Vous êtes sur la page 1sur 17

Question Banks for class- X chemistry

Chapter- 1- Chemical reactions & Equations

1.  The chemical formula of lead sulphate is


(a)  Pb2SO4
(b)  Pb(SO4)2
(c)  PbSO4
(d)  Pb2(SO4)3
Ans C
2.  Which information is not conveyed by a balanced chemical equation?
(a)  Physical states of reactants and products
 (b)  Symbols and formulae of all the substances involved in a particular reaction
 (c)  Number of atoms/molecules of the reactants and products formed
(d)  Whether a particular reaction is actually feasible or not
Ans D
3.  Chemically rust is
 (a)  hydrated ferrous oxide
(b)  only ferric oxide
(c)  hydrated ferric oxide
(d)  none of these
Ans C
4.  Both CO2 and H2 gases are
 (a)  heavier than air
(b)  colourless
(c)  acidic in nature
(d)  soluble in water
Ans b
5.  Which of the following gases can be used for storage of fresh sampel of an oil for a
long time?
     (a)  Carbon dioxide or oxygen
(b)  Nitrogen or helium
     (c)  Helium or oxygen
(d)  Nitrogen or oxygen
Ans b
6.  The electrolytic decomposition of water gives H2 and O2 in the ratio of
     (a)  1 : 2 by volume
(b)  2 : 1 by volume
(c)  8 : 1 by mass
(d)  1 : 2 by mass
Ans b
7.  In the decomposition of lead (II) nitrate to give lead (II) oxide, nitrogen dioxide
and oxygen gas, the coefficient of nitrogen dioxide (in the balanced equation) is
     (a)  1
(b)  2
(c)  3
(d)  4
Ans d
8.  Fatty foods become rancid due to the process of
     (a)  oxidation
(b)  corrosion
(c)  reduction
(d)  hydrogenation
Ans a
9.  We store silver chloride in a dark coloured bottle because it is
     (a)  a white solid
(b)  undergoes redoc reaction
     (c)  to avoid action by sunlight
(d)  none of the above
Ans c
10.  Silver article turns black when kept in the open for a few days due to formation
of
     (a)  H2S
(b)  AgS
(c)  AgSO4
(d)  Ag2S
Ans d

Chapter – 2- Acids ,bases & Salts


1.  Which one of the following is acidic?
(a) Lemon juice    (b) Tomatoes    (c) Milk    (d) All
Ans d
2.  Which one of the following will turn red litmus blue?
(a) Vinegar    (b) Baking soda solution    (c) Lemon juice    (d) Soft drinks
Ans b
3.  Which one of the following will turn blue litmus red?
(a) Vinegar    (b) Lime water    (c) Baking soda solution    (d) Washing soda solution
Ans a
4.  Methyl orange is
(a) Pink in acidic medium, yellow in basic medium
(b) Yellow in acidic medium, pink in basic medium
(c) Colourless in acidic medium, pink in basic medium
(d) Pink in acidic medium, colourless in basic medium.
Ans a
5.  Lime water is
(a) CaO    (b) Ca(OH)2    (c) CaCO3    (d) CaCI2
Ans b
6.  The nature of calcium phosphate is present in tooth enamel is
(a) Basic    (b) Amphoteric    (c) Acidic    (d) Neutral
Ans a
7.  Which of the following salts has no water of crystallization?
(a) Blue vitriol    (b) Washing soda    (c) Baking soda    (d) Gypsum
Ans C
8.  The function of quick lime in soda lime mixture is to
(a) Absorb moisture present in soda lime
(b) Increase the efficiency of soda lime
(c) Increase the pH of soda lime
(d) Take part in reaction with NaOH
Ans a
9.  The Ph of a solution of HCL is 4. This shows that the molarity of the solution is
(a) 4.0M    (b) 0.4M    (c) 0.0001M    (d) 0.001M
Ans a
10.  The difference of molecules of water in gypsum and PoP is
(a)5/2    (b) 2b    (c) 3/2    (d) ½
Ans C

