Vous êtes sur la page 1sur 13

1.

When a fourth resistor is connected in series with three resistors, the total resistance
A. increases by one-fourth

B. Increases

C. Decreases

D. remains the same


Answer: Option B

2. A string of five series resistors is connected across a 6 V battery. Zero voltage is measured
across all resistors except R3. The voltage across R3 is
A. 0V

B. 1.2 V

C. 6 V

D. 0.6 V
Answer: Option C

3. A certain series circuit consists of a 1/8 W resistor, a 1/4 W resistor, and a 1/2 W resistor. The
total resistance is 1200 . If each resistor is operating in the circuit at its maximum power
dissipation, total current flow is
A. 27 mA

B. 2.7 mA

C. 19 mA

D. 190 mA
Answer: Option A
4. When one of three series resistors is removed from a circuit and the circuit is reconnected,
the current
A. Increases

B. increases by one-third

C. decreases by one-third

D. decreases by the amount of current through the removed resistor


Answer: Option A
5. The total power in a certain circuit is 12 W. Each of the four equal-value series resistors making
up the circuit dissipates
A. 12 W

B. 48 W

C. 3 W

D. 8 W

Compiled by Engr Hamdan Saeed


Answer: Option C
6. In a series RC circuit, 12 V(rms) is measured across the resistor and 15 V(rms) is measured across
the capacitor. The rms source voltage is
A. 3V

B. 27 V

C. 19.2 V

D. 1.9 V
Answer: Option C
7. An ac circuit consists of a resistor and a capacitor. To increase the phase angle above 45°,
the following condition must exist:
A. R = XC

B. R > XC

C. R < XC

D. R = 5XC
Answer: Option C

8. When the frequency of the voltage applied to a series RC circuit is decreased, the impedance
A. increases

B. decreases

C. remains the same

D. doubles
Answer: Option A
9. A 20 kHz pulse waveform consists of pulses that are 15 s wide. The duty cycle

A. is 1%

B. is 30%

C. is 100%

D. cannot be determined
Answer: Option B

10. A given power supply is capable of providing 6 A for 3.5 h. Its ampere-hour rating is
A. 0.58 Ah

B. 2.1 Ah

C. 21 Ah

D. 58 Ah
Answer: Option C

Compiled by Engr Hamdan Saeed


11. At the end of a 14 day period, your utility bill shows that you have used 18 kWh. What is your
average daily power?
A. 1.286 kWh

B. 12.85 kWh

C. 535 kWh

D. 252 kWh
Answer: Option A
. 12. If it takes 400 ms to use 12,000 J of energy, the power is
A. 30 kW

B. 30 W

C. 3 W

D. 300 kW
Answer: Option A
13. How many watt-hours represent 65 W used for 18 h?
A. 11.7 Wh

B. 1,170 Wh

C. 11,700 Wh

D. 117,000 Wh
Answer: Option B
. 14. A half-watt is equal to how many milliwatts?
A. 5,000 mW

B. 5 mW

C. 500 mW

D. 50 mW
Answer: Option C
15. Three hundred joules of energy are consumed in 15 s. The power is
A. 2,000 W

B. 2 W

C. 20 W

D. 200 W
Answer: Option C

16. How much continuous current can be drawn from a 60 Ah battery for 14 h?
A. 42.8 A

Compiled by Engr Hamdan Saeed


B. 428 A

C. 4.28 A

D. 4.2 A
Answer: Option C

17. A two-terminal variable resistor is known as a


A. potentiometer

B. thermistor

C. rheostat

D. wiper
Answer: Option C

18. If 750 µA is flowing through 11 k of resistance, what is the voltage drop across the resistor?
A. 8.25 V

B. 82.5 V

C. 14.6 V

D. 146 V
Answer: Option A

19. A resistor is connected across a 50 V source. What is the current in the resistor if the color
code is red, orange, orange, silver?
A. 2 mA

B. 2.2 mA

C. 214 mA

D. 21.4 mA
Answer: Option B

20, Approximately how many milliamperes of current flow through a circuit with a 40 V source and
6.8 k of resistance?
A. 27.2 mA

