Vous êtes sur la page 1sur 257

Final Recap on Professional

Education
1. The admission office of a certain university conducted a
qualifying test to five batches of examinees. The number of
qualifiers and their mean scores are presented below
BATCH # Number of Mean Score
Batch I 15 90
Batch II 20 93
Batch III 10 87
Batch IV 15 88
Batch VI 20 85

What is the mean score of the entire group of qualifiers?


a. 89.75 b. 90 c. 88.75 d. 89
Answer: C – The Mean score is (7100 / 80 = 88.75
2. Ramil Mana-ay score in Science is 1.5 standard deviation
above the mean of his group and 2.0 standard deviation above
the mean in Mathematics. What does this mean?
a. He does not excel in both subjects
b. He is better in Science than in Mathematics
c. He is better I Mathematics than in Science
d. He excels both in science and in Mathematics
Answer: C - The Standard Deviation indicates the number of
units above or below the mean. The standard in Mathematics
is higher than the standard deviation in Science. Hence,
Mana-ay’s performed well in Mathematics.
3. The grading method which gives weight to the present grade and
the previous grade of the student such as ½ (3rd grading grade) +
2/3 (4th grading grade) = Final Grade is called _____?
a. Averaging
b. Criterion reference
c. Norm reference
d. Cumulative

Answer: D
4. Under which assumption is portfolio assessment based?
a. Assessment should stress the reproduction of knowledge
b. An individual leaner is inadequately characterized by a
test score
c. An individual leaner is adequately characterized by a test
score
d. Portfolio assessment is dynamic assessment

Answer: D – Portfolio Assessment is a process of gathering


multiple indicators of student progress to support course
objectives in dynamic, ongoing and collaborative process.
5. Fifty students took 40 items in English, below are their scores.
Score Number of students
11-15 7
16-20 10
21-25 7
26-30 20
31-35 6
In which interval the median value lies?
a) In the interval 16 – 20
b) In the interval 26 -30
c) Between the interval 16 – 20 and 21 – 30
d) In the interval 21 – 25.
Answer: B – 50% of the scores lies in the interval 26 – 30
6. Based on the above table, how many percent of the scores
lower than 21?
a) 14% c) 20%
b) 17% d) 34%
Answer: D – there are 34% of the score lower than 21. {(17/50)
x100% = 34%}
7. Which statement about performance- based assessment is
FALSE?
a. They emphasize on process as well as product
b. They also stress on doing, not only knowing
c. Essay test are example of performance-based assessments
d. They emphasize only on process
Answer: C - performance- based assessment can assess the
process, product or both (process and product) depending on the
learning outcomes. It also involves doing rather than just knowing
about the activity or task.
8. Standard deviation is to Measure of Variation as ______ is to
Measure of Central Tendency
a. Quartile Deviation
b. Mean deviation
c. Range
d. Mode
Answer: D
9. What type of measure of variation easily affected by the extreme
scores?
a. Range
b. Means
c. Standard Deviation
d. Inter-quartile Range
Answer: A- Range is a measure of variation that easily affected by
the extreme score because if there is a change in either the
highest score or lowest score the value of the range also changes.
10. Which measure of central tendency easily affected by the
extreme scores?
a. Median
b. Mean
c. Mode
d. Mean and Median
Answer: B – Mean is easily affected by the extreme score
11. Which of the following is the most sensitive in Measure of
Variation?
a. Range
b. Mean
c. Inter-quartile range
d. Standard deviation
Answer: D
12. Joel conducted a short quiz to get feedback on the learning
progress of the learners after discussing on “Operation of
Fraction” . This type of assessment is classified as a:
a. Placement Assessment
b. Formative Assessment
c. Diagnostic Assessment
d. Summative Assessment
Answer: B
13. The computed r= 0.91 in Mathematics and English. What
does this imply?
a. Mathematics score is not related to English score
b. English score is moderately related to Mathematics
c. Mathematics score is highly positive related to English
score
d. English score is not anyway related to Mathematics score
Answer: C- Measure of Relationship (Correlation)
0.00 to ± 0.20 Negligible Correlation
0.21 to ± 0.40 Low or slight Correlation
0.41 to ± 0.70 Moderate Relationship
0.71 to ±0.90 High Relationship
0.91 to ± 0.99 Very high Relationship
± 1.00 Perfect Relationship
14. Talking about the “grading curve” in a teacher’s assembly. This
means that teacher’s referring to what type of grading system?
a. Norm-reference grading
b. Criterion –reference grading
c. Cumulative Method of grading
d. Combination of A & B
Answer: A- Norm-reference grading means grading on the curve
15. What is the main advantage of using table of specification when
constructing a test?
a. It increase reliability of the test result
b. It reduces the scoring time
c. It improves the sampling of content areas
d. It makes test construction easier
Answer: C
16. The instructional objectives is very important in test
construction when they are stated in terms of:
a. Student performance
b. Stated in general terms
c. Teacher Activities
d. Learning Activities
Answer: A- Instructional objectives must be stated in terms of
student performance
17. In normal distribution a T-score of 70 is ___.
a. Two SD’s below the mean
b. Two SD’s above the mean
c. Three SD’s below the mean
d. Three SD’s above the mean
Answer: B – T-score = 10(z) + 50 and the value of Z-score is 2.
This means that the distance above the mean is two times the
Standard deviation.
18. Most of the students who took the examination got scores
above the mean. What is the graphical representation of the scores
distribution?
a. Skewed to the left
b. Skewed to the right
c. Most of the score bump on the left side
d. The mean < median < mode
Answer: A- Negatively Skewed
19. Given the table on item analysis for non-attractiveness and
non-plausibility of distracters based on the results of a try-out test
in English. The letter mark with an asterisk is the correct answer.

Item No. 10 A* B C D
Upper 27% 14 3 8 1
Lower 27% 16 6 10 2

Based on the table, which group got more correct answer?


a) Lower Group c) Can’t be determined
b) Upper Group d) lower group or upper group
Answer: A –Lower group got more correct answer
20. The table shows that the item analyzed has ________.

a) Positive discriminating power


b) Negative discriminating power
c) High validity index
d) High reliability index
Answer: B- more students got the item correctly from the lower
group than Upper group. Therefore we say it is a negative
discriminating power?
21. The percentile rank of 93was obtained by Ann Curtis in
NAT. This imply that _______.
a. she got the a score of 93
b. she surpassed in performance 7% of his group
c. she answered 93 items correctly
d. she surpassed in performance 93% of his fellow
examinees

