Vous êtes sur la page 1sur 5

CPP 1D: Uniformly Accelerated Motion JEE (Mains & Adv)

SINGLE CORRECT.

1. If a particle takes t second less and acquires a velocity of v ms–1 more in falling through the same
distance (starting from rest) on two planets where the accelerations due to gravity are 2 g and 8 g
respectively then:
(A) v = 2gt (B) v = 4gt (C) v = 5 gt (D) v = 16 gt
2. It takes one minute for a passenger standing on an escalator to reach the top. If the escalator does not
move it takes him 3 minute to walk up . How long will it take for the passenger to arrive at the top if he
walks up the moving escalator ?
(A) 30 sec (B) 45 sec (C) 40 sec (D) 35 sec
3. A ball is thrown vertically down with velocity of 5m/s. With what velocity should another ball be thrown
down after 2 seconds so that it can hit the 1st ball in 2 seconds
(A) 40 m/s (B) 55 m/s (C) 15 m/s (D) 25 m/s
4. A particle is projected vertically upwards from a point A on the ground. It takes t1 time to reach a point
B but it still continues to move up. If it takes further t2 time to reach the ground from point B then height
of point B from the ground is
1 1 1
g ( t1  t 2 ) 2 (C) g ( t1  t 2 )
2
(A) (B) g t1 t2 (D) g t1 t2
2 8 2
5. Balls are thrown vertically upward in such a way that the next ball is thrown when the previous one is at
the maximum height. If the maximum height is 5m, the number of balls thrown per minute will be
(A) 40 (B) 50 (C) 60 (D) 120
6. A disc arranged in a vertical plane has two groves of same length directed along
the vertical chord AB and CD as shown in the fig. The same particles slide
down along AB and CD. The ratio of the time tAB/tCD is
(A) 1 : 2 (B) 1 : 2 (C) 2 : 1 (D) 2 : 1
7. A body is thrown up in a lift with a velocity u relative to the lift and the time of flight is found to be t. The
acceleration with which the lift is moving up is
u  gt 2 u  gt u  gt 2u  gt
(A) (B) (C) (D)
t t t t
Question No. 8 to 11
Two balls A and B are thrown with same velocity u from the top of a tower. Ball A is thrown vertically
upwards and the ball B is thrown vertically downwards.
8. Choose the correct statement
(A) Ball B reaches the ground with greater velocity
(B) Ball A reaches the ground with greater velocity
(C) Both the balls reach the ground with same velocity
(D) Cannot be interpreted
9. If tA and tB are the respective times taken by the balls A and B respectively to reach the ground, then
identify the correct statement
(A) tA > tB (B) tA = tB (C) tA < tB (D) Cannot be interpreted
10. If tA = 6 s and tB = 2 s, then the height of the tower is
(A) 80 m (B) 60 m (C) 45 m (D) none of these
11. The velocity u of each ball is
(A) 10 ms–1 (B) 15 ms–1 (C) 20 ms–1 (D) none of these

[1]
CPP 1D: Uniformly Accelerated Motion JEE (Mains & Adv)

12. A particle has a velocity u towards east at t = 0. Its acceleration is towards west and is constant. Let
x A xB be the magnitude of displacements in the first 10 seconds and the next 10 seconds
(a) x A  xB (b) x A xB (c) x A ! xB
(d) the information is insufficient to decide the relation of xA with xB .
13. A particle has an initial velocity of 9 m/s due east and a constant acceleration of 2 m/s2 due west. The
distance covered by the particle in the fifth second of its motion is
(a) 0 (b) 0.5 m (c) 2 m (d) none of these
14. From the top of a tower, a stone is thrown up and reaches the ground in time t1. A second stone is thrown
down with the same speed and reaches the ground in time t2. A third stone is released from rest and
reaches the ground in time t3.
1 1 1 1
(a) t3 (t1  t 2 ) (b) t3 t1t 2 (c)  (d) t 23 t 12  t 22
2 t3 t 2 t1
15. Water drops tall at regular intervals from a roof. At an instant when a drop is about to leave the roof, the
separaions between 3 successive drops below the roof are in the ratio.
(a) 1 : 2 : 3 (b) 1 : 4 : 9 (c) 1 : 3 : 5 (d) 1 : 5 : 13
16. Three particles A, B, C are thrown from the top of a tower with the same speed. A is thrown straight up,
B is thrown straight down and C is thrown horizontally. They hit the ground with speed vA, vB and vC
respectively.
(a) vA = vB = vC (b) vB > vC > vA (c) vA = vB > vC (d) vA > vB = vC
17. A balloon starts rising from the ground with an acceleration of 1.25 m/s2. After 8s, a stone is released
from the balloon. The stone will
(a) cover a distance of 40 m (b) hava a displacement of 50 m
(c) reach the ground in 4 s (d) begin to move down after being realeased
18. A particle thrown up vertically reaches its highest point in time t1 and returns to the ground in further time
t2. The air resistance exerts a constant force on the particle opposite to its direction of motion.
(a) t1 > t2 (b) t1 = t2 (c) t1 < t2 (d) may be (a) or (c) depend-
ing on the ratio of the force of air resistace to the weight of the particle.
19. Two particles start moving along the same straight line at the same moment from the same point. The first
moves with constant velocity u and the second with initial velocity zero and constant acceleration f. The
greatest distance between the particles before they meet once again is :
u u2 f u2
(A) (B) (C) (D)
f 2f 2u 2 f
20. A particle is projected vertically upward from A with a speed of 50 m/s and another is dropped simulta-
neously from B, which is 200 m vertically above A. They cross each other after :
(A) 4 s (B) 5 s (C) 6 s (D) 8 s.

