Vous êtes sur la page 1sur 285

Problem Solving Assessment

Support Material (2013-2014)

Class: IX

Under the Guidance of:

Sh. Anindo Majumdar


Pr.Secretary (Education)

Sh. Amit Singla


Director (Education)

Dr. Sunita S. Kaushik


Addl. DE (School & Exam)

Coordinators:

Ms. Savita Yadav Ms. Sharda Taneja Dr. Satish Kumar


ADE (Exam) OSD (Exam) OSD-II (Exam)

1 IX PSA
PSA (Class - IX)
Contributors

Name Designation

Mrs. Archana Vishwadeep Principal


(Group Leader) RPVV A-6, Paschim Vihar
Contact No. 9811485305

Mrs. Urmil Chauhan PGT - Eng


RPVV, A-6. Paschim Vihar
Mr Bhushan Kumar PGT- Bio
RPVV, A-6, Paschim Vihar
Ms Vandana Nair TGT- Eng
RPVV, A-6, Paschim Vihar
Mr. Sabir Hussain TGT-S.Science
RPVV, A-6, Paschim Vihar
Mr. Om Prakash Sharma TGT- Hindi
RPVV, A-6, Paschim Vihar
Ms Anuradha TGT- N. Science
RPVV, A-6, Paschim Vihar
Ms Sunita Gauba TGT- N.Science
RPVV, A-6, Paschim Vihar
Ms Sangeeta Kaushik TGT- Maths
RPVV, A-6, Paschim Vihar
Ms Beenu Arora TGT- Eng
SV Co Ed.. New Multan
Nagar
Ms Arti Vashisth TGT- Maths
SKV- Nangloi
Ms Anoo Menocha TGT -N. Science
G(Co-Ed) SSS, A-6, Paschim
Vihai
Mr Niraj Dahiya TGT- Hindi
SV (Co-Ed) Ranhaula
Ms Anita Sachdeva TGT- Maths
RPVV. A-6. Paschim Vihar
Ms Anita Ahuja TGT- Maths
RPVV, A-6, Paschim Vihar

2 IX PSA
Contents

S.No Topic Page No

l. Language Conventions Hindi Grammar and Usage


MCQ 50 questions with key
2. Language Conventions Hindi Contextual Vocabulary
MCQ 51 questions with Key
3. Language Conventions Hindi Passage Based MCQ
50 questions with key
4. Language Conventions English Grammar and
Usage MCQ Stand alone 40 Q. with Key
5. Language Conventions English Contextual
Vocabulary MCQ 40 questions with key
6. Language Conventions English Passage Based
MCQ 18 Passages with Key
7. Qualitative Stand Alone MCQ 40 questions with
Answer Key.
8. Qualitative Passage Based MCQ 1 - 8 passage
with Answer Keys
9. Quantitative Stand Alone MCQ 60 questions with
Answer Keys.
10. Quantitative Passage Based MCQ 1 - 9
Passage with Answer Keys.
11. Problem Solving Assessment- Sample Question
Paper- 3
12. Problem Solving Assessment CBSE
Question Paper 2012- 13

3 IX PSA
PSA-IX
HINDI LANGUAGE
GRAMMAR AND USAGE QUESTIONS
[
k
.
M(v
)
O;
k
dj
.k
,o
a v
u
qi
z;
k
sx
f
u n sZ’
k
% f
uE
u f
y f [ k r i z' u l a[ ;k 1 l s16 e sa l gh f
odYid k p qu k
o d j sa &
Q.1 oqQ
NN k = k d { k
k e sa ' kk
sj e p k jg sFk sAj s[ k
k
af d r
'k
C nd k f o ' k s"k .
k H ksn Nk
¡f
V,µ
(d ) x q. ko k p d (
[ k
)v f u f
' p ri f j ek
.k
ok
pd
(x) l k o Zu k f e d (
? k
)v f u f
' p rl a[ ;k
ok
pd
Q.2 ml v k
n e h d k
s; g k¡c qy kv k
sA js[ kk
af d r ' k
C
n dk f
o'
ks"k. k H k sn gk sx k &
(d ) l a[; k o k
p d (
[ k
)l k o Zuk f e d
(x) x q. ko k p d (
? k
)f u ' p ; o k
p d
Q.3 o gl c
l sr st n kSM +r kg SA js[
k k
af
d r ' k C n d k f
o'
ks"
k
.kH ksn g Sµ
(d ) x q. ko k p d (
[ k
)i zfo 'k s" k. k
(x) v fr f
o ' k s"k. k (
? k
)l a[ ; ko k p
d
Q.4 v i
woZ?
k k sj i f j J e h N k= k gSAo kD ; esa i zf
o '
ks"
k
.k
' k
C
n d k
Su & l k
g S\
(d ) v i woZ (
[ k
)? kk sj
(x) N k=
k (
? k
)i f j J e h
Q.5 fpf
M+;k v k
d k
' k e sa m M +j g h gSA ok D; e sa ^
m M
+j
g h
*f
Ø ; kd k Hk
sn g k
sx
k&
(d ) v d e Zd (
[ k
)l d e Zd
(x) i
zsj . kk
F k Zd (
? k
)l a; qD r
Q.6 o gv i u k d k ; Zd j p qd k gSAj s[kkafd r ' k
C
n dk f
Ø; kH ksn g S&
(d ) l a; qD r (
[ k
)u k e / k r q
(x) f
} d e Zd (
? k
)r k R d k f y d
Q.7 fdl 'k C n e sa ^v ko k* i zR
;; ug h
ag S&
(d ) f
n [ kk
o k (
[ k
)p < +ko k
(x) y ko k (
? k
)H kqy ko k
Q.8 i=k
d kj ' k Cn esa i zR ; ; g S&
(d ) v kj (
[ k
)d j
(x) d kj (
? k
)j

5 IX PSA
Q.9 o
r Zu
h d h n `f " V l s' k qn~/'k
Cn gS&
(
d ) i j y kSf d d (
[k )i j ky k Sfdd
(
x ) i k j y k Sf d d (
?k) i k j y k Sd h
d
Q.10 ys[ k
u d h n `f "V l sl g h
' k
C
n gS&
(
d ) v k l h j o k n (
[k )v k ' kh Zo k
n
(
x ) v k ' k h o k
Zn (
?k) v k f ' k Zo k
n
Q.11 ^
l ad Y i * ' k C n e
sa i z; qDrmil xZgS&
(
d ) l e (
[k )l e ~
(
x ) l Ä ~ (
?k) l u
Q.12 ^
v i
* m i l x Z; qDr 'k Cnd k
Su& lk gS\
(
d ) v i k j (
[k )v i p
(
x ) v i s; (
?k) v i ek u
Q.13 c
an wd l sx k
sy h f
u d y hA
js[
kk
af d r i n
e
sa d
k
jdgS&
(
d ) d j . k d k j
d (
[k )d e Zd k
jd
(
x ) v i k n k u d k jd (
?k
) l ac a/ dk
jd
Q.14 lT t u k
sa l qu k sA j s[
k kafd r in esa d k
Su&l
k dk
jdg
S&
(
d ) d Ù k k Zd k j d (
[k )v f / d j.k
d k
j d
(
x ) l ac k s/ u d k j d (
?k
) l ac a/ dk
jd
Q.15 og n; k y qu g h a-
- - ---- ---
-
---
-
-- gSA f
jDr
L F
k
k
udhi wf
rZo sQ f y,j s[
kkaf
dr i
ndkfo
yk
se
'
k C n
N k ¡f V , &
(
d ) n ; k o k u (
[k )v / hj
(
x ) Ñ i k y q (
?k
) fu n Z;
Q.16 b
l o" k Zv f r o `f "
V u si Q
ly d k
sp k
SiV
d j
f
n;k
Ajs[k
k
af
d r in d k
fo ykse
'
kC
nNk
¡f
V
, &
(
d ) l w[ k s (
[k )v u k o `f
"
V
(
x ) c k < + (
?k
) v ksy k
sa
f
o ’ks"k % u h p sf n ;sx , H kko
d k
sO
;Dr d j u sesa d k
Su &
l
keqgk
ojk
m i ; qD r g k sx k &
Q.17 Mj d j H k
k x t kuk &
(
d ) j i wQ p D d j g ksu k (
[k )uk Sn k
sX ;k
jg gk
su k
(
x ) n qe n c k
d j H k
k x u
k (
?k
) N we ar j gk
su
k

6 IX PSA
Q.18 v
i
e
k
fu
rd
j
u
k&
(d )i k u h m r j u k (
[k
)uh p kfn[ kk u k
(x )?k qV u sV sd u k (
?k
)Vk sih m N k
y u k
Q.19 d k;
Z/h e h x f r l sg k su
k &
(d )g o k l sc kr sa d j u k (
[k
)v ax v ax < +h y kgk
su
k
(x )p haV h d h p ky p y uk (
?k
)[ k V
k bZesa i M +uk
Q.20 r
qe u
sbr u h l h c k r d k
sy sd j f r
y -
-
- -
- --
--
--
--
-
--
-
--
-
--
-
--
- - -
-
- -
----
- -
-- A
(d )d k r sy f u d ky f n; k
A (
[k
)d k
i g k
M +c uk f
n;k
A
(x )d k r kM +c u k fn ; kA (
?k
)d k
f e y y x k f
n
; k
A
Q.21 gkL;d f o ; ksa u sl Hkk e sa j
ax -
-
- --
-
--
-
--
-
- -
- --
--
--
--
-
--
-
--
-
-
--
-
-- - -
-
- -
----
- -
-A
(d )m M +k f n ; k
A (
[k
)t e k fn ; k
A
(x )fn [ kk f n ; kA (
?k
)isaQ d fn; kA
Q.22 ikfdLr ku u s; q¼ o sQ eSn k
u e
sa g f
Fk
;k
j --
--
--
--
-
--
-
--
-
--
-
--
- - -
-
- -
----
- -
-A
(d )isaQd f
n , A (
[k
)fV d kfn , A
(x )M ky f
n , A (
?k
)j[ k f
n ,A
f
u Euf
yf [ kr d kO ; i afD r ; k
sa e sa m
fpr v yadk
jdkp; u d hf
t , &
Q.23 r
h ucsj [ k k
r h F kh ao ksr h u c sj[ k
k
rhg
SaA
(d )'y s" k v y ad kj (
[k
); e d v y ad kj
(x )m i e k v y ad kj (
?k
): i d v y ad kj
Q.24 i
h ijik r l fj l e u M k sy kA
(d )v u qi zkl v y ad k
j (
[k
)m i e k v y ad kj
(x ): i d v y ad kj (
?k
)m R i
zs{
kk v y ad kj
Q.25 es?k
v k
, c M +s c u B u o sQl ¡oj o
sQ
A
(d )e ku o h
d j . k v y ad kj (
[k
)v U; k
sfDr v y ad
kj
(x )v f r ' ; k
sf D r v y ad k
j (
?k
)m n k
g j .k v y adk
j
Q.26 eksg
uusu n h o sQ r hj l sr h j p y k
;k
Ae sa j
s[k
k
af
drind k v FkZg S&
(d )c k. k (
[k
)i{ k
h
(x )?k ksM +k (
?k
)fd u k
j k

7 IX PSA
Q.27 i
{
k
h
l qan
j
--
-
-
--
-
--
-
-
--
-
--
-
-
--
-
--
-
-
--
-
--
-
-
--
-
-cu
k
rsg
SaA
fj
Dr
LF
k
k
udh
iwf
r
ZosQ
fy,
m
fp
r
f
o dYi d kp ; ud j
saA
(d ) uh M + ([k
) u h j
(x ) ?
k j (?k
) Hk o u
Q.28 v fr
fFk - -- - --
-
-- - --
-
--
---
-
- -
-
- -
- - - - ---
--
- -
-
---
-
- le; i jgh v k , ax sAf
jD
r L
Fk
k
ud h
iwf
r
ZosQ fy,
m fp
r ' kC n d k p
; u d hf
t , &
(d ) f
u ; f r ([k
) uh f r
(x ) f
u ; r (?k
) usf r
Q.29 v ktv E c j esa c k
ny N k , g q,g SaAj
s[
kk
af
dr i n dki; kZ; o k
p hg S&
(d ) es? k ([k
) i ; k sn
(x ) t y n (?k
) uH k
Q.30 eSa m
l c a' k h /
j dkH k
D r g w¡A js[
kkaf d rine sa l ek
l gS&
(d ) v O ; ;
hH kkol e k
l ([k
) rR i q# "
kle k
l
(x ) f
} x ql e k l (?k
) v O ; ; hHk
k
o lek
l
Q.31 eSa vk
ej . k vu ' k
ui j cSBw¡x k A j
s[ k
k
af
dr i
n esa lek
l g S&
(d ) v R; ;h
H k kol e k
l ([k
) d e Z/ k
j;l ek
l
(x ) cg qc zh
f
g lekl (?k
) rR i q# "
kle k
l
f
u nsZ’
k
%
fu Euf y f
[ k r ok D ; k sa o sQ fjDr L Fkk
u k sa d k
s f
n , x; s pkj
f
o dYi k sa e sa ls N k ¡V d j H kfj, &
Q.32 ;g Hkxo ku d k--
---
-
- -
-
- -
- - - - ---
-
-- -
-
---
-
-- g
Sf d eq>
sb r u k H
kO; -
--
-
--
-
--
-
- - --
-
-
--cu
k u sdk
v o
lj f e y k
A
(d ) i
zl kn ([k
) iz' k k n
(x ) i
zk l k n (?k
) izk ' k k
n
Q.33 'k ek
Zth -- - --
-
-- - --
-
--
- v k
, g SaA osv i u
s--
--
-
--- --
- -
--
-d k
sH k h y k,gSaA
(d ) l i q= k ([k
) l qi q= k
(x ) l qi wr (?k
) l g i q=k
Q.34 ;f n
ns'
k d h
-- - --
-
-
----
-
- -
-
- B h d d juhgSr
ksm l s/eZd h - ---
--
--
-
-- -
--
-
--
-e
sa p yuki
M +sxk
A
(d ) n
h ' k k ([k
) f
n ' k k
(x ) n
' k k (?k
) nl k

8 IX PSA
f
u nsZ’
k
%
fu E u o k D; k sa e sa j s[
kkaf
dr ’ k
Cndkfoy kse f o
d Y
i k
sa esa l
sp
qu
d
j
H
k fj ; s&
Q.35 lP p sd y k
d kj --- - --- - - - - --
-
--
-
---
-
--
--
- -
-
---
-
--
-
--
-
--
-
--
-
--
-
--
d j r sg Sa]è
oalu g haA
(d ) jp u k ([k
)fo è o al
(x ) d y k
d k
j
h (?k
)l k
/ u k
Q.36 fu
j ar jN y d j
r sj g u k - --
-
--
-
-
- -
-
--
-
-- -
-
---
-
--
-
--
-
--
-
--
-
-
--
-
--
--
- g S] o an
u
h;u g
h aA
(d ) v o anu h; ([k
)i z' kal u
h ;
(x ) fu an u h ; (?k
)i wt u h;
Q.37 fu
an k d j u k d et k sjh d h f
u'
k k
uh
g S]
- -
-
-
--
-
--
-
--
-
--
-
--
-
--
-
--
- -- d j u
krk
d r d h
A
(d ) v ky ksp u
k ([k
)i z' kal k
(x ) l E e ku (?k
)v f u an k
Q.38 ^v j . ;* ' k
C nd k i ; k Z; ok
ph ug
hag S&
(d ) fo fi u ([k
)v V o h
(x ) d kar k
j (?k
)m | k u
Q.39 ^v u qpj* 'kC nd k i ; k Z; ok
ph ughag S&
(d ) l so d ([k
)nk l
(x ) if j p k jd (?k
)i zp k j d
Q.40 vl ax r i ;k Z;o
k p h N k ¡f V , &
(d ) o k fj f
/ ([k
)fl a/ q
(x ) o k fj n (?k
)o k
j h ' k
Q.41 (d ) l j L o rh ([k
)nqx kZ
(x ) Hkk j rh (?k
)'k k
j n k
Q.42 mi l xZ' kC n yx r sg Sa &
(d ) 'k C n o sQ
v k j aHk e sa ([k
)'k C n osQ v
aresa
(x ) 'k C n o sQ
e è ; e sa (?k
)d g h ai j H
k
h
Q.43 ^c sx qu k
g * 'k Cno sQ fy , lgh
f odY i g
S&
(d ) cs$ tqc ku ([k
)c s$ x qukg
(x ) csx q$u kg (?k
)c s$ x qukg
Q.44 ^izR; ;* ' kCn tqM +r sg Sa &
(d ) 'k C n o sQ
i zkj aH k e sa ([k
)'k C n osQ v
aresa

9 IX PSA
(
x ) 'k
C
n o sQ e è
; e
sa (
?
k
)' k
C n osQ v k
xsrF
k
kih
Nsn
k
su
ksa vk
sj
Q.45 ^
l kekftd * ' k
Cne sa i zR;
; gS&
(
d ) bd (
[
k
)bZd
(
x ) ,d (
?
k
)br
Q.46 ^
j lk
sbZ?
kj
* e sa d k
Su
& l k l
e k
l g
S&
(
d ) deZr Ri q#"
k (
[
k
)d j
.
k r Riq#
"
k
(
x ) lE
i zn k u rR
iq# "
k (
?
k
)v f/
d j .
k r
Riq#
"
k
Q.47 '
kqn
~/ or
Zu h o k
y k
' k C
n g
S\
(
d ) mtT o y (
[
k
)m T T
o y
(
x ) mT
t o y (
?
k
)m t o y
Q.48 ^
l k/q*'k
Cn d k c
g qo p u g
k
sx k
&
(
d ) lk
/ k s (
[
k
)l T t
u ksa
(
x ) lk
/ qv ksa (
?
k
)l k /
k
S
Q.49 e
wy : i lsi zR; ;o sQ i zd
k j
gSa &
(
d ) ,d (
[
k
)n k
s
(
x ) rh
u (
?
k
)p k j
Q.50 ^
l rl b
Z*
d k l gh
f o d Y
i gk sx
k&
(
d ) lk
r d h lb
Z& r R
iq#
"k l
ekl( [
k
)l k r
v k Sjlk
bZ&}
a}lek
l
(
x ) lk
r l k Sd k
l ek g
k
j & f
}x
ql
ek
l (
?
k
)l r g St k
slbZ&c
gqo
zh
f
gle k
l

10 IX PSA
ANSWER KEY
HINDI GRAMMAR IS USAGE QUESTIONS
[
k
.
M(v
)
O;
k
dj
.k
,o
a v
u
qi
z;
k
sx
1. (iv) 2. (iv)
3. (ii) 4. (ii)
5. (i) 6. (i)
7. (iii) 8. (iii)
9. (iii) 10. (iii)
11. (ii) 12. (iv)
13. (i) 14. (iii)
15. (iv) 16. (ii)
17. (iii) 18. (iv)
19. (iii) 20. (iii)
21. (ii) 22. (iii)
23. (ii) 24. (ii)
25. (i) 26. (iv)
27. (i) 28. (iii)
29. (iv) 30. (iii)
31. (iv) 32. (ii), (iii)
33. (iv), (ii) 34. (iii), (ii)
35. (ii) 36. (iii)
37. (ii) 38. (iv)
39. (iv) 40. (iii)
41. (ii) 42. (i)
43. (ii) 44. (ii)
45. (i) 46. (iii)
47. (ii) 48. (iii)
49. (ii) 50. (iii)

11 IX PSA
PSA-IX
HINDI LANGUAGE
CONTEXTUAL VOCABULARY QUESTIONS
[
k
.
M (
c
)O
;k
dj
.k
,oav
u
qi
z;
k
sx
f
u
Euf
y f
[k
re
sa l
s'
k

'k
C
ndk
p;u
d
hf
t,&
Q.1 (
d)iwtuh
; (
[k
)iwT;
u
h
;
(
x)i qt
uh
; (
?k
)i wt
v
u
h;
Q.2 (
d
)J
he
fr (
[
k
)Jh
er
h
(
x
)f
Je
fr (
?
k
)Jh
er
hg
h
Q.3 (
d
)m
i
;qZDr (
[
k
)mi
j
k
sD r
(
x

ij
k sD
r (
?
k
)Åi
;qZD
r
Q.4 (
d
)e
/qf
ydk (
[
k
)e/
wy
h
dk
(
x
)e
/wf
ydk (
?
k
)e/
qy
h
dk
Q.5 (
d
)u
sl
f
xZd (
[
k
)uS'
k
fxZd
(
x
)u
Sl
f
xZd (
?
k
)uS"
k
f
xZd
f
uE
ufy f
[ k
re sa l sL
=
kh
f
yax
'k
C
ndk
pqu
k
o d
hf
t,&
Q.6 vf
Hk
usrk
(d
) u k
f
; dk (
[k
)v fH ku
s=
k
h
(x
) f g
j
k sb
u (
?k
)d k
sb Zug
h
a
Q.7 i
q#
"
k
(d
) e f
g yk (
[k
)v cy k
(x
) l cy k (
?k
)fuc Zyk
Q.8 f
'k
{
kd
(d
) v k
p k
;k
Z (
[k
)v è; k
fi
d k
(x
) f '
k
f{ k
dk (
?k
)e gk
sn ;k
Q.9 ge
k
jsfo| ky
; e sa vu
sdf
o}
k
uvk
Sj
-
--
-
--
-
-
--
-
--
-
-
--
-
--
v è; k
iu d
jkj
gsg
SaA
js[
k
k
af
dr'
k
C
n
dk
fy ax
c n
y saA
(d
) f o
nq"k
h (
[k
)us=
kh
12 IX PSA
(x ) v k p k ; k Z (?
k
) v è ; kf i d k
Q.10 f
o / o kv k Sj , d --
- - - ----
-
- -
-
-- -
- -
-
- -
--
dhiqu
%'
kk
nh
g k
sx b ZA j s[ k
k
af
d r ' k
C
n d kfy
axcn
ysaA
(d ) l / o k ([
k )e / qv k
(x ) f
o n qj (?
k
) c a/ qv k
l gh c g qo p u d k p quk
o d h
ft ,&
Q.11 ge u siqL r d e sysl s- -
---
-
- -
-- -
-
- -
-
- -
--
-
--
-
--
-
---
-
-
-[k
jh
n h
A( i qL r d )
(d ) iqL r d ([
k )iqL r o saQ
(x ) iqL r d ksa (?
k
) iqf L r d k
Q.12 eSausd Hk h p kj - -
---
-- -- ----
-
- -
----
- -
-
- -
--
-
--
-oky
hcX
?k
h u
gh
an s[ k h A ( ? k
k
sM+k)
(d ) ?k k sM +k ([
k )?
k ksM +k
sa
(x ) ?k k sM +s (?
k
) ?
k ksM +h
Q.13 oh jkax uk ' k C n d kc g qo p
u g S&
(d ) o h jk ax u sa ([
k )o h j k ax u k

(x ) o h jk ax u (?
k
) o h j i zl w
Q.14 ^
c anj *' k Cn d k cg qo p u gS&
(d ) o k u j k sa ([
k )d f i ; k sa
(x ) c an j k sa (?
k
) d h ' k ksa
Q.15 ^
o / w* 'k C n d k c g
qo p ug S&
(d ) c k y k v k sa ([
k )u
k f j ; k ¡
(x ) e f g y k
; sa (?
k
) o / qv k sa
Hk
kook
pd l aKk N k ¡fV , &
Q.16 (d ) l qan j ([
k )i
qL r d
(x ) e st (?
k
) f
e B k l
Q.17 u
sr k
t hu sv k t k n f
g an iQ
kSt d h LF
k
ki
uk d
h
ok D ; e sa j s[ k k
af d rl aK kd k Hksn cr
kb
,A
(d ) Hk k o o k
p d ([
k )O
; fD r o kp d
(x ) t kfr o kp d (?
k
) æ
O ; o k p d
Q.18 f
d l ok D ; e sa O ; f
D r ok
p d laKk
]tk
f
r o
k
pd laK
ko sQ : i e sa iz;qD
r g
qb
ZgS\
(d ) t ; p an k sa l sns' kd k
sc p k
v k
sA ([
k )l su k l h ek ij i g
q¡pxb
ZA
(x ) c P p k sa d k
syM ~M wn
sn ksA (?
k
) f
n Y y h n
s' k d h j
k t
/kuhgSA
13 IX PSA
Q.19 ^
o
kR
lY
;*
'k
C
n d
h
tk
fr
ok
pdl
aK
k
gS&
( d ) ok R l ([k
)oR l y
( x) oR l (?k
)ok r
Q.20 ^d fo *d h H k
k
o o k
p dl aK
kdk l
ghf o
dYi gS&
( d ) d f
o r k ([k
)d k
O ;
( x) fd r k c (?k
)d f
o Ro
js[
k
kaf
Dr
in esa dk j d c r k b , &
Q.21 o g ? kje sa u g h
ag SA
( d ) d j . k ([k
)v f/ d j
.k
( x) d e Z (?k
)l ai zn k
u
Q.22 isM+l si Ù k s> M +r
sg SaA
( d ) v i k n k u d k
j d ([k
)l ai zn k
u dk
j d
( x) v f
/ d j .k (?k
)l ac a/ d kj
d
Q.23 x jh
c d k
sn ku n k
sA
( d ) lai zn ku d k jd ([k
)l ac a/ d kj
d
( x) d Ù k k Zd k jd (?k
)d e Zd k
j
d
Q.24 y {
e hck
b Zd h
l [ k
h dk
u k
eFk
k
A
( d ) lac a/ ([k
)d Ù
k k Z
( x) v i k n k u (?k
)d e Z
Q.25 fc Yy hd k si R
F k
j -
- - -
-
-
--
-
- --
-
--
-
--
-
- e
kj
k
s( dj.
k)
( d ) ls ([k
)esa
( x) er (?k
)rk s
f
u E
u f
yf
[kr fj Dr L F kk
u ksa e sa m
i;qDrloZu
k
eksa l
si
wf
rZdhf
t,&
Q.26 l qu
hr k[ ksy jg h g S- -
-
--
-
----
-
--
-
--
-
---
-
-
--
-
- -
-
-
--
--
-
---
-
- e
rN sM +k sA
( d ) mU g sa ([k
)ml s
( x) ml h d k
s (?k
)ml
Q.27 fi r
kt hv k j g
sg Sa -
- --
-
--
-
----
-
--
-
--
-
---
-
--
-
-- -
-
--
-
--
-
---
-
---
-
-
--
-
-- l g k j
kn
ksA
( d ) ml s ([k
)ml d k
s
( x) mu d k
s (?k
)ml A

14 IX PSA
Q.28 l
qj
s'
k
che
k
jgS]
-
--
-
--
-
-
--
-
--
-
-
--
-
--
-
--
-
-
--
-
--
-
-
--
-
--
-
-
--l
gk
j
knk
s&
(d )m l s ( [ k ) m l d k
s
(x )m u d k s ( ? k
) m l
Q.29 eSa t k
jg k g w¡ - -
--- ---
-- --
--- -----
--
- -
-
- --
-
-
--
-
--
-
--
--
--
--
-
- fp ar k e r d j uk
A
(d )v i u h ( [ k ) v i qu d h
(x )e sj h ( ? k
) e q> d h
Q.30 rwd g
hae r t k
A l kj s-
-- -- -
---
----
-
- --
-
--
-
--
-
--
-
--
---
-jkg ns[ k j g sg SaA
(d )r sj h ( [ k ) rqE g k j h
(x )v k i d h ( ? k
) rqe d h
Q.31 gf j }k
j t kj gs g k
s r ks x axk- -
- --
-
--
-
--
-
-
--
--
--
--y sr s v k u k A m i
;qDr'
kC
nl
s o
k
D;i
wj
k
d h f
t, A
(d )i k u h ( [ k ) uh j
(x )t y ( ? k
) v ac q
Q.32 ij ai
jk
v k sa d h n h okj M ksy usy x h
A;gk
¡^nh
okj M k
sy u s* d kvFk
Zg
S&
(d )i f j o r Zu g ksuk ( [ k ) nh o k j d kf
g y
uk
(x )c k / k , ¡c < +usy x h ( ? k
) nh o k j u k
pusy
xh
A
Q.33 ;g vke - -- - - -
-
- --- -
-----
- - -
- -
- -
-
-- gSAdklg
h f
o'k
s"k. k ' k
C n g SA
(d )e h B k ( [ k ) e h B sa
(x )e h B ksa ( ? k
) e h B h
Q.34 Fk ksM+h
g Y n h y ku kA js[kkafd r ' k
C
n dkf
o'k
s"
k.
kH ksn g SA
(d )i f j e k . k
o k p d ( [ k ) x q. k o kp d
(x )l k o Zu k fe d ( ? k
) l aK k o k p d
Q.35 bl lk
y d e m i t gqb ZA js[
kkaf
D
r 'k
Cndkfo
'ks"
k . k H k
sn g SA
(d )l a[ ; k o k
p d ( [ k ) if je k . k okpd
(x )x q. k o k p d ( ? k
) l k o Zu k
f e d
uh
p sf
n
,'k C n&; qX e k sa o sQ f
e y r s& tqy r sf
odY
i pqf
u, &
Q.36 v p y& v p y k
(d )g o k & i k
u h ( [ k ) io Zr & i `F
oh
(x )i `F o h & i
o Zr ( ? k
) ik u h & g ok

15 IX PSA
Q.37 v
u
y
&v
f
uy
(
d ) g o k& v k
x (
[k
)v k x & go k
(
x ) g o k& t y (
?k
)t y & o k
; q
Q.38 vy h & v ky h
(
d ) l f[ k
& H
k
k Saj k (
[k
)Hk kSajk& l[ k h
(
x ) l [ k h
& u
e h (
?k
)u e h
& l [ k h
Q.39 dh V& d fV
(
d ) d e j & d h Mk (
[k
)d h M k
& d e j
(
x ) d jksM & d hM k (
?k
)d h M k
& d j ksM
Q.40 vF k
hZ& v j F kh
(
d ) l ax zg d r k Z& 'k
o d k
B h (
[k
)'k o d kB h & p k
g uso
k
y k
(
x ) p k
g u so k y k & ' k
o d k
Bh (
?k
)'k o d kB h & l ax
zgd r
k
Z
Q.41 ^
e qg
k o j k * ' k C n d k 'k
kfC
n d vFk
Zg
S&
(
d ) i z; kl (
[k
)d k sf
' k'k
(
x ) v H; k l (
?k
)e q¡g c k
sy k
Q.42 o
kD ; ka' k g k
sr k
g S&
(
d ) e qg ko j k (
[k
)d g k o r
(
x ) y k
sd ksf D
r (
?k
)nk su k
sa
Q.43 M
kWDV j c u u k VsM h [khjgSA
js[
kk
af
dr '
k
Cnd
k
vFk
Zg
S&
(
d ) L o kf n " V [ k
h j (
[k
)e h B k Hkk
st u
(
x ) d fB u d k;
Z (
?k
)B aM h [ kh
j
Q.44 ^
o 'k e sa g k su k *
e qg
k ojsdk v F
k
ZgS&
(
d ) v kL r h ud k lk
¡i (
[k
)d k B d k m Yy w
(
x ) b ' kkj si j uk
p uk (
?k
)m i ; qZD r e sa l sd ksb
Zug
h a
Q.45 ^
e qB
~B h x j e d j u
k *e qg
k
o j
sd kvF
kZg
S&
(
d ) f
j ' o r y suk (
[k
)fj ' o r nsu k
(
x ) H k saV n su k (
?k
)g k F k x je g k
suk
f ; kd
k Hksn c r k
b ; s&
Q.46 '
k
s[ k
j d kj p y k rk g
SA
(
d ) v d e Zd (
[k
)l d e Zd
(
x ) f
} d e Zd (
?k
)izsj .k k F k
Zd

16 IX PSA
Q.47 e
qo
sQ
'
kusx
k
uk
xk
;k
A
(
d ) l d e Zd ([
k
)v d e
Zd
(
x ) l a;
qD r (?
k
)lg k ;d
Q.48 eSa i
zk
;% v k t k
;k d j r
kg w¡]fØ ; k
gS&
(
d ) i
zsj. kkFk
Zd ([
k
)la; qD r
(
x ) l gk ; d (?
k
)f} d eZd
Q.49 f
Ø ;kf
o 'ks"k.kosQ H ksn
gk
sr sgSa &
(
d ) , d ([
k
)nks
(
x ) r
h u (?
k
)p k j
Q.50 o
qQ N[k
k v ksAjs[
kkafd r i
n d k Hk
sngS&
(
d ) l oZu k
e ([
k
)fo 'ks"
k
. k
(
x ) f
Ø ; k f
o 'k s"
k
. k (?
k
)laK k
Q.51 d yge usn gh&c M
+s [k
k
; sA j
s[ k
k
af
dr i
n
esa i
z;
qD
r
lekl g SA
(
d ) f
} xql e k
l ([
k
)v O; ; h
H
kk
olek
l
(
x ) r
R iq# "k le k
l (?
k
)d eZ/k j
;lek
l

17 IX PSA
ANSWER KEY
HINDI GRAMMAR IS USAGE QUESTIONS
[
k
.
M (
c
)O
;k
dj
.k
,oav
u
qi
z;
k
sx
1. (i) 2. (ii)
3. (i) 4. (i)
5. (iii) 6. (ii)
7. (i) 8. (iii)
9. (i) 10. (iii)
11. (ii) 12. (iii)
13. (ii) 14. (iii)
15. (iv) 16. (iv)
17. (ii) 18. (i)
19. (ii) 20. (iv)
21. (ii) 22. (i)
23. (i) 24. (i)
25. (i) 26. (ii)
27. (iii) 28. (i)
29. (iii) 30. (i)
31. (iii) 32. (i)
33. (i) 34. (i)
35. (ii) 36. (ii)
37. (ii) 38. (ii)
39. (ii) 40. (iii)
41. (iii) 42. (i)
43. (iii) 44. (iii)
45. (ii) 46. (i)
47. (i) 48. (ii)
49. (iv) 50. (i)
51. (iii)

18 IX PSA
19 IX PSA
20 IX PSA
21 IX PSA
22 IX PSA
23 IX PSA
24 IX PSA
25 IX PSA
ANSWER KEY
HINDI LANGUAGE
PASSAGE BASED QUESTIONS
[
k
.
M (
l
)in
~;
k
a'
k
]x
n~;
k
a'
k
1. (ii) 2. (iv)
3. (iii) 4. (i)
5. (iv) 6. (iv)
7. (iii) 8. (iv)
9. (iv) 10. (i)
11. (iv) 12. (ii)
13. (i) 14. (iii)
15. (ii) 16. (ii)
17. (iii) 18. (iv)
19. (iv) 20. (ii)
21. (iv) 22. (ii)
23. (i) 24. (i)
25. (ii) 26. (iii)
27. (ii) 28. (iii)
29. (iv) 30. (ii)
31. (i) 32. (iv)
33. (ii) 34. (ii)
35. (iii) 36. (i)
37. (i) 38. (i)
39. (iii) 40. (iii)
41. (i) 42. (ii)
43. (i) 44. (iii)
45. (i) 46. (i)
47. (ii) 48. (i)
49. (iii) 50. (iii)

26 IX PSA
LANGUAGE CONVENTIONS
I - Grammar and Usage-MCQ
1. I ___________ on this line before I realised my mistake.
(a) worked
(b) was worked
(c) am working
(d) had been working
2. The doctor______ an operation.
(a) do
(b) performed
(c) is performed
(d) done
3. I ________ we should accept the offer.
(a) think
(b) will think
(c) should think
(d) would think
4. We rested _______ the shade of the tree.
(a) in
(b) under
(c) ourselves in
(d) ourselves under
5. She should be ashamed ________ her actions.
(a) by
(b) at
(c) of
(d) in

27 IX PSA
6. He _________ friends has come back.
(a) and his
(b) or his
(c) along with his
(d) along with them
7 Nowadays,she________ her drawing board to school.
(a) carried
(b) carries
(c) take
(d) taken
8 Neither he nor his servant _____________.
(a) leave
(b) have left
(c) has left
(d) is left
9 _____________ what he says.
(a) listen to
(b) listen
(c) hear
(d) hear to
10 When I was in trouble, there was ___________ to help me.
(a) anyone
(b) no one
(c) someone
(d) all
11 I _________ lunch one hour ago.
(a) have had
(b) had had
(c) had

28 IX PSA
(d) have
12 He thought that my car _________ for sale.
(a) is
(b) was
(c) has been
(d) going
13 He tried to prevent me ________ doing my duty.
(a) against
(b) at
(c) with
` (d) ` from
14 I would apologise if I _________ you.
(a) am
(b) was
(c) were
(d) are
15 He has _______ ulcer on his leg.
(a) a
(b) an
(c) every
(d) big
16 He promised _________ in this matter.
(a) helping
(b) to help
(c) help
(d) helped
17 The teacher made the student ___________ the lesson
(a) repeat

29 IX PSA
(b) repeated
(c) repeating
(d) has repeated
18 __________ we did not go to school.
(a) Being a holiday
(b) Since a holiday
(c) On holiday
(d) ` lt being a holiday
19 He would _________ beg than steal.
(a) not
(b) no longer
(c) rather
(d) nor
20 l have not met him _______ he left school.
(a) for
(b) as
(c) since
(d) when
21 The ____________ I purchased, had a tear.
(a) cloth
(b) clothes
(c) clothing
(d) dresses
22 The car was leaking ___________
(a) oil
(b) much oil
(c) oils
(d) some oils

30 IX PSA
23 A lot of money ____________ wasted on this project
(a) is
(b) are
(c) were
(d) may
24 ___________ is expensive these days.
(a) Shoes
(b) Shoe
(c) A pair of shoes
(d) A pair of shoe
25 There are _______ than sixty boys in the class.
(a) no few
(b) no lesser
(c) no fewer
(d) no lesser
26 His income ________ than yours.
(a) less
(b) is less
(c) least
(d) is little
27 My brother, Ajay is __________ to me and Shalu
(a) elder
(b) eldest
(c) old
(d) oldest
28 He was ____________ sad yesterday.
(a) too
(b) very

31 IX PSA
(c) much
(d) fairly
29 My brother is ___________ than I am.
(a) more stronger
(b) stronger
(c) strong
(d) most strong
30 My stomach is full. I won't have __________ else.
(a) nothing
(b) anything
(c) something
(d) little
31 The earth _______ around the sun.
(a) moved
(b) has moved
(c) is moved
(d) moves
32 He usually _______ breakfast before he goes to school
(a) has eaten
(b) had eaten
(c) eats
(d) is eating
33 Why _______ your homework yet ?
(a) didn't you do
(b) hadn't you done
(c) haven't you done
(d) haven't you been done
34 Last night I_________ a pleasant dream.

