Vous êtes sur la page 1sur 56

APPS TECHNICAL

1) What is SET-OF-BOOKS?
Collection of Chat of Accounts and Currency and Calendars is called SO

2) How can u call a standard interface program from sql or pl/sql code?
FND_REQUEST.SUBMIT_REQUEST („PO‟,‟EXECUTABLE NAME‟,,,,PARAMETERS)

3) API‟s FOR CUSTOMER INTERFACE?


HZ_CUST_A/C_VZPUB.UPDATE_CUST_A/C
HZ_CUST_A/C_VZPUB.CREATE_CUST_A/C
FND_PROFILES
FND_APPLICATIONS
FND_GLOBAL
FND-FILE
FND_CONCSUB (can submit conc program in host environment)

4) PL/SQL stored procedure parameters? or what are the two parameters that are mandatory for
pl/sql type concurrent program?
Procedure/function (ERRBUF OUT RETCODE OUT ………………….)
ERRBUF :- Used to write the error message to log or request file.
RETCODE :- Populate log request file with program submission details info.

5) What is Value Set?


--The value set is a collection (or) container of values.
--When ever the value set associated with any report parameters. It provides list of values to the end user to
accept one of the values as report parameter value.
-- If the list of values needed to be dynamic and ever changing and define a table based values set.

6) What are the validation types?


1) None -------- validation is minimal.
2) Independent ------input must exist on previously defined list of values
3) Dependent ------input is checked against a subset of values based on a prior value.
3) Table ----- input is checked against values in an application table
4) Special ------values set uses a flex field itself.
5) Pair ------ two flex fields together specify a range of valid values.
6) Translatable independent ----- input must exist on previously defined list
of values; translated values can be used.
7) Translatable dependent ------- input is checked against a subset of values
based on a prior values; translated value can be used.

7) What is template?
a) The TEMPLATE form is the required starting point for all development of new Forms.
b) The TEMPLATE form includes platform–independent attachments of several Libraries.
APPSCORE :- It contains package and procedures that are required of all forms to support the MENUS
,TOOLBARS.
APPSDAYPK :- It contains packages that control the oracle applications CALENDER FEATURES.
FNDSQF :- it contains packages and procedures for MESSAGE DICTONARY, FLEX FIELDS, PROFILES AND
CONCURRENT PROCESSING.
CUSTOM :- it allows extension of oracle applications forms with out modification of oracle application code,
you can use the custom library for customization such as zoom ( such as moving to another form and
querying up specific records)

8) What are ad-hoc reports?


Ans.: Ad-hoc Report is made to meet one-time reporting needs. Concerned with or formed for a
particular purpose. For example, ad hoc tax codes or an ad hoc database query

9) What is responsibility?
3 Is collection of menus, request security groups and data groups
Menus: collection of forms is nothing but menus
Request security groups: collection of programs.
Data groups: is a group of modules to be made accessible by the user through Responsibility
System admin

10) What are different execution methods of executabls?


FlexRpt The execution file is wrnitten using the FlexReport API.
FlexSql The execution file is written using the FlexSql API.
Host The execution file is a host script.
Oracle Reports The execution file is an Oracle Reports file.
PL/SQL Stored Procedure The execution file is a stored procedure.
SQL*Loader The execution file is a SQL script.
SQL*Plus The execution file is a SQL*Plus script.
SQL*Report The execution file is a SQL*Report script.
Spawned The execution file is a C or Pro*C program.
Immediate The execution file is a program written to run as a subroutine of the concurrent manager. We
recommend against defining new immediate concurrent programs, and suggest you use either a PL/SQL
Stored Procedure or a Spawned C Program instead.
Composite Datatypes :
PL/SQL TABLES / PL/SQL RECORDS / Nested TABLE / VARRAY
What is the sequence of functions – group by,having,orderby in a select statements ?
Select…..Group by…Having…Orderby..
Difference between User and Super User?
4
User : login user or front end user
Super user : it has full access of particular module

11) Oracle E-Business suite?


Oracle apps + analytical components software.
(Oracle discover) (Oracle sales analyzer) (Oracle financial analyzer) (Oracle marketing analyzer)

12) What is multi org?


“Legal entity has more than one operating unit is called as multi org”
a) Business group --- Human resources information is secured by Business group
b) Legal entity. --- inter-company and fiscal/tax reporting.
operating unit.
c) Operating unit --- secures AR, OE, AP, PA and PO Information.
d) Organizations --- is a specialize unit of work at particular locations

13) What is ERP? Architecture of apps?


A packaged business software system that lets a company automate and integrate the majority of its
business processes; share common data and practices across the enterprise; [and] produce and access
information in a real-time environment.

14)What is invoice? Send you a request for payment

15) Data Link


- Data links relate the results of multiple queries.
- A data link (Parent - Child Relation Ship) causes the child query to be executed once for each instance of its
parent group.

16) In which tables FF are stored?


A) FND - ID - FLEXS
B) FND-ID-FLEX-STRUCTURES 5

17)Oracle Applications Architecture


- Internet computing Architecture is a frame work for 3-tired, distributed computing that supports Oracle
Applications products.
- The Three tiers are
1 Data Base Tier
2 Application Tier
3 Desk Top Tier
- Database tier manages Oracle 8i database.
- Application tier manages Oracle Applications and other tools.
- Desktop tier provides the user interface displace.
- With internet computing architecture, only the presentation layer of Oracle Applications is on the Desk Top
tier in the form of a plug-in to a standard internet brows

18) List of some API‟S


FND_PROGRAM.EXECUTABLE
FND_PROGRAM.REGISTER
FND_PROGRAM.PARAMETER
FND_PROGRAM.ADD_TO_GROUP
FND_REQUEST.SUBMIT_REQUEST
FND_PROFILE.VALUE
FND_PROFILE.GET

19)How to get second parameter value based on first parameter?


$fle x $ value setname.

20)How to call WHO columns into the form


By using FND_STANDARD API‟S
1. FND_STANDARD.FORM_INFO 6
Provides information about the form.
Should be called form when_new_form - instance - instance trigger.
2. FND_standard.set_who
loads WHO columns with proper user information.
Should be called from PRE_UPDTE and PRE_INSERT
Triggers for each block with WHO fields
If this is used FND-GLOBAL need not be called. (FND_GLOBAL.WHO)
3. FND_STANDARD.SYSTEM_DATE
This is a function which returns date.
Behave exactly like SYSDATE built-in.
4. FNID_STANDARD.USER
This is a function which returns varchar2
Behaves exactly like built in USER.

21) APPCORE API‟S


APP_COMBO
APP_DATE
APP_EXCEPTION
APP_FIELD
APP_FIND
APP_ITEM
APP_ITEM_PROPERTY
APP_NAVIGATE
APP_RECORD
APP_REGION 7
APP_STANDARD
APP_WINDOW

22)FNDSQF API‟S
FND_CURRENCY
FND_DATE
FND_GLOBAL
FND_ORG
FND_STANDARD
FND_UTILITIES.OPEN_URL
FND_UTILITIES. PARAM_EXISTS

23)How to call flex fields in the form?


By using FND_FLEX.EVENT (EVENT varchar 2)
How to register an executable and define a concurrent program through backend?
By using concurrent processing API‟S
1. FND_CONC_GLOBAL.REQUES_DATA
.SET_REQUEST_GLOBALS
2. FND_CONCURRENT.AF_COMMIT
.AF_ROLLBACK
.GET_REQUEST_STATUS
.WAIT_FOR_REQUEST
.SET_COMPLETION_STATUS
3. FND_FILE . PUT
. PUT_LINE
.NEW_NAME 8
.PUT_NAMES
.CLOSE
4. FND-PROGRAM . MESSAGE
. EXECUTABLE
. REGISTER
. PARAMETER
. IN COMPATIBILITY
. EXECUTABLE_EXISTS
5. FND_REQUEST . SET-OPTIONS
.SET_REPEAT_OPTIONS
.SET_PRINT_OPTIONS
.SUBMIT_REQUEST
.SET_MODE
6. FND_REQUEST_INFO . GET_PARAM_NUMBER
. GET_PARAM_INFO
. GET_PROGRAM
. GET_PARAMETER
7. FND_SET . MESSAGE
.ADD_PROGRAM
.ADD_STAGE
.IN COMPATIBILITY
8. FND_SUBMIT . SET_MODE
.SET_REQUEST_STATUS
.SUBMIT_PROGRAM
9.SUBMIT_SET
* FND_PROGRAM.EXECUTABLE
- is used to define a concument program executable
- it takes 8 parameters ( all are IN mode )
syntax procedure FND_PROGRAM.EXECUTABLE
(executable IN varchar2,
(Full name)
description IN varchar2 default null
execution_method IN varchar2,
execution_file_name IN varchar2 default null,
icon_name IN varchar2 default null,
language_code IN varchar2 default (VS)
* FND_PROGRAM.REGISTER
- this procedure no used to define a concument program.
- It has 30 IN paranmeters. Out of which 9 are mandatory, the remaining are default.
(program IN varchar2,
application IN varchar2,
enabled IN varchar2,
short_name IN varchar2,
description IN varchar2, default null,
10.executable_application IN varchar2,
mls_function_shelt_name IN varchar2,
mls_function_application IN varchar2,
inerementor IN varhcar2);

24) How to register a table and columns through back end?


* by using AD_DD package
- for registering a table
-
- AD_DD BPI doesn‟t check for the existence of the registered table or column in the data base schema, but
only updates the required SQL tables.
- It should be ensured that, all the tables and columns registered exist actually and have the same format as
that defined using AD_DD API.
- Views need not be registered.

25) How to write to a file through concurrent program.


* By using FND_FILE package and it can be used only for log and output files.
1. FND_FILE.PUT
- this is used to write text to a file with out a new line character
- Multilane calls to FND_FILE.PUT will produce consummated text.
Procedure FND_FILE.PUT (which IN Number, Buff IN varchar2);
- can be FND_FILE.LOG or FND_FILE.OUTPUT.
2. FND_FILE.PUT_LINE 11
- this procedure as used to write a line of text to a file followed by a new line character.
Procedure FND_FILE.PUT_LINE (which IN number, buff IN varchar2);
EX:- FND_FILE.PUT_LINE( FND_FILE.LOG, find_message_get);
3. FND_FILE.NEW_LINE
- this procedure is used to write line terminators to a file
procedure FND_FILE.NEW_LINE (which IN number LINES IN NATURAL:=1);
Ex:- to write two newline characters to a log file
Fnd_file.new_line (fnd_file.log,2);
4. FND_FILE.PUT_NAMES
- this procedure as used to set the temporary log file and output filenames and the temporary directory to
the user specified values.
- This should be called before calling my other FND_FILE procedure and only once per a session.

26)Function FND_REQUEST.SUBMIT_REQUEST
( application in varchar2 default null,
program in varchar2 default null,
description in varchar2 default null,
start-time in varchar2 default null,
sub_request in bookan default False,
argument1,
arguemnt2,
argument 100) return number;
* If this is submitted from oracle forms, all the arguments ( 1 to 100 ) must be specified. 12

27) How to submit concurrent programs through OS?


- From the operating system the utility .CONCSUB is used to submit is concurrent propgram.
- This is basically used to test a concurrent program .
- By using the WAIT token. The utility checks the request status every 60 seconds and returns the OS
prompt upon completion of the request.
- Concurrent manager doesnot abort, shutdown or start up until the concurrent request completes.
* If the concurrent program is compatible with it self, it can be checked for data integrity and dead locks by
submitting it many times so that it runs concurrently with it self.
*PL/SQL procedures can submit a request to run a program as a concurrent process by calling.
FND_REQUEST. SUBMIT_REQUEST.
* Before submitting a request, the following functions also should be called optionally.
FND_REQUEST.SET_OPTIONS
FND_REQUEST.SET_REPEAT_OPTIONS
FND_REQUEST.SET_PRINT_OPTIONS
FND_REQUEST.SET_MODE

28. How to checks the request states?


- A PL/SQL procedure can check the status of a concurrent request by calling.
FND_CONCURENT.GET_REQUEST_STATUS
FND_CONCURRENT.WAIT_FOR_REQUEST
- FND_CONCURRENT.GET_REQUEST_STATUS
- This function returns the status of a concurrent request
- If the request is already computed, it also returns the completion message.
- This function returns both user friendly (translatable) phase and status values as well as developer phase
and status vales that can drive program logic. 13
( request_id in out number,
application in varchar2 default null,
program in varchar2 default null,
phase out varchar2,
status out varchar,
dev_phase out varchar2,
dev_status out varchar2,
message out varchar2) return BOOLEAN;
- when application and program are specified, the request_id of the last request for the specified program
should be returned to request_id.
- Phase, and status values should be taken from
FND_LOOKUPS
dev_phase dev_status
pending normal, standby, scheduled, paused
running normal, waiting, resuming, terminating.
Complete normal, Error, warning, cancelled, terminated
Inactive disabled, on-hold, No-manager, supended
- FND_REQUEST.WAIT_FOR_REQUEST
- This function waits for request completion, then returns the request phase/status and completion message
to the caller.
- Goes to sleep between checks for request completion.
Syntax
( request_id in number default null,
interval in number default 60,
max_wait in numbe default 0, 14
phase out varchar2,
status out varchar2,
dev_phase out varchar2,
dev_status out varchar2,
message out varchar2) return BOOLEN;
* FND_CONCURRENT.SET_COMPLETION_STATUS
- this function should be called from a concurrent program to set its completion states.
- This function returns TRUE on success, other wise FALSE.
ENT.SET_COMPLETION_STATUS
( status in varchar2,
message in varchar2) return BOOLEAN;
normal
status warning
Error

29) What is the reason for not getting any data when a multi org view is quired?
- to get the data correctly, the xxx-ALL must be referenced and the ORG_ID value should be specified to
extract portioned data.
- Multiorg views are partitioned by using ORG_ID.
- So access through multiorg views will not return any roes, as the CLIENT_INFO Value is not set
- Use HR_OPERATING UNITS to identify the organization _id of the OU on which query is based.
- Use FND_CLIENT_INFO package to set the value in CLIENT INPO using set_org_contest.
- Execute fnd_client_info. Set_org_context („<org_id>‟);
- Now qurying of multiorg views can be done. 15

30) How do you find that muliorg is installed?


- multi organization architecture is meant to allow muliple companies or subsidiaries to store their records
with in a single data base.
- Multiple organization Architecture allows this by partitioning data through views in APPS schema.
- Implementation of Multi org generally includes more than one business group.
* To know whether multiorg is existing or not
select multi_org_flag
form fnd_product_groups)
- if the result is „Y‟ means the database is group for multiorg

31) what are Handlers?


* Handler is a group of packaged procedures which is used by Oracle Applications to organize . PL/SQL code
in forms.
- Handlers provide a way to centralize the code so that it becomes easier to develop, maintain and debug.
- The packaged procedures available in a handler are called form the triggers by passing the name of the
trigger as an argument for the procedure to process.
* Handlers are types :- 1) Item Handlers
2) Event Handlers
3) Table Handlers
4) Business Rules
- Handlers reside in program units in the form or in stored packed in the database.

32)Adding Table handler Logic


Coding logic for window and alternative region control.
Adding fin-windows and/or ROW-LOV‟S and enable query-find.
Coding logic for item relations such as dependent fields.
Coding messages to use message dictionary. 16
Adding FF logic if required.
Adding choices to the special mence and logic to modify choices the default menu and tool bar behavior is
necessary.
Coding any other logic.
Creating a form function for the developed form and registering any sub functions.
Testing the form by it self.
Registering the form with AOL.
Adding the form function to a menu or creating custom mence.
Assigning the menu to the responsibility and assigning the responsibility to the user.
Testing the form within Oracle Applications.

33)Registering of Application, form and a concurrent program through Application developer


Responsibility
Application:-
oper
<Application / Register >
Form:-
<Application / Form>
<Application / Function>
Menu:- <Application / Menu>
Messages:- <Application / Messages>
Table:- <Database /Table>
Sequence:- <Database / View>
Concurrent Programme:- <Concurrent / Executable>
<Concurrent / Program> 17
Application Developer (Responsibility)
*Flexfield
+Key
+Descriptive
-Test
*Concurrent
-Program
-Executable
-Library
*Application
-Register
-Form
-Function
-Menu
-Messages
+Database
+Lookups
+Validation
*Profile
*Attachments
- Document Entities 18
- Document Categories
- Attachment Functions
*Other
*Requests
- Run
-Set
-Profile
-Concurrent
-Change Organization
-Running Jobs
+Key +Descriptive
-Register -Register
-Segments -Segments
-Aliases -Values
-Cross Validation
-Values +Lookups
-Groups -Application Object Library
-Accounts -Common
+Database +Validation
-Table -Set
-View -Values
-Sequence 19
Lexical references cannot be made in Pl/SQL statements.
Bind references can be done in a PL/SQL statements.
Lexical parameters can be referenced by entering an ampusand ( ) followed immediately by the column
name or parameter.
Before creating the query, a column or parameter in the data model should be created for each lexical
reference in the query.
For lexical parameters, initial value must be defined so that report builder uses this value to validate the
query with a lexical reference.
Token
If Oracle reports are executed by a concurrent program, (for Oracle Reports Program), then a keyword or a
parameter with the same name as in the report builder, should be defined which for each parameter, which
is known as taken.
This is used to pass the parameters to the reports from the application (SRS Window)
Request Set
Request set is the group of requests, that can be submitted regularly using a single transaction.
Incompatibility
These are the list of programs that can be defined as incompatible with a pertain program.
If any program is defined as incompatible to a particular program, then that program should not run
simultaneously with the concurrent program, because they might interfere with its execution.
Application Developer Responsibility
Various Screens
Different Executable Methods
1 Host
2 Immediate
3 Java Stored Procedure
4 Java Concurrent Programme 20
5 Multi Language Function
6 Oracle Reports
7 PL/SQL stored Procedure
8 Request set stage function
9 Spawned
10 SQL*Loader
11 SQL*Plus
<Concurrent/Library> Concurrent Library
Library types Transaction Library
<Lookups>
User
Access Levels Extensible
System
<Validation/Set>
List of values
List types Long List of Values
Poplist
No security
Security type Hireaxhial Security
Non-hireaxhial Security
Char
Format type Date
Date time
Number 21
Standard date
Standard date time
Time
Validation types Respondent
Independent
None
Pair
Special
Table
Translatable Independent
Translatable Dependent
<Attachments / Attachment Functions>
function
type form
report

34) What is a Data Group?


