Vous êtes sur la page 1sur 51

MAREN BUSTORF.

HIRSCH

APROSUTEMENYEK

fahejjal, mandulaval, magvakkal

ELOsz6

Manapsaq egyre tbbben tartjuk lontosnak, hogy amit rneqeszunk, az egeszseges, teljes erteku, meqis izletes legyen.

Ilyen taplalek a Irissen orolt gabonabol keszitett suterner y is, ha terrneszetes edesit6szerrel, terrneszetes hozzavalokbol sutjuk, A finomlisztr61 es a cukorrol bizony teljesen Ie kell mondanunk, meg is valtozatoses linom sutemcnyeket teheiU'nk a csalad asztalara - amint ezt a konyv receptjei is bizo-

nyltjak, .

. Konyvunk kozeppontiaoan a teljes 6rlesu qabonabol keszult sutemenyek allnak: qyumolcsszeletek es -kosarkak, killik, poqacsak es keksztelek. Az ilyen aprosuternenyek egyre nagyobb nepszeruseqre tesznek szert, valtozatos forrnaik es a kulontele toltelekek reven ugyanis sokoldaluan varialhatok,

A teljes rnaqbol keszult sutsmeny a haqvcrnanyosnal konnyebo es jobban ernesztheto: az aromas gabonamagvak s a termeszetes hozzavalok igen izletesse es egeszsegesse teszik. Haadasul lelkilurdalas' nelkul 10- gyaszthatok. az sem okoz gondot, ha a merleggel kell szernbesulnunk.

A teljes mag ban talalhato rost- es salakanyagok tormoszctcs tekkcnt szabalyozzak az etvaqyat, ezzel rneqklmelnek bennunket az orokos kaloriaszarnlalqatastol. (Konyvunkben eppen ezert tudatosan eltek.ntunk a ka- 16riaadatok kozlesetol.)

S ha majd tapasztaljuk, hogy mennyi orornet szerez a relorrnsutemenyek elkeszltese, milyen slvezet a teljes magokkal banni, es mennyivel jobb lesz t61uk a kozerzetunk, akkor hamarosan.naqy ivben elkerulju« a. cukraszdak tajekat,

2

TARTALOM

Csemeqezzunk eqeszseqetl . . . . . . . . . . . 4

Mindennek magva(s) alapja - a liszt 6

Cukor nelkul is boldogulunk . 7

A zsir .... 8

A tojas .. 8

Az eleszto " . 8

A Iuszerek . . . . . . . . . . . . 9

Ropog6s poqacsak, piuekonnyu bri6sok 10

Pikans izek arzenalja - naqyrnaval, tuszerekkel 20·

Meses karacsonyi suternenyek ~4

Receptmutat6 48

3

4

CSEMEGEZZONK EGESZSEGET!

Egeszsegesen elni, s nena-neha valami finom edesseqet enni - ez

a ket dolog a reformkonyhaban nem zarja ki eqyrnast, J611ehet az eqeszseqtelen cukor tilalrru ustan szerepel, ez ne ijessze el az edeszszajuakat. Hiszen heIyette rnez, kOlbnfele szirupok €is mas terrneszetes anyagok gondoskodnak arr61, hogy kedvenc nyalanksaquk finom €des legyen.

5

MINDENNEK MAGVA(S) ALAPJA - A LISZT

Aprosuternenyunk f6 alkotoresze: a Irissen 6rolt gabona. Ha a haziasszonynak nines sajat kezi malma vagy daralo]a, a qabonat retorrneletrnlszer-uztetben vagy bioboltban orortesse meg. igy a gabona minden ertekes atkotoresze sertetlen marad. Ugyanis a vitarninok es asvanyi anyagok, valaminl az enzimek, az er tekes zsirok es Ieherjek elsosorban a gabonaszem kUIs6 reteqeben, a hejban es a cslraban talalhatok. A teljes 6rlesO liszt nem tarthat6 el sokaig, mar rovid tarolas utan is sokat veszlt eredeli ertekebol, ezert mine! hamarabb fel kell hasznalni.

Nemcsak a buzallszt alkalmas sutesre Kitu-

6

no edes aprosuternenyt keszithetunk peldaul az arornadus tonkolybuzab61, zabbol, zabpehelyb61, de kolesbol is.

A s6s aprosuterneny pikans tzt kap a rozslisztt61 vagy az asz alt tonkolyb61 kapol! lisztt61. De erdernes probalkozni arpaval, kukoricaval vagy kolessel is, a haziasszony klserletezo kedvenek semmi nem szab hatart.

A buza vilaqszerte a legellerjedlebb gabona. MegkUlonbozleljOk kerneny szemO es puna szernu taitait. A kemeny szernu vagy durumbuza kitOn6en alkalmas tesztaqyurasra, szaraztesztak keszltesere. A puha szernu vagy kozonseges buza a sutes legfontosabb alapanyaga. J6 sutesi tulajdonsaqait slkertartalrnanak koszonheti. Orolt formaban a kereskedelem 10- kent nnomtlsztkent hozza lorgalomba, igy a liszl mar alig tartalmaz vitamint, asvanyt s6kat es mas lettontossaqu anyagokat

A tbnkblybuza specialts buzatajta, amelynek lisztjet aromas Ize es j6 sutest tulaidonsaqai miatt szivesen hasznaljak. Ha a tonkolybuzat teleretten aratlak le, majd

6vatosan rneqaszaljak, pikans, dioszeru izt kap. Aszalt tonkolvkent kerul forgalomba.

A zab kulonosen oocacsasutesre j6, de mas suterneny is keszttheto belole. Kever hetjuk mas

liszttajtakkal, de lel-

hasznalhatiuk zabpe-

hely torrnaiaban is. Zsirban es teherjeben igen gazdag. Kaphal6 a reforrnelelrniszer-uztetekben es a nagyobb ABC-aruhazakban.

A rozs a mi eghajlatunkon egyike a leggyakoribb gabonafelesegeknek. Kisse savanykas Ize miatt elsosorban kenyergabonakent nasznaliak tel. Vitaminokban igen gazdag. Az arpa nemcsak liszt alapanyaqaul szolqal: darat es arpaqyonqyot is orolnek bel6le. Kenyerqabonakent csupan alarendelt szerepet [atszik Egyik tajtaja. a sorarpa a sorqya rtas lontos kelleke.

A kukorica nagy zsiradektartalrnu gabona. l.isztet, carat, kernenyltot keszitenek bel6le, s a finom kukoricaola] alapanyaga.

A koles a keserufulelek csaladiaba tartozik. Leginkabb dara forma[aban vagy lisztte 6r61- ve aruna«.

CUKOR NELKUL IS BOLDOGULUNK

Az iparilag el6allitott cu- rezavar kbvetkezhet be, kor (Iegyen az teher vagy ezenklvul a cukor a belbarna cukor, kandiscu- norat (a belbakteriumokor, gyumblcscukor vagy kat) is karosithatja. igy a akar tejcukor) linomitott, tbbbi tapanyaq feldolgotartalmatlan terrnek. s ily zasat zavarja.

m6don az egeszsegre A relormkonyha se a 10- artalrnas. Pusztan szen- zeshez, se a suteshez hidra'ot tartalmaz, nines nem haszrial cukrot. Perbenne semmi biol6giai- sze az edes lzrol aprosulag szukseqes anyag, te- ternenyeink keszltesekor hat "ures" energia csu- nem kell lemondanunk. pan. l.ebontasahoz a hiszen szarnos terrneszeszervezetnek vitaminok- tes edesitoszer all rendelra es asvanyi anyagokra kezesunkre:

van szukseqe, amiben • hidegen pergetett. terpedig egyeb taplaleka- meszetes rnez, amely sok ink sem tulsaqosan gaz- vitamint es asvanyi dagok. Ennek kovetkez- anyagot tartalmaz, s az teben hianybeteqseqek egesz anyaqcseret lenlephetnek lei, anyagcse- ouletbe hozza;

• kenezetlen szarltott gyumblcs. peldaul mazsola, luge, korte, alma, datolya, sarqabar ack. Az aszalt gyumolcsot aztassuk viz be, s a vizet is hasznaliuk lei edesltoszerkent:

• surltett alma- vagy kortele, azaz cukor nelkuli gyumolcsszirup

• juhar- es cukorrepaszirup

• szarltott cukornadlekoncentraturn .suchanat", ennek kulonosen nagy a vitamin- es asvanyianyag-tartalma, s az ize kisse kararnellszeru. RelormOzletekben, bioboltokban kaphat6.

