Vous êtes sur la page 1sur 84

. ..

.....

PLUMBING
CODE
(Sample Questions)

-
$-'~
~
-
=--
· ..,.~~ (02) 7414096
09175353343 0917535334~~u
~ jpluforials101@gmail.com · <~:;. 0

/ · Ii :lptJ~ials
. .
i~.'-'
\)
.. .
Q
. .
. ..
-:·~;r~.- ~
.~ ....;:!' . :
.. ~
~ ~ ~

I /0
I I
. )
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I
INSTRUCTION: Select the correct answer for each of the following quest~ons. Mark only one answer

I for each item by encircling the letter of your choice. STRlCTL Y 0 ERASURES ALLOWED.

M ULTIPLE CHOICES:
I PART!
I. A vertical vent tha1 is a contihuatio n of the drain to which it connects?
a. branch vent G" continuous v~
I h. reiiefvcnt ci. ci rcuit vent

2. a piping system designed to control and conveys excess ground water to a suitable location
I a. stonn water drainage piping
b. sewer piping

I c. vertical stack
d. downspout

I 3. When no public sewer intended to serve any lot or premises is available in any thoroughfare or
right of way abutting such a lot or premises, drainage piping from the building shall be connected
to:
I a. Sewage ejector
b. holding tank
c. private sewage disposal system
I d. cesspool

4. A unit which is equivalent to the flow rate of one (I) cubic foot of water per minute or 7 Yi gpm
I of water is?
a. F.U. b. number of water closet English unit d. metric unit

I S. Roof joint shall be


a. gas tight b. air tight c. smoke tig~
I 6. A fixture designed for the washing of hands or face, sometimes called wash basin
a. sink b. lavatory c. bathtub d, shower
f 7. A condition in the distribution system where it could damage or create condition that will damage
components of the distribution system or create a nuisance is termed as
f -c:=~;;;ater pie~
. e sure
c. excessive air pressure
d. loss of water flow

8. A stack as defined in the code:


a. the vertical main soi l, waste or vent piping
b. any vertical vent

1
I PLUM BING CODE SAMPLE QUESTIONS

I c. the main vent


d. horizontal main

I 9. Air pressure in drainage pipes greater than the atmospheric pressure


a. standard pressure
I b. normal pressure
c. back pressure
d. barometric pressure
I I 0. No clevical toilet shall be installed in any building unless first approved by the:

I a. hea lth officer


b. Architect
c. Building and safety

I d. Zoning administrator

I I. A 11 water su pply, drainage, venting system and all fixtures and their traps complete with their
I connection.
a. plumbing system
b. piping system

I c. sewer system
d . zoning admihistrator
e.
12. The minimum diameter size of water supply pipe to a lavatory is:
a. l inch
b. 2 /4 inch
c. 3/8 inch
d. Yi inch

I 13. Request fo r inspection by the master plumber to the administrative authority is required to be made in
advance at least before the work to be tested.

I a.
b.
12 hours
24 hours
c. 36 hours
I d. 8 hours
l 4. The vertical distance that waste travels through open air between the waste pipe and the indirect waste
receptoi is?
f ~- ro11nec1 i0n
b. air gap drainage
c. convcya11~c

d. vacuum

f . 15. A means of measurement for vertical waster or soil stack. It is equal to each floor level or storey in a
building but are always at least eight ft intervals

2
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
1
a. vertical distance
b. floor distance
c. branch intervals

r
d. storey

16. A drain connecting the compartments of a certain fixture to its trap is called.
a. combination waste and vent
l b. continuous waste
c. special waste
d. indirect waste

17. Stonn Water is


a. potable water
b. waste water
c. rain water
d. sea water

18. A pipe fitting used to reduce the size of an opening is called


a.cap
b. union
c. nipple
d. bushing

19. The minimum pressure that shou ld be maintained for fixtures containing flush tank s upplies shall
a. 8 psi
b. 4.34 psi
c. 30 psi
d.434 psi

20. A piece of chemical fitted under another piece of flat metal or wood over which tyater is eime~ted_to
run is called:
a. gutter
b. sheeting
c. flashing
d. roofing

21. Supports anchorage of piping shall not exceed an interval of


a. I 0 ft
b. 12 ft
c. 20 ft
d. I 5 ft

3
I
PLUMBING CODE SAMPLF. QUESTI ONS
l
22. When connecting plastic pipe to other types of piping, the specific transition intended shal l be made

l with approved:
a. soldered joint
b. threaded joint
r @ttings and adaptors
d. sweated joints

l 23. The inspection of a gas piping system prior to covering or concealing such pipe is called a
a. routine inspection
b. hydro piping inspection
c. site inspection
@ough piping inspection .r

24. Copper tubing used for water piping under concrete slabs within a building shall be
(?.)opper tube with brazed

i Y.brazed joints with cast brass fitting


c. installed withoutjoints where possible
d. protected with factory app lied coating
I 25. The static water pressure at the water meter is 80 psi. At the outlet 40 ft above the meter, the static
water pressure would be approximately
t a. 80 psi
@opsi
c. 120 psi
d. 40 psi

I 26. The water demand for shower head is


a. 7 gal/ min
b. 5 gal/ min

I c. 12 gal/min
(!)to gal/min

r 27. Vent pipes may offset horizontally when the distance above the extreme overflow level of the fixture
is at least
a. l inch
®.inches ·
c. 18 inches
d. I ft

28. The min imum plumb ing permit charge for one unit is
a. 15.00
b. 5.00
c. 10.00

4
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I
d. 7.00

l 29. A drainage pipe used to carry main of surface water, cooling waler and similar liquid waste is
a. house drain
I b. house sewer
c. sanitary sewer
d. storm sewer
l 30. Expansion join ls shal l be acceptable <::xccpt in piping for
(b;ents
b. hot water
c. steam
d. cold water

31. A receptacle attached to the plumbing system other than the trap in which or waste may collected or
retained for an ultimate discharge into the plumbing system .
a. container
©xture
c. tank
d. cold water

.. 32. Cast iron piping in I0 ft lengths installed horizontally, shall be supported at intervals of not more than
a. 12ft
b. I 5 ft
05 ft
d. I 0 ft
33. Sizes of vertical and horizontal drainage pipes shall be determined from
a. type of building
b. number of bathroom installed
c. location of fixtures
@>tal fixture units

34. The valve for controll ing which has gradual and regular variation over time and space is called
@aminar flow
b. streamline '
c. turbulent
d. mixed flow

35. The valve for controlling two or more outlet, is a cold water supply line may be a.
liiising stem gate valve
'-(heavy duty glove valve
c. ground key va lve
d. non rising stem globe valve

5
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

·r
I_
36. The minimum s ize building supply by the code for water is
© inch >- ~ If ~eNr'ue,f
b. I inch
c. \12 inch 0

d. I Y. inch

37. According to the existin g Plumhing Code casr iron pipes. wrought iron pipes, weld steel pipes. copper
pipes, vitrili cd c lay, concrete and asbestos pipes shall conform to the standard other than the Philippine
standard.
a. ANSI
b. AISC
c. ASTM
d. APJ

38. A material not listed in the code for use in water piping is
@tum in um
;@isbestos cement
c. cast iron
d. plastic

39. The critical level marking o r a backtlow prevention device or vacuum breaker is a point established
by the
0testing laboratory
b. health officer
c. inspector
d. manufacturer

40. CPVC water pipe may be used for hot an cold water distribution systems
a. above ground only
b.below ground only
c. in residences only
d. within the building

41. Plugging an opening horizontal drain line with another horizontal drain line, the acceptable fitt ing to
be used are
a. calking
b. filling
c. compressing
d. compacting

42. When connecting horizontal drain line with another horizontal drain line, the acceptable fitting to be
used are
-2
6
_)_
__)
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I
a. coupling

I b. cross tee
c. combination y and I/8
d. sanitary tee

43. The minimum allowable s i.le or any building drain, horizontal branch, vertical soil or waste stack
serving one or more waste closets shall be
I a. 4"
b. 4 Y2"
01"
I d. 5"

I 44. it is a box like collection device which is located on the exterior of the building and receives storm
water on one side
a. scupper

I ~utter
c. storm drain
d. roof dra in
I 45. The air pressure test for any threaded (low pressure) gas piping system shall be atleast
a. 10 psi for 15 min
I (~)i 5 ps i for J 5 min
c. 15 psi for 10 min
d. JO psi for JO min
I 46. Ca lked or screwed joints shall be applicable to

I a. PVC
@ast iron
c. vitrified clay

I d. asbestos

47. Th~t pipe serving a combination waste and vent system with a 4 inch drainpipe shall be atleast
I ~.G ~"
b. 3 W' .
c. 3"
@)"
48. Building sewers shall be tested by completely filling the sewer with water from the
a. lowest to at least I 0 ft ahead
( 91owest to the highest po int
c. lowest to at least ground level
d. lowest to at least 5 ft ahead
49. In water supply piping slip joints may be used only on the

7
PLUMBING CODE SA MPLE Q UESTIONS

a. cold water supply


b. concealed fixture
@ xposed fixture supply
d. hot water supply

50. A water system contai ning a water heater will require


a. mixing valve
)l,...t1eat water return line
\s)ressure relief valve
d. check valve

51. the drainage pipe running from outside a buildings foundation to the main sewer is called
a. building drain
b. sewer
c. waste drain
d. storm drain

52. A set of regulation adapted by an administrative agency that has jurisdiction over materials and design
specification in plumbing
g1umbing code
b. code of ethics
c. building code
d. civil code

53. The maximum lead content allowed in pipe used to convey potable water
a. 3 % '
b. 2%
c. 1%

c9%
54. Minimum size of water supply pipe for flush valve is
a. 2"
(9t"
c. :y.. ..
d. Yi"

55. The lowest piping system that receives the discharge from soil waste and other drainage pipe
a. waste pipe
~ buildi.ng drain
c. building sewer
d. soil pipe

8
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I 56. Is it permissible to place building sewer and drainage piping in the same trench with the water service,

I pipe?

~:'
I c. maybe yes
d. sometimes, yes

I 57. Upon issuance of plumbing permit. plumbing installation shall commence within
a. no limit
b. one month
I @one year
d. six months

I 58. An automatic fill device, most commonly found in toilet tanks


'
a. globe valve

I 0,all-cock
c. butterfly valve
d. gate valve

I 59. A vertical pipe to convey main waste


a. drain pipe
I b. conductor
c. vent pipe
@ soi l pipe
I 60. The drainage system is subdivided into 3 different components, drainage the waste, and the vent. This
is reffered to as.
I a. sanitary sewer system
0

b. sto rm sewer

I 0twv system
d. vent system

I 61. That part of the plumbing system extending from a point 4 or 5 ft from the inner face of the
foundation wall of a building to the junction with another sewer
a. house sewer
I b. storm sewer
c. sanitary sewer
d. sewer P!Pe
I
62. Equipment which includes all valves and controls used in plumbing system are required to be
accessible or readily accessible is called
a. machines
b. controls

9
PLUMBING CODE SA MPLE QUESTIONS

c. regulating equipment
I
A
d pipes

63. Rain water piping located on the exterior of a building using galvanized sheet metal shall not be less
than
a. 25 ga
b. 32 ga
c.2 8 ga ~
d. 30 ga U
64. A term used which is contrary to sanitary principles o r injurious to health is
a. insanitary
b. unhealthy
c. healthful
d. sanitary

65. An electricity or mechanically operated device used to elevate sewage and liquid waste from a lower
level to appoint of discharge into a sewer or other disposal system
a. ejector
b. ram
c. screw
d. hard pump

66. The maximum fixture units loading allowed on a 2 inch waste stack
a. four
b. six
c. sixteen
d. eight

67. A watertigtit receptacle that receives sewage is


a. water tank
b. septic tnnk
c. cesspool
d. drainage tank
68. The fo rce requ ired to move the water inside the pipe is called
a. force
b. friction
c. velocity
d. drainage tank

69. Another name for a clinical sink


a. special sink
b. ordinary sink

10
l
PLUMBING CODE SAMPLE QUEST IONS
l
c. extra ordinary sink

I d. bedpan washer

70. Building sewer or drainage pipe shall be placed with the same trench with water service pipe.

I a. false
b. not same
c. maybe
l d. true

71. A measure of inertia forces to viscous forces, which sometimes describe whether it is turbulent or
t: laminar flow is
a. Reynolds number

r b. Froude number
c. Moody number
d. weber number
[ 72. A device used to connect drainage of a dishwasher with the sanitary drainage system is cal led

l a. wash water device


b. vaccum breaker
c. explosion device
l d. air gap device

73. A pipe which makes an angle of 45 degrees from the vertical is considered?
I a. horizontal
b. cracked

I c. vertical
d. offset

I 74. The minimum quantity of water for flushing urinal is


a. 4 gals
b. 6 gals

I c. 7 gals
(3· 2 gals
I 75. Changes in direction at copper tubing maybe made with
a. bending equipment
b. metallic fittings
I c. plastic fittings
d. prepare torch

76. That part of the lowest horizontal piping of the plumbing which receives the d ischarge from soil,
waste and other drainage pipes inside of the building and conveys it to the house sewer.