Chapter -3-Metals & Non Metals


1.  Which of the following metals is present in the anode mud during the electrolytic
refining of copper?
(a) Sodium (b) Aluminium (c) Gold (d) Iron
Ans d
2.  An element reacts with oxygen to give a compound with a high melting point. The
compound is soluble in water. The element is likely to be
(a) calcium (b) carbon (c) iron (d) silicon
Ans C
3.  The second most abundant metal in the earth’s crust is
(a) oxygen (b) silicon (c) aluminium (d) iron
Ans d
4.  An alloy of Zn and Cu is dissolved in dil. HC1. Hydrogen gas is evolved. In this
evolution of gas
(a) only zinc reacts with dil. HC1 (b) only copper reacts with dil. HC1
(c) both zinc and copper react with dil. HC1 (d) only copper reacts with water
Ans a
5.  A greenish coating develops on copper utensils due to formation of
(a) CuCo3 (b) Cu(OH)2 (c) Cu(OH)2.CuCO3 (d) CuO
Ans a
6.  Rusting of iron takes place in
(a) ordinary water (b) distilled water
(c) both ordinary and distilled water (d) none of the above
Ans C
7.  The bronze medals are made up of
(a) Cu and Zn (b) Zn and Ni (c) Cu and Sn (d) Cu, Zn, Tn
Ans c
8.  Silver articles becomes black on prolonged exposure to air. This is due to the
formation of
(a) Ag2O (b) Ag2S (c) AgCN (d) Ag2O and Ag2S
Ans b
9.  During smelting, an additional substance is added which combines with
impurities to form a fusible product known as
(a) slag (b) mud (c) gangue (d) flux
Ans a
10.  A student placed an iron nail in copper sulphate solution. He observed the
reddish brown coating on the iron nail which is
(a) soft and dull (b) hard and flading (c) smooth and shining (d) rough and granular
Ans d

Chapter-4- Carbon & Its compounds

1.   The isomeric pair is


        (a) ethane and propane
(b) propane and butane
(c) ethane and ethane
(d) butane and 2-methyl propane
Ans d
2.   Which of the following is used to oxidise ethanol to ethanoic acid?
        (a) Alkaline KMnO4
(b) Conc. H2SO4
(c) Acidified K2Cr2O7
(d) All of above
Ans d
3.   Which is denatured spirit?
        (a) ethanol only
(b) ethanol and methanol (50%)
        (c) ethanol and methanol (5%)
(d) methanol only
Ans c
4.   Tertiary butane gets oxidised with oxidising agents like alkaline KMNO 4 to
        (a) Isobutane
(b) Ter-butyl alcohol
        (c) Seconadary-propyl alcohol
(d) All of above
Ans b
5.   The substnace not responsible for the hardness of water is
        (a) Sodium nitrate
(b) calcium hydrogen carbonate
        (c) calcium carbonate
(d) magnesium carbonate
Ans a
6.   The byproduct of soap is
        (a) isoprene
(b) glycerol
(c) butene
(d) ethylene glycol
Ans b
7.   Covalent compounds
        (a) (a) have high melting and boiling point
        (b) are mostly soluble in water
        (c) are formed between atoms of metals and non-metals
        (d) are formed by the sharing of electrons in the bonding atoms.
Ans d
8.   Vinegar is a solution of
        (a) 30% � 40% acetic acid in alcohol
(b) 5% � 8% acetic acid in alcohol
        (c) 5% � 8% acetic acid in water
(d) 15% � 20% acetic acid in water
Ans c
9.   Which of the following can be used for the denaturation of ethyl alcohol?
        (a) Methyl alcohol
(b) Pyridines
(c) Copper sulphate
(d) All of above
Ans d
10.   Soaps are formed by saponification of
          (a) alcohols
(b) glycosides
(c) simple esters
(d) carboxylic acids
Ans c

