Vous êtes sur la page 1sur 20

1. The Punjab government has decided to extend the free dengue tests for how many health centers?

A. 20 B. 15
C. 25 D. 33

Answer: D

2. Who has been honoured with the 26th P C Chandra Puraskaar 2018?
A. Mithun Chakravarti B. Sonu Nigam
C. Sharmila Tagore D. Asha Bhosle

Answer: B

3. This Bank launched humanoid IRA 2.0 in Bengaluru recently.


A. SBI Bank B. ICICI Bank
C. HDFC Bank D. Axis Bank

Answer: C

4. The PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) signed a MoU with this to facilitate
interaction and cooperation between the two organisations to promote wellness, spiritual and
cultural tourism in
A. Hoseiry Associations B. IT & Services Associations
C. Women Entrepreneurs Promotion D. Indian Yoga Association
Association

Answer: D

5. What is the position of India in the fastest growing country in the world for air passenger traffic?
A. 5th B. 3rd
C. 4th D. 2nd

Answer: D

6. Who has become the principal director general of the Press Information Bureau (PIB)?
A. Nikunj Srivastav B. Sitanshu Kar
C. Varsha Suri D. Devesh Chaturvedi

Answer: B

7. The theme of 2018 International Labour Day is


A. Create peace, solidarity and decent work B. Celebrating the International Labour
Movement
C. Uniting Workers for Social and Economic D. Create peace, solidarity and decent work
Advancement

Answer: C

8. The 9th India Japan Energy Dialogue 2018 was held in __________.
A. New Delhi B. Hyderabad
C. Chennai D. Mumbai

Answer: A

9. What is the name of the world's oldest known spider that has died at the age of 43 in Australia?
A. Number 16 B. Number 13
C. Ayger D. Edward

Answer: A

10. Who won the Azerbaijan Grand Prix 2018?


A. Lewis Hamilton B. Daniel Ricciardo
C. Nico Rosberg D. Fernando Alonso

Answer: A

11. Which state government will start a month-long initiative from May 1, 2018 to increase its water
conservation capacity?
A. Manipur B. Maharashtra
C. Gujarat D. Bihar

Answer: C

12. Which two personality have been recommended for the prestigious Col. CK Nayudu Lifetime
Achievement award by the BCCI?
A. Ankit Bawne and Gundappa Viswanath B. Nari contractor and Sudeep Tyagi
C. Jaya Sharma and Anjum Chopra D. Anshuman Gaekwad, Pankaj Roy

Answer: D

13. The 2019 Pravasi Bharatiya Divas will be held in which city?
A. Varanasi B. Ahmedabad
C. Jaipur D. New Delhi

Answer: A

14. The Indian government launched a Pilot Scheme for procurement of aggregate power of
__________ on a competitive basis for three years under medium term from commissioned power
plants.
A. 2500 MW B. 1800 MW
C. 2000 MW D. 1500 Mw

Answer: A

15. Which team won the Youth Olympic Games Qualifiers?


A. Bangladeh B. Malaysia
C. India D. Japan

Answer: C

16. India and __________ has started a joint Army exercise "Harimau Shakti 2018" recently.
A. Bangladesh B. Malaysia
C. Vietnam D. Indonesia
Answer: B

17. Which state government had decided to adopt startup ranking framework issued by Department
of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Government of India?
A. Madhya Pradesh B. Haryana
C. Rajasthan D. Punjab

Answer: B

18. Which scheme was launched by Swachh Bharat Mission?


A. GOBAR-DHAN Scheme B. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna
C. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana D. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

Answer: A

19. The government of India on April 29, 2018 brought ________ under the narcotics law regulation.
A. Amineptine B. Tramadol
C. Secobarbital D. Cathine

Answer: B

20. The Business Summit of Indian and this country is concludes in Johannesburg.
A. Israel B. Pakistan
C. Indonesia D. South Africa

