Vous êtes sur la page 1sur 58

Transportul maritim

Armator = Proprietarul navei Navlositor = Beneficiarul serviciului de transport maritim Contractul de transport maritim - Charter Party sau Booking Note(nave de linie) Navlu Preul transportului maritim

ASIGURAREA MARITIM
1. Interesul asigurrii maritime 2. Riscurile n asigurarea maritim 3. Avariile navei i ale mrfurilor

4. Contractul de asigurare maritim

1. Interesul privind asigurarea maritima


Interesul asigurrii maritime - reprezint dreptul patrimonial pe care asiguratul dorete s-l pstreze sau s-l obin, sau obligaia patrimonial pe care dorete s o evite. FORMELE INTERESULUI: 1. Pierderea dreptului de proprietate (total sau partial), asupra navei sau mrfii. 2. Neobinerea dreptului de proprietate sperat. 3. Apariia unei obligaii patrimoniale nedorite.

Principalele interese maritim sunt:


naval;

asigurarea

Navele, inclusiv cele care se afla n constructie n antierul


proprietarul antierului.

- purttorul interesului este armatorul sau

Mrfurile care fac obiectul transportului pe mare;


Persoanele interesate n asigurarea mrfurilor : - Proprietarul, - Depozitarul, in baza condiiilor contractului de depozitare ia asupra sa riscul pierderii ntmpltoare sau al deteriorrii mrfii. - Cruul, mputernicit s nu elibereze marfa pn la ncasarea drepturilor sale bneti - Alte persoane cu drept de gaj asupra mrfii.

Navlul n cazul navlosirilor pe voiaj; (Chiria n


cazul navlosirilor n time-charter sau Plata cltoriei efectuate n baza contractului de transport maritim de pasageri).

Profitul sperat din realizarea mrfii; (se calculeaz de obicei ca un procent de 10% din preul
mrfii n portul de destinaie i se include n valoarea asigurat a mrfii). asigur concomitent cu nava, navlul i marfa.

Contribuiile la avaria comun,

- de obicei se

2. Riscurile n asigurarea maritim


a) Riscuri maritime - generale,
acoperite de condiiile obinuite de asigurare

b) c)

Riscuri speciale Riscuri excluse

a) Riscuri maritime - generale


Riscurile mrii sunt orice accidente sau ntmplri survenite n timpul transportului maritim, indiferent dac ele sunt sau nu rezultatul direct al aciunii vnturilor sau valurilor. Principalele riscuri in transportul maritim sunt: furtuna, trsnetul, naufragiul,
esuarea, abordajul, rsturnarea, coliziunea, aruncarea mrfurilor de valuri peste bord, incendiul, furtul, jaful, capturarea i sechestrarea de ctre dumani, pirai, etc.

b)

Riscuri speciale

- se asigur numai la cererea expres a asiguratului, care face meniune special n acest sens n cererea de asigurare, pltind o prim suplimentar Astfel de riscuri pot fi : - Riscuri ce in de natura bunului asigurat: spargere, alterarea alimentelor, zgriere, risipire, ncingerea cerealelor;
- Riscuri cu caracter social politic: rzboi, prohibirea comerului, blocada, ostilitile, represaliile, sechestrul, embargoul, grev etc.

c)

Riscuri excluse

- sunt riscurile pentru care asigurtorul nu poart nici o rspundere n eventualitatea c ele ar interveni n cursul unui transport de mrfuri asigurat.
- sunt evenimentele cauzatoare de pagube care in preponderent de: - natura i caracteristicile fizico-chimice ale bunurilor asigurate, sau - se datoreaz neglijenei i nerespectrii normelor

tehnice, condiiilor de management al riscului impuse de asigurtori.

