Vous êtes sur la page 1sur 22

4/17/12

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India

S E ARCH

Hom e

Fo

A chi e

Con ac

Academic No ifica ion Job Oppo ni ie

Ca ee G idance Lea ning Re o ce

Ed ca ional Ma e ial S d Ma e ial

Gene al Info ma ion

Highe Ed ca ion

Ad b Google Microwave Antenna Yagi Antenna Antenna Gain Television Antenna

Follow Us On:

FOR TECHNICAL JOBS

Comm nica ion An enna


Smart Metering Antennas GPS Antennas
.mobilemark.com

Objec i e Q e ion on Mic o a e De ice fo BSNL and ISRO E am


By morgan April 7, 2010 Post a comment 1

Virtual Learning gets Even Better w

1. An amplifier uses step recovery diode for low level noise performance in the : a) S- band b) C band c) X band d) L band

CNN reports Bill Gates as the newe Mr. Khan. The Khan we are discuss a Bollywood Khan, but the only te Khan Academy, a virtual school w become the most popular education the web. Salman Khan, a Harvard...

1. Negative resistance region is not found in : a) Tunnel diode c) Impatt diode b) Gunn diode d) Backward diode

1. Diode which is used for microwave power switching, limiting and modulation is : a) crystal diode c) backward diode b) schottky barrier diode d) PIN diode

1. For very low power oscillators, the diode suited is : a) Gunn b) Avalanche c) Tunnel d) IMPATT

1. Material in which transferred electron bulk effect is observed is: a) Germanium c) Gallium Arsenide b) Silicon d) Metal semiconductor junctions

1. A step recovery diode is best suited for : a) b) c) d) low order frequency multiplication high order frequency multiplication frequency addition None 1. Diode which uses a high doping level to provide a narrow junction : a) Gunn diode c) IMPATT diode b) Tunnel diode d) None

1. Diode in which negative resistance occurs due to the transfer of electrons to a less mobile energy level is :

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

1/22

4/17/12
a) Gunn diode c) IMPATT

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
b) Tunnel diode d) None

1. Gunn diodes are made of gallium arsenide because it : a) b) c) d) has a suitable empty energy band has a lower noise has a higher ion mobility is capable of handling power densities 1. Snap off varactor is another name of : a) PIN diode c) Avalanche diode b) Step recovery diode d) Schottky barrier diode

T nable Diode La e

Single Mode, Narrow Linewidth Highly Stable, 372nm 9500nm


www.sache r-lase r.com

Sam ng Mic o a e O en

Deep & Even Cooking with Samsung Microwave Ovens. Get Details now.
www.Sam sung.com /in

1. One of the following is called hot electron diode : a) Schottky barrier diode b) Varactor diode c) PIN diode d) None

RF I ola o

RF and Microwave isolators and circulators from 20MHz to 95GHz


www.we nte q.com

/Ci c la o

1. The noise performance of parametric amplifier is improved by: a) cooling c) heating b) using low value of resistance d) None

Mic o a e mm a e ci c i

1. Cooling is done in a ruby maser amplifier : a) b) c) d) as it generates a lot of heat to increase bandwidth it cannot work at room temperature to improve noise performance 1. Advantage of BJT over FET at high frequencies is that : a) b) c) d) BJT are less noisy BJT lend themselves more readily to integration BJT are capable of high gains None 1. The diode which has high efficiency than IMPATT is : a) TRAPATT diode c) Gunn diode b) Tunnel diode d) None

MMIC in SiGe BiCMOS Technology 10 GHz up to 200GHz and above


www.siliconradar.com

F ee Reliance Da a Ca d
Get speed upto 3.1mbps,free roaming Spotactvation & delivery 7386391008
www.1datacardnow.blogsp

1. Highest pulsed power output is obtained by : a) Varactor b) Gunn c) RIMPATT d) Schottky barrier

1. For operating at the highest frequencies a microwave transistor does not require : a) high collector voltage c) thin base b) high collector current d) large emitter area

1. The idler frequency of a non degenerate parametric amplifier having an input frequency of ft and pump frequency of fp is a) fp ft b) ft c) 2ft d) ft fp 1. For providing a greater bandwidth in parametric amplifiers one can use : travelling wave parametric amplifier degenerate amplifiers Non-degenerate amplifiers None 1. A circulator is sometimes used with a parametric amplifier to : a) b) c) d) prevent noise feedback separate the signal and idler frequencies permit more efficient pumping None

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

2/22

4/17/12

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
1. A high ratio of pump to signal frequency is a must in non degenerate one port parametric amplifier because this :

a) b) c) d)

yields a low noise figure reduced the pump power permits high frequency operation permits low frequency operation 1. An axial magnetic field and a radial electric field is used in :

a) b) c) d)

coaxial magnetron Reflex klystron CFA cross field amplifier Travelling wave magnetron 1. Which one of the following cannot be used as a pulsed device:

a) CFA

b) BWO

c) TWT

d) None

1. Vaccum tubes fail at microwave frequencies because : a) b) c) d) noise figure increases transit time becomes too short shunt capacitive reactances become too large series inductive reactances become too small 1. In microwave tubes the transit time will increase if : a) b) c) d) the electrodes are brought closer together a higher anode current is used multiple or coaxial leads are used None 1. The TWT . than multicavity klystron : a) b) c) d) has a greater bandwidth is more efficient has a higher number of modes produces a higher output power 1. Strapping is used in magnetron to : a) b) c) d) prevent mode jumping ensure bunching improve the phase focussing effect prevent cathode back heating 1. Helix is used in a travelling wave tube to : a) b) c) d) ensure broadband operation reduce the noise figure reduce the axial velocity of the RF field None 1. In the TWT the attenuator is used to : a) prevent saturation c) prevent oscillation b) increase gain d) help bunching

