Vous êtes sur la page 1sur 5

ASPECTE TEORETICE PRIVIND COMUNICAREA

1.1. PROCESUL DE COMUNICARE: CONCEPT, COMPONENTE Datorit faptului c procesul comunicrii constituie o parte component a nenumrate sisteme, este foarte greu de gsit un neles unitar al acestui proces, respectiv al unei definiii. De asemenea, exist foarte multe contradicii sau chiar suprapuneri de sens n ceea ce privete termenul de comunicare. Aceasta n sine poart patru nelesuri majore: - comunicarea este vzuta ca o nelegere att a mesajelor primite pe diferite canale de comunicare de la diferite mijloace de comunicare, ct i ca nelegere ntre dou persoane, ntre o persoan i un grup sau ntre dou grupuri. - noiunea de comunicare implementeaz la nivelul mentalului colectiv, automat, i noiunea de participare. Comunicarea este vzuta ca un proces care, de altfel, implic participare din partea membrilor grupurilor, e un proces de transfer i contra-transfer informaional, care nu poate exista n absena membrilor acestora. - noiunea de comunicare nseamn i comunitate, existena grupurilor precum i a structurilor sociale pe care acestea le dezvolt. - cel de-al patrulea interes pe care l ofer comunicarea este cel de organizare. Accepiunea de organizare se apropie foarte mult de definiia conceptului de relaii publice. Alturi de organizare se gsete i conceptual de aciune iar comunicarea reprezint liantul dintre cele dou concepte, deoarece datorit comunicrii este posibil att aciunea organizat, ct i organizarea aciunii. De-a lungul timpului, cea mai explicit definiie a comunicrii a fost dat de profesorul german Michael Kunczik. Conform acestuia, comunicarea este deci un comportament care, din punctul de vedere al celui care comunic, are ca el transmiterea de mesaje, cu ajutorul unor simboluri, ctre una sau mai multe persoane. Conceptul de comunicare definit de Kunczik cuprinde trei caracteristici principale: A) n primul rnd, definiia reliefeaz faptul c cel puin un individ X trebuie s emit un mesaj, ceea ce poate nsemna ncercarea lui de a comunica sau nu cu alt individ Y. Din punctual de vedere al individului X, care emite mesajul, aceast aciune e un proces de comunicare att timp ct ea direcioneaz mesajul spre Y, cu intenia de a mprti acestuia ceva, chiar dac Y percepe sau nu mesajul, chiar dac Y reuete sau nu s

decodifice mesajul i chiar dac Y, odat ce a decodificat mesajul, dorete s rspund la acest mesaj sau nu. Din punctul de vedere al procesului de comunicare interpersonal, care se bazeaz pe reciprocitate, adic pe transfer i contra-transfer informaional, fr un rspuns din partea lui Y, fr o reacie din partea acestuia la mesajul emis de X, nu sunt ntrunite condiiile unui proces de comunicare. B) Cea de-a doua caracteristic pus n discuie de definiia lui Kunczik reprezint receptarea corect a mesajului. Din punct de vedere al individului care emite, procesul comunicrii are loc chiar dac mesajul emis este receptat sau nu, dar din punctul de vedere al procesului de comunicare, ca un tot unitar, este nevoie de feed-back, deci i de receptarea corect a mesajului emis. C) A treia caracteristic se refer la faptul c o form a comunicrii, i anume cea intrapersonal, nu ntrunete, conform anumitor autori, toate condiiile unui proces de comunicare, lipsind aciunea social i, prin urmare, nu poate fi vorba, n acest caz, de comunicare. Din anumite puncte de vedere, comunicarea intrapersonal ntrunete condiiile unui proces de comunicare, deoarece individual poate comunica cu sine nsui prin intermediul proceselor psihice superioare, iar reaciile vegetative ale acestuia, venite ca rspuns la emisia intrapsihic de informaii, pot fi considerate ca feed-back, deci exist comunicare. Roman Jakobson arat n lucrarea sa Probleme de stilistic ce presupune procesul comunicrii: un transmitor (emitor, vorbitor), care transmite un mesaj unui destinatar (receptor, asculttor), mesajul raportndu-se la un context. Mesajul este constituit din elementele unui cod care trebuie s fie comun celor doi parteneri aflai n contact. Atunci cnd ne referim la comunicare, trebuie avut n vedere faptul c nu orice mesaj sau schimb de mesaje nseamn a comunica. Este nevoie ca interlocutorii (emitor i receptor), indiferent de numrul lor, s asculte i s neleag ct mai corect i mai exact mesajele transmise.

