Vous êtes sur la page 1sur 3

Republic of the Philippines

DEPARTMENT OF EDUCATION
Region IX, Zamboanga Peninsula
Division of Zamboanga City
CULIANAN NATIONAL HIGH SCHOOL
Culianan, Zamboanga City

Subject Title: General Mathematics Examination: 1st Quarter Diagnostic Test


School Year: 2018 – 2019 Semester: First Semester
Curriculum Level: Grade 11 Teacher: Joanes C. Ocamia

TEST I. TRUE OR FALSE

Directions: Write T if the statement is true and F if it is false. Write your answer on the blank provided before
each item.
______1. If the sum of functions 𝑓 and 𝑔 is denoted by 𝑓 + 𝑔, then their difference is denoted by𝑓 − 𝑔.
𝑝(𝑥)
______2. If 𝑓(𝑥) = 𝑞(𝑥) is a rational function, then 𝑝(𝑥) and 𝑞(𝑥) are polynomial functions and 𝑝(𝑥) ≠ 0.
______3. If the equation contains one or more expressions in fractional form, then it is a rational equation.
______4. If the expression involves an equal sign ( = ), then it is a rational inequality.
______5. If rational functions are represented, then it is in the form of table of values, a graph or an equation.
______6. If a function is one – to – one, then each element of the domain corresponds to exactly two element
of the range and vice versa.
______7. If a function is denoted by −𝑓(𝑥), then it is the inverse function of 𝑓(𝑥).
______8. If the function is an exponential function with base 𝑏, then it is in the form 𝑓(𝑥) = 𝑏 𝑥 , where 𝑏 < 0.
______9. If the inequalities have variables in the exponent(s), then they are exponential inequalities.

TEST II. INDUCTIVE REASONING (Understanding)

Directions: In each item below are groups of five expressions. Choose the item that DOES NOT belong with the other
four and write only the letter of the correct answer before each item.

A B C D E

___10. ሼ(1,1), (2,2), (3,3)ሽ ሼ(0,2), (2,4), (3,6)ሽ ሼ(1,3), (1,6), (1,9)ሽ ሼ(5,8), (3,8), (1,8)ሽ ሼ(9,6), (8,5), (7,4)ሽ

___11. 𝑥+3=5 2𝑥 − 12 = −8 𝑥3 + 1 = 9 7𝑥 − 𝑥 = 21 −𝑥 = −2
100000 10 5𝑥 6𝑡 6𝑥 − 2𝑥
___12. 𝑦=
𝑥
𝑣(𝑡) =
𝑡
𝑓(𝑥) =
2𝑥(−3 + 3)
𝑔(𝑡) =
𝑡−1
𝑦=
𝑥+3
2 1 6−𝑟 1 3 𝑘−1 𝑠 + 1 5𝑠 7
___13. <5 =6 < +3≤ − ≥
𝑥 𝑡−1 𝑟+3 𝑟+3 𝑘 4 −3 2 12

___14.

___15. (2,3) → (3,2) (−3,3) → (−2,2) (0.5,1) → (1,0.5) (10,5) → (5,10) (−1,1) → (1, −1)

___16.

___17. 3𝑥 + 3 < 12𝑥 552𝑥 + 10𝑥 ≥ 50 7𝑥 + 5𝑥+1 > 6𝑥 4𝑥 − 3𝑥 4 < 8 5𝑥 − 2𝑥+3 ≤ 7

TEST III. MULTIPLE CHOICE (Higher Order Thinking Skills)


