Vous êtes sur la page 1sur 4

PHARCHM 3 LECTURE

2nd Term AY 2016-2017

PROBLEM SET ON NEUTRALIZATION TITRATION

1. A 0.3367 g sample of primary standard grade Na2CO3 required 28.66-mL of a H2SO4 solution to reach the
endpoint. Calculate the following: Molar Masses: Na2CO3 = 106.0 H2SO4 = 98.08
a. Normality of the H2SO4 solution ANSWER: 0.2217N H2SO4
b. Molarity of the H2SO4 solution ANSWER: 0.1108M H2SO4
c. Na2CO3 titer of the acid ANSWER: 11.75-mg Na2CO3

2. Exactly 50.0-mL of a HCl solution required 29.71-mL of 0.01963M Ba(OH)2 to reach an endpoint with
bromocresol green indicator. Calculate the Molarity and Normality of the HCl solution.
Molar Masses: HCl = 36.46 Ba(OH)2 = 171.3 ANSWER : 0.0233M HCl / 0.0233N HCl

3. What is the percentage purity of acetic acid, if 3.0 grams require 20.5-mL of 0.105N NaOH solution to
reach the endpoint? ANSWER: 4.3% CH3COOH
Molar Masses: CH3COOH = 60.05 NaOH = 40.00

4. A 0.6334-g sample of impure mercury (II) oxide was dissolved in an unmeasured excess of potassium iodide.
Reaction:
HgO(s) + 4 I- + H2O HgI4-2 + 2 OH-
Calculate the percentage of HgO in the sample, if titration of the liberated hydroxide required 42.59 mL
of 0.1178 M HCl.
Molar Mass: HgO = 216.601 ANSWER: 85.58% HgO

5. Calculate the MgO content of a Milk of Magnesia sample, if a 12.32-g sample was dissolved in 50.0-mL of
1.034N H2SO4 producing a mixture that required 24.6-mL of 1.125N NaOH.
Molar Masses: MgO = 40.30 H2SO4 = 98.08 NaOH = 40.00 ANSWER: 3.93% MgO

6. Calculate the alkaline strength of an impure sample of K2CO3 in terms of percent K2O from the following
data. ANSWER: 61% K2O
Weight of sample 0.35-g
Volume of HCl used 48.0-mL 1.0-mL HCl = 0.0053-g Na2CO3
Volume of NaOH for back-titration 2.0-mL 1.0-mL NaOH = 0.02192-g KHC2O4∙H2O
Molar Masses: K2CO3 = 138.2 K2O = 94.20 Na2CO3 = 106.0 KHC2O4∙H2O = 146.1

7. A 0.4755-g sample containing (NH4)2C2O4 and inert materials was dissolved in water and made strongly
alkaline with KOH, which converted NH4+1 to NH3. The liberated NH3 was distilled into exactly 50.0-mL of
0.05035M H2SO4. The excess H2SO4 was back-titrated with 11.13-mL of 0.1214M NaOH. Calculate the %
Ammonium oxalate in the sample. ANSWER: 48.1% (NH4)2C2O4
Molar Masses: (NH4)2C2O4 = 124.1 H2SO4 = 98.08 NaOH = 40.00

8. A sample of caustic soda weighing 1.675-g was found to contain 97.25% of total alkali calculated as NaOH,
of which 2.48% was Na2CO3. What volume of 1.15N acid could have been consumed in the Pp and MO
titrations as ordinarily performed?
Molar Masses: NaOH = 40.00 Na2CO3 = 106.0 ANSWER: mL Pp = 34.8-mL acid
mL MO = 0.341-mL acid

Page 1 of 4
9. An alkaline sample of sodium compounds weighing 1.196-g was dissolved in water, cooled to 150C, treated
with 2 drops of Pp indicator and titrated with 1.058N H2SO4 requiring 6.8-mL to render the solution
colorless. Upon adding 2 drops of MO and continuing the titration, 16.5-mL more of the acid were needed
to complete the analysis. What is the quantitative composition of the sample?
Molar Masses: NaOH = 40.00 Na2CO3 = 106.0 NaHCO3 = 84.01
ANSWER: 64% Na2CO3 & 72% NaHCO3

10. A sample weighing 1.675-g is suspected to be either KOH, K2CO3, KHCO3 or a mixture of these substances.
Its aqueous solution was cooled to 100C and was titrated with 1.058M HCl requiring 17.7-mL to render
solution colorless to Pp as indicator. On adding 2 drops of MO, the solution consumed further 6.0-mL of
the acid to complete the neutralization. Quantitatively interpret the composition of the sample.
Molar Masses: KOH = 56.11 K2CO3 = 138.2 KHCO3 = 100.1
ANSWER: 41% KOH & 52% K2CO3

11. A series of solutions containing NaOH, Na2CO3 and NaHCO3, alone or in compatible combination, was
titrated with 0.1202M HCl. The volumes of acid needed to titrate 25.00-mL portions of each solution to
a (1) phenolphthalein and (2) bromocresol green endpoint are given in the table that follows. Use these
information to deduce the composition of the solutions. In addition, calculate the number of milligrams
of each solute per milliliter of solution.
(1) (2) ANSWERS
A 22.42 22.44 4.314-mg NaOH per mL
B 15.67 42.13 7.985-mg Na2CO3 per mL and 4.358-mg NaHCO3 per mL
C 29.64 36.42 3.455-mg Na2CO3 per mL and 4.396-mg NaOH per mL
D 16.12 32.23 8.215-mg Na2CO3 per mL
E 0.00 33.33 13.46-mg NaHCO3 per mL