7

AZSlRADEK

Begebben vitathatatlannak tartottak, hogy a friss vaj adja meg minden sutemeny [o lzet, Az ut6bbi id6ben azonban a vaj egyre tobbszor abba a gyanuba keveredett, hogy koleszterintartalma raven bunos az erelrneszesedes es a szivinfarktus eloidezeseben, Szinte bizonyos, hogy ezekert a beteqseqekert a vaj nem tehet6 felel6sse. Az, hogy vajat vagy margarint hasznalunk-e sutesre a relormkonyhaban, leginka.bb iztes kercese. A j6 vaj mindenesetre sokkal eqeszseqesebb a gyenge rninosequ rnarqarirmal.

Ha a suteshez margarint hasz nalunk, ne a kereskedelemben szokasos tajtakat vasarouuk, hanem veqyunk inkabb reformmargarint: ezt ugyanis t6bbnyire hidegen sajtolt olajakbol allltiak elo, tobbszorosen telitetlen, zsirsavakban gazdag olajadalekokkal dusitjak, s nem lerhelik mesterseges anyagokkal es kernenyltett zsiradekkal. Hidegen sajtolt olajakat is hasznalhatunk suteshez, de inkabb csak a pikans izu tesztafeleket keszltsuk olajjal.

8

A TOJAs

A legtbbb receplben a tojas a teszta konnyCi es leveg6s voltanak biztositaka. Megse hasznaljuk meggondolatlanul; jabal is meqart a sok.

A tojasnak ugyanis igen magas a koleszterintartalrna, es eselleg gy6gyszerrnaradvanyok is lehetnek benne, kulonosen, ha rnesterseoes keltetobol szarmazik. Saiat eqeszsequnk rneqovasa erdekeben keruljuk a tulzott tolastoqyasztast. Suteshez hasznaljunk mindlg friss tojast, Arr61 isrnernetjuk fel, hogy a folutott friss tojas sarqaja a teherjetol elesen elvalik. Azt is rneqtehetjuk, hogy vizbe halyezzu k a toiast: ha elsullyed - friss; ha a csucsa foljon a viz teteiere - mar ktsse allott: ha a felszinen uszik - tul oreq, nem szabad tethasznalni. A tolast minoseq es naqysaq szerint osztalyozva hozzak forgalomba. Hutoszekrenyoen kb. 3 hetig, szobahornersekleten kb. 2 hetig tarolhato.

Az ELESZTO

Ha azt akarjuk, hogy a suternenyunk konnyu es oml6s legyen, leqtobbszor elesztot vagy sutoport kell hasznarnunk. Igaz, sokszor kavarassal, gyurassal vagy kemenyre vert tojashabbal is vihetunk leveg61 a tesztaba, attol is korinyu lesz a suterneny. A teljes lisztb61 keszult tesztak azonban tObbnyire eleg nehezek, teuazjtasuknoz szukseq van elesztore es sutoporra.

Az eleszto nem mas, mint specialisan a suteshez kitenvesztett elesztoqornbak torneqe. Ahhoz, hogy ezek a gombak kiIejthessek hatasukat, harorn dologra van szukseg: id6re, tapanyaqra, am it a gombab61 nyernek, es hore, kulonosen, ha a folyamatot gyorsitani akaquk. Ogyeljunk ra, hogy az eleszto suteskor mindig friss legyen. A suto port vegYI uton allitjak elo savhordoz6b61 es natronbol.

Az elesztonek is, a sutopornak is az a szerepe, hogy el6segitse a szendioxid-kepzodest, ez a

gaz azutan lelemeli,

megduzzasztja, Iyuka-

csossa teszi a tesztat.

A FUSZEREK

A vanilia az orchideak csaladiaba tartozik. Ket fajtaja kaphato, a Bourbon-vanilia €IS a Tahitivan ilia. Rudakban vagy Orbit torrnaban keru: lorgalomba

Carob: a szentianoskenyerla szarttott, orbit terrnese. A naturboltokban €IS relormOzletekben a kaka6 helyettesltesere ajanljak. Nagy a gyumblcscukor-tartalma.

A carobporb61 csokoladehoz hasonl6 keszltrnenyek allithatok elo, Elonye. hogy nem tartalmaz sem koffeirk sem nehezfemeket.

Diotelek: a reformkonyhaban nelkulozhetetlen zslrszallitok. Mindegy, hogy di6. mogyor6 vagy foldlmoqvoro, azonos m6don hasznaljuk lei: rneqdaralva a tesztaba keverjuk, vagy eqeszben hagyva, esetleg Ielbe torve a suternenyeket diszltjuk valuk.

Fahej: a tahejta kerqenek szarltott belso retege. Kinai es ceyloni Iajtai ismeretesek. Egeszben. rudacskakban aruhak, de porra orbit torrnaoan IS lorgalomba kerut.

Kaka6: a suternenynek sotetbarna szint €ls kesernyes izt kolcsonoz. Enyhen vagy er6sen zsirtalanitott kakaopor lorrnajaban hozzak lorgalomba. A retormkonyhaban sernrnikeppen nem hasznalunk cukortartalrnu kakaopor-keszltrnenyeket.

Egyeb luszerek, mint peldaul a csillaqanizs, szegluszeg, koriander, kardamom. az anizs vagy a kornenyrnaq leginkabb karacsonyi aprosuternenyekhez vagy mezeskalacsokhoz nasznalnat6k, de a sos suternenyekhez is nelkulozhetetlenek.

9

10

Rorooos POGACSAK, PILLEKONYU BRIOSOK

Akar a reggelizoasztalunkon illatozik a friss, ropoqos kifli, akar delutani kavenkat edesltl meg a finom gyOmblcsszelet, akar az esti vendegseg tenypontia az aprosutemeny - egy

a titkuk: a teljes orlesO liszt. Csupan a hozzava- 16k valtoznak. Ilyen ertekes a teljes gabonamag.

11

SKOT LANGOS (SCONE)

12 darabhoz Elkeszilesi id6: 40-45 perc

25 dkg finomra orolt buza 3 csapott kaveskan81 siitooor

1 toies

2 ev6kanal mez

5 dkg vaj

112 kaveskanal so

1 kaveskanal faMj

1/2 kaveskanal vanilia

5 ev6kanal k6kuszreszelek 0,5-1 dl tej

1. A buzalisztet osszekeverjuk a sutcporral. Hozzaaclu« a toiast, a mezet, a vajat, a fOszereket, s az eqeszet nem tul kemeny tesztava keverjuk. Kb. 15 percig szobah6- mersekleten pihentetiuk. 2. Ezutan a tesziat hszttel meghintett gyurodeszkan kb. 2 em vastagra nyujtjuk, es 12 db 6 em atmer6jO kort szurunk ki belo!e, A kiszaggatott torrnakat ova tosan a kizsirozott sutolemezre helyezzuk, a tetejuket rneqkenhetluk egy kis tejjeL

3. A sutolapot a 220 ·era el6melegitett sutobe tesszuk s a tankocskakat 7-10 pereig sutjuk, Konyhai temtacsra heIyezve rovid ideig huln: hagyjuk, trissen talaljuk. (A kepen lent)

12

BRIOS

16 darabhoz

Elkeszitesi ido 40-50 perc (a pinentetes! ida nelkulj

5[) dkg finomra orolt bUza 112 kaveskanal s6

20 dkg vaj

1 ev6kanal mez

310jas

2 dkg eleszlo

kb. 0,5 dllej

1 lojassargaja,

1 ev6kanal viz

1. A buzalisztet osszeqvurjuk a soval vajjal, rnezzel es a toiasokkal. Az elesztot feloldjuk tejben, a tesztahoz adjuk, es ujra jol atgyurjuk az egeszet. A tesztabol cioot Iorrnalunk, es letakarva a h utoszekrenybe tesszuk. Legjobb, ha egesz ejszakan at pi hentotiuk.