Answer: D - percentile rank of 93% of the examinees got a score


below an indicated score. So, Ann surpassed in performance 93%
of those who took the examination.
22. It is the process of judging an attribute based on certain
goals or standard.
a. Counseling
b. Measuring
c. Evaluating
d. Testing
Answer: C
23. Which of the following criteria is the most important in
test construction?
a. Preparation of table of specification
b. Items must live with the objective
c. Arrange events in occurrence
d. The stem should contain the central problem
Answer: A
24. What percent of the cases in a set of measure lie before
the third quartile or Q3?
a. 25%
b. 50%
c. 75%
d. 33%
Answer: B
25. The test item has a discrimination index of 0.38 and
difficulty index of 1.0. What does this imply to test construction?
Teacher must _________.
a. Revise
b. Make a bonus item
c. Reject the item
d. Retain the item
Answer: A
26. Teacher Gen will construct an achievement test. Which of
the following she will accomplish first?
a) Construct relevant test items.
b) Prepare table of specification.
c) Determine the number of items to be constructed.
d) Identify the intended learning outcomes.
Answer: D
27. Which of the following embodies the operation “Return to
the Basics”?
a. National Secondary Achievement Test
b. New Elementary School Curriculum
c. New Secondary Education Curriculum
d. National Elementary Achievement Test
Answer: B
28. Which of these statements regarding professional teachers
is the major difference in the professionalization of teachers and
teaching as promulgated in Presidential Decree 1006 and in
Republic Act 7836?
a. Holder of valid professional license and of registration.
b. Appointed of full-time basis and on a permanent status.
c. Assigned at the elementary and secondary levels in both
public and private schools.
d. Assigned at tertiary levels in both private and state colleges
and universities.
Answer: A
29. Which of the following embodies the operation “Return to
the Basics”?
a. National Secondary Achievement Test
b. New Elementary School Curriculum
c. New Secondary Education Curriculum
d. National Elementary Achievement Test
Answer: B
30. Which principle of development is manifested in the saying
“as a tree is bent, so shall it grow,” that is,” a person’s actions
reflect the training he received as a child?”
a. The early formative years are more crucial than later
development.
b. Development is determined by the environment or how
one is nurtured.
c. Development is determined heredity or one’s inherent
nature.
d. It is never too late to teach a child new ways.
Answer: D
31. Should a teacher involve her/his students in planning the
instructional objectives before starting a lesson?
a. Yes, they will be given a tip on what questions to ask.
b. Yes, with shared objectives, they become self-motivated.
c. No, they will not be ready for it at the beginning.
d. No, with cognitive objectives at the start, irrelevant
questions are formulated.
Answer: C
32. What is one advantage of using the project method in
science teaching?
a. It requires assistance of experts on the subject.
b. It develops high-level thinking and learning.
c. It tests the student’s manipulative skill.
d. It requires students to present in concrete form how a
principle works.
Answer: D
33. The heroism of Jose Rizal exemplifies Kohlberg’s theory of
moral development. Which is Rizal characteristic?
a. He gives importance to what people will think or say.
b. He is motivated to act by the benefit he gets later.
c. He believes laws that are wrong can be changed.
d. He processes moral responsibilities to make societal
changes regardless of consequences to one-self.
Answer: D
34. Cooperative learning approach makes use of a classroom
organization where students work in teams to help each other
learn. What mode of grouping can facilitate the skill and values
desired?
a. Competitive
b. Heterogeneous
c. Homogeneous
d. Whole class
Answer: B
35. A teacher Earns the title of “professional” if she/he is
adjudge knowledgeable, proficient in a variety of teaching
methodologies and exhibits a high degree of a third component of
competence which is/are
a. Ethical and moral standards
b. A high degree of dexterity
c. Fairness and objectivity
d. Mastery of content
Answer: A
36. A s parent and at the same time a teacher, which of the
following will you do to show your cooperation to a PTA project
in your school to be financed with the proceeds of the sales from
the school canteen where food prices are a little bit higher?
a. Bring baon enough for you and your children even if you
really do not like to do it.
b. Buy all your food from the school canteen even if you
cannot afford everyday
c. Buy all your food in the school canteen but request for a
discount.
d. Bring baon but always make it a point to buy something
from the school.
Answer: D
37. Happiness is different from pleasure in being an abiding
consequence of result which is not destroyed even by the
presence of pain. The best illustration of this principle is:
a. A jackpot winner collecting his prize
b. An engaged couple getting married
c. A mother giving birth
d. A student topping the board exam
Answer: C
38. When a teacher practices professional ethics, which of the
following he is not likely to do?
a. Shares an outstanding outcome of undertaking with others
b. Maintain cordial relationship with his colleagues
c. Respects his superiors
d. Engages in gossips.
Answer: D
39. Which of the following will you do if somebody confided to
you an offense which will implicate your brother?
a. Advise the person who confided to you to get the services
of the lawyer
b. Encourage him to keep quit so as not to implicate your
brother
c. Find out the full account of the matter
d. Tell him to report the matter to the authorities
Answer: C
40. A police officer informs you that there has been a rash of
stealing within the vicinity of the school. He asks you for the
names of some clients you believe might have been involved.
Which of the following will you do?
a. Provide him with the names of likely suspects
b. Ask him to seek permission from the principal
c. Remind the police officer of confidentiality of information
d. Promise him that you will ask information about this crime
Answer: B
41. Parents and teachers are considered as authorities and
models by children at the early childhood stage. What does this
statement imply?
a. Parent-teacher conference should always be an activity in
school
b. Teachers and parents should serve as role models at all
times
c. Teachers should demand complete obedience from the
learners in school
d. Parents should enforce strict discipline at home and
teachers in school
Answer: B
42. The child’s concept of right and wrong is based on external
criteria laid down by adults during the stage of pre-conventional
morality. This based on the ideas of:
a. Piaget
b. Erikson
c. Kohlberg
d. freud
Answer: C
43. According to Piaget’s stages cognitive development,
between ages 12 and, 15 children reach formal operational stage.
What are they capable of doing at this stage?
a. Can solve abstract problem and think deductively
b. Reasoning is neither inductive or deductive
c. Can focus on only one aspect of a situation or event
d. Intelligence is intuitive in nature
Answer: A
44. Field trip is an effective way of teaching where organism
could be observed in their natural habitat, active and responding
to stimuli in the environment. In addition, what values are
developed among the students during and after the trip?
a. On-the-spot observation to keep them active
b. Freedom in an open space than in a classroom
c. Love of nature, proper behavior during explorations
d. Consideration of the rights of others
Answer: A
45. The government prescribe a higher percentage on the
administration of educational institutions to the Filipino citizens in
order to:
a. Minimize the unemployment problem
b. Produce globally competitive graduates
c. Protect the rights of the citizens
d. Ensure the teaching of Filipino
Answer: C
46. How can a teacher enhance her/his questioning technique
for an effective teacher –student interaction?
a. Immediately call another student in case one cannot answer
b. You may answer your own question if one can
c. Allow sufficient “think time” at least 7-10 seconds
d. Extend wait until the student responds
Answer: C
47. A teacher who advocates the pragmatic philosophy of
education believes that experience should follow learning, thus she
has to?
a. Equip her students with basic skills and abilities
b. Encourage her students to memorize facts
c. Provide her students to apply their skills and abilities
d. Require her students mastery of the lesson
Answer: C
48. Basic education includes secondary education. Which of the
following led to the establishment of the secondary school?
a. Realistic
b. Reformation
c. Idealism
d. humanistic
Answer: A
49. Respect for honest differences opinions is one objective of:
a. Human relationshipbb
b. Self-actualization
c. Civic responsibility and conscience
d. Economic self sufficiency
Answer: A
50. An education for globalization should nurture the higher –
order cognitive skill and interpersonal skills in order to developed
_________________.
a. Students awareness of the world in which they live
b. Ability to think creatively and ethically
c. Ability to master ones national origin
d. Openness to a diverse heritage and culture
Answer: D
51. A multiple –choice item consists of a stem representing the
problem and the options consisting of the list of possible answers.
Example; During March, April and May, which of the following
season occurs? Option: Summer, Raining, Wet-and-dry. State a
principle in making options for this particular test.
a. The correct option must not stand out from the category.
b. The wrong options must be seasons also
c. Included only one possible answer
d. The stem must not provide a clue
Answer: A
52. How can teacher establish reliability test?
I. Repeat the same test
II. Administer a parallel test
III. Split the test
IV. Vary the number of items
a. I, II and III
b. I, III and IV
c. I and IV only
d. II and IV only
Answer: A
53. On which policy is R.A. No. 4670 known as the Magna
Carta for Public School Teachers focused?
a. Right to establish or join organizations
b. Code of ethics for professional teachers
c. Recruitment shall take place after training
d. To promote and improve the social and economic status of
public school teachers
Answer: D
54. The use of TV and film bring to the classroom “live
broadcast” of world events as they happen. What are the other
advantages of using it? The students are provided _______.
I. Exciting sights and sounds
II. Close up view of big events
III. Most believable news source
a. I, II and III
b. I and II only
c. I and III only
d. II and III only
Answer: D
55. The 19th century saw the development of state-controlled
and state-supported public school system. Existing ideology was
the concept of national sovereignty. Under a democracy, education
equipped citizens with the principles and duties of citizenship to
guarantee national stability. Such is the ideology of
________________________.
a. Citizenship
b. Progressivism
c. Nationalism
d. Secular education
Answer:D
56. What are the sources of one’s educational philosophy?
I. People and kinds of relationship
II. School and teachers in them
III. Socio cultural environment
a. I, II and III
b. I and II only
c. II and III only
d. I and III only
Answer: D
57. What can be said of student performance in a positively
skewed score distribution?
a. Most students performed poorly
b. A few students performed excellency
c. Almost all student had average performance
d. Most student performed well
Answer: D
58. The following are characteristics of a good teaching/learning
practice except?
a. Student are governed by fixed and rigid standards
b. Life –like situations introduced as learning experiences in
classroom
c. Students are given more opportunities to act or experience
learning
d. Evaluation is made an integral part of teaching procedure
Answer: D
59. Which of the following principles highlights that of Multiple
Intelligence?
a. People have different Intelligence Quotient (I.Q) level
b. Intelligence is measured in multiple forms
c. Learning is static and permanent
d. Best learning theory is cognitive in nature
Answer: B
60. Which of the following is NOT a developmental principle?
a. Development follows an orderly, predictable sequence
b. Numerous studies show how individuals developed
c. Early development is more critical than later development
d. Presence of social expectations in early developmental
stage
Answer: B
61. Which questioning technique would be appropriate from
inductive lessons?
a. Questioning only the more motivated students
b. Activity involving students in the questioning process
c. Using questions requiring only memory responses
d. Teacher will not ask any questions
Answer: B
62. What principles if reflected when a teacher always provide
for the development of all essential knowledge of understanding,
intellectual and manipulative skills and attitudes?
a. Principle of need-oriented
b. Principle of balance
c. Principle of unity
d. Principle of organization
Answer: B
63. Which is the LEAST valuable way for a teacher to present a
new lesson?
a. Develop an overview of the subject
b. Provide an explanation on the importance of the subject
c. Hand out a step-by-step outline of the lesson
d. Explore some of the existing interest by the learner
Answer: B
64. A teaching method which proceeds from the details of the
lesson towards the generalization is called:
a. Deductive
b. Inductive
c. Debate
d. Problem solving
Answer: B
65. Grades become valid indicators when
____________________?
a. Giving objective type of test
b. Using letter grades such as A, B, C, D and F.
c. Explaining the meaning of grades or marks
d. Course objectives are defined as intended learning
outcomes
Answer: D
66. What contemporary aid to teaching utilizes carefully-
planned materials where each step of learning requires repetition
and practices such step is thoroughly learned?
a. Programmed instructions
b. Keypunching
c. Educational television
d. Educational hardware
Answer: A
67. Which of these is not a quality of a good teacher?
a. A mastery of the subject matter
b. Broad background of liberal education
c. Aims to enrich himself thru teaching
d. Understand the nature of learners
Answer: C
68. To accomplish many good activities in a particular class
period, the teacher must provide
a. Additional curricular activities
b. Provide unique teaching aids
c. Institute a systematic plan
d. Use expensive materials
Answer: A
69. Orderly procedure covering psychological processes of
learning and management of was through which learning is
employed by the teacher.
a. Style of teaching
b. Teaching strategies
c. Procedures
d. Methods of teaching
Answer: D
70. One way to encourage a student who lacks interest in
reading to love reading is to
a. Reprimand him
b. Ask the parents to buy books
c. Provide reading materials
d. Isolate him
Answer: C
71. If the teacher encourages a student who is reluctant classes,
the teacher should ________ to encourage him to go to class
regularly.
a. Report the matter to the principal
b. Scold him
c. Praise the student sincerely
d. Report the matter to the parents
Answer: C
72. Child’s mental development is clearly revealed by his?
a. Ability to use language
b. Ability to deal with abstract object
c. Ability to deal with reality
d. Capacity to remember things
Answer: C
73. Referred to as the knowledge and skills which the learner is
expected to accumulate and develop at the end of the class.
a. Individual skills
b. Terminal behavior
c. Special talent
d. Dominant behavior
Answer: A
77. The sociogram reveals that four students in your class
fonned a “clique”. This means that the teacher should:
a. Allow them to be together all the time
b. Encourage them to join other groups with similar interests.
c. Discourage them from joining other groups
d. Disband the group
Answer: B
78. Parent’s negatively-react on play in children’s curriculum. A
teacher who knows the importance of play would tell the parents
that?
a. Playing is important in the child’s cognitive development
b. Playing is a good form of exercise
c. Playing makes learning a pleasurable experience
d. Playing is a stage of child’s development
Answer: C
79. Secondary School Competence in programming and fostering
the learning process are classified as program, generic and specific.
Program Competencies refer to the over-all competencies which should
be the thrusts of lessons/programs for first to fourth year, the General
competencies refer to knowledge and information, skills, values and
attitudes which need immediate and observable learning behavioral
outcomes, hence must be well defined achieved and realized based on
the needs of the learners, resources of the school and the nature of the
society. How can the teacher succeed in achieving the goals of each
curriculum which he/she handles in the secondary level?
a. He/she must be able to pass the LET.
b. He/she must be degree holder
c. He/she must familiar with the types of competencies in the
curriculum level he/she handles.
d. Not only should he/she knows all types of competencies
developed for secondary level but also to distinguish which
competencies should be realized.
Answer: D
80. The proper care and maintenance of instructional materials
is an important part of the teaching-learning process. Each material
has its own proper use and care. In general rules must be
observed with regards these instructional materials. Which of the
following is not one of the rules?
a. Use hand tools/equipment’s for all purposes
b. Use only tools which are in good condition
c. Dull-edged tools must be sharpened regularly
d. Tools/materials must be kept at the right places where they
should be.
Answer: A
81. The ability to perceive how objects are related in order to
mentally perceive what is seen, thus creating concrete visual
images from memory refers to?
a. Visual-spatial intelligence
b. Musical
c. Language
d. Logical reasoning
Answer: A
82. It is measurement of personality which is the result by
dividing the mental age by the chronological age.
a. Emotional quotient (E.Q)
b. Intelligence quotient (I.Q)
c. Multiple intelligence
d. Forecasted behavior quotient
Answer: B
83. The most important criteria in test construction.
a. Preparation of table of specification
b. Congruency of items with the objectives
c. Stem should contain the central problem
d. Options should be of almost the same length
Answer: A
84. Under what principle problems of discipline and class
management should be considered?
a. School’s interests is the priority
b. The interests of the school and the students are identical
c. The group’s interest reign supreme over that of the
individual’s.
d. All activities should be geared towards the student’s
development
Answer: D
85. In an individualized education program, what would be the
best example of evaluation?
a. A report card classified scale of letters A-F
b. Test is given at the end of the unit
c. Early diagnosis and on-going feedback and guidance
d. A written description of the student’s performance
Answer: C
86. What does a positively skewed score distribution imply?
a. The scores congregate on the left or right side of the
normal distribution curve
b. The students are academically poor
c. A proportion of the class is academically poor
d. The scores are widespread
Answer: B
87. The most important contribution of the Gestalt psychology
to the theories of learning
a. Use of multimedia approaches
b. Importance of reinforcement
c. Concept of readiness in learning
d. Cognitive insight
Answer: D
88. Young children have a short attention and interest span.
What kind of tasks should the teacher give them?
a. Challenging and interesting activities
b. Long but interest activities
c. Easy and difficult activities
d. Short, varied interesting activities