1. Electronically adjustable oscillating frequency over wide range is possible in : a) coaxial magnetron c) VTM b) dither tuned magnetron d) None

1. In a TWT glass tube aquadag is used to : a) help focussing c) improve bunching b) provide attenuation d) increase gain

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

3/22

4/17/12

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
1. Which is not a TWT slow wave structure :

a) coupled cavity c) ring bars

b) helix d) periodic permanent magnet

1. Match lise I (Microwave devices) with List 2 (application) and select the correct answer using the codes given below the lists : List 1 A. Reflex klystron B. TWT C. 2-cavity klystron D. MASER Codes : a) 1 b) 4 c) 3 d) 3 A 2 A 3 A 4 A 1 B 3 B 2 B 1 B 4 C 4 C 1 C 2 C 2 D D D D List 2 1. Wide band amplification 2. Very low level amplification 3. Low Powe FM wave generation 4. Frequency multiplication

1. The semiconductor diode which can be used in switching circuits at microwave range is : a) PIN diode c) Tunnel diode b) Varactor diode d) Gunn diode

1. In a TWT, the phase velocity of the axial component of the RF field on the slow wave structure is kept : a) b) c) d) equal to the velocity of the electrons slightly less than the velocity of electrons slightly more than the velocity of electrons equal to the velocity of light in free space 1. The amplification in parametric amplifier used in microwave communication system is limited by : a) type of biasing c) pump energy b) a maximum limit of 10 d) frequency of operation

1. Schottky diodes are used in wave sharing circuits because : a) b) c) d) they have a small recovery time they have a large reverse resistance they have a large forward current their peak inverse voltage is small 1. The modes in a reflex klystron : a) b) c) d) give the same frequency but different transit time result from excessive transit time across the resonator gap are caused by spurious frequency modulation are just for theoretical considerations 1. To overcome difficulties with strapping high frequencies the type of cavity structure desired for magnetron is : a) hole and slot c) rising sun b) slot d) vane

1. TWT is at times preferred to magnetron for used in RADAR transmitter because it : a) is more efficient amplifier c) is less noisy b) has broader band d) is capable of larger duty cycle

1. Backward wave oscillator is based on :

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

4/22

4/17/12

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
b) coaxial magnetron d) rising sun magnetron

a) cross field amplifier c) travelling wave tube

1. The most serious drawback of IMPATT diode is its : a) b) c) d) low efficiency higher noise low power handling capacity inability to provide pulsed operation 1. A TRAPATT diode is preferred to an IMPATT diode because of : a) b) c) d) its higher efficiency its lower noise laser sensitivity of harmonics its larger bandwidth 1. Gallium arsenide is preferred to silicon for use in Gunn diode because it has : a) b) c) d) lower noise at high frequencies high ion mobility suitable empty energy band which silicon does not have better frequency stability 1. Gallium antimonide is prefered to germanium for use in tunnel diode since it permits : a) b) c) d) lower noise larger voltage swing better frequency stability simpler fabrication process 1. Which one of the following can be used for amplification of microwave energy : a) Travelling wave tube c) Reflex klystron b) Manetron d) Gunn diode

1. A microstrip line of alumina substrate with er = 9 has a zero thickness strip of width. w = 3mm. Substrate thickness h = 0.5mm. Assuming TEM wave propagation and negligible fringing field, the characteristic impedance of the line will be approximately : a) 10 ohm b) 21 ohm c) 26 ohm d) 50 ohm

1. In a Gunn oscillator where the diode is operated in a tunable resonant circuit most of the sample length of the Gunn device is maintained in the negative conductance stae during most of the RF cycle for : a) delayed domain mode b) quenched domain mode c) LSA mode d) hybrid mode

1. For using as a local oscillator for frequency measurements, the most suitable microwave source would be : a) TWT c) reflex klystron b) Double cavity klystron d) magnetron

1. An IMPATT diode has a drift length of 4 mm. The drift velocity of Si is 105m/s. The operating frequency of the IMPATT diode is: a) 25GHz Antenna 1. Which of the following will have least wavelength a) VHF b) EHF c) HF d) UHF b) 20GHz c) 12.5 GHz d) 125 MHz

1. 30 to 300 MHz frequency is catagorized as : a) MF b) VHF c) UHF d) SHF

1. For a frequency of 30 MHz the wavelength will be : a) 10m b) 1m c) 0.1m d) 0.01m

1. The range of audio frequency is : a) 20kHz to 15 MHz b) 20 kHz to 150 MHz

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

5/22

4/17/12
c) 20 Hz to 15MHz

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
d) 20 Hz to 15 kHz

1. The unit of electric field intensity E is : a) Volts/metre c) Coulombs/metre b) Ampere/metre d) Henry/metre

1. The current distribution on a half wave dipole is : a) uniform b) sinusoidal c) triangular d) complex

1. For a very high frequencies earth acts as a : a) conductor b) dielectric c) resistor d) None of these

1. A wavelength of 15mm could be expected in : a) VHF b) HF c) EHF d) SHF

1. An antenna is synonymous to a : a) generator b) transformer C) regulator d) reflector

1. Free space is the : a) b) c) d) region outside the antenna region region within the antenna region region around the antenna tower None of these 1. Magnesium is alloyed with conducting materials for antenna primarily with the purpose of a) b) c) d) increasing efficiency improving radiative power reducing weight increasing density 1. The material having directional properties are known as : a) homogenous c) anisotropic b) isotropic d) oriental

1. A short vertical grounded antenna is required to radiate at 1 MHz. The effective height of the antenna is 30m. The calculated value of radiation resistance is : a) 1.58W b) 158W c) 15.8W d) None of these

1. If a vertical dipole antenna is used in conjunction with a loop antenna for direction finding, then the field pattern obtained will be : a) b) c) d) 1. The gain of an antenna : a) b) c) d) varies inversely as wavelength varies inversely as square of wavelength is independent of wavelength varies directly as wavelength 1. The near field of an antenna varies as : a) 1/r2 b) 1/r c) r d) 1/r4

1. Yagi antenna is used for : a) television b) radar d) None of these

c) medium wave broadcasting

1. A broad side array is shown in the figure below, in which the elements are placed at equal distances. The direction of maximum radiation is represented by : a) AA b) BB c) CC d) DD

1. Which of the following will increase the antenna radiation efficiency?

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

6/22

4/17/12
a) b) c) d)

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
Use of larger section of conductor providing insulation on conductor top loading of antenna any of the above 1. The effective height of an antenna is slightly greater than physical height be cause :

a) b) c) d)

wave velocity in antenna is less than its velocity in free space. wave velocity in antenna is more than that of free space. resistance of antenna is less than that of free space. None of the above. 1. An antenna is considered to be in free space when the height above the ground is :

a) >l

b) >2l

c) >l /2

d) > 5l

1. If short circuited and open circuited impedances are 5 ohms and 20 ohms, then characteristic impedance is : a) 1 ohm b) 10 ohms c) 25 ohms d) 100 ohms

1. The director in a Yagi antenna : a) b) c) d) is longer than the radiating element is shorter than the radiating antenna can be longer or shorter than the radiating element does not exist. 1. An antenna receives twice as much signal power from the front as from the back. What is the front to back ratio in dB : a) 2 dB b) 4 dB c) 6 dB d) 3 dB

1. For two identical antennas A and B spaced l/4 apart as shown in the figure, it is possible to have null radiation along the array axis on the right side of B by having an excitation arrangement such that : a) b) c) d) the phase of current in antenna B lags behind that of antenna A by p/2 radians. currents in the antenna are in phase the phase of current in antenna A lags behind that of antenna B by p/2 radians current in the antennas are out of phase by p radians 1. If a current element of a very small length and carrying a current Io ejustradiates a total average power Pr into free space, then Pr will be proportional to : a) Io b) I2 o c) I3 o d) I 1-2 o 1. A dipole antenna of l/8 length has an equivalent total loss resistance of 1.5W. The efficiency of the antenna is : a) 0.89159% b) 8.9159% c) 89.159% d) 891.59%

1. Which of the following is the radiation pattern of Rhombic antenna ; a) A b) B c) C d) D

1. Which of the following is the radiation pattern of Yagi uda antenna : a) A b) B c) C d) D

1. A short dipole and a half-wave dipole have radiation resistance of 0.4W and 72W respectively. If the former requires 10A rms current for certain total output power radiated, what would be the current required (approx) by the latter for the same output? a) 0.25 A b) 0.50 A c) 0.75 A d) 1.0 A

1. Antenna used in radar is : a) dipoles c) parabolic dishes b) yagi antenna d) None of these

1. Television receiver antenna is usually : a) rhombic antenna c) parabolic dishes b) yagi antenna d) turnstile antenna

1. Induction and radiation fields are equal at a distance equal to : a) 6/l b) 6l c) l/6 d) 6/l2

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

7/22

4/17/12

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
1. Which of the following antennas gives circular polarization :

a) yagi uda c) dipole

b) parabolic d) helical

1. The gain of a parabolic reflector antenna is given by : a) 6(D/l)2 b) 6(l/D)2 c) 70 l /D d) 140 l /D

1. If l1 , l2 , l3 , l4 are length of different elements of a log periodic antenna, then which of the following is true. a) b) c) d) 1. Which of the following statement is false? a) b) c) d) A grounded l/4 antenna is one half the length of a l/2 dipole. A vertical antenna transmits in all directions, in a circle in a horizontal plane. A grounded vertical antenna transmits ground waves and sky waves. A counter poise must be a good insulator. 1. Which of the following can make the antenna electrically longer? a) b) c) d) Series capacitor capacitive top loading vertical polarisation Circular polarsation 1. A plane electromagnetic wave travels in dielectric medium of relative permittivity 9 relatie to free space, the velocity of propagation in the dielectric is : a) b) c) d) increased by a factor of 9 increased by a factor of 3 unchanged reduced by a factor of 1/3 1. A unipole is also known as : a) b) c) d) omnidirectional radiator unidirectional radiator line radiator None of the above 1. Radiation intensity does not depend upon : a) b) c) d) the antenna direction distance from the radiator both (a) and (b) above None of the above 1. The numerical value of directivity of current element and half wave dipole is respectively 1.75 dB and 2.15 dB. The directive gain of half wave dipole over current element will be : a) 3.96 dB b) 1.22 dB c) 0.4 dB d) 0.81 dB

1. In case of antenna, the ratio of the power radiated in the desired direction to the power radiated in the opposite direction is known as : a) b) c) d) transmission efficiency front to back ratio loss coefficient None of the above 1. In case of antenna decreasing Q : a) b) increases bandwidth decreases bandwidth

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

8/22

4/17/12
c) d)

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
independent of bandwidth None of the above 1. The directional pattern of loop antennas :

a) b) c) d)

depends on shape of antenna loc is independent of shape of the loop depends on number of turns of loop None of the above 1. The ratio of radiation intensity in a particular direction to average radiated power is called :

a) b) c) d)

directive gain power gain directivity DIRP 1. EIRP is defined as :

a) b) c) d)

Input power X Max gain Input power/Max. gain Input power + Max gain Max gain/input power 1. For large cross sectional antennas like horn, parabolic reflector etc., if Ap is the physical aperture and Ae the effective aperture than :

a) Ae < Ap b) Ae > Ap c) Ae = Ap d) Any of the above 1. The total field produced by an antenna array ststem at a great distance from it is : a) b) c) d) sum of the field produced by the individual antennas of the array system directional gain of antenna linear antenna gain vector sum of the field produced by the individual antennas of the array system. 1. The statements at the left are to be matched with the statements at the right : 1. Rhombic antenna 2. folded dipole 3. SWR of 1 4. HF band a) flat line b) 292W radiation resistance c) non resonant d) 3 to 30 MHz

which of the following represents the matching pairs : a) b) c) d) 1 (a) 2 (d) 3 (c) 4 (d) 1 (d) 2 (c) 3 (b) 4 9a) 1 (c) 2 (b) 3 (a) 4 (d) 1 (b) 2 (c) 3 (a) 4 (d) 1. The radiation pattern of Hertzian dipole in the plane perpendicular to dipole is a : a) null c) figure of eight b) circular d) none of the above

1. An isotropic antenna is radiating a power of 1 watt. At a distance of 1 metre, the power per unit area will be : a) 1 watt/m 2 b) 4p watt /m 2 c) p watt/m 2 d) 2p watt/m 2 1. The parabola antenna is : a) omnidirectional c) a figure of eight b) non resonant d) highly directional

1. The intrinsic impendance of free space :

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

9/22

4/17/12
a) b) c) d)

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
increases with increase of frequency decreases with increase of frequency does not depend on frequency behaves randomly 1. How many parasitic elements are used in a driven array?

a) 1

b) 2

c) 4

d) None

1. Microwave antenna aperture efficiency depends on : a) feed pattern c) surface losses b) antenna aperture d) low side lobe level

1. A loop antenna is a commonly used for : a) radar c) satellite communication b) direction finding d) all of the above

1. The beamwidth between nulls of 140 cm parabolic reflector used at 6 GHz is : a) 2.5 degrees c) 10 degrees b) 5 degrees d) 7.5 degrees

1. Five isotropic element placed along the x axis are fed by in-phase currents of equal amplitudes. The spacing between successive elements is l/4. Consider the following statements about the directivity pattern of the array : 2. The array will have a maximum in the direction of Y axis 3. The field strength in the X axis direction will be zero 4. The directivity pattern will have minor lobes. Of the statements given above : a) b) c) d) 1, 2 & 3 are correct 1 and 2 are correct 2 and 3 are correct 1 and 3 are correct 1. A parabolic dish has a diameter of 10m. The maximum possible (ideal) gain of the antenna at l = 314 cm will be : a) 18 dB b) 40 dB c) 50 dB d) 60 dB

1. The electric field strength produced by an antenna varies : a) b) c) d) directly as the square root of the radiated power directly as the radiated power directly as the square of the radiated power inversely as the square root of the radiated power 1. The horn antenna is typically used at : a) 100 kHz c) 1000 MHz b) 100 MHz d) 100 Hz

1. The service range of a TV transmitter is largely determined by: a) b) c) d) height of the antenna gain of the antenna frequency of the transmitter Any of the above 1. The gain of a parabolic antenna increases with : a) b) c) d) increase in antenna diameter reduction in antenna diameter decrease in frequency None of the above 1. The polarization of electromagnetic wave is in : a) b) the direction of electric field the direction of magnetic field

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

10/22

4/17/12
c) d)

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
the direction of electric and magnetic fields None of the above 1. The frequency range for satellite communication is :

a) b) c) d)

3 to 30 kHz 300 to 3000 kHz 3000 to 30.000 MHz 30.000 to 300.000 MHz 1. The transmission antennas for lower frequencies (below 500 kHz) are generally :

a) b) c) d)

vertical grounded wire type horizontal suspended wire type parabolic reflector type any of the above 1. A vertical earthed antenna is resonant when its physical height is equal to :

a) l

b) l/2

c) l/4

d) l/8

1. In a vertical earthed antenna the base input impedance will be capacitive for a height : a) less than l/4 c) between l/4 and 3l/2 b) between l/4 and l/2 d) more than 3l/2

1. Capacitance hats are installed on low frequency antenna to : a) b) c) d) increase the effective length reduce the effective length protect against lightening protect against corona effects 1. An antenna is : a) b) c) d) inductive capacitive resistive above its resonant frequency None of the above 1. The parabolic and lens antennas are used extensively at : a) SW c) microwaves b) Medium wave d) None

1. The bandwidth of an antenna is : a) b) c) d) directly proportional to Q inversely proportional to Q directly proportional to Q2 directly proportional to I/Q2 1. The maximum effective aperture of a microwave antenna which has a directivity of 800 will be : a) 63.69 l2 b) 633.9 l2 c) 6.369 l2 d) 0.639 l2 1. A thin dipole antenna is l/15 long. Its radiation resistance will be : a) 3.5 W b) 0.35W c) 35W d) 7W

1. The directivity of small current element of length l/20 s : a) 0.05 b) 20 c) 1.5 d) 1

1. An isotropic antenna is radiating 1 kW. The field at a distance of 1 km from it will be : a) 173m V/m b) 242m V/m c) 122m V/m d) 1m V/m

1. A transmitting antenna having an effective height of 61m takes a current of 50 Amp (rms) at a wavelength of 625 metres. The radiation resistance of the antenna is : a) 15W b) 7.5W c) 30W d) 3.75W

1. In the above question, the power radiated will be :

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

11/22

4/17/12
a) 37.5 kW

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
b) 18.75 kW c) 75 kW d) 9.3 kW

1. An antenna of input resistance 73 ohm is connected to a 50 ohm line. If losses are ignored, then its efficiency will be nearly : a) 0.19 b) 0.81 c) 0.97 d) 1.19

1. Consider the following statements about log periodic antennas : a) b) c) d) They operate over a wide frequency range Input impedance varies periodically with the logarithm of frequency. Logarithm of input impedance varies periodically with frequency. For single frequency operation only a portion of the antenna radiates.

Of these statements : a) b) c) d) 1,2 and 4 are correct 3 and 4 are correct 1 and 4 are correct 1 alone is correct. 1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists : List I List II

A. End fire array 1. inefficient radiation B. Half wave dipole C. Broadside array D. Hertzian Codes : A a) b) c) d) B 3 3 1 1 C 2 4 4 2 D 4 2 2 4 1 1 3 3 2. in -phase excitation 3. quadrature excitation 4. broadcast antenna

1. Helical antenna are often used for satellite tracking at VHF because of : a) b) c) d) super refraction troposcatter ionospheric refraction the Faraday effect 1. Side lobe of an antenna causes : a) b) c) d) Reduction in gain of antenna reduces beam width of antenna ambiguity in direction finding All of the above 1. Large antenna is used in radar because : a) b) c) d) it gives higher gain it gives less side lobes increase the beamwidth None of the above 1. Antenna commonly used for microwave links are a) b) c) d) Yagi uda antenna log periodic antenna paraboloidal dishes rhombic antenna 1. A hertzian dipole has a radiation pattern with :

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

12/22

4/17/12
a) b) c) d)

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
a null in the direction of the dipole a null in the plane perpendicular to the dipole a peak in the direction of the dipole none of the above 1. A rhombic antenna is a :

a) b) c) d)

resonant antenna omnidirectional antenna non resonant antenna None of the above 1. Cassegrain feed is used with a parabolic reflecter to :

a) b) c) d)

increase the gain of the system increase the beamwidth of the system reduce the size of the main reflector allow the feed to be placed at a convenient point 1. Multiple wire conductors are used for Rhombic antenna to ;

a) b) c) d)

increase strength reduce capacitance reduce characteristic impedance All of the above 1. A helical antenna is used for satellite tracing because of its :

a) b) c) d)

Circular polarisation manevarability broad bandwidth good front to back ratio 1. To produce given radiation attern, a Marconi antenna need be:

a) b) c) d)

double the size of the hertz antenna half the size of the Hertz antenna of some size as he Hertz antenna four times the size of the Hertz antenna 1. Antenna arrays are used :

a) b) c) d)

to obtain a desired radiation pattern to obtain an increased radiation efficiency to increase the effective length of the antenna to reduce the side lobes. 1. An antenna has an effective height of 50m and the current at the base is 450 Amp (rms) at 40 kHz. The power radiated is :

a) 14 kW

b) 28 kW

c) 42 kW

d) 56 kW

1. At what distance from a 100 Hz circuit is the radiation field approximately equal to the induction field : a) 477 km b) 954 km c) 18000 km d) 238 km

