Vous êtes sur la page 1sur 15

www.electricaledu.

com

Switch Gear & Protection

1. The main function of a fuse is to


(a) Protect the line
(b) Open the circuit
(c) Protect the appliance
(d) Prevent excessive current
Ans: d
2. The arcing contact in a circuit breaker are made of
(a) Copper tungsten alloy
(b) Porcelain
(c) Electrolytic copper
(d) Aluminium alloy
Ans: a
3. The most common fault on overhead transmission line is
(a) Single line to ground fault
(b) Three phase short circuited fault
(c) Double line to ground fault
(d) Line to line fault
Ans: a
4. The fault on a power system that gives symmetrical fault current is
(a) Line to line fault
(b) Three phase short circuited fault
(c) Single line to ground fault
(d) None of the above
Ans: b
5. A 1000kVA transformer has a reactance of 5%. Its reactance at 2000kVA base is
(a) 5%
(b) 2.5%
(c) 20%
(d) 10%
Ans: d
6. A symmetrical fault occurs on a power system. The percentage reactance of the system on 2500base kVA
is 25%. If the full load current corresponding to base kVA is 20A, then short circuit current is
(a) 80A
(b) 40A
(c) 160A
(d) 20A
Ans: a
7. The severe fault on the power system is
(a) Single line to ground fault
(b) Three phase short circuited fault
(c) Double line to ground fault
www.electricaledu.com

(d) Line to line fault


Ans: b
8. The rating of circuit breakers are generally decided on the basis of
(a) Unsymmetrical fault current
(b) Symmetrical fault current
(c) Normal circuit current
(d) None of the above
Ans: b
9. Reactor are used at various location in the power system to
(a) Increase the short circuit current
(b) Avoid the short circuit current
(c) Limit short circuit current
(d) None of above
Ans: c
10. When the short circuit occurs in the power system
(a) The voltage at fault point is zero
(b) A very large current flows through the system
(c) It results in overheating of equipment
(d) All of above
Ans: d
11. If the percentage reactance of the system up to the fault point is 20% and base kVA is 10,000, then short
circuit kVA is
(a) 10000kVA
(b) 50000kVA
(c) 500kVA
(d) 30000kVA
Ans: b
12. Reactors are connected ………. With the system
(a) In series
(b) In parallel
(c) In series-parallel
(d) None of above
Ans: a
13. In balance three phase system
(a) Only negative sequence current is zero
(b) Only zero sequence current is zero
(c) Both negative and zero sequence currents are zero
(d) None
Ans: c
14. In short circuit calculations the selected base kVA is equal to
(a) That of largest plant
(b) The total plant capacity
(c) Any arbitrary value
(d) All of above
www.electricaledu.com

Ans: d
15. A 3-phase transmission line operating at 10kV has resistance of 1Ω. The percentage resistance of the line
at 10000kVA base is
(a) 20%
(b) 10%
(c) 5%
(d) 40%
Ans: b
16. The positive and negative sequence of transmission line are
(a) Equal
(b) Zero
(c) Different
(d) Infinite
Ans: a
17. On the occurrence of an unsymmetrical fault the sequence component which is always greater than the
negative sequence component is
(a) Zero sequence component
(b) Positive sequence component
(c) Both a and b
(d) None
Ans: b
18. The operator a rotates the vector in anticlockwise direction by
(a) 900
(b) 1800
(c) 600
(d) 1200
Ans: d
19. The correct relation is
(a) 1+a+a2=0
(b) a+a2=1
(c) 1+a3=0
(d) None
Ans: a
20. The correct relation is
(a) a2=0.5+j0.866
(b) a2=-0.5+j0.866
(c) a2=-0.5-j0.866
(d) a2=j0.866
Ans: c
21. The positive sequence component of voltage at the point of fault is zero when it is
(a) 3-phase short circuit fault
(b) L-L-G fault
(c) L-L fault
(d) L-G fault
www.electricaledu.com

Ans: a
22. In a 3-phase, 4-wire unbalanced system, the current in the neutral wire is 12A. the zero sequence current
in each phase is
(a) 12A
(b) 6A
(c) 24A
(d) 4A
Ans: d
23. In a synchronous generator the positive sequence impedance(Z1) and negative sequence impedance (Z 2)
are related as
(a) Z1= Z2
(b) Z1> Z2
(c) Z1< Z2
(d) None
Ans: b
24. In transformer, Z1 and Z2 are related as
(a) Z1> Z2
(b) Z1< Z2
(c) Z1= Z2
(d) None
Ans: c
25. The short circuit kVA is maximum when fault occurs
(a) Near the generator
(b) At the end of transmission line
(c) In the middle of transmission line
(d) None
Ans: a
26. Current limiting reactor in power system have
(a) Large resistance and low reactance
(b) Large reactance and low resistance
(c) Large reactance and resistance
(d) None
Ans: b
27. In a 3-phase, 4-wire unbalanced system, the current in the neutral wire is 18A. the magnitude of zero
sequence current is
(a) 18A
(b) 9A
(c) 6A
(d) 3A
Ans: c
28. The most severe unsymmetrical is
(a) Single line to ground fault
(b) Line to line fault
(c) Double line to ground fault
www.electricaledu.com

