0 Votes +0 Votes -

15 vues381 pagesQuantitative Aptitude for competitive exams

Feb 01, 2019

© © All Rights Reserved

Quantitative Aptitude for competitive exams

© All Rights Reserved

15 vues

Quantitative Aptitude for competitive exams

© All Rights Reserved

- Pharmaceutical
- Disha's 101 Speed Tests for Assistant Loco Pilot
- Rapid Quantitative Aptitude (SARKARIPOST.in)
- Quantitative Aptitude CAT By Upkaar.pdf
- CMP_IECEx_ATEX_01
- Engineering Graphics Lab Manual
- Quantitative Aptitude
- D E Shaw-Technology
- mata
- HO RNC
- basicR
- basicR
- Mailing Address Declaration Domestic
- 210479820563440B840B297C6C79B23C
- Dsi - Eds Solar Thermal - Did1050en
- Anatomy of an Expansion Turbine
- Lecture 1
- QSS-1 InstallGuide En
- 3250603
- Switch Rotatorios

Vous êtes sur la page 1sur 381

UP K A R ' S

By

Dr. N. K. Singh

© Publishers

Publishers

UPKAR PRAKASHAN

(An ISO 9001 : 2000 Company)

Phone : 4053333, 2530966, 2531101

Fax : (0562) 4053330, 4031570

E-mail : care@upkar.in, Website : www.upkar.in

Branch Offices :

4845, Ansari Road, Daryaganj, Pirmohani Chowk, 1-8-1/B, R.R. Complex (Near Sundaraiah

New Delhi—110 002 Kadamkuan, Park, Adjacent to Manasa Enclave Gate),

Phone : 011–23251844/66 Patna—800 003 Bagh Lingampally,

Phone : 0612–2673340 Hyderabad—500 044 (A.P.)

Phone : 040–66753330

28, Chowdhury Lane, Shyam B-33, Blunt Square, Kanpur

Bazar, Near Metro Station, Taxi Stand Lane, Mawaiya,

Gate No. 4 Lucknow—226 004 (U.P.)

Kolkata—700004 (W.B.) Phone : 0522–4109080

Phone : 033–25551510

● The publishers have taken all possible precautions in publishing this book, yet if any mistake

has crept in, the publishers shall not be responsible for the same.

● This book or any part thereof may not be reproduced in any form by Photographic,

Mechanical, or any other method, for any use, without written permission from the

Publishers.

● Only the courts at Agra shall have the jurisdiction for any legal dispute.

ISBN : 978-81-7482-627-5

Price : 285·00

(Rs. Two Hundred Eighty Five Only)

Code No. 1613

Contents

● Average……………………………………………………………….....…………… 3–10

● Time and Distance…………………………………………………………………… 11–17

● Area………………………………….……………………………………………..… 18–31

● Numbers……………………………………………………………………………… 32–45

● Decimal Fraction………………………………………………...…………………… 46–52

● Unitary Method………………………………………………….…………………… 53–54

● Square Root and Cube Root…………………………………………..……………… 55–61

● Simplification………………………………………………………………………… 62–68

● Ratio and Proportion……………………………………………………….………… 69–77

● Logarithm……………………………………………………………………..……… 78–84

● H.C.F. and L.C.M.…………………………………………………………………… 85–91

● Series…………………………………………………………………………….…… 92–105

● Permutation and Combination…………………………………………………..…… 106–114

● Simple Interest…………………………………………………………………..…… 115–122

● Compound Interest…………………………………………………………………… 123–131

● Problems Based on Ages……………………………………………..……………… 132–140

● Percentage………………………………………………………………….………… 141–151

● Profit and Loss………………………………………………………………..……… 152–163

● Time and Work……………………………………………………………….……… 164–174

● Probability………………………………………………………………………….… 175–187

● Partnership…………………………………………………………………………… 188–194

● Volume and Surface Area…………………………………………………………… 195–203

● Races and Games of Skill……………………………….…………………………… 204–210

● Odd Man Out and Series……………………………………………………………… 211–214

● Calendar……………………………………………………………………………… 215–216

● Chain Rule…………………………………………………………………………… 217–222

● Boats and Streams…………………………………………………………………… 223–228

● Trains………………………………………………………………………………… 229–237

( iv )

● Alligation or Mixture………………………………………………………………… 245–254

● Stock and Shares………………………………………...…………………………… 255–261

● True Discount………………………………………………………………………… 262–267

● Banker’s Discount…………………………………………………………………… 268–273

● Data Analysis………………………………………………………………………… 274–283

● Tabulation……………………………………………………….…………………… 284–289

● Miscellaneous Exercise-I………………………..…………………………………… 290–303

● Miscellaneous Exercise-II……………….…………………………………………… 304–316

● Miscellaneous Exercise-III…………………………………………………………… 317–330

● Miscellaneous Exercise-IV…………………………………………………………… 331–341

● Miscellaneous Exercise-V…………………………………………………………… 342–348

● Miscellaneous Exercise-VI…………………………………………………………… 349–356

● Miscellaneous Exercise-VII………………………………………..………………… 357–363

● Miscellaneous Exercise-VIII………………………………………………………… 364–376

Quantitative

Aptitude Test

Average

Formula Q. 4. The average of 11 results ∴ Average price of a pig

is 50. If the average of first six

Average

results is 49 and that of last six is = Rs. ( )

1500

5

= ( Sum of observations

Number of observations ) 52, find the sixth result.

Solution :

= Rs. 300

and sum of all items Sum of 11 results Exercise

= Average × Number of items = (11 × 50) = 550 1. The average of 8 number is 21.

1. If a certain distance is covered Sum of first 6 results If each of the numbers is mul-

by two unequal speed u km/hour and tiplied by 8, the average of the

v km/hour, then, = (6 × 49) = 294

Sum of last 6 results new set of numbers is :

2 uv (A) 8 (B) 21

Average speed =

u+v = (6 × 52) = 312

∴ 6th result (C) 29 (D) 168

Theorem —If a certain distance is

covered at u km/hr and the same = (294 + 312 – 550) 2. The average of 50 numbers is

distance is covered at v km/hr, then the = 56. 38. If two numbers, namely 45

average speed during the whole jour- and 55 are discarded, the average

Q. 5. The average age of a

2 uv family of 6 members is 22 years. If of the remaining number is :

ney is km/hr.

u+v the age of the youngest member be (A) 36·5 (B) 37·0

7 years, find the average age of the (C) 37·5 (D) 37·52

Solved Examples family at the birth of the youngest

3. The average score of a cricketer

member.

Q. 1. Find the average of first for 10 matches is 43·9 runs. If

five multiples of 3. Solution : Sum of ages of all

the average for the first six

members

Solution : Average score matches is 53, the average for

= (22 × 6) years

3 (1 + 2 + 3 + 4 + 5) the last four matches is :

= = 132 years

5 (A) 17·15 (B) 29·75

Sum of their age 7 years ago

3 × 15

= ( )5

=9 = (132 – 7 × 6) = 90 years

At that time there were 5 mem-

(C) 30·25 (D) 31

4. The average score of a cricketer

Q. 2. A batsman makes a score bers in 2 matches is 27 and that in 3

of 87 runs in the 17th inning and ∴ Average age at that time others is 32. Then his average

thus increased his average by 3.

Find his average after 17th inning. = ( )

90

5

years = 18 years.

score in 5 matches is :

(A) 11·8 (B) 25

Solution : Let the average after Q. 6. Sandeep covers a journey

17th inning = x (C) 29·5 (D) 30

Agra to Delhi by car at an average

then, average after 16th inning speed of 40 km/hr. He returns back 5. The average height of 30 girls

by scooter with an average speed of out of a class of 40 is 160 cms

= (x – 3) and that of the remaining girls is

24 km/hr. Find his average speed

∴ 16 (x – 3) + 87 during the whole journey. 156 cms. The average height of

= 17x Solution : Average speed the whole class is :

⇒ x = (87 – 48) = 39 ⎛ 2 xy ⎞ (A) 158 cms (B) 158·5 cms

=⎜ ⎟ km/hr (C) 159 cms (D) 159·5 cms

Hence, the average after 17th ⎝ x + y⎠

inning = 39. 6. If a, b, c d, e are five consecutive

Q. 3. A cricketer makes 72, 59, = (2 40× 40+ 24× 24) km/hr. odd numbers, their average is :

18, 101 and 7 runs respectively in (A) 5 (a + 4)

= 30 km/hr.

five matches played by him. Find abcd

his average score. Q. 7. 10 sheep and 5 pigs were (B)

bought for Rs. 6000. If the average 5

Solution : Average score price of a sheep be Rs. 450, find the (C) 5 (a + b + c + d + e)

= (72 + 59 + 18 + 101 + 7

5 ) average price of a pig.

Solution : Total price of 5 pigs

(D) None of these

257 = Rs. [6000 – (10 × 450)] 7. The average age of three boys is

= = 51·4 15 years. If their ages are in the

5 = Rs. 1500

ratio 3 : 5 : 7, the age of the 16. The average salary per head of number of candidates who passed

youngest boy is : all the workers in a workshop is the examination is :

(A) 9 years (B) 15 years Rs. 850. If the average salary per (A) 100 (B) 110

(C) 18 years (D) 21 years head of 7 technicians is Rs. 1000 (C) 120 (D) 150

and the average salary per head

8. The average of three numbers is of the rest is Rs. 780, the total 22. The average expenditure of a

42. The first is twice the second number of workers in the work- man for the first five months is

and the second is twice the third. shop is : Rs. 120 and for the next seven

The difference between the lar- months it is Rs. 130. If he saves

gest and the smallest number is : (A) 18 (B) 20 Rs. 290 in that year, his monthly

(A) 18 (B) 36 (C) 22 (D) 24 average income is :

(C) 54 (D) 72 (A) Rs. 140 (B) Rs. 150

17. The average weight of A, B, C is

9. Out of three numbers, the first is 45 kg. If the average weight of A (C) Rs. 160 (D) Rs. 170

twice the second and is half of and B be 40 kg and that of B and 23. With an average speed of 40 km/

the third. If the average of three C be 43 kg, then the weight of B hr. a train reaches its destination

numbers is 56, the three numbers is : in time. If it goes with an average

in order are : (A) 17 kg (B) 20 kg speed of 35 km/hr, it is late by

(A) 48, 96, 24 (B) 48, 24, 96 15 minutes. The total journey is :

(C) 26 kg (D) 31 kg

(C) 96, 24, 48 (D) 96, 48, 24 (A) 30 km (B) 40 km

18. On a journey across Delhi, a taxi (C) 70 km (D) 80 km

10. The average of first nine multi- average 30 kmph for 60% of the

ples of 3 is : distance, 20 kmph for 20% of it 24. The average salary of 20 workers

(A) 12·0 (B) 12·5 and 10 kmph for the remainder. in an office is Rs. 1900 per

(C) 15·0 (D) 18·5 The average speed for the whole month. If the manager’s salary is

journey is : added, the average salary

11. The average of odd numbers upto becomes Rs. 2000 p.m. What is

100 is : (A) 20 km/hr

the manager’s annual salary ?

(A) 51 (B) 50 (B) 22·5 km/hr (A) Rs. 24000

(C) 49·5 (D) 49 (C) 24·625 km/hr (B) Rs. 25200

12. The average of five results is 46 (D) 25 km/hr (C) Rs. 45600

and that of the first four is 45. (D) None of these

19. Average monthly income of a

The fifth result is : 25. In a T. V. factory, an average of

family of 4 earning members

(A) 1 (B) 10 was Rs. 735. One of the earning 60 TVs are produced per day for

(C) 12·5 (D) 50 members died and, therefore, the the first 25 days of the months.

average income came down to A few workers fell ill for the

13. The average of 30 results is 20 next five days reducing the daily

and the average of other 20 Rs. 650. The income of the

deceased was : average for the month to 58 sets

results is 30. What is the average per day. The average production

of all the results ? (A) Rs. 692·80

per day for the last 5 days is :

(A) 24 (B) 25 (B) Rs. 820 (A) 45 (B) 48

(C) 48 (D) 50 (C) Rs. 990 (C) 52 (D) 58

14. The average of numbers 0·64204, (D) Rs. 1385 26. The average age of four children

0·64203, 0·64202 and 0·64201 in a family is 12 years. If the

is : 20. The average age of 24 students spacing between their ages is 4

(A) 0·64202 (B) 0·642021 in a class is 10. If the teacher’s years, the age of the youngest

(C) 0·642022 (D) 0·642025 age is included, the average child is :

increases by one. The age of the

15. The average earning of a (A) 6 years (B) 7 years

teacher is :

mechanic for the first-four days (C) 8 years (D) 9 years

(A) 25 years (B) 30 years

of a week is Rs. 18 and for the 27. The average age of four players

last four days is Rs. 22. If he (C) 35 years (D) 40 years is 18·5 years. If the age of the

earns Rs. 20 on the fourth day, 21. The average of marks obtained coach is also included, the

his average earning for the whole average age increases by 20%.

by 120 candidates was 35. If the

week is : The age of the coach is :

average of marks of passed

(A) Rs. 18·95 (B) Rs. 16 candidates was 39 and that of (A) 28 years (B) 31 years

(C) Rs. 20 (D) Rs. 25·71 failed candidates was 15, the (C) 34 years (D) 37 years

28. The average weight of a class of the class. Thereby decreasing the 42. A ship sails out to a mark at the

40 students is 40 kg. If the weight average by 4 years. What was rate of 15 kmph and sails back at

of the teacher be included, the the original strength of class ? the rate of 10 kmph. The average

average weight increases by 500 (A) 10 (B) 11 rate of sailing is :

gms. The weight of the teacher (C) 12 (D) 15 (A) 5 km/hr

is : (B) 12 km/hr

35. The average of 6 observations is

(A) 40·5 kg (B) 60 kg (C) 12·5 km/hr

12. A new seventh observation is

(C) 60·5 kg (D) 62 kg included and the new average is (D) 25 km/hr

29. The average of the daily income decreased by 1. The seventh

43. The average consumption of

of A, B and C is Rs. 60. If B observation is :

petrol for a car for seven months

earns Rs. 20 more than C and A (A) 1 (B) 3 is 110 litres and for next five

earns double of what C earns; (C) 5 (D) 6 months it is 86 litres. The average

what is the daily income of C ? monthly consumption is :

36. Out of four numbers, the average

(A) Rs. 75

of first three is 15 and that of the (A) 96 litres (B) 98 litres

(B) Rs. 60 last three is 16. If the last num- (C) 100 litres (D) 102 litres

(C) Rs. 40 ber is 19, the first is :

(D) None of these (A) 15 (B) 16 44. The average age of 30 students

in a class is 12 years. The

30. The average weight of 8 men is (C) 18 (D) 19

average age of a group of 5 of

increased by 2 kg when one of 37. The average of 10 numbers is the students is 10 years and that

the men whose weight is 50 kg is calculated as 15. It is discovered of another group of 5 of them is

replaced by a new man. The later on that while calculating 14 years. The average age of the

weight of the new man is— the average one number, namely remaining students is :

(A) 52 kg (B) 58 kg 36 was wrongly read as 26. The (A) 8 years (B) 10 years

(C) 66 kg (D) 68 kg correct average is—

(C) 12 years (D) 14 years

31. The average weight of 8 persons (A) 12·4 (B) 14

is increased by 2·5 kg, when one (C) 16 (D) 18·6 45. The average temperature of

of them whose weight is 56 kg is Monday, Tuesday, Wednesday

38. The average of 13 results is 68. and Thursday was 38° and that

replaced by a new man. The The average of first seven is 63 of Tuesday, Wednesday, Thurs-

weight of the new man is— and that of the last seven is 70, day and Friday was 40°. If the

(A) 66 kg (B) 75 kg the seventh result is : temperature on Monday was 30°,

(C) 76 kg (D) 86 kg (A) 47 (B) 65·5 the temperature of Friday was :

32. The average weight of 19 stu- (C) 73·5 (D) 94 (A) 40° (B) 39°

dents is 15 kg. By the admission 39. The average of 25 results is 18, (C) 38° (D) 30°

of a new student the average that of first twelve is 14 and of

weight is reduced to 14·8 kg. last twelve is 17. Thirteenth 46. A shopkeeper earned Rs. 504 in

The weight of the new student result is : 12 days. His average income for

is— (A) 28 (B) 72 the first four days was Rs. 40 a

(A) 10·6 kg (B) 10·8 kg (C) 78 (D) 85 day. His average income for the

remaining days is :

(C) 11 kg (D) 14·9 kg 40. A man goes to a place at the rate

of 4 kmph. He comes back on a (A) Rs. 40 (B) Rs. 42

33. In a class, there are 20 boys (C) Rs. 43 (D) Rs. 45

whose average age is decreased bicycle at 16 kmph. His average

by 2 months, when one boy aged speed for the entire journey is : 47. The average of 5 consecutive

18 years is replaced by a new (A) 5 km/hr (B) 6·4 km/hr numbers is n, if the next two

boy. The age of the new boy is : (C) 8·5 km/hr (D) 10 km/hr numbers are also included, the

(A) 14 years 8 months 41. The average temperature of the average of 7 numbers will :

(B) 15 years first three days is 27°C and that (A) Increase by 2

of the next three is 29°C. If the (B) Increase by 1

(C) 16 years 4 months

average of the whole week is

(D) 17 years 10 months (C) Remains the same

28·5°C, the temperature of the

last day of the week is : (D) Increase by 1·4

34. The average age of an adult class

is 40 years. 12 new students with (A) 10·5° C (B) 21° C 48. A man whose bowling average is

an average age of 32 years join (C) 31·5° C (D) 42° C 12·4 takes 5 wickets for 26 runs

and thereby decreases his average the present age of the youngest (C) 17 years 11 months

by 0·4. The number of wickets child if they differ in age by 2 (D) 18 years 3 months

taken by him, before his last years ?

match is : 59. The average age of a family of 6

(A) 1 year members is 22 years. If the age

(A) 85 (B) 78 (B) 2 years of the youngest member be 7

(C) 72 (D) 64 (C) 3 years years, the average age of the

49. The average weight of three men (D) 5 years family at the birth of the young-

A, B and C is 84 kg. Another est member was :

man D joins the group and the 54. The mean temperature of Mon-

(A) 15 years

day to Wednesday was 37°C and

new average becomes 80 kg. If of Tuesday to Thursday was (B) 17 years

another man E, whose weight is 34°C. If the temperature on (C) 17·5 years

3 kg more than that of D, replace 4

A, then the average weight of B, Thursday was th that of Mon- (D) 18 years

5

C, D and E becomes 79 kg. The day, what was the temperature 60. 5 years ago, the average of Ram

weight of A is : on Thursday ? and Shyam’s ages was 20 years.

(A) 70 kg (B) 72 kg (A) 34° C Now, the average age of Ram,

(C) 75 kg (D) 80 kg Shyam and Mohan is 30 years.

(B) 35·5° C What will be Mohan’s age 10

50. There were 35 students in a (C) 36° C years hence ?

hostel. If the number of students (D) 36·5° C (A) 45 years

increased by 7, the expenses of

the mess were increased by Rs. 55. Average temperature of first 4 (B) 50 years

42 per day, while the average days of a week is 38·6°C and that (C) 49 years

expenditure per head diminished of the last 4 days is 40·3°C. If (D) 60 years

by Re. 1. The original expendi- the average temperature of the 61. The average height of 40 stu-

ture of the mess was : week be 39·1°C, the temperature dents is 163 cm. On a particular

(A) Rs. 40 (B) Rs. 420 on 4th day is : day, three students A, B, C were

(A) 36·7° C (B) 38·6° C absent and the average of the

(C) Rs. 432 (D) Rs. 442

(C) 39·8° C (D) 41·9° C remaining 37 students was found

51. A batsman has a certain average

to be 162 cm. If A, B have equal

runs for 11 innings. In the 12th 56. The average age of 5 members

heights and the height of C be 2

inning he made a score of 90 of a committee is the same as it

cm less than that of A, find the

runs and thereby decreased his was 3 years ago, because an old

height of A :

average by 5. His average after member has been replaced by a

new member. The difference (A) 176 cm (B) 166 cm

12th innings is :

between the ages of old and new (C) 180 cm (D) 186 cm

(A) 127 (B) 145

member is : 62. Out of three numbers, the first is

(C) 150 (D) 217

(A) 2 years (B) 4 years twice the second and is half of

52. The average age of a husband the third. If the average of the

(C) 8 years (D) 15 years

and a wife was 23 years when three numbers is 56, the three

they were married 5 years ago. 57. The average age of A, B, C, D numbers in order are :

The average age of the husband, five years ago was 45 years. By (A) 48, 96, 24

the wife and a child, who was including X, the present average (B) 48, 24, 96

born during the interval is 20 age of all the five is 49 years. (C) 96, 24, 48

years now. How old is the child The present age of X is— (D) 96, 48, 24

now ? (A) 64 years (B) 48 years

63. The average age of A and B is

(A) less than 1 year (C) 45 years (D) 40 years 20 years. If C were to replace A,

(B) 1 year 58. The average age of 11 players of the average would be 19 and if C

(C) 3 years a cricket team is decreased by were to replace B, the average

(D) 4 years two months when two of them would be 21. What are the ages

aged 17 years and 20 years are of A, B and C ?

53. Ten years ago the average age of replaced by two reserves. The (A) 22, 18, 20

a family of 4 members was 24 average age of the reserves is : (B) 18, 22, 20

years. Two children having been

born the average age of the (A) 17 years 1 month (C) 22, 20, 18

family is same to-day. What is (B) 17 years 7 months (D) 18, 20, 22

Answers with Hints

1. (D) Average of new members 10. (C) Average

= (21 × 8) = 168 3 + 6 + 9 + 12 + 15 + 18 + 21 + 24 + 27

=

2. (C) Total of 50 members 9

= (50 × 38) = 1900 3 (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9)

=

9

Total of 48 members

= [1900 – (45 + 55)] = 1800 = (453) = 15

1800

∴ Required average = 11. (B) Sum of odd numbers upto 100

48

225 = 1 + 3 + 5 + 7 + …… + 95 + 97 + 99

= = 37·5 = (1 + 99) + (3 + 97) + (5 + 95) + …… upto 25 terms

6

3. (C) 53 × 6 + x × 4 = 10 × 43·9 = 100 + 100 + 100 + …… upto 25 terms

∴ 4x = 439 – 318 = 2500

⇒ 4x = 121 ∴ x = 30·25

2 × 27 + 3 × 32

∴ Average = (2500

50 )

= 50

4. (D) Average = 12. (D) Fifth result = (5 × 46 – 4 × 45)

5

150 = (230 – 180) = 50

= = 30 13. (A) Total of 50 results = (30 × 20 + 20 × 30)

5

5. (C) Average height of the whole class = 1200

30 × 160 + 10 × 156 14. (D) Average

= = 159 cms.

40

6. (D) Average

= (

0·64204 + 0·64203 + 0·64202 + 0·64201

4 )

a + (a + 2) + (a + 4) + (a + 6) + (a + 8) 2·5681

= = = 0·642025

5 4

= (a + 4) 15. (C) Total earning for the week

3x + 5x + 7x = Rs. (4 × 18 + 4 × 22 – 20) = Rs. 140

7. (A) = 15

3 ∴ Average earning

⇒ 15x = 15 × 3

⇒ x = 3

= Rs. (1407) = Rs. 20

8. (C) Let third number = x 16. (C) ˙·˙ 7 × 1000 + x × 780 = (x + 7) × 850

x + 2x + 4x ∴ x = 15

∴ = 42 Hence, the total number of workers

3

⇒ 7x = 42 × 3 = (7 + 15) = 22

⇒ x = 18 17. (D) ˙·˙ Weight of (A + B) = (2 × 40) kg = 80 kg

So, (largest) – (smallest) = (4x – x) ⇒ Weight of (B + C) = (2 × 43) kg = 86 kg

⇒ Weight of (A + B + C) = (3 × 45) kg = 135 kg

9. (B) Let second number = x

∴ Weight of B = (166 – 135) kg = 31 kg

Then, first one = 2x and third number = 4x

18. (A) Let total journey = x km

x + 2x + 4x Total time taken

˙·˙ = 56

3

⇒ 7x = 168 =( 60

100

x× +

1

30 100

20

x× +

1 20

20 100

x×

1

10 ) hrs.

⇒ x = 24

=( ) ( )

x x x x

+ + hrs. = hrs.

So the number are 48, 24, 96. 50 100 50 20

∴ Average speed 29. (C) Let C’s earning = Rs. x.

and

B’s earning = Rs. (x + 20)

A’s earning = Rs. 2x

= 20 km/hr. ˙·˙ 2x + x + 20 + x = 3 × 60

19. (C) Income of the deceased

⇒ 4x = 160

= Rs. (735 × 4 – 650 × 3) = Rs. 990

∴ x = 40

20. (C) Age of the teacher

Hence, the daily earning of C is Rs. 40.

= (25 × 11 – 24 × 10) years = 35 years.

30. (C) Weight increased = (8 × 2) kg = 16 kg

21. (A) Let the number of candidates who passed

Weight of new man = (50 + 16) kg = 66 kg.

= x

31. (C) Total increase = (8 × 2·5) kg = 20 kg

then, ˙·˙ 39 × x + 15 × (120 – x) = 120 × 35

Weight of new man = (56 + 20) kg = 76 kg

⇒ 24x = 4200 – 1800

32. (C) Weight of new student

∴ x = (2400

24 )

= 100 = (20 × 14·8 – 19 × 15) kg = 11 kg.

33. (A) Total decrease

22. (B) Total income

= (20 × 2) months

= Rs. (120 × 5 + 130 × 7 + 290) = Rs. 1800

= 3 year 4 months

Average monthly income

∴ Age of the new boy

= Rs. ( )

1800

12

= Rs. 150 = (18 years) – (3 years 4 months)

x x = 14 years 8 months.

15

23. (C) ˙·˙ – = 34. (C) Let original strength = x

35 40 60

5x 1 Then, 40x + 12 × 32 = (x + 12) × 36

⇒ =

35 × 40 4 ⇒ 40x + 384 = 36x + 432

35 × 40 ⇒ 4x = 48 ∴ x = 12

⇒ x = = 70

4×5

35. (C) Seventh observation = (7 × 11 – 6 × 12)

∴ Total journey = 70 km.

= 5

24. (D) Manager’s salary per month

36. (B) Sum of four numbers = (15 × 3 + 19) = 64

= Rs. (21 × 2000 – 20 × 1900)

Sum of last three numbers = (16 × 3) = 48

= Rs. 4000

∴ First number = (64 – 48) = 16.

∴ Manager’s annual salary

37. (C) Sum of numbers = (10 × 15 – 26 + 36)

= Rs. (4000 × 12) = Rs. 48000.

= 160

25. (B) Production during these 5 days

160

= (30 × 58 – 25 × 60) = 240 ∴ Correct average = = 16.

10

240 38. (A) Seventh Result = (7 × 63 + 7 × 70 – 13 × 68)

∴ Average for last 5 days = = 48

5

= 47.

26. (A) ˙·˙ x + (x + 4) + (x + 8) + (x + 12)

39. (C) Thirteenth Result

= 4 × 12

⇒ 4x = (48 – 24) = 24 = (25 × 18 – 12 × 14 – 12 × 17)

∴ x = 6 years. = 78.

40. (B) Average speed = ⎜ ⎟ km/hr

⎝ x + y⎠

= (120% of 18·5) = (120 × 18·5) = 22·2

Age of coach

100

= (2 4× +4 16× 16) km/hr

= (5 × 22·2 – 4 × 18·5) = 37 years = 6·4 km/hr.

28. (C) Weight of the teacher 41. (C) 3 × 27 + 3 × 29 + x = 7 × 28·5

= (41 × 40·5 – 40 × 40) kg = 60·5 kg ∴ x = 31·5.

⎛ 2xy ⎞ ∴ B + C + D = (316 – 71) = 245

42. (B) Average = ⎜ ⎟ km/hr

⎝ x + y⎠ So, A = (320 – 245) = 75 kg.

50. (B) Let the original expenditure be Rs. x per day,

= (2 15× 15+ 10× 10) km/hr Then,

x (x + 42)

– = 1

= 12 km/hr. 35 42

110 × 7 + 86 × 5 ⇒ 42x – 35 (x + 42) = 35 × 42

43. (C) Average = ( 12 ) ∴ 7x = 35 × 42 + 35 × 42

= (1200

12 )

= 100 litres. ⇒ x =

2 × 35 × 42

7

= 420

44. (C) Let average age of the remaining students be x. Hence, the original expenditure is Rs. 420

Then, 5 × 10 + 5 × 14 + 20 × x = 30 × 12 51. (B) ˙·˙ 11x + 90 = (x – 5) × 12

⇒ 20x = 360 – 120 ⇒ x = 150

⇒ 20x = 240 ∴ Average after 12th inning

⇒ x = 12. = (150 – 5) = 145.

45. (C) ˙·˙ M + T + W + Th = (4 × 38°) = 152° 52. (D) Age of child

⇒ T + W + Th = (152° – 30°) = 122° = [(20 × 3) – (23 × 2 + 5 × 2)] years

⇒ T + W + Th + F = (4 × 40°) = 160° = 4 years.

⇒ F = (160° – 122°) = 38° 53. (C) ˙·˙ x + x + 2 = (24 × 6) – (24 × 4 + 4 × 10)

46. (C) Let the average for remaining 8 days be Rs. x a = 144 – 136

day.

⇒ 2x + 2 = 8

Then, 4 × 40 + 8 × x = 504

∴ x = 3.

⇒ 8x = 344

54. (C) (M + T + W) = (3 × 37) = 111° …(i)

⇒ x = 43

(T + W + Th) = (3 × 34) = 102° …(ii)

∴ Required average = Rs. 43

Let M = x

47. (B) x + (x + 1) + (x + 2) + (x + 3) + (x + 4)

4

= 5n Then, Th = x

5

⇒ 5x + 10 = 5n

Subtracting (ii) from (i) we get,

⇒ x = (n – 2)

M – Th = 9°

Average of 7 consecutive integers

4

(5x + 10) + (x + 5) + (x + 6) ⇒ x– x = 9°

= 5

7

⇒ x = 45°

7x + 21

=

7

=x+3 ∴ Temperature on Thursday

∴ New average = (n – 2 + 3) = n + 1 = (45 × 45°) = 36° C

So, the new average increases by 1.

55. (D) ˙·˙ 4 × 38·6 + 4 × 40·3 – x = 7 × 39·1

48. (A) Let the number of wickets taken before the last

match = x ⇒ x = 41·9

Then, = 12 56. (D) Increase during 3 years = (3 × 5) years

x+5

⇒ x = 85 = 15 years

49. (C) ˙·˙ A + B + C = 3 × 84 = 252; So, the difference between ages of old and new

member is 15 years.

⇒ A + B + C + D = (4 × 80) = 320 57. (C) Present age of X

∴ D = (320 – 252) = 68 = [(49 × 5) – (4 × 45 + 4 × 5)] years = 45 years.

and so E = (68 + 3) = 71 58. (B) Decrease = (11 × 2) months

Now, B + C + D + E = (4 × 79) = 316 = 1 year 10 months

Total age of reserves Then, x + x + (x – 2) = (163 × 40 – 162 × 37)

= (17 + 20) years – (1 year 10 month) ⇒ 3x – 2 = 526

= 35 years 2 months ∴ x = 176 cm

Average age of the reserves 62. (B) Let the numbers be 2x, x and 4x

1 2x + x + 4x

= (35 years 2 months)

2 ˙·˙ Average =

3

= 17 years 7 months.

7x

59. (D) Total present age of the family ⇒ = 56

3

= (6 × 22) = 132 years

3 × 56

Total age of the family 7 years ago ∴ x = = 24

7

= (132 – 7 × 6) = 90 years Hence, the numbers in order are 48, 24 and 96.

At that time, the number of members was 5 63. (A) Let a, b, c are the ages of A, B and C respectively

∴ Average age at that time

a + b = 2 × 20 = 40 …(1)

= ( )

90

5

years = 18 years. + b + c = 2 × 19 = 38 …(2)

60. (B) Total age of Ram and Shyam 5 years ago + c + a = 2 × 21 = 42 …(3)

= (2 × 20) = 40 years [Adding all the 3 equalities]

∴ Total age of Ram and Shyam at present + a + b + c = 60 …(4)

= (40 + 5 + 5) = 50 years – (b + c) = – 38

Total age of Ram, Shyam and Mohan now ∴ a = 22

= (3 × 30) = 90 years

– (a + c) = – 42

Mohan’s age now

∴ b = 18

= (90 – 50) years = 40 years

Mohan’s age 10 years hence and c = 20

= (40 + 10) years = 50 years ∴ Age of A = 22 years

61. (A) Let the heights of A, B and C be x cm, x cm and Age of B = 18 years

(x – 2) cm respectively Age of C = 20 years

Time & Distance

Formulae 3 Solution :

Q. 2. Walking of his usual

4 Average speed

Distance

(i) Speed = speed a peon is 10 min. too late to 2 × 70 × 55

Time

Distance

his office. Find his usual time to

cover the distance.

= ( 70 + 55 ) km/hr.

(ii) Time = = 61·6 km/hr.

Speed Solution :

(iii) Distance = (Speed × Time) Q. 5. (i) Convert 45 km/hr. into

Let the usual time be x min.

(iv) If a certain distance is metres/sec.

3 (ii) Convert 6 metres/sec into

covered at x km/hr and the same Time taken at of the usual

4 km/hr.

distance is covered at y km/hr, then

the average speed during whole

journey is—

speed = (43 x) min. Solution :

⎛ 2xy ⎞ ˙·˙

4

x – x = 10 (

(i) 45 km/hr = 45 ×

5

18 )

m/sec

⎜ x + y⎟ km/hr 3

⎝ ⎠ ⇒ 4x – 3x = 30

= 12·5 m/sec

(v) If the speed of a body is

changed in the ratio a : b then the

⇒ x = 30 (

(ii) 6m/sec. = 6 ×

18

5 ) km/hr.

ratio of the time taken changes in the Hence, the usual time taken = 21·6 km/hr.

ratio b : a. = 30 min.

Exercise

(vi) x km/hr = ( x×

5

18) m/sec Q. 3. A man covers a certain

distance between his house and

1. Laxman has to cover a distance

of 6 km in 45 minutes. If he

(vii) x metres/sec. office on scooter. Having an covers one half of the distance in

average speed of 30 km/hr. he is 2

= (x × 185) km/hr. late by 10 min. However, with a

speed of 40 km/hr, reaches his

3

rd time. What should be his

speed to cover the remaining

office 5 min. earlier. Find the distance in the remaining time ?

distance between his house and

Examples office.

(A) 12 km/hr. (B) 16 km/hr.

(C) 3 km/hr. (D) 8 km/hr.

Q. 1. A man cycles from A to Solution :

2. A train covers a distance in 50

B a distance of 21 km in 1 hour 40 Let the required distance be x km minutes. If it runs at a speed of

min. The road from A is level for

Time taken to cover x km at 30 48 km per hour on an average.

13 km and then it is uphill to B. The speed at which the train

The man’s average speed on levels

is 15 km/hr. Find his average uphill

km/hour =

x

30 ( )

hrs. must run to reduce the time of

journey to 40 minutes, will be :

speed. Time taken to cover x km at 40 (A) 50 km/hr. (B) 55 km/hr.

Solution :

Let the average uphill speed be x

km/hour =

x

40 ( )

hrs. (C) 60 km/hr. (D) 70 km/hr.

3. Excluding stoppages, the speed

km/hr. Difference between the times of a bus is 54 km/hr. and

13 8 5 1 including stoppages it is 45 km/

Then, + = taken = 15 min. = hr. hr. For how many minutes does

15 x 3 4

x x the bus stop per hour ?

8 5 13 1

⇒ ˙·˙ – = (A) 9 (B) 10

x = 3 – 15 30 40 4

(C) 12 (D) 20

8 12 ⇒ 4x – 3x = 30

⇒ x = 15

4. Two man start together to walk

⇒ x = 30 to a certain destination. One at

8 4 Hence, the required distance is 3·75 km an hour and another at 3

⇒ x= 5 km an hour. The former arrives

30 km.

5×8 half an hour before the later. The

⇒ x= Q. 4. Harish covers a certain distance is—

4 distance by car driving at 70 km/ (A) 9·5 km. (B) 8 km.

= 10 hr. and he returns back at the (C) 7·5 km. (D) 6 km.

starting point riding on a scooter at

∴ Average uphill speed 55 km/hr. Find his average speed 5. A car covers four successive

= 10 km/hr. for the whole journey. three km streches at speeds of 10

km/hr., 20 km/hr, 30 km/hr. and south at 20 km/hr. What time (C) 11·52 km/hr.

60 km/hr. respectively. Its ave- will they take to be 95 km. apart? (D) 12·32 km/hr.

rage speed over this distance is— (A) 4 hrs. 30 min.

(A) 10 km/hr. (B) 20 km/hr. 20. A speed of 22·5 m/sec. is the

(B) 4 hrs. 45 min. same as—

(C) 30 km/hr. (D) 25 km/hr. (C) 5 hrs. 16 min. (A) 40·5 km/hr.

6. A and B are two stations. A train (D) 2 hrs. 30 min. (B) 81 km/hr.

goes from A to B at 64 km/hr. 13. A boy goes to school with a (C) 36·8 km/hr.

and returns to A at a slower speed of 3 km/hr. and returns to

speed. If its average speed for (D) 72 km/hr.

the village with a speed of 2

the whole journey is 56 km/hr. at km/hr. If he takes 5 hours in all 21. A speed of 55 m/sec. is the same

what speed did it return ? the distance between the village as—

(A) 48 km/hr. (B) 49·77 km/hr. and the school is— (A) 198 km/hr.

(C) 52 km/hr. (D) 47·46 km/hr. (A) 6 km. (B) 7 km. (B) 11 km/hr.

7. A car completes a certain jour- (C) 8 km. (D) 9 km. 5

(C) 15 km/hr.

ney in 8 hours. It covers half the 14. A distance is covered in 2 hours 18

distance at 40 km/hr. and the rest 45 min. at 4 km/hr. How much (D) 275 km/hr.

at 60 km/hr. The length of the time will be taken to cover it at

journey is— 22. A speed of 30·6 km/hr. is the

16·5 km/hr. ? same as—

(A) 350 km. (B) 420 km. (A) 40 min. (A) 5·1 m/sec.

(C) 384 km. (D) 400 km. (B) 41 min. 15 sec. (B) 8·5 m/sec.

8. Suresh travelled 1200 km by air (C) 45 min. (C) 110·16 m/sec.

which formed (2/5) of his trip. (D) 90 min. (D) 1·7 m/sec.

One-third of the whole trip he

travelled by car and the rest of 15. If a man takes 4 hours to cover a 23. A speed of 36 km/hr. is the same

the journey he performed by distance of 15 km. How much as—

train. The distance travelled by time will be needed to cover 63 (A) 10 m/sec.

train was— km. at the same speed ?

(B) 7·2 m/sec.

(A) 1600 km. (B) 800 km. (A) 12 hrs. 36 min.

(C) 2 m/sec.

(C) 1800 km. (D) 400 km. (B) 16 hrs. 48 min.

(D) 129·6 m/sec.

(C) 16 hrs. 4 min.

9. Rahim covers a certain distance 24. The distance between two

in 14 hrs 40 min. He covers one (D) 15 hrs. 32 min.

stations A and B is 220 km. A

half of the distance by train at 60 16. A train is moving with a speed train leaves A towards B at an

km/hr. and the rest half by road of 92·4 km/hr. How many metres average speed of 80 km/hr. After

at 50 km/hr. The distance will it cover in 10 min. ? half an hour another train leaves

travelled by him is— (A) 1540 (B) 15400 B towards A at an average speed

(A) 960 km. (B) 720 km. (C) 154 (D) 15·4 of 100 km/hr. The distance of

(C) 1000 km. (D) 800 km. the point where the two trains

17. If a man covers 10·2 km. in 3 meet, from A is—

2 hours. The distance covered by

10. A man performs of the total (A) 120 km. (B) 130 km.

15 him in 5 hours is—

9 (C) 140 km. (D) 150 km.

journey by rail, by tonga and (A) 18 km. (B) 15 km.

20 (C) 16 km. (D) 17 km. 25. A bullock cart has to cover a

the remaining 10 km. on foot. distance of 80 km. in 10 hours. If

This total journey is— 18. A man crosses a street 600 m it covers half of the journey in

(A) 15·6 km. (B) 12·8 km. long in 5 minutes. His speed in (3/5) the time, what should be its

(C) 16·4 km. (D) 24 km. km. per hour is— speed to cover the remaining

(A) 7·2 (B) 3·6 distance in time left ?

11. Shard covers two-third of a (A) 8 km/hr.

certain distance at 4 km/hr. and (C) 10 (D) 8·4

the remaining at 5 km/hr. If he (B) 20 km/hr.

19. A and B are two towns. Mr.

takes 42 minutes in all, the dis- Faruqui covers the distance from (C) 6·4 km/hr.

tance is— A to B on cycle at 16 km/hr. (D) 10 km/hr.

(A) 2·5 km. (B) 4·6 km. However, he covers the distance

from B to A on foot at 9 km/hr. 26. Suresh started cycling along the

(C) 4 km. (D) 3 km. boundries of a square field from

His average speed during the

12. Two cyclists A and B start from whole journey is— corner point A. After half an

the same place at the same time. hour, he reached the corner point

One going towards north at 18 (A) 12·5 km/hr. C, diagonally opposite to A. If

km/hr. and other going towards (B) 10·25 km/hr. his speed was 8 km/hr, what is

the area of the field in square 33. The ratio between the rates of The theft is discovered at 2 p.m.

km. ? walking of A and B is 2 : 3. If and the owner sets off in another

(A) 64 the time taken by B to cover a car at 50 km. an hour. He will

(B) 8 certain distance is 36 minutes, overtake the thief at—

(C) 4 the time taken by A to cover that (A) 3·30 p.m. (B) 4 p.m.

much distance is— (C) 4·30 p.m. (D) 6 p.m.

(D) Cannot be determined

(A) 24 min. (B) 54 min.

27. A man goes uphill with an 40. A train leaves Meerut at 6 a.m.

(C) 48 min. (D) 21·6 min. and reaches Delhi at 10 a.m.

average speed of 35 km/hr. and

covers down with an average 34. A man, on tour travels first 160 Another train leaves Delhi at 8

speed of 45 km/hr. The distance km. at 64 km/hr. and the next a.m. and reaches Meerut at 11·30

travelled in both the cases being 160 km at 80 km/hr. The average a.m. At what time do the trains

the same, the average speed for speed for the first 320 km. of the cross one another ?

the entire journey is— tour is— (A) 9·26 a.m. (B) 9 a.m.

3 (A) 35·55 km/hr. (C) 8·36 a.m. (D) 8·56 a.m.

(A) 38 km/hr.

8 (B) 71·11 km/hr. 41. Two trains start at the same time

3 (C) 36 km/hr. from Aligarh and Delhi and

(B) 39 km/hr. proceed towards each other at 16

8 (D) 72 km/hr.

(C) 40 km/hr. km/hr. and 21 km/hr. respecti-

35. A man travels 35 km. partly at 4 vely. When they meet, it is found

(D) None of these km/hr. and at 5 km/hr. If he that one train has travelled 60

28. A man walking at 3 km/hr. covers former distance at 5 km/ km. more than the other. The

crosses a square field diagonally hr. and later distance at 4 km/hr. distance between the two stations

in 2 min. The area of the field he could cover 2 km. more in the is—

is— same time. The time taken to (A) 445 km. (B) 444 km.

cover the whole distance at (C) 440 km. (D) 450 km.

(A) 25 acres (B) 30 acres

original rate is—

(C) 50 acres (D) 60 acres 42. X and Y are two stations 500

(A) 9 hours (B) 7 hours

29. The ratio between the rates of km. apart. A train starts from X

1 and moves towards Y at 20

travelling of A and B is 2 : 3 and (C) 4 hours (D) 8 hours

2 km/hr. Another train starts from

therefore A takes 10 min. more

than the time taken by B to reach 3 Y at the same time and moves

36. By walking at of his usual towards X at 30 km/hr. How far

a destination. If A had walked at 4

double the speed, he would have speed, a man reaches his office from X will they cross each

covered the distance in— 20 minutes later than usual. This other ?

(A) 30 min. (B) 25 min. usual time is— (A) 200 km. (B) 30 km.

(A) 30 minutes (C) 120 km. (D) 40 km.

(C) 15 min. (D) 20 min.

(B) 60 minutes 43. A car travels a distance of 840

30. A certain distance is covered at a

(C) 75 minutes km. at a uniform speed. If the

certain speed. If half of this speed of the car is 10 km/hr.

distance is covered in double the (D) 1 hour 30 min.

more. It takes two hours less to

time, the ratio of the two speed 37. If a train runs at 40 km/hr. It cover the same distance. The

is—

reaches its destination late by 11 original speed of the car was :

(A) 4 : 1 (B) 1 : 4 min. but if it runs at 50 km/hr, it (A) 45 km/hr. (B) 50 km/hr.

(C) 2 : 1 (D) 1 : 2 is late by 5 min. only. The correct

time for the train to cover its (C) 60 km/hr. (D) 75 km/hr.

31. If a boy takes as much time in journey is— 44. A train is running with the speed

running 10 m as a car takes in of 45 km/hour. What is its speed

covering 25 m, the distance (A) 13 min. (B) 15 min.

(C) 21 min. (D) 19 min. in metre per second ?

covered by the boy during the

time the car covers 1 km, is— (A) 12·5

38. Ram travels a certain distance at (B) 13·5

(A) 400 m. (B) 40 m. 3 km/hr. and reaches 15 min.

(C) 250 m. (D) 650 m. late. If he travels at 4 km/hr. he (C) 20·5

reaches 15 min. earlier. The (D) None of these

32. A is twice as fast as B and B is

distance he has to travel is—

thrice as fast as C is. The journey 45. If a motor car covers a distance

covered by C in 42 minutes, will (A) 4·5 km. (B) 6 km. of 250 m in 25 seconds, what is

be covered by A in— (C) 7·2 km. (D) 12 km. its speed in kilometre per hour ?

