Vous êtes sur la page 1sur 9
E x e r c i s e - 1 (Objective Questions Based on Fundamentals)

Exercise - 1

(Objective Questions Based on Fundamentals)

SECTION (A) : ONLY ONE ANSWER IS CORRECT :

1. Which of the following statements about physical adsorption is not correct ?

(A)

It is usually monolayer

(B)

It is reversible in nature

(C)

It involves van der Waals interactions between adsorbent and adsorbate

(D)

It involves small value of adsorption

2. Which of the following statements about chemisorption is not applicable?

(A)

It involves chemical forces between adsorbent and absorbate

(B)

It is irreversible in nature

(C)

It involves high heat of adsorption

(D)

It involves low activation energy

3. Which of the following statements regarding adsorption is not correct ?

(A)

Extent of adsorption of gases on charcoal increases with increase in pressure of the gas

(B)

Extent of adsorption is independent of temperature

(C)

Extent of adsorption by a given mass of adsorbent limit

(D)

Extent of adsorption is dependent on the nature of adsorbent

4. Which of the following statements is not correct for a lyophobic solution ?

(A)

It can be easily solvated

(B) It carries charges

(C)

The coagulation of this sol is irreversible in nature

(D) It is less stable in a solvent

5. Which of the following statements is correct for a lyophilic solution ?

(A)

It is not easily solvated

(B) It carries charges

(C)

The coagulation of this sol is irreversible in nature

(D) It is quite stable in a solvent

6. Which of the following ions is most effective in the coagulation of an arsenious sulphide solution ?

(A) K +

(B) Mg 2+

(C) Al 3+

(D) C

7. Which of the following ions is most effective in the coagulation of ferric hydroxide solution ?

(A)

Cl¯

(B) Br

8. Liquid-liquid sol is known as

(A) aerosol

(B) foam

(C) NO 2 ¯

(C) emulsion

(D) SO 4

2–

(D) gel

9. The colloidal system consisting of a liquid adsorbent in a solid adsorbate is termed as

(A)

aerosol

(B) foam

(C) emulsion

(D) gel

10. A colloidal solution can be purified following the method of

(A)

dialysis

(B) peptization

(C) filtration

(D) oxidation

11. Which of the following statements is not correct?

 

(A)

A colloidal solution is a heterogeneous two-phase system

 

(B)

Silver sol in water is an example of lyophilic solution.

(C)

Metal hydroxides in water are examples of lyophobic solution

(D)

Liquid-liquid colloidal solution is not stable system

12. Size of colloidal particles may range from

 

(A)

1 to 100 nm

(B) 10 to 100 pm

(C) 1 to 100 µm

(D) 1 to 10 mm

particles may range from   (A) 1 to 100 nm (B) 10 to 100 pm (C)
Page # 15
Page # 15

13. Which of the following represents a multimolecular colloidal particles?

(A) Starch

(B) A sol of gold

(C) Proteins

(D) Soaps

14. Which of the following sols is negatively charged?

(A)

Arsenious sulphide

(B) Aluminium hydroxide

(C)

Ferric hydroxide

(D) Silver iodide in silver nitrate solution

15. Which of the following anions will have minimum flocculation value for the ferric oxide solution ?

(A) Cl¯

(B) Br¯

(C) SO 4 2

(D) [Fe(CN) 6 l 3-

16. Which of the following represents a macromolecular colloidal particles ?

(A) Solution of gold

(B) Cellulose

(C) Soaps

17. Which of the following statements is not correct?

(D) Synthetic detergents

(A)

Peptization is the process by which certain substances are converted into the colloidal state

(B)

Metal sols of gold, silver and platinum can be prepared by Bredig's arc method.

(C)

Impurities present in a solution makes it more stable

(D)

Dialysis is a process to remove impurities of ions and molecules from a solution.