Exemple de riscuri excluse


Viciul propriu al mrfii, adic orice defect sau conformaie defectuoas a obiectului precum i orice deteriorare la care obiectul este supus prin natura lui (evaporare, uscare, uzura normal, etc.); Contaminarea radioactiv; Transportul materialelor radioactive Starea de nenavigabilitate a navei; Ambalarea necorespunztoare; Expedierea n stare deteriorat sau vtmarea prin aciunea insectelor, rozroarelor; Aciunea premeditat sau imprudena grav a asiguratului; Capturi, confiscri si orice alte intmplri provenite din contraband, comer prohibit sau clandestin; Cheltuieli de carantin, iernat si stalii;

3. Avariile navei i ale mrfurilor

Avaria reprezint o pagub material, o vtmare a obiectului asigurat care aduce modificri n integritatea fizic sau proprietile fizico-chimice ale acestuia.

n functie de intensitatea aciuni riscului i interesele pe care le afecteaz, avariile sunt:

Avarii totale (total loss),


Avarii pariale sau particulare (particular loss), Avarii generale sau comune (general average loss).

Avaria total
- pierderea complet a bunului asigurat sau vtmarea integritii fizico-chimice a acestuia pn la ncetarea de a mai face parte din genul iniial de bunuri de care aparinea.
Avaria total poate fi: - avarie total real - avarie total constructiv ( constructive total loss) .

Avaria total real


ipotezele urmtoare:

presupune

una

din

- distrugerea fizic total a obiectului asigurat de


exemplu marfa scufundat ntr-o ap adnc, mrfurii incendiate sau distruse in alt mod; - distrugerea obiectului ntr-un asemenea grad, nct acesta nceteaz s mai fac parte din categoria obiectelor de origine. De exemplu, nava euat i lovit de stnci pn este abandonat, cimentul udat de apa mrii i devenit fr valoare, etc.; - lipsirea complet i definitiv a asiguratului de posesia obiectului asigurat, ca de exemlu, nava i mrfurile rechiziionate sau confiscate de inamic.

are loc n cazul n care pierderea obiectului asigurat este aproape inevitabil, acesta trebuind s fie abandonat.
Abandonul obiectului asigurat poate fi determinat de cauzele urmtoare: - pierderea real a a obiectului apare inevitabil, cheltuielile de salvare, pentru reintrarea n posesie sau reparaii depesc valoarea obiectului dup recuperare sau recondiionare.
Dauna total constructiv poate fi considerat de asigurat fie ca o daun parial, primind ca despgubire valoarea estimat a pagubei, fie ca o pagub total, pretinznd asigurtorului despgubire la valoarea asigurat.

Avaria total constructiv

Avaria parial sau particular


- este orice avarie care nu este total, dar care presupune totui o vtmare care a fost produs n mod accidental, ntmpltor, de un risc asigurat.

Avaria comun sau general


intenionat de comandantul navei ntr-un moment n care ntreaga expediie este ameninat de o primejdie grav, care iese din comun, n scopul de a salva expediia respectiv.
Pagubele vor fi suportate de toi cei interesai, proporional cu valoarea interesului lor.
Avaria comun este de fapt o avarie particular petrecut n anumite condiii
Uzanele privind avariile comune au fost codificate sub numele de Regurile York-Anvers - modificate n 1950 si reactualizate in anul 1974 de catre Comitetul Maritim Internaional de la Hamburg .

- este sacrificiul sau cheltuiala extraordinar, fcut

Condiii cumulative pentru ca o avarie


particular s fie considerat avarie comun: - trebuie s existe o primejdie real, mai grav dect primejdiile obinuite ale mrii, care s amenine ntreaga expediie, - trebuie s existe un sacrificiu de bunuri sau o cheltuial extraordinar, dar intenionat, n scopul salvrii proprietii comune. - sacrificiul sau cheltuielile trebuie s fie absolut necesare i s aib un caracter excepional, respectiv s se detaeze de cheltuielile normale ale armatorului n cadrul obligaiilor sale contractuale, - sacrificiul sau cheltuielile trebuie s fie reale i n acelai timp rezonabile.

Regurile York-Anvers pentru reglementarea avariilor comune nu sunt obligatorii dect n msura n care s-a fcut meniune expres n Charter-Party sau Conosament.
OBSERVATIE: Avaria comun este independent de orice asigurare. Se depune autoritilor portuare, la prima escal a navei, o declaraie de avarie comun. Pe baza declaraiei se numete un specialist - dispaor care trebuie s stabileasc precis valoarea intereselor constructive respective: valoarea navei, valoarea ncrcturii, valoarea navlului.