32 IX PSA
Answer Key Language Conventions -I (Grammar and
Usage-MCQ)
1 (d) had been working

2 (b) performed

3 (a) think

4 (b) under

5 (c) of

6 (c) along with his

7 (b) carries

8 (c) has left

9 (a) listen to

10 (b) no one

11 (c) had

12 (b) was

13 (d) from

14 (c) were

15 (b) an

16 (c) help

17 (a) repeat

18 (d) It being a holiday

33 IX PSA
19 (c) rather

20 (c) since

21 (a) cloth

Answer Key Language Conventions -I (Grammar and Usage


MCQ)
22 (a) oil

23 (a) is

24 (c) A pair of shoes

25 (c) no fewer

26 (b) is less

27 (a) elder

28 (b) very

29 (b) stronger

30 (b) anything

31 (d) moves

32 (c) eats

33 (c) haven't you done

34 (b) saw

35 (c) of

34 IX PSA
LANGUAGE CONVENTIONS
II - Contextual Vocabulary-MCQ

Direction : Choose the correct alternatives which explains the idiom/ phrase
written in bold italics.
1 Kezia used to get cold feet when she thought of her father.
(a) get angry
(b) get scared
(c) used to cry
(d) felt like crying
2 Maria was on top of the world when she won the Wimbeldon.
(a) felt very happy
(b) felt very nervous
(c) felt satisfied
(d) felt excited
3 The cakes that the woman baked were out of this world
(a) horrible
(b) not tasty
(c) excellent
(d) alien
4 Mahender broke into cold sweat when he heard lswaran`s stories.
(a) got frozen
(b) was cold
(c ) was angry
(d) got scared

35 IX PSA
5 St. Peter nearly passed out due to hunger.
(a) fainted
(b) went away
(c ) expired
(d) died
6 Please wash the dishes right away.
(a) tomorrow
(b) today
(c ) some
(d) immediately
7 Einstein‘s Theory of Relativity showed time and distance in a new
light.
(a) new facts were discovered
(b) new light was discovered
(c) facts were given
(d) theories were discussed
8 Toto was not on good terms with other animals.
(a) friendly
(b) not friendly
(c) naughty
(d) good relations
9 News of Sachin`s century spread like wildfire.
(a) slowly
(b) fast
(c) here and there

36 IX PSA
(d) yesterday
10 Einstein asked President Roosvelt to look into the matter.
(a) to investigate
(b) to search
(c) to observe
(d) to peep
11 It was raining cats and dogs causing a traffic jam.
(a) softly
(b) heavily
(c) animals
(d) gently
12 The Geography lesson went over Margie`s head.
(a) understand
(b) did not understand
(c) forgot
(d) did not forget
13 Tom loved to pull Margie`s leg.
(a) laugh
(b) irritate
(c) make away
(d) tease
14 Mother and children have a strong bond of love.
(a) affection
(b) relation
(c) family
(d) hate

37 IX PSA
15 Hari turned into a new leaf when Anil did not hand him over to
police.
(a) an intelligent boy
(b) a changed boy
(c) a new thief
(d) a big thief
16 The swallow kept his word to the Prince.
(a) faith
(b) promise
(c) belief
(d) trust
17 Parents pay through their nose to get their children into good
schools.
(a) pay less money
(b) pay without difficulty
(c) pay easily
(d) pay with great difficulty
18 Iswaran loved to blow his own trumpet by telling stories of how he
knocked down an elephant.
(a) to praise himself
(b) to praise others
(c) to talk about others
(d) to play a trumpet
19 It is no use crying over spilt milk when we fail in exams.
(a) to be happy
(b) to regret

38 IX PSA
(c) to get irritated
(d) to get angry
20 The Principal asked the students to give their request in black and
white.
(a) written in black ink
(b) painted in black color
(c) in written form
(d) in speech
21 After winning the World Cup the cricket team was on cloud nine.
(a) to be very happy
(b) to be very close
(c) to be in trouble
(d) to be angry
22 The poor boy longed for oranges.
(a) wanted
(b) felt
(c) asked
(d) searched
23 The boy acted in a humane way when taking care of the lost dog.
(a) hurtful
(b) caring
(c) mean
(d) bad
24 I asked if I could go to Hailey‘s party, and Mom said she would
give it some consideration before she gave me an answer.

39 IX PSA
(a) paint
(b) thought
(c) flame
(d) mistake
25 I ate a portion of everything on my plate when I ate a small piece of
meat, a small piece of bread, and a small piece of chocolate pie.
(a) whole
(b) piece
(c) spoiled
(d) complete
26 Though Sita‘s test was partially done, she received a low grade
because it was not complete .
(a) badly
(b) finally
(c) incomplete
(d) completely
27 The soft, pliable wood was easy to bend.
(a) bendable
(b) rough
(c) solid
(d) hard
28 Sonia has a gregarious personality as she loves to party and
make friends.
(a) shy
(b) outgoing
(c) bashful

40 IX PSA
(d) timid
29 Some think that rules are unimportant, but they are vital when
playing a game
(a) useful
(b) important
(c) terrible
(d) exciting
30 Cows are domestic animals.
(a) mad
(b) mean
(c) calm
(d) tame
31 We use candles, flashlights and lamps to illuminate rooms.
(a) darken
(b) light up
(c) lighten
(d) weaken
32 These handicrafts are easily broken. Please handle with care.
(a) fragile
(b) delicate
(c) useless
(d) flexible
33 They are unwilling to cooperate with us in this project.
(a) eager
(b) reluctant
(c) forced
(d) ready

41 IX PSA
34 They had to abandon their ship when it began to sink.
(a) leave
(b) anchor
(c) repair
(d) tie
35 The accident happened because the driver drove recklessly.
(a) cautiously
(b) carefully
(c) hurriedly
(d) carelessly
36 The prosecutor has enough evidence to prove his innocence.
(a) witness
(b) statement
(c) show
(d) proof
37 Football is a favourite game among school boys.
(a) popular
(b) famous
(c) friendly
(d) likeable
38 He has some rare coins in his collection
(a) special
(b) useful
(c) inexpensive
(d) uncommon
39 It was indeed a severe test of endurance for the sailors.
(a) problem
(b) torture
(c) ordeal
(d) test

42 IX PSA
40 The party found out that they did not have ample time to go there
(a) enough
(b) any
(c) some
(d) much
Answer Key Language Conventions - II (Contextual Vocabulary-
MCQ)
l (b) get scared
2 (a) felt very happy
3 (c) excellent
4 (d) got scared
5 (a) fainted
6 (d) immediately
7 (a) new facts were discovered
8 (b) not friendly
9 (b) fast
10 (a) to investigate
11 (b) heavily
12 (b) did not understand
13 (d) tease
14 (a) affection
15 (b) a changed boy
16 (b) promise
17 (d) pay with great difficulty
18 (a) to praise himself
19 (b) to regret
20 (c) in written from
21 (a) to be very happy

43 IX PSA
22 (a) wanted
23 (b) caring
24 (b) thought
25 (b) piece
26 (c) incomplete
27 (a) bendable
28 (b) outgoing
29 ` (b) important
30 (d) tame
31 (b) light up
32 (a) fragile
33 (b) reluctant
34 (a) leave
35 (d) carelessly
36 (d) proof
37 (a) popular
38 (d) uncommon
39 (c) ordeal
40 (a) enough

44 IX PSA
Language Conventions
Passage Based MCQs
Passage 1
Q.1 Read the following passage carefully and select the most
suitable option from each list according to the corresponding
number in the passage.
1. The great advantage of early rising is the good
2. start it gives for ones daily work.
3. The early riser is able to complete a lot of
4. work before others even get out of their bed.
5. As the mind is fresh in the morning free from distractions.
6. one is able to do quality work.
7. one is able, if so inclined to have early morning
8. exercise which keep one energetic throughout the
9. day. Thus one completes one’s work during the day
10. without hurrying much and is left with enough
11. time in the evening for play or relaxation by leisurely
12. walk. This leads to good night’s rest.
1) In line 1 the word ‘advantage’ could be best replaced with _____
1) use
2) favourable
3) means
4) experience
2) In line 5 the word closest in meaning to ‘distractions’ is _______
1) prevention
2) attraction
3) inattention
4) concentration

45 IX PSA
3) In line 3 the phrase ‘a lot of’ could be best replaced with _______
1) most of
2) much
3) more
4) many
4) In line 6 the word ‘quality’ could be best replaced with ___
1) good
2) excellent
3) distinct
4) fine
5) In line 8 the noun form of the word 'energetic' is____
1) energise
2) energising
3) energy
4) energised
6) In line 7 the word ‘inclined’ can be best replaced with ___
1) want
2) lean
3) stoop
4) bend
7) In line 10 the opposite in meaning to the word ‘enough’ is__
1) sufficient
2) plenty
3) less
4) scare
8) Which of the following is the correct spelling of the word
"leisurely"?

46 IX PSA
1) leisurely
2) liesurely
3) leisurrly
4) lesurely
Passage 2
Elephants are (1) ___________ in India and in Africa. The (2)
___________ elephants differs in some points (3)________ the
Indian, being larger with a (4) _________tusk and bigger ears. In
fact the two (5) ___________ considered to be different types in
both countries they live in (6) __________ in the jungles and are
naturally (7) __________ animals that keep away from (8)
__________. Elephants are good advertisements for (9)
_________ for they live (10) ___________ on leaves, grass and
roots.
1) Which of these fits the gap 5 ?
1) is
2) are
3) was
4) being
2) Which of these fits the gap 2 ?
1) African
2) Korean
3) Malaysian
4) Chinese
3) Which of these fits the gap 7 ?
1) ferocious
2) fearsome
3) shy
4) terrible

47 IX PSA
4) Which of these fits the gap 10 ?
1) entirely
2) partially
3) preferably
4) occasionally
5) Which of these fits the gap 6 ?
1) company
2) herds
3) crowds
4) singles
6) Which of these fits the gap 8 ?
1) the earth
2) the water
3) the cities
4) men
7) Which of these fits the gap 4 ?
1) larger
2) wider
3) long
4) longer
8) Which of these fits the gap 1 ?
1) available
2) found
3) watched
4) Observed
9) Which of these fits the gap 3 ?
1) on

48 IX PSA
2) by
3) from
4) with
10) Which of these fits the gap 9 ?
1) spiritualism
2) communism
3) vegetarianism
4) capitalism
Passage-3
We all use money in our lives. We use coins or paper-money and
adults use (1) ____________ and credit cards, too, but anything
can be (2) ______ for money. In the past people used shells,
beans, string beads salt and (3) ________ other things, even
cows. We think that coins were first used in China and then in (4)
__________ Greece. These were made of gold or silver and
were very (5) _________. Each coin (6) _________ stamped
with the mark or name of the ruler and the amount the coin was
worth. This is still true today (7) ________ many countries.
1) Which of the following best fits the gap 3 ?
1) all
2) most
3) few
4) many
2) Which of the following best fits the gap 5 ?
1) precious
2) important
3) adequate
4) valuable

49 IX PSA
3) Which of the following best fits the gap 7 is ?
1) at
2) on
3) in
4) from
4) Which of these best fits the gap 4 ?
1) primtive
2) old
3) ancient
4) modern
5) Which of these best fits the gap 2 ?
1) using
2) uses
3) used
4) user
6) The word that best fits the gap 1 is _____
1) checks
2) cheques
3) checques
4) checkes
7) The word that best fits the gap 6 is _____
1) is
2) was
3) were
4) are
Passage-4
Read the given passage carefully and fill up the blanks by
choosing the correct option :-

50 IX PSA
The (1) __________ evaporates (2) ___________ from lakes
and oceans. As the air rises, it cools. The water vapour
condenses into tiny droplets of (3) _________. The droplets
crowd together and form a (4) __________. Wind blows the (5)
_________ towards the land. The tiny droplets join together and
fall as precipitation to the (6) __________. The water soaks into
the ground and collects in (7) __________ .The (8)
___________that never ends has started again.
1) I) moon
ii) sun
iii) water
iv) cloud
2) i) fish
ii) ocean
iii) rain
iv) water
3) I) evaporation
ii) clouds
iii) water
iv) sunshine
4) i) cloud
ii) lake
iii) storm
iv) precipitation
5) I) rain
ii) sun
iii) droplet
iv) cloud

51 IX PSA
6) i) river
ii) lake
iii) ground
iv) cloud
7) I) rivers and lakes
ii) oceans and clouds
iii) jars and cups
iv) plants and animals
8) i) storm
ii) cycle
iii) river
iv) house
Passage-5
Twenty (1) _____________ ago, kids in school had never ever
heard of internet. Now I’ll bet you can’t find a single person who
hasn’t at least heard of it. In fact many of us use it on a regular basis
and even have (2) ___________ to it from our homes. The ‘net’ in
(3) ___________ really stands for network. A (4) _______ is two or
more computers connected together so that information can (5)
_________. The internet is a vast resource for all types of
information. Information is accessed (6) __________ web pages
that companies, organisations and individuals create and post. It’s
a kind of a (7) _________ bulletin board that the whole world uses.
But since anyone can put anything on the internet, you (8)
__________ be careful and use your best (9) __________ and a
little (10) ____________ sense.
1) I) hours
ii) days
iii) weeks

52 IX PSA
iv) years
2) i) assess
ii) access
iii) reached
iv) brought
3) I) internet
ii) fishnet
iii) network
iv) netting
4) i) computer
ii) internet
iii) network
iv) wire
5) I) hidden
ii) lost
iii) created
iv) shared
8) i) from
ii) within
iii) through
iv) by
7) I) great
ii) huge
iii) giant
iv) large
8) i) has to
ii) had to

53 IX PSA
iii) have to
iv) owing to
9) i) wisdom
ii) advice
iii) judgement
iv) thought
10) i) rare
ii) common
iii) none
iv) sixth
Passage-6
Are you superstitious ? For example (1) __________ that if you
walk under a ladder, you’ll have bad luck for the rest of the day ?. I’ m
not superstitious because if you look carefully, you (2)_________
that something that is lucky in one country is unlucky in another. In
my country people (3) ___________ that if you see a black cat,
you’ll be lucky, but for people in other countries black cats (4)
____________ very unlucky!
1) Which of the following fits gap 3 ?
1) said
2) will say
3) says
4) say
2) Which of these fits gap 1 ?
1) you will believe
2) you do believe
3) do you believe
4) you can believe

54 IX PSA
3) Which of these fits gap 4 ?
1) may
2) can
3) are
4) will
4) Which of these fits gap 2 ?
1) have to see
2) may see
3) will see
4) should be
Passage 7
Mosquitoes are a pest that (1) ___________ diseases such as
malaria and dengue fever. In some (2) ___________ parts of the
world, people die of malaria because they can’t afford to buy the (3)
________ they need. However, (4) _____________ , everything
can do is to try and stop mosquitoes (5) ___________ . Doing a few
regular clean ups can (6) __________ the pests from reproducing.
1) The word that best fits the gap 5 is?
1) feeding
2) moving
3) living
4) breeding
2) Which is the most appropriate word for gap 4?
1) someone
2) no one
3) everyone
4) anyone
3) The word that best fits the gap 2 is?

55 IX PSA
1) rich
2) poor
3) poorer
4) very rich
4) Which of very best fits gap 6 ?
1) help
2) prevent
3) keep
4) allow
5) Which of these fits gap 3 ?
1) medicine
2) food
3) drugs
4) sweets
6) Which of verb fits gap 1 ?
1) will cause
2) can cause
3) may cause
4) should cause
Passage 8
Fire fighters have to be very fit (1) ________ very well trained and
very brave. They have to be fit and strong (2) so sometimes they
need to (3) clime tall ladders, or carry people out of buildings that
are (4) at fire. They must be trained properly because they use a lot
of (5) complicated equipment, not just hoses, but breathing
apparatus too. And, of course, they have to be very (6) courageous
because they often (7) has to enter burning buildings to rescue
people. These buildings can (8) to be very hot and so full of smoke

56 IX PSA
that the fire fighters can (9) hardly see anything. I would be very
flighted, wouldn’t you (10) ______ .
1) What is the correct punctuation to be used?
1) comma after ‘fit’
2) full stop after ‘fit’
3) comma before ‘well trained’
4) capital letter requires for ‘well trained’
2) The word that can replace ‘so’ is __
1) because
2) so that
3) that
4) just because
3) Which of the following is the correct spelling of ‘clime’ ?
1) climb
2) climbe
3) cliemb
4) climeb
4) Which word should be used in place of ‘at’ ?
1) in
2) on
3) upon
4) under
5) Which of the following is the correct spelling of
‘complacated’ ?
1) complicated
2) complecated
3) compilecated
4) compplicated

57 IX PSA
6) The word that could best be replaced with
1) bold
2) brave
3) confident
4) strong
7) The correct word to be used in place of ‘has’ is __
1) are
2) were
3) have
4) had
8) The correct verb to be used in place of ‘to be’ is __
1) are
2) be
3) being
4) will be
9) The word closest in meaning to ‘hardly’ is ____
1) almost none
2) almost never
3) scarcely
4) never
10) The correct punctuation mark to be used _
1) full stop after ‘frightened’
2) capital letter of ‘wouldn’t’
3) question mark after ‘you’
4) full stop after ‘you’
Passage 9
Last night I watch a really interesting (1) ______ programme on
television It was all about poler ice caps. (2) ______ Apparently __

58 IX PSA
with global warming (3) ________ the ice is beginning to melt.
There were pictures of mountains of ice break of and falling into the
sea. (4) ________ .
1) the correct word in place of ‘watch’ is __
1) watching
2) watched
3) had watched
4) were watching
2) The correct spelling for ‘poler’ is __
1) polar
2) pollar
3) poular
4) poller
3) The correct punctuation ___
1) comma after ‘apparently’
2) small letter for ‘apparently’
3) semi colon after ‘apparently’
4) colon after ‘apparently’
4) The correct phrase in place of ‘break of’ is __
1) broke off
2) break off
3) breaking off
4) broken off
Passage 10
1. There is something rather magical about seeing and touching
snow.
2. I had been brought up in Africa and I had never seen snow.
3. Of course I had seen pictures of snow but

59 IX PSA
4. I had never seen the real thing. Then one day,
5. I had the chance to go to England. My grandparents
6. were getting on in years and my parents
7. wanted to be closer to them. Finally we left
8. for England. It was a long flight. We landed,
9. went through customs and out of the airport.
10. To my amazement everything was white :
11. “Snow” I cried. For the first time I
12. picked up a handful of real snow and
13. watched as it melted in my hands.
1) The word closest in meaning to phrase ‘getting on’ in line 6 is __
1) bringing
2) getting old
3) to be late
4) to be shocked
2) The word ‘handful’ in line 12 could be best replaced with __
1) a small bowl
2) a small amount
3) a small number
4) a fixed amount
3) The word closest in meaning to the word ‘amazement’ in line 10 is
___
1) shocked
2) happy
3) surprised
4) anxious
4) The word ‘magical’ in line 1 could be best replaced with __
1) enjoyable

60 IX PSA
2) enchanting
3) beautiful
4) pleasing
5) The word opposite in meaning to the word ‘real’ in line 4 is __
1) actual
2) true
3) artificial
4) genuine
6) The phrase ‘brought up’ in line 2 could be best replaced with __
1) raised
2) taught
3) born
4) migrated
Passage 11
Complete this passage by choosing the most suitable word phrase
from each list to fit the corresponding gap.
The Narmada Bachao Andolan will perhaps (1) ______ in history as
the longest struggle (2) ______ by people to protect the eco -
system. It also raise the (3) _______ question whether in the name
of so - called development, the poor villagers and tribals can be
forced to (4) ____ their right to land, livelihood and decent living.
1) Which of these fits the gap 1 ?
1) goes
2) go down
3) go up
4) went
2) Which of these fits the gap 2 ?
1) began

61 IX PSA
2) begain
3) launched
4) launches
3) Which of these fits the gap 3 ?
1) fundamental
2) priority
3) real
4) final
4) Which of these fits the gap 4 ?
1) gave up
2) give up
3) giving
4) gave
Passage 12
Complete this passage by choosing the most suitable word / phrase
from each list to fit the corresponding gap.
Calcutta which is recently (1) ______ as Kolkata owes it
emergence and phenomenal (2) ______ to the British who
(3) _______ the immense (4) ____ of this eastern port
1) Which of these fits gap 3 ?
1) has realised
2) have realised
3) had realised
4) having realised
2) Which of these fits the gap 2 ?
1) developing
2) development

62 IX PSA
3) developed
4) develop
3) Which of these fits gap 1 ?
1) christened
2) re - Christened
3) called
4) spoken
4) Which of these fits gap 4 ?
1) ability
2) promised
3) profit
4) potential
Passage 13
Complete this passage by choosing the most suitable word / phrase
from each list to fit the corresponding gap.
A (1) ______ stars are known which are hardly (2) ______ than the
earth, but the majority is so (3) _______ that hundreds of thousands
of earths could (4) ____ inside each and leave room to spare.
1) Which of these fits gap 3 ?
1) larger
2) large
3) small
4) smaller
2) Which of these fits gap 4 ?
1) is packed
2) packed
3) be packed
4) will be packed

63 IX PSA
3) Which of these fits gap 2 ?
1) big
2) small
3) bigger
4) smaller
4) Which of these fits gap 1 ?
1) few
2) fewer
3) less
4) least
Passage 14
Complete this passage by choosing the most suitable word / phrase
from each list to fit the corresponding gap.
Investigations have been (1) ______ for a long time to (2) ______
an environment friendly plastic in the sense that it (3) _______ and
(4) ____ a part of the soil like rotting vegetable scraps do.
1) Which of these fits gap 3 ?
1) decay
2) decayed
3) decays
4) decaying
2) Which of these fits gap 4 ?
1) become
2) became
3) being
4) becomes
3) Which of these fits gap 2 ?
1) produced

64 IX PSA
2) produce
3) produces
4) producing
4) Which of these fits gap 1 ?
1) go on
2) going on
3) went on
4) gone
Passage 15
Complete this passage by choosing the most suitable word / phrase
from each list to fit the corresponding gap.
(1) ______ is a (2) ______ of germination. During sprouting (3)
_______ enzymes become active. The starch stored in the seeds is
(4) ____ into sugars like glucose, fructose and proteins
1) Which of these fits gap 3 ?
1) active
2) inactive
3) dull
4) sleepy
2) Which of these fits gap 2 ?
1) process
2) processed
3) processing
4) processes
3) Which of these fits gap 1 ?
1) sprout
2) sprouting

65 IX PSA
3) sprouts
4) sprouted
4) Which of these fits gap 4 ?
1) convert
2) converts
3) converted
4) converting
Passage 16
Read the following passage carefully and select the most suitable
option from each list according to corresponding number in the
passage.
1. Columbus found himself in a perilous
2. sitaation. He observed signs of dissatisfaction
3. amongst his crew. He pretended as if he
4. was ignorant of this but he felt agitated
5. all the same
1) In line 3, the word pretend could be best replaced with
1) faked
2) acted
3) sham
4) put on
2) In line 2, the word dissatisfaction could be best replaced with
1) unhappiness
2) sad
3) miserable
4) dejected
3) In line 1, the word perilous could be best replaced with
1) risk

66 IX PSA
2) hazard
3) dangerous
4) critically
4) In line 4, the word ignorant’ could be best replaced with
1) uneducated
2) unconscious
3) Illiterate
4) unaware
5) Which of the following is the correct spelling of the word “sitaation”
1) station
2) stationed
3) situation
4) citation
6) which of the following is the same in meaning to the words “ all the
same” as they are used in line 5 above?
1) exact
2) even though
3) unimportant
4) alike
Passage 17
Read the following passage carefully and select the most suitable
option from each list according to corresponding number in the
passage.
1. The history of India is to a great extent
2. determined by geographical conditions.
3. To the north, she is shut off by the
4. gigantic mountain - wall of the Himalayas
5. running along her northern fronteer.

67 IX PSA
1) In line 3, the word ‘shut - off’ could be best replaced with
1) fastened
2) locked up
3) sealed off
4) closed up
2) In line 1, the word ‘extent’ could be best replaced with
1) length
2) area
3) size
4) expanse
3) In line 4, the word ‘gigantic’ could be best replaced with
1) bigger
2) enormous
3) highest
4) giant
4) In line 2, the word ‘determind’ could be best replaced with
1) affected
2) learned
3) controlled
4) decided
5) Which of the following is the correct spelling of the word “fronteer”
1) frontier
2) fronteir
3) frontear
4) frontire
Passage 18
Read the following passage carefully and select the most suitable
option from each list according to corresponding number in the

68 IX PSA
passage.
1. The joint family system has undergone
2. a drastic change in India. These are a
3. number of factors which are leading
4. to its disintigiration
1) In line 4 the correct spelling of the word “disintigiration”is
1) Disintegeration
2) Disintegiration
3) Disintigeration
4) Disintegration
2) In line 2, the word “drastic”’ could be best replaced with
1) harsh
2) extreme
3) radical
4) harsher
3) In line 3, the word ‘factors’ could be best replaced with
1) pointers
2) reasons
3) examples
4) problems
3) In line 1, the word ‘undergone’ could be best replaced with
1) bear
2) been subjected to
3) experiencing
4) withstand
Answer Key
Passage 1
1. (1) use
69 IX PSA
2. (3) inattention
3. (1) most of
4. (2) excellent
5. (3) energy
6. (1) want
7. (4) scarce
8. (1) leisurely
Passage 2
1. (2) are
2. (1) African
3. (3) shy
4. (1) entirely
5. (2) herds
6. (4) men
7. (4) longer
8. (2) found
9. (3) from
10. (3) Vegetarianism
Passage 3
1. (4) many
2. (4) valueable
3. (3) in
4. (3) ancient
5. (3) used

70 IX PSA
6. (2) cheques
7. (2) was
Passage 4
1. (ii) sun
2. (iv) water
3. (iii) water
4. (i) cloud
5. (iv) cloud
6. (iii) ground
7. (i) rivers and lakes
8. (ii) cycle
Passage 5
1. (iv) years
2. (ii) access
3. (i) internet
4. (iii) network
5. (iv) shared
6. (iii) through
7. (iii) giant
8. (iii) have to
9. (iii) judgement
10. (ii) common

71 IX PSA
Passage 6
1. (4) say
2. (3) do you believe
3. (3) are
4. (3) will see
Passage 7
1. (4) breeding
2. (3) everyone
3. (3) poorer
4. (2) prevent
5. (1) medicine
6. (2) can cause
Passage 8
1. (1) comma after ‘fit’
2. (1) because
3. (1) climb
4. (2) on
5. (1) complicated
6. (2) brave
7. (3) have
8. (2) be
9. (3) scarcely
10. (3) question mark after ‘you’

72 IX PSA
Passage 9
1. (2) watched
2. (1) polar
3. (1) comma after ‘apparently’
4. (3) breaking off
Passage 10
1. (2) getting old
2. (2) a small amount
3. (3) surprised
4. (2) enchanted
5. (3) artificial
6. (1) raised
Passage 11
1. (2) go down
2. (3) launched
3. (1) fundamental
4. (2) give up
Passage 12
1. (3) had realised
2. (2) development
3. (2) re - Christened
4. (4) potential
Passage 13

73 IX PSA
1. (2) large
2. (3) be packed
3. (3) bigger
4. (1) few
Passage 14
1. (3) decays
2. (4) becomes
3. (2) produce
4. (2) going on
Passage 15
1. (2) inactive
2. (1) process
3. (2) sprouting
4. (3) converted
Passage 16
1. (2) acted
2. (1) unhappiness
3. (3) dangerous
4. (4) unaware
5. (3) situation
6. (2) even though
Passage 17
1. (3) sealed off

74 IX PSA
2. (1) length
3. (2) enormous
4. (4) decided
5. (1) frontier
Passage 18
1. (4) disintegration
2. (2) extreme
3. (2) reason
4. (2) been subjected to

75 IX PSA
CLASS-IX [PSA]
QUALITATIVE – STAND ALONE MCQ'S

For Q.1 to Q.5 –


Consider the relationships and select the selected word from the
given alternatives.
i
z'
u1
l
s5
osQ
fy , µ
f
n,
x,
f
odYi
ksa e
sa l
sl
ac
af
/r'
k
C
n p
qf
u
, µ
Q.1 Time period is to second as frequency is to ............... .
(a) metre (b) hertz
(c) joule (d) decibel
l e;osQ
fy
,t
Sl
sl
sd
.
M
oSl
sv
k
o`f
rosQ
fy ,-
-
--
- -
-
-
- -
-
-
--
-
--
-
-
--
-
A
(a) e
h V
j (b) g
VZ~t
(c) t
wy (d) M
sf
l csy
Q.2 Earth worm is to annelida as spider is to .................... .
(a) Platyhelminthes (b) Vertebrata
(c) Arthropoda (d) Porifera
o saQ
pqv
k
o sQ f
y ,tSl
s,f
uf
yM
ko
Sl
se
d
M+hosQ
fy
, -
--
--
-
--
-
--
-
-
--
-
--
-
-
A
(a) I ysVh
g sYf
euFk
h
”k (b) d '
k
s:dh
(c) v kF k
k
sZik
sM
+k (d) ik
sf
j
isQ
j
k
Q.3 Lion is to pride as ship is to .............. .
(a) Platoon (b) Port
(c) Herd (d) Fleet
'ksj
k
sa d
k t
Sl
s>
qaM
g
k
sr
k
gS]
oSl
st
g
k
”kd
k
--
--
---
-
--
-
-
- -
--
-
--g
ksr
k
gSA
(a) i B k
j (b) can
jxk
g
(c) > qaM (d) csM
+k
Q.4 Voter is to 18 years as Lok Sabha Member is to ............... .
(a) 35 years (b) 25 years
(c) 18 years (d) 30 years
t Sl
se
r
n
kr
k o
sQ
fy
,1
8
o"
k
Zo
Sl
sy
k
sd
lH
k
kl nL
;o
sQ
fy ,
-
-
-
--
-
--
-
-
--
-
--
-
-
--
-
A
(a) 3
5
o"
k
Z (b) 2
5o"
kZ
(c) 1
8
o"
k
Z (d) 3
0o"
kZ
76 IX PSA
Q.5 Plough is to farmer as hammer is to .................... .
(a) Tailor (b) Blacksmith
(c) Painter (d) Gardener
t Sl
sg
y f
d l
k
uosQ
fy
,r
k
sg
Fk
k
SM
+k
--
-
--
-
-
--
--
--
--
--
-
-
- o
sQ
fy
,A
(a) n
t h
Z (b) yqg
k
j
(c) i
saV
j (d) eky
h
Q.6 Mansi is facing west. She turns 45º in the anticlockwise direction
and then 180º in the clockwise direction, which direction is she
facing now?
(a) North (b) North East
(c) East (d) South East
e k ul
h i
f '
pe dhvk
sj
eq[
kdj
osQ
[kM
+h
gSAog?k M+h
d h lqb
Zdhf
oi
jh
rf
n'k
k
e ºr
sa 4
5 F
k
km lo
sQ
ck
n?kM
+h
dh l
qb
Zdhfn'k
kesa 18
0º? k
werh
gSA
mld
keq[
k
fd l
f
n ' k
ke
sa g
SA
(a) m Ù
k j (b) mÙ
k j &i
woZ
(c) i wo
Z (d) nf
{ k.
k&i
wo Z
Q.7 Mahima lives in Vishakapatnam in a sea facing house. While
going to her friends house, she turns to right. After moving 70m in
that direction, she again turns to her right, which direction is she
facing now?
(a) North (b) West
(c) East (d) South
e fg
e k
fo '
k
k[
k
kiV~u
eesa jg
rh
gSA mldk?
kjl e
qæ d h
v ksj
gSA
viu
sf
e=
kosQ
?k
j
t k
rsl
e; ogig y
sn
k
b ±v
k
sj
e qM+h
A7
0ehVjd h n
wjh
vkSjr
; dj
uso
sQ
ck
n og
i qu
% n
k
b±v k
sj
eqM
+hA
vc ml
dke q[kf
dlfn'k
kesa gS\
(a) m Ù
k j (b) if 'p e
(c) iwoZ (d) nf {k.k
Q.8 Which letter comes next in the series of letter?
B A C B D C E D F ........ .
(a) C (b) D
(c) E (d) F

77 IX PSA
f
u
EuJ
à[
k
yke
sa v
x
y
ko
.k
ZD
;k
gk
sx
k
A
B A C B D C E D F ........ .
(a) C (b) D
(c) E (d) F
Q.9 The number that will continue the series will be 1, 4, 9, 16, 25 ....... .
(a) 36 (b) 32
(c) 20 (d) 48
1] 4
]9
]
16
]2
5J
à[
k
ykd
ksi
wj
k
dju
sd
k
fod Y
i
gS%
(a) 3
6 (b) 3
2
(c) 2
0 (d) 4
8
Q.10 Choose the correct alternative :
4 : 64 : : 7 : .............. .
(a) 343 (b) 49
(c) 283 (d) 67
l ghf
odY
i
pqf
u
, %
(a) 3
43 (b) 4
9
(c) 2
83 (d) 6
7
Direction : Arrange the following words in a logical and meaningful
order :
Q.11 (1) Country (2) Furniture
(3) Forest (4) Wood
(5) Trees.
(a) 1, 3, 5, 4, 2 (b) 1, 4, 3, 2, 5
(c) 5, 2, 3, 4, 1 (d) 2, 4, 3, 1, 5
f
u
nsZ'
k
% fuEuf
y f[
kr'
k
Cn
k
sa d
k
sr
oZQ
i
w.
k
Zr
Fk
kvF
k
Zi
w.
kZØee
sa O
;ofL
F
kr
dj
k
sA
(1) ns'k (2) i
Q
u h
Zpj
(3) t ax
y (4) y
d M+h (
5
) isM
+
(1) 1] 3
]5]
4] 2 (2) 1
] 4
] 3
]2
]5
(3) 5] 2
]3]
4] 1 (3) 2
] 4
] 3
]1
]5

78 IX PSA
Q.12 (1) Travel (2) Destination
(3) Payment (4) Berth/Seat number
(5) Reservation (6) Availability of birth/
Seat for reservation
(a) 6, 2, 5, 4, 3, 1 (b) 2, 6, 3, 5, 4, 1
(c) 5, 3, 4, 1, 6, 2 (d) 1, 2, 5, 4, 3, 6
(1 );
k=
k
k (2 )x
U
rO
;
(3 )H
k
qx
rk
u (4 )l
h
Vuac
j
(5 )vk
j
{k
.k (6 )m
i
yC
/ lh
V@
vk
j
{k
.k
ok
yhl
h
V
(a) 6
]2]5
]4
]3
]
1 (b) 2
]
6]
3 ]
5]
4]1
(c) 5
]3]4
]1
]6
]
2 (d) 1
]
2]
5 ]
4]
3]6
Q.13 to 16 :
Choose the correct choice representing the Venn diagram

Q.13 (a) Asia, India, Sri Lanka


(b) Kitchen, Refrigerator, Bed
(c) Classroom, Table, Fountain
(d) Toilet, Truck, Bucket.

i
z'
u
13l s1
6%
lg
h
fo
d Yi p
qf
u
;s(
o su
vkj
s[
k}
kj
k
)
(a) ,f
'k
;k
] Hk
k
jr
]Jh
yad
k (b) j
lk
sb
Z]
fi
zQ
t]i
yax
(c) d{k
k
]es”k]iQ
Oo
k
jk (d) '
k
k
spky;]
Vªd
]
c k
YV
h

79 IX PSA
Q.14

(a) book, pencil, pen (b) car, steering, wheel


(c) garden, grass, flower (d) table, wood, iron-nails.

(a) f
dr
kc
]isaf
ly]i
su (b) d k
j]L
V
h;
fj
ax
]
Og
h y
(c) c
xh
pk
]?
kk l]
iwQ
y (d) e
s”k]
ydM
+h
]dh
ysa

Q.15

(a) mango, grass, salt (b) hen, dog, cat


(c) river, well, pond (d) Illiterate people,
unemployed, poor people.

