Vous êtes sur la page 1sur 4

General Knowledge Questions Related To The State of Maharashtra

(Doonedin.com)
Q1. When was Maharashtra established?
Ans- 1 may 1960.

Q2- What is the capital of Maharashtra?


Ans- Mumbai.

Q3.Largest city of Maharashtra?


Ans- Mumbai.

Q4. How many Districts in Maharashtra?


Ans- 36.

Q5. Who is the Chief Minister of Maharashtra?


Ans- Devendra Fadnavis.

Q6. Who is the Governor of MaharashtraState?


Ans- C. Vidyasagar.

Q7-.What is the official language of Maharashtra State?


Ans- Marathi.

Q8. which day is celebrated as the Maharashtra day?


Ans- 1 May.

Q9. In which year, Elephanta caves designated as a UNESCO world heritage site?
Ans- In 1987.

Q10.Whic one of the longest river in Maharashtra?


Ans- Godavari River.

Q11. Which fort in the birthplace of Chhatrapati Shivaji Maharaj?

Ans- Shivneri.

Q12. who was the first Chief Minister of State?

Ans. Yashwantrao Chavan.

Q13. Which marathi news paper was published by Bal Gangadhar Tilak?
Ans- Kesari.

Q14. Which one is the highest point in Maharashtra state?

Ans- Kalsubai.

Q15. Who is known as the Political Guru of Mahatma Gandhi?

Ans- Gopal Krishna Gokhale.

Q16. In which year, Bombay city has been Governmentally renamed as Mumbai?

Ans- 1995.

Q17.Total number of Parliamentary Constituency__

Ans- 48.

Q18. How many forts are there in Maharashtra?

Ans- 350 (Approximately).

Q19. Who founded ‘Arya Mahila Samaj’ in Pune?

Ans- Pandita Ramabai.

Q20.Pandita Ramabai opened Sharada Sadan School for widows in the year__.
Ans- In 1889.

Q21.Marathi Language Day is Celebrated on__.

Ans- 27th Feburary.

Q22.In which District of Maharashtra State the first Co-operative Sugar factory was established?

Ans- Ahmednagar.

Q23. Who was the first person of Maharashtra to received Bharat Ratna Award?

Ans- Dhondo Keshav Karve.

Q24. Which city is known as orange city in India?

Ans- Nagpur.

Q25. Who is known as the Spiritual guru of Shivaji?

Ans- Ramdas Shwami.

Q26. In which year the Mumbai University was established?

Ans- 1857.

Q27 The Gateway of India was erected to mark the landing of which king?

Ans- George V.

Q28. Who was the first Vice Chancellor of Mumbai University?


Ans- Jhon Wilson.

Q29. Which one is recognized as State tree in Maharashtra?

Ans- Mango Tree.

Q30. Who was the founder of the Gwalior State of Scindias?

Ans- Ranojirao Scindia.

Q31. Who Started the newspaper “Sudharak” ?

Ans- Gopal Ganesh Agarkar.

Q32. Who founded “Bahishkrit Hitakarini Sabha” ?

Ans- Karmveer Bhaurao Patil.

Q33. Hingane Female Educational Institute was founded by___.

Ans- Dhondo Keshav Karve.

Q34. Which sicial religious reformer from Maharashtra was popularty known as Lokhitwadi?

Ans- Gopal Hari Deshmukh.

Q35. “Depressed classes mission of India” (DCMI) was founded by___.

Ans- Vitthal Ramaji Shinde.

Do not Copy Or Redistribute All Rights Reserved. Doonedin.com

Centres d'intérêt liés