4. Contractul de asigurare maritim

4.1.Obligaia asigurrii mrfii, potrivit contractului de livrare a mrfii

n contractele de vnzare-cumprare internaionale se reglementeaz nu numai condiiile tranzaciei ci i condiiile expedierii, transportului i asigurrii mrfii, Cele mai rspndite contracte comerciale internaionale care implic transport maritim sunt desfsurate n condiiile de livrar

CIF, FOB i FAS.

n funcie de condiiile de livrare nscrise n contractul comercial, partea interesat n asigurarea mrfii este fie cumprtorul fie vnztorul, n funcie de momentul predrii riscurilor ce privesc marfa pe timpul transportului.

Condiia CIF (Cost, Insurance, Freigth)


Vnztorul are obligaia ncheierii a doua contracte: - contractul de transport maritim i - contractul de asigurare maritim, reprezentat prin polita de asigurare maritim.
Asigurarea trebuie s fie ncheiat la o societate de asigurare de bun reputaie n una din condiiile A, B sau C, nu i pentru riscuri speciale. Marfa vndut n baza unei tranzacii CIF trebuie asigurat pentru o suma care corespunde valori ei asigurate, determinat n baza uzanelor comerciale internaionale, de obicei valoarea facturat a mrfii

plus 10% profitul sperat.

OBSERVAII
1) n tranzaciile CIF polia trebuie s acopere numai marfa specificat n conosament, iar acesta trebuie s includ numai marfa care a fcut obiectul tranzaciei. Dac conosamentul i polia includ i alte mrfuri, cumprtorul are dreptul s refuze acceptarea documentelor i s rezilieze contractul de vnzare-cumprare.

2) Obligaia vnztorului de a transmite polia de asigurare cumprtorului are o importana practic deosebit. Nendeplinirea acestei obligaii constituie o nclcare a contractului de vnzare-cumprare internaional, cumprtorul fiind n drept s refuze marfa pe acest motiv chiar dac aceasta a ajuns cu bine la destinaie. Polia poate fi emis la ordin sau la purttor pentru a putea fi transmis liber vnztorului sau cumprtorului, prin andosare sau nmnare.

Condiia de livrare FAS (FREE ALONGSIDE SHIP)


Vnztorul nceteaz s mai suporte riscurile dup ce a livrat marfa pe cheu n portul de ncrcare, de-a lungul navei, potrivit uzanelor portuare, moment din care interesele asigurabile trec la cumprtor, care va ncheia asigurarea potrivit cu ceea ce ar putea pierde (marf, navlu, beneficiu sperat).

Condiia de livrare FOB (FREE ON BOARD)


Vnztorul este obligat numai s comunice cumprtorului, care suport riscurile din momentul n care marfa a trecut balustrada navei n portul de ncrcare, datele necesare ncheierii asigurrii. Vnztorul poate lua asupra sa obligaia ncheierii asigurrii, din dispoziia cumprtorului i pe cheltuiala acestuia din urm. Acest fapt nu modific specificul tranzaciilor FOB, ntruct cheltuielile de asigurare sunt suporate de cumprtor. Vnztorul nu se elibereaz de cheltuielile necesare asigurrii mrfi de la depozitul din punctul de expediere i pn la ncrcarea mrfii la bordul navei, cheltuieli pe care trebuie s le fac oricum n cazul unei vnzri FOB.

4.2.Condiiile de asigurare a mrfurilor


Din 1982 Institutul asigurtorilor din Londra, a elaborat

Condiiile de asigurare a mrfurilor care fac obiectul transportului: - Condiiile A, B sau C, - Condiia Riscuri de depozitare - Condiia Riscuri de furt, jaf i nelivrare.