(a) v
k
e]?k
k
l]ue
d (b) e
qx
h
Z]
o qQ
Ù
kk]
fc
Yy h
(c) u
n
h
]oqQ
vk
¡]
rk
yk
c (d) vu
i<+yksx
]c
sj
k
s”kx
kj
]
xj
hc
O
;f
Dr
A

80 IX PSA
Q.16

(a) forest, den, lion (b) seed, leaf, root


(c) man, typist, pen (d) sun, pluto, earth

(a) t
ax
y]x
qi
Q
k]'k
sj (b) c
ht]i
Ùk
h
]tM+
(c) vk
ne
h]
Vk
bZf
i
LV]
isu (d) l
w;
Z]
Iy
wV
k
s]
/j
r h
Q.17 Geeta introduces Mr. Mohan to her husband and said that father of
his brother is the only son of her grandfather. How is Geeta related
to Mr. Mohan.
(a) Mother (b) Aunt
(c) Sister (d) Niece
xhrku
sv i
usi
f
rlsek
sg
u dkif
jp
; d
jkr sg
q,
dgk
]^
^ m
l
osQ
Hk
k
bZo
sQ
fi
rk
esj
s
nknk
thosQ
bdy
k
Sr
siq=
kg
SaA
xh
rk
dkek
sg
ul sD;k
fj
'r
kgS\
(a) ek
rk (b) pkph
(c) cg
u (d) Hk
rht
h
Q.18 Introducing Asha to guests, Bhaskar said, “Her father is the only
son of my father.” How is Asha related to Bhaskar?
(a) daughter (b) mother
(c) Sister (d) Niece
H
k
k
Ldj
usvf
rfF
k
;ksa d
k
sv
k'
kk
lsi
fj
f
prdj
k
rsg
q,
dg k
]^
^m
l
dk
fi
rk
esj
sf
i
rk
d
kbd
ykSr
k
csV
k
gS] **
vk
'k
kdk
Hk
kL
dj
lsD
;
k f
j'
rk
gS\

81 IX PSA
(a) c
sV
h (b) e
k
rk
(c) c
gu (d) H
k
rh
th
A
Q.19-22
Find the odd one out :
v
l
ax
r
f
odY
i
dk
sp
qf
u
, %
Q.19 (a) Finance (b) Health
(c) Mining (d) Education
(a) f
o Ùk (b) Lok
LF;
(c) m
R
[
ku
u (d) f
'
k{
kk
Q.20 (a) River Beas (b) River Sutlej
(c) River Ravi (d) River Kaveri
(a) O
; k
l u nh (b) lry qt u
n h
(c) j
k
ohu
n
h (d) d
k
osj
h
un
h
Q.21 (a) Driver (b) Pilot
(c) Passenger (d) Sailor
(a) pky d (b) f
o e k
u pk
yd
(c) ;
k
=
kh (d) u
k
f
od
Q.22 (a) Litre (b) Quintal
(c) Ton (d) Kilogram
(a) y hVj (b) f
D oaV
y
(c) V
u (d) f
dyk
sx
zk
e
Q.23-24 Choose the appropriate answer :
m
f
prf
odY
i
pqf
u
, %
Q.23 9 4 25

25 18 16 81 26 64 64 ? 144

36 36
49

(a) 19 (b) 23

82 IX PSA
(c) 24 (d) 31

Q.24

5 8

3 28 2 8 12 ?

4 4
(a) 3 (b) 9
(c) 1 (d) 2

Q.25-28
Which answer figure will complete the pattern in the question?
d
k
Su
&
lh

kj
vk
Ñf
ri
z'
u
vk
Ñf
rosQ
iSV
u
Zd
k
si
wj
k
djsx
h
\

Q25

X X X X X X

X X X X
X
X
X
X ?
X X X X X X X
X X
X X X X
X
X X X X X X X

A B C D

26.

83 IX PSA
?
(a) (b)

(c) (d)

27.

(a) (b) (c) (d)

84 IX PSA
28.

a b c d

29. How many triangles are there in the given figure.


f
n
,x,
f
p=
ke
sa f
dr
usf
=
kH
k
qt
gSa\

(a) 5 (b) 6
(c) 8 (d) 10
30. Which of the following is of least importance to perform better in
studies :
(a) hard work and determination
(b) good teachers and good school
(c) good quality stationery
(d) supporting parents and friends
f'k
{kk
e sa vPNsi
zn
'k
Zu
osQf y ,f
uE
ue
sa l
sl
c
l
sd
e
vk
o'
;d
D
;k
gS%
(a) esg u
r]
y xuvk
Sjn `<+f
u'
p;
(b) v P N
svè;k
idv k
Sj vPN
kfo
| ky
;
(c) LV s'
k
uj
h dh
m P
p xq. k
oÙk
k
(d) v P N
se
k r
k&
f
i r
k,o ank
sL
r

85 IX PSA
31. If you rearrange the letters CIFAIPC, you would have the name of :
(a) City (b) Animal
(c) Ocean (d) River
b u o.kks± CIFAIPC dk siqu
% O;ofLFk
r dju si
j esa l
sf
dl d k mnkgj.
kf
e y r k
g SA
(a) 'k
gj (b) t
k
uo
j
(c) eg
klk
xj (d) u
n
h
32. If PEACH is to HCAEP then 42651 is to ................. .
(a) 25641 (b) 15264
(c) 16254 (d) 15624
;fn o
wQ
VH
kk
"
kk
esa PEACH d
s HCAEP f
k y [k
ktk
rk
gSr
k
sm
lh
Hk
k
"k
kesa 4
2
6
51
d ksD
;k
fy[
kk
t k,xk
A
(a) 256
41 (b) 152
64
(c) 162
54 (d) 156
24
33. Marry is sixteen years old Marry is four times older than her
brother. How old will Mary be when she is twice as old as her
brother .............. .
(a) 20 (b) 24
(c) 26 (d) 28
e Sj
h
16o
"kZd
hgSAo
gvi
usHk
k
bZls4xqukcM+h
gSA
tco
g
vi
u
sH
k
k
bZl
sn
qx
qu
h
m e
jdh
gk
sxh
rk
seSj
h
dhv
k
; qD
; k
g k
sx
h
\
(a) 20 (b) 24
(c) 26 (d) 28
34. Xylem : ? : : Transport of water : Transport of food.
(a) Parenchyma (b) Phloem
(c) Collenchyma (d) Sclerenehyma
t k
bZy
e %\ %%i
k
uh
dkl
ao
g
u%H
k
k
stu dk
lao gu
A
(a) i
Sj
sUdk
bZe
k (b) Ý
y k
s,e
(c) dkSy
sU
l k
b
ek (d) L
Dy sj
su
d
k
be
k
35. Each of the three brothers has a sister. How many are they all

86 IX PSA
together?
(a) 3 (b) 4
(c) 6 (d) 9
rhuHk
k
b;k
sa e
sa i
zR
;
sdd
h
,dc
g
ug
So
sl
c oqQ
yf
dr
usg
Sa\
(a) 3 (b) 4
(c) 6 (d) 9
36. Choose the correct option :
l
g
h
fo
dY
i
pqf
u
, &
If Train – Rail = 22
Then Trouble – problem = ?
(a) 2 2 (b) 1
2
(c) 3
2 (d) zero
37. If QUESTION is written as 26309741 and VOTER is written as
84935 then what word is written as 5326309.
(a) Revolts (b) Request
(c) Regards (d) Require
;
f
n QUESTION d
k
s2
630
974
1
fy[k
ktk
rkg
Sv
k VOTER d
Sj k
s8
49
3
5
f
y[
kk
tkr
kgSr
k
s5326
3
09o
sQ
fy
,dk
Su
&
lk'k
C
n m
i;
qDrg
ksx
k
A
(a) Revolts (b) Request
(c) Regards (d) Require
38. In a certain code language ANT is written as BOU, How will
ZEBRA be written in the code language?
(a) AFCSB (b) BGDTC
(c) BGTDC (d) AFBCS
;f
n f
dl h
o wQ
VHkk
"
kksa ANT d
e s BOU f
k y[
kk
tkr
kg
S]
rk
sm
lh
owQ
VH
kk
"
kke
sa
ZEBRA dk
soSQ
lsf
y[k
k tk
,xk\
(a) AFCSB (b) BGDTC
(c) BGTDC (d) AFBCS
In question no. 39 to 40, arrange the following in the increasing order
and choose the correct option to match your answer correctly.
f
u
Euf
yf
[k
rcu
sv
k
j
ksg
h
Øee
sa (
N
k
sV
sl
sc
M
+k
)esa O
;
of
LF
k
rdj
u
so
sQ
fy
,l
g
h
fo
dY
i

87 IX PSA
d
k
sp
qf
u
, %
39. 1. Weekly 1. lk
I
r k
f
gd
2. Daily 2. n
Sf
ud
3. Monthly 3. ek
f
l d
4. Fortnightly 4. ik
f
{kd
5. Yearly 5. ok
f
"k
Zd
(a) 1, 2, 3, 4, 5 (a) 2, 1, 3, 4, 5
(b) 2, 1, 4, 3, 5 (b) 2, 1, 3, 5, 4
40. 1. Meghalaya 1. e
s?k
k
y;
2. Madhya Pradesh 2. e
è ;izn
s'
k
3. Goa 3. x
ksv
k
4. Rajasthan 4. j
ktLF
kku
(a) 3, 1, 2, 4 (a) 3, 1, 4, 2
(b) 1, 3, 2, 4 (b) 1, 2, 3, 4

88 IX PSA
CLASS-IX [PSA]
QUALITATIVE – STAND ALONE MCQ'S
ANSWERS KEY

1. (b) 2. (c)
3. (d) 4. (b)
5. (b) 6. (b)
7. (b) 8. (c)
9. (a) 10. (a)
11. (a) 12. (b)
13. (a) 14. (a)
15. (d) 16. (a)
17. (c) 18. (a)
19. (c) 20. (d)
21. (c) 22. (a)
23. (d) 24. (d)
25. (b) 26. (d)
27. (d) 28. (a)
29. (c) 30. (c)
31. (c) 32. (d)
33. (b) 34. (b)
35. (c) 36. (b)
37. (b) 38. (a)
39. (c) 40. (a)

89 IX PSA
QUALITATIVE
Passage Based MCQ
Passage No. 1
Disability refers to any kind of physical or mental incapacity that limits a
person’s ability to work. Yet it is seldom that we have thanked God for the
gift of Good health and well being. The smallest actions like seeing the
sunrise, brushing our teeth, popping peanuts into your mouth come so
naturally and effortlessly, and Yet we are never satisfied, always
discontented. It is not so for the disabled. For them it requires immense
concentration, effort, will power, energy and a lot of time. Despite this, it
could be a long way of perfection.
It takes great courage and determination to cope with disability.Give them
encouragement, facilities and resources, and then watch them as they
learn, earn, play, work and even start their families.
Very often we find that a person lacking in one faculty is gifted in some
other way. That’s nature’s way of maintaining balance. Some of the most
beautiful greeting cards are made by disabled children, using one hand,
one foot or even mouth. Nothing stops them from using their talent,
intelligence and their knowledge.
1. To cope up with disability one needs lots of.................
(a) Courage
(b) Determination
(c) Courage and determination
(d) Effort
2. Pity and sympathy can make them loose.
(a) Confidence (b) Will power
(c) Determination (d) Ability
3. If we are sensitive to their needs and problems we will.
(a) learn to cope better (b) admire ability
(c) enhance our lives (d) All of the above
4. A person lacking in one faculty is gifted in some other way.
That’s how nature................
(a) Maintains imbalance
(b) Maintains balance
(c) Helps them cope with disability
(d) Helps them to be tough

90 IX PSA
5. An agency promoting greeting cards made by specially gifted
children is................
(a) WTO (b) IMF
(c) UNICEF (d) WHO
6. We should thank God for................
(a) Being able to do easiest of tasks
(b) Being able to enjoy benefits of nature
(c) Being able walk and talk
(d) All the above
v l eF k Zrk fd l hO ; fDr o sQd k
; Zl E ikn
u esa ' k
k j hf
j d vF k o ke ku f ld v ; ksX
;r k
g SA f i
Q j Hk
hg e
v P NsL o k L F ; o v iu hl E
i w. k
Zr k o sQfy, H kx o k u dk / U
; o k
n d Hk
h & d H kh gh dj r sgSaA çfrfn u
o
sQ NksV s&
N ksV sd k; Zt Sls& l w; k
sZn ; ns[
k
u k
] n ar eatu d j
u k
] p c Su k p c ku k vkfn L o k
H k k
fod o
v Y i ç ;
k l l sd j r sjgr sgSa] fi Q j H k
hge l n k v l
arq"
V g Sa]ij U r qv l e F kZO;fDr o sQ
f y , ,sl k
laH
k o u g
h ag SA m
U gsa b lo sQ fy , c g qr v
f/ d è
; k
u ]ç ;R u ] bPN k
' k
f
D r ] Å t k
Zr F
kk i ; k
ZIr le ;
d h v k
o ' ; d r kg k sr h gSA bl o sQ v fr f
j
D r m U g sa l k
ekU; d k
; k
s± o sQf
y , v R;f
/ d f u
i q.k
rk d h
v k
o '; d r k g k
sr
h g SA
v l eF k Zr k d k lke u k d j u so sQ f y , lk
g l o n `<+f
u' p ; dh v ko
' ; d r k gk
srh gSA m u osQç f r
v f
/ d l ao sn u '
k
h y c ud jr F k km udhv ko ' ; d rk
v k
sav k
Sj
d f Bu k
b ; k sad k
sl e > d jm u o sQ
t h
o u d ksl jy c u k ; kt k ld r k g SA
m
u o sQ ç f
r n ; kv F k o ko `Qi k f n [ k k
u k mu
o sQf o ' o k
l d k
sf g y kuk g SA m Ug sa fg Eer] lqfo /k , ¡o l zksr
ç
n k u d j
sa r F kkn s[ k sa fd o sl h [ ksa] d ek
,¡] [ k
sy sa] d k
; Zd j sa r Fk k v i
u k ik fj o
kf
j d t h
o u v kj aH k
d j
saA
ç
k ; %n s[ k
k t kr k
g Sf d , d { k s=k e sa f iNM +k O ; f D r fdl h n wl js{ k s=
k esa v xz. khgksr
k g SA ; g ço`Qf r
d k lar qy u g SA n
s[ k k x ;k g Sf d l qan jre x zh
f V ax d kMZv l e Fk
Zc k
y d k
sa o sQ } k
jk m
u o sQ v ius, d
g
k F k
], d i Sj ;g k
¡r d e q[ k d k ç ; k
sxd j
o sQ c u k
, x , g
SaA mUg sa v i u h ; k
sX;rk]fu i q.k
r ko K ku
ç
d V d j
u sl sdksb Zu g h
aj ksd l d r k
A
1
-vl
eF
k Zr
kd k
eqdkc
y k
dju
sd
sfy ,t
+:j
rg
S&
a)
( l
kgl (b)n`<+f
u
'p;
c)
( l
kglo n`<
+fu
'p; ( d)ç ;kl
2
-n
;k
vkSjo`Q
ikde t
ksj
djl
drsg
Sa &
a)
( f
o'ok
l (b)bP Nk
'k
fD
r
c)
( f
u
. k
Z;
' k
f
D r (d); k
sX
;rk
91 IX PSA
3
-;
fng
ev l e Fk
ZO ; fDr ; k sa d h t : j
r k sa v k SjdfB u
k
b; ksa o
sQ
çf
r lao
sn
u
' k
h
y gk
sax
sr
k
sg
e&
a)
( v P N slkF k hc u
saxs
b)
( mu d h; k
sX; rkd h ç '
k al kdjsax s
c)
( t h
o u osQ ç frl k sp d k n
k;j
k c <
+sx k
d)
( mi j k
sDr l Hkh
4
-,
d {
k
s=
k
e sa f i NM +k O
; f
D r n wl
j s{k
s=
ke sa v x z.
k
hg k
sr
kg
Sr k
f
d &
a)
( v l arqy
u c ukj g sA
b)
( lar qy u jg sA
c)
( v l e F
k
Zrk osQl kF k l k
e at
L; L F kk
f i rd ju
se
sa l gk
;d c
u kj
gsA
d)
( d f B u k
b; k
sa lst w> u se sa l gk;
d cu k
jgsA
5
-f
o'
k
s"
k;
k
sX; r kçkI r c P
p k sa } k
j
k c usx
zh f V ax dkMZdk
sç ksR lkg
unsu
soky
h laL
F
k
kg S&
(a) WTO (b) IMF
(c) UNICEF (d) WHO
6
-g
esa H
k
xo
ku d k
s/U
;ok
ndju
kpkf
g
, D;
ksaf
d &
a)
( dke d ju
sdh
;k
sX
;
rkg
kfl
y dj
u so
sQ
dk
j.k
b)
( ço`Q
f
r osQ
oj
nkud
kvk
uan
y su
so
sQ dkj
.k
c)
( ck
syuso py
usdh
leF
k
Zrk
osQdkj .k
d)
( mijk
sDrlHk
h
Passage No. 2
Once a man saw three masons who along with some labourers were
constructing a temple. He observed the masons for some days and found
that though the three of them were doing the same kind of work, there was
a marked difference in their approach to their job.
He saw that the first mason reported for his work late, did his work half-
heartedly and sluggishly enjoyed longer respite, frequently checked the
time on his wrist-watch and left the work before time.
The second mason was very punctual in arriving and leaving, and did his
work methodically and conscientiously. The third mason,however, would
come before time, took little rest in the interval and often worked over-
time.
The man naturally got curious and wanted to know the three masons’
outlook towards their work. He asked them what they were doing. The first

92 IX PSA
mason tapped his protruding belly with his hand and said, I am earning
fuel for this belly". The second said. " I am constructing a building." The
third looked at the stately edifice and said. "I am building the house of
God".
1. The first mason’s approach to work was that of.................
(a) Earn livelihood (b) Just to spend time
(c) Earn only money (d) Waste time
2. The second mason was..................in his approach.
(a) Structured (b) Professional
(c) Unmethodical (d) Punctual
3. The third mason approached his work with.
(a) Zest (b) Skill
(c) Duty (d) Dedication
4. The first mason was .....................
(a) Lazy (b) Sick
(c) Hard-working (d) Active
5. The Phrase ‘work is worship’ can be associated with ................
(a) First mason (b) Second mason
(c) Third mason (d) All of the above
6. The writer of the above passage is trying to tell the readers that
....................
(a) All work and no play is healthy
(b) All play and no work is healthy
(c) Enjoy doing work with commitment
(d) All of the above
,
d c
kj ,
d O ;
f
Drusns[k
kf
d r hu
f'k
YihoqQ
N Jf
edk
sa osQ l
kF keaf
n
jf u
ek Z.
kosQ
d k
;Ze
sa
l
ay X uF
ksA
o qQ
N f
nuo
sQ f
u j
h
{k
.k osQc
kn mlu
sv u
qH
kof
d ;k fd m uf'
kf
Y i
;k
sa dkd k
;Z,d
tSlk g
SijU
r qmu d
k d
k
; ZosQ
çf
r n`f
"Vdk
s.
kfH
kU
u g
SAml
usv u
qHk
o fd ;kf
di gy k
f'
kYihvius
d k
;ZL
F
ky ij nsj
lsv
k
r kr F
kk
v iu sd
k;Zdk
svueusH
k
koo lqLr
h lsdjr
k g
SA ogv usdck
j
y ac
sle; osQ f
y ,vk
jk
e Hk
hd j
r kFk
krFk
kck
j&ck
j v
iuh ?kM+h
esa le;ns[
k
rk j
gr k
F k
k
Aog
v i
u k
dk ;
ZH k
hle;l
si gysNk
sM
+d jpy k
tkr
k F
kk
A
n
wl
jk
f'
kY
i
hv
iusdk
;ZL
F
k
y i
j
le;lsv
k
rk
o l
e
;i
j
gh
pyk
tkr
k
Fk
kr
Fk
kvi
u
sd
k
;Z
dk

ec¼r
j
h
osQ
lsy
x u
lsd
j
rk
Fk
kA
r
h
lj
kf
'
kY
ih
viu
sd
k
;ZL
F
k
yij
le
;l
si
wo
Zv
k
rk
Fk
k]
dk;
Zo
sQ
ch
pesa o
qQ
Nle
;
osQ
fy,
93 IX PSA
v
k
j
ked
j
r
koç
k
;%d
k
;Zn
sj
rdd
j
r
kj
gr
k
Fk
kA
m lO
;fD r u sL
o k H
k kf
D r : i l sf t K k
l qiw.k
Zgksdjm u f '
kf
Y i ; ksa d h dk;
Z'
k
Syh o
sQçfrn
`f
"
Vdk s.k
d k
stk
uu so sQf
y , m u lsiwN k fd o sD ; k d j j
gsg
Sa\i gy sf' k
Y i hu sviusisVdkslg
ykr
sg q,
d gk
fd & ^
ik
i h i sV d k
l o ky gSA
* n wl j
sf' k
Yih
u sd g k & ^
^ e Sa Hk
o u dk f
u e
kZ.
kd jj
gkg
w¡* *
r
h lj
sf
' k
Y i h u
sm l HkO
; be kj r d k
sn s[ k r
sgq, dg k& ^^ e SaH
k
x o k
u osQ?
k
j d k f
u
e k
Z.
kdjj
g k
g
w¡A
**
1
-i gy sf'k
Y i h d k
d k
; Zi zf
r n`f"V d ks.
k -
---
-
--
--
-
- -
-
-- - Fk kA
( a) t h f
o d km i
kt Zu (b) l e; O; r hr d juk
( c) / u m iktZu (d) l e; u " V d ju k
2
-n wl j
sf 'k
Yi h
d k d k
;Zo sQi zf r n`f" V dks.
k -
--
--
-
- -
-
-- - -
-
--- F k k
A
( a) ozQ ec ¼ o O;o fL F k r ( b) O; k
o l kf ;
d
( c) v O ; ofLFk r (d) l e; c ¼
3
-r h
l j sf'k
Y i h d k
d k
; Zo d k
; Zl ai k n
u d sçf
r n`f "Vd ks. kD ; kF k
k\
( a) t ks'
k o mR lk
g l s (b) o qQ'k
y r k l s
( c) d R r
ZO ;ijk ;.kr kl s (d) l ei Z.k H k
k o ls
4
-i gy k f'
kY i
h -
---
-
- --
--
--- - -- -- FkkA
( a) l qL r (b) c h ek
j
( c) if j J eh (d) p qL
r
5
-^ d e Zg h
i wtk gSA
* ;g m fD r f oQ l f'
kYi hdh d k ;
Z'kSy h l se sy [k
k
rhgS\
( a) ig y kf'k
Y ih (b) n wl jk f' k
Y i h
( c) rh l j kf '
k
Y ih (d) l Hkh f' k Y
i h
6
-m i;qZD rx | ka'k dk lans' k D ; k gS\
( a) l n k dk e
] ug h av kj k
e( b) l nkv kj k
e ] ug h
adke
( c) d k ;
Zo sQi zf
r l e i Z. k Hk
k o (d) m i jk
sD r l H k h
Passage No. 3
Read the following passage and answer the questions that follow :
There was a little boy called Varun who did not have any friends and
nobody liked to play with him. His teachers also did not love him much and
his parents were unhappy with him. Do you know, why? It was because he
was very short tempered and used to argue, use abusive language and

94 IX PSA
get into fights with everyone.
One day, his mother gave him a board and some drawing pins. She told
him that everytime he lost his temper and abused or fought with anyone,
he was to go to his room and put a pin on the board. At the end of the
month, his mother suggested that both of them check the board. The
board was now full of pins. Varun’s mother asked him, “Can you remove
these pins?” He did so. His mother told him gently, “See how many holes
you have made on the board by sticking the pins. Each hole on the board
represents someone you have hurt. You have made many holes in their
hearts by your behaviour. Do you think you can repair all the hurt you have
caused to so many people?”
Varun realised how much damage he had done to his friends, family and
teachers, even to strangers and he resolved to change himself.
1. Which behavioural problem was not annoying to his parents?
(a) Losing his temper (b) Abusive
(c) Anger (d) Laziness
2. What did each hole on the board represent?
(a) Happiness (b) Depression
(c) Hurt feelings (d) Belongingness
3. How can anger be controlled?
(a) By fighting (b) By abusing
(c) By deep breathing (d) By sleeping
4. The suitable title for this passage is ...................
(a) Angry Varun (b) Disciplined Varun
(c) Happy Varun (d) Anger Management
5. What message does this paragraph give?
(a) We should be angry with everyone.
(b) Anger affects our relationships.
(c) Anger has only ill-effects.
(d) Anger is a natural reaction.
6. What is the approach towards feelings or emotions in this
paragraph?
(a) Positive approach (b) Negative approach
(c) Indifferent approach (d) Destructive approach
f
u
Euf
y f
[k
rv u
qP
Nsn
d k
si
f
<+,
rF
k
kf
n,
x,ç'
uk
sa osQ
m Ù
kj
nh
ft
,&
,
d N
ksV
kyM+dk
Fkk
ftldku
k
eo#
.k
Fk
kA
ml
o sQ
dksb
Zf
e=
ku
gh
aF
k
sv
kSj
dk
sb
ZH
k
hml
o
sQ
lk
Fk
95 IX PSA
[k
sy
uku g h
a p kg r kF kkA m l d h v è ; k
f i d k , ¡ m l s v f / d I
; k
j u g h a d jrh Fk
h a v k
Sjml osQ
ekr
k
& fir k m l l su k [ kq' k j gr sF ksA D ; k r qe t ku r sg ks] , sl k D ;k
sa\
; g bl f y,D ;k
safd o g r qud
f
e t
k
t F kk v k
Sj y k sx ksa l sc g l d j rk ] x k
y h n sr k v kSjy M +k b Ze k
sy y sr k F kk A
,dfn u m l d h e k ¡u sm l s, d c k sMZv kSj o qQN M ªkb ±x fi u fn , Am U
g k
sausd g k f
d t c H kh
m lsx qL
l k
vk,
] og x k
y h n s; k f d l h l sy M+s r kso g v i u sd e jse sa t kd jc k
sM Ze sa rHk
h, d fiu y x k n
sA
egh
usosQ v kf[ kj e sa m l d h e k ¡u sc k sM Zd ksn s[ k u sd h l y k
g n h
A lk j k c ksM Zf
iul sH k
j k
F k
k
A o #
. k
dhek¡usi wN k
] ^ ^ D ; k r qe ; sf i u g V k l d r sg ks\ * * m l u s, sl k gh f
d ; k
A
o#.
k d h e k¡u sm l sL u sg i wo Zd l e > k; k] ^ ^ ns[ k ks] r qe u sf i u y xk
d j c ksM Zi jf
dr usN sndj f n ,A
r
qeu
sv i u sO ; o g k j l sy k sx k
sa o sQ f ny ksa e sa , sl sf d r usg h N sn dj fn ; sg SaA D;kr
qe ; g lc B h
d
djl d r sg ks\* *
o#.
k d k s, g l kl g qv k f d m l u sn ksL rk sa] i f j o kj o ky k sa] v è ;k f
i
d k v k
sa v k
Sjv ut ku yk
sxk
sa d k
s
vkg
r f
d ; k gSA v c m l u s[ k qn d ksc n y u sd h B k u y hA
1
-o # . k o sQ L o H k ko d h d k Su & l h l e L; k l sm l o sQ e k r k
& fi
r ki js' kk
u ugh
aF
ks\
(a) r qu d f e t k
t h ( b) x ky h nsuk
(c) Ø k s/ ( d) l qL r h
2
-c ksM Zi j c u k ç R
; sd N sn fd l d k
sç n f ' kZr d jr k g S\
(a) [ k
q' k h ( b) f u j k ' k
k
(c) v k g r H k ko u k, ¡ ( d) v i u ki u
3
-Ø ks/ d kso SQ l sf u ; af = kr f d ; k t k l d r k g S\
(a) y M +k
b Zd jo sQ ( b) x ky h nsdj
(c) x g j sl k ¡l H kjd j ( d) l k sd j
4
-b l v u qP N sn d k m i ; qD r ' k
h" kZd g S&
(a) Ø k sf / r o # . k ( b) v u q' kk
f
l r o# . k
(c) ç l U u o # . k ( d) Ø k s/ i
j f
u ;a= k
. k
5
-b l v u qP N sn l sg e sa l an s' k f ey r k g Sf d &
(a) g e sa x qL l kd j u k p kfg , A
(b) x qL l k g e k
j sl ac a/ ksa d k sç H
k k fo r d j r k g SA
(c) x qL l sd so sQ o y n q" ç Hk ko g h g k sr sg SaA
(d) x qL l k , d ç ko `Qf r d ç f Ø ; k g SA

96 IX PSA
6
-b
lv
uqP
N
sne
sa f
duH
k k
ou
kv
k
sa d
k
sm
tk
xjf
d;k
x;k
gS&
a)
( l
dk
jk
R e
d l
ksp ( b)udk
jk
R
edlk
sp
c)
( m
nk
lh
u lk
sp (d)fo
uk
'k
dkj
h
lksp
Passage No. 4
Read the following passage and answer the questions that follow :
What is soil?
Soil is the loose top layer of Earth’s surface. Plants, depend on soil. It
holds them up. It provides them with food and water.
Soil is made of particles. These very small pieces mostly come from rocks
broken down by weathering. Other soil particles come from rotting
remains of plants and animals. The part of soil that comes from living
things is called organic matter.
Many small organisms live in soil. They include worms, bacteria and
fungi. Fungi are like plants, but they aren’t green. And they have no
leaves, flowers or roots. The organisms feed on dead plants and animals.
They cause them to decay or break down. The decayed plant and animal
matter is called humus. Humus makes the soil dark. It provides the
nutrients, plants need to grow.
Soil develops in layers. The top layer consists mostly of humus. It is called
topsoil. The next layer down is called subsoil. Subsoil contains more rock
particles than topsoil and less humus. It is not as good for growing plants.
The layer below the subsoil has many pieces of rocks. The pieces get
bigger when they are deeper in the ground. Most plants cannot grow in
this rocky layer. The soil layers all rest on solid rock. It is called bedrock.
There are many types of soil. Soil can be of many colours. They can also
have different textures. Texture is the size of the particles that make up
soil.
Clay is a type of soil with many small particles. The particles are packed
together tightly. Clay can hold a lot of water, which makes it heavy and
sticky. Sand has much larger particles than clay. It feels rough. There’s a
lot of air space between the particles, so water drains through this soil
easily.
Loam contains a mix of sand and clay. Loam is the best soil for growing
plants. It lets just the right amount of water pass through for plant roots to

97 IX PSA
take in.
1. Name the material which provides nutrients for the formation of
plant’s body?
(a) Humus (b) Top soil
(c) Subsoil (d) Rock bed
2. Which organism doesnot help the dead plants and animals to
decay?
(a) Bacteria (b) Fungi
(c) Algae (d) Worms
3. What is the most important factor that help in the formation of
soil?
(a) Lightning (b) Sunlight
(c) Wind currents (d) Thundering
4. Where do we find microorganism which help in the formation of
humus?
(a) Top soil (b) Subsoil
(c) Rocks (d) Rock bed
5. Why can clay hold lots of water?
(a) Its particle size is very small.
(b) Its particles have more soaking capacity.
(c) Humus is present in the clay.
(d) Lots of air space is present between the particles.
6. Which soil allows the high amount of water to pass through for
the plant roots?
(a) Black soil (b) Loamy soil
(c) Sandy soil (d) Clay
f
u
Euf
yf
[k
rvu
qP
N
sn
dk
si
f
<+,
r
Fk
kf
n,
x,
ç
'u
k
sa o
sQ

kj
nh
f
t,&
e
`n
kD
;kg
S\
i
`Fo
hd
h l
cl

i
jh
ij
re
`nk
gSA
ik
S/
se
`n
k
ijf
u
Hk
Zj
gk
sr
sg
SaA
;gm
U
g
sa t
d
M+s j
[
kr
hg
Sv
k
Sj
mU
g
sa
H
kk
st
uv
kSj
tyç
n
k
udjr
h
gSA
e
`n
k
d .k
ksa l
sc
uh
g k
sr h
g SA; se gh
ud. k e k
Sl
eh çH
k
kok
sa l spV ~V
ku
k
sa osQV wV
u
s&i
wQ
V
uslsc
u
rsg
SaA
e
`n
k
esa v U ;

oi sM+&i
kS/k
sa v k
Sj
t k
uo
j k
sa osQl
M+s&
xysv o
' k
s"
k
k
sa osQ
g k
srsg
SaAe`n
kdk
;g H
k
k
x t k
s
lt
h
ok sa o
sQ v
o'
k
s"
k
k
sa l sç
kIr gksrk
gS]
mlst So i
nk
F k
Zd
g r sg
SaA

98 IX PSA
NksV
s&N k
sV sdbZl t h o e `n
ke sa j
g r
sg SaA b
ue
sa o `Qf
e ]
c SD
V
h
fj
;kvk
Sj iQ
iw¡Q
n tSl si k S/s' k
k f
ey gSa
ysfdu bu d
k jax g
j k ug h
ag
ksr k
v k
Sj b udh
i f
Ùk;
k ¡]
iwQy
vk
SjtM+sa H
khu g
hagk sr
h aA
o st ho k
.k
qtks
e
`r th
o k
sa v
kSj i kS/
ksa lsv iuk H
k j.
k ik s"
k
.kd j rsg
SaA;sth
ok
.k
qghm uo
sQ lM+us&x y usd kdkj
.k
c
u rsg
SaA tk
u ojk
sa v kSj
isM+&
i k S/
k
sa osQb llM +s&
x y sH
kkx(
v o
'k
s"
k
k sa)
d k
sá wel d g r sgSaAáwe
l
e
`n kdk sd k
y k(dark) c uk
rk g
Sv k Sj ,
sl
si
k s" k
d r Ù
o ç
n
k
u dj
rk g
Sf
t u
d h i kSèk
k
sa d k
so `f
¼ o
sQ
f
y ,v k
o ';
d r k g
k
sr h
gSA
e
`n
kij
r k
sa esa f
o d
f
l r
g
ksr
h
gSA
bld h
lc l

ij
hi j resa á welik
;kt
kr
kgS]
blsÅ ijhe
`n
k
dg
rsg
SaA b l lsu
h
psv
x
y h
i j
rdksm
ie`n
kdg
r
sg
SaA bl
e sa Å i
jhe
`n
kdh
rqyuk
e sa '
k
Syd .
k
vf
/d v kSj áwel
d e
ik;
k
t k
rk
gSblf
y ,;
gi
k
S/
k sa o
sQ
m x uso
sQ
fy
,mru
hv P
Nh u g
hag
k
sr
hA
b
lmi
e `n
kosQu
hp s'k
Syd
.k
k
sa d
hek=
k
kvk
SjHk
hvf
/dgk
st
kr
hg
Svk
Sj
Hk
wf
eesa x g
j
kb
ZosQ
l
kF
k
&lk
F k
bu d.k
k
sa d kv
kd
k
j cM
+k
gk
sr
k
tkrk
gSA
bl'
kSy
h
;ij
r;
kpV
~V
ku
hij
re sa v
f
è
kdk
a'k
i
k
S/
su
gh
aiuirs@
m
xr sA
b
l
osQu h
psB
k
sl p
V~V
k
uhi
j
r g
Sf
tli
j Å
i
jdh
l H
k
hij
r
sa f
V
d h g
ksr
h
gSaA
bl
sv
k
/k
j'k
Sy
d
grsg
SaA
e`n
k
esa i
k
, t
k
uso
k
ys'
k
Sy
d.k
blv
k
/k
j'k
Sy
lsg
h
v k
rsg
SaA
e`n
k
d b
Zçdk
j d
h gk
sr
h g
SA;
g db
Zj ax k
sa dhg
ksldr h gSA
; sv y
x&v y
xrR
ok
sa ;k ?
k
Vdk
sa l s
f
e y
djc u
hgk
sr
hgSAe
`n kf
ue
kZ. k
d ju so ky
sb
u ?k
Vdk sa o
sQd .k
k
sa d
kv kd
k
jvyx &v y
x g k sr
k
g
SAf
pduhf
e V
~V
h( D
y s)e`n
k d k, d , sl

d kjg
Sf tl e
sa d . k
cgqre
gh
ugk sr
sg
SaA
;sd .
k
,d&n
wl
jsdk
set
cwrhl stdM +s j
[k
r sg SaA blf
eV~V
hesa t y x zg
. kdjusd
h{
k
erk vf
/ d g ksrh
g
Stk
sbl
sHk
k
jh,o
af
p if
p ikc
u kr
kgSA
j
r
sh
yh
feV
V
~ho
Q
sd.
kf
pdu
h
f
eVV
~h
oQ
sd .
k
k
as l
sc
Ms+ vk
j
S [
kj
qn
j
sg k
r
s sg
A
aS b
u
d.
k
kas o
Q
sch
pdk
iQ
h[
k
ky
h
tx
ggk
r
sh
gSb
lf
y,t
ybl
fe
VV
~h
eas l
sv
kl k
uh
l sç
okf
g
r g
kd
s j f
u dy
tk
rk g
A
S
n
k
seVfe
V~V
he
sa j
sr vkSj
f
p d u
h
fe
V~V
h
n k
su
k
sa osQ
rR
o '
k
k f
e y g
ksrsg SaA
;gik
S/
ksa osQfy, m
Ù
ke
g
ksr
h
gSA
; g
ik S/
ksa o
sQ
f y
, t y
dhmi
;qDr e k=
k
kd k
si
kS/k
sa dht M+k
sa rd çok
f
g r g
k
su
snsr
h
gSA
b
l d
hty x
zg
. k{ k
er
k i
kS/
k
sa d
h
vko'
;
d r
k uqlk
jgk
srh
g Sv k
Sj
'ks"
kt ydk
scg
u snsr
hgSA
1
-m
l i
nk
F
k Zdk
uk
e pqf
u
, t k
sik
S/
k
sa dk
si
ks"
kd r
Roç nk
u dj
rkg S\
a)
( á we
l (b) Åij he`nk
c)
( mi e
`n
k (d) vk
/ k
j' k
Sy
2
-dk
Su
&
lkt h
ok
.k
qi
sM
+&ik
S/
k
sa vk
Sjt h
o&t
arqv
k
sa o
sQ
l M
+u
s&xyuse
sa lg
k
;du
g
h
ag
S\
a)
( cSDV
hf
j;k (b) iQ
iw¡Q
n
99 IX PSA
c)
( ' k
So k y ( d) o`Q f
e
3
-e`nk
fu
ekZ.k e sa l o k Zf / d e g R
o
i w.
kZl g k; d dk
j
d D; kg S\
a)
( r fM +r > a> k ( b) / wi
c)
( o k; q/ k j k , ¡ ( d) xt Zu
4
-á we
lfu
e k
Z. k e sa l g k ;
d l
w{ et ho d gk¡i
k,tk rsgSa\
a)
( Å i j h i j r ( b) mi e `n k
c)
( p V ~V k u sa ( d) v k
/ kj 'k
Sy
5
-f
p d
uhf
e V ~V h e sa t y xzg .
k djusd h {ke r
kvf
/ d D ;ksa g k
sr gS\
h
a)
( d . k k
sa o sQ v kdkj d k Nk
sVkgksu kA
b)
( d . k k
sa d h x zg .
k{ ker k
v f
/ d gk
suk
A
c)
( f
p d u h f e V ~V
hesa á we
l d k
g k
suk
A
d)
( d . k k
sa o sQ c h p [kk yh tx g d k gksu
k
A
6
-f
d lçd kj d h f e V ~Vhik S/
ksa dh t M
+ksa osQ f
y,d ki Qh ek
= k kesa t
y çok
f
grg
k
su
sn
sr
h
gS\
a)
( d k
y h f e V~V h ( b) nk seV f eV ~Vh
c)
( j
sr hy h f e V ~V h ( d) f
p d u h
fe V
~Vh