(A) 14 min. (B) 28 min. 39. A thief steals a car at 1·30 p.m. (A) 36·5 (B) 36·8

(C) 63 min. (D) 7 min. and drives it at 45 km. an hour. (C) 37 (D) 36

46. A train leaves Delhi at 5 a.m. (B) 25·50 km. from Q the ratio of the speeds of the cars

and reaches Kanpur at 10 a.m. (C) 25·30 km. from P A and B is 5 : 6 and the speed of

Another train leaves Kanpur at 7 the car B is 90 km. per hour,

(D) Can’t be determined after how long will the two meet

a.m. and reaches Delhi at 2 p.m.

At what time do the two trains 48. Two boys begin together to write each other ?

meet ? out a booklet containing 817 2

(A) 8·45 a.m. lines. The first boy starts with (A) 26 min. (B) 24 min.

3

first line, writing at the rate of

(B) 3·45 p.m. 200 lines an hour and the second (C) 32 min. (D) 36 min.

(C) 6·45 a.m. boy starts with the last line. He

50. 150 metre long train takes 10

(D) Data inadequate writes line 817 and so on back- seconds to pass a man who is

wards proceeding at the rate of going in the same direction at the

47. A starts from P to walk to Q a 150 lines an hour. At what line

distance of 51·75 kilometeres at speed of 2 km/hr. What is the

will they meet ? speed of the train ?

the rate of 3·75 km. an hour. An

(A) 466th (B) 465th

hour later B starts from Q for P (A) 52 km/hr

and walks at the rate of 4·25 km. (C) 467th (D) 468th

(B) 56 km/hr

an hour. When and where will A 49. Two cars A and B are running

meet B ? (C) 84 km/hr

towards each other from two

(A) 26·25 km. from Q different places 88 km. apart. If (D) Data inadequate

1. (A) ˙·˙ Time left = (13 × 4560) hr. ∴ Average speed = {3/512 } km/hr.

12 × 5

= (

3 )

1

= hr. km/hr.

4

Distance left = 3 km. = 20 km/hr.

6. (B) Let the required speed be x km/hr.

∴ Speed required = 3 ÷ ( ) 1

4

km/hr.

Then,

2 × 64 × x

= 56

= 12 km/hr. (64 + x)

⇒ 128x = 64 × 56 + 56x

2. (C) ˙·˙ (

Distance = 48 ×

50

60) km.

∴ x =

64 × 56

= 49·77 km/hr.

= 40 km. 72

7. (C) Let the length of total journey be x km.

Required speed = ( ) 40

40/60

km/hr.

˙·˙

x 1 x 1

· + ·

2 40 2 60

= 8

40 × 60

= ( ) 40

km/hr.

⇒

x

+

80 120

x

= 8

= 60 km/hr. ⇒ 3x + 2x = 1920

3. (B) Due to stoppages, it covers 9 km. less per hour ∴ x = 384 km.

Time taken to cover 9 km.

8. (B) Let the total distance be x km.

= ( 9

54 )

× 60 min = 10 min. Then,

2

5

x = 1200

4. (C) Let the distance be x km. Then 1200 × 5

⇒ x = = 3000 km.

x x 1 2

˙·˙ – = Distance travelled by car

3 3·75 2

⇒

3·75x – 3x

3 × 3·75

=

1

2

= ( 1

3 )

× 3000 = 1000 km.

Distance travelled by train

⇒ 1·5x = 3 × 3·75 = [3000 – (1200 + 1000)] km.

3 × 3·75 = 800 km.

∴ x = = 7·5 km.

1·5 9. (D) Let the total distance be x km.

5. (B) Total time taken = ( 3

+

3

+

10 20 30 60

3

+

3

)

hrs. Then,

x 1 x 1

× + ×

2 60 2 50

=

44

3

3 x x 44

= hrs. ⇒ + =

5 120 100 3

⇒

⇒

5x + 6x = 8800

x = 800

19. (C) Average speed = (2 16× 16+ 9× 9) km/hr.

∴ Required distance = 800 km. = 11·52 km/hr.

10. (D) Let the total journey be x km. Then,

2

x+

9

x + 10 = x

20. (B) (

22·5 m/sec. = 22·5 ×

18

5 )

km/hr.

15 20 = 81 km/hr.

⇒ 8x + 27x + 600 = 60x

⇒ x = 24

21. (A) (

55 m/sec = 55 ×

18

5 ) km/hr.

∴ Total journey = 24 km. = 198 km/hr.

11. (D) Let total distance be x km.

Then,

2 1 1 1

x· + x· =

42

22. (B) (

30·6 km/hr. = 30·6 ×

5

18 ) m/sec.

3 4 3 5 60 = 8·5 m/sec.

x x 7

⇒ +

6 15

=

10 23. (A) (

36 km/hr. = 36 ×

5

18 )

m/sec.

⇒ 5x + 2x = 21

= 10 m/sec.

∴ x = 3

24. (A) Let the required distance be x km.

∴ Required distance = 3 km.

x 220 – x 1

12. (D) They are 38 km. apart in 1 hr. Then, – =

80 100 2

∴ They will be 95 km. apart in ( 1

38 )

× 95 hrs. ⇒ 5x – 4 (220 – x) = 200

= 2 hrs. 30 min. ⇒ 9x = 1080

13. (A) Let the required distance be x km. ⇒ x = 120 km.

Then,

x x

+ = 5 ⇒ 2x + 3x = 30 ⇒ x = 6 km

3 2

25. (D) Distance left = ( )

1

2

× 80 km. = 40 km.

14. (A) (

Distance = 4 × 2

3

4 ) km. = 4 × ( 11

4 ) km. Time left = [(1 – ) × 10] hrs .

3

5

= 11 km = 4 hours.

11 km Required speed = (40 ÷ 4) km/hr.

∴ Req. time =

(33/2) km/hr

= 10 km/hr.

2 × 11

= hr. 26. (C) Length of two sides of square

33

2

= × 60 minutes

3

( )

= 8×

1

2

km. = 4 km.

= 4 sq. km.

15. (B) Required time = (4

15 )

× 63 hrs.

27. (B) Average speed = ( 2 × 35 × 45

) km/hr.

= 16 hrs. 48 min. 35 + 45

3

16. (B) (

92·4 kms/hr. = 92·4 ×

5

18 ) m/sec. = 39 km/hr.

8

5

18

× 600 metres

28. (C) ( )

Speed = 3 ×

5

18

m/sec.

= 15400 m. = () 5

6

m/sec.

17. (D) Speed = ( )

10·2

3

km/hr. ∴ Distance covered in 2 min.

= 3·4 km/hr. = (2 × 60) sec.

Distance covered in 5 hours = ( 5

6 )

× 2 × 60 m = 100 m.

= (3·4 × 5) km. = 17 km. ∴ Length of diagonal = 100 m

18. (A) Speed = ( 600

5 × 60) m/sec. 1

Area of the field = × (diagonal)2

2

= ( 600 18

5 × 60 5

× ) km/hr. = ( 1

2 )

× 100 × 100 m2

= 7·2 km/hr. = 5000 m2 = 50 acres.

1 1 Solving these equations, we get

29. (C) Ratio of times taken by A and B = :

2 3 x = 5 and y = 3

Suppose B takes x min. Then A takes (x + 10) min. ∴ Total time taken = (5 + 3) hrs. = 8 hrs.

1 1 3

∴ (x + 10) : x = : 36. (B) At a speed of of the usual speed, the time taken

2 3 4

x + 10 3 4

⇒ = is of the usual time

x 2 3

⇒

∴

2x + 20 = 3x

x = 20

∴ ( 4

3 )

of usual time – (Usual time) = 20 min.

∴ Time taken by A = 20 + 10 4 1

⇒ x – x = 20 ⇒ x = 20

= 30 minutes 3 3

If A had walked at double speed ⇒ x = 60 min.

30 37. (D) Let the required time = x min. Then

Req. time = distance covered in (x + 11) min. at 40 km/hr.

2

= 15 minutes. = distance covered in (x + 5) min. at 50 km/hr.

30. (A) Let x km. be covered in y hrs. x + 11 x+5

˙·˙ 40 × = 50 ×

Then, () x

1st speed = y km/hr.

∴

60 60

x = 19 min.

( )

2nd speed =

x

2

÷ 2y km/hr.

38. (B) Let the distance be x km.

Then,

x x

– =

30

() =

x

4y

km/hr.

⇒

3 4

4x – 3x

=

60

1

x x 1 12 2

∴ Ratio of speed = y : = 1 : = 4 : 1

4y 4 ⇒ x = 6 km.

31. (A) 25 : 10 : : 1000 : x 39. (B) Distance covered by thief in (1/2) hour = 20 km.

10 × 1000 Now, 20 km. is compensated by the owner at a

⇒ x = = 400 m

25 relative speed of 10 km/hr. in 2 hours

32. (D) Let C’s speed = x km/hr. So, he overtakes the thief at 4 p.m.

Then, B’s speed = 3x km/hr. 40. (D) Let the distance between Meerut and Delhi be y

km.

and A’s speed = 6x km/hr.

Average speed of the train leaving Meerut

∴ Ratio of speeds of A, B, C

= 6x : 3x : x = 6 : 3 : 1 ()

=

y

4

km/hr.

1 1 Average speed of the train leaving Delhi

Ratio of times taken = : : 1 or 1 : 2 : 6

6 3

˙·˙ 6 : 1 : : 42 : t ()

=

2y

7

km/hr.

⇒ 6t = 42 Suppose they meet x hrs. after 6 a.m.

⇒ t = 7 min. xy 2y (x – 2)

Then, ˙·˙ + =y

1 1 4 7

33. (B) Ratio of times taken = : x 2x – 4

2 3

⇒ + = 1

1 1 4 7

˙·˙ : = x : 36

2 3 ⇒ 15x = 44

1 1 44

⇒ × x = × 36 ∴ x = = 2 hrs. 56 min.

3 2 15

∴ x = 54 min. So, the trains meet at 8·56 a.m.

2 × 64 × 80 41. (B) Suppose they meet after x hours.

34. (B) Average speed = ( )

64 + 80

km/hr. Then, 21x – 16x = 60

2 × 64 × 80 ⇒ x = 12

= km/hr.

144 ∴ Required distance = (16 × 12 + 21 × 12) km.

= 71·11 km/hr. = 444 km.

35. (D) Suppose the man covers first distance in x hrs. 42. (A) Suppose they meet x km. from X

and second distance in y hrs. x (500 – x)

Then, 4x + 5y = 35 and 5x + 4y = 37 Then, =

20 30

⇒ 30 x = 10000 – 20x ∴ The two trains will meet at (7 a.m. + 1 hr. 45 min.)

⇒ x = 200 km. = 8·45 a.m.

43. (C) Let the original speed be x km/hr. 47. (B) A has already gone 3·75 km. when B starts of the

840 840 remaining 48 km. A walks 3·75 km. and B walks

Then, x – (x + 10) = 2 4·25 km. in one hour in opposite direction, i.e., they

⇒ 840 (x + 10) – 840x = 2x (x + 10) together pass over (3·75 + 4·25) = 8 km. in one hour.

⇒ x2 + 10x – 4200 = 0 48

Therefore, 48 km. are passed over in = 6 hours.

8

⇒ (x + 70) (x – 60) = 0

Therefore, A meets B in 6 hours after B started and,

∴ x = 60 km/hr. therefore, they meet at a distance of (4·25 × 6) = 25·5

44. (A) Speed of a train in kilometre per hour km. from Q.

= 45 48. (C) Let the two meet at the xth line

Speed of the train in metre per second

From the question,

5

= 45 × x (817 – x)

18 =

= 12·5 200 150

45. (D) Speed of the motor car ⇒ 3x = 4 (817 – x)

250 4 × 817

=

25

m/sec. ⇒ x =

7

= 10 m/sec. ∴ x = 466·85

18

= 10 × km/hour i.e., they will meet at the 467th line.

5

= 36 km/hour. 5

49. (C) Speed of the car A = × 90

46. (A) Let the distance between Delhi and Kanpur be x 6

km. = 75 km/hr.

Suppose the train leaving from Delhi is A and the 88

train leaving from Kanpur be B ∴ Reqd. time = × 60

90 + 75

x x

A’s speed = = km/hr. = 32 minutes

10 a.m. – 5 a.m. 5

x x 50. (B) Let the speed of the train be x km/hr.

B’s speed = = km/hr.

2 p.m. – 7 a.m. 7 ˙.˙ Length of the train

Since B starts two hours later than A, the distance 150 3

already covered by A at the time of start of B = 150 m = = km.

1000 20

2x

= km. and time taken to cross the man

5

Remaining distance = 10 seconds

2x 3x 10 1

= x – = km. = = hrs.

5 5 60 × 60 360

Relative speed of approach of two trains

Length of the train

( )

=

x x

+

5 7

=

12x

35

km/hr.

˙.˙ Time =

Speed of the train – Speed of the man

trains. 1 20

∴ =

3 360 (x – 2)

x

5 3 35 7 3

= = × = hrs. ⇒ (x – 2) = × 360

12x 5 12 4 20

35 ⇒ (x – 2) = 54

3

= 1 hrs. x = 54 + 2

4

= 1 hr. 45 min. = 56 km/hr.

Area

Formulae πr2 θ ∴ Area = ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

s (s – a) (s – b) (s – c)

(iv) Area of sector ACBO =

(1) (i) Area of a rectangle 360

= (Length × Breadth) (v) Area of sector ACBO =⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

14 × 5 × 2 × 7 cm2

= 14 √

⎯ 5 cm2 = (14 × 2·23) cm2

(ii) Length = (

Area

Breadth

; ) =

1

2 (

× arc AB × r ) = 31·22 cm2

Breadth = (

Area

Length ) Examples

Q. 5. Find the area of a right

angled triangle, whose base is 6·5

(iii) (Diagonal)2 m and hypotenuse 9 m.

Q. 1. Find the area of a

= (Length)2 + (Breadth)2 rectangle one of whose sides is 3 m Solution :

(2) Area of a square = (Side) 2 and diagonal 5 m. Height = √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

(9) 2 – (6·5)2

1 Solution :

= (Diagonal)2 = ⎯

√⎯⎯⎯

38·75 = 6·22 m

2

(3) Area of 4 walls of a room Another side = ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯⎯

(5) 2 – (3) 2 m ∴ Area

= 2 × (Length + Breadth) × Height = √⎯⎯16 m = 4 m 1

= × Base × Height

= Perimeter of base × Height 2

∴ Area of the plot

(4) Area of a parallelogram

= (Base × Height)

= (5 × 4) m2

= 20 m2.

=

1

2(× 6·5 × 6·22 m2 )

(5) Area of a rhombus = 20·215 m2

Q. 2. Find the area of a square

1

= × (Product of diagonal)

2

the length of whose diagonal is 2·4 Exercise

m.

(6) Area of an equilateral triangle 1. The length of a rectangle is

Solution : doubled while its breadth is hal-

⎯√ 3 × (Side)2 1 ved. What is the percentage

= Area = × (diagonal)2

4 2 change in area ?

(7) If a, b, c are the length of the (A) 50

sides of a triangle and

1

=[ 1

2 ]

× (2·4)2 m2 (B) 75

s = (a + b + c) then (C) No change

=(

2 )

2 5·76 2 2

m = 2·88 m (D) None of these

Area of the triangle

Q. 3. Find the area of an 2. The cost of carpenting a room 15

=⎯√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

s (s – a) (s – b) (s – c) metres long with a carpet 75 cm

equilateral triangle, each of whose

(8) Area of a triangle sides are 12 m long. wide at 30 paise per metre is Rs.

36. The breadth of the room is—

= (

1

2

× Base × Height ) Solution :

Area of the triangle

(A) 6 metres (B) 8 metres

(9) Area of a trapezium (C) 9 metres (D) 12 metres

1 =

⎯√ 3 × (side)2 3. The cost of cultivating a square

= (Sum of parallel sides 4

2 field at the rate of Rs. 160 per

× Distance between them)

(10) (i) Circumference of a circle = (

1·73

4

× 12 × 12 m2 ) hectare is Rs. 1440. The cost of

putting a fence around it at 75

= 2πr paise per metre is—

= 62·28 m2

(ii) Area of a circle = πr2 (A) Rs. 900 (B) Rs. 1800

Q. 4. Find the area of a triangle

2πrθ whose sides are 9 cm, 12 cm and 7 (C) Rs. 360 (D) Rs. 810

(iii) Arc AB = , cm.

360 4. The length of hall is (4/3) times

where ∠ AOB = θ Solution : its breadth. If the area of the hall

A C Let a = 9, b = 12 and c = 7 be 300 square metres, the diffe-

B rence between the length and the

θ 1 breadth is—

r Then, S = (9 + 12 + 7) cm

2 (A) 15 metres

O

= 14 cm (B) 4 metres

∴ (s – a) = 5, (s – b) = 2 (C) 3 metres

Circumference = 2 π r and (s – c) = 7 (D) None of these

5. If the side of a square is doubled, 12. The length and breadth of a rec- 19. If the base of a rectangle is

then the ratio of the resulting tangular piece of land are in the increased by 10% and the area is

square to that of the given square ratio of 5 : 3. The owner spent unchanged, then the correspon-

is— Rs. 3000 for surrounding it from ding altitude must be decreased

(A) 1 : 2 (B) 2 : 1 all the sides at Rs. 7·50 per metre. by—

(C) 3 : 1 (D) 4 : 1 The difference between its length 1

and breadth is— (A) 9 % (B) 10%

11

6. If the side of a square is increased (A) 50 m (B) 100 m

by 25%, then how much per cent 1

(C) 150 m (D) 200 m (C) 11% (D) 11 %

does its area get increased ? 9

(A) 125 (B) 156·25 13. The length of a rectangular plot 20. The length of a rectangle is twice

is twice of its width. If the length its breadth. If its length is de-

(C) 50 (D) 56·25

of a diagonal is 9√⎯ 5 metres, the creased by 5 cm and the breadth

7. A rectangular plot is half as long perimeter of the rectangle is— is increased by 5 cm, the area of

again as it is broad. The area of the rectangle is increased by 75

the lawn is (2/3) hectares. The (A) 27 m

(B) 54 m cm2. Therefore, the length of the

length of the plot is— rectangle is—

(A) 100 metres (C) 81 m

(A) 20 cm (B) 30 cm

(B) 66·66 metres (D) None of these

(C) 40 cm (D) 50 cm

1 14. The area of a rectangle 144 m

(C) 33 metres long is the same as that of a 21. The cost of papering the four

3

square having a side 84 m long. walls of a room is Rs. 48. Each

(D) ⎜⎛ 100⎞ one of the length, breadth and

⎟ metres The width of the rectangle is—

⎝√⎯ 3⎠ (A) 7 m height of another room is double

that of this room. The cost of

8. If the side of a square be (B) 14 m papering the walls of this new

increased by 4 cms. the area (C) 49 m room is—

increases by 60 sq. cms. The side (D) Cannot be determined

of the square is— (A) Rs. 384 (B) Rs. 288

15. The length and breadth of a (C) Rs. 192 (D) Rs. 96

(A) 12 cm playground are 36 m and 21 m

(B) 13 cm respectively. Flagstaffs are 22. Area of four walls of a room is

(C) 14 cm required to be fixed on all along 168 sq. metres. The breadth and

(D) None of these the boundary at a distance of 3 m height of the room are 8 metres

apart. The number of flagstaffs and 6 metres respectively. The

1

9. Area of a square is hectare. will be— length of the room is—

2

The diagonal of the square is— (A) 37 (B) 38 (A) 14 metres (B) 12 metres

(A) 250 metres (C) 39 (D) 40 (C) 6 metres (D) 3·5 metres

(B) 100 metres 16. The length of a plot is four times 23. Area of four walls of a room is

its breadth. A playground mea- 77 square metres. The length and

(C) 50 √⎯ 2 metres suring 1200 square metres occu- breadth of the room are 7·5

(D) 50 metres pies one third of the total area of metres and 3·5 metres respecti-

10. A Verandah 40 metres long 15 the plot. What is the length of vely. The height of the room is—

metres broad is to be paved with the plot in metres ?

(A) 3·5 metres

stones each measuring 6 dm by 5 (A) 20

dm. The number of stones (B) 30 (B) 5·4 metres

required is— (C) 60 (C) 6·77 metres

(A) 1000 (D) None of these (D) 7·7 metres

(B) 2000 17. If the length of diagonal AC of a 24. A rectangle has 15 cm as its

(C) 3000 square ABCD is 5·2 cm. then length and 150 cm2 as its area.

(D) None of these area of the square ABCD is— 1

(A) 15·12 sq. cm Its area is increased to 1 times

11. The ratio between the length and 3

breadth of a rectangular field is (B) 13·52 sq. cm the original area by increasing

5 : 4. If the breadth is 20 metres (C) 12·62 sq. cm only its length. Its new perimeter

less than the length, the peri- (D) 10 sq. cm is—

meter of the field is— 18. One side of a rectangular field is (A) 50 cm (B) 60 cm

(A) 260 m 4 metres and its diagonal is 5 (C) 70 cm (D) 80 cm

(B) 280 m metres. The area of the field is—

25. The length of a rectangular room

(C) 360 m (A) 12 m2 (B) 15 m2

is 4 metres. If it can be parti-

(D) None of these (C) 20 m2 (D) 4√

⎯ 5 m2 tioned into two equal square

rooms. What is the length of of the longest pole that can be 41. If the circumference of a circle is

each partition in metre ? placed in the park ? 352 metre, then its area in m2

(A) 1 (A) 10 metres is—

(B) 2 (B) 12·8 metres (A) 9856 (B) 8956

(C) 4 (C) 13·4 metres (C) 6589 (D) 5986

(D) Data inadequate (D) 18 metres 42. The ratio of the area of a square

26. The length and breadth of a 33. The ratio of the areas of two of side a and equilateral triangle

square are increased by 40% and squares, one having double its of side a is—

30% respectively. The area of diagonal than the other is— (A) 2 : 1 (B) 2 : √

⎯3

the resulting rectangle exceeds (A) 2 : 1 (B) 3 : 1

the area of the square by— (C) 3 : 2 (D) 4 : 1 (C) 4 : 3 (D) 4 : √

⎯3

(A) 42% 43. Area of a square with side x is

34. The area of a rectangle is thrice

(B) 62% that of a square. Length of the equal to the area of a triangle

(C) 82% rectangle is 40 cm and the with base x. The altitude of the

(D) None of these breadth of the rectangle is (3/2) triangle is—

27. A hall 20 m long and 15 m broad times that of the side of the x

(A) (B) x

is surrounded by a verandah of square. The side of the square in 2

uniform width of 2·5 m. The cost cm is— (C) 2x (D) 4x

of flooring the verandah at the (A) 15 (B) 20

44. In a triangle ABC, BC = 5 cm,

rate of Rs. 3·50 per sq. metre is— (C) 30 (D) 60 AC = 12 cm and AB = 13 cm.

(A) Rs. 500 (B) Rs. 600 35. If the diametre of a circle is The length of the altitude drawn

(C) Rs. 700 (D) Rs. 800 increased by 100%. Its area is from B on AC is—

28. A rectangular lawn 60 metres by increased by— (A) 4 cm (B) 5 cm

40 metres has two roads each 5 (A) 100% (B) 200% (C) 6 cm (D) 7 cm

metres wide running in the (C) 300% (D) 400%

45. The altitude of an equilateral

middle of it. One parallel to 36. If the radius of a circle be

length and the other parallel to reduced by 50%. Its area is re- triangle of side 2 √

⎯ 3 cm is—

breadth. The cost of gravelling duced by— ⎯ 3 cm

√ 1

the roads at 60 paise per sq. (A) 25% (B) 50% (A) (B) cm

2 2

metre is— (C) 75% (D) 100%

(A) Rs. 300 (B) Rs. 280 ⎯ 3 cm

√

37. The radius of a circle has been (C) (D) 3 cm

(C) Rs. 285 (D) Rs. 250 4

reduced from 9 cms to 7 cm. The

29. Of the two square fields the area appropriate percentage decrease 46. The length of each side of an

of the one is 1 hectare, while the in area is— equilateral triangle having an

another one is broader by 1%. (A) 31·5% (B) 39·5% area of 4√

⎯ 3 cm2 , is—

The difference in areas is— (C) 34·5% (D) 65·5%

(A) 101 sq. metres (A)

4

cm (B)

⎯ 3 cm

√

38. The difference between the cir- 4

(B) 201 sq. metres cumference and the radius of a ⎯3

√

(C) 100 sq. metres circle is 37 cms. The area of the (C) 3 cm (D) 4 cm

(D) 200 sq. metres circle is— 47. The area of an equilateral trian-

(A) 148 sq. cm gle whose side is 8 cms is—

30. If the ratio of the areas of two (B) 111 sq. cm

squares is 9 : 1, the ratio of their (C) 154 sq. cm (A) 64 cm2 (B) 16⎯

√ 3 cm2

perimetres is—

(D) 259 sq. cm (C) 21·3 cm2 (D) 4√

⎯ 3 cm2

(A) 9 : 1 (B) 3 : 1

(C) 3 : 4 (D) 1 : 3 39. The area of a circular field is 48. The perimeter of an isosceles

13·86 hectares. The cost of fen- triangle is equal to 14 cm. The

31. The length of a rectangular field cing it at the rate of 20 paise per lateral side is to the base in the

is increased by 60%. By what metre is— ratio 5 : 4. The area of the

per cent would the width have to (A) Rs. 277·20 triangle is—

be decreased to maintain the (B) Rs. 264 1

same area ? (C) Rs. 324 (A) √ ⎯⎯21 cm2

2

1 (D) Rs. 198 3

(A) 37 % (B) 60% (B) √ ⎯⎯21 cm2

2 40. The area of circle is 38·5 sq. cm. 2

(C) 75% (D) 120% Its circumference is—

(C) √

⎯⎯21 cm2

32. A park is 10 metres long and 8 (A) 6·20 cm (B) 11 cm

metres broad. What is the length (C) 22 cm (D) 121 cm (D) 2 √

⎯⎯21 cm2

Quantitative Aptitude Test | 20

49. The sides of a triangular board 57. The number of rounds that a 2 2

are 13 metres,14 metres and 15 7 (A) 28 m

wheel of diameter m will 7

metres. The cost of painting it at 11 8

the rate of Rs. 8·75 per m 2 is— make in going 4 km, is— (B) 64 m2

9

(A) Rs. 688·80 (A) 1000 (B) 1500 2

(B) Rs. 735 (C) 1700 (D) 2000 (C) 59 m2

3

(C) Rs. 730·80 58. A wheel makes 1000 revolutions (D) None of these

(D) Rs. 722·50 in covering a distance of 88 km. 66. The area of the largest circle that

50. The base of a rightangled triangle The diameter of the wheel is— can be drawn inside a square of

is 5 metres and hypotenuse is 13 (A) 24 metres (B) 40 metres 14 cm length is—

metres. Its area will be— (C) 28 metres (D) 14 metres (A) 84 m2

(A) 25 m2 59. The diameter of a wheel is 63 (B) 154 cm2

(B) 28 m2 cms. Distance travelled by the (C) 204 cm2

(C) 30 m2 wheel in 100 revolutions is—

(D) None of these

(D) None of these (A) 99 metres (B) 198 metres

(C) 63 metres (D) 136 metres 67. If 88 m wire is required to fence

51. If the diagonal of a square is a circular plot of land, then the

doubled, how does the area of 60. A circular road runs rounds a area of the plot is—

the square change ? circular ground. If the difference (A) 526 m2

(A) Becomes four fold between the circumferences of

(B) Becomes three fold the outer circle and the inner (B) 556 m2

(C) Becomes two fold circle is 66 metres, the width of (C) 616 m2

the road is— (D) None of these

(D) None of the above

(A) 21 metres (B) 10·5 metres

52. The largest possible square is 68. If the circumference of a circle is

(C) 7 metres (D) 5·25 metres increased by 50%, then its area

inscribed in a circle of unit

radius. The area of the square 61. The inner circumference of a will be increased by—

unit is— circular race track, 14 m wide is (A) 50% (B) 100%

(A) 2 (B) π 440 m. Then the radius of the

(C) 125% (D) 225%

outer circle is—

(C) (2 √

⎯ 2) π (D) (4 √

⎯ 2) π (A) 70 m (B) 56 m 69. If a regular hexagon is inscribed

53. A circle and a square have same (C) 77 m (D) 84 m in a circle of radius, r then its

area. The ratio of the side of the perimeter is—

square and the radius of the circle 62. The ratio of the radii of two

circles is 1 : 3. The ratio of their (A) 3r (B) 6r

is—

areas is— (C) 9r (D) 12r

(A) √⎯ π : 1 (B) 1 : √ ⎯π (A) 1 : 3

(C) 1 : π (D) π : 1 70. The area of the largest triangle

(B) 1 : 6 that can be inscribed in a semi

54. The radius of the wheel of a (C) 1 : 9 circle of radius r cm is—

vehicle is 70 cm. The wheel (D) None of these

makes 10 revolutions in 5 se- (A) 2r cm 2 (B) r2 cm2

conds. The speed of the vehicle 63. The area of a square is 50 sq. 1

is— units. Then the area of the circle (C) 2r2 cm2 (D) r2 cm2

2

(A) 29·46 km/hr. drawn on its diagonal is—

(A) 25 π sq. units 71. Four horses are be tethered at

(B) 31·68 km/hr.

four corners of a square plot of

(C) 36·25 km/hr. (B) 100 π sq. units side 63 metres, so that they just

(D) 32·72 km/hr. (C) 50 π sq. units cannot reach one another. The

55. The radius of a wheel is 1·4 (D) None of these area left ungrazed is—

decimetre. How many times (A) 675·5 m2 (B) 780·6 m2

does it revolve during a journey 64. A circular wire of radius 42 cm

of 0·66 km ? is cut and bent in the form of a (C) 785·8 m2 (D) 850·5 m2

(A) 375 (B) 750 rectangle whose sides are in the 72. Four circular card board pieces,

ratio of 6 : 5. The smaller side of each of radius 7 cm are placed in

(C) 1500 (D) 3000 the rectangle is—

56. A circular disc of area 0·49 π such a way that each piece

(A) 30 cm (B) 60 cm touches two other pieces. The

square metres rolls down a length

of 1·76 km. The number of revo- (C) 72 cm (D) 132 cm area of the space enclosed by the

lutions it makes is— four pieces is—

65. The area of the largest circle that

(A) 300 (B) 400 can be drawn inside a rectangle (A) 21 cm2 (B) 42 cm2

with sides 7 m by 6 m is— (C) 84 cm 2 (D) 168 cm2

(C) 600 (D) 4000

73. The length of a rope by which a The area of the circle, excluding 89. A room 5·44 m × 3·74 m is to be

cow must be tethered in order the area of the rectangle is— paved with square tiles. The least

that she may be able to graze an (A) 65·3 m2 (B) 42·4 m2 number of tiles required to cover

area of 9856 sq. m is— (C) 30·6 m2 (D) 39 m2 the floor is—

(A) 56 m (B) 64 m (A) 162 (B) 176

82. The perimeter of a square

(C) 88 m (D) 168 m circumscribed about a circle of (C) 184 (D) 192

74. The radius of a circle is increa- radius r is— 90. Area of smallest square that can

sed so that its circumference (A) 2r (B) 4r circumscribe a circle of area 616

increases by 5%. The area of the cm2 is—

(C) 8r (D) 21πr

circle will increase by— (A) 784 cm2

(A) 10% (B) 10·25% 83. The area of a circle inscribed in (B) 824 cm2

(C) 8·75% (D) 10·5% an equilateral triangle is 462 cm.

The perimeter of the triangle (C) 864 cm2

75. The circumferences of two is— (D) None of these

concentric circles are 176 m and 91. Radhika runs along the boundary

132 m respectively. What is the (A) 42√

⎯ 3 cms

of a rectangular park at the rate

difference between their radii ? (B) 126 cms of 12 km/hr and completes one

(A) 5 metres (B) 7 metres (C) 72·6 cms full round in 15 minutes. If the

(C) 8 metres (D) 44 metres (D) 168 cms length of the park is 4 times its

76. The diameter of a circle is 105 84. The area of the circle inscribed breadth, the area of the park is—

cm less than the circumference. in an equilateral triangle of side (A) 360000 m2

What is the diameter of the 24 cms is— (B) 36000 m2

circle? (A) 24 π cm2 (B) 36 π cm2 (C) 3600 m2

(A) 44 cm (B) 46 cm (C) 48 π cm2 (D) 18 π cm2 (D) None of these

(C) 48 cm (D) 49 cm 92. The ratio of the corresponding

85. A park is in the form of a square

77. The area of the sector of a circle, one of whose sides is 100 m. The sides of two similar triangles is

whose radius is 12 metres and area of the park excluding the 3 : 4. The ratio of their areas is—

whose angle at the centre is 42 circular lawn in the centre of the (A) 4 : 3 (B) 3 : 4

is— park is 8614 m2 . The radius of

(C) 9 : 16 (D) √

⎯3:2

(A) 26·4 sq. metres the circular lawn is—

(B) 39·6 sq. metres (A) 21 m 93. If D, E and F are respectively the

midpoints of the sides BC, CA

(C) 52·8 sq. metres (B) 31 m and AB of a Δ ABC and the area

(D) 79·2 sq. metres (C) 41 m of Δ ABC = 36 m2 , then area of

78. The length of minute hand of a (D) None of these Δ DEF is—

wall clock is 7 cms. The area (A) 12 cm2 (B) 9 cm2

swept by the minute hand in 30 86. A rectangular carpet has an area 2

of 60 sq. m. Its diagonal and (C) 18 cm (D) 9 cm2

minutes is—

(A) 147 sq. cm

longer side together equal 5 94. In Δ ABC, side BC = 10 cm and

times the shorter side. The length height AD = 4·4 cm. If AC = 11

(B) 210 sq. cm of the carpet is— cm. Then altitude BE equals—

(C) 154 sq. cm (A) 5 m (B) 12 m (A) 5 cm (B) 4 cm

(D) 77 sq. cm (C) 13 m (D) 14·5 m (C) 5·6 cm (D) 5·5 cm

79. In a circle of radius 21 cm an arc 95. ABCD is a trapezium in which

subtends an angle of 72° at the 87. A rectangular carpet has an area

of 120 sq. m and a perimeter of AB | | CD and AB = 2 CD. If its

centre. The length of the arc is— diagonal intersect each other at

46 m. The length of its diagonal

(A) 13·2 cm (B) 19·8 cm is— O, then ratio of areas of triangles

(C) 21·6 cm (D) 26·4 cm AOB and COD is—

(A) 15 m (B) 16 m

80. The area of sector of a circle of (A) 1 : 2 (B) 2 : 1

(C) 17 m (D) 20 m

radius 5 cm, formed by an arc of (C) 1 : 4 (D) 4 : 1

length 3·5 cms is— 88. If x is the length of a median of

96. The cross section of canal is a

(A) 35 sq. cms an equilateral triangle then its trapezium in shape. If the canal

area is— is 10 metres wide at the top and

(B) 17·5 sq. cms

(C) 8·75 sq. cms x2 ⎯

√3 6 metres wide at bottom and the

(A) x2 (B) area of cross section is 640 sq.

(D) 55 sq. cms 2

metres. The depth of canal is—

81. The vertices of rectangle with x2 ⎯

√3 x2 (A) 40 metres

(C) (D)

sides 8 m and 6 m, lie on a circle. 3 2 (B) 80 metres

(C) 160 metres angle between them is 30°. The times the square of the length of

(D) 384 metres area of the parallelogram is— the longer diagonal ?

(A) 12 cm2 4 2

97. The area of a trapezium is 384 (A) (B)

(B) 24 cm2 5 5

sq. cm. If its parallel sides are in

ratio 3 : 5 and the perpendicular (C) 48 cm2 3 1

(C) (D)

distance between them be 12 cm. (D) None of these 4 4

The smaller of parallel sides is— 101. One side of a parallelogram is 14 104. In a rhombus, whose area is 144

(A) 16 cm (B) 24 cm cm. Its distance from the oppo- sq. cm one of its diagonals is

(C) 32 cm (D) 40 cm site side is 16 cm. The area of twice as long as the other. The

98. The two parallel sides of a the parallelogram is— lengths of its diagonals are—

trapezium are 1 metre and 2 (A) 112 sq. cm (A) 24 cm, 48 cm

metre respectively. The perpen- (B) 224 sq. cm (B) 12 cm, 24 cm

dicular distance between them is (C) 56 π sq. cm (C) 6√ ⎯ 2 cm 12⎯√ 2 cm

6 metres. The area of the trape- (D) 210 sq. cm

zium is— (D) 6 cm, 12 cm

(A) 18 sq. metres 102. If a square and a rhombus stand 105. The perimeter of a rhombus is 52

(B) 12 sq. metres on the same base, then the ratio metres while its longer diagonal

(C) 9 sq. metres of the areas of the square and the is 24 metres. Its other diagonal

(D) 6 sq. metres rhombus is— is—

(A) Greater than 1 (A) 5 metres (B) 10 metres

99. A parallelogram has sides 60 m

and 40 m and one of its diagonal (B) Equal to 1 (C) 20 metres (D) 28 metres

is 80 m long. Then its area is— 1 106. One side of a rhombus is 10 cms

(C) Equal to

(A) 480 sq. m 2 and one of its diagonals is 12

(B) 320 sq. m 1 cms. The area of the rhombus

(D) Equal to is—

4

(C) 600√ ⎯⎯15 sq. m (A) 120 sq. cm

(D) 450√ ⎯⎯15 sq. m 103. The length of the diagonal of a (B) 96 sq. cm

rhombus is 80% of the length of

100. The adjacent sides of parallelo- the other diagonal. Then the area (C) 80 sq. cm

gram are 6 cm and 4 cm and the of the rhombus is how many (D) 60 sq. cm

1. (C) Let length = l and breadth = b ∴ One side = ⎯ √⎯⎯⎯

90000 m

Then, area = lb = 300 m

New length = 2l So, Perimeter = (4 × 300) m = 1200 m

b

and new breadth =

2 ∴ Cost of fencing = Rs. 1200 ×( 75

100 )

∴ ( )

New area = 2l ×

b

2

= lb = Rs. 900

4. (D) Let breadth = x metres.

So, there is no change in area.

2. (A) Length of carpet =

Total Cost

Rate

Then, length = ( )

4

3

x metres

4

3600 ˙·˙ x × x = 300

= = 120 m 3

30

3

⇒ x2 = 300 × = 225

(

Area of carpet = 120 ×

75

100) m2

⇒ x = 15

4

= 90 m2

∴ Area of the room = 90 m2 Hence, req. difference = [(Length) – (Breadth)]

Hence, breadth of the room = ( 4

3 )

x–x = x

1

3

=

Area

Length

=( ) 90

15

m

= ( 1

)

× 15 m

= 6m 3

= 5m

3. (A) Area = ( )

1440

160

hectares 5. (D) Let original length = x metres

= 9 hectares = 90000 m2 New length = (2x) metres

4x2 4 ˙·˙ 16x = 400

∴ Ratio of the area = =

x2 1 ⇒ x = 25

= 4:1 ∴ (Length) – (Breadth)

6. (D) Let area 100 m 2 = (5 × 25 – 3 × 25) m

Then, side = 10 m = (2 × 25) m = 50 m

New side = (125% of 10) 13. (B) Let breadth = x metres,

(

=

125

100 )

× 10 Then,

∴

length = 2x metres

Diagonal = ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯

x2 + 4x2 = ⎯

√⎯5x2

= 12·5 m

New area = (12·5 × 12·5) m2 = x√

⎯ 5 metres

= (12·5)2 sq. m So, √

⎯5 x = 9 √ ⎯5

∴ Increase in area = [12·5)2 – (10) 2 ] m 2 ∴ x = 9

= [(12·5 + 10) (12·5 – 10)] m2 Thus, breadth = 9 m and length = 18 m

= (22·5 × 2·5) m2 ∴ Perimeter = 2 (18 + 9) m = 54 m.

= 56·25 m2

14. (C) Area of the square = (84 × 84) m2

% Increase = 56·25%

Area of the rectangle = (84 × 84) m2

7. (A) Let breadth = x metres. 84 × 84

3 ∴ Width = m = 49 m

Then, length = x metres 144

2 15. (B) Perimeter = 2 × (36 + 21) m = 114 m

3 2 114

∴ x × x = × 10000 ∴ Number of Flagstaffs = = 38

2 3 3

4 16. (D) Area of the plot = (3 × 1200) m2 = 3600 m2

⇒ x = × 10000

2

9 Let breadth = x metres,

⇒ x = ( 2

3 )

× 100 m Then

˙·˙

length = 4x metres

4x × x = 3600 m2

∴ Length = ( 3 2

)

× × 100 m = 100 m

2 3 ⇒ x2 = 900 m2

8. (D) Let each side = x cm ⇒ x = 30 m

Then, (x + 4) 2 – x2 = 60 ∴ Length of plot = 4x m

⇒ x + 8x + 16 – x2 = 60

2 = (4 × 30) m

∴ x = 5·5 cm = 120 m

9. (B) Area = ( 1

2 )

× 10000 m2 = 5000 m2 17.

1

(B) Area = × (Diagonal)2 =

2 ( 1

2 )

× 5·2 × 5·2 cm2

1 = 13·52 cm2

∴ × (Diagonal)2 = 5000

2 18. (A) Other side = ⎯

√⎯⎯⎯⎯

52 – 42 = ⎯

√9 = 3 m

⇒ (Diagonal)2 = 10000

19. (A) Let base = b and altitude = h

⇒ Diagonal = 100 m

Then, Area = b × h …(1)

10. (B) Length = (40 × 10) dm = 400 dm,

Breadth = (15 × 10) dm = 150 dm 110 11

But New base = ·b= ·b

100 10

Area of Verandah = (400 × 150) dm2

Let New altitude = H

Area of one stone = (6 × 5) dm2

11

∴ Required number of stones Then, ˙·˙ b × H = b·h

10

400 × 150

=( 6×5 ) = 2000 ⇒ H =

10

11

·h

11. (C) 5x – 4x = 20 m

⇒ x = 20 m ∴ (

Decrease = h – h

10

11 )

∴ Length = (5 × 20) m = 100 m, 1

Breadth = (4 × 20) m = 80 m = h

11

∴ Perimeter = 2 (100 + 80) m = 360 m. ∴ Required decrease per cent

12. (A) Let length = 5x metres and breadth = 3x metres,

Then, perimeter = 2 × (5x + 3x) m = 16x metres

= ( 1

11

1

)

h × h × 100 %

But perimeter = = m = 400 m = 9 %.

Rate 7·50 11

20. (C) Let breadth = l, length = 2l Increase in area = [(140 × 130) – (100 × 100)] m2

∴ Area of rectangle = 2l × l = 8200 m2

= 2l2 …(1) ∴ Required Increase per cent

As per question,

˙·˙ (2l – 5) (l + 5) = 2l2 + 75 cm2

= ( 8200

100 × 100 )

× 100 % = 82%

⇒ 2l – 5l + 10l – 25 = 2l2 + 75

2 27. (C) Area of verandah = [(25 × 20) – (20 × 15)] m2

⇒ 5l = 75 + 25 = 200 m2

∴ Cost of flooring = Rs. (200 × 3·50)

= 100

= Rs. 700

100

∴ l = = 20 28. (C) Area of the roads

5

= (60 × 5 + 40 × 5 – 5 × 5) m2

Hence, length of the rectangle

= 2l = 2 × 20 = 40 cm. = 475 m2

21. (C) Let the length, breadth and height of the room be

l, b and h respectively

As per question

Cost of 2 (l + b) × h = Rs. 48

∴ Required cost = Cost of 2 (2l + 2b) × 2h ∴ Cost of gravelling = Rs. (475 × 100

60

)

= Cost of 4 [2 (l + b) × h] = Rs. 285

= 4 × Rs. 48 29. (B) Area of the square field = 10000 m2

= Rs. 192.

22. (C) ˙·˙ 2 (l + 8) × 6 = 168 m2

Side of the square = √ ⎯⎯⎯⎯

10000 m = 100 m

⇒ (l + 8) = 14 Side of another square field

= 101 m

∴ l = 14 – 8

∴ Required difference of areas

= 6 metres

= [(101)2 – (100) 2 ] m 2

23. (A) ˙·˙ 2 × (7·5 + 3·5) × h = 77 m2

77 7 = [(101 + 100) (101 – 100)] m 2 = 201 m2

⇒ h = = 30. (B) Let the area of squares be (9x)2 m2 and (x2) m 2

2 × 11 2

h = 3·5 metres. Then, their sides are (3x) m and x metres respectively

∴ Ratio of their perimeters

24. (B) Breadth of the rectangle = ( ) 150

15

cm

=

12x

= 10 cm 4x

New area = ( 4

3 )

× 150 cm2

= 3:1

31. (A) Let length = x and breadth = y

= 200 cm2 Let, New breadth = z

New length = ( ) 200

10

cm Then, New length = ( )160

100

x

= 20 cm 8

= x

New perimeter = 2 (20 + 10) cm 5

= 60 cm 8

∴ x × z = xy

25. (B) Let the width of the room be x metres 5

Then, its area = (4x) m2 5y

or z =

Area of each new square room 8

= (2x) m2 Decrease in breadth

Let the side of each new room

= y metres

( )

= y–

5y

8

Then 2

y = 2x 3

= y

8

Clearly, 2x is a complete square when x = 2

∴ Decrease per cent

∴ y2 = 4

⇒ y = 2 m. = ( 3

8 y

1

)

y × × 100 %

26. (C) Let the side of the square = 100 m 1

New length = 140 m, New breadth = 130 m = 37 %

2

32. (B) Length of the longest pole Decrease per cent

=⎯√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

(10) 2 + (8)2 m = √

⎯⎯⎯

164 m = 12·8 m.