(d) None
Ans: c
29. The positive sequence impedance of a feeder is 3Ω. Its negative sequence impedance will
(a) 3Ω
(b) 1Ω
(c) 9Ω
(d) 6Ω
Ans: a
30. An isolator is designed to open a circuit under
(a) Full load
(b) Normal conditions
(c) No load
(d) None
Ans: c
31. A circuit breaker performs the function of
(a) Detection only
(b) Circuit interruption only
(c) Both detection and circuit interruption
(d) None
Ans: b
32. The device that detects the fault in a power system
(a) Circuit breaker
(b) Isolator
(c) Relay
(d) None
Ans: c
33. For the same power, the least size is of
(a) Oil circuit breaker
(b) Air-blast circuit breaker
(c) Vacuum circuit breaker
(d) SF6 circuit breaker
Ans: d
34. Current chopping mainly occurs in
(a) Air-blast circuit breaker
(b) Oil circuit breaker
(c) SF6 circuit breaker
(d) Vacuum circuit breaker
Ans: a
35. A circuit breaker is rated as 1500A, 1000MVA, 33kV, 3-second, 3-phase oil circuit breaker. The rated
normal current is
(a) 750A
(b) 1500A
(c) 1500/√3A
(d) None
www.electricaledu.com

Ans: b
36. A circuit breaker is rated as 1500A, 1000MVA, 33kV, 3-second, 3-phase oil circuit breaker. The rated
symmetrical breaking current is
(a) 1000A
(b) 12500A
(c) 17496A
(d) None
Ans: c
37. A circuit breaker is rated as 1500A, 1000MVA, 33kV, 3-second, 3-phase oil circuit breaker. The rated
symmetrical making current is
(a) 45601A
(b) 44614A
(c) 17580A
(d) None
Ans: b
38. In low oil circuit breaker, the oil performs the function of
(a) Insulation only
(b) Arc extinction only
(c) Both insulation and arc extinction
(d) None
Ans: b
39. The relay operating coil is supplied through
(a) Fuse
(b) Current transformer
(c) Power transformer
(d) None
Ans: b
40. An over current relay having current setting of 125% is connected to a supply circuit through a current
transformer of 400/5. The pick-up current is
(a) 6.25A
(b) 12.5A
(c) 3.125A
(d) 25A
Ans: a
41. The pick-up current of a relay is 7.5A and the fault current in relay is 30A. its plug-setting multiplier(PSM)
is
(a) 2
(b) 8
(c) 6
(d) 4
Ans: d
42. Back-up protection is generally used for protection against
(a) Open circuit fault only
(b) Short circuit fault only
www.electricaledu.com

(c) Both open and short circuit fault


(d) None
Ans: b
43. The rate of rise re-striking voltage depends on
(a) The type of circuit breaker
(b) The inductance of the system only
(c) The capacitance of the system only
(d) Both inductance and capacitance of the system
Ans: d
44. For a round wire of diameter d, the fusing current I is given by
(a) I∞d
(b) I∞d3/2
(c) I∞d2
(d) I∞√d
Ans: b
45. The making capacity of a circuit breaker is equal to
(a) 2.55×symmetrical breaking capacity
(b) √2×symmetrical breaking capacity
(c) √3× symmetrical breaking capacity
(d) None]
Ans: a
46. A three phase circuit breaker is rated at 2000MVA, 33kV. The symmetrical breaking current is
(a) 20kA
(b) 60kA
(c) 80kA
(d) 35kA
Ans: d
47. A three phase circuit breaker is rated at 2000MVA, 33kV. The making current is
(a) 89kA
(b) 70kA
(c) 35kA
(d) 160kA
Ans: a
48. The most dangerous fault is an alternator is
(a) Failure of field
(b) Stator winding fault
(c) Failure of prime-mover
(d) Unbalanced loading
Ans: b
49. When failure of prime-mover takes place, the alternator
(a) Runs as a synchronous generator
(b) Draws some current from the supply
(c) Is in inverted running mode
(d) All above
www.electricaledu.com