- A data group is a group of oracle applications and the Oracle ID‟s of each application
- Oracle ID grants access privileges to tables in an Oracle Database
- Data group determines which Oracle Data base accounts a responsibilities forms, concurrent programs and
reports connect to.

35) What is a Responsibility?


- Responsibility defines Applications Privileges
- A responsibility is a level of authority in Oracle Applications that lets users only those Oracle Applications
functions and data appropriate to their roles in an organization.
- Each user has at list one or more responsibilities and several users can share the same responsibility 22
* Each responsibility allows access to
- a specific application or a set of applications.
- A set of books
- A restricted list of windows that an user can navigate
- Reports in a specific application.

36) What are security Attributes?


- Security Attributes are used by Oracle self service web Applications to allow rows of data to be visible to
specified users responsibilities based on the specific data contained in the row.

37) What is a Profile Option?


- profile options are the set of changeable options that affects how the application looks and behaves.
- By setting profile options, the applications can be made to react in different ways for different users
depending on the specific user attributes.

38) What are steps involved in developing a flex field?


- designing the table structure
- creating fields on the form (Visible/Hidden)
- calling appropriate routines
- registration of the flex field.
- Definition of the flex field.
<Flex fields / key/ Register>
<Flex fields/Descriptions / Register>

39) What is an application /Module?


- Application is a collection of forms, function and menus

40)FND_PROGRAM Package
FND_PROGRAM.Executable:-
Procedure FND_PROGRAM. Executable IS 23
(executable in Varchar2,
application in varchar2, (full name)
short_name in varchar2, (executable short name)
description in varchar2 default NULL,
execution_method in varchar2,
execution_file_name in varchar2 default null,
Subrowline_name in varchar2 default null, (only for spawned immediate)
Icon_name in varchar2 default null,
Language_code in varchar2 default „US‟,
Execution_file_path in varchar2 default null);
For Java Concurrent Program.
FND. PROGRAM. REGISTER:-
Procedure FND_PROGRAM.Register IS
(Program in varchar2,
application in varchar2,
enabled in varchar2,
short_name in varchar2,
description in varchar2, default null,
executable_short_name in varchar2,
executable_application in varchar2,
execution_options in varchar2, default null,
priority in number default null,
save_output in varchar2 default „Y‟, 24
print in varchar2 dafault „Y‟,
cols in varchar2 default null,
rows in varchar2, default null,
style in varchar2, default null,
style_required in varchar2, default „N‟,
printer in varchar2, default null,
Requets_Type in varchar2, default null,
Request_type_Application in varchar2 default null,
Use_in_Srs in varchar2, default „N‟,
Allow_disabled_valuer in varchar2 default „N‟,
Run_alone in varchar2 default „N‟,
Output_type in varchar2 default „TEXT‟,
Enable_trace in varchar2 default „N‟,
Restart in varchar2 default „Y‟,
nls_complaint in varchar2 default „Y‟,
icon_name in varchar2 default null,
language_code in varchar2, default „US‟,
mls_function_short_name in varchar2 default null,
mls_function_application in varchar2 default null,
incrementor in varchar2 default null);

41) How to submit concurrent program through l/sql


fnd_request.submit_request(parameters) by using this we can submit the concurrent program thru pl/sql.
FND_GLOBAL.APPS_INITIALIZE (user_id,resp_id, resp_appl_id)

42) What are the types of Concurrent Managers 25


3 MASTER CONCURRENT MANAGERS:
1. Internal Conccurent Manager (ICM): This is the one which monitors all other CMs
2. Standard Manager (SM) : This takes care of report running and batch jobs
3. Conflict Resolution Manager (CRM): checks concurrent program definitions for incompatability checks.
We cannot delete a concurrent manager... but we can disable it... but it's not recommended.

43) multi org set up


Begin dbms_application_info.set_client_info('ORG_ID');
end;

44) What is the relation between Responsibility, Menu and Request Group?
Responsibility: - A responsibility is a set of authority in Oracle Apps that lets users access only that
functionality of the application appropriate to their roles.
Menu: - A menu is a hierarchical arrangement of functions and menus of functions that appears in the
Navigator. Each responsibility has a menu assigned to it.
Request Group: - it is a collection of reports or concurrent programs. A system Administrator defines report
groups in order to control user access to reports and concurrent programs. Only a system administrator can
create a request group.

45) What is a function, how to create one?


A function is apart of an application‟s functionality that is registered under a unique name for the purpose of
assigning to it to, or excluding it from, a menu (and by extension, responsibility). There are several types of
functions: - Form Functions, SubFunctions, and
Non-form functions. We often refer to a form function simply as a form.

46) What is meant by APPL_TOP?


Environment variable
An operating System variable that describes an aspect of the environment in which your application runs. For
example, you can define an environment variable to specify a directory path. 26
$APPL_TOP: An environment variable that denotes the installation directory for Oracle Application Object
Library and your other Oracle applications. $APPL_TOP is usually one directory level above each of the
product directories (which are often referred to as $PROD_TOP or $PRODUCT_TOP or $<prod>_TOP).

47) Explain briefly where are the Custom.pll, Forms, Reports, Sql Loader Control files, Shell Script
source code and executables files kept?
Custom.pll - $AU_TOP/resource
Forms - $PROD_TOP/Forms/US
Reports - $PROD_TOP/Reports/US
SQL Control Files - $PROD_TOP/Bin
Shell Scripts - $PROD_TOP/Bin

48) When is Custom.pll used?


Custom.pll is used while making new or customizing standard oraclke forms in apps. It contains all the forms
libraries for apps.

49) What are profile options; at what levels can these be set?
A user profile is a set of changeable options that affects the way the applications run. Oracle
Applications object Library establishes a value for each option in a user‟s profile when the
User logs on or changes responsibility.
System Profile: - Profile option can be set for the user community.
User Profile: - Provide Oracle Apps with standard information which describes a user,
Application, Responsibility and site. At each profile level user profile options can be set.

50) How can you know the form (fmb) name when you open a form in Apps?
Help

51) Where do you create a table and sequence in Apps? Is it APPS schema?
In custom schema and then grant privileges on it to APPS schema.

52) Where are Views and Procedures created? 27


Views: - Views are to be created only in APPS.
Procedures: - In custom schema and the grant it to APPS schema.

53) How can you tell who last updated a particular row in a form?

54) You have logged onto a Responsibility, how do you know what operating unit are you on?

55) Can new profiles be created? If so how?


Yes. Application Developer.

56)How do you register a report? Explain passing of parameters between a concurrent program
Definition and report?
After developing the report (.rdf), FTP it to the UNIX server.
Define executable.
Define concurrent program and attach the executable.
Attach the concurrent program to a request group.

57) What is the approach to create a new form to be used in Oracle Apps?
The TEMPLATE form is the required starting point of all development of new forms. Start
Developing each new form by copying the TEMPLATE.fmb file, located in
$AU_TOP/forms/US(or your language and platform equivalent), to local directory and
Rename it as appropriate.

58) Explain Value Set? Difference between a Table Validated and Independent Value Set?
A set of values against which Oracle Application Object Library validates values your end
users enter when running your program. You define your value set by specifying validation 28
rules, format constraints and other properties. For example, you could define a value set to
contain values that are character strings, validated from a table in your application. You can
Specify that oracle application Object Library use the same value set to validate different
Report parameters. You can also use value sets that you use in your flex fields to validate
Your report parameters.

59) How do you create a table validated value set dependent on another value set?
Use :$FLEX$.<Value set name> in the where condition.

60) What is difference between a concurrent request and a concurrent request set?

61) What are the two mandatory parameters required for running a PL/SQL Procedure based
concurrent program?
Errbuf, Retcode

62) How can you ensure that only one instance of a concurrent program runs?
Check the „Run Alone‟ check box in Concurrent program registration window.

63) Within a PL/SQL procedure which API is to be used to extract a profile value?
FND_PROFILE.GET

64) How do you set the operating unit context in a report?


Begin
Dbms_application_info.set-client-info(<Organization_Id>);
End;

65) Can you submit a concurrent request from the operating system directly?
Write a Shellscript.
Login to database
Run the function FND_REQUEST.Submit()

66) Explain how to generate a trace file for a pl/sql concurrent program for tuning?
Check the‟Enable Trace‟ check box in concurrent program registration window. 29

67) How do you “write” to the concurrent request Log and Output file?
FND_FILE.PUT(FND_FILE.LOG or FND_FILE.OUTPUT, <Text>);

68) What is the difference between Operating Unit and Inventory Organization?
Operating Unit :- An Organization that uses Oracle Cash management, Order management and Shipping
Execution, Oracle Payables, Oracle Purchasing, and Oracle Receivables. It may be a sales Office, a division,
or a dept. An operating unit is associated with a legal entity. Information is secured by operating unit for
these applications. Each user sees information only for their operating unit. To run any of these applications,
you choose a responsibility associated with an organization classified as an operating unit.
An organization for which you track inventory transactions and balances, and/or an organization that
manufactures or distributes products. Examples, include (but are not limited to) manufacturing plants,
warehouses, distribution centers, and sales offices. The following applications secure information by
inventory organization: Oracle inventory, Bills of Material, Engineering, and Work in Process, Master
Scheduling/MRP, Capacity, and Purchasing receiving functions. To run any of these applications, you must
choose an organization that has been classified as an inventory organization.

69) What is Set of Books?


A financial reporting entity that uses a particular chart of accounts, functional currency,
And accounting calendar. Oracle General Ledger secures transaction information (such as journal entries and
balances) by set of books. When you use Oracle General Ledger, you choose a responsibility that specifies a
set of books. You then see information for that set of books only.

70) What is Item Validation Organization?


The organization that contains your master list of items. You define it by setting the OM: Item Validation
Organization parameter. You must define all items and bills in your Item Validation Organization, but you
also need to maintain your items and bills in separate organizations if you want to ship them from other
warehouses.
OE_System_

71) Mention the table or views where Inventory Org, Items, Set of Books, GL Code Combinations,
Operating Unit, Location, Customers, Vendors, and Invoices are stored in Apps.
Inventory Org: - MTL_PARAMETERS/ORG_ORGANIZATION_DEFINITIONS
Items: - MTL_SYSTEM_ITEMS_B
Set of Books: - GL_SETS_OF_BOOKS 30
GL Code Combinations: - GL_CODE_COMBINATIONS
Operating Unit: - HR_ALL_OPERATING_UNITS
Location: - MTL_ITEM_LOCATIONS
Customers: - RA_CUSTOMERS
Vendors: - PO_VENDOR_CONTACTS
Invoices: - AP_INVOICES_ALL

72) What is the profile to be read to find out what Inventory Organization and Operating Unit are
you on?
(mfg_organization_id is the Inventory Org)

73)What is Inventory Master Organization?


Items are defined in an Inventory Master Organization.

74)What is the difference between key flexfield and Descriptive flexfield?


Key Flexfield is used to describe unique identifiers that will have a better meaning than using number IDs.
e.g a part number, a cost centre etc Desc Flex is used to just capture extra information. Key Flexfields have
qualifiers whereas Desc Flexfields do not. Desc Flexfields can have context sensitive segments while Key
flexfields cannot.
And one more differenct that KFF displays like text item but DFF displays like [ ] .

75)Which procedure should be called to enable a DFF in a form?


FND_DESCR_FLEX.DEFINE (BLOCK => 'BLOCK_NAME' ,FIELD => 'FORM_FIELD_NAME' ,APPL_SHORT_NAME
=> 'APP_NAME' ,DESC_FLEX_NAME => 'DFF_NAME' );

76)Which procedure should be used to make the DFF read only at run time?
FND_DESCR_FLEX.UPDATE_DEFINITION()

77)What is the difference between flexfield qualifier and segment qualifier? 31


Flexfiled qualifier identifies segement in a flexfield and segment qualifier identifies value in a segment.
There are four types of flexfiled qualifier 1) Balancing segment qualifier 2) cost center 3) natural account and
4) intercompnay
segemtn qualifier :- 1) allow budgeting 2) allow posting 3) account type 4) contral account and 5)
reconciliation flag

78)Where do concurrent request logfiles and output files go?


The concurrent manager first looks for the environment variable $APPLCSF If this is set, it creates a path
using two other environment variables: $APPLLOG and $APPLOUT It places log files in $APPLCSF/$APPLLOG
Output files go in $APPLCSF/$APPLOUT So for example, if you have this environment set: $APPLCSF =
/u01/appl/common $APPLLOG = log $APPLOUT = out The concurrent manager will place log files in
/u01/appl/common/log, and output files in /u01/appl/common/out Note that $APPLCSF must be a full,
absolute path, and the other two are directory names. If $APPLCSF is not set, it places the files under the
product top of the application associated with the request. So for example, a PO report would go under
$PO_TOP/$APPLLOG and $PO_TOP/$APPLOUT Logfiles go to: /u01/appl/po/9.0/log Output files to:
/u01/appl/po/9.0/out Of course, all these directories must exist and have the correct permissions. Note that
all concurrent requests produce a log file, but not necessarily an output file.

79)How do I check if Multi-org is installed?


SELECT MULTI_ORG_FLAG FROM FND_PRODUCT_GROUPS
If MULTI_ORG_FLAG is set to 'Y', Then its Multi Org.
80)How do I find out what the currently installed release of Applications is? /How do I find the
name of a form?
We can also find out through Help > About Oracle Applications

81)Why does Help->Tools->Examine ask for a password?


Navigate to the Update System Profile Screen.
(\ navigate profile system) 32
- Select Level: Site
- Query up Utilities:Diagnostics in the User Profile Options Zone.
If the profile option Utilities:Diagnostics is set to NO, people with access to the Utilities Menu must enter the
password for the ORACLE ID of the current responsibility to use Examine. If set to Yes, a password will not
be required.

82)What are the API used in PO cancellation ?


Ans. For Partial cancellation -> To modify the Ordered quantity
v_return_flag := apps.gems_public_apis_pkg.po_update_po
( x_po_number => v_po_number
, x_release_number => NULL
, x_revision_number => v_revision_num
, x_line_number => v_line_number
, x_shipment_number => v_shipment_num
, new_quantity => p_quantity
, new_price => NULL
, new_promised_date => NULL
, launch_approvals_flag => 'Y'
, update_source => NULL
, x_interface_type => NULL
, x_transaction_id => NULL
, version => '1.0');
For Full cancellation ->
apps.gems_public_apis_pkg.po_control_document
( p_api_version => v_api_version_number
, p_init_msg_list => apps.fnd_api.g_true
, p_commit => apps.fnd_api.g_false
, x_return_status => p_return_status
, p_doc_type => 'PO'
, p_doc_subtype => v_sub_type
, p_doc_id => v_po_header_id
, p_doc_num => NULL
, p_release_id => NULL
, p_release_num => NULL
, p_doc_line_id => v_po_line_id
, p_doc_line_num => NULL
, p_doc_line_loc_id => p_line_loc_id
, p_doc_shipment_num => NULL
, p_action => 'CANCEL'
, p_action_date => SYSDATE
, p_cancel_reason => 'GPO_WAREHOUSE_DENIAL'
, p_cancel_reqs_flag => 'N'
, p_print_flag => 'N'
, p_note_to_vendor => apps.fnd_api.g_miss_char); 33

83)How an API is initialized ?


Ans. apps.gems_public_apis_pkg.fnd_apps_initialize
( user_id => p_user_id
, resp_id => p_resp_id
, resp_appl_id => p_resp_appl_id)
84)What is the name of the API parameter when they are True,False and NULL ?
Ans. apps.fnd_api.g_true, apps.fnd_api.g_false and apps.fnd_api.g_miss_char respectively.

85)What are the different steps in sending a mail from PL/SQL ?


