2
63. The captain left the boat, because it ___.
turned down
turned up
tuned bottom
turned over

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 4
64. He divided the money - the two children .
over
in between
among
between

ans: 4
65. Anything 'pernicious' tends to injure or destroy. something which has no such harmful effect is -.
innocuous
innocent
immaculate
salutary

ans: 1
66. 'Out and out' means :
Not at all
Brave
Thoroughly
Whole heartedly

ans: 3
67. ____ is not the only thing that tourists want to see.
A scenery
Sceneries
The sceneries
Scenery

ans: 4
68. 'Razzmatazz' means:
A musical instrument
A well-planned programme
A noisy activity
A musical activity

ans: 3
69. A 13 year old is not ____ to vote an election.
as old enough
old enough
enough old
enough old as

ans: 2
70. \'Animal Farm\' was written by _.
George Orwell
Stevenson

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Swift
Mark Twain

ans: 1
71. The word homogeneous means:
Of the same kind
Of the same place
Of the same race
Of the same density

ans: 1
72. \"I\'ll have a cup of tea,\" my father said, \"because I\'m not hungry.\" Which of the following sentences is
the correct indirect speech?
My father said that he will have a cup of tea because he wasn\'t hungry
My father said that he would have had a cup of tea because he wasn\'t hungry
My father said that he would have a cup fo tea because he wasn\'t hungry
My father said that he had a cup of tea because he wasn\'t hungry

ans: 3
73. Choose the correct option: Even as harvesting was goin on ___.
the rainy season began
the rainy season was began
the rainy season had began
the rainy season begins

ans: 1
74. Who is the greatest modern English Dramatist?
Verginia Woolf
George Bernard Shaw
P. B. Shelley
S. T. Coleridge

ans: 2
75. \'Light\' is to \'dark\' as \'cold\' is to _.
hot
heat
winter
cool

ans: 1
76. _ his earlierstudy,the Professor\'s new study indicates a general warning trend in global weather.
In contrast of
In contrast to
In contrast by
In contrast as

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
77. what do you get ?
25
45
55
70

ans: 4
78. The expression take into account means
count numbers
consider
think seriously
assess

ans: 2
79. Some writer sink __ oblivion in course of time
on
from
under
into

ans: 4
80. If I were you, I (handle) the situation more carefully. which of the following verb forms does best complete
the above sentence?
would handle
will handle
handled
would have handled

ans: 1
81. Choose the appropriate meaning of the idiom- Swan song
First work
Last work
Middle work
Early work

ans: 2
82. Few people would care to take the negative side of the proposition that the women of the world are and .
admired provoked
oppressed scorned
rebuked regaled
slighted celebrated

ans: 2

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

83. Intellectual -

ans: 3
84. The expression \'Lingua France\' means:
The common language
The first language
International language
The French language

ans: 1
85. \'Maiden speech\' means .
Late speech
Early speech
Final speech
First speech

ans: 4
86. The idiom put up with means
stay together
tolerate
keep trust
protect

ans: 2
87. The bad news struck him like a bolt from the__
sky
havens
firmament
blue

ans: 4
88. He has been ill - Friday last.
from
on
in
since

ans: 4
89. What is the adjective of the word 'Heart'?
Heart
Hearten

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Heartening
Heartful

ans: 3
90. Julia has been ill _three months.
since
about
in
for

ans: 4
91. .Choose the correctly spelt word:-
Accilerate
Accelerate
Accelerrate
Accilarate

ans: 2
92. what was the real name of the great American short story writer ,'O'Henry?
Samuel L clemens
William sydeney porter
Fitz-james O'Brien
William huntington wright

ans: 2
93. When a person says hes `all in it means .
He is very tired
He is has arrived
He has finished packing
He has got everything

ans: 1
94. Eager:Indifferent
devoted:dedicated
concerned:careful
anxious:nervous
enthusiastic:halfhearted

ans: 4
95. Stockings are _ socks
long
small
big
short

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 1
96. Which phrase contains words opposed to each other in meaning?
Hopes and aspirations
Heat and dust
Reproduction and death
Emerged and advanced