2. A meg kelt tesztat masnap reggel ujra atdolqozzuk, hosszu rudda nyujtjuk, es tizenhat egylorma darabra osztjuk. Minden tesztaadaqnak levaqjuk a harrnadat-neqyedet, S mindket darabb61 gombocot gombolyitunk, A nagyobbik qcrnoocot kizslrozott briosformaba vagy nagyobb minyonpapirba helyezzuk, huvelykujunkkal melyedest nyomunk be Ie, 5 abba ultetiuk a kisebbik gombocot.

3. A brlosokat 6vatosan rneqkenjuk vizzel elhabart

tojassarqajaval, sutolapra tesszuk, majd 5-10 pereig me leg helyen pihentetjOk. A sOt61emezt a hideg suto kozepso racsara csusztatju k, s a tesztat 220 ·C-on 20-25 percig suljuk. Ha a briosok leje tul hamar kezdene barnulni, takarjuk Ie pergamenpapirral.

(A kepen tent)

Trpp lNYENCEKNEK

A enos Francaorszaqbol szarmazik, es konnyen felismerhet6 jellegzetes Iorrnaiarol. Zsircus es toiasban gazdag kelt tesztabol keszul, es

a hutoszekrenyben igen lassan kel, Ha nagyobb rnennyiseqet keszitunk bel6le, melyhOt6ben kitOn6en tarolhatjuk, Kulonosen finom a frissen suit orios, ha meg langymelegen qyurnolccsel toltjuk. Ehhez a .Iejet" Ie kelt vagni, 5 a belseiet

kisse kivajva az ureqbe tesszuk a gyum6lcsbt.

13

GYDMOLCSOS BOMBA

20-24 darabhoz Elkeszitesi ido' 35-40 perc

12,5 dkg vaj

12 dkg mez

210jas

30 dkg (inomra oroll buza 2 kaveskanal sutopor 1/2 (riss citrom reszell Mja kb. 1/8 I lej

20 dkg piros ribizli

20 dkg kockakra vagott alma

1. A vajat a mezzel es a tojasokkal habosra keverjuk. Hozzaadjuk a buzalisztet, a sutoport es a citrornhejat. Aprankent hozzaontjuk a tejet. ss az egesz rnasszat jel kikeverjLik.

2. A teszta egyik telebe beleforgatjuk a ribizlit, a rnasik telebe az apro atrnakockakat, A rnasszat minyonpapirokba toltjuk, 2j, resz rnaqassaqiq. es kizslrozott sutolapra helyezzuk.

3. A sutolernezt a hideg sul6 kbzeps6 racsara csusztatjuk, es a gyQrnolcsos bornbat 200 ·C-on kb. 20--25 percig sLitjuk.

(A kepen balra)

14

ZABPEHELYOSTYA

6-8 darabhoz Elkr!iszitesi id6: 1 1/2-2 bra

25 dkg nagyszemCt

zabpehely

5 dkg szezammag

1 kaveskanat fahej

1,5 dkg eleszt6

1/4 I tej

2 toies

7 dkg vaj

2-4 ev6kanal mez

1. A zabpelyhet osszekeverjOk a szezarnrnaqqal es a !ahejjaL Az elesztot feloldjuk langyos tejben, s a tojasokkal, vajjal, mezzel egyOtl a zabpehelyhez adjuk. Az egeszet jol 6sszedolgozzuk, es letakarva, szobah6- rnersekleten leqalabb 1 oran at kelesztjOk.

2. Az ostyasot6t el6melegiljOk. Megegyszer j61 atkeverjuk a tesztat, es kb. 3 evokanalnyi rnennyiseget a !orr6 sutolapra 161- tunk, Egymas ulan kisutjuk az ostyalapokat, szep aranybarnara, maid egy kis ideig ternracsra helyezve hulni hagyjuk.

(A «eoen jobbra)

15

EDESKELTTESZTA ALMAs TASKA

Alaprecept Elkeszitesi id6: 45-50perc

20 darabhoz Elkeszitesi ida. 50 perc

30-40 dkg alma

4 dkg eleszt6

1-2 ev6kanal citromle 1 kaveskanal fahej

kb. 2 dllangyos tej

5 dkg vaj vagy margarin 1 totes

5 dkg mazsola

5 dkg napraforgomag 5 dkg mogyor6

8 dkg mez

1/4 kaveskanal vanilia 1/2 friss citrom reszelt heja 50 dkg tinomra 6rolt buza

1. Az alrnat meqnarnoz- 1. Az elesztot langyos tej- zuk, rnaqhazat eltavolltbe morzsolva feloldjuk, s [uk, durva reszel6n lerea vajjal, tojassal, mezzer. szefjuk, es azonnal meglovaniliaval es a reszelt cit- csoljuk citrornlevel Ezrornhejjal eqyutt a liszt- . utan beleforgatjuk a Ianehez adjuk. A rnasszat ad- jat, rnazsolat, a naprafordig qyurjuk, mig sima g6magot es a mogyor6t. nem lesz a teszta, s nem 2. A szepen meg kelt teszragad az edeny talahoz. tat ulra j61 atgyurjuk, ve- 2. A tesztat cipova lor- konyra kinyujt.uk es 40 db mahuk es betakarva, me- 7 x 7 cm-es neqyzetet valeg helyen 30-45 percig gunk bel61e kessel vagy kelesztjuk. derelyeszaggatoval. 20

neqyzetet kizsirozott sutolapra Iektetunk, es mindegyiknek a kozepere 1-1 oupozott evokanal totteleket halrnozunk. vigyazva, hogy a teszta pereme szabaden maradjon. A maradek neqyzeteket a tepsin levok tetejere boritjuk, es a szeleket jol osszenyorniuk. 3. A teszta tetejet megkenhetjOk tojassarqajaval. A tepsit a hideg tuzhelvbe tesszuk. 220 'C-on kb. 25- 30 percig sutjuk.

(A kepen tent)

eaes kelt teszt«

(/asd balra)

16

MAZSOLAs CSIGA

20 darabhoz Elkeszitesi id6. 45-50 perc

edes kelt teszte

(/asd ba/ra)

mezsoles ti5llelek

(teso a 19, oldalon)

1 tojassargaja

1 ev6kanal viz

1. A j61 megkelt tesztat meg egyszer gyorsan atgyurjuk, es kb. 'I, em vastag teglalap alakura nyujtjuk. Megkenjuk a kivant toltelekxel, es mint a retestesztat szokas, hosszabbik oldala menten osszeqcnqyoliuk.

2. A tesztatekercsbol kb. 2 em vastag szeleteket vaqunk, s az igy kapott csiqakat kizsirozott sutolapra tesszuk. A tetejOket 6vatosan megkenjOk vizzel elkevert tojassarqajaval. Meleg helyen ujabb tiz percig pihentetjOk.

3. A sutolapot a hideg tuzhely kozepso slnjere csusztatjuk, es kb. 20-25 percig 200 "C-on sutjuk a tesztat.

(A keoen alvl)

17

18

TOLTorr KIFLI

Kb. 20 darabhoz Elkeslitesi id6.· 45-50 perc

eaes kelt teszt«

(Iasd a 16. 0.)

toltelek

(tesa jobbra)

1 tojassargaja

1 ev6kanal viz

1. A j61 megkelt tesztat meg egyszer atgyurjuk, vekonyra nyujtjuk es kessel vagy derelyeszagga-

t6val lOx 10 cm-es

neqyzetekre vaqjuk.