Ans. PROCEDURE glp_send_mail_po_cancel
( p_org_id IN VARCHAR2
, p_feeder_source IN VARCHAR2
, p_subject IN VARCHAR2
, p_message_body IN VARCHAR2
, p_return_status OUT VARCHAR2
, p_error_message OUT VARCHAR2
)
v_host_name := utl_inaddr.get_host_name();
v_host_ip := utl_inaddr.get_host_address(v_host_name);
v_mailconn := utl_smtp.open_connection(v_host_ip, 25);
utl_smtp.helo(v_mailconn,v_host_ip);
utl_smtp.mail(v_mailconn,v_from_email_id);
utl_smtp.rcpt(v_mailconn,v_to_email_tab(v_addr_cnt));
v_message := v_message || 'To: ' || v_to_email_tab(v_addr_cnt) || '>' || crlf;
utl_smtp.data(v_mailconn,v_message); -- calling mail procedure
utl_smtp.quit(v_mailconn);

86)How do u call a mail program from Shell program ?


Ans. for file in `find . -name "*.com*~$5" -print |cut -c3-120`
do
echo $file
frm=`echo $file | cut -d'~' -f1`
tom=`echo $file | cut -d'~' -f2 | sed 's/,/ /g'`
echo $frm
echo $tom
echo "Sending mail to $tom"
mailx -r "$frm" -s 'Order Shipment Confirmation' "$tom" < "$file"
rc=$?
if [ $rc != 0 ]
then
echo 'invalid file name'
fi 34
rm -f "$file"
rc=$?
if [ $rc != 0 ]
then
echo 'invalid file name'
fi
done

87)How do submit a concurrent program from PL/SQL ?


Ans. apps.fnd_global.apps_initialize
(user_id => p_user_id
,resp_id => p_resp_id
,resp_appl_id => p_resp_appl_id)
;
*/ p_error_message := p_error_message ||'Calling Receiving transaction processor'||chr(10);
v_request_id := apps.fnd_request.submit_request
('PO'
,'RVCTP'
,NULL
,NULL
,FALSE
,'BATCH'
,p_batch_id
);
dbms_output.put_line('request id is :'||v_request_id); COMMIT;
p_error_message := p_error_message ||'Receiving Transaction Processing Request id :'||v_request_id
||chr(10) ;
IF (v_request_id > 0) THEN
v_complete := FND_CONCURRENT.wait_for_request ( request_id => v_request_id
, interval => 10
, max_wait => 0
, phase => v_phase
, status => v_status
, dev_phase => v_dev_phase 35
, dev_status => v_dev_status
, message => v_message);

88)How do u register a concurrent program from PL/SQL ?


Ans. apps.fnd_program.executable_exists -> To check if executable file exists
apps.fnd_program.executable -> To make executable file
fnd_program.program_exists -> To check if program is defined
apps.fnd_program.register -> To register/define the program
apps.fnd_program.parameter -> To add parameters
apps.fnd_program.request_group -> To add to a request group

89)How do u initialize an API ?


Ans. apps.gems_public_apis_pkg.fnd_apps_initialize
( user_id => p_user_id
, resp_id => p_resp_id
, resp_appl_id => p_resp_appl_id)
And U can get the parameters from the following script ->
SELECT DISTINCT f5.user_id
, f4.responsibility_name responsibility_name
, f4.responsibility_id responsibility_id
--INTO
--v_user_id
--, v_responsibility_name
--, v_responsibility_id
FROM applsys.fnd_user_resp_groups f6
, apps.fnd_user f5
, apps.fnd_profile_options f1
, apps.fnd_profile_option_values f2
, apps.fnd_responsibility f3
, apps.fnd_responsibility_tl f4
WHERE SYSDATE BETWEEN f6.start_date AND NVL(f6.end_date,SYSDATE)
AND f5.user_id = f6.user_id
AND UPPER(f5.user_name) like '%GLOBALPARTS%'
AND f6.responsibility_id = f4.responsibility_id
AND f2.profile_option_value = TO_CHAR(13) -- Putting the ORG ID Value
AND f2.profile_option_id = f1.profile_option_id
AND f1.profile_option_name = 'ORG_ID'
AND f3.application_id = 201
AND f2.level_value = f3.responsibility_id
AND f3.responsibility_id = f4.responsibility_id
AND UPPER(f4.responsibility_name) LIKE UPPER('GEMS%PO%MANAGER%') 36
AND ROWNUM = 1;

90)How Do u register a table & a column ?


Ans. EXECUTE ad_dd.register_table( 'GEMSQA', 'gems_qa_iqa_lookup_codes', 'T', 512, 10, 70);
EXECUTE ad_dd.register_column('GEMSQA', 'gems_qa_iqa_lookup_codes', 'LOOKUP_CODE', 1, 'VARCHAR2',
25, 'N', 'N');

91) What resources are provided for developing applications which will be integrated into Oracle
Applications Release 11?
a. The Oracle Applications Developer's Guide Release 11 and the Oracle
Applications User Interface Standards Release 11.
b. The AU_TOP/forms/US/TEMPLATE.fmb for developing a new form.
c. The AU_TOP/forms/US/APPSTAND.fmb contains standard property classes
for your runtime platform.
d. The AU_TOP/resource/FNDSQF.pll contains routines for Flexfields,
Function Security, User Profiles, Message Dictionary.
e. The AU_TOP/resource/APPCORE.pll contains standard User Interface routines.
f. The AU_TOP/resource/APPDAYPK.pll contains the Calendar Widget routines.
g. The AU_TOP/resource/CUSTOM.pll for adding custom code which affects Oracle
Applications forms without changing Oracle Applications code.
h. The AU_TOP/resource/GLOBE.pll allows Oracle Applications developers to
incorporate global or regional features into Oracle Applications forms
without modifying the base Oracle Applications forms. Globe calls routines
JA, JE, and JL libraries.
i. The AU_TOP/resource/JA.pll called from Globe and contains Asia/Pacific code.
j. The AU_TOP/resource/JE.pll called from Globe and contains EMEA
(Europe/Middle East/Africa) code.
k. The AU_TOP/resource/JL.pll called from Globe and contains Latin America code.
l. The AU_TOP/resource/VERT.pll allows Oracle Applications developers to
incorporate vertical industry features (for automotive, consumer packaged
goods, energy, and other industries) into Oracle Applications forms
without modifying the base Oracle Applications forms. 37
m. Oracle Developer/2000 Server Release 1.6.1.
NOTE: All FMB and PLL files must be migrated to your desktop if you intend to
develop and integrate custom applications into Oracle Applications
Release 11.

92) What are the supported versions of Forms and Reports used for developing
on Oracle Applications Release 11?
Answer------
a. The following supported versions are provided in Developer/2000
Release 1.6.1:
i. Forms 4.5
ii. Reports 2.5

93) How do I compile and/or generate an Oracle Applications form?


Answer------
a. UNIX
cd $AU_TOP/forms/US
f45gen module=FNDSCAUS.fmb userid=APPS/APPS output_file=
/appl/v1100000/fnd/11.0.28/forms/US/FNDSCAUS.fmx module_type=form
batch=no compile_all=special
b. Windows NT
cd F:\applr11\au\11.0.28\forms\US
f45gen32 userid=APPS/APPS module=FNDSCAUS.fmb output_file=
applr11\fnd\forms\US\FNDSCAUS.fmx module_type=form batch=no
compile_all=special

94) How do I open, compile and/or generate a custom Oracle Applications form on my desktop?
Answer
------
a. To port the AU_TOP/forms/US and AU_TOP/resource files to your Windows
desktop:
i. Make copies of all required files.
ii. Replicate the AU_TOP directory structure on your desktop.
iii. Move the files to their appropriate AU_TOP/forms/US for FMB and
AU_TOP/resource for PLL.
iv. Include the AU_TOP/forms/US and AU_TOP/resource directories in
your FORMS45_PATH.
v. Open, compile and/or generate forms.
NOTE: The FORMS45_PATH is specified either in your Registry or oracle.ini.
NOTE: It may sometimes be necessary to convert FMB -> FMT and PLL -> PLD before 38
porting from a Unix platform to your desktop.

95) How do I add a CUSTOM_TOP to Oracle Applications?


Answer
a. Replicate an existing Oracle Applications product directory structure underneath your APPL_TOP:
APPL_TOP
|
XXCUS_TOP
|
bin------forms-----html-----lib-----log-----mesg-----out-----reports
||
US US
b. Make sure all the permissions on the files and directories are the same
as the other product directories.
c. Add the full path to this CUSTOM_TOP to your APPLSYS.env ( Source your
APPLSYS.env) or your Windows NT Registry:
UNIX: /u01/oracle/apps/vd11/xxcus/11.0.28
Windows NT: D:\oa\appltst\vd11\xxcus\11.0.28
d. Login to Oracle Applications using the System Administrator or Application
Developer Responsibility.
e. Navigate: Application -> Register and add your new CUSTOM_TOP to Oracle
Applications.
Application Short Name Basepath Description
-------------------------------------------------------------------------------
Custom Application XXCUS XXCUS_TOP Custom Application
f. Shutdown and restart your Internal Concurrent Manager (ICM) so that the
concurrent manager will recognize the change to the environment that was
made to the APPLSYS.env and Registry.

96) How to get the data from the views in Multi_ORG views ?
A. Using the profiles and client info package.
Eg:
SELECT * FROM po_headers – this is multi org view
If we can‟t get the data with the above query then we have to write a procedure as shown below.
DECLARE
x NUMBER:=0; 39
BEGIN
x:=fnd_profile.value('org_id');
fnd_client_info.set_org_context (204);
END;
Compile and run the query once again.

97) What is Responsibility / Request Group?


Ans: Responsibility is used for security reason like which Responsibility can do what type of jobs etc.
Set of Responsibility is attached with a Request group. When we attach the request group to a concurrent
program, that can be perform using all the Responsibilities those are attached with Request group.

98) What is DFF?


Ans: The Descriptive Flexi field is a field that we can customize to enter additional information for which
Oracle Apps product has not provided a field.
Ex. ATP program calculates for those warehouses where Inventory Org Type is DC or Warehouse in DFF
Attribute11 of MTL_PARAMETERS table.

99) What is Value Set?


Ans: Value Sets define and store the valid items of data, which may be entered into a field.
Key Flexfields, Descriptive Flexfields and many standard fields use Value Sets.
Oracle already comes with hundreds of Value Sets.
We define additional Value Sets to support our own user-defined Key and Descriptive Flexfields (although we
may use any existing standard Value Sets if they suit our purpose).
In defining a new Value Set, we are defining the physical format of valid data, which can reside in that Value
Set.
Data in a Value Set can be of several types:
Independently loaded into a Value Set (through a standard form).
Resident in a table (to which we direct the Value Set definition).
There could be No Validation (any data can go into the field, but still subject to the formatting rules.)
Dependent on the value of data in a preceding Independent segment (loaded through a standard form).
Ex: For Supplies & Accessories CC in ATP, we define GEMS_GPO_ASSIGN_SET value set for the assignment
set associated with that OU.

100) What is multi-org?


Ans: It is data security functionality in Oracle 10.6 and above. Applicable User responsibilities are created
and attached to specific Operating Unit. User can access the data that belongs to the Operating unit they
login under. 40
The benefit is it enables multiple operating units to use a single installation of various modules, while
keeping transaction data separate and secure by operating unit.
It has an effect on the following modules:
Order Entry
Receivable
Payable
Purchasing
Project Accounting

101) Can you explain the Organization structure?


Ans:
a) Business Unit / Group : It represents the highest level in Organization structure and has no accounting
impact. It determines which employees will be available to Set Of Books and Operating Units.
Ex: Consolidated Enterprise / a major division / an operating company.
b) Set Of Books: It is a financial reporting entity that uses a particular
Chart of accounts,
Functional currency and
Accounting calendar.
It is the highest level with accounting significance. Document Sequencing (important in Europe) is at the Set
of Books level. Also Period open/close is at the Set of Books level.
A Set of Books is associated with only one Business Group. A Business Group may be assigned several Sets
of Books i.e Multiple sets of books can share the same business group if they share the same business group
attributes.
Base Table: apps.gl_sets_of_books
c) Legal Entity: A legal company for which you prepare fiscal or tax reports.
Each Legal Entity is associated with only one Set of Books. A Set of Books may have multiple Legal Entities.
Base Table: apps.hr_legal_entities
d) Operating Unit: An organization that uses oracle order management, cash management, shipping
execution, payables, purchasing and receivables.
It may be a sales office, a division, or a department. Standard reports are at the Operating Unit level.
An operating unit is associated with a legal entity.
Base Table: apps.hr_operating_units
e) Inventory Organization : An organization for which you track inventory transactions and balances, and/or
an organization that manufactures or distributes products.
An Operating Unit may have multiple Inventory Organizations.
Ex: manufacturing plants, warehouses, distribution centers, and sales offices. 41
Base View: apps.org_organization_definitions
f) Subinventory: An inventory organization has a number of subinventories associated with it.
Base Table: apps.mtl_secondary_inventories (secondary_inventory_name = subinventory name)
g) Locator : These are the different locations in side a subinventory.
Base Table: apps.mtl_item_locations
105)What are the mandatory parameters in Concurrent program?
Ans: errbuf and Retcode (In case pl/sql store procedure)
p_conc_request_id (In case Oracle Report, it is an user-parameter)

106)Why we use token field for Concurrent program?


Ans: The Token is used as for binding purpose. The parameter value is passed to the .rdf/procedure through
this token. The input (user) parameter value passes to the report / stored procedure after binding with this
token. The concurrent program won‟t get impact even the user parameter names get changed, but got
impacted when the token name changed.

107) What are the mandatory parameters in concurrent programs?


Ans: errbuf
errcode.

108)Those are IN or OUT parameters.


Ans: Out Parameters

109)What is Request group?


Ans: Responsibility is used for security reason like which Responsibility can do what type of jobs etc.
Set of Responsibility is attached with a Request group. When we attach the request group to a concurrent
program, that can be perform using all the Responsibilities those are attached with Request group.

110)What is MultiOrg? 42
Ans: It is data security functionality in Oracle 10.6 and above. Applicable User responsibilities are created
and attached to specific Operating Unit. User can access the data that belongs to the Operating unit they
login under.
The benefit is it enables multiple operating units to use a single installation of various modules, while
keeping transaction data separate and secure by operating unit.
It has an effect on the following modules:
Order Entry
Receivable
Payable
Purchasing
Project Accounting

111)There is an Object type “Spawned” in concurrent program. What is the use


Ans: It is used for Proc*C in executable field

112)How can we call a Report from Form in Apps?


Thru concurrent prog

113) what are the setup we need to do before running into Oracle Apps.
Ans: Go to Oracle Apps > System Administraror (Responsibility) > Create a User using SSO > Add
responsibility
Switch to COE Dev Sys Administrator (Responsibility) > Add the Responsibility that is attached to the newly
created User > menue > exclude / include the function according to the requirement

114) What is multi_org?


Ans: It is data security functionality in Oracle 10.6 and above. Applicable User responsibilities are created
and attached to specific Operating Unit. User can access the data that belongs to the Operating unit they
login under.
The benefit is it enables multiple operating units to use a single installation of various modules, while
keeping transaction data separate and secure by operating unit.
It has an effect on the following modules:
Order Entry
Receivable
Payable
Purchasing
Project Accounting

115) What is the difference between po_headers & po_headers_all?


Ans: Here comes the concept of multi_org. po_headers contains data that is irrespective of multi_org i.e any
supplier can view all the records. In case of po_headers_all 43
116) What is the basic requirement that we need to set before starting a form in Oracle Apps
Ans:
a) FTP the templet.fmb From $au_top/bin To Local m/c
b) Rename the templet.fmb as User defined name
c) Trigger Level Change: Pre_Form : app_window.set_window_position('BLK_ORG', 'FIRST_WINDOW'); --
1st Window Name
set_window_property('BLK_ORG',title,'Form name') -- 1st Window Name, caption
Block Level Change: Rename Default_block
Form Level Change: Property Panel > Navigation > First Navigation Data Block > (Set A Block Name)
Program Unit Level: App_custom > (set the 1st window name)

118) What is the API we use to see the message from log file
Ans:
When we use an API, it automatically stores the error message in a pl/sql table i.e creating a log of the
errors.
We can see those error messages thougt fnd_message_pub API

119)There is a check box called Use in SRS. What is its use


SRS stands for Standard Request Submit. We can execute concurrent program by directly passing
parameters. On checking this „Use In SRS‟ check box, we can independently use the concurrent program.

120)Do you know Extension table?


Ans: Unlike database table, it store outside the database like BFile (content store outside the DB but the
location store in DB like pointer). It contains metadata only. So no DML operation (except SELECT, Group by,
Order By) can possible.

121)Why do we call FND SRWINIT from Before Report Trigger


A. FND SRWINIT fetches concurrent request information and sets up the profile options. It must be included
if one is using any ORACLE APPLICATION OBJECT LIBRARY features in his report (such as concurrent
processing)

122)Why do we call FND SRWEXIT from After Report Trigger


A. FND SRWEXIT frees all the memory allocations done in other Oracle Applications user exits. It must be
included if one is using any ORACLE APPLICATION OBJECT LIBRARY features in his report (such as
concurrent processing)

123) Why do we call FND FLEXSQL from the Before Report Trigger?
A. One need to pass the concatenated segment values from the underlying code combinations table to the
user exit so that it can display appropriate data and derive any description and values from switched value
sets as needed. One gets this information by calling the AOL user exit FND FLEXSQL from the before report
Trigger. 44

124) If u call the user exit FND FLEXSQL with MODE = “ WHERE” from the Before Report Trigger.
What will it do?
A. This user exit populates a lexical parameter that you specify with the appropriate SQL
fragment at run time. You include this lexical parameter in the WHERE clause of the report query.
This user exit is called once for each lexical to be changed.

