Vous êtes sur la page 1sur 14

Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

2018 Elimination Round- Grade 6


Instruction: Write your answer on the space provided before
each item. Give all fractions and expressions in simplest form and
all expressions is expanded form.

_________1. What is the sum of the first five prime numbers?


_________2. What is the largest value of n so that
326n38  326438?
_________3. What number should be subtracted with 17 to get
44?
_________4. 3[5(6 – 3) + 2] = ____?

_________5. In 237 428 835, how many ten thousands are there?
_________6. Using the digits 4, 7, 2, and 5 exactly once, what is
the smallest number that you can form?
_________7. Complete the number sentence: 32 + ___ = 80.
_________8. What is the place value of the underlined digit of
40025?
_________9. How many twenty thousands make up 500 000?
________10. What is the largest 2-digit number whose ones digit
is twice its tens digit?

________11. A factory manufactured 84455 toy cars in October


and 175341 in November. At the end of December,
there were only 672 toy cars left in the factory. How
many toy cars were sold?

________12. What is the GCF of 96 and 144?


1|Page
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

𝟓 𝟕 𝟑
________13. What is the LCD of the fractions , , and 𝟖?
𝟗 𝟏𝟐
𝟓
________14. Express 4 as an improper fraction.
𝟔
________15. Express 2.4 as a mixed fraction.
𝟑
________16. Find the sum of 0.25 and .
𝟓
𝟏 𝟓
________17. When added to another fraction, the result is .
𝟒 𝟖
What is the other fraction?
________18. Six pupils bought 5 cookies each. If they gave away
half of the cookies, how many cookies are left?
________19. I am thinking of a number. One-fourth of the
number plus 10 equals 16. What is my number?

________20. What is 1 more than twice the sum of 5 and 6?

________21. Which of the following numbers has the greatest


𝟑
value: 15%, 0.1, ?
𝟐𝟓
________22. Which of the following numbers has the least value:
𝟑
15%, 0.1, ?
𝟐𝟓
________23. Fifteen is 10% of what number?

________24. 0.25 ÷ 0.2 = ___

2|Page
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

2018 Elimination Round- Grade 6

1. What is the sum of the first five prime numbers?


Notes: A prime number is a number that has exactly 2 different
factors, 1 and itself. The smallest prime number is 2. Its factors are
1and 2.
The list of prime numbers between 1 and 100 are:
2, 3, 5,7,11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71,
73, 79, 83, 89, 97
(It is important that students should memorize them and the number of
prime numbers less than 100.)
Numbers that are not prime are called composite numbers.
4 is a composite number. It has 3 different factors; 1, 2, and 4.
4 = 1×4, 1 and 4 are called factors of 4
4 = 2×2
.
Solution: The sum of the first five prime numbers is
2 + 3 + 5 + 7 + 11 = 28
Answer 28

2. What is the largest value of n so that 326n38  326438?


Solution: The underlined digits are being compared;
326n38  326438
So n  4.
The possible values of n are 0, 1, 2, 3. The largest is 3.
Answer 3

3|Page
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

3. What number should be subtracted with 17 to get 44?


Solution: Set-up an equation and work backward
If we let n be the number, we have the equation;
n – 17 = 44, working backward to solve for n
n = 44 + 17
n = 61
Answer 61

Note: Additional examples of working backward.


Illustrative examples:
1. n + 15 = 89, working backward to solve for n
n = 89 – 15
n = 74
2. n × 11 = 253, or
11n = 253, working backward to solve for n
n = 253÷ 11
n = 23
3. n ÷ 13 = 21, or
n
= 21, working backward to solve for n, or cross multiply
13
n = 21×13
n = 273

4|Page
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

4. 3[5(6 – 3) + 2] = ____?
Notes: Multiplication can be denoted using:
a. × , as in 2 × 3 = 6.

b. Dot as in 23 = 6

c. Grouping symbol as in, 2(3) = 6

d. Writing side by side as in, n × 5 = 5n. Side by side can only


be used if one factor is a variable or all the factors are
variables. abc = a × b × c.
Performing operations with grouping symbols:

Perform operations starting from the inner most grouping and


follow the PEMDAS rule.

The PEMDAS Rule – In a series of operations on real numbers;


i. perform first the operations starting with the inner most
grouping symbols such as bracket, braces and or parenthesis,
ii. perform the numbers raised to a power or exponents,
iii. perform multiplication and division in the order from left to
right which ever appears first,
iv. perform addition and subtraction from left to right which
ever appears first.

Solution: 3[5(6 – 3) + 2] = 3[5(3) + 2]


= 3[15 + 2]
= 3[17]

= 51
Answer 51
5|Page
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

5. In 237 428 835, how many ten thousands are there?


Solution: The underlined digit is in the ten thousands pace.
237 428 835. The underlined digit 2 has 2 ten thousands.
Therefore, in are 237 428 83523742, there are 23 742 ten thousands.
Answer 23742
6. Using the digits 4, 7, 2, and 5 exactly once, what is the smallest
number that you can form?
Solution: To form the smallest number using the digits, write the 4-
digit number using the digits starting with the smallest in ascending
order.
Answer 2457
7. Complete the number sentence: 32 + ___ = 80.
Solution:
32 + ___ = 80, working backward to find the missing number
___ = 80 – 32
___ = 48
Answer 48

8. What is the place value of the underlined digit of 40025?


Solution:
5 is in one’s place, 2 is in tens place, 0 (not underlined) is in hundreds
place, underlined 0 is in the thousands place, and 4is in the ten
thousands place.
Answer thousands

6|Page
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

9. How many twenty thousands make up 500 000?


Solution 1. 500 000
The underlined digit is the ten thousands place and there are 50
ten thousands. Therefore, there are 50 ÷ 2 = 25, 25 twenty thousands.
Answer 25

Solution 2.
500 000 50
= , cancel out 4 zeros
20 000 2
= 25
Answer 25

10. What is the largest 2-digit number whose ones digit is twice its
tens digit?

Solution
Since the ones digit of the largest 2-digit number is twice its tens
digit, the tens digit is a multiple of 2 which are: 2, 4, 6, 8. The largest
is 8 which is the tens digit the ones digit is half of 8, which is 4.