21. A, B, C and D are points in a vertical line such that AB = BC = CD. If a body falls from rest at A, then
the times of descent through AB, BC and CD are in the ratio :
(A) 1 : 2 : 3 (B) 2 : 3 :1
(C) 3 : 1 : 2 (D) 1 : ( 2 – 1) : ( 3 – 2 )
22. A stone falls from rest. The total distance covered by it in the last second of its motion is equal to the
distance covered in the first three seconds. What is the height from which the stone was dropped? Take
g = 10 m/s2.
(A) 25 m (B) 100 m (C) 125 m (D) 200 m

[2]
CPP 1D: Uniformly Accelerated Motion JEE (Mains & Adv)

23. A stone falls freely from rest and the total distance covered by it in the last second of its motion equals the
distance covered by it in the first three seconds of its motion. The stone remains in the air for :
(A) 5 s (B) 8 s (C) 10 s (D) 15 s
24. A parachutist drops freely from an aeroplane for 10 s before the parachute opens out. Then he descends
with a net retardation of 2.5 m/s2. If he falls out of the plane at a height of 2495 m and g = 10 m/s2, hit
velocity on reaching the ground will be :
(A) 5 m/s (B) 10 m/s (C) 15 m/s (D) 20 m/s
25. A body starts from rest and is uniformly accelerated for 30s. The distance travelled in the first 10s is x1,
next 10s is x2 and the last 10s is x3. Then x1 : x2 : x3 is the same as :

(A) 1 : 2 : 4 (B) 1 : 2 : 5 (C) 1 : 3 : 5 (D) 1 : 3 : 9

MULTI - CORRECT
1. A block is thrown with a velocity of 2 ms–1 (relative to ground) on a belt, which is moving with velocity
4 ms–1 in opposite direction of the initial velocity of block. If the block stops slipping on the belt after
4 sec of the throwing then choose the correct statements (s)
(A) Displacement with respect to ground is zero after 2.66 and magnitude of displacement with respect
to ground is 12 m after 4 sec.
(B) Magnitude of displacement with respect to ground in 4 sec is 4 m.
(C) Magnitude of displacement with respect to belt in 4 sec is 12 m.
(D) Displacement with respect to ground is zero in 8/3 sec.
2. A particle has initial velocity 10 m/s. It moves due to constant retarding force along the line of velocity
which produces a retardation of 5 m/s2. Then
(A) the maximum displacement in the direction of initial velocity is 10 m
(B) the distance travelled in first 3 seconds is 7.5 m
(C) the distance travelled in first 3 seconds is 12.5 m
(D) the distance travelled in first 3 seconds is 17.5 m.
3. Mark the correct statements for a particle going on a straight line
(A) if the velocity is zero at any instant, the acceleration should also be zero at that instant
(B) if the velocity is zero for a time interval, the acceleration is zero at any instant within the time interval
(C) if the velocity and acceleration have opposite sign, the object is slowing down
(D) if the position and velocity have opposite sign, the particle is moving towards the origin
G
Let v and a denote the velocity and acceleration respectively of a body in one–dimensional motion
G
4.
G
(A) | v | must decrease when a < 0
G
G
(B) Speed must increase when a > 0
G G
(C) Speed will increase when both v and a are < 0
G
(D) Speed will decrease when v <0 and a >0
G
5. A particle moves along the X-axis as
x = u(t –2s) + a(t –2s)2 :
(A) the initial velocity of the particle is u (B) the acceleration of the particle is a
(C) the acceleration of the particle is 2a (D) at t = 2s particle is at the origin.
a1 a
6. The displacement x of a particle along the x-axis at time t is given by x a 0  t  2 t 2 . The accel-
2 3
eration of the particle is :
a1 a1 a 2 a1 a 2 2a 2
(A) a 0  (B)  (C) a 0   (D) .
2 2 3 2 3 3

