Vous êtes sur la page 1sur 33

APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg.

2015 - 2017

EXERCISE - 1 [A]
ONLY ONE OPTION IS CORRECT

1. A point on the curve y = 2x3 + 13x2 + 5x + 9, the tangent at which, passes through the origin is
(A) (1, 15) (B) (1, –15) (C) (15, 1) (D) (–1, 15)

2. The angle made by any tangent to the curve x = a(t + sin t cos t), y = a(1 + sin t)2 with x axis is
π t  t  
(A) + (B)  (C) t (D) t
4 2 4 2 4 4
n n
x y
3. The equation to the tangent to      = 2 at (a, b)
a  b
x y x y x y x y
(A)  1 (B)  2 (C)  0 (D)   2
a b a b a b a b
4. The equation of the tangent to the curve y = be–x/a at the point where it cuts the y-axis is
x y x y
(A) ax + by = 1 (B) bx + ay = 1 (C)  1 (D)  1
a b b a
5. The tangent to the curve y = 2 + bx + 3x2 at the point where the curve meets y-axis has the
equation 4x – y + 2 = 0 then b is
(A) 17 (B) 27 (C) 3 (D) 4

6. The equation of the tangent to the curve x2 + 2y = 8 which is the perpendicular to x – 2y+1= 0 is
(A) 2x + y – 6 = 0 (B) 2x + y – 5 = 0 (C) 2x – y – 7 = 0 (D) 2x + y = 0

7. The chord joining the points where x = p, and x = q on the curve y = ax2 + bx + c is parallel to the
tangent at the point on the curve whose abscissa is
pq
(A) (B) pq (C) pq/2 (D) 2/pq
2
8. If the tangent at any point of the curve x  y  a meets the co-ordinate axes at A and B then
OA + OB =
(A) 2 a (B) a (C) a (D) 2a

9. The sum of the squares of the intercepts on the co-ordinate axes of any tangent to x2/3+y2/3= a2/3 is
(A) a2/2 (B) a2 (C) 2a2 (D) 3a2/2

10. The area of the triangle formed by any tangent to the curve xyn = an+1 and the co-ordinate axes is
constant, then n =
(A) 1 (B) –1 (C) 2 (D) – 2

11. The function 2x3 – 9x2 + 12x – 3 is increasing when x belongs to the interval
(A) (–, 2)  (2, ) (B) (–, 1), (2, ) (C) (–, 3)  (3, ) (D) None

12. The function x3 – ax2 + 48x + 19 is an increasing function for all values of x. Then ‘a’ belongs to the
interval
(A) (–10, 10) (B) (–12, 12) (C) (–11, 11) (D) None

13. The function 2x3 – 9x2 – 60x + 81 is decreasing function where x belongs to the interval
(A)(2, –5) (B) (–2, 5) (C) (–2, –5) (D) (–3, 5)

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 63
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
x2
14. The domain of x for which (x  – 2) decreases is
x2
(A) (– 4, – 2), (– 3, 0) (B) (– 3, – 2)  (– 2, 2)
(C) (– 4, – 2), (1, 0) (D) (– 4, – 2), (– 2, 0)

15. The function xx is a decreasing function in the interval


 1  2
(A)  0,  (B) (0, e) (C)  0,  (D) None
 e  e
ln x
16. is a decreasing function, if x belongs to the interval
x
1   1
(A)  ,   (B)  ,  (C) (e, ) (D) None
e   e

17. The function 2|x – 2| + |x – 3| is an increasing function when x belongs to the interval
(A) (1, ) (B) (2, ) (C) (3, ) (D) (4, )
sin x x
18. Out of the functions cosx – sinx, cosx + sinx, , , the function which is increasing in
x sin x
(0,  /2) is
sin x x
(A) cosx – sinx (B) cos + sin x (C) (D)
x sin x

a sin x  b cos x
19. The necessary & sufficient condition for , where c sin x  d cos x  0 ,
c sin x  d cos x
to be an increasing function is
(A) ad – bc > 0 (B) ad – bc < 0 (C) ad – bc 0 (D) ad – bc  0

20. If sinx – bx + c is decreasing function along the entire number line then, range of values of b is
(A) 1,   (B) 1,   (C) (,1] (D)  ,1 

21. The local maximum value of y = 2x3 – 3x2 – 36x + 10 is


(A) 51 (B) 52 (C) 53 (D) 54
 3
22. The smallest value of x2 – 3x + 3 in the interval  3,   is
 2
(A) 1 (B) 5 (C) – 15 (D) 3/4

23. The local minimum of 2x3 – 3x2 – 12x + 8 occurs at x =


(A) –1 (B) 2 (C) 6 (D)  6

24. The minimum value of a2sec2x + b2 cosec2x is


(A) (a – b)2 (B) a2 + b2 (C) (a + b)2 (D) a2 – b2

25. sin x(1 + cos x) is a maximum when x =


(A) /6 (B) /4 (C) /3 (D) None

26. The curve f(x) = x + sin x has


(A) no maximum but has minimum (B) no minimum but has maximum
(C) neither maximum nor minimum (D) both maximum and minimum

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 64
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
27. The maximum value of the area of the triangle with vertices (a, 0), (a cos, bsin), (acos,– bsin) is
3 3 3 3 3 3
(A) ab (B) ab (C) ab (D) ab
2 2 4 4

28. f(x) = x3 – 3x2 + 6x + 7 has


(A) a maxima (B) a minimum
(C) a maximum and a minimum (D) neither maximum nor maximum

29. When – 6 < x < 8 the maximum value of f(x) = (x + 6)4 (8 – x)3 is
(A) 84 × 63 (B) 64 + 83 (D) 77 (D) None

30. If ,  are the roots of x 2 – (a – 2) x – (a + 1) = 0, then the least value of 2 +  2 is


(A) 0 (B) 5 (C) 2 (D) 3

31. Rolle’s theorem cannot be applicable for


(A) f(x) = 4  x 2 in [–2, 2] (B) f(x) = [x] in [–1, 1]
2
(C) f(x) = x + 3x – 4 in [– 4, 1] (D) f(x) = cos 2 x in [0, π]

32. Rolle’s theorem cannot be applied for


(A) f(x) = cos x – 1 in [0, 2π] (B) f(x) = x (x – 2)2 in [0, 2]
(C) f(x) = 3 + [x – 1]2/3 in [0, 3] (D) f(x) = sin2 x in [0, π]

  5 
33. The value of C in Rolle’s theorm for f(x) = ln(sin x) in  , is
 6 6 
(A) 0 (B) π/4 (C) π/2 (D) π/3
x 2  ab
34. The value of ‘c’ in Rolle’s theorem for f(x) = ln in [a, b] where x > 0 is
x(a  b)
(A) A. M of a, b (B) G.M. of a, b (C) H.M. of a, b (D) 1 / a  1 / b
1
35. If f(x) = x3 + bx2 + ax satisfies the conditions on Rolle’s theorem on [1, 3] with c = 2 + ,
3
then (a, b) =
(A) (11, 6) (B) (11, –6) (C) (–6, 11) (D) (6, 11)

36. The value of ‘c’ of LaGrange’s mean value theorem (LMV) for f(x) = ln x on [1, e] is
(A) e/2 (B) e – 1 (C) e – 2 (D) 1 – e

37. The value of ‘c’ of LMV for f(x) = x(x – 2)2 in [0, 2] is
(A) 0 (B) 2 (C) 2/3 (D) 3 / 2

38. The value of ‘c’ of LMV for f(x) = x 2 + mx + n on [a, b] is


(A) 0 (B) 1/2 (C) 1 (D) a + b / 2

39. LaGrange’s mean value theorem cannot be applied for


(A) ln x in [1, e] (B) x – 1/x in [1, 3]
(C) x 2  4 in [2, 4] (D) |x| in [–1, 2]

40. The difference between the square roots of two successive natural numbers greater than N2 is
1 1 1
(A) (B) > (C) < (D) 0
2N 2N 2N

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 65
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

EXERCISE - 1 [B]
MORE THAN ONE OPTIONS MAY BE CORRECT

1. The function f (x) = x1/3(x – 1)


(A) Has 2 inflection points.
(B) Is strictly increasing for x > 1/4 and strictly decreasing for x < 1/4.
(C) Is concave down in (– 1/2, 0).
(D) Area enclosed by the curve lying in the fourth quadrant is 9 28 .
x y K
2. If  = 1 is a tangent to the curve x = Kt, y = , K > 0 then :
a b t
(A) a > 0, b > 0 (B) a > 0, b < 0
(C) a < 0, b > 0 (D) a < 0, b < 0

3. The function f(x) = 


0
1  t 4 dt is such that :

(A) it is defined on the interval [ 1, 1] (B) it is an increasing function


(C) it is an odd function (D) the point (0, 0) is the point of inflection
x3 5 x 2
4. The co-ordinates of the point(s) on the graph of the function, f(x) =  + 7x – 4 where the
3 2
tangent drawn cut off intercepts from the co-ordinate axes which are equal in magnitude but opposite
in sign, is
(A) (2, 8/3) (B) (3, 7/2) (C) (1, 5/6) (D) none

5. If f(x) = a
a x sgn x 
; g(x) = a  
a x sgn x 
for a > 0, a  1 and x  R, where { } & [ ] denote the
fractional part and integral part functions respectively, then which of the following statements can
hold good for the function h(x), where (ln a) h(x) = (ln f(x) + ln g(x)).
(A) ‘h’ is even and increasing
(B) ‘h’ is odd and decreasing
(C) ‘h’ is even and decreasing
(D) ‘h’ is odd and increasing.