33. (D) Let the diagonal of one square be (2x) cm

= (

22

7

× 16 × 2 ×

7

22 × 9 × 9 )

× 100 %

= 39·5%

Then, diagonal of another square= x cm

38. (C) ˙·˙ 2πr – r = 37

∴ Area of first square = [12 × (2x) ] cm

2 2

⇒ (2 × 227 – 1) r = 37

= (2x2 ) cm2

37

⇒ r = 37

Area of second square = ( )

1 2

2

x cm2

∴

7

r = 7

2x2 4 So, area of the circle

∴ Ratio of areas = = =4:1

2( )

1 2

x

1

= ( 22

7 )

× 7 × 7 cm2

34. (B) Let the side of the square = x cm

= 154 cm2

Then, breadth of the rectangle

22 2

3 39. (B) ˙·˙ × r = 13·86 × 10000

= x cm 7

2

∴ Area of rectangle ⇒ r2 = (13·86 × 10000 × 227 )

( 3

= 40 × x cm2

2 ) ∴ r = 210 m

˙·˙ 60x = 3x2

= 1320 m

∴ x = 20

Hence, the side of the square

= 20 cm

Cost of fencing = Rs. (1320 ×100

20

)

d 2 πd2 = Rs. 264

35. (C) Original area = πx ()

2

=

4 40. (C) ˙·˙

22 2

× r = 38·5

7

New area = π × ( )

2d 2

2

= πd2

⇒ r2 = (38·5 × 227 )

πd2

Increase in area = πd2 –( 4

=)3πd2

4 ⇒ r = 3·5 cm

∴Required increase per cent

⎛ 3πd2 4 ⎞

∴ Circumference = 2 × ( 22

7 )

× 3·5 cm

= ⎜ × 2 × 100⎟ % = 22 cm

⎝ 4 πd ⎠ 22

= 300% 41. (A) 2 × × r = 352

7

36. (C) Original area = π × r2

⇒ (

r = 352 ×

7 1

× )

= 56 m

(r2) = πr4

2

2 22 2

New area = π ×

πr ∴ Area = (

22

× 56 × 56 m2)

4 )

3πr 2 2

2 7

=

4 = 9856 m2

⎛ 3πr2 4 ⎞ a2 4

∴ Reduction per cent = ⎜ × 2 × 100⎟ % 42. (D) Ratio of areas = = =4:⎯√3

⎝ 4 πr ⎠ ⎯ 3 a2 √

√ ⎯3

= 75% 4

37. (B) Original area = ( 22

7 )

× 9 × 9 cm2 43. (C) ˙·˙

1

x = × x× h

2

2

2x2

New area = (227 × 7 × 7) cm 2 ⇒ h =

x

= 2x

22 1

∴ Decrease = × [(9)2 – (7) 2 ] cm2 44. (B) ˙·˙ s = (13 + 5 + 12) cm = 15 cm

2

7

= (

22

7

× 16 × 2 cm2 ) (s – a) = 2 cm, (s – b) = 10 cm and

(s – c) = 3 cm

⇒ Area = √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

15 × 2 × 10 × 3 cm2 = 30 cm2 53. (A) ˙·˙ x2 = πr2

1 x

⇒

2

× 12 × h = 30 ⇒ r=√

⎯π = √

⎯ π : 1.

∴ h = 5 cm 54. (B) Circumference = (2 × 227 × 70) cm

45. (D) ˙·˙

1

2

√3 × h = √

×2⎯

⎯ 3 × (2 ⎯√ 3)2

4 = 440 cm

∴ h = 3 cm. Distance travelled in 10 revolutions

= 4400 cm = 44 m

⎯3

√

a2 = 4 √

⎯ 3.

46. (D) ˙·˙

⇒

4

a2 = 16

∴ Speed =

Distance

Time ( )

=

44

5

m/sec

= ( × ) km/hr

44 18

∴ a = 4 cm

5 5

⎡⎢ √

⎯3 ⎤⎥

47. (B) Req. area = ⎢ × (8)2⎥ cm2 = 16⎯

√ 3 cm2 = 31·68 km/hr

⎣4 ⎦ 55. (B) r = 0·14 m

48. (D) Let lateral side = (5x) cm and base = (4x) cm

Required number of revolutions

∴ 5x + 5x + 4x = 14 or x = 1

0·66 × 1000 7

So, the sides are 5 cm, 5 cm and 4 cm = ( 2

× ×

1

22 0·14 ) = 750

1

s = (5 + 5 + 4) cm = 7 cm 56. (B) πr2 = 0·49 π ⇒ r = 0·7 m

2

(s – a) = 2 cm Number of revolutions

(s – b) = 2 cm 1·76 × 1000

=

22

and (s – c) = 3 cm 2× × 0·7

7

∴ Required Area = √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

7 × 2 × 2 × 3 cm2 = 400

= 2√

⎯⎯21 cm2 57. (D) Number of rounds

1 4 × 1000

49. (B) s = (13 + 14 + 15) = 21, s – a = 8, s – b = 7, = = 2000

2 22 7

×

s–7=6 7 11

58. (C) Distance covered in one revolution

∴ Area to be painted = √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

s (s – a) (s – b) (s – c)

88 × 1000

= ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

21 × 8 × 7 × 6 m2 =

1000

m = 88 m

= 84 m2 ˙·˙ π × d = 88

∴ Cost of painting = Rs. (84 × 8·75) = Rs. 735

22

⇒ × d = 88

50. (C) Altitude = ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

(13) 2 – (5) 2= ⎯

√⎯⎯

144 = 12 m 7

∴ Area of the triangle =

1

2( )

× 5 × 12 m2 ∴ d = (88 × 227 ) = 28 m

= 30 m2 59. (B) Distance travelled in 100 revolutions

1

51. (A) Ratio of the areas =

1

2

× d2

=

1

4

= 2× ( 22 63

7

×

2

× 100 cm )

× (2d2 )

∴ New area becomes 4 fold.

2 = (2 × 227 × 632 × 100 × 1001 ) m

52. (A) ˙·˙ Diagonal of the square = Diagonal of circle = 198 m

= 2 units 60. (B) ˙·˙ 2π R – 2 πr = 66

⇒ 2π (R – r) = 66

22

⇒ 2 × × (R – r) = 66

7

∴ Area = [12 × (2) ] = 2 sq. units

2

=

21

2

= 10·5 m

22 Req. increase per cent 0

61. (D) ˙·˙ 2 × × r = 440

7 ⎛ 5πr2 1 ⎞

= ⎜ × 2 × 100⎟ %

⇒ (

r = 440 ×

7 1

×

22 2 ) = 70 m ⎝ 4 πr ⎠

= 125%

∴ Radius of outer circle

= (70 + 14) m = 84 m 69. (B) Length of each side of hexagon = r

62. (C) Ratio of areas ∴ Its perimeter = 6r

πr2 πr2 1 70. (B) Area of the triangle

= = = =1:9

1

π (3r ) 9 πr2 9

2

= (

1

2 )

× 2r × r cm2

63. (A) ˙·˙ × (Diagonal)2 = 50

2

⇒ (Diagonal) = 10 units

∴ Radius of required circle = 5 units = r2 cm2

Its area = [π × (5)2 ] cm2 = (25 π)2 units

71. (D) Area left ungrazed

64. (B) ˙·˙ Circumference = 2 × ( 22

7 )

× 42 cm = 264 cm

= [63 × 63 – 4 × 14 ×227 ×(632) ] m 2

2

99 × 63

= (63 × 63 –

2 )

m 2

⇒ x = 12

Smaller side of rectangle = 5x = 60 cm

= 63 × (63 – ) m = 850·5 m

99 2 2

65. (A) ˙·˙ Radius of circle = 3 m 2

2 72. (B) Required area enclosed

= [(14 × 14) – 4 × (area of quadrant)] cm2

2 2

= 28 m 90°

7

66. (B) ˙·˙ Radius of circle = 7 m

90°

) cm 2

∴ Its area = (

22

7 )

× 7 × 7 cm2 = 154 cm2 73. (A) ˙·˙

22 2

7

× r = 9856

22

67. (C) ˙·˙ 2 × × r = 88

7

⇒ r = 88 ×( 7 1

22 2

× )

= 14 m 56 m

∴ Area =

22

7( )

× 14 × 14 m2 = 616 m2

Then r2 = (9856 ×227 ) = 3136

New circumference =

150

100(× 2πr = 3πr ) ∴ r = 56 m

74. (B) Let circumference = 100 cm.

˙·˙ 2πR = 3πr Then, ˙·˙ 2πr = 100

3r 100 50

⇒ R = ⇒ r = =

2 2π π

Original area = πr2 New circumference

9r2 9πr2 = 105 cm.

New area = πR2 = π × =

4 4 Then, 2π R = 105

( 9πr2

) 5πr2

105

Increase in area = – πr2 = ⇒ R =

4 4 2π

⇒ Original area =(π × 50π ×50π ) = 2500

π

cm 2 Required area = (Area of circle) – (Area of rectangle)

New area = (π ×

= ( 22

7 )

× 5 × 5 – 8 × 6 m2 =

214 2

7

m = 30·6 m2

2π 2π )

105 105

⇒ ×

82. (C) ˙·˙ Side of the square = 2r

11025

= cm2

4π

⇒ Increase in area

= (11025

4π

–

π )

2500

cm 2 ∴ Perimeter = (4 × 2r) = 8r

22 2

83. (B) ˙·˙ × r = 462

1025 7

= cm2

4π

Required increase per cent

⇒ (

r2 = 462 ×

7

22 )

= 147

π

= (1025

4π

×

2500

41

× 100 % = %

4 ) ⇒ r = 7√

⎯ 3 cm

= 10·25% ∴ Height of the triangle = 3r = 21 √⎯ 3 cm

a 2

75. (B) ˙·˙ 2πR – 2π r = (176 – 132)

Now, ˙·˙ a2 = + (3r)2

⇒ 2π (R – r) = 44 4

3a2

⇒ (R – r) =

44 × 7

2 × 22

⇒

4

= 21 ⎯ (√3 2 )

= 7m ⇒ a2 = 1323 ×( 4

3 )

⇒ a = 21 × 2 = 42 cm

⇒ (π – 1) d = 105 cm ∴ Perimeter = 3a = 3 × 42

⇒ (22

7 )

– 1 d = 105 cm

1

= 126 cm

⎯ 3 × 24 × 24

√

84. (C) ˙·˙ × 24 × h =

∴ d = ( 7

15 )

× 105 cm = 49 cm

⇒

2 4

h = 12√

⎯3

77. (C) Area of the sector =

22

7 (

× 12 × 12 ×

42°

360°

m2 ) ⇒ 3r = 12√

⎯3

= 52·8 m2 ∴ r = 4√

⎯ 3 cm

78. (D) Angle swept in 30 min. = 180°

Area swept = (

22

7

×7×7×

180°

360°

cm2 ) h = 3r

= 77 cm2

2πrθ°

360°

= 2× (22

7

× 21 ×

72°

360

cm ) Area of the incircle = π × (4√ ⎯ 3)2 cm2

= 48 π cm2

= 26·4 cm

85. (A) ˙·˙ Area of circular lawn = (10000 – 8614) m2

80. (C) Area of sector = (

1

2

× arc length × radius cm2 ) 22 2

= 1386 m2

˙·˙ × r = 1386 m2

=

1

2( × 3·5 × 5 ) 7

= 8·75 cm2.

⇒ (

r2 = 1386 ×

7

22 )

81. (C) ˙·˙ Diagonal of the rectangle = (63 × 7)

= ⎯

√⎯⎯⎯⎯

82 + 6 2 ∴ r = 21 m

= 10 m 86. (B) Let the longer side = l, shorter side = b

and Diagonal = d

8

Then, l·b = 60 …(1)

and d + l = 5b

6

⇒ d = 5b – l …(2)

⇒ d2 = 25b2 + l2 – 10 l·b

⇒ Radius = 5 m ⇒ l2 + b2 = 25b2 + l2 – 10 × 60

⇒ 24b2 = 600 92. (C) Ratio of areas of similar triangles

∴ b = ⎯ √⎯25 = 5 m = Ratio of the squares of corresponding sides

60 60 (3x)2 9x2 9

∴ l = b = = 12 m. = = = = 9 : 16

5 (4x)2 16x2 16

87. (C) Let length = a metres and breadth = b metres 93. (B) Area of a triangle formed by joining the mid

Then, 2 (a + b) = 46 1

points of the sides of the triangle is th of area of the

4

⇒ (a + b) = 23 and ab = 120

original triangle.

∴ Diagonal = ⎯

√⎯⎯⎯⎯

a2 + b2 = ⎯√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

(a + b)2 – 2ab 1 1

94. (B) ˙·˙ × 10 × 4·4 = × 11 × h

= √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

(23) 2 – 2 × 120 2 2

= √

⎯⎯⎯ 10 × 4·4

289 = 17 m ⇒h= = 4 cm

a 2 3a 2 11

88. (C) ˙·˙ a2 = + x2 ⇒ = x2 1

4 4 95. (D) Δ AOB = AB × OE

4 2

∴ a2 = x2 1

3 = × 2CD × OE = CD × OE

2

E

A B

D F C

⎯ 3 a2 = ⎯√ 3 × 4 x2

√

∴ Area = 1

4 4 3 Δ COD = × CD × OF

2

⎯3

√

x2

= Δ AOB CD × OE CD × 2 × OF

3 ∴ = =

Δ COD 1 1

89. (B) Area of the room = (544 × 374) cm2 × CD × OF × CD × OF

2 2

Size of largest square tile = H. C. F. of 544 & 374

= 34 cm 4

= =4:1

Area of 1 tile = (34 × 34) cm2 1

∴ Least number of tiles required 1

96. (B) × (10 + 6) × d = 640

544 × 374 2

= = 176 640 × 2

34 × 34 ⇒ d = = 80 m

22 2 16

90. (A) ˙·˙ × r = 616

7 1

97. (B) ˙·˙ (3x + 5x) × 12 = 384

⇒ (

r2 = 616 ×

7

22 ) = 196

⇒

2

8x = 64

∴ ⎯⎯⎯

r = √ 196 = 14 cm ∴ x = 8

∴ Smaller side = 3x = 3 × 8 = 24 cm.

2 2

∴ Area of square = (28 × 28) cm2 1

= 784 cm2 ∴ s = (60 + 40 + 80) m = 90 m

2

91. (A) Speed = 12 × ( ) 5

18

m/sec (s – a) = 30 m, (s – b) = 50 m and (s – c) = 10 m

∴ ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Area of Δ ABC = √ [s (s – a) (s – b) (s – c)]

=

10

3( )m/sec

= √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

90 × 30 × 50 × 10 m2

∴ Perimeter =

10

3( )

× 15 × 60 m = 3000 m = 300√

⎯⎯15 m2

˙·˙ 2 × (x + 4x) = 3000 m ⎯⎯15 m2

∴ Area of | | gm ABCD = 600√

⇒ x = 300 m 100. (A) AB = 6 cm; AD = 4 cm and ∠ BAD = 30°

So, length = 1200 m and breadth = 300 m Area of | | gm ABCD = AB × AD × sin 30°

∴ Area = (1200 × 300) m2 = 360000 m2 = 6 × 4 × sin 30° = 12cm2 .

101. (B) Area of | | gm = (14 × 16) cm 2 = 224 cm2 ⇒ x = 12

102. (B) Let ABCD be the square and ABEF be the ∴ Length of diagonals = 12 cm, 24 cm

rhombus.

Then, in right triangles ADF and BCE,

we have AD = BC (sides of a square)

105. (B) Side of the rhombus =

52

4

m = 13 m ( )

and AF = BE (sides of rhombus) AB = 13 m, AC = 24 m.

∴ DF = CE So, AO = 12 m

F C D

D E

C

O

A B

A

[˙.˙ DF2 = AF2 – AD2 and BE2 – BC2 = CE2]

Thus, Δ ADF = Δ BCE B

⇒ Δ ADE + trap ABCF

∴ OB = √ ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

AB2 – AO2 = ⎯ √⎯⎯⎯⎯⎯⎯

169 – 144 = 5m

= Δ BCE + trap ABCF

So, BD = 2 × OB = 10 m

∴ Area of sq. ABCD = Area of rhombus ABEF

Hence, other diagonal = 10 m

103. (B) Let length of the longer diagonal = x cm

106. (B) AB = 10 cm, OB = 6 cm, ∠ AOB = 90°

Then, length of other diagonal

∴ OA = ⎯ √⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

(10) 2 – (6) 2= ⎯

√⎯64 = 8 cm

= ( )

80

100

x cm = ( )4

5

x cm D

1 4 2 2 C

Area of rhombus = x × x = x

2 5 5

O

2

=

5 A

× (Square of the length of longer diagonal) B

1 ˙·˙ AC = 2 × OA = 16 cm and BD = 12 cm

104. (B) ˙·˙ × x × 2x = 144

⇒

2

x2 = 144

∴ Area of rhombus = ( 1

2 )

× 16 × 12 cm2 = 96 cm2

Numbers

Numbers—In Hindu Arabic 4. 8888 + 7777 + 666 + ? = 19000 14. The face value of 8 in the

System, we use ten symbols 0, 1, 2, (A) 2719 numeral 458926 is—

3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, called digits to (A) 8000 (B) 8

represents any number. (B) 2679

Numeral—A group of figures, (C) 1669 (C) 1000 (D) 458000

representing a number is called a (D) None of these 15. The local value of 7 in the

numeral. numeral 5679032 is—

5. 4003 – ? – 1599 = 716

Representation of a number in (A) 7 (B) 70000

figure is called notation and expre- (A) 1598

(B) 1688 (C) 10000 (D) 5070000

ssing a number in words is called

numeration. (C) 3120 16. ? × 48 = 173 × 240

We use place value system to (D) None of these (A) 545 (B) 685

represent a number. For a given

6. 36000 – 888 = 37000 – ? (C) 865 (D) 495

numeral, we start from the extreme

right as Unit’s place, Ten’s place, (A) 2018 (B) 1848 17. 106 × 106 + 94 × 94 = ?

Hundred place etc. (C) 1888 (D) 1978 (A) 21032 (B) 20032

(C) 23032 (D) 20072

Examples 7. ? – 1046 – 398 – 69 = 999

(A) 2502 (B) 2512 18. 5358 × 51 = ?

Q. 1. ? – 1398 = 2133 (A) 273358 (B) 273258

(C) 2472 (D) 514

Solution : Let x – 1398 = 2133 (C) 273348 (D) 273268

Then x = (2133 + 1398) = 3531 8. ? + 6207 – 9038 = 107

(A) 2724 19. 1307 × 1307 = ?

Q. 2. 7048 – ? = 3999

(B) 2938 (A) 1601249 (B) 1607249

Solution : Let 7048 – x = 3999

(C) 2814 (C) 1701249 (D) 1708249

Then, x = 7048 – 3999 = 3049.

(D) None of these 20. 1299 × 1299 = ?

Q. 3. 9873 + ? = 13200

9. 3571 + ? – 6086 = 115 (A) 1585301 (B) 1684701

Solution : Let 9873 + x = 13200

(C) 1685401 (D) 1687401

Then, x = (13200 – 9873) = 3327 (A) 2400

(B) 2630 21. 1014 × 986 = ?

Q. 4. 78341 – (567 + 2356 +

53172 + 10741) = ? (C) 2515 (A) 998904 (B) 999804

Solution : (C) 998814 (D) 998804

(D) None of these

78341 22. 387 × 387 + 114 × 114 + 2 × 387

10. 36800 – 9999 – 3333 – 66 = ?

567 ⎫⎪ × 114 = ?

2356 ⎪ (A) 30200 (B) 27912 (A) 250001 (B) 251001

⎬⎪ (C) 23402 (D) 24102

53172 (C) 260101 (D) 261001

⎪

10741 = ⎭ 66836 11. ? – 4799 = 1714 23. 469157 × 9999 = ?

? = 78341 – 66836 (A) 6513 (A) 4586970843

= 11505 (B) 4686970743

(B) 7403

Exercise (C) 3085 (C) 4691100843

(D) 4586870843

(D) None of these

1. 9856 × 156 + 9856 × 844 = 24. 2 ? 63 ÷ 11 = 233

(A) 9856000 (B) 9836500 12. 9501 – ? = 3697 (A) 4 (B) 3

(C) 9794560 (D) 9698350 (A) 13198 (B) 5814 (C) 6 (D) 5

2. 6674 × 625 = ? (C) 5804 (D) 4894 25. 2013 × ?…… 1 = 62403

(A) 4170160 (B) 4072360 13. 66066 + 6606 + 66 + 6 = ? (A) 1 (B) 2

(C) 4171050 (D) 4171250 (A) 258126 (C) 3 (D) 4

3. 9998 × 999 = ? (B) 72744 26. 777777 ÷ 11 = ?

(A) 9997001 (B) 9988002 (C) 72798 (A) 7077 (B) 70707

(C) 9987012 (D) 9898012 (D) None of these (C) 7707 (D) 7007

27. ? × 11 = 555555

(A) 505 (B) 5050

37. (1 – 13) (1 – 14) (1 – 15) 47. Which of the following numbers

is exactly divisible by 99 ?

(A) 3572404 (B) 135792

… (1 – n) = ?

(C) 50505 (D) 5005 1

(C) 913464 (D) 114345

28. 87 × ? = 3393

1 2 48. What least value must be given

(A) 39 (B) 49 (A) (B)

n n to * so that the number 91876

(C) 27 (D) 67 2 (n – 1) 2 * 2 is divisible by 8 ?

(C) (D) (A) 1 (B) 2

29. ? × 147 = 6909 n n (x + 1)

(C) 3 (D) 4

(A) 37 (B) 47 137 × 137 + 137 × 133

(C) 27 (D) 67 + 133 × 133 49. What least value must be given

38. =? to * so that the number 97215

137 × 137 × 137 – 133

30. 356 × 936 – 356 × 836 = ? × 133 × 133 * 6 is divisible by 11 ?

(A) 35600 (B) 34500 (A) 4 (B) 270 (A) 1 (B) 2

(C) 49630 (D) 93600 1 1 (C) 3 (D) 5

(C) (D)

4 270 50. What least value must be given

24 ?

31. = 117 × 117 × 117 – 98 to * so that the number 6135 * 2

18 6

× 98 × 98 is exactly divisible by 9 ?

(A) 12 (B) 10 39. =?

117 × 117 + 117 × 98 (A) 0 (B) 1

(C) 9 (D) 8 + 98 × 98 (C) 2 (D) 3

(A) 215 (B) 311 51. What least number must be added

32.

√⎯196? = 7256

⎯ (C) 19 (D) 29 to 1056 to get a number exactly

divisible by 23 ?

(A) 18 (B) 14 343 × 343 × 343 + 257

× 257 × 257 (A) 21 (B) 25

(C) 324 (D) 212 40. =? (C) 3 (D) 2

343 × 343 – 343 × 257

x 4 + 257 + 257 52. What least number must be

33. If y = , then the value of

5 (A) 8600 (B) 800 subtracted from 13601 to get a

⎛ 4 2y – x⎞ (C) 600 (D) 2600 number exactly divisible by 87 ?

⎜ 7 + 2y + x⎟ is— (A) 49 (B) 23

⎝ ⎠ 41. 42060 ÷ 15 + 5 = ?

(A) 2804 (B) 2809 (C) 29 (D) 31

3 1 (C) 2103 (D) 289

(A) (B) 1 53. The least number of five digits

7 7

? 96 exactly divisible by 456 is—

(C) 1 (D) 2 42. =

54 ? (A) 10142 (B) 10232

34. If ⎯

√⎯3n = 81, then n = ? (A) 72 (B) 27 (C) 10032 (D) 10012

(C) 36 (D) 63

(A) 2 (B) 4 54. The largest number of four digits

(C) 6 (D) 8 ⎯?

√ exactly divisible by 88 is—

43. =4 (A) 9768 (B) 8888

19

a 4 3a + 2b (A) 76 (B) 5776 (C) 9988 (D) 9944

35. If b = , then =?

3 3a – 2b (C) 304 (D) 1296 392

55. = 28

(A) 6 (B) 3

44.

4050

= 450 ⎯?

√

(C) 5 (D) – 1 ⎯?

√ (A) 144 (B) 196

(A) 49 (B) 100 (C) 24 (D) 48

36. When simplified, the product

(C) 81 (D) 9 56. The number (10n – 1) is divisible

( )( )( )

2–

1

3

2–

3

5

2–

5

7 45.

80 ?

=

by 11 for—

(A) All values of n

? 20

( )

… 2–

997

999

is equal to— (A) 40

(C) 800

(B) 400

(D) 1600

(B) Odd values of n

(C) Even values of n

5 (D) n = multiples of 11

(A) 46. Which number should replace

999

(B)

1001 both the asterisks in

*

21 ( ) 57. Which of the following numbers

is prime ?

999

(C)

1001 × ( )

*

189

=1?

(A) 119

(B) 187

3 (A) 21 (B) 63 (C) 247

(D) None of these (C) 3969 (D) 147 (D) None of these

58. The sum of first four prime 5 1 67. When a certain number is multi-

numbers is— (A) (B) 1 plied by 13, the product consists

7 7

(A) 10 (B) 11 (C) 1 (D) 2 entirely of fives. The smallest

(C) 16 (D) 17 such number is—

64. The largest natural number by (A) 41625 (B) 42515

59. The first prime number is— which the product of three con-

(C) 42735 (D) 42135

(A) 0 (B) 1 secutive even natural numbers is

always divisible, is— 68. What least number must be

(C) 2 (D) 3

(A) 16 (B) 24 subtracted from 1294 so that the

10 110 remainder when divided by 9,

60. = (C) 48 (D) 96

11 ? 11, 13 will leave in each case the

(A) 111 (B) 1100 65. If a = 16 and b = 5, the value of same remainder 6 ?

(C) 121 (D) 100 ⎛ a2 + b2 + ab⎞ (A) 0 (B) 1

⎜ a3 – b3 ⎟ is— (C) 2 (D) 3

⎝ ⎠

√

⎯⎯⎯⎯

( ) ( )27 x 69. In a division sum, the divisor is

61. If 1+ = 1+ , 1

169 13 (A) 12 times the quotient and 5 times

11

then the value of x is— the remainder. If the remainder

1 be 48 then the dividend is—

(A) 1 (B) 3 (B)

19 (A) 240 (B) 576

(C) 5 (D) 7 121

(C) (C) 4800 (D) 4848

62. 62976 ÷ ? = 123 3971

(D) None of these 70. If in a long division sum, the

(A) 412 (B) 502

dividend is 380606 and the

(C) 512 (D) 522 66. 9873 + x = 13200, then x is— successive remainders from the

x 3 (A) 3327 first to the last are 434, 125 and

63. If = , then the value of (B) 3237 413, then the divisor is—

y 4

(C) 3337 (A) 451 (B) 843

(

6 y–x

+

7 y+x )equals— (D) None of these (C) 4215 (D) 3372

1. (A) Exp. = 9856 × 156 + 9856 × 844 9. (B) Let 3571 + x – 6086 = 115

= 9856 × (156 + 844) Then x = (6086 + 115) – 3571

= 9856 × 1000 = 9856000

= (6201 – 3571) = 2630

2. (D) Exp. = 6674 × 625

10. (C) 9999 36800

6674 × (10)4

= 6674 × (5)4 = 3333 – 13398

24

66740000 + 66 23402

= = 4171250

16 13398

3. (B) Exp. = 9998 × 999

11. (A) Let x – 4799 = 1714

= 9998 × (1000 – 1)

Then x = 4799 + 1714 = 6513.

= 9998 × 1000 – 9998 × 1

= 9998000 – 9998 = 9988002. 12. (C) Let 9501 – x = 3697

4. (C) Let 8888 + 7777 + 666 + x = 19000 Then x = 9501 – 3697

Then 17331 + x = 19000 = 5804

or x = (19000 – 17331) = 1669 13. (B) 66066

5. (B) Let 4003 – x – 1599 = 716 6606

66

Then x = 4003 – 1599 – 716

+6

= 4003 – (1599 + 716)

= (4003 – 2315) = 1688 72744

6. (C) Let 37000 – x = 36000 – 888 14. (B) The face value of 8 in 458926 is 8.

Then x = 37000 – 36000 + 888 15. (B) The local value of 7 in 5679032 is 70000.

= 1888 16. (C) Let x × 48 = 173 × 240

7. (B) Let x – 1046 – 398 – 69 = 999 173 × 240

Then x = = (173 × 5)

Then x = 999 + 1046 + 398 + 69 48

= 2512. = 865.

8. (B) Let x + 6207 – 9038 = 107 17. (D) 106 × 106 + 94 × 94 = (106)2 + (94)2

Then x = (107 + 9038) – (6207) 1 1

= [2 (a2 + b2 )] = [(a + b)2 + (a – b)2]

= 2938 2 2

1 24 x

= [(106 + 94)2 + (106 – 94)2] 31. (D) Let =

2 18 6

1 Then 18x = 24 × 6

= [(200)2 + (12)2] 24 × 6

2 ∴ x = = 8.

1 40144 18

= × [40000 + 144] = = 20072.

⎯⎯

√

2 2 x 72 9

32. (C) Let = =

18. (B) 5358 × 51 = 5358 × (50 + 1) 196 56 7

x 9 9 81

= 5358 × 50 + 5358 × 1 Then = × =

= 267900 + 5358 = 273258. 196 7 7 49

81 × 196

19. (D) 1307 × 1307 = (1307) 2 So, x =

49

= 324.

= (1300 + 7)2 33. (C) Dividing numerator as well as denominator by y,

= (1300) 2 + (7)2 + 2 × 1300 × 7 we get

= 1690000 + 49 + 18200 4 2y – x

Given Exp. = +

= 1708249. 7 2y + x

20. (D) 1299 × 1299 = (1299) 2 2–

x

2–

4

= (1300 – 1) 2 4 y 4 5

= + = +

= (1300) 2 +(1)2 – 2 × 1300 × 1 7 x 7 4

2+ 2+

= 1690000 + 1 – 2600 = 1687401. y 5

4 6 4 3 7

21. (B) 1014 × 986 = (1000 + 14) × (1000 – 14) = + = + = = 1.

7 14 7 7 7

= (1000) 2 – (14) 2

= (1000000 – 196) = 999804. 34. (D) ˙·˙ ⎯⎯3n = 81

√

⇒ 3n/2 = 34

22. (B) Given expression n

= a2 + b2 + 2ab ⇒ = 4

2

= (a + b)2 = (387 + 114)2 = (501)2 ⇒ n = 8.

= (500 + 1)2 35. (B) Dividing numerator as well as denominator by b,

= (500) 2 + (1)2 + 2 × 500 × 1 we get

a

= 250000 + 1 + 1000 = 251001.

3a + 2b 3 b + 2

23. (C) 469157 × 9999 = 469157 × (10000 – 1) Given Exp. = = a

3a – 2b

= 4691570000 – 469157 3b–2

= 4691100843. 4

x 3× +2

24. (D) Let = 233 3 4+2

11 = = =3

4 4–2

Then x = 233 × 11 = 2563 3× –2

3

∴ Missing digit is 5. 36. (C) Given Exp.

25. (C) Let 2013 × x = 62403.

62403

( )( )( ) (

= 2–

1

3

2–

3

5

2–

5

7

… 2– )

997

999

Then x = = 31 5 7 9 1001 1001

2013 = × × × …… = ·

3 5 7 999 3

∴ Missing digit is 3. 37. (B) Given Exp.

26. (B) ?=

777777

11

= 70707. ( )( )( ) ( )

= 1–

1

3

1–

1

4

1–

1

5

… 1 –n

1

= × × ×…× n =n·

555555 3 4 5

Then x = = 50505. a2 + ab + b2

11 38. (C) Given expression = ,

a3 – b3

28. (A) Let 87 × x = 3393

where a = 137, b = 133

3393 (a2 + ab + b2)

Then x = = 39. =

87

(a – b) (a2 + ab + b2)

29. (B) Let x × 147 = 6909. 1 1 1

= a–b = =

6909 137 – 133 4

Then, x = = 47. a3 – b3

147

39. (C) Given expression = 2 ,

30. (A) 356 × 936 – 356 × 836 a + ab + b2

= 356 × (936 – 836) (a – b) (a2 + ab + b2)

where a = 117, b = 98 =

= 356 × 100 = 35600. (a2 + ab + b2)

= (a – b) 392

55. (B) Let = 28

= (117 – 98) = 19. ⎯x

√

a3 + b3 392

40. (C) Given expression = 2 , Then ⎯ x = 28 = 14

√

a – ab + b2

(a + b) (a2 – ab + b2 ) ⇒ x = 142 = 196.

where a = 343, b = 257 = 56. (C) For even values of n, the number (10n – 1) con-

(a2 – ab + b2 )

= (a + b) sists of even numbers of nines and hence it will be

divisible by 11.

= (343 + 257) = 600. 57. (D) 119 is divisible by 7, 187 is divisible by 11, 247

42060 is divisible by 13 and 551 is divisible by 19. So none

41. (B) Given expression = +5 of the given numbers is prime.

15

= 2804 + 5 = 2809. 58. (D) First four prime numbers are 2, 3, 5, 7,

x 96 Their sum = (2 + 3 + 5 + 7) = 17.

42. (A) Let = x , 59. (C) The first prime number is 2.

54 10 110

Then x = 54 × 96

2 60. (C) Let = x ,

11

∴ x = ⎯√⎯⎯⎯⎯

54 × 96 = ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

6 × 9 × 6 × 16 Then 10x = 11 × 110

= 6 × 3 × 4 = 72. 11 × 110

∴ x = = 121.

⎯x = 4

√ 10

43. (B) Let

⎯⎯

√

19 196 x

61. (A) = 1+

Then ⎯ x = 19 × 4 = 76

√ 169 13

14 x

∴ x = 76 × 76 = 5776. ⇒ –1 =

13 13

4050 1 x

44. (C) Let = 450 ⇒ = i.e. x = 1.

⎯x

√ 13 13

4050 62976

Then ⎯ x = 450 = 9

√ 62. (C) Let

x

= 123

∴ x = (9 × 9) = 81. 62976

80 x Then x = = 512.

45. (A) Let 123

x = 20 6 y–x

Then x2 = 80 × 20 = 1600 63. (C) Given Exp. = +

7 y+x

∴ x = √

⎯⎯⎯⎯

1600 = 40. x

1 –y 1–

3

x x 6 6 4

46. (B) Let × = 1 = + = +

21 189 7 x 7 3

1+ 1+

Then, x = 21 × 189

2 y 4

= 21 × 21 × 9 6 1

= + = 1.

∴ x = (21 × 3) = 63. 7 7

64. (C) It is 2 × 4 × 6 = 48.

47. (D) Clearly 114345 is divisible by 9 as well as 11.

So, it is divisible by 99. ⎛ a2 + b2 + ab⎞

65. (A) Given Exp. = ⎜ ⎟

48. (C) By hit and trial we find that 632 is divisible by 8. ⎝ a3 – b3 ⎠

So, * must replaced by 3. 1 1 1

= a – b= = .

49. (C) (9 + 2 + 5 + 6) – (7 + 1 + x) = 14 – x (16 – 5) 11

must be divisible by 11. So x = 3. 66. (A)

67. (C) By trial, we find that the smallest number consis-

50. (B) 6 + 1 + 3 + 5 + x + 2 = 17 + x must be divisible ting entirely of fives and exactly divisible by 13 is

by 9. So x = 1. 555555. On dividing 555555 by 13, we get 42735 as

51. (D) On dividing 1056 by 23, we get 21 as remainder quotient.

∴ Required number to be added = (23 – 21) = 2. ∴ Req. smallest number = 42735.

52. (C) 53. (C) 68. (B) The number when divided by 9, 11, 13 leaving

remainder 6 = (l.c.m. of 9, 11, 13) + 6 = 1293.

54. (D) Largest number of four digits = 9999 Required least number = 1294 – 1293 = 1.

88) 9999 (113 69. (D) Let quotient = Q and remainder = R

88 Then, Divisor = 12 Q = 5 R

119 Now, R = 48

88 ⇒ 12 Q = 5 × 48

⇒ Q = 20

319 Dividend = Divisor × Quotient + Remainder

264 ∴ Dividend = (20 × 240 + 48)

55 = 4848

∴ Required number = (9999 – 55) = 9944. 70. (B)

Problems Based on Numbers

To Solve the questions based on Solution : 40

numbers, the number is written in ˙·˙ x × + y = 1·2 y

Let the number be x 100

algebraic form. For example let the 2

number be x. 2 3 1 ⇒ × x = 1·2 y – y

˙·˙ of of of x = 24 5

3 5 4

The numerator of a fraction is

written in the following form— ⇒ x = 24 × 10 ⇒ 2x = 0·2y × 5 = 1

∴ =

240 × 30 y 2

3 3x ∴ 30% of 240 =

= x× = 100 or x:y = 1:2

4 4

= 72 Q. 5. The difference between

Two-third of a number

Q. 2. The difference between the middle number of three conse-

2 2x two, two digit numbers is one-third cutive odd numbers and the middle

= x× = number of three consecutive even

3 3 of one of the numbers. What is

definite the sum of these two numbers is 7. What will be the

Double of a number difference between the total of these

numbers ?

= 2x odd numbers and the total of those

Solution : three even numbers ?

Thrice of a number Its answer cannot be found Solution :

= 3x because it is not definite that diffe-

1 Let three consecutive odd num-

20% of a number rence of two number is of the first bers be x, x + 2 and x + 4 and let

3

x × 20 x or second. Hence data is inadequate. three consecutive even numbers be y,

= = y + 2 and y + 4

100 5 Q. 3. The ratio between two

and 120% of number digit number and the sum of these ˙·˙ (x + 2) – (y + 2) = 7

digits is 4 : 1. If the unit digit is ⇒ x–y = 7

120x 6x more than tens digit by 3, what is

= =

100 5 the number ? ∴ Sum of three consecutive odd

numbers.

3 Solution :

30% of of one-third of a = x+x+2+x+4

4

1 3 30 Let the number be (10x + y)

number = x× × × = 3x + 6

3 4 100 10x + y 4

˙·˙ = and sum of three consecutive

Three consecutive odd numbers (x + y) 1 even numbers.

are x, x + 2 and x + 4 or x – 2, x and ⇒ 10x + y = 4x + 4y = y +y + 2 + y + 4

x + 2, where x is an odd number. ⇒ 6x – 3y = 0 = 3y + 6

Similarly three consecutive even ⇒ 2x – y = 0

numbers are x, (x + 2) and (x + 4) or ∴ Reqd. difference

⇒ y = 2x …(i)

x – 2, x and (x + 2) where x is an even = (3x + 6) – (3y + 6)

number. But y = x+3

⇒ 2x = x+3 = 3x – 3y

Main Formulae ∴ x = 3 = 3 (x – y)

(i) (x – y) 2 = (x + y)2 – 4xy and y = 2×3=6 = 3 × 7 = 21

(ii) (x + y)2 = (x – y) 2 + 4xy ∴Req. Number

Short Cut Method

(iii) (x + y)2 = x2 + 2xy + y2 = 10x + y

Let three consecutive odd numbers

(iv) (x – y) 2 = x2 – 2xy + y2 = 36. be y – 2, y and y + 2 respectively.

and Q. 4. When 40% of first num- ∴ Total of these odd numbers

1 ber is added to the second number, = 3y

(v) xy = [(x + y 2 ) – (x – y)2] the second number becomes 1·2

4 Let three consecutive even numbers

times of itself. What is the ratio be x – 2, x and x + 2 respectively

Examples between the first and second

numbers ? ∴ Total of these even numbers

Q. 1. Two-third of three-fifth = 3x

Solution :

of one-fourth of a number is 24. ˙·˙ x–y = 7

What is 30 per cent of that Let the first and second numbers ∴ 3x – 3y = 21

number ? be x and y respectively.

Exercise 10. The ratio between two numbers 18. A number whose fifth part

1. 11 times a number gives 132. The is 3 : 4 and their sum is 420. The increased by 5 is equal to its

number is— greater of the two numbers is— fourth part diminished by 5 is—

(A) 175 (B) 200 (A) 160 (B) 180

(A) 11

(C) 240 (D) 315 (C) 200 (D) 220

(B) 12

11. The sum of two numbers is 100 19. The product of two numbers is

(C) 13·2

and their difference is 37. The 120. The sum of their squares is

(D) None of these 289. The sum of the two num-

difference of their squares is—

2. A number is as much greater bers is—

than 31 as is less than 55. The (A) 37 (B) 100

(A) 20

number is— (C) 63 (D) 3700 (B) 23

(A) 47 (B) 52 12. The difference of two numbers is (C) 169

(C) 39 (D) 43 1 (D) None of these

8 and th of their sum is 35. The

8

3 numbers are— 20. The sum of squares of two

3. of a number is 19 less than the

4 numbers is 80 and the square of

original number. The number (A) 132, 140 (B) 128, 136 their difference is 36. The pro-

is— (C) 124, 132 (D) 136, 144 duct of the two numbers is—

(A) 84 (B) 64 (A) 22 (B) 44

13. The sum of two numbers is 29

(C) 76 (D) 72 and the difference of their (C) 58 (D) 116

1 1 squares is 145. The difference 21. The sum of two numbers is twice

4. of a number subtracted from

4 3 between the numbers is— their difference. If one of the

of the same number gives 12. (A) 13 (B) 5 numbers is 10, the other number

The number is— is—

(C) 8 (D) 11

(A) 144 (B) 120 1

14. The difference of two numbers is (A) 3 (B) 30

(C) 72 (D) 63 3

5 and the difference of their 1 1

5. If one-fifth of a number decrea- (C) (D) 4

squares is 135. The sum of the 3 4

sed by 5 is 5, then the number numbers is—

is— 22. The sum of two numbers is 15

(A) 27 (B) 25 and sum of their square is 113.

(A) 25 (B) 50

(C) 30 (D) 32 The numbers are—

(C) 60 (D) 75 (A) 4, 11 (B) 5, 10

15. If 1 is added to the denominator

6. 24 is divided into two parts such of fraction, the fraction becomes (C) 6, 9 (D) 7, 8

that 7 times the first part added 1 23. A positive number when decrea-

to 5 times the second part makes . If 1 is added to the numerator,

2 sed by 4, is equal to 21 times the

146. The first part is— the fraction becomes 1. The frac- reciprocal of the number. The

(A) 11 (B) 13 tion is— number is—

(C) 16 (D) 17 4 5 (A) 3 (B) 5

(A) (B)

7 9 (C) 7 (D) 9

7. A number is 25 more than its 2 10

(C) (D) 4

two-fifth. The number is— 3 11 24. of a certain number is 64. Half

5

(A) 60 (B) 80 of that number is—

4 2

125 125 16. of a number exceeds its by 8. (A) 32 (B) 40

(C) (D) 5 3

3 7 The number is— (C) 80 (D) 16

8. Three fourth of one-fifth of a (A) 30 25. Three-fourth of number is more

number is 60. The number is— (B) 60 than two-third of the number by

(A) 300 (B) 400 (C) 90 5. The number is—

(C) 450 (D) 1200 (A) 72 (B) 60

(D) None of these

(C) 84 (D) 48

9. The difference between the squa- 17. If one-fourth of one-third of one- 26. The number 62n – 1, where n is

res of two consecutive number half of a number is 15, the any positive integer, is always

is 35. The numbers are— number is— divisible by—

(A) 14, 15 (B) 15, 16 (A) 72 (B) 120 (A) 11

(C) 17, 18 (D) 18, 19 (C) 180 (D) 360 (B) 5

(C) 7 36. The sum of three numbers is 68. 43. A number when divided by 6 is

(D) Both (B) and (C) If the ratio between first and diminished by 40. The number

27. Which of the following numbers second be 2 : 3 and that between is—

is not a square of any natural second and third be 5 : 3, then (A) 72 (B) 84

number ? the second number is— (C) 60 (D) 48

(A) 34692 (B) 4096 (A) 30 (B) 20

44. The sum of seven numbers is

(C) 15129 (D) 15376 (C) 58 (D) 48 235. The average of the first

28. Of the three numbers, the first is 37. Three numbers are in the ratio three is 23 and that of the last

twice the second and is half of 3 : 4 : 5. The sum of the largest three is 42. The fourth number

the third. If the average of three and the smallest equals the sum is—

numbers is 56. The smallest of the third and 52. The smallest (A) 40 (B) 126

number is— number is— (C) 69 (D) 195

(A) 24 (B) 36

(A) 20 (B) 27 45. Divide 50 into two parts so that

(C) 40 (D) 48

(C) 39 (D) 52 the sum of their reciprocals is

29. If 16% of 40% of a number is 8,

the number is— 38. The sum of three consecutive (1/12)—

(A) 200 (B) 225 odd numbers is 57. The middle (A) 20, 30 (B) 24, 26

(C) 125 (D) 320 one is— (C) 28, 22 (D) 36, 14

30. A number exceeds 20% itself by (A) 19 (B) 21 46. Two numbers are such that the

40. The number is— (C) 23 (D) 17 ratio between them is 3 : 5, but if

(A) 50 (B) 60 each is increased by 10, the ratio

39. A certain number of two digits is

(C) 80 (D) 320 between them becomes 5 : 7.

three times the sum of its digits The numbers are—

31. The number x is exactly divisible and if 45 be added to it, then

by 5 and the remainder obtained (A) 3, 5 (B) 7, 9

digits are reversed. The number

on dividing the number y by 5 is is— (C) 13, 22 (D) 15, 25

1. What remainder will be

(A) 32 (B) 72 47. The ratio between two numbers

obtained when (x + y) is divided

(C) 27 (D) 23 is 2 : 3. If the consequent is 24,

by 5 ?

the antecedent is—

(A) 0 (B) 1 40. If 3 is added to the denominator (A) 36 (B) 16

(C) 2 (D) 3 1

of a fraction. It becomes and if (C) 48 (D) 72

32. What number must be added to 3

3 4 be added to its numerator, it 48. If a number is subtracted from

numerator and denominator of 3

4 becomes , then fraction is— the square of its one half, the

11 4 result is 48. The square root of

to give ?