PRACTICE SET: PRECIPITATION TITRATIONS

1. A standard solution is prepared by dissolving 8.3018-g of AgNO3 in a one-liter volumetric flask. Calculate
the molar silver-ion concentration of this solution.
Molar Mass: AgNO3 = 169.9 ANSWER: 0.04887M AgNO3

2. What is the molar concentration of a AgNO3 solution if 16.35-mL reacts with


a. 0.3017-g KIO3 ANSWER: 0.08623M AgNO3
b. 12.33-mL of 0.02149M K4Fe(CN)6 ANSWER: 0.06482M AgNO3
Molar Masses: KIO3 = 214.0 K4Fe(CN)6 = 368.4

3. A 100-mL sample of brackish water was made ammoniacal and the sulfide it contained titrated with 8.47
mL of 0.01301 M AgNO3. The net reaction is
2 Ag+ + S-2 Ag2S (s)
Calculate the parts per million of H2S in the water.
Molar Mass: H2S = 34.05 ANSWER: 18.8 ppm H2S

4. Titration of a 0.485-g sample by the Mohr method required 36.8 mL of standard 0.1060 M AgNO3 solution.
Calculate the percentage of chloride in the sample.
Atomic Mass: Cl- = 35.45 ANSWER: 28.5% Cl-

Page 2 of 4
5. The chloride in a 0.2720-g sample was precipitated by introducing 50.0-mL of 0.1030M AgNO3. Titration
of the silver ion present in excess required 8.65-mL of 0.1260M KSCN. Express the result of the analysis in
terms of percent MgCl2.
Molar Masses: MgCl2 = 95.21 ANSWER: 71.1% MgCl2

6. A two-liter sample of mineral water was evaporated to a small volume, following which the potassium ion
was precipitated with excess sodium tetraphenylboron:
K+1 + NaB(C6H5)4  KB(C6H5)4 (s)
The precipitate was filtered, washed and redissolved in acetone. The analysis was completed by a Mohr
titration that required 43.85-mL of 0.03941M AgNO3:
KB(C6H5)4 (s) + Ag+1  AgB(C6H5)4 (s) + K+1
Calculate the potassium ion concentration (parts per million) of the water sample.
Molar Mass: K = 39.10 ANSWER: 33.8-ppm K+

PRACTICE SET: COMPLEX-FORMATION TITRATIONS

1. A solution was prepared by dissolving about 3.0 g of Na2H2Y2H2O in approximately 1 L of water and
standardizing against 50.00-mL aliquots of 0.004517 M Mg+2. An average titration of 32.22 mL was required.
Calculate the molar concentration of the EDTA solution.
ANSWER: 7.010 x 10-3 M EDTA

2. A 50.0-mL water sample was determined for hardness in terms of CaCO3. It required 40.0-mL of 0.0100M
EDTA solution for titration. Calculate the total hardness in parts per million (ppm) CaCO3.
Molar Mass: CaCO3 = 100.1 ANSWER: 8.01 x 102 ppm CaCO3

3. A 50.0-mL sample was titrated with 40.0-mL of disodium EDTA. (Note: 42.5mL EDTA solution was needed
to titrate 0.08275-g MgO.) Another 50.0-mL portion of the water sample was treated with K2C2O4 and the
resulting mixture consumed 10.0-mL of EDTA. Find the hardness in parts per million (ppm) due to CaCO3.
Molar Masses: MgO = 40.32 CaCO3 = 100.1 ANSWER: 2.90 x 103 ppm CaCO3

4. A sample of Al2(SO4)3 weighing 7.52-g was dissolved in enough water and diluted to 250.0-mL. 100.0-mL of
the dilution was transferred to another flask, 10.0-mL of 0.050M EDTA, 20-mL of buffer solution, 50-mL of
alcohol and 2.0-mL dithizone TS were added. The resulting solution required 8.7-mL of 0.031M ZnSO4 to
reach the endpoint. (Note: Each mL of 0.050M EDTA is equivalent to 16.66-mg Al2(SO4)318H20). Compute
for the percent purity of the sample.
Molar Mass: Al2(SO4)318H2O = 666.5 ANSWER: 2.5% Al2(SO4)3

5. The silver ion in a 25.00-mL sample was converted to dicyanoargentate (l) ion by the addition of an excess
solution containing Ni(CN)4-2:
Ni(CN)4-2 + 2 Ag+1  2Ag(CN)2-1 + Ni+2
The liberated nickel ion was titrated with 43.77-mL of 0.02408M EDTA. Calculate the molar concentration
of the silver solution.
Molar Masses: Ni = 58.69 Ag = 107.9 ANSWER: 0.08432M Ag+1

Page 3 of 4
6. A 0.3284-g sample of brass (containing lead, zinc, copper and tin) was dissolved in nitric acid. The sparingly
soluble SnO24H2O was removed by filtration, and the combined filtrate and washings were diluted to
500.0-mL. A 10.00-mL aliquot was suitably buffered; titration of the lead, zinc and copper in this aliquot
required 37.56-mL of 0.00250M EDTA. The copper in a 25.00-mL aliquot was masked with thiosulfate; the
lead and zinc were then titrated with 27.67-mL of the EDTA solution. Cyanide ion was used to mask the
copper and zinc in a 100.0-mL aliquot; 10.80-mL of the EDTA solution was needed to titrate the lead ion.
Determine the composition of the brass sample.
Molar Masses: Pb = 207.2 Zn = 65.37 Cu = 63.54 Sn = 118.7
ANSWERS: 8.517% Pb 24.85% Zn 64.07% Cu 2.56% Sn

Page 4 of 4