6. On which of the following intervals, the function x100 + sin x  1, is strictly increasing.
(A) ( 1, 1) (B) (0, 1) (C) (/2, ) (D) (0, /2)

3 x 2  12 x  1 , 1  x  2
7. If f (x) =  then :
 37  x , 2x3
(A) f(x) is increasing on [ 1 , 2]
(B) f(x) is continuous on [ 1 , 3]
(C) f  (2) does not exist
(D) f(x) has the maximum value at x = 2 .

8. Consider the function f (x) = x2 – x sin x – cos x then the statements which holds good, are
(A) f (x) = k has no solution for k < – 1.
(B) f is increasing for x < 0 and decreasing for x > 0.

(C) Lim f(x)  


x  
(D) The zeros of f (x) = 0 lie on the same side of the origin.

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 66
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
9. Assume that inverse of the function f is denoted by g. Then which of the following statement hold
good?
(A) If f is increasing then g is also increasing.
(B) If f is decreasing then g is increasing.
(C) The function f is injective.
(D) The function g is onto.

10. For the function f (x) = ln (1 – ln x) which of the following do not hold good?
(A) increasing in (0, 1) and decreasing in (1, e)
(B) decreasing in (0, 1) and increasing in (1, e)
(C) x = 1 is the critical number for f (x).
(D) f has two asymptotes

x  2 if x   1
 2
11. The function f (x) =  x if  1  x  1
 (x  2 ) 2 if x  1

(A) is continuous for all x  R
(B) is continuous but not differentiable  x  R
(C) is such that f ' (x) change its sign exactly twice
(D) has two local maxima and two local minima.

    
2
Consider the function f (x) =  cos tan sin (cot x)
1 1
12. . Which of the following is correct?

(A) range of f is (0, 1) (B) f is even
(C) f '(0) = 0 (D) the line y = 1 is asymptotes to the graph y = f (x)

13. Equation of a line which is tangent to both the curves y = x2 + 1 and y = – x2 is


1 1
(A) y = 2x  (B) y = 2x 
2 2
1 1
(C) y = – 2x  (D) y = – 2x 
2 2

14. 
A function f is defined by f (x) = cos t cos(x  t)dt , 0  x  2 then which of the following hold(s)
0
good?
(A) f (x) is continuous but not differentiable in (0, 2)
(B) Maximum value of f is 
(C) There exists atleast one c  (0, 2) s.t. f '(c) = 0.

(D) Minimum value of f is – .
2

15. Which of the following inequalities always hold good in (0, 1)


(A) x > tan–1x
x2
(B) cos x < 1 –
2


(C) 1 + x ln x  1  x
2
> 1  x2

x2
(D) x – < ln(1 + x)
2
CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 67
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
x 1
16. Let f (x) = then which of the following is correct.
x2
(A) f (x) has minima but no maxima.
(B) f (x) increases in the interval (0, 2) and decreases in the interval (– , 0)  (2, ).
(C) f (x) is concave down in (– , 0)  (0, 3).
(D) x = 3 is the point of inflection.

17. f '' (x) > 0 for all x  [–3, 4], then which of the following are always true?
(A) f (x) has a relative minimum on (–3, 4)
(B) f (x) has a minimum on [–3, 4]
(C) f (x) is concave upwards on [–3, 4]
(D) if f (3) = f (4) then f (x) has a critical point on [–3, 4]

18. Which of the following statements is/are TRUE?


(A) If f has domain [0, ) and has no horizontal asymptotes then Lim f ( x ) =  or Lim f ( x ) = –.
x  x 
(B) If f is continuous on [–1, 1] and f (–1) = 4 and f (1) = 3 then there exist a number r such that
| r | <1 and f (r) = .
 x 1 
(C) Lim arc sin   does not exist.
x 
 x 
(D) For all values of m  R the line y – mx + m – 1 = 0 cuts the circle x2 + y2 – 2x – 2y + 1 = 0
orthogonally.

19. Which of the following statement(s) is/are correct?


x

 xe
t2
dt
0
(A) The value of Lim is equal to – 2.
x0 1  x  ex
(B) The points L and M are on the curve 14x2 – 7xy + y2 = 2, each have x-coordinates 1.
If the tangent to the curve at L and M meet at (h, k), then k is equal to 4.
(C) Let f (x) = | x – a1 | + | x – a2 | + ............. + | x – an | where ai  R and ai < ai + 1  i.
If n is even then f (x) has minimum value at exactly one point.
(D) If LMVT is known to be applicable for a quadratic function y = px2 + qx + r in [x1, x2]
x1  x 2
then 'c' of LMVT occurs at c = .
3

 
20. Consider the function f (x) = sin5x + cos5x – 1, x   0, . Which of the following is/are correct?
 2 

 
(A) f is monotonic increasing in  0, .
 4

  
(B) f is monotonic decreasing in  , .
4 2
 
(C)  some c   0,  for which f '(c) = 0.
 2

 
(D) The equation f (x) = 0 has two roots in  0,
2 
.

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 68
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
ASSERTION/REASON TYPE
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true and statement-2 is correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true and statement-2 is NOT the correct explanation for statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.

21. f:RR
Statem ent-1: f (x) = 12x5 – 15x4 + 20x3 – 30x2 + 60x + 1 is monotonic and surjective on R.
Statement-2: A continuous function defined on R, if strictly monotonic has its range R.

 x{x}  1, 0  x 1
22. Consider function f (x) =  , where { x } : fractional part function of x.
 2  {x}, 1x2
Statem ent-1: Rolles Theorem is not applicable to f (x) in [0, 2]
Statement-2: f (0)  f (2)

2x  2
23. Let f (x) = ln(2 + x) – .
x3
Statem ent-1: The equation f (x) = 0 has a unique solution in the domain of f (x).
Statement-2: If f (x) is continuous in [a, b] and is strictly monotonic in (a, b) then f has a unique
root in (a, b)

x7 x 6 x5 x 4 x 3 x 2
24. Consider the polynomial function f (x) =      x
7 6 5 4 3 2
Statem ent-1: The equation f (x) = 0 can not have two or more roots.
Statement-2: Rolles theorem is not applicable for y = f (x) on any interval [a, b] where a, b  R

1
25. Statem ent-1: The function f (x) = ln x is increasing in (0, 10) and g (x) = is decreasing in (0,10)
x
Statement-2: If a differentiable function increases in the interval (a, b) then its derivative function
decreases in the interval (a, b).

COMPREHENSION TYPE

PASSAGE - 1
x
Consider the function f(x) = x and g(x) = max. {f (t) : x  t  x + 1}
2

26. Which of the following statement is incorrect?

 1   1 
(A) f(x) is increasing in  ,  and decreasing in  ln 2 ,  
 ln 2   
(B) local maximum value of f(x) exists
(C) local minimum value of f(x) does not exists
(D) f(x) changes its concavity at 2 points

27. If f(x) = k has 2 distinct real roots then range of k is equal to

 1  1   1 
(A)  0,  (B)  0,  (C)  ,  (D) (– , 0)
 e  e ln 2   e ln 2 

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 69
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
1
1
ln 2
28. The value of the definite integral 
0
g(x) dx is equal to

1  1 2 1  1
(A) – (B)
2
2ln 2 2ln 2 eln2 2 2ln 2 2 2ln 2
1  1 2 1  1
(C) + (D)
2ln 2 2ln 2
2
eln2 2 2ln 2 2 2 ln 2

PASSAGE - 2

 1
x
 x ln 1  (1 x) if 0  x  1
Let f(x) =  1   (x > 0) and g(x) = 
 x 0 if x  0

29. Lim g(x)


x0
(A) is equal to 0 (B) is equal to 1
(C) is equal to e (D) is non existent

30. The function f


(A) has a maxima but no minima (B) has a minima but no maxima
(C) has both a maxima and minima (D) is monotonic

1 n
 1 2 3  n 
31. Lim  f   ·f   ·f   .........f    equals
n 
 n n n  n 
(A) 2e (B) 2e
(C) 2 e (D) e

PASSAGE - 3

x2
Consider the function f (x) = 2
x 1

32. The interval in which f is increasing is


(A) (–1, 1) (B) (– , – 1)(–1, 0)
(C) (– , ) – {–1, 1} (C) (0, 1)  (1, )

33. If f is defined from R – {–1, 1}  R then f is


(A) injective but not surjective
(B) surjective but not injective
(C) injective as well as surjective
(D) neither injective nor surjective.