18. Select correct statement (s):

(A)

hydrophilic colloid is a colloid in which there is a strong attraction between the dispersed phase and water

(B)

hydrophobic colloid is a colloid in which there is a lack of attraction between the dispersed phase and water

(C)

hydrophobic sols are often formed when a solid crystallises rapidly from a chemical reactionor a supersaturated solution

(D)

all of the above

19. A reddish brown sol (containing Fe 3+ ) is obtained by:

(A)

the addition of small amount of FeCl 3 solution to freshly prepared Fe(OH) 3 precipitate

(B)

the addition of Fe(OH) 3 to freshly prepared FeCl 3 solution

(C)

the addition of NH 4 OH to FeCl 3 solution dropwise

(D)

the addition of NaOH to FeCl 3 solution dropwise

20. Peptisation is:

(A)

conversion of a colloidal into precipitate form

(B)

conversion of precipitate into colloidal sol

(C)

conversion of metal into colloidal sol by passage of electric current

(D)

conversion of colloidal sol into macromolecules

21. Which is not the example of coagulation?

(A)

curdling of milk

(B) purification of water by addition of alum

(C)

rubber plating and chrome tanning

(D) formation of deltas at the river beds

22. Gold number of some lyophilic sols are:

:

Casein

:

0.01



:

Haemoglobin

:

0.03



:

Gum arabic

:

0.15

V

:

Sodium oleate

:

0.40

Which has maximum protective power:

(A)

(B) 

(C) 

(D) V

23. Protective sols are:

 

(A)

lyophilic

(B) lyophobic

(C) both (A) and (B)

(D) none of (A) and (B)

sols are:   (A) lyophilic (B) lyophobic (C) both (A) and (B) (D) none of (A)
Page # 16
Page # 16

24. Gold number Of haemoglobin is 0.03. Hence, 100 mL of gold sol will require haemoglobin so that gold is not coagulated by 10 mL of 10% NaCI solution :

(A) 0.03 mg

(B) 30 mg

(C) 0.30 mg

(D) 3 mg

25. Which are not purely surface phenomena :

(A)

viscosity, surface tension

(B) adsorption, absorption

(C)

absorption, viscosity

(D) adsorption, viscosity

26. Following is the variation of physical adsorption with temperature:

(A)

the variation of physical adsorption with temperature: (A)   (B) (C) (D) 27. Arsenic ( 
 
 

(B)

of physical adsorption with temperature: (A)   (B) (C) (D) 27. Arsenic (  ) sulphide

(C)

of physical adsorption with temperature: (A)   (B) (C) (D) 27. Arsenic (  ) sulphide

(D)

adsorption with temperature: (A)   (B) (C) (D) 27. Arsenic (  ) sulphide forms a

27. Arsenic () sulphide forms a sol with a negative charge. Which of the following ionic substances should be most effective in coagulating the sol ?

(A)

KCl

(B) MgCl 2

(C) Al 2 (SO 4 ) 3

(D) Na 3 PO 4

28. The stabilisation of a dispersed phase in a lyophobic colloid is due to:

(A)

the adsorption of charged substances on dispersed phase

(B)

the large electro-kinetic potential developed in the colloid

(C)

the formation of an electrical layer between two phases

(D)

the viscosity of the medium

29. The diameter of colloidal particle is of the order:

(A)

10 3 m

(B)

10 6 m

(C)

10 15 m

(D) 10 7 m

30. Smoke is a dispersion of:

 

(A)

gas in gas

(B) gas in solid

(C) solid in gas

(D) liquid in gas

31. Smoke has generally blue tinge. It is due to

(A) scattering

(B) coagulation

(C) Brownian motion

(D) electro-osmosis

32. Adsorption is the phenomenon in which a substance:

(A)

accumulates on the surface of the other substance

(B)

goes into the body of the other substances

(C)

remains close to the other substance

(D)

none of these

33. There is desorption of physical adsorption when:

(A)

temperature is increased (B)

temperature is decreased

(C)

pressure is increased (D) concentration is increased

34. The rate of chemisorption:

(A)

decreases with increase of pressure

(B) increases with increase of pressure

(C)

is independent of pressure (D) is independent of temperature

35. Which of the following is not characteristic of chemisorption?

(A)

it is irreversible

(B)

it is specific

(C)

it is multilayer phenomenon

(D)

heat of adsorption of about – 400 kJ

(B) it is specific (C) it is multilayer phenomenon (D) heat of adsorption of about –
Page # 17
Page # 17

36. Softening of hard water is done using sodium aluminium silicate (zeolite). The causes :

(A)

adsorption of Ca 2+ and Mg 2+ ions of hard water replacing Na + ions.

(B)

adsorption of Ca 2+ and Mg 2+ of hard water replacing Al 3+ ions

(C)

both (A) and (B)

(D)

none of these

37. Compared to common colloidal sols, micelles have:

(A)

higher colligative properties

(B) lower colligative properties

(C)

same colligative properties

(D) none of

these

38. Which one of the following statements is false for hydrophilic sols ?

(A)

they do not require electrolytes for stability

(B)

their coagulation is reversible

(C)

their viscosity is of the order of that of water

(D)

their surface tension is usually lower than that of dispersion medium.