12 4 3 the number is—

(A) (B)

(A) 5 (B) 6 9 20 (A) 4 (B) 5

(C) 7 (D) 8 7 5 (C) 6 (D) 8

(C) (D)

33. If the unit digit in the product 24 12

75 ? × 49 × 867 × 943 be 1, then 49. There are two numbers such that

41. A fraction becomes 4 when 1 is the sum of twice the first and

the value of ? is— added to both the numerator and

(A) 1 (B) 3 thrice the second is 18, while the

denominator and it becomes 7 sum of thrice the first and twice

(C) 7 (D) 9 when 1 is subtracted from both the second is 17. The larger of

34. Three numbers are in the ratio the numerator and denominator. the two is—

4 : 5 : 6 and their average is 25. The numerator of the given frac-

The largest number is— (A) 4 (B) 6

tion is—

(A) 42 (B) 36 (C) 8 (D) 12

(A) 2 (B) 3

(C) 30 (D) 32 (C) 7 (D) 15 50. Of the three numbers, the sum of

35. The sum of three numbers is first two is 45. The sum of the

132. If the first number be twice 42. The sum of squares of two second and the third is 55 and

the second and third number be numbers is 68 and the square of the sum of the third and thrice

one-third of the first, then the their difference is 36. The pro- the first is 90. The third number

second number is— duct of the two numbers is— is—

(A) 32 (B) 36 (A) 16 (B) 32 (A) 20 (B) 25

(C) 48 (D) 60 (C) 58 (D) 104 (C) 30 (D) 35

51. Assuming that A, B and C are 57. If a number is decreased by 4 per cent is first number greater

different single-digit numerical and divided by 6 the result is 9. than the second number ?

value other than what is already What would be the result if 3 is (A) 200

used in the following equation, C subtracted from the number and (B) 150

definitely cannot be ? then it is divided by 5 ? (C) 300

8 A 2 + 3 B 5 + C 4 – 1271. 2 1 (D) Data inadequate

(A) 9 (B) 10

(A) 7 5 5

2 63. If the sum of one-half, one-third

(B) 9 (C) 11 (D) 11 and one-fourth of a number ex-

5

(C) Either (A) or (B) ceeds the number itself by 4,

(D) None of these 58. A number is greater than the what could be the number ?

square of 44 but smaller than the

52. A number when divided by 5 (A) 24

square of 45. If one part of the

leaves a remainder 3. What is the number is the square of 6 and the (B) 36

remainder when the square of number is a multiple of 5, then (C) 72

the same number is divided by find the number. (D) None of these

5?

(A) 1940 64. The numbers x, y, z are such that

(A) 9 (B) 3

(B) 2080 xy = 96050 and xz = 95625 and y

(C) 1 (D) 4 is greater than z by one. Find out

(C) 1980

2 (D) Cannot be determined the number z.

53. In a question divisor is of the

3 (A) 425 (B) 220

dividend and 2 times the remain- 59. If the two digits of the age of

Mr. Manoj are reversed then the (C) 525 (D) 225

der. If the remainder is 5, find

the dividend. new age so obtained is the age of 65. The ratio of two numbers is 3 : 2.

1 If 10 and the sum of the two

(A) 15 (B) 25 his wife. of the sum o f their

11 numbers are added to their

(C) 18 (D) 24 ages is equal to the difference

product. Square of sixteen is

54. How many figures (digits) are between their ages. If Mr. Manoj

obtained. What could be the

required to number a book con- is elder than his wife then find

the difference between their smaller number ?

taining 200 pages ? (A) 14 (B) 12

ages.

(A) 200 (B) 600 (C) 16 (D) 18

(A) Cannot be determined

(C) 492 (D) 372

(B) 10 years 1 5

55. The digit in the units place of a 66. of a number is equal to of the

(C) 8 years 5 8

number is equal to the digit in (D) 9 years second number. If 35 is added to

the tens place of half of that the first number then it becomes

number and the digit in the tens 60. The sum of three consecutive 4 times of second number. What

place of that number is less than numbers is given. What is the is the value of the second num-

the digit in units place of half of difference between first and third ber ?

the number by 1. If the sum of number ? (A) 125 (B) 70

the digits of the number is seven, (A) One (C) 40 (D) 25

then what is the number ? (B) Three 67. In a two digit number, the digital

(A) 52 (C) Either (A) or (B) unit place is 1 more than twice

(B) 16 (D) Two of the digit at ten’s place. If the

(C) 34 61. A number gets reduced to its digit at unit’s and ten’s place be

(D) Data in inadequate one-third, when 48 is subtracted interchanged, then the difference

from it. What is two-third of that between the new number and

56. A two-digit number is seven

number ? original number is less than 1 to

times the sum of its digits. If that of original number. What is

each digit is increased by 2, the (A) 24

the original number ?

number thus obtained is 4 more (B) 72

(A) 52 (B) 73

than six times the sum of its (C) 36

digits. Find the number. (C) 25 (D) 37

(D) None of these

(A) 42 68. If the numerator of a fraction is

62. When any number is divided by increased by 2 and the denomi-

(B) 24 1 nator is increased by 1, the

(C) 48 12 then dividend becomes of

4 5

(D) Data adequate the other number. By how much fraction becomes and if the

8

numerator of the same fraction is well as denominator are decrea- and the denominator is increased

increased by 3 and the sed by 1, the fraction becomes

denominator is increased by 1, by 1, then the fraction becomes

4/5. What is the original frac-

3 5

the fraction becomes . What is tion ? . What is the value of the origi-

4 4

the original fraction ? 13 9 nal fraction ?

(A) Data inadequate (A) (B)

16 11 3

2 (A)

(B) 7

7 5 17

4 (C) (D)

(C) 6 21 5

7 (B)

8

3 70. If a fraction’s numerator is

(D) increased by 1 and the denomi- 5

7 (C)

69. If the numerator of a fraction is nator is increased by 2 then the 7

increased by 2 and denominator 2

fraction becomes . But when 6

is increased by 3, the fraction 3 (D)

becomes 7/9 and if numerator as the numerator is increased by 5 7

1. (B) Let the number be x. 12. (D) Let the numbers be x and (x + 8).

Then, 11x = 132 1

Then, [x + (x + 8)] = 35

8

⇒ x = 12.

⇒ 2x + 8 = 280

2. (D) Let the number be x.

⇒ 2x = 272

Then, x – 31 = 55 – x ∴ x = 136

⇒ 2x = 55 +31 = 86 So, the numbers are 136 and 144.

∴ x = 43. 13. (B) Let the numbers be a and b.

3. (C) 4. (A) 5. (B) (a2 – b2 ) 145

Then, (a – b) = = = 5.

a+b 29

6. (B) Let the two part be x and (24 – x),

14. (A) Let the numbers be a and b.

Then, 7x + 5 (24 – x) = 146

(a2 – b2 ) 135

⇒ 7x + 120 – 5x = 146 Then, (a + b) = = = 27

(a – b) 5

⇒ 2x = 26 x

15. (C) Let the required fraction be y.

⇒ x = 13

∴ First part = x x 1

Then, =

= 13 y+1 2

⇒ 2x – y = 1

7. (C) 8. (B)

x+1

9. (C) Let the two numbers be x and (x + 1)

y = 1 …(1)

Then, (x + 1) 2 – x2 = 35

⇒ x–y = –1 …(2)

⇒ x2 + 2x + 1 – x2 = 35 Solving,

⇒ 2x = 34 We get x = 2, y = 3

or x = 17 2

So, the numbers are 17 and 18. ∴ The fraction is .

3

10. (C) Let the numbers be 3x and 4x. 16. (B) Let the number be x,

Then, 3x + 4x = 420 4 2

Then, x– x = 8

⇒ 7x = 420 5 3

⇒ x = 60 12x – 10x

⇒ = 8

∴ Greater number = 4 × 60 = 240 15

⇒ 2x = 120

11. (D) Let the numbers be a and b.

∴ x = 60

Then, a + b = 100 and a – b = 37 17. (D) Let the number be x.

∴ a2 – b2 = (a + b) (a – b) 1 1 1

= 100 × 37 = 3700 Then, of of of x = 15

4 3 2

1 25. (B) Let the number be x.

⇒ x = 15

24 3 2

⇒ x = 24 × 15 = 360. Then, x– x = 5

4 3

18. (C) Let the number be x. 9x – 8x

x x ⇒ = 5

12

Then, +5 = –5

5 4 ∴ x = 60.

x x 26. (D) 62 – 1 = 35, which is divisible by both 5 and 7.

⇒ – = 10

4 5 27. (A) The square of a natural number never ends in 2.

5x – 4x 28. (A) Let the second number be x.

⇒ = 10

20 Then, first number = 2x and third number = 4x

⇒ x = 200 2x + x + 4x

∴ = 56

19. (B) Let the numbers be a and b, 3

Then, (a + b)2 = (a2 + b2 ) + 2ab ⇒ 7x = 3 × 56

= 289 + 2 × 120 3 × 56

∴ x = = 24

7

= 289 + 240

So, the smallest number is 24.

= 529 16 40

29. (C) Let × ×x = 8

∴ ⎯⎯⎯

a+b = √ 529 = 23 100 100

8 × 100 × 100

20. (A) Let the numbers be a and b. Then, x =

16 × 40

Then, a2 + b2 = 80 = 125.

and (a – b) 2 = 36 30. (A) Let the required number be x.

⇒ a2 b2

+ – 2ab = 36 20

Then, x– x = 40

⇒ 2ab = (a2 + b2 ) – 36 100

= 80 – 36 = 44 ⇒ 5x – x = 200

∴ Product = ab = 22 ∴ x = 50.

x

21. (B) Let the other number be x. 31. (B) Let = p Let y when divided by 5 give q as

5

Then, 10 + x = 2 (x – 10) quotient and 1 as remainder.

⇒ x = 30 Then, y = 5q + 1

22. (D) Let the numbers be x and (15 – x) Now, x = 5p and y = 5q + 1

Then, x2 + (15 – x)2 = 113 ∴ x + y = 5p + 5q + 1 = 5 (p + q) + 1

⇒ x2 – 15x + 56 = 0 So, required remainder = 1

⇒ (x – 7) (x – 8) = 0 3 + x 11

32. (D) Let = .

∴ x = 8 4 + x 12

or x = 7 Then, 12 (13 + x) = 11 (4 + x)

So, the numbers are 7 and 8. ⇒ x = 44 – 36 = 8.

23. (C) Let the number be x, 33. (D) x × 9 × 7 × 3 = a number with unit digit 1.

21 Clearly, the minimum value of x is 9.

Then x–4 =

x 34. (C) Let the numbers be 4x, 5x and 6x

⇒ x2 – 4x – 21 = 0 4x + 5x + 6x

⇒ x2 – 7x + 3x – 21 = 0 Then, = 25

3

⇒ x (x – 7) + 3 (x – 7) = 0 or 15x = 75

⇒ (x – 7) (x + 3) = 0 or x = 5

∴ x = 7 (Neglecting = – 3) Then largest number = 6x = 6 × 5 = 30.

24. (B) Let the number be x. 35. (B) Let second number be 3x, then, first one is 6x

4 and the third one is 2x.

Then, x = 64 ˙.˙ 3x + 6x + 2x = 132

5

64 × 5 ⇒ 11x = 132

⇒ x = = 80

4 ⇒ x = 12

∴ Half of the number = 40 ∴ Second number = 3x = 3 × 12 = 36.

36. (A) Let the 3 numbers are a,b,c x–1

and, = 7

a 2 b 5 y–1

Then, b = 3, c = 3 ⇒ x – 7y = – 6

a 2 × 5 10 Solving these equations we get x = 15, y = 3.

⇒ b = 3 × 5 = 15

42. (A) Let the numbers be a and b.

b 5 × 3 15

and c = 3 × 3= 9 Then, a2 + b2 = 68 …(1)

⇒ a : b : c = 10 : 15 : 9 and (a – b) 2 = 36

Let the numbers be 10x, 15x and 9x. Now, (a – b) 2 = 36 …(2)

Then, 10x + 15x + 9x = 68 ⇒ a2 + b2 – 2ab = 36

⇒ 34x = 68 ⇒ 68 – 2ab = 36

⇒ x = 2 ⇒ 2ab = 32

∴ Second number = 15x = 15 × 2 = 30. ⇒ ab = 16.

37. (C) Let the numbers be 3x, 4x and 5x. 43. (D) Let the required number be x,

Then, 5x + 3x = 4x + 52 x

Then, + 40 = x

⇒ 4x = 52 6

⇒ x = 13 ⇒ x + 240 = 6x

∴ Then smallest number = 3x = 3 × 13 = 39. ⇒ x = 48.

44. (A) (23 × 3 + x + 42 × 3) = 235 ⇒ x = 40

38. (A) Let the required odd integers be x, x + 2 and

∴ Fourth number = 40

x + 4.

45. (A) Let the numbers be x and (50 – x),

Then, x + x + 2 +x + 4 = 57

1 1 1

⇒ 3x = 51 Then, + =

x 50 – x 12

⇒ x = 17 50 – x + x 1

⇒ =

∴ The integers are 17, 19, 21. x (50 – x) 12

39. (C) Let unit digit = x and ten’s digit = y ⇒ x2 – 50x + 600 = 0

3 (x + y) = 10y + x, 10y + x + 45 = 10x + y ⇒ x = 30 or 20

2x – 7y = 0, 9x – 9y = 45 ∴ The numbers are 20, 30.

or x – y = 5 46. (D) Let the numbers be 3x and 5x.

3x + 10 5

Solving these equations, we get Then, =

5x + 10 7

x = 7, y = 2

⇒ 7 (3x + 10) = 5 (5x + 10)

∴ Required number = 27.

⇒ x = 5

x

40. (D) Let the required fraction be y ∴ The numbers are 15 and 25.

x 47. (B) Let the antecedent be x.

1

˙·˙ = x 2

y+3 3 Then, =

24 3

⇒ 3x – y = 3 …(1)

24 × 2

x+4 3 ⇒ x = = 16.

and, 3

y = 4 48. (A) Let the number be x.

⇒ 4x – 3y = – 16 …(2)

Solving these equations, we get

Then,

2 ()

x 2

– x = 48

x = 5, y = 12 x2

⇒ – x = 48

5 4

∴ Required fraction = ⇒ x2 – 4x – 192 = 0

12

x ⇒ (x – 16) (x + 12) = 0

41. (D) Let the required fraction be y . ⇒ x = 16.

x+1 ∴ The square root of the number is 4.

Then, = 4

y+1 49. (A) Let the numbers be x and y,

⇒ x – 4y = 3 Then, 2x + 3y = 18, 3x + 2y = 17

Solving, we get x = 3, y = 4 Solving equations (i) and (ii), we get

∴ Larger number = 4. x = 2 and y = 6

50. (C) Let the numbers be x, y, z. ∴ From equation (A)

Then, x + y = 45, y + z = 55, z + 3x = 90 Number = 10 (y – 1) + x = 52.

Now, y = (45 – x) and z = 55 – y

56. (A) Let the two-digit number be 10x + y

z = 55 – (45 – x) = 10 + x

10x + y = 7 (x + y)

∴ 10 + x + 3x = 90

⇒ x = 2y …(i)

⇒ x = 20

So, third number = z 10 (x + 2) + (y + 2) = 6 (x + y + 4) + 4

= 10 + x = 30. or 10x + y + 22 = 6x + 6y + 28

51. (D) Since A + B + C = 16 ⇒ 4x – 5y = 6 …(ii)

(Possible value of A, B and C are 0, 6, 7, and 9) Solving equations (i) and (ii)

Also A ≠ B, B ≠ C, A ≠ C We get x = 4 and y = 2.

If C = 6, A + B should be 10, which is not possible.

57. (D) Let the number be x.

If C = 9, A + B should be 7, which is also not

possible. x–4

∴ = 9

If C = 0, A + B should be 16, which is also not 6

possible. ⇒ x = 58

52. (D) The number is of the form (5x + 3) where x is an x–3 58 – 3

integer Again = = 11 .

5 5

(5x + 3) 2 25x2 + 30x + 9 58. (C) Let the number be x.

∴ =

5 5 442 < x < 452 ⇒ 1936 < x < 2025 …(i)

2

25x 30x 5 + 4

= + + From equation (i), the required number will be any

5 5 5 number between 1936 and 2025. Since one part of

∴ The remainder is 4. the number is the square of 6 means one factor is 36

53. (A) According to the question, ∴ L.C.M. of 36 and 5 = 180

2 ∴ Number will be multiple of 180 i.e.,

Divisor = × dividend

3 180 × 11 = 1980 the only value which satisfies the

and Divisor = 2 × remainder equation (i).

2 59. (D) Let the age of Mr. Manoj be (10x + y) yrs.

or × dividend = 2 × 5

3 ∴ His wife’s age = (10y + x) years

2×5×3 1

∴ Dividend = = 15 Then, (10x + y + 10y + x)

2 11

54. (C) Number of one digit pages from = 10x + y – 10y – x

1 to 9 = 9

⇒ x + y = 9x – 9y

Number of two digit pages from

10 to 99 = 90 ⇒ 8x = 10y

Number of three digit pages from x 5

⇒ =

100 to 200 = 101 y 4

∴ Total number of required figures ∴ x = 5 and y = 4 (because any other multiple of 5

= 9 × 1 + 90 × 2 + 101 × 3 = 492 will make x of two digits).

55. (A) Let 1/2 of the no. = 10x + y ∴ Diff. 10x + y – 10y – x = 9x – 9y = 9 (x – y)

and the no. = 10v + w = 9 (5 – 4) = 9 yrs.

From the given conditions, 60. (D) Let the three consecutive numbers be x, x + 1 and

w = x and v = y – 1 x + 2 respectively

Thus the no. = 10 (y – 1) + x …(A) ∴ Diff. between first and third numbers

∴ 2 (10x + y) = 10 (y – 1) + x = x + 2 – x = 2.

⇒ 8y – 19x = 10 …(i) 61. (D) Let the number be x.

x 2

v+w = 7 Then, x – = 48; x = 48.

3 3

⇒ y–1+x = 7

62. (D) Here neither the remainder nor the dividend nor

∴ x+y = 8 …(ii) the second number is given. So, can’t be determined.

63. (D) Let the number be x ⇒ 8x – 5y = 11 …(i)

∴ (

1 1 1

+ +

2 3 4 )x = ( 6+4+3

12 )

x Again

x+3

y+1

=

3

4

13

= x ⇒ 4x – 3y = 9 …(ii)

12

According to the question, Solving equations, (i) and (ii), we get,

13 x = 3 and y = 7

x–x = 4

12

3

∴ x = 48 ∴ Fraction = .

7

64. (D) xy = 96050 …(i)

69. (C) Let the numerator and denominator be x and y

and xz = 95625 …(ii) respectively.

and y–z = 1 …(iii)

x+2 7

Dividing (i) by (ii) we get Then, =

y+3 9

y 96050 3842 226

z = 95625 = 3825 = 225 …(iv) ⇒ 9 (x + 2) = 7 (y + 3)

Combining (iii) and (iv) we get z = 225. ⇒ 9x – 7y = 3 …(i)

65. (B) Let the two numbers be 3x and 2x x–1 4

According to the question, Again, =

y–1 5

10 + (3x + 2x) + (3x × 2x) = (16) 2

⇒ 5x – 4y = 1 …(ii)

⇒ 6x2 + 5x – 246 = 0

⇒ 6x2 + 41x – 36x – 246 = 0 Solving (i) and (ii) we get,

⇒ x (6x + 41) – 6 (6x + 41) = 0 x = 5, y = 6

⇒ (6x + 41) (x – 6) = 0

5

– 41 Reqd. fraction =

∴ x = 6 or 6

6

(But – ve value cannot be accepted) x

70. (C) Let the fraction be y

∴ Smaller number = 2x = 2 × 6 = 12.

1 5 x 25 x+1 2

66. (C) x = y ∴ = … (i) Then, =

5 8 y 8 y+2 3

x + 35 = 4y ⇒ 3x + 3 = 2y + 4

25 ⇒ 3x = 2y + 1 …(i)

or y + 35 = 4y

8

∴ y = 40. x+5 5

Also, we have =

y+1 4

67. (D) Let the original number be 10x + y

y = 2x + 1 …(i) ⇒ 4x + 20 = 5y + 5

and (10y + x) – (10x + y) = 10x + y – 1 ⇒ 4x = 5y – 15 …(ii)

⇒ 9y – 9x = 10x + y – 1

From (i) and (ii), we get

⇒ 19x – 8y = 1 …(ii)

Putting the value of (i) in equation (ii) we get 2y + 1 5y – 15

˙·˙ =

19x – 8 (2x + 1) = 1 3 4

⇒ 3x = 9, ⇒ 7y = 49

⇒ x = 3

∴ y = 7

So y = 2×3+1=7

2y + 1 2 × 7 + 1

∴ Original number = 10 × 3 + 7 = 37 and x = = =5

3 3

x

68. (D) Let the original fraction be y ∴ Required original fraction

x+2 5 x 5

Then = = y=

y+1 8 7

Decimal Fraction

Decimal fractions : Fractions in 3 7 2 4. ? ÷ ·0025 = 800

which denominators are powers of 10 = 0·375, = 0·583, = 0·666,

8 12 3 (A) ·2 (B) ·02

are called decimal fractions. 14 16 1 (C) 2000 (D) 2

= 0·736, = 0·64 and = 0·5

1 1 1 19 25 2

, , etc. are respecti- 5. 0·001 ÷ ? = 0·01

10 100 1000 Clearly 0·375 < 0·5 < 0·583

vely the tenth, the hundredth and the (A) 10 (B) ·1

< 0·64 < 0·666 < 0·736

thousandth part of 1. (C) ·01 (D) ·001

3 1 7 16 2 14

7 ∴ < < < < < 6. 0·000033 ÷ 0·11 = ?

is 7 tenth written as ·7 (Called 8 2 12 25 3 19

10 (A) ·003 (B) ·03

Q. 3. (i) 0·001 ÷ ? = 0·1

decimal seven) (C) ·0003 (D) ·3

(ii) ? ÷ ·025 = 40

13 7. 25 ÷ ·0005 = ?

is 13 hundredth, written as Solution :

100 (A) 50

·13 (Called decimal one-three) 0·001

(i) Let (B) 500

9 x = 0·1

is 9 hundredth, written as (C) 5000

100 0·001 1 (D) None of these

·09 (Called decimal zero-nine) Then, x = = = ·01

0·100 100

8. 12 ÷ 0·09 of 0·3 × 2 = ?

4 x

is 4 thousandth, written as (ii) Let = 40, (A) 0·8

1000 ·025

·004 (Called decimal zero-zero four) (B) 0·08

Then x = 40 × ·025 = 1 (C) 8

and so on.

53·678 = 50 + 3 + ·6 + ·07 + Q. 4. Given that 172 × 38 = (D) None of these

·008. 6536, find 1·72 × ·38.

9. 50·8 ÷ 2540 = ?

Solution : (A) 2 (B) ·2

Examples Sum of decimal places (C) 0·002 (D) 0·02

Q. 1. Express each of the = (2 + 2) = 4 10. 0·0169 ÷ 0·013 = ?

following as a vulgar fraction : ∴ 1·72 × ·38 = ·6536. (A) ·13 (B) ·013

– ⎯ – Q. 5. Subtract :

(i) 0·17, (ii) 0·1254, (iii) 2·536 (C) 1·3 (D) 13

Solution : (i) 16·3629 from 21·003 11. 15·60 × 0·30 = ?

– 17 – 1 16 8 (ii) 8·2967 from 11. (A) 4·68 (B) 0·458

(i) 0·17 = = =

90 90 45 Solution : (C) 0·468 (D) 0·0468

⎯ 1254 – 12 (i) 21·003 12. 3 × 0·3 × 0·03 × 0·003 × 30 = ?

(ii) 0·1254 =

9900 – 16·3629 (A) ·0000243 (B) ·000243

1242 69 4·6401 (C) ·00243 (D) ·0243

= =

9900 550

(ii) 11·0000 13. 16·7 + 12·38 – ? = 10·09

– –

(iii) 2·536 = 2 + 0·536 – 8·2967 (A) 17·89 (B) 18·99

536 – 53 2·7033 (C) 16·98 (D) 20·09

=2+

900 14. 0·6 + 0·66 + 0·066 + 6·606 = ?

483 Exercise

=2+ (A) 6·744 (B) 6·738

900 1. 0·8 × ? = 0·0004 (C) 7·932 (D) 7·388

161 161 (A) ·0005 (B) ·005

=2+ =2 . 15. The H. C. F. of 0·54, 1·8 and 7·2

300 300 (C) ·5 (D) ·00005 is—

Q. 2. Arrange the fractions 2. 0·09 × 0·008 = ? (A) 1·8 (B) ·18

3 7 2 14 16 1

, , , , and in ascending (A) 0·072 (B) 0·0072 (C) ·018 (D) 18

8 12 3 19 25 2

order of magnitude. (C) 0·00072 (D) 0·72 16. What decimal of an hour is a

Solution : 3. ? % of 10·8 = 32·4 second ?

Converting each of the given (A) 3 (B) 30 (A) ·0025 (B) ·0256

fraction into decimal form, we get (C) 300 (D) 0·3 (C) ·00027 (D) ·000126

17. Which of the following fractions 35. 8·32 × 0·999 = ?

⎯

√

5

is the smallest ? 25. If ⎯

√⎯15 = 3·88, the value of (A) 0·831168 (B) 8·31618

3

11 9 is— (C) 8·31168 (D) 8·31668

(A) (B)

13 11 (A) 0·43 (B) 1·89 36. (9·75 × 9·75 – 2 × 9·75 × 5·75

3 5 (C) 1·29 (D) 1·63

(C) (D) + 5·75 × 5·75) = ?

4 7

26. If ⎯

√ 5 = 2·24, then the value of (A) 13·25 (B) 3·625

18. Which of the following fractions (C) 4 (D) 16

are in ascending order ? 3√

⎯5

16 11 17 is— 37. 13·065 × 13·065 – 3·065 × 3·065

(A) , , 2√

⎯ 5 – 0·48 =?

19 14 22

(A) 0·168 (B) 1·68 (A) 161·3 (B) 159·5

11 16 17

(B) , , (C) 16·8 (D) 168 (C) 141·6 (D) 100

14 19 22

17 11 16 27. If 12276 ÷ 155 = 79·2 the value ·896 × ·752 + ·896 × ·248

(C) , , of 122·76 ÷ 15·5 is— 38. =?

22 14 19 ·7 × ·034 + ·7 × ·966

16 17 11 (A) 7·092 (B) 7·92 (A) 1·28 (B) 0·976

(D) , , (C) 79·02 (D) 79·2

19 22 14 (C) 12·8 (D) 9·76

·24 × ·35 1 ·356 × ·356 – 2 × ·356 × ·106

19. is equal to— 28. If = ·2689, then the value 39.

·14 × ·15 × ·02 3·718 ·632 × ·632 + 2 × ·632 × ·368

(A) 2 (B) 20 1 + ·106 × ·106

of is— =?

·0003718 + ·368 × ·368

(C) 200 (D) 2000

(A) 2689 (B) 2·689

·35 × ·0015 (A) ·25 (B) ·0765

20. Exp. = written as a (C) 26890 (D) ·2689 (C) ·345 (D) ·0625

·25 × ·07

percentage is— 0·5

29. 0·15 ÷ =? 40. 3·65 × 3·65 + 2·35 × 2·35

(A) 0·3% 15

– 2 × 2·35 × 3·65

(A) 4·5 (B) 45 =?

(B) 3% 1·69

(C) 30% (C) 0·03 (D) 0·45 (A) 1·69 (B) 2·35

(D) None of these 20 + 8 × 0·5 (C) 3·65 (D) 1

30. = 12

20 – ?

21. If 2805 ÷ 2·55 = 1100, then 41.

280·5 ÷ 25·5 is equal to— (A) 8

0·5 × 0·5 × 0·5 + 0·6 × 0·6 × 0·6

(B) 18 =?

(A) 1·01 (B) 1·1 0·5 × 0·5 – 0·3 + 0·6 × 0·6

(C) 2

(C) 0·11 (D) 11 (A) 0·3 (B) 1·1

(D) None of these

22. The square root of (C) 0·1 (D) 0·61

17·28 ÷ ?

0·324 × 0·081 × 4·624 31. = 200 ·125 + ·027

3·6 × 0·2 42. =?

1·5625 × 0·0289 × 72·9 × 64 (A) 120 (B) 1·20 ·5 × ·5 – 1·5 + ·09

is— (C) 12 (D) 0·12 (A) ·08 (B) 1

(A) 24 (C) ·2 (D) ·8

3420 ?

×7 0·47 × 0·47 × 0·47 – 0·33

(B) 2·4

(C) 0·024

32.

19

=

35

0·01 43. (0·47 × 0·47 + 0·47 × 0·33

(A) × 0·33 × 0·33

(D) None of these 9

18

)

+ 0·33 × 0·33

=?

(B) (A) 0·14 (B) 0·8

⎯⎯⎯

√

0·289 7

23. =? (C) 15·51 (D) 1

0·00121 63

(C)

1·04 × 1·04 + 1·04 × 0·04

(A)

170

11

(B)

17

110

5

(D) None of these

44. (1·04 × 1·04 × 1·04 – 0·04

+ 0·04 × 0·04

(C)

17

1100

(D)

17

11

33.

·538 × ·538 – ·462 × ·462

1 – ·924

=? )

× 0·04 × 0·04

=?

24. If ⎯

√⎯⎯⎯

4096 = 64, then the value of (C) 1 (D) 2 (C) 1 (D) 0·01

⎯⎯⎯⎯

√ 40·96 + ⎯

√⎯⎯⎯⎯

0·4096 + ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯

0·004096 34. 45.

(0·87)3 + (0·13)3

(0·05)2 + (0·41)2 + (0·073)2 (0·87) + (0·13)2 – 0·87 × 0·13

2

+⎯√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

0·00004096 is— (0·005)2 + (0·041)2 + (0·0073)2

=? =?

(A) 7·09 (B) 7·1014 (A) 0·1 (B) 10 (A) 0·13 (B) 0·74

(C) 7·1104 (D) 7·12 (C) 100 (D) 1000 (C) 0·87 (D) 1

46. (0·04)3 = ? 11 ·23 – ·023

(C) 4 66. =?

(A) 0·064 (B) 0·0064 90 ·0023 ÷ 23

(C) 0·00064 (D) 0·000064 (D) None of these (A) 0·207 (B) 207

47 58. 1 litre of water weighs 1 kg. How (C) 2070 (D) 0·0207

47. The value of is— many cubic millimetres of water

10000 (3·537 – ·948) 2 + (3·537 + ·948)2

will weigh 0·1 gm ? 67.

(A) ·0047 (B) ·0470 (3·537)2 + (·948)2

(C) ·00047 (D) ·000047 (A) 0·1 (B) 1 =?

(C) 10 (D) 100 (A) 4·485 (B) 2·589

3

48. =? 59. What should be subtracted from (C) 4 (D) 2

0·3 – 3·03

3+ the multiplication of 0·527 and

3 × 0·91 68. (·803 × ·647 + ·803 × ·353) = ?

2·013 to get 1 ?

(A) 1·5 (B) 15 (A) ·803 (B) 1

(A) 0·060851 (B) 2·060851

(C) ·75 (D) 1·75 (C) ·45 (D) 1·450

(C) 0·939085 (D) 1·9339085

{(0·1)0·0001 + 1 } is equal 6·5 × 4·7 + 6·5 × 5·3

2– (0·01)2

49. ⎯ 69. =?

60. 0· 53 = ? 1·3 × 7·9 – 1·3 × 6·9

to— 53 53 (A) 3·9 (B) 39

(A) (B)

(A) 100 (B) 101 100 90 (C) 34·45 (D) 50

(C) 1010 (D) 1101 53 26

(C) (D) 70. The greatest fraction out of

50. The L. C. M. of 3·0, 0·09 and 2·7 99 45

2 5 11 7

is— ⎯ ⎯ ⎯ ⎯ , , and is—

61. (· 6 + · 7 + · 8 + · 3 ) = ? 5 6 12 8

(A) 2·7 (B) ·27 7 11

(C) ·027 (D) 27 3 33 (A) (B)

(A) 2 (B) 2 8 12

10 100

51. G. C. D. of 1·08, ·36 and ·9 is— ⎯ 5 2

2 (C) (D)

(A) ·03 (B) ·9 (C) 2 (D) 2· 33 6 5

3

(C) ·18 (D) ·108 71. The place value of 3 in 0·07359

⎯ 62. If 1·5x = 0·04 y then the value of

is—

52. 0·1 36 = ? y–x

136 136 is— 3

(A) (B) y+x (A) 3 (B)

1000 999 100

730 3 3

136 3 (A) (C) (D)

(C) (D) 77 1000 10000

990 22 73

⎯ ⎯ (B) 72. (·6 × ·6 × ·6 × ·4 × ·4 × ·4 + 3

53. (0·63 + 0·37) = ? 77

× ·6 × ·4 × (·6 + ·4) = ?

⎯ 7·3

(A) 1 (B) 1· 01 (C) (A) 21·736 (B) 2·1736

77

⎯ (D) None of these (C) ·21736 (D) 1

(C) · 101 (D) 1·01

73. (·58 × ·58 × ·58 – ·42 × ·42

⎯ ⎯ 63. If ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

0·05 × 0·5 × a = 0·5 × 0·05

54. (0·3467 + 0·1333) = ? × ·42 – 3 × ·58 × ·42 × ·16) = ?

⎯ a

(A) 0·48 (B) 0·48 01 ×√⎯ b then b = ? (A) 0·004096 (B) 1·3976

⎯ (C) 0·16 (D) 1

(C) 0·4 8 (D) 0·48 (A) ·0025

(B) ·025 74. By how much is 12% of 24·2

⎯ ⎯ more than 10% of 14·2 ?

55. (3·57 – 2· 14) = ? (C) ·25

⎯ (A) 0·1484 (B) 14·84

(A) 1·43 (B) 1·43 01 (D) None of these (C) 1·484 (D) 2·762

⎯ 64. 2·53 × ·154 is the same as— 75. 3·5 + 21 × 1·3 = ?

(C) 1· 43 (D) 1·43

(A) 253 × ·00154 (A) 7·28

⎯ ⎯ ⎯

56. (2·47 + 3·53 + 0·05) = ? (B) 25·3 × 1·54 (B) 6·13

⎯ (C) 253 × ·0154 (C) 72·8

(A) 6 (B) 6· 06

⎯ (D) 253 × ·0154 (D) None of these

(C) 0·66 (D) 6· 01

? – 0·11 76. What decimal fraction is 40 ml

– 65. = 1·6 of a litre ?

57. The value of 4·1 2 is— 1·6

11 (A) 2·56 (A) ·4

(A) 4 (B) 1·76 (B) ·04

99

2 (C) 0·267 (C) ·05

(B) 5 (D) None of these

9 (D) None of these

Answers with Hints

1. (A) Let 0·8 × x = 0·0004 15. (B) The given numbers are 0·54, 1·80 and 7·20

0·0004 0·004 H. C. F. of 54, 180 and 720 is 18

Then, x = = = ·0005

0·8 8 ∴ H. C. F. of given numbers = 0·18

2. (C) ˙·˙ 9 × 8 = 72 1

16. (C) Required decimal = = ·00027

∴ 0·09 × 0·008 = 0·00072 (Five places of decimal) 60 × 60

3. (C) Let x% of 10·8 = 32·4 11

17. (D) = 0·846,

x 3

Then, × 10·8 = 32·4

100 9

32·4 × 100 = 0·818,

or x = = 300 11

10·8 3

x = 0·75

4. (D) Let = 800 4

·0025

5

Then, x = 800 × ·0025 and = 0·714

7

800 × 25 5

= =2 Clearly, 0·714 is the smallest and hence is

10000 7

0·001 smallest fraction.

5. (B) Let = 0·01

x 16

18. (C) = 0·842,

0·001 0·001 19

Then, x = =

0·01 0·010 11

= 0·785

1 14

= = 0·1

10 17

and = 0·772

0·000033 0·0033 22

6. (C) = = ·0003

0·11 11 ∴ 0·772 < 0·785 < 0·842

25 250000 17 11 16

7. (D) = = 50000 or < < .

·0005 5 22 14 19

8. (D) Given expression = 12 ÷ 0·027 × 2 ·24 × ·35 24 × 35 × 100

12 24000 19. (C) = = 200

= ×2= ·14 × ·15 × ·02 14 × 15 × 2

0·027 27 ·35 × ·0015 35 × 15

8000 20. (B) Exp. = =

= ·25 × ·07 25 × 700

9

9. (D)

50·8

=

508

2540 25400 100

=

2

= ·02

= ( 3

100 )

× 100 % = 3%

10. (C) = = = 1·3 21. (D) =

0·0130 130 10 25·5 255

11. (A) ˙·˙ 1560 × 30 = 46800 2805 1100

= = = 11

2·55 × 100 100

∴ 15·60 × 0·30 = 4·6800

= 4·68 (Four places of decimal) 324 × 81 × 4624

22. (C) Given expression =

15625 × 289 × 729 × 64

12. (C) 3 × 3 × 3 × 3 × 30 = 2430

9

∴ 3 × 0·3 × 0·03 × 0·003 × 30 =

15625

= 0·002430 (Six places of decimal)

3

13. (B) Let 16·7 + 12·38 – x = 10·09 ∴ Its square root = = ·024

125

∴ x = (16·7 + 12·38 – 10·09) = 18·99

√⎯⎯

⎯ ⎯⎯⎯

√

0·289 0·28900

14. (C) 0·6 23. (A) =

0·00121 0·00121

0·66

⎯⎯⎯⎯

√

⎯⎯28900

√

28900

0·066 = =

121 ⎯⎯⎯

√ 121

6·606

170

7·932 =

11

Quantitative Aptitude Test | 49

24. (C) Given expression 34. (C) Given expression 0

(a2 + b2 + c2)

⎯√⎯4096

100 √ ⎯⎯10000 ⎯⎯⎯

√ 1000000 √⎯⎯⎯⎯

4096 4096 4096 =

= + + +

100000000

( ) ( ) + (10c )

a

10

2

+

b

10

2 2

=

⎯√⎯⎯⎯

4096 √

+

⎯⎯⎯⎯

4096 √

+

⎯⎯⎯

4096 √

+

⎯⎯⎯⎯

4096

100 × (a2 + b2 + c2)

10 100 1000 10000 = = 100

(a2 + b2 + c2)

64 64 64 64

= + + + 35. (C) Given expression = 8·32 × 0·999

10 100 1000 10000

= 6·4 + ·64 + ·064 + ·0064 = 7·1104. = 8·32 × (1 – 0·001) = 8·32 – 8·32 × 0·001

= 8·32 – ·00832 = 8·31168.

25. (C)

√ 53 = √⎯√⎯ 53 × ⎯√⎯√33 = √⎯⎯315

⎯ 36. (D) Given expression

= (a2 – 2ab + b2 ) where a = 9·75 and b = 5·75

3·88

= = 1·29 = (a – b)2 = (9·75 – 5·75)2 = (4)2 = 16

3

37. (A) Given expression

3√

⎯5 3 × 2·24

26. (B) = = (13·065)2 – (3·065)2

2√

⎯ 5 – 0·48 2 × 2·24 – 0·48

= (13·065 + 3·065) × (13·065 – 3·065)

6·72 6·72

= = = 1·68 = (16·13 × 10) = 161·3

4·48 – 0·48 4

38. (A) Given expression

122·76 12276

27. (B) = ·896 × (·752 + ·248) ·896 × 1

15·50 1550 = =

·7 × (·034 + ·966) ·700 × 1

12276 1 79·2

= × = = 7·92 896

155 10 10 = = 1·28

700

28. (A)

1

·003718

=

10000

3·718

= 10000 × (1

3·718 ) 39. (D) Given expression

= 10000 × ·2689 = 2689. (·356)2 – 2 × ·356 × ·106 + (·106)2

=

(·632)2 + 2 × ·632 × ·368 + (·368)2

0·5 15 5

29. (A) ? = 0·15 ÷ = ÷ ⎛ a2 – 2ab + b2 ⎞ (a – b)2

15 100 150

=⎜ ⎟ =

15 150 ⎝ c2 + 2cd + d2 ⎠ (c + d) 2

= × = 4·5

100 5 (·356 – ·106) 2

=

20 + 8 × 0·5 (·632 + ·368)2

30. (B) Let = 12.

20 – x = (·25)2 = ·0625

Then, 24 = 12 (20 – x) 40. (D) Given expression

∴ 12x = 216 (3·65)2 + (2·35)2 – 2 × 3·65 × 2·35

=

⇒ x = 18 1·69

2 2

a + b – 2ab

17·28 ÷ x = , where a = 3·65 and b = 2·35

31. (D) Let = 200 1·69

3·6 × 0·2

(a – b)2 (3·65 – 2·35) 2 (1·3)2 1·69

17·28 = = = = =1

Then, x = 200 × 3·6 × 0·2 1·69 1·69 1·69 1·69

41. (B) Given expression

17·28 1728

∴ x= = = 0·12. (0·5)3 + (0·6)3

200 × 3·6 × 0·2 200 × 36 × 2 =

(0·5)2 – 0·5 × 0·6 + (0·6)2

3420 x

32. (D) Let = ×7 ⎛ a3 + b3 ⎞

19 0·01 =⎜ ⎟

3420 0·01 180 9 ⎝ a2 – ab + b2 ⎠

Then, x = × = =

19 7 700 35 = (a + b)

33. (C) Given expression = (0·5 + 0·6)

(·538)2 – (·462)2 (·538 + ·462) (·538 – ·462) = 1·1.

= =

·076 ·076 42. (D) Given expression

·076 (0·5)3 + (0·3)3

= =1 =

·076 (0·5)2 – 0·5 × 0·3 + (0·3)2

a3 + b3 (a + b) (a2 – ab + b2 ) ⎯ ⎯

= = 54. (B) Given Exp. = 0·34 67 + 0·1333

a2 – ab + b 2 (a2 – ab + b2 )

3467 – 34 1333 – 13

= (a + b) = (0·5 + 0·3) = 0·8 = +

9900 9900

43. (A) Given expression 3433 + 1320 4753

= =

(0·47)3 – (0·33)3 9900 9900

=

(0·47) + 0·47 × 0·33 + (0·33)2

2

4801 – 48 ⎯

= = 0·4801.

(a3 – b3 ) (a – b) (a2 + ab + b2) 9900

= =

(a2 + ab + b )2 (a2 + ab + b2) ⎯ ⎯ 57 14

55. (C) Given Exp. 3· 57 – 2· 14 = 3 + –2–

= (a – b) = (0·47 – 0·33) = 0·14. 99 99

44. (C) Given expression 57 14

= 1+ –

99 99

(1·04)2 + 1·4 × 0·04 + (0·04)2

= 43 ⎯

(1·04)3 – (0·04)3 = 1+ = 1·43

99

a2 + ab + b2 (a2 + ab + b2)

= 3

a –b 3 =

(a – b) (a2 + ab + b2) ⎯ ⎯ ⎯

56. (B) Given Exp. = 2· 47 + 3·53 + 0·05

1 1 47 53 05

= = =1 = 5+ + +

a – b 1·04 – 0·04 99 99 99

45. (D) Given expression 105 06

= 5+ =5+1

a3 + b3 99 99

= where = 0·87 and b = 0·13

a2

+ b2 – ab 06 ⎯

= 6 = 6·06.

(a + b) (a2 + b2 – ab) 99

= = (a + b) – – 12 – 1 11

(a2 + b2 – ab) 57. (C) 4·12 = 4 + 0·12 = 4 + =4

= (0·87 + 0·13) = 1 90 90

46. (D) (0·04) 3 = 0·04 × 0·04 × 0·04 = ·000064. 58. (D) 1000 gm is the weight of = 1000 cu. cm of water

47 1 gm is the weight of 1 cu. cm. of water

47. (A) = ·0047

10000 = 1000 cu. mm.

48. (A) Given expression 1 1000

gm is the weight of = cu. mm of water

3 3 3 10 10

= = =

2·73 273 3–1 = 100 cu. mm of water

3– 3–

3 × 0·91 3 × 91 59. (A) ˙·˙ 0·527 × 2·013 = 1·060851

3 Hence, the required number = 0·060851.

= = 1·5

2 ⎯ 53

60. (C) 0·53 = .

49. (A) Given expression = (

0·01 – 0·0001

0·0001

+1 ) 99

= (

·0099

)

+ 1 = (99 + 1)

– – – –

61. (C) · 6 + ·7 + ·8 + ·3 =( 6 7 8 3

+ + +

9 9 9 9 )

·0001 24 8 2

= 100 = = =2 .

9 3 3

50. (D) The given numbers are 3·00, 0·09 and 2·70 x 0·04 4 2

62. (B) y = = =

L. C. M. of 300, 9 and 270 is 2700 1·5 150 75

∴ Required L. C. M. = 27·00 = 27 x 2

1– 1–

51. (C) The given numbers are 1·08, ·36 and 0·9 y–x y 75

∴ Given Exp. = x=

G. C. D. of 108, 36 and 90 is 18 y+x 2

1+y 1+

75

∴ Required G. C. D. = 0·18

52.

⎯ 136 – 1 135 3

(D) 0·136 =

990

= =

990 22

=

73/75

77/75

=( 73 75

×

75 77 ) =

73

77

⎯ ⎯ 63. (B) √⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

⎯ ·05 × ·5 × a = ·5 × ·05 × √

⎯b

53. (B) Given Exp. = 0· 63 + 0·37

63 37 ⇒ ⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ ·025 × a = 0·25 × √⎯b

= + ⇒ 0·025a = ·025 × ·025 × b

99 99

100 1 ⎯ a ·025 × ·025

= = 1 = 1·01 ∴ b = = ·025

99 99 ·025

64. (A) Clearly 2·53 × ·154 is the same as 253 × ·00154 71. (C) The place value of 3 in the given decimal fraction

as both contain same number of decimal places. 3

x – 0·11 is ·003 i.e., .

