Vous êtes sur la page 1sur 17

1.

Statements:
Some lemons are oranges. All oranges are apples. No apple is grapes.
Conclusions:
I. All grapes being lemons is a possibility. II. All lemons being apples is a
possibility. III. All oranges being lemons is a possibility.
A. Only I follows B. Only II follows C. Only II and III follow
D. None follows E. None of these
Answer – E. None of these
Explanation :

2. Statements:
Some Owls are Ants All Ants are Guns No Gun is a Ball
Conclusions:
I. Some Owls being Balls is a possibility II. All Guns are Ants
III. Some Guns are definitely Balls
A. Only I follows B. Only II follows C. Both (A) and (B) follow
D. Only III follow E. None Follows
Answer – A. Only I follows
Explanation :

3. Statements:
All dolls are cots. No cot is a Pillow. All Pillows are Mangoes.
Conclusions:
I. All dolls being mangoes is a possibility. II. All mangoes being cots is a
possibility.
III. All mangoes being dolls is a possibility.
A. Only I follows B. Only II follows C. Only I, II and III follow
D. All follow E. None follows
Answer – A. Only I follows
Explanation :

4. Statements:
Some A are C. Some C are E. All E are F. Some F are G.
Conclusions:
I. Some A are F. II. Some F are E.
III. At least some E are G.
A. Only I follows B. Only II follows C. Only I, II and III follow
D. All follow E. None follows
Answer – B. Only II follows
Explanation :

5. Statements:
All Banks are Parks Some Parks are Pencils No pencil is Monkey
All Monkeys are Brinjals
Conclusions:
I. No Bank is Brinjal II. No Monkey is Park
III. Some Banks are Brinjals
A. Only I follows B. Either III or I follows C. Only I and II follow
D. All follow E. None follows
Answer – B. Either III or I follows
Explanation :

6. Statements:
Some banks are bags. All banks are noses. No nose is a pillow.
Conclusions:
I. All noses are banks. II. All pillows being banks is a possibility.
A. Only I follows B. Either I or III follows C. Only II follows
D. Neither I nor II follows E. All follows
Answer – D. Neither I nor II follows
Explanation :

7. Statements:
Some guns are fruits. No fruit is an ant. All ants are monkeys.
Conclusions:
I. Some fruits are definitely not monkeys. II. Some ants are not guns.
III. Some guns being not monkey is a possibility.
A. Only III follows B. Only III and II follow C. Only I, II and III follow
D. All follow E. None follows
Answer – A. Only III follows
Explanation :

8. Statements : All lions are animals. Some lions are tigers.


Conclusions :
I.All animals are lions II.At least some animals are tigers
a)If only conclusion I follows. b)If only conclusion II follows. c)If either I or II
follows.
d)If neither I nor II follows. e)If both conclusions I and II follow.
Answer
b)If only conclusion II follows.
Explanation :
All lions are animals – I not follow
Some tigers are lions => Some + all = some…..II follow

9. Statements :All colours are red. No red is a white.


Conclusions :
I.No white is a colour II.At least some colours are white
a)If only conclusion I follows. b)If only conclusion II follows. c)If either I or II
follows.
d)If neither I nor II follows. e)If both conclusions I and II follow.
Answer
a)If only conclusion I follows.
Explanation :
All+no = no……….I follow
II does not follow

10. Statements : Some jewels are rings. Some rings are chains.
Conclusions :
I.Some jewels are definitely not rings II.Some chains are definitely not jewels
a)If only conclusion I follows. b)If only conclusion II follows. c)If either I or II follows.
d)If neither I nor II follows. e)If both conclusions I and II follow.
Answer
d)If neither I nor II follows.
Explanation :
From I statement => I does not follow
Some+Some = no conclusion => II does not follow

11. Statements : No score is a mark. All marks are percentages. Some grades are
percentages.
Conclusions :
I.All grades being marks is a possibility II.No mark is a score
a)If only conclusion I follows. b)If only conclusion II follows. c)If either I or II follows.
d)If neither I nor II follows. e)If both conclusions I and II follow.
Answer
e)If both conclusions I and II follow.
Explanation :
From II and III => possibility => I follow
From I statement => II follow

