Vous êtes sur la page 1sur 3

Sở GD & ĐT Nghệ An Đề Thi Chọn HSG Cấp Trường 2008 - 2009 21.

- 2009 21. Last summer, we had _______ holiday in Spain


Trường THPT Anh Sơn 1 Môn: TIẾNG ANH 10 A. a two week’s B. a two – weeks C. two – week D. a two – week
Thời gian: 120 phút (không kể thời gian phát đề) 22. Amy, _______ car had broken down, was in a very bad mood.
I. PHONETICS A. who B. whom C. whose D. that
A. Identify the word whose underlined part is pronounced differently 23. He _______ ever goes to bed before midnight.
from that of the rest. A. almost B. hardly C. nearly D. scarcely
01. A. machine B. school C. stomach D. chemistry 24. He retired early_______ ill – health.
02. A. description B. question C. attraction D. information A. on behalf of B. on account of C. believe D. imagine
03. A. although B. without C. thank D. these 25. You _______ better be careful not to miss the train.
04. A. food B. good C. tooth D. tool A. had B. would C. should D. did
05. A. heavy B. bear C. measure D. eat B. Choose the appropriate sentence from the box below to fill in each
B. Find the word that has stressed syllable different from the others. gap to complete the following conversation.
06. A. cartoon B. open C. paper D. answer Ann: Goodbye everyone! [26].............................................................................
07. A. manage B. shortage C. village D. teacher Jolly: Where are you going?
08. A. remain B. convenient C. volunteer D. memorable Ann: To Australia. [27]........................................................................................
09. A. maintain B. marine C. challenge D. device Jolly: When are you coming back?
10. A. important B. community C. organize D. diseases Ann: Well, [28]....................................................................................................
II. VOCABULARY - GRAMMAR Jolly: It sounds great! [29] ..................................................................................
A. Choose the best answer from the four choices (A, B, C, or D) to Ann. Thanks. [30]...............................................................................................
complete each sentence. a. I’ll send you postcards.
11. I am going to have my eye _______ tomorrow. b. We’ve going on a two – week tour of Australia.
A. to test B. test C. testing D. tested c. I’m taking my family to visit the Great Barrier Reef
12. Nobody could hear her _______ she spoke too quietly. d. I’m going on holiday
A. so B. however C. although D. because e. Have a good time!
13. Keep silent! My father _______ in his room. C. Complete the passage with the suitable words from the box.
A. is sleeping B. was sleeping C. has slept D. will be slept preserved housed labourers outbuildings
14. I’d like to contribute _______ the school Red Cross fund. village life community fields
A. on B. to C. with D. for In most of Europe, farmers’ homes and [31] __________ are
15. Hoang Anh Tuan _______ injury to win the Olympic silver. generally located within a village, and tools and animals are [32] __________
A. recovered B. suffered C. avoided D. overcame there. Every morning, the farmers and farm [33] __________ leave their [34]
16. In my father’s _______, it is essential to eat vegetable every day. __________ to work their land or tend their animals in distant [35]
A. idea B. opinion C. confidence D. principle __________ and return to the village at the end of the day. Social [36]
17. He showed us the house _______ he was born __________ is thus centripetal; that is, it is focused around the [37]
A. which B. where C. in where D. in that __________ center, the village. Only in certain parts of Quebec has this
18. Madrid is famous _______ its pulls. pattern been [38] __________ in North America.
A. as B. with C. for D. of III. ERROR IDENTIFICATION
19. Life here is much easier than it _______. 39. How did you manage getting here so quickly?
A. would be B. used to be C. was D. had better A. How B. did C. getting D. so
20. Will you _______ after the party.
A. call me off B. get me on C. take me up D. pick me up