65. (D) Let = 1·6 1000

1·6

72. (D) Given expression

Then, x – 0·11 = 1·6 × 1·6 = 2·56

∴ x = 2·56 + 0·11 = 2·67. = (·6)3 + (·4)3 + 3 × ·6 × ·4 × (·6 + ·4)

·207 ·207

66. (C) Given expression = = = a3 + b3 + 3ab (a + b) = (a + b)3

·0023 ·0001

23 = (·6 + ·4)3 = 1 3 = 1.

·2070

= = 2070. 73. (A) Given expression

·0001

(a – b) + (a + b)2

2

= (·58)3 – (·42)3 – 3 × ·58 × ·42 × (·58 – ·42)

67. (D) Given expression =

(a2 + b2 )

= a3 – b3 – 3ab (a – b) = (a – b)3

(where a = 3·537 and b = 0·948)

2 (a2 + b2 ) (where a = ·58 and b = ·42)

= =2

(a2 + b2 )

= (·58 – ·42)3 = ·16 × ·16 × ·16 = 0·004096

68. (A) Given expression = ·803 × (·647 + ·353)

= ·803 × 1 = ·803

6·5 × (4·7 + 5·3)

74. (C) Required difference = (100

12

× 24·2 –

10

100

× 14·2)

69. (D) Given expression =

13 × (7·9 – 6·9)

= 2·904 – 1·42 = 1·484.

6·5 × 10

= = 50. 75. (D) Given Expression = 3·5 + 21 × 1·3

1·3 × 1

2 5 11 = 3·5 + 27·3 = 30·8.

70. (B) = 0·4, = 0·833, = 0·916

5 6 12

7 40

and = 0·875 76. (B) Required fraction =

1000

8

11 4

Clearly, the greatest fraction is 0·916, i.e. . = = ·04

12 100

Unitary Method

The method in which the value Solution : ∴ Work of 8 men and 7 women

of a unit is first found is called the 5 dozens = 12 × 5 = 60 = Work of (14 + 7)

Unitary Method. Threfore, in solving

and, 4 dozens = 12 × 4 = 48 = Work of 21 women

any question by this method the value

of 1 unit is first found and then the ˙.˙ Cost of one chair ˙.˙ 7 women complete the work

value of require units is to be found. = Rs. 341 in = 60 days

The following points are to be ∴ Cost of 60 chairs ⇒ 1 woman will complete the

kept in mind while solving the ques- work in = 60 × 7 days

= 341 × 60

tions by this method : ∴ 21 women will complete the

= Rs. 20460

(1) The term in which the answer 60 × 7

and cost of 1 table work in =

is to be calculated is always put to 21

the right hand side. = Rs. 852

= 20 days.

(2) The term to the right hand ∴ Cost of 48 tables

side is never put in the denominator. = 852 × 48 Exercise

(3) If on reducing to the unit, a = Rs. 40896 1. When a 192 metres long rod is

smaller result is expected, then the ∴ Cost of 5 dozens of chairs and 4 cut down into small pieces of

right hand term is divided by the left

dozens of tables length 3·2 metres each. Then

hand term.

= 20460 + 40896 how many pieces are available ?

(4) If on reducing to the unit, a

= Rs. 61356 (A) 52

greater result is expected, then the

right hand term is multiplied by the Q. 4. A tank can be filled by 20 (B) 68

left hand term. buckets each of capacity 13·5 litres. (C) 62

If the capacity of each bucket be 9 (D) None of these

Examples litres, how many buckets will fill

the same tank ? 2. The cost of 2 tables is equal to

Q. 1. The price of one dozen the cost of 5 chairs. If the diffe-

pens is Rs. 540. What will be the Solution :

˙.˙ To fill the tank the number of rence of the cost of one table and

price of 319 such pens ?

buckets each of capacity 13·5 litres one chair is Rs. 1200, then the

Solution : cost of one chair is—

required is 20

˙.˙ Price of 12 pens = Rs. 540

∴ To fill the tank the number of (A) Rs. 500 (B) Rs. 400

540 buckets each of capacity 1 litre

⇒ Price of 1 pen = (C) Rs. 800 (D) Rs. 600

12 required is = 20 × 13·5

540 × 319 1

∴ Price of 319 pens = ∴ To fill the tank the number of 3. If the cost of th of kg is Rs.

12 buckets each of capacity 9 litres 4

0·60, then what is the cost of 200

= Rs. 14355 Required no. of buckets gm ?

Q. 2. 12 machines take 30 hours 20 × 13·5 (A) 42 paise (B) 48 paise

to print a certain job how long will =

9

take 16 machines to print the same (C) 40 paise (D) 50 paise

= 30

job ?

Q. 5. If 4 men or 7 women do a 4. If the cost of three dozens man-

Solution : work in 60 days in how many days goes is Rs. 245, what will be the

˙.˙ 12 machines print in = 30 hours will 8 men and 7 women finish the approximate cost of 363

∴ 1 machine will print in same work ? mangoes ?

= 30 × 12 hours Solution : (A) Rs. 2200 (B) Rs. 2000

∴ 16 machines will print in Work of 4 men (C) Rs. 2400 (D) Rs. 2600

= Work of 7 women

30 × 12 45 5. If the weight of 13 metres long

= = ∴ Work of 1 man

16 2 rod is 23·4 kg. What is the weight

1 7 of 6 metres long rod ?

= Work of women

= 22 hours 4

2 (A) 7·2 kg. (B) 10·8 kg.

∴ Work of 8 men

Q. 3. A chair costs Rs. 341 and (C) 12·4 kg. (D) 18·0 kg.

a table costs Rs. 852. What will be 7

= Work of × 8

the approximate cost of 5 dozens of 4 6. Cost of 1 chair is Rs. 214 and

chairs and 4 dozens of tables ? = 14 women cost of one table is Rs. 937, then

what is the approximate cost of 6 (A) Rs. 430 (B) Rs. 540 Rs. 805. What is the cost at per

dozen chairs and 4 dozen tables? (C) Rs. 380 (D) Rs. 400 thousand bricks ?

(A) Rs. 60000 (A) Rs. 900

8. Five dozen toys are packed in a

(B) Rs. 58000 box and 98 boxes are kept in a (B) Rs. 800

tempo. How many tempos can (C) Rs. 935

(C) Rs. 55000

lift 29400 toys in one round ? (D) Rs. 750

(D) Rs. 62000

(A) 4 (B) 5 10. 357 mangoes cost Rs. 1517·25,

1 (C) 7 (D) 6 then what is the approximate cost

7. Cost of dozen of bananas is

4 of 49 dozen of mangoes ?

Rs. 2·35, then what is the 9. Cost of 7000 bricks is Rs. 5740.

approximate cost of 42 dozen of Cost of luggage to carry the (A) Rs. 2500 (B) Rs. 2600

bananas ? bricks to the building place is (C) Rs. 3000 (D) Rs. 2200

192 ∴ Total cost

1. (D) No. of pieces = = 60 = 15408 + 44976

3·2

2. (C) Let the cost of the table be Rs. x and the cost of = Rs. 15408 + 44976 = Rs. 60384

the chair = Rs. y –∼ Rs. 6000 (Approximately)

From Ist condition, 2x = 5y 7. (D) ˙·˙ 1 dozen = 12

5y 1 1

x = ⇒ dozen = × 12 = 3

2 4 4

From IInd condition, ˙.˙Cost of 3 bananas = Rs. 2·35

x – y = Rs. 1200 2·35

⇒ Cost of 1 banana = Rs.

5y 3

– y = 1200

2 ∴ Cost of 42 × 12 bananas

3y 2·35 × 42 × 12

= 1200 =

2 3

y = Rs. 800 = Rs. 394·80

3. (B) ˙·˙ 1 kg = 1000 grams = Rs. 400 (Approximately)

1 1 8. (B) ˙·˙ Five dozen = 5 × 12 = 60

⇒ kg = 1000 × = 250 grams

4 4 ⇒ No. of toys can be kept in 1 box = 60

˙.˙ The cost of 250 grams = 60 paise

∴ No. of toys can be kept in 98 boxes

60

∴ The cost of 200 grams = × 200 = 60 × 98 = 5880

250

= 48 paise ˙.˙ 5880 toys can be lifted by = 1 tempo

4. (C) Three dozen = 3 × 12 = 36 ∴ 29400 toys can be lifted by =

1

× 29400

˙.˙ The cost of 36 mangoes = Rs. 245 5880

245 = 5 tempos

∴ The cost of 1 mango = Rs.

36 9. (C) ˙·˙ Total cost of 7000 bricks

245 = 5740 + 805 = Rs. 6545

∴ The cost of 363 mangoes = Rs. × 363

36 6545

= Rs. 2470·42 ⇒ Total cost of 1 brick = Rs.

7000

∼

– Rs. 2400. 6545

(Approximately) ∴ Total cost of 1000 bricks = × 1000

7000

5. (B) ˙.˙ Weight of 13 m long rod = 23·4 kg = Rs. 935

23·4

∴ Weight of 1 m long rod = kg 10. (A) 49 dozen = 49 × 12 = 588

13

23·4 × 6 ˙.˙ The cost of 357 mangoes = Rs. 1517·25

∴ Weight of 6 m long rod = ⇒ The cost of 1 mango

13

= 10·8 kg 1517·25

= = Rs. 4·25

6. (A) ˙.˙ Cost of 6 dozen chairs 357

= 6 × 12 × 214 = Rs. 15408 ∴ The cost of 588 mangoes

and cost of 4 dozen tables = 4·25 × 588 = Rs. 2499

= 4 × 12 × 937 = Rs. 44976 ∼

– Rs. 2500 (Approximately)

Square Root and Cube Root

Square Root of a Number— 9720 = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 3 √⎯⎯⎯

⎯

√⎯1323

⎯

1323

The square root of a number is that ×5×3×3 (ii) =

⎯⎯75

√ 75

number, the product of which by

To make it a perfect cube, the

itself, is equal to the given number. ⎯⎯441

√

The square root of x is denoted

given number must be multiplied by

5 × 5 × 3 i.e., 75.

=

⎯⎯441

√ 25

=

⎯⎯25

√

by √

⎯ x. Cube root of the new number 21

=

5

Thus, ⎯√ 9 = 3, √

⎯⎯16 = 4, √

⎯⎯⎯⎯

10000 = 2 × 3 × 5 × 3 = 90

= 100 etc. Q. 6. Evaluate √

⎯⎯·4 upto four

Square Root by Factoriza- Q. 3. If √

⎯⎯⎯⎯

1369 = 37, find the places of decimal.

value of Solution : Making even number

tion—When a given number is a

perfect square we resolve it into prime of decimal places, we have

⎯⎯⎯⎯

√ 13·69 + ⎯

√⎯⎯⎯

·1369 + ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯

·001369

factors and take the product of prime ⎯⎯·4 = √

√ ⎯⎯·40.

factors. Choosing one out of every Solution : Given expression

6 00 ·40 0 (·6324)

pair.

⎯⎯ √

√ ⎯⎯

1369 1369 00036

= +

Examples 100 10000 123 00400

⎯√⎯⎯

1369 00369

Q. 1. Given that √

⎯⎯15 = 3·8729, +

1000000 1262 03100

⎛√

⎯ 5 + ⎯√ 3 ⎞⎟ .

evaluate ⎜⎜ √⎯⎯⎯

⎯ 1369 √⎯⎯⎯ 02524

⎯ 3⎟⎠

1369

⎝√

⎯5– √ = + 12644 57600

⎯⎯⎯

√ 100 √ ⎯⎯⎯⎯

10000

50576

Solution :

(√⎯ 5 + ⎯√ 3) +

√⎯⎯⎯

⎯ 1369

(√⎯ 5 – √⎯ 3) ⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ 1000000

∴ ⎯⎯·4 = 0·6324.

√

=

(√⎯ 5 + ⎯√ 3) × (√⎯ 5 + ⎯√ 3) = (

37 37

+ +

10 100 1000

37

) Cube Root—The cube root of a

number x is the number whose cube

(√⎯ 5 – √⎯ 3) (√⎯ 5 + ⎯√ 3) = (3·7 + 0·37 + 0·037) = 4·107 is x.

Q. 4. If √

⎯⎯21 = 4·582 find the We denote the cube root of x by

(√⎯ 5 + ⎯√ 3) 2

3

⎯√

= 3 ⎯ x.

√

(5 – 3) value of .

7 Cube Root by Factorization—

5+3+2×√⎯ 5 × ⎯√ 3 Resolve the given number into prime

= Solution :

2 factors and take the product of prime

⎯3 √

√ ⎯ 3 ⎯√ 7

⎯ 7 = √⎯ 7 = √⎯ 7 × √⎯ 7

√

3 numbers, choosing one out of three

= (4 + ⎯√⎯15) of each type.

= (4 + 3·8729) = 7·8729. 3 3

=

⎯ 3 × ⎯√ 7 = √

√ ⎯⎯21 Thus, √

⎯8 = √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯

2×2×2=2

Q. 2. By what least number 7 7

should 9720 multiplied to get a 3 3

perfect cube. Find the cube root of =

4·582

= 0·6546 and √

⎯⎯⎯

343 = √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯

7×7×7=7

the number so obtained. 7

Q. 5. Evaluate Exercise

Solution : We have

(i) √

⎯⎯⎯

486 × ⎯√6

√

⎯⎯

2 9720 x 54

\1. If = , then x is equal

169 39

2 4860

(ii)

√

⎯⎯⎯⎯

1323

. to—

2 2430 ⎯⎯75

√ (A) 108 (B) 324

3 1215

Solution : (i) √

⎯⎯⎯

486 × ⎯

√6 (C) 2916 (D) 4800

3 0405

3 0135 = √

⎯⎯⎯⎯⎯

486 × 6 112 ⎯√⎯⎯

576 ⎯√⎯256 = ?

\2. × ×

5 0045 = √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

6 × 81 × 6 ⎯⎯⎯

√ 196 12 8

3 0009 = ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

6 × 6 × 9 × 9) (A) 8 (B) 12

0003 = (6 × 9) = 54 (C) 16 (D) 32

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ 14. √

⎯⎯⎯⎯

248 + √

⎯⎯52 + ⎯√⎯⎯

√⎯⎯

⎯

\3. 144 — 64009 = ? ·289

23. =?

(A) 14 (B) 16 (A) 803 (B) 363 ·00121

(C) 16·6 (D) 18·8 (C) 253 (D) 347 17

(A) 1·7 (B)

11

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ 176 + √

⎯⎯⎯⎯

√ 43 – √

⎯ ⎯ 34 = ?

\4. 2401 = ? 170 17

15. (C) (D)

(A) 14 (B) 15 11 10

(C) 18 (D) 24 1 1

(A) (B) – 24. If ⎯

√ 3 = 1·732 and √ ⎯ 2 = 1·414,

\5. Given that ⎯

√⎯⎯⎯

4096 = 64, the value 2√

⎯3 2√

⎯3 1

the value of is—

of ⎯

√⎯⎯⎯

4096 + √

⎯⎯⎯⎯

40·96 + √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯

·004096 5√

⎯3 ⎯ 3 + ⎯√ 2

√

is— (C) 1 (D) (A) 0·064 (B) 0·308

3

(A) 70·4 (B) 70·464 (C) 0·318 (D) 2·146

(C) 71·104 (D) 71·4 16. If ⎯

√ 2 = 1·4142, then the approx-

25. If ⎯

√ 6 = 2·55, then the value of

⎯

√

2

\6. ⎯

√⎯·04 = ? imate value of is—

⎯ √

√ ⎯

9 2 3

(A) ·02 +3 is—

(A) 0·2321 (B) 0·4714 3 2

(B) ·2

(C) 0·3174 (D) 0·4174 (A) 4·48

(C) ·002

(B) 4·49

(D) None of these

17. If √

⎯ 3 = 1·732, then the approx- (C) 4·50

\7. If ⎯

√⎯⎯

256 ÷ ⎯

√ x = 2, then x is equal imate value of

1

is— (D) None of these

to— ⎯3

√

(A) 64 (B) 128 26. If √

⎯⎯2n = 64, then the value of n

(A) 0·617 (B) 0·313

(C) 512 (D) 1024 is—

(C) 0·577 (D) 0·173 (A) 2 (B) 4

√⎯⎯

⎯ 288 (C) 6 (D) 12

08. =? 18. If ⎯

√⎯24 = 4·899, then the value of

⎯⎯⎯

√ 128

⎯

√ ⎯⎯15625

√ ⎯⎯30625

√

8 25 ?

is— 27. =

⎯3

√ 3 3

(A) (B)

2 ⎯2

√ (A) 0·544 (B) 2·666 (A) 2 (B) 35

(C) 1·633 (D) 1·333 (C) 49 (D) 1225

(C)

3

2

(D)

√ 32

⎯ √⎯32 + ⎯√⎯48 = ?

⎯

09. √

⎯⎯10 × ⎯√⎯15 = ?

19.

⎯ 8 + ⎯√⎯12

√

28.

√⎯1169 = ?

⎯

3

(A) 5√

⎯6 (B) 6√

⎯5 (A) √⎯2 (B) 2 (A) 1

4

(C) 5 (D) √

⎯⎯30 (C) 4 (D) 8

1

? (B) 1

⎯ ? = 0·02—

√ 20. = 550 4

10. ⎯⎯⎯

√ 2·25 (C) 1·125

200

(A) 0·4 (B) 4 (A) 825 (B) 82·5 (D) None of these

(C) 16 (D) 1·6 (C) 3666·66 (D) 2 1872

29. = 234

11.

250

= 10— 21. If √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

(75·24 + x) = 8·71, then the ⎯?

√

⎯?

√ value of x is— (A) 324 (B) 64

(A) 25 (B) 250 (A) ·6241 (C) 8 (D) 256

(C) 625 (D) 2500 (B) 6·241

30.

⎯⎯⎯

√ 324

=

?

(C) 62·41

12. ⎯

√⎯10 × ⎯√⎯⎯

250 = ? 1·5 ⎯⎯⎯

√ 256

(D) None of these

(A) 46·95 (B) 43·75 (A) 192 (B) 432

⎯⎯

√

(C) 50·25 (D) 50 36·1 (C) 288 (D) 122

22. =?

102·4

⎯⎯⎯⎯

√ 4375

√⎯⎯⎯

⎯

13. =? 29 19 1·21 × 0·9

(A) (B) 31. =?

⎯7

√ 32 72 1·1 × 0·11

(A) 24·75 (B) 27·25 19 29 (A) 2 (B) 3

(C) (D) (C) 9 (D) 11

(C) 25 (D) 35 32 62

(3 – 2√ 2)

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ (C) √

⎯⎯⎯

0·324 × 0·081 × 4·624 0·18 (C)

32.

1·5625 × 0·0289 × 72·9 × 64 (D) None of these

=? (D) (3 + 2 √

2)

(A) 24 42. ⎯

√⎯⎯⎯⎯

0·0009 ÷ ⎯

√⎯⎯

0·01 = ?

49.

√5 – √

3 is equal to—

(B) 2·40 (A) 3

(C) 0·024 (B) 0·3 5 + √ 3

√

(D) None of these 1 (A) 4 + √ 15 (B) 4 – √15

(C) 1

3

33. If ⎯

√⎯⎯⎯

15625 = 125, then the value (C)

2

(D) 1

(D) None of these

[

of √

⎯⎯⎯⎯

15625 + ⎯

√⎯⎯⎯⎯

156·25

43. Which of the following numbers, 50. The least perfect square number

+√⎯⎯⎯⎯⎯

1·5625 is ] where in some of the digit have divisible by 3, 4, 5, 6, 8 is—

(A) 900 (B) 1200

(A) 1·3875 (B) 13·875 been suppressed by Symbols, can

possibly be the perfect square of (C) 2500 (D) 3600

(C) 138·75 (D) 156·25 a 3 digit odd number ?

24 + √

√ 216

⎯⎯⎯⎯

√ 1296 ? (A) 65×××1 (B) 9××1 51. =?

34.

?

=

2·25 (C) 10×××4 (D) 9××××××5 96

√

(A) 6 (B) 7 (A) 2√6 (B) 6

√2

(C) 8 (D) 9 44. ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ (12 + √⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

12 + √ 12 + … ) = ?

⎯⎯⎯⎯⎯ (C) 2 (D)

2

6

√

√

⎯⎯⎯⎯

(A) 3

35. If ( 1+

27

169 ) = (1 + ),

x

13 (B) 4 52. The least number to be sub-

then x equals— (C) 6 tracted from 16800 to make it a

perfect square is—

(A) 1 (B) 3 (D) Greater than 6

(C) 5 (D) 7 (A) 249 (B) 159

45. If ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

0·04 × 0·4 × a = 0·4 × 0·04 × (C) 169 (D) 219

a

⎯⎯⎯⎯⎯

√ ⎯ b, then the value of b is—

√ 53. The least number by which 216

36. ⎯√⎯⎯⎯

2⎯√⎯⎯⎯

⎯√⎯⎯ 2 2 2⎯ √2 = ? (A) 0·016

must be divided to make the

result a perfect square is—

(A) 0 (B) 1 (B) 1·60 (A) 3 (B) 4

(C) 2 (D) 231/32 (C) 0·16 (C) 6 (D) 9

(D) None of these

37. The value of ⎯

√⎯0·9 is— 54. The least number by which 176

1 1 1 be multiplied to make the result

(A) 0·3 (B) 0·03 46. 3 + + +

(C) 0·33 (D) 0·94 √ 3 3+ √

3 √ 3 – 3

a perfect square is—

(A) 8 (B) 9

equals—

38. If ⎯

√⎯⎯⎯

2401 = √

⎯⎯7x, then the value (C) 10 (D) 11

of x is— (A) 0 (B) 1

55. What smallest number must be

(A) 3 (B) 4 (C) 3 (D) 3 + √

3 added to 269 to make it a perfect

(C) 5 (D) 6 √5 + 1

5–1

√ square ?

47. If a = and b = , (A) 31 (B) 16

39. If √

⎯ 2 = 1·4142, the value of 5–1

√ √5 + 1

(C) 7 (D) 20

7 a2 + ab + b2

is— then the value of 56. The smallest number of 4 digits

3+√ ⎯2 a2 – ab + b2

is— which is a perfect square is—

(A) 1·5858 (B) 4·4142 (A) 1000 (B) 1016

(C) 3·4852 (D) 3·5858 3 4

(A) (B) (C) 1024 (D) 1036

4 3

40. ⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯⎯

·00059049 = ? (C)

3

(D)

5 57. The largest number of 5 digits,

(A) ·243 5 3 which is a perfect square is—

(B) ·0243 (A) 99999 (B) 99764

1

(C) ·00243 48. =? (C) 99976 (D) 99856

9– √

√ 8

√(B)0·40·02is—

(D) ·000243 0·16

1

(A) (

3 – 2

√2 ) 58. The value of

41. ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ 0·01 + ⎯

√⎯⎯⎯⎯

0·0064 = ?

2

(A) 0·2

(A) 0·3 1

(B) 2

√5

(B) 0·03 3 + 2√

2 (C) 0·63 (D)

5

59. The value of ⎯

√⎯⎯⎯

0·064 is— 3 them are left over. How many

(C) 1 –

⎯⎯91

√ are left ?

(A) 0·8 (B) 0·08 6 (A) 36

(C) 0·008 (D) 0·252 (D) None of these (B) 65

60. The value of ⎯

√⎯⎯⎯

0·121 is— 3 (C) 81

√⎯4125

⎯

12

(A) 0·11 (B) 1·1 64. =? (D) 97

(C) 0·347 (D) 0·011 3 2

(A) 1 (B) 1 68. A group of students decided to

61. What is the smallest number by 5 5 collect as many paise from each

which 3600 be divided to make 2 4 member of group as is the

it a perfect cube ? (C) 2 (D) 1 number of members. If the total

5 5

(A) 9 (B) 50 65. The cube root of ·000027 is— collection amounts to Rs. 22·09,

(C) 30 (D) 450 the number of members in the

(A) ·3 group is—

62. By what least number must (B) ·03

21600 be multiplied to make it a (C) ·003 (A) 37

perfect cube ? (D) None of these (B) 47

(A) 6 (B) 10 66. The length of diagonal of a (C) 107

(C) 30 (D) 60 square is 8 cm. The length of the (D) 43

3

side of the square is— 69. A gardener wants to plant 17956

⎯⎯⎯

√

91 (A) 2 cm (B) 2·8 cm trees and arranges them in such a

63. 1– =?

216 (C) 1·414 cm (D) 5·64 cm way that the are as many rows as

5 67. A general wishes to draw up his there are treres in a row. The

(A) 1 – number of trees in a row is—

6 36562 soldiers in the form of a

5 solid square. After arranging (A) 144 (B) 136

(B) them, he found that some of (C) 154 (D) 134

6

⎯

x 54 x 54 54

1. (B) = ⇒ = × 6. (B) √

⎯⎯·04 =

169 39 169 39 39

∴ x = (

54 54

× × 169 = 324

39 39 ) √⎯⎯

⎯ 256

= 2 or 16 = 2 ⎯

7. (A) √ x or ⎯√ x = 8 or x = 64.

⎯x

√

2. (D) Given expression = ( 112 24 16

× ×

14 12 8

= 32. )

√⎯⎯

⎯

√ 94 = 32

⎯

288

3. (B) ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ 248 + √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯

52 + √

⎯⎯⎯

144 = ⎯√⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

248 + √

⎯⎯⎯⎯⎯

52 + 12

8. (C)

⎯⎯⎯

√ 128

=

= ⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ 248 + √

⎯⎯64 9. (A) ⎯

√⎯10 × ⎯√⎯15 = √

⎯⎯⎯⎯⎯

10 × 15 = ⎯

√⎯⎯

150

= √

⎯⎯⎯⎯⎯

248 + 8 = ⎯

√⎯⎯

256

= √

⎯⎯⎯⎯

25 × 6 = ⎯⎯

√25 × ⎯√ 6 = 5·⎯√ 6

= 16

⎯ x = 0·02, then x = 200 × 0·02 = 4.

√

4. (B) √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

176 + √

⎯⎯⎯⎯

2401 = √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯

176 + 49 10. (C) Let

200 ⎯√

= √

⎯⎯⎯

225 = 15 So, x = 16

5. (B) √

⎯⎯⎯⎯

4096 + ⎯

√⎯⎯⎯

40·96 + ⎯

√⎯⎯⎯⎯

·004096 250

11. (A) Let = 10.

⎯x

√

⎯√⎯4096

100 √ ⎯⎯⎯

4096

= √

⎯⎯⎯⎯

4096 + +

1000000 250

Then ⎯ x = 10 = 25

√

= √

⎯⎯⎯⎯

4096 +

⎯√⎯⎯⎯

4096

+

√

⎯⎯⎯⎯

4096

⎯⎯100 √

√ ⎯⎯⎯⎯⎯⎯

1000000 12. (D) √

⎯⎯10 × ⎯√⎯⎯

250 = √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯

10 × 250 = ⎯⎯⎯⎯

√2500 = 50

64 64

= 64 + + = 64 + 6·4 + ·064 ⎯⎯⎯⎯

√

√⎯4375

⎯

10 1000 4375

13. (C) = =√

⎯⎯625 = 25

⎯7

√ 7

= 70·464

14. (C) 2·55 7·65 5·10 + 22·95

2 –6 40

— — (253 = + =

09 3 2 6

4 28·05

= = 4·675

45 240 6

225 26. (D) √

⎯⎯2n = 64 = 2 6 ⇒ 2n/2 = 26

503 01509 n

01509 ⇒ = 6

2

× ⇒ n = 12

∴ ⎯√⎯⎯⎯

⎯⎯15625

√ ⎯x⎯30625

√

64009 = 253 25 x

27. (C) Let =

15. (A)

⎯4–√

√ ⎯3 = 2 –√ ⎯ 3 = 4 – 3= 1

25

⎯3 √

√ ⎯4 ⎯ 3 2 2√

√ ⎯ 3 2√ ⎯3 Then,

15625

=

30625

⎯2= √

√ ⎯ 2 = 1·4142 = 0·4714

⎯√

2 1 x

16. (B) = ⇒ =

9 ⎯9 3

√ 3 625 30625

30625

1 1 ⎯ √3 = √ ⎯ 3 = 1·732 = 0·577 ∴ x = = 49

17. (C) = × 625

⎯3 √

√ ⎯3 √ ⎯3 3 3

18. (C)

⎯

√

8

3

=

⎯ 8 × ⎯√ 3 = √

√ ⎯⎯24 = 4·899 = 1·633 28. (B)

⎯ 2516 = √⎯√⎯⎯⎯2516 = 54 = 114

√⎯1169 = √

⎯

⎯3 √

√ ⎯3 3 3

1872

29. (B) Let = 234.

⎯⎯32 + ⎯√⎯48 = √

√ ⎯⎯⎯⎯

16 × 2 + ⎯

√⎯⎯⎯

16 × 3 √x

⎯

19. (B)

⎯ 8 + ⎯√⎯12

√ ⎯⎯⎯

√ 4 × 2+ ⎯

√⎯⎯

4×3 1872

Then, ⎯ x = 234 = 8

√

⎯ 2 + 4⎯√ 3 = 4(√

4√ ⎯ 2 + ⎯√ 3)

∴ x = (8 × 8) = 64

= =2

⎯ 2 + 2⎯√ 3 2(√

2√ ⎯ 2 + ⎯√ 3)

30. (A)

⎯⎯⎯

√ 324

=

x

x 1·5

20. (A) Let = 550. ⎯⎯⎯

√ 256

⎯⎯⎯

√ 2·25 18 x

x ⇒ =

Then, = 550 1·5 16

1·5 18 × 16

∴ x = (550 × 1·5) = ( 550 × 15

10 ) = 825

∴ x =

1·5 (18 × 1516 × 10) = 192

=

⎯⎯⎯

√

21. (A) 75·24 + x = 8·71 × 8·71 121 × 9

31. (B) Given expression = =√⎯9=3

x = 75·8641 – 75·24 11 × 11

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√

⇒ x = ·6241 324 × 81 × 4624

32. (C) Given expression =

⎯⎯361

√ 15625 × 289 × 729 × 64

⎯√⎯102·4 ⎯⎯1024

√

36·1 361 19

22. (C) = = = (Sum of decimal places being equal in Num. and

⎯⎯⎯⎯

√ 1024 32

Denom.)

18 × 9 × 68

⎯√⎯⎯ ⎯⎯⎯

√ ·00121 √ ⎯⎯28900

·289 ·28900 3

23. (C) = = = =

·00121 121 125 × 17 × 27 × 8 125

√⎯⎯⎯

⎯ 28900 170 = 0·024

= = 33. (C) Given expression

⎯⎯⎯

√ 121 11

⎯√⎯100 + √

⎯⎯10000

15625 15625

1 1 (√⎯ 3 – √⎯ 2) = √

⎯⎯⎯⎯

15625 +

24. (C) = ×

⎯ 3 + ⎯√ 2

√ (√⎯ 3 + ⎯√ 2) (√⎯ 3 – √⎯ 2) = (125 +

10 100)

125 125

+

=

⎯3– √

√ ⎯ 2 = (√⎯3– √ ⎯ 2) = (125 + 12·5 + 1·25) = 138·75

3–2

= (1·732 – 1·414) = 0·318 ⎯⎯⎯⎯

√ 1296 x

34. (D) Let x =

2·25

25. (D)

⎯√ 23 + 3 ⎯√32 = √⎯√⎯ 23 × ⎯√⎯√33 + 3√⎯√⎯ 32 × √⎯⎯√22 Then,

36 x 225

x = 2·25 or x = 36 × 100

2

⎯ 6 3√

√ ⎯ 6 2·55 3 × 2·55

√⎯⎯

⎯

36 × 225 6 × 15

= + = + ∴ x = = =9

3 2 3 2 100 10

⎯⎯⎯⎯⎯

√ 0·016 a = 0·016 × √

⎯b

√⎯⎯⎯

⎯

45. (A) ˙·˙

35. (A) ( ) ( )

1+

27

169

= 1+

x

13 ⎯a

√ 0·016

⇒ = =√⎯⎯⎯⎯

0·016

⎯⎯ ( )

√ ⎯b

√ ⎯⎯⎯⎯

√

196 x 0·016

∴ = 1+

169 13

⎯ b = √⎯⎯⎯⎯

√

a a

Thus, ∴ 0·016 and so b = 0·016

= ( )

14 x

⇒ 1+

13 13

1 1 1

46. (C) Given Exp. = 3 + + +

= ( )

x 14 1

⇒

13 13

–1 =

13 ⎯3 3+ √

√ ⎯3 √ ⎯3–3

1 ⎯√3 1 3–√

⎯3 1 ⎯√ 3 + 3

x = (13 × ) = 1

1 =3+ × + × + ×

⇒

13 ⎯3 √

√ ⎯3 3+ √

⎯3 3– √⎯3 √ ⎯3– 3 √⎯3+3

⎯ 3 + 3 –√

√ ⎯3+ √

⎯3+3

36. (D) Given expression = ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ ⎯√⎯⎯⎯⎯⎯

2× ⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ 2× 2 (2 × 21/2)

=3+

3 6 –6

18 + 2√

⎯ 3 + 3 –√

⎯3– √

⎯ 3 – 3 = 18 = 3

= ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ 2 ×√

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

2⎯

√⎯⎯⎯⎯⎯

(2 × 2 ) 3/4 =

6 6

√ 5 + 1 × ⎯√ 5 + 1 = (⎯√ 5 + 1)

2

= ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

√ 2 ×⎯

√⎯⎯⎯⎯

2 × 27/8

47. (B) a =

⎯

⎯5–1 √

√ ⎯5+1 (5 – 1)

= √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯

2 × 215/16 = 2 31/32

90 √ ⎯⎯90 = 9·4 = 0·94 √ 5 = ⎛⎜ 3 + ⎯√ 5⎞⎟

5 + 1 + 2⎯

37. (D) √

⎯⎯0·9 = √

⎯⎯⎯

0·90 =

⎯√100 =

10 10

=

4 ⎝ 2 ⎠

√ 5 – 1 × ⎯√ 5 – 1 = (⎯√ 5 – 1 )

2

38. (B) √

⎯⎯⎯⎯

2401 = √

⎯⎯7x ⇒ 7x = 2401 = 74 ⇒ x = 4 ⎯

b =

⎯5+1 √

√ ⎯5–1 (5 – 1)

7 7 (3 –√

⎯ 2)

39. (A) = ×

3+2

(3 + √⎯ 2) (3 – √

⎯ 2) =

5 + 1 – 2√

⎯5= 3–√ ⎯5

4 2

7(3 – √⎯ 2)

=

7 a2 + b2 =

(3 + √⎯ 5) + (3 – √⎯ 5)

2 2

4

= 3–√

⎯ 2 = (3 – 1·4142) = 1·5858 2 (9 + 5)

= = 7 and ab = 1

4

⎯⎯⎯⎯

√

59049

40. (B) √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

·00059049 = a2 + ab + b2 7+1 8 4

100000000 ∴ 2 = = =

a – ab + b2 7–1 6 3

⎯⎯⎯⎯

√ 59049 243 1

= = = 0·0243 48. (D) Exp. =

10000 10000

⎯9– √

√ ⎯8

41. (A) Given expression = √

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

0·01 + 0·08

=

1⎯√ 9 + ⎯√ 8 = 3 + 2 √

×

⎯2

= √

⎯⎯⎯

0·09 = 0·3 ⎯9– √

√ ⎯8 √ ⎯ 9 + ⎯√ 8 9 – 8

√⎯⎯⎯⎯

⎯ = (3 + 2 √

⎯ 2)

42. (B) Given expression =

0·0009

⎯⎯⎯

√ 0·01

=

√⎯0·0009

⎯ 0·0100

√5 – √

⎯ ⎯3

49. (B) Exp. =

=

√⎯1009 = √⎯√⎯⎯⎯1009

⎯ (√⎯ 5 + ⎯√ 3)

(√⎯ 5 – √⎯ 3) = (√⎯ 5 – √⎯ 3) 2

3 =

= = 0·3

10 (√⎯ 5 + ⎯√ 3) (5 – 3)

43. (A) The square of an odd number cannot have 4 as

the unit digit. The square of a 3 digit number will =

5 + 3 – 2√ ⎯⎯15 = 2(4 – √⎯⎯15)

have at least 5 digit and at the most 6 digits. So, 2 2

answer (A) is correct.

44. (B) Let given expression = x

= 4 –√ (

⎯⎯15 )

50. (D) L.C.M. of 3, 4, 5, 6, 8 is 120.

Then, ⎯⎯⎯⎯

√ 12 + x = x ⇒ 12 + x = x2 Now, 120 = 2 × 2 × 2 × 3 × 5

⇒ x2 – x – 12 = 0 ⇒ (x – 4) (x + 3) = 0 ∴ Required number = 2 × 2 × 2 × 3 × 5 × 2 × 3 × 5

So, x = 4 (neglecting x = –3) = 3600

⎯⎯24 + ⎯√⎯⎯

√ √⎯⎯⎯

⎯ 4 × 6 + ⎯⎯⎯⎯

√36 × 6 ⎯⎯⎯

√

⎯√⎯10000

216 640 640

51. (C) = 59. (D) √

⎯⎯⎯⎯

0·064 = √

⎯⎯⎯⎯⎯

0·0640 = =

⎯⎯96

√ ⎯⎯⎯⎯

√ 16 × 6 100

25·2

2√

⎯ 6 + 6⎯√ 6 =

100

= 0·252.

=

4√⎯6 1210 √ ⎯⎯⎯⎯

⎯√⎯10000

1210

60. (C) √

⎯⎯⎯⎯

0·121 = √

⎯⎯⎯⎯⎯

0·1210 = =

8√

⎯6 100

= =2

4√

⎯6 =

34·7

= 0·347.

100

52. (B)

–— — 61. (D) 3600 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5 × 5.

1 16800 (129

To make it a perfect cube, the given number must be

1 divided by 2 × 3 × 3 × 5 × 5 = 450.

22 0 68 62. (B) 21600 = 6 × 6 × 6 × 10 × 10

0 48 To, make the given number a perfect cube, it must be

249 002400 multiplied by 10.

002241

1590

63. (

(B) 1 –

216)

91 1/3

= ( ) 125 1/3

216

5 × 5 × 5 1/3 5

∴ Required number to be subtracted = 159.

53. (C) 216 = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 3

= ( )

6×6×6

=

6

512 1/3 (8 × 8 × 8)1/3

Clearly, in order to make it a perfect square, it must

be divided by 2 × 3 i.e., 6.

64. (A) ( )

4

12 1/3

125

= ( )125

=

(5 × 5 × 5)1/3

8 3

54. (D) 176 = 2 × 2 × 2 × 2 × 11 = =1

5 5

So, in order to make it a perfect square, it must be

( )

27 1/3 (3 3)1/3

multiplied by 11. 65. (B) (·000027)1/3 = =

1000000 (106)1/3

55. (D)

– –– 3

1 2 69 (16 = = ·03

100

1 66. (D) a + a = (8) ⇒ 2a2 = 64 ⇒ a2 = 32

2 2 2

26 169

∴ a = √

⎯⎯32 = 4⎯√ 2 = (4 × 1·41) = 5·64 cm

159

0013 67. (C)

–— —

∴ Required number to be added = (17)2 – 269 = 20. 1 36562 (191

56. (C) The smallest number of 4 digits = 1000 1

—— 29 265

3 1000 (31

261

09

381 00462

61 0100

00381

0061

00081

0039 ∴ Number of men left over

∴ Required number = (32)2 = 1024.

= 36562 – (191) 2

57. (D) The largest number of 5 digits = 99999

= 36562 – 36481

–— —

3 99999 (316 = 81.

9 68. (B) Number of members = ⎯

√⎯⎯⎯

2209 = 47.

61 099 69. (D)

061 –— —

1 17956 (134

626 03899 1

03756

23 079

00143 069

∴ Required number = (99999 – 143) = (99856).

264 01056

58. (C)

⎯√⎯0·16

0·4

=

⎯⎯0·16

√ 0·40 √

=

⎯ 1640 = √

⎯ 104 = √⎯⎯0·4 01056

00×

40 √ ⎯⎯40 = 6·3 = 0·63

⎯√100

∴ Required no. of trees = 134

= √

⎯⎯⎯

0·40 = =

10 10 ∴ Number of trees in a row = 134.

Simplification

In Simplifying an expression Q. 3. Simplify 3 49 1 5 2

first of all vinculum or bar must be = 1 ÷ of + × –

7 10 5 7 7

removed. 1 1

4 –2 21 1 2

7 4 1 = 1÷ + –

Example. We know that : ÷ 10 7 7

1 1 1

– 6 – 8 = – 14 3 +1 2+ 10 1 2 10 1 2

2 7 1

⎯⎯ 2+ = 1× + – = + –

1 21 7 7 21 7 7

But – 6 – 8 = – (–2) = 2 5–

After removing the bar, the

brackets must be removed strictly in

5

Solution : Given expression

= (10 + 3 – 6

21 )=

7 1

21 3

=

–

After removing the brackets, we 7 4 1 1 ÷ [1 + 1 ÷ {1 + 1 ÷ (1 + 1 ÷ 3)}].

= ÷

must use the following operations, 7 8 1 Solution : Given expression

+ 2+

strictly in the order, given below— 2 7 5

(i) Of, (ii) Division, (iii) Multi-

plication, (iv) Addition and (v) Sub-

2+

24 [

= 1÷ 1+1÷ 1+1 { 1

2

traction. = ( 53 14

×

28 65 ) ÷ 2 + 24 1

÷ (1 + )} ]

1

3

Remark—Remember the word 53

= 1 ÷ [1 + 1 ÷ {1 + 1 ÷ }]

‘BODMAS’, where B, O, D, M, A 4

and S stand for bracket, Of, division,

multiplication, Addition and Subtrac-

=

53 53

÷

130 130

= (130

53 130

×

53 )

3

= 1 ÷ [1 + 1 ÷ ]

7

tion respectively. = 1 4

Strictly follow the above order Q. 4. Evaluate

= 1 ÷ [1 + ] = 1 ÷

4 11

of operations.

⎛ 0·47 × 0·47 + 0·35 × 0·35 ⎞ 7 7

⎜ – 2 × 0·47 × 0·35⎟⎟

Examples ⎜⎝ 7 7

0·12 ⎠ = 1× =

11 11

Q. 1. Evaluate Solution : Given expression Q. 8. Simplify

0·125 + 0·027

=

0·25 – ·15 + ·09

(0·47)2 + (0·35)2 – 2

× 0·47 × 0·35

[ { (

2– 3– 6– 5– 4–3 )}]

Solution : Given expression = Solution : Given expression

0·12

(0·5)3 + (0·3)3 (0·47 – 0·35) 2 = 2 – [3 – {6 – (5 – 1)}]

= =

(0·5)2 – 0·5 × 0·3 + (0·3)2 0·12 = 2 – [3 – {6 – 4}]

a3 + b3 0·12 × 0·12 = 2 – [3 – 2] = (2 – 1) = 1

= 2 = = 0·12

a – ab + b2 0·12

(where a = 0·5 and b = 0·3) Exercise

Q. 5. Simplify

= (a + b) = (0·5 + 0·3) = 0·8 7+7+7÷7

3·5 ÷ ·7 of 7 + ·5 × ·3 – ·1 01. =?

Q. 2. Evaluate 5+5+5÷5

Solution : Given expression 1

·7541 × ·7541 × ·7541 = 3·5 ÷ 4·9 + ·15 – ·1 (A) 1 (B)

– ·2459 × ·2459 × ·2459 5

·7541 × ·7541 + ·7541 3·5 15 3

= + 0·15 – ·1 (C) (D)

× ·2459 + ·2459 × ·2459 4·9 11 11

Solution : Given expression 5 3 1 (272 – 32) (124 + 176)

= + – 02. =?

7 20 10 17 × 15 – 15

a3 – b3

= 2

a + ab + b2 = (

100 + 21 – 14

140

=

107

140) (A) 0

(B) 2·25

(where a = ·7541 and b = ·2459)

Q. 6. Simplify (C) 300

(a – b) (a2 + ab + b2)

=

(a2 + ab + b2)

3

(

1 ÷ of 2 + 2

7

3

10

3

5 )

1

+ ÷1 –

5

2 2

5 7

(D) None of these

69 – 14 × 3 + 2

= (a – b) 03. =?

Solution : Given expression 9 × 5 – (5)2

= 0·7541 – 0·2459

= 0·5082

3

= 1 ÷ of

7 (

23 13

+

10 5 )

1 7 2

+ ÷ –

5 5 7

(A) 1·45

(C) 26·5

(B) 2·75

(D) 265

48 – 12 × 3 + 9 1 1 1 1

04. =? 17. 3 + 4 + ? + = 10 (C) 4

12 – 9 ÷ 3 4 6 4 30

(A) 3 (B) 21 1 1 (D) None of these

(A) 2 (B) 4

7 1 6 3 1 1

(C) (D) –

3 3 1 1 3 1 2 2 3 1 5

(C) 1 (D) 2 26. ÷ 2 of – ×3 + =?

05. ·01 × ·3 ÷ ·4 × ·5 = ? 3 3 4 4 3 1 1 3 6

(A) ·015 (B) ·0375 +

18. The value of 2 3

(C) ·00375 (D) ·1

06. ·05 × 5 – ·005 × 5 = ?

48 ÷ 12 × (

9 4 3 2

of ÷ of

8 3 4 3 )

is— (A)

7

18

(B)

49

54

(A) 2·25 (B) ·225 1 1 2 1

(A) 1 (B) 5 (C) (D)

(C) 2·025 (D) ·29875 3 3 3 6

07. 4 – 3·6 ÷ 4 + 0·2 × 0·5 = ? (C) 3 (D) 12

5 6 8 3 3 1 7

(A) 3·2 (B) ·2 19. 10 – [9 – {8 – (7 – 6)}] – 5 is 27. 6 ÷ 7 × ? – 9 ÷ 1 5 + 4 × 3 3 = 2 9

(C) 1·65 (D) ·15 equal to—

7

08. 0·5 × 0·5 + 0·5 ÷ 5 = ? (A) –5 (B) 1 (A)

6

(A) 0·15 (B) 0·25 (C) 3 (D) 9

6

(C) 0·35 (D) 0·45

09. 8 ÷ 4 (3 – 2) × 4 + 3 – 7 = ?