12. Statements :No roof is a floor. All floors are rooms. Some halls are rooms.
Conclusions :
I.Some rooms are not roofs II.All halls being floors is a possibility
a)If only conclusion I follows. b)If only conclusion II follows. c)If either I or II follows.
d)If neither I nor II follows. e)If both conclusions I and II follow.
Answer
e)If both conclusions I and II follow.
Explanation :
No + All = some are not reversed => I follow
Some rooms are floors; Some halls are rooms = some+some = no conclusion
Possibility => II follow

13. Statements : Some squares are rectangle. All rectangles are triangle. Some triangles are
circle.
Conclusions :
I.All squares being circle is a possibility II.Some circles are not rectangles
a)If only conclusion I follows. b)If only conclusion II follows. c)If either I or II follows.
d)If neither I nor II follows. e)If both conclusions I and II follow.
Answer
a)If only conclusion I follows.
Explanation :
No –ve statement = possibility can exist=> I follow
All+some = no conclusion…….II does not follow

14. Statements :All jars are bowls. No bowl is a bottle.


Conclusions :
I.No jar is a bottle II.All bowls being jars is a possibility
a)If only conclusion I follows. b)If only conclusion II follows. c)If either I or II follows.
d)If neither I nor II follows. e)If both conclusions I and II follow.
Answer
e)If both conclusions I and II follow.
Explanation :
All+no = no……….I follow
From I statement possibility can exist => II follow

15. Statements : All assistants are managers. Some POs are managers. All Pos are clerk.
Conclusions :
I.All assistants being clerk is a possibility II.All Pos being assistants is a possibility.
a)If only conclusion I follows. b)If only conclusion II follows. c)If either I or II follows.
d)If neither I nor II follows. e)If both conclusions I and II follow.
Answer
e)If both conclusions I and II follow.
Explanation :
From I and III possibility can exist
From I and II possibility can exist

16. Statements : No pen is a cap. Some caps are covers. No cover is a pencil
Conclusions :
I.At least some caps are pens II.Some covers not being caps is a possibility
a)If only conclusion I follows. b)If only conclusion II follows. c)If either I or II follows.
d)If neither I nor II follows. e)If both conclusions I and II follow.
Answer
d)If neither I nor II follows.
Explanation :
From I statement => I does not follow
From II statement => II does not follow

17. Statements : All words are letters. All vowels are letters. Some vowels are alphabets.
Conclusions :
I.No word is a vowel II.Some letters being alphabets is a possibility
a)If only conclusion I follows. b)If only conclusion II follows. c)If either I or II
follows.
d)If neither I nor II follows. e)If both conclusions I and II follow.
Answer
b)If only conclusion II follows.
Explanation :
All+all = all => I does not follow
From II and III possibility can exist => II follow

18. Statements: – All truck is tracks. All tours are travels. Some travels are not tram. No
track is a travel
Conclusions: – 1) No track is a tour 2) All tours are trams.
a) If only conclusion I follows. b) If only conclusion II follows
c) If either conclusion I or II follows. d) If neither conclusion I nor II follows.
e) If both conclusions I and II follow
Answer – a) If only conclusion I follows
Explanation :
19. Statements: – All truck is tracks. All tours are travels. Some travels are not trams. No
track is a travel
Conclusions: – 1) Some trams are not tracks 2) No travel is a truck
a) If only conclusion I follows. b) If only conclusion II follows.
c) If either conclusion I or II follows. d) If neither conclusion I nor II follows.
e) If both conclusions I and II follow
Answer – b) If only conclusion II follows
Explanation :

20. Statements: – Some Guavas are apples. Some apples are bananas. Some bananas are
grapes
Conclusions: – 1) Some bananas are definitely not Guavas 2) Some grapes are apples.
a) If only conclusion I follows. b) If only conclusion II follows.
c) If either conclusion I or II follows. d) If neither conclusion I nor II follows.
e) If both conclusions I and II follow
Answer – d) If neither conclusion I nor II follows
Explanation :

21. Statement: All windows are doors. No door is a wall.


Conclusion: 1. No window is a wall. 2. No wall is a door.
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows e) If both (1) and (2) follows
Answer: Option E
Explanation:
Since both the premises are universal and one premise is negative, the conclusion must
be universal negative. Also, the conclusion should not contain the middle term. So, I
follows. However, II is the converse of the second premise and thus it also holds,

22. Statement: All glasses are liquids .All liquids are fluids
Conclusion: 1.All glasses are fluids 2. All fluids are glasses
a) If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
follows d) If neither (1) nor (2) follows and e) If both (1) and (2) follow
Sol:
In Second conclusion, the term ‘fluids’ is distributed which is not distributed in premises.