1. A linear broadside array consists of four equal isotropic in phase point source with l/3 spacing (overall length of the array -= l). The half power beamwidth is : a) 51 b) 115 c) 25.6 d) 102

1. A thin dipole antenna l/15 long has a beam solid angle given by : a) 8 dr b) 16 dr c) 24 dr d) 32 dr 1. The beamwidth between first nulls of a 2m paraboloid reflector operating at 6 GHz is : a) 1.9 b) 3.8 c) 5.7 d) 7.6

1. Cassegrain feed :

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

13/22

4/17/12
a) b) c) d)

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
eliminates aperture blocking increases the gain of the paraboloid reflector reduces the long runs of transmission line to primary feed reduces the power in the side lobes. 1. The problem of aperture blocking in a cassegrain feed can be eliminated by using :

a) b) c) d)

offset reflector trans reflector rear feed dipole feed 1. The required phase difference between the feeds of successive elements in an end fire array :

a) b) c) d)

is zero is 180 degrees depends upon the distance between the elements depends upon the number of elements 1. Increase in the number of radiators in a large sized broadside array with fixed inter-element spacing leads to :

a) b) c) d)

increased side lobes widening of the main lobes narrowing of the main lobes None of the above 1. A linear end fire array of isotropic elements has :

a) b) c) d)

maximum radiation along the

of the array

maximum radiation normal to line of the array maximum radiation in a direction which depends on the length of the array is isotropic 1. The actual gain if a parabolic antenna diameter D = 10 can be approximated by G = 2p (D/l)2 what is the effective aperture area of the antenna?

a) 100m 2 b) 75 m 2 c) 50m 2 d) 25m 2 1. One of the following is a of non resonant antenna a) b) c) d) the rhombic antenna the folded dipole the end fire array the broadside array 1. One of the following is very useful as multiband HF receiving antenna. This is the : a) b) c) d) conical horn folded dipole log periodic square loop 1. Which of the following antennas is best excited from a waveguide ? a) biconical b) horn c) helical d) discone

1. Which one of the following term is in-correct for Yagi Uda array? a) b) c) d) good bandwidth parasitic elements folded dipole high gain 1. The standard reference antenna for the directive gain is the : a) b) infinitesimal dipole isotropic antenna

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

14/22

4/17/12
c) d)

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
elementary doublet half wave dipole 1. Top loading is sometimes used with an antenna in order to increase its :

a) b) c) d)

effective height bandwidth beamwidth input capacitance 1. In end fire array the principle direction of radiation :

a) b) c) d)

is perpendicular to the array axis is perpendicular to the array axis and also to the plane containing the array elements same as the direction of the array axis is at 45 to the direction of array axis 1. In binomial arrays the elimination of secondary lobes takes place :

a) b) c) d)

at the cost of directivity at the cost of gain at the cost of beamwidth All of the above 1. In a broadside array of 20 isotropic radiators, equally spaced at a distance of l/2, the beamwidth between first nulls is :

a) 51.3 degrees c) 22.9 degrees

b) 11.46 degrees d) 102.6 degrees

1. In a broadside array maximum radiation occurs : a) b) c) d) at 90 to the line of the array at 45 to the line of the array along the line of the array at 60 to line of the array 1. Radiation resistance of a Hertzian dipole of length dl is : a) b) c) d) 80p (dl/l)2 ohms 80p (dl /l) ohms 80 (ldl/p) ohms 80 (pdl / l)2 ohms 1. In a turnstile antenna, the crossed dipoles are excited with voltage such that the phase shift between the voltage is : a) zero b) 45 c) 90 d) 180

1. A helical antenna is used for satellite tracking because of its : a) b) c) d) circular polarisation maneuverability broad bandwidth good front to back ratio 1. The discone antenna is : a) b) c) d) a useful direction finding antenna used as a radar receiving antenna circularly polarized like other circular antennas useful as a UHF receiving antenna 1. One of the following is not an omnidirectional antenna : a) b) c) half wave dipole log periodic discone

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

15/22

4/17/12
d) marconi

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India

1. Microwave antenna aperture efficiency depends on : a) b) c) d) feed pattern antenna aperture surface losses low side lobe level 1. The direction of radiation in the collinear array shown below will be : a) AA b) BB c) CC d) DD

1. The differential loop signal voltage in aloop antenna depends upon : a) b) c) d) the wavelenth of incoming signal the angle of loop orientation the loop area all of these 1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists : A. Cassegrain antenna B. Yagi antenna C. Parabolic reflector D. Loop antenna Codes : A a) b) c) d) B 1 3 2 3 C 4 1 4 2 D 2 4 3 4 3 2 1 1 1. Large bandwidth 2. Direction finding 3. Radar antenna 4. Directional transmission

1. Polarisation of radio waves is determined by : a) b) c) d) the directivity of the antenna the direction of the magnetic flux lines with respect to the surface of earth the direction of electric flux lines with respect to the surface of the earth the efficiency of the antenna. 1. An antenna is to cover the VHF freq., range from 54 to 216 MHz. If the radiated is required to be 25W for an input current of 0.5 A the effective length of antenna will be a) 0.988 m b) 0.629 m c) 0.4943m d)n 0.5 m