The largest 2-digit number is 84.


Answer 84

7|Page
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

11. A factory manufactured 84455 toy cars in October and


175341 in November. At the end of December, there were
only 672 toy cars left in the factory. How many toy cars
were sold?
Solution
The factory manufactured a total of 84455 + 175341 = 259796
toy cars.
1 84455
+ 175341
259796, total toy cars manufactured
259796
- 672, toy cars left at the end of December
259124, number of toy cars sold
Answer 259124

12. What is the GCF of 96 and 144?


Solution
Prime factorize 96 and 144 as shown below.
96 = 2×2×2×2×2×3
144 = 2×2×2×2×3×3 2 96 2 144
2 48 2 72
GCF = 2×2×2×2×3 2 36
2 24
2 18
= 16×3 2 12
2 6 3 9
= 48 3 3 3 3
1
Answer 48 1

8|Page
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

If the problem asks for the LCM, just multiply the two remaining
factors which are not common to both numbers. The two
remaining factors are bold numbers 2 and 3.
96 = 2×2×2×2×2×3
144 = 2×2×2×2×3×3
LCM = 2×2×2×2×3×2×3
= 16×3×6
= 48×6
LCM = 288
𝟓 𝟕 𝟑
13. What is the LCD of the fractions , , and 𝟖?
𝟗 𝟏𝟐
Solution
Prime factorize 9, 12 and 8.
9 = 3×3
12 = 2×2×3, 3 is a common factor of 9 and 12
8 = 2×2×2, 2×2 are common to 12 and 8
LCD = 2×2×3×3×2
= 4×9×2
= 36×2
LCD = 72, 72 is the LCM of the denominators.
Answer 72

9|Page
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

𝟓
14. Express 4 as an improper fraction.
𝟔
Solution 1.
5 5
4 =4+
6 6
4×6 5
= +
1×6 6
24 5
= +
6 6
29
=
6
𝟐𝟗
Answer
𝟔
Solution 2.
5 4×6 + 5
4 =
6 6
24 + 5
=
6
29
=
6
𝟐𝟗
Answer
𝟔

10 | P a g e
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

15. Express 2.4 as a mixed fraction.

Solution
To change decimal number to mixed fraction, determine the
place value of the last digit of the decimal part. Since it contains only
1 decimal digit, the place value is tenths. Note that 0.4 is read as four
4
tenths. In fraction, 0.4 = .
10
4
2.4 = 2 , reduce the fraction by dividing both by common factor 2
10
4÷2
=2
10÷2
2
=2
5
𝟐
Answer 2
𝟓
15.1 What if the given is 2.04 express it as a mixed fraction?
4
2.04 = 2 , reduce the fraction by dividing both by common factor 4
100
4÷4
=2
100÷4
𝟏
2.04 = 2
𝟐𝟓
15.2 What if the problem is, express 2.04 as an improper
fraction?
204
2.04 = , reduce the fraction by dividing both the numerator and
100
denominator by their common factor 4

11 | P a g e
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

204÷4
=
100÷4
𝟓𝟏
2.04 =
𝟐𝟓
𝟑
16. Find the sum of 0.25 and .
𝟓
3
Solution 1. 0.25 +
5
Convert 0.25 to fraction. The place value of the last digit 5 in
0.25 is hundredths.
25
0.25 = , reduce the fraction by dividing both by common factor 25
100
25÷25
=
100÷25
1
0.25 =
4
3 1 3
0.25 + = + , the lcd is 20
5 4 5
1×5 3×4 1 3
= + , change and to similar fractions
4×5 5×4 4 5
5 12
= +
20 20
3 17
0.25 + =
5 20
𝟏𝟕
Answer
𝟐𝟎

12 | P a g e
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

3
Solution 2. 0.25 +
5
3
Convert to decimal by division.
5
3 0.6
= 0.6
5 5 3.0
30
3 0
0.25 + = 0.25 + 0.6
5
= 0.85
Answer 0.85

𝟏 𝟓
17. When added to another fraction, the result is . What is
𝟒 𝟖
the other fraction?
Solution Set-up an equation and work backward
Let n be the missing fraction
1 5
+ n = , work backward
4 8
5 1 5 1
n= – , change and to similar fractions
8 4 8 4
5 1×2
n= – ,the lcd is 8
8 4×2
5 2
n= –
8 8
5−2 3
n=
8
=8
𝟑
Answer
𝟖

13 | P a g e
Metrobank-MTAP-Math Challenge – Grade 6

18. Six pupils bought 5 cookies each. If they gave away half of
the cookies, how many cookies are left?
Solution
If each of the six pupils bought 5 cookies, their total number of
cookies is 6×5 = 30 cookies.
1
They gave away half of 30, × 30 = 15.
2
15 cookies are left.
Answer 𝟏𝟓

19. I am thinking of a number. One-fourth of the number plus 10


equals 16. What is my number?
Solution Set-up an equation and work backward
Let n be the number
1
n + 10 = 16
4
1
n = 16 – 10
4
1
n = 16 – 10
4
1 1
n = 6, multiplying by is the same as dividing by 4.
4 4
n=6×4
n = 24
Answer 24

14 | P a g e