Vous êtes sur la page 1sur 5

Name:____________________________ Score:____________

PRE-TEST
SOCIAL SCIENCE MAJOR COURSE
SOCIO-CULTURAL ANTHROPOLOGY

General Directions:
1. Scan your test questions to ensure you have a complete set.
2. Report to your proctor any missing portion of your test paper.
3. (21-100) Blacken the circle that corresponds to the letter of the correct answer.
4. Any kind of erasure is strictly not allowed.
5. Practice honesty.
6. Not following the directions would invalidate your answers.

I. KNOWLEDGE
IDENTIFICATION: Identify the following. Write the letter of the best
Answer on the blank before each number.
A. Adaptive strategies I. Industrialization
B. Agriculture J. Intensive farming
C. Anthropology K. Irrigation
D. Archaeology L. Linguistic
E. Culture M. Pastoralism
F. Foraging N. Sociology
G. Gender role O. Terracing
H. Horticulture P. situational approach

____1. It refers to the study of society.


____2. It deals with the scientific study of man, his works, his body, his behavior and
values.
____3. It concerned with the study of man’s culture and society in the past as far back as
prehistoric times.
____4. The way of life of a people which has been learned, shared and transmitted from
one generation to another by means of language and symbols.
____5. The systematic study of recorded and unrecorded languages all over the world.
____6. It signify all those things that a person says or does to disclose himself or herself
as having the status of boy or man, girl or woman.
____7. The society’s system of economic penalism.
____8. The science of plant cultivation including the process of preparing soil for
planting of seeds, tubers or cuttings.
____9. Production of food and goods through farming.
____10. A branch of behavioral ecology that studies the behavior of animals in response
to the environment in which the animal lives.
____11. An agricultural production system characterized by the high inputs of capital,
labor, or heavy usage of technologies such as pesticides and chemical fertilizers
relative to land area.
____12. An artificial application of water to the soil.
____13. A leveled section of a hilly cultivated area, designed as a method of soil
conservation to slow or prevent the rapid surface runoff off irrigation water.
____14. The branch of agriculture concerned with the raising of livestock.
____15. The process of social and economic change that transforms a human group from
a pre-industrial society into an industrial one.
II. COMPREHENSION
A. MULTIPLE CHOICE: Choose the letter of the best answer.
A B C D
0 0 0 0 16. Belief that ones culture is superior than the other.
A. exogamy B. ethnocentrism C. endogamy
0 0 0 0 17. One must suspend judgment on other people’s practices to understand them in their
terms.
A. cultural diversity B. cultural exogamy C. cultural relativism
0 0 0 0 18. Different social collectives will produce different cultures as they organize
themselves.
A. adaptation B. enculturation C. cultural diversity
0 0 0 0 19. A class of prohibitions, both formal and informal practice of sexual relations
between certain or close relatives.
A. incest taboo B. incest C. biological exogamy
0 0 0 0 20. The marrying outside of a specific group.
A. biological exogamy B. cultural exogamy C. inter marriage
0 0 0 0 21. Introduced the “Alliance theory” of exogamy.
A. Claude Levi-Strauss B. Auguste Comte C. Herbert Spencer
0 0 0 0 22. Believes that human must be taught how to act appropriately in their designated
gender in order to properly fill the role.
A. Robert Park B. George Simmel C. Michael Scwalbe
0 0 0 0 23. Concerned with the functions of institutions in a social system.
A. Robert Merton B. Radcliffe Brown C. Talcott Parsons
0 0 0 0 24. He advocated that society is hold together by shared norms and values.
A. George Simmel B. John Money C. Emile Durkheim
0 0 0 0 25. Believes that classes achieve power because they command skills and
technology far above others.
A. John Schumpeter B. Charles Cooley C. George Mead
0 0 0 0 26. Relatively independent of the kindred of the parents and of other families.
A. conjugal B. consanguineal C. extended
0 0 0 0 27. This area studies human nature and personality as the product of group life.
A. Social organization B. Social Psychology C. Human Ecology
0 0 0 0 28. It studies the change in culture and social relations and the attendant disruption that
may occur.
A. Social Change B. Social disorganization C. Demography
0 0 0 0 29. This make use of the findings of pure sociological research on the various aspects and
problems of daily life.
A. Applied Sociology B. Sociological theory C. Social Psychology
0 0 0 0 30. The study of man’s physical characteristics.
A. Biological Anthropology B. Social Anthropology C. Cultural Anthropology
0 0 0 0 31. Sub-field of Socio-cultural Anthropology that analyze the structure and function of
human, the role an individual plays in the society and the development of personality as
related to cultural tradition.
A. Linguistics B. Ethnology C. Archaeology
0 0 0 0 32. A husband engages in marrying or sexual relations with the sister of his wife,
usually after the death of his wife or once her wife was proven infertile.
A. sororate B. levirate C. polygyny
0 0 0 0 33. Type of a marriage in which the brother of a deceased man is obligated to marry
his brother’s widow.
A. polygamy B. levirate C. polyandry
0 0 0 0 34. Descent groups in which one belongs to one’s father’s or mother’s lineage.
A. ambilineality B. bilineality C. unilineality
0 0 0 0 35. Group of people united by actual or perceived kinship and descent.
A. family B. clan C. ethnic
0 0 0 0 36. It is the most formal and important norms.
A. Mores B. rituals C. laws
0 0 0 0 37. Which is not an adaptation of culture?
A. Diffusion B. gratification C. parallelism
0 0 0 0 38. The fusion of two or more cultures into one which is somewhat different from its
predecessors.
A. Diffusion B. convergence C. fission
0 0 0 0 39. A cultural process that refers that can be traced historically when a
long-established society breaks up into two or more independent units.
A. Fission B. integration C. transmitted
0 0 0 0 40. It is a formal teaching or training which may take place anywhere the individual finds
himself interacting with his fellow humans.
A. Imitation B. conditioning C. indoctrination
0 0 0 0 41. What level of culture addresses cross-functional effectiveness, based on the cultures
created by specific business units?
A. Individual culture B. Identity group culture C. Functional Culture

