Vous êtes sur la page 1sur 10

Multiple choice questions :

1. If an electric current is passed through a nurve, the man (a) begins to laugh (b) begins to weep (c) is excited (d) becomes insensitive to pain. 2. An electric current of 5A is same as (a) 5 J/C (c) 5 C/sec (b) 5 V/C (d) 5 W/sec

3. No current flows between two charged bodes when connected, if they have same (a) capacity (b) potential (c) charge (d) non of the above 4. Ampere hour is unit (a) quantity of electricity (c) power (b) strength of electric current (d) energy

5. The current flowing in a wire is measured in (a) amperes (b) volts (c) watts (d) ohm 6. Assuming that the electronic charge is 1.6 10-19 C, number of electrons passing through a section of wire carrying a current of one ampere is (a) 0.625 1019 (b) 1.6 1019 (c) 1.6 1010 (d) 0.625 1017 7. A current of 4.8 A is flowing in a conductor. The number of electrons flowing per second though it will be (a) 3 1019 (b) 76.8 1010 (c) 7.68 1010 (d) 3 1010 8. A metal wire carries a current of 1 mA. The number of electrons passing through its cross section per second is (a) 6.25 1018 (b) 1.6 1019 (c) 6.25 1015 (d) 6.25 1031 9. A charge of 30 C passes through a wire in 3 seconds. The current flow in the wire, in ampere, equals (a) 3.3 (b) 10 (c) 90 (d) 30 10. For which of the following dependence of drift velocity vd on electric field E, is Ohms law valid ? (a) vd E2 (b) vd E1/2 (c) vd = constant (d) vd E 11. The example of non-ohmic resistance is (a) copper wire (b) carbon resistance (c) diode (d) tungsten wire. 12. Which of the following is an ohmic conductor ? (a) transistor (b) vacuum tube (c) electrolyte (d) nichrome

13. Which of the following materials in used for making coils of resistance box (a) brass (b) copper (c) constantan (d) iron 14. Two conductors X and Y of circular cross-section have radii in the ratio of 1 : 2, length in the ratio 1 : 3 and specific resistivity in the ratio of 3 : 1, then their resistance are in the ratio of (a) 1 : 2 (b) 1 : 8 (c) 4 : 1 (d) 9 : 4 15. What is unit of resistance ? (a) ohm (c) volt (b) faraday (d) ampere.

16. A rheostat is used (a) to bring on a known change of resistance in the circuit to alter the current (b) to continuously change the resistance in any arbitrary manner and thereby alter the current (c) to make and break circuit at any instant (d) neither to alter the resistance nor the current. 17. (1) Silver is good conductor of electricity (2) Because of (1) it has high value on metal market (3) Copper is better conductor of electricity than silver (a) (1) and (2) are correct (b) (1) and (3) are correct (c) only (3) is correct (d) only (1) is correct 18. When a piece of aluminium wire of finite length is drawn through a series of dices to reduce its diameter to half its original value, its resistance will become (a) 2 times (b) 4 times (c) 8 times (d) 16 times 19. A cylindrical copper rod is reformed to twice its original length with no change in volume. If the resistance between its ends was R before the charge, it is now (a) R (b) 2R (c) 4 R (d) 8 R 20. The resistance of 20 cm long wire is 5 ohm. The wire is stretched to a uniform wire of length 40 cm. The resistance now will be (a) 5 ohm (b) 10 ohm (c) 20 ohm (d) 200 ohm 21. A piece of wire of resistance R is stretched uniformly so that its length is doubled. The resistance of the stretched wire will now be (a) 2R (b) R/2 (c) 4R (d) R/6 22. A piece of wire of resistance 4 ohm is bent through 180 at its mid-point and the two halves are twisted together. The resistance would be (a) 8 ohm (b) 1 ohm (c) 2 ohm (d) 4 ohm 23. A wire of length L m is redrawn to a length 2L m. Then its resistance will (a) increases four times (b) decrease to of the original (c) not change (d) increases two times

24. Units of specific resistance are (a) ohm/cm3 (c) ohm/cm4

(b) ohm/cm (d) ohm/cm2

25. The specific resistance of a wire 1.1 m long, 0.4 mm diameter, having resistance of 4.2 will be (a) 48 10-8 m (b) 40 10-8 m (c) 4 10-6 m (d) none of the above. 26. What is unit of electric power ? (a) volt (c) kilo watt hour 27. A kilo watt hour is unit of (a) electric energy (c) electric charge 28. The correct unit of power is (a) joule (c) dyne 29. Ampere hour is a unit of (a) quantity of electricity (c) power (b) watt (d) ampere. (b) electric power (d) electric current (b) kilo watt (d) kilo watt hour (b) strength of current (d) energy.