Directions: Choose the correct answer and write only the letter on the space provided before each item.
___18. Elaine bought a cake-making kit. She sells 1 lb. cakes for ₱75 each. Which of the following represents function 𝐶
that shows how much she earns selling 𝑝 pounds of cake?
a. 𝐶(𝑝) = 75𝑝 b. 𝐶(𝑝) = 75𝑝 + 150 c. 𝐶(𝑝) = 75𝑝 + 𝑝 d. 𝐶(𝑝) = 75 + 𝑝
___19. If 𝑓(𝑥) = 𝑥 + 5 and 𝑔(𝑥) = 2𝑥 − 8, then which of the following is equal to (𝑓 + 𝑔)(𝑥)?
a. 3𝑥 − 3 b. 3𝑥 + 3 c. −𝑥 − 3 d. 𝐶 − 𝑥 + 3
___20. If 𝑓(𝑥) = 𝑥 − 10 and 𝑔(𝑥) = 3𝑥 − 2, then which of the following is equal to (𝑓 − 𝑔)(𝑥)?
a. −2𝑥 + 8 b. 2𝑥 + 8 c. 2𝑥 − 8 d. 𝐶 − 2𝑥 − 8
___21. How will you represent the speed of a runner as a function of the time it takes to run 100 meters in the track?
100
a. 𝑓(𝑥) = 𝑥 + 100 b. 𝑓(𝑥) = c. 𝑓(𝑥) = 100𝑥 d. (𝑓)(𝑥) = 𝑥 − 100
𝑥
___22. Considering the scenario above, which of the following will be the set of points on the Cartesian plane
for the speed of the runner against the different running times?
a. ሼ(10,10), (12,8.33), (14,7.14), (16,6.25)ሽ c. ሼ(10,10), (12,12), (14,14), (16,16)ሽ
b. ሼ(10,10), (8,8), (7,7), (6,6)ሽ d.ሼ(8.45, 10), (10.5, 12), (12.5, 14), (14.25,16)ሽ
___23. If you connect the points of 𝑓(𝑥) representing the time it takes to run 100 meters in the track, what will
be the form of the graph?
a. linear b. v – shaped c. smooth curve d. parabolic
___24. Which of the following is NOT a rational function?
2𝑥−1 𝑥+1 3𝑥+1 𝑥 2 +2𝑥−1 3𝑥−19
a. 𝑔(𝑥) = b. = 2𝑥−1 c. 𝑓(𝑥) = d. 𝑦 =
𝑥 2 +3𝑥+1 3 𝑥+1 2𝑥−1
___25. This is because;
2𝑥−1 𝑥 2 +2𝑥−1
a. 𝑔(𝑥) = is a rational equation. c. 𝑓(𝑥) = is a rational equation.
𝑥 2 +3𝑥+1 𝑥+1
𝑥+1 3𝑥+1 3𝑥−19
b. = 2𝑥−1 is a rational equation. d. 𝑦 = is a rational equation.
3 2𝑥−1
___26. Which of the following is a rational inequality?
𝑥+3 𝑥 2 −2𝑥+1 𝑥+1 𝑥−1 𝑥+1
a. ℎ(𝑥) = b. 𝑓(𝑥) = c. = 𝑥+1 d. ≤𝑥−2
𝑥−7 𝑥 2 −1 4 𝑥−1
___27. Which of the following does NOT show a one – to – one correspondence?
a. the principal and the teachers in a school
b. the class advisers and the sections in all levels of a school
c. the locks and keys in every room in a school building
d. the seats for the students in all rooms of a school building
___28. This is because;
a. a school has only one principal for all teachers. This has one – to – many correspondence.
b. students have seats in all rooms in a school building. This has many – to – many correspondence.
c. each lock have a key in every room in a school building. This has one – to – many correspondence.
d. each class advisers have one section in all levels of a school. This has many – to – one correspondence.
For numbers 29-31, find the solution set of the given rational equations and inequalities.
1 1 1 1 1 1 1
___29. = − ; a. { } b. {− } c. { } d. {− }
6𝑘 2 3𝑘 2 𝑘 6 6 5 5
3𝑥−2
___30. < 2; a. (−4,10) b. [−4,10] c. (−4,10] d. [−4,10)
𝑥+4
2𝑥−8
___31. ≥ 0; a. (−∞, ∞) b. [−2,8) c. (8, −∞) d. (−∞, 2) ∪ [4, ∞)
𝑥−2
For number 32 identify which table of values or set of ordered pairs describes the given rational function.
𝑥
___32. 𝑦 = 2 ; a. ሼ(0,0), (2,1), (4,2)ሽ b. ሼ(0,0), (1,2), (2,4)ሽ c. ሼ(0,1), (1,2), (3,4)ሽ d. ሼ(1,0), (1,2), (4,2)ሽ
For numbers 33-35, determine the inverse of a one – to – one function.
1
___33. 𝑓(𝑥) = 2 𝑥 + 4 ; a. −2𝑥 − 8 b. 2𝑥 + 8 c. 2𝑥 − 8 d. −2𝑥 + 8
3 3 3 3
___34. 𝑓(𝑥) = (𝑥 + 3)3 ; a. √𝑥 + 3 b. √𝑥 − 3 c. √−𝑥 − 3 d. √−𝑥 + 3
𝑥+3 3𝑥−3 3𝑥+3 3𝑥+3 3𝑥−3
___35. 𝑓(𝑥) = 𝑥−3 ; a. 𝑥−1 b. 𝑥+1 c. 𝑥−1 d. 𝑥+1
___36. Considering the problem above, how many rabbits will there be on the third month?
a. 10 b. 40 c. 160 d. 640
___37. Which of the following is NOT an exponential inequality?
a. 2𝑥+3 > 8𝑥 b. 9𝑥 + 3𝑥 + 1 < 0 c. 2𝑥 3 + 𝑥 + 4 > 0 d. 4𝑥 + 2𝑥 + 8 > 0
___38. Solve for the value of 𝑥: 4𝑥 = 8
2 3
a. 𝑥 = b. . 𝑥 = c. 𝑥 = 2 d. 𝑥 = 3
3 2
___39. Michael is folding a paper repeatedly. If the paper is folded equally for each time, how many folds does
he needs for him to have 128 folded divisions in the paper?
a. 1 b. 3 c. 5 d. 7
𝑥 𝑥
___40. Solve the inequality 9 − 3 − 72 > 0.
a. 𝑥 > 2 b. 𝑥 < 2 c. 𝑥 < 9 d. 𝑥 > 9

Good Luck and God bless you.

Prepared by:

JOANES C. OCAMIA
Subject Teacher

Checked by:
Answer Key
1. T
2. F
3. T
4. F
5. T
6. F
7. F
8. T
9. T
10. C
11. C
12. C
13. B
14. A
15. B
16. B
17. B
18. A
19. A
20. D
21. B
22. A
23. A
24. B
25. B
26. D
27. A
28. A
29. A
30. A
31. D
32. A
33. C
34. B
35. C
36. C
37. D
38. B
39. D
40. A