0 0 0 0 42. Culture is always a product of an interacting group, from their accumulated


knowledge and expectation. It means that culture is ______.
A. cumulative B. social C. ideational
0 0 0 0 43. Culture is dynamic and adjusts according to the prevailing environment. Therefore it
is______.
A. learned B. adaptive C. integrative
0 0 0 0 44. Culture was never innate it is _______.
A. acquired B. adaptive C. ideational
0 0 0 0 45. It forms the core of all culture.
A. symbols B. values C. language
0 0 0 0 46. Which is not part of the cognitive component of culture?
A. Language B. accounts C. beliefs
0 0 0 0 47. These are communication components of language except______.
A. Symbols B. ideas C. language
0 0 0 0 48. These are rules and expectations by which a society guides the behavior of its
members.
A. Beliefs B. values C. norms
0 0 0 0 49. The respect for authority, marriage and sex behavior patterns, religious rituals, and
other basic codes of human behavior.
A. Rituals B. mores C. folkways
0 0 0 0 50. It refers to the behavior patterns of society which are organized and repetitive.
A. Folkways B. laws C. rituals

0 0 0 0 51. It is the most widely distributed religion in the whole world.


A. Christianity B. Islam C. Hinduism D. Buddhism
0 0 0 0 52. This church derived from the Greek word “Katholikos” which means
“Universal.”
A. Islam B. Confucianism C. Roman Catholic D. Zoroastrianism
0 0 0 0 53. His ninety five theses detailed the indulgences and excesses of the Roman
Catholic church.
A. St. Augustine B. Martin Luther C. Karl Marx D. Ignatius Loyola
0 0 0 0 54. The archaeologists believe that it is all that remains of the Second Temple, which
destroyed in AD 70.
A.Great Wall of China B. Wailing Wall C. Berlin Wall D. London Wall
0 0 0 0 55. He suggested that prehistoric day inventions are considered accidental
juxtaposition or unconscious inventions.
A. Winston B. Clinton C. Linton D. Bulton
0 0 0 0 56. Eliminating tuberculosis and placing a man on the moon are examples of ______
inventions.
A. accidental B. perfect C. imperfect D. conscious
0 0 0 0 57. The spread of manufacture of ____ is a good example of extensive diffusion by
direct contact.
A. Textiles B. canned goods C. papers D. perfumes
0 0 0 0 58. Phoenician traders spread the alphabet, which was invented by another Semitic
group,
to Greece. This an example of ______ contact.
A. Intermediate B. secondary C. tertiary D. inter-collegiate
0 0 0 0 59. Certainly the most drastic and rapid way a culture change is as a result of _____
replacement of the society’s rulers.
A. Sudden B. violent C. immediate D. peaceful
0 0 0 0 60. The story of Ishi, the last surviving member of a group of California Indians called
the ____, is a moving testimonial to the frequent tragic effect of contact with Europeans.
A. Wawei B. Yahei C. Wawi D. Yahi
0 0 0 0 61. It can also occur when a self-sufficient hunting or agricultural society
comes to depend more and more on trading for its livelihood.
A. Liberalization B. privatization C. commercialization D. taxation
0 0 0 0 62. Humanity can reach _____ if it subjects nature and its own behavior to Reason.
A. Destruction B. happiness C. poverty D. oppression
0 0 0 0 63. It is one of the most basic principles for organizing individuals into social
