Vous êtes sur la page 1sur 26

ADDITIONAL MATHEMATICS

SPM 2013
PAPER 1
THE LAST REVISION

TRY TO ANSWER THESE QUESTIONS
AND CHECK YOUR ANSWERS FROM THE FOLLOWING
SCHEME OF ANSWER AND MARKING




PAPER 1

1. Diagram shows part of the relation f(x)
State
(a) the type of
the relation,
(b) the range.

Answer:
(a) Many-to-one
(b) f(x) -3

x
f(x)
f(x) = (x 2)
2
3
(2, -3)
.
1
1
2. Given the function f(x) = 3 x, g(x) = px
2
q and
gf(x) = 3x
2
18x + 5. Find

(a) the value of p and q.
(b) gf(- 2).
Answer:
(a) gf(x) = p(3 x)
2
q
= px
2
6px + 9p q
Compare to 3x
2
18x + 5
p = 3, 9p q = 5 9(3) q = 5
q = 22
(b) f(-2) = 3 (2) = 5 gf(- 2) = g(5) = 3(5)
2
22
= 53
OR gf (-2) = 3(-2)
2
18(-2) + 5 = 53
M1
2
M1
2 Both correct
3. A function g is defined as g(x) = 7x 4. Find
(a) g
-
1,
(b) the value of h if g
-1
(h) = 2
Answer:

(a) g
-1
=


(b) g
-1
(h) = =

h = 10

x + 4
7
Using the principle:
ax + b
c
cx b
a
=
1
h + 4
7
2
2
M1
4. A quadratic equation with roots p and q is
x
2
+ mx + m = 0 where p, q and m are constants.
Express p in terms of q.
Answer:

(x p) (x q) = 0
x
2
(p + q) x + pq = 0
Compare to x
2
+ mx + m = 0
(p + q ) = m and pq = m

pq = (p + q) pq + p = q

p =


q
1 + q
3
M1
M2
OR:
Use SOR/POR
method:

SOR = p + q
POR = pq
5. Find the range of values of x for 4x
2
3 4x
Answer:

4x
2
+ 4x 3 0
Let 4x
2
+ 4x 3 = 0
(2x 1) (2x + 3) = 0
x = ; x = 2 ?

x 2 ; x



- 2
x
a = 4 > 0 minimum graph
M1
M2
3
M2
6. Diagram shows the graph of a quadratic function
y = f(x). The straight line y = 15 is a tangent of the
curve y = f(x).

(a) State the equation of the axis of symmetry of the
curve.
(b) Express f(x) in the form of (x + p)
2
+ q, where p
and q are constants.
Answer:

(a) x =

x = 2

(b) (x 2) 15
q = 15
y = 15

x
2 6
y = f(x)
y
2 + 6
2
(x + p) + q
x + p = 0 x = p (axis of symmetry)
q = optimum value (either minimum or
maximum based on the graph)
the mid-point of the two
points on the curve that
intersect at x-axis
2
2
M1
M1
0
7. Solve the equation: 16
x
=
Answer:

2
4(x)
=

2
4x
= 2 [2
3(2 x)
]

2
4x
= 2
1 6 + 3x

4x = 5 + 3x
x = 5


2
8
2 x

2
2
3(2 x)

M1
M2
3
M1
Use the concept of the rules of
equation of indices
8. Solve the equation: 2 log
x
4 + log
x
8 = 7
Answer:

log
x
4
2
+ log
x
8 = 7

log
x
16(8) = 7 OR log
x
16(8) = log
x
x
7


128 = x
7

2
7
= x
7
OR 2
7
=

(
1
/
x
)
7


( )
7
=

x
7


x =

Use the concept of the rules of
equation of logarithms.
M1
M1
M2
3
Converting log to indices
9. The n
th
term of an arithmetic progression is given by
T
n
= 12 3n. Find the common difference of the
progression.
Answer:

a = T
1
= 12 3(1)
= 9
T
2

= 12 3(2)
= 6

d = T
2

a
= 6 9
= 3


M1
3
M2
10. Given that 12, 6, 3 is a geometric progression, find
the sum of the first 7 terms after the 3
th.
term of the
progression

Answer:

a = 12
r =
S
7*
= S
10
S
3


12 [1 ( )
10
] 12 [1 ( )
3
]



= 2.977

1 1
=
OR:

T
4
= 12 ( )
3
= 12/8
S
7*
= (12/8) [1 ( )
7
]
= 2.977
S
7*
= Sum from T
4
to T
10
or
first 7 terms after the 3
rd.
term
M1
M2
3
11. Given 0.471 + 0.000471 + 0.000000471 + = -------
Find the value of k.

Answer:

a = 0.471
r = 0.001

S

= =


=

k = 157
k
333
0.471
1 0.001
k
333
157
333
3
M2
M1
Use the concept of
the sum of infinity.
12. Diagram shows a circle with center O. The length of
minor arc AB is 4.8 cm and the angle of minor sector
BOC is 1 rad.
Using = 3.142, find
(a) the value of ,
(b) the length, in cm, of the major arc AC.
Answer:

(a) = = 0.75 rad.