A neqyzeteket atlosan telbe vaqjuk, igy mindegyikb61 2-2 harornszoqet kapunk.

2. A haromszoq kozepere egy kaveskanalnyi tolteleket halmozunk, s a tesztat kifli torrnaban osszecsavarjuk, a csucskeit j61 osszenyornva. A kifliket kizsirozott sutolapra helyszzuk, tetejilket rneqkenhetjuk vizzel elkavarl tojassarqajaval. Meleg helyen meg 5 percig pihentetjuk.

3. A sutotapot a hideg sUt6 kozepso sinjere 101- juk, es 200 ·C-on 20-25 percig sutjuk.

Di6s lolleh!k:

20 dkg daralt dio v. moqvoro

112 dl tejszin

112 kBveskanal fahej 1-2 ev6kanai me:

2 toiestenene

A diot vagy mogyor6t osszekeverjuk a tejszinnel, fahejjal es a mezzel, A tojasleherjet kerneny habba verjuk es beleforgatjuk a rnasszaba.

Mazsohlls loltelek:

10 dkg mazso/a

10 dkg vagdalt mandula 112 kaveskanal {aMi

2 ev6kanal mez

112 dl tejszin

Az osszes hozzavalot elkeverjuk.

Barackos toltelek:

15 dkg aszall s{Jrgabarack 10 dkg aeret: dio v.

mogyoro

114 kaveskanal vanilia 112 dl tejszin

Az aszalt sarqabarackot kb.3 oran at viz be aztatva puhitjuk, majd a lolosleges aztatovizet leontjuk rola. A qyumolcsot apr6ra vaqjuk, es osszekeverjuk a tobbi nozzavaloval.

19

OKORSZEM

10 darabhoz Elkeszilesi id6: 85-100 perc

Teszla:

2 dkg eleszl6

kb. 1 dl langyos viz 2 ev6kanai mel

1 rojas

5 dkg vaj

30 dkg flnamra 6roll bUza

Tollelek:

1 csamag vaniliapuding 2 dllej

3-4 ev6kanal mel

1 tojas

20 dkg uuo

7 dkg datalya

(vagy mersol«)

1. Az elesztot langyos vlzben teloldjuk. s a tojassal, mezzet es a vajjal eqyutt a buzaliszthez adjuk. Az eqeszet lagy tesztava gyurjuk, es kb. 30- 45 percig kelesztjuk.

2. A vaniliapuding-port 3 evokanal tejjel elkavarjuk, a maradek tejet tolforraljuk, es hozzakeverjuk.

3. A vaniliamartast a mezlei es a tojassarqajaval egyOtt a turohoz adjuk es j61 atdolcozzuk. A toiasteher[et kerneny habba verjOk, s az apr6ra vagdalt datolyaval vagy rnazsoiavat eqyutt a turornasszaoa forgatjuk.

20

4. A meg kelt tesztat '/,'13 reszre osztjuk. A nagyobbik reszt 10 adagra vagjuk es gomb6cokat torrnazunk betole. A gomb6cokat a tenyerunkkel ellapitjuk es kizsirazott sutolapra teszszuk, A maradek tesztab61 vekony nudlikat sodrunk, s kor alakban, kozben j61 odanyomva, a tssztalapok perernere illssztjuk.

5. Az igy keletkezett kosarkaba tbltjOk a turokrernet. A sutolapot a 200 ·C-ra el6melegitett sOt6be csusztatjuk, es 15-20 percig sutjuk.

(A kepen lent)

GYUMOLCSOS KosARKA

10 darabhoz ElkeSlitesi id6.· 95-110 perc

Teszta:

20 dkg finomra 6rolt buza 5 dkg linomra darall dio vagy mogyoro

1 toies

12,5 dkg vaj vagy margarin 2 ev6kanal mel

114 ev6kanal vanNia

Toltelek:

1,5 dl joghurt (teilol)

1 ev6kanal mel

2 toies

112 kaveskanal vanilia

1 Iriss cilrom lereSlelt Mja 2-3 narancs vagy mas gyumo/cs, eselleg 2 ev6 kene! narancslik6r

1. A buzat es a daralt moqyorot a tojassal, vaj[al, rnezzel es a vaniliaval lagy tesztava gyurjuk ossze. '/2 6raig a hOtoszekrenyben pihentetjuk. 2. Ezutan a teszta 2/3 reszet liszttel meghintett qyurotablan vekonyra nyujljuk, es 10 db 10 cm atrneroju kbrt szakitunk ki belole. A k6rlapokat kizsirozott sOtolemezre tesszuk. A rnaracek tesztacci vekony peremet ragasztunk a kortapokra. 3. A tepsit a hideg sutobe toljuk, es a tesztat 200 ·C-on kb. 15-20 percig sutiuk.

4. A joghurtot osszekeverjuk a tojassal, rnezzel, vaniliaval, a citromhejjal, s egy kis narancslikort is adhatunk hOZZEL

5. A tolteleket elosztjuk a mar kisutott kosarkakba. mindegyiknek 2-3 narancsszeietet vagy mas gyOmblcsbt teszOnk a tetsjere. A tepsil visszacsusztatjuk a sutobe, es uiabb 15-20 percig sutjuk.

(A «eoen lent)

21

22

CITROMSZELET

12 darabhoz Elkeszitesi id6: 55-60 perc

Teszta:

4 tojas

12-15 dkg mez

114 kaveskanal vanilia

1 friss citrom lereszett Mja 16 dkg finomra orolt buzettez:

esetleg 1 kaveskanal stnooo:

Toltelek:

4 level szintelen zselatin 3 dl tejszin

2 evokanal suchanat (nadcukor)

114 kBveskanal vanilia 2 nagy citrom leve,

esetleg 2 ev6kanal

narancs/ik6r

1. A tepsit kizsirozzuk es pergamenpapirral kibeleljUk, ugy, hogy a peremere is jusson.

2. A toiasokat tettoriuk, sargajat es leherjet szetvalasztluk, A sargajat vizzel es rnezzel habosra keverjlik. A buzalisztet elveqyltjuk a sutoporrat meg a citrornhejjal, es osszekeverluk a tojasmasszaval. A Ieherjeket Kemeny nabba verjuk, es ovatosan a tssztaba lorgatjuk.

3. A tepsit a 180 ·C-ra el6melegitell sut6 kozep-

so stnere tolluk, es 20-25 pereig sutjuk. Ezutan kivesszuk a sut6b61, es a teszta szelet a tepsi peremet61 hegyes kessel elvalasztva tiszta konyharuhara boritjuk. A sutemenyt hagyjuk kihuln., majd 10 x 5 em-es szeletekre vagjuk.

4. A zselatint kb. 5 perere hideg vizbe teszszuk, hogy megpuhuljon. A tejszint Kemeny naboa verjuk. A zselatint j61 kinyomkodva vizlUrd6ben melegitjlik, es altando keverqetss kbzben felolvasztjuk. Citrornlsvel ss tetszes szerint egy kis likortsl izesltjuk, s a suchanattal es a vanlliaval egyutt a tejszinhabba forgatjuk.

5. A sutemenyszeletek egyik lele! rneqkanjuk a lenti toltelekkel, oldalukat es a tetejuket szepen elsirnitjuk, es esak ezutan takarjuk be a kisult szeletek rnaslk televel.

Valtozat

Tolthetjuk a suternenyt epres turovat is. Ehhez 50 dkg peppe tort epret 25 dkg turoval es 20 dkg tejszinhabbal, 2 ev6kanal rnezzel es 6 level szln!elen, hideg vizben aztatoll majd vizlUrd6ben lelolvasztott zselatinnal keverunk 6ssze.