30. (i) The product of volt and a coulomb is a joule (ii) The product of a volt and an ampere is joule/sec (iii) The product of a watt and watt is a horse power (iv) watt-hour can be measured in the terms of electron-volt. (a) all the four are correct (b) (i), (ii) and (iv) are correct (b) (i) and (iii) are correct (d) (iii) and (iv) are correct. 31. A current of 2 A passing through a conductor produces 80 J of heat in 10 sec. The resistance of the conductor is (a) 4 (b) 2 (c) 0.5 (d) 20 32. When a resistor is connected of a 6 V supply and a current of 2A flows through it for 4 minutes. Then which of the following statements is true ? (a) resistance is 3 (b) power used is 12 V (c) heat developed is 48 J (d) none of these 33. Three equal resistors connected in series across a source of e.m.f. together dissipate 10 W of power. What would be the power dissipated if the same resistors are connected in parallel across same source of e.m.f. ? (a) 9 W (b) 10 W (c) 90 W (d) 100 W 34. A voltage drop of 10 V is developed across a 100 resistor. How much power is the resistor dissipating ? (a) 1000 W (b) 10 W (c) 1 W (d) 0.1 W 35. Two coils connected in parallel across 100 V supply take 10 A from the line. The power dissipated in one coil is 600 W, then the resistance of the other coil (in ohms) is

(a) 250 (c) 1/25

(b) 25 (d) 0

36. How is each light circuit in a 220 V house wiring system connected ? (a) In parallel with circuit and in series with fuse (b) In parallel with a fuse and in series with other circuits (c) In series with a fuse and in series with other circuits (d) In parallel with a fuse and in parallel with other circuits. 37. Two electric bulbs whose filament resistances are in the ratio 1 : 2 are connected in parallel to a constant voltage source. The powers dissipated in them have the ratio (a) 1 : 2 (b) 1 : 1 (c) 2 : 1 (d) 1 : 4 38. A 220 V, 100 W bulb is connected to a 110 V source. The power consumed by the bulb will be (a) 100 W (b) 50 W (c) 25 W (d) 20 W 39. You are given three bulbs of 25, 40 and 60 watts. Which of them has the lowest resistance ? (a) 25 W bulb (b) 40 W bulb (c) 60 W bulb (d) unsufficient data 40. Two bulbs have the following ratings (i) 40 W 220 V (ii) 40 W 110 V. The ratio of their resistance is (a) 1 : 2 (b) 2 : 1 (c) 1 : 4 (d) 4 : 1 41. Resistance of 40 W 220 V lamp is (a) 50 (c) 10,000 (b) 1210 (d) none of the above.

42. Two electric bulb have tungsten filament of same length. If one of them gives 60 watt and the other 100 watt, then (a) 100 watt bulb has thicker filament (b) 60 watt bulb has thicker filament (c) both filaments are of same thickness (d) it is impossible to get different wattage unless the lengths are different. 43. A bulb has power of 100 W with voltage equal to 250 V. Another bulb has power 40W and voltage 250 V. Then ratio of resistance of 100 W to that of 40 bulb is (a) 2 : 5 (b) 5 : 2 (c) 4 : 25 (d) 25 : 4 44. A 60 watt incandescent lamp operates at 120 volts. The number of electrons passing through the filament per second is (a) 1.6 1012 (b) 3.1 1018 (b) 7200 (d) 1.6 1028 45. We get electric supply rated at 220 V. In a house 10 bulbs of power rating 60 watts each are used. The rating of the fuse should be (a) 0.5 A (b) 0.1 A (c) 1.0 A (d) 5.0 A 46. The current flowing through an electric bulb rated 120 V 60 W is (a) 0.5 A (b) 2 A (c) 60 A (d) 120 A
4