Ans: d
50. The most important stator winding fault in an alternator is
(a) Fault between phase and ground
(b) Fault between phases
(c) Inter-turn fault in one pahse
(d) None
Ans: a
51. In an alternator relay protection is absolutely necessary against
(a) Over current
(b) Field failure
(c) Stator winding fault
(d) None
Ans: c
52. Buchholz relay is
(a) Gas actuated relay
(b) Oil actuated relay
(c) Can be either a or b
(d) None
Ans: a
53. Buchholz relay in oil immersed transformer provide protection against
(a) Insulation failure of winding
(b) Core heating
(c) Fall of oil level
(d) All above
Ans: d
54. If stator winding fault is not cleared quickly, it may lead to
(a) Burning of stator coils
(b) Burning and welding-up of stator laminations
(c) Damaging to other equipments
(d) All of above
Ans: d
55. The bus protection means protection of
(a) Bus bar
(b) Isolating switch
(c) Circuit breaker
(d) All above
Ans: d
56. To protect the power transformer with star-delta connection against earth and phase fault, the current
transformer should have
(a) Delta-delta connection
(b) Delta-star connection
(c) Star-star connection
(d) Star-delta connection
Ans: b
www.electricaledu.com

57. The number of pilot wire required for the protection of 3-phase transmission line using Translay system of
protection is
(a) 2
(b) 6
(c) 3
(d) 4
Ans: a
58. The ideal scheme of protection for overhead lines is
(a) Time graded over current protection
(b) Distance protection
(c) Differential protection
(d) None
Ans: b
59. The most serious voltages on the power system are those caused by
(a) Insulation failure
(b) Lightning
(c) Resonance
(d) Arcing ground
Ans: b
60. The equipment used for the protection of power system against lightning surges is
(a) Earthing screen
(b) Over head ground wire
(c) Lightning arresters
(d) All above
Ans: d
61. Earthing screen provide the protection to power station and sub-station against
(a) Direct lightning stroke
(b) Indirect lightning stroke
(c) Both a and b
(d) None
Ans: a
62. The ground wires are placed……….the line conductors
(a) Below
(b) Above
(c) In middle
(d) None
Ans: b
63. The ground wires protect the transmission line against
(a) Direct lightning stroke
(b) Indirect lightning stroke
(c) Both a and b
(d) None
Ans: a
64. The surge diverters protect the station equipment against
www.electricaledu.com

(a) Direct lightning stroke


(b) Travelling wave
(c) Both a and b
(d) None
Ans: c
65. Under normal operation, a lightning arrester conducts……..current to earth
(a) Heavy
(b) Moderate
(c) No
(d) None
Ans: c
66. Merz -price circulating current principle is
(a) More suitable for generator
(b) More suitable for transformer
(c) Equally suitable for both
(d) None
Ans: c
67. For very high voltage transmission line the system of over current protection used is
(a) Time graded protection
(b) Pilot-wire system
(c) Distance protection
(d) None
Ans: c
68. The over voltage in the power system may be caused due to
(a) Lightning
(b) Opening of a circuit breaker
(c) Grounding of a conductor
(d) All above
Ans: d
69. Resonance in the power system occurs when the inductive reactance of the circuit is………capacitive
reactance of the circuit.
(a) Greater than
(b) Smaller than
(c) Equal
(d) None
Ans: c
70. In transmission line
(a) Inductance >capacitance
(b) Inductance <capacitance
(c) Inductance=capacitance
(d) None
Ans: a
71. Differential relays are used to protect the equipment against
(a) Over current
www.electricaledu.com

(b) Reverse current


(c) Internal fault
(d) None
Ans: c
72. The over head line can be protected by
(a) Instantaneous over current relays
(b) Inverse time over current relays
(c) Directional over current relays
(d) All of above
Ans: d
73. Differential protection in principle is employed for
(a) Protection of alternator
(b) Protection of transformer
(c) Bus-zone protection
(d) All of above
Ans: d
74. For protection against direct lightning stroke, we used
(a) Ground wire
(b) Lightning arrester
(c) Both a and b
(d) None
Ans: c
75. Distance protection scheme is used for the protection of
(a) Alternator
(b) Transformer
(c) Overhead lines
(d) None
Ans: c
76. For the protection of power system against travelling waves, we use
(a) Earthing screen
(b) Surge diverters
(c) Overhead ground wires
(d) None
Ans: b
77. The earth screen provide the protection against
(a) Indirect lightning stroke
(b) Direct lightning stroke
(c) Short circuit
(d) None
Ans: b
78. A surge diverter should be located……….the apparatus to be protected
(a) Close to
(b) Far away from
(c) In middle of
www.electricaledu.com