Answer: D
89. Which psychological development is manifested in the
saying as a tree is bent, so shall it grow,” that is” a person’s action
reflect the training he perceived as a child”.
a. Development is determined by heredity or one’s inherent
nature.
b. Development is determined by the environment or how one is
nurtured.
c. The early formative years are more crucial than later
development
d. It is never too late to teach a child new ways.
Answer:D
90. In problem solving, which of these strategies best reflects
the principle “how students learn? May be more important than
what they learn”?
a. Knowing steps to take to solve the problem
b. Solving the problem within the given time limit
c. Determining the given and constrains in the problem
d. Arriving at the right answers
Answer: A
91. What might be done to create a favorable teaching and
learning atmosphere in class?
a. Insists on quiet and focused attention at all times
b. Encourage participation in challenging but achievable
activities
c. Discourage questions and dissenting opinions from students
d. Allow students to do as they please
Answer: B
92. What is the main concern of the spiraling of a curriculum?
a. Curriculum renewal and revision
b. Horizontal articulation among the subjects in a grade level
c. Vertical articulation of a given subject across grade level
d. Incorporating governmental thrusts and societal concerns
Answer: D
93. Which of this information if not entered in Form 1 or the
School Register?
a. Alphabetical list of students, boys separated from girls
b. Daily attendance record of each student
c. Grades obtained by each student in all of his/her subjects
d. Personal data for the students in the register
Answer: C
94. The test that cannot measure the ability in the theme
writing is the
a. Essay type
b. Matching type
c. Recall type
d. both b and c
Answer: D
95. Which type of test is used to discover further attitudes
about self and others?
a. Personality test
b. Intelligence test
c. Achievement test
d. Diagnostic test
Answer: A
96. He construction of the curriculum in a modern school
should be
a. Planned by the principal, supervisors and superintendents
and teachers
b. Decided by the DECS and followed by all schools in the
country
c. Planned cooperatively by experienced persons and students
d. Built based on books available in school
Answer: C
97. Before the end of the school year, the supply officer tells
you to replace the glass windows broken by the slamming of the
door caused by the wind. Furthermore you are also required to
replace all missing and damage chairs in the classroom; otherwise
she will not sign your clearance. What should you do?
a. Let the students contribute for the replacement of the
broken windows and chairs
b. Explain that you are not the only one using the room, and
besides, the chairs are easily broken.You will not also pay for the
broken glass windows that were now damage by you students.
c. Refer this case to higher authorities
d. Ignore the supply offer and forge her signature in your
clearance
Answer: C
98. There is a school program the following Monday at 9:00
AM.You are assigned to emcee in that particular program but your
eight year old son has a fever. What will you do?
a. Make some arrangements and let someone take over the
emceeing
b. Call a neighbor and let him take care of your sick son
c. Tell your spouse no go to his office to take care of your son
d. Forget the program and attend to your son
Answer: A
99. You were discussing poetry in your English class when your
students tell you that you just discourage poetry the following day
and instead ask you talk about their problems with their projects
What will you do?
a. Don’t listen to them. Go on with your lesson.
b. Give them time and listen to their problems
c. Tell them that you will discuss the problem the next day
instead
d. Give them additional assignments
Answer: B
100. Two of your students dropped out from school without
notifying the adviser and each went to the province. The supply
officer wants you to pay for the unreturned books. What should
you do?
a. Pay for the books so that you will be cleared
b. Talk to the principal regarding this matter
c. Let your students contribute money to pay for the books
d. Refer this matter to the PTA president
Answer: B
101. While you are teaching, the principal, who is observing your
class, stands up and takes over in teaching the student. What will
you do?
a. Assert your rights politely to the principal as the classroom
teacher after the class
b. Just let her take over. Anyway, she is the principal.
c. Refer this to the higher authority
d. Report this to the media
Answer: A
102. Which of the following tells you what may happen based on
one’s scheme and observation?
a. Observing
b. Experimenting
c. Describing
d. predicting
Answer: D
103. In your grammar lesson, three students tell you that their
previous English teacher taught them differently regarding your
current lesson. They are confused as to who between you and
their previous teacher is right.
a. Let them decide who is correct
b. Let them read more about the subject matter
c. Tell them the previous teacher is wrong and you are
correct
d. Tell them that might have misunderstood the previous
teacher
Answer: B
104. A parent talks with you about his son’s low grades. He
showed you his quizzes, until test and projects.You discovered that
his name is Mel and you wrongfully put his name on the girls list.
a. Recognize your mistake and promise to correct the same in
the second grading
b. Insists that you are right in grading him
c. Refer the matter to the principal
d. Ignore the complain
Answer: A
105. A co-teacher had been gossiping with other teacher about
your husband’s/wife’s illicit affair with another teacher. What will
you do?
a. Ignore him/her
b. Talk to your husband/wife
c. Gossip about that co-teacher
d. Confront him/her to stop spreading word.
Answer: B
106. What should a cooperating teacher do to help the student
teacher who has been assigned to him/her?
a. Provide opportunities for the student teacher to acquire
the skills and competencies of effective teachers
b. Show your lesson plan and let him/her follow what is your
lesson plan
c. Write or prepare activities to be done and let him/her
execute these in class
d. Don’t allow him/her to make own decisions as t show the
lesson is to be introduced.
Answer: A
107. Which of the following is an important duty of a teacher?
a. Soliciting contributions
b. Safekeeping of the school properties
c. Evaluating the students’ progress
d. Building relationships with the students
Answer: D
108. The first process in analyzing score is
a. Finding the mean
b. Grouping
c. Tallying
d. ranking
Answer: C
109. Which of these is not routinized activity necessary for
efficient classroom management?
a. Passing of papers
b. Distribution of worksheets
c. Grouping of students
d. Group presentations
Answer: C
110. Which of these techniques is best suited to developing skill
in asking and answering questions?
a. Interviews
b. Song analysis
c. Pictorial review
d. riddles
Answer: A
111. Under what level would questions fall which require
students to apply a rule or a process to a problem and thereby
determine the single right answer to that problem?
a. Analysis
b. Application
c. Evaluation
d. synthesis
Answer: C
112. Most delinquents are found to have low I.Q. They can hardly
read and comprehend well. How can teacher help them?
a. Call for their parents
b. Refer them to a doctor
c. Give them remedial classes
d. Suspend them from classes
Answer: C
113. Children learn what they live by. Treat them with respect
and they will respect others. Shout at them and they will be
shouting at others, too. How would you account for this behavior?
a. They can easily impressed
b. They are imitative
c. They cannot tell right from wrong
d. They are observant
Answer: D
114. What should be done with a student in the upper grades
who is a non-reader?
a. Encourage him to join a reading club
b. Give him comic books
c. Have him attend remedial reading classes
d. Transfer him to a lower section
Answer: C
115. In which situation is learning most likely to happen?
a. When students work by themselves
b. When students are quiet and well behaved
c. When all the needed materials are available
d. When students know the importance of the task at hand
Answer: A
116. What should a teacher do if a question is asked which she,
the teacher, cannot answer?
a. Call other student to answer it
b. Ignore the question
c. Admit her lack of knowledge
d. Assign the class to look for the answer
Answer: C
117. Social adjustment means the ability to behave in accordance
with?
a. Universal norms
b. Self-concept
c. Stereotype behavior
d. Social expectations
Answer: D
118. What kind of strategy does teacher employ when she
recasts what is said in order to be understood by a student?
a. Questioning strategy
b. Communication strategy
c. Decoding strategy
d. Learning strategy
Answer: C
119. A student collapsed in her class. It was found out that she
did not eat her lunch. What principle is shown in this situation?
a. Security need
b. Safety need
c. Psychological need
d. Physiological need
Answer:D
120. How can a teacher avoid “breakdown and interruptions” in
daily class procedures?
a. Punish the misbehaving student
b. Establish routine for daily tasks
c. Assign a leader to assist everyone
d. Allow student to make their own regulation
Answer:B
121. Which is made after certain norms have been established?
a. Criterion-reference test
b. Local-city wide test
c. Teacher – made test
d. Standardized test
Answer: A
122. Which of the following is the main purpose of testing?
a. Improve instructional process
b. Facilitate the learning process
c. Enhance the effectiveness of counseling
d. All of the above
Answer: A
123. A high school principal would like to know the causes of
drop-out in his school so he could find solutions to this problem.
What type of research is used?
a. Applied
b. Action
c. Pure
d. experimental
Answer: B
124. Your fellow teacher who belongs to your department had
been absent for a week because she went to Canada.You
discovered that all the dates had been filled in, mean that she
hasn’t been absent. What will you do?
a. Report this to the principal
b. Gossip about the teacher
c. Leave her alone
d. Confront this teacher when you see her
Answer: D
125. If we aim to produce globally competitive graduates, the
Philippines Education should give major emphasis on
_____________.
a. English, Science and mathematics
b. Technology and citizenship Education
c. Humanities and work education
d. Bilingual Education and Values Education
Answer: A
126. Which of the following can be considered a form of civic
engagement?
a. Patronizing Filipino products
b. Critical of government official
c. Bribing government officials
d. Electoral participation
Answer: A
127. A teacher wants to make a scoring rubric for a student’s
output. Which format will use differential weights for the qualities
of a product or a performance?
a. Performance based
b. Rating scales
c. Holistic rubric
d. Analytic rubric
Answer: D
128. How can a teacher develop the value of timeless such as
punctuality and maximal utilization of time?
a. Avoid disruptions due to improper behavior
b. Consistently follow schedule for class routine
c. Rush if you are getting late for the right time
d. Have a big clock installed in the classroom for everyone
guidance
Answer: B
129. A teacher is going to teach the parts of human digestive
system. Which best instructional should she use?
a. Model
b. Realia
c. TV
d. Large drawing
Answer:A
130. Which guidelines should be followed to ensure the effective
use of the discovery approach.
a. Let students find answers to problems by themselves
b. Make sure all instructional materials are available
c. Do not accept trial and error attempts
d. Assign them the plan attacking their own problem
Answer: A
131. Teaching of health in schools is backed up by the concept
that:
a. Man has non-tangible and transcending dimensions
b. Man’s body is the expression of his soul
c. Man is nothing but matter
d. Man has dual nature
Answer: B
132. A student passes a book report poorly written but ornately
presented in a folder to make up for poor quality of the book
report content. Which Filipino traits does this practice prove?
a. “porma” over substance
b. Art over academic
c. Substance over “porma”
d. Art over science
Answer: A
133. One learner by association and also by insight. This shows
that the association and cognitive theories of learning are:
a. Diametrically opposed
b. Complementary
c. Partly wrong
d. Partly correct
Answer: B
134. Studies in the area of neurosciences disclosed that the
human brain has limitless capacity. What does this imply?
a. Every pupil has his own native ability, his learning is limited
to his ability
b. Pupils can possibly reach a point where they have learned
everything
c. Some pupils are admitted not capable of learning
d. Every child is a potential genius
Answer: D
135. Mother who demand their 3 to 5 children to spend their
time in serious academic study, forget that early childhood is the:
a. Pre-school age
b. Questioning age
c. Initiative age
d. Toy age
Answer: A
136. Teacher wants to check whether or not his students
learned what he intended to teach and so formulated a quiz that
should be based on his:
a. Instructional objectives
b. Students ability
c. Topics
d. Extra reading
Answer: A
137. Which of the following will trigger additional development
of a child is exposed to more challenges and stimuli in his
surroundings?
a. Potentials
b. Intelligence
c. Emotional development
d. interest
Answer: D
138. The tendency to imitate elders is very strong in the early
childhood stage. Teachers should therefore be very good-
a. Role models
b. Counselors
c. Facilitators of learning
d. disciplinarians
Answer: A
139. Identical twins are more alike than fraternal twins. Which of
the following statements/principles is supported by this?
a. Heredity has a part in determining physical appearance
b. Intelligence is determined partly by pre-natal nutrition.
c. Environment affects both fraternal and identical twins
d. Intelligence hinges in physical structure
Answer: A
140. A teacher who subscribes to the pragmatic philosophy of
education believes that experience should follow learning. In her
teaching, she therefore exerts efforts in—
a. Requiring learners full mastery of the lesson
b. Aid the learner to memorize factual knowledge
c. Equipping learning with the basic abilities and skills
d. Providing learners opportunities to apply theories and
principles.
Answer: D
141. Which of the following abilities is stressed by humanistic
education?
a. Enjoy the great works of man such as the classics
b. Learn the different philosophy “know thyself’
c. Make man distinctly civilized, educated and refined
d. Develop man into a thinking individual
Answer: A
142. The Royal Decree of December 20, 1863 established in the
Philippines system of-
a. High school education
b. Intermediate education
c. Higher education
d. Primary education
Answer: D
143. A popular mass education for the Filipinos under the
American regime came into being upon the passage
____________.
a. Act No. 70 in 1901
b. Education Decree of 1863
c. Monroe Education Survey of 1929
d. Royal Decree of 1865
Answer: A
144. Education is a lifelong process. This simply that education-
a. Takes place in the school where the individual is exposed to
specific, self-contained experiences
b. Is a continuous process of experiencing and reorganizing
experiences
c. May take place formally or informally to enable the
individual to grow
d. May take place anywhere and anytime the individual so
desires
Answer: C
145. Which of the following is the best time for a teacher to set
up routine activities that will contribute to effective classroom
management?
a. During each homeroom day
b. ON the very first day of school
c. Daily at the start of the session
d. As soon as the students have established and adjusted their
schedules
Answer: B
146. The best way the teacher can be sure of the
appropriateness of an instructional material is to
a. Try it out before using it in class
b. Consider its cost
c. Consider its availability
d. Providing him leadership roles
Answer: A
147. A teacher can best help a withdraw child to assert himself
and win the respect of his classmates by:
a. Encouraging him to study harder to outwit his classmates
b. Giving him opportunity to show his talent
c. Always calling him to answer the questions
d. Providing him leadership roles
Answer: D
148. What should a teacher do before constructing items for a
particular test?
a. Review the previous lessons
b. Determine the length of time for answering it
c. Announce to the students the scope of the test
d. Prepare the table of specification
Answer: D
149. What is the advantage of using computer results?
a. Its processing takes a shorter period of time
b. Results can easily be assessed
c. Its statistical computation is accurate
d. All of these
Answer: D
150. The major shortcoming of school grades or mark is that:
a. The school different clientele find them satisfactory
b. They make students become more cooperative
c. The same grade may mean differently to different teachers
d. They reflect the true word on performance
Answer: C
151. Which of the following is a tool for evaluating personal
social adjustment of students?
a. Interview guide
b. Gather data
c. Sociometry
d. All of these
Answer: C
152. Of the following types of test which is the most subjective
in scoring?
a. Multiple choice
b. Matching type
c. Simple recall
d. essay
Answer: D
153. The following are reasons why we evaluate learning
outcomes EXCEPT:
a. Provide tangible evidence useful in in interpreting school
achievements to the community
b. Provide parents information on how well their children are
doing in school
c. Analyze the learning task
d. Monitor students’ progress
Answer: C
154. Multiple choice test as considered as the best type of test
because ____________.
a. It is easy to conduct
b. It contains many responses
c. It measures several competencies in one test
d. It possesses the qualities of other types of tests
Answer: C
155. You have a student who is always boasting in the class his
master of the Bible because he is a protestant. How would you
react being a Catholic?
a. Challenge him to a debate
b. Share with him your knowledge of the Bible
c. Keep silent and respect his belief
d. Listen to him once in a while
Answer: C
156. Which of the following situation will manage conflicting
situations to bring out values enhancing nationhood?
a. Filipino Models posing nude to advertisers
b. Ambush interviews of politicians
c. Distributing lands to the less tenants
d. Celebrating the Centennial of Independence
Answer: C
157. The chairman in the election precinct wants you to change
the entries in the election returns in exchange for special favors. It
would be best for you to:
a. Say NO and be firm in your decision
b. Say TES but do not do it
c. Change some as discretely as you can
d. Tell him to make the changes himself
Answer: A
158. The best way for a teacher to impart values to his pupils is:
a. Constant repetition of actions to make them routinely
b. Inflicting corporal punishment
c. Acting as a role model
d. Always scolding this pupils
Answer: C
159. While serving during the elections, some trouble makers
enter your precint. What do you think is the most appropriate
thing to do?
a. Challenge them to a duel
b. Close the precinct and go home
c. Ignore them and look for a safe place
d. Seek the assistance of law enforcers
Answer: D
160. Which of the following will you recommend to a senior
high school scholar who is impregnated by a fellow student?
a. Force her boyfriend to marry her
b. Tell her parents about the condition
c. Stop schooling till after she gave birth
d. Direct her to an abortion clinic
Answer: B
161. What is the man’s ultimate vocation and destiny according
to Paolo Freire?