47. The current flowing through an electric bulb rated 200 volts 100 watts is (a) 0.5A (b) 2 A (c) 100 A (d) 200 A 48. How much electrical energy in k Wh is consumed in operating 10 bulbs each of 50 W for 10 hours per day in a month (30 days) ? (a) 500 (b) 15,000 (c) 15 (d) 150 49. Two electric bulbs, one of 200 V 40 W and other of 200 V 100 W are connected in series in a 200 volt line. Then (a) the potential drop across two bulbs is same (b) the potential drop across 40 watt bulb is greater than the potential drip across 100 watt bulb (c) the potential drop across 100 watt bulb is greater than the potential drop across 40 watt bulb (d) the potential drip across both the bulb is 200 volt. 50. 25 W and 50 W bulbs are connected in series. The current passing through them is (a) more is 25 bulb (b) more is 50 W bulb (c) same in both (d) none of these 51. In which from is energy in a battery stored ? (a) mechanical (b) electrical (c) chemical (d) kinetic 52. Ions can move about in (a) liquids, gases and solids (c) gases and solids 53. The unit of e.c.e. of an element is (a) g (c) g/C (b) liquids and gases (d) solutions and solids. (b) g/A (d) C/g

54. Amount of charge in coulombs required to deposit one gram equivalent of a substance by electrolysis is (a) 96500 (b) 48 101-10 (c) 6 1024 (d) 9600 55. The amount of mass deposition that takes place in a given time in a voltameter is proportional to (a) atomic weight (b) total quantity of electrical (c) chemical equivalent (d) total quantity of chemicals 56. The E.C.E. of iron is numerically (a) same as C.E. (c) 1/96487 times C.E. (b) 96487 times C.G. (d) none of the above.

57. The commercial aluminium (trivalent atomic weight = 27) is generally obtained by electrolysis. The total charge required to deposit 9g of aluminium is (1Faraday = 96500 C) (a) 32166.6 C (b) 96900 C (c) 289500 C (d) 27 faraday. 58. The mass of a substance librated during electrolysis in a given time depends upon (a) electric current (b) resistance (c) working temperature (d) electric power

59. Zinc chloride is used in dry cell because (a) it keeps the past moist (b) it is a depolarising agent (c) it reacts with salt ammoniac and produces electricity (d) it accelerates the action of zinc or slat ammonia. 60. A silver and copper voltameter are connected in parallel in to a 12 V battery of negligible resistance. In 20 minutes, 1.6 g silver and 1.8 g fo copper are deposited. At what rate is energy being developed by the battery ? (E.C.E. of Ag = 11.2 10-4 g C-1, E.C.E. of Cu = 3.3 10-4 g C-1) (a) 68.88 J (b) 6.888 J (c) 0.6888 J (d) 6888 J 61. A copper and a silver voltameter are connected in series with an accumulator. If chemical equivalent of copper and silver respectively are 32 and 108 and 1g of copper is deposited in the copper voltameter, the amount of silver deposited in the silver votameter is about (a) 3.375 g (b) 1.687 g (c) 0.3 g (d) none of these 62. A primary and a secondary cell have same e.m.f. Which of these will provide higher value of the maximum current that can be drawn ? (a) primary cell (b) secondary cell (c) both primary and secondary cell (d) none of these 63. Primary cells are connected in parallel to (a) increase the voltage (b) increase the current (c) decrease the capacity (d) decrease the internal resistance. 64. A storage battery is to be charged from a d.c. supply. Which terminal of the battery be connected to the positive side of the line (a) Positive (b) Negative (c) Both positive or negative (d) First negative and after the lapse of 5 minutes positive. (IIT 1987) 65. An A. C. supply may be used directly for all these except for one. Identify the one for which it cannot be used. (a) heating (b) lighting (c) transforming voltage (d) electroplating 66. In the following circuit, current ratio I1/I2 depends upon (a) R1, R2 and R (b) R1, R2, R and E (c) R1 and R2 only I (d) E and R only
I1 I2 + E R1 R2 R

67. If the current flowing through the 3 resistor is 0.8 A, the potential drop across the 4 resistor is (a) 1.6 V (b) 2.4 V (c) 4.8 V (d) 9.6 V