Answer: D

21. Which will soon develop an agenda for 'New India 2022'?
A. SEBI B. NITI Aayog
C. Reserve Bank of India D. NABARD

Answer: B

22. Who has been appointed as the Chief Marketing Officer (CMO) of Intex Technologies?
A. Rahul Johri B. Rajiv Bakshi
C. Rasheed Khan D. Phaninder Singh

Answer: B

23. The theme of 2018 World Asthma Day is ____________.


A. You Can Control Your Asthm B. Unite to overcome asthma
C. Reduce the asthma burden D. Never too early, never too late

Answer: D

24. Which company adopted Gandikota Fort in Andhra Pradesh under "Adopt a Heritage: Apni
Dharohar, Apni Pehchaan".
A. Godrej Consumer Products B. Bajaj Finance
C. Dalmia Bharat Limited D. Ujjivan Small Finance Bank

Answer: C

25. Indian ranks ___________ in the list of doping violations as per the report of World Anti-Doping
Agency (WADA).
A. 6th B. 9th
C. 7th D. 4th

Answer: A

26. Vijay Prahar will be conducted in ___________.


A. Uttarakhand B. Rajasthan
C. Jharkhand D. Madhya Pradesh

Answer: B

27. This company has launched its suborbital 'New Shepard' rocket and space capsule recently.
A. Woodward B. Raytheon
C. Lockheed Martin D. Blue Origin
Answer: D

28. Who has been appointed the new chairman of the Public Accounts Committee (PAC) of
Parliament?
A. Ghulam Nabi Azad? B. Kamal Nath
C. Jyotiraditya Scindia D. Mallikarjun Kharge

Answer: D

29. Subhash Chandra Khuntia has been appointed as the new Chairman of this institute.
A. IRDAI B. SEBI
C. PFRDA D. NABARD

Answer: A

30. Which Indian shooter grabbed the number one spot in 10m air pistol rankings by ISSF?
A. Shahzar Rizvi B. Gagan Narang
C. Abhinav Bindra D. Om Prakash Mitharval

Answer: A

31. Maharashtra State government plans to get a new airport in which district?
A. Latur B. Raigad
C. Sindhudurg D. Ratnagiri

Answer: C

32. Which state Becomes first to provide Digitally-Signed Documents?


A. Madhya Pradesh B. Arunachal Pradesh
C. Maharashtra D. Kerala

Answer: C

33. Who has won the 'Miss Koovagam 2018' beauty pageant title recently?
A. Sukanyeah B. Amita
C. Mubina D. Nirjara

Answer: C

34. Which of the following states in India has BS-VI fuel currently?
A. Karnataka B. Uttar Pradesh
C. Kerala D. Manipur

Answer: B

35. The third edition of All India Invitational Blind Football Tournament will be held in ___________,
Kerala.
A. Kochi B. Trivandrum
C. Ernakulam D. Kozhikode

Answer: A

36. The new National Telecom Policy (NTP) 2018 of the Department of Telecommunications (DoT)
aims to attract ________ billion investment in the sector by 2022.
A. $ 250 billion B. $ 150 billion
C. $ 100 billion D. $ 200 billion

Answer: C

37. Name the Indian ace shuttler who has achieved the third spot in the latest Badminton World
Federation (BWF) Rankings in men’s single category?
A. Parupalli Kashyap B. HS Prannoy
C. B. Sai Praneeth D. Kidambi Srikanth

Answer: D

38. The 4th Regional Conference on Futuristic, Resilient and Digital Infrastructure of the Asian
Infrastructure Investment Bank (AIIB) took place in which city?
A. Bengaluru B. New Delhi
C. Mumbai D. Hyderabad

Answer: A

39. When is the World Press Freedom Day observed?


A. May 2 B. May 3
C. May 1 D. May 4

Answer: B

40. According to the report by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), India is
among the top 5 biggest military spenders of the year 2017. Which country is at the top of the list?
A. Saudi Arabia B. China
C. United States D. Russia

Answer: C

41. Who among the following has been appointed as the new head coach of the Australian National
Cricket Team?
A. Justin Langer B. Michael Bevan
C. Greg Blewett D. Darren Lehmann