a. Rationalization
b. Humanization
c. Secularization
d. Deregulation

Ans: B- Humanization according to Freire is the ultimate vocation


and destiny of man. This can be achieved through the process of
conscientization, a process of becoming aware of the
contradictions exiting within oneself and society and gradually
being able to bring about personal and social transformation.
162. Who are the proponents of “tabula rasa”?

a. Rationalist
b. Empiricist
c. Progressivist
d. Realist
Ans: B- Empiricist. According to them one’s mind is clean slate.
Nothing comes into the mind without passing to the senses.
163. He is known to be the main proponent of progressivism.

a. Dewey
b. Hutchins
c. Watson
d. Sarte

Ans: A- John Dewey (October 20, 1859 – June 1, 1952) was an


American philosopher, psychologist and educational reformer
whose ideas have been influential in education and social reform.
Dewey, along with Charles Sanders Peirce and William James, is
recognized as one of the founders of the philosophy of pragmatism
and of functional psychology. He was a major representative of the
progressive and progressive populist philosophies of schooling
during the first half of the 20th century in the USA.
164. This law explains that the mandate that “the state shall
establish maintain and support a complete, adequate, and
integrated system of education.”

a. RA 7722
b. RA 9155
c. 1987 Constitution
d. BP. Blg. 232

Ans: C- 1987 Constitution mandates that the government should


establish, maintain and support complete, adequate and integrated
system of educaton
165. The DECS was changed to DepEd because of this RA.

a. RA 7722
b. RA 7796
c. RA 9155
d. RA 7836

Ans: C- RA 9155 changed the DECS to DepEd and transferred the


“sports”to National Sports Commission and “culture” to National
Commission for Culture and Arts.
166. S=R theory has deep roots in this philosophy

a. Perennalism
b. Behaviorism
c. Existensialism
d. Progressivism

Ans: B- Stimulus- Response theory rooted from philosophy of


behaviorism. Behaviorism describes that an individual is greatly
affected by its environment.
167. According to Sarte, “Existence precedes essence”. Teachers
who adhere to this philosophical thought is considered as

a. Essentialist
b. Behaviorist
c. Existentialist
d. Progressivist

Ans: C- Existentialism. The main concern of existentialism is to


help students understand and appreciate themselves as a unique
individual.
168. Giving the reward and reinforcement are the primary
technique of this philosophical point of view

a. Existentialism
b. Behaviorism
c. Perennialism
d. Progressivism

Ans: B- Behaviorism. Behaviorist like Skinner proposes that


reinforcement is one of the primary technique of Behaviorism
philosophy.
169. Teacher Kat focuses on the teaching of the “Great Books”.
Her teaching is therefore rooted in

a. Behaviorism
b. Existentialism
c. Perennialism
d. Essentialism
Ans: C- Perennialism. Perennialists believe that one should teach
the things that one deems to be of everlasting importance to all
people everywhere. They believe that the most important topics
develop a person. Since details of fact change constantly, these
cannot be the most important. Therefore, one should teach
principles, not facts. Since people are human, one should teach first
about humans, not machines or techniques. Since people are
people first, and workers second if at all, one should teach liberal
topics first, not vocational topics.
170. He advocated on progressivist point of view and believed
that “eduation is not a peparation for life”.

a. Watson
b. Bagley
c. Dewey
d. Sarte
Ans: C- Dewey is the main of proponent of progressivism.
171. Teachers have rich philosophical heritage one which
advocates “Learning By Doing”. This philosophy has roots in

a. Essentialism
b. Progressivism
c. Perennialism
d. Existentialism
Ans: B- Progressivism, advocated by John Dewey posits that
learning should be hands-on and be a direct experience, thus
“Learning by Doing”is always associated with the progressivist’s
point of view.
172. How will you define the philosophy of Confucius?

a. Moralistic
b. Humanistic
c. Egoistic
d. Idealistic

Ans: A- Moralistic. His philosophy emphasized personal and


governmental morality, correctness of social relationships, justice
and sincerity.
173. Gab said: “I cannot see it, so I won’t believe it”. Under which
group Gab be classified?

a. Idealist
b. Pragmatist
c. Empiricist
d. Existentialist
Ans: C- Empiricist tend to believe that whatever we believe now is
only an approximation of reality and that every new observation
brings us closer to understanding reality. Realism is contrasted
with idealism and anti-realism.
174. ________ claims that reality is politically, socially and
economically formed.

a. Progressivist
b. Pragmatist
c. Realist
d. Reconstructionist

Ans: D- Reconstructionists believe that society needs to change


and education is just the place to start. Their goal is to make the
world a better place through democratic, humane, and intelligent
means.
175. If the teacher employs many cooperative learning in helping
students develop social virtues, then the teacher is governed by
what philosophy?

a. Existentialism
b. Perennialism
c. Essentialism
d. Progressivism

Ans: D- Progressivism. Educational progressivism is the belief that


education must be based on the principle that humans are social
animals who learn best in real-life activities with other people.
Progressivists, like proponents of most educational theories, claim
to rely on the best available scientific theories of learning. Most
progressive educators believe that children learn as if they were
scientists.
176. The following philosophers are proponents of perennialism,
except______.

