Vous êtes sur la page 1sur 8

For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.

com/

CSE - Test on Verbal Abilities Part 3

VERBAL ANALOGY

Directions: Each question below consists of a related pair of words followed


by 5 other words numbered 1,2,3,4, & 5. Select the lettered word that BEST
expresses a relationship similarm to that expressed in the original pair. Write
only the number that corresponds to your answer.

SINGLE – WORD APPROACH:

1. Open : secretive :: Forthright : _______

1. Spiteful
2. Honest
3. Mask
4. Candid
5. Outspoken

Ans : 1

2. Negligent : Requirements :: Remiss :______

1. Task
2. Duty
3. Positions
4. Injury
5. Problem

Ans : 2

3. Chairman : gavel :: Conductor: ______

1. Orchestra
2. Keys
3. Baton
4. Bus
5. Piano

Ans : 3

4. Funds : embezzled :: Writings: _______

1. Copyrighted

For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/


For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/

2. Documented
3. Reproduced
4. Published
5. Plagiarized

Ans : 5

5. Taciturnity : laconic :: Improvisation: _______

1. Practiced
2. Devised
3. Unrehearsed
4. Amendment
5. Impressionable

Ans : 3

6. Bouquet : flower :: Link: ______

1. Chain
2. Body
3. Bones
4. Muscles
5. Connection

Ans : 1

7. Asylum : refugee :: Traveler: ______

1. Rest
2. Destination
3. Enjoyment
4. Adventure
5. Tourist

Ans : 2

8. Worried : hysterical :: Happy : ______

1. Serious
2. Ecstatic
3. Problematic
4. Depressed
5. Loyal

For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/


For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/

Ans : 2

9. Decision : consideration :: Wish : _______

1. Request
2. Fulfillment
3. Charity
4. Plea
5. Conference

Ans : 2

10. Myth : story :: Bonnet : _______

1. Hat
2. Décor
3. Dress
4. Design
5. Accessory

Ans : 1

11. Breeze : tornado :: Trickle: ______

1. Stream
2. Flame
3. Gusher
4. Flash
5. Floe

Ans : 3

12. Signature : portrait :: Celebrity : ______

1. Autograph
2. Photograph
3. Article
4. Film
5. Movie star

Ans : 1

13. Drama : directory :: Editor : ______

For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/


For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/

1. Movie
2. Playwriting
3. Magazine
4. Editing
5. Principal

Ans : 3

14. Indifferent : concern :: Arrogant : _______

1. Emotion
2. Tolerance
3. Behavior
4. Bravery
5. Modesty

Ans : 5

15. Examination : cheat :: Politics : _______

1. Principles
2. Graft
3. Grandstanding
4. Addition
5. Election

Ans : 2

16. Publication : libel :: Slander : ________

1. Liability
2. Offence
3. Crime
4. Speech
5. Editorial

Ans : 4

17. Lawyer : client :: Doctor : _______

1. Patient
2. Prescription
3. Profession

For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/


For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/

4. Medicine
5. Hospital

Ans : 1

18. Mold : die :: Stamp : ______

1. Form
2. Cast
3. Mail
4. Philately
5. Envelope

Ans : 2

19. Master : servant :: Monarch : _______

1. Subject
2. Kingship
3. Government
4. Labor
5. Follower

Ans : 1

20. Heart : pump :: Stomach : ______

1. Digestive system
2. Digest
3. Intestine
4. Food
5. Appendix

Ans : 2

21. Connoisseur : painting :: Viands : ______

1. Food
2. Appetizer
3. Gourmand
4. Critic
5. Chef

Ans : 3

For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/


For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/

22. Story : building :: Stanza : ______

1. Rhyme

2. Floor

3. Construction

4. Prose

5. Poem

Ans : 5

23. Novelist : plot :: Architect : ______

1. Design
2. Profession
3. Blueprint
4. Building
5. Construction

Ans : 3

24. Airplane : hanger :: Automobile : _______

1. Port
2. Pad
3. Garage
4. Auto shop
5. Showroom

Ans : 3

25. Ship : channel :: Jet : ______

1. Airport
2. Hangar
3. Runway
4. Aircraft carrier
5. Take-off

Ans : 3

For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/


For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/

26. Heat : thermometer :: Radiation : _______

1. Geiger counter
2. Seismograph
3. Barometer
4. Waves
5. Light

Ans : 1

27. Ostracism : censure :: Approval : _______

1. Disapprove
2. Applause
3. Reject
4. Negate
5. Accept

Ans : 2

28. Mentor : counsel :: Bodyguard : ________

1. Teacher
2. Safety
3. Guardian
4. Protection
5. Lawyer

Ans : 4

29. Automobile : gasoline :: Man : _______

1. Medicine
2. Life
3. Food
4. Energy
5. Exercise

Ans : 3

30. Apt : fore :: Bow : ______

For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/


For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/

1. Hull
2. Deck
3. Stern
4. Arrow
5. Ship’s bottom

Ans : 3

For more reviewers download it here: https://www.prcboardreviewers.com/