Vous êtes sur la page 1sur 31

Unit 1

Greetings and Parting


Listening

StandarKompetensi :
MemahamiInstruksisangatsederhanadengantindakandalamkontekskelas.

KompetensiDasar
MeresponInstruksidanmelakukantindakansesuaiinstruksisecaraberterimadalamkonteks
kelas.

Step I Observe the pictures,listen and repeat after your teacher!


Amati gambar – gambarberikut, dengarkandanulangisetelahgurumu!

1 3

Good Morning Good afternoon


2
4

How are you? Good bye

Step 2 Listen,then repeat after your teacher!


Dengarkan, kemudianulangisetelahgurumu!

+
1 2

Melda meets Chelsia in the Melki wants to sleep.He


morning. She says Good says Good Night to his
Morning to her. mother

2
3 4

Lusi meets Andika in the


evening. She says Good
Evening to him. Hendra wants to go home.
He says Good Bye to
Gonawan.

Step 3 Listen and practice the dialogues!


Dengarkandanperhatikan dialog – dialog berikut!
I want to go to
Good evening Melda. Laura’s house.
Where do you want
Good evening,Yeri. B
A to go, Melda?

I am fine. Thank you. Sure. Let’s go


May I join you? there together!
How are you today?

Task I Listen and fill in the blank!


Dengarkan dan isilah titik – titik berikut!

1 Apa kabarmu?

……………………………., Yeri

3
2

SelamatPagi
……………………………., James.

3 4

Hallo Hai

……………………………., Anggi. ……………………………., Bara.

Task 2 Listen and complete the sentences!


Dengarkandanlengkapikalimat - kalimatnya!

1 2

We say ………….When we meet


We say …………. to our mother
our friend in the evening.
when we want to go to sleep.

4
3 4

We say …………..when we want We say ………….When we meet our


to leave someone. friend in the afternoon.

Speaking
StandarKompetensi :
MemahamiInstruksidaninformasisangatsederhanadalamkontekskelas.

KompetensiDasar:Bercakap – cakapuntukmeminta/ memberiinformasisecaraberterima yang


melibatkantindaktutur: memberisalam/sapaan,danmemberi aba – aba.

Step I Practise these dialogues!


Perhatikan dialog – dialog di bawahini!

Do you want to play Yes, I do.


Good afternoon, James. football there?
Good afternoon, Bara.

B
A

Well, I want to go to
the field.

Mmm… May I join Of course,you may.


you? Let’s go now!
Where do you want
to go?

5
Step 2 Observe the pictures,then practice the dialogues!
Amati gambar – gambarberikut,kemudianpraktikkan dialog - dialognya!

1
2

Lina : “Good Morning,Papa.” Lady : “How are you,Boy?”


Papa : “Good Morning,Lina.” Boy : “I am fine.Thank you.”

3 4

James : “Good Bye,Daniel.” Atul : “Hallo,Heri.”


Daniel : “Good Bye,James.” Heri : “Hallo,Atul.”

Step 3 Observe the pictures,then speak out the sentences!


Amati gambar – gambarberikut,kemudianucapkankalimat - kalimatnya!

1 2 3

Have a nice dream,dear. Good Bye. See you tomorrow. It’s glad to see you.

4 5 6

Check Yourself
I am fine. Hi! How are you?
I hope that you are fine.
Thank you.

6
Task I Complete the dialogues, then practice them!
Lengkapilah dialog – dialog berikut,kemudianpraktikkan!

Rian : “……………………………………” Riski : “I am fine.Thank you.”

Lina : “……………………………………” Papa: “Good Morning,Lina.”

Dodo : “…………………………………” Dono: “It’s glad to see you,too.”

Task 2 Make dialogues based on the pictures!


Buatlah dialog berdasarkangambar – gambarberikut!

Example:

Dino : “HaiTono”
Tono: “Hai Dino.”

`
1
Jaka : “……………………………………..”

Bara : “……………………………………..”

SelamatTinggal

7
2
Rizal : “……………………………………..”

Mom: “……………………………………..”

Selamat Tidur

3
Cinta: “……………………………………..”

Siska: “……………………………………..”

Bagaimana kabarmu?