Chapter -5- Periodic Classification of Elements

1.   14 elements after actinium is called


        a. Lanthanides
        b. Actinides
        c. D-block elements
        d. P block elements
Ans B
2.   An element has an atomic number of 15 with which of the following elements will
it show similar chemical properties.
        a. Be (4)
        b. Ne (10)
        c. N(7)
        d. O (8)
Ans C
3.   The group number and period number respectively of an element with atomic
number 8 is.
        a. 6,2
        b. 16,2
        c. 6,8
        d. 16,4
Ans A
4.   An element belongs to period 2 and group 2 th number of valence electrons in the
atoms of this element is.
        a. 2
        b. 4
        c. 3
        d. 1
Ans A
5.   In the third period of the periodic table the element having smallest size is
        a. Na
        b. Ar
        c. Cl
        d. Si
Ans B
6.   Electronic configuration of Al+3 is
        a. 2,8,3
        b. 2,8,8
        c. 2,8
        d. 2,8,8,3
Ans C
7.   Identify the group which is not a Dobereiner triad
        a. Li, Na, K
        b. Be, Mg, Cr
        c. Ca, Sr, Ba
        d. Cl, Br, I
Ans B
8.   Which is not true about the noble gases?
        a. They are non metallic in nature
        b. They exist in atomic form
        c. They are radioactive in nature
        d. Xenon is the most reactive among these
Ans C
9.   Identify the wrong sequence of the elements in a group
        a. Ca, Br, Ba
        b. Cu, Au, Ag
        c. N,P, As
        d. Cl, Br, I
Ans B
10.   An element with atomic number will form a basic oxide________
        a. 7
        b. 17
        c. 14
        d. 11
Ans D

Set 2 Chemistry

Chapter -1- Chemical reactions & Equations


Question 1. Which of the following reactions involves the combination of two
elements :-
a)CaO + CO2 -> CaCO3
b)4Na + O2 -> 2Na2O
c)SO2 +(1/2)O2 -> SO3
d)NH3 + HCI -> NH4CI
Ans b
Question 2.When hydrogen sulphide gas is passed through a blue solution of copper
sulphate, a black precipitate of copper sulphate is obtained and the sulphuric acid so
formed remains in the solution. The reaction is an example of :-
a)A combination reaction
b)A displacement reaction
c)A decomposition reaction
d)A double decomposition reaction
Ans d
Question 3.What happens when copper rod is dipped in iron sulphate solution :-
a)Copper displaces iron
b)Blue color of copper sulphate solution is obtained
c)No reaction takes place
d)Reaction is exothermic
Ans c
Question 4.A student added dilute HCI to a test tube containing zinc granules and
made following observations :-
a)The zinc surface became dull and black
b)A gas evolved which burnt with a pop sound
c)The solution remained colorless
d)The solution becomes green in color.
Ans b
Question 5.A dilute solution of sodium carbonate was added to two test tubes one
containing dilute HCI (a) and the other containing dilute NaOH (b). the correct
observation was :-
a)A brown colored gas liberated in test tube A
b)A brown colored gas liberated in test tube B
c)A colorless gas liberated in test tube A
d)A colorless gas liberated in test tube B
Ans c
Question 6.A balanced chemical equation is in accordance with 
a)Avogadro’s law
b)Law of multiple proportion
c)Law of conservation of mass
d)Law of gaseous volumes
Ans C
Question 7.The equation
Cu + xHNO3 -> Cu(NO3)2 + yNO2 + 2H2O
The values of x and y are 
a)3 and 5
b)8 and 6
c)4 and 2
d)7 and 1
Ans C
Question 8.Zn + H2SO4(dil) ->ZnSO4 + H2
Above reaction is 
a)Decomposition reaction
b)Single displacement reaction
c)Combination reaction
d)Synthesis reaction
Ans b
Question 9.The reaction in which two compounds exchange their ions to form two
new compounds is 
a)A displacement reaction
b)A decomposition reaction
c)An isomerization reaction
d)A double displacement reaction
Ans d
Question 10.When the gases sulphur dioxide and hydrogen sulphide mix in the
presence of water, the reaction is
SO2 + 2H2S -> 2H2O + 3S. here hydrogen sulphide is acting as 
a)An oxidizing agent
b)A reducing agent
c)A dehydrating agent
d)A catalyst
Ans b