125) If u call the user exit FND FLEXSQL with MODE = “ ORDER BY” from the Before Report
Trigger. What will it do?
A. This user Exit populates the lexical parameter that one specifies with the appropriate SQL fragment at run
time. One includes this lexical parameter in the ORDER BY clause of the report query. This user exit is called
once for each lexical to be changed.

126) How can we display flexfield segment values, descriptions, and prompts on the report?
A. Create a formula Column. Call the user exit FND FLEXIDVAL as the formula for this column. This user exit
automatically fetches more complicated information such as descriptions and prompts so that one does not
has to use complicated table joins to the flex field tables.
127) Name some options of the FND FLEXSQL user exit
A CODE, APP_SHORT_NAME, OUTPUT, MODE, DISPLAY, SHOWDEPSEG, NUM or MULTINUM, TABLEALIAS,
OPERATOR, OPERAND1, OPERAND2.

128) Describe CODE option of the FND FLEXSQL user exit


A. Specify the flex field code for the report (for example, GL#, MCAT).
129) Describe the APP_SHORT_NAME option of the FND FLEXSQL user exit
A. Specifies the short name of the application that owns the flex field (for example: SQLGL, INV)

130. Describe the OUTPUT option of the FND FLEXSQL user exit
A. Specify the name of the lexical parameter to store the SQl fragment. One uses this lexical later in the
report when defining the SQL statement that selects the flexfield values. the datatype of this parameter
should be character.

131) Describe the MODE option of the FND FLEXSQL user exit
A. Specify the mode to use to generate the SQL fragment . valid mode are :
SELECT: Retrieves all segments values in an internal (non- displayable format).
WHERE: Restrict the query by specifying constraints on flexfield columns. The fragment returned includes the
correct decode statement if one specifies MULTINUM. One must also specify an OPERATOR and OPERANDS.
HAVING: Same calling procedures and functionality as WHERE.
ORDER BY: Order required information by flexfield columns. The fragment Orders your flexfield columns and
separates them with a comma. The fragment returned includes the correct decode statement, one specifies
in MULTINUM.

132) Describe the DISPLAY option of the FND FLEXSQL user exit
A. One uses the DISPLAY token with the MODE token . the DISPLAY parameter allows you to specify
segments that represent specified flexfield qualifiers or specified segments numbers , 45
where the segment numbers are the order in that the segments appear in the flexfield window, not the
segment number specified in the Define Key Segments form.
Eg. If your MODE is SELECT and you specify DISPLAY = “ALL” then the SELECT statement includes all the
segments of the flexfield. . Similarly, if your MODE is WHERE and you specify DISPLAY = “ALL”, then your
WHERE clause includes all segments.

133) Describe the SHOWDEPSEG option of the FND FLEXSQL user exit
A. SHOWDEPSEG = “N” disables automatic addition of depended upon segments to the order criteria. The
default is “Y”. This token is valid only for MODE = “ODER BY” In FLEXSQL.

134) Describe the NUM option of the FND FLEXSQL user exit
A. Specify the name or lexical or source column that contains the flexfield structure information. If the
flexfield uses just one structure, specify NUM only and use a lexical parameter to hold the value. If the
flexfield uses multiple structures, specify MULTINUM only and use a source column to hold the value. The
default value is 101.

135) Describe the TABLE ALIAS option of the FND FLEXSQL user exit
A. You use TABLE ALIAS if your SELECT joins to other flexfield tables or uses a self – join.

136) Describe the OPERATOR option of the FND FLEXSQL user exit
A. Specify an operator to use in the WHERE clause.

137) Describe the OPERAND1 option of the FND FLEXSQL user exit
A. Specify an operand to use in the WHERE clause,

138) Describe the OPERAND2 option of the FND FLEXSQL user exit
A. Specify a second operand to use with OPERATOR = “BETWEEN”

139) Where is FND FLEXIDVAL user exit used


A. Call this user exit to populate fields for display. You pass the key flex fields data retrieved by the query
into this user exit from the formula column. With this exit you can display values, descriptions and prompts
by passing appropriate token (any one of VALUE, DECRIPTION<APROMPT or LPROMPT).
140) Name the interface tables used for the customer interface?
A. 1. RA_CUSTOMERS_INTERFACE_ALL
2. RA_CUSTOMER_BANKS_INT_ALL
3. RA_CUST_PAY_METHOD_INT_ALL
4. RA_CUSTOMER_PROFILES_INT_ALL
5. RA_CONTACT_PHONES_INT_ALL
141) What is the name of the column in CUSTOMER_INTERFACE_TABLE that indicates whether
you are inserting new or updating existing information?
A: When importing data into the interface tables, the column INSERT_UPDATE_FLAG indicates whether you
are inserting new or updating existing information. This column is required in RA_CUSTOMERS_INTERFACE.
46

142) If the INSERT_UPDATE_FLAG is not set correctly or the required column is missing the
value, will CUSTOMER INTERFACE reject the entire record or just the attributes u want to update?
A Reject the entire record.

143) List some of the required columns for the RA_CUSTOMERS_INTERFACE?


A. ORIG_SYSTEM_CUSTOMER_REF
INSERT_UPDATE_FLAG
CUSTOMER_NAME
CUSTOMER_NUMBER (if you are not using Automatic Customer Numbering)
CUSTOMER_STATUS
LAST_UPDATED_BY
LAST_UPDATE_DATE
CREATED_BY
CREATION_DATE
If you are importing an address and a business purpose, you must also populate the following columns:
PRIMARY_SITE_USE_FLAG (if you are inserting an address)
LOCATION (if you are not using Automatic Site Numbering)
SITE_USE_CODE (if you are inserting an address)
ADDRESS1

144) List some of the production tables that Customer Interface transfers customer data from the
interface tables into?
A. AR_CUSTOMER_PROFILES
AR_CUSTOMER_PROFILE_AMOUNTS
RA_ADDRESSES
RA_CONTACTS
RA_CUSTOMERS
RA_CUSTOMER_RELATIONSHIPS
RA_CUST_RECEIPT_METHODS
RA_PHONES
RA_SITE_USES
AP_BANK_ACCOUNT_USES
AP_BANK_ACCOUNTS
AP_BANK_BRANCHES

145). What validation must be given on the customer_number?


A Must be null if you are using Automatic Customer Numbering. Must exist if you are not using Automatic
Customer Numbering. This value must be unique within RA_CUSTOMERS.

146) What validation must be given on the CUSTOMER_STATUS?


A Must equal ‟A‟ for Active or ‟I‟ for Inactive.

147) Name some of the Oracle receivables Interfaces?


A a) Auto Invoice
b) Auto Lockbox
c) Customer Interface 47
d) Sales Tax rate Interface
e) Tax Vendor Extension

148) Give some of the Oracle Payables interface?


A. a) Credit Card Transaction Interface
b) Invoice Import Interface
c) Payables Open Interface
d) Purchase Order Matching

149). Name some of the oracle general ledger Interface?


A a) Budget Upload
b) Importing Journals
c) Loading Daily rates

150). What are the names of the parameters u pass to the Procedure which u register in the
apps?
A. 1) retcode in varchar2
2) errbuf in varchar2

151). What is the use of Auto lock Box?


A Auto Lockbox (or Lockbox) is a service that commercial banks offer corporate customers to enable them to
outsource their accounts receivable payment processing.

152). Auto Lockbox is a three-step process, what are those?


A. a) Import
b) Validation
c) PostQuickCash

153). What is the order in which Autolock box searches for the types of the matching number?
A. 1. Transaction Number
2. Sales Order Number
3. Purchase Order Number
4. Consolidated Billing Invoice Number
5. Other, user-defined number.

154. What is application short name for General Ledger you specify in FND FLEXSQL user exit?
A. SQLGL

155) . What are validations to be done in Journal Import interface.


A. Batch level: Set of Books, Period Name, and Batch Name
Journal Level: Set of books, Period name, Source name, Journal entry name, Currency code, Category name,
Actual flag, Encumbrance type ID, User conversion type, Accounting date, Budget version ID

156) What subclass in forms6i 48


A Specifies module, storage & name information about the source object and source module for a referenced
objects.

157) What is the clause in SQL * Loader to program to override data into table
A. REPLACE

158). How do you set profile in oracle applications In Application Developer responsibility?
A Open „Profile‟ Function

159). What is the syntax for loading data through SQL * Loader from multiple files simultaneously
A. Sqlldr scott/tiger@orcl control = ctlfile
parfile -- parameter file: name of file that contains parameter specifications
parallel -- do parallel load (Default FALSE)

160) What is the table name for items in Oracle Inventory


A MTL_SYSTEM_ITEMS, MTL_CATEGORIES

161). Tell me names of important production tables & their purpose AP, AR, GL, PO
A AP: AP_INVOICES_ALL, AP_INVOICE_LINES_ALL
To store invoices
AR: RA_SHIPMENT_HEADERS/ _LINES, RA_CUSTOMERS, RA_CONTACTS
PO: PO_VENDORS, PO_VENDOR_SITES - For storing vendor data.

162). Name the interface tables used for the LockBox Interface
A Interface table : AR_PAYMENTS_INTERFACE_ALL
Lockbox transfers the receipts that pass validation to the Receivables interim tables
AR_INTERIM_CASH_RECEIPTS_ALL and AR_INTERIM_CASH_RCPT_LINES_ALL
When you run Post QuickCash, the receipt data is transferred from the QuickCash tables to the following
Receipt tables:
AR_CASH_RECEIPTS_ALL
AR_RECEIVABLES_APPLICATIONS_ALL
AR_CASH_RECEIPT_HISTORY_ALL

163) Name the interface tables used for the Auto Invoice Interface.
A Auto Invoice transfers transaction data from the interface tables
RA_INTERFACE_LINES_ALL,
RA_INTERFACE_SALESCREDITS_ALL, and
RA_INTERFACE_DISTRIBUTIONS_ALL
into the following Receivables tables:
• RA_BATCHES_ALL
• RA_CUSTOMER_TRX _ALL
• RA_CUSTOMER_TRX_LINES _ALL
• RA_CUST_TRX_LINE_GL_DIST_ALL
• RA_CUST_TRX_LINE_SALESREPS_ALL
• AR_PAYMENT_SCHEDULES_ALL
• AR_RECEIVABLE_APPLICATIONS_ALL 49
• AR_ADJUSTMENTS_ALL

164). Different Type of Value Sets. What is exactly Translatable independent and Translatable
Dependent Value Sets (Introduced in latest version of 11i).
Ans:- There are 8 types of Values Sets.
a. None (Non Validate at all) (Validation is Minimal)
b. Independent (Input must exist on previous defined list of values)
c. Dependent (Input is checked against a subset of values based on prior Value)
d. Table (Input is checked against a subset of values in an application table)
e. Special (advanced) (Value set uses a flexfield itself)
f. Pair (advanced) (Two Flexfields together specify a range of valid values)
g. Translatable Independent (Input must exist on previous defined list of values. Translated value can be
used)
h. Translatable Dependent. (Input is checked against a subset of values based on a prior value; translated
value can be used)
(Note:- When you first define your flexfields, you choose how many segments
You want to use and what order you want them to appear. You also
Choose how you want to validate each of your segments. The decisions
You make affect how you define your value sets and your values.)

165) How to run a concurrent program. What all concurrent programs u have
created.
Ans:- (Definition :- A concurrent program is an instance of an execution file, along with
parameter definitions and incompatibilities. Concurrent programs use concurrent program executables to
locate the correct execution file.)
Oracle Tool Concurrent Program * A concurrent program written in
Oracle Reports, PL/SQL package procedures,
SQL*Loader, SQL*Plus, Host Scripting.
How to Run : * Write a execution file and place in correct directory.
Establish executables in Oracle apps specify execution file and method.
Define Concurrent Program (Program, Parameters and Incompatibilities)
Call your Program (- Thu application form, from other concurrent program.
- OR through standard request submission, you must check the „USE in SRS check box‟ and register your
program parameters when you define your concurrent program. Add your program into the request security
group for your custom application.)
I have created reports through concurrent program, load(sql*loader/pl-sql pkg-proc) the file through
concurrent program.

166) What is parameter in apps and from where u can create it.
Ans:- Parameters only using in report, you can create in defining the report in
apps (you can create the parameter there only).

167)What all are the tables used in the modules u have worked on.
*In GL – I have worked on GL_JE_HEADERS(JOURNALS HEADER),GL_JE_LINES(JOURNAL LINES),
GL_JE_BACHES(JOURNAL BATCHES), GL_SET_OF_BOOK(SET_OF_BOOK_ID),
*In PO- I have worked on PO_HEADER_ALL…..

168)What is Profile? Explain different levels of Profile.


Ans:- A user profile is a set of changeable options that affects the way your
applications run. Oracle Application Object Library establishes a value
for each option in a user‟s profile when the user logs on or changes 50
responsibility. Your user can change the value of profile options at any
time a) To create Profile Option. ( Profile Option can created by developer in application developer
area) b)set the value (Values of the profile option , who will have what value at various levels is set
by SYSADMIN). Oracle Application Object Library provides many options that. (Edit profile feature for
every user is available to set any value to allow the user).your users can set to alter the user interface
of your applications to satisfy their individual preferences.
Profile Option – set at run time like – User Related, responsibility, Sequence, Printer, Security.
Values in 4 Levels(HIEARCHY WISE) :-
A. USER
B. RESPONSIBILITY
C. APPLICATION
D. SITE
Application Developer create the profile.
System Administrator make profile option.
(NOTE:- If any change in value, it will active when you re-login or switch
to the responsibility.)
( Usage in the multi-tier, the profile is biggest impact)

169)How to restrict the data for a responsibility as per the ORG-ID


Ans:-Through Multi – Org(MO) u can restrict the data for a responsibility as per the ORG-ID. Only in GL- Set
of book Id you set the value to restrict the data for a responsibility.

170) What is Flexfield? What is flexfield qualifier and what is segment qualifier?
Ans:- A flexfield is made up a segments (Which are actually table columns). Each segment has a name that
can be assigned, and set of valid value.
Purpose and Application:-
* Flexibility to implement code structure.
* Flexibility to capture additional information.
Two Types of Flexfields in oracle apps.
1. Key Flexfields (KFF)
2. Descriptive Flexfields (DFF)
A key flexfield segment has a name you assign, and set of valid values you specify. Each value has a
meaning which can be specified.
Flexfield Qualifier:-A flexfield qualifier identifies a particular segment of a key flexfield..
Usually an application needs some method of identifying a particular
segment for some application purpose such as security or computations. However, since a key flexfield can
be customized so that segments appear in any order with any prompts, the application needs a mechanism
other than the segment name or segment order to
use for segment identification.
Segment Qualifier :- A segment qualifier identifies a particular type of value in a single
segment of a key flexfield.
In the Oracle Applications, only the. Accounting Flexfield uses segment qualifiers. You can think of a segment
qualifier as an ”identification tag” for a value. In the Accounting Flexfield, segment qualifiers can identify the
account type

171) Which flexfield qualifiers are mandatory?


Ans:- „Balancing Segment‟ flexfield qualifier is mandatory. 51

172) Difference Between versions of Apps.(Front end & Database)


Ans:- In backend- Client server architecture (old)/ Three tire architecture
In font end- Client Server Application (old)/ Web Based application

173)What is MULTI-ORG and what is structure of multi-org.


Ans:- Use a single installation of any oracle applications product to support any number of organizations. if
those organizations use different set of books.
Support any number or legal entities with a single installation of oracle applications.
Secure access to data so that users can access only the information that is relevant to them.
Structure :- Business Unit
-HRMS(Employee)
-GL(Set of Books)(Currency, Calendar, Chart of Account)
|
Balancing Segment(You can do multiple balancing segment)
-Operating Units (Purchase, Selling, Fixed Asset, Payable,
Receivables)
-Inventory Organizations (Storing Items, Transaction Happening,
Ware Housing)
(Note:- Means if you maintaining GL(set of book id), If u have operating unit, if you
have inventory then its called MULTI-ORG)

174)What is difference between ORG_ID and ORGANIZATION_ID in Multi-Org.


At where we can set ORG_ID and ORGANIZATION_ID level it comes in the
structure.
Ans:-A Global Variable exists in the oracle database called CLIENT_INFO, which is 64 bytes long. The first 10
bytes are used to store the operating unit ID(or ORG_ID) for the multiple organization support feature.
Multi-Org views are partitioned by ORG_ID. The ORG_ID value is stored in CLIENT_INFO variable.(It comes
in AP,PO,AR,OM level)
ORGANIZATION_ID – Its for Inventory, Mfg, & BOM.
15.Q.What are the default types of parameters. What is the use of each one of it.
Ans:-******

175)ORG_ID can be set at master levels or transaction level.


Ans:- ORG_ID can be set at transaction Level.

176)Differnet type of execution methods in Conc.Progs. Explain Each Type.


Ans:- a.Oracle Reports- You can register your report as executable file type is oracle reports.
b. PL/SQL Package Procedure - You can register your PL/SQL Package Procedure as executable file type is
oracle PL/SQL Package Procedure.
1. SQL Loader- You can register your SQL Loader SQL Loader is your executable file type.(for data loading)
2. SQL*Plus :- You can register your SQL script as SQL*Plus executable type.
3. Host Scripting:- You can write down Unix Host scripting and register here.