11
PLUMBING CO DE SA MPLE QUEST IONS

a. vertical drain
b. storm drain
[· c. house drain
d. soil pipe

77. Piping which shall not be installed under o r within 2 ft at any building or structure
(?);ast iron
b. plastic
c. copper
d. asbestos cement
r
78. Fixtures connections between drainage pipes and water closets shall be made with
a. hot poured compound
I b. flanges
c. expansion joints

I d. unions

79. A joint made by finnly packing with oakum and filled with molten lead to a depth of not less than I

l inch, is for
a. cast iron bell and spigot soil pipe
b. cast iron no hub pipe
( c. plastic pipe
d. steel pipe

l 80. The distance between a water heater and the union on the water lines shall not be more than
MB"
~2"
c. 6"
d.24"

[ 81. What valve is required ahead of each water supplied appliance, each slip joints or non-metallic
connection?
a. flow valve
b. check valve
c. control valve
d. solenoid valve

82. When pipe m~es an angle of not more than 45 degrees with tbe vertical, it is considered as:
a. vertical pipe
b. crooked pipe
c . diagonal pipe
d. horizontal pipe

12
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUEST IONS
I
83. Total number of water closets on a 3 inch stack is

I a. six
b. three
c. four

I cl.two

84. A vent in a combustion waste and vent system shall be approximately equal in area to one half
I a. area o f the ho use sewer
b. cross section a rea of the draw piµe
c. area of the p ublic sewer
I d. diameter of the draw pipe served

85. DWV materials mean


I a. drainage, water vents
b. drainage water valve

I c. drum waste valve


d. drainage, waste and vent

I 86. Every passage way to attic water heater shall have a solid continuous flooring not less than
a. 36" wide
b. 48" wide
I c. 60" wide
d. 24" wide
87. Every building in which plumbing fixtures are installed shall have a connection to a
I a. Deywell
b. cesspool
c. storm water
I d. public or private sewer

I 88. Allowing for friction and other pressure lose the available water pressure for fixture is
a. 30 psi
b. 20 psi

I c. 15 psi
d. 45 ps i

I 89. The maximum trap loading for a 2" trap is


a. I unit
b. 2 units
[ c. 4 units
d. 3 units

90. The movement of water through the surface of a soil and into the soi l below the surface is
a. storm meter run off

13
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTI ONS
I
b. depression

I c. evaporation
d. infiltration

I 91. The minimum slope of3" horizontal pipe shall be not less than
a. 3/.s ·• /slope
b. Y2 ·•I slope

I c. I" IA:
d. W' I ft

I 92. The size of the supple piping outlet for any gas appliance shall not be less than
a. the smallest size pipe in the system

I b. the inlet connection of that appliance


c. :Y." of total length is 30 ft
d. one inch to allow future expansion

I 93. The quantity of water required to be supplied to every plumbing fixture shall be represented by
a. pounds per sq. inch

I b. gallons per minute


c. fixture units
d. feet per second
I 94. A pit or receptacle at allow point to which the liquid waste are drain
a. canal
I b. sump
c. tank

I d. cistern

95. The waste test for drainage system shall be at least

I a. 5 ft head
b. 10 psi
c. 25 psi
l d. I 0 ft head

96. a fixture vent pipe increased one pipe size its entire length
t
@ay exceed the maximum horizontal length limited by code
• b. will be a better workmanship job
c. will inc~ease venting efficiency
d. will reduce the cost of installation

97. What pressure is required to test water supply system?


a. I 00 % of used water pressure
b. 150 % of used water pressure

14
I
P LUM BING CODE SAMP LE QUESTIONS

I c. 200 % of used water press}ire


d. 300 % of used water pressure
I
98. Fee for one unit of plumbing as plumbing unit is

I a. 5
b. IS
c. 12

I ct. 10

99. The minimum size clean out allowed to serve a 4" drain line
I a. 3 Yi"
b. 2"
c. 3 ..
I d. 4"

I 00. A storm drain sometimes located under the basement floor with in the walls of the
I a. inside storm drain
b. house sewer

I c. outside stonn drain


d. inside sewer

I PART II - ABBREV IATION

I Give the meaning of the following abbreviated terms and symbols

I I. U pvc

I 2. UL

I 3. IAPMO

4. CCIP
I
5. ISO
I
6. NAMPAP
( =

15
I
PLUMB ING CODE SAMPLE QUEST IONS

I
7. MWSS ,

I 8. PAGA@

I 9. PSME
=

I JO. PNS

I 11. L
=
I 12. ASTM
=

I 13. ABS

I 14. HOPE
=
I 15. PPR

I 16. PSSE

I 17. ANSI

18. NFPA
I
19. VSTR
I
20. PDJ
r
21. POI

I 22. GIP
=

r
r 16
·'
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I
23. DWY

I 24. CPYC
=

I 25. G?M
=

=
I 26. XH
=
I 27. RCP

I 28. VTR
=

I 29. DFU

I 30. PD!
=
I 31. EMT

I 32. HVAC

33. JPS
I
34. NEM A
l =
35. PPM
l
36. PRY
[
37. TDH

PART Ill - MULTIPLE CHOICE

17
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

I I. A vertical length of soi l or waste at eight feet in height, within which horizontal branches from one

I storey or floor of the building or structure are connected to the stack.


a. stack
b. soil stack

I c. branch interval
d. horizontal soil or waste branch

I 2. The top edge of a plumbing fixtu re or receptacle from wh ich water overflows
a. rim level
b. flood level rim
I c. flood level
d. overflow edge

I 3. A type of urinal in which the bowl is elongated and attached to the floor. A front piece conceals the
internal elements of the urinal located at the part of it

I a. wall hung urinal


b. stall urinal
c.-with pedestal urinal

I d.trough urinal

4. The vertical distance between the top dip and the crown weir
I a. trap seal
b. water seal
c. dry seal
I d. invert elevation

S. Disposal of sewage, human excreta or other waste waters shall be done through an approved
l _ _ __ _ and storm drainage system.
a. cesspool
b. excreta

' c. digestive chamber


d. leaching tank

6. Horizontal drainage pipe shall have slope of not less than 20 mm/m or _ _ toward the point of
disposal except for the ff reasons :
I. excessive depth of the proposed drainage line
2. structural or geological feat ures of the terrain
3. exixting adverse arrangement of the building or structure.

a. 1%
b. 2%
c. 3%
d.4%

18
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I
I 7.
a.
Piping _mm or larger in dia may have a slope of 1%
152
b. 127

I c.
d.
114
102

I 8. Changes in direction of drainage piping shall be 22 Vi deg bend ; 45 and 60 deg bend or other approved
fittings of _ _ sweeps.
r~. longer

I b. longer radius
c. smooth bend o

I d. right angle

9. Which of the following is/ are not components of a plumbing system?

I a.
b.
water supply
Storm/Drainage system
c. Electrical System

I d. Vent System

10. Asbestos cement can be used as vent pipe


I a. no
b. yes
c. maybe
I d. all of the above

I 11. What is the distance of the septic tan from any source of water supply?
a. 5 meters
@5 meters ~ f~ ~
tJ
l c. 20 meters
d. 25 meters ---;> ~f-ci-0'~ ~

I @;:;:is the recommended size for drain serving water closet?

~Omm
r c. 50 mm
d. 150 mm

r 13. What is the mfnimum distance of sewer lines form water Jines?
@_p.30m
b. 0.60 m
C. 15 m
d. 25 m

19
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

I
I 14. DWV stands for?
a. Drainage water vent
b. drainage waste vent

I c. none of the above


d. all of the above

I J 5. The administrative authority req uires that every request for inspection be filed at least how many
days/hours before such inspection is intended?
a. 3 calendar days
I b. 72 hours
c. 3 working days
d. none of the above
I 16. A metallic sleeve, caulked or joined to an opening in a pipe, into which the plug is screwed that can be

I removed for cleaning or exam ining the interior of the pipe


a union patente
b. ferrule

I c. coupling
d. bushing

I 17. The plugging of an oakum, lead o r other materials that are pounded into the annular space.
a. plugging
b. caulking
I c. cementing
d. soldering

18. The unobstructed vertical distance through the free atmosphere between the lowest opening from any
pipe or faucet supplying water to a tank, plumbing fixture, or other device and the flood level rim of the
receptacle.
a. air break
b. air vnccum
c air gap
d. development length

19. The flow of water or other liquids, mixtures, or substances into the d istributing pipes of potable
supply of water from any source or sources other than its intended source
a. back pressure backflow
b. vaccum flow ·
c. backflow
d. back pressure

20. what is the fixture unit of a septic tank

20
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I
a. I

I b.2
c 1/2
d.3

I 21. A flange that closes the end of the pipe where there is no opening for the passage of water.
a. blind flange
I b. blank flange
c. dead ena flange
d. plug
I 22. A controlled outlet on a pipeline used to discharge water

I a. orifice
b. blow-off
c. riser

I d. overflow

23. What is the general term applied to any vertical line of soil, waste or vent piping?

I a. stack pipe
b. soil pipe
c. wet pipe
I d. waste pipe

I 24. What vent as terminal of other forms of ventilation and is installed to maintain a balanced atmospheric
pressure in the waste pipe and fixture traps?
a. wet vent

I b. waste vent
c. main vent
d. unit vent

I 25. How many gallon per water are there in one cubic foot of water?
a. 7.48 gals

'
b. I 0.20 gals
c. 8.33 gals
d. 9.80 gals
r
26. The fitting used to close the end of the pipe.
a. cover
b. plug
c.cap
d. cleanout cover

27. The fitting which is used in conn~cting the male end of a pipe to a titting of a larger size
I •

21
I
PLUMBING CO DE SAMPLE QUESTIONS

I
a. bushing

I @lange
c union
d. nipple

I 28. The recommended distance from the bottom of the water tank that the dip tube of cold water supply
should terminate.
I a. 20 cm
0?J5cm
c. 30 cm
I d. 35 cm

30.Interval distance between the cleanout along the lateral line.


I ~;:
I c. IO m
d. 6m

I 31. That pipe or shaft which is used to remove foul or congested air from a fixture or room and conveys
the same to the atmosphere.
a. stack vent
I b. relief vent
c. ·local vent
d. ventilating vent
I 32. On large plumbing installations, water tests are applied progressively where the low end of the line is
plugged and filled with water. Wh;:it is the min pressure that should be applied?
a. 2 psi
b. 3 psi
c. 5 psi
d. I psi

33. In making an air test to the plumbing installation, (after closing all the openings with testing plugs)
what is the pressure applied as indicated on the mercury gauge?
a. 2 psi
b. 3 psi
c. 5 psi
d. I psi

34. What is the portion of the water system piping which is suspended from the basement ceiling and to
which are connected with branches that serve the fixture?
a. house water supply
b. basement supply main

22
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

I c. water main

i d. fixture supply

35. What is that portion of the water system piping which furnishes the fixture installed on the various

I floors with a flow of water?


a . House water supply
b. basement supply main
I c. water miiin
d. fixture supply

I 36. What kind of vent usually e mployed where only relatively clean water flows through the vent pipe
and where the simultaneous use of fixtu res in a battery of fixtures before a c ircuit and loop vents are

I employed?
a. 7
b. 8. ------;) !N'-6'-X

I c. 9
d. 10

I 37. Intervals for support for cast iro~ ~ipe should not exceed_ _
a. 5 feet ..,._hb..,.;~
b. 7.5 feet
l c. I 0 feet
d. 12 feet

l 0

38. What will prevent the passage of odor, gasses and verm in form the common sewer into the drainage
system within the building?
a. Main drain trap
b. grease trap
c. p-trap
d. building sewer

39. What fixture u:;ually taken as a fixtu re unit in determining the size of soil or waste pipes.
a. lavatory
b. urinal
c. kitchen sink
d. water closet

40. The minimum size of a house sewer no t carrying human excrement and installed under ground?
a. 2 inches
b. 3 inches
c. 4 inches
d. 6 inches

23
I
PLUMBING CODE SAM PLE QUESTI ONS

I 41. The minimum size or a house sewer carrying human excrement and installed underground?

I a. 2 inches
b. 3 inches
c. 4 inches

I d. 6 inches
42. The minimum size o f a so il stack?
a. 2 inches

I b. 3 inches
c. 4 inches
d. 6 inches
I 43. The minimum size of a water riser?
a. 2 inches
I b. 3 inches
c. 4 inches
d. 6 inches
I 44. The minimum distance of the inlet to the bottom of the sump pit?