Trang 1
40. Ms Baker, she spent her life working with the health and welfare of the everywhere but now [64] _______ was playing basketball or football or doing
families of worker, is an successful woman in the world. [65] _______ or sitting on the park [66] _______ reading the morning papers
A. she B. her life C. welfare D. the or chatting with their friends.
41. Because of the Lewis and Clark Expedition in 1972, the United States We stood in the [67] _______ of the store for nearly twenty minutes
begin to realize the true value of the Luisiana territory. before the rain finally stopped and the sun came [68] _______ again from
A. Because B. begin C. the true value D. territory behind the clouds. Within a few minutes the park was [69] _______ of people
42. I remember to be given a toy drum on my fifth birthday. again but now the air was cooler and big [70] _______ of rainwater could be
A. remember B. to be C. on D. fifth seen everywhere.
43. You can lead a horse to water but you can't make him drinking. 56. A. hitting B. kicking C. playing D. throwing
A. lead B. but C. make D. drinking 57. A. greatly B. heavily C. severely D. very big
IV. READING 58. A. and B. so C. but D. yet
A. Fill in each blank with a suitable word. 59. A. danger B. in danger C. a danger D. dangerous
LOOKING FOR A JOB 60. A. specially B. especially C. mostly D. chiefly
I finished university six month [44] __________, I’ve got a degree in 61. A. for B. until C. when D. as
business administration. I enjoyed the course very much [45] __________ I 62. A. here B. where C. there D. place
realize I should have studied a lot harder! A few of my friends have [46] 63. A. park B. place C. rain D. shelter
__________ got full-time jobs but most, me, are still waiting [47] __________ 64. A. nobody B. none C. no people D. somebody
something suitable to turn up. Meanwhile, I make sure that I keep myself 65. A. exercise B. nothing C. breathing. D. jogging
busy. I look through the job advertisements [48] __________ the 66. A. chairs B. sofas C. stools D. benches
newspapers every day and I also ask all the people I know to tell me if they 67. A. doorway B. door C. gate D. window
hear of any vacancies [49] __________ they work . What I am looking for is 68. A. back B. up C. out D. down
something challenging and I would certainly be happy to move to another city 69. A. filled B. full C. crowded D. plenty
or even work abroad for a while. The [50] __________ is not so important at 70. A. ponds B. puddles C. reservoirs D. springs
this stage, provided I earn enough to live on, because I don’t want to C. Read the passage carefully and choose the correct answers.
continue [51] __________ to depend on my parents , although they are [52] They called New York “the Big Apple”. Maybe it is not exactly like an
__________ generous to me . At the moment, I’m working in a nearby apple, it’s certainly very big. There are too many people, that’s the problem.
restaurant two evenings [53] __________ week, washing up and generally The streets are always full of car and trucks, you can never find a place to
helping out, which brings a little money . The other people working there are park.
very friendly, and many of them are in the same [54] __________ as me, so If you have enough money, you can take a taxi. New York cabs are
we have lots of to talk [55] __________. yellow. They look all the same. But the drivers are very different. Some were
B. Choose the words or phrases that best complete this passage. born and raised in New York, but many are newcomers to the United States.
Earlier this morning when some classmates and I were [56] _______ A few drive slowly, but most go very very fast. Cab driving is difficult job. It
basketball in the park near our school, it suddenly began to rain [57] can be dangerous too. Thieves often try to steal the drivers’ money. Drivers
_______. We immediately grabbed our basketball and ran for shelter. At first sometimes get hurt.
we stood together under a tree [58] _______ then it began to thunder. Peter If you don’t want to take a taxi, you can go by bus or you can take the
told us that it was [59] _______ to stay under a tree in a rainstorm, [60] subway. The subway is quick and it’s cheap, but parts of it are old and dirty.
_______ when there is lighting, so we ran to a nearby store to wait [61] Lights don’t always work and there are often fire on the track. On some
_______ the rain stopped. subway lines, there are new, clean, silver trains. But you can’t see the color
From [62] _______ we were standing, we could see that the [63] of the old trains easily. There is too much dirt and too much graffiti, inside
_______ was empty. Before the rain had started, there had been people and out side.

Trang 2
71. What is the problem in New York ?
A. it has too many aples B. it is too big
C. it looked like an apple D. it is too crowded Sở GD & ĐT Nghệ An Đề Thi Chọn HSG Cấp Trường 2008 - 2009
72. What does a cab mean ? Trường THPT Anh Sơn 1 Môn: TIẾNG ANH 10
A. a truck B. a bus C. a taxi D. It is too crowded ANSWER KEY
73. Cab drivers in New York _______ I. PHONETICS (10 points)
A. can be dangerous B. look the same 01. A 02. B 03. C 04. B 05. D 06. A 07. A 08. C 09. C 10. C
C. can be attacked by thieves D. were all born in New York II. VOCABULARY - GRAMMAR (28 points)
74. The world “track” can best be replaced by _______. A. 11. D 12. D 13. A 14. B 15. D
A. roadway B. station C. light bulb D. train 16. B 17. B 18. C 19. B 20. D
75. Subways in New York _______. 21. D 22. C 23. B 24. B 25. A
A. are quick but dirty B. have no lights B. 26. D 27. C 28. B 29. E 30. A
C. are clothes D. often cause fires C. 31. outbuildings 32. housed 33. labourers 34. village
V. WRITING 35. fields 36. life 37. community 38. preserved
A. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to III. ERROR IDENTIFICATION (5 points)
the first. 39. C 40. A 41. B 42. B 43. D
76. When did you last ride a bike? IV. READING (32 points)
» How long ...................................................................................................... A. 44. ago 45. although 46. already 47. for 48. in
77. The trip was so interesting that we couldn’t forget it. 49. where 50. salary 51 . having 52. very 53. a / per
» It ................................................................................................................... 54. situation 55. about
78. “Don’t forget to go to the supermarket after work.” B. 56. C 57. B 58. C 59. C 60. B
» He reminded................................................................................................. 61. B 62. B 63. A 64. A 65. A
79. How many books did they buy yesterday? 66. D 67. A 68. C 69. B 70. B
» How many books.......................................................................................... C. 71. D 72. C 73. C 74. A 75. A
80. I'm sorry I didn’t go to University V. WRITING
» I regret.......................................................................................................... A. (10 points)
81. He prefers plain water to coffee. 76. How long is it since you rode the bike?
» He’d rather ................................................................................................... 77. It was such an interesting trip that we couldn’t forget it.
82. Although he wasn’t experienced, he got the job. 78. He reminded me to go to supermarket after work.
» Despite ......................................................................................................... 79. How many books were bought yesterday?
83. She didn’t say a word as she left the room. 80. I regret not going to University.
» She left the room .......................................................................................... 81. He’d rather plain water than coffee.
84. They are going to repair my car tomorrow. 82. Despite his inexperience, he got the job.
» I am going to have........................................................................................ 83. She left the room without saying a word.
85. You can’t travel on this train if you don’t have a reservation. 84. I am going to have my car repaired tomorrow.
» Unless .......................................................................................................... 85. Unless you have a reservation you can’t travel on this train.
B. Composition: B. (15 points)
Write a paragraph to tell about your recent journey (no more than 150 + Useful language: spelling, vocabulary, connectors (5 points)
words) + Grammar: tense (past tense), structures (5 points)
+ Content: creative, understandable (5 points)

Trang 3

Centres d'intérêt liés