Passage No. 5
Read the following passage and answer the questions that follow :
Some animals in a forest decided to start a school. The students included
a bird, a squirrel, a fish, a dog, a rabbit and a mentally retarded eel. A
board was formed to determine the curriculum and it was decided that
flying, tree climbing, swimming and burrowing would give a broad-based
education. All animals were required to take all subjects.
The bird was excellent at flying and was getting A’s but when it came to
burrowing, it kept breaking its break and wings and started failing. Pretty
soon, it started making C’s in flying and, of course, in tree climbing and
swimming it was getting F’s. The squirrel was great at tree climbing, but
was failing in swimming. The fish was the best swimmer but couldn’t get
out of the water and thus got F’s in everything else. The dog didn’t join the
school, stopped paying taxes, and kept fighting with the administration to
include barking as part of the curriculum. The rabbit got A’s in burrowing
but tree climbing was a real problem. It kept falling and landing on its
head, suffered brain damage, and soon couldn’t even burrow properly

100 IX PSA
and got C’s in that too.
The mentally retarded eel, who did everything half as well, became the
valedictorian of the class. The board was happy because everybody was
getting a broad-based education.
A true broad-based education prepares students for life, without losing
their areas of specialization and competence.
1. Which of the following competition was not organized by the
school board?
(a) Flying competition (b) Tree-climbing competition
(c) Running (d) Swimming competition
2. Mentally retarded eel became the valedictorian of the class
because ...............................
(a) she did everything half heartedly.
(b) she showed better performance in all other fields without losing
her own area of specialization.
(c) she was obedient due to mental retardedness.
(d) the school board was happy with her.
3. On today’s education system, this paragraph ..........................
(a) is a satire.
(b) is an effort to show the conditions of education system.
(c) is an effort to understand the problems.
(d) shows the importance of broad-based education.
4. What is a ’broad-based education’?
(a) Students should prepare for life without losing their areas of
specialisation and competence.
(b) We are all gifted with some strengrhs so we should get
specialization only in that field.
(c) The syllabus is prepared specially for the mentally retarded.
(d) It is a mean to make school board happy.
5. What is the suitable title for the paragraph?
(a) Broad-based education system
(b) Panchayat of animals
(c) School in a jungle
(d) Importance of broad-based education
6. The dog denied to pay the tax because ..............................
(a) he was selfish
101 IX PSA
(b) he wanted to join the school board
(c) he wanted to learn the skills of others
(d) he wanted to make the syllabus more broad-based by including
barking in the syllabus
f
u
Euf
yf
[k
rvu
qP
N
sn
dk
si
f
<+,
r
Fk
kf
n,
x,
ç
'u
k
sa o
sQ

kj
nh
f
t,&
o qQ N t k
u o jk sa u st ax y e sa L o wQ y ' kq: d j u sd k i SQ l y k f y ; k A L V qM saV ~l esa ' kk
fe y F k s& , d o qQ
Rrk]
,d e N y h] , d f p f M +; k ] , d [ kj x k
s'
k ] ,d f x y g j h v kSj d e f
n e kx o ky h, d b Zy ( l k ai d h
r
j g , d e N y h
) A , d c k
sM Zc u k ; k x; k A c gqeq[ kh f' k {kk n suso sQ [ ; k y l sc ksMZu si SQl y k f
d ; k
f
d L o wQ
y esa m M +u s] i sM +i j p < +u s] r Sju sv k Sjt e hu e sa f c y c u ku sd h f ' k
{kk f ly Sc l esa ' k kf
e y
gk sx h r kfd l H k
h d k
sc g qe q[ kh f' k { kk n h t k l o
sQ v kSj l Hkh t ku o j k
sa d sf y , l H kh f o " k; v k
o ';d
F
k sA f p f M +; km M +k
u Hkj u se sa r k si Q L V Zv k
b Zi j tc fc y c u ku sd h c k r v k
b Zr kso g v i u h p k
sap v k
Sj
i
a[ k r ksM +r h j g h v k
Sj i sQ y j g h A t Y n h g h i a[ k V wV u sd ho t g l sf p fM +; k m M +u se sa H k h u k
d k e ;kc
j
g h ] o g h ai sM +i j p < +u k v k Sj r Sj u k m l o sQf y, nwj d h c kr F k hA fx y g jh i sM+i j p < +u
se sa i Q
LVZ
v k b Zi j r Sju se sa i sQ y j g h A e N y h r Sj kd h esa r k si QL V Zj g h p w¡f d o g ik uh l sc k gj u g h av k l dr h
F
k h b l f y , c k
d h g j p h t e sa i sQ y g k sx b ZA o qQ
R
r su sL o wQ y e sa n k f [ ky k g h u ghaf y ; k v kSj V SD l n
suk
can d j f n ; k v k
Sj Hkk
Sad u sd k
sf l y Sc l e sa ' k k
fe y d j o k
u so sQ f y , e Sust e saV l s> x M +u sy x k A f
c y
[k ksn u se sa [ kj x k s' k iQL V Zj g k] y sf d u i sM +i jp < +u k m lo sQ fy , e qf 'd y Fk kA isM +i j p < +u sd h
d k sf
' k
' k o sQn k Sj k
u o g fl j o sQ c y fx j r k jg
k v kSj m l o sQ fl j e sa t cj n lr p ksV sa v k b
±f t l d h
o t g l st Yn h g h o g f c y [ k k
sn u se sa H k
h u kd k
e ; kc g k susy x k
A
f
n e k xh r kSj i j d e t k sj b Zy u sg j d k e d ksv k / s& v / wj s< ax l sf d ; kA o g hv i u h D y kl e sa i Q
LVZ
v k b ZA L o wQy d k c ksM Zc sg n [ k q' k F kk D ; k
safd l H
k h L V wM saV ~l c g qeq[ k h f' k{ kk i kj g sF k
sA
L
V qM saV
~l d k v i u h [k k l [ kwf c ; k sa v kSj d k fc f
y ; r d k s[ kk
s, c x Sj f t anx h o sQf y , r S; k
j j
g u k lg h
e k ; u ksa e sa c g qe q[ kh f ' k
{ k k g SA
1
-L
owQ
yck
sM Zu sf
dl ç
f r; k
sf
xrkd k
v k;k
stu ugh af
d; k F
k
k \
a)
( mM +kuH
kj
u sd hç fr
;ksf
x r
k ( b) i sM+i
j p < +u
k
(
c ) nkSM +u
sdh
ç f
r ;k
sfxrk (d )rSj k
dh ç f
r ; ksf
xr k
2
-f
nek
xhrk
Sj ijde tksjbZyv i u
h
d {kkesa i
QL
VZv k
bZD ;
k safd &
a)
( ml usg
jd k
e d k
svk/s&v
/wjseu l
sf
d ;k
A
b)
( ml usv
iu h; k
sX
; rk[ k
ks,
cxSjvU; ;k
sX
; rk
v k
sa e
sa n wljk
sa lsc
sg
r

n
'k
Zu
f
d;k
c)
( og de
tksjf
n e kxosQd k
j
.k vkK kd
kjh F
kh

102 IX PSA
(d) Lo wQy c k sM Zm l l sc sg
n [ kq'k F k kA
3
-;g i Sj
k
xzk
i Qv k t d hf ' k{ k
k O
; o L Fk k &
(a) i j O
; aX; g SA
(b) d h f
L F k f r d k
sm t k
x j d j rk g SA
(c) d h l e L ; k d k sl e > u sd k ç ; klg SA
(d) o sQ Nk= k k sa o sQ cg qe q[k h
f o d kl o sQ
e g R o d ksn'k kZr
k g
SA
4
-cgqeq[k
hf ' k {
kk D ; k gS\
(a) f
o | kF kh Zv iu h [ k
k l [ k
wfc ; k
sa v k
Sj d k
f
c fy; r d k
s[ k
k
s, cxSjf
t anx
hosQ
fy,
rS; kj g k saA
(b) o qQn jr u sg j b al k u d ksd ksb Z& u&d ksb
Z[kwc hn h gS]m l hesa eg k
j
Fk g k
f
ly dj
uh
p kf g
, A
(c) f
n e k
x h r kSj i j d e t ksjksa o sQ f
y ,r S; kj f
d ; k
x ; kd k; ZØ
e gSA
(d) Lo wQ y c k sM Zd ks[ kq'
k d j u sd k t f
j; k gSA
5
-i
Sjkx
zkiQd k m i ; qD r ' kh " k
Zd D ; k g k
sx k \
(a) c g qe
q[ k
h f ' k{kk O ; o LF
k k ( b) t
ku oj
ksa dh iap k;
r
(c) t ax y e sa L o wQ
y d)
( c
g qeq[
kh f
'
k {
kk d hl kFk
Zdrk
; keg
Rrk
6
-oqQ
Rr
su sd j ( V SD l ) n su k can d j fn ; k D
; ksafd &
(a) o g Lo k F k h ZF k
kA
(b) o g c ksM Ze sa 'kkfe y g
k
su k p kg r kF
kkA
(c) o g nwl j k sa d hp ht ksa d k
sl h[ ku ku
g h ap kg
r k F
kk A
(d) o g H k kSad u s d k s f l y Sc l e sa ' k
k
fe y d jo k
d j ml s v k
sj Hkhcgqeq[
khcu
ok
uk
p kg r k F k k A
Passage No. 6
S 3 # R I 9 @ E T V U S 5 % I W 4¶ Y 8 $ X Z 6AI K & 7 B
1. In the above arrangement, how many vowels are there which
comes just after a symbol.
(a) Three (b) Two
(c) One (d) Four
2. In the above arrangement how many numerals come just
before a symbol.
(a) Two (b) Three
103 IX PSA
(c) Four (d) Five
3. In the above arrangement how many consonant are there
which come just before a numeral.
(a) One (b) Four
(c) Three (d) Five
4. In the above arrangement how many symbols are there which
have a numeral just before them and a vowel does not come
just after.
(a) Three (b) Five
(c) Two (d) Four
5. In the above arrangement how many geometrical figures are
there which comes just before a numeral but does not come
after a vowel.
(a) Three (b) Two
(c) Four (d) One
6. In the above arrangement how many vowels are there which
come either just before or just after any consonant.
(a) Two (b) Four
(c) Three (d) Five
S 3 # R I 9 @ E T V U S 5 % I W 4¶
Y 8 $ X Z 6AI K & 7 B
1
-m
ij
ksD
rO; o
LF
k
kesa , slsfd
rusLo j
gSa t k
sf d
lhç r hd osQrqj
ar c
kn e sa vk
r sgSa\
a)
( rh u ( b) nk
s
c)
( ,d ( d) pk j
2
-m
ij
k
sDrO; o
LF
k
kesa , slsfd
rusla[;
k
ad g Sa t
k
sçr hd k
sa l
srqj
ar igysgSa\
a)
( nk
s ( b) rh u
c)
( pk j ( d) ik¡p
3
-m
ij
k
sDrO; o
LF
k
kesa , slsfd
rusO;at
u g
Sa f t u
lsr qj
ar i g
y sd ksb
Zl
a[;k ad g
Sa\
a)
( ,d ( b) pk j
c)
( rh u ( d) ik¡p
4
-m
ij
k
sDrO; o
LF
k
ke sa , slsf
dr
u sç r
h
d g Sa f t
ulsr qj
ar igy s, d la[ ; k
ad gSi j
U
rqm
l
osQ
c
kn
d k
sb
ZL o
ju
gh
ag S\
a)
( rh u ( b) ik¡p
c)
( nk
s ( d) pk j
104 IX PSA
5
-m
ij
ksD
rO; oL
Fk
ke sa f
dr uh
T;k
f
erh
; vk
o`Qf
r
; k
¡fdl h
la[
;
kad
l sr
qj
ari
g y sg
Sa i
j
U
rq
f
dl h
Lo
j o
sQ
ck
nu g
h
ag
Sa\
a)
( r
h u b)
( nk
s
(
c) pk j (
d) ,d
6
-m
ij
ksD
rO; o
LFk
ke
sa f d
ru sL
oj,
sl
sg
Sa t
k
sO
; at
uk sa osQ
rqj
ar
igy
s;k
rqj
arck
nesa g
Sa\
a)
( n
ks b)
( pk j
c)
( r
h u d)
( ik¡p
Passage No. 7
Four friends Anuj, Dinesh, Pankaj and Sumit come from different cities of
India. They have different professions like Artist, Doctor, Player and
Singer. Now read carefully the following rules and information and answer
the questions that follow. You can take help from the given table by
marking the (×) or (ü) in the boxes.
1. The first letter in the name of person, profession and the city is
not same.
2. Sumit is a player and comes from Durg city.
3. Pankaj, Anuj and the player do not come from Pune.
4. Anuj is not a singer and comes from Sambhal.
5. Pankaj comes from the city whose first letter can not be the
same as the first letter of his profession.
Artist Doctor Player Singer Ajmer Durg Pune Sambhal
Anuj
Dinesh
Pankaj
Sumit

1. Dinesh comes from which city?


(a) Ajmer (b) Durg
(c) Pune (d) Sambhal
2. What is the profession of Anju?
(a) Artist (b) Doctor
(c) Player (d) Singer
3. Name the city from where Pankaj comes?

105 IX PSA
(a) Ajmer (b) Durg
(c) Pune (d) Sambhal
4. Who among the following is the singer?
(a) Anuj (b) Dinesh
(c) Pankaj (d) Sumit
5. Which pair of the following can exchange their profession with
each other if they follow the rule number 1 strictly?
(a) Anuj – Dinesh (b) Sumit – Pankaj
(c) Dinesh – Pankaj (d) None of these
6. What is the profession of Dinesh?
(a) Artist (b) Doctor
(c) Player (d) Singer
f
u
Eu l wp
u k
vksa d
ksè
; k
ui
wo Zd
i
f
< +,
v k
Sj
f
u;e ,o
al
wp
uk
vksa ijv k/k
f
jr ç
' uk sa o
sQmR
r
j n
hft,
&
p
kj
n k sLr vuqt ]
fnu s'
k
]iad t
vkSjlqf
erp
kj
k
sa vyx
&vyx '
k
gj
ksa vtesj
]
n qxZ] iq.
k
sv
kSj
laHk
y
l
sv k
, g
Sa r
F k kpkj
k
sa o sQO; o
l
k
; dykd
kj
]M k
WD
V
j]f
[k
yk
M +h
,oax k
;d g
SaAv c f
uE
u f
yf[k
r
f
u
;e k
sa dk i
ky u
d f
j ,v k
sjç
'
uk
sa o
sQmÙ
k
jnh
f
t ,
Avk
if
n, x
,r k
f
ydk [
k k
osQ d he
nny sd
j
ç
'u
ksÙ
k jd j
l drsg SaA
d
y
k
dk
jMk
WD
V
jf[
k
yk
M+h x
k
;dv
t
e
sjn
qx
Z i
q.
k
s l
aH
k
y
v u
qt
f
n us'
k
i
ad t
lqf
e r

1
-O ; f
Dro sQ u
k e]O;ol k
; v k
Sj 'k
g j
osQuk
e d k
igyk
v{k
j(v
ax
zst
h
osQvu
ql
k
j
)
l ekuu
g hag
SaA
2
-l qf
erf
[ ky k
M +h
g SvkSjnqx
Zlsv k
;kg
SA
3
-v u
qt
]iad t vkSjf
[ k yk
M+hiq.k
slsu
ghavk,g
SaA
4
-v u
qt
xk
; d ughag
Sv k
SjlaH
ky lsv
k; k
gSA
5
-i ad t
ft l ' k
gjl sv k
;kg Sml 'kgjosQ
u k
eosQ
igy
sv{k
j o
k
y sO
;ol
k
;
e sa ug
h
agk sld r
kA
1
-f
nu
s'
k
fd l'k
g j l
sv k; k
g S\

106 IX PSA
(a) v t esj b)
( n
qx Z
(c) iq.k
s d)
( l aH ky
2
-vuqtd k O
; o l k; D ;kg S\
(a) d y kdk j b)
( Mk WD V j
(c) f[ k
y k
M +h d)
( xk ; d
3
-i
ad t
f d l 'kg jl sv k;k g S\
(a) v t esj b)
( n
qx Z
(c) iq.k
s d)
( laH ky
4
-f
uEu esa x k; d d k
Su gS\
(a) v u qt b)
( f
n u s' k
(c) iad t d)
( lqf e r
5
-f
uEu e sa d k Su &l k t k
sM+k
Ø e l
a[
;
k1o
sQ
fu
;e d kikyud
j r
sg
q,
vi
u
sO
;
olk
;dk
s
,d &
n
wl jsl scn y l d rsg Sa\
(a) v u qt &f nus'k b)
( lqf e r &iadt
(c) fn u s'k
&i ad t d)
( b
u e sa lsdk
sb
Zu
g
h
a
6
-f
nu s'
k
d k O
; ol k; D ;kg S\
(a) d y kdk j b)
( Mk WD V j
(c) f[ k
y k
M+h d)
( xk ; d
Passage No. 8
Education is for life, not merely for a livelihood! So long as we are
unmindful of this truth the quality of our educational curriculum as well as
that of our teachers and students will remain inadequate. It is not enough
for a society to have experts. It needs human beings who can think, feel,
and act generously, the kind of people who cannot be replaced by the
computers and robots. The great faults of our present age is its emphasis
on efficiency at the cost of humanity.
1. The author talks about ....................... in the above passage.
(a) Human beings (b) Teachers
(c) Education (d) Curriculum

107 IX PSA
2. When the author says that education is for life, he means to say
that –
(a) Education is very useful for life.
(b) Education is useful for earning money.
(c) Education can make a person rich.
(d) Education can train the people to be proper human beings.
3. The author says that it is not enough for a society to have
experts because –
(a) Experts are very egoistic people
(b) Experts cannot give overall view of facts
(c) Experts are not really sensitive to the needs of the society
(d) Experts are eccentric people
4. According to the author the present educational system :
(a) Stresses on efficiency
(b) Fulfills social aspects
(c) Is science oriented
(d) Emphasizes on computer education
5. Human beings cannot be replaced by computers and robots
because :
(a) Computers and robots are non-human
(b) They react mechanically
(c) They do not have specialized knowledge
(d) They cannot think and feel like humans
6. The main idea of the passage is :
(a) Educated people should have a sympathetic attitude
(b) Education should be to improve the quality of life rather than
efficiency
(c) Only experts are efficient
(d) The only goal of education is to gain efficiency
f
'k
{k
kth
ou o sQ f
y,gSo sQ
oyi
Slkdek
uso
sQf y,u gh
agSA
tc rd ge b
l lPp
kb
Zo sQ çf
r
lp
srug
hag
ksax src r
d g e
kj
hf
' k
{
kkdkik
B~; Øev k
Sj ge
k
jsv è
;k
i dksa v
kSjf
o|k
f
FkZ; k
sa d
h
x
q.
k
oÙk
kvi; k
ZIr j
gsx
h
A f
d lhl
e k
t o
sQ
fy, o sQ
oy f
uiq.
kyk
sx
k
sa dk gk
su ki
; k
ZI
rug
hag SA b
l
s
vk
o'
;dr k
g S, sl
seu
q"
;k
sa dh
tkslk
spl
d r
sgSa]vuqH
k
o djld r
sg
Sa vk
Sj m
n kj
rk
lsd ke y
s

108 IX PSA
ld
r
sg
SaAb
lçd
kjo
sQ
yk
sx
k
sa dkL
Fk
k
u dH
k
hH
kh
dEI
;
wV
jv k
Sjj
ksc
k
sV
ugh
aysl
drsg SaA
or
Ze
k
u
;
qx
dk
e q[
;
nk
s"
k
gSf
dgee k
uo
rkdk
sn
k
ao
ijyx
k
djdk
;ZoqQ
'
kyrk
ijtk
sjn
sj
g
sgSaA
1
-m
i jk
sDrx | ka' ke sa y s[k d -
--
- - --- -
-
- -
---- -
- -
- o sQ c k j
se sa c k
r d j rk gSA
a)
( e u
q" ; ( b) v è ; ki d
c)
( f
' k
{ kk ( d) i kB ~; Ø e
2
-tc y s[
k
d d gr k g Sfd f'k
{ k k t
h o u o sQ f y , gS] b l lsm
l dk r k R i; Zg
Sfd &
a)
( t h
o u e sa f ' k
{ k
k c gqr y kH
k nk; d g SA
b)
( f
' k
{ kk iSl k d e ku sosQ fy , y kH k
d k j h g SA
c)
( f
' k
{ kk O; f D r d k sv e h j c uk l d r h g SA
d)
( f
' k
{ kk y k sx ksa d k se k
uo r k f
l [ k k
r h g SA
3
-y s[
kd d gr k g Sf d l e k t o sQ f y , f u i q. k O; fDr ; k
sa d k gk sukg h i ;k ZI
r u
g hagS]D
; k
saf
d&
a)
( f
u iq. k y k sx c g qr vg ad k
j
h g k sr sg SaA
b)
( f
u iq. k y k sx r F ; k sa d k i w.k
Zv o y k sd u u g had j l d r sg
SaA
c)
( f
u iq. k y ksx l e k t d h t : j r k
sa o sQ ç f r l ao s' ku ' k
h
y ug h
ag k
sr
sA
d)
( f
u iq. k y ksx l u d hg ksr sgSaA
4
-ys[kd o
sQv u ql k j o r
Ze k u f
' k { k k
ç . kk y h &
a)
( n{kr k i j t ksj n sr hgSA ( b) l ke kf t d i gy qv k sa d k
si
w.k
Zd j
r h
gSA
c)
( f
o K k u m U e q[ k
h g SA ( d) d E I ; wV
j f
' k {
kk ij t ksj nsr
h g SA
5
-d E
I;wVj;k j ksc ksV v k
n e h d h t x g u g h ay sl d r k g S]D ;k
saf d&
a)
( d EI ; wV j ; k j
ksc k sV v e k u
o h ; g k sr sg SaA
b)
( mud h ç f r f Ø ; k ;kfU= kd gSA
c)
( muo sQ ik l fo f ' k " VK ku u g h
ag k
sr k A
d)
( osb al k u d h rj g u l k
sp ld r sg Sa u e gl wl d jl dr sg SaA
6
-x
| k
a'k dke q[ ; H kko g S&
a)
( f
' k
f{ k
r O ; f D r ; k sa d k l gk u
qHkwfr i w. k Zj o S;k g k
su k
p k
fg ,A
b)
( f
' k
{ kkd km n ~n s' ; n { k
r ku g h a c f Y d t ho u d h x q. k o Ù k
kd ks l q/
k
jukg k
su
k
p k
fg , A
c)
( osQ
o y fu i q. k y k sx gh n {
k g k
sr sg SaA
d)
( f
' k
{ kk d k , d e k= km n ~n s'
; n { k r k d k sç k
I r d j
u k
g SA

109 IX PSA
ANSWER KEY
Passage 1
1. (c) Courage and determination
2. (b) Will power
3. (d) All of the above
4. (b) Maintains balance
5. (c) UNICEF
6. (d) All the above
Passage 2
1. (a) Earn livelihood
2. (b) Professional
3. (d) Dedication
4. (a) Lazy
5. (c) Third mason
6. (c) Enjoy doing well with commitment
Passage 3
1. (d) Laziness
2. (c) Hurt feelings
3. (c) By deep breathing
4. (d) Anger management
5. (b) Anger affects our relationships
6. (a) Positive approach
Passage 4
1. (a) Humus
2. (c) Algae
3. (b) Sunlight
4. (a) Top soil
5. (a) Its particle size is very small.
6. (b) Loamy soil
Passage 5
1. (c) Running
2. (b) She showed better performance in all other fields without
losing her own area of specialization.
3. (d) shows the importance of broad-based education.
4. (a) Students should prepare for life without losing their areas of
specialisation and competence.
5. (d) Importance of broad-based education
6. (d) he wanted to make the syllabus more broad based by
includiing barking in the syllabus.

110 IX PSA
Passage 6
1. (b) Two
2. (d) Five
3. (a) One
4. (a) Three
5. (d) One
6. (c) Three
Passage 7
1. (c) Pune
2. (b) Doctor
3. (a) Ajmer
4. (c) Pankaj
5. (d) None of these
6. (a) Artist
Hint
Artist
Doctor Player Singer Ajmer Durg Pune Sambhal
Anju × 3 × × × × × 3
Dinesh 3× × × × × 3×
Pankaj × × × 3 3 × × ×
Sumit × × 3 × × 3 × ×
Passage 8
1. (c) Education
2. (d) Educaton can train the people to be proper human beings.
3. (c) Experts are not really sensitive to the needs of the society.
4. (a) Stresses on efficiency
5. (d) They cannot think and feel like human.
6. (b) Education should be to improve the quality of life rather than
efficiency

111 IX PSA
PSA-IX
QUANTITATIVE
Stand Alone Questions MCQ
Q.1 What is the value of
e
k
uKk
rdj
k
s&
2
 31 
1
21  3

 1 
(64)  ×
 
   
27 

(a) 2 (b) 9
9 2
(c) (d)
2 9
Q.2 What is the remainder when polynomial
3 2
x – ax + 6x – a is divided by (x – a)?
cg qi
n x3 – ax2 + 6x – a dks (x – a) l
sHk
k
xnsu
si
j
'k
s"
k
iQ
yD;
k
gk
sx
k
\
(a) a (b) 3a
(c) a/5 (d) 5a
Q.3 In the given figure if Ð
BAC = 72º amd AB = AC, Ð
ACD = ?
f
n
,x,
f
p=
ksa Ð
e BAC = 72º r
F
k
k sÐ
AB = AC r
kACD d
k
ek
ugk
sx
k
%

B C D

(a) 54º (b) 126º


(c) 136º (d) 108º

112 IX PSA
Q.4 Find the value of –
e
k
uKk
rdj
sa %
36.1
102.4

(a) ——
6.1 (b) 19

34 32

(c) 19 (d) 19


34 31
Q.5 Find the value of –
e
k
uKk
rdj
sa %

0.00059049

(a) 0.243 (b) 0.00243


(c) 0.0243 (d) 0.0273

Q.6 Solve for x –


x d
k
ek
uKk
rdj
sa %

(25)x-2 =(125)2x-4

3
(a) 4 (b) 0

(c) 2 (d) –2

113 IX PSA
Q.7 Solve –
g
y
dj
sa %

(1— —13 ) (1 — —41 )(1——15 ) ...... (1 ——1n )


1 2
(a) n (b) n

3 4
(c) n (d) n

Q.8 If n is a natural number then n (n + 1) is –


;
f
nn,
di
zk
Ñrl
a[
;
k
g s n (n + 1) d
Sr
k k
ek
u%
(a) always divisible by 2
(b) never divisible by 2
(c) always a prime number
(d) None of the above
(a) 2
lsln
kf
o Hk
k
ftr g ksr
k
g SA
(b) 2
lsfo
H
kk
f
t rug h
ag k
srk
gSA
(c) l
n
So ,
dv Hk
k
T; l a[ ;
kg SA
(d) m
i
jksD
r
dksb
Zu
ghagSA
Q.9 Simplify –
g
y
dj
sa %
2 2
(893+786) -(893-786)
———————————
893 x 786

(a) 1683 (b) 4


(c) 107 (d) 701898

114 IX PSA
Q.10 Three numbers are in ratio 1 : 2 : 3 their H.C.F. is 12. The number
are :
(a) 4, 8, 12 (b) 5, 10, 15
(c) 10, 20, 30 (d) 12, 24, 36
r
h
ula[
;
k
vk
sa d
k
vuqi
k
r1%
2%3
g
Sr
F
k
km
ud
k
e-l
-
12r
k
sl
a[
;
k
,¡g
Sa %
(a) 4, 8, 12 (b) 5, 10, 15
(c) 10, 20, 30 (d) 12, 24, 36
Q.11 If 2994 ÷ 14.5 = 172 then 29.94 ÷ 1.45 =
;
f
n2994 ÷ 14.5 = 172 r
s 29.94 ÷ 1.45 d
k k
ek
u%
(a) 0.172 (b) 1.72
(c) 17.2 (d) 172
Q.12 If one third of a tank holds 80 litre of water then quantity of water
that half of the tank hold is :
;
f
n,dVSad
o
sQ1@
3H
k
kx
dh
/k
fj
rk
80y
h
V
jgSr
k
sm
lV
Sad
o
sQ
1@
2H
k
kx
dh
/
k
f
jrk
Kk
r d
j
ksA
80
(a) 3
litre (b) 100 litre
(c) 120 litre (d) 240 litre
80
(a) 3 y hVj (b) 100 y
h
V
j
(c) 120 y
h
V
j (d) 240 y
h
V
j
3
Q.13 If 60% of 4 of a number is 36, then the number is –
;
f
nf
dlh
la[
;
k
osQH
k
k
xdk
60»
3
6g
Sr
k
sl
a[
;
k
gk
sx
h
%
(a) 80 (b) 100
(c) 75 (d) 90

Q.14 The equation x- — 2 has. (where x ≠


2 = 4+ — 4)
x-4 x-4
(a) one solution (b) two solutions
(c) no solution (d) infite solutions

l
e
h
dj
.k 2
x- — = 4+ 2 o
sQ
(t¡ x≠
g
k 4)
x-4

115 IX PSA
(a) ,
d g
y
gSA (b) n
k
sgy
gSA
(c) d
k
sb
Zg
yug
h
ag
SA (d) v
la[
;
g yg
SaA
2
Q.15 The zeros of the polynomial x – 9x + 20 are –
2
c
gx – 9x + 20 o
qi
n sQ
'k
wU
;
d g
Sa %
(a) 4, 5 (b) – 4, 5
(c) – 4, – 5 (d) 4, – 5

a+b b+c c+a


x x x
Q.16 The value of ___________ is
a b c
x x x

a+b b+c c+a


x x x
___________
a b c
dk eku
x x x

2
(a) 1 (b) x
a+b+c abc
(c) x (d) x
Q.17 In a group of cows and hens there were 25 heads and 70 feet find
the number of cows and number of hens :
(a) 10 cows, 15 hens (b) 15 cows, 10 hens
(c) 12 cows 13 hens (d) 13 cows and 12 hens
t k
uojk
sa o
sQ
,d l
e wge
sa x k
;r F
k ke
qf
xZ;k
sa osQ
fl
jk sa o
sQ
la[
;
k25 r F
k
kmu
o
sQ
iSj
k
sa
d hla[ ;k7
0gSA
xk
; rF k
ke
qf
xZ;
k
sa d
hl a[
; k c
rk
;sa\
(a) 10 xk
;]15
eqfx
Z;
k ¡ (b) 15 x
k;
] 1
0
eqf
xZ;
k
¡
(c) 12 xk
;]13
eqfx
Z;
k ¡ (d) 13 x
k;
] 1
2
eqf
xZ;
k
¡
Q.18 If one zero of the polynomial x2 – 4x + K is 6 then the value of K is :

116 IX PSA
2
;
f
nx – 4x + K d
k
,d'
k
wU
;
d 6
g
k s Kd
sr
k k
ek
ugk
sx
k
%
(a) 12 (b) 2
(c) –2 (d) –12
Q.19 If Binu is 10% heavier than Anu and Pinu is 10% lighter than Binu.
Then what can you say about the relative weights of Anu and Pinu.
(a) Pinu is heavier than Anu by 1%
(b) Pinu is lighter than Anu by 1%
(c) They are equal in weight
(d) Pinu is lighter than Anu by 99%
;fn c
h
uwdkot
u
v u
wosQotuls1
0
» vf/d g
Sr
Fk
ki
hu
wd
kot
uch
u
wosQ
o tul
s1 0
»de
gSr
k
sv u
qo
sQ
otuo
sQ
lk
is{
k i
hu
wd
kotu
Kk
rdh
f
t,A
(a) i
h
u wd
kot
u
v u
wosQotuls1
»vf
/d g
SA
(b) i
h
u wd
kot
u
v u
wosQotuls1
»degSA
(c) m
ud k
otu
l
e k
ug SA
(d) i
h
u wd
kot
u
v u
qosQotuls9
9
»de gSA
Q.20 A businessman sold two coolers for Rs. 9,900 each making 10%
profit on one and losing 10% on the other. His gain or loss
percentage on the two coolers is :
(a) no gain no loss (b) loss of 1%
(c) gain of 1% (d) gain of 5%
,d O; o
lk
; h
u snk
so
wQy j
k
sadkf
oØ;9 900#i
; sizf
r
o sQ
fg
l k
clsf d;k
A
ft le
sa ,
di j
m l
s10
» d k
ykH
kr
Fk
kn
wljsij
10 »d hg
kfugqb
ZA
nk
su
ksa o
wQ
yj
k
sa
o sQ
fo
Ø ;
esa m
lsfdru
si zf
r
' k
r y
kH
kv
Fk
o kgkf
ugqvk
A
(a) u d
k
sb
Zy k
Hk u d
ksb
Zgk
f u (b) 1 » dhgk
fu
(c) 1 »
dk y
kH k (d) 5
» dk
y kH
k
Q.21 Divide Rs. 391 into three parts which are proportional to the ratios
6:8:9
(a) 102, 136, 153 (b) 136, 102, 153
(c) 101, 140, 150 (d) 195, 120, 76

117 IX PSA
39 1#
i
;sd
k
sb
li
zd
k
jrh
uH
kk
xk
sa e
sa f
oH
k
kftr d
j
sa f
dmu
dk
vuqi
k
r6%
8
%9
gk
s
(a) 1
0
2]1
36
]1
53 (b) 1
36 ]
102
]
15
3
(c) 1
0
1]1
40
]1
50 (d) 1
95 ]
120
]
76
Q.22 Three items of a sample are in the ratio of 1:2:3. The mean of third
and second item is 30. The third item is :
,
dlad
y
uo
sQr
huv
k
ad
M +k
sa d kv
uqi
k
r1 %
2
%3
gSA
;f
nn
wl
j
sr
F
k
kr
hl
j
sv
k
ad
M+s
d
k
ek
è ;
3
0gSr
k
sr
h
lj
sv
kad M
+s d
kek
ugS%
(a) 40 (b) 38
(c) 32 (d) 36
Q.23 A bag contains 7 red balls 6 green balls 4 black balls. A ball is
drawn randomly from this bag. What is the probability of the drawn
ball is to be white ball?
,
d F
k
Sy
se
sa 7
y k
y]6g
jh
v k
Sj 4dk
y hx
sansgSaA
;k
n`P
Nk
;kF
k
Sy
se
sa l
s,
dx
san
f
u
dkyh
tk
r h
gSA
f
udk
yhx
bZxsan
o
sQ
lisQ
ng k
susd hi
zk
f;
drkD
;kg
k sx
h
\
(a) __
7 (b) __
6
17 17
(c) __
4 (d) 0
17
Q.24 Two dice are tossed. The probability that the total score is a prime
no. is :
n
k
si
k
ls,
d l
kF
k
mN k
ysx
,
Ai
zk
f
;dr
k
Kkr
dh
f
t,f
dizk
I
r l
a[
;
k
vk
sa d
k
;ksx
,
dvHk
k
T;l
a[
;
kgS%
(a) 1 (b) 5
— —
6 12
(c) 1 (d) 7
— —
2 10
Q.25 Radius ‘r’ of the base of cylinder and sphere are equal. The
volume of both are equal, the height of cylinder is :
,d csy
u o sQvk/ k
j o xk
sysd hf=k
T;k ‘r’ le k
u gSA
;f n m u
o
sQ
vk;
r
uc
j
k
cj
g
k
sa r
k
sc
sy
u
dh
Å¡p
k
b
ZD;
k
gk
sx
h
A

118 IX PSA
(a) —
4r (b) 3 r

3 4
(c) —9 r (d) —4r
16 3
Q.26 Sum of the exterior angles of a Quadrilatral is :
f
dlh
prqH
k
qZt
o
sQ
cf
g"
dk
s.
k
k
sa d
k
;k
sx
gk
sr
k
gS%
(a) 270 (b) 306
(c) 630 (d) 360
Q.27 If DC||AB the values of x and y are :
fn ,x, fp=k esa ;
f
n DC||AB r sxr
k Fk
k yosQ
ek
ugSa &
A B
X

.
Y
55
D C

(a) (45º, 25º) (b) (25º, 65º)


(c) (30º, 45º) (d) (45º, 30º)
Q.28 What type of quadrilateral ABCD is if ∠
AOB = 90º ?
p
r
qH
k ABCD e
Zqt sa ;
f
n∠AOB = 90º g
k
sr
k
s;
gf
dli
zd
k
jdk
gS&
D C

A B
(a) Rectangle (b) Parallelogram
(c) Rhombus (d) All of them
(a) vk
; r (b) le k
arj prqH
kqZt
(c) l
e
p
rqH
k
qZt (d) m
i
j
ksD
r
lH
k
h

119 IX PSA
Q.29 The diagonals of a rhombus are 18 cm and 24 cm one of its side is :
,
dle
pr
qZH
k
qto
sQf
od.
k
k
s± d
h
ek
iØe
'
k
%18
lse
h
rFk
k24
lse
h
gSA
mld
h
,
dH
k
qt
kd hy
ac
k
bZg
S%
(a) 14 cm (b) 16 cm
(c) 17 cm (d) 15 cm
Q.30 Find the area of equilatral triangle of side is 2 cm :
2
l
se
h
Hk
qt
ko
k
ysl
e
c
kg
qf
=
kH
k
qt
dk
{k
s=
k
iQ
ygk
sx
k
&
___
(a) 4√
3 cm (b) √
—3 cm
4
____
(c) √
3 cm2 (d) 6 cm²
Q.31 In circle (O, r) AB is the chord and ∠
ADB = 76º . Find ∠
AOB
o(O, r) e

k sa t
h
ok S∠
AB g s∠
ADB = 76º r
kAOB d
k
ek
ugk
sx
k
&

O
D
A B

(a) 67º (b) 78º


(c) 87º (d) 152º
Q.32 In the figure given below find the value of ∠
POR. (POQ being a
straight line) is :
fuEu v k
Ñ fr esa ∠POR dkek
u D;k gk
sxk(;fn POQ ,
d l jy j
s[
k
kgS)&
Q

3x x-15
S
40°
O
+5
2x

(a) 60º (b) 45º


P
(c) 30º T (d) 35º
Q.33 Which one of the regular figure has the interior angle less than the

120 IX PSA
exterior angle.
(a) Triangle (b) Square
(c) Pentagon (d) Hexagon
fd lle
c kg
qc
g
qH
k
qt
dk
var
%
dk
s.
k
cfg
"
d k
s.
klsd eg
ksr
k
gS&
(a) f
=k
H
kqt (b) oxZ
(c) i
ap
H k
qt (d) "k
VH k
qt
Q.34 In the figure given below AD, intersects the angle ∠
BAC in the
ratio 1:3 amd AD = DB. Find the value of x .
f
uE
uvk
Ñf
re sa AD, ∠
BAC d
k
s1
%3
e
sa f
oH
k
kf
tr d
j
r
hg
Sv
kAD = DB g
Sj SA
xdk
ek
uf
u/
kZf j
r d h
f
t,A E

A
108

x
B D C

(a) 108 (b) 54


(c) 72 (d) 90
Q.35 ABCD is a square. Find the coordinates of points A and C.
ABCD ,
do
x
Zg
Sf
c qAr
an F
k
kCo
sQ
fu
nsZ'
k
k
adK
k
rdj
saA

b
A (2,3)

D C
(-1,-2)
(a) A (1, –2) C (2, –2) (b) A (1, 3) C (2, 2)
(c) A (–1, 3) C (2, –2) (d) A (2, 2) C (3, –3)
Q.36 Find the area of the given figure.

