Vous êtes sur la page 1sur 11

Tizedik fejezet

Hnyflekppen lehetnk intelligensek?

121

121

Intelligensnek rzi magt? Honnan tudhatja egyltaln, hogy intelligens-e, vagy sem? Vgl is ki dnti el ezt? Nemzedkeken keresztl elhitettk a szlkkel, hogy IQ-tesztekkel kell meghatrozni, hogy gyermekk milyen iskolba jrjon, vagy hogy milyen kpzs lenne szmukra a legmegfelelbb. Ha vgigolvasta ezt a knyvet, mr biztosan felfedezte, hogy az intelligencia brmilyen tanulsi stlusnl jelentkezhet. Radsul mg csak nem is ugyangy nz ki minden stlus esetben. Mint szlket s tanrokat arra tantottak minket, hogy az intelligencia azon meghatrozott megjelensi formi djazandak, amelyek a hagyomnyos iskolarendszer tanulsi stlusaihoz igazodnak: ezek a logikai s matematikai kpessgek, szbeli s rott kommunikcis kpessgek, elemz s szervezi kpessgek. Ha n vagy gyermeke trtnetesen olyan terleten tehetsges, amelyet az iskolkban nem mrnek vagy nem rtkelnek, akkor az a gondolata tmadhat, hogy msok tehetsgesebbek vagy sikeresebbek, mint n. Ez azonban egyltaln nem igaz! Nhny vvel ezeltt Howard Gardner, a Harvard egyetem professzora s kivl kutat, megkrdjelezhetetlen bizonytkot tett kzz arra nzve, hogy minden emberi lny sokfle intelligencival rendelkezik. Minden ilyen intelligencia-terletrt az agy ms s ms terlete felels. Dr. Gardnernek eddig ht intelligencia-terletet sikerlt kimutatnia, s jelenleg is jabbak felfedezsn dolgozik. A pedaggusok, szrevve a kutats jelentsgt, elkezdtk egy olyan, sokoldal tantsi modell kialaktst, amely az intelligencia-terletek elmletn alapszik. Ha megvalstjk Dr. Gardner modelljt, az mlyrehat vltozsokat fog eredmnyezni az amerikai kzoktats jraszervezsben. Az ismtlses gyakorlatok s a tnyek szajkzsa helyett az intelligencia-terletek elmlete lehetv teszi, hogy gyermeke gy
123 123

124

GY TANULNAK K

tanuljon, hogy mintegy tanoncknt gyakorlati tapasztalatokat szerezzen. A polgrhborkra s konfliktusokra vonatkoz puszta tnyek memorizlsa helyett a dik gy megrtheti, hogy eleve mirt trnek ki a hbork, vagy hogy hogyan lehet azokat megakadlyozni. Az intelligencia-terletek elmlete a tudomnyos eredmnyek megkrdjelezse nlkl segthet a dikoknak boldogulni a tanulsban, azltal, hogy felismerik s kihasznljk termszetes intelligencia-tpusukat, s gy szinte brmilyen feladattal megbirkzhatnak. Ez a fejezet rvid ttekintst ad errl a fontos kutatsrl. Az alaposabb megrtshez olvassa el Howard Gardner Frames of Mind [Gondolkodsmdok] s Thomas Armstrong 7 Kinds of Smart [A htfle tehetsg] c. knyvt (ld. Bibliogrfia). A tanulsi stlusokhoz kapcsold eddig trgyalt ms jellegzetessgektl eltren Gardner kutatsa megllaptja, hogy az intelligencia nincs vglegestve szletskor, s az let tbbi szakaszban sem marad vltozatlan. Az id mlsval s az egynnek megadatott lehetsgekkel egytt n, vltozik, fejldik. A szlknek s pedaggusoknak annyi intelligencia-terletet kell szrevennik s rtkelnik egy gyermekben, amennyit csak lehetsges. A hagyomnyos IQ-tesztek mrhetik, hogy mennyire kpes valaki a jelenlegi, hagyomnyos iskolarendszerben teljesteni, de azt mg csak kzeltleg sem lehet ezen tesztekkel megjsolni, hogy mennyi eslye van a gyermeknek sikerre az iskola utni letben. Egy magniskola igazgatja nemrgiben bevallotta, hogy a tantestlet nagyon szereti a hagyomnyos, szekvencilis, jl viselked dikokat. Ennek ellenre nagyon kedvesek vagyunk mondta bizalmasan azokhoz a dikokhoz, akik kszkdnek az iskolval, mivel gyakran k azok, akik vgl rengeteg pnzt keresnek, s visszajnnek tmogatni az iskolt! Gardner eredmnyei alapjn mindenki kpes az intelligencia mind a ht terletn elfogadhatan fejldni, br ltalban minden ember kthrom terleten emelkedik ki, s meg kell kzdenie azrt, hogy a tbbiben is jrtassgot szerezzen. Mikzben n ttekinti az albbi rvid ismertetket, bizonyra knnyen felismeri, mely terleteken ers. Fggetlenl attl, hogy mire tantottk, ezen intelligencia-terletek brmelyike azt jelzi, hogy n tehetsges. s ne feledje: senkinek sem kell mindenben jnak lennie!