34. f has
(A) local maxima but no local minima
(B) local minima but no local maxima
(C) both local maxima and local minima
(D) neither local maxima nor local minima.

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 70
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
PASSAGE - 4

Consider the cubic f (x) = 8x3 + 4ax2 + 2bx + a where a, b  R.

35. For a = 1 if y = f (x) is strictly increasing  x  R then maximum range of values of b is


 1 1  1 
(A)   , (B)  ,   (C)  ,   (D) (–, )
 3  3  3 

36. For b = 1, if y = f (x) is non monotonic then the sum of all the integral values of a  [1, 100], is
(A) 4950 (B) 5049 (C) 5050 (D) 5047

37. If the sum of the base 2 logarithms of the roots of the cubic f (x) = 0 is 5 then the value of 'a' is
(A) – 64 (B) – 8 (C) – 128 (D) – 256

MATRIX MATCH TYPE

38. Column-I Column-II


2 1
x4  x2  2
(A) The value of the definite integral  (x 2  1)2 dx equals (P) 0
2 1

1
ln x
(B) If f (x) = x , then f ' (x) = 0 for x equals (Q) 1

(C) The cosine of the angle of intersection of curves f (x) = 2x lnx (R) 2
and g (x) = x2x – 1, is

(D) If H is the number of horizontal tangents and V is the number of vertical (S) 3
tangents to the curve y3 – 3xy + 2 = 0,
then the value of (H + V) equals (T) e

39. Column-I Column-II

(A) If portion of the tangent at any point on the curve x  at 3 , y  at 4 (P) 0


between the axes is divided by the abscissa of the point of contact
in the ratio m:n externally, then | n + m | is equal to
(m and n are coprime)
1
(B) The area of triangle formed by normal at the point (1,0) on the (Q)
2
curve x  esin y with axes is

(C) If the angle between curves x 2 y  1 and y  e 21 x  at the point (1,1) (R) 7
is  then tan  is equal to

(D) The length of sub-tangent at any point on the curve y  be x / 3 is (S) 3


equal to

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 71
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
1
40. Let f : R   R be a strictly increasing function such that f  x     x  0 and
x
 1
f  x  f  f  x     1  x  0 . Now match the following
 x
Column - I Column - II

1 5
(A) f(1) = (P)
2
1 5
(B) maximum value of f  x  in 1, 2 (Q)
2
1 5
(C) minimum value of f  x  in 1, 2 (R)
4
e2
1 5
(D)  f  x  dx
e
(S)
4

EXERCISE - 1 [C]
INTEGER TYPE

1. If 1200 sq. cm of material is available to make a box with a square base and an open top. If the
largest possible volume of the box (in cubic cm) is 4n3  n  N  then find the value of n.

2. Let P be a point on the curve C1: y = 2  x 2 and Q be a point on the curve C2: xy = 9, both P and
Q lie in the first quadrant. If 'd' denotes the minimum distance between P and Q, find the value of d 2.

2
 x12 
3. If the minimum value of (x1 – x2)2 +   (17  x 2 )(x 2  13)  , where x1  R+, x2  (13, 17) is

 20 

a 
2
2 b , where a, b  N then find the value of a + b.

4. A curve is defined parametrically by the equations x = t 2 and y = t3. A variable pair of perpendicular
lines through the origin 'O' meet the curve at P and Q. If the locus of the point of intersection of the
tangents at P and Q is ay2 = bx  1, then find the value of (a + b).

 2x  log 1 (k 2  6k  8),  2  x  1

5. Let F(x) =  2 .
x 3  3x 2  4x  1 , 1  x  3
Find the sum of all possible positive integer(s) in the range of k such that F(x) has the smallest value
at x = – 1.
x3
6. Let F(x) be a cubic polynomial defined by F (x) = + (a – 3) x2 + x – 13.
3
Find the sum of all possible integral value(s) of 'a' for which F(x) has negative point of local minimum
in the interval [1, 100].

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 72
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
1
7. Find sum of all possible integral value(s) of 'p' for which the equation x   3 = p – 3 has exactly
x
two distinct solutions.

8. Let f (x) be a cubic polynomial which has local maximum at x = – 1 and f '(x) has a local minimum
at x = 1. If f(–1) = 10 and f(3) = – 22, then find the distance between its two horizontal tangents.

9. Let A1, A2, A3, A4 be the areas of the triangular faces of a tetrahedron, and h1, h2, h3, h4 be the
corresponding altitudes of the tetrahedron. If volume of tetrahedron is 5 cubic units, then find the
minimum value of (A1 + A2 + A3 + A4)(h1 + h2 + h3 + h4) (in cubic units).

8
10. There is a point (p, q) on the graph of f (x) = x2 and a point (r, s) on the graph of g (x) =
x
where p > 0 and r > 0. If the line through (p, q) and (r, s) is also tangent to both the curves at these
points respectively, then find the value of (p + r).
1

11. Find the number of critical points on the graph of the function f (x) = x 3 (x – 4)

12. A particle moves along the parabola y = x2 in the first quadrant in such a way that its x-coordinate
(measured in meters) increases at a rate of 10m/sec. If the angle of inclination of the line joining the
particle to the origin changes, when x = 3m, at the rate of k rad/sec., then find the value of k.

13. If the tangent at any point P(4a2, 8a3) on the curve x3 – y2 = 0 is also a normal to the same curve, find
the value of 9a2.

x 2  y2
14. Given x, y  R, x2 + y2 > 0. If the maximum and minimum value of the expression 2
x  xy  4y2
are M and m, and A denotes the average value of M and m, compute (2007)A.

15. Let f (x) = 2kx + 9 where k is a real number. If 3 f (3) = f (6), then the value of f (9) – f (3) is equal
to N, where N is a natural number. Find number of composite divisors of N.

16. Given below is a partial graph of an even periodic function


f whose period is 8. If [*] denotes greatest integer function
then find the value of the expression.
  7 
f(–3)+ 2 |f(–1)|+  f    + f(0) + arc cos  f(  2 )  + f(–7) + f(20)
  8 

17. If the range of all real values of b for which the function
f(x) = (b2 – 3b + 2) (cos2 x – sin2 x) + (b – 1) x + sin 2, does not possess any critical points
on R is (b1, b2), then find the value of (b1 + b2).

18. Let x2 + xy + y2 = 3 where x, y  R. Find the minimum value of (x + 5)(y + 5).

19. Suppose that f is differentiable for all x and that f '(x)  2 for all x. If f (1) = 2 and f (4) = 8,
then find the value of f(2)

20. There are 50 apple trees in an orchard. Each tree produces 800 apples. For each additional tree
planted in the orchard, the output per additional tree drops by 10 apples. Find the Number of trees
that should be added to the existing orchard for maximising the output of the trees

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 73
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

EXERCISE - 2 [A]
OBJECTIVE TYPE

1. The area of the triangle formed by any tangent say at any point on the curve xy = c2 with the
co-ordinate axes is
(A) c2 (B) 2c (C) 2c2 (D) c3

2. The equation of the normal to the curve x2 = 4y which passes through the point (1, 2) is
(A) 2x + y – 4 = 0 (B) x + y = 3 (C) 2x – y = 0 (D) 2x – y – 4 = 6

3. The perpendicular distance from origin to the normal at any point to the curve x = a (cos +  sin),
y = a (sin –  cos) is
(A) a (B) a/2 (C) a/3 (D) 2a

4. If p and q are the lengths of the perpendiculars from the origin to tangent and normal to the curve
x = ae (sin – cos), y = ae (sin + cos) then
(A) p = 2q (B) p = q (C) 2p = q (D) p + q = a

5. If p and q are the lengths of the perpendiculars form the origin on the tangent and the normal to the
curve x2/3 + y2/3 = a2/3 then 4p2 + q2 =
(A) a2 (B) a3 (C) 1 (D) a4

6. If  is the angle between the curves. y2 = 2x and x2 + y2 = 8, then tan  is


(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

x3 x 2  7x  11
7. The angle between the curves y = , y  at (2, 1) is
x2  1 x 1
(A)  /3 (B)  /4 (C)  /2 (D)  /6

8. The curves x3 – 3xy2 + 2 = 0, 3x2 y – y3 + 2 = 0


(A) touch at (0, 0) (B) cut orthogonally
(C) touch at (1, 2) (D) touch at (2, 1)

9. If the curves x = y2, xy = k cut orthogonally, then k is


1 1
(A) 1 (B) –1 (C)  (D) 
2 2 2
3
10. The length of the subtangent at a point on y = f(x) is and the length of the subnormal is 24 then the
8
ordinate of the point is
(A) 3 (B) 6 (C) 9 (D) –2

11. If the relationship between the subnormal (S.N.) and subtangent (S.T.) at any point on the curve
p
by2 = (x + a)3 is of the form p(S.N.) = q(S.T)2 then 
q
8a 27a 8b 27b
(A) (B) (C) (D)
27 8 27 8