23. Statement: Some gold are bright. Some bright are silver.
Conclusion: 1.Some gold are silver. 2. Some bright are gold.
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows e) If both (1) and (2) follows
Sol:
The middle term ‘ponds’ has not been distributed at least once in the premises. More
over, the combination of SIP and SIP never produces any conclusion.

24. Statement: All flowers are garden. All gardens are fruits.
Conclusion: 1. All fruits are flowers 2. All flowers are fruits.
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows and e) If both (1) and (2) follow
Sol:
In first conclusion, the term ‘fruits’ is distributed which is not distributed in premises.

25. Statement: All poets are singers .No singer is composer.


Conclusion: 1. No composer is poet. 2. All singers are poet.
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows and e) If both (1) and (2) follow
Sol:
In Second conclusion, the term ‘singer’ is distributed which is not distributed in first
premises.

26. Statement: All Doctors are engineers. All Engineers are Advocates
Conclusion: 1. All Advocates are Doctors 2. All Doctors are Advocates
a) If the 1st statement follows b) If the 2nd statement follows c) If both follows d)none
Sol:
Both are SAP type premises, hence, the conclusion may be SAP type. Incase of first
conclusion the term ‘Advocate’ which is distributed is not distributed in question.

27. Statement: Some Chairs are Furniture. Some Furniture is Tables


Conclusion: 1. Some Tables are Chairs 2. Some furniture is chairs
a)If the 1st statement follows b) If the 2nd statement follows c) If both follows d) none
Sol:
Both Statements are SIP type or particular. Hence, No conclusion is possible.

28. Statement: All flowers are buds. No bud is bush


Conclusion: 1. No bush is flower 2. All flowers is flower
a)If the 1st statement follows b) If the 2nd statement follows c) If both follows d) none
Sol:
First statement is SAP and second statement is SEP, ie, Universal negative, from which
we will get only SEP.

29. Statement: No cat is elephant. No elephant is animal


Conclusion: 1. No cat is animal 2. Some elephant is cat
a)If the 1st statement follows b) If the 2nd statement follows c) If both follows d) none
Sol:
Combination Universal negative premises will produce no conclusion

30. Statement: All monkeys are animals. Anil is an animal


Conclusion: 1. Anil is a monkey 2. All monkey are animals
a)If the 1st statement follows b) If the 2nd statement follows c) If both follows d) none
Sol:
The middle term ‘animal’ has not been distributed at least once in the premises.

31. Statements: Some dogs are bats. Some bats are cats.
Conclusions: 1. Some dogs are cats. 2. Some cats are dogs.
a) If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows e) If both (1) and (2) follow.
Sol:
32. Statements: All the trucks are flies. Some scooters are flies.
Conclusions: 1. All the trucks are scooters. 2. Some scooters are trucks.
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows e) If both (1) and (2) follow.
Sol:

Neither (1) nor (2) follows.

33. Statements: All buildings are chalks. No chalk is toffee.


Conclusions: 1. No building is toffee. 2. All chalks are buildings
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows e) If both (1) and (2) follow.
Sol:

34. Statements: All cars are cats. All fans are cats.
Conclusions: 1. All cars are fans. 2. Some fans are cars.
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows e) If both (1) and (2) follow.

35. Statements: All cups are books. All books are shirts.
Conclusions: 1. Some cups are not shirts. 2. Some shirts are cups.
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows e) If both (1) and (2) follow.

36. Statements: Some actors are singers. All the singers are dancers.
Conclusions: 1. Some actors are dancers. 2. No singer is actor
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows and e) If both (1) and (2) follow.
Sol:
37. Statements: All the harmoniums are instruments. All the instruments are flutes.
Conclusions: 1All the flutes are instruments. 2. All the harmoniums are flutes.
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows and e) If both (1) and (2) follow.
Sol:

38. Statements: All the trucks are flies. Some scooters are flies.
Conclusions: All the trucks are scooters. Some scooters are trucks.
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows e) If both (1) and (2) follow.
Sol:

Neither (1) nor (2) follows.