177) What is difference between oracle schema and apps schema.


Ans:-Database Schema-
The APPS schema- is an ORACLE schema that has access to the
complete Oracle Applications data model. This schema is maintained
by Auto Install .

178)What are the objects APPS schema contain. 52


Ans:- The APPS schema contains synonyms to all tables and
sequences as well as all server–side code (stored procedures, views,
and database triggers).
For ERP applications, data partitioning is performed by database
views. These views reside in the APPS Oracle schema and derive the
appropriate operating unit context from an RDBMS variable.

179)When will a New version of flint60 be released?


flint60 is a developer/development tool. Since flint60 can change at any time, the most current flint60 will
always obsolete all prior releases. In other words, the development standards implemented in the most
current flint60 are the standards to which everyone using flint60 must adhere.
1. How do I register a custom concurrent program?

Step 1: Register a concurrent program executable Navigate to the Define Executable form (AOL Reference
manual pg 9-84) This determines the type of program being run, ie an Oracle Report, a C program, a shell
script etc. Fill in the executable name, application and execution method. For the Execution File, fill in just
the filename. The concurrent manager will look in the appropriate directory under the application's top
directory. For spawned programs, the file must be in the bin directory, for Oracle Reports the rdf file must be
in the srw directory. For PLSQL concurrent programs, put the name of the stored procedure.
Step 2: Define the concurrent program Navigate to the Define Concurrent Program form (AOL Reference
manual pg 9-87) This form links a concurrent program to the executable you just defined, as well as defines
the programs parameters, incompatibilities, and other options. Enter the concurrent program name,
application, short name and description. Check Standard Submission if you want to be able to submit this
program from the Standard Report Submission form. Enter the name of the executable you defined and any
report information if necessary. Also define any parameters your program needs here and any
incompatibilities.
Step 3: Add the concurrent program to a Report Group First you will need to find the name of the Report
Group to use. Go to Security->Responsibility and query the responsibility you want to run the program with.
It should show a Report Group name. Query this name in Security->Responsibility->Report Add your new
program to the list of available programs. Now when you go to submit a request with this responsibility, you
will be able to submit your custom program

180)How do I compile a custom C program?


Spawned programs:
Step 1: Write the code Self-explanatory
Step 2: Compile the source You must use the makefile under $FND_TOP/usrxit Use: make -f
$FND_TOP/usrxit/Makefile program.o We do not support using any other makefile
Step 3: Link the program This part is a little tricky. You need to create a custom makefile for this step. Use
$FND_TOP/lib/sample.mk as a starting point. Copy this file to the lib directory under your applications top
directory. Rename it <short name>.mk (ie fnd.mk, gl.mk etc) Modify this file according to the directions in
it. Basically you need to 53
add a target and build commands for your executable. Next, use adrelink to link the executable: adrelink
force=y ranlib=y "shortname programname"
" Step 4: Register the program as in the above question
Immediate programs: Just don't do it.

181)How do I run a shell script as a concurrent program?


1: Write the script and call it <name>.prog Place the script under the bin directory under your applications
top directory. For example, call the script CUSTOM.prog and place it under $CUSTOM_TOP/bin
bin
2: Make a symbolic link from your script to $FND_TOP/bin/fndcpesr For example, if the script is called
CUSTOM.prog use this: ln -s $FND_TOP/bin/fndcpesr CUSTOM This link should be named the same as your
script without the .prog extension It should be in the same directory as the script.
3: Register a concurrent program as described above, using an execution method of 'Host' Use the name of
your script without the .prog extension as the name of the executable For the example above, you would use
CUSTOM CUSTOM
4: Your script will be passed at least 4 parameters, in $1 through $4 These will be: orauser/pwd, userid,
username, request_id Any other parameters you define will be passed in $5 and higher. Make sure your
script returns an exit status.
define will be passed in $5 and higher. Make sure your script returns an exit status.
5: If your script returns a failure exit status but the concurrent manager does not report the error (shows it
as still running normal) apply patch 442824

182)How will u register RDF file and run it? Tell the Sequence?
Steps a. Save the copy of ur reports in rdf file in ur local directory.
b. Transfer or copy the rdf file to cus_top under reports directory through ftp.
C. Then go concurrent program under executable menu where u define executable file and program name
d. Then go to define the program name (which ur executable file name ) and check the srs box and define
the parameter and give the parameter name in token
e. Attach the program(request to ur responsibility )
d run the program and view the out put is srs through ur responsibility
What are different types of value sets ?

183)What is translatable Independent & Dependent ?


The value set used to support the multilingual value set.

185))How do I submit a concurrent request from PL/SQL?


ans : using fnd_request.submit_request .
begin
v_request_id := fnd_request.submit_request(applicationshortname,
concurrentprogramshortname,
description,
paramers)
end 54
commit;
if v_request_id > 0 then
dbms_output.put_line('Successfully submitted')
else
dbms_output.put_line('Not Submitted');
end;
note : to submit a conc program from UNIX/shell scrip we use CONSUB

186) How do I cancel a running concurrent request?


Navigate to the Concurrent Request Summary form Select a request The Sysadmin responsibility can cancel
or hold any running request

187) What is the difference between organization id and org_id ?


Organization_id stores inventory organization id ( like 204 for M1)
Org_id stores the OU id corresponding to a operating unit .

188) What is the difference between conversion and interfaces ?


conversion means one time activity interface means periodic activity
example:- to transfer the data old version to new version it is called conversionto transfer the data from
staging table to interface table it is called interface , it is process on every day or every hour ........

189) What are the different types of value sets and also explain each briefly ?
Different types of Value sets are,
1) Independent- This Value set contains list of values which does not depends on any other value
2) Dependant- It contains values which depends on any one of the Independant value
3) Pair- combines 2 flex field together to specify range of valid values
4) Special- Uses only 1 flex field structure to specify values
5) Table- This Value set contains list of values from 1 or more than 1 table columns
6) Translatable Dependant- Same as Dependant value set, only translated values are present
7) Translatable Independant- Same as Independant value set, only translated values are present

190) How do you register a table and columns in Oracle Apps>


To register the table and columns in AOL the navigation is: Open Appliaction Developer---> Appliaction---
>Database--->table.(In table mention the table name(which you want to register), user table
name,columns,user column name). The table & columns which you are going to register should be present in
your module specific schema

195) What can we find TEMPLATE.FMB file ?


$AU_TOP/forms/US
Template.fmb file can be found in AU_TOP resource directory. This file contains all the Common
characterstics all the forms. And also Contains Diffrent libraries. like
CUSTOM.pll,APPCORE,APPCOREE2,FNDSQF, JE,JL,JA,VERT,GLOBE etc.. And Template.fmb cotains Diffrent
propery classes for all the objects. This Template.fmb can be used for developing the new form 55

196) What are the libraries attached to TEMPLATE form ?


The Template form required 19 .pll in 11i version. Those pll names are :
APPCORE.pll APPCORE2.pll FNDSQF.pll APPDAYPK.pll GLOBE.pll JE.pll JL.pll JA.pll VERT.pll GHR.pll
PQH_GEN.pll PSAC.pll PSB.pll PSA.pll IGILUTIL.pll
IGILUTIL2.pll CUSTOM.pll GMS.pll FV.pll OPM.pll

197)What is Concurrent Programming?


Concurrent Processing in Oracle Apps simultaneously executes programs running in the Background with on
line operations to fully utilize your hardware capacity.
Use Concurrent Programming for
Long Running – Data intensive tasks such as Posting a Journal or generating a report.

198)What is the Role of Concurrent Managers?


A Concurrent Manager is a component of Concurrent processing that monitors and runs tasks without tying
up your computer.

199)What is AOL?
Oracle Applications are constructed and maintained using the Application Object Library (AOL).
The Three main areas of AOL are
o Applications Security
o Operating Profile
o Concurrent Processing

1. What is the Flex field? What are the types of Flex field?
o Flex Field is “Flexible Field”
o A Flexfield is made up of Segments.
o Each segment has a name that can be assigned and has set of valid values.
o There are two types of Flex field Key Flex Field and Descriptive Flex Fields.
56
1. What are the tables related to flex field?

o FND_FLEX_VALUES
o FND_FLEX_VALUE_SETS
o FND_FLEX_VALUES_TL

1. What is AD_DD package?

AD_DD Package is used to register the Table, Columns, and Primary Key in Oracle Applications.
PROCEDURE REGISTER_TABLE
Arguments:
o P_APPL_SHORT_NAME
o P_TAB_NAME
o P_TAB_TYPE
o P_NEXT_EXTENT
o P_PCT_FREE
o P_PCT_USED

PROCEDURE REGISTER_COLUMN
Arguments
P_APPL_SHORT_NAME
P_TAB_NAME
P_COL_NAME
P_COL_SEQ
P_COL_TYPE
P_COL_WIDTH
P_NULLABLE
P_TRANSLATE
P_PRECISION
P_SCALE
1. What are the Special and Pair Flex Field?

Special – Value Sets uses FlexField itself


Pair – Two Flex Fields together specifies a range of valid values.
1. What are the Translatable Dependent and Independent Flex Fields?

Translatable Independent – Input must exist on previously defined set List of


Values. Translated value can be used. 57
Translatable Dependent means Input is checked against a subset of values
Based on a prior value. Translated value can be used.

1. What is FND_REQUEST.SUBMIT_REQUEST?
Submits a Concurrent Request for Processing by a Concurrent Manager.
Arguments – Application,program,description,start_time,sub_request,arg1..

1. What is Client Info?


By calling this Program in SQL*PLUS or reports with correct parameters user can achieve concurrent
program environment for testing.
FND_CLIENT_INFO.setup_client_info(application_id Number,
Responsibility_id Number,
User_id Number,
Security_Group_id Number);
1. Give the Directory structure in apps?

$APPL_TOP - Product Directory- Version-


1. What are the steps in Registering Concurrent Program?

o Go to Programs and Define Executables.


o Go to Programs and Define Concurrent Program
o Go to Responsibility and attach the Request group you want.

1. What are the different types of executable available in Concurrent Programming?

o Host
o Oracle Reports
o PL/SQL Stored Procedures
o SQL*LOADER
o SQL*PLUS
o Spawned
o JSP

1. What are Request Sets?


2. Request set is a collection of Reports/Programs that you group together and can be submitted to run is a
single interaction.

1. What is Standard Request Submission (SRS Feature)?

SRS provides you with a set of windows for running reports and Programs and a set of windows
for creating groups of reports and programs to run together.
Features 58
o Specify whether reports or programs in a request set run sequentially or simultaneously
o Specify whether to continue with a request set if a report or program in a sequential set fails
o View a log file
o Specify alternative requests based on completion status of previously run requests in a request set.

1. What are the different API‟s for Concurrent Programming?

o FND_CONCURRENT
o FND_FILE
o FND_PROGRAM
o FND_SET
o FND_REQUEST
o FND_REQUEST_INFO
o FND_SUBMIT

1. What are the FlexField Qualifiers?

A Flex field qualifier identifies a particular segment of a key flex field.


1. What are the Segment Qualifiers?

A Segment Qualifier identifies a particular type of value in a single segment of a key flex field.
1. What is a Dynamic Insertion?

Dynamic Insertion is the insertion of new valid combination into a Key Flexfields Combinations Table from a
form other than the combinations form.
All Validation rules still will apply during insertion.
1. What are the different Level of Profiles?

User Profiles are used


o To set options that affect your applications behavior o your preference.
o A Collection of changeable options that affect the way your applications run
o Modify Product Specific variables
o Gives Control over certain Oracle Applications features.

Profile Levels
Site Level
Application Level
Responsibility Level
User Level
Note: Site Level is the lowest level.
1. Explain Multi-Organization Structure?
Set of book
A financial reporting entity that uses a particular chart of accounts, functional currency and accounting
calendar.
Business Group This is highest level in the Organization Structure. The Business group secures HR
Information. Multiple set of books can share same business group. Legal Entity A legal company for
which you prepare fiscal or tax reports. Balancing Entity
Represents an accounting entity for which you prepare financial statements.
This is the segment in Accounting Flexfield.
Operating Unit
An Organization that Uses Oracle Cash Management, Order Management and shipping Execution, Oracle
Payables, Oracle Purchasing, Oracle receivables.
It may be a Sales office division or a department. An Operating Unit is associated with legal entity.
Inventory Organization An Organization for which you track Inventory transactions and balances
and/or an Organization that manufactures or distributes products. HR Organization
HR Organization represents the basic work structure of any enterprise. They usually represent Functional
Management or reporting groups that exists within a business group.
1. How can u see Multi-Organization is enabled or not from SQL Prompt? SELECT MULTI_ORG_FLAG
FROM fnd_product_groups;
1. What are the two mandatory parameters required for PL/SQL stored Procedure Concurrent
Program? Errbuf and retcode two OUT Parameters are required while defining PL/SQL stored Procedure
Concurrent Program.
Errbuf Returns any error messageand retcode returns completion status.
Retcode returns 0 for success, 1 for warnings and 2 for error.
1. Different Type of Value Sets. What is exactly Translatable independent and Translatable
Dependent Value Sets (Introduced in latest version of 11i). Ans:- There are 8 types of Values Sets.
i. None (Non Validate at all) (Validation is Minimal)
j. Independent (Input must exist on previous defined list of values)
k. Dependent (Input is checked against a subset of values based on prior Value) 60 l. Table (Input is checked
against a subset of values in an application table)
m. Special (advanced) (Value set uses a flexfield itself)
n. Pair (advanced) (Two Flexfields together specify a range of valid values)
o. Translatable Independent (Input must exist on previous defined list of values. Translated value can be
used)
p. Translatable Dependent. (Input is checked against a subset of values based on a prior value; translated
value can be used)
(Note:- When you first define your flexfields, you choose how many segments
You want to use and what order you want them to appear. You also
Choose how you want to validate each of your segments. The decisions
You make affect how you define your value sets and your values.)
1. How to run a concurrent program. What all concurrent programs u have created. Ans:-
(Definition :- A concurrent program is an instance of an execution file, along with parameter definitions and
incompatibilities. Concurrent programs use concurrent program executables to locate the correct execution
file.)
Oracle Tool Concurrent Program * A concurrent program written in
Oracle Reports, PL/SQL package procedures,
SQL*Loader, SQL*Plus, Host Scripting.
How to Run : * Write a execution file and place in correct directory.
Establish executables in Oracle apps specify execution file and method.
Define Concurrent Program (Program, Parameters and Incompatibilities)
Call your Program (- Thu application form, from other concurrent program.
- OR through standard request submission, you must check the „USE in SRS check box‟ and register your
program parameters when you define your concurrent program. Add your program into the request security
group for your custom application.)
I have created reports through concurrent program, load(sql*loader/pl-sql pkg-proc) the file through
concurrent program.

224) What is parameter in apps and from where u can create it. Ans:- Parameters only using in
report, you can create in defining the report in
apps (you can create the parameter there only).

225)What all are the tables used in the modules u have worked on. *In GL – I have worked on
GL_JE_HEADERS(JOURNALS HEADER),GL_JE_LINES(JOURNAL LINES), GL_JE_BACHES(JOURNAL BATCHES),
GL_SET_OF_BOOK(SET_OF_BOOK_ID),
*In PO- I have worked on PO_HEADER_ALL…..

226)What is Profile? Explain different levels of Profile.


Ans:- A user profile is a set of changeable options that affects the way your
applications run. Oracle Application Object Library establishes a value
for each option in a user‟s profile when the user logs on or changes
responsibility. Your user can change the value of profile options at any
time a) To create Profile Option. ( Profile Option can created by developer in application developer
area) b)set the value (Values of the profile option , who will have what value at various levels is set
by SYSADMIN). Oracle Application Object Library provides many options that. (Edit profile feature for
every user is available to set any value to allow the user).your users can set to alter the user interface
of your applications to satisfy their individual preferences. Profile Option – set at run time like – User
Related, responsibility, Sequence, Printer, Security.
61 Values in 4 Levels(HIEARCHY WISE) :- E. USER
F. RESPONSIBILITY
G. APPLICATION
H. SITE
Application Developer create the profile. System Administrator make profile option. (NOTE:- If any change
in value, it will active when you re-login or switch to the responsibility.)
( Usage in the multi-tier, the profile is biggest impact)

227)How to restrict the data for a responsibility as per the ORG-ID Ans:-Through Multi – Org(MO) u
can restrict the data for a responsibility as per the ORG-ID. Only in GL- Set of book Id you set the value to
restrict the data for a responsibility.

228) is Flexfield? What is flexfield qualifier and what is segment qualifier? Ans:- A flexfield is made
up a segments (Which are actually table columns). Each segment has a name that can be assigned, and set
of valid value.
Purpose and Application:-
* Flexibility to implement code structure.
* Flexibility to capture additional information.
Two Types of Flexfields in oracle apps.
1. Key Flexfields (KFF)
2. Descriptive Flexfields (DFF)
A key flexfield segment has a name you assign, and set of valid values you specify. Each value has a
meaning which can be specified. Flexfield Qualifier:-A flexfield qualifier identifies a particular segment of a
key flexfield.. Usually an application needs some method of identifying a particular
segment for some application purpose such as security or computations. However, since a key flexfield can
be customized so that segments appear in any order with any prompts, the application needs a mechanism
other than the segment name or segment order to
use for segment identification.
Segment Qualifier :- A segment qualifier identifies a particular type of value in a single segment of a key
flexfield.
In the Oracle Applications, only the. Accounting Flexfield uses segment qualifiers. You can think of a segment
qualifier as an "identification tag" for a value. In the Accounting Flexfield, segment qualifiers can identify the
account type

229)Which flexfield qualifiers are mandatory?