Chapter -2- Acids Bases & Salts

Question: 1. What is the pH value of sodium chloride?

a. 7 (seven)
b. More than 7 (seven)
c. Less than 7 (seven)
d. Zero

Answer: (a) 7 (seven)


Question: 2. What is the pH value of distilled water?

a. 7 (seven)
b. More than 7 (seven)
c. Less than 7 (seven)
d. Zero

Answer: (a) 7 (seven)

Question: 3. If the pH value of a solution is 6, then solution will be of what type?

a. Strong acid
b. Strong base
c. Mild acid
d. Mild base

Answer: (c) Mild acid

Question: 4. If the pH value of a solution is 0 (zero), then solution will be of what


type?

a. Strong acid
b. Strong base
c. Mild acid
d. Mild base

Answer: (a) Strong acid

Question: 5. Which of the following acid is produced in our stomach?

a. Sulphuric acid
b. Acetic acid
c. Hydrochloric acid
d. Dilute nitric acid

Answer: (c) Hydrochloric acid

Question: 6. What happens when carbon dioxide gas reacts with sodium hydroxide?

a. Carbon monoxide is formed


b. Carbon dioxide is formed
c. Sodium carbonate is formed
d. Carbon dioxide does not react with sodium hydroxide

Answer: (c) Sodium carbonate is formed


Question: 7. Which of the following is common in all acids?

a. Hydrogen ions
b. Hydroxide ions
c. Chloride ions
d. Sodium ions

Answer: (a) Hydrogen ions

Question: 8. Which of the following is common in all bases?

a. Hydrogen ions
b. Hydroxide ions
c. Chloride ions
d. Sodium ions

Answer: (b) Hydroxide ions

Question: 9. Which of the following acid does produce hydrogen ions in absence of
water?

a. Hydrochloric acid
b. Sulphuric acid
c. Muriatic acid
d. None

Answer: (d) None

Explanation: No acid forms hydrogen ions in absence of water.

Question: 10. Hydrogen ions produced by acid exist in which of the following form?

a. Hydrogen
b. Hydronium ions
c. Water ions
d. Hydroxide ions

Answer: (b) Hydronium ions

Chapter – 3-Metals & Nonmetals

Question 1
Which of the following metals cannot be extracted using smelting?
(a) Fe
(b) Al
(c)Zn
(d) Pb

Ans B
Question 2
In general, the number of electrons in the outermost shell of a metal atom is
(a) 1
(b) 1 to 3
(c) 5 to 8
(d) 8

Ans B
Question 3
Aluminum is used for making cooking utensils. Which of the following properties of
aluminum are responsible for the same?
i)Good thermal conductivity
ii)Good electrical conductivity
iii) Ductility
iv) High melting point
a) (i) and (ii)
b) (i) and (iii)
c) (ii) and (iii)
d) (i) and (iv)

Ans D
Question 4
Two Statement are made
Statement A: Zinc is used in the galvanization of iron
Statement B: Its coating on Iron articles increasing the life of it by protecting it from
rusting
(a)Statement A is correct only 
(b) Statement A is correct only
(c) Both Statement A and B are correct
(d) Both Statement A and B are incorrect

Ans C
Question 5
Hematite is an ore of
(a) iron
(b) aluminum
(c) copper
(d) tin

Ans A
Question 6
Metals are refined by using different methods. Which of the following metals are
refined by electrolytic refining?
a) Au
b) Cu
c) Na
d) K

Ans C and D
Question 7
Copper sulphate solution can be easily kept in a container made of
(a)Lead
(b) Zinc
(c) Silver
(d) Aluminum

Ans C
Question 8
Blue gold is an alloy of
(a)Gold and aluminum
(b) Gold and indium
(c) Gold and silver
(d) Gold and copper

Ans B
Question 9
Which of the following is incorrect?
(a)Zinc Oxide is called as amphoteric oxide
(b) Silicon counts among metalloids
(c) Sodium is kept open in air
(d) Metals conduct electricity

Ans C
Question 10
Which metal can be displaced by copper from its salt solution?
(a)Silver
(b) Zinc
(c) Iron
(d) Silver

Ans B
Chapter-4- Carbon & Its compounds

1.What is the common name of ethanoic acid?    