I a. 2 inches
b. 3 inches
c. 4 inches /bi>'-1-1
I d. 6 inches

45. The minimum size of the under drains?


1.· a. 2 inches
b. 3 inches
c. 4 inches
I d. 6 inches

l 46. What type of water closet is required for public use?


a. wall-mounted
b. circular

l c. wall hung
d. elongated bowl type

l 47. The minimum distance between two urinals according to the code?
a. 750 mm
b. 375 mm
c. 300 mm

' d. 600 mm

48. The minimum distance between two urinals according to the code?
a. 750 mm

24
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
t b. 375·mm

i c. 300 mm
d. 600 mm

I 49. In the conduct of water test for plumbing installations, the pipe will be subjected to _ _ pressure for
15 minutes before inspection.
a. 5 meters

I b. 15 psi
c. 5 psi
d. 7 psi
I 50. In water supply installation, where should the hot water lines/ valves located?
a. left
I b. right
c. both a & b
d. no~e of the choices above
I 51. The minimum air gap?

I a. 38 mm
b. 25 mm
c. 13 mm

I d. 50 mm

52. In laying water pipelines underground, provisions fo r the minimum allowable distance were stipulated
l by the code. What is the minimum distance of the water lines with respect to the sewer lines parallel to
the water line?
a. 1.5 m
t b. 1.2 m
c. 0.30 m
d. 0.75 m

53. The interval of the floors where yoke vent be located.


a. 7
b. 1 I
c. 5
d.6

54. The minimum. water seal height of the interceptor or clarifier.


a. 150 mm
b. 151 mm
c. 152 mm
d. 150 mm

25
I
PLUMBTNG CODE SAMPLE QUESTIONS

I 55. Minimum size of building sewer is?

I a.
b.
150 mm
200 mm
. c. 100 mm

I d. 250 mm

56. The maximum spacing of the cleanout.

I a. every 5 m
b. every 15 m
c. every 10 m
I d. every 20 m

57. DWV
I a. Drainage
b. Drainage
Waste Vent
Water Vent

I c. Drainage
d. Drainage
Waste Vortex
Window Vent

I 58. ASTM
a. American standard for testing materials
b. American society for testing and materials

I c. American
d. American
standard for testing and materials
society for testing materials

I 59. A WWA
a. American waterworks administration
b. American waterworks ;issociation
r c. American waterv1orks agency
d. American waterworks authority

60. The minimum pressure that should be maintained in a tlushometer valve according to the code.
a. 5 psi
b. 8 psi
c. I 0 psi
d. 15 psi

61. The minimum pressure that should be maintained in a flush tank according to the code?
a. 5 psi
b. 8 psi
c. 10 psi
d. 15 psi

63. Test used to detennine the absorption quality of questionable soil.

26
• PLUMBING CODE SAMPLE Q UESTIONS

I a. percolation test

I b. adsorption test
c. penneability test
d . cohesion test

I 64. What is the width of the spacer inside the neoprene gasket where fittings or pipe ends meet?
a. 3/32 inch

I h 3/8 inch
c. 5i32 inch
d. 518 inch

I 65. Disposal of sewage, human excreta or other waste waters s hall be done through an approved and
stonn drainage system.
I a. cesspool
b. excreta

I c. digestive chamber
d. leaching tank

I 66. No fitting shall have more than_ inlet at the same level shall be used unless the discharge from one
inlet cannot readily enter into the other inlet .
a. three

I b. two
c.one
d. four

I 67. Horizontal drainage shall enter through_ deg wye branches, combination wye and 1/ 8 bend branches
or other approved fittings of longer sweeps.
I a. 90
b.60

t c.45
d.30

68. Vertical drainage lines to horizontal drainage line shall enter through_ deg branches.
a.90
b.60
c.45
d.30

69. 60 deg branches of offsets may be used only when installed in a _vertical position.
a. rigid
b. straight
c. well supported
d. true

27
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I
I 70. Wastes detriments! to the public sewer shall be_ _ and disposed as found necessary.
a. vented
b. treated
c. drained to soi I
d. prevented

I 71 . Sewage which may be deleterious to su rface or suhsurface waters, shall not be ___ into the ground or
into any waterway unless not treated to an acceptable fom1.
a. collected
I b. absorbed
c. discharge

I d. conveyed

72. No drain or vent piping shall be drilled and tapped for making connections thereto, and no cast iron

I soil pipe s hall be_ _ .


a. caulked
b. threaded
I c. screwed
d. bell and s pigot

I 73. No waste connection shall be made to a


a. closet bend
or stub of a water closet.

b. c loset ring
c. closet bowl
d. closet trap

74. No vent pipe shall be used as soil or waste pipe, nor shall any soil or waste pipe be used as a vent.
Single drainage venting system with_ branch lines are prohibited.

I a. crooked
b. three
c. unvented
d. double offset

75. The enlargement of a __ mm closet bend or stub to I 02 mm dia shall not be considered as an
obstruction to flow of water, sewage or air.
a. 63
b. SI
c. 76
d. 89

76. All piping passing under or through walls shall be protected from breakage with embedded metal
pipe_.

28
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

I
a. chase

I b. ring
c. sleeve
d. tube

I 77. All piping passing through or under cinders or other corrosive materials shall be protected by encasing
with sheath.

I a. plastic
b. rubber
c. polyethylene
I d. polybutylene

I 78. Void between pipes and sleeves through concrete floors in the ground shall be appropriately sealed
with
a. bitumen

! b. lead
c. epoxy
d. grout

I 79. The bottom of all pipe trenches deeper than the footing of any adjacent building o r structure and
parallel to it must be at least_ _ degrees there from.
I a. 90
b.30
c. 60
I d.45

! 80. No building sewer or other drainage piping or part thereof, shall be installed under or within 0.60
meter of any building or structure, nor less than _ _ meter below the finish ground surface.
a. 0.50

( b. 0.30
c. 0.40
d. 0.20
[
81 . Cast iron soil pipe bell spigot and hub less pipe shall be supported at or closer.
a. 2.4 m
b. every storey
c. 2.80 m
d. 2.0 m

82. Screwed pipe - iron pipe size shall be supported not less than _ _ other storey height.
a. every
b. one and a half of every
c. one half of every

29
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I
d. three fourth of every

I 83. Cooper tubing shall be supported at each storey or at maximum intervals o f _ meters on center.
a. 2

I b. 4
c. 3
d. 5

I 84. Lead pipe shall be supported at intervals not exceeding_ meters at centers with a rigid vertical back
up.
I a. 1.2
b. 1.5
c. 2.4
I d. 1.8

! 85. Plastic pipe shall be supported at every _ _ meter interval.


a. 1.2
b. 1.5

I c. 2.4
d. I .8

I 86. Cast iron pipe - where joints occur, it shall be supported at not more than 1.5 meters interval except
that pipe exceeding 1.5 m length may be supported at not more than _ _ meters.
a. 2
I b.3
c. 2.8
d. 2.4

87. Plastic tube shall be supported by stiff metal or wood backing with hangers in its entire length for
small size tubing up to _ mm dia.
a. 38 mm
b. 32 mm
c. 51 mm
d. 64 mm

88. Faucets and diverters shall be connected to the hot and cold water distribution supplies so that the hot
water supply is located at side of the combination settings.
a. right
b. left
c. rear
d. bottom

30
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

89. It consists of a loaded air inlet valve, an internally loaded check valve, two properly located test cocks
and 2 isolation valves.
a. pressure breaker
b. pressure vacuum breaker backflow prevention

I c. pressurized isolation valves


d. double check valves

I 90. Consist of two independently acting internally loaded check valve, two properly located test cocks
and 2 isolation gate valves.
a. pressure breaker
I b. pressure vacuum breaker backflow prevention
c. pressurized isolation valves
d. double check valves
I 91. What is the minimum air gaps for water distribution when affected by sidewalls for lavatories and

I other fixtures with effective opening.not greater than 13 mm in dia.


a. 51
b.38

I c.42
d.48

I 92. What is the minimum air gaps for sinks, laundry trays, gooseneck bath faucets and other fixtures with
effective opening not greater than 19 mm in diameter when not affected by sidewalls.

I a.51
b.38
c.42
d.48

; 93. for over rim bath fillers and other fixtures with effective opening not greater than 25 mm in diameter
when not affected by sidewalls.
a. 51

I b.38
c. 42
d.48
I 94. When affected by sidewalls?
a. 51
b.38
c.42
d.48

31
I
PLUMBING CODE SAMPLE Q UEST IONS

I 95. What is the minimum air gap fo r water distribution with effective openings not greater than 25 mm in

i diameter when not affected by sidewall.


a. 2 x dia of effective opening
b. 1/2 x dia
c. 3 x dia of effecti ve opening
d. 2 Yi x dia

I 96. When affected by sidcwnlls


a. a. 2 x dia of effective opening
b. Yi x dia
I c. 3 x dia of effective opening
d. 2 Yi x dia

I 97. Air gaps less than 25 mm shall only be approved as permanent part of a listed assembly that has been
tested under actual backflow conditions with vacuum from 0 - _ _ of mercury.
a. 63.5
I b. 36.5
c. 65.3

I d. 35.6

98 . Atmospheric vacuum breaker is installed in an upright posit ion. What is the minimum distance above
all downstream piping and flood level rim of receptor?
a. 300 mm
b. 200 mm
I c. 250 mm
d. 150 mm

99. Access and clearance s hall be provided for the required testing maintenance and repair. Access and
clearance shall require minimum o f _ mm space between the lowest portion of the assembly and the
grade, floor and platform.
a. 305 mm
b. 350 mm
c. 205 mm
d . 250 mm

100. Installations elevated more than _ _ meters above the floor or grade shall be provided with a
permanent platform capable of supporting a tester or maintenance person.
a. 2.51
b. 2.15
c. 1.52
d. 1.25

32
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

I
I I. An alley is any public space, public park or thoroughfare less than _ _ meters but not less than 2
meters in width dedicated or deeded for public use.

I a. four
b. five
c. three

I d. six

2. Occurs to an increased reverse pressure above the supply pressure. This may be due to pumps, boilers,
I gravity and other source of pressure.
a. reverse pressure
. b. backpressure backflow
I ~r~re~
a. pressure drop

I 3. A type of pipe connection in which a ball shaped end is held in a cuplike shell and allows movements
in evry direction.

I a. ball joint
b. ball coupling
c. ball connection

I d. ball socket

4. A controlled outlet of pipeline to discharge liquid or detritus.


I a. drain pipe
b. drain outlet
c . blow off
d. wash out drain

or m ore individual vertical back vents with the vent stack.


I 5. A horizontal vent connecting one
a. main vent
b. horizontal main vent

I c. stack vent
d. branch vent

r 6. A fitting screwed or caulked over the end of a pipe for closing the pipe end.
a. cap
b. cleanout
c. spigot
d. blank flange

7 . After caulking, the finished joint shall not extend more than_ mm below the rim of the tub.
a. 2.4

33
L
PLUMBfNG CODE SAMPLE QUESTIONS
[
b. 3.2
T· c. 1.5
l d . 2.3

8. Plastic pipe and fittings designed to be joined by solvent cementing shall comply with appropriate
installation standards.
a. a. lAPMO
b. PC
c. NBC
d. Sanitation Code
I 9. Neoprene rubber s hall be used in soils subject to _ _ __ _
a. Pollution

r b.
c.
d.
Oil intrusion
Contamination
Erosion

JO. Joints with thin walled copper tubing to thick walled threaded pipe s hall be made by the use of
adaptor fittings.
a. Brass
r b. Copper
c. Galvanized iron
d. Cast iron

11. T he joints between the copper tubing and the fittings sha ll be properly sweated or soldered or made
with flared and screw ends adaptor fittings, the connectio n between the threaded pipe and the fitting made
with a standard pipe size_joint.
a. Flange
b. Slip
c. Screw
d. Welded

12. Approved unions may be used in drainage work when accessibly located in the trap seal or between a
fixtu re and its trap in the vent system except _ _ or in wet vents, at accessible joints in the water supply
piping system and in gas piping.
a. Dry vent
b. Air vent
c. Soil pipe
d. Undergro~nd

13. Brass or copper ground joint, flared on ferrule type connections w hen made up shall not be considered
as _ joints.
a. Flange
b. S lip

34
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

I c. Screw

i d. Welded

14 . No fitting or connection that offers abnormal obstruction to flow shal l be used. The enlargement of

l mm closet bend or stub to 102 mm shall not be considered an obstruction.


a. 64
b. 72

1 c. 76
d. 102

I 15. Brass or cast iron body cleanouts shall not be used as a _ _ or adpter.
a. Reducer
b. Enlarger
I c.
d.
Fitting
Union

I 16. Type _ _ copper tubing may be used for water piping when piping is above ground inside or a top of
a bldg, or underground outside of structures with outside protective coating.