(d) None
Ans: a
79. Balanced earth fault protection is generally provided for
(a) Small size alternator
(b) Medium size alternator
(c) Large size alternator
(d) None
Ans: a
80. Which of the following results in symmetrical fault?
(a) Single phase to earth
(b) Phase to phase
(c) All three phase fault
(d) Two phase to earth
Ans: c
81. Which portion of the transmission system is more prone to fault?
(a) Alternator
(b) Transformer
(c) Overhead lines
(d) Underground cable
Ans: c
82. Which portion of the power system is least prone to fault?
(a) Alternator
(b) Switch gear
(c) Transformer
(d) Overhead lines
Ans: a
83. The most common type fault is
(a) Single line to ground
(b) Phase to phase
(c) Two phase to ground
(d) Three phase to ground
Ans: a
84. The per unit impedance Zpu in a 3-phase system is
𝑍(𝑜ℎ𝑚𝑠) ×(𝑀𝑉𝐴)𝐵
(a)
(𝐾𝑉)2
𝐵
𝑍𝑜ℎ𝑚𝑠 ×(𝐾𝑉)2
𝐵
(b)
(𝑀𝑉𝐴)𝐵
1000×(𝐾𝑉)𝐵
(c)
√3𝐼𝐵
1000×𝐾𝑉𝐵
(d)
𝐼𝐵 ×106
Ans: a
85. A 10kVA, 400V/200V single phase transformer with 10% impedance, draws a steady short circuit current
of
(a) 50A
(b) 150A
www.electricaledu.com

(c) 250A
(d) 350A
Ans: c
86. A transformer rated for 500kVA, 11kV/0.4kV has an impedance of 10% and is connected to an infinite bus.
The fault level of the transformer
(a) 500kVA
(b) 5000kVA
(c) 500MVA
(d) None
Ans: c
87. Series reactor are used to
(a) Improve the transmission efficiency
(b) Improve the power factor
(c) Improve the voltage regulation
(d) Bring down the fault level within the capacity of the switchgear
Ans: d
88. Current limiting reactors may be
(a) Air-cored air cooled
(b) Oil immersed magnetically shielded
(c) Oil immersed non-magnetically shielded
(d) Any of the above
Ans: d
89. A balanced 3-phase system consists of
(a) Zero sequence current only
(b) Positive sequence current only
(c) Negative and zero sequence currents
(d) Zero, negative and positive sequence currents
Ans: b
90. When a line to ground fault occurs, the current in the faulted phase is 100A. the zero sequence current in
this case will be
(a) Zero
(b) 33.3A
(c) 66.6A
(d) 100A
Ans: b
91. Zero sequence fault current is absent when fault is
(a) Single line to ground fault
(b) Line to line fault
(c) Double line to ground fault
(d) None
Ans: b
92. Negative sequence reactance of transformer is
(a) Equal to positive sequence reactance
(b) Larger than the positive sequence reactance
www.electricaledu.com

(c) Smaller than the positive sequence reactance


(d) None
Ans: a
93. When a fault occurs in a high voltage transmission line, first the
(a) Circuit breaker operates then the relay
(b) Relay operates then the circuit breaker
(c) Relay operates, then successively the isolator and the circuit breaker
(d) Isolator operates, then successively the relay and the circuit breaker
Ans: b
94. A reactance relay is
(a) Voltage restrained over current relay
(b) Voltage restrained directional relay
(c) Directional restrained over current relay
(d) Directional restrained over voltage relay
Ans: c
95. Reactance relay is normally used for protection against
(a) Earth fault only
(b) Phase fault only
(c) Both earth and phase fault
(d) None
Ans: a
96. Admittance relay is
(a) Non-directional relay
(b) Directional relay
(c) Differential relay
(d) None
Ans: b
97. A mho relay is
(a) Voltage restrained directional relay
(b) Voltage restrained over current relay
(c) Directional restrained over current relay
(d) Directional restrained over voltage relay
Ans: a
98. The relay used for phase fault protection of short transmission line is
(a) Reactance relay
(b) Impedance relay
(c) Mho relay
(d) IDMT relay
Ans: a
99. Mho relay is usually employed for the protection of
(a) Short lines only
(b) Medium lines only
(c) Long lines only
(d) Any line
www.electricaledu.com

Ans: c
100. Differential relays are used for protection of equipment against
(a) Internal fault
(b) Over current
(c) Reverse current
(d) Reverse power
Ans: a