39. Which one of the following statements is correct:

(A)

Brownian movement is more pronounced for smaller particles than for bigger ones

(B)

Sols of metal sulphides are lyophilic

(C)

Schulze-Hardy law states, the bigger the size of the ion, the greater is its coagulating power

(D)

One would expect charcoal to adsorb chlorine more strongly than hydrogen sulphide.

40. Gold number of a lyophilic sol is such property that:

(A)

the larger its value, the greater is the peptising power

(B)

the lower its value, the greater is the peptising power

(C)

the lower its value, the greater is the protecting power

(D)

the larger its value, the greater is the protecting power

41. Colloidal solutions of gold prepared by different methods are of different colours because of:

(A)

different diameters of colloidal gold particles

(B)

variable valency of gold

(C)

different concentration of gold particles

(D)

impurities produced by different methods

42. Bleeding is stopped by the application of ferric chloride. This is because:

(A)

the blood starts flowing in opposite direction

(B)

the blood reacts and forms a solid, which seals the blood vessel

(C)

the blood is coagulated and thus the blood vessel is sealed

(D)

the ferric chloride seals the blood vessel.

SECTION (B) : ONE OR MORE THAN ONE CORRECT CHOICE

1. Which of the following colloidal solutions contain negatively charged colloidal particles?

(A)

Fe(OH) 3 sol

(B) As 2 S 3 sol

(C)

Blood

(D) Gold sol

2. Which of the following are examples of aerosols?

 

(A)

Whipped cream

(B) Cloud

(C) Fog

(D) Soap lather

3. Which of the following statements are true for physisorption?

(A)

Extent of adsorption increases with increase in pressure.

(B)

It needs activation energy

(C)

It can be reversed easily

(D)

It occurs at high temperature.

(B) It needs activation energy (C) It can be reversed easily (D) It occurs at high
Page # 18
Page # 18

4.

Which of the following are hydrophobic sols?

(A) Protein sol

(B) Gold sol

(C) Gum sol

(D) Fe(OH) 3 sol.

5. If Cl 2 gas is enclosed in presence of powdered charcoal in a closed vessel, the pressure of the gas decreases. It is because

(A)

the gas molecules are absorbed at the surface

(B)

the gas molecules concentrate at the surface of the charcoal

(C)

the gas molecules are adsorbed at the surface

(D)

the gas molecules are desorbed by the surface

6. When negatively charged colloids like As 2 S 3 sol is added to positively charged Fe(OH) 3 sol in suitable amounts

(A)

Both the sols are precipitated simultaneously (B) This process is called mutual coagulation

(C)

They become positively charged colloids

(D) They become negatively charged colloids

7. Which of the following are incorrect statements ?

(A)

Hardy schulz rule is related to coagulation

(B)

Brownian moment and Tyndall effect are the characteristic of colloids.

(C)

In gel, the liquid is dispersed in liquid

(D)

Lower the gold number, more is the protective power of lyophillic sols.

8. Which of the following are multimolecular colloids ?

(A)

Sulphur

(B) Egg albumin in water

(C) Gold sol

(D) Soap solution

9. The origin of charge on colloidal solution is

 

(A)

Frictional rubbing

(B)

Electron capture during Bredig's arc method

 

(C)

Selective adsorption of ion on their surface

(D)

It is due to addition of protective colloids

10. Which of the following are based on Tyndall effect.

(A)

Ultra microscope

(B) Deltas

(C) Blue colour of sky

(D) Coagulation

E x e r c i s e - 2 (Miscellaneous Questions )

Exercise - 2

(Miscellaneous Questions )

SECTION (A) : QUESTIONS FOR SHORT ANSWER :

1. Name the dispersed phase and dispersion medium in butter.

2. How can we make dialysis fast?

3. Out of the following, which is an example of lyophilic sol?

(i) Gold sol,

(ii) Phosphorus sol,

(iii) Starch sol

4. Give examples of positively charged sols.

5. Out of sodium chloride and barium chloride, which will have greater flocculation value for As 2 S 3 sol?

6. Gold numbers of gelatin and gum arabic are 0.005 and 0.15 respectively, which of the two has greater protecting power?