a. Robert Hutchins
b. Paolo Freire
c. Mortimer Adler
d. Greeks

Ans: B- Paolo Friere. Robert Hutchins, Moltimer Alder and the


Greeks are all proponents of perennialism, while Paolo Friere is
known as a social reconstructionist.
177. It is a branch of philosophy that deals with the goodness
and badness of human actions.

a. Metaphysics
b. Logic
c. Ethics
d. Epistemology

Ans: C- Ethics. Ethics (also known as moral philosophy) is a branch


of philosophy that addresses questions about morality — that is,
concepts such as good and evil, right and wrong, virtue and vice,
justice, etc.
178. A teacher told a student: “Your sickness is not in the mind,
you are really sick- you have fever and flu”. This shows that the
teacher adheres to what philosophy?

a. Pragmatism
b. Naturalism
c. Idealism
d. Realism

Ans: D- Realism. This philosophy is concern with the actualities of


life, the REAL. Emphasis is on phenomena of nature. Matter is real.
This affirms the Thesis of Independence- things exist whether or
not there is a human mind to perceive them.
179. Curriculum’s essence is the back to basic curriculum

a. Existentialism
b. Humanism
c. Realism
d. Essentialism

Ans: D- Educational essentialism is an educational philosophy


whose adherents believe that children should learn the traditional
basic subjects and that these should be learned thoroughly and
rigorously. An essentialist program normally teaches children
progressively, from less complex skills to more complex.
180. __________ is the pioneer in emphasizing the development of
critical thinking by the use of philosophic methods that focus on debate
and discussion.

a. Aristotle
b. Plato
c. Socrates
d. Confucius

Ans: C- The Socratic method (or Method of Elenchus or Socratic


Debate), named after the Classical Greek philosopher Socrates, is a
form of inquiry and debate between individuals with opposing
viewpoints based on asking and answering questions to stimulate critical
thinking and to illuminate ideas. It is a dialectical method, often involving
an oppositional discussion in which the defence of one point of view is
pitted against the defence of another; one participant may lead another
to contradict him in some way, strengthening the inquirer's own point.
(Think about the question before you speak.)
181. As a reconstructionist, which among these will be your
guiding principle?
a. I must teach the child every knowledge, skills and values
that he needs for better future.
b. I must teach the child to develop his mental powers to the
fullest,
c. I must teach the child so that he is assured of heaven.
d. I must the child that we can have real knowledge of
anything.
Ans: A- I must teach the child every knowledge, skills and values
tha he needs for better future. Reconstructivism is more
concerned with social changes. In education, this philosophy aims
to awaken the conciousness of students toidentify the social
problems and engage to its solution.
183. Which of the following propositions is attributed to Plato?
a. Truth is relative to particular time and place.
b. Human beings create their own truths
c. Learning is the discovery of truth as latent ideas are
brought to conciousness.
d. Sense perception is the most accurate guide to knowledge.
Ans: C- Learning is the discovery of truth as latent ideas are
brought to consciuosness. Plato as an idealist beleives that truh is
universal- changeless. Truth is in ideas.
184. “Subject matter should help students understand and
appreciate themselves as unique individuals who accept
responsibility for their thoughts, feelings, and actions”. From which
philosophy is this thought based?

a. Perennialism
b. Essentialism
c. Existentialism
d. Progressivism
Ans: C- Existentialism is a philosophical movement which
emphasizes on individual existence, freedom, and choice. There are
several philosophical positions all related to existential philosophy
but the main identifiable common proposition, is that existence
precedes essence. By this, existentialism states that man exists and
in that existence man defines himself and the world in his own
subjectivity, and wanders between choice, freedom, and existential
angst.
185. Progressivism considers the nature of the child. Which
philosophy does not adhere to this?

a. Pragmatism
b. Essentialism
c. Humanism
d. Naturalism

Ans: B- Educational essentialism is an educational philosophy


whose adherents believe that children should learn the traditional
basic subjects and that these should be learned thoroughly and
rigorously. An essentialist program normally teaches children
progressively, from less complex skills to more complex.
186. “I make use of the question and answer as a model for
discussion”. From whom is this question-and-answer method?

a. Kant
b. Socrates
c. Aristotle
d. Plato
Ans: B- Socrates is known for his Socratic method or the
question-and-answer method.
187. In the schools, we teach realities that cannot be verified by
the senses like an invisible God Allah. Whose belief that this
practice negate?

a. Empiricists’
b. Rationalists’
c. Skeptics’
d. Stoics’

Ans: A- In philosophy, empiricism is a theory of knowledge that


asserts that knowledge arises from evidence gathered via sense
experience. Empiricism is one of several competing views that
predominate in the study of human knowledge, known as
epistemology. Empiricism emphasizes the role of experience and
evidence, especially sensory perception, in the formation of ideas,
over the notion of innate ideas or tradition [1] in contrast to
188. The significance of liberal education in wholistic
development of students is supported by_________.
a. Pragmatist
b. Perennialism
c. Cunfucian Teaching
d. Perennialsim and Confucian Philosophy
Ans: B- Perennialism aims the education of rational person.
According to this philosophy, the central aim of education is to
develop he power of thought. Hence education is a liberal exercise
that develops the intellect.
189. ”The principle of Spontaneity as against artificiality will
make you accomplish something. Leave nature to itself and you will
have harmony”, is an advice from the_______.

a. Hindu
b. Taoist
c. Shintoist
d. Buddhistt

Ans: B- Taoist thought generally focuses on nature, the relationship


between humanity and the cosmos, health and longevity, and wu
wei (action through inaction), which is thought to produce
harmony with the Universe.
190. “Moral example has a greater effect on pupils’ discipline than
laws and codes of punishment” is an advice of teachers from_______.

a. Confucius
b. Mohammed
c. Lao Tzu
d. Mencius

Ans: A- A hallmark of Confucius' thought is his emphasis on moral


education and study. Study, for Confucius, meant finding a good teacher
and imitating his words and deeds. A good teacher was someone older
who was familiar with the ways of the past and the practices of the
ancients. While he sometimes warned against excessive reflection and
meditation, Confucius' position appears to be a middle course between
studying and reflecting on what one has learned. He who learns but
does not think is lost. He who thinks but does not learn is in great
danger.
191. The values education program teaches faith, hope and love and
values which are believed to be permanent values whether they are
valued by people or not. Upon what Philosophy is this anchored?

a. Realism
b. Existentialism
c. Idealism
d. Pragmatism

Ans: C- Idealism is the philosophical theory which maintains that


experience is ultimately based on mental activity. In the philosophy of
perception, idealism is contrasted with realism, in which the external
world is said to have an apparent absolute existence. Epistemological
idealists (such as Kant) claim that the only things which can be directly
known for certain are just ideas (abstraction). In literature, idealism
means the thoughts or the ideas of the writer. In the philosophy of mind,
idealism is the opposite of materialism, in which the ultimate nature of
reality is based on physical substances.
192. This is the defining feature of essentialism.
a. Existence precedes essence
b. Essence precedes existence
c. Essence is non-existence
d. Existence is non-essence
Ans: B- Essence precedes existence is the defining feature of
essentialism.
193. If teacher Arlene is a rationalist and Teacher April is an
empiricist, which of the following is correct?
a. Teacher Arlene and April are coplimenting each other.
b. Teacher Arlene and April are contrary to each other.
c. Teacher Arlene and April are contradictory to each other
d. Teacher Arlene and April are relative to each other
Ans: C- Teacher Arlene and April are contradictory to each other,
Rationalism and Empiricism have extreme positions as far as the
source of knowledge is concern. The former claims that the only
source of knowledge is reason, independent of the senses while
the latter states that the only source of the knowledge is the
sense based on experience.
194. When the teacher emphasizes that the man’s senses should
be trusted because this is the only way to acquire knowledge, the
teacher can be regarded as_______.

a. Naturalist
b. Realist
c. Empiricist
d. Pragmatist

Ans: C- Empiricist states that the only source of knowledge is the


sense based experience.
195. Teacher Janine believes that “truth exists in objective order
and independent of the knower”. She is considered
_____________.

a. Idealist
b. Realist
c. Pragmatist
d. Essentialist

Ans: B- Realist affirms that the existence of an object or truth is


independent from the subject.
196. If the student believes in the passage “One cannot see
perfection but I long for it”, then the student can be regarded as:

a. Empiricist
b. Idealist
c. Naturalist
d. Humanist

Ans: B- Idealist believes that idea are the only reality. It doesn’t
matter whether there is a representation of these ideas in reality.
What exists in the mind is only the truth.
197. A school principal emphasizes the importance of
Humanities in the curriculum. To which educational philosophy
does he adhere?

a. Existentialism
b. Essentialism
c. Perennialism
d. Positivism

Ans: C- Perennialism is the philosophy that states that truth is


universal. To learn more is to understand the great work of arts
and civilization, and to appreciate aesthetics. In humanities, we
learn nothing only but the best works of arts and civilization.
198. Which of the following describes what progressivism is?
a. Education-learning takes place only when the students are
inside the classroom
b. Education-learning takes only for a period of time and it
ends when a student earns a degree.
c. Education-learning tkes place according to the desire of the
student.
d. Education-learning takes place continuously and contributes
to the develpoment of students.
Ans: D- Education-learning takes place continuously and
contributes to the develpoment of students. Hence, education-
learning realized only if there is growth and development. These
growth and development are the indications of the philosophy of
progressivism.
199. Philippines’ Elementary Curriculum emphasizes on the
development of skills in writing, counting and reading. This
manifests greatest consideration to this philosophy.

a. Idealism
b. Naturalism
c. Progressivism
d. Essentialism

Ans: D- Essentialism emphasizes on the basics of education-


reading, writing and arithmetic.
200. A student who performs on behavior as a result of the
reinforcement provided to that particular behavior is a
manifestation of this philosophy.

a. Naturalism
b. Rationalism
c. Behaviorism
d. Constructivism

Ans: C- Behaviorism asserts that human beings are shaped entirely


by its environment.
201. Who represents the idealistic wing of confucianism that
describes human nature as neither good nor bad?

a. Buddha
b. Mencius
c. Hzun Tzu
d. Lao Tzu

Ans: B- While Confucius himself did not explicitly focus on the


subject of human nature, Mencius asserted the innate goodness of
the individual, believing that it was society's influence – its lack of a
positive cultivating influence – that caused bad moral character.
"He who exerts his mind to the utmost knows his nature" and
"the way of learning is none other than finding the lost mind".
202. He views life as full of pain and misery. He believes there is
a cause and a cessation for every suffering.

a. Siddharta Gautama
b. Jesus Christ
c. Kung Fu Tsu
d. Mencius
Ans: A- Buddhism is a religion and philosophy encompassing a
variety of traditions, beliefs and practices, largely based on
teachings attributed to Siddhartha Gautama, commonly known as
the Buddha (Pāli/Sanskrit "the awakened one"). The Buddha lived
and taught in the northeastern Indian subcontinent some times
between the 6th and 4th centuries BCE.[2] He is recognized by
Buddhists as an awakened or enlightened teacher who shared his
insights to help sentient beings end suffering (or dukkha), achieve
nirvana, and escape what is seen as a cycle of suffering and rebirth.
203. Who among the following developed the Social Learning Theory?