Answer: A

42. The Government of India is soon to set up a North Eastern Cultural and Information Centre in
which of the following cities?
A. Hyderabad B. Gurugram
C. Pune D. New Delhi

Answer: B

43. What is the rank of the Indian star player PV Sindhu in the recently released Badminton World
Federation (BWF) Rankings in women’s single category?
A. Tenth B. Fifth
C. Third D. Second

Answer: C

44. The growth rate of the eight core sector of India saw a sequential decline of _______ percent in
the month of March 2018 due to weak performance of the sector.
A. 3.8% B. 4.1%
C. 5.3% D. 4.2%

Answer: B

45. According to the Hockey India data, three Indian hockey players have been named for the 2018
Arjuna Award. Who among the given is not one among them?
A. Dharamvir Singh B. Manpreet Singh
C. Manpreet Singh D. P. R. Sreejesh

Answer: D

46. What is the theme of the 2018 World Press Freedom Day?
A. Keeping Power in Check: Media, Justice and B. Safe to Speak: Securing Freedom of
The Rule of Law Expression in All Media
C. Celebrating the Fundamental Principles of D. Access to Information and Fundamental
Press Freedom Freedoms

Answer: A

47. Who among the following has been awarded the Best Actor award (female) at the 65th National
Film Awards?
A. Manisha Koirala B. Divya Dutta
C. Sridevi D. Bhumi Pednekar

Answer: C
48. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) came into force in which year?
A. 2014 B. 2011
C. 2015 D. 2016

Answer: C

49. Who is the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Communications?
A. Giriraj Singh B. Manoj Sinha
C. Mahesh Sharma D. Rao Inderjit Singh

Answer: B

50. The headquarter of the Badminton World Federation is situated in________


A. Kuala Lumpur, Malaysia B. Lausanne, Switzerland
C. London, United Kingdom D. Zurich, Switzerland

Answer: A

51. Recently, this country has joined with United States and China as one of the world's five biggest
military spenders.
A. India B. Russia
C. France D. Singapore

Answer: A

52. Which of the following was bagged the Best Co-operative Society on digital platform" award in
the BFSI leadership Awards 2018?
A. Pratibha Mahila Sahakari Bank B. Anyonya Co-operative Bank Limited
C. Indian Farmers Fertiliser Cooperative D. Adarsh Credit
Limited

Answer: D

53. Who has been awarded the Football Writers' Association Footballer of the Year 2018?
A. Neymar B. Mohamed Salah
C. Lionel Messi D. David Alaba

Answer: B

54. Which bank appointed Radhakrishnan Nair as an additional (independent) director for its office?
A. Canara Bank B. Yes Bank
C. ICICI Bank D. KVB Bank

Answer: C

55. NDMA is conducting a two-day National Workshop on Data Requirements for Disaster Risk
Reduction Database in ____________.
A. New Delhi B. Pune
C. Ahmedabad D. Aurangabad

Answer: A

56. How many Indian cities are marked as the World's 20 most polluted cities list as per data
released by World Health Organisation (WHO)?
A. 7 B. 10
C. 14 D. 5

Answer: C

57. National Conference of 244 Districts under Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) will be hold by the
ministry of __________.
A. Ministry of Social Justice and Empowerment B. Ministry of Human Resource Development
C. Ministry of Women and Child Development D. Ministry of Panchayati Raj

Answer: C

58. On 1 May 2018, the RBI permitted Foreign Portfolio Investments to invest in which of the
following?
A. Treasury Bills B. Government Bonds
C. Mutual Funds D. Cryptocurrencies

Answer: A

59. Who has been sworn-in as the acting governor of Manipur recently?
A. Devendra Kumar Joshi B. E.S Lakshmi Narasimhan
C. BD Mishra D. Jagdish Mukh

Answer: D

60. The theme of the 2018 World Press Freedom Day (WPFD) is;
A. 21st Century Media: New Frontiers, New B. Media and Good Governance
Barriers
C. Freedom of information: the right to know D. Keeping Power in Check: Media, Justice and
The Rule of Law

