Vous êtes sur la page 1sur 7

Q1) World coconut day is celebrated on which date?

(a) 1 September
(b) 2 September
(c) 31 August
(d) 3 September

Ans:b

Exp:i. World Coconut Day is celebrated every year on 2nd September. It was established in 2009 to
commemorate the formation day of Asian Pacific Coconut Community (APCC).

ii. This day highlights the importance and uses of coconuts. In India, World Coconut Day is celebrated
with the guidance of Coconut Development Board in several coconut growing states.

iii. On 2nd September 2018, Coconut Development Board celebrated the World Coconut Day 2018 along
with the Department of Horticulture, Government of Chhattisgarh with the theme ‘Coconut for Good
Health, Wealth & Wellnessʼ.

iv. The event was held at Indira Gandhi Krishi Vishwavidyalaya in Raipur, Chhattisgarh. It was
inaugurated by Radha Mohan Singh, Union Minister for Agriculture and Farmerʼs Welfare.

Q2) A book – “Moving On, Moving Forward – A Year in Office” has been written by whom?

(a) Ram Nath Kovind


(b) Arun Jaitley
(c) Venkaiah Naidu
(d) Nitin Gadkari

Ans:c

Q3) According to a report by the UN World Tourism Organisation (UNWTO), which country has topped
in tourism in the South Asian region?

(a) Sri Lanka


(b) Nepal
(c) Maldives
(d) India

Ans:d

Exp:India leads the chart of growth in the South Asian region with a total of 15.54 million in 2017.
Tourism is the world’s third largest export category

The top 7 destination are: China, France, Germany, Italy, Spain, the United Kingdom and the United
States.

Q4) 15th India-ASEAN Economic Ministers’ Meeting (AEM) was held in which country?

(a) Malaysia
(b) India
(c) Singapore
(d) Laos

Ans:c

Q5) The bi-annual talks between the Indian and which country’s border forces began in New Delhi?

(a) Myanmar
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) Afghanistan

Ans:c

Q6) Which country has ratified a law granting authorities the right to monitor social media users in the
country as part of tightening internet controls?

(a) Syria
(b) China
(c) Israel
(d) Egypt

Ans:d

Q7) The US military has decided to cancel __________ million dollars aid to Pakistan over its failure to
take decisive actions against terror groups ?

(a) 200 million dollars


(b) 300 million dollars
(c) 250 million dollars
(d) 350 million dollars

Ans:b

Q8) The United Nations chief, Antonio Guterres has called for an end to violence in which country in
accordance with a UN-brokered ceasefire agreement ?

(a) Syria
(b) Afghanistan
(c) Libya
(d) Iraq

Ans:c

Q9) The Supreme Court has banned construction activities in how many states over failure to frame
waste management policy?

(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) Five
Ans:b

Exp:The Supreme Court has banned construction activities in three states – Madhya Pradesh,
Maharashtra and Uttarakhand, along with the Union Territory of Chandigarh after the respective
governments failed to frame a policy on solid waste management

Q10) The Seventh meeting of National Medicinal Plants Board (NMPB) was held in?

(a) Lucknow
(b) Bengaluru
(c) Bhopal
(d) Delhi

Ans:d

Q11) Gujarat government has partnered with which country’s advocacy group for Vibrant Gujarat
summit?

(a) Germany
(b) America
(c) England
(d) Japan

Ans:b

Q12) The 200-year-old National Museum of which country was hit by massive fire, the museum houses
over 2 crore items?

(a) Sweden
(b) Australia
(c) Brazil
(d) Mexico

Ans:c

Q13) Which country has remained the top source of foreign direct investment into India in 2017-18 ?

(a) Singapore
(b) Japan
(c) Mauritius
(d) United Kingdom

Ans:c

Q14)Who has been honoured by Sony YAY! as part of their flagship Teachers’ Day initiative ‘Heroes
Behind The Heroes’?

(a) Sania Mirza


(b) Saina Nehwal
(c) PV Sindhu
(d) Mithali Raj
Ans:a

Q15) Nandan Petrochem Limited (NPL), has appointed whom as its brand ambassador for its signature
brand VELVEX ?

(a) Madalena Antas


(b) Milka Duno
(c) Alisha Abdullah
(d) Angela Kopp

Ans:c

Q16) Which English Cricketer has announced retirement from international cricket?

(a) Alastair Cook


(b) James Anderson
(c) Stuart Board
(d) Jonny Bairstow

Ans:a

Q17) In what kind of map one will see the countries and the states ?

(a) Physical map


(b) Distribution map
(c) Political map
(d) Contour map

Ans:c

Q18) A Bird which is known to hibernate throughout the winter ?

(a) Penguin
(b) Poorwill
(c) Pelican
(d) Flamingos

Ans:b

Q19) Who was the first sultan of Delhi ?

(a) Qutb al-Din Aibak


(b) Aram Shah
(c) Iltutmish
(d) None of these

Ans:a

Q20) Maldives and which country’s Friendship Bridge was recently opened for traffic. It is first cross-sea
bridge to be built in Maldives?

(a) Thailand
(b) Sri Lanka
(c) India
(d) China

Ans:d