Ans:- „Balancing Segment‟ flex field qualifier is mandatory.

230)Difference Between versions of Apps.(Front end & Database)


Ans:- In backend- Client server architecture (old)/ Three tire architecture
In font end- Client Server Application (old)/ Web Based application 231)What is MULTI-ORG and what is
structure of multi-org. Ans:- Use a single installation of any oracle applications product to support any
number of organizations. if those organizations use different set of books.
Support any number or legal entities with a single installation of oracle applications. 62 Secure access to
data so that users can access only the information that is relevant to them. Structure :- Business Unit -
HRMS(Employee)
-GL(Set of Books)(Currency, Calendar, Chart of Account)
|
Balancing Segment(You can do multiple balancing segment)
-Operating Units (Purchase, Selling, Fixed Asset, Payable,
Receivables)
-Inventory Organizations (Storing Items, Transaction Happening,
Ware Housing)
(Note:- Means if you maintaining GL(set of book id), If u have operating unit, if you
have inventory then its called MULTI-ORG)

232)What is difference between ORG_ID and ORGANIZATION_ID in Multi-Org.


At where we can set ORG_ID and ORGANIZATION_ID level it comes in the
structure. Ans:-A Global Variable exists in the oracle database called CLIENT_INFO, which is 64 bytes long.
The first 10 bytes are used to store the operating unit ID(or ORG_ID) for the multiple organization support
feature.
Multi-Org views are partitioned by ORG_ID. The ORG_ID value is stored in CLIENT_INFO variable.(It comes
in AP,PO,AR,OM level)
ORGANIZATION_ID – Its for Inventory, Mfg, & BOM.
15.Q.What are the default types of parameters. What is the use of each one of it.
Ans:-******

233)ORG_ID can be set at master levels or transaction level.


Ans:- ORG_ID can be set at transaction Level.

234)Differnet type of execution methods in Conc.Progs. Explain Each Type.


Ans:- a.Oracle Reports- You can register your report as executable file type is oracle reports.
b. PL/SQL Package Procedure - You can register your PL/SQL Package Procedure as executable file type is
oracle PL/SQL Package Procedure.
1. SQL Loader- You can register your SQL Loader SQL Loader is your executable file type.(for data loading)
2. SQL*Plus :- You can register your SQL script as SQL*Plus executable type.
3. Host Scripting:- You can write down Unix Host scripting and register here.

235)What is difference between oracle schema and apps schema. Ans:-Database Schema-
The APPS schema- is an ORACLE schema that has access to the
complete Oracle Applications data model. This schema is maintained
by AutoInstall.

236) What are the objects APPS schema contain. Ans:- The APPS schema contains synonyms to all
tables and
sequences as well as all server–side code (stored procedures, views,
and database triggers).
For ERP applications, data partitioning is performed by database
views. These views reside in the APPS Oracle schema and derive the 63 appropriate operating unit context
from an RDBMS variable.

237)What are the names of the parameters u pass to the Procedure which u register in the apps?
B. 1) retcode in varchar2
2) errbuf in varchar2

238) What is application short name for General Ledger you specify in FND FLEXSQL user exit?
A. SQLGL

239)How do you set profile in oracle applications In Application Developer responsibility?


A Open „Profile‟ Function
240) What is the syntax for loading data through SQL * Loader from multiple files simultaneously
A. Sqlldr scott/tiger@orcl control = ctlfile
parfile -- parameter file: name of file that contains parameter specifications
parallel -- do parallel load (Default FALSE)

241)Give the relation between categories and items table.


MTL_SYSTEM_ITEMS
MTL_CATEGORIES_B
Relation INVENTORY_ITEM_ID

242)In which tables are the categories of an item stored.


MTL_CATEGORIES_B
MTL_ITEM_CATEGORIES

243)Significance of ALL in apps tables.


Tables which are related with Multiorg is suffixed with ALL.

244)Explain about flexfield in GL.In what way it is useful?


A KFF is a set of segments, each segment will identify a unique characterstic of an entity. it can be termed as
intelligent key. we can define our business requirements without doing any programming.
A DFF is a set of segments which can be used to capture extra info. without any customisation.

245)Execution methods?
Ans. a. Host b. Immediate
c. Java Stored Procedure
d. Java Concurrent Program
e. Multi Language Function
f. Oracle Reports
64 g. PL/SQL Stored Procedure
h. Request Set Stage Function
i. Spawned
j. SQL*Loader
k. SQL*Plus

246) What is TCA (Trading Community Architecture)?


Ans. Oracle Trading Community Architecture (TCA) is a data model that allows you to manage complex
information about the parties, or customers, who belong to your commercial community, including
organizations, locations, and the network of hierarchical relationships among them. This information is
maintained in the TCA Registry, which is the single source of trading community information for Oracle E-
Business Suite applications.

247) Difference between Application Developer and System Administrator? Role of Technical
Consultant:
1. Designing New Forms, Programs and Reports
2. Forms and Reports customization
3. Developing Interfaces
4. Developing PL/SQL stored procedures
5. Workflow automations
Role of System Administrator:
1. Define Logon Users
2. Define New/Custom Responsibility
3. Define Data Groups
4. Define Concurrent Managers
5. Define Printers
6. Test Network Preferences
7. Define/Add new Modules
Role of an Apps DBA:
1. Installing of Application
2. Upgradation
3. Migration
4. Patches
5. Routing maintenance of QA
6. Cloning of OA

248)What are Flexfields?


Ans. A Flexfield is a customizable field that opens in a window from a regular Oracle Applications window.
Defining flexfields enables you to tailor Oracle Applications to your own business needs. By using flexfields,
you can: (a) Structure certain identifiers required by oracle applications according to your own business
environment.
(b) Collect and display additional information for your business as needed.
Key Flexfields: You use key flexfields to define your own structure for many of the identifiers required by
Oracle Applications. Profile – „Flexfields:Open Key Window‟ (FND_ID_FLEXS)
65 Descriptive Flexfield: You use descriptive flexfields to gather additional information about your business
entities beyong the information required by Oracle Applications. Profile – Flexfields: Open Descr Window‟
(FND_DESCRIPTIVE_FLEXS)
249) Request Set and where do you define it?
Ans. Request sets allow you to submit multiple requests together using multiple execution path. A request
set is a collection of reports and /or programs that are grouped together. A stage is a component of a
request set used to group requests within the set. All of the requests in a given stage are executed in
parallel. Advantages of stages are the ability to execute several requests in parallel and then move
sequentially to the next stage.
Responsibility: System Administrator
Nav: Concurrent -> Set

250)Define Request Group?


Ans. A request security group is the collection of requests, request sets, and concurrent programs that a
user, operating under a given responsibility, can select from the Submit Requests window.
251)Registration of PL/SQL with parameters?
Ans. 1. Create the procedure in the module specific schema.
2. Create a public synonym for that procedure in the Apps schema.
3. Create the executable for that procedure.
4. Create a concurrent program.
5. Attach the concurrent program to that procedure.
Note: There are two mandatory parameters 1. Errbuf 2. Retcode. Any parameter which are to be passed
should be succeeded with these two parameters and have to be registered. When calling the procedure,
these two parameters are not mentioned.

252)Value Sets?
Ans. Oracle Application Object Library uses values, value sets and validation tables as important components
of key flexfields, descriptive flexfields, FlexBuilder, and Standard Request Submission. When you first define
your flexfields, you choose how many segments you want to use and what order you want them to appear.
You also choose how you want to validate each of your segments. The decisions you make affect how you
define your value sets and your values.
You define your value sets first, either before or while you define your flexfield segment structures. You
typically define your individual values only after your flexfield has been completely defined (and frozen and
compiled). Depending on what type of value set you use, you may not need to predefine individual values at
all before you can use your flexfield.
You can share value sets among segments in different flexfields, segments in different structures of the same
flexfield, and even segments within the same flexfield structure. You can share value sets across key and
descriptive flexfields. You can also use value sets for report parameters for your reports that use the
Standard Report Submission feature.
66 Navigation Path:
Login – Application Developer -> Application -> Validation -> Set

253)Value Validation Types?


Ans. 1. Dependant
2. Independent
3. None
4. Pair
5. Special
6. Table
7. Translate Independent
8. Translate Dependent

254) How to define a value set depending on other value set?


Ans. Navigation Path: Login -> AOL -> Application -> Validation -> Set Select the validation type as
"Dependant" and click on „Edit Information‟ button. In Dependant value set information screen mention the
Independent value set name.

255) Incompatibility in report registration and Run Alone?


Ans. Identify programs that should not run simultaneously with your concurrent program because they
might interfere with its execution. You can specify your program as being incompatible with itself.
Application: Although the default for this field is the application of your concurrent program, you can enter
any valid application name.
Name: The program name and application you specify must uniquely identify a concurrent program. Your list
displays the user-friendly name of the program, the short name, and the description of the program.
Scope: Enter Set or Program Only to specify whether your concurrent program is incompatible with this
program and all its child requests (Set) or only with this program (Program Only).
Run Alone: Indicate whether your program should run alone relative to all other programs in the same logical
database. If the execution of your program interferes with the execution of all other programs in the same
logical database (in other words, if your program is incompatible with all programs in its logical database,
including itself), it should run alone.

256)Multi Org?
Ans. Business Group (each one own Set of Books)
Legal Entity (Post to a Set of Books) 67 Operating Units
Inventory Organizations
Manufacturing Modules (Order Entry, Purchasing, MRP etc.)
Financial Modules

257) What are Profiles?


Ans. A user profile is a set of changeable options that affect the way your application looks and behaves. As
System Administrator, you control how Oracle Applications operate by setting user profile options to the
values you want. You can set user profile options at four different levels: site, application, responsibility, and
user. Your settings affect users as soon as they sign on or change responsibility. Navigation Path: Login –
System Administrator -> Profile -> System
Examples:
Signon Password Hard to Guess
Signon Password Length
Set of Books Name
Flexfields: Autoskip

258)What is the Multi Org and what is it used for?


Ans. Multi Org or Multiple Organizations Architecture allows multiple operating units and their relationships
to be defined within a single installation of Oracle Applications. This keeps each operating unit's transaction
data separate and secure. Use the following query to determine if Muli Org is intalled: "select multi_org_flag
from fnd_product_groups;"

259)Module related Flex fields?


Ans. Key Flexfields Descriptive Flex fields
General Ledger - Accounting Flex field Daily Rates
Assets - Asset Category Flexfield Bonus Rates
Receivables - Sales Tax Location Credit History Information
Territory Flex field

260) Difference between Global segments and Context-Sensitive segments?


Ans. Gobal Segments: Global segments are segments that appear regardless of context. Columns used for
global segments cannot hold an context-sensitive segments.
Context-Sensitive segments: Context-Sensitive segments occur depending on the context. 68

263)What is the use of custom.pll? Custom.pll is used for customizations such as form, enforcing
business rules and disabling fields that are not required for site without modifying standard apps forms.

264) How to PROGRAMATICALLY submit the request? a) With the help of standard API
Find Request. Submit request

265)What is request set? With the help of request set we can submit several requests together using
multiple execution paths. Its collection of concurrent programs like reports procedures grouped together.

266) What is the API used for file I/o operation? Or which API is used to write to request log and
request output?
a) Fnd_file.put_line (Fnd_file.log, „message‟);
b) Fnd_file.put_line (fnd_file.out. „Message‟);
267) How do I programmatically capture application user_id?
Fnd_profile.value („user_id‟) or fnd_global.user_id.

268) What are flexfields? A flexfield is a field made up of segments. Each segment has a name and a set
of valid values. There are two types of ff‟s: key ff, DFF

269)Which are the 2 parameters required to be defined when a program is registered as pl/sql
stored procedure ERRBUF, RETCODE

270)Can we register executable/concurrent program programmatically then how? Yes we can. It


can be done with standard package fnd_program, fnd_program.executable, fnd_program.register.

271)What changes need to be made if a setup is changed from a single org to multi org? Org_id
should be added as a parameter in a report and report should be run for specific org_id only

272)What is message dictionary? Message dictionary allows defining messages, which can be used in
application without hard coding them into forms or programs.

273) What is the token in concurrent program parameters window? For a parameter in an oracle
report program, they keyword is parameter specified here. The value is case sensitive for example
P_CUSTOMER_NO

274)What is different validation defaults types and default value in current program parameter
window? a) Constant
b) profile
c) SQL statement 69 d) Segment

275) I have a concurrent program that involves lot of inserts and updates on a huge basis where
do I specify rollback segment etc

276) How do I change the priority of my concurrent program? value in this field so it will take the
request, which has higher priority.

277) What is incompatibility? When a program or list of programs is defined as incompatible means that
defined
program is not compatible with incompatible program list and cant run simultaneously in same conflict
domain.

278)What is data group? A data group defines the mapping b/w oracle applications and oracle ID‟s. A
data group determines oracle database accounts responsibilities forms, concurrent programs, and reports
connect to

279)What are the steps to register concurrent program in APPS? The steps to register the concurrent
prom in APPS are follows
a) Register the prom as concurrent prom for the executable
b) Define the concurrent prom for the executable registered
C) Add the concurrent program to the request group of the responsibilities

278)What are the forms customization steps? Steps are as follows


a) Copy the "Template fmb"1 and "Appstand.fmb" from AU_top/Forms/us. Put it in custom directory .
the Libraries(FNDSQF,APPCORE,APPDAYPK,GLOBE,CUSTOM,JE,JA,VERT)are automatically attached
b) Create/open new forms .then customize
c) Save this form in corresponding module.

279) How to use flexfield in report? There are two ways to use flexfield in reports one is to use the views
(table name+`_kfv` or `_dfv`) created by apps, and use the concatenated segment column that holds the
concatenated segments of the key or descriptive flexfield
(or)
To use the FND user exits provided by apps

280)what is KFF, DFF?


KFF : # unique identifiers, storing key into # used for entering and displaying key into
For example oracle general uses a KFF called Accounting flex field to uniquely identify a general account.
DFF : # to capture additional info # to provide expansion space on your form with the help of []. []
represents DFF 70

281)Difference b/w KFF and DFF KFF


DFF 1. Unique identifiers To capture extra info 2. KFF are stored in segments Stored in attributes 3. For KFF
there are FF qualifier and segment qualifiers Context_sensitive ff is a feature of dff. (DFF)

282)How will you get set of books id dynamically in reports? By using profile option called
GL_SET_Of_Books_id
283)How will u capture AFF in reports? By using user exits

284)Custom.Pll various events in custom.PLL Zoom_available, custom.standard, Custom.event.

285)When u defined concurrent program u defined in compatibilities what is the meaning of


incompatibilities
simultaneously cant allow running programs

286)What is hierarchy of multi_org?

287)What is difference b/w org_id, organisation_ID ORG_ID is an operatin unit


Organisation_ID is inventory organisation.

288)What are profile options? Defines the way application behaves ( more than 200 types)

289)Value set. And validation types value set define suitable values for your segments
table, none, dependent, independent, special, pair

290)What is flexfield qualifiers? Additional properties for your segment

291)How many segments are in AFF? Minimum, maximum

292)When u defined CCP there is one checkbox use in SRS what is meaning of this suppose I do
now want to call report through SRS how will I call report then? SRS:= (Standard Request
submission)

293)What is difference b/w request group and data group? Request group : group is set of CCP and
request sets
Data Group : integrates all your oracle apps modules

294)What is meaning of $flex $dollar using this we call a value set with another value set. 71

295)CONCURRENT MANAGER: 4 Types 1.Internal Manager 2.Standard Manager 3.Conflict Resolution


Manager 4.Specialized concurrent Manager.
BACKEND: FND_CONCURRENT_REQUESTS FND_CONCURRENT_PROGRAM
. FND_PROGRAM_REGISTER: ---------------------
Application Program: Application
Executable name: Name of the registered Executable
Executable Application: Name of the app where executable ins registered. FND_PROGRAM_EXECUTABLE:
-----------------------
Executable Name: Name of the executable.
Application: Name of the executable application.
Short Name: Short name of the exe
Execution Method: 'Flex Rpt' 'Flex SQL' 'Host' 'Immediate' 'Oracle Reports' 'PL/SQL stored procedure'
'Sql*loader' 'Sql*Plus' 'Sql*report'
Execution File Name: Regd. for all but immediate prog. FND_REQUEST.SUBMIT_REQUEST -----------------
----------
Name: Submit Request
Application: Short name for the application under which the program is registered.
Program: Concurrent program name for which the request has to be submitted. REGISTERING TABLE:
AD_DD.REGISTER_TABLE AD_DD.REGISTER_COLUMN
CONCURRENT MANAGER: runs concurrent process allowing multiple tasks simultaneously.
CONCURRENT PROCESS: runs simultaneously with other tasks to help complete multiple tasks at once
without interruption.
GENERAL AIM: AIM 10, 20, 30, 40 -> DBA
AIM 50 -> Automatic column mapping
AIM 60 -> Manual column mapping
AIM 70 -> Default values, data assignments to be included.
AIM 80 -> Unit Testing & results of UAT
AIM 90 -> Coding
IF -> Interface, RD -> Requirement Definitions, BR -> Business requirement,
MD -> Module Design, CV -> Conversion
72 PROCESSING CONSTRAINTS: Restricting particular responsibility on an entered information.
PROFILE LEVEL: 1.Site 2.Application 3.User 4.Responsibility
KEY FLEX FIELDS: A flexible data field made up of segments, each segment has a name we define and a set
of values that we specify.
DESCRIPTIVE FLEX FIELD: A flexfield that our organization can customize to capture additional information
regd. by our business.
CV 10 -> Define Conversion Scope, objectives and approach
CV 20 -> Prepare Conversion Strategy
CV 30 -> Prepare Conversion Standards
CV 40 -> Prepare Conversion Statements
CV 50 -> Perform Conversion Data Mapping
CV 60 -> Define Manual Conversion Strategy
CV 70 -> Design Conversion Programs
CV 80 -> Prepare Conversion Test Plans
CV 90 -> Develop Conversion Program
CV 100 -> Perform Conversion Unit Test
CV 110 -> Perform Conversion business objects Tests
CV 120 -> Perform Conversion Integration Tests
CV 130 -> Install Conversion Software
CV 140 -> Convert & Verify Data

296)How to set dependent and independent value set and how you will insert values for the
segments having these value sets.
ANS: First define independent value set and then while defining dependent value set give reference of
independent value set along with default value and description. At time of entering values, enter values for
independent first and then while entering values for dependent it will first force you to select value of
independent segment.