39. Statements : No magazine is cap. All caps are cameras.


Conclusions : I. No camera is magazine. II. Some caps are magazines.
a) if only conclusion I follows; b) if only conclusion II follows; c) if either I or II
follows; d) if neither I nor II follows e) if both I and II follow.
Sol:
Since one premise is negative, the conclusion must be negative. So, II cannot follow.
Also, the term 'camera* is distributed in I without being distributed in any of the
premises. So, conclusion I also does not follow.

40. Statements: Some shirts are biscuits; No biscuit is book


Conclusions: I Some shirts are books II. Some books are biscuits
a)If only (1) conclusion follows b) If only (2) conclusion follows c) If either (1) or (2)
d) If neither (1) nor (2) follows e) If both (1) and (2) follow.
Sol: Since one premise is negative, so conclusion must be negative. So. neither I nor II
follows.
41. Statements:
a)All rivers are water. b) Some water is pond. c)No pond is tree. d)All trees are jungle.
Conclusion:
i)Some rivers are pond.ii)Some water is not tree.iii)All rivers being jungle is a possibility.
a)Only I. b)Only III. c) II and III. d) I and II. e) None follows

42. Statements:
a) Some triangles are square. b) All squares are cube. c) No cube is circle.
d) Some circles are rectangle.
Conclusion:
i) All triangles being circle is a possibility. ii) No square is circle. iii) Some triangle is
cube.
Options
a)Only II. b)Only III. c)I and III. d)II and III. e) None follows
43. Statements:
a) No black is orange. b) All yellow is orange. c) Some yellow is green.
d) All green is pink.
Conclusion:
i) Some orange are pink. ii) All orange being yellow is a possibility iii) some green
is not black.
A) Only I. B) Only III. C )I and III. D) Only II. E) All follow.

44. Statements:
A) Some cats are white. B) Some white are dog. C) All dogs are
blue.
D) No dog is monkey. E) All monkeys are tall.
Conclusion:
i) Some tall is not dog. ii) Some cat is dog. iii) All blue being monkeys
are a possibility.
a)Only I. b)I and III. c) II and III. d)Only II. e) All follow.

45. Statements:
a)All pens are pencil. b) All pencils are eraser.
c) Some erasers are color. d)Some colors are brush.
Conclusion:
i) All erasers are pen. ii) Some brush is pencil iii) Some erasers are color.
a) I and III. B)Only III. c) II and III. d) I and II. e) None follows
46. Statements
1.All Watches are Keys 2.All Keys are Cats 3.Some Bats are Cats
Conclusions:
1.Some Cats are watches 2.All Keys are Watches
3.Some Bats are watches 4.Some Bats being Key is a possibility.
Options :
1.All 4 conclusions are true 2.Only 1 and 4 follows
3.only 2 and 3 follows 4.none of the conclusions follows

47. Statements
1.Some Lions are Tables 2.All Benches are tables.
3.Some Tigers are Benches 4.Some Chairs are not Tigers
Conclusions:
1.Some Benches are Tigers 2.Some Lions are Tigers
3.Some Chairs are not Benches 4.Some Tigers are tables
5.All Chair being Table is a Possibility.
Options:
1.only 1,2,4 and 5 are true . 2.only 1,4and 5 are true.
3.Only 1,2,3 and 4 are true 4.none of the above.

48. Statement:
1.All Trees are Fruits 2.All Fruits are vegetables
3.No Vegetable is Sweet.
Conclusion
1.No Fruit is Sweet 2.All Vegetables are Fruits
3.Some Sweets are Fruits 4.No Vegetable is Tree.
1.only 1 is true 2.All are true
3.Only 1 and 4 are true 4.Only 2 and 3 are true

49. Statements: Some dogs are rats. Some rats are tigers.
Which of the following option is true?
a) Some dogs are not rats b) Some tigers are not rats
c) Some dogs being tigers is a possibility. d) None of the above
Correct Ans:Some dogs being tigers is a possibilty.
Explanation:
According to the given statements,

There is a possibility for Some dogs being tigers.


50. Statements: No square is rectangle. All rectangles are circles. Some triangles
are squares. Some circles are triangles .
Conclusions:
I. No square is circle. II. All triangles being rectangles is a possibility.
III. All circles being squares is a possibility.
a) Only I follow b) All follow c) Only I and II follow d) Only III
follow e)None follow
Correct Ans:None follow
Explanation: