Vous êtes sur la page 1sur 8

1.

ASIGURAREA OBLIGATORIE RCA


Cine are obligaia de a ncheia un contract de asigurare RCA? Persoanele fizice sau juridice care au n proprietate vehicule supuse nmatriculrii/nregistrrii n Romnia. Care sunt condiiile contractului de asigurare RCA? Condiiile contractuale sunt reglementate prin Norme privind asigurarea obligatorie de rspundere civil pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule aprobate prin Ordinul Preedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurrilor. In vigoare Ordin nr. 14/2011 publicat Monitorul Oficial, Partea I nr. 858 din 06/12/2011. Ce acoper contractul de asigurare RCA? Contractul de asigurare RCA acoper rspunderea civil delictual a proprietarului sau a utilizatorului unui vehicul pentru prejudiciile produse unei tere pri prin intermediul vehiculului. Riscuri acoperite:

vtmri corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fr caracter patrimonial; pagube materiale; pagube consecin a lipsei de folosin a vehiculului avariat; cheltuieli de judecat efectuate de ctre persoana prejudiciat. Aceste riscuri sunt acoperite indiferent de locul n care s-a produs accidentul de vehicul (drumuri publice, drumuri care nu sunt deschise circulaiei publice, n incinte i n alte locuri), att n timpul deplasrii, ct i n timpul staionrii vehiculului asigurat. Care sunt limitele teritoriale de acoperire ale contractului de asigurare RCA? ncepnd cu 1 ianuarie 2007, data aderrii Romniei la Uniunea European, limitele teritoriale de acoperire ale contractului de asigurare RCA sunt:

teritoriul Romniei; - teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene i cele aparinnd Spaiului Economic European (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Estonia, Frana, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, Suedia, Slovacia, Slovenia, Elveia); teritoriul statelor care leag direct dou ri membre ale Uniunii Europene n care nu exist birou naional (Monaco, Vatican, Republica San Marino, Lichtenstein). Care sunt limitele de despgubire ale contractului de asigurare RCA? n limitele teritoriale de acoperire ale contractului de asigurarea RCA se garanteaz, n baza aceleai prime de asigurare, acoperirea prejudiciilor n conformitate cu legislaia n vigoare din statul pe teritoriul cruia s-a produs accidentul de vehicul, la limita superioar de despgubire dintre legislaia statului respectiv i limitele prevzute n contractul de asigurare RCA. Limitele de despgubire prevzute n contractul de asigurare RCA sunt: LIMITA DE DESPAGUBIRE PENTRU
Vatamari corporale si deces Pagube materiale

2011
3.500.000 750.000

2012
5.000.000 1.000.000

2013
5.000.000 1.000.000

Pe ce perioad se poate ncheia contractul de asigurare RCA? n funcie de situaia nmatriculrii/nregistrrii vehiculului, contractul de asigurare RCA se ncheie pe perioad determinat, astfel:

12 luni sau 6 luni, pentru vehicule nmatriculate/nregistrate; pe perioada de valabilitate a autorizaiei provizorii de circulaie, pentru vehicule care se nmatriculeaz/nregistreaz provizoriu, dar nu mai mult de 60 de zile; pe perioada nmatriculrii/nregistrrii temporare, dar nu mai mult de 12 luni; pe o perioad de maximum 30 de zile de la data dobndirii proprietii, pentru vehicule nmatriculate/nregistrate n alte state membre (rile membre al Spaiului Economic European, Elveia, Croaia i Andorra), pentru care se solicit asigurarea n vederea nmatriculrii/nregistrrii; pe perioade de cte o lun, dar nu mai mult de 3 luni, pentru vehicule nmatriculate/nregistrate n state tere (altele dect statele membre), pentru care se solicit asigurarea n vederea nmatriculrii/nregistrrii.

Ct cost un contract de asigurare RCA? Asigurtorii stabilesc tarife de prime anuale pentru fiecare categorie de vehicule, astfel nct s garanteze permanent ndeplinirea obligaiilor ce decurg din ncheierea contractelor de asigurare RCA. Nivelul primelor de asigurare este stabilit n funcie de tipul proprietarului (persoan fizic sau persoan juridic), felul i caracteristicile tehnice ale vehiculului, perioada de valabilitate a asigurrii etc. Sistemul BONUS/MALUS Primele calculate pentru politele RCA depind de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul intr-o perioada de referinta. Sistemul bonus-malus este format din categoria de baza B0, 14 clase de bonus si 8 de malus. Clasa B0 este atribuita unui client nou, fara istoric in asigurare. Tabelul cu coeficientii de reducere sau majorare a primei de asigurare poate fi descarcat aici. Pentru aplicarea coeficientului de bonus/malus se ia in considerare numarul de daune platite in anul calendaristic anterior perioadei de asigurare:

daca in perioada de referinta nu au fost intregistrate daune platite, asiguratul este incadrat intr-o alta clasa de bonus, astfel: clasa superioara, daca asigurarea se incheie pe o perioada de 6 luni doua clase superioare, daca asigurarea se incheie pe o perioada de 12 luni daca in perioada de referinta au fost inregistrate daune, modificarea clasei se face conform tabelului cu coeficientii aferenti claselor de bonus/malus. Incheierea unei asigurari RCA online ASTRA ASIGURARI va ofera posibilitatea incheierii politelor de asigurare RCA online, direct pe site-ul www.astraonline.ro. Avantajele acestei metode de emitere sunt multiple. Printre acestea enumeram:

economia de timp: o asigurare RCA poate fi emisa in 3 minute, la orice ora din zi, din fata unui calculator conectat la internet; Livrare gratuita: trimitem originalul politei prin curier fara nici un cost suplimentar, oriunde in tara; reinnoire rapida a politei: te anuntam din timp cand iti expira asigurarea si iti punem la dispozitie o platforma prin care poti sa o reinnoiesti in cateva secunde; asigurare de accidente a pasagerilor cadou (doar la politele emise pe www.astraonline.ro). Plata primelor de asigurare Primele de asigurare pot fi platite:

online, prin card bancar online, in rate, prin card Avantaj (emis de Credit Europe Bank) traditional, prin OP, plata la ghiseul bancilor partenere, online banking, etc. Ce trebuie facut in caz de dauna? Pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea se poate face si in baza formularului de Constatare Amiabila de Accident, primit impreuna cu polita RCA. Utilizarea formularului se realizeaza de catre cei doi conducatori, numai atunci cand exista un acord comun de vointa. Vinovatia se stabileste de catre asigurator, pe baza descrierii exacte a evenimentului. Incepand cu luna mai a anului 2010, noua adresa a Centrului de Constatari Daune Bucuresti este: Str Armeneasca, nr 3, sector 2, Bucuresti. Locatia se afla in spatele Complexului Hotelier Modern (sediul Bursei de Valori Bucuresti). Odata cu inaugurarea sa, acest centru a devenit unicul centru unde se fac constatarile de daune de pe raza municipiului Bucuresti. Datele de contact sunt: tel: 0750.990.500; fax: 0750.990.515. Pentru orice intrebari legate de procedura de despagubire puteti apela cu incredere Call-Center Astra Asigurari la numarul gratuit 0800.0800.88

2.ASIGURAREA PAD COMPLET

n ncercarea de a veni mereu n sprijinul dvs. ASTRA Asigurri v pune la dispoziie un nou produs de asigurare facultativ creat pentru a completa acoperirea oferit de polia de asigurare obligatorie a locuinelor PAD i pentru a v da posibilitatea alegerii valorilor asigurate. Riscurile acoperite sunt: incendiu, trsnet, explozie, cdere de corpuri, fenomene atmosferice, lovire de ctre autovehicule, greutatea stratului de zpad, avalan, ap de conduct, furt, precum i mpotriva riscurilor catastrofale acoperite i de polia obligatorie de asigurare a locuinelor: cutremur, alunecri de teren i inundaii, doar pentru valori ce depesc limitele menionate n lege conform tipului de locuin pe care l avei n proprietate. Avei de asemenea, posibilitatea alegerii sumei asigurate a cldirii sau a apartamentului n care locuii n funcie de valoarea real a acestuia i avei n mod automat asigurat i coninutul locuinei pentru o valoare de 10% din valoarea cldirii. Acest produs facultativ se deosebete de alte produse facultative de asigurare prin trei avantaje majore:

rapiditate n emitere, nefiind necesar completarea birocratic a hrtiilor, datele dvs. fiind copiate automat n momentul ncheierii poliei PAD; imparialitate, dat fiind faptul c emiterea are loc n mod electronic, polia de asigurare fiind emis pe loc; preul oferit, este unul excelent! Posibilitatea achiziionrii produsului de asigurare facultativ "PAD Complet" se poate face numai n momentul ncheierii poliei PAD!

PAD PLUS
PAD Plus este un produs de asigurare a locuinei care are un excelent raport calitate-pre i la care putei avea acces rapid datorit sistemului electronic de emitere. Promoia PAD Plus Ediie Limitat, disponibil doar n luna martie, ofer n plus clauza special Asistena de urgen la acelai pre ca i produsul standard. Structura produsului Tip produs: asigurare locuine (apartamente, case, vile). Asigurat: persoane fizice sau juridice. Perioada asigurat: 12 luni - poli anual. Bunuri asigurate: Cldirea i Bunurile. Riscurile acoperite:

Riscuri de baz (dezastre naturale): cutremur de pmnt, alunecare de teren, inundaie; Riscuri aditionale: incendiu, trsnet, explozie, cdere de corpuri, fenomene atmosferice, izbire de ctre vehicule, greutatea stratului de zpad/ghea, avalan, ap de conduct, furt. Varianta la promoie PAD Plus Ediie Limitat ofer suplimentar Clauza Special "Asisten de urgen", fr costuri suplimentare! Franize: 0 (zero) pentru toate riscurile. Sume asigurate:

pentru partida cladire: suma asigurata se stabileste de catre Asigurat i este cuprins ntre min. 20.000 EUR i max. 200.000 EUR; pentru partida continut: suma asigurat este generat automat, aceasta fiind 10% din suma asigurat la partida Cldire. Cota de prima anuala: 0,10%, care se aplica la Suma asigurata la partida Cldiri. Modalitatea de plat a primei de asigurare: integral, 2 sau max. 4 rate. Avantaje majore Ce trebuie s tim despre polia de asigurare facultativ a locuinei PAD Plus i varianta Ediie Limitat !

nu este nevoie de inspectie de risc; nu este nevoie de completarea unui chestionar: sunt necesare doar adresa locatiei asigurate si a valorii cladirii pe care o avei n proprietate. sistem de emitere electronic performant, prietenos i intuitiv care ofer operativitate, fr niciun fel de birocraie; preul oferit, este unul excelent. Numai pentru promoia PAD Plus Ediie Limitat, fa de avantajele menionate mai sus mai exist unul i anume posibilitatea de emitere pe tipizate pretiprite.

POLITA DE ASIGURARE MPOTRIVA DEZASTRELOR (PAD)

ncepnd cu data de 15.07.2010 n conformitate cu Legea nr. 260/2008 toi proprietarii de imobile cu destinaia de locuine sunt obligai s le asigure mpotriva riscurilor de cutremur, alunecri de teren i inundaii. Locuinele pentru care se ncheie asigurarea sunt catalogate n funcie de materialele din care sunt construite, acest lucru determinnd totodat valoarea pentru care sunt asigurate i prima de asigurare (suma) ce trebuie pltit anual, astfel:

cldiri de tip A - asigurate la o valoare de 20.000 EUR - cu structura de rezistent din betion armat, metal ori lemn sau cu pereii exteriori din piatr, crmid arsori din orice alte materiale rezultate n urma unui tratament termic i/sau chimic - pentru care se va plti o prim de asigurare anual n valoare de 20 EUR; cldiri de tip B - asigurate la o valoare de 10.000 EUR - construcie cu pereii exteriori din crmid nears sau orice alte materiale nesupuse unui tratement termic i/sau chimic - pentru care se va plti o prim de asigurare anual n valoare de 10 EUR. Polia PAD - poli cu caracter obligatoriu - trebuie ncheiat pn la sfritul acestui an! n cazul n care avei o poli de asigurare facultativ, care acoper aceleai riscuri ca i polia PAD, obligaia de ncheiere a poliei PAD v revine la expirarea contractului de asigurare facultativ, iar n cazul n care acest contract este multi-anual, la data primei aniversri care are loc dup aplicarea legii nr. 2060/2008. ASTRA Asigurri v ateapt n oricare din sediile sale pentru ncheierea poliei PAD i special pentru dvs. v pune la dispoziie, pe lng multitudinea de produse de asigurare existente, i produsul de asigurare facultativ a locuinei denumit PAD Complet ce are menirea de a acoperi o gam mai larg de riscuri pentru valorile alese de dvs. la un pre promoional. Posibilitatea achiziionrii produsului de asigurare facultativ "PAD Complet" se poate face numai n momentul ncheierii poliei PAD!