B. 59 mA

C. 5.9 mA

D. 590 mA
Answer: Option C

Compiled by Engr Hamdan Saeed


21. Four amperes of current are measured through a 24 resistor connected across a voltage
source. How much voltage does the source produce?
A. 960 V

B. 9.6 V

C. 96 V

D. 8 V
Answer: Option C

22. The number 3.2 × 10–5 A expressed using a metric prefix is


A. 32 µA

B. 3.3 µA

C. 320 mA

D. 3,200 mA
Answer: Option A
23. A certain transformer has 400 turns in the primary winding and 2,000 turns in the secondary
winding. The turns ratio is
A. 0.2

B. 0.4

C. 5

D. 25
Answer: Option C
24. The primary winding of a transformer has 110 V ac across it. What is the secondary voltage if
the turns ratio is 8?
A. 8.8 V

B. 88 V

C. 880 V

D. 8,800 V
Answer: Option C

25. In a certain loaded transformer, the secondary voltage is one-fourth the primary voltage. The
secondary current is
A. one-fourth the primary current

B. four times the primary current

C. equal to the primary current

D. one-fourth the primary current and equal to the primary current


Answer: Option B

Compiled by Engr Hamdan Saeed


26. The primary winding of a power transformer should always be
A. open

B. shorted

C. switched

D. fused
Answer: Option D

27. In a certain transformer, the input power to the primary is 120 W. If 8.5 W are lost to the winding
resistance, what is the output power to the load, neglecting any other issues?
A. 0W

B. 14.1 W

C. 111.5 W

D. 1,020 W
Answer: Option C

28. In a series RL circuit, 12 V rms is measured across the resistor, and 14 V rms is measured across
the inductor. The peak value of the source voltage is
A. 18.4 V

B. 26.0 V

C. 2 V

D. 20 V
Answer: Option B
29. The maximum output voltage of a certain low-pass filter is 15 V. The output voltage at the critical
frequency is
A. 0V

B. 15 V

C. 10.60 V

D. 21.21 V
Answer: Option C
30.In applying the superposition theorem,
A. the sources are considered one at a time with all others replaced by their internal impedance

B. all sources are considered independently

C. all sources are considered simultaneously

D. the sources are considered one at a time with all others replaced by their internal resistance
Answer: Option A
31. In order to get maximum power transfer from a capacitive source, the load must

Compiled by Engr Hamdan Saeed


A. have a capacitive reactance equal to circuit resistance

B. have an impedance that is the complex conjugate of the source impedance

C. be as capacitive as it is inductive

D. none of the above


Answer: Option B

32. In a certain series resonant circuit, VC = 125 V, VL = 125 V, and VR = 40 V. The value of the source
voltage is
A. 125 V

B. 250 V

C. 290 V

D. 40 V
Answer: Option D

33. The winding resistance of a coil can be increased by


A. increasing the number of turns

B. using a thinner wire

C. changing the core material

D. increasing the number of turns or using thinner wire


Answer: Option D
34. The inductance of an iron-core coil decreases if
A. the number of turns is decreased

B. the iron core is removed

C. the length of the coil decreases

D. none of the above


Answer: Option A

35. When the current through an inductor is cut in half, the amount of energy stored in the
electromagnetic field
A. is quartered

B. quadruples

C. doubles

D. does not change


Answer: Option A
36. A 5 mH, a 4.3 mH, and a 0.6 mH inductor are connected in parallel. The total inductance is

Compiled by Engr Hamdan Saeed


A. 9.9 mH

B. greater than 5 mH

C. 9.9 mH or greater than 5 mH

D. less than 0.6 mH


Answer: Option D
37. When the current through an inductor decreases, the amount of energy stored in the
electromagnetic field
A. increases

B. decreases

C. remains the same

D. doubles
Answer: Option B
38. Which of the following capacitors is polarized?
A. mica

B. ceramic

C. plastic-film

D. electrolytic
Answer: Option D

39. When the speed at which a conductor is moved through a magnetic field is increased, the induced
voltage
A. increases

B. decreases

C. remains constant

D. reaches zero
Answer: Option A
40. The induced voltage across a coil with 250 turns that is located in a magnetic field that is changing
at a rate of 8 Wb/s is
A. 1,000 V