Condiia de asigurare A

- ALL RISKS / TOATE RISCURILE Sunt acoperite toate riscurile de pierdere si avariere a bunurilor asigurate, cu urmtoarele excluderi : Grupa de excluderi a)
nu se acoper nici prin asigurare suplimentar

Pierderea, avaria si cheltuiala rezultnd din sau provocate de:


- comportarea necorespunztoare voit a asiguratului; - pierderea uzual n greutate sau volum, uzura normal, a bunului asigurat; -ambalarea i pregatirea insuficient sau necorespunzatoare a bunului asigurat; - viciul propriu sau natura bunului asigurat;

- ntrzierea direct, pierderea sau frustrarea voiajului; - insolvabilitatea sau nendeplinirea obligatiilor financiare de catre proprietarii, administratorii, navlositorii sau operatorii navei; - utilizarea oricrei arme de rzboi care folosete fisiunea si/sau fuziunea nuclear, atomic sau alt reacie asemntoare ori alt for sau obiect radioactiv; - contaminarea radioactiv;

- starea de nenavigabilitate a navei sau ambarcaiunii, faptul ca nava, ambarcaiunea, mijlocul de transport, containerul este inadecvat pentru transportul n bune condiii al bunului asigurat, dac asiguratul sau prepuii si au cunotin de starea de nenavigabilitate sau de inadecvare n momentul ncrcrii bunului asigurat.

Grupa de excluderi b) RISCURI DE RZBOI ( CONFLICTE MILITARE )


.

Pierderea, provocate de:

avaria

cheltuiala

rezultnd

din

sau

-rzboi, rzboi civil, revoluie, rebeliune, insurectie sau conflicte civile rezultnd din acestea, sau orice act ostil al sau impotriva unei puteri beligerante; -capturare, sechestrare, arestare, reinere sau detenie (cu excepia pirateriei), tentativa de a le face i consecinele acestora; - mine, torpile, bombe sau alte arme de razboi abandonate.

Grupa de excluderi c) RISCURI DE GREVE ( CONFLICTE SOCIALE )


Pierderea, avaria si cheltuiala rezultnd din sau provocate de:
- greviti, muncitori n lock-out sau persoane lund parte la tulburri, revolte sau micri civile; - greve, tulburri, revolte sau micri civile; -orice terorist sau orice persoan acionnd din raiuni politice .

Condiia de asigurare B
Sunt acoperite, cu exceptia excluderilor a), b), c), riscurile de pierdere i avarie la bunurile asigurate, cauzate de:

- incendiu sau explozie; - euarea, scufundarea sau rsturnarea navei sau ambarcaiunii; - rsturnarea sau deraierea mijlocului de transport terestru; - coliziunea sau contactul navei, ambarcatiunii sau mijlocului de transport cu un obiect exterior, altul decat apa; - descrcarea mrfii ntr-un port de refugiu

sacrificiul n avaria comun;

-* cutremur de pmnt, erupie vulcanic sau trsnet; - aruncarea sau *luarea de valuri peste bord;

-* intrarea apei de mare, lac sau ru n nav, ambarcatiune, cala, mijloc de transport, container sau loc de depozitare;
-* dauna total a unui colet pierdut peste bord sau czut n timpul ncrcrii sau descrcrii pe i de pe nav, ambarcaiune sau alt mijloc de transport.

Condiia de asigurare C
Sunt acoperite, cu exceptia excluderilor a), b), c), riscurile de pierdere i avarie la bunurile asigurate, cauzate de: - incendiu sau explozie; -euarea, scufundarea sau rsturnarea navei sau ambarcaiunii; - rsturnarea sau deraierea mijlocului de transport terestru; - coliziunea sau contactul navei, ambarcatiunii sau mijlocului de transport cu un obiect exterior, altul dect apa; - descrcarea marfii ntr-un port de refugiu; - sacrificiul n avaria comun; - aruncarea bunurilor peste bord;

Asigurarea ncheiat n baza condiiilor de asigurare A B i Cacoper i:


- cheltuielile i contribuiile la avaria comun. - suma ce reprezint proporia rspunderii stabilite conform clauzei, culp comun n caz de coliziune, dac aceast clauz este prevzuta n contractul de navlosire.