297) Required parameter for PL/SQL Procedure registered in Oracle. What will happen if these
are not included?
ANS: Retcode and Errbuf are two out parameters having varchar2 datatype that are required. Use errbuf to
return any error messages, and retcode to return completion status. The parameter retcode returns 0 for
success, 1 for success with warnings, and 2 for error. After your concurrent program runs, the concurrent
manager writes the contents of both errbuf and retcode to the log file associated with your concurrent
request. If we do not include these two parameters, it will give run time error.

298)How to judge the number of descriptive fields defined from the front end itself.
ANS:
In front end we will find [] open close square bracket which indicate the presence of descriptive flexfield. In
other words, dff appears on form as a single-character, unnamed field enclosed in brackets
299)What is context field is all about. 73 ANS: Context field is used to make descriptive flexfield
segments context sensitive, so that segment that may or may not appear depending upon what other
information is present in your form

300)What is use of custom.pll what triggers are fired to support the customization you do using
custom.pll
Ans: WHEN-FORM-NAVIGATE WHEN-NEW-FORM-INSTANCE
WHEN-NEW-BLOCK-INSTANCE
WHEN-NEW-RECORD-INSTANCE
WHEN-NEW-ITEM-INSTANCE
WHEN-VALIDATE-RECORD
SPECIALn (1 to 45)
ZOOM
EXPORT
KEY-fn (1 to 8)

301)What is auto accounting?


ANS: It is a required setup before to enter any transaction in AR. We have to define code combinations for
different transaction type such as revenue, receivables, bills receivables, charge back, deposit and guarantee
to default

302)WHAT IS KFF & DFF


ANS: KFF: A flexfield is a field made up of sub-fields, or segments. Each segment has a name and a set of
valid values. The values may also have value
descriptions. Key flexfields are flexible enough to let any organization use the
code scheme without programming.
In other words, Flexfield is a "intelligent fields" that are fields comprised of
one or more segments, where each segment has both a value and a meaning.
DFF: Descriptive flexfields provide customizable "expansion space" on your forms. You can use descriptive
flexfields to track additional information,
important and unique to your business, that would not otherwise be captured by
the form. Descriptive flexfields can be context sensitive, where the information
your application stores depends on other values your users enter in other parts
of the form. A descriptive flexfield appears on a form as a single-character,
unnamed field enclosed in brackets. Each field or segment in a descriptive
flexfield has a prompt, just like ordinary fields, and can have a set of valid
values. Your organization can define dependencies among the segments or
customize a descriptive flexfield to display context-sensitive segments, so that
different segments or additional pop-up windows appear depending on the
values you enter in other fields or segments.

303)WHAT IS VALUE SETS


ANS: Set of valid values defined for flexfield segment and SRS report arguments. Value Set is used when we
define flexfield segment for Key Flexfield and descriptive flexfield segment window. Also for reports that are
run from the SRS uses values sets for report arguments.

304) WHAT IS TABLE TYPE VALUE SET.


ANS: VALUE SET where we selecting validation type as table refer table that are registered oracle application
table for values to be populated for your parameter. We can use multiple table separating them by „,‟. 74

305) DIFF IN VALUE SET & REQUEST SET


ANS: Value set is a Value having list type, security type, format type, validation and size/width used for
segments definition and as attribute for reports extraction through SRS where as REQUEST SET is a
REQUEST have more than one Stage and each stage have more than one request program.

306)WHAT IS REQUEST SETS


ANS: A request set is a collection of reports and/or programs that you group together. You can submit the
reports and/or programs in a request set all at once
using a single transaction. (REQUEST SET is a set has more than one or more
Stages and each stage have more than one or more request program. Stages
can further be linked to each other).

307) TELL IN BRIEF FOR SEGMENT & FLEXFIELD QUALIFIERS


ANS: Flexfield qualifier: Oracle Applications products use flexfield qualifiers to identify certain segments
used for specific purposes. Some qualifiers must be unique, and you cannot compile your flexfield if you
apply that qualifier to two or more segments. Other qualifiers are required, and you cannot compile your
flexfield until you apply that qualifier to at least one segment
Segment Qualifier: Some key flexfields use segment qualifiers to hold extra information about individual
key segment values. For example, the Accounting Flexfield uses segment qualifiers to determine the
account type of an account value or whether detail budgeting and detail posting are allowed for an
Accounting Flexfield combination containing a given value. The Allow Budgeting, Allow Posting, and Account
Type fields are segment qualifiers for the Accounting Flexfield

308) TYPES OF TRIGGERS


a. REPORTS TRIGGERS ARE i. Before parameter form
ii. After parameter form
iii. Before report
iv. Between pages
v. After report
b. Table /View Triggers
i. Before/After Insert/update/Delete (DML)
c. System Event Triggers
i. DDL on schema and database (DDL) Create/Alter/Drop d. Form Triggers
Different types of form triggers: 1. Key triggers
2. Navigational Triggers
3. Transactional Triggers
4. Message Triggers
5. Error Triggers
6. Query Based Triggers Main Events are as under: i. Pre-Logon
ii. On-Logon
iii. Post-Logon
iv. Pre-Form 75 v. Pre-Block
vi. Pre-Record
vii. Pre-Text-Item
viii. When-New-Form-Instance
ix. When-New-Block-Instance
x. When-New-Record-Instance
xi. When-New-Item-Instance
xii. When-Validate-Item
xiii. Post-Text-Item called
xiv. When-New-Item-Instance
xv. When-CheckBox-Changed
xvi. When-Validate-Item
xvii. When-New-Item-Instance
xviii. When-Radio-Changed
xix. Value of Radio Button
xx. When-New-Item-Instance
xxi. When-List-Changed
xxii. Value in List Item PUN
xxiii. When-New-Item-Instance
xxiv. Push Button pressed...
xxv. When-Validate-Record
xxvi. Post-Record
xxvii. Post-Block
xxviii. Post-Form
xxix. Pre-Logout
xxx. On-LogOut
xxxi. Post-LogOut

309) IN WHICH TABLE U GET FLEXFIELD (KFF & DFF) INFORMATION


ANS: fnd_flex_values_tl, fnd_id_flex_segment, Fnd_flex_value_sets Fnd_id_flex_structure, fnd_id_flexs
Descriptive flexfield details are stored in
FND_DESCRIPTIVE_FLEXS,FND_DESCR_FLEX_CONTEXT,FND_DESCR_FLEX_COLUMN_USAGES

310)WHAT COLS IN FND_ID_FLEX_STRUCTURES AND AP_LOOKUP_CODES ANS:


AP_LOOKUP_CODES - LOOKUP_TYPE, MEANINGS, DESCRIPTION, LOOKUP_CODE

311)WHAT DIFFERENT TABLES GET AFFECTED IN PAYABLE INTERFACE ANS: AP_INVOICES_ALL,


PO_VENDORS, AP_INVOICE_PAYMENTS_ALL 35. WHAT IS CONTEXT ANS: Different segments or additional
pop-up windows appear depending on the values you enter in other fields or segments.

312)WHICH TYPE OF KFF USED IN GL ANS: Accounting Flexfield

313)TYPES OF USER_EXISTS a. FND SRWINIT


b. FND FLEXSQL
c. FND FLEXIDVAL
d. FND FORMAT_CURRENCY
e. FND FORMAT_DATE
f. FND SRWEXIT 76

314)TELL BRIEFLY @ USER_EXISTS ANS: USER EXISTS Calls external program probably written in Pro
„C‟ etc and sends Parameters from report or forms, external program does the process based on those sent
parameters and returns the value back to report or forms.

316)What is Concurrent Program:


ANS: A concurrent program is program that does not require continued interaction on your part to perform a
specific task. In Oracle Applications, for example, a concurrent program may be a program written to create
a report, or to post a batch of general ledger journal entries

317)What is a Concurrent Process: ANS: A concurrent process is an instance of a running concurrent


program. Each time a concurrent manager receives a request and runs a concurrent program, it creates a
new concurrent process. A concurrent process can run simultaneously with other concurrent processes (and
other activities on your computer).

318)What is concurrent request? ANS: A concurrent request is a request that you submit to run a
concurrent program as a concurrent process. You issue a concurrent request when you submit a report or
program to run using Standard Request Submission or when you choose an action button in a product-
specific submission window

319)What is flexfield? Oracle application uses flexfiled to capture information about your organization.
Flexfield have flexible structure for storing key information. Like company, cost center and account. They
also give you highly adaptable structure for storing customized information in oracle applications.

320)Difference between key flexfield and descriptive flexfield: Keyflexfield:


---------------
Unique Identifier
Key flexfield are stored in segment columns
For key flexfield there are flexfield qualifier and segment qualifier
Descriptive flexfield:
-------------------------
Context sensitive is a feature of descriptive flexfield.
Descriptive flexfield are stored in Attributes

321)Can you call APPCORE Library in CUSTOM library You cannot attach the APPCORE library to
CUSTOM because it would cause a recursion problem because CUSTOM is attached to APPCODE. As of Oracle
application release 11i you may attach the APPCORE2 library to CUSTOM. The APPCORE2 library duplicates
most APPCORE routines with the following packages:
APP_ITEM_PROPERTY2
APP_DATE2
APP_SPECIAL2
These packages contain the same routines as the corresponding APPCORE packages. Follow the
documentation for the corresponding APPCORE routines, but add a 2 to the package names.

322)What is MRC and what are its use? The Multi reporting currency feature allows you to report and
maintain records at the transaction level in more than one functional currency. You can do it by defining one
or more set of books in additional to the primary set of books.

323)How many reporting currencies can be attached to the primary set of books? Ans: 9 Reporting
currencies can be attached to the primary set of books. 77

324)What are ad-hoc reports Ad-hoc reports are made to meet the one-time reporting needs. Concerned
with or formed for a particular purpose. For example, ad hoc tax codes or an ad hoc database query.
FSG is a Ad-Hoc Report.

325)What is FSG? FSG is a powerful and flexible report building tool you can use to build your own custom
reports without programming. FSG is only available with GL.

326)What does set of books comprised of? ANS: CHART OF ACCOUNTS, CALENDAR AND CURRENCY

327)What are the validation types supported by value sets? ANS: Dependent, Independent, None,
Pair, Special, Table, Translatable Independent and Translatable Dependent.

328)What are format types supported by the value sets? ANS: Char, date, date time, number,
standard date, standard date time, time.

329)Is there any restriction over the number of flexfield structure that can be defined for the
accounting flexfield. ANS: NO there is no such restrictions.

330)What are flexfield qualifier that are available for accounting flexfield structure? ANS: Natural
accounting segment, cost center segment, balancing segment and intercompany segment.

331)Which Flexfield qualifiers are mandatory? ANS: Balancing segment and Natural Account segment

332)Which Mandatory account needs to be defined for the set of books definition? ANS: Retained
Earnings - this is undistributed profit of the shareholders.

333)What are all accounts that can be defined for the set of books form? ANS: Retained Earnings,
Suspense, Rounding Difference, Reserve for Encumbrance
Account and Net Income Accounts.

334)What is the minimum and maximum no of periods that can be defined for the calendar? ANS:
1 & 366

335)What are the period statuses that can be associated with the periods? ANS: Open, closed,
permanent closed, never opened, future entry

336)Can multiple periods have open status at one time? ANS: Yes.

337)How many chart of accounts can be mapped to a set of books. ANS: Only One

338)How many set of books can be defined in GL module? ANS: Unlimited

339)What is responsibility? ANS: A collection of forms, menu and program that a user can access.
340)Can multiple responsibilities be assigned to a single user? ANS: Yes

341)Can responsibility be shared by multiple logon users? ANS: Yes

342)From a general ledger responsibility, how many set of books can be accessed? ANS: Only One.

343)What are different currency conversion rates? ANS: General Ledger provides the following
predefined daily conversion rate types: 78 Spot: An exchange rate, which you enter to perform conversion
based on the rate on a specific date. It applies to the immediate delivery of a currency. Corporate: An
exchange rate you define to standardize rates for your organization. This rate is generally a standard market
rate determined by senior financial management for use throughout the organization. User: An exchange
rate you specify when you enter a foreign currency journal entry.

344)Which table captures conversion rates information? ANS: gl_daily_rates

345)Which column distinguishes the type of journal being entered? ANS: actual_flag (A-Actual, B-
Budget, E-Encumbrance)

346)Dependant and Independent Value sets: For example, suppose you have an independent value set
called "Account" with a dependent value set called "Sub-Account." You may wish to create a new
independent value, 99, for "Account" with description "Receivables" without creating any associated sub-
account values. Since your flexfield requires a dependent value of some sort to go with the independent
value, it uses the default value you enter here, such as 00 with description "No Sub-Account."
List the tables which captures the journals information
1. GL_JE_BATCHES
2. GL_JE_HEADERS
3. GL_JE_LINES

347)Which table captures the balances information of the code combinations? Ans: Gl_BALANCES

348)What is significance of compiling a flexfield structure? Ans: It reflects the changes made to a
flexfield structure during the unfreezed state.

349)What changes can be enforced on the flexfield structure when It is unfreezed? Ans: Changing
segment names, changing ordering sequence, changing window prompts, adding new segments, changing
the enabled and displayed attributes.

350)What is KEY FLEXFIELD? Ans: Unique identifier storing key information used for entering and
displaying key information. For example Oracle general ledger uses a key flexfield called accounting flexfield
to uniquely identifies a general account.
Descriptive flexfield to capture additional information.

351)How many flexfields are there in AR and what are they? 1. Transaction Flexfield
2. Territory Flexfield
3. Salex Tax Location Flexfield

352)What is MRC and its use? Ans: Multi Reporting Currency allows you to report and maintain record at
the transaction level in more than one functional currency. You can do so by defining one or more set of
books in addition to the primary set of book.

353)Where you will define SOB for the inventory organization Ans: Define in Organization option for
Inventory Organization (classification) - Other -Accounting Information - Specify SOB-Legal Entity and
Operating Unit.

354)Where you will set the HR organization. (At Operating Unit level)

355)Multi org structure? Business Groupà SOB->Legal Entityà Operating Unità Inventory Orgà sub
Inventory.
356)Difference between org_id and organization_id? 79 Org_id indicates operating unit,
organization_id indicate Inventory Organization

357)what are the base table for multi org informations?


ANS: HR_LOCATIONS_ALL, HR_ALL_ORGANIZATION_UNITS, HR_ALL_ORGANIZATION_UNITS_TL,
HR_ORGANIZATION_INFORMATION,
FND_PRODUCT_GROUPS

358) what will be output of " select * from po_headers? "


ANS: No row selected. In case of multi org flag is yes. This is a view and filter condition is given for org_id
for which we need to initialize ord_id passing user_id, responsibility_id and applicaton_id or need to extract
ord_id from client_info global variable.

359)diffrence between po_headers and po_headers_all ?


ANS: po_headers_all is a table to store information for more than one organization and po_headers is a
view, which is partitioned by org_id

360)use of retcode?
ANS: It returns status of the pl sql program you are running.

361)how i can fetch the current operating unit in plsql program?


ANS: Use Client_info global variable

362)how i can fetch the request id of the running conc program?


ANS: fnd_global.conc_program_id, fnd_global.conc_request_id

363)whats the user exit ? explain each.


ANS: Explain him FND SRWINIT, SRWEXIT, FLEXSQL, FLEXIDVAL, FORMAT CURRENCY.

364)how i can make sure that one program if running then no other is running in parallel?
ANS: Check the "Run Alone" checkbox while defining your concurrent program.

365) How to use table type? detail steps(registering a table....) register a table using AD_DD package
procedures,
v ad_dd.register_table
v Ad_dd.register_column
v Ad_dd.delete_table
v Ad_dd.delete_column
v ad_dd.register_primary_key
v ad_dd.register_primary_key_column
use table type value set to use this registered table.
Enter value, meaning, ID fields.