B. 2,000 V

C. 31.25 V

D. 3,125 V
Answer: Option B

41. For a given wirewound core, an increase in current through the coil

Compiled by Engr Hamdan Saeed


A. reverses the flux lines

B. decreases the flux density

C. increases the flux density

D. causes no change in flux density


Answer: Option C

42. If the cross-sectional area of a magnetic field increases, but the flux remains the same, the flux
density
A. increases

B. decreases

C. remains the same

D. doubles
Answer: Option B

43.When the current through the coil of an electromagnet reverses, the


A. direction of the magnetic field reverses

B. direction of the magnetic field remains unchanged

C. magnetic field expands

D. magnetic field collapses


Answer: Option A

44. A coil of wire is placed in a changing magnetic field. If the number of turns in the coil is decreased,
the voltage induced across the coil will
A. increase

B. decrease

C. remain constant

D. be excessive
Answer: Option B
45.The unit for reluctance is
A. tesla

B. At/Wb

C. At/m

D. Wb
Answer: Option B

Compiled by Engr Hamdan Saeed


46. There is 900 mA of current through a wire with 40 turns. What is the reluctance of the circuit if the
flux is 400 Wb?
A. 14,400 At/Wb

B. 1,440 At/Wb

C. 9,000 At/Wb

D. 90,000 At/Wb
Answer: Option D

47. The output of a certain voltage divider is 12 V with no load. When a load is connected, the output
voltage
A. decreases

B. increases

C. remains the same

D. becomes zero
Answer: Option A

48. A power supply produces a 0.6 W output with an input of 0.7 W. Its percentage of efficiency is
A. 8.57%

B. 42.85%

C. 4.28%

D. 85.7%
Answer: Option D

49. A given power supply is capable of providing 6 A for 3.5 h. Its ampere-hour rating is
A. 0.58 Ah

B. 2.1 Ah

C. 21 Ah

D. 58 Ah
Answer: Option C
50. A 15 V source is connected across a 12 resistor. How much energy is used in three minutes?
A. 938 Wh

B. 0.938 Wh

C. 56.25 Wh

D. 5.6 Wh
Answer: Option B

Compiled by Engr Hamdan Saeed


51. If you used 400 W of power for 30 h, you have used
A. 1.3 kWh

B. 13.3 kWh

C. 1.2 kWh

D. 12 kWh
Answer: Option D

52. A 6 V battery is connected to a 300 load. Under these conditions, it is rated at 40 Ah. How long
can it supply current to the load?
A. 1h

B. 200 h

C. 2,000 h

D. 10 h
Answer: Option C

53. If you used 600 W of power for 60 h, you have used


A. 36 kWh

B. 3.6 kWh

C. 10 kWh

D. 1 kWh
Answer: Option A

54. If it takes 400 ms to use 12,000 J of energy, the power is


A. 30 kW

B. 30 W

C. 3 W

D. 300 kW
Answer: Option A
55. How many watt-hours represent 65 W used for 18 h?
A. 11.7 Wh

B. 1,170 Wh

C. 11,700 Wh

D. 117,000 Wh
Answer: Option B
56. Three hundred joules of energy are consumed in 15 s. The power is

Compiled by Engr Hamdan Saeed


A. 2,000 W

B. 2 W

C. 20 W

D. 200 W
Answer: Option C

57. How much continuous current can be drawn from a 60 Ah battery for 14 h?
A. 42.8 A

B. 428 A

C. 4.28 A

D. 4.2 A
Answer: Option C

58. What is the approximate resistance setting of a rheostat in which 650 mA of current flows with a
150 V source?
A. 9.7

B. 97

C. 23

D. 230

59. If 750 µA is flowing through 11 k of resistance, what is the voltage drop across the resistor?
A. 8.25 V

B. 82.5 V

C. 14.6 V

D. 146 V
60. The book 'A Farewell to Arms' was written by
A. Charles Dickens

B. Ernest Hemingway

C. Thomas Hardy

Compiled by Engr Hamdan Saeed


D. Huxley
Answer: Option B

Note
All these questions were from indiabix website
The remaining questions were from Handa book.
If anyone have any query they can ask.

Compiled by Engr Hamdan Saeed