4
Edu: “……………………………………..”

Alex : “……………………………………..”

Selamat Tinggal

5
Dora: “……………………………………..”

Dini : “……………………………………..”

Selamat Sore

6
Desi: “……………………………………..”

Dodi : “……………………………………..”

Hallo

8
 Complete the text below with the words in the box!
Lengkapilah bacaan berikut dengan kata – kata yang ada di dalam kotak!

Hello,friends! My name is Melki. I like ……….(1) very much. I usually……..(2) it in


the afternoon. I pay it on the field.

I go to the field on…….(3). I usually go there with Riko. When I meet him,I say…….
(4) to him.While when I want to leave him. I say……..(5).

a. Foot b. football c. good afternoon d. play e.Good Bye

Reading
StandarKompetensi :
MemahamitulisanBahasaInggrissangatsederhanadalamkontekskelas.

KompetensiDasar:Membacanyaringdenganmelafalkan alphabet danucapan yang tepat yang


melibatkankata,frasa, dankalimatsangatsederhana.

Step I Observe the pictures,read aloud, then memorize them!


Amati gambar – gambar berikut, bacalah dengan keras, kemudian hafalkan!

Good Morning How are you today?

Step 2 Read the text carefully!


Bacalahteksberikutdenganteliti!

Hi friends. Let me introduce myself. My name is Yeri Prayudi.My friends


usually call me Yeri. I am a student. I study in Utama Elementary School. I am in the
fourth class now. I go to school by bicycle. On the way, I usually meet Melda. I say
good morning to her and she replies good morning, too. I always arrive at school on
time. I never come late.

9
Task 1 Answer the questions based on the text on step 2!
Jawablahpertanyaan – pertanyaanberikutberdasarkanbacaanpada step 2!

1. What is Yeri?
Answer : He is
a………………………………………………………………………………………..
2. Where does he study?
Answer: He studies
in………………………………………………………………………………….
3. How does he go to school?
Answer: He goes to school
by………………………………………………………………………….
4. What does he say when he meets Melda?
Answer: He says…………………………………………………………………..when he
meets her.
5. What does Melda reply?
Answer: She
replies……………………………………………………………………………………..

Writing
StandarKompetensi : Menulisteksfungsionalpendeksangatsederhanadalamkontekskelas.
KompetensiDasar: MenyalintulisanBahasaInggrissangatsederhanasecaratepatdanberterima.

Task I Arrange the jumbled sentences into a good text!


Susunlahkalimat – kalimat acakberikut menjadi sebuah bacaan yang benar!

1. He likes playing volleyball. Resume :


____________________________________
2. He says good afternoon to him. ____________________________________
____________________________________
3. On the way, he meets Rahman. ____________________________________
4. Rahman replies good afternoon,too. ____________________________________
_____________________________
5. He usually plays it in the court.

10
Task 2 Match the expressions with their responses!
Jodohkanungkapan – ungkapanberikutdenganresponnya!

1. I am fine,How about you? […….] a. We are fine,Mam.


2. Good night,dear. […….] b. Good night,Mom.
3. How are you,students? […….] c. I am fine,too.
d. Hello,Sinta.
4. Good evening,Diah. […….]
e. Good Bye,Lusi.
5. Hello,Gunawan. […….] f. Good Afternoon,Joko.
6. Good afternoon, Mr.Dimas […….] g. Googevening,Riko.
h. Good Morning,Mrs. Nurma.
7. Good Bye,Dinar. […….]
8. Good Morning,Toni. […….]

11
Unit 2
Preposition of Place

( kata depan menunjuk tempat)

A.What is preposition of place??

Prepositions can be used to show where something is located.

 Kinds of prepositions of place :


- in - beside - outside
- on - between - through
- under - next to - opposite
- in front of - above
- behind - across from
- near - inside

Prepositions of place and direction!

Preposition Use
above higher than something
across from one side to the other side
behind at the back of
beside next to
between Something or somebody is on each side
in front of the part that is in the direction it faces
inside opposite of outside
near close to
next to Beside
opposite on the other side
Something or somebody is going from one point to the other
through
point
under below something

Note : the prepositions are also used for people and animals.

(preposition juga digunakan untuk menunjukkan posisi manusia maupun binatang).