I a. K
b. L
c. M
I d. N

17. Copper tube shall not be used for piping carrying chemical or industrial wastes. Copper tube for water
I supply piping shall have a weight of not less than type_./
a. K
b. L
I c.
d.
M
N

I 18. Copper tubing shall be marked by means of a continuous and indelibly colored stripe at least_ mm
in width.
a.
r b.
6.4
7.2
c. 7.6
r d. 6.8

19. What is the co!or coding for type k copper tubing?


a. Blue
b. Green
c. Yellow
d. Red

35
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

I 20. What is the color coding for type I.copper tubing?

I a. Blue
b. Green
c. Yellow
d. Red

21. For DWV?

I a. Blue
b. Green
c. Yellow
I d. Red

22. Closet ring or closet flange shall be approx. _ _ mm in diameter and when installed shall together
I with the soil pipe, present a 38 mm wide flange and a groove face to receive the fixture gasket or ball
wax.
a. 178
I b. 152
c. 302

I d. 104

23. Caulked - on closet ring or closet flanges shall not be less than_ mm thich and not less than 51 mm
I in overall depth.
a. 7.2
b. 6.4
I c. 5.4
d. 3.4

I 24. Gate valves, when used in drainage work, shall be the full way type with working parts of corrosion
resistant metal. Sizes _ _ mm or larger in dia shall have a cast iron bodies.

I a. 102
b. 104
c. 106
d. 108

25. Valves up to and including _ mm in sie shall be all brass or bronze metal.
a. 102
b. 64
c. 51
d. 42

26. A t SI
a. American National Standards Institute
b. American National Specification Institute

36
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUEST IONS

I c. Association of national Sanitation lnstit\:Jte


d. Association of National Specification Institute
I
2 7. if the highest group of the fixture contains tlushometer valves the pressure fo r the group should not be

I less than _
a. I 02.34
kpa.

b. 102.24

I c. l 02.42
d. J 02.43

I 28. for flush tank supplies, the available pressure may not be less than _ _ kpa.
a. 55.16
b. 45.16
I c.
d.
35.16
65.16

I 29. In getting the result in the loss in static pressure in kpa, multiply the difference in elevation by _ _ .
a. 9.79

I b. 8.72
c. 8.93
d. 9.82

I 30. What is the minimum size of connections for the cold water line for bathtub, bidet, and combination
sink and tray.
I a. 19mm
b. 13 mm
c. 25.4 mm
I d. 332 mm

I 31. What is the minimum size of connection fo r the hot water line for bathtub, bidet, combination sin I and
tray, dental lav kitchen sink, laundry tray.
a . 19mm

I b. 13 mm
c. 25.4 mm
d. 332 mm

I 32. What is the minimum size of connections for the cold water line for bedpan washer, urinal and
flu shometer valve?
r a. 36 mm
b. 28 mm
c. 25 mm
d . 32 mm

37
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

33. What is the minimum size of connection for the hot water line for lavatory?
a. IOmm
b. 12 mm
c. 19mm

r d. 21 mm

34. What is the minimum s ize of connections for the cold water line for dental unit or cuspidor, drinking
fountain, lavatory, flushometer tank and flush tank .
a. IOmm
b. 13 mm
c. 19 mm
d. 21 mm

l 35. What is the minimum size of connect ions for the cold water line for the urinal stall?
a. lOmm
b. 13 mm
1 c. 19mm
d. 21 mm

36. The pressure available for friction loss in kpa divided by the developed lengths of the pipe from the
water main to the highest fixture, times one hundred wi II be the average permissible friction loss per _ _
meters length of pipe.
a. 60.80
b. 23.40
f c. 20. 80
d. 30.40

37. Velocities shall not exceed _ _ m/sec of the maximum values given in the appropriate installation
standard.
a. 3
b. 6
c. 9
d. 12

38. When disposal fields are installed, a minimum of _ _ sq. meter of trench bottom shall be provided
for each system exclusive of any hard pan, rock, clay or other impervious formations.
a. 10
b. 12
c. 14
d. 16

39. Side wall area in excess of the required 304.8 mm and not to be exceed mm below the leach line
may be added to the trench bottom are when computing absorption areas.

38
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I
a. 914.4

I b. 812 .6
c. 618.3
d. 712.4

I 40. Where leaching beds are permitted in lieu of trenches, the area of each such bed shall be at least_
% greater than the tubular requi rements for trenches.
I a. 50
b. 25
c. 60
I d. 75

41. No excavation for a leach line or leach bed shall extend within meter of the water table nor to a
depth where sewage may contaminate the underground water stratum that is usable for domestic
purposes.

I a. 1.2
b. 1.5
c. 2.4
,~
d. 1.8

Septic tank
I 42. The in let compartment of any septic tank shall be not less than 2/3 of the total capacity of the tank,
I

nor less than _ cu. m. liquid capacity.


I a. 5
b. 4
c. 3
I d. 2

43. And shall be at least_ min width and 1.5 in length .


a. 1
b. 1.2
c. 0.9
d. 1.4

[ 44. Maximum liquid depth


a. 1.2
b. 1.8
c. 1.5
d. 2.0

45 . Capacity of the secondary compartment


a. 1 cum

39
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

r b. 2 cum
c. 3 cum
i d. 4 cum

I 46. if the capacity has 6 cum, the secondary compartment may be not less than _
a. 1.8 '
m in length.

b. ! .2

I c. 1.5
d. 2.4

I 47. Access to septic tank shall be provided by at least 2 manholes _ _ mm in minimum diameter or by
equivalent removable slab cover.
a. 608
I b. 508
c. 720
d. 550
I 48. Whenever a first compartment exceed - , - m in length an additional manhole shall be provided over

I the baffle wall.


a. 3.7
b. 4.3
I c. 4.2
d. 3.8

I 49. the vertical leg of a round inlet and outlet fittings shall not be less in size than the connecting sewer
pipe nor less than _ mm.
a. I 01.3
I b. 102.4
c. I 03.4
d. 104.6
I
50. A baffle type titting shall have the equivalent cross-sectional area of the connecting sewer pipe and

I not less than a_ mm horizontal dimension w hen measured at the inlet pipe inverts.
a. 101.3
b. I 02.4
c. 103.4
r d. 104.6

{ 51. The inlet and outlet pipe or baffle shall extend _ mm above and at leasAl4. 8 mm below the water
surface.
a. I 01.3
b. I 02.4
c. 103.4

40
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

I d. 104.6

I 52. The invert of the inlet pipe shall be at a level not less than _ mm above the invert of the outlet pipe.
. a. 60.8

I b.
c.
50.8
70.8
d. 40.8

I 53. the sidewall shall extend at atleast _mm above the liquid depth.
a. 228.6
I b. 338.6
c. 224.2
d. 226.3
I 54. The cover of the septic tank shall be at least_ mm above the back vent openings.

I a. 60.8
b. 50.8
c. 70.8

I d. 40.8
55. partitions or baffles between compartments shall be of solid durable material and shall extend at least.
_mm above the liquid level.
I a. 104.2
b. 103.4
c. I 01.6
I. d. I 02.3

56. An inverted fitting equivalent in sie to the tank inlet, but in no case Jess than_ mm in sie shall be
I installed in the inlet compartment side of the baffle with the bottom of the fitting.
a. I 01.3

I b.
c.
102.4
I 03.4
d. 104.6

I 57. All septic tank covers shall be capable of supporting an earth load of not less than_ kpa. When the
max coverage does not exceed 9 meters.
( a. 14.4
b. 12.6
c. 10.8
r d. 16.2

58. The minimum wall thickness of any steel tank shall be_
a. 8 us ga
b. 10 us ga

41
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

I c. 12 us ga
d. 14 us ga
I
DISPOSAL FIELD

I 59. When seepage pits are used in combination with disposal fields, the filter material in the trenches shall
terminate at least_ meter form the pit excavation .
a. 1.5
I n.
c.
1.2
1.35
d. 0.90
I 60. When the quantity of sewage exceeds the amount that can be disposed in _ linear meater of each
line, a dosing tank shall be used.
I a.
b.
103. 4
121.4
152. 4
I c.
d. 148.2

I 61. Disposal field shall have a minimum bottom width of trench of_ mm.
a. 551.3
b. 447.3

I c. 448.2
d. 457.2

I 62. The minimum spacing benveen trenches or leach ing beds shall be_ mm plus 0.60 for each
additional 0.30 min depth in excess of0.30 m below the bottom of the drain line.
a. 1.2
I b. 1.35
c. I .5

I d. 1.6

63. Distribution drain line in leaching beds, shall be more than I .8 m apart on centers and no part of the
perimeter of the leaching bed shall be more than_ meter from a distribution drain line.
f a. 0.90
b. 0.80
c. 0.70
f d. 0.60

64. Each seepage pit shall be circular in shape and shall have an excavated d iameter of not less than m.
a. I.I
b. 3.2
C. 2.2
d. 3.4

42
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS

I
I 65. Each cesspool shall have a minimum sidewall of._ m below the inlet provided however that when a
strat of gravel or equally pervio us material of 1.2 m in thickness is found the depth of such sidewall need
not be more than 3. 10 m below the inlet.

I a. 203.4
b. I 0 1.4
c. 304.8

I d. 302.8

66. Every abandoned bldg sewer o r part thereof shall be plugged or capped in an approved manner with
I _ meter of the property line.
a. 1.5
b. 1.2
I c.
d.
1.35
0.90

I Distance of disposal system from a building/ structure


67. To a building sewer?

I a. 0.7 5
b. 0.30
c. 0.90

I d. 0.60

68. To a septic tank?


t a. 1.5
b. 1.2
C. 2 .5
I d. 3.7

I 69. To a disposal field?


a. 2.80
b. 1.2
c. 2.4
f d. 1.5

70. To seepage pit


a. 2.8
b. 1.35
c. 2.4
d. 1.5

7 I. What is the minimum horizontal distance from property line adjoining private property to septic tank.
a. 1.5

43
I
PLUMBING CODE SAMPLE QUESTIONS
I
b. 1.2
( c.
d.
l.35
0.90

I 72. To disposal Field


a. 1.5
b. 1.2
I c. 1.35
d. 0.90

I 73. what is the minimum horizontal distance from water supply well to bldg sewer.
a. 15.2

I b. 30.5
c. 45.7
d. 24.70\

I 74. To septic Tank?


a. 15.2
I b. 30.5
c. 45.7
d. 24.70\
I 75. What is the minimum horizontal distance from streams to bldg sewer?
a. 15.2
I b. 30.5
c. 45.7

I d. 24.70

I
f

44
I
I
I
I
I
I ...
.......
·~i.,. ,,
.

I
I PRACTICAL
I
I PROBLEMS
I (Sample Questions)
I
I
I

- ~14096

~75353343
-- ----
--0917_535334~~...
~ ------~- jptutorials101@gmail.COQ1 · ~~ Q

,
E 'JptJutorials
G.,i: ·.. ..
~~
~ ,i) :!" C: ~
..
(..._
. ,..,. - A~~ . .. . . •• W

lI
I
PRACTICAL PROBLEMS SAM PLE QUESTIONS

I INSTRUCTION: Select the correct answer for each of the following questions. Mark only one answer

I fo r each item by encircling the letter of you r choice. STRICTLY NO ERASURES ALLOWED.

MULTIPLE CHOICES:
PART I

I. As an experienced plumber, what is tlhe recommended size of the drain serving water closet?
I a. 3 inches
b. 4 inches
c. 5 inches
d. 6 inches

I 2. A red spira l line painted on a pipe section identified the pipe as _ _ __


a. Cast Iron pipe c. Copper pipe
b. Wrought-Iron pipe d. Brass pipe
I
3. A brewery plant requires a piping system to convey beer, ale, spirituous liquor and distilled water.
What kind of pipe to be used?
r a. Black Tin pipe c. Cast Iron pipe
b. Copper pipe d. Terra-cotta pipe

I 4. A hotel requires hot and cold water supplies. What kind of pipe is best suited?
a. Cast Iron pipe c. Galvanized Wrought-Iron pipe
b. Copper pipe d. Plastic/Synthetic pipe

5. A registered master plumber is consulted to install piping system for water, gas, steam and oil. What
kind of pipe is recommended?
a. Cast Iron pipe c. Lead pipe
b. Plastic pipe d. Wrought-Iron pipe

6. What kind of pipe to be used where heating pane.ls. are considered in concrete slabs for the purpose of
r melting snow?
a. Plastic pipe c. Lead pipe
b. Wrought-Iron pipe d. Terra-cotta pipe
I'
I
7. When cutting pipe that coated internally with enamel or glass, delicate core should be taken to avoid
cracking or chipping the internal coating. What kind of tool that should never be used for cutting such
pipe?
a. Adjustable Hacksaw c. Wheel pipe cutter
b. Pipe reamer d . Square-edge pipe cutter

8. When a very short pipe is threaded. What will you see?


a. Hollow jumper c. Solid jumper
b. Nipple chuck d. Pipe tong

1
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS
I
9. What is- that tool used for expanding the ends of lead pipe?