[ {

20. 3 ÷ (8 – 5) ÷ (4 – 2)

2

1 (B)

7

(C) 1

(A) – 3

(C) 4

(B) – 4

(D) 5

÷ 2+ ( )} ]

8

13

=?

(D) None of these

10. (20 ÷ 5) ÷ 2 + (16 ÷ 8) × 2 + (10 13 68 2 1 1 7

(A) (B) 28. 15 × 3 + 6 = 11 + ?

÷ 5) × (3 ÷ 2) = ? 17 13 3 6 3 18

(A) 9 (B) 12 17 13

(C) (D) 5

(C) 15 (D) 18 13 68 (A) 39

9

11. 3120 ÷ 26 + 13 × 30 = ?

(A) 2400

21. 1 + 1 ÷ {1 + 1 ÷ (1 + 13)} = ? (B) 137

4

9

(B) 3900 1 4

(A) 1 (B) 1 7

(C) 536 3 7 (C) 29

1 2 9

(D) None of these (C) 1 (D) 1

12. 7 + 7 ÷ 7 × 7 = ? 8 3 (D) None of these

3 3 1

(A)

2

7

(B) 14 22. 2 of ÷ + = ?

4 4 4

29. (4·59 × 1·8 ÷ 3·6 + 5·4 of 19 – 15) = ?

1 3 5 (A) 3·015

(C) 7 (D) 42 (A) (B)

7 2 2 (B) 2·705

8 9

13. 5005 – 5000 ÷ 10·00 = ? (C) (D) (C) 2·695

3 4

(A) 0·5 (B) 50 (D) None of these

(C) 5000 (D) 4505 1 1 1

23. + ÷ = ?

2 2 2 2 2 2

14. 171 ÷ 19 × 9 = ? 30. 4 ÷1 ×2 =?

1 17 5 33

(A) 0 (B) 1 (A) 2 (B)

2 2 2

(C) 18 (D) 81 3 3 (A) 4 (B) 6

(C) (D) 33 33

1 2 3 2 4

15. 108 ÷ 36 of + × 3 = ? 1 1

3 5 4 17·28 ÷ ? (C) 6 (D) 8

24. =2 11 11

3 1 3·6 × 0·2

(A) 8 (B) 6 31 3 7

4 4 (A) 120 (B) 1·20 31. × + ÷ 20 = ?

1 1 (C) 12 (D) 0·12 10 10 5

(C) 2 (D) 10

2 2 (A) 0 (B) 1

25. { 1 1 1 1 2

7 + ÷ of – × 2 ÷ 1

2 2 2 4 5

1

3

7

8

(C) 100 (D)

107

to— (

2

of 1 – 1

5

1

3

=?)} 200

69842 × 69842 – 30158 × 30158

31 19 1 32. =?

(A) 1 (B) (A) 3 69842 – 30158

90 30 5

11 1 (A) 100000 (B) 69842

(C) (D) 30 (B) 2 (C) 39684 (D) 30158

30 24

1 50 ? 47. When Simplified, the product

÷ 4 + 20 40. =

33.

2

1

× 4 + 20

=?

?

12

1

2 ( )( )( )

2–

1

3

2–

3

5

2–

5

7

…

2

(A)

81

(B) 2

3

(A)

25

2

(B)

4

25 ( )

2–

999

1001

is equal to—

(A)

161 1 1 1 1001

(C) (D) 1 ÷ of

176 5 5 5 1001

41. =? (B)

92 × 184 1 1 1 13

34. The value of is— of ÷ 1003

316 5 5 5 (C)

2 4 (A) 1 (B) 5 3

(A) (B) (D) None of these

3 9 1

16 32 (C) (D) 25

(C) (D) 5 885 × 885 × 885 + 115

81 243 × 115 × 115

1 1 5 48. is equal

1 1 1 1 + ÷ 885 × 885 + 115 × 115

35. + + + is 4 4 4

1·2·3 2·3·4 3·4·5 4·5·6 42.

1 1 1

=? – 885 × 115

equal to— × +2 to—

4 4 4

7 11 (A) 115 (B) 770

(A) (B) 16

30 30 (A) (C) 885 (D) 1000

25

13 17

(C) (D) 32 1 1

30 30 (B) 49. How many ’s are there in 37 ?

185 8 2

1 1

36. The value of 1 + + + 36 (A) 300

4 × 3 4 × 32 (C)

1 185 (B) 400

upto four places of (D) None of these

4 × 33 (C) 500

decimals is— 1 (D) Cannot be determined

43. The value of is—

(A) 1·1202 2

(B) 1·1203 3+ 3 1

1 50. is what part of ?

(C) 1·1204 2+ 48 12

2

(D) None of these 5 19 3

(A) (B) (A)

1 19 5 7

37. The simplification of 1 +

1 4 5 1

2+ (C) (D) (B)

1 5 4 12

1–

3 4

yields the result— x 4 (C)

44. If = , then the value of 3

2 7 y 5

(A)

7

(B)

9 ⎛ 4 2y – x⎞ (D) None of these

⎜ 7 + 2y + x⎟ is—

(C)

9

(D)

13 ⎝ ⎠ 51. A boy was asked to multiply a

7 7

1 (A)

3

7

(B) 1 given number by ( )

8

17

. Instead

38. The value of 1 + is— he divided the given number by

1 1

1+

1+

1

9

(C) 1

7

(D) 2

( )

8

17

and got the result 225

a 1 3a + 2b more than what he should have

29 10 45. If b = , then is equal

(A) (B) 3 3a – 2b got if he had multiplied the

19 19

(C)

29

10

(D)

10

9

to—

(A) 3 (B) – 3

number by ( )

8

17

. The given

(C) – 5 (D) – 1 number was—

39.

1

2 [ { 1

7 – 2 ÷ 1 –

4

1 1

4 2 46. If

x 3

= , the value of

2x + y (A) 8 (B) 17

2y 2 x – 2y (C) 64 (D) 136

( 1 1 1

1 – –

2 3 6 )} ] equals— 52. In an examination, a student was

1

is equal to—

(A)

2

(B) 1

(A)

7 asked to find ( )

3

14

of a certain

(C) 4

9

1

(D) 1

77

(B) 7

(C) 7·1

number, by mistake he found () 3

4

2 288 (D) None of these of it. His answer was 150 more

than the correct answer. The make the result a whole number 5 4

given number is— is— (A) (B)

18 9

(A) 180 (B) 240 5 7

(A) (B) 11 17

(C) 280 (D) 290 12 12 (C) (D)

18 36

53. If we multiply a fraction by itself 1

(C) (D) 7 7

and divide the product by its 2

59. Gopal was asked to find of a

reciprocal, the fraction thus 1 9

26 56. In a family, the father took of fraction. But he made a mistake

obtained is 18 . The original 4

27 of dividing the given fraction by

the cake and he had 3 times as

fraction is— much as others had. The total 7

and got an answer which

8 number of family members is— 9

(A) exceeded the correct answer by

27 (A) 3 (B) 7

8

2 (C) 10 (D) 12 . The correct answer is—

(B) 2 21

3 57. Ravi earns twice as much in

1 January as in each of the other 3

(C) 1 (A)

3 months. What part of his annual 7

(D) None of these earnings he earns in that 7

(B)

1 month ? 12

54. In a college th of the girls and 2 1

5 (A) (B) 2

1 13 10 (C)

th of the boys took part in a 21

8 5 1

(C) (D) 1

Social Camp. What of the total 7 5 (D)

number of students in the college 3

took part in the camp ?

13

58. In a certain office(13) of the 60. The highest score in an inning

workers are women ( ) of the

(A) 1 3

40 was of the total and the next

2 11

13

women are married and ( ) of

(B) 1 3

80 highest was of the remainder.

3 11

2 the married women have chil- If the scores differed by 9, then

(C)

13 the total score is—

dren. If ( ) of the men are

3

(D) Data inadequate 4 (A) 99

married and ( ) of the married

55. The smallest fraction which 2 (B) 110

should be subtracted from the 3

3 1 7 1 1 (C) 121

sum of 1 , 2 , 5 , 3 and 2 to men have children. What part of

4 2 12 3 4 workers are without children ? (D) 132

7 8. (C) Given Exp. = 0·5 × 0·5 + 0·5 + 5

7+7+

7 15 0·5

1. (C) Given expression = = = 0·5 × 0·5 +

5 11 5

5+5+

5 = 0·25 + 0·1 = 0·35

240 × 300 9. (C) Given expression = 8 ÷ 4 × 1 × 4 + 3 – 7

2. (C) Given expression = = 300

240

1

69 – 42 + 2 29 = 8× ×1×4+3–7

3. (A) Given expression = = = 1·45 4

45 – 25 20

= 8+3–7=4

48 – 36 + 9 21 7

4. (C) Given expression = = = 4 3

12 – 3 9 3 10. (A) Given expression = + 2 × 2 + 2 ×

2 2

·3

5. (C) Given expression = ·01 × × ·5 = 2+4+3=9

·4

11. (D) ? = 3120 ÷ 26 + 13 × 30

·0015

= = ·00375 = 120 + 13 × 30

·4

6. (B) Given expression = ·25 – ·025 = 0·225 = 120 + 390 = 510

3·6 12. (B) ? = 7+7÷7×7

7. (A) Given expression = 4– + 0·2 × 0·5

4 1

= 7 + 7 × × 7 = 7 + 7 = 14

= 4 – 0·9 + 0·1 = 3·2 7

5000 17·28 ÷ x

13. (D) Given expression = 5005 – = 5005 – 500 24. (C) Let = 2

10 3·6 × 0·2

= 4505 17·28

Then x = 1·44

1

14. (D) ? = 171 ÷ 19 × 9 = 171 × × 9 = 81

19 17·28

∴ x = = 12

2 15 1·44

15. (D) Given expression = 108 ÷ 12 + ×

5 4 25. (C) Given expression

= 9+ =

3 21

2 2

= 10

1

2

=

15 1 1 2 7 15

+ ÷ – × ÷ ×

2 2 8 5 3 8

7 4

–

5 3 ( )

8 2 13 7 1 15 2 7 15 1

16. (A) Given expression = – × + × = +4– × ÷ ×

5 3 12 5 3 2 5 3 8 15

8 13 7 15 2 7 1 15 2 7 8

= – + = +4– × ÷ = +4– × ×

5 18 15 2 5 3 8 2 5 3 1

144 – 65 + 42 15 112 23 112 121 1

= = +4– = – = =4

90 2 15 2 15 30 30

121 31 26. (C) Given expression

= =1

90 90

13 25

17. (D) Let +

1

+ x + = 10, then 3 9 2

= ÷ of –

1

6 ()

10 5

× +

4 6 4

x = 10 – (

13 25 1

+ + )

= 10 – (

39 + 50 + 3

)

4 4 3 5

6 ()

3 6

4 6 4 12 3 2 1 6 10 5 1 2 5

= × – × × + = – +

(

= 10 –

92

12 ) 7

= =2

3

1

3

4 3 6 5 3 6 2 3 6

3–4+5 4 2

= = =

18. (D) Given expression =

48

12

× ( )

3 1

÷

2 2

27.

5 6

6 6 3

8 8 3 10

(B) Let ÷ × x – ÷ + × =

25

6 7 9 5 4 3 9

= 4×

3

2 ( )

× 2 = 12

Then,

5 7 8 5 5

× ×x– × + =

25

19. (C) Given expression = 10 – [9 – {8 – 1}] – 5 6 6 9 8 2 9

35 25 5 5

= 10 – [9 – 7] – 5 ⇒ x = + –

36 9 9 2

= 10 – 2 – 5 = 3

20. (A) Given expression ⇒

35

36

x = ( 50 + 10 – 45

18 ) =

5

6

[ { }]

= 3÷ 3÷ 2÷

34

13 ∴ x = ( 5 36

×

6 35 ) =

6

7

= 3 ÷ [3 ÷ { }]13 47 19 19 205

2× 28. (D) Let × + = +x

34 3 6 3 18

= 3 ÷ [3 ÷ ] = 3 ÷ [3 × ]

13 17 893 19 205

17 13 Then, x = + –

18 3 18

13 13 893 + 114 – 205

= 3× = ⇒ x =

51 17 18

802 5

21. (B) Given expression = 1 + 1 ÷ {1 + 1 ÷ 34} ∴ x =

18

= 44

9

1·8

= 1 + 1 ÷ {1 + } (C) Given expression = 4·59 ×

3 29. + 0·6 – 0·2

3·6

4

= 2·295 + 0·6 – 0·2 = 2·695

7 4

= 1+1÷ =1+1× 30. (B) Given expression =

70 7 68

÷ ×

4 7

17 5 33

4 4 70 5 68 200 2

= 1+ =1 = × × = =6

7 7 17 7 33 33 33

3 4 1 1 9 93 7 1

22. (D) Given expression = × + = 2 + = 31. (B) Given expression = + ×

2 3 4 4 4 100 5 20

1 3 93 7

23. (C) Given expression = + 1 = = + =1

2 2 100 100

32. (A) Given expression 50 x

40. (D) Let x =

=

(69842) 2 – (30158) 2

(69842 – 30158) ( ) 25

2

(69842 – 30158) (69842 + 30158) 25

=

(60842 – 30158) ⇒ x2 = 50 × = 625

2

= 100000

∴ ⎯⎯⎯

x = √ 625 = 25

1 1

× + 20 1 1 1

2 4 161 1 ÷ × 25

33. (C) Given expression = = × 5 25 5

2 + 20 8 22 41. (D) Given expression = =

161 1 1 1

= ÷ ×5

176 25 5 25

(32)2 × (3 × 3 × 2)4 = (5 × 5) = 25

34. (C) Given expression =

316 1 1 4 1 1

+ × +

3 × 3 × 24

4 8 4 4 5 4 5

= 42. (C) Given expression = =

316 1 9 37

+

2 4 16 16 4 16

= 4=

3 81 9 16 36

× =

=

35. (A) Given expression 20 37 185

4 × 5 × 6 + 5× 6 + 2 ×6 + 2 ×3 1 1

= 43. (A) Given expression = =

2 ×3×4×5×6 2 4

3+ 3+

=

168

=

24 × 30 30

7 5

2 ()

5

108 + 9 + 3 + 1 121 1 5

36. (B) Given expression = = = =

= 1·1203

108 108

( )

19

5

19

1 1 4 2y – x

37. (C) Given expression = 1 + =1+ 44. (B) Given Exp. = +

1 3 7 2y + x

2+ 2+

2 2 x 4

3 2 –y 2–

4 4 5

1 2 9 = + = +

= 1+ =1+ =

7

2

7 7

7

2+

x

y () 7

2+

4

5

4 6 5 4 3

1 =+ × = + =1

38. (A) Given expression = 1 + 7 5 14 7 7

1

1+ 3a + 2b

( ) 10

9

45. (B) Given Exp. =

3a – 2b

= 1+

1+

1

9

=1+

1

19

=

a

()

=

1

3 b +2 3× +2

3

=

3

= –3

= 1+

10 29

=

10 10 a

() 1

3 b –2 3× –2

3

–1

39. (C) Given expression Given expression

=

15

2

– [ { ( )}]

9

4

÷

5 1 3 1 1

–

4 2 2 3 6

– –

2x + y

2 (xy) + 1 = 2 × 3 + 1= 7 = 7

= =

2 [4 {4 2 }] (xy) – 2 3 – 2 1

15 9 5 1 x – 2y

= – ÷ – ×1

15 9 5 1

= – ÷ –

2 [4 4] 2 [4 3]

15 9 3 15 9 4 5 7 9 1003

= – ÷ = – × 47. (C) Given expression = × × ×…×

3 5 7 1001

= ( – 3) = = 4

15 9 1 1003

=

2 2 2 3

⎛ a3 + b3 ⎞ ∴ x = 9

48. (D) Given expression = ⎜ 2 ⎟

⎝ a + b2 – ab⎠ Hence, the total number of members

(a + b) (a2 + b2 – ab) = x + 1 = 10.

= 57. (A) Suppose Ravi earns Rs. x in each of the 11

(a2 + b2 – ab)

= (a + b) = (885 + 115) months.

= 1000 Then earning in January = Rs. 2x.

1 75 1 75 ∴ Total annual income = (11x + 2x) = Rs. 13x

49. (A) Number of s = ÷ = × 8 = 300

8 2 8 2 Part of total earning in January

1 3 3 3 2x 2

50. (D) Let x of = . Then, x = × 12 = = =

12 48 48 4 13x 13

17 8 225

51. (D) ˙·˙ x × –x× = 225 ⇒ x = 225 58. (C) Let, total number of workers be x.

8 17 136

x

∴ (

x = 225 × )

136

225

= 136 Then, number of women =

3

3 3 2x

52. (C) ˙·˙ x – x = 150 Number of men =

4 14 3

15 Number of women having children

⇒ x = 150 x

28 1 1 1

= of of x =

21 – 6 3 2 3 18

⇒ x = 150

28 Number of men having children

∴ (

x = 150 × )

28

15

= 280 2 3 2x x

= of of =

3 4 3 3

1 26 Number of workers having children

53. (B) ˙·˙ x × x ÷ = 18

x 27 x x 7

512 = + = x

⇒ x3 = 18 3 18

27

Number of workers having no children

⇒ x3 = () 8 3

3 (

= x– x =

7

18 ) 11x

18

8 2

∴ x = =2

3 3

54. (C) Out of the 5 girls, 1 took part in the camp.

= (

11

18 )

of all workers

Out of the 8 boys, 1 took part in the camp. 59. (B) ˙·˙ Let the fraction = x

Out of 13 students, 2 took part in the camp. 9 7 8

˙·˙ x– x =

2 7 9 21

∴ of total number of students took part in the

13 32 8

camp. ⇒ x =

63 21

7 5 67 10 9 8 63 3

55. (A) ˙·˙ + + + + ⇒ x = x =

4 2 12 3 4 21 32 4

= (21 + 30 + 67 + 40 + 27

12 )

=

185

12 ∴

7

Correct answer = x = × =

9

7 3 7

9 4 12

This is nearly greater than 15. Let required fraction 60. (C) Let total score be x.

be x.

3

185 Then, highest score = x

then, – x = 15, 11

12

∴ x = (185

12 )

– 15 =

5

12

Remainder = x –( ) 3x

11

8

= x

11

56. (C) Let there be x members, other than father. 3 8 24

Next highest score = of x = x

11 11 121

1 3

Father’s share = , other’s share = . 3x 24x

4 4 Now, ˙·˙ – = 9

3 11 121

Each of other’s share = 9x

4x

⇒ = 9

3 1 121

˙·˙ 3× =

4x 4 ∴ x = 121

Ratio and Proportion

Important Points/Facts

Ratio—The ratio of two quan-

If 7 litres of water is added to the

mixture, the ratio of alcohol and 1st part = Rs. (420 ×105 )

water becomes 3 : 4. Find the

tities in the same units is a fraction quantity of alcohol in the mixture. = Rs. 210

that one quantity is of the other.

Thus, a to b is a ratio b , ()

a Solution : Let the quantity of

alcohol and water be 4x and 3x litres

2nd part = Rs. (420 × 103 )

respectively. Then, = Rs. 126

written as a : b.

The first term of a ratio is called

antecedent, while the second term is

4x

3x + 7

=

3

4

3rd part = Rs. (420 ×102 )

known as consequent. ⇒ x = 3 = Rs. 84

4 ∴ Quantity of alcohol in the ∴ Number of one-rupee coins

Thus, the ratio 4 : 7 represents mixture = 12 litres. = 210

7

with antecedent 4 and consequent 7. Q. 3. In a mixture of 35 litres Number of 50 paise coins

Rule—The multiplication or di- the ratio of milk and water is 4 : 1 = (126 × 2) = 252.

vision of each term of a ratio by a now, 7 litres of water is added to

the mixture. Find the ratio of milk Number of 25 paise coins

same non-zero number does not affect

the ratio. and water in the new mixture. = (84 × 4) = 336

Thus, 3 : 5 is the same as 6 : 10 Solution : Milk in 35 litres of Q. 6. Divide Rs. 455 in the

ratio 4 : 3.

or 9 : 15 or 12 : 20 etc.

Proportion : The equality of

(

mix. = 35 × )4

5

= 28 litres.

Solution : Sum of the terms of

two ratios is called proportion. Water in this mix. = (35 – 28) the ratio = (4 + 3) = 7

Thus, 2 : 3 = 8 : 12 is written as

2 : 3 : : 8 : 12 and we say that 2, 3, 8

= 7 litres

New mixture contains milk = 28

∴ First part = Rs. 455 ×( 4

7 )

and 12 are in proportion. litres = Rs. 260

In a proportion, the first and

fourth terms are known as extremes,

Water in new mixture = (7 + 7)

litres = 14 litres. (

Second part = Rs. 455 ×

3

7 )

while second and third terms are ∴ Ratio of milk and water in = Rs. 195

known as means. new mix. = 28 : 14 = 2 : 1.

In a proportion, we always have Q. 7. If a : b = 2 : 3 and b : c =

Q. 4. Find three numbers in 5 : 7, find a : c and a : b : c.

Product of means = Product of the ratio 2 : 3 : 5 the sum of whose

Extremes. squares is 608. a 2

Solution : =

Solution : Let the numbers be b 3

Examples 2x, 3x and 5x. b 5

Q. 1. Three utensils contain and =

Then, 4x2 + 9x2 + 25x2 = 608 c 7

equal mixtures of milk and water

in the ratio 6 : 1 : 5 : 2 and 3 : 1

respectively. If all the solutions are

⇒ 38x2 = 608

608

∴

a

( )

a b

c = b ×c

⇒ x2 = = 16

= ( × )=

mixed together, find the ratio of 38 2 5 10

milk and water in the final mixture. ∴ x = 4 3 7 21

Solution : So, the numbers are 8, 12 and Hence a : c = 10 : 21

In final mixture we have quantity 20.

Now L.C.M. of 3 and 5 is 15

of milk = ( 6 5 3

+ +

7 7 4 ) =

65

28

Q. 5. A bag contains rupee, 50

paise and 25 paise coins in the ratio ∴ a : b = 2 : 3 = 10 : 15

5 : 6 : 8. If the total amount is and b : c = 5 : 7 = 15 : 21

quantity of Rs. 420. Find the number of coins

Hence a : b : c = 10 : 15 : 21.

water = ( 1 2 1

+ +

7 7 4 ) =

19

28

of each type.

Solution : Ratio of Q. 8. A stick 1·4 m long caste a

shadow 1·3 m long at the same time

65 19 6 8

∴ Milk : Water = : values = 5 : : when a pole casts a shadow 5·2 m

28 28 2 4 long. Find the length of the pole.

= 65 : 19 = 5:3:2 Solution : Clearly more is the

Q. 2. A mixture contains Divide Rs. 420 in the ratio length of shadow, more is the length

alcohol and water in the ratio 4 : 3. 5:3:2 of the object.

Let the length of the pole be x 07. A right cylinder and a right cir- 15. If a carton containing a dozen

metres cular cone have the same radius mirrors is dropped, which of the

Then 1·3 : 5·2 : : 1·4 : x and the same volume. The ratio following cannot be the ratio of

of the height of the cylinder to broken mirrors to unbroken

∴ 1·3 × x = 5·2 × 1·4 that of the cone is— mirrors ?

5·2 × 1·4 (A) 3 : 5 (B) 2 : 5 (A) 2 : 1 (B) 3 : 1

or x = = 5·6

1·3 (C) 3 : 1 (D) 1 : 3 (C) 3 : 2 (D) 7 : 5

Hence the length of the pole is 08. A circle and a square have same 16. Two whole numbers whose sum

5·6 m. area. Therefore, the ratio of the is 64, cannot be in the ratio—

Exercise side of the square and the radius (A) 5 : 3 (B) 7 : 1

of the circle is— (C) 3 : 4 (D) 9 : 7

1. The ratio of money with Ram

and Gopal is 7 : 17 and that with (A) ⎯

√π : 1 (B) 1 : √

⎯π 17. The weight of a 13 m long iron

Gopal and Krishan is 7 : 17. If (C) 1 : π (D π : 1 rod is 23·4 kg. The weight of

Ram has Rs. 490, Krishan has— 09. In a class, the number of boys is 6 m long of such rod will be—

(A) Rs. 2890 (B) Rs. 2330 more than the number of girls by (A) 7·2 kg (B) 12·4 kg

(C) Rs. 1190 (D) Rs. 2680 12% of the total strength. The (C) 10·8 kg (D) 18 kg

ratio of boys to girls is— 18. The mean proportional between

02. Rs. 5625 is divided among A, B

(A) 11 : 14 (B) 14 : 11 0·32 and 0·02 is—

1

and C so that A may receive as (C) 25 : 28 (D) 28 : 25

2 (A) 0·34 (B) 0·3

much as B and C together 10. A, B and C can do a work in 20, (C) 0·16 (D) 0·08

1 25 and 30 days respectively.

receive and B receives of what 19. The third proportional to 0·8 and

4 They undertook to finish the

0·2 is—

A and C together receive. The work together for Rs. 2220, then

share of A is more than that of B the share of A exceeds that of B (A) 0·4 (B) 0·8

by— by— (C) 0·05 (D) 0·032

(A) Rs. 750 (B) Rs. 775 (A) Rs. 120 (B) Rs. 180 20. The fourth proportional to 0·2,

(C) Rs. 1500 (D) Rs. 1600 (C) Rs. 300 (D) Rs. 600 0·12 and 0·3 is—

11. Three friends divide Rs. 624 (A) 0·13 (B) 0·15

03. A certain amount was divided

1 (C) 0·18 (D) 0·8

between Kavita and Reena in the among themselves in the ratio :

ratio 4 : 3. If Reena’s share was 2 21. What number should be subtrac-

Rs. 2400. The amount is— 1 1 ted from each of the numbers 54,

: . The share of the third friend

(A) Rs. 5600 3 4 71, 75 and 99 so that the remain-

is— ders may be proportional ?

(B) Rs. 3200

(A) Rs. 288 (B) Rs. 192 (A) 1 (B) 2

(C) Rs. 9600 (C) Rs. 148 (D) Rs. 144 (C) 3 (D) 6

(D) None of these 12. The monthly salary of A, B, C is

22. What number should be added to

04. The prices of a scooter and a tele- in the proportion of 2 : 3 : 5. If each one of 6, 14, 18 and 38 to

vision set are in the ratio 3 : 2. If C’s monthly salary is Rs. 1200 make them equally proportio-

a scooter costs Rs. 6000 more more than that of A, then B’s nate ?

than the television set the price annual salary is—

of the television set is— (A) Rs. 14400 (A) 1 (B) 2

(A) Rs. 6000 (B) Rs. 24000 (C) 3 (D) 4

(B) Rs. 10000 (C) Rs. 1200 23. A fraction bears the same ratio to

(D) Rs. 2000 1 3 5

(C) Rs. 12000 as does to . The fraction

13. A bag contains 25 paise, 10 paise 27 7 9

(D) Rs. 18000 is—

and 5 paise coins in the ratio 1 :

05. If 8 : x = x : 18, then x is equal 2 : 3. If their total value is Rs. 7 1

to— 30, the number of 5 paise coins (A) (B)

45 35

(A) 144 (B) 72 is—

45 5

(A) 50 (B) 100 (C) (D)

(C) 26 (D) 12 7 21

(C) 150 (D) 200

06. The surface areas of two spheres 14. The ratio of two numbers is 3 : 4 24. What must be added to each term

are in the ratio 1 : 4. The ratio of and their sum is 420. The greater of the ratio 7 : 13 so that the ratio

their volumes is— of the two numbers is— becomes 2 : 3 ?

(A) 1 : 2 (B) 1 : 4 (A) 175 (B) 200 (A) 1 (B) 2

(C) 1 : 8 (D) 1 : 6 (C) 240 (D) 315 (C) 3 (D) 5

Quantitative Aptitude Test | 70

25. In a ratio which is equal to 5 : 8. 1 1 44. The ratio of father’s age to son’s

If the antecedent is 40 then con- 35. If A = B and B = C, then A : age is 4 : 1. The product of their

3 2

sequent is— B : C is— ages is 196. The ratio of their

(A) 25 (A) 1 : 3 : 6 (B) 2 : 3 : 6 ages after 5 years will be—

(B) 64 (C) 3 : 2 : 6 (D) 3 : 1 : 2 (A) 3 : 1 (B) 10 : 3

(C) 48 36. If A : B = 5 : 7 and B : C (C) 11 : 4 (D) 14 : 5

(D) None of these = 6 : 11, then A : B : C is— 45. The ratio between the ages of

26. Out of the ratio 7 : 15, 15 : 23, (A) 55 : 77 : 66 Kamla and Savitri is 6 : 5 and

17 : 25 and 21 : 29 the smallest (B) 30 : 42 : 77 the sum of their ages is 44 years.

one is— (C) 35 : 49 : 42 The ratio of their ages after 8

(A) 17 : 25 (B) 7 : 15 years will be—

(D) None of these

(C) 15 : 23 (D) 21 : 29 (A) 5 : 6 (B) 7 : 8

37. If A : B = 7 : 9 and B : C = 3 : 5

1 1 1 1 then. A : B : C is— (C) 8 : 7 (D) 14 : 13

27. If : x = x : , then the value

5 1·25 (A) 7 : 9 : 5 46. A father’s age was 5 times his

of x is— (B) 21 : 35 : 45 son’s age 5 years ago and will be

(A) 1·25 (B) 1·5 3 times son’s age after 2 years

(C) 7 : 9 : 15

(C) 2·5 (D) 2·25 the ratio of their present ages

(D) 7 : 3 : 15 is—

28. If one-third of A, one-fourth of 38. 0·6 of a number equals 0·09 of (A) 5 : 2 (B) 5 : 3

B and one-fifth of C are equal, another number. The ratio of the

then A : B : C is— (C) 10 : 3 (D) 11 : 5

numbers is—

(A) 3 : 4 : 5 (B) 4 : 3 : 5 (A) 2 : 3 (B) 1 : 15 47. The average age of 3 girls is 20

1 1 1 (C) 20 : 3 (D) 3 : 20 years and their ages are in the

(C) 5 : 4 : 3 (D) : : proportion 3 : 5 : 7. The age of

3 4 5

39. If 10% of x is the same as 20% youngest girl is—

29. The ratio which ( 1

3

of Rs. 9·30) of y then x : y is equal to—

(A) 1 : 2 (B) 2 : 1

(A) 4 years

bears to (0·6 of Rs. 1·55) is— (B) 6 years 8 months

(A) 1 : 3 (B) 10 : 3 (C) 5 : 1 (D) 10 : 1

(C) 8 years 3 months

(C) 3 : 10 (D) 3 : 1 40. If A : B = 2 : 3 and B : C = 4 : 5, (D) 12 years

then C : A is equal to—

30. Two numbers are in the ratio 48. A man has some hens and cows.

(A) 15 : 8 (B) 12 : 10

3 : 5. If each number is increased If the number of heads be 48 and

(C) 8 : 5 (D) 8 : 15

by 10, the ratio becomes 5 : 7. number of feet equal 140 the

The numbers are— 41. One year ago the ratio between number of hens will be—

(A) 3, 5 (B) 7, 9 Laxman’s and Gopal’s salary

(A) 22 (B) 23

was 3 : 4. The ratio of their

(C) 13, 22 (D) 15, 25 individual salaries between last (C) 24 (D) 26

31. If x : y = 2 : 3 and 2 : x = 1 : 2, year’s and this year’s salaries are 49. 6 men, 8 women, 6 children

then the value of y is— 4 : 5 and 2 : 3 respectively. At complete a job for a sum of

present the total of their salary is Rs. 950. If their individual wages

(A) 4 (B) 6 Rs. 4,160. The salary of Laxman are in ratio 4 : 3 : 2, the total

1 3 now is— money earned by the children

(C) (D)

3 2 (A) Rs. 1040 (B) Rs. 1600 is—

32. If 2A = 3B and 4B = 5C, then (C) Rs. 2560 (D) Rs. 3120 (A) Rs. 190 (B) Rs. 195

A : C is— 42. The ratio between Sumit’s and (C) Rs. 215 (D) Rs. 230

(A) 3 : 4 (B) 8 : 15 Prakash’s age at present is 2 : 3.

Sumit is 6 years younger than 50. The ratio between two numbers

(C) 15 : 8 (D) 4 : 3 Prakash. The ratio of Sumit’s is 3 : 4 and their L.C.M. is 180.

33. If 2A = 3B = 4C, then A : B : C age to Prakash’s age after 6 The first number is—

is— years will be— (A) 15 (B) 20

(A) 2 : 3 : 4 (B) 4 : 3 : 2 (A) 1 : 2 (B) 2 : 3 (C) 45 (D) 60

(C) 6 : 4 : 3 (D) 3 : 4 : 6 (C) 3 : 4 (D) 3 : 8

51. In a mixture of 60 litres. The

43. The ages of Vivek and Sumit are

34. If A : B = 2 : 3, B : C = 4 : 5 and in the ratio 2 : 3. After 12 years, ratio of milk and water is 2 : 1.

C : D = 6 : 7, then A : D is equal their ages will be in the ratio What amount of water must be

to— added to make the ratio 1 : 2 ?

11 : 15. The age of Sumit is—

(A) 2 : 7 (B) 7 : 8 (A) 32 years (B) 42 years (A) 42 litres (B) 56 litres

(C) 16 : 35 (D) 4 : 13 (C) 48 years (D) 56 years (C) 60 litres (D) 77 litres

52. A sum of Rs. 1300 is divided 59. Vinay got thrice as many marks 65. 729 ml of a mixture contains

between A, B and C and D such in Maths as in English. The milk and water in the ratio 7 : 2.

that proportion of this marks in How much more water is to be

A’s Share B’s Share Maths and History is 4 : 3. If his added to get a new mixture

= total marks in Maths, English containing milk and water in the

B’s Share C’s Share

C’s Share 2 and History are 250. What are ratio of 7 : 3 ?

= = his marks in English ? (A) 60 ml (B) 70 ml

D’s Share 3

Then A’s share is— (A) 120 (B) 90 (C) 81 ml (D) 90 ml

(A) Rs. 140 (B) Rs. 160 (C) 40 (D) 80 66. A and B are two alloys of gold

(C) Rs. 240 (D) Rs. 320 60. One-fourth of the boys and and copper prepared by mixing

three-eight of the girls in a metals in proportions 7 : 2 and

53. Two equal glasses are respecti- 7 : 11 respectively. If equal

1 1 school participated in the annual

vely and full of milk. They sports. What proportional part of quantities of the alloys are

3 4 melted to form a third alloy C,

are then filled up with water and the total student population of

the school participated in the the proportion of gold and cop-

the contents mixed in a tumbler. per in C will be—

The ratio of milk and water in annual sports ?

(A) 5 : 9 (B) 5 : 7

the tumbler is— 4

(A) (C) 7 : 5 (D) 9 : 5

(A) 7 : 5 (B) 7 : 17 12

(C) 3 : 7 (D) 11 : 23 5 67. Rs. 1870 has been divided into

(B) three parts in such away that half

54. The ratio of milk and water in 85 8

of the first part, one-third of the

kg of adulterated milk is 27 : 7. 8

(C) second part and one-sixth of the

The amount of water which must 12 third part are equal. The third

be added to make the ratio 3 : 1 (D) Data inadequate part is—

is—

(A) 5 kg (B) 6·5 kg 61. Gold is 19 times as heavy as (A) Rs. 510 (B) Rs. 680

(C) 7·25 kg (D) 8 kg water and copper 9 times as (C) Rs. 850 (D) Rs. 1020

heavy as water. The ratio in 68. Rs. 385 has been divided among

55. A mixture contains milk and which these two metals be mixed

water in the ratio 5 : 1. On A, B, C in such a way that A

so that the mixture is 15 times as 2

adding 5 litres of water the ratio receives th of what B and C

heavy as water is— 9

of milk and water becomes 5 : 2.

The quantity of milk in the (A) 1 : 2 (B) 2 : 3 together receive. Then A’s share

mixture is— (C) 3 : 2 (D) 19 : 135 is—

(A) 16 litres (A) Rs. 70

ma + nc

(B) 25 litres 62. If a : b = c : d, then is (B) Rs. 77

mb + nd

(C) 32·5 litres (C) Rs. 82·50

equal to—

(D) 22·75 litres (D) Rs. 85

(A) m : n (B) na : mb

56. The proportion of Zinc and 69. Some money is divided among

Copper in a brass piece is 13 : 7. (C) a : b (D) md : nc

A, B and C in such a way that 5

How much zinc will be there in 63. Rs. 1050 is divided among P, Q times A’s share 3 times, B’s

100 kg of such a piece ? 2 share and 2 times C’s share are

(A) 20 kg (B) 35 kg and R. The share of P is of the all equal. The ratio between the

5

(C) 55 kg (D) 65 kg combined share of Q and R. shares of A, B, C is—

57. A’s money is to B’s money as Thus P gets— (A) 5 : 3 : 2

4 : 5 and B’s money is to C’s (A) Rs. 200 (B) Rs. 300 (B) 2 : 2 : 5

money as 2 : 3. If A has Rs. 800, (C) Rs. 320 (D) Rs. 420 (C) 15 : 10 : 6

C has— (D) 6 : 10 : 15

(A) Rs. 1000 (B) Rs. 1200 64. Divide Rs. 600 among A, B and

(C) Rs. 1500 (D) Rs. 2000 2 70. 94 is divided into two parts in

C so that Rs. 40 more than th of such a way that fifth part of the

58. 15 litres of a mixture contains 5

2 first and eighth part of the second

20% alcohol and the rest water. A’s share, Rs. 20 more than th are in the ratio 3 : 4. The first

If 3 litres of water be mixed in it. 7

of B’s share and Rs. 10 more part is—

The percentage of alcohol in the

new mixture will be— 9 (A) 27 (B) 30

than th of C’s share may all be

2 17 (C) 36 (D) 48

(A) 17 (B) 16 equal. What is A’s share ?

3 71. Rs. 680 has been divided among

1 (A) Rs. 280 (B) Rs. 150 2

(C) 18 (D) 15 (C) Rs. 170 (D) Rs. 200 A, B, C such that A gets of

2 3

Quantitative Aptitude Test | 72

1 75. Rs. 53 is divided among A, B Rs. 1100 is collected as fare, the

what B gets and B gets of what and C in such a way that B gets amount collected from first class

4

C gets. Then B’s share is— Rs. 7 more than what B gets and passengers is—

(A) Rs. 60 (B) Rs. 80 B gets Rs. 8 more than what C (A) Rs. 275

(C) Rs. 120 (D) Rs. 160 gets. The ratio of their shares

(B) Rs. 315

is—

72. Rs. 2430 has been divided (C) Rs. 137.50

among A, B, C in such a way (A) 16 : 9 : 18

(D) Rs. 100

that if their shares be diminished (B) 25 : 18 : 10

by Rs. 5, Rs. 10 and Rs. 15 res- (C) 18 : 25 : 10 79. The students in three classes are

pectively. The remainders are in in the ratio 2 : 3 : 5 if 20 students

(D) 15 : 8 : 30 are increased in each class. The

the ratio 3 : 4 : 5. Then A’s share

is— 76. A sum of money is divided ratio changes to 4 : 5 : 7. The

(A) Rs. 800 (B) Rs. 600 among A, B, C so that to each total number of students before

rupee A gets, B gets 65 paise and the increase were—

(C) Rs. 595 (D) Rs. 605

C gets 35 paise. If C’s share is (A) 10

73. The sides of triangle are in the Rs. 28, the sum is—

1 1 1 (B) 90

ratio : : and its perimeter is (A) Rs. 120 (B) Rs. 140

3 4 5 (C) 100

94 cm. the length of smallest (C) Rs. 160 (D) Rs. 180

side is— 77. The incomes of A and B are in (D) None of these

(A) 18·8 cm. (B) 23·5 cm. the ratio 3 : 2 and their expendi-

(C) 24 cm. (D) 31·3 cm. 80. The cost of making an article is

tures in the ratio 5 : 3. If each

saves Rs. 1,000. A’s income is— divided between materials, labour

74. The speeds of three cars are in and overheads in the ratio of

the ratio 3 : 4 : 5. The ratio bet- (A) Rs. 3000 (B) Rs. 4000 3 : 4 : 1. If the materials cost

ween times taken by them to (C) Rs. 6000 (D) Rs. 9000 Rs. 67·50, the cost of articles is—

travel the same distance is—

78. The ratio of the first and second (A) Rs. 180

(A) 3 : 4 : 5

class fares between two stations (B) Rs. 122·50

(B) 5 : 4 : 3 is 4 : 1 and that of the number

(C) 12 : 15 : 20 of passengers travelling by first (C) Rs. 380

(D) 20 : 15 : 12 and second class is 1 : 40. If (D) Rs. 540

01. (A) Ram : Gopal = 7 : 17 = 49 :119 04. (C) Let the price of a scooter be Rs. 3x and that of a

Gopal : Krishan = 7 : 17 = 119 : 289 television set be Rs. 2x.

∴ Ram : Gopal : Krishan = 49 : 119 : 289 Then 3x – 2x = 6000 ⇒ x = 6000

⇒ Ram : Krishan = 49 : 289 ∴ Cost of a television set = 2x = Rs. 12000

Thus, 49 : 289 = 490 : x 05. (D) ˙·˙ 18 × 8 = x2

289 × 490 ∴ x = √

⎯⎯⎯

144 = 12

∴ x =

49

4πr2 1

= Rs. 2890 06. (C) =

4πR2 4

1 r2

02. (A) ˙·˙ A = (B + C) ⇒ B + C = 2 A 1

2 ⇒ =

R2 4

⇒ A + B + C = 3A

r 1

Thus 3A = 5625 ⇒ A = Rs. 1875 ⇒ =

R 2

1

Again B = (A + C) ⇒ A + C = 4B r3 1

4 ⇒ =

⇒ A + B + C = 5B R3 8

∴ 5B = 5625 ⇒ B = Rs. 1125 4 3

v πr

Thus A’s share is more than that of B by Rs. (1875 – 3

Hence, =

1125) i.e. Rs. 750. V 4

πR3

03. (A) Let their shares be Rs. 4x and Rs. 3x. 3

Then 3x = 2400 1

=

⇒ x = 800 8

∴ Total amount = 7x = Rs. 5600 Thus their volumes are in the ratio 1 : 8.

07. (D) Let the heights of the cylinder and cone be h and

H respectively.

14. (C) Greater number = (420 ×47) = 240

1 15. (C) For dividing 12 into two whole numbers, the sum

˙·˙ πr2 h = πr2 H of the terms of the ratio must be a factor of 12.

3

h So, they cannot be in the ratio 3 : 2.

1

⇒ = 16. (C) For dividing 64 into two whole numbers, the sum

H 3

of the terms of the ratio must be a factor of 64.

∴ h : H = 1 : 3. ∴ So they cannot be in the ratio 3 : 4.

So their heights are in the ratio 1 : 3. 17. (C) Less length, less weight

08. (A) Let the side of the square be x and let the radius ˙·˙ 13 : 6 : : 23·4 : x

of the circle be y ⇒ 13x = 6 × 23·4

x2 6 × 23·4

Then, x2 = πy2 ⇒ 2 = π ∴ x = = 10·8 kg

y 13

x

Mean proportional = √ ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

0·32 × 0·02 = ⎯

√⎯⎯⎯⎯

y = √

⎯π

⇒ 18. (D) 0·0064

= 0·08

∴ x:y = √

⎯π:1 19. (C) Let 0·8 : 0·2 : : 0·2 : x

09. (B) Let the number of boys and girls be x and y Then 0·8 x = 0·2 × 0·2

respectively. Then

0·2 × 0·2 0·04 4

˙·˙ (x – y) = 12% of (x + y) ∴ x = = = = 0·05

0·8 0·80 80

3 20. (C) Let 0·2 : 0·12 : : 0·3 : x

⇒ x–y = (x + y)

25 ˙·˙ 0·2x = 0·12 × 0·3

⇒ 25x – 25y = 3x + 3y

0·12 × 0·3

x 28 14 ∴ x = = 0·18

⇒ 22x = 28y ∴ y = = 0·2

22 11 54 – x 75 – x

10. (B) Ratio of shares of A, B and C 21. (C) ˙·˙ =

71 – x 99 – x

1 1 1 ⇒ (54 – x) (99 – x) = (75 – x) (71 – x)

= : : = 15 : 12 : 10

20 25 30 ⇒ x2 – 153x + 5346 = x2 – 146 x + 5325

∴ (

A’s share = Rs. 2220 × )

15

37

= Rs. 900 ⇒

∴

7x

x

=

=

21

3

B’s share = Rs. (2220 × ) = Rs. 720

12

6+x 18 + x

37 22. (B) ˙·˙ =

14 + x 38 + x

Thus, the share of A exceeds that of B by Rs. (900 –

720) = Rs. 180. ⇒ (6 + x) (38 + x) = (18 + x) (14 + x)

1 1 1 ⇒ x2 + 44x + 228 = x2 + 32x + 252

11. (D) Ratio = : : = 6 : 4 : 3

2 3 4 ⇒ 12x = 24 ∴ x = 2

(

∴ Share of third friend = Rs. 624 ×

3

13 ) 23. (B) ˙·˙

1

x:

27

= :

3 5

7 9

= Rs. 144 5 1 3

⇒ x = ×

12. (A) Let the monthly salary of A, B, C be Rs. 2x, Rs. 9 27 7

3x and Rs. 5x respectively.

