Vous êtes sur la page 1sur 1

Al-Qadir Jinnah Science Academy Mallian Kalan

Near Govt. H/S Mallian Kalan Sheikhupura, Cell # 03024741124


Pre-Board Examination 2019
Class: F.Sc, ICS Part 2 Subject: Mathematics Time Allowed: 1:30 Hrs Max Marks: 50
NAME ROLL NO.
Objective

1. Instantaneous rate of change of distance ‘S’ at time t is


( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
(a). (b). (c). (d).
2. Cauchy used the notation for derivative
(a). (b).f(x) (c). f’(x) (d).Df(x)

3. is called
(a). product rule (b). quotient rule (c). multiple rule (d). power rule
4. ( )
(a).secx tanx (b). cosecx tanx (c).- cosecx tanx (d). -cosecx cotx
5. ( )
(a). (b). (c). (d).none of these
6.
(a). (b). (c). (d).
√ ( )

7. =
(a). (b). (c). (d).
√ √ √ √
8.
(a). (b). (c). (d).
9. ( )
(a). ( ) (b).( ) (c). ( ) (d). ( )
10. ( )
2 3 8 3 8 3 8 3 8
(a).27x (x +1) (b).27(x +1) (c). 9(x +1) (d).9(x +1) .3x
Attempt any 12 questions
I. Define derivative and give any example
II. Define dependent and independent variable with general example.
III. Write the steps to finding the derivative by definition.
IV. Find the derivative of f(x) = x2 by definition.
V. Find f’(x) if f(x) =
VI. Find the derivative of y = (x2+5)(x3+7) w.r.t x
VII. Differentiate w.r.t x;
VIII. If y = (x-5)(3-x)
IX. Find
X. Find
XI. Find √
XII. Differentiate w.r.t x
XIII. Find
XIV. Differentiate w.r.t x
XV. Find

Attempt any two Questions


Q.No.1 (a) if ( ), show that ( ) ( )
(b). find derivative w.r.t x √

Q.No2. (a) Differentiate w.r.t x3


(b). If √ √

Q.No.3 (a). differentiate by definition y = (2x+3)5
(b) Differentiate by first principle