Vous êtes sur la page 1sur 12

DC Motor Control Through Converters Question... about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

sanfoundry.com

DC Motor Control Through


Converters Questions and
Answers
by Manish
5-6 minutes

This set of DC Machines Multiple Choice Questions &


Answers (MCQs) focuses on “DC Motor Control Through
Converters”.

1. Half wave converters are used for controlling DC motor of


________________
a) Below 400 W
b) 400 W – 4000W
c) More than 4000W
d) Anywhere
View Answer

Answer: a
Explanation: Half wave converter requires a single thyristor
and a free-wheeling diode. In half wave converter circuit the
motor current will always be discontinuous. Ultimately it
results in poor motor performance. This type of converter is
employed only for motors below 400W.

2. How many thyristors does we need in half wave

1 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Motor Control Through Converters Question... about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

converter?
a) 1
b) 2
c) 3
d) Many
View Answer

Answer: a
Explanation: Only one thyristor is sufficient for the half wave
converter purpose, this is employed for small motors only.
This thyristor is connected to the single-phase AC supply
and with parallel combination of free-wheeling diode with
motor armature.

3.Semi-converters can’t be used when regeneration is


required.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the one-quadrant converter, it
gives voltage and current of one polarity at DC terminals.
Therefore, it does not provide support for regenerative
braking, i.e. power flow from DC motor to the AC supply.

4. How many thyristors does we need in semi-converter?


a) 1
b) 2
c) 3
d) Many
View Answer

2 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Motor Control Through Converters Question... about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

Answer: b
Explanation: Semi-converter requires two thyristors.
Thyristor Th1 is fired at angle of α and Th2 at angle π+α
with respect to the supply voltage v and the process is
repeated continuously. Circuit also requires two diodes and
one free-wheeling diode.

5. When armature current becomes discontinuous?


a) Small firing angles
b) Large firing angles
c) Infinite firing angle
d) Does not depend on firing angle
View Answer

Answer: b
Explanation: There are various reasons when armature
current becomes discontinuous armature current, prominent
reasons are large values of firing angle, high speed and
sometimes low torque can also affect.

6. Which of the following is the effect of non-uniform


armature current?
a) Ratio of peak to average and rms to average armature
current decreases
b) Ratio of peak to average and rms to average armature
current increases
c) Ratio of peak to average increases and rms to average
armature current decreases
d) Ratio of peak to average decreases and rms to average
armature current increases
View Answer

3 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Motor Control Through Converters Question... about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

Answer: b
Explanation: The armature current sometimes due to some
reasons may become non-uniform. In this conditions motor
performance deteriorates with discontinuous armature
current. So, the ratio of peak current to average current
increases. Also, rms to average armature current increases.

7. How many quadrants does full-converter work?


a) One
b) Half
c) Two
d) Can be any
View Answer

Answer: c
Explanation: A full-converter is a two-quadrant converter in
which the voltage polarity of the output can reverse, but the
current remains unidirectional because of the unidirectional
thyristors. It requires no free-wheeling diode.

8. How many thyristors are required for full converter?


a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Full converter requires 4 thyristors. The only
different thing about the full converter is, it does not require
free-wheeling diode. A full converter can be used to feed a
separately excited DC motor. Each thyristor is fired

4 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Motor Control Through Converters Question... about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

accordingly.

9. Full-converter can be used in DC motor for regenerative


braking in ______________
a) Constant operation
b) Variable operation
c) Inversion operation
d) Opposite operation
View Answer

Answer: c
Explanation: When α is greater than 900, the average motor
voltage becomes negative. If the motor terminals are
reversed, then the circuit will act as a generator in order to
feed power back to the AC supply. This is the inversion
operation of the converter and used in regenerative braking.

10. Dual converter operates in _________________


a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: The dual-converter is the modified one and
can operate in all the four quadrants. Its circuit contains two
full-converters converting to the DC in either direction. The
dual converter provides virtually instantaneous reversal of
voltage at DC terminals.

11. Which converter/s can be used for DC series motor


control?

5 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Motor Control Through Converters Question... about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

a) Semi-converters
b) Half-wave converter
c) Full-converter
d) Semi converters and full converter
View Answer

Answer: d
Explanation: Semi-converters and full-converters are also
employed for control of a DC series motor. The total circuit
inductance is high because of the series field, as a
consequence of which the armature current is mostly
continuous.

12. Three phase converters are employed for


_______________
a) Large kW motors
b) Small kW motors
c) In all motors
d) Never used
View Answer

Answer: a
Explanation: Three phase converters are employed when
DC motor of very high ratings is used. In three phase
converters, the advantage is the ripple frequency of the
motor terminal voltage is generally higher than that in
single-phase converters.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – DC


Machines.