12. In the curve xyn = an+1 the length of the subnormal is constant when n =
(A) 1 (B) –1 (C) 2 (D) –2

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 74
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
13. For the curve x2y2 = a5 the length of the subtangent at any point varies as
(A) The abscissa (B) the square of the abscissa
(C) the ordinate (D) product of ordinate and abscissa

14. Sutangent at any point o the curve xm yn = am+n varies as


(A) abscissa (B) ordinate
(C) square of the ordinate (D) twice the abscissa

15. For the curve y2 = (x + a)3 the square of the sub tangent varies as
(A) x (B) y (C) subnormal (D) xy

16. The normal to the curve x = a (cos  +  sin ), y = a (sin –  cos) at any point  is such that
(A) it makes a constant angle with x – axis
(B) it passes through origin
(C) it is at a constant distance from the origin
(D) None

17. The line ax + by + c = 0 is a normal to the curve xy = 1, then


(A) a > 0, b > 0 (B) a > 0, b < 0 (C) a < 0, b > 0 (D) a < 0, b < 0

18. The value of parameter a so that the line (3  a) x  ay  ( a 2  1)  0 is normal to the curve
xy = 1, may lie in the interval
(A) ( , 0)(3, ) (B) (1,3) (C) (–3, 3) (D) None of these

19. 2x2 – ln|x| is a decreasing function in the interval


 1 1  1 
(A)   ,  (B)   , 0 
 2 2  2 

 1 1   1  1
(C)  0,     ,   (D)       0, 
 2 2   2  2

x x
20. If f  x   and g  x   , where 0 < x  1 then in the interval
sin x tan x
(A) both f(x) and g(x) are increasing functions
(B) both f(x) and g(x) are decreasing functions
(C) f (x) is an increasing function, g(x) is decreasing function
(D) g(x) is an increasing function, f(x) is decreasing function

21. f(x) = tan–1 (sin x + cos x) is an increasing function in


(A) (0, /4) (B) (0, /2) (C) (–/4, /4) (D) none of these

22. On which of the following intervals is the function f(x) = x100 + sin x – 1 decreasing ?
 
(A) (0, π/2) (B) (0, 1) (C)  ,   (D) None of these
2 
23. Function f(x) = |x| – |x – 1| is monotonically increasing when
(A) x < 0 (B) x > 1 (C) x < 1 (D) 0 < x < 1

24. For what values of a does the curve f (x) = x(a2 – 2a – 2) + cos x is always strictly monotonic
x R
(A) a  R (B) a > 0
(C) 1 – 2 < a < 1 + 2 (D) None of these

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 75
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

 x2 
25. If  (x) = 3f   + f(3 – x2)  x  (3, 4) where f(x) > 0  x  (–3, 4), then  (x) is
3
3   3
(A) increasing in  , 4  (B) decreasing in  3 ,  
2   2

 3   3
(C) increasing   , 0  (D) decreasing in  0, 
 2   2

26. If f : [1, 10]  [1, 10] is a non decreasing function and g : [1, 10]  [1, 10] is a non increasing
function. Let h (x) = f(g (x)) with h(1) = 1, then h(2)
(A) lies in (1, 2) (B) is more than 2 (C) equal to 1 (D) is less than 1

27. If y = a ln|x| + bx2 + x has extreme values at x = – 4/3 and at x = 2 then a, b are
3 3 4
(A) ,4 (B) 4, (C) 4, (D) None of these
4 4 3
28. The nearest point on the curve y2 = 4x to (2, 1) is
(A) (0, 0) (B) (1, 1) (C) (1, 2) (D) None

29. The point on y = x2 + 7x + 2 which is closest to the line y = 3x – 3 is


(A) (–2, –8) (B) (–2, 8) (C) (0, 8) (D) None

30. The co-ordinates of the point on the curve 4x2 + a2y2 = 4a2, 4 < a3 < 8 which is farthest from the
point(0, 2) is
(A) (1, 1) (B) (1, 2) (C) (0, 4) (D) (0, -2)
31. The perimeter of a sector of a circle is constant. The angle of the sector when the area is maximum
is
(A) 1 radian (B) 2 radians (C) 4 radian (D) 5 radian

32. The maximum possible area that can be enclosed by a wire of length 20 cm by bending it into the
form of a sector in (sq. cm.) is
(A) 20 sq. cm (B) 25 sq. cm (C) 30 sq. cm (D) None
33. The height of the cylinder of maximum volume that can be inscribed in a sphere of radius r is
2r r
(A) 2r (B) (C) (D) None
3 2 3
34. A closed cylinder of given volume will have its least surface when its height is equal to
(A) its radius (B) its diameter (C) half its radius (D) None

35. A cylinder is inscribed in a cone of height ‘h’ and semi vertical angle ‘’ when the curved surface
area is maximum, the height of the cylinder is
(A) h/2 (B) h/4 (C) 3h/2 (D) h/8

36. A rectangular sheet of metal with sides a, b has four equal square portions removed at the corners
and the sides are then turned up so as to form an open rectangular box. When the volume contained
in the box is maximum, the depth of the box is
1 1
 1 1

 a  b    a  ab  b  2   a  b    a  ab  b  2 
2 2 2 2
(A) (B)
6  6 

1 2 2
1
1 2 2
1

(C) 
6
 a  b    a 2
 ab  b  (D) 
6
 a  b    a 2
 ab  b 
 

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 76
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

37. An open top box of maximum possible volume from a square piece of tin of side ‘a’ is to the made by
cutting equal squares at the corners and then folding up the tin to form the sides. Then the length of
a side of square cut out is
a a a
(A) (B) (C) (D)None
12 6 2

38. A company desires to manufacture a large number of open metal boxes having a square bottom and
a fixed volume of 32 c.c. The area of the least metal required is
(A) 36 (B) 48 (C) 52 (D) 64

39. The least area of the triangle formed by a line through (3, 4) and the coordinate axes is
(A) 18 sq. units (B) 24 sq. unit (C) 30 sq. units (D) none

40. LL is the latus rectum of the parabola y2 = 4ax and PP is double ordinate between the vertex and
the latus rectum. The area of the trapezium PP LL is maximum when the distance of PP from the
vertex is
(A) a/3 (B) a/6 (C) a/9 (D) a/12

41. The semivertical angle of a cone of maximum volume and of given slant height is
1 1
(A) sin–1 2 (B) sin–1 (C) tan–1 (D) tan–1 2
3 3

42. A conical tent of given capacity will require the least amount of canvas when the height is
(A) 2 radius (B) 3 radius (C) 3 radius (D) 4 radius

43. The height of the maximum cone that can be obtained by revolving a right angled triangle of hypotenuse
 units about a side is
  
(A) (B) (C) (D) None
3 2 3

44. Assuming that stiffness of a beam of rectangular cross-section varies the breadth and as the cube
of the depth, for the stiffest beam which can be cut out of a circular beam of radius ‘r’, breadth must
be equal to
(A) one third of the diameter of the log (B) one fourth of the diameter of the log
(C) half of the diameter of the log (D) None

45. The strength of a beam varies as the product of its breadth ‘b’ and square of its depth ‘d’. A beam cut
out of a circular log of radius ‘r’ would be stiffest when
r r 2
(A) b  d  (B) b 2  d (C) d  2b  2 r (D) d  3b  2 3r
2 2 3

46. To run a motor for one hour the petrol varies as the cube of its velocity. If it moves against the stream
flowing at the rate of 6mph. the economical speed is
(A) 9 mph (B) 7 mph (C) 5 mph (D) 2 mph

47. A person in a boat is at a distance “a” from the nearest point A on the shore. He would like to reach
the point B early which is on the same shore at a distance “b” from A. The ratio of his rate of walking
to the rate of boat speed is sec . He should land at a point and walk to B whose distance from B is
b sin   a cos  a cos   b sin  b sin   a cos  a cos   b sin 
(A) (B) (C) (D)
sin  sin  cos  cos 

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 77
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
48. A swimmer “S” is in the sea at a distance “d” km. from the closest point A on a straight shore. The
house of the swimmer is on the shore at a distance 1 km. from A. He can swim at a speed of “u” km.
per hour and walk at a speed of v km/hr. He should land at a point so that he can reach his house in
the shortest possible time at a distance from A equal to
vd ud ud vd
(A) (B) (C) (D)
v2  u2 v2  u2 u2  v2 u2  v2

49. A running track of 440 ft. is to be laid out enclosing a foot ball field, the shape of which is a rectangle
with a semi – circle at each end. If the area of the rectangular portion is maximum, the lengths of the
sides are
(A) 100 ft., 60 ft. (B) 70 ft., 50 ft. (C) 90 ft, 70 ft. (D) 110 ft., 70ft.