121 IX PSA
v
k
Ñf
resa n
'
k
k
Z,
x,
H
k
w[
k
.Md
k
{k
s=
k
iQ
yKk
rdh
f
t,A

T __

73 ft

8ft

5ft
T

(a) 56 ft² (b) 58 ft²


(c) 63 ft² (d) 78 ft²
Q.37 Diagonal of a square field is 40 m find the area of the field.
,
do
x
k
Zd
k
j[k
sr
dk
fod
.
k
Z4
0e
h
-y
ac
k
gSA
[k
sr
dk
{k
s=
k
iQ
yKk
rdj
saA
(a) 800 m² (b) 400 m²
__ 2
(c) 600 m² (d) 40√2 m
Q.38 One chord of a circle is 10 cm in length. The radius of circle must
be
(a) 5 cm (b) greater than 5 cm
(c) greater than or equal to 5 cm (d) Less than 5 cm
,d o

k
e sa ,
d t
h
ok
dhyac
k
bZ1
0lse
hg
So

k
dhf
=
kT
;k
dhy
ac
k
b
Zgk
sx
h
A
(a) 5lse h
(b) 5lse h
lsv
f
/d
(c) 5lse h
lsv
f
/d;k
5 l
seh
osQ
cj
kc
j
(d) 5lse h
lsd
e
Q.39 Two circular cylinders of equal volume have heights in the ratio 1:2
ratio of their radii is :
n
ksy
ac
o

k
h
; c
sy
u k
sa d
kv k
;r
uc
jk
cjg
Sr
F
kk
mud
h
Å¡p
k
b
;ksa d
k
vuqi
k
r1%
2
g
SAmu
d
hf
=
kT
;kv
k
sa d k
vuqi
krK
k
rdh
f
t,A
(a) 1:√
2 (b) √
2:1
(c) 1:2 (d) 1:4

122 IX PSA
Q.40 If the diameter of the base of a right circular cylinder is equal to its
height h then its total surface area is :
,
d yaco

k
h
; csy
uosQv
k/
kj
dk
O;k
lml
d

¡p
k
b
ZosQ
cj
kc
jg
Sr
k
sm
ld
k
l
ai
w.
k
Zi`"
Bh
;{
ks=
ki
Q
yg k
sx
k
&
(a) 2 π 3 π
2 2
h (b) — h
2

(c) — 4 π h
2
(d) π h2
3
Q.41 If the height and radius of a cone of volume V are doubled, then the
volume of new cone is :
;
f
n,d '
kao
qQ
ft
l dkvk
;r
u VgSf
df=
k
T
;kr
Fk
kšp
k
b
Zdk
sn
qx
qu
k
d j
f
n;
k
t
k
,rk
si
zk
I
r u,'k
ao
qQ
dkvk
;r
u g
S&
(a) 3V (b) 4V
(c) 6V (d) 8V
Q.42 A sphere and cube are of same height. The ratio of their volume is :
,
dx
k
sy
sv
k
Sj
?
ku
dh
Å¡p
k
b
;k¡l
e
k
ugSm
u
o
sQ
vk
;r
uk
sa d
k
vuqi
k
rgS&
(a) 11:21 (b) 3:4
(c) 21:11 (d) 4:3
Q.43 In the given velocity time graph, which part represents retardation:

(s) (m/s)
E

A C
D
velocity (m/s)

o Time (cs)

(a) OA (b) AB
(c) BC (d) CD

123 IX PSA
f
n
,x,
o
sx
&
le
;
xzk
iQ
]dk
Su
&
lk
Hk
kx
½.
k
k
Re
dR
o
j.
kn
'k
k
Zj
gk
gS&

A C
D
osx (m/s)

le; (s)
(a) OA (b) AB
(c) BC (d) CD
Q.44 Weight of a boy on earth is 60N. What will be his weight on moon.
(a) 60 N (b) 10 N
(c) 10 kg (d) 60 kg
i
`F
o
hi
j,
dy
M
+o
sQ
dkH
k
kj
6Np
0an
ze
k
ijm
l
dk
Hk
kj
gk
sx
k
&
(a) 60 N (b) 10 N
(c) 10 kg (d) 60 kg
Q.45 The commercial unit of energy (1 kwh) is equal to :
(a) 3.6 × 108 kJ (b) 3.6 × 103 kJ
(c) 306 × 106 kJ (d) 3.6 × 106 kJ
Å tkZdkO;kol k
f;d ek
=k
d(1 khw) c
j
k
c jgS&
8 3
(a) 3.6 × 10 kJ o
sQ (b) 3.6 × 10 kJ o
sQ
6 6
(c) 306 × 10 kJ osQ (d) 3.6 × 10 kJ o
sQ
Q.46 The weight of a woman is 500N at the equator. Her weight at the
poles would be :
(a) more than 500 N (b) less than 500 N
(c) equal to 500 N (d) O N

124 IX PSA
fd lh
L=k
h dkHk
k
jfo
"
kqo
r
o`Ù
k
ij500N gSA/zqo
k
sa i
j
ml
dk
Hk
kj
gk
sx
k
&
(a) 500 N l
svf
/d (b) 500 N l
sd
e
(c) 500 N (d) O N
Q.47 A cuboid box has dimensions 20 cm × 10 cm × 5 cm. The surface
that will exert maximum pressure on a table would be :
(a) 20 cm × 10 cm
(b) 10 cm × 5 cm
(c) 20 cm × 5 cm
(d) All the surfaces will exert the same pressure
,
d/u
k
H
kfd
fo
eka 20 cm × 10 cm × 5 cm g
, SA
/u
kH
k
d h
fdl
l
rg
}
kj
k
l
c
lsv
f
/dn
kc
izf
r j
ksf
irgksx
k&
(a) 20 cm × 10 cm
(b) 10 cm × 5 cm
(c) 20 cm × 5 cm
(d) lHkhlrg sa c
j
kcjn
k
cizf
r
jk
sf
i
rdj
sax
sA
Q.48 While going to his school, a boy starts from A, takes the path AB,
BC, CD, DB and reaches B as shown in the figure. The total
distance covered and the displacement of the boy would
respectively be : A
C

4km 2km

B 5km D

(a) 16 km, 5 km (b) 5 km, 16 km


(c) 16 km, 6 km (d) 9 km, 5 km
,dy M+dk
fo|k
y; d h v
k
sj
tk
r sg‘A’ l
q, si zk
j
aH
kd
jfp
=
k
ku
ql
k
jiF
kAB, BC,
CD, DB l
sgk
sr
sg
q,‘B’ r
dig
q¡pr
kgSA
y M+o
sQ}k
jk
r;d
hxb
Zn
wj
h
vkSj
m ldk
f
oLFkk
iu Ø
e'k%g
ksx
k&
(a) 16 km, 5 km (b) 5 km, 16 km
(c) 16 km, 6 km (d) 9 km, 5 km

125 IX PSA
Q.49 The distance time graph for the motion of two friends Vijay and
Sameer is given below which of the following statement is true?

Vijay
Sameer

Time

Distance

(a) Sameer is moving faster.


(b) Both Vijay and Sameer are moving at the same speed.
(c) It is not possible to find out the relative speed of Vijay and
Sameer.
(d) Vijay is moving faster.
n
k
s n
k
sL
rf
ot; vk
Sjle
h
jdhxf
ro sQ
fy,
n
wj
hl
e;
x
zk
iQf
n
;kx
;
kg
SA
f
uEu
fy
f
[k
resa l
sdk
Su
&
lk
dFk
ulg
hgSA

fot;
lehj
le;

nwjh

(a) leh
jvis{k
k
Ñrrh
ozxf
rlspy j
g
k gSA
(b) f
ot;vk
Sj leh
jl
e ku
xf
r lspyjgsg SaA
(c) x
zk
iQ
lsl eh
jvk
Sj
fot;dh lk
is{
k
nwj
h i zk
I
rdj
u
kl
aH
k
oug
h
ag
SA
(d) f
ot;vi s{
k
k
Ñ rr
hozx
f
rl spy j
gkg SA

126 IX PSA
Q.50 Train starts from a city A at 6.00 am and reaches the city ‘B’ at 8.30
am. If the distance between the two cities is 160 km the average
speed of the train is :
(a) 70 km/h (b) 60 km/h
(c) 74 km/h (d) 64 km/h
d
k
sbZj
sy
xkM
+h
fd l
h
'k
gjl
s6
- 0
0 am i jizL
F
k
kudj
o
sQ
fdlhnwlj
s'kg
je
sa
8
-
3 0am i
jigq¡p
r
hg
SA
;f
nn
ksu
k
sa '
kg
jk
sa o
sQ
chp
dhn
wj
h
160km gSr
ksj
sy
dh
v
kSlypk
y g
S&
(a) 70 km/h (b) 60 km/h
(c) 74 km/h (d) 64 km/h
Q.51 Which one of the following has maximum number of atoms :
(a) 12 g of H2O (b) 12 g of O2
(c) 12 g of CO2 (d) 12 g of CH4
f
u
Euf
yf
[k
resa l
sf
dle
sa i
j
e
k.
k
qv
k
sa d
h
la[
;
k
vf/
dr
e
gk
sx
h
\
(a) H2O ds 12 g (b) O2 ds 12 g
(c) CO2 ds 12 g (d) CH4 ds 12 g
Q.52 The number of electrons in an element ‘X’ is 11 and the number of
neutrons is 12 which of the following is the correct representation
of the element.

(a) 23 (b) 23
11 X 12 X

(c) 12 (d) 11 X
11 X 12
,
drR
oe
sa b
y
sD
Vªk
uksa d
hla[
; k
11vkSj
U
;wV
ªk
uk
sa d
h
la[
;
k
12g
SA
f
uE
uf
yf
[k
resa
l
sd
k
Su
&l
k r
R
o‘X’ d k
lg h
izn
'k
Zu
gS&
(a) 23 (b) 23
11 X 12 X

(c) 12 (d) 11
11 X 12 X
Q.53 One micrometre is :

127 IX PSA
–3 –6
(a) 10 metre (b) 10 metre
–9 –12
(c) 10 metre (d) 10 metre
,d e
kbØk
se
h
Vj
gk
sr
k
gS&
–3 –6
(a) 10 eh
Vj (b) 10 e
h
V
j
–9 –12
(c) 10 eh
Vj (d) 10 e
h
Vj
Q.54 An object weighs 14 N in air when immersed fully in water, it
weighs only 11N. The weight of the liquid displaced by the object
will be :
(a) 25 N (b) 14 N
(c) 3 N (d) 11 N
f
d l
h
fi
aM
dkok
;qe
sa H
k
k
j14NgSt
y e
sa M
qc
k
su
si
j
bl
dk
Hk
kj
osQ
oyNg
1
1S
f
iaM
}
kj
kf
oL
Fk
k
fi
r t ydkH
k
kjg
k
sxk
&
(a) 25 N (b) 14 N
(c) 3 N (d) 11 N
Q.55 A boy is carrying a school bag of 2 kg mass on his back and moves
100 m on a levelled road. The work done against the gravitational
force will be (g = 10 ms–2)
(a) 3 × 103 J (b) 2 J
(c) 200 J (d) Zero
d
ksbZyM+dkvi
uhih
B i
j 2 fdxzknzO
;e
k
u d
kc L
r
kmBk,f
dlhler
y
l
M +d i
j 10
0 e
h-d
hnwj
h
r; d j
r kgSAml
o
sQ
}k
jk
xq#
R
ok
d"
kZ.
k
cyosQ
fo

–2
f
d ; k
tkuso
kyk
dk;
Zg
k
sx(g = 10 ms )
k
(a) 3 × 103 J (b) 2 J
(c) 200 J (d) Zero
Q.56 Sound produced by a thunder storm is heard 8 s after the
lightening is seen the approximate distance of the thunder will be
(speed of sound = 340 m/s)
(a) 2.72 km (b) 3.72 km
(c) 1.72 km (d) 4.72 km
f
dlh
r f
M+r
>
a>
k}
k
jk
mRiU
uèo
fu
rf
M+r
f
n[
k
kb
Zn
su
so
sQ
8sck
nlqu
k
b
Znsr
h
gSA
x
tZu
es?
k
d hl
f
Uu
dVnwj
h
gk
sx
h

of
u d
h
pk
y ¾34
0m/s)
(a) 2.72 km (b) 3.72 km

128 IX PSA
(c) 1.72 km (d) 4.72 km
Q.57 The suitable scale for the measurement of the length of an adult
round worm (Ascaris lumbricoids) found in small intestine is :
(a) cm (b) mm
(c) µm (d) m
,d O
; L
d x
k
sy
Ñf
e( ,
LosQ
f
jly
qac
zh
dk
sb
fMl)Nk
sV
hvk
¡r
esa i
k
;ktk
rkg
SA
bl osQ
v k
dkj
dh
ek
iosQ
fy
, mf
pr Lo
sQ
y (ek
idkr
jh
dk)
gk sx
k
&
(a) l se
h
- (b) f
eeh
-
(c) e kb
Øk
se
h
Vj (d) eh
-
Q.58 The speed of sound in Air is 331 m/s at 0ºC. On increasing the
temperature of air from 0ºC to 25ºC the speed of sound will :
(a) Decrease
(b) Increase
(c) Remains the same
(d) First Decrease then increase
go k esa è
of
udh
x fr0ºC r
k
ie
ku
i331 m/s g
j k
srh
g SA
;gx
f0ºC r
r k
ie
ku
d ks 25ºC rd c
<+k
usi
j &
(a) ? kV
sx
h (b) c<+sxh
(c) , dl
ek
ujgsx
h (d) igy s?
k
Vsxhf
i
Qjc
<
+sx
h
Q.59 F1 force is required to accelerate 2 kg of mass at 5 ms–2 and F2 force
2
is required to accelerate 4 kg mass at 2 M/s
(a) F1 = F2 (b) F1 > F2
(c) F1 < F2 (d) None of these
F1 cy2 fd xzk
nzO
;
ek
uds 5 ms–² l
k sR
o
fjrd jrk gSAF2 c
y
4f
dx
zk
nzO
;
ek
u
d k m/s² l
s2 sRof
jrd
jr
kg SA
(a) F1 = F2 (b) F1 > F2
(c) F1 < F2 d) m
i
j
ksD
r
esa d
k
sb
Zu
g
h
a

129 IX PSA
B C
A

Distance (km)
Q.60 6

4
D
2

0.4 0.8 1.2 1.6


Time(hr)

In the above distance time graph which among the fours travelling
the fastest speed :
(a) B (b) C
(c) A (d) D

m
i
;
qZD
r
le
;n
wj
h
xzk
iQ
esa f
dld
h
xf
rvf
/dg
S&

B C
A
6
nwjh ¼fd-eh-½

4
D
2

0.4 0.8 1.2 1.6


le; ¼?kaVs½

(a) B (b) C
(c) A (d) D

130 IX PSA
ANSWER KEY TO QUANTITATIVE
STAND ALONE MCQ
1. (d) 2. (d)
3. (b) 4. (b)
5. (c) 6. (c)
7. (b) 8. (a)
9. (b) 10. (d)
11. (c) 12. (c)
13. (b) 14. (b)
15. (a) 16. (a)
17. (a) 18. (d)
19. (b) 20. (b)
21. (a) 22. (d)
23. (d) 24. (b)
25. (a) 26. (d)
27. (b) 28. (c)
29. (d) 30. (c)
31. (d) 32. (c)
33. (a) 34. (d)
35. (c) 36. (a)
37. (a) 38. (b)
39. (b) 40. (b)
41. (d) 42. (a)
43. (b) 44. (b)
45. (b) 46. (a)
47. (b) 48. (a)
49. (a) 50. (d)
51. (d) 52. (a)
53. (b) 54. (c)
55. (d) 56. (a)
57. (a) 58. (b)
59. (b) 60. (a)

131 IX PSA
QUANTITATIVE
Passage Based MCQ
Passage No. 1
A survey was conducted among 1200 people of Delhi speaking different
languages, which is shown in the given figure. Calculate the following as
per given figure.

Punjabi Malyalam
iatkch ey;kye

45° English
45° vaxzst+h
60°
Hindi 150°
fgUnh
30°
Urdu
30° mnwZ

Tamil
rfey

1. Number of Hindi speaking people are :


(i) 150 (ii) 45
(iii) 500 (iv) 60
2. How many people speak Punjabi?
(i) 150 (ii) 45
(iii) 90 (iv) 300
3. How many people speak Hindi and Tamil both together?
(i) 180 (ii) 600
(iii) 280 (iv) 380
4. How many more people speak English than Malyalam?
(i) 25 (ii) 50
(ii) 76 (iv) 67

132 IX PSA
f
n
Yyho
Q
s fo
fH
k
U uH
k
k
"k
k
,¡ck
y
s u
so
k
ysy
kx
sk
as d k
lo {
Zs k
.
k f
d;k
x ;k
]f
tl
eas o
Q
qy12
00
yk
x
s
'
k
kf
eyg,
q f
tU
gas m
u
dh
l [
a;ko
Q
sv
ui
qk
re as f
p=
keas n '
k
k;
Z k
x;k
gA
S f
p=
kd
hl gk
;r
kl
sc
r
k
b,
f
d&

Punjabi Malyalam
iatkch ey;kye

45° English
45° vaxzst+h
60°
Hindi 150°
fgUnh
30°
Urdu
30° mnwZ

Tamil
rfey

1
-f
gU
n
hck
sy
uso
k
ysy
k
sx
f
dr
usg
Sa\
(i) 150 (ii) 45
(iii) 500 (iv) 60
2
-i
at
k
chc
k
sy
uso
k
ysy
k
sx
k
sa d
h
la[
;
k
D;k
gS\
(i) 150 (ii) 45
(iii) 90 (iv) 300
3
-f
gU
n
hvk
Sj
rf
eyc
k
sy
uso
k
ysy
k
sx
k
sa d
h
la[
;
k
crk
vk
sA
(i) 180 (ii) 600
(iii) 280 (iv) 380
4
-ey
;
k
yec
k
sy
uso
k
yk
sa l
sv
ax
zst
h
ck
sy
uso
k
yk
sa d
h
la[
;
k
fdr
u
hv
f
/dg
S\
(i) 25 (ii) 50
(ii) 76 (iv) 67

133 IX PSA
Passage No. 2
The expenditure on education in 1951-52 increases from 0.64% to 3.98%
in 2002-03 (Budgetary estimate). The literacy rate have increased from
18% in 1951 to 65% in 2001. Literacy is not only a right, it is also needed if
the citizen are to perform their duties and enjoy their right properly.
However, a vast difference is notice across different sections of
population. Literacy among males is nearly 50% higher than females and
it is about 50% higher in urban areas as compared to the rural areas.
Literacy rates vary from 96% in some district of Kerala to below 30% in
some parts of Madhya Pradesh.
1. How much is the education budget after increasing in 2003?
(i) 18% (ii) 64%
(iii) 96% (iv) 3.98%
2. Find the increase in the education budget from 1951 to 2003.
(i) 47% (ii) 96%
(iii) 3.34% (iv) 50%
3. How much has the literacy rate increased from 1951 to 2001?
(i) 75% (ii) 65%
(iii) 30% (iv) 96%
4. In how many districts of Kerala the percentage of literacy rate is
more as compare to Madhya Pradesh?
(i) 30 (ii) 66
(iii) 65 (iv) 90
ç
f r '
k
r osQ:i e sa f
'
k { k
k ijO
; ;
1 9
5 1
& 5
2 osQf
y , 0 -6
4çf
r
'k
r lsc<+d
j 20
02&0 3 e
sa 3
-
9
8
ç
f r '
k
r (c tV h; vu qe
k u )g
ksx
; k
gSAb l lslk{ k
j
r k nj
195
1osQ
18 ç f
r
' k
rlsc
< +d j 20
0
1
esa 65 ç
fr '
kr gk sx ; h A e f
g
ykvk
sa dh v i
s{ k
kiq# "k
k
sa esa l
k
{k
jr
knjd j
hc 50çf
r'k
r v f
/ d
g S
v kSj
xzk
eh
. k{
ks=
kk
sa d h v i s{
k
ku
x j
h
; {ks=
k
k
sa esa i
q#"
kk
sa esa lk {
k
j
rkn
jd j
hcip k
l çf
r'k
r v f / dgSA
o
sQ jy o
sQoqQ
N f
t y
ksa esa lk
{k
jrkn j9 6 çf r
'kr g
St c f
deè
; çn
s'k
osQoqQ
NHk
kx
ksa esa ; g3
0
ç
f r '
k
r l suh
p sg SA
1
-2
00
3
esa f
'
k{
kk
ctV
c
<+d
j
f
dr
usç
f
r
'k
rgk
sx
;k
\

134 IX PSA
(i) 18% (ii) 64%
(iii) 96% (iv) 3.98%
2
-1
95
1
ls2
0
0
3e
sa f
'
k{
kk
ctV
e
sa o
`f
¼çf
r
'k
rcr
k
b
,A
(i) 47% (ii) 96%
(iii) 3.34% (iv) 50%
3
-2
00
1
esa l
k
{
kj
rk
njc
<
+d
j
f
dr
usç
f
r
'k
rgk
sx
;h
\
(i) 75% (ii) 65%
(iii) 30% (iv) 96%
4
-o
sQ
j
y o
sQ
oqQ
Nf
tyk
sa e
sa e
è

n
s'
k
dhr
qy
u
k
esa f
dr
usç
f
r
'k
rlk
{
kj
rk
vfè
k
dgS\
(i) 30 (ii) 66
(iii) 65 (iv) 90
Passage No. 3
In a school there are 120 students in class IX. In the physical education
period 88 students play cricket, 65 students play hockey while some
among them play both cricket and hockey. If one student is picked at
random.
If one student is picked at random find the probability that –
1. He plays cricket.
(i) 11
— (ii) 11

15 12

(iii) —7 (iv) —7
15 11
2. He plays hockey.
(i) 13
— (ii) 13

21 20
(iii) 13
— (iv) 12

24 30

135 IX PSA
3. He plays hockey as well as cricket.
(i) 22
— (ii) 11

40 40

(iii) 12
— (iv) —4
40 20
4. If one student is picked who plays cricket also plays hockey.
(i) 3
— (ii) 5

8 8
(iii) —
2 (iv) 1

8 8

,
df
o|
ky
; esa d
{k
ku
o h
ae sa o
qQ
y12
0 N
k
=
k gSaA '
k
kj
hf
j
d f
'k
{k
ko sQ
d k
yk
a'k
e sa 8 8N
k=
k
fØo
sQ
V
r
F
k
k6
5Nk
=
kgk
Wd h
[k
sy
rsgSa t cf
dbU
g
haN
k
=
kk
sa e sa l
so
qQ
NNk
=
knk
su
k
sa [ksy
[ksy
rsg SaA
;
f
n,
dN
k
=
kdk
s;
k
n`P
N
k;
k
pqu
k
x;k
rk

k
Fk
f
edr
k
Kk
rdj
k
s&
1
-o
gf
ØosQ
V[k
sy
rk
gSA
(i) 11
— (ii) 11

15 12

(iii) —7 (iv) —7
15 11

2
-o
gg
k
Wd
h[
k
sy
rk
gSA
(i) 13
— (ii) 13

21 20
(iii) 13
— (iv) 12

24 30

3
-o
gg
k
Wd
hr
F
kk
fØo
sQ
Vn
ksu
k
sa [
k
sy
[k
sy
rk
gSA
(i) 22
— (ii) 11

40 40

(iii) 12
— (iv) —
4
40 2
0

136 IX PSA
4
-;
fn
,
d,
sl
k
Nk=
k
pqu
k
tk,
tk
sf
ØosQ
V[k
sy
rk
gSo
g
gk
Wd
hH
k
h[
ksy
r
k
gSA
(i) 3
— (ii) 5

8 8
(iii) —
2 (iv) 1

3 8
Passage No. 4
Four friends Manan, Chandan, Sanam, Naman are standing at one
unit distance away from the origin in cartesian plane such that their
co-ordinates are (1, 0), (–1, 0), (0, 1), (0, –1) respectively. Manan and
Chandan are facing each other while Sanam and Naman are facing each
other. All the four friends moved three units distance on their right reached
at new points.
Now answer the following questions on the basis of above passage :
1. Now, what are the co-ordinates on which Manan is standing?
(i) (–3, 1) (ii) (–1, 3)
(iii) (1, 3) (iv) (3, –1)
2. Now what are the co-ordinates on which Chandan is standing?
(i) (–3, 1) (ii) (–1, –3)
(iii) (1, –3) (iv) (3, –1)
3. Now, what are the co-ordinates on which Sanam is standing?
(i) (–3, 1) (ii) (–1, –3)
(iii) (1, 3) (iv) (3, 1)
4. Now, what are the co-ordiniates on which Naman is standing?
(i) (–3, –1) (ii) (–1, –3)
(iii) (1, 3) (iv) (3, –1)
p kjf
e =
k
euu
] p Un
u ]l
ue
]u
e udk
f
rZ;r
yi je wyf
c anqls,
db dk
b Zn
wj
h
i jblç
dk
j[kM
+s
g
Sa fd m
uo
sQ
fun
sZ'k
k
ad (
1]
0)](&
1]0)](
0 ]
1 )]( 0 ]&1)
gSaAe
u u v
kSj pU
nud
keq[
k
,d &
nwl
j
sdhvk sj
g Sr
F
k
klu
e oueudkeq[
k ,d&
n wlj
sdh
v k
sj
gSApk
j k
sa f
e=
kvi
u
hn k

v ksj
rhu
bdk
bZd hnwj
hr
;dj
osQ
ub
Zf
LFk
f
rijigq¡pr
sg
SaA
m
i
j
ksD
r
va'
k
dhl
gk
;r
kl
sf
u
Euç
'
u
ksa o
sQ
lgh

kj
cr
k
b,&

137 IX PSA
1
-vc
e
uu
f
dlf
u
nsZ'
k
k
adi
j
[k
M+k
gS\
(i) (–3, 1) (ii) (–1, 3)
(iii) (1, 3) (iv) (3, –1)
2
-vc
p
an
u
fd
lf
u
nsZ'
k
k
adi
j
[k
M+k
gS\
(i) (–3, 1) (ii) (–1, –3)
(iii) (1, –3) (iv) (3, –1)
3
-vc
l
ue
f
dlf
u
nsZ'
k
k
adi
j
[k
M+k
gS\
(i) (–3, 1) (ii) (–1, –3)
(iii) (1, 3) (iv) (3, 1)
4
-vc
u
eu
f
dlf
u
nsZ'
k
k
adi
j
[k
M+k
gS\
(i) (–3, –1) (ii) (–1, –3)
(iii) (1, 3) (iv) (3, –1)
Passage No. 5
In the given square sum of the rows and columns is given. Find the value
of the given variables A, B, C, D.

A A A D 26
D B B B 32
D B B C 35
D D C C 42
38 30 29 38 135

1. The value of A is
(i) 5 (ii) 7
(iii) 10 (iv) 11

138 IX PSA
2. The value of B is
(i) 5 (ii) 7
(iii) 14 (iv) 12
3. The value of C is
(i) 7 (ii) 10
(iii) 14 (iv) 8
4. The value of D is
(i) 7 (ii) 11
(iii) 15 (iv) 9
f
n
,x,
o
xZe
sa i
af
D
ror
r
Fk
kyE
c
or;
k
sx
f
n,
x,
g
SaA
A, B, C, D O
;
at
dd
k
ek
uKk
rdj
saA

A A A D 26
D B B B 32
D B B C 35
D D C C 42
38 30 29 38 135
1
-O
;at
d
Ad
k
ek
ugS
(i) 5 (ii) 7
(iii) 10 (iv) 11
2
-O
;at
d
Bd
k
ek
ugS
(i) 5 (ii) 7
(iii) 14 (iv) 12
3
-O
;at
d
Cd
ke
k
ugS
(i) 7 (ii) 10
(iii) 14 (iv) 8

139 IX PSA
4- O
;
at
dDd
k
ek
ugS
(i) 7 (ii) 11
(iii) 15 (iv) 9
Passage No. 6
The following bar graph gives the information of the sales of the books
(in thousnads) of six languages during two consecutive years 2010 and
2011.

130
Sales in thousand numbers

120
110
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
2011
0 English French Hindi Sanskirt Germon Spanish
Books - 2010

Now answer the following questions based on above bar


graph :
1. Total sale of English, Hindi and German books (in thousands)
for both years :
(i) 250 (ii) 310
(iii) 435 (iv) 560
2. What is the ratio of total sale of Spanish books in both years
and total books of Hindi in both years?
(i) 10 : 11 (ii) 8 : 11
(iii) 11 : 10 (iv) 5 : 34
3. What is the average sale in thousands of all the books for the

140 IX PSA
year 2010?
(i) 73 (ii) 80
(iii) 83 (iv) 88
4. What is the ratio of the total sale of French books as compared
to the sales of Sanskrit books for both years?
(i) 2:3 (ii) 3:5
(iii) 7 : 9 (iv) 5 : 7
f
uE
un
aM
v
ky
s[
k
N%H
k
k
"k
k
vksa d
h
iqL
r
dk
sa d
h
o"
kZ2
0
1
0r
Fk
k2
01
1
esa g
qb
Zo
qQ
yf
cØh
dk
sn
'k
k
Zr
k
g
S&

130
Sales in thousand numbers

120
110
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
2011
0 English French Hindi Sanskirt Germon Spanish
Books - 2010
m
i
;
qZD
r
naM
v
ky
s[
k
osQ
vk
/k
jij
f
uE
ui
z'
u
k
sa o
sQ

kj
nh
f
t,&
1
-vx
at
sz h
]
fg
Un
h
rF
k
kt
eu
Z H
k
k
"k
kdh
iL
qr
d
k
as d
h
nk
u
sk
as o
"
k
k
±s e
as g
b
q Zf
c
Øh(
g
tk
je
)as g
S%
(i) 250 (ii) 310
(iii) 435 (iv) 560
2
-L
iSf
u'
kHk
k
"k
kdh
nk
su
k
sa o
"
k
k
s± e
sa g
qb
Zf
cØh
rF
kk
fgU
n
hHk
k
"k
kdh
nk
su
k
sa o
"
k
k
s± e
sa g
qb
Zf
cØh
dk
vuqi
k
rD;k
gS\
(i) 10 : 11 (ii) 8 : 11
(iii) 11 : 10 (iv) 5 : 34

141 IX PSA
3
-o
"k
Z2
01
0
esa g
qb
Zo
qQ
yiqL
r
dk
sa d
h
fc
Øh
(gt
k
jesa)
d
kv
kSl
r
D;
k
gS\
(i) 73 (ii) 80
(iii) 83 (iv) 88
4
-n
ksu
k
sa o
" k
k
s± e
sa izSaQ
pHk
k
"k
kdhiqL
r
dksa d
h o
qQ
yfc
Øh
rFk
knk
su
k
sa o
"
k
k
s± e
sa l
aL
o
`Q
rHk
k
"k
kdh
i
qLr
d k
sa d h
o qy f
cØhdkv
uqik
rD ;k
gS\
(i) 2:3 (ii) 3:5
(iii) 7 : 9 (iv) 5 : 7
Passage No. 7
Sound is a kind of energy and it needs a medium to travel as it is a kind of
longitudinal wave. The speed of sound in different medium is different.
Along with the nature of the medium temperature also affects the speed of
the sound. At 25ºC speed of sound in some medium is given below :
1. Air – 346 m/.s
2. Water (Distilled) – 1498 m/s
3. Water (Sea) – 1531 m/s
4. Flint Glass – 3980 m/s
5. Steel – 5960 m/s
Sound energy gets reflected through a suitable reflecting surface. An
echo is a reflected sound which is heard separately. The sensation of
sound persists in our brain for about 0.1sec. To hear the echo clearly at
22ºC, the minimum distance between the source of sound and obstacle
should be 17.2 m as the speed of sound in air at that temperature is 344
m/s.
1. The speed of sound is more in sea water than in distilled water
at the same temperature because of
(i) taste of sea water is different from distilled water
(ii) density of sea water is more than distilled water
(iii) sea water can conduct electricity
(iv) animals can survive in sea water.
2. An echo is returned in 3 sec. at 22ºC in a hall. What will be the
distance of reflecting surface from the source.