Condiia de asigurare
RISCURI DE DEPOZITARE
Riscurile de pierdere si avarie la bunurile asigurate, cauzate de: - incendiu; trsnet, explozie - ploaie torenial inclusiv efectele indirecte ale acesteia; - grindina; inundaie; - furtuna; uragan; - cutremur de pmnt; - prbuire sau alunecare de teren; - greutatea stratului de zpad sau ghea; - avalane de zapad; cderea pe cldiri sau alte construcii a unor corpuri.

Condiia de asigurare FURT, JAF SI NELIVRARE se aplic numai n completarea uneia din condiiileB sau C

Condiiile de asigurare RISCURI DE RZBOI i RISCURI DE GREVE


se aplic numai n completarea uneia din condiiile de asigurare A, B, sau C

4.3.Condiiile de asigurare a navelor


Principalele condiii de asigurare sunt: - Pierdere total, avarii i rspundere pentru coliziuni - Pierdere total, avarie comun i rspundere pentru coliziuni - Pierdere total Se pot asigura separat: corpul navei, mainile i instalaiile.

4.4. Polia de asigurare, form a contractului de asigurare.


Dup felul mijlocului de transport la care se refer asigurarea: Polie de asigurare maritime; Polie de asigurare fluviale. n funcie de obiectul asigurat se deosebesc: Polie de asigurare CASCO - se refer la acoperirea

unor riscuri legate de corpul vehicolului de transport; Polie de asigurare CARGO - se refer la asigurare de mrfuri sau bunuri de orice fel transportate pe un mijloc de transport. Polie de asigurare a navlului

Poliele de asigurare CASCO :

Polia de cltorie voyage policy - n care nava este asigurat pentru o anumit cltorie menionat n contract, indiferent de elementul timp; Polia pe timp - time policy , n care nava este asigurat pentru o anumit perioad de timp - indiferent de numrul de cltorii efectuate n decursul perioadei n care a fost asigurat; Polia de constructie building risks policy - care acoper riscurile n timpul construciei navei; Polia de port care acoper riscurile specifice n timpul staionrii mai ndelungate a navei ntr-un port, inclusiv deplasarea n incinta teritorului portuar, etc.

Poliele de asigurare CARGO se clasific n:


- Polie de abonament, -prin care se stabilete c ntr-un anumit interval de timp, pentru anumite cltorii determinate, toate mrfurile expediate de asigurat n mod automat vor fi asigurate.
- Polie flotante, care sunt variante ale polielor de abonament:

se stabilete un plafon valoric numit de acoperire, plafon care scade cu fiecare expediie de mrfuri pn la epuizarea valorii asigurate. n poliele flotante asigurarea este descris n termeni generali, stabilirea anumitor amnunte fiind lsat pe seama unor declaraii ulterioare.

Poliele de asigurare - elemente obligatorii:

Numele i adresa prilor contractante;

Nava (numele navei, anul construciei si celelalte mijloace de transport care particip la realizarea expediiei), cltoria asigurat, durata cltoriei; durata asigurrii. Obiectul asigurrii (marfa, nava sau alt interes asigurabil) i valoarea lui; Suma asigurat; Prima de asigurare; Riscurile asigurate si excluderile de la asigurare (condiiile de asigurare). Numele beneficiarului ndreptit s primeasc asigurarea n caz de sinistru.

4.5. Tarifele primelor de asigurare - factori de influen Sfera de cuprindere a asigurrii. Valoarea asigurabil si suma asigurat. Natura mrfurilor transportate. Ambalajul mrfurilor asigurate. Nava cu care se execut transportul. Modalitatea de ncrcare. Anotimpul n care se efectueaz transportul pe ap i ruta. Statistica pierderilor anterioare ncheieri asigurrii. Aprecieri obiective i subiective ale asigurtorului. Starea conjunctural a pieei internaionale a asigurrilor.