3. ASIGURARE DE VIATA GARANT GRUP


Astra v propune, prin planurile de asigurare de viata de grup, un beneficiu atractiv, suplimentar drepturilor salariale, cu care va putei motiva si loializa angajaii si care va ofer urmtoarele avantaje:

Protecie complet a Angajatilor Dvs. mpotriva unor riscuri importante (nu poate mpiedica producerea unor evenimente nedorite, dar poate compensa pagubele prin despgubirile acordate) Protejarea Afacerii Dvs. prin evitarea fluctuatiilor mari de personal Sistem de motivare prin acordarea de prime si bonusuri Angajatiilor Dvs. Valorile conturilor Asiguratilor pot fi rascumparate partial de catre Contractant in primii trei ani de asigurare Fidelizarea Angajatilor Dvs prin oferirea unui cont de Economii pe care il poate accesa incepand cu anul 4 de asigurare Garantarea unor rate anuale ale dobnzii Posibilitatea de a transfera valoarea contului Asiguratului ctre alt Asigurat Discount pentru frecvene de plat mici Planuri de asigurare flexibile adaptate nevoilor angajailor, continand:

o o o o o o o o o o o

Deces din orice cauza Deces sau invaliditate permanent din accident Afeciuni grave Invaliditate permanent din acident / orice cauz Spitalizare din accident / din orice cauza Convalescen din accident / din orice cauz Incapacitate temporar de munc din accident / din orice cauz Intervenii chirurgicale din accident / din orice cauz Fracturi din accident Arsuri din accident Clauza Employee Benefit

ASTRA AVANTAJ PROTECT I ASTRA AVANTAJ PROTECT SENIOR (ASIGURARI DE VIA CU EMITERE IMEDIAT)
De ce avem nevoie de o Polita Astra Avantaj Protect? Astra Avantaj Protect este o asigurare de via care ofer protectie complexa la un pret accesibi. Zilnic suntem expusi unor riscuri: de la drumul catre serviciu la activitatile zilnice profesionale sau familiale, chiar si in concedii cand suntem nevoiti sa strabatem distante lungi cu autoturismul ori cu avionul. Zilnic suntem inconjurati de pericole. Vrem ca cei dragi sa nu duca povara unor cheltuieli costisitoare in cazul in care suntem victimele unui accident. Cine se poate asigura?

Orice persoan cu vrsta cuprins ntre 18 i 60 de ani ( Astra Avantaj Protect) Orice persoan cu vrsta cuprins ntre 18 i 68 de ani ( Astra Avantaj Protect Senior) Pe cai ani ma pot asigura si pentru ce sume? Durata asigurrii este de 1 an pentru Astra Avantaj Protect Senior si de 5 ani pentru Astra Avantaj Protect; Puteti incheia pana la 4 astfel de polite (fara evaluarea riscului); Sumele asigurate sunt la alegerea Dumneavoastr avnd posibilitatea s optai pentru pachetul care vi se potrivete. Varianta Complet: Deces din boal Deces din accident Spitalizare din accident Intervenii chirurgicale din accident Fracturi i arsuri din accident Varianta Confort i Senior Confort: Deces din boal Deces din accident

Invaliditate permanent i total din accident Avantajele produsului sunt: Dispunei imediat (fr s completai formulare i declaraii sau s efectuai examinri medicale suplimentare) de o poli simpl si accesibil. Venituri suplimentare in cazul producerii unor accidente care au necesitat spitalizari, interventii chirurgicale sau in cazul invaliditatii. i pensionarii pot beneficia pe loc de aceast poli care le confer sigurana si ncrederea c n cazul unui eveniment neprevzut familia i cei dragi nu vor purta o povar financiar suplimentar; Poti alege pachetul care ti se potrivete: Complet sau Confort, Senior Confort 1 sau Senior Confort 2; In functie de pachetul pentru care optati puteti beneficia si de acoperiri oferite prin clauze suplimentare. Suma asigurat dubl in cazul decesului din accident a persoanei asigurate; Polia poate fi cesionat in favoarea unei institutii bancare.

4. ASIGURAREA DE SANATATE ASTRAMEDICA


OPTIM Pachetul de baza:

Acces la Call - Center medical AstraMedica 24h din 24, 7 zile din 7 Analize de laborator (recoltare si interpretare ) incluznd analize de snge Analize de laborator (recoltare si interpretare ) incluznd analize de urin EKG ( inregistrare 12 derivaii) Consultaii medicale de medicin generala i de specialitate Examen medical preventiv. Clauza suplimentara: Ambulan servicii de transport medical si asisten medical de urgen facilitare acces rapid in spital CLASS Pachetul de baza:

Acces la Call - Center medical AstraMedica 24h din 24, 7 zile din 7 Analize de laborator (recoltare si interpretare ) incluznd analize de snge Analize de laborator (recoltare si interpretare ) incluznd analize de urin EKG Consultaii medicale de medicin general i de specialitate Examen medical preventiv Ambulan Investigatii medicale efectuate in scopul diagnosticarii Clauze suplimentare: Servicii de ngrijire n spital Servicii de Stomatologie Cheltuieli medicale - (medicamente, proteze) Intervenii Chirurgicale Medicin alternativ BUSINESS Pachetul de baza:

Acces la Call - Center medical - AstraMedica Analize de laborator de baz (recoltare si interpretare ) incluznd analize de snge Analize de laborator (recoltare si interpretare) incluznd analize de urin EKG Consultaii medicale de medicin general i de specialitate Examen medical preventiv Ambulan servicii asistenta medicala de urgenta facilitare acces spital Investigaii medicale Analize de laborator suplimentare Consultaii medic nutriionist (endocrinolog) Servicii de ingrijire in spital Clauze suplimentare:

Servicii de Stomatologie Cheltuieli medicale - (medicamente, proteze) Intervenii Chirurgicale Medicin alternativ Avantaje Consiliere medical i programare la serviciile medicale necesare prin call center-ul medical AstraMedica, n permanen asistat de medici; Planuri de asigurare adaptate nevoilor Asigurailor, servicii medicale personalizate; Acces preferenial la : serviciile medicale in reteaua national de parteneri, n condiii de maxim confort competene medicale recunoscute investigaii i proceduri de diagnostic efectuate cu aparatur performant Management integrat al cazului (managed care); Renuntarea la out of pocket money, serviciile fiind decontate de asigurtor. Planurile de asigurare FLEXIBILE, fiecare asigurat poate s-i aleaga acoperirile pe care le dorete n funcie de necesiti i posibilitile financiare. Complexe incluzand i planurile de asigurri stomatologice, farmaceutice, de medicina muncii si medicin alternativ, programe de prevenie i control al greutii. Produsele de asigurare ASTRA Asigurari au un raport pre / beneficiu extrem de avantajos. Sunt acoperite toate afeciunile, inclusiv afeciunile cronice, preexistente Asiguratul nu este implicat financiar, decontarea serviciilor medicale se face de ctre Asigurtor direct ctre clinicile agreate. Nu exist franiz. Exista doar un sistem de coplai pentru unele tipuri de beneficii, ins acesta este deosebit de avantajos pentru client, asigurtorul acoperind 60-80% din costurile respective. Au att o component preventiv, de diagnosticare a bolii in ambulatoriu, spitalizare dar i de tratament medical, chirurgical i protetic Diversitatea furnizorilor de servicii medicale din ntreaga ar la care pot avea acces persoanele asigurate Nu exist excluderi pentru practicarea unor sporturi, hobby-uri sau a unor profesii cu grad ridicat de risc Perioada de ateptare de 2 luni specific doar pentru spitalizare este numai pentru boal i este eliminat n cazul unui accident. Avantajele asigurarilor private de sntate fa de sistemul de abonamente Raportul pre/beneficii este foarte bun, fa de abonamentele medicale. Acoperirile sunt complexe. Deduceri - Asigurarile private de sntate vor beneficia de deductibilitate fiscal in limita a 250 de euro pe an, pentru fiecare angajat asigurat. Reeaua - Asiguraii beneficiaz de o reea extins a furnizorilor de servicii medicale prin sistemul de parteneriate al asigurtorului.

Abonamentele medicale pun un accent mai mare pe rolul preventiv, n timp ce asigurarea de sntate ASTRA Asigurari are att rol preventiv ct si curativ.

5.CE FACI IN CAZ DE ACCIDENT SAU IMBOLNAVIRE IN STRAINATATE SI AI O ASIGURARE MEDICALA DE CALATORIE IN STRAINATATE INCHEIATA LA ASTRA?
In caz de accident sau mbolnvire neasteptat, asiguratul trebuie s ia urgent legtura cu centrul de alarm al societatii de asistenta turistic CORIS, la numrul de telefon: +4/021/201.90.30 sau cu birourile internationale apartinand CORIS, precizate n lista anexat politei de asigurare; Asiguratul va informa dispeceratul de urgenta cu privire la datele din polita sa de asigurare; Asigurtorul va acorda despgubiri pentru cheltuielile telefonice n msura n care se dovedeste efectuarea lor. In cazul n care Asiguratul nu are posibilitatea s contacteze telefonic CORIS nainte de a consulta un medic sau de a merge la spital, el va trebui s dea acest telefon de ndat ce este posibil; n oricare din aceste cazuri, Asiguratul, devenit pacient, va prezenta medicului sau personalului medical polita de asigurare.