Hnyflekppen lehetnk intelligensek?

125

Nyelvi intelligencia

A nyelvi intelligencia a beszd- s rskszsggel kapcsolatos, s aki j ezen a terleten, ltalban jl megy neki az rs, az olvass, a beszd s a vita. Sok jsgr, tanr, klt rzi, hogy nagyfok nyelvi intelligencival rendelkezik. Mivel a hagyomnyos IQ-tesztek nagy hangslyt fektetnek a nyelvi intelligencia rtkelsre, azt, aki nyelvileg ersebb, gyakran nagyon tehetsgesnek tartjk. A nyelvileg ersebb szemlyek gyakran kiterjedt szkinccsel rendelkeznek s gazdlkodnak, s ltalban klnsen jk a szjtkokban s a jelentstanban.

Frjem, John magas nyelvi intelligencival rendelkezik. A nyelvet nagyon sz szerint hasznlja, s amikor beszl, szavait nagyon gondosan megvlogatja. Kapcsolatunk kezdetn volt egy vitnk. n nem vagyok j a bocsnatkrsben, de egy ritka pillanatomban lenyeltem a bszkesgemet, s kibktem: Sajnlom. higgadtan felm fordult s azt mondta: A sajnlom azt fejezi ki, amit rzel; az aktv ige a bocsnatot krek. Teht sajnlod vagy bocsnatot krsz? Br azon az estn tbb szt nem vltottunk, rjttem, mekkora hangslyt fektet a szhasznlatra! Csak azrt, mert n nyelvileg esetleg nem tehetsges, mg nem kell azt gondolnia, hogy nem tud kifejleszteni elg nyelvi gyakorlottsgot, amellyel megfelelhet a nyelvi kompetencit rtkel trsadalom kihvsainak. Armstrong 7 Kinds of Smart [A htfle tehetsg] c. knyvben tallhat egy listt azokrl a mdszerekrl, amelyekkel tudatosan fejlesztheti nyelvi s egyb intelligencia-terleteit.

Logikaimatematikai intelligencia

A logikai-matematikai intelligencia-terlet a felels az egyn szmokkal, smkkal, logikus rvelssel kapcsolatos kpessgeirt. Br be kell vallanom, hogy mr attl kiver a vertk, ha csak rgondolok erre az intelligencia-terletre, hiszem, hogy mindenkinek szksge van legalbb alapfok matematikai s logikai ismeretekre. Ha nhz kzel ll a matematika s a logika, akkor biztosan magas eredmnyt r el a hagyomnyos IQ-

126

GY TANULNAK K

teszteken. Azok, akik termszetszerleg tehetsgesek matematikai-logikai intelligenciban, gyakran vlnak nagy tudss, matematikuss s filozfuss. Ha gyakorlati oldalrl kzeltjk meg az letet, matematikai-logikai intelligencira van szksgnk ahhoz, hogy ki tudjunk jnni a fizetsnkbl, ki tudjuk fizetni a szmlinkat, vagy hogy megrtsk a nemzeti adssg jelentsgt. Logikusabb s szekvencilisabb bartaim gyakran megrmlve tapasztaljk, hogy nem trdk vele, hol tart a csekkegyenlegem. Persze rendszeresen felhvom az informcit, hogy biztos legyek: mg a pozitv tartomnyban vagyok, s mg sohasem esett meg, hogy fedezet nlkli csekkel fizettem, de valban nehzsgeim vannak bankegyenlegem rszletes ellenrzsvel. Az anysom pldul kzvetlenl az egyenleg kzhezvtelekor pontosan bejegyzi a szmlja llst a csekkfzetbe. Szmomra sokkal egyszerbb pr vente egyszeren bankot vltani, s jat kezdeni. Fontos felismerni, hogy a matematikai-logikai intelligencia nem azt jelenti, hogy matekzseninek kell lennnk. letnk oly nagy rszt szvik t a tudomny vilgnak titkai, hogy sokan szre sem vesszk, mennyi matematikai-logikai intelligencit hasznlunk mr gy is. Taln ha nem hideg, szemlytelen dologknt kezeljk a logikt, sokkal vonzbb tehetjk mindenki szmra.