Then, 5x – 2x = 1200 ⇒ x = 400

⇒

5

9

x =

1

63

∴x=

1 9

(

×

63 5

= )

1

35

∴ B’s monthly salary = 3x = Rs. 1200 7+x 2

24. (D) ˙·˙ =

Hence, B’s annual salary = Rs. (12 × 1200) 13 + x 3

= Rs. 14400 ⇒ 3 (7 + x) = 2 (13 + x) ∴ x = 5

1 2 3 5 5 × 8 40

13. (C) Ratio of their values = : : =5:4:3 25. (B) ˙·˙ = =

4 10 20 8 8 × 8 64

∴ Consequent = 64

∴ Value of 5 paise coins = Rs. 30 × ( 3

12 ) 26. (B) 7 : 15 =

7

= 0·466

= Rs. 7·50 15

750 15

∴ Number of 5 paise coins = = 150 15 : 23 = = 0·652

5 23

Quantitative Aptitude Test | 74

17 38. (D) 0·6 x = 0·09 y

17 : 25 = = 0·68

25 x 0·09 9 3

21 ⇒ y = 0·60 = 60 = 20 = 3 : 20

and 21 : 29 = = 0·724

29 39. (B) 10% of x = 20% of y

∴ The smallest one is 7 : 15. 10 20

27. (C) ⇒ x = y

100 100

1 1 1 x y x 10 2

28. (A) ˙·˙ A = B= C=x ⇒ = ⇒y= =

3 4 5 10 5 5 1

Then A = 3x, B = 4x and C = 5x Hence x:y = 2:1

∴ A : B : C = 3x : 4x : 5x = 3 : 4 : 5 A 2 B 4

40. (A) = and =

1 B 3 C 5

of Rs. 9·30

29. (B) Req. ratio

3

0·6 of Rs. 1·55

=

3·10 310 10

=

0·93 93

=

3

∴

A

C ( ) ( ) ( )

=

A B

B C

× =

2 4

3 5

× =

8

15

30. (D) Let the numbers be 3x and 5x C 15

So, =

3x + 10 5 A 8

Then = ⇒ 7 (3x + 10) = 5 (5x + 10) Hence C : A = 15 : 8

5x + 10 7

41. (B) Let the salaries of Laxman and Gopal one year

⇒ 4x = 20 ∴ x = 5

before be x1, y1 respectively.

So, the numbers are 15, 25. x1 3

x 2 2 1 ∴ y1 = 4 …(1)

31. (B) ˙·˙ y = 3 and x = 2 x2 + y2 = 4160 …(2)

x 2 2 1

⇒ × = ×

y x 3 2

3

y2 = y1 = ×

2 2

3

( )4

3 1

x = × ×

3 4

2 3( ) 4

x

5 2

2 1 3 4 4 8

⇒ = ∴y=6 = × × x2 = x2

y 3 2 3 5 5

32. (C) ˙·˙ 2A = 3B and 4B = 5C

⇒ 8A = 12B and 12B = 15C

8

5 ( )

∴ x2 + y2 = x2 + x2 = 1 +

8

5

=

13

5 2

x = Rs. 4160

⇒ 8A = 12B = 15C = x 5

∴ x2 = × 4160 = 5 × 320 = Rs. 1600.

x x x 13

∴ A = ,B= ,C= 42. (C) Let their ages be 2x and 3x years

8 12 15

x x ˙·˙ 3x – 2x = 6 ⇒ x = 6

So, A:C = : = 15 : 8

8 15 ∴ Sumit’s age = 12 years,

33. (C) Let 2A = 3B = 4C = x Prakash’s age = 18 years

x x x After 6 years, Sumit’s age = 18 years

Then A = , B = and C =

2 3 4 After 6 years, Prakash’s age = 24 years

∴ A:B:C = : :

x x x ∴ Required ratio of their ages = 18 : 24 = 3 : 4

2 3 4 43. (C) Let their ages be 2x and 3x years

Hence A:B:C = 6:4:3 2x + 12 11

=

34. (C) ˙·˙

A

D

= ( A B C

× ×

B C D ) (=

2 4 6

× ×

3 5 7 ) =

16

35

3x + 12 15

⇒ 15 (2x + 12) = 11 (3x + 12)

∴ A : D = 16 : 35 ⇒ 3x = 48

35. (A) Let A = x ∴ x = 16

Then B = 3x, C = 2 B = 6x ∴ Age of Sumit = 3x = 48 years

∴ A : B : C = x : 3x : 6x = 1 : 3 : 6 44. (C) Let their ages be 4x and x years.

36. (B) L.C.M. of 7 and 6 is 42 ˙·˙ 4x × x = 196

∴ A : B = 5 : 7 = 30 : 42 ∴ x2 = 49 ⇒ x = 7

Their ages are 28 years and 7 years.

and B : C = 6 : 11 = 42 : 77

Ratio of their ages after 5 years = 33 : 12 = 11 : 4

Hence A : B : C = 30 : 42 : 77 45. (C) Let their ages be 6x and 5x years

37. (C) A:B = 7:9 ˙·˙ 6x + 5x = 44 ∴ x = 4

and B : C = 3 : 5 = 9 : 15 So their present ages are 24 years and 20 years

∴ A : B : C = 7 : 9 : 15 Ratio of their ages after 8 years = 32 : 28 = 8 : 7.

Quantitative Aptitude Test | 75

46. (C) Let son’s age 5 years ago = x years. 67·5 3

˙·˙ =

Then father’s age at that time = (5x) years. (17·5 + x) 1

After 2 years, son’s age = (x + 7) years. ⇒ 3 (17·5 + x) = 67·5 ∴ x = 5

After 2 years, father’s age = (5x + 7) years ∴ Water to be added = 5 kg.

˙·˙ 3 (x + 7) = 5x + 7 ∴ x = 7 55. (B) Let quantity of milk and water be 5x and x litres

Father’s age now = (5x + 5) = 40 years 5x 5

Then =

Son’s age now = (x + 5) = 12 years x+5 2

∴ Ratio of their present ages = 40 : 12 = 10 : 3 ⇒ 10x = 5x + 25 ∴ x = 5

47. (D) Their total age = (3 × 20) years = 60 years ∴ Quantity of milk = 5x = 25 litres

Let their ages be 3x, 5x and 7x years. Then 3x + 5x +

7x = 60 ⇒ x = 4 56. (D) ˙·˙ 20 kg of brass contains zinc = 13 kg

∴ Youngest girl is = 3x = 12 years old.

48. (D) Let the number of hens = x and number of

∴ 100 kg of brass contains zinc = ( 13

20 )

× 100 kg.

cows = y = 65 kg.

Then x + y = 48 and 2x + 4y = 140 57. (C) A : B = 4 : 5 = 8 : 10 and B : C = 2 : 3 = 10 : 15

Solving these equations, we get 2y = 44 ∴ y = 22 ∴ A : B : C = 8 : 10 : 15

So, x = (48 – 22) = 26 If A has Rs. 8, C has Rs. 15

∴ Number of hens = 26

49. (A) Ratio of wages of 6 men, 8 women and 6 children

If A has Rs. 800 C has Rs. ( 15

8 )

× 100 = Rs. 1500

= 6 × 4 : 8 × 3 : 6 × 2 = 24 : 24 : 12

= 2:2:1 58. (B) Alcohol = ( 20

100 )

× 15 litres = 3 litres,

5 New mix. contains alcohol = 3 litres,

Water = 12 litres

50. (C) Let the numbers be 3x and 4x ∴ Percentage of alcohol in new mix.

Then, their L.C.M. = 12x

⇒ 12x = 180 ∴ x = 15 =( 3

18 )

× 100 %

Hence, the first number = 45 2

= 16 %

51. (C) (

Milk = 60 ×

2

3) litres = 40 litres

59. (C) M = 3E and =

M 4

3

40 1 3 3 9

˙·˙

20 + x

=

2 ∴ H = M = × 3E = E

4 4 4

⇒ 20 + x = 80 ∴ x = 60 Now M + E + H = 250

Hence, water to be added = 60 litres. 9

⇒ 3E + E + E = 250

52. (B) ˙·˙ A : B = 2 : 3, B : C = 2 : 3 4

and C:D = 2:3 ⇒ 25 E = 1000 ∴ E = 40

⇒ A : B = 8 : 12, B : C = 12 : 18 60. (D) Data is inadequate.

and C : D = 18 : 27 61. (C) Let, 1 gm of gold be mixed with x gm of copper

∴ A : B : C : D = 8 : 12 : 18 : 27 to give (1 + x) gm of mixture.

So (

A’s share = Rs. 1300 ×

8

)

65

= Rs. 160

Now, 1G = 19W and 1C = 9W and mixture = 15W

Now, 1 gm gold + x gm copper = (1 + x) gm mixture

1 2 ˙·˙ 19 W + 9W × x = (1 + x) × 15W

53. (B) First glass contains milk = and water = 4W 4 2

3 3 Thus 4W = 6W x ∴ x = = =

1 3 6W 6 3

Second glass contains milk = and water = 2

4 4 So the required ratio is 1 : i.e. 3 : 2

3

∴ Now tumbler contains water = ( )2 3

3 4

+ =

17

12 62. (C) Let

a c

b = d=k

7 17

∴ Ratio of milk and water = : = 7 : 17 Then a = b k and c = dk

12 12

ma + nc mbk + ndk ⎛ mb + nd⎞

54. (A) Milk = 85 × ( )

27

34

kg =

135

2

kg = 67·5 kg ∴

mb + nd

=

mb + nd

=k⎜

⎝ mb + nd⎠

⎟

(

Water = 85 × ) ( )

7

34

kg =

35

2

kg = 17·5 kg

a

=k = =a:b

b

Quantitative Aptitude Test | 76

63. (B) ˙·˙ P : (Q + R) = 2 : 5

71. (C) Suppose C gets Re. 1. Then B gets Re. (14)

∴ (

P’s share = Rs. 1050 ×

2

) = Rs. 300

2 2 9

7

A + 40 = B + 20 = C + 10 = x

˙.˙ A gets = Re. (23 ×14) = Re. 16

5 7 17 1 1

∴ A:B:C = : : 1 = 2 : 3 : 12

5 7 6 4

∴ A = (x – 40), B = (x – 20)

and C =

2

17

(x – 10)

2

Hence (

B’s share = Rs. 680 ×

3

17 )

= Rs. 120

9 72. (D) ˙·˙ Remainder = Rs. [2430 – (5 + 10 + 15)]

5 7 17 = Rs. 2400

⇒ (x – 40) + (x – 20) + (x – 10) = 600

2 2 9

⇒ 45x – 1800 + 63x – 1260 + 34x – 340 = 10800 ∴ A’s share = Rs. [(2400 ×

3

12 ) ]

+5

14200 = Rs. 605

⇒ 142x = 14200 ∴ x = = 100

142 1 1 1

5 73. (C) Ratio of sides : : = 20 : 15 : 12

Hence A’s share = (100 – 40) = Rs. 150 3 4 5

2

65. (C) (

Milk = 729 ×

7

) = 567 ml

(

Length of smallest side = 94 ×

12

47 )

cm.

9 = 24 cm.

(

Water = 729 ×

2

9) = 162 ml 74.

1 1 1

(D) Ratio of time taken = : : = 20 : 15 : 12

3 4 5

567 7 75. (B) Suppose C gets Rs. x

˙·˙ =

162 + x 3

Then, B gets Rs. (x + 8) and A gets Rs. (x + 15)

⇒ 3 × 567 – 7 × 162 = 7x

⇒ 1701 – 1134 = 7x ⇒ x + x + 8 + x + 15 = 53 ∴ x = 10

567 So, A gets Rs. 25, B gets Rs. 18 and C gets Rs. 10

∴ 7x = 1701 – 1134 ∴ x = = 81 ml ∴ A : B : C = 25 : 18 : 10

7

66. (C) Gold in C = ( 7 7

+

9 18 ) =

21 7

18 6

= 76. (C) A : B : C = 100 : 65 : 35 = 20 : 13 : 7

If C’s share is Rs. 7, the sum is Rs. 40

Copper in C = ( 2 11

+

9 18 ) =

15 5

18 6

= If C’s share is Rs. 28, the sum is Rs. ( 40

7

× 28 )

7 5 = Rs. 160

∴ Gold : Copper = : = 7 : 5

6 6 77. (C) Let their incomes be 3x, 2x and expenditures 5y,

1 1 1 3y respectively. Then,

67. (D) ˙·˙ A = B= C=x

2 3 6 3x – 5y = 1000 and 2x – 3y = 1000

⇒ A = 2x, B = 3x, C = 6x Solving these equations we get x = 2000, y = 1000

∴ A:B:C = 2:3:6 ∴ A’s Income = 3x = Rs. 6000

(

Third part = Rs. 1870 ×

6

11 ) = Rs. 1020 78. (D) Ratio of amounts collected from 1st and 2nd

class

68. (A) A : (B + C) = 2 : 9 = (4 × 1 : 1 × 40) = (1 : 10)

∴ (

A’s share = Rs. 385 ×

2

) = Rs. 70 ∴ Amount collected as 1st class fare

11

(

= Rs. 1100 ×

1

11 )= Rs. 100

x x x 79. (C) Let the number of students be 2x, 3x and 5x

⇒ A = , B = and C =

5 3 2 ˙·˙ (2x + 20) : (3x + 20) : (5x + 20) = 4 : 5 : 7

x x x 2x + 20 3x + 20 5x + 20

∴ A : B : C = : : = 6 : 10 : 15 ⇒ = =

5 3 2 4 5 7

70. (B) ˙·˙

1 1

A: B = 3:4 ⇒ 5 (2x + 20) = 4 (3x + 20) ∴ x = 10

5 8 Hence, total number of students before increase

8A 120 = 10x = 100.

⇒ =

5B 160 80. (A) If material cost Rs. 3, the cost of the article is

A 120 5 15 = Rs. (3 + 4 + 1) = Rs. 8

⇒ = × =

B 160 8 32 If material cost Rs. 67·50, the cost of the article

∴ (

First part = Rs. 94 × )

15

47

= Rs. 30 = Rs. ( 8

3 )

× 67·50 = Rs. 180

Logarithm

Important Points/Facts Q. 4. If log x = log 5 + 2 log 3 – Short Method : Applying the

1 formula, we have

We are familiar with a simple log 25, find the value of x.

2

exponential identity ax = b, Here ‘a’ x =

2

=2

is called the base ‘x’ the exponent Solution : 2–1

and ‘b’ the result. log x = log 5 + 2 log 3 Q. 9. If log (x – 2) = log x –

Now, just as we can say ⎯

√ 4 = 2, 1 log (2) then find the value of x.

– log 25

which is basically another way of 2 Solution :

saying 2 × 2 = 4 we can say = log 5 + log 32 – log We have,

loga b = x (25) 1/2 log (x – 2) = log (x) – log (2)

It is another way of saying ax = b = log 5 + log 9 – log 5

= log x/2

Thus a log or logarithm is an = log 9

x

equivalent way of expressing an ∴ x = 9 ⇒ x–2 =

2

exponential identity and the follow- Q. 5. If log10 m = b – log10 n,

ing two expressions are completely ⇒ 2x – 4 = x

find the value of m.

equivalent. ∴ x = 4

ax = b ⇔ loga b = x Solution :

We have, log10 m = b – log10 n Short Method : Applying the

loga b generally expressed as log formula, we have

of b to the base a generally, the base ⇒ log10 m + log10 n = b

(2) 2

is taken as 10 in which case the ⇒ log10 (mn) = b x = =4

2–1

subscript for the base is not written. ⇒ 10b = mn

Hence log b means log1 0 b . Q. 10. Find the no. of digits in

10b 247 (Given that log10 2 = 0·3010)

Thus, if no base is given assume that ∴ m = n

the base is 10. Solution :

Q. 6. If log10 (m) = b + log10 (n), Applying the rule, we have the

Examples find the value of m. required answer = (Integral part of

Solution : 47 log10 2) + 1

Q. 1. If log3 a = 4, find the value

We have log10 m = b + log10 n = (47 × 0·3010) + 1

of a.

⇒ log10 m – log10 n = b = [14·1470 + 1]

Solution :

= 14 + 1 = 15

log3 a = 4 ⇒ 34 = a

a = 81

⇒ log ()=b

m

n

∴

m Exercise

Q. 2. Find the value of 2log2 5. ⇒ = 10b

n 01. If A = log27 625 + 7 log11 13 and

Solution :

∴ m = n 10 b B = log9 125 + 13 log10 7 then

Let, 2log2 5 = x which of the following is true ?

∴ log2 (x) = log2 (5) log ()

m

n

≠

log m

log n (A) A > B (B) A < B

⇒ x = 5 (C) A = B (D) Can’t say

Q. 7. If log10 m = b log10 n, find

∴ 2 25 = 5

log

the value of m. 02. If log 2 = 0·3010, then the

Short Method : Applying the Solution : number of digits in 264 is—

formula we can directly get the log10 m (A) 18 (B) 19

answer We have = b (C) 20 (D) 21

log10 n

2log2 5 = 5

⇒ logn m = b 03. Find the number of digits in 810.

Q. 3. Find the value of ∴ m = nb (Given that log 10 2 = 0·3010) :

log25 125 – log8 4 Q. 8. If log (x + 2) = log (x) + (A) 19 (B) 20

Solution : log (2) then find the value of x. (C) 17 (D) 10

log25 (125) – log8 (4) Solution : 04. Find the no. of digits in 8 57

= log5 2 (53) – log2 3 (22) We have log (x + 2) = log (x) + (given that log10 2 = 0·3010)

3 2 5 log (2) = log (2x) or x + 2 = 2x (A) 52 (B) 50

= – (from the formula) =

2 3 6 ∴ x = 2 (C) 51 (D) 53

05. If log (x – 5) = log (x) – log (5) 75 24. If log 90 = 1·9542 then log 3

15. The simplified form of log equals to—

and log (y – 6) = log (y) – log (6) 16

then which of the following is 5 32 (A) 0·9771 (B) 0·6514

– 2 log + log is—

correct ? 9 343 (C) 0·4771 (D) 0·3181

(A) x > y (B) x < y (A) log 2 (B) 2 log 2 –

(C) log 3 (D) log 5 25. If log (0·57) = 1·756, then the

(C) x = y (D) Can’t say

value of log 57 + log (0·57)3 +

16. If log 2 = 0·3010 then log 5

06. If log (x + 4) = log (4) + log (x) equals to— log ⎯

√⎯⎯

0·57 is—

and log (x + 6) = log (y) + log (6) (A) 0·3010 (A) 0·902 (B) 1·902

then which of the following is – –

(B) 0·6990 (C) 1·146 (D) 2·146

correct ?

(C) 0·7525

(A) x = y (B) x < y 26. If log 2 = x, log 3 = y and log 7 =

(D) Given log 2, it is not

(C) x > y (D) Can’t say possible to calculate log 5 3

z, then the value of log (4 × ⎯

√⎯63)

loga x 17. If log10 2 = 0·3010 and log10 7 = is—

07. The value of – loga b is— 0·8451, then the value of log10 2 1

logab x

2·8 is— (A) – 2x + y + z

(A) 0 (B) 1 3 3

(A) 0·4471 (B) 1·4471 2 1

(C) a (D) ab (C) 2·4471 (D) 14·471 (B) 2x + y + z

3 3

08. The value of log2 3 × log3 2 × 18. If log 2 = 0·301, then the value 2 1

10 (C) 2x + y – z

log3 4 × log4 3 is— of log (50) is— 3 3

10

(A) 1 (B) 2 (A) 0·699 (B) 1·301 2 1

(D) 2x – y + z

(C) 3 (D) 4 3 3

(C) 1·699 (D) 2·301

27. If log 3 = 0·477 and (1000) x = 3,

(abc) +

09. If a x = b, b y = c, cz = a, then the 2

19. Find the value of log then x equals to—

value of xyz is—

(A) 0·159 (B) 10

(bac) + log (abc ) :

2 2

(A) 0 (B) 1 log (C) 0·0477 (D) 0·0159

(C) 2 (D) 4

(A) 0 (B) 1 28. If 2log4 x = 1 + log4 (x – 1), find

10. If logx y = 100 and log2 x = 10

(C) abc (D) a2 b2 c2 the value of x.

then the value of y is—

1 (A) 2 (B) 1

(A) 210 (B) 21000 20. Find the value of log 8 + log —

100

8 (C) 4 (D) 3

(C) 2 (D) 210000

(A) 0 (B) 1

29. If 5 5 – x = 2x – 5, find the value of

11. If logx 4 = 0·4 then the value of x (C) 2 (D) log (64) x.

is—

21. The equation loga x + loga (1 + (A) 5

(A) 4 (B) 16 x) = 0 can be written as— (B) 0

(C) 1 (D) 32 (A) x2 + x – 1 = 0 (C) 1

12. If log12 27 = a then log6 16 is— (B) x2 + x + 1 = 0 (D) Can’t be determined

4 (3 – a) 4 (3 + a) (C) x2 + x – e = 0

(A) (B) 30. If log8 x + log4 x + log2 x = 11,

3+a 3–a (D) x2 + x + e = 0 then the value of x is—

3+a 3–a

(C) (D) (A) 2 (B) 4

4 (3 – a) 4 (3 + a) 22. Find the value of log x + log

(C) 8 (D) 64

13. Given that log10 2 = 0·3010, then

log2 10 is equal to— (1x)— 31. If 100·3010 = 2, then find the

value of log0·125 125.

(A) 0·3010 (B) 0·6990 (A) 0 (B) 1

699 699

1000 699 1 (A) (B) –

(C) (D) (C) – 1 (D) 301 301

301 301 2

(C) – 1 (D) – 2

9 27 1

14. The value of log – log 23. Find the value of log 25 – 2 32. Find the value of log0·125 64—

8 32 2

3 log10 3 + log10 18— (A) – 2

+ log is— (B) 2

4 (A) 0 (B) 1

(A) 0 (B) 1 1 (C) 0

(C) 2 (D) (D) Can’t be determined

(C) 2 (D) 3 2

Quantitative Aptitude Test | 79

33. Find the value of log 3 2 28 + 43. The value of log6 log5 15625 is— 51. (log tan 1°. log tan 2°…………

log243 3 7 – log36 1296— (A) 1 log tan 50°) is—

(A) 3 (B) 2 (B) 2 (A) 0 (B) 1

(C) 1 (D) 0 (C) 3 (C) 2 (D) – 1

34. Find the value of log49 16807 – (D) None of these 52. The mantissa of log 3274 is

log9 27— 1 0·5150, then the value of

44. If log10000 x = – , then x is— log 32·74 is—

(A) 0 (B) 1 4

(A) 1·5150

3 1

(C) (D) – 1 (A) (B) 2·5150

2 100

1 (C) 0·5150

35. Find the value of log9 81 – log4 (B) –

32— 10 (D) 1·5150

1 3 1 53. If log10 (10x) = 2·7532, then

(A) (B) – (C)

2 2 20 log10 (10000x) is—

1 (D) None of these (A) 4·7532

(C) – (D) 2

2

36. log10 10 + log 10 100 + log 10 1000

45. logx (1625) = – 21, then x is— (B) 5·7532

(C) 3 × 2·7532

+ log10 10000 + log10 100000 is 625 (D) None of these

(A)

equal to— 256

log 125

(A) 15 256 54. If = x, then x is equal

(B) log 5

(B) log 11111 625 to—

(C) log101111 526 (A) 2 (B) 3

(C)

(D) 14 log10 100 265

1

(D) None of these (C) 4 (D)

37. log10 x + log10 y = z, then x is 2

equal to—

z

46. The value of log2 (641 ) is— 55. If log5 (x 2 + x) – log5 x = 2, then

the value of x is—

(A) y (A) 6 (A) 24 (B) 25

10 (B) –6 (C) 23 (D) 120

(B) (C) 7

z

56. (log5 3) × (log3 625) is equal

102 (D) None of these

(C) to—

x 1

47. If loga 3 = , then value of a is— (A) 1 (B) 2

(D) None of these 3 (C) 3 (D) 4

38. log–1/3 81 is equal to— (A) 27 57. log9 27 – log27 9 is equal to—

(A) – 27 (B) – 4 (B) 81

6 5

(C) 4 (D) 127 (C) 72 (A) (B)

5 6

39. If log10 {log10 [log10 (log10 x)]} (D) None of these

(C) 3 (D) 32

= 0, then the value of x is— 48. If log10 x = 7, then value of x

58. The value of 3– 1/2 log39 is—

(A) 1010 (B) 1010

10 is—

2 (A) 1010 (A) 3

(C) 10– 10 (D) 1010 1

(B) 107 (B)

40. The value of 25 log5 4 is— 3

(C) 710

(A) 16 2

(D) None of these (C)

(B) 5 3

(C) 25 49. If px = q, then— (D) None of these

(D) None of these (A) logp , x = q 59. If 10x = 1·73 and log10 1730 =

41. The value of log10 0·000001 is— (B) logx q = p 3·2380, then x is equal to—

(A) 6 (B) – 6 (C) logp q = x (A) 1·2380 (B) 0·2380

(C) 5 (D) – 5 (D) logq p = x (C) 2·380 (D) 2·2380

42. The value of log10 (0·00001) is—

(A) – 5 50. Given that log10 2 = 0·3010 the 60. If log a, log b, log c are in A.P.

value of log10 5 is— then—

(B) – 6

(C) – 7 (A) 0·3241 (B) 0·6911 (A) a, b, c are in G.P.

(D) None of these (C) 0·6990 (D) 0·7525 (B) a2 , b2 , c2 are in G.P.

Quantitative Aptitude Test | 80

(C) a, b, c are in A.P. 12% per annum compounded loga n

annually is— 68. The value of is given

(D) None of these logab n

(A) 25350 (B) 23550 by—

61. The population of a town at the (C) 2550 (D) 25550

beginning of the year 1986 was (A) 1 + logab (B) 1 + logb a

2,65,000. If the rate of increase 64. The number of digits in the (C) loga b (D) logb a

be 52 per thousand of the numeral for (8·75) 16—

population. Find the population (A) 47 digit (B) 48 digit 69. Given log10 2 = 0·30103, log10 3

at the beginning of the year (C) 49 digit (D) 50 digit = 0·47712. Find the number of

1991. 65. The number of digits in the digit, in 3 12 × 28—

(A) 3,40,400 (B) 3,41,400 numeral for 264— (A) 6

(C) 3,42,400 (D) 3,43,400 (A) 18 digit (B) 19 digit (B) 7

62. What rate per cent per annum (C) 20 digit (D) 21 digit (C) 8

compound interest will Rs. 2000 5 (D) 9

amount to Rs. 3,000 in 3 years if 66. The value of ⎯

√⎯⎯

42·7—

the interest is reckoned half (A) 2·1187 (B) 2·1287 1 1

70. The value of + is—

yearly ? (C) 2·8711 (D) 2·2287 log2 π log6 π

(A) 12% (B) 13% (A) greater than 1

3

(C) 14% (D) 15% 67. The value of ⎯

√⎯⎯⎯⎯

0·0847— (B) less than 1

(A) ·4392 (B) ·4239 (C) between 5 and 6

63. The compound interest on Rs.

12,000 for 10 years at the rate of (C) ·2349 (D) ·4329 (D) None of these

01. (B) A = log27 625 + 7 log1113 4 4

06. (C) ˙·˙ x = =

= log3 3 54 + 7 log1113 4–1 3

4 5 5

= log3 5 + 7 log11 13 y = =

5–1 4

3

∴ x > y

B = log9 125 + 13 log11 7 = log32 53

+ 13 log117 logab x

07. (B) ˙·˙ loga x =

logab a

3

= log3 5 + 13 log11 7 logab x

2 ∴ The given expression = – loga b

logab a

Let log 3 5 = x and by the above rule

logab x

7 log11 13 = 13 log11 7

1 ab

4 = – loga b = loga ab – loga b = loga b

Therefore, A = x + 13 log11 7 logaba

3

= loga a = 1

3

and B = x + 13 log11 17 log 3 log 2 log 4 log 3

2 08. (A) Given Exp. = × × × =1

log 2 log 3 log 3 log 4

Clearly, A < B hence (B) is the correct answer. 09. (B) ˙·˙ ax = b ⇒ loga b = x

02. (C) Required answer = [64 log10 2] + 1 ⇒ b = cy ⇒ logb c = y

= [64 × 0·3010] + 1 = [19·264] + 1 = 19 + 1 = 20 ⇒ cz = a ⇒ logc a = z

03. (D) 810 = (23 )10 = 230 ∴ x × y × z = loga b × logb c × logc a = 1

∴ Required answer = [30 log10 2 + 1] 10. (B) logx y = 100, log2 x = 10

= [30 × 0·3010] + 1 = (9·03) + 1 = 9 + 1 = 10 log y log x

⇒ = 100 and = 10

04. (A) 857 = (23 )57 = 2171 log x log 2

∴ Required answer = (171 log10 2 + 1) log y

⇒ = 100 × 10 = 1000

log 2

= [171 × 0·3010] + 1 = [51·4710] + 1 ⇒ log2 y = 1000 ∴ y = 21000

= 51 + 1 = 52 log 4 2

25 1 11. (D) ˙·˙ logx 4 = =

05. (B) ˙·˙ x = =6 log x 5

4 4 2 log 2 2

36 1 ⇒ =

and y = =7 log x 5

5 5 ⇒ log x = 5 log 2 = log 2 5 = log 32

∴ x < y ∴ x = 32

Quantitative Aptitude Test | 81

12. (A) ˙·˙ log12 27 = a 1

22. (A) log x + log x = log x + log 1 – log x

log 27

⇒ = a = log 1 = 0

log 12

⇒ a log 12 = log 33 23. (B)

1

log10 25 – 2 log10 3 + log10 18

⇒ a log (3 × 4) = 3 log 3 2

⇒ a [log 3 + log 4] = 3 log 3 = log10 (25)1/2 – log10 (3)2 + log10 18

⇒ a log 4 + a log 3 = 3 log 3 = log10 5 – log10 9 + log10 18

5 × 18

⇒

⇒

a log 22 = (3 – a) log 3

2a log 2 = (3 – a) log 3

= log10 ( ) 9

= log10 10 = 1

log 2 3–a

∴ = … (1) ⇒ log (3 2 × 10) = 1·9542

log 3 2a

⇒ 2 log 3 + log 10 = 1·9542

log 16 log 24 4 log 2

Now log6 16 = = = 0·9542

log 6 log (2 × 3) log 2 + log 3 ∴ log 3 = = 0·4771

2

log 2 4 ⎛⎜ 3 – a⎞⎟ 25. (A) Given Exp.

4 ⎝ 2a ⎠ 4 (3 – a) 57 × 100

=

log 3

log 2

+1

=

3–a

+ 1

=

(3 + a)

= log ( 100 ) 1

+ 3 log (0·57) + log (0·57)

2

log 3 2a = log (0·57) + log 102 + 3 log(0·57)

log 10 1 1·0000 1000 1

13. (C) log2 10 = = = = + log (0·57)

log 2 log 2 0·3010 301 2

14. (A) Given expression,

(

= 1+3+

1

) log (0·57) + 2 [˙.˙ log 102 = 2]

= log ( 9 27 3

÷ ×

8 32 4 ) (

= log

9 3 32

× ×

8 4 27 ) –

2

= log 1 = 0

= 3·402 – 4·5 + 2

75 5 32

15. (A) Given Exp. = log – 2 log + log = 0·902

16 9 343

25 × 3 25 16 × 2 26. (B) Exp. = log (4 × ⎯

3

√⎯63) = log [2 2 × (3 × 3 × 7)1/3]

= log – log + log

4×4 81 81 × 3

= log 2 + log (3 × 3 × 7)1/3

2

= log (25 × 3) – log (4 × 4) – log (25) + log 81

1

+ log (16 × 2) – log (81 × 3) = 2 log 2 + log (32 × 7)

3

= log 25 + log 3 – log 16 – log 25 + log 81 1

+ log 16 + log 2 – log 81 – log 3 = 2 log 2 + [log 32 + log 7]

3

= log 2 2 1

10 = 2 log 2 + log 3 + log 7

16. (B) log 5 = log = log 10 – log 2 3 3

2 2 1

= 1 – 0·3010 = 0·6990 = 2x + y + z

3 3

28 27. (A) ˙·˙ (1000) x = 3

17. (A) log10 2·8 = log10 = log 28 – log 10

10 ⇒ x log 103 = log 3

= log (7 × 4) – log 10 = log 7 + 2 log 2 – log 10 ⇒ 3x = log 3

= 0·8451 + 2 × 0·3010 – 1

log 3 0·477

= 0·8451 + 0·6020 – 1 = 0·4471 ∴ x = = = 0·159

3 3

50 × 2

18. (C) log10 50 = log10 = log 100 – log 2 28. (A) ˙·˙ 2 log4 x = 1 + log4 (x – 1)

2

= log10 10 2 – log 2 ⇒ log4 x2 = log4 4 + log4 (x – 1)

= 2 – 0·301 = 1·699 ⇒ x2 = 4 (x – 1)

⇒ x – 4x + 4 = 0

2

⎛ a2 b2 c2⎞

19. (A) Given expression = log ⎜ 2 2 2⎟ = log 1 = 0 ⇒ (x – 2)2 = 0

⎝a b c ⎠

∴ x = 2

20. (A) log 8 + log (18) = log (8 ×18) = log 1 = 0 29. (A) ˙·˙ 55 – x = 2x – 5

21. (A) loga x + loga (1 + x) = 0 ⇒ 55 – x = 2– (5 – x)

⇒ loga x (x + 1) = loga 1 (since log 1 = 0) ⇒ (5 – x) log 5 = – (5 – x) log 2

⇒ x (x + 1) = 1 ⇒ (5 – x) log 5 + (5 – x) log 2 = 0

∴ x2 + x – 1 = 0 ⇒ (5 – x) {log 5 + log 2} = 0

⇒ (5 – x) {log 102 + log 2} = 0 39. (B) If log10 {log10 [log 10 (log 10 x)]}

⇒ log10 {log10 (log 10 x)}

=

=

0

1

⇒ (5 – x) {log 10 – log 2 + log 2} = 0 ⇒ log10 (log 10 x) = 10

⇒ 5–x = 0 ⇒ log10x = 1010

∴ x = 5 ∴ x = 1010

10

40. (A) Exp. = (25) log5 4 = 5 log5 4

1 1 = 5 log5 4 2

⇒ log2 x + log2 x + log2 x = 11

3 2

= 16

⇒ (

1 1

)

+ + 1 log2 x =

3 2

11 41. (B)

42. (A)

Exp. = log10 10 –6 = – 6

Exp. = log10 10 – 5 = – 5

11

⇒ log2 x = 11 43. (A) log6 log5 15625 = log6 log5 (5)6

6

11 × 6 = log6 6 (log5 5) = 1

⇒ log2 x = =6 1

11 44. (B) ˙.˙ log104 x = –

∴ 6

x = 2 = 64 4

1

3

31. (B) Exp. = log0·125 125 = log2 – 3 53 = – log2 5 ⇒ x = (104)–4

3

1

= – log2 5 =

10

˙.˙ 10 0·3010 = 2

⇒ log10 2 = 0·3010 45. (A) ˙·˙ logx ()

16

25

= –

1

2

10 16 1

˙·˙ log10 5 = log10 = log10 10 – log10 2 ⇒ = (x)– 1/2 = 1/2

2 25 x

= 1 – 0·3010 = 0·6990 625

log105 0·6990 699 ∴ x =

∴ – log2 5 = – =– =– 256

log102 0·3010 301

32. (A) Exp. = log0·125 64 = log2 – 3 26 46. (B) log2 (641 ) = log 1 – log 2

2 2

6

6 = 0–6=–6

= log22 = – 2 [˙.˙ log2 2 = 1]

(– 3) 1

33. (C) Exp. = log32 2 8 + log243 3 7 – log36 1296 47. (A) ˙.˙ loga 3 =

3

= log2 5 28 + log35 37 – log36 36 2 ⇒ 3 = (a) 1/3

8 7

= log2 2 + log3 3 – 2 log36 36 ⇒ a = 27

5 5 48. (B) log10 x = 7

8 7 then x = 107

= + –2=1

5 5

49. (C) ˙.˙ px = q

34. (B) Exp. = log49 16807 – log9 27

⇒ logp px = logp q

5 3

= log7 2 75 – log3 2 33 = log7 7 – log3 3 ⇒ x logp p = logp q

2 2

5 3 ∴ x = logp q (˙.˙ logp p = 1)

= – =1

35. (C)

2 2

4 5

log3 2 34 – log2 2 25 = – = –

1

50. (C) log10 5 = log10 (102)

2 2 2 = log10 10 – log10 2

36. (A) = 1 – 0·3010

37. (D) log10 xy = z = 0·6990

⇒ xy = 10 z 51. (A) ˙.˙ log tan 45 = 0

10 z Hence, Whole expression = (something) × zero

⇒ x = y 52. (A)

38. (B) Let log– 1/3 81 = x 53. (B) log10 (103 . 10x) = log10 10 3 + log10 (10x)

= 3 + 2·7532

⇒ 81 = – ( ) 1 x

3

log 125

= 5·7532

54. (B) If = x

⇒ 34 = –( ) 1 x

3

= 3–x log 5

3 log 5

∴ x = –4 then x = =3

log 5

Quantitative Aptitude Test | 83

(x x+ x) = 2

2 = 5·5332

55. (A) ˙·˙ log5 ∴ P = antilog (5·5332) = 341400

⇒

⇒

log5 (x + 1) = 2

x + 1 = 25

62. (C) ˙·˙ (

3000 = 2000 1 + )

r 6

200

∴

56. (D)

x = 24

(log5 3) × log3 5 4 =

log 3

×4

log 5

⇒

3

2 ( )

= 1+

r 6

200

= 4

log 5 log 3 ⇒ 1+

r

200

=() 3 1/6

2

1

log9 27

⇒ (

log 1 +

r

200 ) 1

= (log 3 – log 2)

6

But log9 27 = log9 (9 × 3)

= log9 9 + log9 3

⇒ (

log 1 +

r

200 ) 1

= (0·4771 – ·3010)

6

= log9 9 + log9 9 1/2 = 0·02935

= 1+ =

1 3

2 2

⇒ ( 1+

r

200 ) = antilog (·02935)

3 2 r 7

∴ log9 27 – log27 9 = – ⇒ 1+ = 1·070 = 1 +

2 3 200 100

9–4 ∴ r = 14%

=

=

5

6

63. (A) ˙·˙ ( )

A = 12,000 1 +

12 10

100

Short-cut Method :

6

= 12000 ( )

28 10

25

Given Exp. = log9 27 – log27 9 ⇒ log A = log 12000 + 10 [log 28 – log 25]

⇒ log A = 4·0792 + 10 (1·4472 – 1·3979)

log 27 log 9 = 4·0792 + 0·493

= –

log 9 log 27 = 4·5722

=

3 log 3 2 log 3

– ∴ A = antilog 4·5722 = 37342

2 log 3 3 log 3 C. I. = 37342 – 12000 = 25342

3 2 5 ~

– 25350

= – = 64. (B)

2 3 6

65. (C) ˙·˙ x = 264

58. (B) 3– 1/2 log3 9 = 3 log3 9 – 1/2 ⇒ log x = log2 64

1 ⇒ log x = 64 log 2

= 9– 1/2 =

3 = 64 × ·3010 = 19·264

1730 ∴ No. of digits = 19 + 1 = 20

59. (B) ˙.˙ 10x =

1000 5

∴ log 10x = log10 1730 – log10 1000 66. (A) Let x = √⎯⎯⎯

42·5

⇒ x = 3·2380 – 3 then log x = log (42·5)1/5

= 0·2380 1

= log 42·5

60. (A) ˙.˙ log a, log b, log c are in A.P. Then, 5

⇒ log b – log a = log c – log b 1

= × (1·6304) = 0·3260

b c 5

⇒ log = log ∴ x = antilog (0·3260) = 2·1187

a b

b c 67. (A) Same as Q. 66.

⇒ = log n

a b

⇒ b2 = ac loga n log a

68. (A) =

∴ a, b, c are in G.P. logab n log n

61. (B) We have r = Rate of increase log (a.b)

52 log (a.b)

= × 100 =

1000 log a

= 5·2, n = 5, P0 = 265000 log a + log b

=

˙·˙ (

P = 265000 1 + )

5·2 5

100

= 1+

log a

log b

= 1 + loga b

⇒ log P = log 265000 + 5 (log 105·2 – log 100) log a

= 5·4232 + 5 (2·0220 – 2) 69. (D)

= 5·4232 + 0·1100 70. (A)

Quantitative Aptitude Test | 84

H. C. F. & L. C. M.

Factors and Multiples—If a Solution : Required number 7. L. C. M. of 22, 54, 108, 135 and

number x divides another number y = (L. C. M. of 6, 7, 8, 9 and 12) 198 is—

exactly, we say that x is a factor of y. +2 (A) 330 (B) 1980

Also in this case y is called a multiple = (504 + 2) = 506. (C) 5940 (D) 11880

of x.

777 8. L. C. M. of 87 and 145 is—

Highest Common Factor (H. Q. 6. Reduce to lowest

1147 (A) 870 (B) 1305

C. F. or G. C. D. or G. C. M.)—The terms.

H. C. F. of two or more than two (C) 435 (D) 1740

numbers is the greatest number that Solution : H. C. F. of 777 and 9. Which of the following is a pair

divides each one of them exactly. 1147 is 37. of co-primes ?

The Highest Common Factor is On dividing the numerator and (A) (14, 35) (B) (18, 25)

denominator by 37, we get (C) (31, 93) (D) (32, 62)

also known as Greatest Common

Divisor or Greatest Common Mea- 777 21 10. H. C. F. of 23, 32 and 15 is—

=

sure. 1147 31 (A) 23 (B) 32

H. C. F. by Factorization— (C) 1 (D) 360

Express each of the given numbers as Exercise

11. H. C. F. of 42, 63 and 140 is—

the product of prime factors. Now, 1. Which of the following fractions

choose common factors and take the (A) 14 (B) 9

is the greatest of all ? (C) 21 (D) 7

product of these factors to obtain the

7 6 4 5

required H. C. F. , , , — 12. H. C. F. of 1485 and 4356 is—

8 7 5 6

(A) 189 (B) 89

Examples 6 4

(A) (B) (C) 99 (D) 83

7 5

Q. 1. Find the smallest number 5 7 1095

(C) (D) 13. in simplest form is—

exactly divisible by 12, 15, 20 and 6 8 1168

27. 13 15

2 4 5 7 (A) (B)

Solution : Required number = 2. L. C. M. of , , and is— 16 16

3 9 6 12 17 25

L. C. M. of 12, 15, 20 and 27 = 540. (C) (D)

1 1 26 26

Q. 2. Find the largest number (A) (B)

18 36

which can exactly divide 513, 783 561

35 140 14. when reduced to lowest terms

and 1107. (C) (D) 748

9 3 is—

Solution : Required number

H. C. F. of 513, 783 and 1107 = 27. 3 6 9 13 3

3. L. C. M. of , , is— (A) (B)

Q. 3. Three drums contains 36 4 7 8 14 4

litres, 45 litres and 72 litres of oil. (A) 18 (B) 3 11 23

(C) (D)

What biggest measure can measure 3 9 14 24

all the different quantities exactly ? (C) (D)

56 28 15. The product of two numbers is

Solution : Biggest measure 1 3 5 7 9 4928. If 8 be their H. C. F. find

4. H. C. F. of , , , , is— how many pairs of such num-

= (H. C. F. of 36, 45, 72) litres 2 4 6 8 10 bers—

= 9 litres. 1 1 (A) 3 (B) 4

(A) (B)

Q. 4. The H. C. F. of two 2 10 (C) 2 (D) 1

numbers is 4 and their L. C. M. is 9 1

(C) (D) 16. Among how many children may

576. If one of the numbers is 64, 120 120

429 mangoes and also 715 oran-

find the other number. 1 2 3 4 ges be equally divided ?

Solution : The other number 5. H. C. F. of , , , is—

2 3 4 5 (A) 143 (B) 15

H. C. F. × L. C. M. (A) 1 (B) 12 (C) 18 (D) 153

= 4 1

Given number 17. In a long division sum the succe-

(C) (D)

4 × 576 5 60 ssive remainders from the first to

= = 36.