Answer: D

61. Ayushman Bharat to spread its roots with an aim to set up ___________ health care centers.
A. 50000 B. 75000
C. 150000 D. 100000

Answer: C

62. Who has been appointed as the coach of India's hockey men's team?
A. Stephen Constantine B. Zoran
C. Harendra Singh D. Sjoerd Marijne

Answer: C

63. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved upgradation and expansion of
airport infrastructure for how many airports in India?
A. 5 B. 3
C. 4 D. 8

Answer: B

64. Which IT company acquires Belgium-Based Hedera Consulting recently?


A. Cognizant B. Infosys
C. Tech mahindra D. Accenture

Answer: A

65. Who presented the Visitor's Awards 2018 at Rashtrapati Bhavan, New Delhi?
A. Shri Keshari Nath Tripathi B. Shri Ram Nath Kovind
C. Shri Acharya Dev Vrat D. Shri Balram Das Tandon

Answer: B

66. Which city's police launched the 'eOffice' System as a citizen-friendly initiative?
A. Bengaluru B. Pune
C. Mumbai D. Hyderabad

Answer: D

67. According to the TRA’s Brand Trust Report 2018, which among the following has been ranked as
the most trusted FMCG brand in India?
A. Patanjali B. Dabur
C. Parle D. Nestle

Answer: A

68. What is the rank of India in the AT Kearney Foreign Direct Investment Confidence Index 2018?
A. 9 B. 11
C. 7 D. 15

Answer: B
69. Which Indian city is set to host 6 day long Festivals of Bharat in May 2018?
A. Mumbai B. Hyderabad
C. New Delhi D. Amritsar

Answer: C

70. According to the Asian Developments Bank’s report, India’s economy is expected to grow at
_______ percent in 2018
A. 7.3% B. 7.5%
C. 7.4% D. 7.6%

Answer: A

71. Which Indian state has launched ‘Go to Village’ mission to bring inclusive development in the
state?
A. Assam B. Manipur
C. Arunachal Pradesh D. Sikkim

Answer: B

72. Star Khel Mahakumbh-a sports initiative- has been launched in which Indian city?
A. Lucknow B. Gandhinagar
C. Gurugram D. Dharamshala

Answer: D

73. The 29th International Maritime Boundary Line (IMBL) between India & Sri Lanka took place
onboard which Naval Ship?
A. Sahyadri B. Sagara
C. Sumithra D. Sayura

Answer: C

74. According to TRA’s Brand Trust Report 2018, name the brand which has become India’s Most
Trusted Brand?
A. Sony B. Samsung
C. LG D. Tata

Answer: B

75. The 15th edition of the Pravasi Bhartiya Divas 2019 will be held in which city?
A. Ahmedabad B. New Delhi
C. Bengaluru D. Varanasi

Answer: D

76. Market regulator Securities and Exchange Board of India has extended the timing of equity
derivatives trading from current 3.30 pm to 11:55 pm with effect from __________.
A. July 1, 2018 B. May 1, 2018
C. October 1, 2018 D. August 1, 2018

Answer: C

77. Which Indian state has roped in a Pakistani girl as the brand ambassador for its ‘Swachh Jamui
Swasth Jamui’ initiative?
A. Bihar B. Jharkhand
C. Uttar Pradesh D. Chhattisgarh

Answer: A

78. How much amount has been sanctioned by the Government of India for laying regional ring road
around Hyderabad
A. Rs 7,500 crore B. Rs 6,500 crore
C. Rs 5,500 crore D. Rs 4,500 crore

Answer: C

79. Recently, North Korea has adjusted its tome zone forward by _______ minutes to align it with the
time of of South Korea in a move to promote reconciliation between two nations
A. 15 minutes B. 30 minutes
C. 45 minutes D. 60 minutes

Answer: B

80. Who is the Chairman of the Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA)?
A. Ram Sevak Sharma B. T. S Vijayan
C. Hemant Contractor D. Karnal Singh