12
Look at the pictures and then study the pictures bellow!

Behind the box

Outside the box

Through

Between

Task 1

Write the correct preposition !

A. where is the star?

1. The star is ...............the box.

2. The star is ...............the box.

13
3. The star is ...............the box.

4. The star is ..................the box.

5. The star is .................the box.

6. The star is................the box.

7. The star is...............the box.

8. The star is .............the box.

9. The star is......................the box.

10. The star is..........the box.

B. Asking where things are

1. Untuk menanyakan letak benda atau barang yang jumlahnya satu.

pertanyaan : Where + is + the + subject (nama barang)?


Jawaban : Subject ( nama barang) + is + preposition+the +tempat benda
Berada.

Example (contoh):

A. Mike :”Where is the umbrella?”

Shinta : “The umbrella is on the table.”

14
B. Mother : “ Mery, where is the botlle?”

Mery : “oh, it is in the cupboard,mom.”

2. Untuk menanyakan letak benda atau barang yang jumlahnya lebih dari satu
atau banyak.

Pertanyaan : Where + are + the + subject (nama barang)?


Jawaban : Subject ( nama barang) + are + preposition+the +tempat
benda berada.

Example (Contoh ):

A. Alice : “Where are the three apples?”


Ricky: “ The three apples are in the box.”

B. Jhony : “ Where are the manggoes?”


Jack : “ They are on the table.”

3. Untuk menebak posisi benda yang sesungguhnya digunakan:

Jika jumlahnya hanya satu digunakan:

Pertanyaan : “ is + the + Subject ( benda ) + on the table?


Jawaban : “ Yes, it is. (jika benar)
Atau
“ No, it is not.” It is under the table.”(jika salah)

Example (contoh) :

Boby : “ is the ball on the table?”


Barbara : “ Yes, it is.” It is on the table.”

Jane : ” is the blanket under the bed?”

15
Ann : “ No, it isn’t.” It is on the bed.”

Jika jumlahnya lebih dari satu atau banyak digunakan:

Pertanyaan : “ Are + the + Subject ( benda ) + on the table?


Jawaban : “ Yes, they are. “ (jika benar)
Atau
“ No, they are not.” They are under the table.”(jika salah)

Example :

Aldi : “ Are the toy car on the table?”


Tony : “ Yes, they are. They are on the table.”

Aldi : “ Are the toy car next to the table?”


Tony : “ No, they aren’t. They’re in the bag.”

Task 1

Answer the following questions based on the picrure!


(jawablah pertanyaan-pertanyaan berikut ini berdasarkan gambar yang tersedia dibawah! )

Task 2

16
Answers the questions below!
(jawablah pertanyaan di bawah ini!)

Task 3

17
Answers the questions below!
(jawablah pertanyaan di bawah ini!)

Task 4

Answers the questions below based on the picture!


(jawablah pertanyaan berikut berdasarkan gambar dibawah ini!)
1. A: where is the shelf?
B: ..........................................

2. A: ..........................................
B: They are on the shelf.

3. A: is the lamp under the bed?


B: ..........................................

4. A: Is the clock above the bed?


B: ..........................................

5. A: Are the pillow and the


blanket on the bed?
B :...........................................
....

18
Unit 3
NUMBERS
(50-100)

A. LISTENING

50 = Fifty 61 = Sixty one 71 = Seventy one

51 = Fifty one 62 = Sixty two 72 = Seventy two

52 = Fifty two 63 = Sixty three 73 = Seventy three

53 = Fifty three 64 = Sixty four 74 = Seventy four

54 = Fifty Four 65 = Sixty five 75 = Seventy five

55 = Fifty five 66 = Sixty six 76 = Seventy six

56 = Fifty six 67 = Sixty seven 77 = Seventy seven

57 = Fifty seven 68 = Sixty eight 78 = Seventy eight

58 = Fifty eight 69 = Sixty nine 79 = Seventy nine

59 = Fifty nine 70 = Seventy 80 = Eight

60 = Sixty

81 = Eighty one 91 = Ninety one

82 = Eighty two 92 = Ninety two

83 = Eighty three 93 = Ninety three

84 = Eighty four 94 = Ninety four

85 = Eighty five 95 = Ninety five

86 = Eighty six 96 = Ninety six

87 = Eighty seven 97 = Ninety seven

88 = Eighty eight 98 = Ninety eight

89 = Eighty nine 99 = Ninety nine

90 = Ninety 100 = One hundred

19
A. Listen and Match!
79
Sixty four( … )
92
Seventy( … )
70
Fifty three( … )
50
Eighty eight( … )
95
Ninety two( … )
53
Seventy nine ( … )
64
Sixty five( … )
81
Fifty( … )
88
Eighty one ( … )
65
Ninety five( … )