3 4 6 +

68. The velocity of charge carriers of current in a metal under normal condition is of the order of (a) a fraction of mm per second (b) velocity of light (c) several thousands meters per second (d) a few hundred meters per second. 69. Kirchhoffs two laws for electrical circuits are manifestations of the conservation laws of (a) electric charge only (b) energy only (c) both charge and energy (d) both energy and momentum. 70. A technician has only two resistance coils. By using them singly, in series or in parallel, he is able to obtain the resistance of 3, 4, 12 and 16 ohms. What are the resistances of the two coils ? (a) 6 ohm and 10 ohm (b) 4 ohm and 12 ohm (c) 7 ohm and 9 ohm (d) 4 ohm and 10 ohm 71. An electric wire of length l and area of cross-section a has a resistance R ohm. Another wire of the same material having same length and area of cross-section 4a has a resistance of (a) 4R (b) R/4 (c) R/16 (d) 16R 72. Two wires of same material are given. The first wire is twice as long as the second and has twice the diameter of second. The resistance of the first will be (a) twice of the second (b) half of the second (c) equal to the second (d) four times of the second. 73. An electric wire is connected across a cell of e.m.f. E. The current I is measured by an ammeter. R is the resistance. According to Ohms law (a) E = I2R (b) E = IR (b) E = R/I (d) E = I/R 74. The resistance of a wire at temperature tC and 0C are related by (a) Rt = R0[1 + t] (b) Rt = R0 [1 - t] 2 (c) Rt = R 0[1 + t] (d) Rt = R02[1 - t] 75. The electromotive force of a standard cell balances across 150 cm length of a wire of potentiometer. When a resistance of 2 ohm is connected as a shunt with the cell, the balance point is obtained at 100 cm length. The internal resistance of the cell is (a) 0.1 ohm (b) 1 ohm (c) 2 ohm (d) 0.5 ohm 76. When a resistance of 9.5 is connected across a battery then voltage across the resistance is 11.4 V. If the resistance connected across the same battery is 11.5 , the voltage across it is 11.5 V. (a) The e.m.f. is 12.0 V (b) Internal resistance of battery is 0.4 ohm (c) E.M.F. is 11.4 V (d) Data is inconsistant 77. A storage cell of e.m.f. 12 V when close circuited through an external resistance of 11.5 ohm shows a potential difference of 11.5 V. How much is the internal resistance of the cell ? (a) 1.5 (b) 2.5 (c) 0.5 (d) 2.0 78. The resistance of an ammeter is 5.0 . It can measure upto 0.5 A current. To convert it into voltmeter which may read upto 50 V. What value of resistance in ohms should be connected in series ? (a) 5 (b) 100 (c) 95 (d) 150
7

79. The resistance of the galvanometer is 90 ohm. If only 10 per cent of the main current may flow through the galvanometer, in which way and of what value, a resistor is to be used ? (a) 10 ohm in series (b) 10 ohm in parallel (c) 810 ohm in series (d) 810 ohm in parallel 80. If we want to change a galvanometer into ammeter, extra resistance required is (a) low resistance in parallel (b) high resistance in parallel (c) low resistance in series (d) high resistance in series. 81. In a parallel arrangement of R1 > R2, the power dissipated in resistance R1 will be (a) less than R2 (b) same as R2 (c) more than R2 (d) none of these 82. A current of 2A passing through a conductor produces 80 J of the heat in 1second. The resistance of the conductor is (a) 0.5 (d) 2 (c) 4 (d) 20 83. A 2kW boiler used for 1 hour everyday consumes the following electrical energy in thirty days (a) 60 units (b) 120 units (c) 15 units (d) none of these above 84. An electric bulb of 100 watts is connected to a supply of electricity of 220 volt. The resistance of the filament is (a) 484 ohms (b) 100 ohms (c) 22000 ohms (d) 242 ohms 85. The heat developed in an electric wire of resistance R by a current of I for a time t is I 2 Rt I 2t calories calories (a) (b) 4.2 4 .2 R I 2R Rt calories (c) (d) calories 4.2t 4.2 I 2 86. Heat produced in a wire of resistance R due to current flowing at a constant potential difference is proportional to (a) 1/R2 (b) 1/R (c) R (d) R2 87. An electric heater, kept in vacuum is heated continuously by passing electric current. Its temperature (a) will go on rising with time (b) will stop rising after some time as it will lose heat to the surroundings by conduction (c) will rise for some time and thereafter will start falling (d) will become constant after some time because of loss of heat due to radiation. 88. There are two electric bulbs of 40 W and 100 W. Which one will be brighter when first they are connected in series and then in parallel (a) 40 W in series and 100 W in parallel (b) 100 W in series and 40 W in parallel (c) 40 W both in series and parallel will be uniform (d) 100 W both in series and parallel will be uniform 89. An electric toaster operates on 120 V. How much heat is produced by each electron that passes through it ?