To practice all areas of DC Machines, here is complete set


of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

6 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Machines Questions for Campus Interviews about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

sanfoundry.com

DC Machines Questions for


Campus Interviews
by Manish
5-6 minutes

This set of DC Machines Questions and Answers for


Campus interviews focuses on “DC Motor Control Through
Choppers”.

1. Which of the following method is adopted for controlling a


DC motor?
a) Resistance control
b) Motor-generator set
c) Inverter Rectifier
d) DC chopper
View Answer

Answer: d
Explanation: All methods listed above are the methods
which can be used to control DC motor, but resistive
method makes lots of wastage of energy, while motor-
generator set and inverter rectifier set are bulky and costly.

2. Which of the following method is employed when


regenerative braking is necessary?
a) DC chopper

1 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Machines Questions for Campus Interviews about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

b) Variable resistor
c) Inverter rectifier
d) Motor-generator
View Answer

Answer: a
Explanation: A chopper is essentially an electronic switch
that turns on the fixed-voltage DC source for short time
intervals and applies source potential to motor terminals in
series of pulses. This process controls the average voltage
applied to the motor.

3. Which of the following statement is not true regarding to


DC chopper?
a) Cheap
b) Fast response
c) Regeneration
d) AC to DC control
View Answer

Answer: d
Explanation: The chopper provides stepless and efficient
control of DC voltage and it is less expensive. It is having
another advantage of faster response and regeneration.
The chopper is relatively new technology and equivalent to
DC-DC transformer.

4. Which of the following correctly suits with chopper?


a) Thyristor in series with load
b) Thyristor in parallel with load
c) Thyristor switch in series with load
d) Thyristor switch in parallel with load

2 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Machines Questions for Campus Interviews about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

View Answer

Answer: c
Explanation: A chopper is essentially a thyristor switch in
series with the load. A shunting diode is provided across the
load because free-wheeling the load current when thyristor
is off. The thyristor can be shown enclosed by a dotted
square can be turned-off over a time period and the cycle is
repeated.

5. The average value of chopper output waveform is given


by _____________
a) αV
b) V/α
c) α2V
d) V/α2
View Answer

Answer: a
Explanation: Here the average value of the chopper output
voltage waveform is given by Va=V tON/(tON+tOFF) = V
(tON/T) =αV. So, by varying duty cycle α one can vary the
average voltage at output.

6. How output voltage of chopper can be varied?


a) By using constant frequency system
b) By using variable frequency system
c) By using constant and variable frequency systems
d) By using constant or variable frequency systems
View Answer

Answer: c
Explanation: The average voltage of the chopper output

3 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Machines Questions for Campus Interviews about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

depends on α, thus, α can be varied by either changing the


complete time period or by changing an on time or off time.
These two methods are named as constant and variable
frequency system.

7. What is the formula for step up chopper?


a) V(1-α)
b) V/(1-α)
c) αV
d) v/α
View Answer

Answer: b
Explanation: With the help of conventional chopper one can
reduce the average voltage, so by doing slight modification
in the circuit one can use chopper method to increase the
average voltage applied, by the formula V/(1-α).

8. Which of the following is not the method of auxiliary


commutation?
a) Voltage commutation
b) Resistance commutation
c) Current commutation
d) Load commutation
View Answer

Answer: b
Explanation: Thyristor in a chopper has to be turned off by
auxiliary commutation. This can be done by two methods-
Forced commutation and Load commutation. Forced
commutation can also be done by two ways, current and
voltage.

4 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Machines Questions for Campus Interviews about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

9. In voltage commutation, in chopper circuit we use


_____________
a) 2 auxiliary thyristors
b) 2 diodes
c) 1 auxiliary thyristor
d) Many diodes
View Answer

Answer: a
Explanation: Two auxiliary thyristors are connected in the
chopper circuit along with one diode, one inductor, one
capacitor in series with the voltage supply which is then
connected in parallel with diode and DC motor armature.

10. In current commutation, in chopper circuit we use


_____________
a) 2 auxiliary thyristors
b) 2 diodes
c) 1 auxiliary thyristor
d) 2 auxiliary thyristors and 2 diodes
View Answer

Answer: d
Explanation: Two auxiliary thyristors are connected in the
chopper circuit along with two diodes, one inductor, one
capacitor in series with the voltage supply which is then
connected in parallel with diode and DC motor armature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – DC


Machines.

To practice all areas of DC Machines for Campus


Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice

5 of 6 3/19/18, 7:35 AM
DC Machines Questions for Campus Interviews about:reader?url=https://www.sanfoundry.com/...

Questions and Answers.

6 of 6 3/19/18, 7:35 AM