Vous êtes sur la page 1sur 15

Name: __________________________ Date: _____________ 1.

A proton traveling due east in a region that contains only a magnetic field experiences a vertically upward force (away from the surface of the earth). What is the direction of the magnetic field? A) north B) east C) south D) west E) down 2. Which one of the following statements best explains why a constant magnetic field can do no work on a moving charged particle? A) The magnetic field is conservative. B) The magnetic force is a velocity dependent force. C) The magnetic field is a vector and work is a scalar quantity. D) The magnetic force is always perpendicular to the velocity of the particle. E) The electric field associated with the particle cancels the effect of the magnetic field on the particle. 3. An electron traveling due south enters a region that contains a uniform magnetic field that points due east. In which direction will the electron be deflected? A) east B) west C) up D) down E) south 4. A proton traveling due north enters a region that contains both a magnetic field and an electric field. The electric field lines point due west. It is observed that the proton continues to travel in a straight line due north. In which direction must the magnetic field lines point? A) up B) down C) east D) west E) south

Page 1

5. A proton is traveling south as it enters a region that contains a magnetic field. The proton is deflected downward toward the earth. What is the direction of the magnetic field? A) downward, toward the earth B) west C) north D) east E) south 6. An electron traveling horizontally enters a region where a uniform magnetic field is directed into the plane of the paper as shown. Which one of the following phrases most accurately describes the motion of the electron once it has entered the field?

A) B) C) D) E)

upward and parabolic upward and circular downward and circular upward, along a straight line downward and parabolic

7. A mass spectrometer is used to separate two isotopes of uranium with masses m1 and m2 where m2 > m1. The two types of uranium atom exit an ion source S with the same charge of +e and are accelerated through a potential difference V. The charged atoms then enter a constant, uniform magnetic field B as shown. If r1 = 0.5049 m and r2 = 0.5081 m, what is the value of the ratio m1/m2?

A) B) C) D) E)

0.9984 0.9937 0.9874 0.9812 0.9749

Page 2

8. Two charged particles are traveling in circular orbits with the same speed in a region of uniform magnetic field that is directed into the page, as shown. The magnitude of the charge on each particle is identical, but the signs of the charges are unequal.

Which one of the entries in the table below is correct? Mass Relationship Sign of charge Q1 Sign of charge Q2 A) M1 = m2 + M1 > m2 + m1 < m2 + m1 > m2 + m1 < m2 +

B)

C)

D)

E)

Page 3

Use the following to answer questions 9-10: A beam consisting of five types of ions labeled A, B, C, D, and E enters a region that contains a uniform magnetic field as shown in the figure below. The field is perpendicular to the plane of the paper, but its precise direction is not given. All ions in the beam travel with the same speed. The table below gives the masses and charges of the ions. Note: 1 mass unit = 1.67 1027 kg and e = 1.6 1019 C

Ion A B C D E

Mass 2 units 4 units 6 units 2 units 4 units

Charge +e +e +e e e

9. Which ion falls at position 2? A) A B) B C) C D) D E) E 10. What is the direction of the magnetic field? A) toward the right B) toward the left C) into the page D) out of the page of the page E) toward the bottom

Page 4

11. A rectangular loop has sides of length 0.06 m and 0.08 m. The wire carries a current of 10 A in the direction shown. The loop is in a uniform magnetic field of magnitude 0.2 T and directed in the positive x direction. What is the magnitude of the torque on the loop?

A) B) C) D) E)

2 102 N m 4 102 N m 5 103 N m 8 103 N m 1 104 N m

12. Which one of the following statements concerning the magnetic field inside (far from the surface) a long, current-carrying solenoid is true? A) The magnetic field is zero. B) The magnetic field is non-zero and nearly uniform. C) The magnetic field is independent of the number of windings. D) The magnetic field is independent of the current in the solenoid. E) The magnetic field varies as 1/r as measured from the solenoid axis. 13. Complete the following statement: The magnetic field around a current-carrying, circular loop is most like that of A) the earth. B) a short bar magnet. C) a current-carrying, rectangular loop. D) a long straight wire that carries a current. E) two long straight wires that carry currents in opposite directions.

Page 5

14. A coil of wire carries current I as shown in the figure. If the observer could see the magnetic field inside this arrangement of loops, how would it appear?

A) B) C) D) E)

a b c d e

15. Two loops carry equal currents I in the same direction. The loops are held in the positions shown in the figure and are then released. Which one of the following statements correctly describes the subsequent behavior of the loops?

A) B) C) D) E)

Both loops move to the left. The loops remain in the positions shown. The top loop moves to the right; the bottom loop moves to the right. The loops repel each other. The loops attract each other.

Page 6

16. Two loops carry equal currents I in the same direction. They are held in the positions shown in the figure and project above and below the plane of the paper. The point P lies exactly halfway between them on the line that joins their centers. The centers of the loops and the point P lie in the plane of the paper. Which one of the figures below shows the position of a compass needle if the compass were placed in the plane of the paper at P?

A) B) C) D) E)

a b c d e

Use the following to answer question 17: A long, straight wire is carrying a current of 5.0 A in the direction shown in the figure. The point P is 0.040 m from the wire.

Page 7

17. What is the direction of the magnetic field at point P due to the current in the wire? A) to the right of page B) to the left of the page C) toward the bottom of the page D) into the plane of the page E) out of the plane of the page Use the following to answer question 18: Two long, straight wires separated by 0.10 m carry currents of 18 A and 6 A in the same direction as shown.

