Vous êtes sur la page 1sur 9

1.

The First Class Magistrates are competent to award sentence of imprisonment upto
(a) 4 years
(b) 2 years
(c) 1 year
(d) 3 years
Answer: 2 years

2. Which is the highest court of appeal in India ?


(a) Supreme Court
(b) President
(c) High Court
(d) Privy Council
Answer: Supreme Court

3. To ensure impartiality, the retired Chief Justice and other Judges of the Supreme
Court are debarred from practising law
(a) In any court other than State High Courts
(b) In any Criminal Court
(c) In any court of India
(d) In any court other than the Supreme Court
Answer: In any court of India

4. Who decides the number of Judges in a High Court ?


(a) Governor of the State
(b) Parliament
(c) President
(d) State Government
Answer: President

5. Who is appointed as an adhoc judge of the Supreme Court ?


(a) A sitting judge of a High Court duly qualified for appointment as a Supreme Court Judge
(b) A person fully qualified for appointment as a Judge of the Supreme Court
(c) A retired judge of Supreme Court
(d) An acting judge of the Supreme Court
Answer: A sitting judge of a High Court duly qualified for appointment as a Supreme Court
Judge

6. Which of the following is covered under the original jurisdiction of the supreme court ?
(a) Dispute relating to civil matters
(b) Dispute between two citizens from two different states
(c) Dispute relating to criminal cases involving murder
(d) Disputes between two states of the Indian Union
Answer: Disputes between two states of the Indian Union

7. Which High Court in India, has held that the pronouncement of Talaq thrice in one go
is illegal ?
(a) Bombay High Court
(b) None of these
(c) Calcutta High Court
(d) Allahabad High Court
Answer: Allahabad High Court

8. The small causes court can hear cases involving a maximum amount of
(a) Rs 5000
(b) Rs 2000
(c) Rs 1000
(d) Rs 500
Answer: Rs 2000

9. The power of the Supreme Court to review any judgement pronounced or order made
by it previously is provided in Article ?
(a) 126
(b) 139
(c) 138
(d) 137
Answer: 137

10. A common High Court for two or more states and Union Territory may be established by
(a) Parliament by Law
(b) Chief Justice of India
(c) President
(d) Governer of the state
Answer: Parliament by Law

11. Which of the following amendments curtailed the power of Judicial review of the
Supreme Court and the High Court ?
(a) 24th
(b) 44th
(c) 26th
(d) 42nd
Answer: 42nd

12. Under a single, integrated, hierarchical judicial system, the High Court in the states are
directly under the
(a) President
(b) Union Parliament
(c) Governor of the state
(d) Supreme Court
Answer: Supreme Court

13. A Judge of a Supreme court may resign his office by writing under his hand addressed to
the
(a) Chief Justice of India
(b) Senior most judge of the supreme court
(c) Prime Minister
(d) President
Answer: President

14. The Appellate Jurisdiction of the Supreme Court dose not involve
(a) Criminal Cases
(b) Cases involving interpretation of the Constitution
(c) Civil Cases
(d) Disputes arising out of pre-Constitution treaties and agreements
Answer; Disputes arising out of pre-Constitution treaties and agreements

15. Which of the following is not a writ issued by a superior court to an inferior court ?
(a) Mandamus
(b) Certiorari
(c) Quo Warranto
(d) Prohibition
Answer: Quo Warranto

16. The Chief Justice of the Supreme Court is appointed by the President
(a) In consulation with the Judges of the supreme court and the High Court
(b) Alone
(c) In consulation with the Governor
(d) In consulation with the Judges of the supreme court alone
Answer: Alone

17. The concept of the Judicial review has been borrowed from the Constitution of
(a) U.K.
(b) Switzerland
(c) U.S.A
(d) U.S.S.R.
Answer: U.S.A

18. Which Amendment Act conferred on the Supreme Court the jurisdiction to tranfer
cases from one High Court to another ?
(a) 43rd
(b) 45th
(c) 42nd
(d) 39th
Answer: 42nd

19. The only-Union Territory which has a High Court of its own
(a) Daman and Diu
(b) Delhi
(c) Lakshadweep
(d) Chandigarh
Answer: Delhi

20. The Supreme Court originally consisted of how many other judges besides the Chief
Justice ?
(a) 6
(b) 12
(c) 14
(d) 7