I a. Shave hook c. Drift plug


b. Tum pin d. Dresser

I I 0. When using an extension ladders, what will be the maximum sliding sections allowed?
a. 2 Yi sliding sections c. 3 Y:z sliding sections
I h. 2 sl iding sections d. 3 sliding sections

I I. An 8 meters aluminum ladder is used in delivering plumbing fixtures to the second the foot of the
I ladder be placed from the wall of the building?
a. 2 meters c. 3 meters
b. 2 Y:z meters d. 3 Y:z meters
I
12. As registered master plumber, you have to use a ladder to carry the pipes to the second floor of the

I building, what will be the horizontal distance from the foot of the ladder to the wall that you considered
proper?
a. 1/4 of the ladder's length c. Y:z of the ladder's length
I b. 113 of the ladder's length d. 3/8 of the ladder's length

13. What is that valve recommended for installations that call for throttling?
I a. Globe valve
b. Gate valve
c. Check valve
d. Angle valve

I 14. What is the approximate height above the floor level of a kitchen sink?
a.30inches c.36 inches
b.34inches d.38 inches
I
15. What is the approximate height above floor level of a built-in bathtub floor level?

I a. 12 inches
b. 16 inches
c. 18 inches
d.24 inches

16. What is that device used to support the water supply riser?
a. Pipe rest c. Iron insects
b. Iron ring d. Eye log bolt

17. What is that fitting necessary in a water supply system which is used to the water supply in some
portion of the installation?
a. Meter stop c. Curb stop
b. Valve d. Corporation stop

18. What kind of valve is suited for the main water supply lines and pump lines?
a. Angle valve c. Globe valve

2
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

I b. Gate valve d. Check valve

i 19. Generally, the registered master plumber must be systematic in connecting the riser branches to the
main of the water supply system. What will be the right angle of all branches connection to the main?

I a.JO
b.45
c. 60
d. 90

I 20. What do you cali the plugging of.an open in!! with oakum. lead or other materials which are pounded
into place or m&tcrials pounded into the opening?
a. Caulking c. Stopping

I b. Plugging d. Closing

21. The material used to join o r connect plastic pipe is called?


I a. Lead
b. Flux
c. So lder
d. Solvent cement

I 22. What is the minimum length ohime before a jointed plastic pipe be subjected to pressure test?
a. I .5 hours c. 2.5 hours

I b. 2 hours d. 3 hours

23. In bending plastic pipe, what will be the practical material to be used to prevent fattening of the pipe?

I a. Sand
b. Gravel
c. Water
d. Metal spring

I 24. What is that part of the piping o f a plumbing installation which supplies the plumbing fixtures w ith an
adequate flow of water?
a. Soi l and vent piping system
I b. Domestic hol water piping system
c. Domestic water distribution system
d. Water and waste piping system
I
25. What is the usual horizontal length that the cast iron be supported to prevent damage at joints caused

I by sagging?
a. I .25 meters c. 1.75 meters
b. I .50 meters d. 2.00 meters

r 26. What is the name of the instrument which used in caulking oakum in the joints of cast iron pipe?
a. Iron rod c. Chisel
b. Yarning iron d. Angle bar

27. What will be provided to prevent contamination from the polluted water of the fire truck to the house
water supply system?
a. Gate valve c. Water main stop

3
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

I b. Check valves & gate valve d. Water meter stop

I 28. On what type of building are wet standpipes generally used?


a. Tall building c. Very tall building

I b. Large building d. Smaller building

29. Fire system piping is usually painted with?


I a. Red color
b. Yellow color
c. Green color
d. Blue color

I 30. What is that feature which offers a convenient water supply for firemen, making it necessary for the
fire department to transport and user much expensive fire fighting apparatus?

I a. Stand pipe
b. Fire truck ladder
c. Fire truck
d. Overhead water tank

I 31. What is the device which is


sidewalk line which serves as a
to be installed on the water service between the edge of the street and the
control valve in case water supply is cut-off to the building?
a. Curb stop c. Gate valve

I b. Meter stop d. Corporation stop

32. What circumstances should the curb stop is used?


I a. When the water has to be controlled.
b. When the pressure is excessive.
c. When the water pressure is low.
I d. When the water pressure can cause flooding.

I 33. Why is it that corporation stop required when the main water pipe is tapped with pressure on?
a. It serves as a meter.
b. It serves as a pressure balancer.
c. It serves as a control stop.
r d. ft serves as a shut-off when water is excessive.

34. It is essential that pipe threads be cut accurately to ensure that threads for fittings will be universal so
that the manufacturers of pipe threading equipment follow the American Standard. How many threads per
inch for pipes having a diameter of 3 inches/ 4 inches/ 5 inches?

I. 3-inch diameter?
a.5 c. 14
b. 8 d . 18

II. 4-inch diameter?

a. 5 c. 14

4
I
P RACTICAL PROBLEMS SA MPLE QUEST IONS

I b. 8 d. I 8

i Ill . 5-inch diameter?

I a. 5
b. 8
c. 14
d. 18

I 35 . The allowahle tensile .stress of wrought iron -;reel pipe is 750 psi. It is robe u<>ed for hot water supp l)
with a working pressure of 300psi. What schedule of the pipe should you specify? Use the formula:

I Where: N = schedule number


P = service pressure in psi
S =allowable tensile stress in psi
I a.20 c. 60
b.40 d.80
I 36. A schedule o.L&D wrought iron pipe can w ithstand a steam pressure up to?
~ c. 600 psi
I a. 125 psi
b. 200 psi d. 500 psi

I 37. A wrought iron pipe schedule 40 can withstand a steam pressure up to?
a. I 25 psi c. 250 ps i
b. 200 psi d. 300 psi
I 38. Name that tool wh ich is made of boxwood, dogwood or lignum vitae, and it is used for dressing or
working sheet lead, lead pipe bends, and bath traps.
I a. T urn pin c. Shave hook
b. Dresser d. Drift plug

39. What is that handy tool for threading the end of the pipe in a trench or in the corner of a cellar where a

I pipe projects too far and threaded in place?


a . Ratchet stocks c. Single wheel pipe threader
b. Taps d. Geared pipe threader
I 40. In the trade of piping, the term " tapping" is used to describe_ _ .

I a. Drilling of ho les· through metal


b. Smoothing o f ridges
c. Cutting of internal threads
d. Jo ining of lead pipes

. 41. A pipe vise is needed to?


a. Keep pipe rigid for cutting

5
I
PRACTICA L PROBLEMS SAMPLE QUEST IONS
I
b. Straightened a tapered -tap in a ho le
c. Expands the ends of the lead pipe
I d. Retain melted lead in ajoint

I 42. In a certain plumbing installation, a lead pipe is being used. How do you usually join the lead pipe?
a. Melting the pipe ends c. Tapping the pipe ends
b. Threading the pipe ends d. Reaming the pipe ends
I 43. What should be the maximum length of the ladder when fully extended of an extension ladders?
a. 40 feet c. 60 feet
I b. 50 feet d. 70 feet

44. What is usually the primary cause of troubles in excavating operations for water pipes?
I a. Inadequate drainage
b. Underground uti Ii ties
c. Lack of shoring
d. Stagnant water

I 45. What w ill be the maximum water service pressure at the point where the building distribution system
begins?

I a. 80 psi
b. 90 psi
c. I 00 psi
d. 120 psi

I 46. What is the suitable gasket materi.al for a flange union in oil lines?
a. Rubber or asbestos sheet
b. Ru bber or asbestos composition
I c. Metallic or rubber composition
d. Metall ic

I 47. What is the suitable gasket material for a flange union in cold water piping?
a. Rubber c. Metallic

I b. Leather d. Asbestos

48. What is the suitable gasket material for flange union in gasoline conduction?

I a. Rubber or asbestos sheet


b. Rubber or asbestos composition
c. Metallic or rubber composition
I d. Metallic

49. What is the sm~llest plumbing fixture used as the basis in determining the fixture unit value?
I a. Lavatory or wash basin
b. Floor drain
c. Water closet
d. Kitchen sink

50. As an experienced registered master plumber, what will be the ideal size of the P-trap that should be
installed underground or embedded on a concrete slab?

6
I
PRA CTI CAL PROBLEMS SAM PLE QUESTIONS

I a. JOO mm c. 200 mm
b. 150 mm d. 250 mm
I
I 51. A I OOmm x 3.0m plastic pipe is used to install in house drainage. The face-to -face distance is 4.40
meters. The engagement length is 45mm and the solvent cement per joint requires is 16 grams.

I I. Determine the number of pipes.


a. 1.47 c. 1.62
b. 1.74 d. 1.15
I 11. What is the amount of solvent ·in grams?
a. 32 c. 64
I b.48 d. 75

II I. If the cost of solvent cement is 80.00php per gram . What is the total cost of solvent cement?
I a. 2,560.00php c. 5, 120.00php
b. 3,840.00php d. 6,000.GOphp

I 52. What condition must be satisfied for the water supply in building?
a. Fast removal of the waste with a minimum probability of leakage and stoppage of drain.

I b. Fixtures should be vented to avoid siphonage or backflow.


c. The drainage pipe shou ld be graded properly for downward gravity flow of water towards the discharge
point.
I d. Supply sufficient amount of water to each fixture and prevent back flow to avoid contamination.

53. Each fixture in the Plumbing system represents a certain demand for water, what is the water demand
I of the wall hydrant?
a. 3 gpm c. 8 gpm
0

I b. 5 gpm d. 9 gpm

54. Each fixture in the Plumbing system represents a certain demand for water, what is the water demand

I of the bathtub faucet?


a. 2 gpm c. 4 gpm
b. 3 gpm d. 5 gpm
I 55. Each fixture in the Plumbing system represents a certain demand for water, what is the water demand
of a shower head?
I a. l gpm
b. 2 gpm
c. 3 g pm
d. 4 g pm

f 56. Each fixture in the Plumbing system represents a certain demand for water, what is the water demand
of the sink faucet?
' .
7
PRACTICAL PRO BLEMS SAMPLE Q UEST IONS

a. I gpm c. 3 gpm
b. 2 gpm d. 4 gpm

57. Each fixture in the Plumbing system represents a certain demand for water, what is the water demand
of the drinking fountain?
a. I/2 gpm c. 3/4 gpm
b. 2/3 gpm d . 4 gpm

58. What is the name of that piece o f pipe less than 12 inches in length threaded on both ends?
a. Short pipe c. Pipe
b. Cut pipe d. Nipple

59. What do you call that short pipe:; whose thread at both ends meet?
a. C lose nipple c. Shoulder nipple
b. Short nipple d. Long n ipple

60. What do you call that pipe whose thread at both ends leaves a small amount of space?
a. Cut pipe c. Short p ipe

I b. Long pipe d. Stack

6 I. What is the minimum nominal diameter of a water service line pipe which will provide the building

I with water requirements during peak dernands?


a. Y.. inch c. I/3 inch
b. Yz inch d. Y-i inch
I 62. What is the tin content in a brass fitting?
a. 5% c. 20%
I b. 10% d. 25%

63. What is the zinc content in a brass fitting?

'I a. 25%
b. 20%

a. 5%
C. 10%
d. 5%

64. What is the lead content in a brass fitting?


c. 15%

I b. 10% d . 20%

65. What is the copper content in a brass titting?


I a. 80%
b. 85 %
c. 90%
d. 95%

66. A 25mm diameter water pipe can carry water equivalent to how many J 2mm diameter water pipe?
a.3 c. 5

8
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

I b.4 d.6

I 67. The recommended fall per foot fo'r a 4-inch pipe and larger is____ .
a . 1/2-inch per foot c. 1/4-inch per foot

I b. 5/8-inch per foot d. 118-inch per foot

68. The recommended fall per foot for a 3-inch pipe and smaller is _ _ .

I a. I /2-i nch per foot


b. 5/8-inch per foot
c. l /4-inch per foot
d. I /8-inch per foot

I 69. Ln roughing-in for lavatory that is to have an I Yl-inch drain, the distance between the fixtu~p and
the vent is not more than . /
a. 10' -0" c . 3' - 0"
I b. 6' - O" d.5' - 0"

70. What is the maximum depth of trench for sub-surface drain tile where the soil is of satisfa~
I absorption?
a. 4'-1 '' c. 2'-1 ''
/ ~

I b. I' - 6" d.3 '-0" .