ans: 3
97. A farmer had 17 hens.All but 9 died.How many live hens were left ?
0
9
18
16

ans: 2
98. The walls of our house have been painted ___green.
by
in
with
no preposition

ans: 4
99. I have not heard from him__
long since
for a long time
since long
for long

ans: 4
100. May Allah help you. What kind of sentence is this ?
Assertive
Imperative
Optative
Exclamatory

ans: 3

Part 10
1. Julia has been ill _three months.
since
about
in
for

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 4
2. In each of the follwing questions,out of the given alternatives,choose the one that best expresses the
meaning of the given word:-IMPROVEMENT
Promotion
Advancement
Betterment
Preference

ans: 3
3. The Parthenon is said erected in the Age of Pericles.
to have become
to have begun
to have been
to have had begun

ans: 3
4. When one is \'pragmatic\' he is being__
wasteful
productive
practical
fussy

ans: 3
5. Honey is__sweet.
very
too much
much too
excessive

ans: 1
6. I have ____ interest in the matter.
not
any
none
no

ans: 4
7. In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one that best expresses the
meaning of the given word:- Omnipotent
Feeble
Supreme
Impotent
Vulnerable

ans: 2
8. If a substance is cohesive, it tends to .

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
retain heat
bend without too much difficulty
stick together
break easily

ans: 3
9. \'The day of my sistet\'s marriage is drawing near---\'. The underlined word is a/an -
adjective
verb
preposition
adverb

ans: 4
10. What kind of man is quite the opposite type of supercilious?
Affable
Haughty
Disdainfull
Wicked

ans: 1
11. Rizvi requested Rini _ telephone to attend the meeting.
over
through
with
by

ans: 1
12. What is the adjective of the word 'Heart'?
Heart
Hearten
Heartening
Heartful

ans: 3
13. Each of the following idioms is followed by some alternatives. choose the one which best expresses its
meaning:-To keep one\'s head-
to save onedelf
to be self respectful
to keep calm
none of these

ans: 3
14.
-



Prepared & Collected By : Kajol Hossain
Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 1
15. I spent - -with the patient
sometimes
sometime
some time
some times

ans: 3
16. Water boils ___ you heat it to 100 Centigrade.
unless
until
if
although

ans: 3
17. ?


ans: 3
18. Now-a-days many villages are lit ----- Electricity. Which is the correct preposition in the above blank?
with
by
from
on

ans: 1
19. I count - -your help
after
upon
for
with

ans: 2
20. She argued ___ me about the marriage.
from
with
for
to

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 2
21. Which of the following is a correct sentence?
He was too clever not to miss the point
He was so clever to miss the point
He was too clever to miss the point
He was too clever to grasp the point

ans: 3
22. Choose the correct sentence -
He was hunged for murder
He has been hunged for murder
He was hanged for murder
He had been hunged for murder

ans: 3
23. which of the following is the correct phrase for will be held?
takes off
comes off
will bring about
will come round

ans: 2
24. 'Razzmatazz' means:
A musical instrument
A well-planned programme
A noisy activity
A musical activity

ans: 3
25. What is the synonym of competent ?
Circumspect
Capable
Discrete
Prudent

ans: 2
26. Caesar and Cleopatra is-
A tragedy by Shakespeare
A play by G. B. Shaw
A poem by Lord Byron
A novel by S.T. Coleridge

ans: 2
27. The synonym for \'Obdurate\'-
Deceitful
Stubborn

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Sly
Swindler

ans: 2
28. One should be careful about ___ duty.
his
her
ones
the

ans: 3
29. T.S. Eliot was born in -.
Ireland
England
Wales
U.S.A

ans: 4
30. Fill in the blanks in the following sentences by selecting the most appropriate alternative from among the
four choices given:Parliamentary democracy demands discipline-to the rules.
adherence
respectful
knowledge
awareness

ans: 1
31. Rahim is 12 years old. He is three times older than Karim. What will be the age of Rahim when he is two
times older than Karim ?
15
16
17
18

ans: 2
32. Only after I _ home, did I remember my doctor\'s appointment.
going
go
went
gone

ans: 3
33. Don\'t make a noise while your father ____.
is being asleep
is sleeping
asleep
has slept