(a) 120 calorie (c) 120 1.6 10-19

120 calorie 4.2 107 (d) 120 1.6 10-19/4.2 calorie

(b)

90. A spark of man-made 10 million volt lightning had an energy output of 1.25 105 watt sec. How many coulombs charge flowed ? (a) 1.25 1012 C (b) 1.25 10-2 C -5 (c) 1.25 10 C (d) 1.25 107 C 91. Direct current is passed through copper sulphate solution using platinum electrodes. The elements liberated at the electrodes are (a) copper at anode and sulphate at cathode (b) sulphur at anode and copper at cathode (c) oxygen at anode and copper at cathode (d) copper at anode and oxygen at cathode. 92. A voltameter is an instrument (a) to measure the potential difference (b) to determine the electron chemical equivalent (c) to find the electric power (d) made up of a pile of voltmeters. 93. According of Faradays laws of electrolysis, the amount of deposition is proportional to (a) 1/time for which current passes (b) electro chemical equivalent of the substance (c) 1/current (d) 1/electron chemical equivalent. 94. In a copper voltameter experiment, current is decreased to one-fourth of the initial value but it is passed for four times the earlier duration. Amount of copper deposited will be (a) same (b) one-fourth of the pervious value (c) four times the previous value (d) (1/6)th of the pervious value. 95. In charging a battery of motor car, the following effect of electric current is used (a) magnetic (b) heating (c) chemical (d) induction. 96. Phenomenon of electrolysis was first given by (a) Arrhenius (b) Kirchhoff (c) Faraday (d) Joule 97. A current I is passed for a time t in several voltmeters put in series. The masses of different substances deposited, liberated or dissolved on electrodes are directly proportional to their (a) chemical equivalents (b) molecular weights (c) atomic weights (d) atomic numbers 98. When a copper voltameter is connected with a battery of e.m.f. 12V, 2g of copper is deposited in 30 minutes. If the same voltameter is connected across a 6 volt battery, then the mass of copper deposited in 45 minutes would be (a) 1 g (b) 1.5 g (c) 2 g (d) 2.5 g 99. The value of current required to deposit 0.972 g of chromium is 3 hours, if the e.c.e. of chromium is 0.00018 g C-1, is
9

(a) 1 A (c) 0.5 A

(b) 1.5 A (d) 2 A

100. A 40 W, 60 W and 100 W electric bulbs use tungsten wire of the same diameter. Which bulb uses the longest tungsten wire ? (a) 60 W bulb (b) 100 W bulb (c) 40 W bulb (d) all have the same length Current Electricity (Answer) Multiple Choice Question 1. (c) 2. (c) 6. (a) 11. (c) 16. (b) 21. (c) 26. (b) 31. (b) 36. (a) 41. (b) 46. (a) 51. (c) 56. (c) 61. (a) 66. (c) 71. (b) 76. (a) 81. (a) 86. (b) 91. (c) 96. (a) 7. (a) 12. (d) 17. (a) 22. (b) 27. (a) 32. (a, b) 37. (c) 42. (a) 47. (a) 52. (b) 57. (a) 62. (b) 67. (c) 72. (b) 77. (c) 82. (d) 87. (d) 92. (b) 97. (a) 3. (b) 8. (c) 13. (c) 18. (d) 23. (a) 28. (b) 33. (c) 38. (c) 43. (a) 48. (d) 53. (c) 58. (a) 63. (d) 68. (a) 73. (b) 78. (c) 83. (b) 88. (a) 93. (a) 98. (b) 4. (a) 9. (b) 14. (c) 19. (c) 24. (a) 29. (a) 34. (c) 39. (c) 44. (b) 49. (b) 54. (a) 59. (a) 64. (a) 69. (c) 74. (a) 79. (b) 84. (a) 89. (d) 94. (a) 99. (c) 5. (a) 10. (d) 15. (a) 20. (c) 25. (a) 30. (b) 35. (b) 40. (d) 45. (d) 50. (c) 55. (c) 60. (a) 65. (d) 70. (b) 75. (b) 80. (a) 85. (a) 90. (b) 95. (c) 100. (c)

10