Trbeli intelligencia

A trbeli intelligencia teszi kpess az embert arra, hogy lnk gondolati kpekben gondolkodjk, felidzzen vagy talaktson egy-egy emlkkpet vagy szitucit. Akik j trszemllettel vannak megldva, gyakran csak egy pillantst vetnek valamire s megmondjk hogy lehet annak a megjelenst feljavtani, talaktani. Fejlett trbeli intelligencit ignyel az ptszet, a tervrajzkszts, a gpszeti szakrajz. A magas trbeli intelligencival rendelkezk csaknem minden szituciban ppgy ltjk a lehetsgest, mint a meglvt.

Hnyflekppen lehetnk intelligensek?

127

Magasan fejlett trbeli intelligencival rendelkez egyetemi statisztikaprofesszorom azt lltja, hogy alapveten sztnsen gondolkodik. Pldul mondta ha olyan helyre megyek autval, ahol mg sohasem voltam korbban, megnzem a trkpet, s vizulisan megjegyzem. Ahogy a clom fel haladok, felidzem magamban a trkpet, s sztnsen egyenesen odavezetek. Ha trbelileg kevsb vagyunk tehetsgesek, knnyen beltjuk, hogy a professzor tvonalazonost kpessgnek nem sok kze van az sztnkhz. Kitn trbeli intelligencija teszi lehetv szmra, hogy vizulisan pontosan felidzze a trkpet. A hagyomnyos IQ-tesztek egyik trbeli feladata: egy kitertett kockrl meg kell llaptani, melyik oldal lesz a tetejn, ha a kockt jra sszehajtjuk. Ismers?
Ezek a ngyzetek sszehajtva egy kockt alkotnak, amelynek teteje nyitott. Melyik bet jelli a doboz aljt?

B C A E D

B A C D E

Ne rezze magt kevsb tehetsgesnek, ha nem ltja t azonnal a helyzetet!

Zenei intelligencia

A zenei intelligencia termszetes ritmus- s dallamrzkben mutatkozik meg. Aki ezen a tren tehetsges, gyakran gy l, mintha az egsz let zenbe lenne gyazva. Lehet, hogy nnek nincs abszolt hallsa vagy tkletes hangja, de zenert. Sok embernek httrzenre van szksge munka kzben s azon kapjk magukat, hogy szinte ntudatlanul dobolnak a lbukkal. Ha magas zenei intelligencival rendelkezik, valsznleg sokkal elemzbben hallgat zent, mint msok, lvezve azokat a finomsgokat, amelyeket msok elengednek a flk mellett.

128

GY TANULNAK K

Cathy, egy fiatal anyuka meslte nekem, hogy hatrozott htrnyban rzi magt tz ves lnyval, Michelle-lel szemben. Habr zeneileg mindketten tehetsgesek vagyunk mondta Cathy , Michelle gyakran tl analitikus szmomra ahhoz, hogy igazn egytt tudjunk lvezni egy zenei eladst. Amikor egy komolyzenei darabot hallgatunk, gyakran lelltja, s azt krdi: Figyelj, hallod? Hallod ezt a vadszkrtt? Prblom kihallani, de addigra mr felfigyel egy tk j basszusgitrfutamra. n meg csak arra gondoltam, hogy milyen kellemes dal! Sok gyermeket vonz a zene, s gnek a vgytl, hogy megprblkozzanak valamilyen hangszerrel otthon vagy az iskolban. Sajnos, amikor egy iskolavezetsnek meg kell nyirblnia kltsgvetst, a zenei kpzs mindig az elsk kztt van, amit visszaszortanak. Tbbfle md van r, hogy otthon s az osztlyteremben ptsnk a zenei hajlamokra, s ha hatkonyabb vlunk azon erfesztseinkben, amelyekkel gyermekeink zenei kpessgeire ptnk, azon kaphatjuk magunkat, hogy dkat zengnk rluk.

Testikinesztetikus intelligencia

A testi-kinesztetikus intelligencia j mozgsi s fizikai tevkenysgi kpessget jelent. Ide tartoznak a j kzgyessggel rendelkezk, pldul a sebszek, mszerszek; azok, akik gynyren keltik letre a mvszetet, mint pldul a sznszek, sznsznk, festmvszek; s azok, akik lnken znek olyan tevkenysgeket, ahol a testmozgs stratgiai gondolkodssal prosul. Br az iskolk lelkesen btortjk a testnevelst s a sporttevkenysgeket, a testi-kinesztetikus tren intelligens dikokat ritkn mondjk rtelmesnek. St, ha egy sportol tehetsges, de nyelvileg nem annyira eredmnyes, nha a tbbi dik azzal vdolja, hogy izomagy. Legfbb ideje, hogy felismerjk s rtkeljk a testikinesztetikus intelligencit, ahelyett, hogy csupn a csendes tudomnyos intelligencit tekintennk sikeresnek.

Egy szeminrium utn, amit az intelligencia-terletek trgykrrl tartottam, odajtt hozzm kt felntt lnytestvr. Szemk knnyes volt, mikzben elmesltk desapjuk trtnett, aki nyolcadik osztlyban

Hnyflekppen lehetnk intelligensek?