(b)
AC (major)
= 2 (1 + 0.75)
= 4.534 rad.
S
AC (major)
= 6.4 ( 4.534 )
= 29.02 cm.

C
B
A
O
6.4
4.8
M1
1
2
13. Given that y = x
3
(3x + 1)
4
, find the value of
when x = 1.
dx
Answer:

= (3x + 1)
4
3x
2
+ x
3
(4)(3x + 1)
3
(3)


x = 1; = [3(1) + 1]
4
3(1)
2
+

(1)
3
(4)[3(1) + 1]
3
(3)

= 144
M2
3
M1
dy
dx
dy
dy
dx
14. The variables x and y are related by the equation

y = . The diagram below shows the straight line graph

obtained by plotting log
10
y against x.

(a) Express the equation in its linear form used to obtain

the straight line graph as shown in the diagram.

(b) Find the value of p.

Answer:

(a) log
10
y =log
10
p x log
10
3

(b) log
10
p =2

p =100


p

3
x


3
x

p
log
10
y

x
(0,2)
0
2
1
M1
15. Given that y =

(a) find the value of dy/dx, when x = 4 ,
(b) the approximate change in y when x increases
from 4 to 4.01
Answer:
(a)

2x + 1
(x 3)
2

M1
2
, x = 3
(2x + 1) (2) (2) (x 3) (1) (x 3)
2

(x 3)
4

dy/dx =
[2(4) + 1] (2) (4 3) (1) (4 3)
2
(2)
(4 3)
4

=
=
16
15 (b) Continue...

(b) x = 4
x = 0.01
dy/dx = 16
y = dy/dx x x
y = 16 (0.01)
y = 0.16
M1
M1
2
16. Given y = 5h i + (h 2) j is a non-zero vector and is
parallel to x-axis. Find the value of h.

Answer:

5h i + (h 2) j = x i + 0 j
( parallel to x-axis, vertical component of the vector = 0 )

h 2 = 0
h = 2
M1
2
17. Diagram shows the position of the point A, B and C relative
to origin, O.
Given B(1, 8), OA = 7i + 2j and OC = AB.
Find in terms of i and j,
(a) OC,
(b) CB.
Answer:

(a) AB = OA + OB
= (7 i + 2 j) + (i + 8 j)
= 6 i + 6 j
OC = 9/2 i + 9/2 j
(b) CB = OC + OB
= 9/2 i + 9/2 j + (i + 8 j)
= 11/2 i + 7/2 j
2
M1
M1
2
O
y
x
. A
C .
. B
18. Diagram shows a unit circle. T (h, k) is a point on
the rotating ray of an angle . Find in terms of h, the
value of
(a) cos .
(b) sin 2.

Answer:
(a) cos =

(b) sin 2 = 2 sin cos
= 2 (k) (p)
= 2pk
h
(-h, k)
O
y
x

1
M1
2
p
k
1

19. Given sin A = 3/5, cos B = 12/13. If both the angle A
and B are at the same quarter, find the value of
(a) sin (A + B),
(b) tan (A B)

Answer:
(a) sin A cos B + cos A sin B
= (3/5) (12/13) + (4/5) (5/13)
= 56/65
tan A tan B

(3/4) (5/12)
A
5
3
4
5
12
13
B
1 + tan A tan B
(b)
1 + (3 /4) (5 /12)
= = 7/16
M1
2
2 M1
20. Point A lies on a curve y = 2x
4
x, find the
coordinates of point A where the gradient of the
normal at point A is -1/7.
Answer:


dy/dx = m
t
= 8x
3
1
8x
3
1 = 7
8x
3
= 8
x = 1
y = 2(1)
4
1
= 1
A = ( 1, 1)
M2
M1
3
21. The standard deviation of a set of six numbers is 15.
Given that the sum of square for the set of numbers is
144. Find the new mean when a member 10 is added
to this set.
Answer:
N = 6

2
= 15
x
2
= 144 x = x (N)
= 3 (6) = 18
x
new
= 18 + 10



15 =
144
6
x
2

x
2
= 9
x

= 3
x
new
= 28/7 = 4
M1
M2
3
22. A set of positive integers consists of 6, 7, k, 1, 8, 3, 3.
(a) Find the value of k if the mean of the data is 5.
(b) State the range of the values of k if the median of
the data is k.

Answer:
(a) 28 + k
7
= 5
k = 7
(b) 1, 3, 3, k, 6, 7, 8

3 k 6
M1
2
1
23. A Proton Wira can accommodate 1 driver and 3 adult.
Find the number of different ways the selection can
be made from 3 men and 4 women if,
(a) there are no restriction,
(b) the driver must be a man.

Answer:

(a)
7
C
4

= 35

(b)
3
C
1
x
6
C
3

= 60


THE END

Those who have worked hard
with the correct method of learning
Additional Mathematics
surely will receive their rewards