Vous êtes sur la page 1sur 3

Week 7 Quiz: Plate Tectonics

Name: ____________________________________________________ Period: _____ Date: _________________


Instructions: Write the letter of your answer on the space before each number.

____1. What evidence did Wegener have for his theory of continental drift?
A. He had no evidence.
B. He knew that plant and animal fossils, as well as rock layers, matched on the two continents of Africa and
South America.
C. He explained how continents moved apart.

____2. Why was Wegener’s theory forgotten?


A. He could not explain how the continents could move. C. He did not publish his theory.
B. It was not a good theory. D. He did not have money.

____3. Tectonics plates float on the _____________________


A. outer core B. Inner core C. asthenosphere or mantle D. lithosphere

____4. Why is Earth not growing in spite of sea floor spreading?


A. because of subduction in the Atlantic Ocean. C. because of subduction the Pacific Ocean.
B. because of subduction in the Indian Ocean. D. because of subduction in the Gulf of Mexico.

____5. The ________ in the asthenosphere is described as a “giant conveyor belt”.


A. magma B. convection C. spinning D. lithosphere

____6. Most earthquakes happen along the _____________________.


A. fault B. volcanic mountains C. Pacific Ring of Fire D. mid-ocean ridge

____7. The oldest crust (rocks) are found _________ the mid-ocean ridge.
A. farthest B. nearest C. along D. away

____8. The youngest crust( rocks) are found _________ the mid-ocean ridge.
A. farthest B. nearest C. along D. away

____9. What evidences do scientists use to support the continental drift theory?
A. rocks, fossils, air C. rocks, water, ice
B. rocks, fossils, climate D. rocks, fossils, human beings

____10. Who came up with the theory of sea floor spreading?


A. Alfred Wegener B. Harry Hess C. ancient Greeks D. Albert Einstein

____11. Where does sea floor spreading happen?


A. at the rift valley along the mid-ocean ridges C. at the Ring of Fire
B. at deep sea trenches D. at the Pacific Ocean

____12. What material forms new ocean floor?


A. sediment B. magma C. plates D. rocks

____13. Where is old crust melted back into magma?


A. at the mid-ocean ridge B. along plate boundaries C. at deep-sea trenches D. volcano

____14. This process of old crust being pulled down and remelted is called:
A. sea floor spreading B. drifting C. plate tectonics D. subduction
____15. The evidence that rocks closer to mid ocean ridges are younger than rocks farther away
supports the theory of:
A. sea floor spreading B. subduction C. plate tectonics D. Big Bang theory

____16. The theory of plate tectonics combine which two other theories?
A. sea floor spreading and continental drift C. continental drift and fossil theory
B. sea floor spreading and tidal theory D. continental drift and Big Bang theory

____17. Large pieces of the lithosphere that float on the asthenosphere are called:
A. asthenosphere B. the mid-ocean ridge C. deep-sea trenches D. tectonic plates

____18. The partly-melted lower mantle is called:


A. magma B. the lithosphere C. the core D. the asthenosphere

____19. A boundary where plates move away from each other is called:
A. divergent B. convergent C. transform D. shear boundary

____20. Why is a divergent boundary also called a constructive boundary?


A. Magma flows up between the plates and forms new crust. C. Animals in the ocean construct nests there.
B. Old ocean floor is re-melted into magma D. Pacific Ocean becomes wider

____21. An example of a transform/shear/sliding boundary is a:


A. volcano B. mid-ocean ridge C. deep-sea trench D. fault

____22. A deep crack in the earth’s surface is called a:


A. ridge B. fault C. plate D. mountain

____23. How do the plates move at a transform boundary?


A. They move toward each other. C. They move past each other.
B. They move away from each other. D. they do not move.

____24. What kind of plate boundary results to the formation of an Island arc?
A. divergent boundary B. transform or shear boundary C. convergent boundary

____25. What kind of plate boundary results to the formation of most volcanoes?
A. convergent boundary B. divergent boundary C. transform or shear boundary

____26. What kind of plate boundary causes old and heavy crust ( rocks ) to sink into the mantle ( subduction)?
A. convergent boundary B. divergent boundary C. transform or shear boundary

____27. What kind of plate boundary results to the formation of a mountain range like the Himalayas
and the Appalachian mountains?
A. divergent boundary B. transform or shear boundary C. convergent boundary

____28. What kind of plate boundary results to the formation of a trench like the Marianas trench?
A. convergent boundary B. divergent boundary C. transform or shear boundary

____29. What kind of plate boundary results to the formation of a fault line like the
San Andreas fault in California?
A. divergent boundary B. transform or shear boundary C. convergent boundary

____30. What kind of plate boundary causes sea floor spreading like the one causing the
Atlantic Ocean to widen?
A. convergent boundary B. divergent boundary C. transform or shear boundary
Week 7 Quiz: Plate Tectonics KEY

1. B
2. A
3. C
4. C
5. B
6. C
7. A
8. B
9. B
10. B
11. A
12. B
13. C
14. D
15. A
16. A
17. D
18. D
19. A
20. A
21. D
22. B
23. C
24. C
25. A
26. A
27. C
28. A
29. B
30. B