Vous êtes sur la page 1sur 4

1. Which statement is INCORRECT?

a) A process that absorbs energy from its surroundings is called endothermic.


b) In an exothermic reaction the enthalpy of species increases.
c) Energy is the capacity to do work or to transfer heat.
d) Kinetic energy is the energy of motion.
e) Potential energy is the energy that a system possesses by virtue of its position or
composition.

2. There are two properties of a reacting system that determine whether a process at constant
pressure and temperature can occur spontaneously. These are:

a) kinetic and potential energy change


b) heat and work
c) energy change and enthalpy change
d) enthalpy change and entropy change

3. The two properties in Question 2 can be combined to give a single thermodynamic state
property of a system which dictates whether a process can occur spontaneously. This property is
the:

a) rate constant
b) free energy change
c) rate law
d) heat content
e) exothermicity

4. Identify the INCORRECT statement:

a) An endothermic process which is spontaneous must have a positive ∆ S.


b) Every naturally occuring spontaneous process is attended with an increase in the
entropy of the universe.
c) Every naturally occuring spontaneous process in a system is attended with a decrease
in free energy of the system.
d) A process which causes the system entropy to decrease can still be spontaneous if an
even larger entropy increase takes place in the surroundings.
e) Every naturally occuring spontaneous process in a system is attended with an increase
in entropy of the system.

5. Which process is accompanied by a decrease in entropy of the materials?

a) expansion of a gas into a vacuum


b) solution formation
c) crystal formation
d) thermal equilization between two regions in thermal contact
e) diffusion of solute molecules into a region of low solute concentration
6. How much heat is absorbed in the complete reaction of 3.00 grams of SiO2 with excess carbon
in the reaction below? ∆ H° for the reaction as written is +624.7 kJ.

SiO2(g) + 3 C(s) ---> SiC(s) + 2 CO(g)


a) 31.2 kJ
b) 1.13 x 105 kJ
c) 5.06 kJ
d) 1.33 x 104 kJ
e) 366 kJ

7. From the following data at 25°C:

H2(g) + Cl2 ---> 2 HCl(g); ∆ H° = -185 kJ


2 H2(g) + O2(g) ---> 2 H2O(g); ∆ H° = -483.7 kJ

Calculate ∆ H° at 25° for the reaction below:

4 HCl(g) + O2(g) ---> 2 Cl2(g) + 2 H2O(g)


a) +114 kJ
b) +299 kJ
c) -299 kJ
d) -114 kJ
e) -86.8 kJ

8. Given the standard heats of formation for the following compounds, calculate the ∆ H° heat of
reaction, for the following reaction:

Fe3O4(s) + CO(g) ---> 3 FeO(s) + CO2(g)


∆ Hf° for Fe3O4 = -1118 kJ
∆ Hf° for CO = -110.5 kJ
∆ Hf° for FeO = -272 kJ
∆ Hf° for CO2 = -393.5 kJ

a) 54 kJ
b) 19 kJ
c) -263 kJ
d) -50 kJ
e) 109 kJ

9. Estimate the temperature where ∆ G = 0 for the following reaction: (Given: ∆ H = -176 kJ
and ∆ S = -284.5 J/K) CAUTION: Beware of units.

NH3(g) + HCl(g) ---> NH4Cl(s)


a) 582 K
b) 467 K
c) 619 K
d) 634 K
e) 680 K

10. Of the following factors, which cannot affect the rate of a chemical reaction?

a) all can effect the rate


b) temperature
c) presence of a catalyst
d) concentration of reactants of the forward reaction
e) physical state or state of subdivision of solid reactants

11. Consider the following rate law expression: Rate = k[A]2[B]. Which of the following is NOT
TRUE about the reaction having this expression?

a) The reaction is overall third order.


b) The reaction is first order in B.
c) Doubling the concentration of A doubles the rate.
d) The reaction is second order in A.

12. The gas phase reaction A + B ---> C has a reaction rate which is experimentally observed to
follow the relationship Rate = k[A]2[B]. If the concentration of A is tripled and the concentration
of B is doubled, the reaction rate would be increased by a factor of _____.

a) 9
b) 6
c) 18
d) 12
e) 24

13. Determine the rate-law expression for the reaction below:

2A + B2 + C --> A2B + BC
Run # Initial Rate (M-1s-1) [A]o [B2]o
[C]o
-----------------------------------------------------
1 1.6 x 106 1.2 M 1. x 10-2 M 1.0 M
2 1.6 x 10 6
2.4 M 1. x 10-2 M 1.0 M
3 3.2 x 106 1.2 M 2. x 10-2 M 1.0 M
4 6.4 x 106 1.2 M 1. x 10-2 M 2.0 M
a) Rate = k[A][B2][C]
b) Rate = k[A]2[B2][C]
c) Rate = k[B2]2[C]2
d) Rate = k[B2]2[C]4
e) Rate = k[B2][C]2

KEY
1)b 2)d 3)b 4)e 5)c 6)a 7)d 8)b 9)c 10)a 11)c 12)c 13)e