7. Which is better adsorbent for H 2 gas : Charcoal or finely divided palladium?

8. Name three strongly absorbed gases :

9. What happens when a red colloidal solution of gold is subjected to an electric current?

10. What happens when smoke comes in contact with clouds?

solution of gold is subjected to an electric current? 10. What happens when smoke comes in
Page # 19
Page # 19

SECTION (B) : FILL IN THE BLANKS :

1. Milk is an example of

2. In a liquid aerosol

3.

Blood is a

is dispersed in

charged sol.

4. Gold number is a measure of

of a

colloid.

5. Coagulation power of Al 3+ ions is

than Sn 4+ .

1

6. Protective action of a lyophilic colloid

.

 

7. Tyndall effect is due to

of light by

particles.

8. Best protective colloid is

9. Purple of cassius is

10. The plot showing the variation of extent of adsorption with pressure at a constant temperature is called

SECTION (C) : TRUE OR FALSE :

1. Colour of a colloidal solution depends upon the size and shape of sol particles.

2. A layer of dispersion medium around the lyophilic sol particle accounts for its stability.

3. The higher the valency of effective ion, the lower is its coagulation power.

4. Cod-liver oil is an O/W emulsion.

5. Brownian motion is due to continuous bombardment of sol particles by molecules of disperson medium.

6. For a positive sol, flocculation values are in the order NaCl > K 2 SO 4 > Na 3 PO 4 > K 4 [Fe(CN) 6 ].

7. Hydrophilic sols are irreversible.

8. When negatively charged smoke comes in contact with positively charged clouds, rain fall takes place.

9. Ammonia is adsorbed by water while absorbed by charcoal.

10. The extent of adsorption increases with increase in specific area of adsorbent.

SECTION (D) : REASONING AND ASSERTION :

DIRECTIONS :

The following questions consist of two statements one labelled ASSERTION (A) and the another

labelled REASON (R). Select the correct answers to these questions from the codes given below :

(A)

Both Assertion and Reason are true and Reason is the correct explanation of Assertion.

(B)

Both Assertion and Reason are true but Reason is not correct explanation of Assertion

(C)

Assertion is true but Reason is false

(D)

Assertion is false but Reason is true

1. Assertion : All colloidal dispersions give very low osmotic pressure and show very small freezing point depression or boiling point elevation. Reason : Tydall effect is due to scattering of light from the surface of colloidal particles.

2. Assertion : The Brownian movement is due to the bombardment of collodial particles by the molecules of dispersion medium which are in the constant motion like molecules in a gas. Reason : Brownian movement provides a visible proof of the random kinetic motion of molecules in a liquid.

Reason : Brownian movement provides a visible proof of the random kinetic motion of molecules in
Page # 20
Page # 20

3.

Assertion : In the coagulation of negatively charged arsenic sulphide sol, the coagulating power decreases in the order, Al 3+ > Ba 2+ > Na + . Reason : Generally greater the valence of coagulating ion, the greater is its power of coagulation.

4. Assertion : Gold number is the measure of protective powers of different colloids. Reason : The smaller the gold number of lyophilic colloid, the smaller is its protective power.

5. Assertion : Gelatin is added to ice cream as a protective agent so as to preserve its smoothness. Reason : whipped cream is colloidal in nature.

6. Assertion : Mists and fogs are the colloidal systems in which liquid is dispersed in a gaseous dispersion medium. Reason : In smoke, solid is the dispersed phase and gas is the dispersion medium.

7. Assertion : The property of adsorption is shown by solids to a much larger extent than liquids. Reason : Solids, particularly when finely divided, have a large surface area.

8. Assertion : Physical adsorption of molecules on surface requires activation energy. Reason : Because the bonds of the adsorbed molecules are broken.

9. Assertion : Aqueous gold colloidal solution is red in colour. Reason : The colour arises due to scattering of light of colloidal gold particles.

10. Assertion : Isoelectric point is pH at which colloidal can move towards either of electrode Reason : At isoelectric point, colloidal solution become electrically neutral

11. Assertion : A gas with higher critical temperature gets adsorbed to more extent than a gas with lower critical temperature. Reason : The easily liquefiable gases get adsorbed to more extent which have higher critical temperature.

12. Assertion : When AgNO 3 is treated with excess of KI, colloidal particles gets attracted towards anode. Reason : Colloidal particles adsorb common ions and thus become charged.

13. Assertion : Activity of an enzyme is pH dependent. Reason : Change in pH affects the solubility of the enzyme in water.