===MATCH===

B. Listen to your teacher and write in numeral.


1. One hundred (…)
2. Sixty three (…)
3. Seventy eight (…)
4. Fifty two (…)
5. Eighty seven (…)
6. Ninety four (…)
7. Seventy one (…)
8. Sixty nine (…)
9. Fifty five (…)
10. Ninety nine (…)

20
I. SPEAKING
A. Listen and repeat after your teacher.

80 78 56 90
65 68 100 85
99 73 69 87

Example:
A : What number is it?
B : It is number fifty.
A : What is the number after fifty?
B : It is fifty one.

1.B. A :Complete
What number is it?
the dialogues then practice them with your friends!
B : It is number ….
A : What is the number before sixty five?
B : It is number ….

2. A : What number is it?


B : It is number ….
A : What is the number before ninety eight?
B : It is number ….

3. A : What number is it?


B : It is number ….
A : What is the number after seventy two?
B : It is ….

4. A : What number is it?


B : it is number ….
A : What is the number before eighty?
B : It is number ….

5. A : What number is it?


B : It is number ….
A : What is the number after fifty five?
B : It is ….

21
B. WRITING

Observe the pictures and study the example!

Maya has bananas.

She has seventy bananas.

Maya / 70 bananas

1.
Mr. Budi has bats.
He has ….

Mr. Budi / 100 bats

2. ………………………
………………………

Mr. Anwar / 65

3. ………………………
………………………

Roland / 80

4. ……………………..
……………………...

Ranita / 94

22
5. ………………………
………………………

Steven / 60

C. READING

Read the text carefully!

This is class four. All the students are in the class. It is the English class. Ms. Lia is the
teacher. She is kind and patient teacher.
Now, the students are learning numbers. They learn to say numbers in English. Ms. Lia
says the numbers. The students repeat after her. They count from one to one hundred. The
students are happy. They can count the numbers in English.

Answer the questions based on the text above!

1. Where are the class four students?


Answer : They are in the ……………………………….

2. Who is Ms. Lia?


Answer : She is a ……………………………………….

3. What is Ms. Lia doing?


Answer : She is …………………………………………

4. What are the students learning?


Answer : they are learning ……………………………..

5. Are the students happy?


Answer : ……………………………………………….

23
EVALUATION

Choose the correct answer by crossing (X) a, b, c or d.

This dialogue is for number 1 and 2

Chello : Do you have marbles?


Widdy : Yes, I do.
Chello : How many marbles do you have?
Widdy : I have seventy five marbles.
Chello : Where do you usually play marbles?
Widdy : I play marbles in the yard.

1. Widdy has … marbles.


a. seventy one
b. seventy two
c. seventy four
d. seventy five

2. Widdy plays marbles in the ….


a. school
b. yard
c. shop
d. kitchen

3. This is number ….

a. eighty five

85 b.
c.
d.
eighty nine
eighty one
eighty four

4. A : What number is it?


B : It is number ….
a. ninety six
b. ninety seven
c. ninety eight

97 d. ninety nine

24
5. A: What is the number before sixty two?
B: It is number ….

a. sixty four
b. sixty three

61 c.
d.
sixty two
sixty one

6. Bella has ……. rulers.

a. Fifty

50 b.
c.
d.
Fifty one
Fifty two
Fifty three

7.
There are … frogs in the pond.
100 a. One hundred
b. Two hundred
c. Three hundred
d. Five hundred

8.