18. What is the direction of the magnetic field at the point P? A) to the left of the page B) to the right of the page C) toward the bottom of the page D) out of the plane of the page E) into the plane of the page Use the following to answer questions 19-20: A wire is bent into the shape of a circle of radius r = 0.10 m and carries a 20.0-A current in the direction shown.
20.0 A

Page 8

19. What is the direction of the magnetic field at the center of the loop? A) to the right of the page B) to the left of the page C) toward the top of the page D) into the plane of the paper E) out of the plane of the paper 20. Determine the magnetic moment of the loop. A) 0.20 A m2 B) 0.40 A m2 C) 0.63 A m2 D) 0.84 A m2 E) 1.3 A m2 Use the following to answer question 21: A long, straight wire carries a 10.0-A current in the +y direction as shown in the figure. 1.20 m y
10.0 A x

2.00 A 1.00 m

Next to the wire is a square copper loop that carries a 2.00-A current as shown. The length of each side of the square is 1.00 m. 21. What is the direction of the net magnetic force that acts on the loop? A) +x direction B) x direction C) +y direction D) y direction E) 30 with respect to the +x direction

Page 9

22. A conducting bar moves to the left at a constant speed v on two conducting rails joined at the left as shown. As a result of the bar moving through a constant magnetic field, a current I is induced in the indicated direction. Which one of the following directions is that of the magnetic field?

A) B) C) D) E)

toward the right toward the left parallel to the long axis of the bar into the page out of the page

23. A 2.0-kg rod that has a length of 1.0 m and a resistance of 4.0 slides with constant speed down a pair of frictionless vertical conducting rails that are joined at the bottom. Other than the rod, the rest of the circuit is resistanceless. A uniform magnetic field of magnitude 3.0 T is perpendicular to the plane formed by the rod and the rails as shown. Determine the speed of the rod.

A) B) C) D) E)

0.38 m/s 0.90 m/s 2.6 m/s 5.6 m/s 8.7 m/s

Page 10

24. The area of a 333-turn conducting coil is 7.85 103 m2. The resistance of the coil is 10.4 . If the coil is oriented as shown in a magnetic field B, at what rate in T/s should the magnitude of B change to induce a current of 2.50 103 A in the coil? 50.0
B

A) B) C) D) E)

0.0155 T/s 0.0996 T/s 0.228 T/s 0.757 T/s 1.52 T/s

25. A long, straight wire is in the same plane as a rectangular, conducting loop. The wire carries a constant current I as shown in the figure. Which one of the following statements is true if the wire is suddenly moved toward the loop?

A) B) C) D) E)

There will be no induced emf and no induced current. There will be an induced emf, but no induced current. There will be an induced current that is clockwise around the loop. There will be an induced current that is counterclockwise around the loop. There will be an induced electric field that is clockwise around the loop.

26. A long, straight wire is in the same plane as a wooden, non-conducting loop. The wire carries an increasing current I in the direction shown in the figure.

A) B) C) D) E)

There will be no induced emf and no induced current. There will be a counterclockwise induced emf, but no induced current. There will be a clockwise induced emf, but no induced current. There will be a clockwise induced current in the loop. There will be a counterclockwise induced current in the loop.

Page 11

27. A metal ring is dropped from rest below a bar magnet that is fixed in position as suggested in the figure. An observer views the ring from below. Which one of the following statements concerning this situation is true?

A) As the ring falls, an induced current will flow counterclockwise as viewed by the observer. B) As the ring falls, an induced current will flow clockwise as viewed by the observer. C) As the ring falls, there will be an induced magnetic field around the ring that appears counterclockwise as viewed by the observer. D) As the ring falls, there will be an induced magnetic field around the ring that appears clockwise as viewed by the observer. E) Since the magnet is stationary, there will be no induced current in the ring. 28. Two conducting loops carry equal currents I in the same direction as shown in the figure. If the current in the upper loop suddenly drops to zero, what will happen to the current in the lower loop according to Lenz's law?

A) B) C) D) E)

The current in the lower loop will decrease. The current in the lower loop will increase. The current in the lower loop will not change. The current in the lower loop will also drop to zero. The current in the lower loop will reverse its direction.

Page 12

29. The angular speed of a motor is 262 rad/s. The back emf generated by the motor is 89.4 V. Assuming all other factors remain the same, determine the back emf if the angular speed of the motor is reduced to 154 rad/s. A) 32.3 V B) 44.7 V C) 52.5 V D) 89.4 V E) 152 V Use the following to answer questions 30-32: A single conducting loop with an area of 2.0 m2 rotates in a uniform magnetic field so that the induced emf has a sinusoidal time dependence as shown.

30. With what angular frequency does the loop rotate? A) 0.16 rad/s B) 0.30 rad/s C) 0.52 rad/s D) 0.80 rad/s E) 1.26 rad/s 31. What is the period of the induced current? A) 1.25 s B) 2.50 s C) 3.75 s D) 5.00 s E) 6.25 s

Page 13

32. Determine the strength of the magnetic field in which the loop rotates. A) 0.5 T B) 2.4 T C) 3.0 T D) 7.5 T E) 18.8 T

Page 14

Answer Key
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. A D C A B C C B B C D B B C E D E E D C B E E A D B A B C E D C

Page 15