129

kimaradt az iskolbl, s hogy meglhetst biztostsa, elment asztalosnak. Kifogstalan szekrnyei s btorai igen keresettek voltak. Br szakszersge magas testi-kinesztzis intelligencit mutat, mindig alkalmatlannak, kisebbrendnek rezte magt. nbecslse veken keresztl alacsony volt, mert meg volt gyzdve arrl, hogy senki sem lehet intelligens, aki nem vgzi el az iskolt. A testi-kinesztetikus ember gyakran a csontjaiban rzi a dolgokat s lete tele van fizikai tevkenysggel. Minl ersebben prbljuk rerltetni ezekre az emberekre, hogy ljenek nyugton, gondolataik annl nyugtalanabbakk vlnak, s a hagyomnyos oktats annl eredmnytelenebb lehet. Ahelyett, hogy mozgsignyk ellen harcolnnk, meg kell tallnunk a mdjt, hogy ezt az energit pozitv tanulsban vezessk le.

Trsas intelligencia

A trsas intelligencia lehetv teszi birtokosai szmra, hogy embertrsaikat megrtsk, megbecsljk s jl kijjjenek velk. A hagyomnyos iskolai rendszerben rendszerint nem mrik ezt az intelligencit, s azok, akik birtokoljk ezt, gyakran bajban talljk magukat, ha hasznljk. Az ilyen embereknek hatodik rzkk van, ha msokban kell olvasni. Szinte mindig meg tudjk mondani, ha valami gond van, mg ha egy sz sem hangzik el. Azok, akiknek bartra van szksgk, hamar vonzdni kezdenek a trsas intelligencival rendelkez emberekhez.

Egy tanr bevallotta, hogy nem kszt hagyomnyos raterveket. Az raterveit tartalmaz mappa inkbb naplra hasonltott, ahov azt jegyezte fel, hogy mit tett, s nem azt, amit tervezett. Mindig megvolt az ltalnos elkpzelse, hogy mirl kell beszlni, de vrt addig, amg megrezte, hogy a dikok aznap pp hogy llnak, mieltt eldnttte, hogy hogyan folytassa az rt. Sok szocilis terleten dolgoz ember pszicholgusok, lelkszek hivatsa sikere rdekben ersen interperszonlis kpessgeire hagyatkozik. Br ez a kszsg is fejleszthet, gy tnik, sok kellemetlensget okoz, ha az ember nem termszetszerleg intelligens trsas szinten.

130

GY TANULNAK K

Bels intelligencia

A bels intelligencia nem mindig vehet knnyen szre, mivel gyakran az egyedlltben jelentkezik. Ez olyan adottsg, amellyel nmagunkat rtjk meg, tudjuk, hogy kik s mik vagyunk s hogyan illeszkednk a vilg tgabb sszefggseibe. Az ilyen emberek termszetknl fogva lvezik az elmlkedst, a meditcit, az egyedlltet. gy tnik, sokkal pozitvabb nkppel brnak, mint a tbbsg, s letcljaik, trekvseik meghatrozsban nem hagyatkoznak msok vlemnyre.

A bels intelligencira tkletes pldt szolgltat Anne Tyler The Accidental Tourist [A vletlen turista] c. knyve. A fszerepl, Macon vlemnye szerint az egyik hlgyismerse tl sokat beszl. Maga Macon az a fajta frfi, aki szerint a csend jobb, mint a zene. Amikor a felesge kikapcsolta a rdit, azt mondta: Hallgasd csak! Most az n dalomat jtsszk. Nha flrertjk azokat, akik a bels intelligencia tern emelkednek ki. Azzal vdolhatjuk ket, hogy befel fordulk, tartzkodak, holott ezek a jellemzk valjban a nagy bels er jelzi lehetnek.

Hnyflekppen lehetnk intelligensek?

131

Dihjban
Nincs az a teszt, amellyel nmagban mrni vagy elre jelezni lehetne az ember intelligencijt. Mindenki lehet gyztes, ha lehetsget kap, hogy megmutassa, miben tehetsges. Ha elfogadjuk az intelligencia-terletek elmlett, knnyebben tudjuk rtkelni a vilg kultri kzti klnbsgeket. Br a mi kultrnk nagy hangslyt fektet a nyelvi intelligencira, a vilg ms tjain az egyn rstudsa httrbe szorul a trbeli kpessgek mgtt, amikor a tllshez tjkozdni kell a tengeren. Minl jobban megismerjk s kihasznljuk az intelligencia klnfle megnyilvnulsait, oktatsi rendszernk annl hatkonyabb lehet abban, hogy a kvetkez genercit felksztse a vals vilgban trtn boldogulsra.