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
34. The antonym for inimical-
hostile
friendly
indifferent
angry

ans: 2
35. The correct spelling is -
Humourous
Humourious
Humorous
Humorious

ans: 3
36. Who wrote the plays , \'The Tempest\' and \'The Mid Summer Night\'s Dream?
Ben Johnson
Christopher
John Dryden
William Shakespeare

ans: 4
37. The antonym for \'Recalcitrant\'-
Complaint
Passive
Indifferent
Careful

ans: 1
38. Assert- Dissent
Affirm- Object
Reject- Disapprove
Acknowledge- Recognize
Endorse- Ratify

ans: 1
39. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a while: Because she
had a reputation for __ we were surprised and pleased when she greeted us so __
insolence-irately
insouciance-cordially
arrogance-disdainfully
querulousness - affably

ans: 4

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
40. \'Maiden speech\' means .
Late speech
Early speech
Final speech
First speech

ans: 4
41. Many islands make up-
an isles
an archipelago
a peninsula
continent

ans: 2
42. The intensive search was conducted by the detectives to locate those criminals who .
have had escaped
had escaped
are escaping
have been escaping

ans: 2
43. The word homogeneous means:
Of the same kind
Of the same place
Of the same race
Of the same density

ans: 1
44. Any one of the following pairs are literary collaborators-
Eliot and pound
Yeats and Eliot
Pope and Dryden
Shelly and keats

ans: 4
45. He fantasized winning the lottery
about
with
from
after

ans: 1
46. The path ___ paved, so we were albe to walk through the park.
was
had been
has been

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
being

ans: 2
47. Intellectual -

ans: 3
48. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: EQUIVOCAL-
Universal
Mistaken
Quaint
Clear

ans: 2
49. Chosse the correct meaning of the following words: Cul-de-sac
bubble
selection
dead end
error

ans: 3
50. Distort- Twist
Straighten- Bend
Defor- Reform
Harmonize- Balance
Observe- Blur

ans: 3
51. Which is the following sentence is the correct one ?
My father was in hospital during sixweeks in summer
In summer during six weeks my father was in hospital
My father was in a hospital during six weeks in summer
My father was in hospital for six weeks during the summer

ans: 4
52. No one can - that he is clever.
deny
defy
denounce
discard

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 1
53. `Bill of fare is -
A chart of bus fare
A price list
A valuable document
A list of dishes at restaurant

ans: 4
54. Choose the correct sentence:
Let he and you be witnesses
Let you and him be witnesses
Let you and he be witnesses
Let you and he be witness

ans: 2
55. He is quite _ in dealing with people.
unsubtle
imprudent
diplomatic
impolite

ans: 3
56. What is the meaning of the idiom a round dozen?
A full dozen
A little less than a dozen
A little more than a dozen
Round about a dozen

ans: 1
57. Something which is obnoxious means that it is-
Very dangerous
Very pleasant
Very ugly
Very unpleasant

ans: 4
58. The children studied in a class room __ windows were never opened.
that
which
where
whose

ans: 4
59. Choose the correctly spelt word:-

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
Superceed
Superseed
Supercede
Supersede

ans: 4
60. Trees have - - off their leaves
thrown
fallen
cast
put

ans: 3
61. Choose the word or phrase that best fill the blank space to complete the sentences: If a ruby is heated it ___
temporarily loose its color.
has
would
will
does

ans: 3
62. What is the verb of the word 'Shortly'?
Short
Shorter
Shorten
Shortness

ans: 3
63. He has been ill - Friday last.
from
on
in
since

ans: 4
64. what is the meaning of the word 'belated ' -
complaining
off hand
weak
Tardy

ans: 4
65. 'Razzmatazz' means:
A musical instrument
A well-planned programme
A noisy activity