14. Assertion : Alcohols are dehydrated to hydrocarbons in presence of acidic zeolite. Reason : Zeolites are porous catalyst.

SECTION : (E) MATCH THE FOLLOWING :

1. Column (I)

Column (II)

(A)

Gold sol

(P) Bredig's Arc method

(B)

Purification of colloidal solution

(Q) Negatively charged

(C)

As 2 S 3 sol

(R) Ultra centrifugation

(D)

Zeta potential

(S) Electro kinetic potential

(E)

Casein

(T) Double decomposition reaction

2. Column (I)

Column (II)

(A)

Tyndall effect

(P) Zig-zag motion

(B)

Brownian movement

(Q) Sky is blue

(C)

Electrophoresis

(R) Coagulation of colloids

(D)

Hardy schulze rule

(S) Charge on colloidal solution

(E)

Froth floatation

(T) Emulsion of pine oil

Hardy schulze rule (S) Charge on colloidal solution (E) Froth floatation (T) Emulsion of pine oil
Page # 21
Page # 21
Exercise - 3 (JEE/REE Questions of Previous Years)

Exercise - 3

(JEE/REE Questions of Previous Years)

SECTION (A) : OBJECTIVE

1. Peptization is a process of

[REE 1992]

(A)

precipitation of colloidal particles

(B) purification of colloids

(C)

dispersing precipitate in to colloidal sols

(D) movement of colloidal particles in the electrical field.

2. Rate of physisorption increases with

 

[JEE 2003]

(A)

decrease in temperature

(B) increase in temperature

(C)

decrease in pressure

(D) decrease in surface area

3. Adsoption of gases on solid surface is generally exothermic because

[JEE 2004]

(A)

enthalpy is positive

(B) entropy decreases

(C)

entropy increases

(D) free energy increases

4. Lyophilic sols are

[JEE 2005]

(A)

Irreversible sols

(B) They are prepared from inorganic compound

(C)

Coagulated by adding electrolytes

(D) Self-stabilizing

They are prepared from inorganic compound (C) Coagulated by adding electrolytes (D) Self-stabilizing Page # 22
Page # 22
Page # 22
Exercise-1 SECTION (A) Q.No   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Exercise-1

SECTION (A)

Q.No

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Ans.

A

D

B

A

D

C

D

C

D

A

B

A

D

A

D

B

C

D

A

B

Q.No

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

Ans.

C

A

A

C

C

B

C

C

D

C

A

A

A

B

C

A

B

C

A

C

Q.No

41

42

Ans.

A

C

SECTION (B)

 

Q.No

 

1

 

2

3

4

 

5

 

6

7

8

9

10

Ans.

 

BCD

BC

AC

BD

 

BC

 

AB

CD

AC

ABC

AC

Exercise-2

SECTION (A) :

1.

Water is the dispersed phase and Fat is the dispersion medium.

 

2.

By applying electric field around the parchment membrane.

3.

Starch sol

 

4.

Fe(OH) 3 ,Cr(OH) 3 , Al(OH) 3 , Ca(OH) 2 , TiO 2 , basic dye stuffs, prussian blue.

 

5.

Sodium chloride

 

6.

Gelatin

7.

Finely divided palladium.

 

8.

SO 2 , ammonia and CO 2

 

9.

Refer text.

 

10.

Refer text.

SECTION (B) :

 

1.

emulsion.

 

2.

liquid, gas

 

3.

negatively

 

4.

protective power, lyophilic

 

5.

less

6.

gold number

7.

scattering, sol

8.

gelatin

9.

colloidal solution of gold 10.

adsorption isotherm

 

SECTION (C) :

 

1.

True

2.

True

3.

False

4.

False

5.

True

6.

True

7.

False

8.

True

9.

False

10.

True

SECTION (D) :

 

1.

B

2.

B

3.

A

4.

C

5.

B

6.

B

7.

A

8.

A

9.

A

10.

B

11.

A

12.

D

13.

B

14.

B

SECTION : (E)

 

1.

(A – P, Q) ; (B–R) ; (C – Q, T) ; (D – S) ; (E – U)

2.

(A

– Q) ; (B – P) ; (C – S) ; (D – R) ; (E – T)

Exercise-3

 

1.

C

2.

A

3.

B

4.

D

(B – P) ; (C – S) ; (D – R) ; (E – T) Exercise-3
Page # 23
Page # 23