Answer: C

81. Name the Chairman of the Securities and Exchange Board of India (SEBI)
A. Ajay Tyagi B. Yaduvendra Mathur
C. Sriram Kalyanaraman D. Harsh Kumar Bhanwala

Answer: A

82. The Asian Development Bank is situated at________


A. Hague, Netherland B. Manila, Philippines
C. Geneva, Switzerland D. Beijing, China

Answer: B

83. The Border Roads Organisation (BRO) recently observed its ________ Raising Day.
A. 58th B. 50th
C. 61st D. 45th

Answer: A

84. How much amount has been sanctioned by the Government of India for the inland waterway on
Godavari River?
A. Rs 2,500 crore B. Rs 1,000 crore
C. Rs 2,000 crore D. Rs 1,500 crore
Answer: C

85. India’s tallest flag will be installed in which of the following cities under the Smart City Mission?
A. Haryana B. Gujarat
C. Maharshtra D. Assam

Answer: D

86. Which Indian state government is set to conduct the first organised census of Indus Dolphins
with the help of WWF-India?
A. Gujarat B. Punjab
C. Haryana D. Rajasthan

Answer: B

87. Which among the given celebrity has been nominated as the Global Leadership Ambassador for
Women in Public Service Project (WPSP)?
A. Aamir Khan B. Divya Dutta
C. Shabana Azmi D. Amitabh Bachchan

Answer: C

88. Who among the following has been awarded the 2018 ONV Literary Prize?
A. M T Vasudevan Nair B. Anuja Akathoot
C. Sugathakumari D. Sumesh Krishnan

Answer: A

89. The Indus river dolphin is world’s rarest species of mammals found only in India and________
A. Pakistan B. Sri Lanka
C. Malaysia D. Bangladesh

Answer: A
90. Who is the Director- General of the Border Roads Organisation (BRO)?
A. Lt. Gen Ashok Ambre B. Lt. Gen Harpal Singh
C. Lt. Gen Manoj Pande D. Lt Gen Sanjeev Kumar Shrivastava

Answer: B

91. Which state constitutes 5th State Finance Commission seeking to uplift Panchayati Raj System?
A. Odisha B. Tamil Nadu
C. Himachal Pradesh D. Andhra Pradesh

Answer: A

92. Who has been appointed as the acting Chief Justice of Punjab & Haryana High Court,
Chandigarh?
A. Madan Bhimrao Lokur B. Kurian Joseph
C. Jagdish Singh Khehar D. Alok Kumar Mittal

Answer: D

93. A new communication satellite "APSTAR-6C" was launched by which country?


A. France B. Russia
C. China D. USA

Answer: C

94. On which date, the World Cartoonist's Day 2018 was celebrated?
A. May 6 B. May 8
C. May 4 D. May 5

Answer: D

95. This ministry has launched an online refresher programmes for Higher Education faculty
through SWAYAM.
A. Ministry of Statistics and Programme B. Ministry of Human Resource Development
Implementation
C. Ministry of Finance Corporate Affairs D. Ministry of Tribal Affairs

Answer: B

96. The 19th edition of TOONZ Animation Masters Summit 2018 was held in which state?
A. Tamil Nadu B. Kerala
C. Maharashtra D. Telangana

Answer: B

97. This country tops in the the list of the fastest growing economies in the world for the coming
decade, According to a Harvard University report.
A. Israel B. US
C. China D. India

Answer: D

98. This country has reopened a major trade route with Afghanistan recently.
A. Kazakhstan B. Iran
C. Bangladesh D. Pakistan

Answer: D

99. Name of the Indian shuttler who defeats Sri Lankan opponent to seal a berth in semi finals of
New Zealand Open is?
A. Sai Praneeth B. Lihini Weerasuriya
C. Doreen Sansoni D. Upali Rajakurna

Answer: A

100. This country tops in the the list of the fastest growing economies in the world for the coming
decade, According to a Harvard University report.
A. Israel B. US
C. China D. India

Answer: D

Centres d'intérêt liés