Vous êtes sur la page 1sur 12

HIKMAH MODULE

SCIENCE SPM
MODULE 10
PAPER 1

1. Which of the following pollutant produced by vehicles can cause environmental


Pollution.
I. lead
II. carbon monoxide
III. sulphur dioxide

A. I and II only
B. I and III only
C. II and III only
D. I, II and III

2. Natural disaster that can spread diseases include


I. drought
II. flood
III. volcanic eruption

A. I and II only
B. I and III only
C. II and III only
D. I, II and III

3. The purpose of preservation of the environment is to


A. maintain the natural resource
B. reduce the quality of the environment
C. recover the natural resource
D. change the natural resource from their present condition

4. What gas can cause green house effect


A. Ozone
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

5. The diagram shows the pyramid of numbers for a population in a habitat. Which
throphic level represents the primary consumers?

98
HIKMAH MODULE

6. Which of the following campaigns are relevant to maintaining the balance in


nature?
I. recycling
II. replanting
III. adopting rivers

A. I and II only
B. I and III only
C. II and III only
D. I, II and III.

7. Which of the following is not an effect of thinning of the ozone layer?


A. causes cataract and skin cancer in humans
B. reduces photosynthesis in plant
C. destroy phytoplankton
D. restores the balance of nature

8. What are materials that can be recycled?


I. plastics
II. glass
III. aluminium cans

A. I and II only
B. I and III only
C. II and III only
D. I, II and III.

9. Which of the following gases cause the formation of acid rain?


I. sulphur dioxide
II. carbon monoxide
III. nitrogen dioxide

A. I and II only
B. I and III only
C. II and III only
D. I, II and III.

99
HIKMAH MODULE

10. Diagram 2 shows part of the natural cycle in the environment.

Diagram 2

What is process Z

A. respiration
B. photosynthesis
C. combustion
D. evaporation

100
HIKMAH MODULE

PAPER 2
SECTION A +B

1. Figure 1 show the natural cycle of an element.

Figure 1

a. Name the element involved in the cycle.

b. Name the process labeled P, Q and R

P:

Q:

R:

c. S is two processes that can increase the content of carbon dioxide. Give two
processes.

i. Give the use carbon dioxide to plants.

ii. Which part of a plant absorbs carbon dioxide

101
HIKMAH MODULE

2. Figure 2 shows the formation of acid rain.

Figure 2
a. Complete the figure 2.

b. Name one factory that produces a lot of the gases shown above.

i.

c. Give two effects of acid rain on aquatic animal and land plants.

i.

ii.

d. State two other sources which produce the two gases to the atmosphere.

102
HIKMAH MODULE

3. The results of the pH values of the samples from different area are recorded in
Table1.

Sample of water pH value

Forest area 7.0

Town area 6.3

Residential area 6.8

Industrial area 5.8

Table 1

a. Based on the Table, draw a bar graph of the pH value for sample water of
different area.

b. State the most acidic area.

103
HIKMAH MODULE

c. Give two reasons why the river near to the industrial area is acidic.

i.

ii.

d. State two waste substances from the residential area that are disposed of into
the river.

i.

ii.

4. Figure 3 shows a food web. A food web is made up of several food chains.

Figure 3

a. State the producer and secondary consumer.

i. Producer :

ii. Secondary consumer:

104
HIKMAH MODULE

b. What will happen to the paddy yield and rat population if the farmer mange to kill
all the snakes in the paddy field.

c. Bacteria and fungi are known as decomposers. Explain their role in an


ecosystem.

5. Study the Figure 4 and answer the following questions.

Figure 4

a. What is the main role of ozone layer?

b. Name one substance that causes the thinning ozone layer.

c. Give two negative effects o thinning of the ozone layer.

i.

ii.

105
HIKMAH MODULE

d. Suggest one way to reduce the thinning the ozone layer.

6. Figure 5 shows an environmental phenomenon

Figure 5

a. Name the environmental phenomenon shown in Figure 5.

b. Name the gas that contributes to this phenomenon.

c. What is the main effect of this phenomenon?

d. Give one human activity that contributes this phenomenon.

e. How do green plants and trees help to reduce this phenomenon?

106
HIKMAH MODULE

SECTION C

1. Unplanned development is usually related to the negative effects on


balance on nature.

a. What means by balance of nature.

b. Select two sources of pollution and explain how they cause pollution and
their effects on the balance of nature.

c. Explain the control measures taken by the government to overcome the


pollution problem.

107
HIKMAH MODULE

MODULE 10 - ANSWERS
PAPER 1

1. D 2. D 3. A 4. D 5. C 6. D 7. D 8. D 9. B 10. C

PAPER 2
SECTION A+B

1. a. carbon
b. P: respiration; Q : photosynthesis; R : Respiration
c. burning of fossil fuel
d. i. photosynthesis ii, leaf

2 a. sulphur dioxide, nitrogen dioxide


b. petroleum processing plant
c. i. causes river to become more acidic and destroy aquatic animals
ii. kill leaves and plant die
d. i. motor vehicles, ii. burning plastic material

4. a.i. paddy plant ii. snake


b. rat population will increase
c. help to decompose the dead organism, thus returns the nutrient back to the
environment.

108
HIKMAH MODULE

5 . a. to absorb ultra violet radiation


b. chlorofluorocarbon/ CFC
c. cataract/skin cancer/reduce photosynthesis/ decreased/lower immune system
d. reduce using CFC material/replace with HCFC

6. a. green house effects


b. carbon dioxide
c. the temperature of the atmosphere increased/sea level increase
d. deforestation/burning fossil fuel
e. plants absorb carbon dioxide gases during photosynthesis process.

Section C

Waste products from factories


The unfilted smoke released by factories contain soot and acidic gases. Like sulphur
dioxide and oxides of nitrogen are detrimental to help and the ecosystem. The soot or
carbon particles can cover the leaves of plants and trees and thus reduce
photosynthesis leading to low crops yields.

c. The control measures taken by the government are as follows:


• The implementation of rules and regulation such as Environmental Quality Act
1974.
• Educating the public on the important of protecting and caring for the
environment through mass media and various environmental campaigns.
• In schools, children learn the importance of preserving the balance of nature in
subjects like Environmental Studies, General Science, Geography and
Biology.

109