142 IX PSA
(i) 1032 m (ii) 516 m
(iii) 258 m (iv) 344 m
3. The speed of sound in space will be
(i) 0 m/s (ii) 332 m/s
(iii) 596 m/s (iv) 1498 m/s
4. In the same medium the speed of sound
(i) increase with temperature
(ii) decreases with temperature
(iii) remains same
(iv) first increase then decrease
è
of
u Åtk
Zd k
, d
:igSf
tlsp
yuso
sQ
fy
, , d ek
è;edhvk
o '; d rkgk
sr
h
gSA
èo
fu r
jaxsa
v
uqn

;Zr
jax
sa g
SaA è
o
fudhpk
y f
of
H
kUuek
è
;ek
sa esa fH
k
U u
&f
Hk
U
u g
k sr
h gSA
ekè;e
d h
ço`Q
f
ro sQ
l
kFkr
k
i e
k
u Hk
h è
o
fud
h p
k
y d
k

H k
k
fo
rd j
r k
g SA
oqQ
Nek
è;
ek
sa e
sa 25ºC ij
èof
ud h
pk
y
f
u
Eu r
kfy
d k e sa n
h
xb
Zg
S&
1
-o
k;
q &346 m/s

2
-ty
(
vk
lqr
) &1498 m/s

3
-ty
(
le
qn
zh
) &1531 m/s

4
-dk
¡p
(f
Ý
yaV
) &3980 m/s

5
-L
Vh
y &5960 m/s

è
o fu Å t kZ,d i jk
or Zdl r g
l sVdjk d
jç dk
' k
d h H
kk
af
rijk
o f
rZr
gk
sr hg
SA
çf

o f
u , d
i
j k
o f
r Zr èo f
u g St
ksf de wy
èo f
u l svyx lquk
bZnsAge
kj
se fL
r"desa è
of
udh lao
snu
k
y x Hk
x 0.1 sec. rd c u
hj g r
hgALi"V ç
fr
è o
f
u l
quuso
sQf
y, ewyèo
fur F
k
ki
jk
of
rZr è
o f
u
esa 0.1 sec. d kl e
; v U
rj kyv o'; gksu
kpkf
g
, A22ºC rk
iek
u ijL
i"
V ç
f

of
ud k
sl qu
u
s
o
sQ f
y , lzksr
o i jk
orZd l r g
osQch
p d hn
wjh
d elsd e17.2 m g
k
suh pk
fg
,tcfd ml
r
k i eku ij è
of
u d ho k;
qe
sa pk
y 344 m/s g
ksr
hgSA
1
-,
dg
h
rk
ie
ku
ij
le
qn
zh
tye
sa è
o
fu
dh
pk
yvk
lqr
t
ylsv
f
/dg
k
sr
h
gSD
;
k
saf
d&
i)
( l
e
qn
zh
tyd
k
Lok
nvk
lqr
t
ylsf
H
kU
ug
ksr
k
gSA

143 IX PSA
ii)
( l
e
qn
zh
tyd
k
?k
uR
ovk
lqr
t
ylsv
f
/dg
k
sr
k
gSA
iii)
( le
qn
zh
tyf
o|
qr
dk
lap
k
ydg
SA
iv)
( le
qn
zh
tye
sa t
h
oth
f
orj
gl
dr
sg
SaA
2
-dk
sb

fr
èo
f
u3l
So
sQ
.
M i
'
pk
r~l
qu
k
b
Znsr
h
gSA
ij
k
or
Zd
l
r
gr
F
k
klzk
sr
osQ
ch
pdh
nwj
h
D
; k
gk
sx
h
\
(i) 1032 m (ii) 516 m
(iii) 258 m (iv) 344 m
3
-var
f
j
{ke
sa è
o
fu
dh
pk
yD;
k
gk
sx
h
\
(i) 0 m/s (ii) 332 m/s
(iii) 596 m/s (iv) 1498 m/s
4
-,
dg
h
ek
è;
ee
sa è
o
fu
dh
pk
y
i)
( r
k
ie
ku
osQ
lk
Fk
c<+r
h
g ii)
SA ( rk
ie
ku
osQ
lk
Fk
?k
Vr
hg
SA
iii)
( dk
sb
Zc
n
yk
oug
h
ag
k
sr
k iv)
A ( ig
y
sc
<
+r
h
gSf
i
Qj?
k
Vr
hg
SA
Passage No. 8
In everyday life, we see some objects at rest and others in motion. An
object may appear to be moving for one person and stationary for some
other. Most motions are complex. Some objects may move in a straight
line, others may take a circular path. The simplest type of motion is the
motion along a straight line. The shortest distance measured from the
initial to the final position of an object is known as the displacement.
If the object covers equal distance in equal intervals of time, it is said to be
in uniform motion. During uniform motion of an object along a straight line,
the velocity remainse constant with time. In this case, the change in
velocity of the object for any time interval is zero. However, in non-uniform
motion, velocity varies with time. Non-uniform motion is of two types –
uniform acceleration and non-uniform acceleration. If a car travelling
along a straight road increases its speed by unequal amount in equal
intervals of time, the car is said to be moving with non-uniform
acceleration whereas, if its speed increases or decreases by equal

144 IX PSA
amount in equal interval of time, it is said to be moving with uniform
acceleration.
The table given below shows distance (in metres) travelled by three cars
A, B and C. Read this data carefully and answer the questions that follow :
Distance (in metres) covered by three cars
Time Car A Car B Car C
1st second 5 5 5
2nd second 5 10 8
3rd second 5 7 11
4th second 5 9 14
5th second 5 15 17
1. Which of the cars is moving with uniform motion?
(i) A (ii) B
(iii) C (iv) B & C
2. The car that covers the maximum and the minimum distance in
the 3rd second respectively is :
(i) A &C (ii) B&C
(iii) C & A (iv) A & B
3. Which of the car is moving with uniform acceleration?
(i) A (ii) B
(iii) C (iv) B & C
4. How much distance is covered by the car B in 5 sec.?
(i) 15 m (ii) 46 m
(iii) 25 m (iv) 55 m
n
Sfu
d t h
oue sa g
eo qQNo
L r
qv
ksa dk
sf ojk
ek
oLF
kke
sa r
Fk
koqQNo Lr qv
k sa d k
sx
fr ek
u voLF
kke
sa
n
s[k
rsg
SaAf
dlh O
;
fD r o
sQ
f y, , d o
Lrqx
fr'
kh
y ç
rh
r g k
sl dr h
g S]tc
fd n
wlj
sosQ
fy,
f
LFk
jAc g
qr&
lh x
f
r; k¡t
fV
y g
k
sr hgSaA
oqQ
NoLr
q,
¡l h
/h
js[
k ke
sa]r
k soqQ N oL
rq,¡o`Ù
k
h
; iF
kij
xfr
eku gk
sl
d rh
gSaAxf
rd kl clsl k/k
j.
k ç
dkj l
jy js[
kh
; x
f r g SA
oL
r qdh ç
kj
af
Hk
d o
vaf
r
e f
L Fk
fr
osQ c
h
p d hU
;wu
re n
wj
h d
ksoL
rqdk
fo LF
kk
iu d g
r sg
SaA
o
L
r
ql
ek
ule
;
k
ar
j
k
yesa l
e
k
unwj
h
r;d
j
r
hg
Sr
k
sm
ld
h
xf
rdk
s,
dl
e
k
uxf
rdg
r
sg
SaA

145 IX PSA
f
dlho L
r qd h,dl e
k
u lj
y js[ k h;x
fr o sQn kSj
k
ule; o sQl k
Fk osxfu
; rj
gr kg
SA b
l
v
oLF
kk esa fdlh H
khle
; k
ar
jk
y e sa o L
r
qosQ
osx e
sa if
jor
Zu
' k wU
; gSA; | fivl e
kux f
resa o
sx
l
e;o sQ
l kF
k i
fjof
rZr
g
ksrkg
SAv l ek
ux f
rn k
sç d k
jdhgk
sr h g
S& l e k
u R
o
j .
kvk
Sj vl eku
R
oj
.k
A ;f
n ,
d dkj l
h
/ hlM+d i jpy r
sgq, l e
k
u le
; karj k
y esa v lek
u n
jl spk
y dk
s
i
f
jof
rZrd jr h
gS]
r cd
g ktkrk
g Sf ddkjv le k u
Roj
.k
o sQ l k
F kx frek
u gSA
bl
o sQf
oi jh
r]
b
ldkj d kosxlekul
e ;k
ar
jk
y e sa l
ek
u :i ls? k
Vr
k;k
c < +r
kgSr ksmls,
d le
ku R
oj. k
ls
x
fr
ek
u d g k
t k
r k
gSA
u
h
psnhx
b
Zl
k
j .
k
hrh
udkj
k
sa A, B v
k
Sj C}kj
kr
;dhx
b
Zn
wj
h
n'
kk
Zr
hg
SA
f
n,x
,
vk
ad
M+k
sa d
k
s
è
;
k
u i
wo
Zdi
f
<+,
vk
Sj
uh
psf
n ,x , ç
'
uk
sa o
sQ

kj
nh
f
t,&
r
h
udk
j
ksa }
k
j
kr;
dh
xbZn
wj
h(
eh
V
j e
sa)
l
e
; d
k
jA d
k
jB d
k
jC

1st lsdsUM 5 5 5
2nd lsdsUM 5 10 8
3rd lsdsUM 5 7 11
4th lsdsUM 5 9 14
5th lsdsUM 5 15 17
1
-dk
Su
&
lh
dk
j,d
l
e
k
uxf
rdj
j
gh
gS\
(i) A (ii) B
(iii) C (iv) B & C
2
-r
hl
j
sl
sd
.
M
esa v
f
/dr
e
vk
Sj
U
;wu
r
en
wj
h
r;d
j
u
so
k
yhd
k
jsa Ø
e
'
k
%gSa &
(i) A vkSj C (ii) B vkSj C
(iii) C vkSj A (iv) A vkSj B
3
-,
dl
e
k
uR
oj
.
kl
sp
y
u
so
k
yhd
k
jgS&
(i) A (ii) B
(iii) C (iv) B vkSj C
4
-5l
sd
.
M
esa d
k
jB}
k
j
kr;
d
hx
b
Zn
wj
h
gS&
(i) 15 m (ii) 46 m
146 IX PSA
(iii) 25 m (iv) 55 m
Passage No. 9
There are two forms of mechanical energy in an object – kinetic energy
and potential energy. Kinetic energy is associated with an object’s motion,
while potential energy is the stored energy in an object as a result of its
vertical position i.e. height. The total amount of mechanical energy is the
sum of these two forms of energy. A group of students are studying the
relationship between the Potential Energy(PE), Kinetic Energy (KE) and
total mechanical energy (TME) for a cart rolling down and up on the incline
plane. The four different locations of the cart in (cm) are given below in fig
1 and energy values of the cart in fig 2. On the basis of these observations
answer the following questions.
150
125
1 00
75
m) B
50(c
25
o C
A

Fig. 1 (Four locations of the cart)

Location K.E. (J) P.E. (J) T.ME (J)


A 0.505 0.603 1.108
B 0.000 1.107 1.107
C 0.366 0.743 1.109
D 0.845 0.263 1.108
Fig. 2 (Energy values of cart (in Joule)

1. At which position, the potential energy is minimum?


(i) 0.50 m (ii) 1.00 m
(iii) 1.20 m (iv) 1.45 m
2. Which conclusion regarding the total mechanical energy (TME)
147 IX PSA
of the cart is right with the data values?
(i) The TME increases as the cart rolls upward decreases as it
rulls down.
(ii) The TME decreases as the cart rolls upward and increases as
it rolls down.
(iii) The TME decreases as the cart rolls upward and decreases
as it rolls down.
(iv) The TME remains constant during the cart’s motion along the
incline plane.
3. During motion of cart from location C to D :
(i) Both the K.E. and P.E. increases
(ii) Both the K.E. and P.E. decreases
(iii) The K.E. increases and P.E. decreases
(iv) The K.E. decreases and P.E. increases
4. For which of the following positions along the track does the
cart have the smallest K.E.?
(i) 30 cm (ii) 90 cm
(iii) 50 cm (iv) 150 cm
f
dlh
vku
rr
yi

tk
Zdke
ku
Åt k
Zo
sQ n
k
sçdk
j g ksrsg
Sa & (1 )xf
rtÅ tk
Zr
F k
k(2
) f
LF
kf
rtÅ t k
ZA f
dl h
o Lrqe
sa ml dhx fr
o
sQ
d k
j. kf
ufgr
Å t k
Zd ksxf
r tÅtk
Zd gr
sg
Sa]
tcf
d f
d lh
oL rq}kjk
ml d hf
LFk
f r (Å¡p kb
Z)
vF
ko kfo U
;k
l esa i f j
or ZuosQdk
j.
klafp
r Å tk
Zdk
sf
L
Fkf
rtÅ t k
Zd grsg
SaAoLr
qe sa m
i f
L Fkr
o
qQ
y ;k
af=k
d Åt kZd ke k
u x f
rtÅtkZofL
F k
f
rt Åtk
Zo
sQ
;ksx osQcj
k
c j gk
srk
g SA Nk
=k
k
sa o sQ
,
d le wgus,d V ªkWyh d k
sv k
urry ijÅi j,o
auh
psdhv k
sjx frd j
k
u sijx fr tÅ t k
Z]
f
LF
k
f rt Å
tkZo
; kaf
= k
d Å tkZo
sQ
ij
Lij l
ac
a/ dkv
è;;uuh
psç nf
' k
Zrf
Ø ; k
dy k
i o sQ
v uqlkj
n
'k
kZ;k
g SA
V
ªk
Wy
hdhf o
f
H
kU
upkj
fp
f=
krf
LF
k
f
r ;
k
sa d k
sf
p=
k&
1esa n
'
k
k
Z; kx;k
gSr
F
k
kV
ªk
Wy
he
sa Å
t
k
Zdk
eku
f
p =
k
&2e
sa ç
n
f
'k
Zr
gSA
f
uE
uk
af
drv
kad
M +k
sa o
sQ
vk
/k
jij ç
'
uk
sa o
sQ

kjn
h
f
t, &
f
p=
k
&1

148 IX PSA
150
125
10 0
75
m) B
5 0 (c
25
o C
A

f
L
Fk
f
r K.E. (J) P.E. (J) T.ME (J)
A 0.505 0.603 1.108
B 0.000 1.107 1.107
C 0.366 0.743 1.109
D 0.845 0.263 1.108
f
p=
k
&2(
V
ªk
Wy
ho
sQ
Åtk
Zo
sQ
ek
u)
1
- f
dlf
L
Fk
f
r e
sa U
;
wu
re
f
LF
k
f
rtÅ
t
k
Zg
S\
(i) 0.50 m (ii) 1.00 m
(iii) 1.20 m (iv) 1.45 m
2
-V
ªk
Wy
he
sa o
qQ
y;k
af
=
kdÅ
t
k
Zo
sQ
ek
uosQ
vuql
k
jD;
k
mf
prf
u
"d"
k
Zf
u
dyr
k
gS\
(i) V
ªkWy
h
esv k
urryij
Åij
dhvk
sj
xf
rd j
usi j
oqQ
y;k
af
=
kdÅtk
Zc
<+r
h
gSrF
k
kVªk
Wy
ho
sQ
uh
psd
h
vk
sj
xf
rdj
usi
j
oqQ
y;kaf
=
kdÅtk
Z?
k
Vrh
gSA
(ii) V
ªkWy
h
dsv ku
rryij
Åij
d h
vksjx
f
rd j
u si
joqQ
y;kaf=
k
dÅtk
Z?
k
Vr
h
gSrF
k
kVªk
Wy
ho
sQ
uh
psd
h
vk
sj
xf
rdj
u si
j
oqQ
y;k
af=
k
dÅ tk
Zc
< +r
hg
SA
(iii) V
ªk
Wy
hd
sv
k
urr
yi
j
uh
ps;
k
Å i
j
dhv
ksj
xf
rdj
u
si
jo
qQ
y;k
af
=
kdÅ
t
k
Z
?
k
Vr
hg
SA
(iv) V
ªk
Wy
hd
sv
k
urr
yi
j
uh
ps;
kÅi
j
dhv
ksj
xf
rdj
u
si
jl
H
k
hf
LF
k
f
r;k
sa e
sa
149 IX PSA
o
qQ
y;k
af
=
kdÅ
t
k
Zd
ke
k
uvi
f
j
of
rZr
j
gr
k
gSA
3
-V
ªk
Wy
hd
hx
f
rosQ
nk
Sj
k
uf
LF
k
f
rCl
sDi
j
&
(i) x
f
r
t o
f
L
Fk
f
rtÅ
t
k
Zn
k
su
k
sa c
<
+r
h
gSaA
(ii) x
f
r
t o
f
L
Fk
f
rtÅ
t
k
Zn
k
su
k
sa ?
k
Vr
hg
SaA
(iii) x
f
r
t Å
t
k
Zc
<+r
h
gSr
F
k
kf
LF
k
f
rtÅ
t
k
Z?
k
Vr
hg
SA
(iv) x
f
r
t Å
t
k
Z?
k
Vr
hg
Sr
F
k
kf
LF
k
f
rtÅ
t
k
Zc
<+r
h
gSA
4
-i
Fk
ijV
ªk
Wy
hd
hx
f
rosQ
nk
Sj
k
uf
dlf
L
Fk
f
rij
Vªk
Wy
he
sa K.E. U
;
wu
re
g
k
sr
h
gS\
(i) 30 cm (ii) 90 cm
(iii) 50 cm (iv) 150 cm

150 IX PSA
Answer Key
Passage 1
1. (iii) 500
2. (i) 150
3. (ii) 600
4. (ii) 50
Passage 2
1. (iv) 3.98%
2. (iii) 3.34%
3. (iii) 47%
4. (ii) 66%
Passage 3
1. (i) 11/15
2. (iii) 13/24
3. (ii) 11/40
4. (i) 3/8
Passage 4
1. (iii) (1, 3)
2. (ii) (–1, –3)
3. (i) (–3, 1)
4. (iv) (3, –1)
Passage 5
1. (i) 5
2. (ii) 7
3. (ii) 10
4. (ii) 11
Passage 6
1. (iv) 560
2. (i) 10:11
3. (ii) 80
4. (iii) 7:9
Passage 7
1. (ii) Density of sea water is more than distilled water
2. (ii) 516 m
3. (i) 0 m/s
4. (i) Increase with temperature

151 IX PSA
Passage 8
1. (i) A
2. (iii) C & A
3. (iii) C
4. (ii) 46 metre
Passage 9
1. (i) 0.50 m
2. (iv) The TME remains constant during the cart’s motion along the
incline plane.
3. (iii) The K.E. increases and P.E. decreases
4. (iv) 150 cm.

152 IX PSA
Sample Question Paper-I
[
k
.
M (
v)
O;
k
dj
.k
ovu
qi
z;
k
sx

f
u
nsZ'
k
fu
Eu f y f
[k
ri z'
ula[ ;
k
1l s8e sa l
c
lslg h f
od Y
i p
qf
u,
&
1
- ^ e gkR
ek
th u
sg
e as v
P
Nhc kr
sa c r
k
b
ZAok
D ; esa d
k
Sul
kf
o'k
s"
k
.k
gS\
(i) x
q. k
ok
p d f
o'
ks"
k.k (ii) ifj
ek
.
kok
pdfo'k
s"
k
.
k
(iii) ladsr
ok pd
fo 'k
s"
k. k (iv) l a[
;k
ok
pdfo'k
s"
k
.k

2
- e ksf
g u
h
vR
; ar
lqan
j
h
gSA
o
kD
;e
sa i
zf
o'
ks"
k. k
gSA
(i) ek sfg
u
h (ii) v R
;
ar
(iii) lqan j
h (iv) g
S

3
- o g j k
si
Mk
Aok
D ;
e
sa i
z;
qD
r
fÿ
;k
gSA
(i) vde
Zd (ii) l d
eZd
(iii) f
}deZd (iv) i
zsj
.
k
kFk
Zd

4
- ^v f/k
d*f
ÿ;k
fo
'k
s"
k
.k
dkH
k
sn
gS&
(i) i
f
jek
.k
ok
pd (ii) d
k
yok
pd
(iii) L
F
kk
uo
kpd (iv) j
h
f
rok
pd

5
- y s[ ku
dh
n`f
"
V l
sl
gh
'k
C
ngS&
(i) i
fjek
.k
ok
pd (ii) i
j
k
ykSf
dd
(iii) i
kjyk
Sf
dd (iv) i
k
j
ykSd
hd

6
- ^m i *m
i
lx
Z;
qD
r'k
C
ndk
Su
lk
gS\
(i) vipk
j (ii) m
i
p
(iii) mi
t (iv) m
i
;k
sx

153 IX PSA
7
- i sM ij
i
{k
hc
SBsg
SaA
j
s[
kk
af
dri
n
esa d
k
j
d g
SA
(i) d
Ÿk
kZdk j
d (ii) d eZdk
j
d
(iii) v
f/
kd j .
k
dkjd(iv) l ac
a/k
dkj
d

8
- bl o "
k
Zv
fro `f
"
VusQ
l
y
dk
sp
k
Si
Bd j fn
;
k
Aj
s[k
k
af
d rin
d
kf
oy
kse
g
SA
(i) lw[
k k (ii) vuk
o `f
"
V
(iii) ck<
+ (iv) vk
syk
sa

[
k.
M(
[k )l
an
Hk
Ze
sa '
k
Cn
koyh
[k
.M(
v) O;
k
dj.k ovuqi
z;
k
sx
f
u
nsZ'
k
fu
Eu
f
yf
[k
riz'
u
la[
;
k
9 l
s1
6e
sa l
cl
slg
h f
odYidk
p;u
dh
f
t,&

9
- v k°[k
fn
[k
kuk
&
(i) vk
°[
kesa [
k
q'
k
hN
ku k (ii) g
k
s'
k
vku
k
(iii) x
qL
lki
zd Vdj
uk
+ (iv) l
ko
/k
k
uhg
V
uk

1
0
- v kl e
k
uf
lji
jm
B
kuk
&
(i) cg
qr
m
°p
k
gk
su
k (ii) c
g
qr '
k
ksj
dju
k
(iii) cg
qr
ot
umB
k
uk (iv) b
u
esa l
sdk
sb
Zu
g
h
a

1
1
- x t H k
jdh
N k
rh
g k
su
k
&
(i) c
gqrp
k SMh
Nkr
hgk
su
k (ii) ,
deh
V
jd h
Nk
rh
gk
su
k
(iii) x
k
SjolsH k
jtk
uk (iv) f
i
Nyh
ck
rsa ;
k
ndjuk

1
2
- ' k
sjd k
sl
k
eusn
s[
k
djesj
k
[k
wu
lw[
k
x;kA [
k
wu
lw[k
usdk
vk'
k
;gSA
(i) [k
wude
gk
su
k (ii) [ k
wu
t yuk
(iii) [k
wumc
yuk (iv) M jt k
uk

154 IX PSA
1
3
- i q= dsd
k
ysd
k
juk
ek
sa d
k
sl
qu
d
jf
i
rkd h x
n
Zu
>
qd x
bZA^
xnZu
>
qd
u
k
*dk
vk'
k
;gSA
(i) f
oue
zg
k
su
k (ii) vk
n j
n su
k
(iii) yfT
t
rgk
suk (iv) f
oj
ks/
k
d j
uk

1
4
- e Sau
s,d
f
H
k[
kk
j
hdk
si
Sl
sf
n
,rk
sv
kl
ik
l [k
Msl
Hk
hf
Hk
[k
k
jhe
sj
s-
-
--
-
--
-
-
--
-
-A
(i) xy
si
Muk (ii) i
Sj
iMx,
(iii) xy
si
M x
, (iv) i
Sj
iMuk

1
5
- d c hj
k
eufu
e Zy
H
k
;k
tSl
sl
j
;
w-
-
-
--
-
----A
(i) ik
uh (ii) u
h
j
(iii) vac
q (iv) t
y

1
6
- Hkj h l
H
k
k
esa viek
ugk
su
si
j
H
kh
nzk
si
n
h-
---- -
-
--
-
ih
x ;
h
A
(i) ik u h (ii) x
qLl
k
(iii) [k q'
k
h (iv) lk
se
j
l

(x)x | k
a'k i
wf
rZd hft,
[ k.M (
v) O;kd j.
k o vuqiz;k
sx
f
u
nsZ'k
& uh
p sfn
,x; sv uqP
Nsnd k
si< d ji
z'u la[
; k 17 ls2 4 e sa m fp
r fo d Y
id k
p; u
d
hf
t ,
& vk
sy af
i
d 17 i j18 f
i jk
s;sgq,19N Yyse wy : i lsi k
°p
k
sa 20 d h
fe=rk
i w.k
Z
&
,d r
kd kÁ fr
fu
f/
k
R o d j
rsF
k
sA
v c ;s2
1 f
e= rk
d sÁ rh d g
SaAb u NY y k
sa ds&
u
hys]
ih
y s]
d
ky s]
gjsvk
Sj yk
yjaxk
sa ds22g
SaA tks23nyk
sa ds/o t k
sa e
sa g
k sr
sg SaAl
Q sn i
`"V
Hk
wf
e'k
kafr
d
h2 4
gSA

1
7f jD r L
F
k
ku
17
\
(i) /
ot (ii) >
aMh
(iii) i
rk
dk (iv) dsr
q

1
8
- fjD r L
F
k
ku
18
\
(i) i
gy s (ii) m
l
esa
(iii) m
ue
sa (iv) v
k
il e
sa

155 IX PSA
1
9
- fjD r L
F
k
ku
19 \
(i) p
kj
k sa (ii) i
k
°p
k sa
(iii) |
gk
sa (iv) l
kr
k
sa

2
0
- fjD r L
F
k
ku2
0\
(i) eg
kl
k x
j
k
sa (ii) e
gk
}h
i k
sa
(iii) b
af
n
z;
k
sa (iv) i
k
aM
ok
sa

2
1
- fjD r L
F
k
ku
21\
(i) j
k
"V
™h; (ii) f
oj
k
s/
kk
H
kk
lh
(iii) /
k
kf
eZd (iv) v
ar
jk
Z"
V
™h
;

2
2
- fjD r L
F
k
ku22
\
(i) e
sy (ii) f
ey
ki
(iii) ;
kst
u
k (iv) l
wp
d

2
3
- fjD r L
F
k
ku
23
\
(i) v
yx (ii) l
e
k
u
(iii) f
of
H
kU
u (iv) l
e
:i

2
4
- fjD r L
F
k
ku2
4\
(i) i
zr
h
d (ii) i
zf
r
dk'
k
Z
(iii) i
zf
r
ok
n (iv) i
zf
r
fÿ;
k

156 IX PSA
Qualitative Reasoning
o
x
Z&
c
h(
x
q.
k
k
Re
dr
d
Z)
i
z'
u
25
ls4
2
@Questions 25 to 42

i
z-
25v
k
eh
ju
stc eut
hrd
ksn
s[
k
kr
ksm
ls;
k
nvk;
kf
dog
m
ld
hc
sV
h
dhe
k
rk
dsf
i
rk
d
k
csV
k
gSAeu
thrve
h
j dk
--
--
--
-
--
--
-
--
-
-
--
-
-g
SA
1
)l k
y k
2
)H k
k
bZ(
lxk
)
3
)H k
k
bZ(
fj
'r
sn
wj
dk)
4
)p k
p k

When Amir saw manjeet, He recalled that he is son of the father of


the mother of his daughter. Manjeet is Amir 's.........................
1) Brother - in - Low
2) Brother
3) Cousin
4) Uncle

i
z-
26y
s[
k
dlacaf
/k
r g
S^ f
drk
c*l
s]
ml
hi
zd
k
j
--
--
-
--
-
--
lac
af
/
kr
gS-
-
--
-
--
-
--
-
-l
sA
1
)e u
q"
;]l e
k
t
2
)b at h
f
u;j] H
k
ou
3
)e tn
wj
]H
k o
u
4
)Q y]i
sM+

Author is related to book. In the same way --------- is related to -------


------
1) Human Society
2) Engineer, Building
3) Mason, Building
4) Fruits, Tree

157 IX PSA
i
z-
27t
k
sv
U;
l
sf H
kU
u gS]
ml
sp
qf
u
,%
1
)l hle
ksx
zkQ
2
)H k
wdai
3
)p ÿo
k
r
4
)l qu
k
eh

Choose the odd one out :


1) Seismograph
2) Earthquake
3) Cyclone
4) Tsunami

i
z-
28v
f
erd
hm
ezvi
usi
q=dhm
ezl
s6
xqu
h
gSA
p
kj
lk
yck
n]
mu
dh
mezd
k
;k
sx
43
o
"k
Zg
k
s
t
k
,x
kA
vf
erdhorZe
k
ume
zcr
k
b,
%
1
)3 0
l k
y
2
)3 2
l k
y
3
)3 4
l k
y
4
)2 8
l k
y

Amit is now 6 times as old as his son. Four Years form now, the
sum of their ages will be 43 years Determine Amit's present age :
1) 30 Years
2) 32 Years
3) 34 Years
4) 28 Years

158 IX PSA
i
z-
29,d O
;
fDr usn
f{
k
.kdh
rj
Q pyu
k
' k
q:
f d;
kv k
Sj7fd
- e
h
-py
kAm
ldsc
kn
ck,
a
eqM+d
j
2 f
d - e
h-
pyk
Aml
dsc
kn,
d ok
j f
Qjc
k, ae
qM
+d
j 1
2f
d-
eh
-p
y k
A,d
c k
j
f
Q jc
k
,ae
qM+dj2f
d-
eh
-pyk
Avi
usvk
jaf
H
kdf
canwi
jig
q°p
u
sd
sf
y,m
lsf
dru
h
nwj
h
r; d
j
uhg
ksxh\
1)7 f
d -
eh
-
2)1 2 fd-e
h-
3) 4f d -
eh
-
4)5 fd -eh
-

A Man Starts walking in south & walks for 7 km, then turns left
walks for 2 km, once again turns left & walks for 12 km, turns left
one more time & walks for 2 km. How much distance he has to
cover to reach the starting point ?
1) 7 km
2) 12 km
3) 4 km
4) 5 km

i
z-
30,
dL
d wye
sa yM
+d soy
M
+f
d ;k
sa d
kv
uqi
k
r5%
2 g
SA
y
M+d
k
sa d
h
la[
;
k
yM+f
d;k
sa l
s4
5
0
v
f
/k
dg SA
L
d wy
esa dqy
c
PP
k
ksa d hl
a[
;
kfd
ruh
gS\
1
)6 5
0
2
)1 0
5 0
3
)4 0
0
4
)9 5
0
Thw ratio of boys to girls in a school is 5:2. The number of boys is
more by 450 than that of girls. How many students are there in
that school ?
1) 650
2) 1050
3) 400
4) 950

159 IX PSA
(Question 31-36)
Read the passage and select the crrect answer the questions that
follows:-
Eight persons A B C D E F G and H. are sitting in two lines facing
each other. Each line has four persons. A is sitting between F and G
and facing towards north between D and B. H is at the just right of
G.
Q. 31 Who is sitting Just opposite or exactly facing C.
(a) F
(b) G
(c) E
(d) A
Q. 32 Who is sitting at the just right of C.
(a) B
(b) F
(c) D
(d) B or D
Q. 33 In which pair of the following, persons are exactly facing each
other.
(a) C-G
(b) B-G
(c) D-G
(d) F-C
Q. 34 On the basis of their position three out of following four are alike
in a manner and make a set. chose the pair which does not come in
the group.
(a) DA
(B) CG
(C) EA
(D) BH

160 IX PSA
Q.35 In which pair of the following second person is sitting at left of the
first person.
a) FA
b) GA
c) EB
d) CD

Q. 36 Who among the following facing to North.


a) C
b) B
c) E
d) H

161 IX PSA
i
Sjk
xzk
Q
(
i
z'
u
31
&
36
)%
f
uE
uf
yf
[k
rvu
qP
Nsn
d k
si
f<
+,
r
Fk
k
fn,
x
,i
z'
u
k
sa d
sm
Ÿ
k
jn
hf
t,%
v k
BO ;fD
r ABCDEFGv k Hv
Sj k
eus&
lk
eu
sn k
sy k
b Zue sa ,
dnwlj sd h
v k sj
eq°gf
d,
cSB
sg
Sa i
zR
;sd y
k
bue
sa p
k
jO;
f Dr Sa F v
g k
SjGdsc
h
p Ag Sa v k
Sj ogmŸk
jksU
eq[k
gSa E t sBd
k s
r
qjU
r ck,
agSa m
l
dsl
ke sHg
u Sa D v k Bd
Sj sch
pCgSa r
ksGd srqj U
rn
k,aHg SA

Q. 31 C d
sB
h
dlk
eu
sd
k
Su
cSB
k
gS
a) F
b) G
c) E
c) A

Q . 32 C d
sr
qj
U
rn
k,
ad
k
Su
gS
a) B
b) F
c) D
d) B;
D
k

Q. 33 f
u
EU
fy
f
[k
resa l
sf
dlt
k
sM
+s e
sa O
;
fD
r,
d
nwl
j
sd
sl
k
eu
sc
SB
sg
S\
a) CG
b) BG
c) DG
d) FC

162 IX PSA
Q. 34 v
i
u
sL
F
k
ku
k
sa v
k
/
kk
jij
f
ue
Uf
yf
[k
rpk
jesa l
sr
h
uf
dlh
izd
k
jle
k
ugSv
r
%
mu
dk
,d
l
e
wg
c
ur
k
gSo
g
,d
dk
Su
lk
gSt
k
sb
ll
e
wg
e
sa u
g
h
av
k
rk
gSA
a) DA
b) CG
c) EA
c) BH

Q. 35 f
u
Eue
sa l
sf
dlt
k
sM
+s e
sa n
wl
j
k
O;
fD
r
ig
ysd
sr
qj
U
rc
k,
ac
SB
k
gS
a) FA
b) GA
c) EB
d) CD

Q. 36 f
u
EU
ke
sa d
k
Su

k
jdh
vk
sj
eqg
°f
d,c
SB
k
gS
a) C
b) B
c) E
d) H

163 IX PSA
( Questions 37 - 42 )

Study the paragraph and Answer the correct option for the Questions.
When Sunil was born his father Sushil was 30 years old. Sunil's
Auntie Bobby is 3 years younger than her Brother Sushil and 5 years
younger than her husband Pankaj. Pankaj and Bobby has three children -
Sonu Monu and Shelly. Sonu was born on the 28th Birthday of his father.
After 10 years his Brother Monu will be 7 years less then the Half of his
father's age and his sister shelly wil be one third his Mother's age Sonu
was born befor 12 years.

Q. 37 Find the person who is senior to the same number of persons to


whom he is Junior to ?
a) Shelly
b) Sonu
c) Sunil
c) Monu

Q . 38 Kavita the elder sister of sunil may be younger than :


a) Sonu
b) Monu
c) Shelly
d) Sonu and Monu Both.

Q . 39 According to the age if we arrange them in a decending order


which of the following option is the correct :
a) Pankaj - Sonu - Sunil
b) Sushil - Pankaj - Shelly
c) Bobby - Pankaj - Sunil
d) Monu - Shelly - Sonu

164 IX PSA
Q . 41 Who is the oldest in the following.
a) Sushil
b) Bobby
c) Sonu
d) Pankaj

Q. 42 According to age if we arrange them in ascending order which


one of the following arrangement is correct.
a) Sunil - Shelly - Monu
b) Sunil - Sonu - Shelly
c) Shelly - Sunil - Sonu
d) Sonu - Sunil - Monu

165 IX PSA
3
7 & 4 2 ) % f
u
Eu f
y f [kr v u
qPN snd ks i f< +, r
F
kkfn,x , i
z'
uk
sa d s m Ÿ
kjnh
f
t ,
%
t c lquh
y dktU e gqv k
r cml dk f
i
r k
l q' kh y 3
0 o
"k
Zd
kF k
klqu
hyc qvk (Q qQ
h)ck
Wch
v
iu sHk
kbZlq' k
hy lsr
h
u o
" k
Zv kSjv i
usifriadt lsi k
°p o
"
kZN
k
sV
hg
Siad
t vk
Sj
c kWc
h d srh
uc
Pp sg
Sa
l
k
su
w] ek
suwv kSj 'k
Sy
hAlksu
wd kt Ue v
i usfi
r kd s2
8 o sa t U
efn
uij
gqvkFkk
A 1
0 o "
k Zd ck
nmld k
H
k
k
bZe k
suwv i u sd h
v k
;qd sv k
/ kslslk
r o "
k
Zd e gk
sx k v k
Sj
mldhc
gu 'k
Syhvi u h
e k
°d h
vk
;qd h
,
d frg k
b Zg
ksx hA c
kjgo"k
Zi woZl k
su
wdk tU e
g qv
k F k
kA
m
ijk
sDr iSjk
x zk
Q dks/
;k
u iwo Zd if<+,
v k
Sj f
uE u
i z'
uk sa d smŸ
k
j d
sf
y,l g
h f
o dY i p
qfu, A

Q. 3
7b
ue
sa l
sd
k
Su
,sl
k
gSt
k
sm
ru
sg
h
yk
sx
k
sa l
sN
k
sV
k
gSf
tr
uk
sa l
so
g
cM
+k
gSA
a) '
k
Sy
h
b) l
k
su
w
c) l
qu
h
y
d) e
k
su
w

Q. 3
8l
qu
h
ydh
cM+h
cg
ud
f
or
kf
u
Eue
sa f
dll
sN
k
sV
h
gk
sl
dr
h
gS\
a) l
k
su
w
b) e
k
su
w
c) '
k
Sy
h
d) l
k
su
wv
k
Sj
ek
su
wn
k
su
k
sa l
sA

Q. 3
9v
k;
qd
sv
u
ql
k
j;f
nc
M+s l
sN
k
sV
sd
sÿ
e
e
sa y
x
k
,rk
sd
kSu
l
kf
odY
i
lg
h
gS\
a) i
ad
t
]
lk
su
w]
lqu
h
y
b) l
q'
k
h
y]i
ad
t
]
'k
Sy
h
c) c
k
Wc
h
]i
ad
t
]
lqu
h
y
d) e
k
su
w]
'k
Sy
h
]l
ksu
w

166 IX PSA
Q.4
0f
u
Euf
yf
[k
resa d
k
aSu
l
k;
qX
el
ek
uvk
;qo
k
yk
sa d
k
gSA
a) l
q'
k
h
y &
i
ad
t
b) l
k
su
w&
l
qu
h
y
c) l
qu
h
y&'
k
Sy
h
d) l
qu
h
y&e
k
su
w

Q.4
1f
u
Eue
sa d
k
Su
lc
l
sc
M
+k
gSA
a) l
q'
k
h
y
b) c
k
Wc
h
c) l
k
su
w
d) i
ad
t

Q. 4
2v
k;
qd
sf
g
lkc
ls;
f
nN
ksV
sl
sc
M
+s d
sÿ
e
e
sa O
;
ok
f
LF
kr
dj
sa r
k
sd
kSu
l
kf
odY
i
lg
h
gSA
a) l
qu
h
y]
'k
Sy
h
]e
k
su
w
b) l
qu
h
y]
lk
su
w]
'k
Sy
h
c) '
k
Sy
h
]l
qu
h
y]
lk
su
w
d) l
k
su
w]
lqu
h
y]
ek
su
w

167 IX PSA
Section A- Language Conventions (English)

(Question 1-8) - Read the following passage carefully and select the must
suitable option from each according to the corresponding number in the
passage.

1. In 1918-19 there was a serious outbreak of flu.


2. The virus was known as Spanish flu and
3. it is estimated that it killed more than 20
4. million people. Recent research which had been conducted
5. into the structure of this virus has shed important
6. light on this killer disease. The scientists conducting
7. the research used viral DNA sequences from
8. the biopsies which was taken from American
9. soldiers who died in the pandemic of 1918-19
10. worringly the results of the research suggest
11. that the 1918-19 virus may have had its origin in
12. birds and that it jumped the species barier to
13. infect human beings.