1. Which of the following is the correct angular aperture for a paraboloidal reflector antenna for which the aperture number is 0.25? a) 45 b) 90 c) 120 d) 180

1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists : List I (types of antenna) A. Helical antenna B. Horn antenna compactness C. Hoghorn antenna D. Parabolic dish with horn feed. Codes : A a) b) B 1 4 C 2 3 D 3 2 4 1 3. low noise 4. high directivity List II (Features) 1. circular polarization 2. simplicity and

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

16/22

4/17/12
c) d) 2 1 1 2

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
4 4 3 3

1. T.V. broadcasting in India is done in : a) VHF bands c) microwave bands b) UHF bands d) HF bands

1. A radio station works at 800 kHz and uses AM. If this is a public broadcast system, it should transmit using : a) b) c) d) parabolic reflector to transmit all round turnstile antenna for the required band half wave long horizontal wire a vertical antenna less than quarter for practical reasons. 1. In order to receive a vertically polarized wave, the conductor of the dipole should be mounted : a) horizontally c) at an angle of 45 b) vertically d) None of these

1. The absorption of electromagnetic waves by the atmosphere depends on : a) b) c) d) the frequency in use the polarization of waves distance from the transmitter all of the above 1. Two dissimilar antennas having their maximum directivites equal : a) b) c) d) must have their beamwidths also equal cannot have their beamwidths equal because they are dissimilar antennas may not necessarily have their maximum power gains equal must have their effective aperture areas (capture areas) also equal. 1. While determining antenna height for terrestial microwaves links, the effect of refraction from the atmosphere is taken care of by considering the effective curvature of the earth to be : a) b) c) d) 2/3 times the radius of earth times the radius of earth 4/3 times the radius of earth 3/2 times the radius of earth 1. Match List I (Microwave band) with List II (frequency used in satellite communication) and select the correct answer using codes given below the correct answer using codes given below the list : List I A. C band B. Ku band C. Ka band 4. 4GHz to 6 GHz Codes : A a) b) c) d) B 4 2 4 3 C 2 1 1 4 1 3 3 2 List II 1. 12GHz to 14 GHz 2. 24 GHz to 26 GHz 3. 20 GHz to 30 GHz

1. A 1 km long microwave link uses two antennas each having 30dB gain. If the power transmitted by one antenna is 1W at 3HGz, the power received by the other antenna is approximately : a) 98.6 m/W b) 76.8 mW c) 63.4 mW d) 55.2 mW

1. The advantage of microwave over lower frequency signals is : a) b) increased bandwidth ability to use high gain

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

17/22

4/17/12
c) d)

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India
increased secrecy all of the above 1. When the peak power is 100.000 watts and the average power is 800 watts then the duty cycle is

a) 0.008 percent c) 0.8 percent

b) 0.08 percent d) 8 percent

1. For frequencies upto 1650 kHz, the transmitting antenna used is a : a) b) c) d) parabolic dish vertical antenna yagi antenna turnstile antenna 1. The wave radiated by a helical antenna is : a) b) c) d) linearly polarized right circularly polarized left circularly polarized elliptically polarized 1. The half power beamwidths (HPBW) of an antenna in the two orthogonal planes are 100 and 60 respectively. The directivity of the antenna is approximately equal to : a) 2 dB b) 5 dB
+1 Recommend this on

c) 8 dB

d) 12 dB

CEL/Rene a RF De ice
www.ce l.com

Quality and Reliability Formerly NEC Electronics Widely applied in industrial &TV /broadcast transmitting service.
www.sinocle ansk y.com

f capaci o

D ple e

bandpass filters,duplexers, lowpass diplexers, wireless multiband,notch


www.anate che le ctronics.com

, RF fil e

EMC EMI B oadband An enna


www.aaronia.com

HighEnd Log Periodic BroadBand EMC Test Antenna span 20MHz to 18GHz

Other Related Posts You Might Be Interested In


GATE Electronics & Communication Sample Paper IV M.E Electronics and Telecommunications Question Papers , IIT Kanpur BSNL JTO Test Paper Set 2 GATE Electronics & Communication Sample Paper I BSNL JTO Exam 2005 Old Question Papers for Recruitment of Graduate Engineer Junior Telecom Officers [JTO] 2005/2006 BSNL JTO Exam 2005 Solved Testpaper BSNL JTO Exam 2005 BSNL JTO Recruitment Examination Apple hiring antenna engineers

Searching for Something Specific?


Don't be the last to know! Keep yourself subscribed either by RSS or e-mail. We will deliver you all the latest news and if you wish you can unsubscribe any time.