a. Bandura
b. Kohlberg
c. Bruner
d. Skinner
Ans: A- Albert Bandura (born December 4, 1925, in Mundare, Alberta,
Canada) is a psychologist and the David Starr Jordan Professor Emeritus
of Social Science in Psychology at Stanford University. Over a career
spanning almost six decades, Bandura has been responsible for
groundbreaking contributions to many fields of psychology, including
social cognitive theory, therapy and personality psychology, and was also
influential in the transition between behaviorism and cognitive
psychology. He is known as the originator of social learning theory and
the theory of self-efficacy, and is also responsible for the influential 1961
Bobo Doll experiment.
204. In the learning experiences it refers to the relevance of the
stated learning experience to the stated goals of the curriculum.

a. Quality
b. Validity
c. Variety
d. Suitability

Ans: B- Validity refers to the relevance of the stated learning


experience to the stated goals of the curriculum.
205. It is the advance arrangement of learning opportunities for
a particular population of learners.

a. Curriculum development
b. Curriculum plan
c. Pilot testing
d. Selection

Ans: B- Curriculum plan advance arrangement of learning


opportunities for a particular population of learners. Curriculum
planning is the process whereby the arrangement of curriculum
plans or learning opportunities are created.
206. It is a curriculum approach known to be the “means-end
approach”. Curricula developed through this approach become
actual blueprints which prescribe the roles of key figures in the
educative process.

a. System-managerial approach
b. Behavioral-rational approach
c. Technical-scientific approach
d. Intellectual-academic approach
Ans: B- Behavioral-rational approach is a curriculum approach
known to be the
“means-end approach”. Curricula developed through this
approach become actual
blueprints which prescribe the roles of key figures in the educative
process.Viewing
the curriculm as the means and instruction as the end is a
behavioral orientation.
207. This refers to the combination of several approaches, rather
than commit on one particular approach only.

a. Reconceptualism approach
b. Eclectic approach
c. Reconstructionism
d. System-managerial approach

Ans: B- Eclectic approach refers to the combination of several


approaches, rather than commit on one paricular approach only. It
is also called as “halo-halo”.
208. It focuses on learning activities that is centered around the
interests and needs of the child, designed to motivate the interest
of the child in the learning process.

a. Subject-centered design
b. Core curriculum design
c. Integrated design
d. Child-centered design

Ans: D- Child-centerd design focuses more on he child’s interest.


209. It focuses on the common body of curriculum content and
learning experience that should be encountered by all students.

a. Subject-centered design
b. Core curriculum design
c. Integrated design
d. Child-centerd design
Ans: B- Core curriculum design concentrates more on the core or
body of the curriculum content.
210. A type of curriculum which lessons are learned through
searching the internet for information or through using e-learning
or e-form of communication.

a. Internal curriculum
b. Electronic curriculum
c. Societal curriculum
d. Received curriculum

Ans: B- E-stands for electronic. E-curriculum uses the internet


access to communicate.
211. The tendency to imitate elders is very strong in the early
childhood stage. Teachers should therefore be very good
_______________.

a. counselors
b. facilitators of learning
c. role models
d. disciplinarians

Ans: C Teachers as good role models play various roles. They


provide guidance, direction, and instruction. They are experienced
and educated. They make a positive difference in the lives of their
students by opening them up to more possibilities, broadening
their horizons, etc. A teacher has to be consistent with her words
and actions. “Practice what you preach” and “walk your talk” are
some of the expressions used for the teacher’s effectiveness as a
good role model.
212. Social adjustment means the ability to behave in accordance with
________________.

a. stereotyped behavior
b. social expectations
c. social unrest
d. universal norms

Ans: B We live within a structure of social expectations, of belief,


awareness, and apprehension of how others will react to our behavior,
respond to our acts, play their roles in this human theater. As we behave
toward others, we not only perceive them as distances vis a vis
ourselves but we also apprehend how our behavior will affect them and
what we can expect in return. These expectations clearly modify our
dispositions, but how this relation manifests itself, how it finally issues in
social behavior requires a more detailed analysis of social behavior.
Stereotyping means the behavior of one is carried out by another. Social
unrest means chaos in the society. Universal norms mean norms that
are usually followed by everyone.
213. Which of the following is usually considered the most important
factor in a child’s observable classroom behavior?

a. cultural background
b. self-concept
c. intelligence
d. heredity

Ans: C Intelligence is a term describing a property of the mind including


related abilities, such as the capacities for abstract thought,
understanding, communication, reasoning, learning, learning from past
experiences, planning, and problem solving. A popular theory of
intelligence is based on psychometric testing, i.e. intelligence quotient
(IQ) tests; however, some researchers' dissatisfaction with traditional IQ
tests prompted their developing alternative theories of intelligence
suggesting that intelligence results from independent capabilities that
uniquely contribute to human intellectual performance. Intelligence is
also basically the one checked in a classroom.
214. Which of the following will trigger additional development if a child is
exposed to more challenges and stimuli in his surroundings?

a. emotional development
b. potentials
c. intelligence
d. interest

Ans: A Emotional development should be started at an early age as soon as


children start kindergarten and preschool so that their interaction with others
will help develop them in both social and intellectual ways. Emotional
development and intellectual development normally go hand in hand to help
the child develop socially because it is the interaction amongst both children
and adults that creates a health emotional state. Some children respond very
well to a multitude of different social situations and interaction which would
suggest they have a strong emotional development while still many children
today have quirks and ticks from emotional problems or trauma which causes
them to have difficulty interacting in social scenes and find daily routine difficult
to deal with. Some people lacking in emotional development are the complete
contrast and suffer when their routine is interrupted. This is typically seen in
children with autism who cope better when regular routine is kept.
215. Researches established that complete coordination of motor
activities is attained at ____________.

a. adolescence stage
b. infancy
c. pre-natal stage
d. childhood stage

Ans: D Early childhood is a key period for promoting physical activity.


During these years, fundamental motor skills, basic movement patterns
that all children tend to develop (e.g., walking, running, galloping,
jumping, hopping, skipping, throwing, catching, striking, kicking, balancing),
begin to develop. If children are encouraged to be physically active,
these skills can develop into advanced patterns of motor coordination
that can last a lifetime. Unfortunately, many children barely acquire
fundamental motor skills and some will not develop advanced patterns
of motor coordination because they are not encouraged to participate
in physical activities that provide opportunities to practice these skills.
216. This is the stage when the learner becomes confused and starts
to experience identity crisis. Which of these stages is it?

a. late childhood
b. adolescent
c. early childhood
d. early adulthood

Ans: B "Identity crisis is the failure to achieve ego identity during


adolescence". The term was coined by the psychologist Erik Erikson.
According to Erikson, an identity crisis is a time of intensive analysis and
exploration of different ways of looking at oneself. The stage in which
identity crisis may occur is called the Identity Cohesion versus Role
Confusion stage. During this stage of adolescence, we are faced with
physical growth, sexual maturation, and integrating our ideas of
ourselves and about how other people think of us. We form our self-
image and endure the task of resolving the crisis of our basic ego
identity. Successful resolution of the crisis depends on one’s progress
through previous developmental stages, centering on issues such as
trust, autonomy, and initiative.
217. Which of these theories holds that human activity is based on
the interaction of stimuli and responses?

a. cognitive-field
b. social learning
c. connectionism
d. vector

Ans: C The learning theory of Thorndike represents the original S-R


framework of behavioral psychology: Learning is the result of
associations forming between stimuli and responses. Such associations
or "habits" become strengthened or weakened by the nature and
frequency of the S-R pairings. The paradigm for S-R theory was trial and
error learning in which certain responses come to dominate others due
to rewards. The hallmark of connectionism (like all behavioral theory)
was that learning could be adequately explained without referring to any
unobservable internal states.
218. Psychologically, there is unity in all learning; however, there are distinct types
of learning that are recognized. One is affective learning that involves
_____________.

a. acquisition of attitudes, ideals, judgments, and values


b. formation of concepts and ideas
c. understanding of the external world through the use of the senses
d. acquisition of facts and information

Ans: A Skills in the affective domain describe the way people react emotionally and
their ability to feel another living thing's pain or joy. Affective objectives typically target
the awareness and growth in attitudes, emotion, and feelings. There are five levels in the
affective domain moving through the lowest order processes to the highest: Receiving
(the lowest level; the student passively pays attention. Without this level no learning
can occur), Responding (the student actively participates in the learning process, not
only attends to a stimulus; the student also reacts in some way),Valuing (the student
attaches a value to an object, phenomenon, or piece of information), Organizing (the
student can put together different values, information, and ideas and accommodate
them within his/her own schema; comparing, relating and elaborating on what has been
learned) and Characterizing (the student holds a particular value or belief that now
exerts influence on his/her behavior so that it becomes a characteristic).
219. Parents and teachers are considered as authorities and models
by children at the early childhood stage. What does statement imply?
a. Parents should enforce strict discipline at home and teachers in
school.
b. Teachers should demand complete obedience from the learners
in school.
c. Teachers and parents should serve as role models at all times.
d. Parent-teacher conference should always be an activity in school.
Ans: C Children see their parents as authority figures. From a child's
perspective, parents are like God. They are omnipotent and omniscient.
They care for us, feed and clothe us. They protect us from harm. As an
extension of this, children need teachers, principals and other authority
figures to provide order and security in their world. So many children
feel insecure going to school today. Bullies and weapon-toting kids seem
to fear no one. Lack of respect for authority permeates many schools
and makes them dangerous and fearsome places. Because of these
reasons, teachers and parents should serve as role models, who are
deserving of emulation, at all times.
220. Identical twins are more alike than fraternal twins. Which of
the following statements/principles is supported by this?
a. Intelligence is determined partly by prenatal nutrition.
b. Heredity has a part in determining physical appearance.
c. Environment affects both fraternal and identical twins.
d. Intelligence hinges in physical structure.
Ans: B Identical or monozygotic twins occur when a single egg is
fertilized to form one zygote which then divides into two separate
embryos. There are an estimated 10 million identical twins and
triplets in the world today. Identical twins are almost always the
same sex and their traits and physical appearances are very similar
but not exactly the same. Identical twins look alike, although they
do not have the same fingerprints (which are environmental as
well as genetic). As they mature, identical twins often become less
alike because of lifestyle choices or external influences. The
children of identical twins would test genetically as half-siblings
rather than first cousins.
221. During the pre-operational stage, language skills emerge and
the child uses words to represent ideas. This theory is attributed
to _______________.

a. Kohlberg
b. Dewey
c. Wallace
d. Piaget

Ans: D Jean Piaget was a Swiss developmental psychologist known


for his epistemological studies with children. His theory of
cognitive development and epistemological view are together
called "genetic epistemology
222. It is the process by which an organism inherits the
characteristic traits of the parents.

a. heredity
b. maturation
c. fertilization
d. development

Ans: A Heredity is the passing of traits to offspring (from its parent


or ancestors). This is the process by which an offspring cell or
organism acquires or becomes predisposed to the characteristics
of its parent cell or organism. Through heredity, variations
exhibited by individuals can accumulate and cause a species to
evolve. The study of heredity in biology is called genetics, which
includes the field of epigenetics.
223. Basic education includes secondary education. Which of the
following contributed to the establishment of secondary schools?