71. Each fixture in the plumbing system represents a certain demand for water. What is the water demand

I of the water closet tank bal I cock?


a. 3 gpm c . 1 gpm
b. 2 gpm d. 4 gpm
I 72. Which type of fire line installation has become obsolete and is seldom used?
a. Automatic system c. Wet standpipe with Siamese connection
I b. Wet standpipe d. Dry standpipe

I 73. Generally, what is the diameter of the standpipe for buildings two or three stories in height?
a. 4 inches
b. 6 inches
c. 3 inches
d. 2 inches

I 74. Generally, what is the standard diameter of the standpipe for buildings more than six stories in heigh~
a.4inches c.3 inches

f b.6inches d.2 inches

75. Why is a wet standpipe with siamese connection considered most practical?
a. Jt is the specification of the fire department
b. There is no need for the fire department pumper to used
c. It is the cheaper type of connection
d. It is being served by the domestic water supply system under constant pressure

9
I
P RACT IC A L PRO BLE MS SAMPLE QUESTION::>

I 76. What is the disadvantage of the wet standpipe with siamese connection?
a. The danger of contamination of the building water supply from the unknown source
I b. The siamese connection is expensive
c. The exposed siamese connection and pipe can be subjected to vandalism

I d. The siamese connection can obstruct the sidewalk

77. What is the practical method of repairing or correcting leak of a plastic pipe?

I a. Cut and insert coupling


b. Insert additional bigger pipe
c. Cut and provide bushing
d. Replace the pipe

I 78. Careful installation of the water supp ly distribution is essential. Which statement differs among the
group?
a. Sufficit:nl grade and proper alignment
I b. Short offsets and unnecessary fittings
c. Carefully installed conriections
d. Adequate size
I 79. Damage to property leaking points, trapped piping and water hammer in a water system are attributed

I to _ __
a. Poor workmanship c. Poor materials
b. Poor design d. Poor planting

I 80. In what ways must the water distribution system be suspended from the basement ceiling in large
concrete buildings?
I a. Using lead pipings
b. Using wooden plugs
c. Using eye log bolts
d. Iron inserted on the tough floor sheating and slushed into the concrete slab

I 81. Why is that it is not good practice to use a gate valve on a lawn sprinkler?
a. It is expensive c. Tt will fai l to close tightly
b. It is bulky d. It is hard to operate

I 82. Why must basement water supply must be properly graded and aligned?
a. To pitch the water lines to one low point
I b. It is conven ient to provide a drum v~e to make it possible to drain the entire water system
c. To eliminate the danger of property damage
d. All of the above

83. Where should gate valve be used?


a. Jn between the main supply line and pump line
b. After the water meter
c. After the entrance of the street water ma in

10
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

d. At the midpoint between the corporat ion stop and the curb stop

84. What is the recommended distance above the flow level rim of a unit for a vacuum breaker to be
installed?
a.6 inches c. 9 inches
b. 4 inches d. 12 inches

85 . In what instances that a mechanical dra inage will be used?


a. The volume of sewage is excessive
b. Pumps or ejectors are readily availabl:e
c. Building is provided with baseme nts and sup-basements
d. Drainage cam1ot be affected by gravity

86. What kind of pipe usually used as leaders in tall buildings? )<;1
a. Wrought iron pipe c. Copper pipe
b. Plastic pipe d. Cast iron pipe

87. What will be the best kind of pipe for underground drains within the buildings?
a. Cement pipe ' c. Cooper pipe
b. G. I. pipe d. Cast iron pipe

88. The drainage system in the building should be designed, constructed and maintained as to guard
against fouling, deposits o f so lids and clogging. What feature should be provided to make maintenance
efficient and effective?

a. Adequate cleanouts c. Adequate vent pipes


b. Adequate water seal traps d. Adequate water supplies

89. Why is that rainwater leaders are often not included as part of the sanitary drainage system?
a. Not to overload the sewerage system
b. Rainwater has no cleansing effect
c. Volume of water is unpredictable
d. Excessive rainwater hinders the treatment of the sewage

90. Which word does not apply to the plumbing system?


a. Smoke tight c. Water tight
b. Air tight d. Gas tight

PART IIf
I. A type of vent applied on installations with multi-branch interval where the vertical vent pipe takes off
in front of the first fixture and connects with the vent stack.
a. relief vent b. loop vent

11
PRACTICAL PROBLEM AMPLE QUEST IONS

c. circuit vent d. yoke vent

2. A type of titting used fo r yoke vent


a. 1/ 8 bend b. wye fining
c. '/.. bend d. tee fitting

3. A threaded fitting used to join two threaded fitt ings as close as possib le but not exceed ing r
a. nipple h. union
c. coupl ing d. none of the abo\'e choices

4. Tbe following are the list of purposes of providing a venting system in the plumbing system
Which in the list is not a purpose?
a. to convey foul smell present in the pipes b. to protect the seal in the trap it serves
c. to enable the drains to drain faster and better d. to carry the combustible sewer gas out of the building

5. Which of the following do not require installation o f a cleano ut? ·


a. at every branch interval of a soi l stack b. any horizontal waste o r soil pipe exceeding 15 meters
c . at the upper end of every soi l branch d. any change of direction of a soil branch 22.5 deg and
over

6. The term applies to the interconnection of the same fixtures in one soil o r waste branch with o ne branch
vent.
a. Battery of fixtures b. Series of fixtures
e. multiple fixtures d. a fixture Un it

7. A single vent that ventilates multiple traps in the case of a back to back fixtures.
a. crown vent b. common vent
b. individual vent d. back vent

8. A parameter in sizi ng a drainage pipe


a. number of fixture units b. location of the fixtures
c. size of traps d. type of pipe

9. A pipe in the plumbing system, which conveys the discharge of liquid and solid wastes from water
closets, with or without the discharge fi-om other fixtures to the house drain.
a. waste pipe b. soil pipe
c. stack pipe d. special waste pipe

I?· Water distribuiion system, which constantly re ly its pressure from main water pipe, applied only if the
h1ghe~t fixture is supplied continuously with the flow rate and minimum required working pressure.
a. zoning system b. up-feed o r direct method
c. booster system d. down-feed method

12
ii
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

I l. A system of a bui !ding which includes the water supply, distribution pipes, fixtures and t;ixture traps,


t: the soil, waste, and vent pipes; The house drain and house sewer, the storm water drainage system with
their devices, appurtenances and connections all within or adjacent to the building.
a. Sanitary system b. Plumbing system

• c. water supply system d. drainage system

12. The lowest portion of the interior part of any pipe or conduit that is not vertical


'
r
I
a. Invert
c. crown
b. Invert Elevation
d. crown weir

13. Single lever valves used in kitchen a nd lavatory faucets o r at shower valves, works by the principle or'
a. gate valve b. angle valve
c. ball valve d. globe valve

14. A parameter in sizing a horizontal soi l branch pipe


a. number of soil or waste branch b. number of branch vents


1
c. amount of fall of the pipe c. type of venting system

I 5. the length along the center line o f pipes and fittings


a. develop length b. engagement length
c. pipe length d. total length

I 16. A method of water correction done by passing water through it thus making hard water a soft water
a. zeolite process b. chlorination
1 b. aeration
I d. filtrati on

17. A type of vent w here the vertica l vent pipe takes off in front of the last fixtu re and connects it to the
I soil stack which act as a vent.
a. ci rcuit vent b. loop vent
c. yoke vent d. relief vent
I
18. A common term fo r a two-way fire service connection
a. Siamese connection
I b. wet standpipe
c. combination slandpipe
d. dry stand pipe
I
19. the level in a fixture at which water begins to overflo w over the top or rim of a fixture.
a. n ood level .
b. rim
c. fixture edge
d. counter top

13
PRACTICAL PROBLF:M S SAMPLF: QlJESTIONS

I'
20. The abbreviation JPS stand for
._, a. Internal Pipe Size
! b. Iron Pipe Size
c. Ind ividual Pipe Size

'I d. International Piping Symbols

2 1. A vertical length of so il or waste stack at eight feet in heig ht within which horizontal branches from
one storev - or floor of the building or structure are connected to the stack.
~

a. stack
b. soil stack
c. branch interval
d. horizontal soil or waste branch

I 22. The top edge of a plumbing fixture or receptacle from which water overflows.
a. wall hung urinal

.I b. stall urinal
c. with pedestal urinal
d . trough urinal

I 23. A kind of plastic pipe which has exce ll ent chemical, crush and fire resistance, high impact and tensile
strength and is non toxic; used for hot and cold water applications.
·1 a. polyvinyl cnloride
b. chlorinated polyvinyl chloride
c . unplasticized polyvinyl chloride
~1 d. polypropylene

24. A piping material made from mild steel that is drawn through a die and welded. It is dipped in bath of
I zinc, which treatment serves to some degree the pipe against the effects of acids.
a. galvanized ~tce l pipe

I b. galvanized wrought iron pipe


c. cast iron pipe
d. acid resistant cast iron pipe

I 25. A malleable iron fining for threaded p ipe, having a 45 degree or 90 degree bend, with an inside thread
on one end and o utside thread on the other.
r a. street elbow
b. straight elbow
c. return bend
d. Y. bend

26. A property of pipe having the ability to resist being worn away by friction when rubbed with another
object.
a. hardness

14
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPL E QUESTIONS

I b. tear resistance
c. abrasion resistance
d. flow resistance

i' 27. The first section of water supply piping in a building after the water meter.
a. water service pipe
b. water distributing pipe

I c. huilding supply pirc


d. water branc·h pipe

I 28. The vertical distance between the top dip and the crown weir.
a. trap seal
b. water seal
I c. dry seal
d. invert elevation

I 29. A device located at the bonom of a flush tank for flushing water closets and similar fixtures.
a. flush valve

I b. gate valve
c. float valve
d. flushometer valve

I 30. A water supply pipe connecting the fixtu re with the fixture branch pipe.
a. fixture branch
I b. fixture supply
c. branch pipe
d. fixture tube
I 31. A common measure of the probable discharge into the drainage system by various types of plumbing

I fixtures equal to a discharge of 7 .5 gals per minute.


a. fixture unit
b. plumbing un it

I c. discharge unit
d. flow rate
32. A short length of pipe with external threads at each end used to join couplings or fittings.
1 a. union
b. nipple
c. socket
d. bushing

33. Porcelain enamel ware, such as bathtubs, toilet bowls, washbasins, etc.
a. plumbing appurtenance
b. plumbing fixture

15
I
PRACTICAL PROBLEMS SA MPLE QUESTIONS

I c. sanitary ware
d. plumbing fitting

. 34. A fitting with a projecting collar along the edge; used on installation requiring an increased area

i coverage for added mechanical strength.


a. flange
b. uniun patente
c. socket
d. bushing

35. A type of water closet having a flusli tank attached at the back of closet bowl.
a. comer toilet
b. one piece
I c. low profile
d. close coupled

i 36. A type of valve in which the flow of liquid is controlled by a rotating drilled ball that fits tightly
)

against a resilient seat in the valve body.

i a. angle valve
b. ball val~e
c. globe valve
I d. flush valve

37. The process of plugging an opening with oakum, lead or other material that are pounded into the
I annular space space in a bell and spigot cast iron pipe.
a. brazing
b. flaring
I c. welding
d. caulking

I 38. A pipe which carries the discharge of bidets or similar fixtures with or without the discharge of other
fixtures to a sewer or approved drain.

I a. soil pipe
b. waste pipe
.. c. waste stack
d. soil and waste pipe

' 39. A water supply pipe that extends vertically one full storey or more to convey water to fixture branches
or group of fixtures.
a. vertical water pipe
b. downfeed pipe
c. water branch pipe
d. riser

16

\
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

I
I 40. An outhouse used for the deposition of excrement.
a. privy
b. cesspool

i c. sewage disposal shed


d. privy vault

I 41. A faucet to which a hose may be connected .


a. bib
b. tap
I c. hose bib
d. gooseneck

I 42. A valve placed on the water main to which the building water service is connected.
a. curb cock

I b. gate valve
c. corporation stop
d. globe valve

I 43. The extended portion of a pipe that is closed on one end to which no connections are made on the
extended portion thus permitting stagnation o f wastewater or air therein.

I a. house drain
b. building sewer
c. dead-end
I d. pipe run

44. A covered, usually small tank used chiefly for storing rainwater for domestic use other than for
I drinking purposes.
a. catch basin

I b. cistern
c. catchment
d. junction box.

I PART IV
I. A pipe fitting with a removable plug which provide access for
I inspection or cleaning of the pipe run.
2. A soil o r waste system where all piping are threaded pipe, tube or
other such rigid construction using recessed drainage fittings.
I 3. A common measure of the probable discharge into the drainage
system by various types of plumbing fixtures on the basis of one dfu being equal to 7.5 gals per minute.
4. The volume of water used by plumbing fixture in a given amount of
time. Usually expressed in gals per minute (gpm).