RSS

Email:

DIS CUS S ION 3 9 CO M M E NT S FO R O B JE CT I V E Q UE S T I O NS O N M I CRO WA V E DE V I CE S FO R B S NL A ND I S RO E X A M S

hi, the objective type questions are very useful.pls send me the answers for Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams. it will be very kindful to you

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

18/22

4/17/12

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India

Posted by MANIGANDAN | May 21, 2010, 3:14 pm

you can olso give answer of the given questions i shall be very thankful to you Posted by sagar challana | June 19, 2010, 1:42 pm

I want to know that the answers of the given questions. pls send me the answers for Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams.I shall be very thankfull to you.. Posted by sagar challana | June 19, 2010, 1:47 pm

want to know that the answers of the given questions. pls send me the answers for Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams.I shall be very thankfull to you Posted by manish | June 28, 2010, 8:14 pm

want to know that the answers of the given questions. pls send me the answers for Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams.I shall be very thankfull to you Posted by MD.MOKARROM HOSSSAIN | August 10, 2010, 10:12 pm

plz send me the answer of these questions Posted by preeti gautam | October 9, 2010, 7:58 pm

please send answers of these questions Posted by tripti | October 26, 2010, 11:34 am

please send answers of the above question Posted by Ramesh Panda | October 31, 2010, 3:08 pm

plz send answer of microwave objective question. Posted by vinit | November 3, 2010, 12:06 am

i want sectional cutoff of psu Posted by dhananja kumar | December 8, 2010, 1:44 am

Please send me the anawers Posted by Dimple Rathod | December 12, 2010, 2:10 pm

Please send me the answers Posted by Dimple Rathod | December 12, 2010, 2:12 pm

Hi, Can you plz send me the answeres of the questions. I shall be very thankfull to you for this. Regards: RAJNISH KUMAR Posted by RAJNISH KUMAR | February 4, 2011, 8:24 pm

Plz send me the answers of these quetions. Posted by RAJNISH KUMAR | February 4, 2011, 8:28 pm

please send me the answers to my id.. siva_goodboy9@yahoo.com Posted by sivapradeep redd | February 5, 2011, 11:38 am

pls send answers for Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams pls send to my mail Posted by saravanan | February 6, 2011, 2:06 pm

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

19/22

4/17/12

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India

plz send me the answers of these question to my id kopal2009@gmail.com Posted by kopalGupta | April 12, 2011, 2:08 pm

plz sen me the answers to my id kopal2009@gmail.com Posted by kopal gupta | April 12, 2011, 2:19 pm

plz send the answers to my id kopal2009@gmail.com Posted by kopal gupta | April 12, 2011, 2:20 pm

pls send answers for Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams pls send to my mail kopal2009@gmail.com Posted by kopal gupta | April 12, 2011, 2:24 pm

Hi can you pls send the ans. of this question on my mail-id Posted by chandrakant | July 21, 2011, 8:27 am

pls send answers for Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams pls send to my mail Posted by sangeetha | September 3, 2011, 7:50 pm

pls send answers for Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams pls send to my mail Posted by swetha | September 22, 2011, 12:52 pm

hi can u send the ans of this ques to my mail id Posted by karthiga | October 1, 2011, 4:45 pm

hi frnd can u send the ans of this ques to my mail id Posted by karthiga | October 1, 2011, 5:04 pm

hi can u send the answer for these questions to my mail id Posted by sathi a | November 17, 2011, 2:54 pm

Plz. send answer of Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams on my mail-id.I shall be thankful of you. Posted by Aja Kumar | November 24, 2011, 9:55 pm

hii can u send the ans key of this question to mai mail.. Posted by nikhil laddha | November 26, 2011, 7:30 am

Hello am very interested of this article. kindly send to me the answer of this question right at my email. THANKS. Posted by khen re es | December 5, 2011, 10:26 am

pls send me the ans. of this thxs Posted by khen re es | December 16, 2011, 1:42 pm

Sir pls send me d answer of above question.thanks Posted by Vikee kumar | December 26, 2011, 11:51 am

Please send answer this Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams.. Posted by Aja | December 31, 2011, 7:45 pm

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

20/22

4/17/12

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India

hi buddys will you send me those answers please. i will be more thankful to you thanks Posted by remo | January 6, 2012, 11:31 am

pl.send me the answers of these questions.thanks Posted by rajeev adav | January 19, 2012, 8:05 pm

The questions are very useful.Please send me the answers Posted by thilaga | February 1, 2012, 11:22 am

plz send me answer Posted by manisha verma | February 6, 2012, 11:23 am

kutey answer send ker.. ab kery gasend Posted by aja karim | February 19, 2012, 5:31 am

please send me answer of the above questions on my email id. Posted by ramsaran | February 19, 2012, 10:29 pm

could you please send the answers for these questions Posted by mahesh | March 15, 2012, 12:07 am

P O S T A CO M M E NT

Name *

E-mail *

Web site Comment

Notify me of followup comments via e-mail Ad b Google Yagi Antenna Antenna Gain Radar Antenna Antenna
+1 Recommend this on

Careers-India.com Disclaimer
careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/ 21/22

4/17/12

Objective Questions on Microwave Devices for BSNL and ISRO Exams Career Help & Jobs in India

Sw itch to our mobile site

Link Menu

Translate

Recent posts

Random

Like

4k

b D My Bookmarks namicWp.net

careers-india.com/2010/04/07/objective-questions-on-microwave-devices-for-bsnl-and-isro-exams/

22/22