50. If P(x) = a0 + a1x2 + a2x4 +……+ anx2n be a polynomial in x  R with 0 < a1 < a2 < …..< an
then, P(x) has
(A) exactly one maximum (B) exactly one minimum
(C) one maximum and one minimum (D) none of these

a2 b2
51. The minimum radius vector of the curve is   1 of the length
x2 y2
(A) | a – b | (B) ab (C) a + b (D) none of these

52. A right cylindrical vessel of a given capacity is formed using least possible material. Then the ratio of
the height of the radius of the base is
(A)  : 1 (B)  :1 (C) 2 : 1 (D) 1 : 1

53. Let f(x) = (x – 1)p  (x – 2)q, where p > 1, q > 1. Each critical point of f(x) is a point of extremum
when
(A) p = 3, q = 4 (B) p = 4, q = 2 (C) p = 2, q = 3 (D) p = 2, q = 4

54. For the function f (x) = xex, the point


(A) x = – 1 is a minimum (B) x = 0 is a minimum
(C) x = – 1 is a maximum (D) x = 0 is a maximum

55. N characters of information are held on a magnetic tape in batches of x characters each, the batch
processing time being  + x2 seconds where ,  are constants. The optional value of x for fast
processing is

   
(A) (B) (C) (D)
   

56. The minimum value of the function defined by f(x) = max {x, x + 1, 2 – x} is
(A) 0 (B) 1/2 (C) 1 (D) 3/2

 1  1 
57. The minimum value of  1   1  
 sin    cos n  
n

(A) 1 (B) 2 (C) (1 + 2n/2)2 (D) (1 + 2n)2

1 1
58. The maximum value of f (x), if f (x) + f    , x  domain of f
x x
(A) –1 (B) 1/2 (C) 1 (D) 2

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 78
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

59. Let f (x) = cos 2πx + {x}, where {x} denotes the fractional part of x. then number of points in
[0, 10] at which f(x) assumes its local maximum value, is
(A) 0 (B) 9 (C) 10 (D) 35

60. If x1 and x2 are abscissas of two points on the curve f(x) = x – x2 in the interval (0, 1) then maximum
value of the expression   x1 –  x12 is
(A) 1/4 (B) 1/2 (C) 1 (D) 2

61. Let f(x) = max {x2, 2 – x2}, – 2  x  2, then the function f(x)
(A) has a local maximum at x = 0 (B) has a local maximum at x = ± 1
(C) has global maximum at x = 2 (D) has local as well as global minima at x = ± 1

62. If a, b be real numbers such that x3 – ax2 + bx – 6 = 0 has its roots real and positive then
minimum value of b is
(A) 0 (B) 11 (C) 3(36)1/3 (D) 97

63. Let f(x) = x3 – 6x2 + 12x – 3, then at x = 2, f(x) has


(A) a local maximum (B) a local minimum
(C) a point of inflection (D) neither a maximum nor a minimum

64. If f(x) satisfies LaGrange’s mean value theorem on [a, b] then c  (a, b) exists such that
(A) f1(C) = f(B) – f(A)
(B) f1(C) = 0
(C) The tangent at x = c to the curve y = f(x) is parallel to the chord joining x = a, x = b
(D) Both theorems are not applicable

65. For the function f(x) = (x – 1) (x – 2) (x – 3) in [0, 4], value of ‘c’ in LaGrange’s theorem is
2 21 1 21
(A) 2 ± (B) 1  (C) (D) 4 – 2
3 6 6

66. If f(x) = x ln x, x  0 and f (0) = 0 satisfies the conditions of Rolle’s theorem on [0, 1],
then  can be equal to
(A) – 1 (B) – 2 (C) 0 (D) 1/2

67. If a + b + c = 0, then the quadratic equation 3ax2 + 2bx + c = 0 has


(A) at least one root in (0, 1) (B) one root in (1, 2) other in (– 1, 0)
(C) both imaginary roots (D) none of these

68. If a function f (x) is continuous in the closed interval [2, 4] and differentiable in the open interval
(2, 4) and f(2) = 5, f(4) = 13, if at least one point c in (2, 4) then f (c) =
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 6

69. The quadratic equation 3ax2 + 2bx + c = 0 has at least one root lying between 0 and 1, then
(A) a + b + c = 0 (B) c = 0
(C) 3a + 2b + c = 0 (D) a + b = c

70. The value of ‘a’ for which x3 – 3x + a = 0 has two distinct roots in [0, 1]
(A) – 1 (B) 1 (C) 3 (D) does not exist

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 79
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

EXERCISE - 2 [B]

SUBJECTIVE TYPE

1. The curve y = ax3 + bx2 + cx + 5 touches the x – axis at P(–2, 0) and cuts the y – axis at a point Q
where its gradient is 3. Find the equation of the curve completely.

2. Prove that the curves xy = 4 and x2 + y2 = 8 touch each other.

3. Find all tangents to the curve y = cos (x + y), -–2  x  2, that are parallel to the line x + 2y = 0.

4. Find the equation of the normal to the parabola x2 = 4y which passes through the point (1, 2).

5. Tangents are drawn from the origin to the curve y = sin x.


Prove that their points of contact lie on x2y2 = x2 – y2.

6. What should be the value of n in the equation of curve y  a 1  n . xn, so that the sub-normal may be of
constant length ?

7. In the curve x m  n  a m  n  y 2n prove that the mth power of the sub-tangent varies as the nth power of
the sub-normal.

8. Find the interval in which f(x) = x4 – 8x3 + 22x2 – 24x + 5 is increasing.

9. Find the interval in which f(x) = x – 2 sin x, 0  x 2π is increasing.

10. Find the interval of monotonocity of the function f(x) = 2x2 – ln|x|, (x  0).

11. Obtain the interval of monotonocity of the function f(x) = sin x + cos x in x  [0, 2π].

12. If g(x) = f(x) + f(1 – x) and f(x) < 0 ; 0  x  1, show that g(x) increases in x  [0, 1/2) and
decreases in x  (1/2,1].

13. Prove that ln (1 + x) < x ; x > 0.


b
14. If ax 2   c  x  R  ; a,b,c are positive constants, then prove that 27 ab2  4 c3.
x
 ta n x 2 x 1
15. If 0 < x1 < x2 < , then show that 
2 ta n x 1 x 2

 x3
16. For 0 < x  , show that x – < sin x < x.
2 6
1
17. Determine the points of maxima and minima of the function f (x) = loggex – bx + x2, x > 0
8
where b  0 is a constant.
x2 y2
18. Prove that the least intercept made on the tangents to the ellipse   1 by the axes is
a2 b2
a + b. Also find the point of contact of the corresponding tangent.

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 80
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

19. Show that the semivertical angle of a right circular cone of given total surface area and maximum
1
volume, is sin–1 .
3
20. A box of maximum volume with top open is to be made out of a square tin sheet of sides 2 m in
length by cutting out small squares from the four corners of the sheet. Find the height of the box.

21. Show that the cone of the greatest volume which can be inscribed in a given sphere has an altitude
2
equal to of the diameter of the sphere.
3

22. A tree trunk, l long, is in the shape of a frustum of a cone, the radii of its ends being a and b (a > b).
It is required to cut from it a beam of uniform square section. Show that the beam of the greatest
al
volume that can be cut is long.
3(a  b)

n2 
23. The total cost of making n pocket radui sets per day is Rs.   35n  25  and the rate at which
4 

they may be sold to a distributor is Rs.  1


2 
(100  n) . For a maximum total profit, the daily output

should be

24. A telephone company of a small town has 500 subscribers, from each of which the company charges
Rs. 300 per annum. The company decides upon a surcharge on annual subscription, knowing fully
well that every increase of rupee 1 will force one subscriber to drop out. The company will have the
maximum revenue if the surcharge is

25. Find the range of the function f (x) = |2x + 1|– 2 |x – 1|– 3.

26. Divide 20 into two parts such that the product of the cube of the one and the square of the other shall
be a maximum.

27. If f (x) and g(x) are continuous functions in [a, b] and they are differentiable in (a, b),
f(a ) f(b ) f(a ) f '(c)
then prove that  (b  a ) where a < c < b.
g(a ) g(b ) g(a ) g '(c)

28. For all x in [0, 1], let the second derivative f (x) of a function f (x) exist and satisfy |f (x) |  1.
If f (0) = f (1) then show that |f (x)| < 1 for all x in [0, 1].

29. Verify Rolle’s theorem for f (x) = x (x + 3) e–x/2 in [–3, 0].

1
30. Find ‘c’ of the mean value theorem, if f (x) = x (x – 1) (x – 2) ; a  0, b  .
2

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 81
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

EXERCISE - 3

SUBJECTIVE TYPE

1. The curve y  ax 3  bx 2  cx  5 touches the x-axis at P (–2, 0) and cuts the y-axis at a point Q
where its gradient is 3. Find a, b, c.

2. Show that the curves x3 – 3xy2 = – 2 and 3x2y – y3 = 2 cut orthogonally.


n n
x y x y
3. Show that the curve       2 touches the straight line   2 at the point (a, b),
a  b a b
whatever the value of ‘n’ may be.

4. Show that the curve ay2 = (x + b)3, the sub-normal varies as the square of the sub-tangent.

5. Find the equation of the normal to the curve y = (1 + x)y + sin–1 (sin2 x) at x = 0.

6. Show that the normal to the curve 5x5 – 10x3 + x + 2y + 6 = 0 at P (0, – 3) meets the curve again
at two points. Find the equations of the tangents to the curve at these points.