1. The correct use of the word / phrase had been conducted in line 4
is-
1) have been conducted
2) had conducted
3) will be conducted
4) has been conducted

2. The word closed in meaning to word 'pandemic' in line 9 is-


1) war
2) a kind of virus
3) chaos
4) widely spread disease
168 IX PSA
3. The word 'Origin' in line 11 could best be replaced by-
1) Relationship
2) Comparison
3) Starting point
4) New
4. The word closet in meaning to the word ' outbreak' in line 1 is -
1) a Strong protest
2) a strong expression
3) a sudden start
4) a result of
5. In line 5 the phrase 'Has shed' means -
1) to get rid of
2) to let something fall
3) to kill people
4) to give information
6. In Line 3 "is estimated" the phrase would mean
1) to form an idea of value.
2) a long friendly contact
3) to give an official status
4) is calculated
7. In line 8 the use correct use of the phrase ' was taken' is -
1) can be taken
2) were Taken
3) one Taken
4) had Taken
8. Which of the following is the correct spelling of "barier" in line
12 ?
1) barrier
2) barrir
3) barierr
4) berrier
(Question -9-12) Complete this passage by choosing the most suitable
word / phrase from each list to fit the corresponding gap -

169 IX PSA
A couple of friends who (9) Morning house have asked us if we're (10)
in moving into their present apartment. I'm not sure. It's bigger then ours
but it's one of those places that (11) very (12) superficially but has a
lot of problems.
9. Which of there fits gap (11)?
1) are
2) was
3) is
4) were
10. Which of here best fits the gap 10 ?
1) interesting
2) interestingly
3) interest
4) interested
11. Which of these fits the gap 12 ?
1) attracted
2) attractive
3) attract
4) attracting
12. The word which best fits the gap 9 is ?
1) are
2) were
3) is
4) have
( Questions 13-16) Completed the passage by choosing the most suitable
word / phrase from each list to fit the corresponding gap.
Some species, like the Giant Panda, are becoming very rare in the (13)
because their habitats, the places they live, are being (14) ,for example

170 IX PSA
when the main forests are cut down. So, zoo's play a very important role,
or part, in (15) there same animals and making sure they will not (16) for
ever.
13. Which of the word fits the gap 14 ?
1) tamed
2) bred
3) destroyed
4) prepared
14. Which of the following fits the gap 13 ?
1) cages
2) zoo's
3) planet
4) forest
15. Which of the following fits the gap 15 ?
1) taming
2) domesticating
3) training
4) breeding
16. Which of the following fits the gap 16 ?
1) come
2) disappear
3) run
4) sleep

(Question 17-20) Complete this passage by choosing the most suitable


word phrase from each list to fit the corresponding gap -

In ancient days maps (17) trade routes across seas and land and were
therefore very (18). Infact they were so precious that one country,
would send spies to (19) another country's maps. However, since those

171 IX PSA
days maps have changed a great deal. Now with the use of computer
technology and satellite photography, maps can be so (20) they can
even show your house.
17. Which of these fits the gap 18 ?
1) helping
2) expensive
3) adequate
4) valuable
18. Which of these fits the gap 17 ?
1) told
2) showed
3) assessed
4) analysed
19. Which of these fits the gap 20 ?
1) important
2) revealing
3) explained
4) detailed
20. Which of these fits the gaps 19 ?
1) adopt
2) take
3) steal
4) practise

( Question 21-24)Complete the passage by choosing the most suitable


word / phrase from each list to fit the corresponding gap -

Sports is meant (21) enjoyed, whether you win or lose. It's (22) you play

172 IX PSA
the game. When you give your 100 per cent, there is only one option left
with you either you win or make others (23) there is no (24) at all.
21. Which of these fits gap 22 ?
1) when
2) where
3) why
4) how

22. Which of these fits the gap 24 ?


1) winning
2) losing
3) defeating
4) spoiling

23. Which of these fits the gap 21 ?


1) can be
2) to be
3) are to be
4) will be

24. Which of these fill the gap 23 ?


1) lose
2) win
3) play
4) fight

173 IX PSA
Quantitative Reasoning
o
x
Z&
l
h(
e
k=
kR
edr
d
Z)
i
z'
u
43
ls6
0
@Questions 43 to 60
2 2
Q.43 (837 + 163) + (837–+ 163) =
7 x 837 + 163x163
838

(1) 4000 (2) 674 (3) 2 (4) None of these

Q.44 A Number is 36 more then its 2/5th, the number is -


(1) 48 (2) 60 (3) 56 (4) 68
,
dl
a[
;
kv
iu
s2
@
5o
sa H
k
k
xls3
6
vf
/
kdg
Sr
k
sl
a[
;
k
dke
ku
gk
sx
k
&
(
1
)48(2)
60 (3)5
6 (
4)6
8

Q45. An electric device make beeps after 60sec Another device


make beeps after 62sec. They beeped together at 8.am. next
time they would beep together at the earliest is

(1) 8:30 am (2) 8:31 am (3) 8:59 am (4) 9 am

,
df
o|
qr
m id j
.
kdk vyk
eZ6
0 lsdsUM dsc
kni qu
%
ctrkg
SA i
jU
r
q,
dvU
;
m
i
dj.
k6
2lsdsU
Mck
n i
qu
%ctrkg
SAn k
suk
sa m
i d
j.
kk
sa dk
vyke
Zizk
r%
8%
00
ct
s,
d
l
k
F
kct
rk
gSAi
qu%n
ku
ksa dk
vy k
eZ'
kh
?k
zkf
rs' k
?
kzf
dr
u sc t
sc
tsx
k
A

(
1
)i
zk
r%
8%
3
0i
j(
2
)i
zk
r%
8%
3
1i
j(
3
)i
zk
r%
8%
5
9i
j(
4
)i
zk
r%
9%
0
0ct
s

Q46. Which of the fraction lies between 3/5 and 2/3


f
u
Eue
sa l
sd
k
Su
lk
fH
Uu
3
@5
r
Fk
k
2@3
dsc
h
pvk
rkg
SA

2 1 1 31
(1) (2) (3) 15 (4)
5 3 50

174 IX PSA
Q. 47 250 = 10 then x is
x

250
x s xd
= 10 r
k k
ek
ugS

(1) 65 (2) 250 (3) 625 (4) 2500


2
Q.48 The total area of 64 small square of chess board is 900cm
there is 3cm wide border around the chess board. What is the
length of each side of chess board.

,
d
'k
rj
tad
sc
k
sM
Zd
s6
4
Nk
sV
so
x
k
sZa d
k
dqy
{
k
s=
Qy
9
0
0cm2 g
Sm
l
ck
sM
Zd
sp
k
j
ksa
v
kcm p
sj
3 k
SM
+k
ck
MZj
g
SA
'
kr
j
tad
sc
k
sM
Zd
h
izR
;
sdH
k
qt
k
dhy
E
ck
b
ZD
;k
gk
sx
h
A
(1) 17cm (2) 30cm (3) 33cm (4) 36cm

Q.49 On taking the radius of a circle as 4 times the radius of


another circle the circumference of the new circle will be how
many times circumference of the smaller circle.
(1) 4 times (2) 1/4 times (3) 8 times (4) 16 times

,
d
o`r
d
hf
=T
;k
fdl
h
vU
;o
`r
d
hp
k
jxqu
k
ysd
j
i
zk
I
ro`r
f
dif
j
/k
h
]Nk
sV
so
`r
d
h
i
f
j
/k
hd sf
dr
uh
xqu
k
gk
sx
h
\
(
1
)4xquk ( 2
) 1
@
4xqu
k (
3
)8
x
qu
k (
4
)1
6
xqu
k

Q. 50 One side of a rectangular field is 8m and one of its diagonal is


17m. the area of the field is.
(1) 136m2 (2) 120m2 (3) 128m2 (4) 68m2

175 IX PSA
,
d
vk
;r
kd
k
jeSn
k
udh
,dH
k
qt
k8
eh
Ò
yEc
h
gSr
F
k
km
ld
sf
od.
k
Zd
hy
E
ck
b
Z17
e

gSA
e
Sn
k
udk
{
k
s=
Qy
g
S
2 2 2 2
(
1
)1
3
6e
h
Ò(2
)
12
0e
h
Ò (
3
)1
2
8e
h
Ò(4
)6
8
eh
Ò

QPT = 115O and ∠


O
Q. 51 QS, ∠
IN the given figure if PQ 1 PTR = 20
then∠
SRY is equal to
0 0 0 0
(1) 155 (2) 150 (3) 135 (4) 95

115O
20O
T

Q. 52 The values of x and y in the figure are measure of angles. then


x + y is equal to

v
k
d`f
rsa x r
e yd
AF
k
k k
s.
k
k
sa d
h
ek
ig sx+yd
Sa r
k k
ek
ugk
sx
k

2x+4

B x+10 5y+5 D

4y-4
(1) 90° (2) 85° (3) 75° (3) 65°
C

176 IX PSA
( Quations 53 - 56)

Read the following passage and answer the questions that follows

i
z-
(5
3&
5
6
)f
u
Euf
yf
[k
rvu
qP
N
sn
dk
si
f
M+,
r
Fk
k
fn,
x
,i
z'
u
k
sa d
sm
Ÿ
k
jn
hf
t,&

It is said that word is done upon on abject whenever a force acts


upon it and displaces it. For example if plough is moved across a
field, usually a bullock or a tractor supplies the force to do the work
on the plough. Energy is acquired by the object upon which work is
done and this energy is known as mechanical energy. This implies
that mechanical energy is the energy possessed by an object due
to its motion or due its position. Mechanical energy can be either
kinetic energy (energy of motion) or potential energy ( stored
energy of position). A moving ball. for example, possesses
mechanical energy due to both its high speed and its vertical
position above the ground.

The total amount of mechanical energy is the sum of the potential energy
and the Kinetic energy. This sum is simply referred to as the total
mechanical energy (TME)

Total Mechanical Energy = Potential Energy + Kinetic Energy

A form of potential energy is gravitational potential energy There is a direct


relation between the gravitational potential energy and the mass of an
object. Objects with more mass have greater gravitational potential energy
There is also a direct relation between gravitational potential energy and
the object is elevated, the greater is the gradational potential energy.
These relationships are expressed by the following equation.

177 IX PSA
Potential energy (gravitational) = mass x g x height
where m - mass of the object
g- acceleration due to gravity
h - height of the object

Since the gravitational potential energy is directly proportional to the height


of the object, doubling of the height will result in the doubling of the
gravitational potential energy. A tripling of the height, will result intripling of
the gravitational potential energy.

Kinetic energy is the energy of motion and depends upon two


variables - mass (m) of the object and speed (v) of the object. The following
equation is used to represent the kinetic energy of an object.
Kinetic energy = 1/2 mv2

The kinetic energy is directly proportional to the square of the speed. That
means that for a two fold increase in speed. the kinetic energy will increase
by a factor of four.

178 IX PSA
f d l h o L r qi j d k; Zf d ; k x ; kg
S] ; g r H kh d g k t k l d r k g St c m
l i j c y v kj ksf irg ksr k g S
v k Sj m l sf o L F k
kfi r d j rk g SA m n k g j . k d
sf y , fd l h gy d k s[ k sr e sa p y ku sd sf y , ] c Sy ;kV ™sDV j
g
y d ksd k; Zd j u sd sfy , c y i znku d
j r k gSA ft l o L r qi j d k; Zf d ; k t k
r k g S]o g o Lrq≈ t k
Z
v f t Zr d j r h gS] v k Sj ; g ≈ t k Z; k af = r ≈ tk
Zd g y k r h g
SA b l d k r k R i ; Zg Sf d ; kaf
r d ≈ t kZf d l h o L rq
e
sa m l d h x f r v k Sj m l d h fL F k fr d s d k
j
. k fu fg r ≈ t kZg k sr
h g SA ; kaf = r ≈ t kZn k si zd kj d hgk
srh gS&
x
f r t ≈ t kZ( x fr d sd k
j. k ≈ t k
Z) ; k f LF
k
fr t ≈ t kZ(f L
F k f r d sd kj . k ≈ t k
Z) A m n kgj . kd sfy, ] , d
p y r h g qb Zx san e sa m l d h rst p k y v kSj t
e h
u l s≈ °p h ml d h m / o k Z/ k j f
L Fk
f r d sd k j.k ; kaf
=r ≈ t k
Z
f
u f g r g ksr hg SA
; k af = d ≈ t kZd h d qy e k = k f LF
kf
r t ≈ t kZv k
Sj x f
r t ≈ t k Zd k ; k
sx g k srk gSA b l ;ksx d k
s
d qy ; k af= r ≈ t k Z( total mechanical, TME) d g r sg SA
d qy ; k af = d ≈ t kZ= f L F kf r t ≈t kZ+ x f. kr ≈ t k Z
, d izd k j d hfLF kf r t ≈ t k Z&x q: R
o h ; f
LFkf r t ≈ t kZg SA x q: R o h ; f L
F k
fr t ≈t kZv kSj
o
L r qd sn zO
; e ku e sa l h/kkl ac a/ k g SA v f
/k
d nzO; e ku o k
y h oL r qv k
sa d h x q: R o h ; fLF kfrt ≈t kZv kSj
o
L r qd sn zO; e k
u e sa l h/ kkl ac a/ k g SA v f / kdn zO; e k
u o k
y h o Lr qv ksa d h x q: Ro h; f
L F k
fr t ≈ t k
Zv f / kd
g
k sr h g SA o L r qd h≈ °p kbZv k Sj x q: Ro h ;fL F kf r t ≈ t k
Ze sa H kh l h / k k l ac a/ k g ksr k g SA f
t ru h oLr qd h
≈ °p kb Zg k sr h g Smr u h v f/kd g h m l d h x q:
Ro h; f LF kr f
t ≈ t kZg k sr h g SA b u l ac a/ k
k
sa d ksfu Eu l ehkd j . k
l sn ' kkZ; k t k l d r k g S&
f LF kf rt ≈ t k
Z( x : Roh
; ) =n zO; e
k u xgx≈ °p k b Z
t g k°g & x q: R o h ; Ro j
.k
h& oL r qd h ≈ °p kb Z
D
; k
saf
d x q: R o h
; fL F k fr t ≈ t kZo L r qd h≈ °p kb Zd sl e k
u qi k rh g k sr h g S] b l f
y , ≈ °p kb Zn k
sx qu h
d j u sl s
^
x q: Ro h; fL F k
fr t ≈ t k
Z*H kh n ksx qu h g k
st k
r h g SA b l h izd k j ≈ °p k b Zd k sr hu x qu k d j u si j ; g ≈ t k ZH kh
r
h u x qu k g k
st krh g SA
x f r t ≈ t kZx fr d h ≈ t k Zg ksr hg
Sv k
Sj n ksO ; atd k sa i j f u H k Zj d j r h gS& o L
r qd knzO; e k
u ( m)
v k Sj o L r qd h p ky ( v)
x f r t ≈ t k Z = 1/2 mv2
x
f
r
t ≈t
k
Zpk
ydsox
Zd v2)
s( l
ek
uqi
k
rh
gk
sr
h
gSA
b
ld
kr
k
Ri
;Zg
Sf
dpk
yesa n
k
sx
qu
h
o`f
dj
u
s
i
j
xf
rt≈
tk
Zpk
jxqu
k
gk
stk
,xh
A

179 IX PSA
Q. 53 The diagram given below shows the motion of as ski jumper as
she slides down the will.
u
h
psf
n
; k
x;k
fp=
],
di
g
k
Mhl
su
h
psd
h
vk
sj
xf
rdj
j
gh
Ldh
ax
dj
u
so
k
ysf
[k
yk
Mhd
h
x
f
r d
ksn
'k
Zr
k
gSA

What would be the kinetic energy possessed by the ski player


(Jumpera) at position B and C respectively.
fLF
kf
r'B' v
k
Sj'C' i
jb l f
[ky k
M hdhxfrt ≈t k
Zÿ e'k
% g
k
sx
h
&
(a) 30,000 J, 35,000 J
(B) 20,000 J, 35,000 J
(C) 20,000 J, 15,000 J
(D) 50,000 J, OJ

Q. 54 The total mechanical energy of on object is the -


(a) Kinetic energy minus the potential energy of the object
(KE-PE)
(b) Potential energy minus the kinetic energy of the object
(PE-KE)
(c) Kinetic energy plus potential energy of the object at any

180 IX PSA
f
dlh
oL
rqd h
dqy
;k
af
=d≈tk
Zg
k
srh
gSA
(a) o
Lrqdh
xf
rt ≈tkZv
kSj
esa f
LF
kf r
t≈tk
Zesa v
ar
j(KE-PE)
(b) f
L
F k
f
rt≈tk
Zvk
Sj
x f
rt ≈
t k
Ze
sa v(PE-KE)
ar
j
(c) x
frdsn
k
Sj
k
ufdlh
H kh
{k.
k
x f
rt ≈t
k
ZvkSj
f L
Fk
f
rt ≈tkZdk;
k
sx
d)
( x
f
r
t ≈tk
Zf
L
Fk
fr
t ≈t
k
Zd
hv
af
r
e e
k
=k
vkSj
Ã
xf
rt≈
t
k
Zv
kSj
f
LF
k
f
rt≈
t
k
Z
d
h
vkj
af
H
kdek
=k
esa v
ar
j
Q. 55 A toy car is moving along with 0.40J of kinetic energy. If its speed
is doubled, then its kinetic energy will be-
,d f[kykSu
kd kj0
-40Jd hxfr
t ≈ tkZl
sxf
reku gSA;fnb
ld hpky n
ksxquhd j nhtk,]
r
k
sx
f
rt≈
t
k
Zg
k
sx
h
(a) 0.16 J
(b) 16 J
(c) 1.6 J
(d) 160 J

Q. 56 A cart is loaded with a brick and pulled at constant speed along an


inclined plane to a height of 0.45m. If the mass of the loaded cart
is 3.0kg, the potential energy of the loaded cart will be (take g =
2
9.8m/8 )

,
d x
kM+hd k
sbZaV
k
sa l
sH
k
j k t k
rk
gSv
kSj
fuf
'prp
ky
lsvkurryij0
-4md
5 hšp
k
b
Zrd
[
kh
ap
kt krkgSA v xj
b ZaV
k
sa l
sH
kjh
x k
M+h
dkn
zO
;
ek
u3.0kg g
S]
rk
sx
k
M+h
dhf
L
Fk
f
r t
≈tk
Z
2
g
k
sx(g = 9.8 m/8 )
h

(a) 1.32 J
(b) 13.23 J
(c) 0.135 J
(d) 30 J

181 IX PSA
(Question 57 - 60) Study the following table carefully and answer the
question the follow

i(57 - 60) u
zÒ h
psn
h
x;
hr
k
f
ydk
dks/
;
ku
iwo
Zd
i
f
<
+,
vk
Sj
i
z'
u
k
sa d
sm
Ÿ
k
jn
hf
t,
A
Percentage of marks obtained by 7 student in different subjects.
7
N
kk
=k
sa }
k
j
kf
of
H
kU
uf
of
"
k;
kse
sa i
zk
I
rvad
k
sd
ki
zf
r
'k
r%
Student Hindi English Maths Physics Chemistry Biology
IT.
f
o |k
Fk
hZ f
g
Un
h b
ax
f
y'
k x
f
.
krH
k
k
Sf
r
dh j
l
k;
uth
of
oK
ku
Maximum
Marks 100 150 75 150 150 75 50
vf
/
kdrev ad

Amit / v
f
er 67 88 92 88 58 60 98

Ruchi / :
p
h 65 78 68 70 64 72 76

Kanchan / d
ap
u 89 66 76 76 72 68 76

Prashant / i
z'
k
k
ar88 80 72 68 62 64 72

Mrinal / e
`U
u
ky78 64 76 74 68 80 78

Kunal / d
qu
k
y60 86 88 74 94 76 84

Diksha / f
n
{k
k 74 92 96 66 86 88 96

Q. 57 How many marks did Kunal get in all the subjects together ?
d
qu
k
yusl
H
k
hf
o"
k
;k
se
sa e
sa d
qy
f
dr
usv
ad
i
zk
I
rfd
,
&
(a) 592 (b) 598 (c) 624 (d) 606

Q. 58 What are the average marks obtained by all the students together
in chemistry ?
l
H
k
hf
o|
fF
k
Z;
k
sa u
sj
l
k;
uf
oK
ku
esa f
dr
usv
k
Sl
rv
ad
i
zk
I
rfd
,&
(a) 108 (b) 112 (c) 88 (d) 98

182 IX PSA
Q. 59 How many students have scored the highest marks in more than
one subject :
(a) Two (b) One (c) Three (d) Four

f
dr
usf
o|
fF
k
Z;
k
sa u
s,
d
lsv
f
/
kdf
o"
k
;esa v
f
/
kdr
e
vad
i
zk
I
rfd
,
A
(a) n
k
s (b) ,
d (c) r
h
u(d) p
k
j

Q. 60 Who secured the highest marks in Hindi and I T respectively,


(a) Amit, Kanchan
(b) Prashant, Diksha
(c) Mrinal , Diksha
(d) Kanchan, Amit

183 IX PSA
Answer Key to Sample Question Paper I
Answer Key - Language Conventions (Hindi)
(Question 1-8)
Q. 1 (i) xq.
k
ok
pd f
o' k
s"
k.
k
2 (ii) v
R
;ar
3 (i) v
de Zd
4 (i) i
f
j
e k. k
ok
pd
5 (iii) i
k
j
y k
Sf dd
6 (iv) m
i
;ksx
7 (iii) v
f
/kd j
.kd
kj
d
8 (ii) v
uk
o `f"
V
(Question 9-16)
Q. 9 (iii) xqL
l
ki
zd
V
dj
u
k
10 (ii) cgqr'k
k
sj
dju
k
11(iii) xkSjolsH
kj
tk
uk
12 (iv) M j tk
uk
13 (iii) yfTtr g
k
su
k
14 (iii) x
y si
M x,
15 (ii) uh j
16 (ii) xqLl k
(Question 17-24)
Q. 17 (i) /o t
18 (ii) m
l e sa
19(ii) i
k °p
ksa
20 (ii) e g k
} h i
ksa
21 (iv) v ar
j k Z"
V
™h ;
22 (iii) esy
23 (ii) fo f
H
k U u
24(i) i
zr h
d

184 IX PSA
Answer Key - Language Conventions (English)

(Question 1 to 8)

1) 4) has been conducted


2) 4) a widely spread disease
3) 3) starting point
4) 3) a sudden start
5) 4) to give information
6) 4) is calculated
7) 2) were taken
8) 1) barrier

(Question 9-12)

9) 3) is
10) 4) interested
11) 2) attractive
12) 1) are

(Question 13-16)

13) 3) destroyed
14) 3) planet
15) 4) breeding
16) 2) disappear

(Question 17-20)

17) 4) valuable
18) 2) showed
19) 4) detailed
20) 3) steal

185 IX PSA
(Question 21 - 24)
21) 4) how
22) 2) losing
23) 2) to be
24) 2) win

Section -B (Qualitative Reasoning)


(Question 25 - 30)
25) (1) Brother - in - Law / l
k
yk
26) (2) Engineer, Building / b
at
h
f
u;j
]
Hk
ou
27) (3) Cyclone / p
ÿ
ok
r
28) (1) 30 years / 30
29) (4) 5 km
30) (2) 1050

(Question 31 - 36)

31) (d) -A
32) (c) -D
33) (b) - BG
34) (c) - EA
35) (b) - GA
36) (d) -H

(Question 37 - 42)

37) (b) - Sonu / l


k
su
w
38) (a) - Sonu / l
k
su
w
39) (a) - Pankaj - Sonu - Sunil / i
ad
t
&l
k
su
w&
l
qu
h
y
40) (d) - Sunil - Monu / l
qu
h
y&e
k
su
w
41) (d) - Pankaj / i
ad
t
42) (c) - Shelly - Sunil - sonu / '
k
Sy
h&
lqu
h
y&l
k
su
w

186 IX PSA
Section - C Quantitative Reasoning)
(Question 43 - 52)

43) (3) 2
44) (2) 60
45) (2) 8:31 a.m.
46) (4) 31/50
47) (3) 625
48) (4) 36cm
49) (1) 4 times / 4 x
qu
k
2
50) (2) 120 m
51) (3) 1350
0
52) (4) 65

(Question 53 - 56)
53) (b) 20000 J, 35000 J
54) (c) Kinetic Energy plus potential energy of the object at any
instant during motion.
55) (c) 1.6 J
56) (b) 13.23 J

(Question 57 - 60)

57) (d) 606


58) (a) 108
59) (a) Two / n
k
s
60) (d) Kanchan, Amit / d
ap
u
]
vf
er

187 IX PSA
Sample Question Paper - 2
[
k
.
M (
v)
O;
k
dj
.k
ovu
qi
z;
k
sx

f
u
nsZ'
k
%
&f
uE
uf
yf
[k
riz'
u
la[
;
k
1ls8
e
sa l
c
l
sl
g
h
fo
dY
i
pqf
u
,&

1
- d qN Nk
=d {
kk
esa '
k
k
sjep
kjg
sF
k
sA
ok
D;e sa d
k
Su
&
lkf
o'
k
s"
k
.
kgS\
(i) x q.
k
o k
pd fo
'k
s"
k.
k (iii) v f
u
f'
pri
fj
e k
.
kok
pdf
o'k
s"
k
.
k
(iii) lk
oZu
k
f
ed f
o'k
s"
k
.
k (iv) v f
u
f'
prl
a[
; k
ok
pdfo
'
ks"
k
.k

2
- ^r k
teg
ycg
qr
l
aqn
jg SA
o
kD
;e
sa i
zf
o'
k
s"
k
.
kgSA
(i) rk
teg
y (i) cqr (iii) l
g j (iv) g
qan S

3
- f
pf
M+;
k
vkd
k
'k
esa m
M
jg
h
gSA
o
kD
;e
sa d
k
Su
lh
f
ÿ;k
gS\
(i) l
d
eZd(ii) v
d
e(iii) i
Zd zsj
.
k
kF
k
Zd(iv) i
wo
Zd
k
f
yd

4
- r qe
vc
t
kldrsg
k
sA o k
D;e
sa i
z;
qD
rf
ÿ;k
fo
'k
s"
k
.
kgSA
(i) d
k
yok
pd (ii) L
Fk
k
u ok
pd
(iii) i
f
j
ek
.k
ok
pd
(iv) j
h
f
rok
pd

5
- y
s[
k
udh
n`f
"
Vlsl
g
h
'k
C
ngS
(i) v
k
lh
jo
k
n (ii) v
k
'k
h
Zo
k
n (iii) v
k
'k
h
ok
Zn(iv) v
k
f
'k
Zo
k
n

6
- ^
l
ad
Yi
*
'
kC
ne
sa i
z;
qD
r
mi
lx
Zg
SA
(i) e (ii) l
l e
~ (iii) l
M
~ (iv) l
u

188 IX PSA
7
- c anwd
l
sx
k
syh
fudy
h
Aj
s[
k
ak
f
dri
n
esa d
k
j
d g
S
(i) dj.k
dkj
d
(ii) deZdk
jd
(iii) v
i
k
nk
udk
j
d
(iv) l
ac
a/
k
dkj
d

8
- o g n
;k
yqu
gh
a-
-
--
-
--
-
-
--
-
--
g
SA
fj
D
rL
Fk
k
udsf
y,m
i
;qD
r
'k
C
ngSA
(i) n;k
ok
u
(ii) v /
k
h
j
(iii) d
`i
k
yq
(iv) f
u
nZ;

[
k
.
M (
[
k)
lan
H
k
Ze
sa '
k
C
nk
oy
h

u
n %
&
sZ'
kfu
E
uf
yf
[k
riz'
u
la[
;
k
9 l
s1
6
esa l
c
l
sm
f
prf
odY
i
dk
p;u
dh
f
t,&

9
- M j dj
H
kkx t
ku
k
(i) j
Q wpD
djg
k st
ku
k
(ii) u
kSnk
sX
;
kj
gg
ksuk
(iii) n
qe
n
ck
djH
k
k
xuk
(iv) N
we
ar
j
gk
su
k

1
0
- v i e
kf
u
rdju
k
&
(i) ik
uh
mr
ju
k
(ii) uh
pk
fn
[k
k
uk
(iii) ?
k
qV
u
sV
sd
u
k

189 IX PSA
1
1
- d k ;
Z/
k
h
ehx
fr l
sg k
su
k
&
(i) gok
lsck
rsa dj
uk
(ii) vax
v ax
<h y k
gk
su
k
(iii) p
h
aV
h
dhp
k
ylsp
y
u
k
(iv) [
k
Vk
bZe
sa i
M
uk

1
2
- r qeu
sb
r
uh
lhc
krd
k
sysd
jf
ry
--
-
--
-
-
--
-
--
-
-
--
-
(i) dk
rsy
f
u d
k
yfn;
k
(ii) dk
i g
k
M+c
u
kf
n;k
(iii) d
k
rk
M+c
u
k
fn
;k
(iv) d
k
fe
yy
x
k
fn
;k
A

1
3
- gkL ;
df
o;
ksa u
sl
Hk
k
esa j
ax
-
-
-
--
-
--
-
--
-
--
-
-
--
-
(i) m
Mk
f n
;k
(ii) t
ek fn;
k
(iii) f
n
[k
kf
n;
k
(iv) Q
sad
f
n
;k

1
4
- i k
f d
Lr
k
u u
s;
q
dse
Sn
k
uesa g
f
F
k;
kj
-
-
--
-
--
-
--
-
-
--
-
--
(i) Qsadf
n,
(ii) f
Vd kf
n,
(iii) M
k
yfn
,
(iv) j
[
kf
n
,

1
5
- r h
u csj
[k
k
rhF
k
ho k
sr
huc
sj
[k
k
rhg
SaA
(i) '
ys"
kv
yad k
j
(ii) ; e
d vyadk
j
(iii) m
i
ek
vyad
k
j
(iv) :
i
dv
y
ad
k
j

190 IX PSA
1
6
- i
h
i
jik
rlf
j
leu
M
ksy
k
A
(i) v
u
qi
zk
lvy
ad
k
j
(ii) m
i
ek
vyad
k
j

(iii):
i
dv
y
ad
k
j
(iv) m
R
i
zs{
k
k
v y
ad
k
j

[
k
.
M(x
)
xn
~;
k
a'
k
iwf
r
Zdh
f
t,
f
u
nsZ'
k
%
&uh
psf
n
,vu
qP
N
sn
dk
si
<+d
j
iz'
u
la[
;
k
17l
s2
4
esa m
f
prf
odY
i
dk
p;u
dh
f t
,
A
i
f
j
Je d kg
ek
j
s17esa c g qre
gR
ogSAi
f
j J
eh
O;fD r g
h
viu
s1
8dksi
zk
I
rdjld rsgSaA
l
Qy gk
su
sd
hvo L
Fk
k ] 1 9 dgy
k
rh g
SA
nwl
j
s'
kC
n k
sa esa 2
0
dhf
l
hghlQyrkg
SA
esjk2 1
H
k
hdk
sb
ZvPN
ku
ghag
SA ; ksa rk
s≈
ijl
sv P
Nkf
n[
kr
k g SA 2
4
ck
gju
gh
af
u
d yrh]
ijv
°xwBsd s
2
3r
y kQVx;
kgSA
v °x
wB k24f
n
[krkl
sf?
k
lrk
gSA
1
7
- f
j
DrL
F
k
ku
17
\
(i) e
u
(ii) r
u
(iii) e
f
L
r"
d
(iv) t
h
ou
1
8
- f
j
DrL
F
k
ku
18
\
(i) d
e
Z
(ii) y
{
;
(iii) /
k
eZ
(iv) e
e
Z

191 IX PSA
1
9
- fjD r L
F
k
ku1
9\
(i) l Qyr
k
(ii) vlQy
rk
(iii) K
k
u
(iv) ek
uo
rk

2
0
- fjD r L
F
k
ku 2
0
\
(i) u k
e
(ii) Kk
u
(iii) d
k
;Z
(iv) /;
k
u

2
1
- fjD r L
F kk
u 2
1\
(i) d iM+k
(ii) twr k
(iii) V
ksih
(iv) d k
sV

2
2
- fjDrL
Fk
k
u2 2 \
(i) v
ax
wB
k(ii) v
ax(iii)
qy
h g
k
F
k (iv) i
Sj

2
3
- fjDrL
F
k
ku
2 3 \
(i) ≈
ij(ii) n
k
,a (iii) u
h
ps (iv) c
k
,a

2
4
- fjDrL
F
k
ku
2 4 \
(i) i
R
F
kj(ii) i
k
uh(iii) x
e
h
Z (iv) t
e
h
u

192 IX PSA
Section A - Language Conventions

Note : This section of the question paper contains 24 questions in the


English language. A student is required to attempt all the 24
questions

(Questions 1- 8) : Read the following passage carefully and select the most
suitable option from each list according to the corresponding number in the
passage.

1. About two-thirds of the Earth's surface is water.


2. Land therefore covers a comparatively small area of our planet.
3. The world population is increasing very rapidly.
4. It is said three times as much food as we produce at
5. present will be needed by the year 2010 if everyone is to
6. have enough to eat. Only half the world population
7. today can afford enough of the right kind food.
8. The amount that people eat also varies considerably.
9. A worker in the U.S.A., for example, eats three and a half
10. times as much food a day as a farmer in South-East Asia

1. In line 6, the word "enough" could best be replaced with


1) lots
2) more
3) less
4) sufficient

2. In Line 3, the word 'Rapidly' could best be replaced with


1) growth
2) fast
3) rising
4) quick

3. In line 4, the word 'produce' could best be replaced with


1) bring
2) make
3) created
4) manufacture

193 IX PSA
4. In line 2, the word 'comparatively' could best replaced with
1) relatively
2) related
3) compared to
4) comparable

5. In line5, the word 'everyone' could be replaced with


1) anyone
2) all the People
3) someone
4) most of the People

6. In line 7 the word "afford" used as a noun, would change to


1) afforded
2) affordable
3) affords
4) affording

7. Which of the following is the correct spelling of the word "Varees"


1) varis
2) vareis
3) varies
4) vares

8. In line1, the word "surface: could best be replaced with


1) the Innermost Layer
2) the top layer
3) the mountain area
4) the covering

194 IX PSA
(Question 9 - 12) : Complete this passage by choosing the most suitable
word / phrase from each list to fit the corresponding gap

The (9) of the computer, i.e. the chip has become an important 10
of any musician's tool. A method of sound production using the chip
called the Digital Waveguide synthesis not only 11 instrumental
sounds but also 12 performance nuances such as acoustic
variations.

9. Which of these fits gap 9 ?


1) lungs
2) brain
3) liver
4) heart

10 Which of these fits gap 10 ?


1) part
2) product
3) object
4) branch

11. Which of the fits gap 12 ?


1) adds
2) adding
3) addition
4) added

12. Which of these fits gap 11 ?


1) reproduces
2) make
3) generated
4) processed

195 IX PSA
(Question 13 - 16) : Complete this passage by choosing the most suitable
word / phrase from each list to fit the corresponding gap

Gandhiji was once 13 in the open compartment door of a speeding train.


He was 14 in his thoughts when one of his "chappals" 15 his foot and 16
down.

13. Which of these fits gap 16 ?


1) fallen
2) fall
3) fell
4) had fallen

14. Which these fits gap 15 ?


1) slip
2) slipping
3) slipped
4) slips

15. Which of these fits gap 13 ?


1) stand
2) stood
3) stands
4) standing

16. Which of these fits gap 14 ?


1) lost
2) losing
3) lose
4) loser

196 IX PSA
(Question 17 - 20) : Complete this passage by choosing the most
suitable word / phrase from each list to fit the corresponding gap

Snake charmers 17 a very colourful picture of India to the tourists but the
18 of their own life is quite sad. They wander to many places 19 their skills
but due to new forms of 20 like circus, television and theatre, their
earnings have gone down.

17. Which of these fits gap 19 ?


1) display
2) displaying
3) displays
4) displayed

18. Which of these fits gap 20 ?


1) entertaining
2) entertains
3) entertainment
4) entertained

19. Which of these fits gap 17 ?


1) display
2) present
3) showed
4) give

20. Which of these fits gap 18 ?


1) reflection
2) reality
3) real Problem
4) actual

197 IX PSA
(Question 21 - 24) : Complete this passage by choosing the most suitable
words phrase from each list
Value of money has gone high. Everyone wants 21 rich without
hard-labour. He does not hesitate to adopt 22 at all to become rich. All
religions 23 great stress on honesty and at other social and moral
24

21. Which of these fits gap 24 ?


1) valuables
2) valued
3) value
4) values

22. Which of these fits gap 23?


1) lays
2) lay
3) lie
4) lied

23. Which of these fits gap 22 ?


1) any means
2) all means
3) every Means
4) some Means

24. Which of these fits gap 21 ?


1) to became
2) to became
3) becomes
4) becoming

198 IX PSA
o
x
Z&
c
h(
xq.
k
k
R
e d
rdSection - B (Qualitative Reasoning)
Z)
i
z'
u
25l
s42/ Question 25 to 42

Q. 25 Choose the correct option in the given question circle is related


to circumference as related to -

(a) Diagonal (b) Perimeter


(c) Area (d) Volume

f
n,
x,iz'u
dsf
y,lgh
fod
Y i
p
qf
u,&
o
`r
dk
laca/
k
if
jf
/k
lsg
S]
rk
so
xZd
k
lac
a/
k
--
-
--
-
-
--
-l
sg
SA

a)
(f
od.
k
Z b)
(if
j
ek
i(c)
{k
s=
Qyd)
( v
k
;r
u

Q. 26 Introducing a girl, mohan said. "her mother is the only daughter


of my Mother-in-Law". How is Mohan related to that girl ?

(a) Uncle (c) father


(c) Brother (d) Husband

,dy M
+d h
dki
fj
p;n
srsgq,ek
sg
uu sc
r
k
;k
]^
^y
M
+d
h
dhe
k
°e
sj
h
lk
ldh
bdy
k
Sr
h
i
q=h
gS*
ek
sg uyM
+d
h
lsdSlslac
af
/k
rgS&
(a) p
kp k (b) fir k
(c) H
k
kbZ d)
( i f
r

199 IX PSA
Q.27 Select the correct answer figure.

l
g
h

jf
p=p
qf
u
,&

< > ?

<

>
(a) < (b) (c) < (d)
<
>

Q. 28 Which letter should be in the place of question mark in the


following series?

u
h
psn
h
xb
ZJ
s.
k
he
sa i
z'
u
fp
U
gdsL
F
k
ku
ij
dk
Su
lk
v{k
jvk
,x
k&
ACFJ ? U

(a) O (b) K (c) N (d) P

Q. 29 A man is going to Chandigarh from Delhi by a car. which of the


following is importance for his journey -

(a) The Music system of the car should be working


(b) The car should be white in colour
(c) The tyres of the car should have enough air
(d) The men driving the car should be properly dressed.