a. Rationalism
b. Humanistic Education
c. Reformation
d. Realistic

Ans: D The secondary education mission statement was: "to determine a


complete, adequate and integrated system of education, both formal and
nonformal; to supervise and regulate appropriately all educational
institutions; and to develop and promote culture and sports in order to
prepare the present and the next generation for life." Briefly stated, it is
four specific goals covering the areas of broad general education, training
in middle level skills, developing for improving the quality of human life,
and responding to the changing needs and conditions of the nation. The
manual lists the functions of secondary education in three major aspects
which are: formulation of policies, plans, and projects; the supervision of
all public and private institutions; and the maintenance of a complete,
adequate, and integrated system of education relevant to the goals of
national development.
224. What was the philosophy of education in the Philippines
before the establishment of the public school system?

a. Humanism
b. Realism
c. Idealism
d. Pragmatism

Ans: D Pragmatism is a philosophical movement that includes


those who claim that an ideology or proposition is true if it works
satisfactorily, that the meaning of a proposition is to be found in
the practical consequences of accepting it, and that impractical
ideas are to be rejected. It is the doctrine that claims that the
meaning of a proposition or idea lies in its practical consequences.
The pragmatists claim that society cannot fulfill the educational
task without an institution designed for this purpose.
225. The present military training in our school curriculum is an influence
of _______________.

a. Athens
b. Sparta
c. Rome
d. Greece

Ans: B When male Spartans began military training at age seven, they would
enter the Agoge system. Special punishments were imposed if boys failed to
answer questions sufficiently 'laconically' (i.e. briefly and wittily). At the age of
twelve, the Agoge obliged Spartan boys to take an older male mentor, usually
an unmarried young man. The older man was expected to function as a kind of
substitute father and role model to his junior partner; however, it is also
reasonably certain that they had sexual relations (the exact nature of Spartan
pederasty is not entirely clear). At the age of eighteen, Spartan boys became
reserve members of the Spartan army. On leaving the Agoge they would be
sorted into groups, whereupon some were sent into the countryside with only
a knife and forced to survive on their skills and cunning. This was called the
Krypteia, and the immediate object of it was to seek out and kill any helots
(slaves) as part of the larger program of terrorising and intimidating the helot
population.
226. Which of the following abilities is stressed by humanistic
education?
a. Learn the different philosophies of education.
b. Develop man into thinking individual.
c. Enjoy the great works of man such as the classics.
d. Make man distinctly civilized, educated and refined.
Ans: D Humanistic education is an alternative approach to education
based on the work of humanistic psychologists, most notably Abraham
Maslow, who developed a famous hierarchy of needs. In humanistic
education, the whole person, not just the intellect, is engaged in the
growth and development that are the signs of real learning. The
emotions, the social being, the mind, and the skills needed for a career
direction are all focuses of humanistic education. "Much of a humanist
teacher's effort would be put into developing a child's self-esteem. It
would be important for children to feel good about themselves (high
self-esteem), and to feel that they can set and achieve appropriate goals
(high self-efficacy)."
227. Which of the following was the fundamental reason why John
Dewey proposed a transformation of the public school system?
a. He recognized that the intellectual motivation of the students
was declining.
b. He recognized that industrialism was destroying the home, shop,
neighborhood and church.
c. He recognized that a traditional academic education did not
serve the ideals of a democratic society.
d. He recognized that change and innovation were essential
ingredients of the progressive movement.
Ans: C John Dewey (October 20, 1859 – June 1, 1952) was an American
philosopher, psychologist and educational reformer whose ideas have
been influential in education and social reform. Throughout these
writings, several recurrent themes ring true; Dewey continually argues
that education and learning are social and interactive processes, and thus
the school itself is a social institution through which social reform can
and should take place. In addition, he believed that students thrive in an
environment where they are allowed to experience and interact with
the curriculum, and all students should have the opportunity to take
part in their own learning.
228. His philosophy advocated a classical type of liberal
education or the study of the humanities.

a. John Dewey
b. Aristotle
c. Irving Babbit
d. Jean Jacques Rousseau

Ans: D Rousseau’s philosophy of education is not concerned with


particular techniques of imparting information and concepts, but
rather with developing the pupil’s character and moral sense, so
that he may learn to practice self-mastery and remain virtuous
even in the unnatural and imperfect society in which he will have
to live. Rousseau felt that children learn right and wrong through
experiencing the consequences of their acts rather than through
physical punishment.
229. Which of these options was not recommended by EDCOM?
a. institutionalization of pre-school education
b. strengthening of values education
c. provisions for special education
d. increasing the number of state colleges and universities
Ans: D The Congressional Commission on Education (EDCOM) report
of 1991 recommended the division of DECS into three parts. On 18
May 1994, Congress passed Republic Act 7722, the Higher Education Act
of 1994, creating the Commission on Higher Education (CHED), which
assumed the functions of the Bureau of Higher Education, and
supervises tertiary degree programs. On 25 August 1994, Congress
passed Republic Act 7796, the Technical Education and Skills
Development Act of 1994, creating the Technical Education and Skills
Development Authority (TESDA), which absorbed the Bureau of
Technical-Vocational Education plus the National Manpower and Youth
Council, and supervises non-degree technical-vocational programs.
DECS retained responsibility for all elementary and secondary
education. This threefold division became known as the trifocal system
of education in the Philippines. EDCOM also recommended the
institutionalization of pre-school, provisions for special education and
strengthening of values education.
230. The Athenian ideal of education is to form a cultural soul in
a graceful and symmetrical body. How can this be achieved?
a. by improving emphasis on physical education
b. by adapting the philosophy “know thyself”
c. by giving more focus on health education
d. by a well-balanced development of mind, body and soul
Ans: D Athenian education was devoted to the three basic
categories of literacy, music, and physical education in hopes of
creating intelligent, well-rounded citizens who could responsibly
participate in the Assembly.
231. Which of these philosophies is reflective of that of Dewey’s which
stresses the development of an individual capable of reflective thinking specially
that of being able to solve the problem he faces individually or collectively?

a. rationalism
b. disciplinism
c. developmentalism
d. experimentation

Ans: C Dewey honored the importance of children's activity in the curriculum


but also focused on the necessary relationship between the school and social
progress. He felt that we needed to make each one of our schools an
embryonic community life, active with types of occupations that reflect the life
of the larger society and permeated with the spirit of art, history and science.
When the school introduces and trains each child into membership within
such a little community, saturating him with the spirit of service, and providing
him with the instruments of effective self-direction, we shall have the deepest
and best guaranty of a larger society which is worthy, lovely and harmonious.
From Dewey we learn to cultivate the relationship between personal
fulfillment and social responsibility in children and teachers.
232. The government prescribes a higher percentage on the
administration of educational institutions to Filipino citizens in
order to ______________.

a. protect the rights of the citizens


b. produce globally competitive graduates
c. ensure the teaching of Filipino
d. minimize the unemployment problem

Ans: A Article XIV, Section 1 of the 1987 Constitution mentions


that the State shall protect and promote the right of all citizens to
quality educations at all levels and shall take appropriate steps to
make such education accessible to all.
233. The female gonads which are responsible for the
production of egg cells are also known as ______________.

a. fallopian tube
b. cervix
c. ovary
d. uterus

Ans: C Ovaries in vertebrates are the organs that produce the egg
cells and secrete estrogen and progesterone.
234. Denzel’s mother noticed that her son always wants to get her
attention and is jealous of his father. Denzel then can be classified under what
psychoanalytic stage of development?

a. phallic
b. oral
c. latency
d. genital

Ans: A Sigmund Freud was an Austrian neurologist who founded the


psychoanalytic school of psychiatry. The Phallic stage, in Sigmund Freud's
theory of psychosexual development, is the third stage of child development,
occurring between the ages of 3 and 6. The source of pleasure at this stage is
the genitals. This is also the stage in which boys find themselves being sexually
attracted to their mother. The term "Oedipus complex" derives from the
Greek legend of Oedipus. The Oedipus complex stands for the idea that a son
becomes jealous and afraid of his father. He may take on the father's traits, and
strive to be like him in order to receive the mother's attention. The equivalent
in girls, called the Electra complex, was termed subsequently, not by Freud
himself who disagreed with the theory that girls went through the same
process. Here girls are thought to be in competition with their mother for
their father's attention.
235. Classical conditioning theory is always attributed to him for
his experiment involving the dog’s salivation as a reaction to the
sound of the buzzer.

a. Pavlov
b. Skinner
c. Bandura
d. Lewin

Ans: A Ivan Petrovich Pavlov was a Russian physiologist,


psychologist, and physician. He was awarded the Nobel Prize in
Physiology or Medicine in 1904 for research pertaining to the
digestive system. Pavlov is widely known for first describing the
phenomenon of classical conditioning.
236. As provided for in the Education Act of 1982, how are the
institutions of learning encouraged to set higher standards of
quality over and above the minimum required for state
recognition?

a. Formal Education
b. Voluntary Accreditation
c. Academic Freedom
d. Continuing Professional Education

Ans: B Sec. 29 of the Education Act of 1982 talks about voluntary


accreditation: The Ministry shall encourage programs of voluntary
accreditation for institution which desire to meet standards of
quality over and above minimum required for State recognition.
237. Children’s interests are generally largely dependent on their
experiences. Which of the following is an implication of this
statement?
a. A large part of the subject matter has to be easy if they are
to be interesting and within the learner’s experience.
b. The school should not develop interest outside the
experience of the child.
c. The curriculum should provide vital experiences if the
school must use its opportunities to develop interest.
d. The experience of the child reduces the area in which the
school may choose to develop interests.
Ans: C A student’s interest is an excitement of feeling, whether
pleasant or painful, accompanying special attention to some object.
It can also mean concern over something. The school as a social
institution should provide various experiences to develop and
nurture students, interest.
238. Section 5, Article XIV, of the constitution states that
academic freedom shall be enjoyed in:

a. state colleges and universities


b. public assemblies
c. all institutions of higher learning
d. all levels of learning
Ans: C Section 5, Article XIV, of the constitution states that
academic freedom shall be enjoyed in all institutions of higher
learning.
239. The child’s concept of right and wrong is based on external
criteria laid down by adults during the stage of pre-conventional
morality. This is based on the ideas of _____________.

a. Kohlberg
b. Piaget
c. Freud
d. Erickson

Ans: A Kohlberg's stages of moral development constitute an adaptation


of a psychological theory originally conceived of by the Swiss
psychologist Jean Piaget. Kohlberg relied for his studies on stories such
as the Heinz dilemma, and was interested in how individuals would
justify their actions if placed in similar moral dilemmas. He then analyzed
the form of moral reasoning displayed, rather than its conclusion, and
classified it as belonging to one of six distinct stages. Kohlberg's six
stages can be more generally grouped into three levels of two stages
each: pre-conventional, conventional and post-conventional.
240. When the daughter is competing with the mother for the
father’s attention, the daughter is said to be experiencing
________________.

a. Oedipus complex
b. Electra complex
c. Identity crisis
d. Sexual deviation

Ans: B The Oedipus complex stands for the idea that a son
becomes jealous and afraid of his father. He may take on the
father's traits, and strive to be like him in order to receive the
mother's attention. The equivalent in girls, called the Electra
complex, was termed subsequently, not by Freud himself who
disagreed with the theory that girls went through the same
process. Here girls are thought to be in competition with their
mother for their father's attention.
241. The Royal Decree of December 20, 1863 established in the
Philippines a system of ____________.