groups, roles, categories, and genealogy.
A. Kinship B. Community C. Friendship D. Leadership
0 0 0 0 64. All of these are main religion EXCEPT
A. Islam B. Christianity C. Judaism D. Iglesia ni Cristo
0 0 0 0 65. These are all sub-division of Christianity EXCEPT
A. Sunni B. Roman Catholic C. Protestant D. Roman Orthodox
0 0 0 0 66. He was appointed by Christ to be the first pope, and received the keys to the
kingdom of Heaven.
A. John B. Peter C. Paul D. Mark
0 0 0 0 67. The Roman Emperor who accepts Christianity as the religion of his empire
A. Pu Yi B.Hsih Hwang Ti C. Constantine I D. Shah Jahan
0 0 0 0 68. Also known as the Holy See, it is where the Pope’s authority seats.
A. Rome B. Milan C. Vatican D. Venice
0 0 0 0 69. St. Peter’s basilica is located in_________
A. Vatican B. Venice C. Milan D. Genoa
0 0 0 0 70. The mother of Virgin Mary was_________
A. St. Monica B. St. Margaret C. St. Rita D. St. Anne
0 0 0 0 71. transubstantiation is the transfer of the body and blood of Christ to the Bread and
Wine. It takes place at the part of the mass which we called________.
A. holy communion B. consecration C. liturgy of the word D. final blessing
0 0 0 0 72. These are all sacraments EXCEPT for
A. baptism B. holy orders C. confirmation D. wake and funeral
0 0 0 0 73. The founder of Protestantism
A. St. Augustine B. St. James C. Martin Luther D. St. Thomas
0 0 0 0 74. It was organized in order to oppose the selling of indulgences to Catholic Church.
A. reformation B. counter-reformation
C. revolution D. counter-revolution
0 0 0 0 75. The changes in societies and the world economy that are result of dramatically
increased cross-border trade, investment, and cultural exchange.
A. globalization B. liberalization C. privatization D. trade
0 0 0 0 76. The combination of laissez –faire economic theory with removal of barriers to the
movement of goods.
A. trade B. liberalization C. globalization D. privatization
0 0 0 0 77. These are all trends related to globalization EXCEPT
A. increase international trade B. greater trans-border data floe
C. seclusion of culture D. greater immigration
0 0 0 0 78. A dynamic by which minority groups participate in the dominant society, yet
maintain their cultural differences.
A. culture shock B. cultural differences
C. mixture of cultures D. cultural pluralism
0 0 0 0 79. The tendency to look at the world primarily from the perspective of one’s own
ethnic culture.
A. egocentrism B. ethnocentrism C. centrism D. culture analysis
0 0 0 0 80. The essential function of language
A. arts B. culture C. communication D. speaking
0 0 0 0 81. It is concerned with the study of ethnography of speaking.
A. linguistics B. dialects experts C. language experts D. sociolinguistics
0 0 0 0 82. It is also known as expressive culture.
A. Arts B. dances C. drama D. science
0 0 0 0 83. These are all expressive behaviors EXCEPT
A. myths B. recitation C. fairy tales D. riddles
0 0 0 0 84. He ties poverty to population growth.
A. Adam Smith B. Karl Marx C. Rene Descartes D. Thomas Malthus
0 0 0 0 85. A system that insures the maintaining of order and sanity in the society and at the
same time makes it possible for some other institutions to also have their
grievances and complaints put across in the course of social existence.