55 Mother buys ….. pineapples in the market.


a. Fifty six
b. Fifty eight
c. Fifty two
d. Fifty five

9. A : What is the number after ninety?


B : It is number ….
a. ninety nine
b. ninety two
c. ninety one
d. ninety three

10. A : What is the number before eighty five?


B : It is number ….
a. eighty
b. eighty four
c. eighty six
d. eighty seven

25
II. Arrange into good sentence

1. books – There – on – the – table – are – sixty.


Answer : ………………………………………………………………….

2. Agus – fifty – chicks – has.


Answer : …………………………………………………………………..

3. many – How – marbles – have – do – you - ?


Answer : …………………………………………………………………..

4. seventy two – is – This – number.


Answer : …………………………………………………………………..

5. number – What – is – that - ?


Answer : …………………………………………………………………..

26
Theme 4

PARTS OF THE BODY

1. 2. 3. 4.

Head Eyes Ears Mouth

Face Ears Mouth


(wajah) Eye (mata) (telinga) (mulut)

5. 6. 7. 8.

Tooth
Nose Cheeks Hair
Tooth
(gigi)
Cheek Hair
Nose (pipi) (rambut)
(hidung)

9. 10. 11. 12.

Tongue Hand Neck Shoulder

Hand Neck Shoulder


Tongue (tangan) (leher) (bahu)
(lidah)

13. 14 15. 16.

Arm Fingers Chest Hip

Arm Finger Chest Stomanh


(lengan) (jari) (dada) (perut)

27
17. 18. 19. 20

Foot Thigh Knee Toes

Foot Thigh Knee Toe


(kaki) (paha) (Lutut (jari kaki)
Padoan)

Vocabulary ( kosa kata )

head = kepala shoulder = bahu

eyes = mata arm = lengan

ear = telinga finger = jari

mouth = mulut stomach = perut

nose = hidung thigh = paha

cheek = pipi knee = lutut

hair = rambut toe = jari kaki

tooth = gigi foot = kaki

tongue = lidah

neck = leher

chest = dada

28
Activity 1: Fill in the blank wint the correct answer !
(isilah titik-titik dengan jawabab yang benar)

1. 5.

………………
eyes
………………
mata

2. 6
………………
………………
………………
………………

3. 7

……………… ………………

……………… ………………

4. 8

……………… ………………

……………… ………………

29
Activity 2 :
A rrange the
scrambled
letter into
correct word !
u-g-n-o-e-t y-e-e-s
(susunlah hurup-hurup acak ini menjadi kata yang benar)
(………………………) (………………………)

o-n-e-s o-t-t-h-o

(………………………) (………………………)

o-u-e-d-l-r-s-h i-r-h-a

(………………………) (………………………)

o-a-c-h-m-s-t e-h-t-s-c

(………………………) (………………………)

Activity 3 :
Listen and write (dengarkan dan tulislah)

30
c-e-k-n i-e-f-g-n-r

(………………………) (………………………)
- kebijakan guru
1 6
2 7
3 8
4 9
5 10

Activity 4 : match the words correc’ly below !


(pasangkanlah kata-kata berikut dengan benar)

1 eyes ……… a. jari


2 ear ……… b. perut
3 mouth ……… c. dada
4 nose ……… d. lengan
5 hair ……… e. telinga
6 tooth ……… f. hidung
7 tongue ……… g. mata
8 neck ……… h. rambut
9 chest ……… i. mulut
10 arm ……… j. lidah
11 finger ……… k. gigi
12 stomach ……… l. leher

Activity 5 : Observe the pictures, read, then memorize yhe !


Amati gambar-gambar berikut, baca, kemudian di ingat.

Hand is for holding Feet are for walking Tongue is for tasting
Tangan untuk memegang Kaki untuk berjalan Lidah untuk merasa

Nose is for smelling Eyes is for see Ears is for hearing


Hidung untuk mencium Mata untuk melihat Telinga untuk mendengar

Activity 6 : Answer the quaetions based on the activity 5 !


Jawablah pertanyaan-pertanyaan berikut berdasarkan aktifitas 5

31
1. What are eyes for ?
Answer : they are for ………………

2. What is a nose for ?


Answer : it is for ………………

3. What are ears for ?


Answer : they are for ………………

4. What is a mouth for ?


Answer : it is for ………………

5. What is a tongue for ?


Answer : it is for ………………

32