17

\ \
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUEST IONS

5. _ _ _ _ _ _ _ _ _ ____ The lowest portion or the lowest inside surface ofa channel, conduit,
drain, pipe or sewer pipe. ,
6. - -- - - - - -- -- -- Any part of a piping system other than the main , riser or stack.
7. A device which introduces air into an exiting stream of water.

I 8.
than its original source.
The flow of water into a water supply system from any source other

9. - - -- -- - -- - - - - A water suprly pipe connecting the fixture with the fixture branch.
I I0.
building served.
The ripe from the water main or source of water supply to the

11. A receptacle in which liquids are retained for sufficient period of


I time to aJlow settle able materials to deposit.
12. The end of a pipe wh ich fits into a bell or hub. Also a word used
synonymously with faucet.
I 13. The vertical mai n of a system of soil, waste or vent piping extending
through one or more stories and extended through the roof.

I 14.
15.
A vertical soi l pipe conveying fecal matter and waste water.
Any pipe which conveys the discharge of water closet, urinal or
fixtures having similar functions, with or without the discharges from other fixtures to the bldg, drain or

I bldg sewer.
16. Condition or any arrangement whereby reverse flow can occur.
17. A pipe flange that is not drilled for bolt holes.
I 18. A length of soil or waste stack corresponding in general to a story
height, but in no case less than 2.43 meters within which the horizontal branches may be connected to the
stack.
I 19. _ __ _ _ _ __ __ _ _ The length of pipe measured along the center line of the pipe &
fittings

I 20.
21.
A bathroom containing a water closet, a lavatory and a bathtub.
A bathroom containing a water closet a lavatory and a shower bath
22. The installation of all parts of the plumbing system which can be

I completed prior to the installation of fixtures. These include drainage, water supply and wet piping and
necessary fixture supports.
23. A group of fixtu res located adjacent to the stack so that by means of
I proper fittings , vents may be reduced to a min imum.
24. The banging noise in pipe caused by a quick closing valve.
25. A secondary pipe line.

' 26.
atmospheric pressure.
27.
2~. .
.
A suction by the flow of liquids in pipes, a pressure less than

A pipe or conduit for carrying sewage and other liquid water.


The accumu lated, settled solids which are deposited from sewage
and contams more or less water to form a semi liquid mass.
29. The vertical distance between the crown weir and top dip.
30. A device to prevent Backflow.
31. A building sewer that conveys storm water but no sewage.

18
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

I 32. , The lowest piping of the drainage piping system that receives the
discharge from soil, waste and other drainage pipes inside the wells.
33. The first section of water supply piping in a building after the water
meter.

I 34. - - - - - - - - - - - - Refers to a plumbing fixture that rests on a floor.


35. Refers to a plumbing fixture which is supported form a wall.
36. A receptacle sett collect surface or storm water from an open area.
I 37.
especially the genitals.
A plumbing fixture used for washing the middle part of the body.

38. _ _ __ __ _ _ _ _ __ A fixture designed for use by women so that it may be stradled.


I 39.
person bathes.
A receptacle for water that is shaped to tit a human body in whicha

40. _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ A shallow, flat bottom, fixture that is used in the kitchen for cleaning
I dishes in connection with preparation of food.
41. A fixture designed foe=r washing of the hands and face which is

I commonly found in bathroom and rest room.


42. A special class of plumbing fixtu re intended to perfom a special
function.

I 43.
44.
Slop sink
Applies to fixtures in residences and apartments, and to fixtures to in
non-public toilet rooms of hotels and metals & similar installations.
45. Is a vent, the primary function of which is to provide air circulation
between drainage and vent system.
46. An arrangement of venting so installed that one vent pipe will serve
I two traps common.
47. A vent which carries neither water nor waterborne wastes.
48. A vertical pipe installed to provide circulation of air in a plumbing
I system and for reducing the pressure exerted in trap seals.
49. The principal artery of the venting system to which vent branches

I may be connected.
50. The continuation of a horizontal soil or waste pipe beyond the
connection at which liquid waste fro a fixture enter the waste or soil pipe.

I 51.
52.
A branch vent that performs its function for ffi'..O~ or more traps.
A vent connecting from a branch of the drainage system to a vent
stack.
I 53. _ _ _ _ _ _ _ __ __ _ A vertical vent that is a continuation of the drain to which the vent
connects.
54. pipe or pipes installed to provide a flow of air to o r from the drainage
I system or to provide circulation of air within such pipe to protect trap seal from siphonage and back
pressure.
55. A valve in which the flow of fluids is controlled by rotating drilled
ball that fits tightly against a resilient seat in the valve body.
'

19
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUEST IONS

I , 56. A valve designed to supply a fixed quantity of water for flushing


------------
purposes.
I 57. ___________ _ _ A device located at the bottom of a flush tank for flushing water
closets and similar fixtures.

I 58. - - - - - - - - - - -- A globe valve in which the inlet and outlet opening one at 90 degree
angles to one another.
59. _ _ _ _ _ _ _ _ __ a safety valve that automatically protects against excessive

I temperature, excessive pressure or both.


60. A faucet opened o r closed by the fall or rise of a ball floating on the
surface of water.
I 61. - - - - - - - - - - - - A metallic sleeve caulked or otherwise joined to an opening in a
pipe, into which plug is screwed.
62. A pipe part, usually standardized, such as bend coupling elbow tee
I reducer used for joining two or more sections of the pipe together.
63. A short internally threaded section of a pipe, used to join two pipes
or conduits.
I 64. - - - - - - - - - - - - A pipe fitting used to change direction.
65. An elbow having a male thread at one end.
a pipe tee having a union-type coupling on one end.
I 66.
67. a fitting used to connect the ends of two pipes, neither of which can
be turned.

I 68. - - - - - - - - - - --
69.
A vise to ho ld pipe or tubing
A tool used to remove square or octagonal shaped threade faucet
scats.
I 70. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ A wrench that ~a\ly chain that is slipped around and attached to
the wrench handle.
71. A pipe wrench that resembles a pipe wrench, except for its ~mooth
I la.XYS. It is used to ho ld or tum hardware having flat surfaces.
72. A tool used to remove interior and exterior burrs.

I 73.
74.
A tool used for cutting internal threads, as in a pipe.
A tool used for bending flexible copper tubing.
75. A wrench that has swivelingjaws that is used to hold nuts in a basin

I 76.
77.
A tool used for no hub soil pipe installation
An auger for searching cable which is broken o r lost in line.
78. Used for lines which where have become badly greased with
I detergents and have to be opened.

PARTY
I I. What is the minimum diameter of water supply pipe for water c loset with tank?
~'dia
b.W'dia
I
20
I

I
PRACTICAL PRO BLEMS SAMP LE QUESTIONS

I
2. What is the joining method of installation for PPR pipes?
I a. by threading
b. by solvent cement

• c.
d.
by heating
none of the above

3. What is the standard length of 1he PVC pipes S-1000 for soil waste and vents?
I a. 3 m '
b. 4m
I c. 5 m
·-ct-6 m

I 4. What is Jhe usual pipe size to receive waste from bar sink and bath tub?
a. 32 mm
b. 40 mm
I c. 38 mm
d. 50 mm

I 5. If there is a water c loset, what is the minimum duiarneter of soil branch PVC?
a. 3" dia
D b. 2" dia
c. 6" dia
d. 4" dia
I
6. In the digestion chamber, what is the minimum height of the water level?
a. 1.2 m
I b. 1 m
c. 1.5 m
d. 1.8 m
I 7. What is the minimum water inlet for a flush type water closet?
a.~" dia
b. Yi" dia
I

,
c. I" dia
d. 3/8 " dia

8. For a residential with one shower only, what is the best water heating system?
a. multipoint syste!11
I b. centralized system
@single point system
d. none of the above
I

21
I
P RACTICAL PROBLEMS SAMPLE Q UESTIONS

I 9. What is the height required for vent stack thru roo f above the roof if the roof I use for some purpose
like roof deck?
a. 8 ft
b. 7 ft

I c. 2 ft
d. I ft

I I0. It is operated by rai sing and lowering a double-faced wedge shaped gate?
a. globe valve
b. gate valve
I c. check valve
d. none of the above

I 11. What is the required height of waste stub-out for wall mount lavatory?
a. 600 mm

I b. 50 l mm
c. 400 mm
ri,.£>"

d. 460 mm

I 12. What is the minimum distance of water closet floor stub-out from finish wall?
a. 305 mm

I b. 350 mm
c. 285 mm .•
d. 250 mm
I 13. What is the minimum height of flush type water closet water supply stub out fro m finish floor?
a. 650 mm
I b. 550 mm
c. 591 mm

I d. 625 mm

14. A water closet that is easily recognized by the bulge on front and the most noisiest of all types.

,
I a. wash down
b. reverse trap
c. siphon action
d. siphon vortex

15. What kind of p!pe with hub from one end and spigot on the other end.
r a. PVC
b. Cast iron
c. concrete
I d. asbestos

f-
22
I
PR4CTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

I 16. What plumbing tools to be used in tightening t.he connections between GI pipes and fittings?
a. strap wrench
b. chain wrench
c. pipe wrench
d. pipe threaders

17. What water pipes is measured from it'i outside diameter?

I a. PPR pipes
b. Gl pipes
c. PVC pipes
I d. Copper pipes

18. What valve controls water from nowing back?


I a. Gate valve
b. check valve
c. relief valve
I d. none of the above

I 19. What particular PVC soil and waste fitting receives stack pipe and two branches of soil and waste
pipe.
a. sanitary tee

I b. double bend
c. double tee wye
0

d. tee
I 20. A small level used by plumbers
a. miniature level
I b. torpedo level
c. compact level\

I d. none of the above

21. The two most common s izes of pipe wrenches used by plumbers are

I a. IO" and 12"


b. 12'.' an(i 18"
c. 12" and 24"

'I
d. 18" and 24"

22. A tool specifically designed for use with a faucet installation.


a. basin w rench ·
b. faucet tool
c. specialty faucet wrench
I d. none of the above

' -
23
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

I
23. The best tool for cutting cast iron pipe.

i a. hand saw
b. circular saw
- c.jig saw

I d. none of the above

24. Copper piping used for medical gas system should on ly be cut with a
I a. hacksaw
b. band saw
c. reciprocating saw
I d. copper tubing cutter

25. The only safe method to ignite a torch used for soldering
I a. striker
b. cigarette lighter

I c. match
d. none of the above

I 26. A saw used to productively cut threaded rod is \


a. reciprocating s.a w
b.jigsaw
I c. demolition saw
d. portable band saw

I 27. A jackhammer is typically powered electrically or


a. pneumatically
b. by battery
c. manually
d. hydraulically

' 28. Reciprocating saw blades are selected based on the type of material being cut, length and
a. teeth per inch
b. teeth per foot
c. manufacturer of saw
d. compatibility with band saw

29. An auger bit is used for drilling


a. metal
b. wood
c. plastic
d. none of the above

30. An adjustable wrench

24
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS
I a. has an adjustable jaw with teeth
b. has an adjustable smooth jaw
c. also called spud wrench
d. none of the above

I 31. When drilling into concrete


a. a masonry bit is used
I b. a power bore is used
c. an auger bit is used
d. none of the above
I 32. The two common bit design for a jackhammer are
a. chisel and flat head
I b. point and round head
c. chisel and point

I d. flathead and round head

33. The most productive method of creating a hole in a metal wall stud

I a. using a metal stud punch


b. drilling a series of small holes and cutting with tin snips
c. using power bore drill bits with a right angle drill
I d. cutting the stud with a reciprocating saw and metal blade

34. A flaring tool is used


I a. flexible plastic tubing
b. hard copper tubing
c. steel pipe
I d. none of the above

35. a wall board saw is used to cut


a. wooden wall studs
b. wooden wall boards
c. drywall o r sheetrock
d. none of the above

36. An inside plastic pipe cutter


a. is only used for plastic pipe inside a building
b. cuts from the inside of the pipe outward
c. is a wire rope de.sign
d. all of the above

37. A hack saw blade is designed to be used


a. in one direction

25

\
I
P RACTICAL PRO BLEM S SAM PLE QUEST IONS

I b. with a reciprocating saw


c. for cutting wood boards
i d. all of the above

I 38. Many power tools have a side handle


a . That is removed when a person is becoming comfortable with too l to use
b. for beginners to become comfo rtable with tool to use

I c. that is used to minimize injury fro m a poss ible violent reactin g of the tuol
d. to use if OSHA is on the job site

I 39. Many copper tubing have _ _ to remove the internal ridge caused by cutting the copper tubing
a. a folding triangular reamer
b. Two cutting wheels
I c. a folding file featu re\
d. both a and c