Answer: 7

CATEGORY

 Model I

1. Who held the power to increase the number of judges in the Supreme Court?
A. President
B. Parliament
C. Prime Minister
D. Ministry of Law
Answer
Ans: B
Parliament
2. Which one of the following is NOT the main jurisdiction of the High Court of a State?
A. Supervisory Jurisdiction
B. Appellate Jurisdiction
C. Advisory Jurisdiction
D. Original Jurisdiction
Answer
Ans: C
Advisory Jurisdiction
3. Which one of the following states does not have in High Court?
A. Himachal Pradesh
B. Orissa
C. Sikkim
D. Manipur
Answer
Ans: D
Manipur
4. The chief justice of a High Court is appointed by
A. Chief Justice of India
B. President on the advice of Governor of the state concerned and the chief Justice of
India
C. President
D. Governor
Answer
Ans: B
5. Who is the final authority to interpret the constitution?
A. The President
B. The Lok Sabha
C. The Parliament
D. The Supreme Court
Answer
Ans: D
The Supreme Court
6. The federal court of India was established in
A. 1930
B. 1935
C. 1947
D. 1950
Answer
Ans: B
1935
7. Which of the following state/Union territories have a common High Court?
A. Punjab and Jammu Kashmir
B. Assam and Bengal
C. Punjab, Haryana and Chandigarh
D. Uttar Pradesh and Bihar
Answer
Ans: C
Punjab, Haryana and Chandigarh
8. Which of the following High Courts is the second oldest in India?
A. Calcutta High Court
B. Bombay High Court
C. Madras High Court
D. Allahabad High Court
Answer
Ans: B
9. The Chief Justice (or a judge) of the High Court can be removed by the
A. Governor
B. Same procedure as for the Judges of
the Supreme Court
C. Chief Justice of the Supreme Court
D. Union Home Ministry
Answer
Ans: B
Same procedure as for the Judges of the Supreme Court
10. District Judges in a state are appointed by the
A. Chief Justice of High Court
B. Governor
C. Council of Ministers of the State
D. Advocate General of the State
Answer
Ans: B
Governor
11. The system of Public Interest Litigation has been introduced in India?
A. by judicial initiative
B. by a parliamentary act
C. by political parties
D. through constitutional amendments
Answer
Ans: A
by judicial initiative
12. Who among the following appoints the acting Chief Justice of India?
A. Chief Justice of India
B. President
C. Chief Justice of India with previous consent of the President
D. President in consultation with the Chief Justice of India
Answer
Ans: B
13. The oath to a High Court Judge is administered by the
A. Governor
B. President
C. Chief Justice of that High
Court
D. Chief Justice of India
Answer
Ans: A
Governor
14. The Mumbai High Court does not have a bench at which one of the following places?
A. Aurangabad
B. Pune
C. Panaji
D. Nagpur
Answer
Ans: B
Pune
Which one of the following High Courts has the territorial over Andaman and Nicobar
15.
Islands?
A. Kolkata
B. Andhra Pradesh
C. Chennai
D. Odisha
Answer
Ans: A
Kolkata
16. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the
A. Consolidated Fund of the State
B. Consolidated Fund of India
C. Contingency Fund of India
D. Contingency Fund of the state
Answer
Ans: A
17. The total number of High Courts in India at present is
A. 14
B. 18
C. 21
D. 24
Answer
Ans: C
21
18. Who among the following had the longest tenure as the Chief Justice of India?
A. RS Pathak
B. Y V Chandrachud
C. KN Wanchoo
D. MH Karia
Answer
Ans: B
Y V Chandrachud
19. The first Lok Adalat was held in which year?
A. 1984
B. 1985
C. 1986
D. 1990
Answer
Ans: C
1986
20. The jurisdiction of state high court can be extended by
A. Parliament
B. The President of India
C. The Governor of the state
D. The Chief Justice of India
Answer
Ans: A
21. Judicial Review in the Indian Constitution is based on which of the following?
A. Due process of Law
B. Conventions
C. Procedure established
by law
D. Rule of law
Answer
Ans: C
Procedure established by law
22. Salaries of the judges of the Supreme Court are determined by
A. Law commission
B. Parliament
C. Council of Ministers
D. Pay commission appointed by the President
Answer
Ans: B
Parliament
23. Public Interest Litigation (PIL) may be linked with
A. Judicial review
B. Judicial intervention
C. Judicial activism
D. Judicial sanctity
Answer
Ans: C
Judicial activism
How many High Courts in India have jurisdiction over more than one state (Union
24.
territories not included)?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer
Ans: B
25. The Due Process of Law is the characteristics of the judicial system of
A. India
B. U.K.
C. U.S.A.
D. France
Answer
Ans: C
U.S.A.
22. In the Supreme Court of India the number of Judges including the Chief Justice is now
A. 21
B. 31
C. 36
D. 39
Answer
Ans: B
31
23. The system of Judicial Review is found
A. Only in India
B. In both India and USA
C. Only in U.S.A.
D. Only in Britain
Answer
Ans: B
In both India and USA
24. The family court decides disputes relating to
A. Consumer affairs
B. Marriage affairs
C. Property matters
D. Domestic violence
Answer
Ans: B