Valoarea asigurabil, suma asigurat i acoperirea prin asigurare


n Romnia, condiiile privind asigurarea facultativ a bunurilor care fac obiectul transportului extern precizeaz c suma asigurat este valoarea indicat n contractul de asigurare i poate fi format din: Valoarea bunului potrivit facturii, n cazul bunului care nu are valoare comercial, valoarea de pia a acestuia la locul de expediere n momentul ncheierii asigurrii; Costul transportului, costul asigurrii, precum i alte costuri care sunt n legatur cu transportul bunului, n msura n care acestea nu sunt incluse n valoarea facturii; Cheltuieli i taxe vamale; O supraasigurare de 10% din valoarea bunului, dac nu s-a convenit altfel pentru acoperirea acelor cheltuieli care nu pot fi prevzute la ncheierea asigurrii.

De exemplu, o marf cu valoarea de 10.000$ a fost asigurat pentru suma de 8.000$ i a fost pierdut total n timpul transportului. Asiguratul suport o daun de 10.000$, iar acoperirea prin asigurare reprezint numai 8.000$, daunele reprezentnd diferena dintre valoarea asigurat i suma asigurat (2.000$) nu sunt supuse compensrii prin asigurare. Dac bunul asigurat sufer numai o avarie parial, dauna respectiv va fi acoperit proporional cu raportul dintre suma asigurat i valoarea asigurabil. Concret, modul de calcul va fi urmtorul: Valoarea asigurabil 10.000$ Suma asigurat 8.000$ Valoarea daunei 2.000$ Raportul dintre suma asigurat i valoarea asigurabil 8.000$/10.000$=4/5 Acoperirea prin asigurare este de 4/5x2.000=1.600$

n cazul asigurrii CASCO


Valoarea asigurabil poate fi valoarea de nlocuire sau
valoarea din nou a navei la data asigurrii.

Suma asigurat

- nava se asigur pentru suma declarat de asigurat i agreat de asigurtor. Ea nu trebuie s fie inferior valorii de nlocuire i nici s nu depeasc valoarea din nou a navei la data asigurrii.

O nav este asigurat pentru o sum asigurat de 1,8 mil. $. Se efectueaz un transport de mrfuri, asigurate pentru 700.000 $. Ca urmare a avarierii produs de o coliziune, apa a ptruns n cal, fiind nevoie de serviciul unui remorcher pentru a tracta nava la primul port pentru reparaii. Pentru serviciul su se pltesc 150.000 $. ntreinerea echipajului i combustibilul n plus pn la port = 35.000 $. n urma coliziunii, la nav sunt avarii de 350.000 $ iar la marf de 120.000 $. Se cere: a. cheltuielile care intr n avaria comun; b. cota de contribuie la avaria comun; c. despgubirea pltit de asigurtorpentru fiecare dintre asigurai.
1. REZOLVARE

Che. avaria comun = 150.000$ + 35.000$ = 185.000$; Masa creditoare 185.000$ b. Cota = ----------------------------* 100 =------------------------------ = 9,11% Masa debitoare 1.450.000 + 580.000
a.

Contribuia navei la avarie = 9,11% * 1.450.000$ = 132.095$ Contribuia mrfii la avarie = 9,11% * 580.000$ = 52.838$ c. Asigurtorul pltete pentru despgubirea: navei: 350.000$ + 132.092$ = 482.098$; mrfii: 120.000$ + 52.838$ = 172.838$.

. Cluburile de Protecie i Indemnizare Protection


and Indemnity (P&I) Clubs
1) Rspunderea pentru coliziune a navei armatorului cu o alt nav 2) Rspunderea armatorului pentru daunele pricinuite prin coliziune

mrfurilor sau altor bunuri transportate cu nava sa. 3) Rspunderea pentru daunele pricinuite navelor i bunurilor aflate la bordul acestora, n alt mod dect prin coliziune 4) Rspunderea pentru daunele pricinuite obiectelor fixe sau plutitoare (danei, docului, cheiului) 5) Rspunderea n baza contractelor de alimentare cu combustibili (bunkeraj) 6) Rspunderea pentru ndeprtarea epavelor rezultate din naufragiu 7) Rspunderea derivat din contractele de nchiriere a instalaiilor i utilajelor de ncrcare-descrcare 8) Rspunderea pentru neasigurarea proteciei i conservrii bunurilor transportate 9) Rspunderea pentru mrfurile transportate n containere 10) Nencasarea contribuiei mrfii la avaria comun. 11) Alte rspunderi