I 40. MSDS
a. material safety delivery schedule

I b. material safety data sheet


c. material safety determination sheet
d. material safety dictating sheet

I 41. Excavated soil should not be placed any closer than _ _ from the edge of a trench.
a. l'
I b.2 '
c.3'
d.4 '
I 42 . The person responsible in monitoring a pennit required confined sp,,ace is called
a. an entrant\
I b. a first responder
c. an anendant
d. a monitor

43. The safe oxygen level of a confine space is between


a. 19 % and 23 %
b. 19.S % and 23.S %
c. 20 % and 24%
d. none of the abo~e

44.0SHA
a. Occupational Safety and Health Association
b. Organization Safety and Health Administration

26
I
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

I c. Organization of special Hazard Association

1. (9ccupational Safety and Health Administration ~

45. The maximum concentration (amount) of a chemical a worker can be exposed to is known as:

I a. permissible exposure level


b. individual tolerance level
c. Maximum exposure limit

I d . concentration allowance

46. Three common types of isolation valves are:


I a. ball, gate and butterfly
b. gate, butterfly and round

I c. butterfly, ball and circular


d. gate, ball and circular

I 47. A tee with the three connections each measuring 2" is correctly ordered as:
a. 2" x 2" tee
b. 2"x2"x2"tee

I c. 2" tee
d. none of the above

I 48. The wall thickness of a pipe is determined by


a. adding the inside and outside diameter and dividing by 2
b. subtracting the inside diameter from the outside diameter and dividing by 2
I c. subtracting the inside diameter from the outside diameter
d. none of the above

I 49. Schedule 40 is
a. thicker than schedule 80 pipe

I b. thinner than schedule I 0 pipe


c. no longer sold
d. none of the above

I 50. The four different types of copper pipe commonly used today are identHied as
a. 1,2,3,& 4
b. A,B,C,& D
f c. M,L,K, and DWV
d. Red, Blue, and Wheel handle
(
51. Two common type of gate valve

I a. rising and non rising stem


b. full port and restricted port
c. ball and butterfly

27
PRACTICAL PROBLEMS SAMPLE QUESTIONS

d. level handle and wheel handle

52. A sanitary tee


a. is used on a drainage system
b. has a flow pattern
c . both a & b
d. none of the above

53. PVC pipe cannot be used for:


a. hot water distribution system
b. cold water servke from a water meter to a building
c. venting a drainage system
d. drains and sewers

54. A 45 degree fitting is


a. one-sixteenth of a circle
b. one-eight of a circle
c. one-fourth of a circle
d. one-half of a circle

55. A ball valve


a. has a lever handle for manual types
b. can be purchased as an automatic type
c. has an internal ball with a core drilled through its center
d . all of the above

28
J
PLUMBING CODE ANSWER KEY
[
PART 1
[ 26. D (PER DAY) 52. A 78. B

I. c 27. B 53. D 79. A

r 2.

3.
A

c
28. B

29. D
54. B/C

55. B
80. B

81. c
r 4. A 30. A 56. B 8:!. A

5. D 31. .c '.--- 57. c 83. c


I 6. B 32. c 58. B 84. D
7.
'" A 33. D 59. D 85. D
I 8. A 34. A 60. c 86. B

I 9. c 35. A 61. A 87. D

. 10. A 36. A 62. c 88. c


I 11. A 37. c 63. C(26 GA) 89. c
12. c 38. A 64. A
.
90. D
I 13. C (3DAYS) 39. A ' 65. A 91. D
14. B 40. D 66. A 92. B
I 15. c 41. A ..93.
67. B c
16. 8 c
I 42. 68. D 94. 8
17. c c
.. 43. 69. 0 95. D

I 18. D 44. 8 70. A 96. A


. 19. A 45. B 71. A 97. 8
r 20. A 46. B 72. D 98. A
21. A 47. D 73. c 99. A
22. c 48. B 74. D 100.A
23. 0 49. c 75. A
24. A 50. c 76. c
25. B ( 63 PSI) 51. B
~
77. A
I " • -

1
I
PLUMBING CODE ANSWER KEY

PART II -ABBR.
r I. UNPLASTICIZED POLYVI YL CHLORIDE

2. UNDERWRl:Y-ES LABORATORY
1
3. INTERNATIONAL ASSOCIATION OP PLUMBING AND MECHANICAL OFFICIALS

I 4. CENTRIF UGA L C.i\ST :RON PIP E

5. INTERNATIONAL STANDARD ORGANIZATION

r 6. NATfON AL MASTER PLUMBERS ASSOClA TION OF THE PHILIPPINES

7. METROPOLITAN WATERWORKS AND SEWERAGE SYSTEM


I 8. PHJLIPPINE ATMOSPHERIC GEOPHYSICAL AND ASTRONOMICAL SERVICES
ADMINfSTRA TION

9. PHILIPPINE SOCIETY OF MECHANICAL ENGINEERS

10. PHILIPPINE NATIONAL STANDARD

11. LOCAL WATER UTILITIES ADMINISTRATION


,... 12. AMERICAN SOCIETY FOR TESTING' MATERIALS .
I
I
,.'~' .... '

,. 13. ACROLINITRILE BUTADIENE STYRENE

14. HIGH DENSITY POLY ETHELINE

15. POLY PROPELENE

16. PHILIPPINE SOCIETY OF SANITARY ENGINEERS

17. AMERICAN NATIONAL STANDARDS INSTITUTE

18. NATIONAL FIRE PROTECTION ASSOCIATION

19. VET STACK THRU ROOF

20. PLUMBING AND DRAINAGE INSTITUTE

21. PLUMBING AND DRAINAGE INSTITUTE

22. GALVANIZED IRON PIPE

23. DRAIN WASTE VENT

24. CHLORINATED POLYVINYL CHLORIDE

25. GALLONS PER MINUTE

2
I
PLUMBING CODE ANSWER KEY

I
26. EXTRA HEAVY
i 27. REINFORCED CONCRETE PIPE
'

I 28. VENT THRU ROOF

29. DRAINAGE FIXTURE UNIT

I 30. PLUM!3l 1 G P. D DRAl>JAGE INSTITUTE

31. ELECTRJCAL METALJC TUBING

I 32. HEATING, VENTILATION, AND AIR CONDITIONlNG

r 33. IRON PIPE SIZE

34. NATIONAL ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AUTHORJTY

r 35. PARTS PER M ILLION

36. TOT AL DYNAMIC HEAD

r
..

3
PLUMBING CODE ANSWER KEY

PART lll 27. c 52. c 79. D

I. c 28. A 53. c 80. B

2. B 29. NIA 54. c 81. B

3. c 30. A 55. A 82. A

-l. A 31. A 56. 0 r


83. '-

5. B 32. c 57. A 84. A

6. B 33. c 58. B ' 85. I Meter

7. D 34 . .. o 59. B 86. B

8. A 35. D 60. D 87. A

9. c 36. 8 (MAX FIX 61. B 88. B


FOR A SINGLE
10. A CIRCUIT/ 62. A 89. B
LOOP VENT
I I. B 63. A 90. D
37. A
12. A 64. A 91. B
38. c
13. A 65. B 92. B
39. A
14. B 66. c 93. A
40. A
15. A 67. c 94. 76
41. D
16. B 68. c 95. A
42. B
17. c 69. D 96. c
43. A
18. c 70. A 97. A
44. c
19. c 71. c
45. c 98. D
20. - 72. B
46. D 99. A
21. A
73. A 100.C
47. A
22. B
48. D
74. c
23. A
49. c 75. c
24. c 76. c
50. A
25. A
51. B
77. c
26. c 78. A

4
PLUMBING CODE ANSWER KEY

PART IV 27. c 54. B

I. c 28. A 55. c
2. c 29. A 56. D
3. _A 30. B 57. A

-1. A 31. B 58 c
5. D 32. c 59. A

6. A 33. A 60. c
7. B 34. A 61. D

8. A 35. c 62. A
9. B 36. D 63. A
10. A 37. A 64. c
11. C 38. c 65. 6.10
12. D 39. A 66. A
13. B 40. A 67. D
14. c 41. B 68. A
15. A 42. D 69. c
16. c 43. c 70. c
17. B 44. B 71. A
18. A 45. A 72. A
19. B 46. c 73. A
20. A 47. B 74. A
21. c 48. A 75. A
22. A 49. 0

23. B 50. c
24. A 51. A

25. c 52. 8

26. A 53. A

5
PRA CTICAL PROBLEMS answer key

PART 1

1. B 25. B 49. A 73. A

2. B 26. B SO. A 74. B

3. A 27. B 51. AAA 75. D

4. B 28. D 52. A 76. A

5. A 29. A 53 . c 77. A
6. B 30. A 54. c 78. B

7. c 31. A SS. 0 79. A

8. B 32. A 56. c 80. D


9. B 33. c S7. c 81. c
10. B 34. BBB 58. D 82. B
11. A 35. B 59. A 83. A
12. A c
36. 60. c . 84. A
13. A 37 . .D 61. D 85. 0
14. c 38. B 62. A 86. A
15. B 39. A 63. D 87. D
16. A 40. c 64. A 88. A
17. B 41. A 65. B 89. 0
18. B 42. B 66. B 90. A
19. D 43. c 67. D
20. A 44. c 68. c
21. D 45. A 69. c
22. B 46. B 70. c
23. A 47. A 71. A
24. c 48. D 72. D
PRACTICAL PROBLEMS answer key

PART Ill 25. A.

1. A 26. c
2. B 27. c
3. A 28. A

4. c 29. A

s. A 30. B

6. A 31. A

7. B 32. B

8. A 33. c
9. B 34. A

10. B 35. D

11. B 36. B

12. A 37. D

13. c 38. A

14. D 39. D

15. A 40. A

16. A 41. c
17. B 42. c
18. A
43. c
19. A
44. B

20. A

21. c
22 . FLOOD LEVEL RIM

23. B

24. A

1
PRACTICAL PROBLEMS answer key

PART IV

1. CLEANOUT 25. LATERAL

2. DURHAM SYSTEM 26. SIPHONAGE

3. FIXTURE UNIT 27. DRAIN

4. FIXTURE UNIT 28. SLUDGE

5. INVERT 29 . TRAP SEAL

6. BRANCH 30. BACKFLOW PREVENTER

7. AERATOR 31. STORM SEWER

8. BACKFLOW 32. BUILDING DRAIN

9. FIXTURE SUPPLY 33. BUILD ING SUPPLY

10. SERVICE PIPE 34. FLOOR SET

11. CATCH BASIN 35. WALL HUNG

12. SPIGOT 36. AREADRAIN

13. MAIN SOIL & WASTE STACK 37. BIDET

14. SOIL STACK 38. WOMAN'S URINAL

15. SOIL PIPE 39. BATHTUB

16. CROSS CONNECTION 40. KITCHEN SINK


.... ~ .....
17. ~uNp ,FLANGE f-~ ~),.t ~!~ _, 41. LAVATORY

18. BRANCH INTERVAL 42. PLUMBING APPLIANCE

19. DEVELOPED LENGTH 43. SERVICE SINK

20. FULL BATH 44. PRIVATE TOILET

21. THREE QUARTER BATH 45. RELIEF VENT

22. ROUGHING IN 46. UNIT VENT

23. BATIERY OF FIXTURES 47. DRYVENT

24. WATER HAMMER


48. MAIN VENT/ STACK VENT
PRACTICAL PROBLEMS answer key

49. MAIN VENT/ 'JENT STACK 69. VALVE SEAT TOOL

SO. DEAD END 70. CHAIN WRENCH

51. GROUP VENT 71 . MONKEY WRENCH

S2. BRANCH VENT 72. REAMER

S3. CONTINOUS VENT 73. PIPE TAP

S4. VENT SYSTEM 74. TUBE BENDER

SS. BALL VALVE 75. BASIN WRENCH

56. FLUSHOMETER VALVE 76. TORQUE WRENCH

57. FLUSH VALVE 77. RETRIEVING AUGER

S8. ANGLE VALVE 78. GREASE CUTIER

S9. TEMP. & PRESSURE RELIEF VALVE

60. FLOAT VALVE

61. FERRULE

62. FITIING

63. COUPLING

64. ELBOW

65. STREET/ SERVICE ELBOW

66. UNION TEE

67. UNION PATENTE

68. PIPE VISE


PRACTICAL PROBLEMS answer key

PARTV

' 1.

2. B
A 20. B

21. D
39. A

40. B

3. A 22. A 41. B

4. c 23. D 42. c
s. 0 24. D 43. B

6. A 25. A 44. B

7. c 26. D 45. A

8. c 27. A 46. A

9. b~ ?, 28. A 47. c
10. B 29. B 48. B
..
11. B 30. B 49. D

12. A 31. A so. c


13. c 32. c 51. A

14. A 33. A 52 . c
15. B 34. D S3. A
16. c 35. c 54. 8
17. A 36. B SS. D
.. 18. B 37. A

19. A 38. c

/D