Orice comunicare este compus din ase elemente:

Cod

Emitor sau locutor

Enun sau mesaj

Receptor sau interlocutor

Interferen

Retroaciune

Graficul nr. 1.1 Procesul de comunicare. Emitorul - reprezint o persoan, un grup sau o organizaie, indiferent de dimensiunea, domeniul de activitate, poziionare geografic sau politicile promovate, al crei rol este de a comunica un mesaj receptorului prin intermediul canalelor de comunicare. Receptorul (publicul) - reprezint orice grup uman caracterizat prin atitudini i opinii comune, ca i prin continuitatea ideilor i valorilor sociale, constituind inta mesajului transmis de emitor. Mesajul (semnal) - este constituit din una sau mai multe informaii pe care emitorul le transmite, prin canalele de comunicare, publicului-receptor. Canal de comunicare - este mijlocul prin intermediul cruia un mesaj ajunge de la emitor la receptor i/sau invers (pota electronic, televiziunea, radioul etc.) Conducerea unei organizaii, n ansamblu, i fiecare conductor n parte trebuie s in seama de natura social a actului de comunicare i de aspectele lui dinamice, de capacitatea acestuia de a-i schimba, deopotriv, pe toi cei implicai n comunicare. Aceast necesitate este cu att mai acut n cazul n care se iniiaz aciuni de modificare a comportamentului angajailor. Astfel, procesul de influenare pe care l intenioneaz conductorul prin comunicare nu are loc niciodat ntr-un singur sens: prin feedback, receptorul (subordonatul) influeneaz el nsui emitentul (conductorul).

Anzieu i Martin (1969) atrag atenia asupra elementelor componente ale comunicrii ca i asupra orientrii ei. Astfel, comunicarea constituie ansamblul proceselor psihice i fizice prin care se efectueaz operaia de punere n relaie a unei persoane sau mai multora, cu alta sau cu mai multe, n vederea atingerii unor obiective"1. Managerul este persoana cu autoritate asupra unei organizaii care trebuie s i asume una sau mai multe dintre funciunile manageriale identificate de H. Fayol: planificare, organizare, conducere, coordonare i control. Comunicarea este vital n fiecare dintre ele. Comunicarea se realizeaz pe trei niveluri: logic; paraverbal; nonverbal. Dintre acestea nivelul logic reprezint doar 35% din totalul actului de comunicare. 38% are loc la nivelul paraverbal i 55% la nivel nonverbal. Dac ntre aceste niveluri nu sunt contradicii, comunicarea poate fi eficace. Dac ns ntre niveluri exist contradicii, mesajul transmis nu va avea efectul scontat. Comunicarea nonverbal este comunicarea care nu folosete cuvinte i prin care se exprim sentimente, emoii, atitudini. Ea reprezint un cumul de mesaje, care nu sunt exprimate prin cuvinte i care pot fi decodificate, crend nelesuri. Sensul acestei comunicri depinde de contextul i de relaiile dintre indivizi. Comunicarea nonverbal este deosebit de important n plan social. De obicei sunt influenate de o serie de factori, ea completeaz, ntrete, nuaneaz sensul mesajelor verbale i, n anumite situaii, este chiar mai credibil dect comunicarea verbal. Felul n care sunt interpretate limbajele nonverbale difer de la individ la individ, de la un grup de munc la altul, de la o cultur organizaional la alta, drept care se cere o folosire a acestora cu pruden. De cte ori comunicm trimitem n exterior mesaje i prin intermediul altor mijloace, uneori neintenionat. Evident se pot utiliza imagini pentru a comunica un mesaj, fie pentru a nlocui cuvintele sau, mai important, pentru a ntri mesajul verbal. Dar voluntar sau involuntar oamenii comunic de asemenea prin: expresia feei un zmbet, o ncruntare; gesturi micarea minilor i a corpului pentru a explica sau accentua mesajul verbal; 1 M.Zlate, "Fundamente ale psihologiei", partea III, Ed. Hyperion, Bucureti, 1994, pag.8

poziia corpului modul n care st interlocutorul sau receptorul; orientarea dac receptorul st cu faa sau cu spatele ctre interlocutor; proximitatea distana la care st fa de interlocutor; contactul vizual dac receptorul privete sau nu interlocutorul; aspectul exterior nfiarea fizic sau alegerea vestimentaiei. aspectele nonverbale ale vorbirii variaii ale nlimii sunetelor, tria lor i rapiditatea vorbirii, tonul vocii; Ansamblul elementelor nonverbale ale comunicrii este uneori denumit metacomunicare, metacomunicarea este deci ceva n plus fa de comunicare i trebuie ca persoanele s fie contiente de existena sa.