Vous êtes sur la page 1sur 20

Ce este alcoolul?

Alcoolul este o substan care, odat ptruns n organism, ajunge direct n snge, blocnd mesajele ctre creier i alternd percepiile, emoiile, simurile i coordonarea micrilor.

Abuzul de alcool
Cu certitudine putem spune ca abuzul de alcool are loc atunci cnd se bea: n mprejurri nepotrivite (conducerea mainii, serviciu, sport, sarcina); pn la beie; pentru ameliorarea unei stri sufleteti tulburate ("de necaz"); pe termen lung n cantiti mari (la brbai zilnic peste 40 g iar la femei peste 20 g de alcool pur pe zi).

Cercetare medicala
Cercetarea medicala a stabilit ca la barbati un consum mediu de 60 de grame de alcool pur pe zi, extins pe o perioada de ani de zile, produce cu siguranta leziuni hepatice. In cazul femeilor 20 de grame de alcool pur pe zi inseamna un risc crescut de a dezvolta o afectiune hepatia serioasa. Chiar si doza zilnica de 40 de grame constituie deja un risc, mai ales pentru creier.

Dintre efectele negative ale alcoolului asupra organismului cele imediate sunt: scderea capacitii de a gndi limpede; alterarea memoriei; tulburri de vedere; vrsturi; greutate n coordonarea micrilor; pierderea cunotinei chiar, com alcoolic sau se poate ajunge chiar i la deces.

Alcoolismul

Starea de ebrietate
n stare de ebrietate apar modificri n mai multe domenii: dispoziia psihic: de la bun dispoziie la deprimare, suprare i agresiune; iniiativa: de la stimulare la inhibare; comportamentul social: de la facilitarea unor contacte la manifestri bdrane i agresive; starea de contiin: de la senzaia de a fi mai treaz i contient la obnubilare (stare patologic manifestat prin ameeli, prin pierderea temporar a contiinei) i com; raionamentul: ncetinire, idei obsesive, scade capacitatea critic, ceea ce uneori este confundat cu o gndire creativ; motricitatea: vorbire mai greoaie sau cu alte modificri, perturbri n coordonarea micrilor i gesticulaie necontrolat cu micri ample; modificri neuro-vegetative: vasodilataie, modificarea pulsului, greuri i vrsturi, tulburri ale termoreglrii.

Formele alcoolismului
Butorii de tip ALFA Acetia consuma alcool pentru a se uura, ncercnd s-i rezolve prin aceasta deferite probleme. n aceast form nc exist control asupra consumului de alcool dar progresiv se poate instala dependent. Butorii de tip BETA Acetia consuma frecvent alcool, cu diferite ocazii, fr a fi nc instalat dependent. Totui pot aprea anumite acuze legate de complicaii organice datorate abuzului de alcool (boli de ficat, de stomac, etc.)

Butorii de tip GAMA Acetia sunt dependeni de alcool n primul rnd psihic, dar i fizic. Nu mai pot controla cantitatea de alcool consumat (dup primele pahare nu se pot opri pn la mbtare).
Butorii de tip DELTA Acetia sunt dependeni de alcool n primul rnd fizic. Pot pstra o perioad mai lung conprolul asupra cantitii de alcool cansumata (nu se mbat tare, dar nici nu pot renuna). Butorii de tip EPSILON (periodici) Acetia sunt dependeni de alcool consumnd necontrolat timp de cteva zile, avnd, ns i perioade mai lungi fr consum abuziv.

Adolescenti betivi
Toata lumea stie ca in Rusia si in Franta oamenii sunt mari consumatori de alcool. Va prezentam in imaginile de mai jos modul in care sunt obisnuite sa petreaca adolescentele din aceasta tara.

Bauturi alcoolice
uica de prune este cel mai frecvent ntlnit n ara noastr, producndu-se n cantiti mult mai mari comparativ cu alte tipuri de buturi alcoolice tari. n funcie de sortiment, poate avea o concentraie alcoolic ntre 25-50%. Alte bauturi naturale:uica de prune, Rachiul de tescovin, Buturile alcoolice tari din cereale se fabric prin distilarea plmezilor fermentate (din gru, orz, ovz, secar), nvechirea i dup caz, aromatizarea lor; mai cunoscute sunt cele tip whisky (saubourbon) i gin (cu aroma de ienupr). Concentraia alcoolic a acestor buturi este de 4050%. Romul natural se obine prin distilarea melasei de la trestia de zahr.

Din categoria buturilor alcoolice industriale fac parte: rachiurile simple, rachiurile aromate i lichiorurile. Cele mai importante sortimente sunt: romul industrial, rachiul de viine, caise, portocale etc.ginul, un coninut de alcool cuprins ntre 25-45% Din grupa vinurilor speciale fac parte: vinuri spumante, vinuri spumoase, vinuri licoroase, vinuri aromatizate. Dintre buturile slab alcoolice, importan comercial deosebit are berea, fiind solicitat de cea mai mare mas de consumatori. Berea este o butur natural, obinut prin zaharificarea plmezii de orz germinat (mal), fierberea cu hamei i fermentarea alcoolic a mustului obinut.

Tratamentul alcoolismului
Abstinenta (renuntarea totala la consumul de alcool) este singura solutie pentru iesirea din dependenta. Alcoolismul se poate trata prin consiliere psihologica, asistenta medicala cura de dezalcoolizare, tratament post-cura prin internarea intr-un centru de recuperare, participarea regulata la grupuri de sprijin pentru dependentii de alcool.