a. higher education
b. primary education
c. high school education
d. intermediate education

Ans: B The Education Decree of 1863 provided for two parts: first,
the establishment of at least two free primary schools, one for
boys and another for girls, in each town under the control of the
municipal government; and second, the creation of a normal school
to train men as teachers, supervised by the Jesuits. The teaching of
Spanish was compulsory.
242. Whose philosophy inspired the inclusion of Physical
Education in the curriculum and the replacement of lectures with
textbooks?

a. Petrarch
b. Erasmus
c. Da Feltre
d. Boccacio

Ans: C Vittorino da Feltre was an Italian humanist and teacher,


born in Feltre. His real name was Vittorino Ramboldini. He taught
the children of prominent families, together with many poor
children, treating them all on an equal footing. He not only taught
the humanistic subjects, but placed special emphasis on religious
and physical education.
243. The singing of the National Anthem is an offshoot of the
philosophical ideals of _____________.

a. pragmatism
b. nationalism
c. naturalism
d. socialism

Ans: B Nationalism involves a strong identification of a group of


individuals with a political entity defined in national terms, i.e. a
nation. Often, it is the belief that an ethnic group has a right to
statehood, or that citizenship in a state should be limited to one
ethnic group, or that multinationality in a single state should
necessarily comprise the right to express and exercise national
identity even by minorities.
244. The Philippine government has decided to stop all its scholarship
programs for the poor but deserving students to allow ample budget for
its other expenses. Is the government constitutionally allowed to do
this?

a. Yes, the government can do this so it can continue the progress


of the country.
b. Yes, the government has all the rights to spend the budget to
whatever venue they seem fit.
c. No, the government should retain 50% of its scholarship
programs.
d. No, the government should establish and maintain a system of
scholarship grants, student loan programs, subsidies, and other
incentives.

Ans: D According to the constitution, the government should establish


and maintain a system of scholarship grants, student loan programs,
subsidies, and other incentives which shall be available to deserving
students in both public and private schools, especially to the under-
privileged.
245. An adolescent combines his ability to use deductive and
inductive reasoning in realistic rules that he can respect and live by.
When he does this, how does he perceive his environment?
a. He sees the world through the eyes of other people.
b. He interprets events from a limited point of view.
c. He sees events apart from himself and other people.
d. He views the world from his own perspective.
Ans: D Adolescents are oftentimes concerned with many major
societal issues as personal value systems develop. They believe that
personal problems, feelings, and experiences are unique to
themselves. They are also psychologically vulnerable, because at no
other stage in development are they more likely to encounter so
many differences between themselves and others.
246. A popular mass education for the Filipinos under the American regime
came into being upon the passage of ______________.

a. Education Decree of 1863


b. Monroe Education Survey of 1929
c. Act No. 74 in 1901
d. Royal Decree of 1865

Ans: C Act No. 74, also known as the Education Act of 1901. The act was
largely based on a report which Todd submitted to the Commission on April
17, 1900. Some of the recommendations in the Todd Report were: That a
comprehensive modern school system for the teaching of elementary English
be inaugurated at the earliest possible moment, that in the larger towns a
portion, at least, of the school house must be made of modern structure,
plainly but well and properly equipped and that the school supported by the
Government be absolutely divorced from the Church. If the natives desire
schools in which religious instruction is to be given, that they furnish the entire
support for the same from private sources, but attendance from the latter
schools shall not excuse the children from attendance at the public school
where English is taught. In addition, the Parochial Church School, if such are
maintained, shall be required to be equal in character of general instruction to
the public school.
247. Tutoring of learners is now practiced in our school
provided it is not done by their own teacher but by an outsider.
Which of these Western philosophies influenced this practiced?

a. Roman
b. Athenian
c. Greek
d. Egyptian

Ans: B In ancient Athenian education, most boys went to school


roughly from age 7 to age 14 (girls stayed at home and learned the
skills of housekeeping and motherhood, but some families hired
private tutors to educate their daughters – there were some very
well educated Athenian women). In their early years, Athenian
children were taught at home, sometimes under the guidance of a
master or pedagogue.
248. Whose philosophy influenced the present emphasis on
Character and Values Education in our school system?

a. Confucius
b. Tagore
c. Bonifacio
d. Gandhi

Ans: A Confucius or K'ung-Fu-Tzu literally means "Master Kong",


was a Chinese thinker and social philosopher. He championed
strong familial loyalty, ancestor worship, respect of elders by their
children, and the family as a basis for an ideal government. He
expressed the well-known principle, "Do not do to others what
you do not want done to yourself" (One of the earliest versions of
the Golden Rule). He also looked nostalgically upon earlier days,
and urged the Chinese, particularly those with political power, to
model themselves on earlier examples.
249. Who expounded on the need to study the child carefully
for individualized instruction?

a. Erasmus
b. Da Feltre
c. Ascham
d. Boccacio

Ans: A Desiderius Erasmus Roterodamus sometimes known as


Desiderius Erasmus of Rotterdam, was a Dutch Renaissance
humanist and a Catholic priest and theologian. He believed in the
need to study the child carefully for individualized instruction.
250. The present Philippine Teacher’s Professionalization Act had
its beginning on what period of Roman History?
a. 132 B.C. – A.D. 100- Latin literature and grammar were
perfected.
b. A.D. 100 – A.D. 175- government increased its subsidy for
education
c. A.D. 275 – 259- government established a monopoly on
education
d. 153 B.C. – 295 B.C.- schools were elementary only
Ans: C The establishment of monopoly on education by the
government has led to the government programs on improving the
quality of education as well as the qualifications of teachers.
251. He advanced the idea of Gnothi Seauton or “know thyself”.

a. Herbart
b. Socrates
c. Aristotle
d. Plato
Ans: B Socrates was a Classical Greek Athenian philosopher. He
firmly believed that, before humans can understand the world, they
first need to understand themselves; the only way to accomplish
that is with rational thought. To understand what this means, one
must first appreciate the Greek understanding of the world. Man is
composed of two parts, a body and a soul.
252. Whose philosophy expounded the concept of the laboratory
school?

a. Irving Babbit
b. Jean Jacques Rousseau
c. Plato
d. John Dewey

Ans: D A laboratory school is one which follows a model of experiential


education based on the original Laboratory School run by John Dewey
at the University of Chicago. Many laboratory schools are still in
operation in the United States and around the globe. They are known by
many names: laboratory schools, demonstration schools, campus
schools, model schools, university affiliated schools, child development
schools, etc, but all have a connection to a college or university. Each
university affiliated school has a unique relationship with a college or
university and a different grade configuration. Some lab schools are only
for preschool or kindergarten children, some are preschool through fifth
or sixth grade, and some continue through high school.
253. Which of the following is a mandate of the 1987
Constitution that the state shall maintain to fight illiteracy?
a. Free education in both elementary and high school and
compulsory in elementary education for all children of school age.
b. Education at all levels should be free and compulsory.
c. Formal and non-formal education should be free and
compulsory for all children and adults.
d. Free and compulsory education for both elementary and
high school for all children of school age.
Ans: A The 1987 Constitution of the Republic of the Philippines
ARTICLE XIV Section 2 provides that the State shall: Establish and
maintain, a system of free public education in the elementary and
high school levels. Without limiting the natural rights of parents to
rear their children, elementary education is compulsory for all
children of school age.
254. The first kindergarten also known as “a garden where
children could grow” was the product of research by
______________.

a. Rousseau
b. Froebel
c. Herbart
d. Pestalozzi
Ans: B Friedrich Wilhelm August Fröbel was a German pedagogue,
a student of Pestalozzi who laid the foundation for modern
education based on the recognition that children have unique
needs and capabilities. He developed the concept of the
“kindergarten”, and also coined the word now used in German
and English.
255. “The control and the administration of all educational
institutions shall be vested in the citizens of the Philippines” is
stipulated in _______________.

a. P.D. No. 176


b. 1987 Constitution
c. P.D. 6-A
d. P.D. 1006

Ans: B The 1987 Constitution states that the control and


administration of educational institutions shall be vested in citizens
of the Philippines. No educational institution shall be established
exclusively for aliens and no group of aliens shall comprise more
than one-third of the enrollment in any school. The provisions of
this subsection shall not apply to schools established for foreign
diplomatic personnel and their dependents and, unless otherwise
provided by law, for other foreign temporary residents.
256. The main function of a philosophy of education is
to______________.
a. aid the learner to build his own personal philosophy
b. define the goals and set the direction for which education is
to strive
c. provide the academic background prerequisite to learning
d. reconsider existing educational goals in the light of society’s
needs
Ans: B Philosophy of education is the philosophical study of the
purpose, process, nature and ideals of education. For example, it
might study what constitutes upbringing and education, the values
and norms revealed through upbringing and educational practices,
the limits and legitimization of education as an academic discipline,
and the relation between educational theory and practice.
257. Education is a continuous process of experiencing and of
receiving or reorganizing experiences, according to John Dewey. Which
of the following situation is apt to happen in education as influenced by
Dewey’s philosophy?
a. Education may take place anywhere and anytime the individual so
he desires.
b. Education is never completed and goes on throughout life.
c. Education may take place formally or informally to enable the
individual to grow.
d. Education takes place in the school where the individual is
exposed to specific, self-contained experiences.
Ans: B Lifelong education means education resulting from integration of
formal, non-formal, and informal education so as to create ability for
continuous lifelong development of quality of life. Learning is therefore
part of life which takes place at all times and in all places. It is a
continuous lifelong process, going on from birth to the end of our life,
beginning with learning from families, communities, schools, religious
institutions, workplaces, etc.
258. Which of these statements regarding professional teachers is the
major difference in the professionalization of teachers and teaching as
promulgated in Presidential Decree 1006 and in Republic Act 7836?
a. holder of a valid professional license and certificate of
registration
b. appointed on full-time basis and on a permanent status
c. assigned at the tertiary level in both private and state colleges
and universities
d. assigned at the elementary and secondary levels in both public
and private schools
Ans: A REPUBLIC ACT NO. 7836 is known as an act to strengthen the
regulation and supervision of the practice of teaching in the Philippines
and prescribing a licensure examination for teachers and other
purposes. This Act is likewise known as the "Philippine Teachers
Professionalization Act of 1994” states that a professional teacher needs
to have a valid certificate of registration and valid professional license,
save those members who shall compose the first Board for Professional
Teachers.
259. A teacher who subscribes to the pragmatic philosophy of
education believes that experience should follow learning. In her
teaching, she therefore exerts efforts in ______________.
a. encouraging learners to memorize factual knowledge
b. requiring learners full mastery of the lessons
c. providing learners opportunities to apply theories and
principles
d. equipping learners with the basic abilities and skills
Ans: C Pragmatism is a method of philosophy in which the truth of
a proposition is measured by its correspondence with
experimental results and by its practical outcome. Pragmatism
holds that truth is modified as discoveries are made and is relative
to the time and place and purpose of inquiry. In its ethical aspect
pragmatism holds that knowledge that contributes to human
values is real and that values play as essential a role in the choice
of means employed in order to attain an end as they do in the
choice of the end itself.
God Loves Us All!

Trust in Him and You Will Pass the


Licensure Examination for Teachers on
January 26, 2014!

Amen!