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
A musical activity

ans: 3
66. AMICABLE
Interesting
Loving
Affectionate
Friendly

ans: 4
67. He _ consciousness as a result of his hitting the car\'s dashboard.
failed
broke
lost
passed

ans: 3
68. A \'pilgrim\' is a person who undertakes a journey to a -.
mosque
new country
holy place
bazar

ans: 3
69. What is the meaning of \'White Elephant\'?
An elephant of white colour
A hoarder
A black marketer
A very costly or troublesome possession

ans: 4
70. Your conduct admits __ no excuse.
to
for
of
at

ans: 3
71. Many prefer donating money ..... distributing clothes.
than
but
to
without

ans: 3

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
72. The second anniversary celebration of our college will be held on December,

ans: 1
73. She has _ her hair a beautiful shade of brown .
colored
given
dried
dyed

ans: 4
74. NASA- ?

ans: 1
75. \"If winter comes, can spring be far behind?\" These lines were written by _.
Keats
Forst
Eliot
Shelley

ans: 4
76. He had written the book before he _.
retired
had retired
has retired
will be retired

ans: 1
77. Lengthen : Prolong
stretch : extend
distance : reduce
draw out : shorten
reach out : cut short

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
ans: 1
78. It's time(you, realize) your mistakes. which of the following verb forms does best complete the above
sentence?
you realized
that you realize
you would realize
you have realized

ans: 1
79. Submissive : Disobedient
comply : conform
heed : acquiesce
observe : defy
obey : hearken to

ans: 3
80. First language means the _ language .
important
main
natural
offical

ans: 3
81. The word \'ecological\' is related to - .
demography
pollution
atmosphere
environment

ans: 4
82. Pick the word that is synonymous with \'authoritarian\'
autocratic
senior
elderly
potential

ans: 1
83. A synonym for resentment is-
fear
anger
indignation
panic

ans: 2
84. Identify the correct sentence:
She had faith in and hopes for the future.

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
She had faith and hopes for the future.
She had faith and hopes in the future.
She had faith and hopes in future.

ans: 1
85. Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair. EXCITE :
CALM
stimulate : cool down
retrain : compose
agitate : trouble
upset : perturb

ans: 1
86. choose the word or phrase that is most nearly similar or opposite in meaning to the word given in the
question: ILLUSIVE-
Not deceptive
Not certain
Not obvious
Not coherent

ans: 2
87. Something that is fresh is something-
Recently printed of published
In fairly good condition
Disrespectful
Pleasant

ans: 2
88. What kind of noun is girl ?
Proper
Common
Collective
Material

ans: 2
89. Tiger: Zoology :: Mars :
Astrology
Astronomy
Crytology
Telescopy

ans: 2
90. The last word of the proverb . Handsome is that handsome____________
does
Works
thinks

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN
says

ans: 1
91. `Bootleg means to-
distribute
export
import
smuggle

ans: 4
92. According to the conditions of my scholarship, after finishing my degree .
my education will be employed by the university
employment will be given to me by the University
the University will employ me
I will be employed of the University

ans: 3
93. Chose the right word to fill the blank : Since his retirement, Mr. Chowdhury, who was a teacher, has
written four novels.
circulation
current
procession
flow

ans: 4
94. In each of the follwing questions,out of the four alternatives,choose the one which can be substituted for
the given words/sentence:-Time after twilight and before night-
Evening
Dawn
Dusk
Eclipse

ans: 3
95. Choose the correct sentence:
The matter was informed to the police
The matter has informed to to the police
The police was informed of the matter
The police were informed of the matter

ans: 4
96. Which living in poverty,the poet had to _ a great deal of sufferings
see through
put up with
pass by
fall back

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap
www.Facebook.com/Groups/Bankers.Selection.Guide/
Prepared By : KAJOL HOSSAIN

ans: 2
97. Choose the correctly spelt word:-
Tsunami
Sunami
Suname
Sunamce

ans: 1
98. Succumb means
achieve
submit
win
conqur

ans: 2
99. Hold water means -
keep water
Store
Bear examination
Drink water

ans: 3
100. The word \'disinterested\' means:
lack of interest
indifferent
callous
neutral

ans: 4

Prepared & Collected By : Kajol Hossain


Suggested By : Kabil Mahmud & Ap Ap

Centres d'intérêt liés