23

KOKUSZKOSZORU

8 darabhoz Elkeszitesi id6. 80-90 perc

Teszta:

114 Ilej

6 dkg vaj vagy margarin 1 csipet 56

15 dkg finomra 6rolt tonkolybUza (vagy kozonseges buza)

3 lojas

1 ev6kanal mez

114 kiskanal vanilia

1-2 ev6kanal

k6kuszreszelek

T6ltelek:

4 ev6kanal k6kuszreszelek 1112 ev6kana! suchanal (neiicukor)

keshegynyi vanilia

1 narancs leve

2 dl tejszin

1. A tejet a s6val es a vaj.al felforraljuk. Egy mozdulattal beleontiuk az 6rblt tbnkblyt, es kis lanqon, amilyen gyorsan csak lehet, sima kasava kavarjuk. Addig tozzu« es keverjuk, mig a maszsza el nem valik az edeny Ialatol, a tazek allan feher bevonatot hagyva.

2. Kisse hOlni hagyjuk, es belekeverjuk a tojasokat, a rnezet es a van iliat. Akkor jo, ha a teszta tenylik, I es nyulos toszlanyokban

24

szakad Ie a tozokanafro! Ezutan 30 percig szobahornersekleten pihentetjuk, majd hozzaacjuk a sutoport.

3. A tesztat nagy nyilasu, csillagos nyornokaju habzsakba toltjuk. Kivajazott sutolaora el6szbr egy 6 em atrneroju karikat nyomunk, melle egy rnasodikat. a harmadikat az els6 karika tetejere, a kbvetkez6t a rnasodiker a. A teszta kb. 8 koszorura elegend6.

4. Minden koszorut megsz6runk kokuszrcszelok kel, s a tepsit gyorsan a 220 ·C-ra el6rnelegitett sut6 kozepso sinere csusztatjuk. 30 pereig sutjuk. A sulesi id6 els6 20 perceben semrnikeppen ne nyissuk ki a tOzhely ajtaiat. kulonben a suterncr-y bsszeesik I

5. Ezutan a koszorOkat konyhai ternracson kisse huln: hagYjuk, rnajd meg rnelegen, €lIes kessel vizszintesen telbevaqjuk.

6. A kokuszreszelexet osszekeverjuk a suchanattal as a vanlliaval. majd hozz aadjuk a naranes kifacsart levet. A tejszint nagyon kerneny haoba verjuk, es 6vatosan beleforgatjuk. A tolte.eket kozvetlenul a talalas elott keniuk a koszoru als6 telere, es rahelyezzuk a fels6 karikat.

valtozat

Habcs6k Iorrnaban is elkeszlthet] u k. Koszoru heIyett nyornhatunk a tepsibe 10 ern hosszu, 4 ern szeles rudacskakat is. Franciaorsnlgban az ilyen suternany neve eclair; nalun«: ekletten«. A kokuszkosz orut tolthetiuk gyurnbleshabbal vagy vaniuakrernrnel is. (ReeeptjDket tesa eieob)

Gyiimiilcshab

25 dkg peppe zuzott gyumolcs (eper, maina, szeder)

1-2 evcuenet mer

2 dl lelszin

A qyumocspepet es a rnezet beleforgatjuk a habba vert tejszinbe.

Vanfliakrem 1 csomag

vanillapudlng-por

2 evokanal mez

3 level zselalin

1 dl tejezir.

20 dkg turc

A pudingport elkeverjCrK a mezze: es a hideg vizben aztatott rnajd kinyomott, vizfiJrd6ben lelolvasztott zselatinnal, s beleforgatjuk a kerneny habha vert tejszlnbe

25

26

PIKANS fZEK ARZENALJAHAGYMAVAL, FUSZEREKKEL

Egy pohar hideg sor es hozza nehany falat savanykas-sos harapnivalb. ki tudna ennek ellenallni ? S van-e alkalmasabb s6rkorcsolya, mini a kaposzlas lank vagy a sajtos poqacsa ? Jellegzetes Izuket

a hagyma, a szartrott es z61d Iuszerek adiak meg. De hozzajaru'

a rozs, a tonkoly, az arpa, a k61es vagy a kukorica sajatosan pikans lzhatasa is.

27

HAGYMAs TALLER

20-30 darabhoz Elkeszitesi id6.· 70-80 perc

15 dkg tinomra

6r61t t6nk61y

5 dkg finomra 6r61t bilza 1 kaveskanal 6r611 komen»

1 kaveskanal fDszeres 56 trissen 6r61t bars

3 ev6kanal ala;

5 ev6kanal ;oghurl 1 hagyma

1 gerezd tokhagyma 1 lojassarga;a

1 evosen«! viz

apr6ra vagoll hagyma

1. A tbnkbly- es a ouzalisztet osszekeverjuk a fuszerekkel. A haqy nat finomra reszeljuk, a fokhaqyr-iat peppe zuzzuk, s az olajjal es joghurllal elvegyitve a teljes liszlhez adjuk. Sima tesztat gyurunk belole A tesztat kb. 30 pereig piher-tetjuk.

2. A tesztat vekonyra nyujtjuk, es 4-5 em atrnerOIU korongokat szaggatunk bel6le. A korongokat kizsirozott sutolapra tesszuk, tetejuket megkenjuk vizzel elhabart tolassargajaval, I es megszorjuk haqyrnakockaval. 3. A hideg sutobo toljuk, es 200 'C-on kb. 20·25 percip sutjuk.

(A kecen tent)

28

KApOSZTAs rANK

Kb. 20 darabhoz Elkeszitesi Id6 115-140 perc

resets:

35 dkg tmomra 6r611 bilza 15 dkg finomra 6roll rozs 1 kaveskanal6r611 k6meny 1 kaveskanal 6r61t

koriander

1 kaveskanal s6

4 dkg eteszt»

2 dl langyos Ie; 5 dkg va;

1 toies

rsueu«.

25 dkg savanyil kaposzta 1 kis Gsa piros tussu

paprika

1 kis Gsa z61dpaprika

1 fej hagyma

eset/eg 10 dkg juhsajt 112 kanalka plrospaprika tuszeres 56

1·2 gerezd fokhagyma

1 lojassargaja, 1 ev6kanal viz

1. A buza- es rozslisztet elvegyitjuk a fUszerekkel. Az eleszt6t langyos tel ben feloldjuk, es a vajjal meg a tojassal egyult a liszthez adjuk. Addig qvurjuk, mig a teszta sima, selymes tapintasu lesz, s nem ragad a kezur.khoz. Cipot formazunk bel6le, es lefbdve,

I meleg helyen 45-60 percig kelesztiuk. Akkor 10, ha a

tertoqata lonyeqesen megnott.:

2. A savanyu kaposztat felapritjuk, a paprikat, a haqymat es a juhsajtot apro koc cakra vaqjuk, az egeszet osszekeverjuk, es borssal, paprikaval, fOszeres soval es pepesre zuzott tokhaqyrnaval izesit'uk

3. A szepsn meg kelt tesztat uira jol atdolqozzuk, es liszttel meghintett gyurodeszkan vekonyra nyujtjuk. Kb. 40 db 7-8 cm-es atmer6jO kart szaggatunk ki bel6le. A korongok telet kizsirozott sutolapa fektetjuk, mindegyiknek a kozepere 1-1 p rpozott ev6kana tolteleket halmozunk, uoyelve arra. hogy a pereme szabadon maradjon. A korongok rnasik televel leboritjuk, ugy hogy el6bb a sodrolaval minden kbrlacccsxat kisse nagyobbra nyujtunk, majd a toltelek tetejere bciljuk, es a szeleket jol bsszenyomkodjuk. 4. A tankok [etelet megkenjuk vizzel elhabart to[assarqajaval s a tepsit a hideg sutobe csusztatiuk. 200 °C·on 25-30 percig kell sutni.