7. If the tangent at (x1, y1) to the curve x3 + y3 = a3 meets the curve again at (x2 , y2) then prove that
x 2 y2
 1  0 .
x 1 y1
2 2
x2 y2 x y
8. Show that the curves 2  2  1 and 2  2  1 . Intersect orthogonally.
y.
a  k1 b  k1 a  k2 b  k2

9. Tangent at a point P1 (other than (0, 0)) on the curve y = x3 meets the curve again at P2. The tangent
at P2 meets the curve again at P3 and so on. Show that the abscissae of P1, P2,…,Pn form a G.P. Also
find the ratio [area (P1P2P3)/area (P2P3P4)].

10. If the tangent at (a, b) to the curve x3 + y3 = c3 meets the curve again in (a1, b1), then prove that
a 1 b1
  1.
a b

11. Find the angle of intersection of curves y = [| sin x | + | cos x |] and x 2 + y2 = 5 where [.] denotes
the greatest integer function.

12. In the curve x m y n  k m  n ,Prove that the portion of the tangent intercepted between the co-ordinate
axes is divided at its point of contact into segments which are in a constant ratio.
(All the constants being positive).
x 2 y2 x 2 y2
13. Find the condition that the curves   1 and   1 may cut orthogonally.
y.
a b a 1 b1

 x3
14. For 0 < x  , show that x – < sin x < x.
2 6

15. Prove that sin2  <  sin (sin ) for 0 <  < .
2

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 82
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
1  x  x2
16. Find the interval in which f(x)  is strictly increasing or strictly decreasing.
1  x  x2

17. For what values of m does the function f (x) = (m + 2) x3 – 3mx2 + 9mx – 1 decrease for all x ?
sin x
18. Prove that f(x) = is monotonic decreasing in [0, π/2].
x
2x
Hence prove that < sin x < x for x  (0, π/2).

19. For what values of b, the function f(x) = sin x – bx + c decreases for all x R ?

20. Let h(x) = f(x) – {f(x)}2 + {f(x)}3  x  R. If h is increasing whenever f(x) is

 xe ax , x0
21. Let   
f x  , where ‘a’ is a positive constant. Find the interval in which f (x)
 x  ax  x , x  0
2 3

is increasing
 x2 
Discuss the monotonocity of Q(x), where Q(x)  2f    f  6  x   x  R.
2
22.
 2 
It is given that f(x) > 0  x  R.

 x  x2  f  x1   f  x 2 
23 Let f (x) > 0 and f(x) > 0 where x1 < x2 then show that f  1  
 2  2

x
24. Let Q (x) = 2f   + f(2 – x) and f (x) < 0  x  (0, 2).
2
Find the intervals of increase and decrease of Q(x).

 
25. L et f (x) = sin 3 x + sin2x, x
. Find the interval in which  should lie so that f(x) has
2 2
exactly one minimum and exactly one maximum.

 
1
f(x) x
26. Find the polynomial function f (x) of degree 6 which satisfies lim 1  3
 e 2 and has local
x0 x
maximum at x = 1 and local minima at x = 0 and 2.

27. A window of fixed perimeter (including the base of the arch) is in the form of a rectangle surmounted
by a semicircle. The semicircular portion is fitted with coloured glass while the rectangular part is
fitted with clear glass transmits three times as much light per square metre as the coloured glass does.
What is the ratio of the sides of the rectangle so that the window transmits maximum light ?

28.
(a) The parametric equations of a curve are x = 2t(t2 + 3) – 3t2, y = 2t (t2 + 3) + 3t2.
Find the maximum slope of the curve and the corresponding point on it.

x  t 5  5t 3  20t  7 
(B) A function is defined parametrically as follows :  ,| t|  2.
y  4 t 3  3t 2  18t  3 
Find the maximum and the minimum of the function and mention the values of t where they are
attained.

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 83
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

29. Find the largest area of the rectangle whose base is on the x-axis and two of its vertices lie on the
2
curve y  e  x .

30. A 4 m high flagstaff stands erect on a vertical pillar, 5.6m high. A man, 1.6 m tall, stands facing
the pillar. How far from the pillar should the man stand so that he can see the flagstaff at the
greatest angle

31. One corner of a rectangular sheet of paper of width a cm is folded over so as to reach the
opposite edge of the sheet. Find the minimum length of the crease.

32. A point P is given on the circumference of a circle of radius r. The chord QR is parallel to the
tangent at P. Find the maximum area of PQR.

33. The circle x2 + y2 = 1 cuts the x – axis at P and Q. Another circle with centre at Q and radius
variable intersects the first circle at R above the x – axis and the line segment PQ at S. Find the
maximum area of QSR.

34. Find the point (, ) on the ellipse 4x2 + 3y2 = 12, in the first quadrant, so that the area of the
trapezium enclosed by the lines y = x, y = , x =  and the x – axis is maximum.

35. A gutter is to be made out of a long sheet of metal, a cm wide, by turning up strips of width 1 cm
on each side so that they make equal angles  with the vertical. For what value of  will the
containing capacity of the gutter be the greatest ?

36. A cable will be laid from a small island I, which is 3 km from the nearest point P on a straight
shore, to a town T on the shore which is 12 km from P. If the cable costs Rs 4000 per km for
laying under water and Rs 2000 per km for laying on the land, at what point R should the cable
leave the water in order to give the minimum cost?

37. A firm has a branch store in each of the three cities A, B and C. A and B are 320 km apart
and C is 200 km from each of them. A godown is to be built equidistant from A and B. In order
to minimize the time of transportation, it should be so located that the sum of the distances from
the godown to each of the cities is the minimum. Where should the godown be built?

38. A private telephone company serving a small community makes a profit of Rs 12 per subscriber,
if it has 725 subscribers. It decides to reduce the rate by a fixed amount for each subscriber
over 725, thereby reducing the profit by 1 paisa per subscriber.
Thus there will be a profit of Rs. 11.99 on each of the 726 subscribers. Rs 11.98 on each of the
727 subscribers, etc. What is the number of subscribers which will give the company the
maximum profit ?

39. Find the greatest and the least values of the function f(x) defined as below :

 f(x) minimum of(3t 4  8t 3  6t 2  24t; 1  t  x},1  x  2 


 
 1
 
 maximum of 3 t  4 sin t  2; 2  t  x , 2  x  4

2 

 
40. Find the least value of a for which the equation has at least one solution in the interval  0, .
 2

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 84
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017


 3

 b 3  b 2  b  1 , 0  x  1
 x
41. Let f  x     b 2  3b  2 

 2x  3 , 1x3
Find all positive values of b such that f (x) has smallest value at x = 1

a
42. The least natural number a for which x +  2  x  (0, ) is
x2

43. Let f : [0, 1]  R be defined by f (x) = x2 – 2x + 3  x  [0, 1]. Then by using lagrange’s mean value
theorem find the equation of the tangent to the graph of this curve which is parallel to the chord
joining the points (0, 3) and (1, 2) of the curve.

44. If f (x) and g(x) are differentiable functions for x  [0, 1] such that f(0) = 2, g(0) = 0, f(1) = 6,
g(1) = 2 then show that there exists c satisfying 0 < c < 1 and f (C) = 2 g (c).

45. Prove that the equation x + ex = 0 has only one real root.

46. A function f is differentiable in the interval x  [0, 5] such that f(0) = 4 and f(5) = – 1.
fx
If g(x) = , then prove that there exists some c  (0, 5) such that g(c) = – 5/6.
 x  1

47. Use Rolle’ s theorem to find the condition for the polynomial equation f(x) = 0 to have a repeated
x x2 x3 xn
real root. Hence or otherwise prove that 1     ....   0 cannot have a repeated root.
1! 2 ! 3 ! n!

48. Show that the function f(x) = x + cos x – a is an increasing function and hence deduce that the
equation x + cos x = a has no positive root if a < 1 and has one positive root for a > 1.