A.Acetic acid    
B.Formic acid    
C.Propionic acid    
D.Butanoic acid    
Ans. A

2.What type of flame is produced when the oxygen supply is sufficient?


A.Yellow flame    
B.Blue flame    
C.Orange flame    
D.None of the above    
Ans. B

3.Which of the following is the chemical property of carbon compounds?


A.Combustion reactions    
B.Substitution reactions    
C.Addition reactions    
D.All of the above
Ans. D

4.The cooking gas (LPG) mainly consists of:


A.Butane    
B.Ethene     
C.Ethyne    
D.Propene         
Ans. A

5.The reaction in which an unsaturated hydrocarbon combines with another


substance to give a single product is called:    
A.Addition reaction    
B.Combustion reaction    
C.Combination reaction    
D.Substitution reaction
Ans. A

6.What is the boiling point of ethanol?    


A.100 degree C    
B.50 degree C    
C.88 degree C    
D.78 degree C
Ans. D

7.Which of the following is used as a fuel in cars along with petrol?    


A.Methane    
B.Ethane    
C.Butane    
D.Ethanol
Ans. D

8.What is formed when ethanol reacts with ethanoic acid on warming in the
presence of a few drops of concentrated sulphuric acid?    
A.Ester    
B.Ethene    
C.Sodium Ethoxide    
D.Ethane
Ans. A

9.Which of the following is a use of ethanol?     


A.Manufacturing paints    
B.In cough syrups    
C.In alcoholic drinks    
D.All of the above
Ans. D
10.What is used as an antiseptic to sterilise wounds and syringes in hospitals?    
A.Propanol     
B.Ethyl alcohol    
C.Butanol     
D.Methanol
Ans. B     

Chapter – 5- Periodic classification of elements

1.  Elements in the same vertical group of the periodic table have same
A. Number of valence electrons B. Atomic number

C. Atomic mass D. Atomic volume


Ans A

2.  An element having low value of ionization energy and low value of electron
affinity is likely to belong to
A. Group IA B. Group IB

C. Group VIIA D. Group VIII


Ans A

3.  Which set of elements is listed in order of increasing ionization energy?


A. Sb < As < S < P < Cl B. Cl < Sb < P < As < S

C. As < Cl < P < S < Sb D. Sb < As < Cl < S < P


Ans A

4.  Which of the following always increases on going from top to bottom in a group?
A. Metallic character B. Electronegativity

C. Oxidizing power D. Tendency to get reduced


Ans A
5.  Which of the p-block elements are not representative elements?
A. Alkali metals (I-A) B. Group-14 elements (IV-A)

C. Group-18 elements (VIII-A) D. Halogens (VII-A)


Ans C

6.  Among halogens the highest boiling point is of


A. Flrorine B. Chlorine

C. Bromine D. Iodine
Ans D

7.  Which of the following will not form crystalline structure with opporitely charged
ions
A. H+ B. H-

C. Mg2+ D. Ca2+
Ans A

8.  Which statement is incorrect?


All the metals are good All the metals are good
A. B.
conductor of electricity. conductor of heat

C. All the metals form positive ions D. All the metals form acidic oxides
Ans D

9.  Periodic table provides a basic framework to study elements with respect to their
A. Physical properties B. Chemical properties

C. Properties of their compounds D. All


Ans D

10. The scientist who did not contribute in the construction of periodic table?
A. Al-Razi B. Moseley
C. Dobereiner D. Democritus
Ans D