(A kepen alul)

29

30

SAJTOS SUTEMENY

14-16 darabhoz Elkeszilesi ido. 85-110 perc

35 dkg finomra .0r611 buza 1 k{JVl9skanaf so

1 kaveskanal or611

komen»

4 dkg eleszlo

kb. 112 dl langyos viz

5 dkg vaj vagy margarin 2 toie»

10 dkg reszeft ement&li sajt

1 evokene! viz

komenymag

1. A buzalisztet elvegyitjuk a fUszerekkel. Az elesztot langyos vizben feloldjuk, s a vajjal, a tojasokkal es a reszell sajttal eqyutt hozzaadjuk a liszthez. Az eqeszet J61 osszeqyurjuk, mig a teszta sima lesz, es nem ragad. Cip6t tor rnalunk be- 161e, konyharuhaval letakarjuk, es meleg helyen kelni hagyjuk 30-45 pereig, amig 161 meg nem duzzad,

2. Ezutan gyorsan ujra atqyurjuk, es 14-16 perei6ra vaqjuk. Az adagokb61 kb. 20 em nosszu esi em vastag hurkakat sodrunk, es ezeket vagy csi qaba tekerjuk, vagy pereeeket torrnalunk bel6- Ie, esetleg felbe hajtva

copfba esavarjuk, vagy egyszerOen rudacskaka vaqjuk. Ezutan a formazott tesztat kizsirozott sutolapra tesszuk, s a tetejuket 6vatosan megkenji.k vizzel elhabart to-

lassargalaval, majd

mElgsz6r~41k komeny-

maggal. A kornenvrnaqot kicsit ra is kell nyomni, hogy odaragadjon.

3. A tepsit ujabb tiz pereig meleg helyen pihentetjuk. Ezutan a hideg suto kozepso slnjere csusztatva 200 "C-on kb. 20-25 perc.q sutjuk. A kesz suternenyt konyhai ternracson hOtluk, es lehet61eg meg langyosan adjuk az asztalra.

TIPP iNYENCEKNEK

A sajtos suterneny tesztaja kitOn6en fagyaszthat6, s a melyhOt6b61 kiveve mindig frissen sutbeto ..

31

MOGYOROS pARNACsDcSOK

211-30 darabhoz Elkeszitesi id6. 100-110 perc

10 dkg tinomra 6r611 buza 10 dkg tinomra 6r6it t61- dimogyoro (nem sos!)

1 kaveskanal curry

1 kaveskanal so

10 dkg vaj

kb. 1 dl joghurt

1 tOjassargaja,

1 ev6kanal viz

1 ev6kanal tns«

1 ev6kanal szezammag

1. A buzat es a moqvorot elveqvitiuk a fOszerekkel, s a vajat es a [oqhurtot hozzaadva lagy tesztava qyurjuk. Letakarva a notoszekrenybe tesszuk, es kb. 1 oran at pihentetjuk. 2. Ezutan a tesztat kb. 3 mm vastagra nyujtjuk, 5 crn-es neqyzeteket vagunk ki belole, ezeket at- 16san felbevagjuk.

3. Az elkeszult tormakat vagy harornszoqeket kizslrozott sutolapa rakjuk, tetejuket rneqkenjuk vizzel elhabart tojassarqajaval, tis megsz6rjuk rnakkal vagy szezarnmaggal. Egy kiesit ra is nyornkodjuk. A tepsit a hideg sutobe toljuk, es a tesztat 180 ·C-on kb. 20- 25 perc alatt keszre sutjuk.

(A kepen lent)

32

SZEzAMOS KREKER

Kb. 60 darabhoz Elkeszitesi id6: 80-90 perc

5 dkg szezammag

20 dkg tinomra 6r61t bUza 5 dkg finomra 6r61t

s{iJga szoiebsb

1 kaveskanal so

7 dkg napratargoalaj 1.5-2 dl viz

1, A szezamrnaqot szaraz serpeny6ben addig p6rk6ljOk, mig g6zblbgni kezd (viqyazzunk. ekozben nem szabad megbarnulnia l). Osszekeverjuk a buzaliszttel, a 5Z0- [aliszttel tis a soval. Hozzaadjuk az olajat es a vizet, 5 az eqesz rnasszabol kerneny tesztat gyurunk. Akkor j6, ha mar nem raqad. A tesztabot cip6t torrnalunk, es letakarva kb. 30 pereig a hutoszekrenyoen prhentetjuk.

2. Ezutan qyurodeszkara tesszuk, 2-3 em vastagra nyujtjuk, es 4-5 em atrner6ju kbrbket szurunk ki belole. J6, ha a perernuk enyhen hullarnos Minden iapocskat a kozepeig oevaqunk. stantclit torrnalunk bel6le, es a ki· zsirozott sutoternezre rakjuk.

3. A tepsi tesztat a hideg sOl6 kozepso siniere csusztatiuk, es 180 ·C·on

kb. 20-25 percig sut] u k. (A kepen tent)

TIPp iNYENCEKNEK

A kreker sokoldaluan Ielhasznalhato: ropoglathatjuk

a leveshez, rnartoqathatunk vele kulonfele krerneket, rneqtolthetjuk turoval vagy krernsajttal, de raqcsalhatjuk onrnaqaban is. Zart badogdobozban eleg sokalq friss marad, de kitOn6en Ie is taqyaszthato.

33

34

MESES KARACSONYI SUTEMENYEK

A karacsonyi suterneny mar nagymama kislanykoraban is valami mast, valami kulonleqeset jelentett. Amikor a konyha lel61 aradnl kezdett a tahe], a kardamon es a koriander illata, mintha az ezereqyejszaka rneses hangulata lopakodott volna a lakasba. Nines ez rnaskepp a mi karacsonyi reforms utemenyunkkel sem, csupan ez kbnnyebb, jobban ernesztheto, es eqeszseqesebb.

35

OMLOS TESZT A

Alaprecept

Elkeszi(esi id6: 70 perc

12,5 dkg vaj

1 totes

10 dkg mez

25 dkg finomra 6roll bUza 1 kaveskanal sut6por 1/4 kaveskanal vanilia

1 (riss cilrom lereszell heia

A vajat habosra keverjuk a tojassal es a rnezzel. Hozzaadjuk a buzalisztet, a sutoport es a vaniliat. Az egeszet simara gyurjuk, es legalabb 1 oran at. de inkabb egesz sjszaka a hOtoszekrenyben plhentetiuk.

VANiLlAs CSOKOLADi3S APROSUTEMENY

20-30 darabhoz Elkeszitesi id6.· 25-30 perc (a «etesztesi id6

nelku'} .

om/os teszta (lasd balra) 1/4 k8veskanal vanilia

1 k8veskanal szentjanoskenyerpor (carob) vagy kaka6

114 kaveskanal (aMj

1/4 ki!J.veskana/ suchanat (neticukor)

36

esetleg 1/2 evokanal

tejszin

1 tojassargaja

1 ev6kanal viz

A fefejere:

szezemmet:

napraforg6mag

me«

vagdalt dio v. mogyoro 1. A meggyurt tesztat ket reszre osztjuk, egyik tetebe a vaniliat dolgozzuk be Ie, masik telebe a szentjanoskenyeret, fahejat, nadcukrot ss a tej· szlnt. Mindket cipot egy ejsz akan at a hutoszekrenvben pihentetjuk.

2. Ezutan a liszttel meghintett gyurodeszkan 4 mm vastagra nyujtjuk. es kulontele forma kat szaggatunk betole. Tetejuket rneqkeniuk vizzel elhabart tojassarqalaval es meqszorluk szezarnmaggal, napralorqomaggal, makkal vagy dioval, moqyorovat.

3. Elomelegitett sutoben 200 'C-on kb. 10-15 percig suljuk.

(A kepen a tal peretnen)

Valtozat

Fekete-feMr csiga

A vanllias es kaka6s tesztat pergamenpapirra teve kulon-kulon kinyujtjuk - ceruzavastaqsaqura. A pergamen seqltse-

gevel a ket lapot egyrnasra helyezzuk. es mint a retest szokas, szorosan felgongyoljuk. Ujr a hidegre tesszuk, kb. '/2 orara. Ezutan €lIes kessel kb. '/, cm vastag szeleteket vaqunk a tekercsbol, kizsirozott tepsibe teszszuk es megsOtjOk.