A. social organization B. clubs C. political systems D. political parties
0 0 0 0 86. The simpliest form of human society.
A. band society B. chiefdom C. state D. tribe
0 0 0 0 87. Consists of a social group existing before the development of, or outside of, states.
A. band B. tribe C. state D. chiefdom
0 0 0 0 88. The head hunting ethnic group found in the Caraballo mountains.
A. badjaos B. lumads C. igorots D. ilongots
0 0 0 0 89. A relationship between any entities that share a genealogical origin, through either
biological, cultural or historical descent.
A. relatives B. cousins C. kinship D. fellowmen
0 0 0 0 90. A social mechanisms that regulate individual and group behavior, in terms of
rewards and sanctions.
A. social control B. law C. resolutions D. Code
0 0 0 0 91. It is the core of any legal system.
A. judicial B. legislative C. executive D. law-making
0 0 0 0 92. It determines the rules that will govern the process of adjudication.
A. judicial B. legislative C. executive D. all of these
0 0 0 0 93. The hierarchical arrangement of individuals into divisions of power and wealth
within a society.
A. social class B. social stratification C. caste system D, all of these
0 0 0 0 94. Why does greenhouse effect result to warms temperature near the earth’s surface?
A. clouds trap infrared radiation B. soil absorbs incoming radiation
C. ozone traps ultraviolet radiation D. carbon dioxide traps infrared radiation
0 0 0 0 95. We should work for a total ban______ of pesticides that are harmful to man.
A. with the use B. by the use C. on the use D. on using
0 0 0 0 96. Where do we trace the El Nino phenomena?
A. depletion of ozone layer B. annual changes in season
C. rising ocean levels D. very severe earthquakes
0 0 0 0 97. What does a nuclear family consist of?
A. sons, daughter, cousins B. sons, daughter, in-laws
C. father, mother, sons, daughter D. grandfather and grandmother
0 0 0 0 98. Any change in the basic coding of DNA molecule alters the trait associated with
the gene, hence the organism may appear with a trait that is totally different from
those of the parents. What is this change called?
A. gene mutation B. trait link C. gene meiosis D. sex linked-inheritance
0 0 0 0 99. Tattoing of the body was common among men and women of pre-colonial times.
In the Visayas they are called__________.
A. tatak B. palatandaan C. pintados D. burdado
0 0 0 0 10 0. What is the most important element of the state?
A. people B. government C. sovereignty D. territory

Good luck!!! ☺

“Albert Einstein was described as “mentally slow, unsociable and adrift forever in his foolish dreams.
He even failed Mathematics early in his high school life.”

Prepared by:
Dr. CVYumol

1. N 11. J 21. A 31. B 41. C 51. A 61. C 71. B 81. D 91.A


2.C 12.K 22. C 32. A 42. B 52. C 62. B 72 .D 82. A 92.B
3.D 13.O 23. B 33. B 43. B 53. B 63. A 73.C 83. B 93.D
4.E 14.M 24. C 34. C 44. A 54. B 64. D 74.A 84. D 94.D
5. L 15.I 25. A 35. B 45. C 55. C 65. A 75.A 85. C 95.C
6. G 16.B 26. A 36. C 46. A 56. D 66. B 76.B 86. A 96.A
7.A 17.C 27. B 37. B 47. B 57. C 67. C 77.C 87.B 97.C
8.H 18.C 28. A/B 38. B 48. C 58. A 68. C 78.D 88.D 98.A
9.B 19.A 29. A 39. A 49. B 59. B 69. A 79.B 89.C 99.C
10F 20.B 30. A 40. C 50. A 60. D 70. D 80.C 90.A 100.C