,
dO;
fD
rd kj }kj kf n Y
y h
lspan
h
x <+t
kjg k
gSA
f
u E
ulsd
k
Su
lsf
odY
i
ml
dh
;k
=k
d
sf
y,e
gR
o i q. k
ZgSA &
a)
( dk
jesa l ax
hr l qu u
sd k
e k
/
; eB hd
g ks
b)
( dk
jl Q snjax d h
gksu
hpk
fg,
c)
( dk
jd sV k
;jksa e sa i
;k
ZIrek
= k
esa g
ok
g k
su hpk
f
g ,
A
d)
( dk
jd ksp y ku so k
yk O
;fD
r vP Nh
ik
s' k
k
d e
sa g
k
sA

200 IX PSA
Q. 30 If BORE = ERBO, what is SPAR

BORE = ERBO g
v
x
j S]
rs SPAR D
k ;
kg
S&

(a) RASP (b) RAPS (c) APSR (d) PSAR

(
i
z'
u
31
&
36
)f
u
Euf
yf
[k
rlh
j
htd
k
si
f
<+,
r
Fk
k
fn,
x
,i
z'
u
k
sa d
sm
Ÿ
k
jn
hf
t,%

C 2 7 U 5 4 I HH
$ K E 3 L B @ A R M16 F% JG9

Q. 31 m
i
;qZDr
lhj
h
tesa l
H
k
hvad
k
sv
kSj
i
zr
h
dk
sa d
k
sf
u
dky
nsa r
k
sn
k
,al
sl
k
ro
sa L
F
k
ku
ij
dk
Su
l
k
gk sx
k
A

(a ) @
(b) M
(c) L
(d) B

Q. 32 l
h
j
hte
sa ,
sl
sf
dr
usÁ
r
h
dgSa f
tl
esa r
qj
U
ri
gy
sd
k
sb
ZO
;
at
u;
k
rqj
U
rc
kn
esa O
;
at
ug
S\

(a ) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Q. 33 l
h
j
hte
sa ,
sl
sf
dr
usl
a[
;
k
ad
gSt
k
sf
dlh
izr
h
dlsi
g
ys;
k
ck
nesa u
g
h
ag
Sa\

(a ) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10

201 IX PSA
Q. 34 lh
j
hte
sa ,
sl
sf
dr
usi
zr
h
dgSf
tu
dsr
qj
U
ri
gy
sd
k
sb
ZO
;
at
ug
Si
j
U
rqc
k
nesa L
o
ju
gh
a
g
S\

a)
(1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Q. 35 lh
j
htesa ,sl
sf
dr
us O
;
at
ug
Sf
tl
esa l
si
zR
;
sdd
sr
qj
U
ri
gy
s,
di
zr
h
d;k
,d
l
a[
;k
ad gS\

a)
(4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

Q. 36 l
h
j
hte
sa v
iusL
F
k
ku
dsv
k
/kk
jij
fu
E
uf
y f
[kr
pk
jesa l sr
h
uf
dlhi zd
k
jle
k
ugSa
v
r
%m
ud k
,d l
e
wg
cur
k
gSo
gdk
Su
lk
gSt
ksb
ll
ewg e
sa u
g
h
av
kr
kg
Sa \

a)
(KL3
(b) FJ%
(c) R61
(d) I $

(Question 31-36) Read the following passage and answer the question that follow-

C27U54IHH
$ K E 3LB @ ARM 16 F% JG9.

Q. 31 In the above series after erasing out the numerals and symbols which
one is on the seventh from the right in the rest series.
(a) @
(b) M
(c) L
(d) B

202 IX PSA
Q. 32 How many symbols are there in the series which have a consonant at
just before or just after them.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Q. 33 How many numerals do not have any symbol just before or just after
them.

(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10

Q. 34 The number of symbols which has a consonnt just before them but not
a vowel just after it are:-

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Q. 35 Total no of consonent in the series which have a symbol or a numeral


just before them are:-

(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

Q. 36 On the basis of their position following three out of four are alive
hence making a set, find the one which does not come in the set.

(a) KL3
(b) FJ %
(c) R61
(d) I$

203 IX PSA
(Question 37-42) Study the following and answer the question in the following
diagram:-

Triangle represents the singers


Rectangle represents the Doctors
and circle represents the joint families.

P R Q
M N
O
L

Q. 37 Find the doctors who do no live in joint familiar but they are singers as
well.

(a) O
(b) M
(c) N
(d) L

Q. 38 Number of Doctors not singers living in joint family are:-

(a) O
(b) M
(c) N
(d) L

Q. 39 How many singers are not doctors but are living in joint family.

(a) M
(b) O
(c) N
(d) R

204 IX PSA
Q. 40 The persons living in the joint family neither singer nor doctors:-

(a) P
(b) O
(c) M
(d) R

Q. 41 Total number of doctors living in joint family are:-

(a) O+M+N
(b) O+M+N+L
(c) O+M+R
(d) O+M

Q. 42 Total number of singers living in joint family are:_

(a) O+M
(b) M+R
(c) M+N
(d) O+M+R

(
i
z'
u
37
&4
2
)f
u
Euf
yf
[k
rdk
si
f<
+,
r
Fk
kf
n,x
,
iz'
u
k
sa d
sm
Ÿ
k
jnh
f
t,%

f
u E
ujs[
k
kfp=esa f
=H k
qti zn f
' kZr
dj
rk gS&x
k;
dk
sa d
ks]
oxZi
znf
'k
Zrdj
r k
gS& Mk
WD V j
k
sa dk
sA
o`Ÿ
kÁnk
f
' k
Zr
dj
r kgS& la; qD
r i
fj
o
kjk
sa dk
sA
j
a[k
kf
= r
i jvk
/
k fj
r iz'
u ksa dsm Ÿ
kj
dsl ghf
odY
i p
qfu
,A

P R Q
M N
O
L

205 IX PSA
Q. 3
7,sl
sM
k
WD
V
jt
k
sl
a;
qD
r
if
j
ok
jk
sa e
sa u
h
gj
gr
sv
k
Sj
xk
;dg
SaA

(a) O
(b) M
(c) N
(d) L

Q. 38 l
a;
qD
r
if
j
ok
jk
sa e
sa j
g
uso
k
yso
k
sO
;
fD
rt
k
sx
k
;du
g
h
aM
k
WD
V
jg
SA

(a) O
(b) M
(c) N
(d) L

Q. 3
9la;
qD
r
if
j
ok
jesa j
g
uso
k
ysf
dr
usx
k
;dM
k
WD
V
ju
g
h
ag
SA

(a) M
(b) O
(c) N
(d) R

Q. 40 l
a;
qD
r
if
j
ok
jk
se
sa j
g
uso
k
ysd
sO
;
fD
rt
k
sa u
r
k
sx
k
;dg
Sv
k
Sj
ug
h
Mk
WD
V
j

(a) P
(b) O
(c) M
(d) R

Q. 41 l
a;
qD
r
if
j
ok
jesa j
g
uso
k
ysd
qy
M
k
DV
jf
dr
usg
Sa

(a) O+M+N
(b) O+M+N+L
(c) O+M+R
(d) O+M

Q. 42 l
a;
qD
r
if
j
ok
jesa j
g
uso
k
ysd
qy
x
k
;dg
S\

(a) O+M (b) M+R (c) M+N (d) O+M+R

206 IX PSA
Section -C (Quantitative Reasoning)
o x
Z&
l
h(
e
k=
kR
edr
d
Z)
i
z'
u
43
l / Question -43 to 60
s6
0

Q. 4
3 Calculate / g
y
dj
k
sa
2 2
(679 + 267)2 - (679 - 267)2
679 x 267
201 1
(
1
)388
(
2
)4
1
2 (
3
) 2
(
4
)4

Q. 44 24 is divided into two parts such that 7 times the first part added to 5
times the second part makes 146 then first is

2
4dk
sb
lizd
k
jnk
sH
k
k
xk
sa esa c
k
aV
kx
;kf
dig
y
sH
k
kxd
k
7xqu
k;f
nn
wl
j
sH
k
k
xds5
x
qu
k
e
st
k
sM
+f
n
;k t
k
;rk
s1
46 izk Irg
k
sr
k
gSr
k
si
gy
k
Hk
k
xD;
k
gk
sxk

(1) 11 (2) 13 (3) 16 (4) 17

Q.45 Three pieces of timber 42m, 49m and 63m long have to be divided into
planks of the same length. The greatest possible length of each plank is

y
d
M +h d srh
u yÎ
k
sdhy
Eck
b;
ka ÿ e'
k
%42
eh
]4
9e
h
Òvk
Sj
63eh
]e
sa l sc
jkc
j
y
E
c
kb ; k
sa Vqd
M+s d
k
Vu
sg
SA
izR
;
sd esa l
sv
f
/k
dre
fdr
u
hy
Eck
b
ZdsV
qd
M +s dk
Vst
k
l
d
rsgSaA

(1) 63m (2) 42m (3) 14m (4) 7m

Q.46 Solve / g
y
dj
k
s

0.289
=?
0.00121

17
(1) 170 (2) 17 (3) 0.17 (4)
11 110 11 11

207 IX PSA
Q. 47 The length of__
a rectangular plot is twice its breadth and the length of the
diagonal is √9m The perimeter of the plot is.

,
d
vk
;r
kd
k
jH
kw[
k
.
M d
h
yE
ck
b
Zml
d
hp
k
SM
k
+b
Zd
h
nqx
u
h
gSA
;
fn
m
ld
sf
odZ.
k
yEc
k
b
Z

%
9
5mg
Sr
k
sH
k
w[
k
.Md
k
if
je
k
iD;
k
gk
sx
k
\

(1) 36m (2) 54m (3) 72m (4) 81m

Q. 48 The length of the rope by which a cow must be tethered in order that may
22
be able to graze an area of 2464m2 is (take = 7 )

j
L
Lk
hdh
ogy
E
c
kb
ZK
k
rdh
f
t,f
tl
lsf
dlh
xk
;dk
s[
k
qV
sa l
sc
k
a/
k
fn
;k
rk
so
g2
4
6
4m2
22
{
k
s=
Qy
e
sa ?
k
k
lpj
ld
sA
(dk
ek
u= 7 )

(1) 28m (2) 16m (3) 44m (4) 72m

Q. 49 The wire when bent to form a square encloses a region having an area
2
121cm . If the same has been bent into the form of circle the area of the
22
circle would be (take = 7 )

,
d
rk
jdk
se
k
sM
+d
j
,
dox
Zc
u
k
;k
x;k
gSf
tl
dk
{k
s=
Qy
1
2
1o
x
Zl
s?
eh
?g
S;
f
nm
lh
22
r
k
j}
kj
k
,do
`r
c
uk
;k
tk
;rk
sm
ld
k
{k
s=
Qy
g
k( d
sx
k k
ek
u= 7 )

(1) 144cm2 (2) 180cm2 (3) 154cm2 (4) 176cm2

208 IX PSA
Q. 50 In the given figure ∠A = 80O, ∠ B= 60, ∠ C=2x and ∠ BDC=Y.BD and CD
bisects ∠ B and ∠ C respectively. The values of x and y respectively are.

80°

y

x
B C

(1) 15° and 70° (2) 10° and 160° (3) 20° and 130° (4) 20° and 125°

n
h
xb
Zv
k
d`f
resa ∠
A=80° ∠
B=60° ∠
C=2x BDC=Y BD r
F
k
kCD r
F
k
kCD
ÿ
e
'
k
% ∠
Br
F
k
k∠Cd
sd
k
s.
k
lef
}
Hk
kt
dgxr
SAyd
F
k
k sÿ
e
'
k
%ek
ugSa&
A
A

80°

y

x
B C

(1) 15° r
70°
F
k
k (2) 10° r
160°
F
k
k (3) 20° r
130° (4) 20° r
F
k
k 125°
F
k
k

209 IX PSA
AB, ∠
Q. 51 In the given figure if EC * ECD = 70' ∠
BDO = 20' then ∠
OBD is
equal to

E
A

70°
O
D
C 20°

(1) 70° (2) 60° (3) 50° (4) 20°

n
h
xb
Zv
k
d`f
re
sa ;
f
n AB, ∠
EC * ECD = 70° ∠ s∠
BDO = 20° r
kOBD d
k
ek
u

E
A

70°
O
D
C 20°

(1) 70° (2) 60° (3) 50° (4) 20°

210 IX PSA
Q. 52 The length of a chord of a circle is equal to the radius of the circle. The
angle which this chord subtends in the major segment of the circle is equal
to.

(1) 30° (2) 45° (3) 60° (4) 90°

,
do

k
dh t
h
okd
hyE
c
kb
Zm
ldh
f=
T;
k
dsc
j
k
cjg
SA
t
ho
k
}k
jk
o`Ÿ
k
dsn
h
?
kZ[
k
.
M e
sa
c
u
k
,x;dk
s.
k
dhe
k
iD;
k
gk
sx
h
A

(1) 30° (2) 45° (3) 60° (4) 90°

211 IX PSA
(Question 53-56 )
Read following passage and answer the question that follow :

(
i
z'
u
53
&5
6)
f
uE
uf
yf
[k
rvu
qP
N
sn
dk
si
f
<+;
r
F
kk
fn
,x
,
iz'
u
k
sa d
sm
Ÿ
k
jn
hf
t,
&

Paper chromatography can be used to identify metal ions in waste water a


drop of water sample solution is placed on filter paper. The bottom of the
paper is set in a solvent that travels up the paper (see figures )

The solvent carries the ions up the paper. Some ions move faster, and
therefore farther than others, resulting in a separation as they move up the
paper. The paper is dried, them stained, causing the ions to appear as
coloured spots. Rf values are calculated for each spot.

Rf = Total linear distance travelled by ion


Total linear distance travelled by solvent

Table 1 shows Rf values for 5 ions and Table 2 shows Rf values of ions
present in 3 samples of wastewater. The same solvent was used for all ions
and samples.

212 IX PSA
d
kx
tÿ k
se SV
ksx
zk
Qhv
if
'
k "
Vtye
sa /
k
kr
qv k ;
u
k
sa d
hi
g
p k
udj
u sd
sf
y,iz;
k
sxfd;k
tk
l
drk
gSAu e
wusdh,
dcwan
dk
sf
QY Vjdsi si
j
i j
j
[k
kx;
kAd
kx tdk
fu
p y k
flj
k,
d
f
oy
k;
d esa f
L F
krg
SA
;g
f
o yk
;dd k
xtesa ≈i
j d
hv
ksj
p<
+r
k
gSA(f
p=&
1 nsf
[k
,)

c
h
dj
f
oy
k;
ddh
x
f
rdh
fn
'k
k

u
e
wu
sd
sf
o y
;u f
QY
Vj
isi
j
d
h,dc
wan
f
oy
k;
d

f
p=&
1

f
o yk
; d vk
;u
k sa d ksd
kxt esa ≈ ij
d h
vksj
ystk
rkgSA
dqNvk;
ursthl
sp <
+rsgSb
lf
y,
n wlj
k
sa dh r
qy
uke sa n
wjd i
gq°pr sg
SA
i
f j
.k
k
e L
o:i;sv k
;u≈ijp<
+rs&
p<+rsi`F
k dg
k
st
kr s
g
aSA d k
xt dk
slq[ k
k
; k
t k
rk g
S] fQj
jaf
tr(LV
su
)fd ;k
t k
rk
gS]
f
tl lsv
k ; u jax
hu
/k
C
cksa
d s:
i esa f
n[
ku
sy xrk
gSA
i zR
; sd /
C
csdRf e
k k
u(ewY;
)Kkrfd
;kt k
rk
g SA

Rf = vk;
u}k
j k
r; dh
x b
Zdqynwj h
foy
k;d }k
j
k r
;d hxbZd
qy nwjh
r
kf
ydk
1vk;u k
sa d s Rf e
kudk
sn
' k
k
Zr
k g
Sv
kSj
rkfyd k2 v
if
'k
" Vtydsr
h
uu
ewu
k
sa e
sa
m
if
LF
kr
v k
;u
ksa d s Rf e k
udk
sn'
k
kZr
kgSAl
H k
hvk;uksa v
k Sj
ue
wu
k
sa d
sf
y,,d
fo
y k
; d
i
z;
k
sx
fd
;kx;k g SA

213 IX PSA
Molar Mass/ Distance
e
ks
y jnz
O ;
ek
u Travelled / Spot Colour /
Ion / v
k
;u Rf
g/mole nwj
h (CM) /
k
C
csd
k
jax
r; d hxbZ

Nickel / fu
d
sy
2+
58.7 0.8 0.08 Pink / x
qy
k
ch
Ni

Cobalt / d k
sc
k
YV Brown - Black/
2+
58.9 3.5 0.35 H
k
wj
k
&dk
yk
Co

Copper / r
k
ac
k
2+
63.5 6.0 0.60 Blue / u
h
yk
Cu

Cadmium /
d
sM
f
e;
e 112.4 7.8 0.78 Yellow / i
h
yk
2+
Cd

Mercury /
i
k
j
k Brown - Black/
200.6 9.5 0.95 H
k
wj
k
&dk
yk
Hg2+

214 IX PSA
TABLE-2 / r
k
f
ydk
&
2
Note : Sample contain only the metal ions listed in table
u
k
sV
%u
ewu
k
sa e
sa d
so
y
rk
f
ydk
^1^
lwp
h
oº/
k
k
rqv
k
;um
f
i
fL
Fk
rgSA

Sample / Spot Colour /


u
e
wu
k Rf
/
k
C
csd
k
jax

0.60 Blue / uh
yk
1
0.78 Yellow / i
h
yk

0.35 Brown - Black/ H


k
wj
k
&dk
yk
2
0.95 Brown - Black/ H
k
wj
k
&dk
yk

0.08 Pink / xqykc


h
3 0.78 Yellow / i h
yk
0.95 Brown - Black / H
k
wj
k
&dk
yk

Q. 53 The information in tables 1 and 2 supports the conclusion that 'sample'


3' contains -
(a) Cu2+ and Cd2+ only
(b) Co2+ and Hg2+ only
2+ 2+ 2+
(c) Ni , Co Cd only
2+ 2+ 2+
(d) Ni , Cd and Hg only

rkfydk 1
v k
Sj 2 esa n h x
; h
tk
u d k
j
hdsv
k
/
kk
jij
b
lfu
"
d"
k
Zi
ji
g
q°p
k
tkl
dr
k
gS
fd ^
u
e wu
k
3* e sa m
i f L
F krv k
;u g Sa&
2+ 2+
(a) d
so Cu v
y k
Sj Cd
2+ 2+
(b) dsoyCo v kSjHg
2+ 2+ 2+
(c) dsoyNi , Co v k Cd
Sj
(c) dsoyNi2+, Cd2+ v kSjHg2+

215 IX PSA
Q. 54 Arrange the metal ions in order from the fastest to slowest speed with
they moved up the paper (refer table-1)-

(a) Hg2+, Cd2+, Cu2+, Co2+, Ni2+


(b) Cd2+, Cu2+, Co2+, Hg2+, Ni2+
2+ 2+ 2+ 2+ 2+
(c) Ni , Hg , Co , Cu ,Cd
(c) Ni2+, Co2+, Cu2+, Cd2+, Hg2+

d
k
xte
sa ≈
i j
dhv
ksj
dh
xf
rd h
pk
y dsv
k
/
kk
jij
]
/k
k
rwv
k
;k
uk
sa d
k
sl
cl
sr
st
l
sl
c
l
s
/
k
h
ehx
f
r e
sa O
;
of
LF
k
r d
hf
t,(
nsf
[k
,rk
f
y d
k
&1)

(a) Hg2+, Cd2+, Cu2+, Co2+, Ni2+


2+ 2+ 2+ 2+ 2+
(b) Cd , Cu , Co , Hg , Ni
2+ 2+ 2+ 2+ 2+
(c) Ni , Hg , Co , Cu ,Cd
(c) Ni2+, Co2+, Cu2+, Cd2+, Hg2+

Q.55 Based on the information given in the two tables, one can conclude that
2 contains.

(a) One metal ion only


(b) Two metal ions only
(c) Either one or two metal ions
(d) More than two metal ions

r
k fy
dk
vk
sa esa n
h
xb
Zt
k
udj
h
dsv
k
/
kk
jij
]
;gf
u
"d"
k
Zf
ud
ky
kt
kr
k
gSf
d^u
e
wu
k
2*
e
sa m
i
f
LF
kr g
S&

a)
(d
so
y,d/k
k
r qvk
;u
b)
(n
k
s/
k
kr
qv
k;
u
c)
(,
d;kn
k
s/
kk
rqvk;
u
c)
(n
k
sl
svf
/
kd/kkr
qvk
;u

216 IX PSA
Q. 56 Which of the following figures best illustrates the appearance of the
filter paper after 'sample' was analyzed -

^
u
ewu
k
1*dsf
o'y
s"
k
.
kdj
u
si
j
]d
k
Su
lk
fp=
d
kx
td
h
fn
[k
k
oVd
k
sl
cl
sm
Ÿ
k
e
:il
sn'
k
Zrk
gS&
= Key / d°qt
h
= Yellow / ih
yk
(a) distance traveled / f
oy
k;
d}
k
j
kr;
d
hx
b
Zn
wj
h = Blue / u h
yk

starting point / v
k
j
EHk
fcan
q

(b) distance traveled by solvent / f


oy
k;
d}
k
j
kr;
d
hx
b
Zn
wj
h
starting point / v
k
j
EHk
fcan
q

(c) distance traveled by solvent / f


oy
k;
d}
k
j
kr;
d
hx
b
Zn
wj
h
starting point / v
k
j
EHk
fcan
q

(d) distance traveled by solvent / f


oy
k;
d}
k
j
kr;
d
hx
b
Zn
wj
h
starting point / v
k
j
EHk
fcan
q

217 IX PSA
Question (57-60 Refer to the following pie charts & answers

i
z'
u
(5
7&
6
0
)d
sf
y,f
u
Eui
k
b
Zpk
VZd
k
sn
s[
k
djm
Ÿ
k
jnsaA

Distribution of Protein in Human body Distribution of Elements in


Human body

Protien
Muscles other
16%
dry
Hormones 13 elements
Enzymes 14%
& other proteins

Water
Skin
16 70%
1 10

Bones

e
k
uo'
k
j
hje
sa i
zk
sV
h
udk
for
j
.
k e
k
uo'
k
j
hje
sa r
R
o
ksa d
k
for
j
.
k

i
zk
sV
h
u
e
k
al
isf
'
k;
k
16% v
U
;lq[
k
sr
Ro
13 14%
g
k
j
eksZu
,
U
tk
b u o
v
U
; i
zk
sV
h
u

R
o
pk i
k
uh
16 70%
1 10
g
f
M~M
;
k
a

Q. 57 What is the ratio of the distribution of protiens in the muscles


to that of the distribution of proteins in the bones?
Á
k
sV
h
udse
k
al
isf
'
k;
ksa v
k
Sj
gf
M~M
;
k
sa e
sa f
or
j.
kd
kD
;k
vuqi
k
rgS\
(
1)
1%
2( 2
) 2
%1 ( 3 )1%
1
8 ( 4
)18%
1

218 IX PSA
Q. 58 What percentage of the total weight of the human body is equivalent to
the weight of the skin in the human body ?

e
k
uo'
k
j
hjd
sd
qy
H
k
k
jdk
fdr
u
ke
ku
o'
k
j
hjd
h
Ro
pk
dsr
qY
;
gS\
(1) 1.6
(2) 0.16
(3) 0.016
(4) Insufficient data / v
/
k
wj
sv
k
ad
M+s

Q. 59 To show the distribution of protiens & other dry elements in the human
body, the arc of the circle should subtend at center an angle of.
e
k
uo'
kj
hj
esa i
zk
sV
h
u vk
Sj
vU
; l
w[
k
sr
Ro
k
sa d
k
for
j
.
kn
'k
k
Zu
sd
sf
y,o
`r
dh
pk
idsU
Ê
i
jf
dr
usv
a'k d k
dks.
kc
uk
,x
h\

0 0 0 0
(1) 120 (2) 54 (3) 108 (4) 252

Q. 60 What is the quantity of water in the body of a person weighing 50kg?

d
k
sb
Ze
u
q"
;f
tl
dk
otu
5
0f
d-
xzk
-g
Sm
l
esa i
k
uh
dhe
k
=kg
k
sx
h
A

(1) 35kg (2) 120kg (3) 71.42kg (4)20kg

219 IX PSA
Answer Key - Language Conventions (Hindi)
(Question 1–8)

Q. 1 (iv) v
f
u
f'
pr
l
a[
;
k
ok
pdf
o'
k
s"
k
.
k
2 (ii) c
gqr
3 (ii) v
d e
Zd
4 (i) d
ky ok
pd
5 (iii) v
k' k
h
ok
Zn
5 (ii) l
e ~
7 (i) d
j . kdk
j
d
8 (iv) f
u
n Z;

(Question 9-16)

Q. 9 (iii) n
qe no
kdj H
kk
xuk
10 (iv) V
ksih
mN k
y u
k
11 (iii) phaV
hdhp k
ylspyu
k
12 (iii) d kr
kM+cuk
fn;
k
13 (ii) te k
fn
; k
14 (iii) Mkyfn,
15 (iii) ;e dv yad
k
j
16 (ii) m
i e
kv y
adk
j

(Question 17-24)

Q. 17 (iv) t
h o u
18 (ii) y{;
19 (i) l
Q y r
k
20 (ii) K
k u
21 (ii) t
wrk
22 (ii) vax
qy h
23 (iii) u
h ps
24 (iv) t
e h u

220 IX PSA
Answer Key - Language Conventions (English)
(Question 1-8)

Q. 1 (4) sufficient
2 (2) fast
3 (2) make
4 (1) relatively
5 (2) all the people
6 (2) affordable
7 (3) varies
8 (2) the top layer

(Question 9-12)

Q. 9 (2) brain
10 (1) part
11 (1) adds
12 (1) reproduces

(Question 13-16)

Q. 13 (3) fell
14 (3) slipped
15 (4) standing
16 (1) lost

(Question 17-20)

Q. 17 (2) displaying
18 (3) entertainment
19 (2) present
20 (2) reality

221 IX PSA
(Question 21-24)

Q 21 (4) values
22 (2) lay
23 (1) any Means
24 (2) to Become

Section - B (Qualitative Reasoning)

(Question 25-30)

25 (b) Perimeter / i
f
j
ek
i
26 (c) Brother / Hk
kb Z
27 (c) <
28 (a) O
29 (c) The tyres of the car should have enough air / d
k
jdsV
k
;j
kse
sa i
z;
k
ZI
r
e
k
=k
esa g
o
kg
k
su
h
pk
fg
,A
30 (a) RASP

(Question 31-36)

Q. 31 (d) B
32 (d) 4
33 (b) 8
34 (b) 2
35 (a) 4
36 (a) FJ%

(Question 37-42)

Q 37 (c) N
38 (a) O
39 (d) R
40 (a) P
41 (d) O+M
42 (b) M+R

222 IX PSA
Section - C (Quatitative Reasoning)

(Question 43-52)

43 (4) 4
44 (2) 13
45 (4) 7m
46 (1) 170/11
47 (2) 54m
48 (1) 28m
49 (3) 154cm2
0 0
50 (3) 20 and 130
51 (3) 50
52 (1) 30

(Question 53-56)
2+ 2+ 2+
Q 53 (d) Ni , Cd and Hg only
54 (a) Hg2+, Cd2+, Cu2+, Co2+, Ni2+
55 (b) Two Metal ions only
56 (a)

(Question 57-60)

Q. 57 (b) 2:1
58 (d) Insufficient data
59 (c) 1080
60 (d) 35kg

223 IX PSA
PSA-IX (HINDI)
SAMPLE QUESTION PAPER-3
Language Conventions (1 to 24)
[
k
.M(
v
)O
;
kd
j.
kov
u
qi
z;
k
sx
f
unsZ'
k
% fu E
uf
y f [ k
r iz'u 1 ls8 esa l
c lsl g h fo d Y i
p qf u, &
Q.1 o qQ NNk =k d {
k ke
sa ' kk
sje p
k j
g sF
ksA js[ k kaf
d r ' k
C
n d k fo'
k
s"
k
.k
Hk
sn
Nk
¡f
V
,&
(i) x q. k o kp d (ii) l k oZu kfe
d
(iii) v fu f' p
r i fj e k
. kok
p d (iv) v fu f 'prl
a[
;ko
k
pd
Q.2 ^i n
ek
o r h v R
; ar : io r h
j ku
h F
k
h A* e sa izfo' ks"
k
.k
g SA
(i) i n ~e ko r
h (ii) v R ;ar
(iii) : i o r h (iv) jk u h
Q.3 l hr
kxk u k x k
j gh g SA esa dk
Su &
l hf Ø ; k gS\
(i) v d e Zd (ii) l d e Zd
(iii) f} d e Zd (iv) izsj .kk Fk
Zd
Q.4 e Sa -
-
-
--
-
- - -- -
--- -
-
- ty sf c; k¡[
k kl dr k gw¡A
(i) < sj ksa (ii) v c
(iii) x j e & x je (iv) t Y n h
& t
Yn
h
Q.5 y s[
k
ud h n `f
"
V l sl gh 'k
C
n gSA
(i) m i j k
sD r (ii) m i ; qZDr
(iii) Å i jksD r (iv) m i ; qZDr
Q.6 f c Y
yh d k
si R
F k
j- -
-- -
--
- - -
--
-
- --
e k
j
k s( d j .k)
(i) l s (ii) e sa
(iii) e r (iv) rk s
Q.7 ^ v *m
i l x Zd kiz;k sxf d l '
k
C n e sa g qv k g
S\
(i) v u qj
k x (ii) v u c u
(iii) v U; k; (iv) v u kp k
j
224 IX PSA
Q.8 fu ankd
jukd
etk
sj
h
dhf
u
'k
ku
hg
S-
-
-
--
-
--
-
-
- -
- -dj
ukrk
drd
h
A
(i) v k
yk
sp
uk (ii) i
z'
k
alk
(iii) lE
ek
u (iv) vf
uan
k
[
k
.M(
c
)l
an
H
k
Ze
sa '
k
C
nk
oyh
f
uEu f
yf
[kr iz'
u l a[ ;k 9ls1
6esa l
c
l
sm
f
prf
od Yidk
p;ud h
ft,
&
Q.9 N k rh i
j e
w¡x n
y uk
(i) e w¡x
d h n k
yc u
k
uk (ii) vf
/di
j s'
k
k
udju
k
(iii) nk y
e sa e
w¡xMk
yuk (iv) e
ql
h
cre
sa M
k
yuk
Q.10 r hj ek
j
uk&
(i) f 'k
dk
jdj
uk (ii) c
M
+k
dkedj u
k
(iii) r
hjpy
k
uk (iv) r
h
jpyk
use
sa f
u
iq.
k
gk
su
k
Q.11 x M +c
M
+g
k
su
k &
(i) n kye sa d
k
ykg
k
su
k (ii) V
qoqQ
j
&Vqo
qQ
jn
s[
k
uk
(iii) dk
uk
iwQ l
h
gk
su
k (iv) /qvk
¡m
B uk
Q.12 N I iji Q
k
M+djn
su
k &
(i) n sdj fou
k
'k d j
nsu
k (ii) <
+sj
k
sa n
su
k
(iii) VwV
hgqb
Zp
ht
sa n
su
k (iv) g
k f
u dj
osQ
nsu
k
Q.13 N k rhi
jiR
F
kjj
[k
uk
&
(i) d Bk
sj
gk
su
k (ii) o
zwQ
jg
ksuk
(iii) v
frl
gu'
kh
ygk
su
k (iv) c
g qr
/ S;
Zj
[k
uk
Q.14 v k¡[
ke
w¡nu
k
&
(i) è ; ku
unsu
k (ii) l
k
stk
uk
(iii) m
i s{
k
kdju
k (iv) l
k
su
sd
kuk
Vdd
j
u
k
Q.15 ?kj esa x
ax
kc g
uk
&
(i) i ku
hd k
fj
lk
o g
k
su
k (ii) c
k
<+v k
uk
(iii) ? k
jesa g
h
lqf
o/
kf
eyu
k (iv) ?
k
jesa r
h
Fk
Zg
ksu
k

225 IX PSA
Q.16 , d vk
¡[ k
lsns[
k
uk
&
(i) , d le k
uek
uu
k (ii) d
V
~V
jg
k
su
k
(iii) H
kSax
k
gksu
k (iv) ,
df
op
kj
/k
j
klsr
k
sy
uk
[
k
.M(
l
)x
n
~;
k
a'
ki
wf
r
Zdh
f
t,
f
u
nsZ'
k
% u
hp sfn,x, vu
qP N sn d ksi <+d j i z'u la[ ; k
17l s2 4 e sa mfprf
o d Y
i dk
p
; u dh
ft, &
i
j ekFk
Zdhm P
pr
e Hk k o uk o sQl k F
k H kh
ukx f
j dth
o u e
sa izo s'
kdj
usi jO
; fD
r
d k
sv f
o'ok
l vkSj l an sg o sQ v usd i Su
srh j
k
sa dky
{ ; c u u k iM
+r
kgSAuk
x fj
d
t
h ou dkv d
kj
. k l ansg d e Zfu "B k dks- -
-
- 17-
-
--v k
Sj m l d ky{;g h
u n
qj
k
o
t
h ou n'k
Zudk
s-
-
- -1 8 -- -
- d j n sr
k g SA blo sQ
f oij
hr xzk
eh .k - - -
-
19-
-
--
d hiqL
rd
[
kqyh ghfe
y r
hg SA o qQN ----20 -
-- - i fjf
LFk f
r ;k
¡bl e kU
; r k v k
Sjf
opkj/k
j kdh
-
-
--21 -
--
-gk
sldr h gSaA i j
ar qt g k
¡t h o uo qQN -
--
-
22--
- -g SAo gk
¡,dx zk
eh
. kdk
l
g ; k
sx--
--
23-
-
--n SU; jfgr gksu so sQ d k
j.k l g
t gSA lg k
; r kdk-
--
-2 4
--
-- x
oZ
'
k
wU; ,oavgad
k
jo `f
Ùk l sjfg r gk su
so sQdkj .
k L
ok
Hk
k
f od gSA
Q.17 fjD r L
Fk
k
u1 7
\
(i) d e
tksj (ii) i
ax
q
(iii) e
wd (iv) f
uf
" Ø
;
Q.18 fjD r L
Fkk
u 1
8\
(i) f oHk
zk
ar (ii) f
u
Hkzkar
(iii) H
k
zk
ar (iv) v
Hk
zkar
Q.19 fjD r L
F
k
ku1
9
\
(i) t h
ou (ii) l
e
kt
(iii) e
k
ul (iv) i
f
j
os'
k
Q.20 fjD r L
F
kk
u20
\
(i) v lk/
kj
.
k (ii) v
le
(iii) f
of
'
k"
V (iv) f
o"
k
e

226 IX PSA
Q.21 fjD r L
Fk
k
u21
\
(i) v i
ok
n (ii) i
zo
k
n
(iii) l
ao
k
n (iv) f
oo
kn
Q.22 fjD r L
Fk
k
u22
\
(i) i z'
k
Lr (ii) v
k
'o
Lr
(iii) L
oL
Fk (iv) v
L
oLF
k
Q.23 fjD r L
F
k
ku2
3
\
(i) e k
u (ii) i
zn
k
u
(iii) v
on
ku (iv) vk
nk
u
Q.24 fjD r L
F
k
ku2
4\
(i) e k
u (ii) n
k
u
(iii) v
k
nk
u (iv) v
on
ku

227 IX PSA
Qualitative Reasoning (25 to 42)
[
k
.
M (
c
)x
q.
k
k
Re
dZ
r
d
Q.25 uafnu h N Ù
k
h
lx<+esa jg rhg
So g f
gek
y; i oZrd h v
k sjeq¡gd j
osQ[
k
M+h
g So
g
n k; h
av ksj
pyr
h gSv kSjf
iQ
j eqM
+djn
k;h
av k
sjtk r
h g
Sm l
o sQ
c k
n og
ck;
havksj
e qM+dj n leh
V
j t krh gSvk
SjfiQ
jnk
;h
avksj e
qM+d
j ianzg( 1
5 )ehV
jpyr h
g S
v aresa o g
fi
Qjnk; h
av k
sje
qM+r
hgS]
vco g f
u Eu e
sa l
sf dl d h
v k
sj
tkj
gh g
SA
(a) f ge k
y;ioZr Js.k
h (b) c axk
y d h
[ k
kM+h
(c) f ganeg
kl
kx j (d) v j
c l k
xj
Nandini lives in Chhattisgarh. She is standing facing Himalaya
range, she goes right than she turns and goes right again. Then
she turns left and goes 10 meter than she turns right and walks
(15) fifteen meter finally she takes a right turn. In which direction is
she heading now.
(a) Himalayan Range (b) Bay of Bangal
(c) Indian Ocean (d) Arabian Sea
Q.26 f
n
,x,
v
{k
j
&vad
J
à[
k
yke
sa i
z'
u
f
pg
~u
o
sQ
LF
kk
uij
D;
kv
ku
k
pkf
g
,\
A2C, C4E, E6G, G8I, ?
(a) I10J (b) G10K
(c) I10K (d) J10K
Which of the following will replace the ‘?’ (question mark) in the
given alphanumeric series.
A2C, C4E, E6G, G8I, ?
(a) I10J (b) G10K
(c) I10K (d) J10K

Q.27 ;fn f
dlhe gh
usd
kNVo
k¡(
NV
k
)fn
ulkseo
kj l
sr
huf
n
u i
g
ysi
M
+r
k
gSr
k
s
m lhe
gh
use
sa 2
6 r
k
j
h[k
dksd
k
Su
&
lkf
n
ug ksx
k
\
(a) oh
j
okj (c
`gL
i
fr
okj
) (b) 'k
qØok
j
(c) '
kf
uok
j (d) lkse
ok
j

228 IX PSA
If 6th day of month falls on 3 days preceding monday, what day of
the week will follow on the 26th of the month.
(a) Thursday (b) Friday
(c) Saturday (d) Monday

Q.28 ;fn dy
bZ'
ojusv
iuk2
2 o
k
¡tU
e
fn
u euk;
kF
k
krk
so
g v k
trd
l
w;
Zo
sQ
fd ru
sp
D
d ji
wj
sdj
pqd
kgS\
(a) 80
3
0 (
vkBgt
k
j r
hl) (b) 3 65(
rh
ulk
Si
Sal
B)
(c) 22
(
c k
b
Zl) (d) 0
1(,
d)
If, Ishwar celebrated his 22nd birthday, yesterday, than how many
revolutions of the sun he has completed till today :
(a) 8030 (eight thousand thirty)
(b) 365 (three hundred sixty five)
(c) 22 (twenty two only)
(d) 01 (one only)
Q.29 f
n
, x ,f
odY
i
ksa e
sa l
sm
l'k
C
n d
k
sp
qf
u
, t
k
su
hp
sf
n
, g
q,
'
kC
ne
sa '
k
k
fe
y
v{
k
jk
sa l
su
gh
ac
u ld r
kA
PRESIDENT
(a) RESIDENTS (b) DESIRE
(c) TIRE (d) REPENT
From the given alternative select the w