SPEKULATIUS

20-30 darabhoz Elkeszitesi ida: 80-85 perc

omlos teszta (lasd balra) 1 kaveskan81 tene,

7 dkg daral! mandula 1/2 kaveskana/ orolt szegfuszeg

1 keshegynyi kardamom 1 keshegynyi szerecsendi6-virag

1. Az ornlos tesztat oszszeqyurjuk a mandulaval €ls a tuszerekket, h ideg helyen pihentetiuk, majd liszttel meghintett qyurodeszkan kb. 4 mm vastagra nyOjtjuk es figurakat szaggatunk belole. 2. A tesztalapocskakat kizslrozoll sutolapra tesszuk, s el6melegitell sutoben 200 "C-on 10-15 percig sutiu«.

(A kepen a tal k6zepen)

37

MEGLEPETESTARSOLY

20-30 darabhoz E/keszitesi id6: 90-95 perc

Teszta:

om/os teszta (/asd a 36. o/da/on)

Toltelek:

merciperunessze

aetotyeoeo

szi/va/ekvar

di6krem

nuqetkrem

Ezenkiviil:

1 to/assargaja,

1 ev6kanal viz

1. A j61 lehOtbtt oml6s tesztat liszttel meghintett qyurodeszkan kb. 4 mm vastagra nyujtiuk. Kb, 6 cm atmer6jO kbrliapokat szurunk ki bel6le. A kfvant tbltelekb61 egy keveset a kozepere teszunk, majd a kart telbehajtva kis taskat formazunk bel6le.

2. A tarsolyokat kizslrozott tepsibe tesszuk, tete[uket rneqkenjuk vizzel elhabart tojassarqajaval. 3. Az el6melegftett 10zhely kozepso sin jere telva 200 'Coon kb. 15 percig suljuk.

(A kepen balra)

38

NARANCSOS RUDACSKA

20-30 darabhoz Elkeszitesi id6: 90-95 perc

Teszta:

omlos leszta (Id. 36. 0.) 1 narancs heja

1 ev6kanal narancslik6r

Bevona':

1 ev6kanal carob (szentjanoskenyerpor) vagy ketceo

1 ev6kanal suchanat (neccukor)

4 ev6kanal tej,

1 ev6kanai vaj

Ezenkivii/ :

1-2 ev6kanallevelesre veqoit mandula

1. A narancshejat es a narancslik6rt beledolgozzuk a tesztaba, egy oran at a hutoszekrenyben pihentetjuk. Ezutan 5 em hosszu rudacskakra vaqjuk.

2. Arudaeskakat200'Con kb. 15 percig sutjuk. 3. A szentjanoskenyerport es a nadcukrot forr6 tejjel sirnara keverjuk. A vajat felforr6sitjuk es a rnasszaba keverjuk. 4.A rudaeskakat megkenjuk barna rnazzal, es rneqhintjuk a vagdalt rnandulaval.

(A kepen jobbra)

39

DATOLyAs CSILLAG

20-30 darabhoz Elkeszitesi id6: 75-80 perc

10 dkg vaj

1 tojas

1 ev6kanal viz

4 ev6kanal pepesre tort datolya

10 dkg finomra daralt mogyoro

10 dkg finomra 6rolt bUza 15 dkg finomra 6roll arpa

1. A vajat a tojassal es a datolyaval habosra keverjuk. Hozzaadjuk a mogyor6t, a buzat es az arpat, s az eqeszet sima tesztava qyurjuk, Lelakarva a hutoszekrenyben pihentetiuk leqalabb fel ora hosszat,

2. Ezutan a tesztat tobo adagban, belisztezett qyurodeszkan vagy ket pergamenlap kozott kb. 4 mm vaslag lapokra nyujljuk, es csillaqtorrnakal szaggalunk ki bel6le. A csillagokat kizsirozol! sutolapra rakjuk, es a hi: deg sOl6 kozepso racsara loljuk. 200 "Cvon kb. 20-25 percig suljOk.

(A fels6 kepen)

40

ZABPEHEL YCSOK MOGYOROVAL

30 darabhoz Elkeszitesi id6: 70-75 perc

10 dkg nagy szemG

zabpehely

15 dkg finomra daralt moqvoro

1 toies

112 kaveskanal sOt6por 114 kaveskanal vanilia 10 dkg margarin

10 dkg mez

30 szem egesz mogyoro 1. A zabpelyhel szaraz serpeny6ben megpiril[uk. A daralt mogyor6val es a tobbi hozzavaloval egyOtt lagy tesztat qyurunk bel6le. A hOl6szekrenybelesszOk,esfel6ra hosszal pihenleljOk.

2. Ezulan a tesztabol kb. 30 db goly6cskal formalunk. A goly6kat a kizslrozott sutolapra rakjuk, nem lui szorosan, mivel sules kozben szeltukben is lerjeszkednek. Minden goly6 tetejere egy szem mogyor6t nyomunk.

3. A tepsit a hideg 10zhely kozepso slnere csusztatluk, 200 ·C-on kb. 20-25 percig sOljOk. Amikor kisse kihOlt, a mogyor6s cs6kokat hegyes kessel fblemeljOk a sutolaprol, es szel16s konyhai racsra rakjuk a leljes kihOlesig.

(A tenti kepen)

MANDULAs HABCSOK

16-20 darabhoz Elkeszitesi id6: 40-45 perc

10 dkg hamozatlan, finomra darait mandula 7 dkg suctienet

(nedcukor}

2 tojasfeherje

16-20 db sOl6oslya

1. A mandulat osszekeverjOk a nadcukorral. A tojasteherjet kerneny habba verjOk, es ovate-

san beleforgatjuk a,

mandulaba.

2. Kb. 5 em almer6jO osIyalapokra egy-egy kaveskanalnyi habos masszat cseppenlOnk, s az ostyakat sutolapra tesszuk, A hideg sutd kozepso stnjere loljuk a su- 16lemezl, es 150 ·C-on kb. 25-30 percig szaritjuk.

(Az also kepen)

valtozat

Mogyoros habcs6kot ugyanigy keszithetunk, esak daralt mandula heIyett daralt mogyor6t hasznalunk, s drszttesul egesz mogyor6szemeket ultetunk a lelejere. Kotcuszos habcs6k k6kuszreszelekbol, gyumo/csos habes6k kb. 10 dkg apr6ra vagdalt aszalt gyumblesb61 keszulhet.

41

42

KARACSONYI KUGLOF

1 kugl6fhoz

Elkeszitesi id6: 3-3'/' ora

Teszta:

50 dkg finomra 6r6ft t6nk61y vagy k6z6nseges buz«

1 friss citrom lereszelt Mja 114 kaveskanal vanilia

1 keshegynyi 6r611

szegfuszeg

1 kaveskanal fahej

4 dkg eJeszt6

kb. 113 I tej

10 dkg vaj vagy margarin 3 tcies

12 dkg mez

5 dkg datolya

5 dkg cukrozott

cittomne;

5 dkg cukrozott

narancshej

5 dkg vagdalt dio

5 dkg vagdalt mandula

Ezenkivii/ :

szezammag

2 ev6kanal olvasztott vaj «okuszreezete«

1. A tonkolybuzat elvegyitjOk a' reszelt cit romhejjal, a vanutavat, Iahe]jal es a szegfiJszeggel. Az elesztot langyos vizben feloldjuk, s a vajjal es tojassal (mindkett6 szobahornersekletu legyen!) valarnlnta rnezzel egyOIt hozzaadjuk a liszthez Az osszes hozzavatot a kez! keveroqep gyur6betetjevel laqy tesztava dolgozzuk ossze. Letakarva, meleg helyen kb. 1 orat pi hentetjOk, ezalatt a tertoqata [elentosen rneqno.

2. Ezutan a tssztat a kever6geppel meg egyszer j61 atqyurlu«, kozben hozzaadjuk az apr6ra vaqdalt datotyat, citromhejat, narancshelat es a di6t, rnandulat.