49. If 2a  3b  6c  0 , a, b, c  R , then show that the equation ax 2  bx  c  0 has at least one root
between 0 and 1.

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 85
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

WINDOW TO IIT - JEE

TANGENT & NORMAL

Q.1 Find the equation of the straight line which is tangent at one point and normal at another point of the curve,
x = 3t2 , y = 2t3. [REE 2000]

3
Q.2 If the normal to the curve , y = f (x) at the point (3, 4) makes an angle with the positive x–axis. Then
4
f  (3) =
3 4
(A) – 1 (B) – (C) (D) 1
4 3
[JEE 2000]

Q.3 The point(s) on the curve y3 + 3x2 = 12y where the tangent is vertical, is(are)

 4   11   4 
(A)   ,  2 (B)   3 , 1 (C) (0, 0) (D)   , 2
 3     3 
[JEE 2002]
2 2 2
Q.4 Tangent to the curve y = x + 6 at a point P (1, 7) touches the circle x + y + 16x + 12y + c = 0 at a
point Q. Then the coordinates of Q are
(A) (– 6, –11) (B) (–9, –13) (C) (– 10, – 15) (D) (–6, –7)
[JEE 2005]

Q.5 The tangent to the curve y = ex drawn at the point (c, ec) intersects the line joining the points
(c – 1, ec – 1) and (c + 1, ec + 1)
(A) on the left of x = c (B) on the right of x = c
(C) at no point (D) at all points [JEE 2007]

MONOTONICITY

Q.1
(A) For all x  (0, 1)
(A) ex < 1 + x (B) loge(1 + x) < x (C) sin x > x (D) loge x > x

(B) Consider the following statements S and R


S : Both sin x & cos x are decreasing functions in the interval (/2, ).
R : If a differentiable function decreases in an interval (a, b), then its derivative also decreases in (a, b).
Which of the following is true ?
(A) both S and R are wrong
(B) both S and R are correct, but R is not the correct explanation for S
(C) S is correct and R is the correct explanation for S
(D) S is correct and R is wrong.
(C) Let f (x) =  ex (x  1) (x  2) d x then f decreases in the interval :
(A) (, 2) (B) ( 2,  1) (C) (1, 2) (D) (2, + )
[JEE 2000]

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 86
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
Q.2
(A) If f (x) = xex(1 – x), then f(x) is
 1   1 
(A) increasing on   ,1 (B) decreasing on  , 1
 2   2 
(C) increasing on R (C) decreasing on R
1 
(B) Let – 1 < p < 1. Show that the equation 4x3 – 3x – p = 0 has a unique root in the interval  , 1 and
2 
identify it. [JEE 2001]

Q.3 The length of a longest interval in which the function f (x) = 3 sinx – 4 sin3x is increasing, is
(A) /3 (B) /2 (C) 3/2 (D) 
[JEE 2002]
Q.4
 
(a) Using the relation 2(1 – cosx) < x2 , x  0 or otherwise, prove that sin (tanx) > x ,  x  0,  .
 4
(B) Let f : [0, 4]  R be a differentiable function.
(i) Show that there exist a, b  [0, 4], (f (4))2 – (f (0))2 = 8 f (a) f (B)
(ii) Show that there exist ,  with ,   (0, 2) such that
4
 f(t) dt = 2 ( f (2) +  f (2) ) [JEE 2003]
0
Q.5
 x  lnx , x  0

(A) Let f (x) =  . Rolle’s theorem is applicable to f for x [0, 1], if =
0, x0
(A) –2 (B) –1 (C) 0 (D) 1/2
f (x 2 )  f (x )
(B) If f is a strictly increasing function, then Lim is equal to
x 0 f ( x )  f ( 0)
(A) 0 (B) 1 (C) –1 (D) 2
[JEE 2004]
Q.6 If p (x) = 51x101 – 2323x100 – 45x + 1035, using Rolle's theorem, prove that at least one root of p(x) lies
between (451/100, 46). [JEE 2004]
Q.7 If f (x) is a twice differentiable function and given that f(1) = 1, f(2) = 4, f(3) = 9, then
(A) f '' (x) = 2, for  x  (1, 3) (B) f '' (x) = f ' (x) = 2, for some x  (2, 3)
(C) f '' (x) = 3, for  x  (2, 3) (D) f '' (x) = 2, for some x  (1, 3)
[JEE 2005]
Q.8
(A) Let f (x) = 2 + cos x for all real x.
Statement-1: For each real t, there exists a point 'c' in [t, t + ] such that f ' (C) = 0.
because
Statement-2: f (t) = f (t + 2) for each real t.
(A) Statement-1 is true, statement-2 is true; statement-2 is correct explanation for statement-1.
(B) Statement-1 is true, statement-2 is true; statement-2 is NOT a correct explanation for statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true. [JEE 2007]

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 87
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
Paragraph
(B) If a continuous function f defined on the real line R, assumes positive and negative values in R then the
equation f (x) = 0 has a root in R. For example, if it is known that a continuous function f on R is positive
at some point and its minimum value is negative then the equation f (x) = 0 has a root in R.
Consider f (x) = kex – x for all real x where k is a real constant.

(i) The line y = x meets y = kex for k  0 at


(A) no point (B) one point (C) two points (D) more than two points

(ii) The positive value of k for which kex – x = 0 has only one root is
(A) 1/e (B) 1 (C) e (D) loge2

(iii) For k > 0, the set of all values of k for which kex – x = 0 has two distinct roots is
(A) 0, 1 e (B) 1 e , 1 (C) 1 e ,   (D) (0, 1) [JEE 2007]

Match the column.


(C) In the following [x] denotes the greatest integer less than or equal to x.
Match the functions in Column I with the properties in Column II.
Column I Column II
(A) x|x| (P) continuous in (–1, 1)
(B) |x| (Q) differentiable in (–1, 1)
(C) x + [x] (R) strictly increasing in (–1, 1)
(D) |x–1|+|x+1| (S) non differentiable at least at one point in (–1, 1)
Q.9
   
(A) Let the function g : (– , )    ,  be given by g (u) = 2 tan–1(eu) – . Then, g is
 2 2 2
(A) even and is strictly increasing in (0, )
(B) odd and is strictly decreasing in (– , )
(C) odd and is strictly increasing in (– , )
(D) neither even nor odd, but is strictly increasing in (– , )
(B) Let f (x) be a non-constant twice differentiable function defined on (–, ) such that f (x) = f (1 – x) and
f ' 1 4 = 0. Then
(A) f ''(x) vanishes at least twice on [0, 1]
(B) f ' 1 2 = 0
1/ 2
 1
(C)  f  x   sin x dx = 0
 2
1 / 2
1/ 2 1
(D)  f ( t ) esin t dt =  f (1  t ) e sin t dt
0 1/ 2
[JEE 2008]
1
Q.10 For the function f ( x )  x cos , x  1,
x
(A) for at least one x in the interval [1, ), f(x + 2) – f(x) < 2
(B) lim f (x) = 1
x 
(C) for all x in the interval [1, ), f(x + 2) – f(x) > 2
(D) f (x) is strictly decreasing in the interval [1, ) [JEE 2009]

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 88
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
x

Q.11 Let f be a real valued function defined on the interval (0, ) by f (x) = ln x +  1  sin t dt . Then which
0
of the following statement(s) is/are true?
(A) f '' (x) exists for all x  (0, )
(B) f ' (x) exists for all x  (0, ) and f ' is continuous on (0, ) but not differentiable on (0, ).
(C) there exists  > 1 such that | f ' (x) | < | f (x) | for all x  (, )
(D) there exists  > 0 such that | f (x) | + | f ' (x) |   for all x  (0, ) [JEE 2010]

MAXIMA - MINIMA
| x | for 0  | x |  2
Q.1 Let f (x) = [1 for x  0
. Then at x = 0, ' f ' has :
(A) a local maximum (B) no local maximum
(C) a local minimum (D) no extremum. [ JEE 2000]

Q.2 Find the area of the right angled triangle of least area that can be drawn so as to circumscribe a rectangle
of sides 'a' and 'b', the right angle of the triangle coinciding with one of the angles of the rectangle.
[ REE 2001]
Q.3
(A) Let f(x) = (1 + b2)x2 + 2bx + 1 and let m(B) be the minimum value of f(x). As b varies, the range
of m (B) is
 1 1 
(A) [0, 1] (B)  0,  (C)  , 1 (D) (0, 1]
 2 2 
(B) The maximum value of (cos 1) · (cos 2).......... (cos n), under the restrictions

0 < 1, 2,..............., n < and cot 1 · cot 2.......... cot n = 1 is
2
1 1 1
(A) n/ 2 (B) n (C) (D) 1 [JEE 2001]
2 2 2n
Q.4 If a1 , a2 ,....... , an are positive real numbers whose product is a fixed number e, the minimum value of
a1 + a2 + a3 +....... + an–1 + 2an is
(A) n(2e)1/n (B) (n+1)e1/n (C) 2ne1/n (D) (n+1)(2e)1/n
[JEE 2002]
Q.5
(A) Find a point on the curve x2 + 2y2 = 6 whose distance from the line x + y = 7, is minimum.
(B) For a circle x2 + y2 = r2, find the value of ‘r’ for which the area enclosed by the tangents drawn from the
point P(6, 8) to the circle and the chord of contact is maximum. [JEE 2003]
Q.6
(A) Let f (x) = x3 + bx2 + cx + d, 0 < b2 < c. Then f
(A) is bounded (B) has a local maxima
(C) has a local minima (D) is strictly increasing [JEE 2004]
3x ·( x  1)  
(B) Prove that sin x  2 x   x  0,  . (Justify the inequality, if any used).
  2
[JEE 2004]
Q.7 If P(x) be a polynomial of degree 3 satisfying P(–1) = 10, P(1) = – 6 and P(x) has maximum at x = – 1
and P'(x) has minima at x = 1. Find the distance between the local maximum and local minimum of the
curve. [JEE 2005]