64 6. L. C. M. of 33, 4, 42 and 3 is— the last were 312, 383 and 1. The

Q. 5. Find the least number (A) 12 dividend be 86037, find the

which when divided by 6, 7, 8, 9 (B) 48 divisor and the quotient—

and 12 leaves the same remainder (C) 432 (A) 548, 157

2 in each case. (D) None of these (B) 274, 1

(C) 1096, 158 (C) 433, 5299 exactly the lengths 7m, 3m 85cm,

(D) None of these (D) Can’t be determined 12m 95 cm, is—

(A) 15 cm (B) 25 cm

18. Find the number lying between 25. In a long divison sum the divi-

900 and 1000 which when dend is 529565 and the succes- (C) 35 cm (D) 42 cm

divided by 38 and 57, leaves in sive remainders from the first to 33. Three different containers con-

each case a remainder 23— the last are 246, 222, 542. Find tain different qualities of mix-

(A) 935 (B) 945 the divisor and the quotient— tures of milk and water, whose

(C) 925 (D) 955 (A) 561, 943, (B) 669, 493 measurements are 403 kg, 434 kg

(C) 516, 943 (D) 561, 493 and 465 kg. What biggest mea-

19. Find the sum of three numbers sure must be there to measure all

which are prime to one another 26. The product of two numbers is the different quantities exactly ?

such that the product of the first 7168 and their H. C. F. is 16. (A) 1 kg (B) 7 kg

two is 437 and that of the last Find the sum of all possible

two is 551— numbers— (C) 31 kg (D) 41 kg

(A) 91 (B) 81 (A) 640 34. Three pieces of timber 42 m, 49

(C) 71 (D) 70 (B) 860 m and 63 m long have to be

(C) 460 divided into planks of the same

20. Find the two numbers whose length. What is the greatest

L. C. M. is 1188 and H. C. F. is (D) Data inadequate possible length of each plank ?

9— 27. The sum of two numbers is 1215 (A) 7 m (B) 14 m

(A) 27, 396 and their H. C. F. is 81. How (C) 42 m (D) 63 m

(B) 9, 27 many pairs of such numbers can

(C) 36, 99 be formed ? Find them— 35. The largest number which

(A) 1 (B) 2 exactly divides 210, 315, 147

(D) Data inadequate and 168 is—

21. What least number must be sub- (C) 3 (D) 4

(A) 3 (B) 7

tracted from 1936, so that the 28. The numbers 11284 and 7655 (C) 21 (D) 4410

remainder when divided by 9, when divided by a certain num-

10, 15 will leave in each case the ber of three digits, leave the same 36. The sum of two numbers is 216

same remainder 7 ? remainder. Find the number and and their H. C. F. is 27. The

(A) 46 (B) 53 the remainder— numbers are—

(A) 54, 162

(C) 39 (D) 44 (A) 119, 15 (B) 191, 15

(B) 108, 108

22. In a school 391 boys and 323 (C) 192, 52 (D) 191, 51

(C) 27, 189

girls have been divided into the 29. 21 mangoes trees, 42 apples trees

largest possible equal classes. So (D) None of these

and 56 orange trees have to be

that there are equal number of planted in rows such that each 37. The H. C. F. of two numbers is

boys and girls in each class. What row contains the same number of 12 and their difference is also

is the number of classes ? trees one variety only. Minimum 12. The numbers are—

(A) 23 girls classes, 19 boys number of rows in which the (A) 66, 78, (B) 70, 82

classes above trees may be planted is— (C) 94, 106 (D) 84, 96

(B) 23 boys classes, 19 girls (A) 15 (B) 17

classes 38. The product of two-digit num-

(C) 3 (D) 20 bers is 2160 and their G. C. M. is

(C) 17 boys classes, 23 girls 12. The numbers are—

classes 30. Five bells begin to toll together

(A) 72, 30

(D) 23 boys classes, 17 girls and toll respectively at intervals

classes of 6, 7, 8, 9 and 12 seconds. How (B) 36, 60

many times they will toll toge- (C) 96, 25

23. An inspector of schools wishes (D) None of these

to distribute 84 balls and 180 ther in one hour, excluding the

bats equally among a number of one at the start ? 39. The H. C. F. of two numbers is

boys. Find the greatest number (A) 3 (B) 5 16 and their L. C. M. is 160. If

receiving the gift in this way— (C) 7 (D) 9 one of the numbers is 32, then

(A) 14 (B) 15 the other numbers is—

31. The least perfect square number (A) 48 (B) 80

(C) 16 (D) 12

which is divisible by 3, 4, 5, 6 (C) 96 (D) 112

24. In finding H. C. F. of two and 8 is—

numbers, the last divisor is 49 40. The product of two numbers is

(A) 900 (B) 1200 1600 and their H. C. F. is 5. The

and the quotients 17, 3, 2. Find

the numbers— (C) 25 (D) 3600 L. C. M. of the numbers is—

(A) 343, 5929 32. The greatest possible length (A) 320 (B) 1605

(B) 434, 2959 which can be used to measure (C) 1595 (D) 8000

41. H. C. F. of three numbers is 12. 50. The greatest number which can gallons. What is the least number

If they be in the ratio 1 : 2 : 3, divide 1354, 1866 and 2762 of full casks of equal size in

the numbers are— leaving the same remainder 10 in which this can be stored without

(A) 12, 24, 36 (B) 10, 20, 30 each case is— mixing ?

(C) 5, 10, 15 (D) 4, 8, 12 (A) 64 (B) 124 (A) 21 (B) 29

(C) 156 (D) 260 (C) 33 (D) 31

42. About the number of pairs which

have 16 as their H. C. F. and 136 51. When in each box 5 or 6 dozens 57. The circumferences of the fore

as their L. C. M. We can defi- of oranges were packed three and hind wheels of a carriage are

nitely say that— dozens were remaining. There- 3 1

6 metres and 8 metres

(A) Only one such pair exists fore, bigger boxes were taken to 14 18

(B) Only two such pair exists pack 8 or 9 dozens of oranges. respectively. At any given

However still three dozens moment a chalk mark is put on

(C) Many such pairs exists

oranges remained. What was the the point of contact of each

(D) No such pair exists least number of dozens of oran- wheel with the ground. Find the

2 3 5 ges to be packed ? distance travelled by the carriage

43. L. C. M. of , and is— (A) 216 (B) 243 so that both the chalkmaks are

7 14 3

(C) 363 (D) 435 again on the ground at the same

(A) 45 (B) 35 time—

(C) 30 (D) 25 52. Three persons A, B, C run along (A) 218 m (B) 217·5 m

a circular path 12 km long. They

1 3 3 4 start their race from the same (C) 218·25 m (D) 217 m

44. Which of the fractions , , ,

2 7 5 9 point and at the same time with a 58. The sum and difference of the L.

is the smallest ? speed of 3 km/hr. 7 km/hr. and C. M. and the H. C. F. of two

4 3 13 km/hr. respectively. After numbers are 592 and 518 respec-

(A) (B) what time will they meet again ?

9 5 tively. If the sum of two numbers

3 1 (A) 12 hrs (B) 9 hrs be 296, find the numbers—

(C) (D)

7 2 (C) 24 hrs (D) 16 hrs (A) 111, 185

45. Which of the following is in 53. Four bells toll at intervals of 6, (B) 37, 259

descending order ? 8, 12 and 18 minutes respecti- (C) Data inadequate

vely. If they start tolling together

3 5 7 7 5 3 (D) None of these

(A) , , (B) , , at 12 a. m. Find after what inter-

5 7 9 9 7 5 val will they toll together and 59. The smallest number, which

5 7 3 7 3 5 how many times will they toll when divided by 20, 25, 35 and

(C) , , (D) , ,

7 9 5 9 5 7 together in 6 hours ? 40 leaves the remainder 14, 19,

46. Which of the following is in (A) 6 times 29 and 34 respectively is—

ascending order ? (B) 5 times (A) 1394 (B) 1404

5 7 9 5 9 7 (C) 4 times (C) 1406 (D) 1664

(A) , , (B) , , (D) Data inadequate

7 8 11 7 11 8 60. The least number, which when

7 5 9 9 7 5 54. Three pieces of timber 24 metres, divided by 35, 45 and 55 leaves

(C) , , (D) , ,

8 7 11 11 8 7 28·8 metres and 33·6 metres long the remainder 18, 28 and 38

have to be divided into planks of respectively, is—

47. The smallest number which is

the same length. What is the (A) 2468 (B) 3448

divisible by 12, 15, 20 and is a greatest possible length of each

perfect square is— plank ? (C) 3265 (D) 3482

(A) 400 (B) 900 (A) 8·4 km (B) 4·8 m 61. The smallest number, which

(C) 1600 (D) 3600 (C) 4·5 m (D) 5·4 m when diminished by 3, is divisi-

ble by 21, 28, 36 and 45 is—

48. The least number of square tiles 55. Find the least number of square

required to pave the ceiling of (A) 420 (B) 1257

tiles required for terrace 15 m

room 15 m 17 cm long and 9 m long and 9 m broad— (C) 1260 (D) 1263

2 cm broad is—

(A) 841 62. The least number, which when

(A) 656 (B) 738 divided by 16, 18 and 21 leaves

(B) 714

(C) 814 (D) 902 (C) 814 the remainders 3, 5 and 8 respec-

tively, is—

49. The largest number which divi- (D) None of these

des 77,147 and 252 to leave the (A) 893 (B) 992

same remainder in each case is— 56. A merchant has three kinds of (C) 995 (D) 1024

wine; of the first kind 403

(A) 9 (B) 15 gallons, of the second 527 63. Six bells commence tolling toge-

(C) 25 (D) 35 gallons and of the third 589 ther and toll at intervals of 2, 4,

6, 8, 10 and 12 seconds respecti- least length of cloth that can be vely. If the first number is divi-

vely. In 30 minutes, how many measured exact number of times ded by 2, the quotient is 44. The

times do they toll together ? using any one of the above rods other number is—

(A) 4 (B) 10 is— (A) 33 (B) 66

(C) 15 (D) 16 (A) 0·96 m (B) 19·20 m (C) 132 (D) 264

(C) 9·60 m (D) 96·00 m

64. The greatest number of four 74. The least number which when

digits which is divisible by each 69. The number of prime factors in divided by 5, 6, 7 and 8 leaves a

one of the numbers 12, 18, 21 2222 × 3333 × 5555 is— remainder 3, but when divided

and 28 is— (A) 3 (B) 1107 by 9 leaves no remainder is—

(A) 9848 (B) 9864 (C) 1110 (D) 1272 (A) 1677 (B) 1683

(C) 9828 (D) 9636 (C) 2523 (D) 3363

70. The total number of prime factors

65. The least multiple of 7, which of the product (8)20, (15)24, (7)15 75. The greatest number by which if

leaves a remainder of 4, when is— 1657 and 2037 are divided the

divided by 6, 9, 15 and 18 is— remainders will be 6 and 5 res-

(A) 59 (B) 98

(A) 74 (B) 94 pectively, is—

(C) 123 (D) 138

(C) 184 (D) 364 (A) 127

66. The least number which when 71. The number of prime factors in (B) 235

the expression (6)10 × (7)17 ×

divided by 15, 27, 35 and 42, (C) 260

(11) 27 is—

leaves in each case a remainder 7 (D) 305

is— (A) 54 (B) 64

(A) 1883 (B) 1897 (C) 71 (D) 81 76. The traffic lights at three diffe-

(C) 1987 (D) 2007 rent road crossings change after

72. What least number must be every 48 sec., 72 sec. and 108

67. The largest natural number, subtracted from 1294 so that the sec. respectively. If they all

which exactly divides the product remainder when divided by 9, change simultaneously at 8 : 20 :

of any four consecutive natural 11, 13 will leave in each case the 00 hrs. then they will again

numbers, is— same remainder 6 ? change simultaneously at—

(A) 6 (B) 12 (A) 0 (B) 1 (A) 8 : 27 : 12 hrs.

(C) 24 (D) 120 (C) 2 (D) 3 (B) 8 : 27 : 24 hrs.

68. The measuring rods are 64 cm, 73. The H. C. F. and L. C. M. of two (C) 8. 27 : 36 hrs.

80 cm and 96 cm in length. The numbers are 44 and 264 respecti- (D) 8 : 27 : 48 hrs.

7 6 4 5 ∴ L.C.M. = 2 × 3 × 3 × 3 × 11 × 2 × 5

1. (D) = 0·875, = 0·857, = 0·8 and = 0·833

8 7 5 6 = 5940

Now, 0·875 > 0·857 > 0·833 > 0·8 8. (C) H.C.F. of 87 and 145 is 29

7 87 × 145

So, is the greatest. ∴ L.C.M. = = 435

8 29

L. C. M. of 2‚ 4‚ 5‚ 7 140 9. (B) H. C. F. of 18 and 25 is 1

2. (D) L.C.M. = =

H. C. F. of 3‚ 9‚ 6‚ 12 3 So, 18 and 25 are co-primes.

L. C. M. of 3‚ 6‚ 9 18 10. (C) Clearly, 1 is the highest common factor of 23 , 32 ,

3. (A) L.C.M. = = = 18

H. C. F. of 4‚ 7‚ 8 1 and 15.

H. C. F. of 1‚ 3‚ 5‚ 7‚ 9 1 11. (D) H. C. F. of 42 and 63 is 21.

4. (D) H.C.F. = =

L. C. M. of 2‚ 4‚ 6‚ 8‚ 10 120 ˙·˙ H. C. F. of 21 and 140 is 7.

5. (D) H.C.F. =

H. C. F. of 1‚ 2‚ 3‚ 4 1

= ∴ H. C. F. of 42, 63 and 140 is 7.

L. C. M. of 2‚ 3‚ 4‚ 5 60 12. (C) H. C. F. of 1485 and 4356 is 99.

6. (C) L.C.M. = 33 × 24 = 27 × 16 = 432 13. (B) H. C. F. of 1095 and 1168 is 73.

7. (C) 2 22, 54, 108, 135, 198 Dividing Nume. and Denom. by 73

3 11, 27, 54, 135, 99 1095 15

we get =

1168 16

3 11, 9, 18, 45, 33

14. (B) H. C. F. of 561, 748 is 187.

3 11, 3, 6, 15, 11

Dividing Nume. and Denom. by 187

11 11, 1, 2, 5, 11 561 3

1, 1, 2, 5, 1 we get =

748 4

15. (C) Let the numbers be 8x and 8y, where x and y are and (6, 22) are not prime to each other and, therefore,

prime to each other, not admissible.

then 8x × 8y = 4928 Hence the admissible pairs are

or 64xy = 4928 1, 132, 3, 44 : 4, 33, 11, 12

∴ xy = 77, ∴ x = 1 or 7 and y = 77 or 11 ∴ a = 1, b = 132; a = 3, b = 44, a = 4, b = 33,

∴ These two pairs of required numbers will be (8, 77 a = 11, b = 12

× 8) or (8 × 7, 8 × 11) that is (8, 616) or (56, 88). Hence, the required numbers are 9, 9 × 132; 9 × 3,

16. (A) The number of children required must be a 9 × 44; 9 × 4, 9 × 33; 9 × 11, 9 × 12

common factor of 429 and 715. Now the H. C. F. of or, 9, 1188, 27, 396, 36, 297, 99, 108.

429 and 715 is 143. 21. (C) The L. C. M. of 9, 10, 15 = 90

∴ The number of children required must be 143 or a On dividing 1936 by 90, the remainder = 46

factor of 143, but 143 = 13 × 11

But a part of this remainder = 7

∴ The number of children required is 143, 13 or 11.

Hence, the two numbers = 46 – 7 = 39.

17. (A) Since the last but one remainder is 383 and the

last figure to be affixed to it is 7, the last partial 22. (B) The largest possible number of persons in a class

product is 3837 – 1 = 3836. is given by the H.C.F. of 391 and 323 i.e. 17

Similarly, the other partial products will be 2740 and 391

∴ No. of classes of boys = = 23

548 17

548) 86037 (157 323

and No. of classes of girls = = 19.

548 17

3123 23. (D) Find the H.C.F. of 84 and 180, which is 12 and

this is the required answer.

2740

24. (A) ˙.˙ The last divisor = 49 and quotient = 2

3837

∴ dividend = 49 × 2 = 98

3836

343) 5929 (17

1 98) 343 (3

The H. C. F. of these three partial products = 548

49) 98 (2

∴ The divisor = 548 or a factor of 548. But the

divisor must be greater than each of the partial ×

remainders 312, 383 and 1. Now, divisor = 98, quotient = 98 × 3 + 49 = 343

∴ The divisor is 548. Hence the quotient is 157. Again divisor = 343, quotient = 17

18. (A) The least common multiple of 38 and 57 is 114 and remainder = 98

and the multiple which is between 900 and 1000 is

∴ dividend = 343 × 17 + 98 = 5929

912.

Now, 912 + 23 i.e.; 935 lies between 900 and 1000 Hence, the required numbers are 343, 5929.

and when divided by 38 and 57 leaves in each case 25. (A) On subtracting the remainders 246, 222, 542

23 as the remainder. Therefore, 935 is number requi- from the numbers giving rise to them, the successive

red. partial products will be found to be 5049, 2244,

19. (C) From the question we see that the second number 1683.

is a common factor of the two products and since the ) 529565 (

numbers are prime to one another. It is their H. C. F. 2466

and is, therefore, 19.

2225

∴ The first number = 437 ÷ 19 = 23

542

and the third number = 551 ÷ 19 = 29

Hence, the numbers are 23, 19 and 29 Hence, the divisor must be a common factor of these

∴ Sum = 23 + 19 + 29 three partial product.

= 71. Now, 561 is their H.C.F. and no smaller factor (for

example 51) will serve the purpose, since 5049 ÷ 51

20. (A) Let the two numbers be 9a and 9b where a and b

= 99 a two-digit number which is absurd.

are two numbers prime to each other. The L.C.M. of

9a and 9b is 9ab. ∴ The divisor = 561 and the quotient = 943.

∴ 9ab = 1188 26. (A) Let the numbers be 16a and 16b, where a and b

∴ ab = 132 are two numbers prime to each other.

Now, the possible pairs of factors of 132 are 1 × 132, ∴ 16a × 16b = 7168

2 × 66, 3 × 44, 6 × 22, 11 × 12 of these pairs (2, 66) ∴ ab = 28

Now, the pairs of numbers whose product is 28, are 32. (C) Required length

(28, 1); (14, 2), (7, 4) = (H. C. F. of 700, 385, 1295) cm

14 and 2 which are not prime to each other should be = 35 cm.

rejected.

33. (C) Biggest measure

Hence, the required numbers are

= (H. C. F. of 403, 434 and 465) kg

28 × 16, 1 × 16, 7 × 16, 4 × 16

= 31 kg

or 448, 16, 112, 64

34. (A) Greatest possible length of each plank

Hence, the required answer

= (H. C. F. of 42, 49, 63) m = 7 m

= 448 + 16 + 112 + 64 = 640.

35. (C) The largest number is the H. C. F. of 210, 315,

27. (D) Let the numbers be 81a and 81b where a and b 147 and 168, which is 21.

are two numbers prime to each other.

36. (C) Let the numbers be 27a and 27b

∴ 81a + 81b = 1215

Then, 27a + 27b = 216

1215

∴ a+b = = 15 or 27 (a + b) = 216

81

Now, find two numbers, whose sum is 15, the pos- 216

or a+b = =8

sible pairs are (14, 1), (13, 2), (12, 3), (11, 4), (10, 5), 27

(9, 6), (8, 7) of these the only pairs of numbers that ∴ Values of co-primes (with sum 8) are (1, 7) and

are prime to each other are (14, 1), (13, 2), (11, 4) (3, 5)

and (8, 7). So, the numbers are (27 × 1, 27 × 7) i.e., (27, 189)

Hence, the required numbers are 37. (D) The difference of requisite numbers must be 12

(14 × 81, 1 × 81); (13 × 81, 2 × 81); (11 × 81, 4 × 81); and each one must be divisible by 12, so the numbers

(8 × 81, 7 × 81) are 84, 96.

or (1134, 81); (1053, 162); (891, 324); (648, 567) 38. (B) Let the numbers be 12a and 12b

So, there are four such pairs. Then, 12a × 12b = 2160

28. (B) The required number must be a factor of (11284 or ab = 15

– 7655) or 3692. ∴ Values of co-primes a and b are (1, 15); (3, 5)

Now, 3692 = 19 × 191 So, the two digit numbers are 12 × 3 and 12 × 5 i.e.,

191) 7655 (40 36 and 60.

764 39. (B) 40. (A) 41. (A) 42. (D) 43. (C)

15 44. (C) 45. (B) 46. (B) 47. (D)

∴ 191 is the required number and 15 is the re- 48. (C) Side of each tile

mainder. = (H. C. F. of 1517 and 902) cm

29. (B) H.C.F. of 21, 42, 56 = 7 = 41 cm

Number of rows of mango trees, apple trees and ∴ Required number of tiles

21 42 56

orange trees are = 3, = 6 and = 8 1517 × 902

7 7 7 = = 814

41 × 41

∴ Required number of rows = (3 + 6 + 8) = 17

49. (D) Required number is the H. C. F. of (147 – 77),

30. (C) L.C.M. of 6, 7, 8, 9, 12 is 504 (252 – 147) and (252 – 77) i.e., H. C. F. of 70, 105

So, the bells will toll together after 504 sec. and 175. This is 35.

In hour, they will toll together 50. (A) 51. (C)

60 × 60

= ( 504 ) times 52. (A) Time taken by A, B, C to cover 12 km is 4 hours,

12 12

= 7 times hours and hours respectively.

7 13

31. (D) 3 3, 4, 5, 6, 8 12 12

L.C.M. of 4, and = 12

2 1, 4, 5, 2, 8 7 13

2 1, 2, 5, 1, 4 So, they will meet again after 12 hours.

1, 1, 5, – 1, – 2 53. (A) L.C.M. of 6, 8, 12, 18 min. = 72 min.

L.C.M. of 3, 4, 5, 6, 8 = 1 hr. 12 min.

= 3 × 2 × 2 × 5 × 2 = 120 So, they will toll together after 1 hr. 12 min.

Required number In 6 hours, they will toll together

= (3 × 3 × 2 × 2 × 5 × 5 × 2 × 2) 6 × 60

=1+ = 5 + 1 = 6 times.

= 3600 72

54. (B) Find the H.C.F. of 2400 cm, 2880 cm and 3360 So, required number = (L.C.M. of 16, 18, 21) – 13

cm, which is 480 cm. = (1008 – 13) = 995

Hence required answer is 4·8 metres. 63. (D) L.C.M. of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 is 120

55. (D) Tiles are least, when size of each is largest. So, So, the bells will toll together after 120 seconds i.e. 2

H.C.F. of 1500 cm and 900 cm gives each side of a

tile, which is 300 cm. minutes. In 30 min. they will toll together in ( )

30

2

+1

1500 × 900

∴ Number of tiles = ( 300 × 300 ) = 15 times, i.e. 16 times.

64. (C) Required number is divisible by the L.C.M. of

56. (D) H.C.F. of 403, 527 and 589 is 31 12, 18, 21, 28 i.e. 252.

∴ Required answer = 31. Now, greatest number of four digits = 9999

57. (B) The required distance in metres On dividing 9999 by 252, the remainder is 171

87 145 ∴ Required number = (9999 – 171) = 9828.

= L.C.M. of and

14 18 65. (D) Let the least multiple of 7 be x, which when

=

L.C.M. of 87 & 145

H.C.F. of 14 & 18

= ( )

435

2

m divided by 90 leaves the remainder 4. Then, x is of

the form 90k + 4

= 217·5 m. Now, the minimum value of k for which 90k + 4 is

58. (A) Let the L.C.M. and H.C.F. be h and k respectively. divisible by 7 is 4

∴ h + k = 592 and h – k = 518 ∴ x = 90 × 4 + 4 = 364.

592 + 518 66. (B) 67. (C)

Consequently h = = 555

2 68. (C) Required length = L.C.M. of (64, 80, 96) cm

592 – 518 = 960 cm = 9·60 m.

and k = = 37

2 69. (C) The number of prime factors in the given product

i.e. L.C.M. = 555 = (222 + 333 + 555) = 1110.

and H.C.F. = 37 70. (C) Since 2, 3, 5, 17 are prime numbers and the given

Now, let the numbers be 37a and 37b, where a and b expression is (23 )20 × (3 × 5)24 × (17)15 i.e. 260 × 324

× 5 24 × 1715, so the total number of prime factors in

are co-primes

the given expression is (60 + 24 + 24 + 15) = 123.

∴ 37a + 37b = 296 71. (B) Since 2, 3, 7, 11 are prime numbers and the given

or a+b = 8 expression is 210 × 310 × 717 × 1127, so the number of

Possible pairs of co-primes, whose sum is 8 are (1, 7) prime factors in the given expression is

and (3, 5) (10 + 10 + 17 + 27) = 64.

∴ Possible pairs of numbers are 72. (B) L. C. M. of 9, 11, 13 is 1287

(37 × 1, 37 × 7) or (37 × 259) On dividing 1294 by 1287, the remainder is 7

and (37 × 3, 37 × 5) or (111, 185) ∴ 1 must be subtracted from 1294, so that 1293

when divided by 9, 11, 13 leaves in each case the

Now, H.C.F. × L.C.M. = 555 × 37 = 20535 same remainder 6.

Also, 111 × 185 = 20535 73. (C) First number = 2 × 44 = 88

while 37 × 259 ≠ 20535 44 × 264

Second number = = 132.

Hence, the required number are 111 and 185. 88

59. (A) Here (20 – 14) = (25 – 19) = (35 – 29) 74. (B) L. C. M. of 5, 6, 7, 8 is 840

= (40 – 34) = 6 So, the number is of the form 840k + 3

∴ Required number = L.C.M. of (20, 25, 35, 40) – 6 Least value of k for which (840k + 3) is divisible by

= (1400 – 6) = 1394. 9 is k = 2

60. (B) Here, (35 – 18) = 17, (45 – 28) = 17 ∴ Required number = (840 × 2 + 3) = 1683.

and (55 – 38) = 17 75. (A) Required number

= (H. C. F. of 1657 – 6) and (2037 – 5)

∴ Required number = (L.C.M. of 35, 45, 55) – 17

= H. C. F. of 1651 and 2032 = 127.

= (3465 – 17) = 3448

76. (A) Interval of change

61. (D) Required number

= (L. C. M. of 48, 72, 108) sec. = 432 sec.

= (L.C.M. of 21, 28, 36, 45) + 3 So, the lights will simultaneously change after every

= (1260 + 3) = 1263. 432 seconds i.e. 7 min. 12 sec.

62. (C) Here (16 – 3) = 13, (18 – 5) So, the next simultaneous change will take place at

= 13 and (21 – 8) = 13 8 : 27 : 12 hrs.

Series

Important Points/Facts (C) Convergent if x = 1 06. The series :

1. Series—The sum of the cor- (D) All are true 1 2 3

+ +

responding terms of the sequence u1, 1 + 2 –1 1 + 2 – 2 1 + 2 – 3

02. Which of the following series is

u2 , u3 , …… i.e. convergent series ? + … is—

u1 + u2 + u3 … is called a series. (A) 1 + 2 – 3 + 1 + 2 – 3 + …… (A) Convergent

A series is called a finite or (B) Divergent

1 1

infinite according as the correspond- (B) – (C) Not convergent

ing sequence is finite or infinite. 2–1 √

√ 3–1 (D) None of these

1

A series u1 + u 2 + u 3 + …… is + – …… 1 1 1

called a positive term series if un > 0, 4–1

√ 07. The series 1 – + – + … is—

2 3 4

∀n .

A series u1 – u2 + u3 …… is

(C) 1 +( ) ( )

1 1

1

+ 1+

1 2

2

+… (A) Convergent

(B) Divergent

called an alternating series if un > 0, 1 22 33 (C) Oscillatory

∀n . (D) 1 + 2 + 3 + 4 + …

2 3 4

(D) None of these

The infinite series u1 + u2 + u3 + 03. Which one of the following is

…… + un + …… is denoted by Σ un 08. Which of the following is not

false ? true ?

and the sum of the first n terms of the

series is denoted by S n . 2 3 4 5 1 1 1

(A) The series + + + + (A) The series 1 – + 2 – 3 +

1 4 9 16 2 2 2

∴ S n = u1 + u2 + u3 + … + un n+1 … is convergent

2. Nature of the Series …+ 2 + … is divergent

n (B) The series 1 + 2 + 3 + … is

(i) Convergent—The infinite divergent

series u1 + u2 + u3 + ……is said to be 1 √ 2 + √ 3 +

(B) The series + (C) The series 1 – 2 + 3 – 4 + 5

convergent. If limn → ∞ Sn 2 5 10 – 6 + … is oscillatory

√ n (D) Only two of the above are

= limn → ∞ (u1 + u2 + … + un ) is … + 2 + … is

n +1 true.

finite. convergent

(ii) Divergent—The infinite (C) The series whose nth term is 09. The series :

series u1 + u 2 + u 3 + … is said to be

divergent. If limn → ∞ Sn

√ n3 + 1 –

√n3 is convergent 1p + () ( )

1

2

p+

1·3 p

2·4

(D) The series whose nth term is

= limn → ∞ (u1 + u2 + … + un)

= + or – ∞.

1

sin n is convergent ( )

+

1·3·5 p

2·4·6

+ …… is—

series u1 + u2 + u3 + …is said to be 04. Which of the following is true ? divergent, if p < 2

an oscillatory series. If, 1 1 1

(A) 1 + 1/3 + 1/3 + 1/3 + … is

2 3 4 (B) Convergent if p > 2 and

limn → ∞ Sn = limn → ∞ (u1 + u2 + divergent, if p ≤ 2

convergent

… + un ) is not defined or oscillates 1 1 1 (C) Convergent, if p ≤ 2 and

between two limits. (B) 1 + + + + … is

2 3 4 divergent, if p > 2

(iv) Geometric Series Test— convergent

The geometric series a + ar + ar2 + … (D) Convergent, if p < 2 and

1 1 1 divergent, if p ≥ 2

is— (C) 1 + 2 + 2 + 2 + … is

2 3 4

(a) Convergent when | r | < 1. convergent 10. The series

(b) Divergent when r ≥ 1 1 1 1 1 α α (α + 1)2 2

(D) k + k + k + k + … is 1+ x+ x

(c) Oscillatory when r ≤ – 1 1 2 3 4 1.β 1.2 β (β + 1)

divergent, if k > 1

Exercise α (α + 1)2 (α + 2)2

1 1 1 + x3

x x2 x3 05. The series : 1 – 3 + 9 – 27 + … 1.2.3 β (β + 1) (β + 2)

01. The series : + + + … is—

1·2 3·4 5·6 is :

x 4

(A) Convergent (A) The series is convergent, if

+ + ……, x > 0 is : x<1

7·8 (B) Divergent

(A) Convergent if x < 1 (C) Oscillatory (B) The series is divergent, if

(B) Divergent if x > 1 (D) Not Convergent x>1

(C) The series is convergent, (C) Not convergent xn

23. The series Σ is divergent,

if x = 1 and β > 2 α (D) Oscillatory x2 +1

(D) The series is divergent, (log 2)2 (log 3)2 if—

17. The series 2 +

if x = 1 and β ≤ 2 α 2 32 (A) x < 1

(log 4)2

(E) All of the above are true. + + … is— (B) x = 1

42

11. The series (A) Convergent (C) x > 1

1 2 3 (B) Divergent (D) None of these

1+ x + 2 x2 + 3 x3 + … x (C) Oscillatory

2 3 4 ∞ n

> 0 is— (D) Not convergent 24. The series Σ is—

n

n=12

(A) Convergent, if x ≥ e (n + √⎯ is—

n)n

(B) Divergent, if x ≤ e 18. The series Σ (A) Oscillatory

2n nn + 1

(C) Divergent, if x ≥ e (B) Divergent

(A) Convergent

(C) Convergent

(D) Convergent, if x ≤ e (B) Divergent

(D) None of these

12. The series (C) Not convergent

(D) None of these 2 3 4

22 4 22 . 42 25. The series + + + … is—

x2 + x + x 6 + 1p 2p 3p

3·4 3.4.5.6 19. The series

22 . 42 . 62 8 (A) Convergent, if p ≥ 2 and

x + … is— 12 12 3 2 12 . 32 . 52

3.4.5.6.7.8 + + + … is divergent, if p < 2

22 22 . 42 22 . 42 . 62

(A) Convergent, if x 2 > 1 and (A) Convergent (B) Convergent, if p > 2 and

divergent, if x2 ≤ 1 divergent, if p ≤ 2

(B) Divergent

(B) Convergent, if x 2 ≤ 1 and (C) Oscillatory (C) Convergent, if p ≤ 2 and

divergent, if x2 > 1 (D) Non convergent divergent, if p > 2

(C) Convergent, if x 2 < 1 and (D) Convergent, if p < 2 and

20. Which of the following infinite

divergent, if x2 ≥ 1 divergent, if p ≥ 2

series is convergent ?

(D) Convergent, if x 2 ≥ 1 and ∞ 1 26. The sum of the series

divergent, if x2 < 1 (A) Σ 2

1 n –n ∞ 1

13. The series ∞ 1 Σ is—

(B) Σ 1/2 n=1 n (n + 1) (n + 2)

3 5 7 1 n +n

1+ + + + …… is— ∞

1 1

2 3 4 1 (A) (B)

(C) Σ 2 4

1 n –√ ⎯n

(A) Convergent 1

∞ n2 (C) log 2 – (D) log 2 + 1

(B) Divergent (D) Σ 3 2

2

(C) Not convergent 1 n –n +1

27. For the geometric series—

(D) None of these x2 x3 x4

21. The series x – + – +… 1 – k + k 2 – k3 + ……

2 3 4

14. The series is convergent for— Which one of the following is

1 1 1 (A) All real values of x false ?

1– + – + … is

⎯2 √

√ ⎯3 √ ⎯4 (B) | x | < 1 only (A) The series is convergent, if

(A) Conditionally convergent (C) | x | ≤ 1 1

k=–

3

(B) Absolutely convergent (D) – 1 < x ≤ 1

(C) Divergent (B) The series is divergent, if

3 4 8 6 k=–3

(D) Oscillatory 22. The series x2 + x + x

5 10

1 1 1 n2 – 1 2n (C) The series is oscillatory, if

15. The series 1 – + – + … 15 8

2 4 8 + x +…+ 2 x +… k=–1

17 n +1

is— is— (D) The series is divergent, if

(A) Convergent (A) Convergent, if x 2 ≥ 1 and k=–2

(B) Semi-convergent divergent, if x2 < 1 1 2 3

(C) Absolutely convergent 28. The series + + +…

(B) Convergent, if x 2 ≤ 1 and 1.2 3.4 5.6

(D) All of the above divergent, if x2 > 1 ∞ is—

1 (C) Convergent, if x 2 < 1 and (A) Divergent

16. The series Σ is—

n⎯√⎯⎯⎯

n2 – 1 divergent, if x2 ≥ 1 (B) Convergent

(A) Convergent (D) Convergent, if x 2 > 1 and (C) Oscillating

(B) Divergent divergent, if x2 ≤ 1 (D) None of these

29. For a positive term series Σa n, (– 1)n 40. The series

35. The series Σ is—

the ratio test states that— (n + 1) p a a (a + 1) a (a + 1) (a + 2)

(A) The series converges, + + +

(A) Conditionally convergent if b b (b + 1) b (b + 1) (b + 2)

a

if limn → ∞ an + 1 > 1 0 <p≤1 … is

n

(B) Absolutely convergent if (A) Convergent if b – a < 1 and

(B) The series converges, p>1 divergent, if b – a ≥ 1

a (B) Convergent if b ≤ 1 + 9 and

if lim n + 1 < 1 (C) Oscillatory if p ≤ 0

n → ∞ an divergent if b > 1 + a

(D) All (A), (B) and (C) are

(C) The series diverges, (C) Convergent if b > 1 + a and

correct

a divergent if b ≤ 1 + a

if lim na + 1 = 1 36. Which of the following series is

n →∞ n

non absolutely convergent ? (D) Convergent, if b ≥ 1 + a

(D) None of these and divergent if b < 1 + a

1 1 1

30. If u n ≥ un + 1 ≥ 0 for all n, then (A) 1 – + – + ……

2 22 23 41. Both D Alembert’s ratio test and

for convergence of the series Raabe’s test are particular cases

∞ 1 1 1

Σ un the condition lim un = 0 (B) 1 – 4 + 4 – 4 + …… of—

n=1 n →∞ 2 3 4

(A) Kummar’s test

is— 1

(C) Σ (– 1) n sin n (B) Gauss’s test

(A) Necessary but not sufficient

(B) Sufficient but not necessary (C) Both Kummar’s test and

(– 1)n

(D) Σ Gauss’s test

(C) Necessary and sufficient 3

(n + 1) (D) None of these

(D) None of these 2

31. The series 1 – 2x + 3x 2 – 4x 3 + 42. The alternating series u1 – u2 +

37. Which one of the following is

…, where 0 < x < 1, is— false ? u3 – u 4 + …… (0 < u n < n) is

convergent, if—

(A) Convergent (A) Absolute Converges ⇒

Convergence (A) un < un + 1 and un → 0

(B) Divergent

(C) Oscillatory (B) A conditionally convergent as n → ∞

(D) Semi-convergent series cannot be absolute (B) un < un + 1 and un → ∞

convergent

1 3 7 as n → ∞

32. The series 1 – + 1 – + 1 – + (C) Convergent ⇒ absolute

2 4 8 (C) un > un + 1 and un → 0

… is— convergence

(D) Convergent series may also as n → ∞

(A) Convergent

be conditionally convergent (D) un > un + 1 or un → ∞

(B) Conditionally convergent

(C) Absolutely convergent 38. If x is positive, then the series : as n → ∞

(D) Oscillatory

33. Which one of the following is

2

3

x+ ()

3

4

2

x2 +

4

5 ()x 3

3 +…

43. The series x +

22 x2

2

+

33 x3

3

+

false ? is convergent, if—

(A) A series is said to converge (A) x = 1 44 x4

+ …… is convergent, if—

if the sequece {S n } of its 4

(B) x < 1

partial sums is converges

(C) x > 1 1 1

(B) The nature of the series is (A) 0 < x < (B) x >

not affected by adding or e e

(D) None of these

removing some terms 2 3 3 4

39. The series : (C) e < x < e (D) e < x < e

(C) If lim n → ∞ un = 0, then the

series Σ un is convergent x + x 1 + 1/2 + x1 + 1/2 + 1/3 + x1 + 1/2 +

1/3 + 1/4 + … is— 44. The sum of the alternating har-

(D) If from and after some fixed monic series—

terms un ≥ un ≥ ∞, then Σ vn 1

(A) Convergent, if x ≥ 1 1 1

is divergent, if Σ u n is e 1 – + – + …… is

divergent. 2 3 4

1

1 (B) Divergent, if x ≥ e (A) Zero

34. The series is divergent (B) Infinite

n (log n)p 1

if— (C) Convergent, if x > e (C) log 2

(A) p > 1 (B) p ≥ 1 1 (D) Not defined as the series is

(C) p < 1 (D) p ≤ 1 (D) Divergent, if x ≤ not convergent

e

Quantitative Aptitude Test | 94

45. The series divergence of a series Σ u n of 1 1 1 1

positive terms is applied when (C) – + – + … ad inf.

x 1 x3 1.3 x5 1.3.5 x7 2 3 4 5

+ . + . + . + …… fails.

1 2 3 2.4 5 2.4.6 7 (D) x + x2 + x 3 + …where | x | < 1

… is— (A) Comparison ratio test

(A) Convergent, if x 2 > 1 and (B) Cauchy’s root test 50. Let Σ u n be a series of positive

divergent, if x2 ≤ 1 (C) Raabe’s test 1

(D) Logarithmic test terms and let Σ n be a divergent

(B) Convergent, if x 2 ≥ 1 and d

divergent, if x2 < 1 nn 2 series of positive terms such that

48. The series Σ 2 is—

(C) Convergent, if x 2 < 1 and

divergent, if x2 ≥ 1 (A) Convergent

(n + 1)n

(

lim dn u

n →∞

un

n+1

)

– dn + 1 = k,

(D) Convergent, if x 2 ≤ 1 and (B) Divergent then—

divergent, if x2 > 1 (C) Cannot determined (A) The series is convergent

46. The series Σ n m x n is convergent (D) Not convergent if k > 0

if— 49. Which of the following series is

(A) x > 1 and x = 1 when m < – 1 not convergent ? (B) The series is divergent

(B) x > 1 and x = 1 when m > – 1 1 1 1 if k ≥ 0

(A) + + + … ad inf.

(C) x < 1 and x = 1 when m < – 1 2 3 4 (C) The series is divergent

(D) x < 1 and x = 1 when m > – 1 ⎯2 √

√ ⎯3 √

⎯4 if k < 0

47. Demorgan and Bertrand’s Test 1 1 1

(B) 1 – 1 + 1 … ad inf. (D) Only (A) and (C) are true

for testing the convergence or 2 3 4

xn Hence all (A) (B) and (C) are true

01. (D) Here un =

(2n – 1) (2n) ∴ The correct answer is (D)

xn + 1 02. (B)

and un + 1 =

(2n + 1) (2n + 2) (A) The given series is

Σ un = 1 + 2 – 3 + 1 + 2 – 3 + ……

un xn (2n + 1) (2n + 2)

⇒ = × ⇒ S 3n = (1 + 2 – 3) + (1 + 2 – 3) +

un + 1 (2n – 1) (2n) xn + 1

(1 + 2 – 3) + … + (1 + 2 – 3) = 0

(2n + 1) (2n + 2) 1 ∴ lim S3n = 0

= . n →∞

(2n – 1) (2n) x

⇒ S 3n + 1 = (1 + 2 – 3) + (1 + 2 – 3) + … +

un (2n + 1) (2n + 2) 1

∴ lim = lim . (1 + 2 – 3) + 1 = 1

n →∞ un + 1 n →∞ (2n – 1) (2n) x

∴ lim S3n + 1 = 1

n →∞

1

= x ⇒ S 3n + 2 = (1 + 2 – 3) + (1 + 2 – 3) +

… + (1 + 2 – 3) + 1 + 2 = 3

1

Hence, if x > 1 i.e. x < 1 the series is convergent and ∴ lim S3n + 2 = 3

n →∞

1

if x < 1 i.e. x > 1 the series is divergent. The limit does not exist because the sum of infinite

terms are 0, 1 and 3. Hence the given series is

If x = 1, D’ Alembert’s test fails. In this case by oscillatory.

comparison test ∴ In (A) the series is not convergent.

1 1 (B) The given series is

un = take vn = 2 1 1 1 1

(2n – 1) (2n) n Σ un = – + –…+

u n2

⎯2–1 √

√ ⎯3–1 √ ⎯4–1 ⎯√⎯⎯⎯

n+1–1

1

∴ lim = v n = lim = Here we see that

n →∞ n n → ∞ (2n – 1) (2n) 4

(i) The series is alternating.

which is finite and non-zero auxiliary series Σv n = 1 1 1

1 (ii) > > > ……

Σ 2 is a p-series, where p = 2 > 1. ⎯2–1 √

√ ⎯3–1 √ ⎯4–1

n

1

(iii) lim un = lim =0

Therefore, Σ vn is convergent. Hence Σ un is also n →∞ n →∞ √⎯⎯⎯⎯1 – 1

n +

convergent.

Hence all the three conditions of Leibnitz’s test are

∴ When x = 1, the series is convergent. satisfied. Hence, the series is convergent.

(C) The given series is

= lim (1 + 1n)

( ) ( )+1 1 1 2 n →∞

Σ un = 1+ + 1+

1 2 = 1, which is finite and non-zero.

…… + (1 + n)

1 n

By comparison test Σun and Σv n behave alike.

1

Now Σvn = Σ n is a p-series, where p = 1

= (1 + n)

1 n

Here un

Therefore, Σv n is divergent. Hence, Σ un is also

= lim (1 + n) = e ≠ 0

1 n

and lim un divergent.

n →∞ n →∞ (B) The given series is

Hence the series is divergent

∴ In (C) the series is not convergent 1 √ ⎯2+ √

⎯ 3 + …… + √

⎯ n + ……

+

(D) The given series is : 2 5 10 n2 + 1

1 22 33 ⎯n

√

Σun = 1 + 2 + 2 + 4 + Here, un =

2 3 4 (n2 + 1)

nn

…+

(n + 1)n + 1 Take vn =

√n = 1

⎯

nn n2 n3/2

Here un = ⎛ √ n ⎞

⎜ ⎯

(n + 1)n + 1

⎟

nn 1 un ⎝ n + 1⎠

2

Take vn = = lim = = limn → ∞

nn + 1 n n →∞ vn 1

un nn n n3/2

lim = lim n +1 ×1

n → ∞ vn n → ∞ (n + 1) n2

= lim

nn + 1 n →∞ n2 + 1

= lim n+1

n → ∞ (n + 1) 1

= lim

= lim

1 n →∞

1+ (n1 ) 2

( ) 1 n+1

n →∞

1+

n = 1 which is finite and non zero.

1 1 By comparison test Σ un and Σ vn behave alike.

= lim ×

( ) (1 + 1n)

n

n →∞ 1 1 3

1+n Now Σ vn = Σ 3/2 is a p–series, where p =

n 2

1 Therefore, Σ vn is convergent. Hence Σ un is also

= e ×1

convergent.

1

=

e (C) The given series is Σ ⎯

√⎯⎯⎯

n3 + 1 – √ [

⎯⎯n3 ]

which is finite and non-zero

Here un = √

⎯⎯⎯⎯+ 1 – √

n3 ⎯⎯ n3

By comparison test Σun and Σv n behave alike.

1

Now Σ vn = Σ is a p–series, where p = 1. √⎯⎯⎯

⎯ n3 + 1 – √

⎯⎯n3 ⎯√⎯⎯⎯

n3 + 1 + ⎯⎯

√ n3

n = ×

1 ⎯⎯⎯⎯

√ n + 1 + ⎯⎯

3

√ n3

Therefore, Σvn is divergent. Hence Σun is also

divergent 1

=

∴ In (D) the series is not convergent. ⎯⎯⎯⎯

√ n3 + 1 + ⎯⎯

√ n3

The correct answer is (B). 1

3. (D) Take vn =

n3/2

(A) The given series is

2 3 4 n+1 ⎛ 1 ⎞

+ + + …… + 2 … ⎜ n3 + 1 + n3 ⎟

1 4 9 n u ⎝√⎯⎯⎯⎯ ⎯⎯ √ ⎠

n+1 n 1 ∴ lim v n = lim

n →∞ n n →∞ 1

∴ un = , Take vn = 2 = n

n2 n n3/2

⎛n + 1⎞ = lim

1

⎜ n2 ⎟

⎯⎯

√

n →∞

u ⎝ ⎠ 1

∴ lim = n = lim 1+ +⎯

√1

n →∞ vn n → ∞ 1 n3

n 1 1

= =

n+1 ⎯ 1 + ⎯√ 1

√ 2

= lim n

n →∞

which is finite and non-zero.

Quantitative Aptitude Test | 96

By comparison test Σun and Σv n behave alike. n

06. (B) Here un =

1 3 1 + 2– n

Now Σvn = Σ 3/2 is a p-series, where p = > 1 n

n 2 ∴ lim un = lim

Therefore, Σv n is convergent. n →∞ n →∞ 1 + 2– n

Hence Σun is also convergent. n

= lim n= ∞≠0

(D) Here given series is :

1

n →∞

1+ ()1

2

un = sin n Hence the series is divergent.

∴ The correct answer is (B).

= n– ()

1 1 1 3

3 n

+ ……

7. (A) Here we see that—

## Bien plus que des documents.

Découvrez tout ce que Scribd a à offrir, dont les livres et les livres audio des principaux éditeurs.

Annulez à tout moment.