Vous êtes sur la page 1sur 4

Z4 opdracht Beeldanalyse

1. Wat is de titel? De titel van dit kunstwerk is La nuit, De nacht. 2. Welke kunstenaar heeft dit werk gemaakt? Het is gemaakt door de kunstenaar Aristide Maillol. 3. Hoe groot is het werk? en uit welk jaar komt het werk? Het werk komt uit 1909. Maillol heeft uitsluitend menselijke figuren uitgebeeld. Het zijn vooral massieve, vrouwelijke naakten, die genspireerd zijn door de vroege antieke beeldhouwkunst uit de 5de eeuw voor christus. Zijn beelden werden meestal meer dan levensgroot afgebeeld. Dit beeld is ongeveer 2 bij 2,5 meter. 4. Van welk materiaal (materialen) is het gemaakt? Het is gemaakt van brons. 5. Welke techniek(en) is (zijn) toegepast (bewerkingen)? Bij het ontstaan van dit kunstwerk zijn er verschillende technieken toegepast. Allereerst is er een gietvorm gemaakt, vaak wordt dit van was gemaakt. Dit wasmodel werd dan ingegoten met gips en in de oven gedaan. In deze holle vorm werd dan het brons gegoten en verder afgewerkt. Dit beeld is als laatste ook nog glad gepolijst. 6. Wat is er te zien? Je ziet een groot, massief donker, glanzend beeld van een naakte vrouw met opgetrokken knien en haar hoofd op haar armen en knien rustend. De kleuren die je ziet zijn zwart en groen/grijs. De vormen van de vrouw zijn rond en de details zijn goed zichtbaar, zoals de tenen, oren en vingers. Het beeld raakt overal met de verschillende lichaamsdelen. Hierdoor lijkt het nog meer een geheel, het is een soort van cirkel vorm. Het eerste gevoel dat bij mij naar boven komt is verdriet, onmacht en bescherming. Het beeld is op een blok geplaatst en staat midden op een plein. Hierdoor wordt het gevoel van eenzaamheid, verdriet en afzondering nog meer versterkt. Je ziet meteen dat het beeld van brons is gemaakt.

11. Welk beeldaspect is het sterkst aanwezig in het beeld? De beeldaspecten die het sterkt aanwezig zijn in dit beeld zijn de vorm en textuur. Je ziet heel duidelijk de ronde vormen van een lichaam terug in het beeld en de details zijn duidelijk uitgewerkt. Het beeld is meteen erg herkenbaar en het duidelijk te zien dat er sprake is van figuratieve kunst. De geheel lijkt wel heel erg in elkaar over te vloeien. Het beeld is een geheel en vormt een soort cirkel. Ook is het beeld heel massief. Het beeld ziet er zwaar uit en is niet hol van binnen. Daarnaast is de textuur van dit beeld ook erg bepalend. Het hele beeld voelt hard, glad en koud aan dat straalt het ook uit. 12. Tot welke stijl stroming hoort dit beeld? Het beeld behoort tot de stijl van het impressionisme. Bij deze stijl wordt er meer uitgegaan van de persoonlijke interpretaties dan van de natuurlijke vormen. Door deze vormen los te laten en de realiteit te vervormen kan de beeldhouwer het gevoel sterker tot uitdrukking laten komen. De beelden geven meer een impressie van algemeen menselijke emoties dan van een persoonlijk beleefd drama. Iedereen kan zich dus op zijn eigen manier in het beeld in leven, omdat het zoveel aan jouw eigen interpretatie overlaat. In het beeld van La nuit zijn deze aspecten terug te zien. Het beeld geeft snel een indruk van een emotie, maar laat de rest aan de eigen fantasie over. Er zijn geen extra kleuren gebruikt dan de materiaal kleur. Wel is er gebruik gemaakt van de natuurlijke ronde vormen.

1. Wat is de titel? Zonder titel. 2. Welke kunstenaar heeft dit werk gemaakt? Het is gemaakt door de kunstenaar Guido Geelen. 3. Hoe groot is het werk? en uit welk jaar komt het werk? Het werk is 2,5 meter lang en 3,35 meter lang. Het komt uit 2012 en van 1999 tot 2012 is eraan gewerkt. 4. Van welk materiaal (materialen) is het gemaakt? Het is gemaakt van aluminium. 5. Welke techniek(en) is (zijn) toegepast (bewerkingen)? Bij het ontwerpen van dit beeld zijn er diverse technieken toegepast. Het aluminium is eerst gesmolten en daarna in gietvormen gegoten. De kunstenaar laat de gietkanalen bewust zitten. Normaal worden deze na het gietproces weggezaagd, maar op deze manier worden de beelden overwoekerd door een vreemd netwerk van aders en het kunstmatige karakter benadrukt. Vooraf bedenkt hij hoe hij precies moet gaan gieten en via welke gietkanalen. Als de vorm eenmaal gegoten is blijft hij zo als hij eruit komt. Er komt geen laser, zagen of ciseleren aan te pas. De gietvorm wordt vooraf dus zo ontworpen dat tijdens het gieten de vormen op de juiste wijze uitkomen.

6. Wat is er te zien? Er is een groot beeld te zien, waarin ik vier dieren kan herkennen. Onderop staat een koe, daarop staat een varken, vervolgens een schaap en helemaal boven op een haan. Alle dieren zijn gemaakt van aluminium en mat grijs van kleur. Elke lijf heeft bestaat uit ronde gaten en daar steekt bij elk dier een soort stok doorheen. Eerst dacht ik dat het een trompet was, nu weet ik dat dit de gietkanalen zijn. Het beeld is groot, doordat alle dieren op elkaar staan en daardoor valt het mij erg op. Om en om kijken de dieren naar een andere richting. Dit geeft mij het idee dat zij op elkaar passen en samen sterk staan. Toen ik dit beeld zag vond ik het een heel grappig en vrolijk beeld. Het zijn allemaal boerderij dieren die midden in de stad staan, tussen de huizen maar toch in een vrije omgeving. De wijk waarin dit beeld staat is een duurdere wijk in Leiden en ik vind dit beeld daar goed bij passen. Aan de ene kant, omdat het beeld simpel is (dieren van aluminium) in een statige wijk en aan de andere kant omdat het ook wel erg artistiek is. Door de gaten die er in zitten kan je door het beeld heen kijken en zie je de omgeving. De stenen van de straat en de huizen, het groen van de bomen en het water in de gracht. Hierdoor creert het veel ruimtelijkheid en kan je het vanuit verschillende kanten zien, buitenaf, binnenkant, er door heen en langs het beeld. 11. Welk beeldaspect is het sterkst aanwezig in het beeld? De beeldaspecten ruimte en vorm(verhoudingen) zijn het sterkst aanwezig in het beeld. De dieren zijn weergegeven op waren grote en de verhoudingen zijn zoals in de werkelijkheid. Door de grote neemt het beeld veel ruimte in. Daarnaast is de manier waarop de dieren zijn samengevoegd ook van invloed op de ruimte. Ze staan allemaal op elkaar en lijken hierdoor groter en hoger. Doordat er allemaal gaten in het beeld zitten kan je door het beeld heen kijken. Dit vergroot het ruimtelijke karakter van het kunstwerk. De omgeving wordt meer bij het beeld betrokken en hierdoor wordt het beeld levendiger. Toen ik het beeld langer bekijk en dichterbij ging kijken vond ik dat het beeld minder massa leek in te nemen in de ruimte. De doorkijkjes en de krachtige omgeving nemen de massa en ruimte van het beeld weg.