Vous êtes sur la page 1sur 2

Formule trigonometrice

 sin 2 x + cos 2 x = 1
 sin(a + b) = sin a cos b + sin b cos a ; sin(a − b) = sin a cos b − sin b cos a ;
 cos(a + b) = cos a cos b − sin a sin b ; cos(a − b) = cos a cos b + sin a sin b ;
1 + cos 2 x 1 − cos 2 x x 1 + cos x x 1 − cos x
 cos 2 x = ; sin 2 x = ; cos 2 = ; sin 2 = ;
2 2 2 2 2 2
 sin 2 x = 2sin x cos x ;
 cos 2 x = cos 2 x − sin 2 x = 2 cos 2 x − 1 = 1 − 2 sin 2 x
 sin 3 x = 3 sin x − 4 sin 3 x ; cos 3 x = 4 cos 3 x − 3 cos x ;
π  π 
 sin  − x  = cos x ; cos − x  = sin x ;
 2   2 
Reducerea la primul cadran

 π π   3π   3π 
t ∈  0;  π − t ∈  ;π  π + t ∈ π ;  2π − t ∈  ; 2π 
 2 2   2   2 
cos t − cos t − cos t cos t
sin t sin t − sin t − sin t

Transformarea sumelor în produse:


a+b a −b a −b a+b
 sin a + sin b = 2 sin cos ; sin a − sin b = 2 sin cos ;
2 2 2 2
a+b a−b a+b a−b
 cos a + cos b = 2 cos cos ; cos a − cos b = −2 sin sin ;
2 2 2 2
 1 + cos 2 x = 2 cos 2 x ; 1 − cos 2 x = 2 sin 2 x ;

Transformarea produselor în sume:


1
 sin x cos y = (sin( x − y ) + sin( x + y ) ) ;
2
1
 cos x cos y = (cos( x − y ) + cos( x + y ) ) ;
2
1
 sin x sin y = (cos( x − y ) − cos( x + y ) ) ;
2

Formule care conţin tg şi ctg:


π  sin x cos x
Definiţie tg : » \  + kπ ; k ∈ »  → » , tgx = ; ctg : » \ {kπ ; k ∈ »} → » , ctgx =
2  cos x sin x
tga + tgb 2tga π
tg ( a + b) = ; tg ( 2a ) = 2
; a , b ≠ + kπ , k ∈ Z;
1 − tga tgb 1 − tg a 2
tga − tgb π
tg ( a − b) = ; a , b ≠ + kπ , k ∈ Z;
1 + tga tgb 2
π  π  π
tg  − x  = ctgx , x ≠ kπ , k ∈ Z; ctg  − x  = tgx , x ≠ + kπ , k ∈ Z;
2  2  2
2
tg x 1 π
sin 2 x = 2
, cos 2 x = 2
, x ≠ + kπ , k ∈ Z;
1 + tg x 1 + tg x 2
x x x x
2tg 1 − tg 2 2tg 1 − tg 2
sin x = 2 ; cos x = 2 ; tgx = 2 ; ctgx = 2
x x x x
1 + tg 2 1 + tg 2 1 − tg 2 2tg
2 2 2 2
π π π π
x 00 = 300 = 450 = 600 = 900 π = 1800 3π
6 4 3 2 = 2700
2
sin x 1 2 3
0 1 0 −1
2 2 2
cos x 3 2 1
1 0 −1 0
2 2 2
tg x 1 _
3 3
0 0 _
3
ctg x _ 1
3 3 0 _ 0
3