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 89
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017
Q.8
(A) If f (x) is cubic polynomial which has local maximum at x = – 1. If f (2) = 18, f (1) = – 1 and
f '(x) has local minima at x = 0, then
(A) the distance between (–1, 2) and (a, f (a)), where x = a is the point of local minima is 2 5 .
(B) f (x) is increasing for x  (1, 2 5 ]
(C) f (x) has local minima at x = 1
(D) the value of f(0) = 5

e x 0  x 1 x

(B) f (x) = 2  e x 1
1  x  2 and g (x) =  f t  dt , x  [1, 3] then g(x) has
x  e 2x 3 0

(A) local maxima at x = 1 + ln 2 and local minima at x = e
(B) local maxima at x = 1 and local minima at x = 2
(C) no local maxima
(D) no local minima [JEE 2006]

(C) If f (x) is twice differentiable function such that f (a) = 0, f (B) = 2, f (C) = – 1, f (D) = 2, f (e) = 0,
where a < b < c < d < e, then find the minimum number of zeros of g( x )  f ' ( x )   f ( x ).f " ( x ) in the
2

interval [a, e]. [JEE 2006]


Q.9
(2  x )3 ,  3  x  1
(A) The total number of local maxima and local minima of the function f (x) =  2 / 3 is
x , 1  x  2
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3
Comprehension:

(B) Consider the function f : (– , )  (– , ) defined by


x 2  ax  1
f (x )  ,0<a<2
x 2  ax  1
(i) Which of the following is true?
(A) (2 + a)2 f '' (1) + (2 – a)2 f '' (– 1) = 0 (B) (2 – a)2 f '' (1) – (2 + a)2 f '' (– 1) = 0
(C) f ' (1) f ' (–1) = (2 – a)2 (D) f ' (1) f ' (–1) = – (2 + a)2
(ii) Which of the following is true?
(A) f (x) is decreasing on (–1, 1) and has a local minimum at x = 1
(B) f (x) is increasing on (–1, 1) and has a local maximum at x = 1
(C) f (x) is increasing on (–1, 1) but has neither a local maximum and nor a local minimum at x=1.
(D) f (x) is decreasing on (–1, 1) but has neither a local maximum and nor a local minimum at x = 1.
ex
f ' (t )
(iii) Let g (x) =  1  t 2 dt
0
Which of the following is true?
(A) g ' (x) is positive on (– , 0) and negative on (0, )
(B) g ' (x) is negative on (– , 0) and positive on (0, )
(C) g ' (x) changes sign on both (– , 0) and (0, )
(D) g ' (x) does not change sign on (– , ) [JEE 2008]

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 90
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

Q.10
 p( x ) 
(A) Let p(x) be a polynomial of degree 4 having extremum at x = 1, 2 and Lim 1  2   2 .
x 0  x 
Then the value of p(2) is

(B) 
The maximum value of the function f(x) = 2x3 – 15x2 + 36x – 48 on the set A  x | x 2  20  9 x is 
[JEE 2009]
Q.11
2 2
x x
(A) Let f, g and h be real-valued functions defined on the interval [0, 1] by f (x) = e  e ,
x2 x 2 2
x 2
g (x) = x e  e
2 x
and h(x) = x e  e .
If a, b and c denote respectively, the absolute maximum of f, g and h on [0, 1], then
(A) a = b and c  b (B) a = c and a  b (C) a  b and c  b (D) a = b = c

(B) Let f be a function defined on R (the set of all real numbers) such that
f (x) = 2010(x – 2009)(x – 2010)2(x – 2011)3 (x – 2012)4, for all x  R.
If g is a function defined on R with values in the interval (0, ) such that f(x) = ln (g (x)), for all x  R,
then the number of points in R at which g has a local maximum is [JEE 2010]

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 91
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

ANSWER KEY

EXERCISE - 1 [A]

1. D 2. A 3. B 4. C 5. D 6. A 7. A

8. C 9. B 10. A 11. D 12. B 13. B 14. D

15. A 16. C 17. B 18. D 19. A 20. B 21. D

22. D 23. B 24. C 25. C 26. C 27. D 28. D

29. A 30. B 31. B 32. C 33. C 34. B 35. B

36. B 37. C 38. D 39. D 40. C

EXERCISE - 1 [B]

1 A,B,C,D 2 A,D 3 A,B,C,D 4 A,B 5 B,D

6 B,C,D 7 B,C,D 8 A,C 9 A,C,D

10 A,B,C 11 A,B,D 12 B,C,D 13 A,C 14 C,D

15 A,C,D 16 B,C,D 17 B,C,D 18 B,C,D 19 A,B

20 C,D 21 C 22 A 23 C 24 A

25 C 26 D 27 B 28 A 29 A

30 D 31 D 32 B 33 D 34 A

35 C 36 B 37 D

38 (A) R ; (B) R, S, T ; (C) Q ; (D) Q

39 (A) R ; (B) Q ; (C) P ; (D) S 40 (A) Q ; (B) R ; (C) Q ; (D) Q

EXERCISE - 1 [C]

1 10 2 8 3 7 4 7 5 12

6 5040 7 21 8 32 9 240 10 5

11 2 12 1 13 2 14 1338 15 11

16 5 17 4 18 16 19 4 20 15

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 92
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

EXERCISE - 2 [A]

1. C 2. B 3. A 4. B 5. A

6. C 7. B 8. B 9. C 10. A

11. C 12. D 13. A 14. A 15. C

16. C 17. BC 18. A 19. D 20. C

21. AC 22. D 23. D 24. C 25. ACD

26. C 27. B 28. C 29. A 30. D

31. B 32. B 33. B 34. B 35. A

36. B 37. B 38. B 39. B 40. C

41. D 42. C 43. C 44. C 45. C

46. A 47. A 48. B 49. C 50. B

51 . C 52. D 53 . BD 54. A 55. C

56. D 57. C 58. B 59. C 60. B

61. ACD 62. C 63. C 64. C 65. A

66. D 67. A 68. C 69. A 70. D

EXERCISE - 2 [B]

1 3  3
1.   x 3  x 2  3x  5. 3. 2y + x = ,2y  x  0
2 4 2 2
1
4. x+y=3 6. n 8. x  (1, 2)  (3, )
2

  5 
9. x  , 
3 3 

10. For increasing function, f (x) > 0


 1  1 
 x    ,0    ,   and for decreasing function, f  (x) < 0
 2  2 
 1  1
 x ,     0,  .
 2  2

    5 7    5  b  b2  1
11. x   0,    ,  , x ,  17. =
 4  4 4  4 4  4

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 93
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

  a 3/2 b3/2  1
18.  ,  20. m 23. 10
 ab ab  3
24. Rs. 100 25. [-6, 0] 26. x = 12, y = 8.

21
29. Rolle’s theorem holds. 30. c=1 
6

EXERCISE - 3
1 3
1. a   , b   and c  3. 5. y+x–1=0 6. y + 3 = 2x.
2 4
1
9. . 11. tan-1 2 13. a – b = a 1 – b1
16
16. The function f decreases in the interval (– 1, 1) and increases in the interval (– , – 1)  (1, ).

17. m  (– , –3) 19. b  [1, ) 2 0. Increasing


 2 a
21.   , .
 a 3

22. Q (x) is increasing in x  (– 2, 0)  (2, ) and Q (x) is decreasing in x  (–, –2)  (0, 2).
4   4
24. The function Q decreases in the interval  , 2  and increases in the interval  0, 
3   3
25. (-3/2 , 0)  (0, 3/2). 26. = 0, 2 27. = (6 + ) : 6.
3
28. (a) 3, (5, 11) respectively (b) maximum value = 14 at t = -1, minimum value = - 17.25 at t =
2
3 3 3 3 2
30. 42 m 31. a cm 32. r
4 4
4 3  
33. 34.  ,1  35.
3 3 2  6

36. 3 km from P towards T.


320
37. at a distance km from A (or B) on the perpendicular bisector of AB
3
38. 962 or 963 39. Greatest = 14, least = 8
40. a= 9 41. b  ( 2,  1)  [1, ]. 42. 2
43. 4x + 4y = 11

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 94
APPLICATIONS OF DERIVATIVES Rg. 2015 - 2017

WINDOW TO IIT - JEE

TANGENT & NORMAL

1. 2 x + y  2 2 = 0 or 2 xy2 2 =0
2. D 3. D 4. D 5. A

MONOTONICITY

1 1 
1. (A) B ; (B) D ; (C) C 2. (A) A, (B) cos  cos p
3 
3. A 5. (A) D; (B) C 7. D
8. (A) B; (B) (i) B, (ii) A, (iii) A; (C) (A) P,Q,R; (B) P,S; (C) R,S; (D) P, Q

9. (A) C, (B) A, B, C, D 1 0. B, C, D 11. B, C

MAXIMA - MINIMA

1. A 2. 2ab 3. (A) D ; (B) A 4. A

5. (A) (2, 1) ; (B) 5 6. (A) D 7. 4 65

8. (A) B, C; (B) A ; (C) 6 9. (A) C ; (B) (i) A, (ii) A, (iii) B

1 0. (A) 0; (b) 7 11. (A) D, (B) 1

CENTERS : MUMBAI / DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK /PUNE /NAGPUR /BOKARO /DUBAI # 95