Vous êtes sur la page 1sur 3

Organismul functioneaza armonios si datorita glandelor endocrine

Vei descoperi ca organismul tau se afla inntr-un permanent echilibru functional raspunzand adecvat la schimbarile mediului inconjurator si datorita glandelor endocrine. Sistemul endocrin lucreaza in stransa corelatie cu sistemul nervos, ambele fiind sisteme integratoare prin care organismul isi autoregleaza activitarea si se adapteaza situatiilor mereu schimbatoare ale mediului. Sistemul endocrin cuprinde un ansamblu de organe, raspandite in diferite zone ale corpului, care se afla intr-o stransa coreletie functionala. Acestea sunt glandele endocrine, specialita in producerea si secretarea unor substante numite hormoni. Hormonii sunt elimitati diresc in sange, din aceasta cauza glandele endocrine se mai numesc si glande cu secretie interna. Ele se deosebes de glandele exocrine- cu secretie externa care isi eliberea produsii prin canale, la exteriorul corpului, sau in interior, in diferite cavitari (asa cum sunt glandele la nivelui pielii sau glandele anexe ale tubului digestiv). In masinaria complicata a corpului tau hormonii declanseaza mecanisme fine de autoreglare. Desi secretati in candtitari foarte mici, hormonii sunt substante foarte active care actioneaza la distanta fata de locul in care au fost produsi, conducand prin sange adevarate mesaje spre diferite tesuturi si organe din corp. Celulele din corp sunt adevarate tinte capabile sa recunoasca si sa recepteze informatiile specifice aduse de hormoni, din miile de informatii aduse pe calea sangelui. Hormonii actioneaza prin stimularea sau inhibarea activitatii acestor organetinta, regland procese foarte importante si vitale pentru organism: - cresterea si dezvoltarea organismului; - nutritia - intervenind asupra prelucrarii proteinelor, glucidelor, lipidelor ; - maturarea organelor reproducatoare. Principalele glande andocrine sunt: hipofiza; tiroida; paratiroidele; timusul; suprarenalele; gonadele (testicul si ovar) si pancreasul endocrine. Glandele Caracteristicile Hormoni secretati Rolul hormonilor endocrine glandelor Hipofiza -este asezata la baza -hormonul de -intervine in cresterea creierului si are numar crestere ; organismului, la nivelui 0,5gr ; -hormoni tropi : oaselor si muschilor ; -este formata din 2 1. tireotropi ; -controleaza acticitarea lobi : 2. corticotropi ; celorlalte glnade, 1. lobul posterior ; 3. ganadotropi. hipofiza mai fiind 2. lobul anterior -depoziteaza doi numita si creierul hormoni secretari endocrin de creier. -depermina contractiile

musculaturii uterine in timpul nesterii si declanseaza secretia de lapte matern. Tiroida -este asezata in fata traheei si are o greutate de 25-30 gr. -este formata din doi lobi laterali uniti printr-o portiune traversala numita istm -este bogat vascularizata. -secreta doi hormoni care contin iod, dintre care amintim tiroxina. -actioneaza asupra numeroase celule tinta din corp: 1. determina diferentierea tesuturilor din corp si intervine in procelele de crestere; 2. influenteaza acticitarea si dezvlotarea creierului ; 3. actioneaza asupra activitatii creierului ; 4. intensifica metabolismul si producerea de caldura in organism -intervine in reglarea niveluilui calciului si fosforului in organism.

Paratiroidele

-sunt asezata in partea posterioara a tiroidei. -sunt in numar de 4.

-hormonul paratiroidian.

-este asezat in spatele sternului. -este format din mai muti lobi. -functioneaza in copilarie si isi diminueaza activitarea la 18-20 de ani. Suprarenalele -sunt asezate deasupra rinichilor si prezinta doua zone distincte : 1. corticulosuprarenala (la exterior)

Timusul

-hormonul timic si alte substante cu rol hormonal.

-intervine in functiile de aparare ale organismului (functie imunitara)

-secreta mai muti hormoni, dintre care mineralocorticolizii. -adrenalia si noradrenalina.

-intervin in procese vitale, regland echilibrul sarurilor minerale si al apei in organism. -se descarca in situatii de stres acut, in urgente.

2. medulosuprarenala (la interior) de origine nervoasa.

Pancreasul (glanda mixta)

Testicul

-se afla in cavitatea abdominala la nivelui duodenului ; -partea exocrina a pancreasului secreta sucul pancreatic, care este eliminat, prin canale, in duoden. -pe langa functia endocrina, are rolul de a produce spermatozoizii.

-partea endocrina secreta insulina, direct in sange.

-produc : vasoconstrictia-la periferie si vasodilatatia in organe ca : muschi, inima, plamani, creier. Se intensifica ritmul cardiac si respirator ; are loc dilatarea pupilei. -scade cantitarea de glucoza din sange.

-testosternul

-influenteaza cresterea si dezvoltarea organelor reproducatoare; -determina aparitia caracterelor secundare sexuale.

Ovarul

-pe langa functia endocrina, are rolul de a produce ovulele.

- foliculina - progesteronul (hormonal maternitatii)

-determina maturarea organelor reproducatoare si aparitia caracterelor sexuale secundare; - ambii hormoni regleaza ciclul menstrual.