3. Egy kugl6fsOt6 format j61 kizslrozunk, szezarnmal meghintjOk es belebntjOk a tssztat. Ujabb 35-40 percig meleg heIyen pihentetjuk.

4. A format a hideg sut6 kozeoso racsara teszszuk, es 200 ·C-on 50-60 percig sOtjuk. Ha kesz. konyhai femracsra boritjuk, meg melegen megkenjuk olvasztott vajjal es megsz6rjuk k6kuszreszelekkel.

43

BARACKOS-MEZES TESZT AEMBERKE ES TARSAl

16-20 darabhoz Elkeszitesi tao. 50-60 perc

(a keiesrtes! ido nelkul)

10 dkg kenezetlen aszall serqebersc«

4 toies

20-25 dkg mez

10 dkg tinomra dara!1 mandula

1 kaveskanal taM;

2 kaveskana!

mezeskalacsfDszer

25 dkg tinomra or61t bUza 2 kaveskanal sul6por oslyalapok

1. Az aszal! sarqabarackot apr6ra vagdaljuk. es 3-4 oran at aztatjuk. Ezutan leontjOk rota a totosleces aztatovizet,

2. A tojasokat a rnezzel habosra verjuk, Aprankent minden hozzavalot a habos tojasrnasszahoz adunk, es osszekeverjuk. 3. A tesztat kb. 1 em vaslagon a 7 em atrneroju sutoostyakra kenjOk, ugy, hogy a perernuk szabadon maradjon. Egy ejszakan at szobahornersekleten szikkaszljuk.

4. Masnap a rnezescsokokat a hideg tuzhelybe csusztatjuk, es 180 ·C-on kb. 30-35 percig sOtjOk. (A kepen elut)

44

2-5 darabhoz (a figurak nagysagalol fiiggoen) Elkeszilesi ida: 60-70 perc (a ketesztes! ido nelkul)

50 dkg tinomra 6roll buza 2 dl Jangyos lei

4 dkg eJeszto

1 tojss

10 dkg vaj vagy margarin 8 dkg mez

1 csipet 56

114 kaveskanal vanilia 1 fojassargaja,

1 ev6kanal viz

Ezenkillii/ :

mak

szezammag

napraforg6mag

mazso/a

di6, t6kmag

1. Az elesztot langyos tejben leloldjuk es a buzaliszthez adjuk. Beledolgozzuk a tobbi nozzavalot is, ss addig qyurluk, mig a massza el nem valik az edeny oldalatol, Ezutan a tesztat lehet6- leg eqesz ejszakara a hutoszekrenybe tesszuk, 2. Masnap reg gel meg egyszer j61 atqyurjuk es rneqforrnazzuk bela Ie a kivant figural. Minden ernberkst meqkenunk vizzel elhabart tojassarqajaval, s ruhat, gombokat, haiat. szemet, szajat

ragasztunk ra dioool. rnazsolabol, szezarnmagb61, rnakbol, napratorco- vagy tokrnaqbol, 3. A tesztaernberkeket kizsirozott lepsibe lektet[uk, es me leg helyen 5 percig pihentetjOk. Ezutan a hideg suto kozeps6 rae sara tolva 200 ·Con a figurak naqysaqat61 as vastaqsaqatol fugg6en 30-40 pereig sUljuk. (A fot6n tent)

TIPP iNYENCEKNEK

A tesztafiqurakat Mikulasnak vagy kalacsbabnak is szoktak nevezni.

A lenyequk mindig ugyanaz anyaguk a torrnara igazilott, enyMn edesitett keltesteszta, amely

a hideg mectorrnazas miatt kitilnoen megtartja erede!i alakjat.

45

46

MEZES SOTEMENY

25-30 darabhoz E/keszitesi ido.' 120-125 perc

Teszta:

4 toies

20 dkg vaj vagy margarin 20-25 dkg mez

10 dkg datolyapurs

'/. kaveskanal vanilia 1 ka veskanal

mezeesetecstoezer

4 kaveskanal carob (szentja noskenyerpor) vagy 3 kaveskanal

kaka6

15 dkg finomra dara/1. hamozalfan mandu/a

50 dkg finomra or61t buza 1 csomag sinopor

A disziteshez:

hBmozott mandula

nepretorqomeq

cukrozott cttrombe]

cukrozott narancshej

1. A tojasokat a vajjal, mezzel es a catotyapeppel habosra keve~O~ s nozzaadjuk a vanlliat, a rnezeskalacstuszert es a earobport is, Belekever- 10k a sutoporral elvegyltett buzalisztet, es nem tul kerneny tesztat kavarunk belole. (Esetleg egy kis tejet is onthetunk hozza.) A tesztat kb. 1 ora hosszat hutoszekrenyben pihentetjuk.

2. A sutolernezt kizsirozzuk, raontjuk a tesztamasszat, s a tetejet nedves kessel elstrnitjuk. A teszta tetejere kessel neqyzeteket vagy tetszes szerinti naqysaqu teqlalapokat jelolunk, s a kockakat kulonboz« m6don diszltjuk mandulaval, napraforgomaggal, aprora vaqott, eukrozott citrorn- vagy narancshe]jal.

3. A tepsit a hideg suto kozepso sinjere toljuk, es 180 ·C-on kb, 35-40 pereig sutjuk. A suternenyt eles kessel a ielolesek rnenten szeletekre vagjuk, es a konyhai racsra teve hagyjuk kihOlni.

47

RECEPTMUT ATO

Almas taska 16 <aoosztas tank 28
Barackos-mezes 44 koxuszkoszoru 24
Bri6s 12 K6kuszos habcs6k 40
Citromszelet 23 Mand utas habcs6k 40
Datolyas csillag 40 Mazsolas csiga 16
Eklerfank 24 Meglepetes-tarsoly 38
lOdes kelt teszta t6 Mezes suternenv 47
Fekete-IeMr csiga 36 Mogyor6s habcsok 40
Gyumbldsiis bomba 14 Mogyor6s
Gyumocsos kosarka 20 parnacsucsok 32
Habcs6k 24 Narancsos
Haqyrnas taller 28 rudacska 39
Kalacsbab 40 Oml6s teszta 36
Karacsoriyi kuglof 43 Okorszem 20 H6foklablazal; A konyvben szereoto eaeto« villanytUzhetyre vonetkome):

A torroleveqo-betuvasos tuzneiyen alacsonyabb nomersektet is elegend6, mint az eovszeru vulanvtuzhelven: kovessuk a keszulek hasznatati utasltasat.

Villanytiizhely 150 ·C I 160 ·C 175 ·C I 180 "C 200 "C

220 "C I 225 ·C 240 "C

250 "C

Gaztiizhely fokozatai t-es

2-es

3-as

4-es

5-os

6-os

Sajtos suterneny 31 Sk6t lanqos 12 Spekulatius 36 szszamos kreker 32 Tesztaemberke

es Tarsal 44

T oltot: kifli 19 Vanillas, csokoladss aprosutemeny 36 Zabpehelycsok

mogyor6val 40 Zabpehelyostya 15

Forditolla Balassa Anna

© 198611988 by Falken-Verlag GmbH N,ederhausenlTs.

Pesti Szalon Kbnyvkiad6, Budapest, 1992 Feleles xraco Bernath Istvan igazgato Mllszaki vezeto Fraunholler Peter Kossuth Nyomda, Budapest

Feleloa vezeto Szekely Karoly vezeriqazqato ISSN 1216-4488

ISBN 963 7994 62 9

© Hungarian translation Balassa Anna, 1992

A Kiad6 1992. "vi 16 tamoqatoia:

48

A konvvben szerepto recepteket as tanacsokat a Kiad6 kiprobalta es gondosan ellen6rizte, am tovabbi qaranciat nem valtal. Az esetleqes szernelvl serutesekert vagy anyagi karokert sem a see-eo. sem a Kiado nem tartozik jogi lelel6sseggel.