366) where the info of KFF, DFF is stored? (base tables of FND?) KFFà FND_ID_FLEX_STRUCTURE
DFFà FND_DESCRIPTIVE_FLEX

367)explain TCA architecture. Trade Community Architecture (TCA)It is supposed to be the base for
storing the complex information about the customer, parties and their relationship. TCA and its DQM (data
quality management) system helps to maintain this information by avoiding duplications and easy access to
this complex information.

368)diff between KFF, DFF. KFFà used to store mandatory information.


DFFà used to store non mandatory information.
KFFà stored in base table columns (SEGMENT1..30)
DFFà stored in ATTRIBUTE1..20
KFFà has segment qualifiers and FF qualifiers
DFFà has CONTEXT, a field in which you will enter one of the option available. 80 Depending on this option
entered by you the fields for descriptive information will pop up. The segment which will depend on this
CONTEXT are called as context sensitive segments. And the segment which doesn‟t depends on context are
called GLOBAl segments.

369) where the party info, customer number, item number is stored? HZ_PARTIES,
HZ_PARTY_SITES, MTL_SYSTEM_ITEMS

370) What is request set ? it‟s a set of concurrent programs. You have multiple stages in one request set,
each stage can contain multiple requests; each request in turn can have required parameters declared. Each
stage can be connected to other stages depending on its completion status (success, error, warning). Stages
run one after another, whereas requests in each stage runs parallel.

371)What are the names of the parameters u pass to the Procedure which u register in the apps?
A. 1) retcode in varchar2
2) errbuf in varchar2

372)Multi-org concepts? How u will u come to know that ur working on multi org concept? Ans:
Use a single installation of any oracle applications product to support any number of organization use
different set of books.
We will go to view the table called FND_PRODUCT_GROUPS in which the column name MULTI_ORG_FLAG is
'Y then we can say that we r working on multi org concept.

373)What is Chart of accounts? Ans: A complete listing of the accounts to identify specific accounts to be
increase or decrease.

374) Menu Exclusion in responsibilities form. *This is to exclude menu options and even some of the
menu sub options.

375)What menu to select for account receivables & Payable. a. *AR_NAVIGATE_GUI for receivable
b. *AP_NAVIGATE_GUI12 for payable

376)What is Rollup Group in segment (account). *Roll up is used for the total for the group that is
required to be defined and attached with the chart of accounts.
*Account - Summary - template - for template we select segments and define whether we want summary or
details or parent level. This is used in reports and inquiry. This make the accessibility faster and if required
then only the user can drill down to details.
377)Can we define more Flex field Qualifier? Such as Natural Account, cost center
Inter-company, Balancing. *No we cannot create more because it is system defined. In case of project
defined as a segment below company that time it is not necessary to add any qualifier to it.

378)Can we define balancing attribute to more than one segment. Balancing does what actually.
What if we include project based accounting practice. *No, Project segment need not to be attached
with any of these qualified.

379)What is Data Group that is attached with the Responsibilities? *It is required to Attached, which
Product Top should be attached with the responsibility.

380)Can we define some more categories that we always select as „Adjustment‟ while entering
Journal? *The user can define categories.

381)Can the user define source? *Sources can also be defined.

382)Can sequence be related with the source for auto numbering not at application level but for
the particular transaction? 81 For example auto number required for Invoice or Cash Transaction.

383)Should we disable the structure if we want to change the structure with removing some
segment or adding some segment? Whether ID_FLEX CODE AND ID_FLEX_STRUCTURE_CODE will be
generated again.
*After capturing data segment should not be added in between it could be added as last segment.
383)What all profile option should be set for A/R & A/P *Find for AR: % & AP: %

384)How many MRC Multi Reporting currency you can define. Ans: Up to 9 we can define

385)What is basic difference between key flexfield and descriptive flexfield. Ans: Flexfield is
mandatory where as DFF is not
Flexfiled have flexfiled and segment qualifier where as DFF has Flexfield
Flexfield uses Segment fields where as DFF uses Attributes fields.
DFF can be context sensitive where as KFF not.

386)Operating Unit level report not to be shared by other Operating Unit. Ans: MO: Top Reporting
Level option of system profile has to be set with Operating Unit at Site Level. Request Group attached to the
responsibility. Responsibility is attached with the users. There can be more than one responsibility that can
be attached with the users. That each responsibility has menu, data group and request group attached. In
that request group attach that particular report. Can also specify operating unit for MO: Profile option MO:
Top Reporting Level - Set of Book / Legal Entity / Operating Unit.

387)How to run multi org setup validation report? Defining Location for organization, Legal Entity and
Inventory Organization.

388)What is Set of Books? Ans: SOB keeps track of all financial records. It consists of three C‟s i.e., Char
of Accounts, Currency and Calendar.

389)What are amount types? Ans: PTD, QTD, YTD, PJTD (Project to Date).

400)What are Currency Types: Ans: User, Corporate and Spot

401)What is the name of DFF stored as a view in Apps. Ans: Same the name of the table with
extention of _DFV.

402)What is precedence if you set the option in profile for all the level (S-System
A-application
R-responsibility
U-user).

403)What all elements is set for the responsibilities. What is data group?
Ans: Menu, Data Group and Request group are attached with the responsibilities. Data group is a either your
data of your functional currency i.e., standard group or Multiple Reposting currency data group with
application name you want to attach for the responsibility.

404)What is security type and Cross-validation rules.


Ans: There are two ways security can be defined. One at individual segment level and One for the entire
code combination. Security type with hierarchical security / non-hierarchical / no security is defined in the
value set going to be attached with the individual segment. Here you exclude the segment value which user
will not see at time of transaction capturing. Where are 82 Security rule is defined including and excluding
the entire code combination which will be seen at the time of transaction and if excluded combination is
selected then user define message will appear. In both the case security rule is required to be defined.
Security defined for segment is assigned to your application and responsibilities.
Security rule defined for application, structure and flexfield title with inclusion and exclusion.

405)How much minimum and maximum segment you can define in apps.
ANS: At least one segment is required except in Accounting flexfields, Define your Accounting Flexfield
segments. You can define up to 30 segments for your account structure. You must define at least two
segments for your account structure, one for the balancing segment and one for the natural account
segment (the two required flexfield qualifiers).
Value sets for the Accounting Flexfield must be independent, table, or dependent-type value sets. Do not use
value sets with a validation type of None for the Accounting Flexfield.
The Accounting Flexfield requires consecutive segment numbers beginning with 1 (such as 1, 2, 3, ...).
406) Which flexfield qualifier is compulsory.
Ans: Balancing segment and Natural account segment

407) Can you modify the structure of the key flexfield any time later.
Ans: It is recommend that you plan your flexfields as completely as possible, including your potential
segment values, before you even begin to define them using Oracle Applications forms. Once you begin
using your flexfields to acquire data, you cannot change them easily. Changing a flexfield for which you
already have data may require a complex conversion process.

408)How will you come to know that the set up is having multi organization.
Ans: Fnd_product_group.Multi_org_flag is set to „Y‟

409)What is Concsub.
ANS: Concsub is a executable run from the command line of operating system to submit the request.

410)If you have to Run and shell scripts which execution method will you select.
ANS: Host Your concurrent program is written in a script for your operating system. Spawned Your
concurrent program is a stand-alone program in C or Pro*C.

411)How you will execute C/C++ Program in Oracle apps. Which executable method will be
selected?
Ans: Spawned

412)What is Org_id and What is Organization_id


Ans: Org_id store id for Operating unit and Organization_id stores id for inventory Organization.

413)It is necessary to define Operating unit, if user want to use only GL module. Ans: If client using
only GL then no need of Multi Org setup or to define Organization hierarchy. One operating unit has to be
there for user to logon and have default operating unit.

414)It is necessary to have Business Group for single Company. Ans: It is not necessary where as if
required can define or within Business Group all other Organization can be created such as HR, Legal Entity,
Operating Unit and Inventory Organization.

415)What is difference between SOB and Operating Unit. · Ans: A Set of Book is a financial reporting
entity that partitions General Ledger information and uses a particular chart of accounts, functional currency,
and accounting calendar. This concept is the same whether or not the Multi-organization support feature is
implemented. · Where as Operating Unit is a organization for which you have to attach the SOB to capture
day to day transactions for Purchasing, Selling, Fixed Asset, Payable, Receivables.

416)What is Reporting SOB & What is Translation. What is difference 83 Ans: General Ledger's
Multiple Reporting Currencies (MRC) feature is used to convert amounts from your functional currency to a
reporting currency at the transactions level.
Translation: General Ledger's translation feature is used to translate amounts from your functional currency
to another currency at the account balances level.
For example, an organization with a once-a-year need to
translate their financial statements to their parent organization's currency for consolidation purposes,
but no other foreign currency reporting needs, should use General Ledger's standard translation feature
instead of MRC.

417)In what scenario you would suggest Reporting SOB and Translation.
Ans: If client want to have transaction level access that time we would suggest Reporting SOB. If client is
interested only in final reports such as trial balance, profit and loss statement and Balance sheet then that
time we would suggest Translation because translation is used to translate amount at the account balances
level.

418)What would you do if we have another branch in china.


Ans: Separate Operating Unit has to be defined for this new branch.
419)How will you come to know that whether the installation is for multi org or not.
Ans: Select multi_org_flag from fnd_product_groups (It this shows as „Y‟ it means it is a Multi Org enabled)

420)Can you go for multi organization in between.


Ans: Yes, we can go for it between. The Convert to Multi-Org program is an option available in ADADMIN.
This task converts a standard product group into a Multi-Org product group. You can choose this option only
if you do
not already have Multi-Org installed in your database and if you do not currently have Multiple Sets of Books
Architecture installed in your database.
Before running this step, you must define at lease one operating unit and set the site-level profile option MO:
Operating Unit.
The Convert to Multi-Org program does the following:
•Populates the ORG_ID column with the new operating unit you defined at the site level profile option MO:
Operating Unit.
•Sets ORG_ID to NULL for records that are shared seed data.
•Sets the MULTI_ORG_FLAG in the FND_PRODUCT_GROUPS table to Y. The Convert to Multi-Org option is
not displayed on the Database Objects menu if this flag is set to Y
•Runs the replicate seed data program. If you define additional operating units, the seed data is replicated
for all operating units.

421)What is organization_id and what is org_id


Ans: Term Organization id is used for inventory organization and org_id is used for operating unit

422)What all modules are impacted by multi org. whether FA will be impacted or not.
Ans: AP, AR

423) What is balancing segment.


Ans: Balancing segment is one of the flexfield qualifier which is a must to assign for Level where we want
that at any given point of time debit and credit total should match.

424)What transactions are captured in operating unit level and what at inventory organization
level.
Ans: An organization that uses Oracle Cash Management, Order Management and Shipping Execution,
Oracle Payables, Oracle Purchasing, and Oracle Receivables . Information is secured by operating unit for
these applications
84 . Inventory organization captures Oracle Inventory, Bills of Material, Engineering, Work in Process, Master
Scheduling / MRP, Capacity, and Purchasing receiving functions

425)Why Master item is created at what level and why that is required.
Ans: Master item is created at operating unit level. For transactions, inventory organization is selected. This
is required to make order processing centralized.

426)What do you mean by API and what for it is used in Oracle Apps.
Ans: API means Application Programming Interface and in apps it is used for interfaces from legacy system.

427)what is multi-org?
Ans: Capture transactions for multiple organizations using single installation of oracle application.

428)wht is flexfield ,it's types,where it is stored (tbl and col's)


Ans: Flexfiled is a unique identifier, consists of one or more segments to capture information as per the
business requirements. There are two types of flexfields, Key flexfield and Descriptive flexfield. It is stored in
fnd_flex_values, fnd_flex_values_tl, Fnd_id_flexs, Fnd_id_flex_segment, fnd_id_flex_structure

429)how u delete user from apps environment?


Ans:
We can not delete due to Audit Trail Purpose. We can change the effective date.(from date To date) Given
date from when you want user to be disabled
430)Which table stores the parent value and its' child ranges?
Ans: FND_FLEX_VALUE_NORM_HIERARCHY

431)What tables store segment values and descriptions?


Ans: FND_FLEX_VALUES_TL and FND_FLEX_VALUES.

432)Can a flexfield qualifier be changed after it has been created?


Ans: No. Once a segment qualifier has been designated for a specific segment and has been saved, it will
permanently have the attributes with that qualifier.
For example, you accidentally designate the cost center segment as the natural account segment. Even
though you do not compile this, the system saves the changes. And once it has been saved, it will have all
the attributes designated for the natural account qualifier, even after it has been changed back, resaved with
the correct qualifier and compiled.
This is the inherent functionality of the software.
Unfortunately, there is no real easy solution for this issue. The only option is to create a new chart of
accounts and attach a new set of books. You may be able to just create a new chart of accounts if you
haven't created the set of books yet. See Note 107448.1, for more information.

433)Can you change the size of a value set used in the accounting flexfield after it has been
created?
Ans: No. Once the value set is created, you should not change the size of a value set used in an accounting
flexfield. We recommend that you set Right-justify Zero-fill Numbers to Yes for value sets you use with the
Accounting Flexfield. You should never change to a value set with a larger (or smaller) maximum size if your
value set is Right-justify Zero-fill, since 001 is not the same as 0000001, and all of your existing values
would become invalid

434)What is the difference between Hierarchical and Non-hierarchical Security Type?


Ans: Hierarchical Security: This feature combines Flex Value Security and Flex Value Hierarchy. The end
result is 'a flex value is secured if one of it's parents is secured'. With non-hierarchical security, the child
values do not inherit the parent security.

435) Should Rollup Groups be frozen? 85 Ans:It is recommended that Rollup Groups be frozen unless
they are being modified. However, if they are not frozen, there should not be any effects on General Ledger
reports, functions, or other processes.

436) Do you need to have an Accounting Flexfield segment that is flagged with the Intercompany
qualifier?
Ans: The intercompany segment is an optional Intercompany feature for the Intercompany Segment
Balancing. It is NOT required in order to do intercompany balancing. It is just another way to do the
intercompany balancing, instead of using different natural accounts to track intercompany balances, you can
use the intercompany segment in the Chart of Accounts to record the same detail.
It is more just a matter of preference of how you want to track the intercompany transactions. Refer to Note
151130.1 to see additional information regarding How Intercompany Journal Lines are Created in General
Ledger 11i. Also see the Oracle General Ledger Users Guide, Chapter 5: Accounting for Multiple Companies
Using a Single Set of Books.

437)What is a Reconciliation qualifier and how is it setup?


Ans: This Reconciliation flag is a localization feature used primarily by European customers. When the flag is
set to YES, the account is set up to be reconciled. GL Entry Reconciliation is a set of forms and reports that
enable the user to selectively cross-reference transactions in the General Ledger. Once the balance of a
group of transactions is zero, the user can mark them as reconciled. This functionality enables the
transactions in any account that should balance to zero (for example, an Inter-company suspense
account) to be reconciled. For information regarding the setup of this option, please refer to Note:
1041211.6.

438)WHICH WEB SERVER IS USED BY APPS?


ANS:HTTP SERVER Powered by APACHE. WEB SERVER Uses 8i Database (8.0.6). Oracle Database is 9i.
(9.2.0)
Oracle 9i Application server (9Ias).

439)WHICH CONCURRENT MANAGER SUBMITS THE REQUEST?


ANS: INTERNAL MANAGER, STANDARD CONCURRENT MANAGER, SPECIALISED CONCURRENT MANAGER,
CONFLICT RESOLUTION MANAGER

440)IS THERE ANY CONCURRENT MANAGER FOR RESOLVING CONFLICTS BETWEEN 2 REQUESTS
IF YES THEN TELL THE NAME? You define concurrent managers using the Concurrent Managers window.
When you define a manager, you specify the manager type, which may be either Concurrent Manager,
Internal Monitor, or Transaction Manager.
There are three other types of managers that Oracle Applications predefines for you: the Internal Concurrent
Manager, which describes the Internal Concurrent Manager process, the Conflict Resolution
Manager, and the Scheduler. For the CRM and Scheduler you can assign the primary and secondary nodes.
For the Internal Concurrent Manager you assign the primary node only.

441)What us Data Group: Use data groups to support multiple installations of an Oracle Applications
product (for example, Oracle Payables) that supports multiple sets of books, where a different application is
associated with each set of books.
For example, with two installations of Oracle Payables supporting two Sets of Books, use data groups to
indicate which Oracle Payables Oracle username to access from a certain General Ledger responsibility.
Define a data group for each application installation (set of books). 86 Define a responsibility for each
application installation (set of books), and assign the appropriate data group to each responsibility.

442)What is the purpose of MO: Security Level and should value should you set that to?
ANS:utilize the "MO: Security Profile" profile option over the "MO: Operating Unit" profile option when both
profile options are set to give access to multiple operating units.
The profile option "MO: Security Profile" should not be set at Site level, since
setting it will result in forms error when opening the financials products
forms that are modified for Access Control and also Multi-Org initialization
errors while applying patches.
You must set the MO:Operating Unit profile option for each responsibility.
You must also define the default operating unit by setting the
MO:Operating Unit profile at the site level.