[3]
CPP 1D: Uniformly Accelerated Motion JEE (Mains & Adv)

COMPREHENSION
Paragraph for Q.1 - Q.4
1
Following are some equations of motion s = ut + at2, v2 = u2 + 2as ; v = u + at where s, u, t, a , v are
2
respectively the displacement, initial velocity (constant), time taken, acceleration (constant) and final
velocity of the particle after time t.

1. Find displacement of a particle after 10 seconds starting from rest with a uniform acceleration of 2m/s2.
(A) 10 m (B) 100 m (C) 50 m (D) 200 m
2. Find the velocity of the particle after above displacement.
(A) 10 m/s (B) 20 m/s (C) 30 m/s (D) 0 m/s
3. Find the velocity of the same particle after 10s if its acceleration is zero.
(A) 10 m/s (B) 20 m/s (C) 30 m/s (D) 0 m/s
4. Find the displacement of the particle when its velocity becomes 10 m/s with acceleration 5m/s2.
(A) 50 m (B) 200 m (C) 10 m (D) 100 m

Paragraph for Q.5 - Q.7

A particle starting from rest has a constant acceleration of 4 m/s2 for 4 seconds. It then retards uniformly
for next 8 seconds and comes to rest.
5. Average acceleration during the motion of the particle is :
(A) 4 m/s2 (B) zero (C) 8 m/s2 (D) –4 m/s2
6. Average speed during the motion of the particle is :
(A) 8 m/s (B) zero (C) 4 m/s (D) 16 m/s
7. Average velocity during the motion of the particle is :
(A) zero (B) 8 m/s (C) 2 m/s (D) 4 m/s

Paragraph for Q.8 - Q.10

A particle is projected vertically upwards from a point A on the ground. It takes t1 seconds to reach a
point B at height h from A but still continues to move up. It takes further t2 seconds from B to ground
again.
8. The value of h is :
1/ 2
§ t1  t 2 · t1 t 2
(A) g ( t1  t 2 ) (B) g t1t 2 (C) g ¨ ¸ (D) g
© 2 ¹ 2
9. The maximum height reached is :
2 2
§ t1  t 2 · § t1  t 2 · g 2
(A) g ¨ ¸ (B) g ¨ ¸ (C) g t1  t 2 (D) t1  t 2
© 8 ¹ © 2 ¹ 2
10. The velocity of the particle at a height h/2 is :
1/ 2
§ t12  t 2 2 · g 2 1/ 2 g 2 1/ 2
(A) ¨
g ¸ (B) t1  t 2 2 (C) t1  t 2 2 (D) g t1  t 2
1/ 2

© 2 ¹ 2 2

[4]
CPP 1D: Uniformly Accelerated Motion JEE (Mains & Adv)

MATRIX MATCH

1. A particle is moving along a straight line. Its velocity varies with time as v = 2 –t where v is in m/s and
t in seconds. In time from t = 0 to t = 4s, match the following .
Column (I) Column (II)
(A) Displacement (m) (p) 0
(B) Distance (m) (q) 1
(C) Average velocity (m/s) (r) 2
(D) Average speed (m/s) (s) 4

2. A balloon starts rising up with constant net acceleration of 10 m / s 2 . After 2s, a particle drops from the
balloon. After further 2s, match the following (Take g 10 m / s 2 )
Column (I) Column (II)
(A) Height of the particle from ground (p) zero
(B) Speed of particle (q) 10 SI units
(C) Displacement of particle(after leaving balloon) (r) 40 SI units
(D) Acceleration of particle at last moment (s) 20 SI units

ANSWER KEY

SINGLE CORRECT

1. B 2. B 3. A 4. D 5. C 6. B 7. B
8. C 9. A 10. B 11. C 12. D 13. B 14. B
15. C 16. A 17. C 18. C 19. B 20. A 21. D
22. C 23. A 24. A 25. C
MULTI - CORRECT
1. B,C,D 2. A,C 3. B,C,D 4. C,D 5. C,D 6. D

COMPREHENSION
1. B 2. B 3. B 4. A 5. B 6. A 7. B
8. D 9. A 10. C
MATRIX MATCH

1. A-p, B-s, C-p, D-q 2. A-r, B-p, C-s, D-q

[5]